Az MTI híreibõl - 2002.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03

Vissza a nyitó menüre...
 
Elszúrták 03

( 2002.)

 

Csecsemőcsontvázak egy japán bérlakásban

Tokió, 2002. április 8. (MTI) - Hat csecsemő földi maradványaira bukkantak takarítók egy március vége óta üresen álló bérlakásban Japánban, a fővárostól északnyugatra fekvő Toda városban. Az újszülöttek csontvázait egy bútorozatlan szoba beépített szekrénye rejtette. Ötöt egy átlátszó műanyagzsákba csomagoltak, egyet pedig egy ruhák tárolására használt műanyagládába raktak.

Némelyik csecsemő néhány hónapja, de legalább fél éve halott volt, néhány csontvázat azonban több évesnek becsülnek.

A csecsemők földi maradványai a hétvégén kerültek elő. A rendőrség felkutatta a lakást korábban bérlő családból a feleséget, kihallgatása már hétfőn megkezdődött. A harmincas éveiben járó asszony és teherautó-sofőr férje 1990-től lakott a bérleményben két iskoláskorú gyermekével, időközben azonban elváltak és egy éve elköltöztek. Ezután az asszony rokonai, anyja és öccse éltek a lakásban egészen március végéig.

A bérlő fivére kiköltözésekor arra kérte az ingatlanügynökséget, hogy "takarítsák el a maradékot, mert egyedül nem tudja vállalni" - írta a Jomiuri Simbun tokiói napilap.


Négyen a bíróság előtt honvédségi eszközök értékesítése miatt

Budapest, 2002. április 10. (MTI) - Nemzetközi termékek és technológiák forgalmára vonatkozó kötelezettség megszegésével és különösen nagy vagyoni hátrány kezelésével vádolja az ügyészség egy kft. három vezetőjét, valamint egy katonát, akiknek büntetőügyét április 24-25-26-án tárgyalja a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa.

A vád szerint P. István társaival 1998-ban 29 harckocsi-motort vásárolt a Magyar Honvédségtől a valódi értékükhöz képest selejt áron, amelyhez segítséget nyújtott a negyedrendű vádlott alezredes. Ezzel a honvédségnek mintegy 21 millió forintos kárt okoztak.

Ezeket a motorokat később aggregátorként értékesítették egy szlovákiai cégnek, de nem szerezték be a haditechnikai eszközök forgalmazásához szükséges engedélyeket.

Emellett ugyancsak 1998-ban több mint 18 millió forint értékben vásároltak még a honvédségtől haditechnikai terméknek minősülő eszközöket, amelyeket teherautó alkatrészeknek feltüntetve szállítottak Bulgáriába és Ukrajnába.


Italmerénylet

Peking, 2002. április 14. (MTI) - Egy részeg férfi azzal fenyegette meg Kínában a rendőrséget, hogy ha nem adnak neki inni, felrobbantja magát. A 37 éves Fan Csing-csün Senjang városában jól becirokpálinkázott, majd egy taxiba vette be magát és közölte a sofőrrel, hogy robbanószerkezet van nála, amit működésbe hoz, ha nem kap még valamit inni.

Az autót - tisztes távolságban - körülvevő rendőrök némi tanakodás után ráálltak, hogy teljesítsék a követelést és elrohantak sörért, amelyet fel is szolgáltak Fannak. Ezután a férfi kényelmesen sörözni kezdett az autóban, a rendőrök pedig feszült idegekkel várakoztak. Fan jól bírta a sört is, nem taglózta le az ital.

Csaknem két és fél órán át tartott már a rendőrök számára igencsak kényelmetlen, Fan számára viszont igen kellemes helyzet, amikor meglepetésszerű rendőrkutyás támadást intéztek a részeg ellen és végre legyűrték.

Fannál egyébként nem találtak semmiféle robbanószerkezetet - jelentették a hírügynökségek.


A zsebéből kiesett lőszer leplezte le az illegális magyar emigránst New Yorkban     

New York, 2002. április 17. (MTI) - A zsebéből kipotyogó lőszer miatt tartóztattak fel a New York-i rendőrök egy biciklistát: az illegális magyar bevándorlót számos bűncselekménnyel - egyebek között 39 rendbeli illegális fegyverviseléssel - vádolják.

Az esetről Robert Johnson bronxi ügyész számolt be kedden. A 32 esztendős Rácz Zsoltot - akit az AP amerikai hírügynökség villamosmérnökként és tartalékos magyar katonaként említ - támadófegyverek és kézigránátok birtoklása miatt tartóztatták le még március 2-án, s testi sértésekkel és rablásokkal, továbbá más bűncselekmények elkövetésével is vádolják. Emellett óvadék ellenében sem helyezhető szabadlábra.

Az ügyészi közlemény szerint Rácz Zsolt illegálisan tartózkodott az Egyesült Államokban, miután a bevándorlási hatóságok elutasították menedékkérelmét. Letartóztatásakor golyóálló zöld álcaöltözéket viselt, továbbá találtak nála egy Mac-10-es rohamfegyvert - töltött, de működésképtelen állapotban -, házilagos készítésű robbanóeszközöket, egy töltött revolvert, lőszereket és két kést is.

A bíróságon majd azt is felróják neki, hogy megtámadott egy rendőrt, s megpróbálta elvenni fegyverét is szökési kísérleténél, amikor éppen egészségügyi vizsgálatnak vetették alá - jelentette az AP.


Ötvenmillió dolláros kártérítési per - "hízatás" miatt     

New York, 2002. április 16. (MTI-Panoráma) - Hízása miatt beperelt egy amerikai nő egy élelmiszergyártó céget azon az alapon, hogy a vállalat a ténylegesnél kevesebb zsírtartalmat tüntetett fel termékéről annak összetétel-ismertetőjében.

A 37 éves Meredith Berkman 50 millió dollár kártérítést követel a cégtől, mert háromszor annyi zsírban részesült a snack révén, mint gondolta. A hölgy a "hízatáson" kívül a gyártót érzelmi károkozással is vádolja.

A szóban forgó termékről előállítója azt állította, hogy 120 kalóriát és 2,5 gramm zsírt tartalmaz. Ezzel szemben az amerikai Jó Házvezetés Intézet januári vizsgálatai 8,5 grammos zsírtartalmat és 147 kalóriás energiatartalmat mutattak ki.

A vállalat azzal mentegetőzött, hogy egy új gépsor okozta a címke eltérését a valóságtól. Kivonta termékét a boltokból és hamarosan 5 grammra csökkentette a snack új változatában a zsírtartalmat, amit a Jó Házvezetés Intézet már ellenőrzött is, és igaznak talált - jelentették a hírügynökségek.

Hogy pontosan mennyit hízott a pert indító hölgy, arra nem tért ki a jelentés.


