Vegyes

   

VEGYES

Hajmosás
Pénz
Kémia
Orvosi fizetés
Pestis
Kínai Nagyfal
Szélhámosok (I.)
Szélhámosok (II.)
MKUltra
Rakéta
Okló
Meteor kráter
SONY
HotMail
Súlypont

Vissza a nyitó menüre...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rakéta

 

Kínában 1232-t írtak. A császári csapatuk Oien King kínai várost támadták s a csata sehogyan sem akart eldőlni, bár a falakat és a mezőket a lekaszabolt emberek holttestei fedték.

Már - már úgy látszott, hogy a várost megtartják az elkeseredetten védekezők, amikor a támadók soraiból félelmetes tűzkígyók, lángoló, ostorformájú durrogó repülő eszközök zúdultak az ellenségre. A szemmel alig követhető röptű, szörnyű fegyver, ahová csapott be, robbant, gyújtott. A támadók behatoltak a városba és évezredes szokás szerint nem hagytak életben senkit sem…

Egy korabeli kínai krónikás ecsettel, fekete tussal rajzolt írásjelei tanúsították korszakunk legfélelmetesebb fegyverének, a harci rakétának első megjelenését.

Kínai harcos a XIII. századból...

Megszületett a rakétafegyver. A kínai szóhasználatban ettől kezdve, mint a "Viharzó tűz lándzsája" néven említették és elfogadott harci észközévé vált hosszú századok vérfürdőinek.

A rakétát az 1200-as években a korábban már használt gyújtónyilakból, Kínában fejlesztették ki. Keletkezésének alapja a feketelőpor lehetett, hiszen az első lándzsarakéták, már a puskapor elégésekor keletkezett reaktív erőt használták fel.

Nemsokára az arabok is megismerték a kínai harci eszközt, erről tanúskodik 1285-ben keltezett haditechnikai kézirat, amelynek szerzője Hasszán al Rammahn és a rakétáról a legnagyobb természetességgel, mint "Kína nyila" tesz említést. Ezt követően a rakéták története, mintha feledésbe merült volna, bár egyes ázsiai fejedelmek közötti, gyakori háborúk közben használgatták a különféle fajtájú, kezdetleges rakétácskákat.

Tulajdonképpen a mai Indiában szerveztek először reguláris, rakéta egységet (hadtestet). Ennek atyja, Mysore fejedelme volt 1782-ben. Létrehozását az angolokkal vívott, elkeseredett gyarmati háború tette szükségessé. Az a bizonyos 1799-es esztendő, a Seringapatam-nál lezajlott indiai-angol csata hozta meg a "csövecske" karrierjét. A angoloknál szolgáló Congrave ezredes alaposan tanulmányozta az indiai rakétákat és hazatérve Angliába, 1804-ben annyira tökéletesítette, hogy az angol rakéta 1804-ben már 2500 méterre repült. A konzervatívnak tartott angolok 1807-ben, ilyen, hajókról felengedett rakétákkal gyújtották fel Koppenhágát !

Miért hívják a rakétát rakétának ? A formája miatt, amely csőre emlékeztet. Ez a mi kontinensünkön olasz eredetre a "rocchetta" szóra utal, amely csövecskét jelent.

Ha eltekintünk az interkontinentális rakétáktól, a fejlődés következő lépcsője az volt, amikor a szovjetek kifejlesztették a "katyusát". A németek nem akarták elhinni, amikor elcsíptek egyet a "szovjet csodafegyverből", hogy a teherautóra szerelt kezdetleges szerkezet ekkora pusztító erőre volt képes...

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...