Az MTI híreibõl - 2002.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03

Vissza a nyitó menüre...
 
Elszúrták 01

( 2002.)

 

Ayrton Senna nevében csaltak     

New York, 2002. január 1. (MTI) - Pénzügyi visszaélések miatt a New York-i tőzsde 429 millió dollárra bírságolta azt a brókercéget, amely 1992 és 1994 között a brazil Forma-1-es pilóta, Ayrton Senna nevében kereskedett. Az 1994-es San Marinó-i Nagydíjon elhunyt 34 éves világbajnok családja semmit sem tudott a manipulációkról.

Több évi nyomozás után derült ki, hogy az amerikai-mexikói vállalkozás fantomcégeknek adott el részvényeket több százmilliós értékben, valamint a Senna-kapcsolatára hivatkozva kölcsönöket vett fel, amelyeket aztán nem fizetett vissza.

Az ügy a bíróságon folytatódik, a bűnösök 10 éves börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra számíthatnak.


Homoszexuálisok kivégzése Szaúd-Arábiában     

Dubaj, 2002. január 1. (MTI) - Szaúd-Arábiában kedden kivégeztek három férfit, akiket homoszexuális cselekményekért és fiatalkorú fiúk zaklatásáért ítéltek halálra. Egy iszlám bíróság úgy találta, hogy a férfiak "az iszlám tanításaival szembeszegülve, különösen szemérmetlen és undorító módon homoszexuális cselekményeket folytattak, és fiatalokat zaklattak".

A fajtalankodóknak a délnyugati Abha városban kellett meglakolniuk tettükért. 

Tavaly legalább 122 embert végeztek ki az arab királyságban, amely az iszlám jogot követve halállal bünteti a gyilkosokat, a nemi erőszakot elkövetőket, a homoszexuálisokat és a kábítószer-csempészeket.

A kivégzés módja általában a nyilvános lefejezés - írja a Reuters.


Füstbe ment temetési terv     

Carpentras, 2002. január 2. (MTI) - Egy francia kórházban a hétvégén felcserélték két ott elhunyt férfi földi maradványait és nem azt hamvasztották el, akinek esetében a rokonok ezt kérték, hanem a másikat, akinél koporsós temetést vettek tervbe.

"A férjem nem akart hamvasztásos temetést" - jelentette ki Carpentrasban a 81 éves korában elhunyt Louis Nouet özvegye.

A férfi fia a kórház halottasházában apja helyett egy másik férfi földi maradványait találta. Amikor magyarázatot kért, a kórház vezetősége közölte vele, hogy apját - ellenőrzési mulasztás folytán - aznap reggel elhamvasztották.

A család kártérítést követel a temetkezési vállalattól, jelentették a hírügynökségek.


Libegőn felejtett család Ausztriában     

Innsbruck, 2002. január 2. (MTI-Panoráma) - Rosszul kezdődött az új esztendő egy szabadságát Ausztriában töltő német asszony és két gyermeke számára. A zimankós hidegben ugyanis órákat kellett egy kelet-tiroli libegőn ülve eltölteniük, mert a kezelőszemélyzet nyilván megfeledkezett róla, hogy vannak még utazók és kikapcsolta a felvonó hajtóművét.

Több óra elteltével az anya leugrott a libegőről, hogy segítség után nézzen 10 és 14 éves gyermeke számára. Egy hókotrógép vezetője órák múlva talált rá a kimerültségtől és a nagy hidegtől összeroppant asszonyra, és riasztotta a hegyi mentőket. Az anyát súlyos, a két gyermeket könnyebb fagyási sérülésekkel szállították kórházba.


Kurtább lett a 3 mellű nő kampány     

Berlin, 2002. január 4. (MTI-Panoráma) - A tervezettnél kurtább lett a 3 mellű nős reklámkampány Németországban a rengeteg lakossági panasz miatt. Az ötvenszázalékos kebeltöbbletű, mélyen dekoltált hölgy 15 ezer plakáton volt látható, és egy áruházláncot reklámozott ezzel a felirattal: "Bent még több van, mint gondolná!"