Felesége megölése miatt letartóztatták Robert Blake amerikai színészt     

Los Angeles, 2002. április 19. (MTI) - Felesége meggyilkolása miatt csütörtökön Los Angelesben letartóztatták Robert Blake színészt, a Truman Capote regénye alapján 1967-ben készült Hidegvérrel című film egyik főszereplőjét. A Los Angeles-i tévéállomások műsorukat megszakítva számoltak be arról, hogy újabb híresség keveredett gyilkossági ügybe O. J. Simpson földjén. "Robert Blake lőtte agyon Bonny Bakley-t" - jelentette be sajtóértekezleten Jim Tatreau rendőrkapitány. "Feltevésünk szerint Robert Blake megvetette feleségét, és úgy érezte, egy olyan házasság csapdájába esett, amelynek nem akart részese lenni" - tette hozzá.

A Mi bandánk vígjáték agyafúrt kópéjának szerepében gyerekként feltűnt színészt, aki az 1970-es évek Baretta tévésorozatának kemény zsarujaként tett szert országos népszerűségre, nővére Hidden Hills-i otthonában tartóztatták le. Jelzés nélküli rendőrautóval szállították a belvárosi főkapitányságra, a forgalmas autópályán száguldó autót mégis tévécsatornák helikopterei követték.

A jelenet hátborzongatóan emlékeztetett a volt amerikaifutball-sztár, O. J. Simpson 1994. június 17-én történt letartóztatására, akit öt nappal azután fogtak el, hogy egykori feleségét és szeretőjét agyonszúrták.

A Blake-ügyben letartóztatták a színész testőrét is, Earle Caldwellt, akit bűnrészességgel vádolnak annak ellenére, hogy a gyilkosság éjszakáján nem tartózkodott a városban.

A 44 éves Bonny Lee Bakley-t 2001. május 4-én lőtték le 68 éves férje sportkocsijában egy sötét utcán, kedvenc étterme közelében, ahol nem sokkal korábban együtt vacsoráztak. Blake következetesen tagadta, hogy ő követte volna el a gyilkosságot, és feleségét hírességekre akaszkodó nőnek festette le, aki gyakran forgatta ki pénzükből a férfiakat "a magányos szív" forgatókönyv alapján. A bulvárlapok már korábban tudni vélték: a színész két embert is megkörnyékezett, hogy tegyék el láb alól feleségét - amit Blake szintén tagad.

A rendőrségen tett vallomása szerint az asszonyt a kocsiban hagyta, mert az olasz étteremben felejtett valamit: a pisztolyát. Amikor visszatért, feleségét már holtan találta az anyósülésen. A tettes közvetlen közelről lőtt, és - Blake állítása szerint - eltűnt az éjszakában.

Blake számára a Hidegvérrel hozta meg a nemzetközi elismerést, amely egy 1959-ben Kansas szövetségi állam egyik kisvárosában megtörtént eset hiteles feldolgozása. A történet lényege: két fiatal látszólag minden ok nélkül lemészárol egy négytagú családot, majd nem sokkal később elfogják és halálra ítélik őket. Blake az egyik gyilkost, Perry Smitht alakította.

A felesége meggyilkolásával vádolt Blake-et - akit 127 filmben láthatott a közönség - most ugyancsak halálbüntetés fenyegeti.


Pulykatámadás egy videótéka ellen     

Batavia, 2002. április 19. (MTI-Panoráma) - Pulyka tört be egy videótékába az Egyesült Államokban, főképp vadászati témájú filmeket rongált meg. A pulyka a kirakatot betörve hatolt a helyiségbe, amely zárva volt, és senki sem tartózkodott benne. Amikor a téka tulajdonosnője megérkezett, döbbenten látta a romokat, a tollakat és a szanaszét heverő, megrongált videókazettákat.

Még a pulyka is bent volt, és mivel a hölgynek nem volt bátorsága egyedül megküzdenie vele, kihívta a rendőrséget. A hatkilós pulykakakast a hatóság emberének a science-fiction részlegből kellett kihajkurásznia, jóllehet a madárnak - a veszteséglista és a nyomok alapján - legkevésbé a vadászati témájú filmek tetszettek: azokra csapott le első nekifutásra. Többet közülük kritikával is illetett: rájuk tojt (görbét). Az akciófilmekkel ugyanakkor elnézőbb volt. A pulykát a rendőrség letartóztatta.

A pulykáknál most van a párzási időszak, és ilyenkor meghökkentő dolgokat produkálnak. Szakértők szerint a filmpusztító kakas egy rivális pulykát vélhetett látni a tékában, és ezért tört be oda.


Erkölcstelen szextelefonper     

Berlin, 2002. április 18. (MTI) - Megtagadta szextelefonszámlájának kifizetését egy német férfi azzal érvelve, hogy erkölcstelen maga a szolgáltatás, ezért aztán nem is érdemli meg a fizetséget.

A számla 3 ezer euróra rúgott. A szolgáltató cég nem hagyta annyiban a dolgot és beperelte ügyfelét. A müncheni bíróság nemigen méltányolta a szolgáltatást erkölcstelen bujasággal vádoló szextelefonáló adós érvelését, és a szolgáltató javára döntött. A testület indoklása szerint egy telefonos szerződés nem erkölcsi kategória.

"Kissé ellentmondásos erkölcstelen szextelfonálgatást folytatni, majd pedig megtagadni érte a fizetséget" - idézték a hírügynökségek a bíróságot.


Rendetlen betörő

Malchin, 2002. április 27. (MTI - Rendetlen betörőt fogott a német rendőrség Malchin városában: a 34 éves férfi az általa feltört kerti lakban hagyta az összes igazolványát, a bankkártyáját és aprópénzét.

Az elkövető egy kiadós zivatar miatt és után tört be a kerti házikóba, hogy száraz ruhát lopjon magának.

Átöltözés közben azonban elfelejtette kiüríteni csuromvizes ruháinak zsebeit.

A rendőrségnek nem kellett túl bravúros nyomozást folytatnia, hogy kiderítse a rendetlen, illetve a rendőrséghez rendes betörő kilétét - jelentették a hírügynökségek.


Vécénélkülözési kárpótlás

Berlin, 2002. április 27. (MTI-Panoráma) - Vécénélkülözési kínlódásért kapott kártérítést egy német vasúti utas.

A vonat, amelyen a férfi utazott, a legkorszerűbbek közé tartozik, így aztán bőven volt rajta vécé is.

Csakhogy nem volt víz az öblítéshez, ezért lezáratta az összes toalettet a Német Vasút.

A férfi igen feszülten járkált kocsiról kocsira, ám nem talált egyetlen működő vécét sem, így nem könnyíthetett magán Frankfurttól egészen Drezdáig. Az utasnál betelt a pohár, és beperelte a vasutat.

