Rejtélyek

   

REJTÉLYEK

Nazca
Carne Abbas
Húsvét szigetek
"Moundok"
Labirintusok
Stonehenge
Extersteine
Gíza
Tutanhamon
Zimbabwe
Uluru
Avebury
Geomantia
Cumae
Málta
Kappadókia
Hasfelmetszõ

Vissza a nyitó menüre...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kappadókia

 

Karcsú kőtornyok törnek az ég felé Közép-Törökországban a Kappadókiai fennsíkon, amely szinte holdbéli táj benyomását kelti. Azok az ókeresztények, akik ezen a kietlen vidéken teremtettek otthont maguknak, életkörülményeiket bámulatos módon alakították e környezethez.

Sziklakúpok...

A völgyek szabdalta és kihunyt vulkánokkal tarkított fennsíkon egykor fontos kereskedelmi útvonalak futottak keresztül, amelyeket kereskedőkaravánok és hadba induló seregek használtak. A tartományi fővárostól, Kayseritől délre nagy kiterjedésű, kísérteties táj terül el, amelyen mindenfelé vad szelek kifaragta, sziklakúpok emelkednek.

Az ezt az egyedülálló tájképet létrehozó folyamatok akkor kezdődtek, amikor körülbelül 8 millió évvel ezelőtt Kappadókia tűzhányói működni kezdtek. A megszámlálhatatlan rétegben lerakódott hamu, láva, vulkáni törmelék és iszap több mint 300 m-rel megemelte a talaj szintjét, és így a terület magasfölddé változott.

A több millió év alatt a vulkáni hamu puha, halvány színű tufakőzetté állt össze. Később vékonyabb rétegben erre rakódott le a megszilárdult, sötét láva - bazalt -, amely miközben kihűlt, összehúzódott, széttöredezett és szabad utat engedett az időjárás pusztító erejének. Folyók és áradások szelték át a fennsíkot, egyre mélyebbre vágódva be a felszínbe, a földrengések és a téli fagyok pedig elősegítették a tufa és a bazaltrétegek széttöredezését.

Az eróziós folyamat ma is tart. Fokozatosan koptatja a csúcsokkal teli tájat, feltárva a tarka talajrétegeket a halovány tufától az okker, a sárgásbarna és a vörösesbarna árnyalatain át a fekete bazaltig.

A föld sivár külseje megtévesztő, mert az ásványi anyagokban gazdag talaj kiváló termést ad. Ha a völgyeket kellőképpen öntözik, bőven terem a gyümölcs, a gabona és a zöldség. Alaposabban szemügyre véve ezt a bámulatos tájat, az ember jelenlétének egészen sajátos jeleit fedezhetjük fel, a puha tufát kifaragták, járatokat vágtak benne, e táj lakói hajdanán itt, a föld "méhében" éltek és imádkoztak. A legnagyobb ilyen barlanglakás-együttes Kayseritől 9 km-re délnyugatra található.

A látottakról Paul Lucas, francia utazó a XVIII. század első felében úti beszámolót, és rézkarcot készített, amit egyöntetű hitetlenkedés fogadott…

Rézkarc az úti beszámolóról...

A kőszálak és sziklakúpok legemlékezetesebb lakói Kappadókiában az ókeresztények voltak. Anatóliában a kereszténységet Szent Péter terjesztette el az I. évszázadban. A IV században, vagyis a Bizánci Birodalom első éveiben egy kappadókiai, Nagy Szent Baszileiosz lett Kaiszareia (Caesarea, ma Kayseri) püspöke. Támogatta új szerzetesközösségek letelepedését Kappadókia völgyeiben, és az elkövetkezendő 1000 évben a barátok bevájták építményeiket a tufába.

Ezek az építőmesterek a bizánci kor szabadban álló épületeit utánozták. Különleges alakjuk miatt pl. a Zelve területén látható templomokat "tündér kémyények"-nek nevezték.

Zelve "tündér kémény"-e...

A korai templomoknak igen egyszerű az alaprajza. Dongaboltozattal, négyszögletes hajóval és kis apszissal épültek, és nem hosszabbak 8 m-nél. A X-XI. században bizánci kereszt alaprajzú, nagyobb templomok épültek, központi és oldalkupolákkal. A templombelsőket bizánci stílusban díszítették, a Jézus, illetve a szentek életét ábrázoló falfestmények a mai napig fennmaradtak, mert a belső terek sötétje és a száraz levegő konzerválta őket. A VIII. században a képrombolók akik tiltották az ikonok tiszteletét számtalan régi freskót megsemmisítettek, majd geometriai motívumokat alkalmaztak helyettük. A X, században azonban ismét megjelent a gazdag, színes ábrázolás. A patrónusok versengtek a legügyesebb ikonfestőkért. E kor legszebb képei Göreme és Zelve völgyének templomaiban láthatók. A XIII. századi szeldzsuk török hódítás aztán halálos csapást mért a templomépítésre.

Sziklakápolna...

Nevsehirtől délre számos föld alatti város található, amelyeket több szintben vájtak ki a tufából. E "tömegszállás" jellegű üregrendszer több ezer embert be tudott fogadni, amikor az ellenséges katonák elől kellett elrejtőzniük. Trogloditáknak, vagyis barlanglakóknak nevezték őket. Az ókeresztények használták először a föld alatti búvóhelyeket, utolsó lakói azonban törökök voltak, akik az egyiptomi sereg elől menekültek ide a XIX. században.

A sziklákba vájt templomok és föld alatti várasok teszik bensőségessé a kappadókiai tájat, de az idelátogatót a legmélyebben mégis az évmilliók során kialakult bámulatos kőzetalakzatok nyűgözik le…

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...