A lakosságnak azonban ennyi se kellett, nem hogy még több. Főként hölgyek panaszkodtak az áruházláncnál, amely jobbnak látta a tervezettnél hamarabb leszedetni az összes plakátot.


Elhunyt a forgó ház feltalálója     

Brüsszel, 2002. január 12. (MTI-Panoráma) - Belgiumban elhunyt Francois Massau, a forgó lakóház feltalálója, aki némelyek szerint megelőzte korát, ám hosszú élete végére már a kortársak is elfelejtették.

"Az az egyetlen hátrányom, hogy sose vettek komolyan, mert nem vagyok építész. De meg vagyok győződve róla, hogy végül célt érek" - mondta töretlen derűlátással jó 11 éve a feltaláló, aki akkor már aggastyánként a forgó ház újabb prototípusát tervezte, de a megvalósításhoz hiába remélt támogatást a vallon tartományi kormányzattól. Most 97 évével matuzsálemi korban hunyt el, de az áhított sikert, a világhírt nem sikerült megérnie.

Pedig a belga csodabogár ötlete olyan pofonegyszerű, hogy tulajdonképpen bárkinek eszébe juthatott volna, aki szereti a napot és az a vágya, hogy szobái ne legyenek véglegesen és kényszerűen, északra, keletre, vagy bárhová tájolva, hanem tetszés szerint követhessék a nap pályáját. Akinek az ötlet végül is az eszébe jutott, egy belga szén- és tüzelőanyag-kereskedő, Francois Massau volt.

Miközben a világ szeme 1958-ban hazájára, pontosabban a brüsszeli világkiállításra és annak jelképére, a 9 gigantikus ezüstös gömbből álló Atomiumra irányult, Massau a fővárostól alig 25 kilométernyire, Wavre-ban felépítette a maga jóval zseniálisabb újdonságát, amivel mintegy életre keltette a népmesék kacsalábon forgó kastélyát. A hét szobából álló, nagyjából kör alakú házat erős vaslapra építette, amely betonteknőbe ágyazott vasgolyókon forog szép lassan. A forgó földszint alatt mozdulatlan alagsor van pincékkel és garázzsal, felette szintén áll a tető. A házat kisteljesítményű villanymotor hajtja, amely másfél óra alatt fordít egy teljes kört a házon, elvégre a nap sem rohan az égen... A motort egyetlen gombnyomással lehet tetszés szerint bekapcsolni vagy leállítani.

Az Atomiumtól, a kristályos vasmolekula több száz milliárdszoros felnagyított modelljétől oda voltak a világkiállítás látogatói, a (kacsalábon) forgó családi ház forradalmian új ötletére ügyet sem vetett senki. Pedig feltalálója évtizedekig lakott benne, büszkén mutogatta a városatyáknak és a kíváncsiaknak, de ennél többre nem vitte vele.

Még csak bátortalan vagy félénk sem volt: a környéken sokan emlékeznek még arra, hogyan próbálta éhségsztrájkkal kicsikarni a közömbös városi elöljárókból a támogatást találmánya elterjesztéséhez. Máskor a hetipiac napján hirdetőtáblát akasztott a nyakába, kiállt a piactér közepére és hangos szóval kiáltotta világgá fájdalmát és felháborodását két fiának tragikus balesetben való elhalálozása miatt.

Nemcsak a városi vezetőkkel hadakozott, összeveszett és perre ment házának kivitelezőjével is.

Az ilyenek miatt persze hóbortos csodabogárnak tartották és nyilván nem volt kellő érzéke az önérvényesítés hatékonyabb módszereihez. Pedig találmánya nem három napig tartó csoda volt, hiszen a ház ma is forog modern kacsalábán és olykor még megbámulják a tájékozottabb építészhallgatók vagy arra vetődő turisták.