A bíróság 300 euró kártérítést ítélt meg számára a vécénélkülözési kínlódásért - Jelentették a hírügynökségek.


Betiltották a hastáncot Törökországban     

Ankara, 2002. május 1. (MTI-Panoráma) - Betiltották a hastáncot Törökországban a turisták által látogatott helyeken.

Az idegenforgalmi minisztérium azzal indokolta döntését, hogy a hastánc nem illik Törökország szokásaiba és hagyományaiba.

"Vannak saját néptáncaink, a hastáncban viszont nincs semmi török," jelentette ki Mustafa Rustu Tasar miniszter az NTV hírtelevíziónak.

A minisztérium döntése értelmében a turisták a jövőben nem élvezhetik a tiszteletükre rendezett, úgynevezett "török esték" legcsábítóbb részét, a hastáncot.

A hastánc rendkívüli népszerűségnek örvendett az országba látogató turisták között. Törökországot évente mintegy 10 millió külföldi keresi fel.


A Benetton-meny perli a Penthouse magazint     

New York, 2002. május 8. (MTI) - Pert indított a Penthouse magazin ellen Judith Soltesz-Benetton. A lap ugyanis a Benetton-ház örökösének feleségét fedetlen keblekkel ábrázoló fényképeket közölt - bár a képaláírás szerint Anna Kurnyikova teniszcsillagban gyönyörködhetnek az olvasók.

Kurnyikova határozottan tagadta, hogy ő lenne a képeken látható alulöltözött fiatal nő. A Penthouse is elismerte tévedését, és kedden bocsánatot kért a Benetton-divatház örökösének, Rocco Benettonnak a feleségétől, de a 28 éves Judith nem vonta vissza a manhattani szövetségi bírósághoz beadott, 10 millió dollár kártérítést követelő keresetét. A felperes ügyvédje szerint a magazin szerkesztői már hetekkel a lap megjelenése előtt tudták, kit ábrázolnak a képek, de nem állították le a kiadás munkálatait. A fényképek, Judith szerint, hét esztendeje készültek, egy floridai strandon.

A szövetségi bíró átmenetileg - a jövő héten tartandó első tárgyalásig - megtiltotta a lap terjesztését.


Toyota helyett toy Yoda

Panama City (Florida), 2002., május 10. (MTI-Panoráma) - Azt hitte, hogy egy Toyotát nyert, ám csak egy toy Yodát kapott, azaz autó helyett csupán egy játékfigurát a Csillagok háborújából egy amerikai pincérnő. Úgy tűnik azonban, hogy mégis meglesz a Toyotája.

A 27 éves, floridai Jodee Berry pincérnő még tavaly májusban diadalmaskodott az őt alkalmazó étterem söreladó versenyén. Ennek díjaként egy vadonat új "tojodát" hirdetett meg a vendéglő főnöke - de csak szóban. Könnyen ígérhette, mivel az amerikai angolban a Toyota autómárka kiejtése azonos a toy Yodával (a második t-ét d-ének ejtik), a Csillagok háborújából ismert legfőbb jedi lovag, Yoda mester játékfigurájával. Amikor azután kihirdették a söreladás bajnoknőjének Jodee Berryt, és átadták neki a vadonat új toy Yodát, azaz a játékfigurát - amely ráadásul még kicsi is -, a pincérnő éktelen haragra gerjedt. Azonnal kilépett az étteremből és beperelte annak tulajdonos cégét.

A pereskedés egy évig húzódott, ám most sikerült a feleknek megállapodniuk. A pincérnő ügyvédje részleteket nem fedett fel, de annyit elárult, hogy Jodee Berry választhat egy helyi autókereskedésben egy tetszése szerinti Toyotát.

A "tojodás" versenyt amúgy áprilisi tréfának szánta az étterem vezetője.


Kézvétel a halottasházból

Johannesburg, 2002. május 13. (MTI-Panoráma) - "Kéz alatti" kézvételért hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek Pretoriában egy dél-afrikai férfit. A halottasházból származó kezeket Levi Masebe Johannesburgban vette az eladótól.

Az esetről rejtett kamerás felvétel készült, amelyet az emberi végtagok illegális kereskedelme után nyomozó SABC tévétársaság készített - jelentették a hírügynökségek.

A különböző helyszíneken felvett képekből kiderül, hogy a halottaktól származó végtagokat elsősorban varázslók vásárolják, akik azután mágikus gyógyító erővel bíró, vagy szerencsét hozó tárgyakként bocsátják áruba a kezeket-lábakat.


A tulajdonosnak nem elég 200 ezer dollár a Golgotáért

Debrecen, 2002. június 2. (MTI) - Egyre kevesebb a valószínűsége annak, hogy Munkácsy Mihály Krisztus Trilógiája a magyar állam tulajdonába kerül és Debrecenben marad a millenniumi ünnepségsorozathoz kötődő letéti szerződések lejárta után.

A Krisztus Pilátus előtt című festményt 2001 őszén szállították Kanadába és a közelmúltban érkezett hír szerint a Golgotáért kínált 200 000 dolláros vételi ajánlat nem felelt meg az amerikai tulajdonosnak, aki kilátásba helyezte a kép visszakérését. Ha ez bekövetkezik csak az Ecce Homo marad a debreceni Déri Múzeumban.


Brit amatőr műholdas szakértő felfedezése az amerikai kémrepülőgépekről

London, 2002. június 13. (MTI) - Egy brit amatőr műholdas szakértő rájött arra, hogy műholdas kapcsolat révén bárki szabadon betekinthet amerikai kémrepülőgépek felvételeinek "élő közvetítésébe".

John Locker tavaly novemberben tette meg felfedezését, majd hét hónapon át próbálta felhívni a NATO és az amerikai hatóságok figyelmét az atlanti szövetség balkáni légifelderítő tevékenységébe bepillantást engedő felvételek által jelentett veszélyre, mielőtt úgy döntött, hogy a nyilvánosság elé tárja az ügyet. Locker megkereséreire ugyanis olyan választ kapott, hogy műszaki kényszerről van szó, amelyről az illetékesek is tudnak és köszönettel veszik az amatőr műholdas aggodalmaskodását.

E műholdas adásokon a héten például a Koszovóban szolgáló amerikai békefenntartók Bondsteel nevű táborában elrendelt riadó fejleményeit követhették figyelemmel illetéktelen szemek. A kémrepülőgépek által készített felvételeket egy Brazília felett lévő műhold sugározta, és a kódolatlan adás az interneten is elérhető volt.

"Nem vagyok katonai elemző és e terület szakértője, de nagyon meglepett, hogy ilyen típusú anyagot csak úgy szabadon sugároznak. (...) Az én szememben ez kockázatot jelent" - mondta Locker a BBC brit tévé- és rádióadónak.

