Kémia
Igazság
szerint, ennek kellene a legbővebb résznek lenni, hiszen
vegyészmérnök lennék. De éppen ezért ennek
a menüpontnak a feltöltése a legnehezebb, hiszen túl
jól ismerem, és a legkönnyebben, szerintem, mint kívülálló
tudod megítélni, hogy valami érdekes e ?
Minél
jobban ismersz egy területet, annál természetesebb,
amit "újdonságképpen" megtudsz !
Egyelőre
azokat írom le, amik biztosan meglepőek lehetnek sokak
számára, aztán, ha a visszajelzések szerint szükségessé
válna, jóval részletesebben is bele tudok menni, egyéb,
kémiát érintő területekbe is. Írd meg mi érdekel !!!
Ha
az itt felsorolt kísérletek bármelyikét szeretnéd élőben
is látni, akkor erre kérd meg a kémiatanárodat. SOHA
ne kísérletezz egyedül, felügyelet nélkül, mert nem
biztos, hogy mindent tudsz a felhasználandó anyagról,
vagy a keletkező termékekről. Ezt pedig az ANYAG előbb
utóbb megbosszulja, NE KOCKÁZTASS !!!
Tűzgyújtás
vízzel
Talán
elsőre hihetetlenül hangzik, de ez lehetséges. Több
módon is. Igyekszem egy olyat leírni, amit otthon biztosan
nem tudsz összebarkácsolni. Lényeg ebben a verzióban,
az AlI3 képződése. Alumínium, és jód
port kell összekeverni, megfelelő arányban (ezt a kémiatanárod
kiszámítja). A porkeverék alkotó elemei reagálni kezdenek
egymással, amint néhány csepp vizet csepegtettek rá.
A reakció igen heves, a keverék meggyullad. Most elárulok,
egy olyan dolgot, amikhez hasonlókat a továbbiakban
NEM teszek meg. Mintegy példaként arra, hogy a
fenti, néhány piros sort
valóban vedd komolyan: lehet, hogy nem tudod azt, hogy
a szilárd jód szublimál, ezt a reakcióhő erősen meggyorsítja.
Ezért, ha nem vagy körültekintő, a kísérlet környezetében
MINDENT be fog vonni a jód (mindennek ilyen ronda lesz
a színe), és ez csak nagyon lassan fog lekopni. A jövőben
ehhez hasonló figyelmeztetéseim, mint már mondottam,
NEM lesznek…
Vitaminok
Azt
mindenki tudja, hogy fontosak a szervezet számára. Kevesebben
tudják azt, hogy két csoportra oszthatók. Vízben, és
zsírban oldódóra. A magyar konyha zsíros ételeket tartalmaz.
Tehát biztosítja a zsírban oldódó vitaminok beoldódását.
(Mellesleg a zsírban a fűszerek zamat anyaga is jobban
oldódik, ezért ízletesek az ételeink !!). A mostani,
Amerikából terjedő étkezési szokásnak, ami száműzni
igyekszik az ételekből a zsiradékok felhasználását,
mondván, hogy egészségtelen, bizony van egy hátulütője.
A szervezetbe egyre kevesebb, zsírban oldódó vitamin
kerülhet be, és erre már csak igen kevesen gondolnak…
A
vitaminoknak van egy érdekes tulajdonsága, amit kihasználunk.
Biztosan láttad már az ivóleveken, jobb sörökön, hogy
c-vitamint (aszkorbinsavat) tartalmaz. A kozmetikai
készítmények mindegyikében van e-vitamin. Az első vízben,
a második zsírban oldódik, és a terméket "mellesleg"
védi a levegő oxidációs hatásától, így a termék tovább
őrzi meg minőségét.
Manapság
divat lett, mindenféle formában a vitaminok bevitele
a szervezetbe, pezsgőtabletta, nyalóka, különböző édességek,
stb. formájában. Ezek azonban a vitaminok egyik csoportját
(a vízben oldódókat viszik csak be!!!). Sokan azt hiszik,
hogy ha nagy mennyiségben vesznek magukhoz vitaminokat,
akkor irgalmatlanul egészségesekké válnak. De a szervezetet
nem lehet becsapni. Ha a napi szükségesnél nagyobb mennyiség
kerül be, akkor a felesleg nem raktározódik, hanem azonnal
kiürül. Magyarán pénzkidobás, aki ezzel próbálkozik,
az néhány óra múlva a WC-be juttatja a napi mennyiség
fölötti vitamin adagot…
A
Fáraó kígyója
Ezzel
kapcsolatban van egy legenda, hogy igaz e vagy sem,
senki nem tudja, mindenesetre a történet kering. A főbérlője,
éppen ki akarta dobni azt az alkimistát, vegyészt, aki
sok büdöset okozott, sok durrogás hallatszott ki a szobájából,
ráadásul többhavi lakbérrel tartozott. Amint belépett
a dühös főbérlő, éppen a Fáraó kígyójaként ismert kísérlet
ment a szobában. A látványtól annyira meghökkent állítólag,
hogy elfelejtette kidobni a "kellemetlen" lakót.