A ház mai tulajdonosa 18 éve lakik benn és úgy vélekedik, hogy a forgó ház lángeszű ötlet, viszont messze megelőzte korát - a mai civilizáció még nem tud mit kezdeni vele. Kissé olyan a sorsa, mint a Concorde-nak, az első, hangsebességnél gyorsabb utasszállító gépnek. A gép annak idején elkápráztatta a világot, de hiába járja évtizedek óta az égi országutakat, nem forradalmasította a légi forgalmat, megmaradt két légitársaság különlegességének, kevésszámú tehetős légiutas szórakozásának.

A wavre-i forgó ház produkált néhány mulatságos esetet több évtizedes fennállása során. Megtréfálta például a macskát, amely kiugrott a gazda szobájának ablakán, aztán csak állt bambán és nem értette, hova lett a pincelejárat, ahonnan félórája feljött. Honnan tudhatta volna szegény, hogy a pince megvan ugyan, de a szoba odébbment azóta... László Balázs


Huszonöt kilométeres sebességtúllépés, 28 millió forintnyi bírság     

Helsinki, 2002., január 14. (MTI-Panoráma) - Rekordösszegű gyorshajtási bírságot mértek az illetékes finn hatóságok Anssi Vanjokira, a Nokia távközlési világcég igazgatótanácsának tagjára: az üzletemberre kiszabott büntetés 116 ezer eurót, magyar pénzben számolva 28 millió 304 ezer forintot tett ki.

Az igazgatótanácsi tag közlekedési vétke nem volt ennyire kiemelkedő, tavaly októberben azért állították meg a rendőrök Helsinkiben, mert a megengedett 50 kilométeres sebesség helyett 75-tel hajtott a főváros utcáin.

Az Ilta Sanomat című helsinki lap hétfői száma, amely a nem mindennapi pénzbüntetésről hírt adott, emlékeztetett arra, hogy Finnországban a közlekedési vétségek bírságtételei a jövedelemmel arányosak: az adott vétséget 14 napi jövedelemnek megfelelő szankció sújtja.

A száguldó motoros Anssi Vanjoki 1999-ben, a bírság kiszámításának alapjául szolgáló évben meglehetősen jól keresett: 14 millió eurónyi jövedelmet vágott zsebre.


120 százalékos adóteher     

Stockholm, 2002. január 15. (MTI-Panoráma) - A teljes fizetésénél is több adót kell lerónia három svéd vállalatvezetőnek a 2000. évre vonatkozóan.

Az "adókulcsrekorder" Ivar Stromberg a Song Network telefonos cég elnöke. Neki 2 millió koronás (csaknem 200 ezer dolláros) éves fizetéséhez képest 120 százalékra jött ki az adója, azaz be kell fizetnie a teljes fizetését és annak még 20 százalékát az adóhivatalnak. Ennek fő oka a vagyonadó.

A második helyen Eric Sundbland áll 117 százalékos mutatóval. Ő egy fakitermelő cég igazgatója, éves fizetése 700 ezer korona. Nála az adótöbblet oka, hogy a fizetése mellett más jövedelmei is voltak 2000-ben.

A harmadik "túlteljesítőnek" 105 százalékra jött ki az adókulcsa, a többlet szintén más jövedelmek, továbbá az ingatlanadó miatt jelentkezett.

Svédországban egyébként az abszolút összeg alapján az adóbefizetés "egyéni bajnoka" a 2000. évre vonatkozóan 88 millió koronás teljesítménnyel Fredrik Lundberg, aki egy ingatlanügynökség és beruházási cég elnöke, ám ő "jól járt": éves összjövedelmének mindössze 41 százalékát vitte el az adó.


És lőn világosság... - egyetlen villanykörte cseréje 40 óra alatt, 27 dollárért     

London, 2002. január 16. (MTI-Panoráma) - Immár nem az a vicc járja, hogy hány ember kell egy villanykörte cseréjéhez, hanem hogy a művelet mennyi időbe telik és mennyibe kerül - a BBC-nél.