Richard Perle, az amerikai védelmi minisztérium tisztségviselője közölte, hogy már készültek tervek az adások kódolásának bevezetésére. Az amerikai hatóságok a tavaly szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadások után ismerték fel az "élőben" látható légifelderítés fontosságát; ma már sokkal több hasznát veszik az efféle információnak, s a jövőben érdemes lesz azokat kódolttá tenni. Mint a BBC internetes honlapján megjegyezte, elemzők szerint figyelmet érdemel, hogy a kódolatlan felvételek először tavaly november 11-én jelentek meg. A szeptemberi terrortámadások után Amerika mozgásba lendült, az afganisztáni légifelderítés igényei pedig kezdtek felemészteni minden biztonságos csatornának tekintett katonai műholdat; a prioritásokat mutatja, hogy a balkáni műveletek sugárzását áthelyezték nem biztonságos helyekre. A gondot azonban az jelenti, hogy ezáltal számos NATO-műveletet is veszélybe sodortak, a Radovan Karadzic háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök utáni hajszától kezdve az albán gerillák Macedóniába való beszivárgásáig bezárólag.


Válás a feleség tudta nélkül

Sivas, 2002. június 16. (MTI) - Feleségének tudta nélkül vált el egy furfangos török férfi. A férj hat évvel ezelőtt Sivas városában a bontóperi tárgyalásra egy másik asszonnyal érkezett, aki a valódi nej személyazonossági igazolványával "hitelesítette" magát a válóperes bíró előtt.

A per rendben lefolyt, a bíró nem gyanakodott arra, hogy a feleség "hamis". A valódi feleség csak évekkel később értesült arról, hogy családi állapota elvált, azután, hogy megtudta, külön élő férje újból megnősült. Döbbenetéből felocsúdva azonnal bírósághoz fordult, ahol elmondta a bíróságon, hogy annak idején, az álválóper előtt elvesztette személyazonossági igazolványát.

A bíróság az álválóper minapi tárgyalásán három év és négy hónap börtönre ítélték az 55 éves férfit "huszáros cseléért". A vádlott ügyvédjének elévülés címén benyújtott felmentési kérelmét a bíró elutasította - jelentették a hírügynökségek.


Tehéntotálkáros autó

Salzburg, 2002. június 27. (MTI-Panoráma) - "Repülő tehén" találta telibe szerdán Salzburg közelében egy házaspár autóját.

A kocsi éppen kihajtott egy, a lavina elleni védelmet szolgáló alagútból a Felbertauern-autópályán, amikor a fölötte legelésző tehén öt méter magasból egyenesen a motorházra zuhant.

Az autót vezető 36 éves asszony megsérült, férjének azonban nem esett bántódása. A tehén a helyszínen kimúlt, az autó pedig totálkáros lett.


A fagyi lett a medve veszte

Zágráb, 2002. június 28. (MTI- A fagyi lett a veszte egy horvátországi medvének. A 130 kilós állat az erdei lépesmézről váltott fokozatosan a fagylaltozásra: előbb csak a Plitvicei-tavak környéki falvak szemétdombjait túrta, aztán feltördelte a fagylaltos hűtőládákat, de az édesség mellett a nyulakat és a baromfit sem vetette meg.

A torkos macit a hétvégén kilőtték az ismert horvát nemzeti park őrei, mert attól tartottak, tragédiába torkollhat a fagyiszenvedély - a nyolcvanas években már előfordult ugyanis, hogy embert ölt egy lakott területre átrándulgató medve - jelentette a Vecernji list című zágrábi újság.

Az állatbarátok szerint sokkal emberségesebb megoldás lett volna vagy a közeli Velebit-hegység erdőrengetegei mélyére vinni, vagy valamely állatkertnek felkínálni a különben védett vadak kategóriájába sorolt macit.

A torkos medve sorsáról maga Andjelko Kruzicevic, a Plitvicei-tavak nemzeti parkjának igazgatója tájékoztatta a horvát újságot, nem minden emóció nélkül.

- Személyesen mi is nagyon sajnáljuk a macit - mondta együttérzően.


Iszik vagy (repülőt) vezet ?

San Francisco, 2002. július 14. (MTI) - Tréfás kedvű utast szállítottak le egy amerikai utasszállítóról, mert megkérdezte, józanok-e a pilóták. Az érdeklődés mondhatni jogos volt: egy héttel korábban vették őrizetbe a légitársaság két pilótáját, mert ittasan irányítottak egy gépet.

Az incidens közvetlenül beszállás után történt. A humoros nő azt tudakolta a légi kísérőktől, hogy meggyőződtek-e a személyzet józanságáról? A gépen azonban nem értették a tréfát: megjegyzése következtében az utast leszállították a gépről, s csak egy későbbi repülővel utazhatott el.

- A biztonsággal nem lehet viccelődni, nagyon komolyan vesszük az ilyen megjegyzéseket. Minden esetben arra törekszünk, hogy az utasok szempontjából a lehető legjobb döntést hozzuk meg - jelentette ki az America West légitársaság szóvivője, Nancy Nowack.

- Lehet, hogy a leszállított utas csak tréfálkozni akart, de akár komolyan is gondolhatta, amit mondott. Ezt elég nehéz megítélni. Minden hasonló megjegyzést komolyan veszünk - tette hozzá.

A korábban történt eset két pilótájának véralkoholszint- vizsgálata megerősítette, hogy ittasan vezettek az égi országúton. A légitársaság nemcsak pilótaengedélyüket vonta be, de azonnal el is bocsátotta mindkettejüket.


Vibrátortúra

Clearwater, 2002. július 31. (MTI) - Vibrátorának közszemlére tétele miatt beperelte egy amerikai nő a Delta Air Lines légitársaságot.

A 36 éves hölgy férjével együtt Dallasban várta gépe indulását, amikor a hangosbemondó név szerint a biztonsági szolgálathoz kérette. Közölték vele, hogy valami vibrál az egyik poggyászában, mire ő azt felelte, hogy "egy felnőtt játékszerről van szó, amelyet épp a minap vettek".

A biztonsági őr nem elégedett meg a válasszal, a nőt a poggyászhoz kísérte, és elővetette vele a vibrátort, mi több, ragaszkodott hozzá, hogy tartsa jó magasra.

A hölgy igen megszégyenítőnek érezte a vibrátortortúrás jelenetet, és pert indított. Beadványában azt állítja, hogy több utas is látta a vibrátorával a kezében, a légitársaság három munkatársa pedig egyenesen kiröhögte, és szexuális célzatú megjegyzésekkel kommentálta a "bemutatót".

A légitársaság azzal védekezik, hogy az utasok biztonsága végett kötelessége átvizsgálni a csomagokat. Ezt a felperes egyáltalán nem vitatja, viszont a hölgyet egy privát helyiségbe kellett volna az őrnek kísérnie - idézte a hölgy ügyvédjét az AP.