Mit
látott ?
Egy
kis borsószem nagyságú gipszgolyócskát, ami valamivel
meg volt töltve. A gipszen volt egy lyuk, itt gyújtották
meg a benne lévő fekete port. Aminek meggyulladása után,
a borsónyi golyóból kishúj vastagságú, mintegy
25 - 30 cm hosszú "kígyó" tekergett elő. Valóban
hihetetlen látvány, hiszen az előjövő "kígyó" térfogata
több százszorosa annak a golyónak, ahonnan előjött.
Ez úgy lehetséges, hogy a töltelék anyag égése során
rendkívül laza szerkezetű hamu képződik, amit az égés
során keletkező gázok "fújnak" ekkora méretűre. Mivel
az égés során több mérgező anyag képződik, CSAK és KIZÁRÓLAG
szabadban, vagy elszívófülke alatt lehet elvégezni.
Mivel veszélyes kísérletről van szó, nem nevezem meg
azt az anyagot, amivel meg kell tölteni a gipsz golyót.
Ennek a látványnak van egy veszélytelenebb verziója
is, más anyagokkal. El kell, hogy mondjam, ez utóbbit
nem próbáltam ki, csak az elsőt. Ez utóbbi kipróbálása
azért maradt el, mert nem tudtunk nagy mennyiségű szivarhamut
beszerezni. De állítólag működik ez is, és hasonló látványt
ad. Szóval szivar, vagy cigaretta hamut kell kupacba
rakni (2 - 3 evőkanálnyit). Ebbe úgy kell három pasztillát
belenyomni, hogy azoknak csak a vége lógjon ki, és lehetőség
szerint érjenek össze. Ez a három pasztilla, a következő
anyagokból áll: az egyik porcukor, a második szódabikarbóna,
a harmadik "szálika". Erre, az így elkészült kupacra
annyi deneturált szeszt kell csöpögtetni, hogy az egész
átitatódjon. Középen, ahol a pasztillák összeérnek,
kell meggyújtani, és állítólag egy hasonló, de veszélytelen
látványban lehet részed.
Gyémánt
Igen
gyakori, gyakorlatilag, más kristályszerkezetű szén,
ami nagy nyomás, és hőmérséklet hatására alakul ki.
Ezen az elven készítik mesterségesen is. Körülbelül
a ceruzabéllel (grafittal) azonos gyakoriságú. Ára azért
magas, mert a világ gyémánt kereskedelmét, gyakorlatilag
egy cég (DeBeers) tartja ellenőrzése alatt. Ha egy új
bánya nyílik, igyekszik felvásárolni, a kibányászott
gyémánt döntő többségét visszatartják, ezzel keltve
a ritkaság illúzióját (végül is így valóban ritka, hiszen
csak szabályozott mennyiség kerülhet a piacra, a többit
trezorokban őrzik…)
Kémiai
virágoskert
Ez
egy igen látványos kísérlet. Vízüveg oldatba kell színes,
nehézfémsó kristályokat dobni (bár azt mondtam, hogy
nem lesz több figyelmeztetés, de nem tudom megállni,
hogy el ne mondjam ismételten, egyedül ne kísérletezz,
mert, pl. ezek a sók erős mérgek, de a jövőben már tényleg
nem figyelmeztetlek semmire…). A következő fog történni,
néhány óra múlva, már jól láthatóan. A fémionok a vízüveggel
szilikátot alkotnak. Ez egy félig áteresztő hártyaként
jelenik meg. Ezen a hártyán bediffundál a víz, és a
belső nyomástól a hártya megreped, ismét szilikát képződik.
Ezen folyamatok ismétlődése miatt "növekszenek" a "növények".
El
nem égő cérna
Ha
egy megfelelően kezelt, vékony cérnaszál mellé egy kezeletlent
teszünk, és mind kettőt meggyújtjuk, akkor a kezeletlen
azonnal hamuvá válik, míg a kezelt látszólag elég, de
a cérna mégsem szakad el. Ez könnyedén elérhető, ha
TÖMÉNY timsó oldattal itatjuk át a cérnát.