A világhírű brit médiumnál ugyanis fény derült arra, hogy összesen 27 dollárért cserélt ki a karbantartó vállalat egy izzót. A munkadíjban ráadásul gyorsasági felár nemigen lehetett, mivel 40 órába telt, mire a rossz égő helyére jót csavartak.

Mindez a BBC-nél megkezdett költségcsökkentési program keretében világlott ki a számlák közül. A karbantartó céggel a BBC-nek ráadásul úgy szól a szerződése, hogy az égőcsere ingyenes.

A karbantartó részéről azzal védekeztek, hogy egy gyakorlatlan adminisztrátor hibázott. Arra nem tértek ki, hogy az illető csavart-e már ki, meg be villanykörtét.


Miniszoknya-szaggatás Zambiában     

Lusaka, 2002. január 16. (MTI-Panoráma) - Annyira illetlennek és szemet bántónak találják a miniszoknyát Zambiában a kormánypárt ifjai, hogy a szemérmetlen ruhadarab tucatnyi viselőjét büntetésül meztelenre vetkőztették a nyílt utcán. Hasonlóan bántak el azokkal a nőkkel, akik nem átalltak nadrágban mutatkozni.

A "le a miniszoknyákkal és nadrágokkal az elegáns ruházkodás nevében" végrehajtott vetkeztetési akciók a Mozgalom a Többpárti Demokráciáért elnevezésű szervezet több száz ifjú aktivistájának köszönhetőek. A fiatal párttagok az új zambiai államfőre hivatkozva pucérítottak le nőket Lusaka utcáin.

Az államfő, Levy Mwanawasa ugyanakkor tagadja, hogy új öltözködési normákra adott volna utasítást, és elítélte a fiatalokat. Mindezek után a rendőrség őrizetbe vett húsz vetkőztető kedvű párttagot - jelentették a hírügynökségek.

A teljesebb képhez hozzátartozik, hogy az új zambiai elnök nem igazán a szavak embere. Hajlamos a felelőtlen kijelentésekre - így nem kizárt, hogy valahol állást foglalhatott a nők miniszoknya- és nadrágviselete ellen. A tavalyi év vége felé zajlott választási kampány során amúgy egészen meghökkentő szóbeli baklövéseket is produkált: a volt elnököt, Frederick Chilubát véletlenül a húgának nevezte, magáról meg azt mondta, hogy olyan fitt, mint a bokszoló "Tike Myson".


Elmaradt a kutyahúsipari kongresszus     

Szöul, 2002. január 17. (MTI-Panoráma) - Elmaradt a dél-koreai országos kutyahúsipari kongresszus az állatvédők heves tiltakozása miatt. Az eredeti terv szerint legalább száz, ebhúsételekre szakosodott vendéglős akart részt venni a konferencián, amelyen szövetségbe szerettek volna tömörülni.

Emellett meg akarták vitatni a kutyahúsipar kilátásait, fejlesztési stratégiáját és azt a kampányt, amely népszerűsítené az ebből készülő étkeket a nyár eleji labdarúgó világbajnokságra érkező külföldi turisták körében.

A rendezvényhez az ebhús-vendéglősök a dél-koreai főváros peremén béreltek épületet egy állami tulajdonú telefontársaságtól, amelyet azonban felháborodott telefonokkal ostromoltak az állatvédők. Emiatt a cég jobbnak látta, ha mégsem adja bérbe épületét a kutyahúsipari kongresszusra.


A Galileo űrszonda az Iónál, működési zavar     

Pasadena, 2002. január 18. (MTI) - Minden korábbinál közelebb került csütörtökön a Galileo amerikai űrszonda a Jupiter legbelső nagy holdjához, az Ióhoz, de fényképeket nem tudott készíteni róla, mert a nagy radioaktív sugárzás miatt fellépett számítógép-zavar következtében működésbe lépett a berendezéseket védő automata rendszer.