Veszélyes anyatej

New York, 2002. augusztus 10. (MTI)- Feljelentést fontolgat egy New York-i nő a John Kennedy nemzetközi repülőtér biztonsági emberei ellen, akik arra kényszerítették, hogy a többi utas előtt igya meg kézitáskájában, üvegben szállított saját anyatejét.

A 40 éves Elisabeth Garry a The New York Postnak elmondta, hogy az eset még áprilisban történt. Táskájába három üveg anyatejet tett, hogy vele utazó kislányát kényelmesen megetethesse út közben. Hiába magyarázta a biztonságiaknak, hogy a saját tejéről van szó, azok ragaszkodtak hozzá, hogy igyon mindegyikből, így bizonyítva, hogy nem valami veszélyes folyadékról van szó, amit a repülőgépre akar csempészni. Nem fogadták el azt a javaslatát sem, hogy egy kicsit a karjára önt belőle és lenyalja.

"Nagyon kellemetlen és undorító helyzet volt - mondta az asszony. - Helyeslem az ellenőrzéseket, de attól tartok, hogy eléggé elhanyagolható azoknak a szoptató fehér nőknek a száma, akik az al-Kaida kiképző táboraiban vannak."

Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal nem kommentálta az esetet. Mindenesetre az ügy figyelmeztetés az ifjú anyáknak: szeptember 11-ig mindenképpen halasszák el repülőútjukat vagy pedig olyan járatot válasszanak, amelynek repülési ideje rövidebb, mint a két szoptatás közötti idő.


Testvérével ruhát cserélve szökött meg a börtönből egy baszk terrorista

Párizs, 2002. augusztus 22. (MTI)- A párizsi Santé börtönben csak négy nap múltán, csütörtökön fedezték fel, hogy az ETA baszk szeparatista terrorszervezet egyik kommandójának feltételezett vezetője a szombati beszélőt kihasználva fivérét hagyta maga helyett a szigorúan őrzött fogházban, és azóta nyoma veszett.

A madridi hatóságok szerint a 33 éves Ismael Berasategui Escudero hozta létre néhány ETA-aktivista közreműködésével a Behorburu elnevezésű kommandót, amely tavaly január és augusztus között öt robbantásos merényletet hajtott végre Spanyolország öt különböző pontján autóba rejtett pokolgéppel. Egyik támadásnak sem volt halálos áldozata. A spanyol rendőrség tavaly októberben Berasategui urretxui lakásán 63 kilogramm robbanóeszközt, három marokfegyvert és bombakészítéshez alkalmas anyagokat talált, s ezután hajtóvadászatot kezdett a baszk férfi után.

A körözött terroristát idén májusban a franciaországi Ardeche-ben kapták el az itteni bűnüldöző szervek, majd terrorista célú bűnszövetkezés, tiltott fegyverviselés és lopás bűntettének gyanújával eljárás alá helyzeték és a Santé börtönébe zárták. Spanyol részről már kezdeményezték kiadatását.

A szombati példátlan szökés körülményeit egyelőre nem sikerült minden részletében tisztázni. A nevezetes fogoly távozásának tényét nem is az őrök fedezték fel: 18 hónappal fiatalabb öccse, aki feltűnően hasonlít testvérére, maga hívta fel a börtönszemélyzet figyelmét arra, hogy ő a maga részéről érdemtelenül élvezi a fegyház vendégszeretetét immár napok óta.

Az intézmény vezetője szerint a testvérek a szombati beszélőn cserélhettek ruhát, és arra is gondjuk volt, hogy a fogoly kezéről eltávolítsák a látogatás előtt testbarát tintával rápecsételt jelzést. A kínos ügy sikerében kezükre játszott a humánus börtönszabályzat is: 1983 óta a beszélőn a fogoly és vendége egy 3-4 négyzetméteres szobában elválasztófal nélkül társaloghat egymással, a találkozón őrszemélyzet sincs jelen. A biztonságiak a folyosókon tartózkodnak.

A bátyja szerepét vállaló ifjabb testvér nevét nem hozták nyilvánosságra. Ez idő szerint az sem tudható, elengedik-e, vagy illetéktelen raboskodása címén eljárást indítanak ellene. A szökött fogolyról sincsenek újabb információk.


Nigéria: termeszveszélyben a demokrácia

Lagos, 2002. augusztus 23. (MTI-Panoráma) - Komoly akadályokba ütközhet a következő nigériai választások megszervezése, mivel termeszek megették a nigériai szavazásra jogosultak névjegyzékének nagy részét.

A korábbi szavazásokhoz használt adatbázis papírokon és fénymásolatokon (volt) olvasható. Amit nem a termeszek ettek meg, az az országszerte dúló erőszaknak esett áldozatul - mondta el a Reutersnek a választási bizottság elnöke. A pénzhiánnyal küszködő szervezet most azt tervezi, hogy számítógépes adatbázist készít a szavazásra jogosultakról.

A hatóságok augusztusban elnapolták a helyi választások időpontját. Nigériában 1999-ben ért véget a 15 évig tartó katonai uralom, ezek lennének az első választások.


Túlviagrázás: meghalt a férj a nászéjszakán

Kairó, 2002. augusztus 28.(MTI)- Nászéjszakáján, még a beteljesülés előtt megözvegyült egy ifjú egyiptomi ara, mert ura túl sok potencianövelő Viagra tablettát vett be, hogy "különösen viharos és örömteli" legyen a nevezetes éj.

A férfi szíve és erei azonban nem bírták a megterhelést. Alighogy kettesben maradt hitvesével a nászi szobában, rosszul lett, arca elsárgult, majd rövidesen kómába esett.

Rögvest kórházba szállították, de már az orvosok sem tudtak segíteni rajta. Tevékenységük ez esetben csupán annak megállapítására szorítkozott, hogy az ifjú férj halálát minden kétséget kizáróan a Viagra túladagolása okozta - jelentette szerdán az al-Muszavvir című egyiptomi hetilap.


Vőlegénycsere a menyasszony tudta nélkül

Kampala, 2002. augusztus 31. (MTI-Panoráma) - Trükkös házasságkötési szertartás szakadt félbe Ugandába: az ünnepélyesnek indult esküvőn a menyasszony az utolsó pillanatban észrevette, hogy oldalán a vőlegényt kicserélték egy bénára.

Lapjelentés szerint Mauricia Nakijoba rémülten felsikoltott, amikor meglátta, hogy álmai férfiúja nemcsak más lett, hanem halmozottan mozgássérült: mind a négy végtagjára béna.

A menyasszonyon kívül azonban senki sem lepődött meg. Mint kiderült, kérőnek a béna vőlegény fivére adta ki magát Mauricia szüleinél, akik szintén tudtak a tervezett cseréről, és jóváhagyták - áll az AFP jelentésében.