Termit
Ez
egy veszélyes kísérlet, ezért a felhasznált anyagokról
nem mondok semmit, a tanáraid úgy is tudni fogják. Ez
egy olyan porkeverék, ami rendkívül gyors, és heves
reakció keretében, meggyújtása után, megolvasztja a
vasat. Ezt a reakciót használták ki a vasúti sínek,
speciális, egész felületen kötődő hegesztésekor (és
az egyik filmjében MacGyver, ezen az elven alapulva
vágott át egy vasajtót).
Áramforrás
almából
Ha
réz és vas drótot dugsz egy gyümölcsbe, akkor galvánelem
keletkezik, a gyümölcs leve az elektrolit. LCD kijelzős
óra működtetéséhez már elegendő az így kapott feszültség.
Nyomelem
bevitel régen
Az
előzőről jutott az eszembe, tudtad, hogy régen a nagymamák
mit csináltak, hogy a kisgyerekek ne legyenek vas hiányosak
? Vasszögeket dugtak almába, és néhány nap múlva, amikor
az almasav beoldott a vasból, a szögeket kihúzták, és
az almát etették meg a gyerekkel. Ma már ennél jóval
higiénikusabb nyomelem beviteli lehetőségek is vannak
(pl. pezsgő tabletta).
Írás
a vízre
Ha
kénhidrogént meggyújtunk, a láng hegyével lehet víz
felszínre írni (ez persze csak úgy lehet, ha gumicsövön
vezetjük a gázt üvegcsőbe, és ennek a végén gyújtjuk
meg a gázt). A kénhidrogén, gyakorlatilag a ciánnal
azonos erejű méreg, de annyira büdös (záptojás szagú),
hogy gyakorlatilag, szinte lehetetlen belélegezni a
veszélyes mennyiséget. Ezt nagyon kevesen tudják, ezért
írtam le.
Cián
Az
előzőről jutott eszembe, a közhiedelemben az van, hogy
a cián keserűmandula szagú. Ez valóban így is van, de
a cián, belélegzés után, azonnal, ideiglenesen bénítja
a szaglóközpontot. Tehát, ha valaki tartósan érez "cián"
szagot, akkor az biztosan nem cián, hanem benzaldehid.
A ciánt, valójában 1 - 2 másodpercig lehet érezni, és
utána észrevétlenül beszippantható a végzetes mennyiség,
ha csak valaki "frissen bejöve" meg nem érzi időben.
Ha vigyáz az ember, akkor persze nem lehet gond. (Ha
még nem mondtam volna, diplomamunkámban cián komplexek
oxidációját vizsgáltam, UV fény hatására)
Óleum
A
100 %-os kénsav képes oldani kéntrioxidot, ez az óleum,
ami "több mint 100 %-os" kénsav.
Gyengesavak
Ha
nem ismered őket, talán meglepő, hogy esetükben, ha
növeled a koncentrációt, akkor egy darabig nő az oldat
savassága (pH-ja csökken), de egy koncentráció fölött,
ami anyagonként más és más, már csökken a savasság.
Ha ezt ábrázoljuk, lényegében egy haranggörbét kapunk.
Ennek az az oka, hogy a nagyobb koncentráció, visszaszorítja
a disszociációt, ezért csökken a szabad hidrogénion
mennyiség, tehát a savasság.
Keszon
Ez
ugyan nem a kémiához tartozik, de most jutott eszembe,
később, lehet, hogy ezt egy másik helyre illesztem be.
Nyílván hallottál arról, hogy a búvárok, nagy mélységből
csak úgy jöhetnek fel, ha bizonyos mélységenként, adott
időt eltöltenek, különben keszon betegséget kapnak.
Kevesen tudják, hogy miből is áll ez a betegség, pedig
szinte mindenki "szimulálja" nap, mint nap, amikor kinyit
egy szénsavas üdítőt, ásványvizet. A nagy mélységben,
a nyomás hatására, nitrogén oldódik be a vérbe, (ahogy
a széndioxid a palackban lévő folyadékba). Ha a búvár
gyorsan jönne fel, akkor a nyomás hirtelen csökkenne,
és a beoldódott nitrogén "kipezsegne", ezt látod, amikor
gyorsan lecsavarod a kupakot a szénsavas üvegről. Ez
a buborékképződés a véráramban végzetes is lehet. De
ha lassan jön fel a búvár, és bizonyos mélységeknél
hosszabban elidőzik, akkor a nitrogén "baj nélkül" oldódik
ki a vérből. Ezt te is tudod szimulálni, ha elég ügyes
vagy, és lassan csavarod le a kupakot, akkor, abban
sem képződik buborék.