A Galileo a legrégebben működő űrszondák egyike: még 1989-ben indították útjára a Jupiter és holdjainak vizsgálatára, és bár kutatótevékenységét - az 1995-ös pályára állástól - eredetileg két évre tervezték, küldetését azóta több ízben meghosszabbították. Várhatóan a jövő év szeptemberében semmisül majd meg a Jupiter légkörében.

Csütörtökön a Galileo mindössze 101 kilométeres távolságba került az Io holdtól, de az említett ok miatt adatokat nem tudott gyűjteni. Az amerikai irányítóközpontban ezt remélik, hogy a hét hátralévő részében még sikerülnie fog felvételeket készíteni két másik holdról, az Amaltheáról és az Europáról, illetve magáról a Jupiterről. A vulkanikus felszínű Ióról azonban közeli felvételeket már semmiképpen nem várhatnak a kutatók.


Lottónyertes szelvény után kutatnak a szeméttelepen     

Perth, 2002. január 18. (MTI-Panoráma) - Egy lottónyertes férfi engedélyt kapott arra, hogy négy napon át kutathasson az ausztráliai Kalgoorlie-Boulder város szeméttelepén - nyertes szelvénye után.

A férfi tévedésből dobta el másfél millió ausztrál dollárt érő - 865 ezer euróval egyenértékű - lottószelvényét. A balszerencsés szerencsés - miután megkapta az engedélyt a köztisztasági hivataltól - több barátjával együtt pénteken kezdett a kutatómunkába.

A köztisztasági hivatal szóvivője elmondta, hogy a karácsonyi ünnepek miatt különösen sok szemét szinte elviselhetetlen bűzt áraszt.

Kalgoorlie különben eléggé "keresős" hely. Az 1892-es aranyláz egyik színhelye volt, és még ma is akadnak környékén olyanok, akik mániákusan kutakodnak arany után.


Csődbe ment Európa első férfibordélya     

Waldshut, 2002. január 22. (MTI-Panoráma) - Csődbe ment Európa első férfibordélya, amelyben nem örömlányok álltak férfiak, hanem örömlegények hölgyek szolgálatára. Az úttörő intézmény tiszavirág életűnek bizonyult: tavaly december elején nyitott, amit a média hevesen ünnepelt, mégsem volt elegendő forgalma a német határhoz közel, a svájci Leibstadtban üzemelő Angyaloknak.

(Ez volt ugyanis a neve.) Csődjét 31 éves tulajdonosának elmondása szerint az okozta, hogy az örömlegények nem előre kérték a pénzt szolgáltatásaikért. A nők utólag fizettek, és csak annyit, amennyit szerintük megért az egész - mondta K. Clemens, a "madame", illetve "monsieur".

Az örömlegénytanya összesen öt selyemfiúval üzemelt. Hogy a tulajdonos is kivette-e a részét a munkából, arra nem tért ki a hír.

Arra viszont igen, hogy eléggé el lehetett keseredve piros lámpás házának csődje miatt, ugyanis - hogy pénzt szerezzen - megpróbált kirabolni Németországban egy idős házaspárt egy játékpisztollyal.

Sikertelen akciója után a német rendőrség letartóztatta - jelentette a Reuters.


Letartóztatás többszörös tapogatásért     

Tokió, 2002. január 25. (MTI-Panoráma) - Zsúfolt metrószerelvényen egyazon hölgy sérelmére elkövetett többszörös tapogatásért tartóztattak le egy férfit Japánban. A 45 éves közalkalmazott 2000 áprilisában kezdte molesztálni az akkor még 18 éves lányt, aki jó darabig vonakodott feljelentést tenni ellene a rendőrségen.

Mivel azonban a férfi csak nem hagyta békén, közel két évvel az első tapogatás után a hatósághoz fordult.