Túlkorosnak nyilvánított szavazó

Athén, 2002. október 4. (MTI- Panoráma) - Túl korosnak találtak az élethez Görögországban a hatóságok egy 113 éves férfit, nem gondolták, hogy még él, és ezért törölték a közelgő helyhatósági választások szavazói listájáról.

Az október 13-i választás közeledtével a nyugat-görögországi Meliszurgoj kisváros hatóságai elrendelték, hogy a voksolásra jogosultak listájáról húzzák ki mindenkinek a nevét, aki 1890 előtt született, mert ezek az emberek már nem lehetnek az élők sorában. A 113 éves Aleksziosz Karavaszilisz azonban - talán azért, mert világéletében nem dohányzott, nem fogyasztott alkoholt és húsételt sem - kitűnő egészségnek örvend, ráadásul fontos is lenne számára a szavazás, mert voksát szeretné egyik unokájára adni, aki harcba száll az egyik városatyai székért.

Miután kiderült, hogy Karavaszilisz tényleg él, a városatyák bocsánatot kértek a kínos tévedésért - jelentette a dpa hírügynökség.


Mégsem bolygó a Plútó ?

Washington, 2002. október 9. (MTI) - Egyre biztosabb, hogy a Plútó mégsem bolygó. A kétkedés annak nyomán erősödött fel, hogy amerikai csillagászok egy bolygószerű, gömb alakú égitestet fedeztek fel a Naptól 6,3 milliárd kilométerre.

Ilyen termetes objektum létét a Naprendszerben 72 éve - a Plútó felfedezése óta - először sikerült kimutatni. Átmérője a Földinek a tizede és 288 - földi - év alatt kerüli meg a Napot.

Első pillantásra azt lehetne gondolni, hogy a Quaoar névre elkeresztelt égitest felfedezésével megtaláltuk a Naprendszer tizedik bolygóját, de a szakemberek szerint éppen ellenkezőleg: a Quaoar léte megkérdőjelezi a Plútónak bolygó mivoltát.

A Plútót 1930-ban egy fiatal amerikai csillagász, Clyde Tombaugh fedezte fel. Azóta is folyik a vita, hogy a Naprendszer legkisebb planétája ténylegesen bolygónak tekinthető-e. Pályája például jóval megnyúltabb a többiénél, 248 földi évnek megfelelő keringési ideje alatt olykor a Neptunusz pályáját keresztezve nem is mindig ő legtávolabbi bolygó. Egyesek úgy vélik: az égitest egyfajta átmenet az üstökösök és a bolygók között.

A Quaoar felfedezése most újabb adalékot szolgáltat a Plútó "trónfosztására" törekvőknek. Az újonnan kimutatott égitest ugyanis az úgynevezett Kuiper-övezet tagja. Ez a Naptól 35-100 csillagászati egységre lévő térség néhány száz, kilométeres kiterjedésű jeges objektumokból áll. A Kuiper-öv a rövid periódusú üstökösök tényleges forrása is. Az elmúlt évtizedben mintegy 500 objektumot fedeztek fel az övezetben, de ezeket a csillagászok nem tekintik bolygóknak.

Márpedig a Quaoar méretét tekintve mintegy fele a Plútóének, átmérője, a Hubble űrteleszkóp mérései szerint 1287 kilométer. Azaz a méret alapján történő határvonal a bolygók és más égitestek elkülönítésénél ebben az esetben immár nem tartható. Ezért a Plútót is tekinthetjük a Kuiper- övezet tagjának, és akkor pont kerül a vita végére: azaz a 2250 kilométer átmérőjű Plútó egy véletlenül a Naprendszer peremére sodródott égitestnek és nem bolygónak számít. Úgy is lehetne fogalmazni: ha a Plútót mostanság fedezik fel, valószínűleg már eleve nem sorolják a bolygók közé.

A Quaoart a kaliforniai Palomar Obszervatóriumból észlelték. Ezt követően irányították rá a Hubble űrteleszkópot, amelynek a földi irányító központba küldött adatai alapján állapították meg a Napot 288 év alatt megkerülő objektum méreteit.

Elnevezése a valaha Los Angeles környékén élt Tongva indián törzs hitvilágának állít emléket.


Lába kelt az Orrnak

Szentpétervár, 2002. október 10. (MTI)- Ismét eltűnt az Orr. Nyikolaj Vasziljevics Gogol Orra, pontosabban nem a 150 éve végső nyughelyén porladó orosz író néhai szaglószerve - az különben is csak kis kezdőbetűs -, hanem egy Gogol-mű ihlette mázsányi súlyú orrszobor.

Gogol elbeszélésében, mely egyszerűen Az Orr címet viseli, Kovaljov őrnagy orra egy este megszökik és önállósítja magát: az orr Kovaljov őrnagyként mutatkozik be, bálokba jár, nőket molesztál, tiszteletlenül viselkedik magas rangú hivatalos személyekkel s maga az őrnagy kénytelen városszerte üldözni a szökevény testrészt, hogy valamelyest lemossa a jóhírén esett foltokat.

Az irodalmi mű hatására az 1990- es évek közepén Szentpétervárott egy nagy orrot ábrázoló márványszobrot emeltek Gogol tiszteletére, ám a szobor egy októberi estén, híven ahhoz, amelyről mintázták - eltűnt.

- Ha bronzszobor lett volna, egyszerűen úgy gondolnám, fémtolvajok vitték el. De márványból volt - idézte a Reuters a szobor alkotóját, Vjacseszlav Buhajevet. A szobrász egyetért a rendőrséggel abban, hogy szinte biztosan egy lelkes, irodalomkedvelő "műgyűjtő" lopta - vagy lopatta - el a márványorrot. Mindenesetre Buhajev már kezd megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy ennek az orrnak örökre lába kelt; s neki egy újabb orrszobrot kell faragnia.

Talán jobb is így, mivel az első orr-ról lefelejtettem az anyajegyet, márpedig a gogoli történet főszereplője anyajegyes. Másodszorra hívebben követem a leírtakat - mondta a szobrász.


Öt év börtön bombariadós gépelérési kísérletért

London, 2002. október 15. (MTI- Panoráma) - Öt év börtönt kapott az a férfi, aki bombariadóval próbálta elérni repülőgépét Londonban.

A 23 éves illető a beszálláshoz késve érkezett a repülőtérre - a személyzet már nem engedte beszállni -, viszont járata még nem szállt fel. A férfinak némi vita után bombaötlete támadt: félrehúzódott, telefonon felhívta a rendőrséget és azt mondta, hogy robbanószerkezet van a Londonból Pakisztánba indulni készülő járaton. Erre aztán beindult a riadógépezet: a járatról mindenkit leszállítottak és minden csomagot kipakoltak. Egész éjjel vizsgálódtak a szakértők, de nem találtak semmi gyanúsat.

A riadalom elindítója érzete, hogy túllőtt a célon, és nem várta ki a gép indulását, hanem hazament. Csak négy nap múlva tért vissza a repülőtérre, hogy végre Pakisztánba utazzon, a légigkikötőben azonban már várt rá a rendőrség, az illető ugyanis a saját mobiltelefonját használta a bombariadóhoz, így nem volt nehéz kinyomozni kilétét.

Az öt év börtönt Nagy- Britanniában kell letöltenie - jelentette a Reuters.


Halálra harapta a férjét

Modesto, 2002. október 19. (MTI) - Halálra harapta férjét egy amerikai asszony: dühös volt rá, amiért nem elégítette ki szexuális vágyát. A 65 éves férfin húsz olyan mély harapást ejtett a 45 éves hölgy, hogy hat napra rá belehalt sérüléseibe.

A Modesto Bee című kaliforniai lap szerint az asszony bántalmazás, házastársi erőszak és testi sértés alapos gyanújával házi őrizetben van. A rendőrség feltételezi, hogy a boncolás eredményének ismertté válása után a vádat átminősítik emberöléssé.

A férfinak még az őt ért támadás közben sikerült telefonon értesíteni a rendőrséget és az ott készült magnófelvételen jól hallhatók a megtámadott fájdalmas kiáltásai. A harcias feleség különben a kiérkezett rendőröket is meg akarta harapni, bár őket feltehetően már nem azért, mert nem akarták kielégíteni tüzes vágyait.


Húsz év rabság után a DNS- teszt bizonyította ártatlanságát

Towson, 2002. november 9. (MTI- Egy amerikai bíró elrendelte, hogy - húsz évi raboskodás után - bocsássák szabadon azt a férfit, akiről a héten kiderült: ártatlanul ítélték el nemi erőszak vádjával.

A 40 éves Bernard Webster ártatlanságát a nemrég végrehajtott DNS-vizsgálat bizonyította be. 1982- ben a Maryland állambeli Towsonban egy tanítónő benne vélte felismerni azt a férfit, aki betört a házába és megerőszakolta őt.

Webstert két évtizede ítélték el, annak ellenére, hogy két tanú is állította: a bűntett elkövetésének idején kosárlabda mérkőzésen látták őt.

Az Innoncence Project elnevezésű szervezet adatai szerint Webster a száztizenötödik olyan amerikai elítélt, akinek ártatlanságát DNS-vizsgálattal sikerült bebizonyítani - jelentette az AP.


Tizenhat éve felcserélt iker

Bangkok, 2002. november 9. (MTI- Születése után valószínüleg elcserélték egy thaiföldi ikerpár egyik tagját.

Alisa és Latila születése után 16 esztendővel kiderülhet, hogy a két lány egyikét a szülészeten felcserélték egy másik leánygyermekkel - ismerte be a bangkoki kórház szóvivője.

A szülők akkor kezdtek gyanakodni, amikor a család egyik barátja elmondta, látott egy kislányt, aki megszólalásig hasonlít Alisára. Erre a két család találkozót beszélt meg és azon kiderült, hogy mindhárom gyermek ugyanabban a kórházban látta meg a napvilágot. 1986. október 29-én.

A bizonyosságot szolgáltató DNS- vizsgálat elvégzésébe mindkét szülőnek bele kell még egyeznie. Esetleges kártérítésről egyelőre nem esett szó - áll az AFP jelentésében.

Az ikerpár családja különben akkor sem hajlandó lemondani Alisáról, ha netán nem ő Lalita igazi ikertestvére, de hajlandó az igazit befogadni harmadik gyerekként.


Betiltották az Élőhalott babákat Görögországban

Athén, 2002. november 22. (MTI) - Betiltották az Élőhalott babákat, mármint az ilyen nevű játékbabákat Görögországban.

Az amerikai gyártású "hullababák" csak pár napot értek meg a görög piacon. A babákat kis koporsóban, halotti bizonyítványostul árulták Görögországban. A gyerekjátéknak szánt terméknek vörös szeme, sebhelyes arcocskája és véres szája van. Két modellt is piacra dobtak belőle: az egyik Sybill, ő kényszerzubbonyt, bilincset és láncot visel, míg kollégababája, Inferno vörösesbarna hajú és denevérszárnyú. A babákat 50 euróért (12 500 forintért) kínálták a boltok.

A görög kormány azonban rekordgyorsan fellépett a furcsa játék ellen, mondván, hogy az súlyosan veszélyezteti a gyermekekek személyiségfejlődését és mentális egészségét - jelentette a Reuters.


Miért öntötte el az ár nyáron a prágai metrót ? - szakértői jelentés

Prága, 2002. november 29. (MTI) - A prágai metrót a nyáron azért öntötte el a víz, mert a földalatti építői a külső védőberendezéseket jóval kisebb árvízre méretezték, mint amilyen a cseh fővárost az idén érte - egyebek között ez olvasható abban a szakértői jelentésben, amelyet az ügyről csütörtökön este tettek közzé Prágában.

- A metró külső védőberendezéseit az árvizek mintegy százéves tapasztalatai szerint méretezték. Augusztusban azonban többszáz éve nem látott árvíz öntötte el Prágát, és a vízszint két méterrel magasabbra emelkedett a védőgátaknál. A víz az egyes megállók bejáratain keresztül került elsősorban a metróba - mondta újságíróknak Frantisek Laudát, a szakértői bizottság vezetője.

Hat metróállomás telt meg teljes egészében vízzel (Nádrazí Holesovice, Vltavská, Florenc, Krizíkova, Invalidovna, Palmovka). Ezekből aztán főleg a különféle kábelvezetékek számára készített - de az előírásokkal ellentétben rosszul szigetelt - lyukakon és szellőzőnyílásokon keresztül a víz átfolyt más állomásokra is. További 11 állomás - részben más okok miatt is - részlegesen áradt el.

Szakértői vélemények szerint 600- 700 éve nem volt ilyen árhullám a Moldván és az Elbán. Az árvíz az eddigi kimutatás szerint mintegy 85 milliárd koronás kárt (2,2 milliárd euró) okozott, és 17 emberéletet követelt.

Prágában a kár 24 milliárd koronára rúg, és ebből hétmilliárd a metróban keletkezett. A három metróvonalon az 51 állomásból 25-ön állt le a forgalom az árvíz után, közülük 17- et elöntött a víz. Ezeknek az állomásoknak egy része még most is használhatatlan. Az illetékesek jövő tavaszra ígérik a metró teljes helyreállítását, de ezt nem veszik biztosra. A világon ugyanis eddig még egyetlen metró sem szenvedett akkora kárt, mint idén augusztusban a prágai.