Japánban meglehetősen gyakori a zsúfolt metrószerelvényeken és vonatokon a nők testi zaklatása. Ez ellen a hatóság már több kampányt is indított az utóbbi években, egyebek közt tapogatás ellenes plakátokat ragasztottak ki az állomások falára. Az eredmény: a tapogatások nem szűntek meg, viszont megnőtt a rendőrségi feljelentések száma.

Hogy a most letartóztatott visszaeső molesztáló milyen büntetésre számíthat, arra nem tért ki a jelentés.


Hősugárzót nyelt le egy ukrán óriáskígyó     

Odessza, 2002. január 25. (MTI-Panoráma) - Hősugárzót nyelt le egy ukrán óriáskígyó, amivel zárlatot és tömeges füstmérgezést okozott cirkuszi állattársai körében, ő maga viszont túlélte az esetet. A tűzoltóság bejelentést kapott, miszerint a Paszternák utcában egy ház udvarán áll egy hatalmas furgon, amelyből füst száll fel.

A helyszínre érkező tűzoltók egy vándorcirkusz állatszállító járművével találták szemben magukat. Az ajtót felnyitva, füsttől megfulladt állatok tetemeire leltek, de akadtak túlélők is: két piton. A rövid terepszemlén világossá vált, hogy a tragédiát az egyik ötméteres kígyó okozta: éhségében a hősugárzóra fanyalodott, a lenyelt elektromos melegítőeszköz pedig rövidzárlatot okozott.

A füstben majmok, lámák, tevék, nyulak, egy hiúz, valamint egy himalájai medve fulladt meg. Hogy a kígyónak miért fájt a foga a hősugárzóra, nem tudni.

Jurij Kontorszkij vándorcirkusza 8 évvel ezelőtt alakult, állatokat felvonultató zenés programjával azóta járta Ukrajnát és Európa országait. Az elhasználódott szállítóeszközöket az odesszai hatóságok anyagi segítségével a közeljövőben szándékozták kicserélni - írta az ITAR-TASZSZ.


Lottószámokkal csalt a tv-látnok     

Milánó, 2002. január 26. (MTI-Panoráma) - Nyertes lottószámokkal csalt ki több mint 30 millió eurót öt év alatt a hiszékeny nézőktől egy olasz tv-látnoknő. Tündöklésének az olasz rendőrség vetett véget.

A hatvan év körüli, hidrogénezett szőke hajat és harsány sminket viselő Wanna Marchi, aki "Daphné tündérnek" nevezte magát, legalább háromszáz ezer kliensét vezette az orránál fogva a különböző kisebb, ám országos sugárzású tv-csatornákon. Akik befizettek jóslataira, azoknak mesés lottónyereményeket ígért.

Ha a számok mégsem jöttek be, akkor sem jött zavarba: "tisztító rítusokat" ajánlott a naívaknak - természetesen nem a két szép szemükért - hogy elhessegethessék maguktól a rossz szellemeket.

Marchi asszony vállalkozása több lábon állt: több milánói központú cégén keresztül bonyolított "tv-boltjaiban" kozmetikai, fogyasztó és ezoterikus termékeket árusított. Ez utóbbi körülmény minden bizonnyal hozzájárult lebukásához. A hatóságok a milánói ügyészség utasítására tavaly december óta folytattak vizsgálatot Marchi asszony csalási ügyeiben, akinek lánya, Stefania és élettársa is benne voltak az üzletben. Jelenleg mindketten szintén előzetes letartóztatásban vannak, akárcsak egy unokahúga, továbbá a műsort gyártó cég igazgatója, és egyik munkatársa.

A rendőrség még keres egy Mario Pacheco do Nascimiento nevű férfit, aki a műsorban a mágus szerepét játszotta, és aki magát szerényen az "élet urának" nevezte.

Arról nincs jóslat, hogy 31,5 millió euróra rúgó kicsalt összegnek akárcsak a töredékét is viszontlátják-e a becsapottak.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...