Az elöntött metró ügyét a rendőrség is vizsgálja, de vizsgálatainak eredményét még nem hozta nyilvánosságra. Tekintettel a problémák jellegére és arra, hogy a jelenleg 51 kilométeres metrót szinte teljes egészében az 1989-es rendszerváltás előtt építették, az illetékesek és a szakértők szerint aligha lesz lehetséges valamiféle személyes felelősség megállapítása.

A metró szállítja naponta a cseh főváros tömegközlekedésében részt vevők mintegy 35-40 százalékát.


Alvó tolvajt találtak az egri bazilikában

Eger, 2002. november 30. (MTI) - A misebortól alélt, alvó tolvajt talált szombaton reggel az egri főszékesegyházban a rendőrség - tájékoztatta az MTI-t a Heves Megyei Rendőr- főkapitányság sajtószóvivője.

Kakuk György elmondta, hogy szombaton reggel a templomszolga jelentette a rendőrségnek, hogy illetéktelen személy tartózkodik a bazilikában. A néhány perccel később kiszálló járőr egy 45 éves alvó férfit talált a helyszínen.

Erőszakos behatolásra utaló nyomot nem találtak az épületen, ezért a rendőrség azt feltételezi, hogy a tolvaj még pénteken este bújt el a templomban.

Mint kiderült a férfi néhány kisebb tárgyat, használati eszközt szedett össze egy csomagba, ám időközben megtalálta és megitta a misebort, majd elaludt.

Az elfogyasztott ital tetemes mennyiségére enged következtetni, hogy a tolvaj, akit - mint később kiderült - két napja engedtek ki a Heves megyei Markhot Ferenc Kórház pszichiátriai osztályáról, még szombat délután sem tudott világos válaszokat adni a rendőrök kérdéseire - közölte Kakuk György.


Leleplezték Bigfoot legendájának és lábnyomainak megteremtőjét

Seattle, 2002. december 16. (MTI- Leleplezte a családja az amerikai jeti, alias Bigfoot avagy Nagyláb legendájának - és lábnyomainak - megteremtőjét. A minap 84 éves korában elhunyt Ray L. Wallace, és a halálhír bejelentésekor fia közölte a sajtóval, hogy édesapja volt az, aki egy 40 centi hosszú, lábat mintázó faragvány "nyomatékosításával" elhitette az emberekkel, létezik egy havasi óriás.

A történet 1958-ban kezdődött, amikor Ray L. Wallace egyik alkalmazottja hatalmas lábnyomokra bukkant egy építkezési területen a kaliforniai Humboldt megyében. A helyi újság szerkesztője másnap címoldalon foglalkozott a szenzációs hírrel, és a lábnyom ismeretlen tulajdonosát elnevezte Bigfootnak, azaz Nagylábnak. A helybeliek nagyon megörültek az esetnek, és azonnal terjeszteni kezdték, hogy náluk él - a mások által szintén csak legendának tartott - himalájai jeti rokona.

A családtagok szerint azonban a nyomokat nem egy ismeretlen lény, hanem egy fatalp segítségével maga Ray L. Wallace és testvére, Wilbur "nyomta". A testvérpár fotókat és rövidfilmeket is készített az állítólagos jetiről, amely a felvételek tanúsága szerint békákkal és jávorszarvasokkal táplálkozott.

Mint az AP utalt rá, a családi titok beismerésével számos eddig "sziklaszilárdnak" tartott bizonyíték hitelessége válhat kérdésessé, így például a Roger Patterson által 1967-ben forgatott filmé is, amelyben egy majomszerű lény hatalmas léptekkel vágtat el a kamera mellett. A család egyik ismerőse, Mark Chorvinsky, a Strange magazin szerkesztője szerint maga Ray L. Wallace árulta el Pattersonnak, hogy hol kaphatja lencsevégre az amerikai jetit. "Ray később beismerte előttem, hogy az egész film csupán szemfényvesztés volt" - mondta Chorvinsky.


136 kilométeres sebességű csók

Solothurn, 2002. december 19. (MTI- Panoráma) - Minden bizonnyal sokba fog kerülni Bern svájci kantonban egy szerelmespárnak az a felvétel, amely csókolózás közben készült róluk.

A fotósok ugyanis solothurni rendőrök voltak, a helyszín pedig az A-5-ös autópályán.

A felvételen jól látható, hogy a Volkswagen Golf vezetője szorosan magához öleli a mellette ülő hölgyet, s hogy miközben szenvedélyesen csókolóznak, az autó óránként 136 kilométeres sebességgel száguld. A turbékoló galambok ráadásul kikapcsolták már biztonsági öveiket.

A hetekkel ezelőtt készült radarfelvétel alapján a gépkocsi vezetőjének a megengedett maximális sebesség túllépése, valamint a vezetői űlésben meg nem engedett cselekedetek címén tetemes összegű pénzbüntetésre kell számítania - idézte az sda svájci hírügynökség Urs Eggenschwiler rendőrségi szóvivőt.


"Szeptember 11. csalókat" tartóztattak le

New York, 2002. december 20. (MTI) - New Yorkban a rendőrség csütörtökön őrizetbe vett két férfit, akik összesen 350 ezer dolláros csalást követtek el, mert elhitették a hatóságokkal, hogy a Világkereskedelmi Központ (WTC) tavalyi lerombolásakor jelentős értékű felszerelést vesztettek el az ikerépületben.

A 36 éves Alexander Koltovsoy és a 48 éves Vincent Pizzi tavaly szeptember 11. után jóformán minden létező fórumon - városi, állami és szövetségi ügynökségeknél - segélyért és támogatásért folyamodott, azt állítva, hogy cégük, a fejvadászattal foglalkozó Alexander Edwards International drágán berendezett irodája is odaveszett a terrormerényletben. A Vöröskereszttől már 28 ezer, a városi önkormányzattól 228 ezer, New York államtól 64 ezer dollárt csaltak ki sikeresen, amikor kiderült, hogy a szóban forgó cég 1999 decemberében kiköltözött a WTC-ből.

Ha bűnösnek találják őket, egyikük 18-szor öt, másikuk 5-ször 5 év börtönre ítélhető az ellenük emelt vád alapján, és összesen legalább 250 ezer dollár kártérítést is fizetniük kell - jelentette az AFP hírügynökség.

A manhattani ügyész súlyosbító körülménynek tekinti, hogy tettét a két csaló olyan időszakban, a világot megdöbbentő terrortámadásokat követően követte el, amikor az állami hatóságok és magánintézmények is hihetetlen erőfeszítéseket tettek az áldozatok megsegítésére. Súlyosan elítélte az ügyész a két férfit azért, hogy hasznot húztak ebből a nagyvonalúságból.

 

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...