Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Elszúrták 03

( 2001.)

 

Betondzsungel

Rókavadászat Frankfurt belvárosában. Nagyszabású rókavadászatot tartottak kedden késő délután Frankfurt belvárosában, bár messze nem olyan pompásat, mint Angliában szokás. A vadászat - stílszerűen - a Hasengasseban (Nyúl utcában) kezdődött azzal, hogy járókelők segítségével rendőrök egy bokorban "feltartóztatták" az állatot. A frankfurti Vuk - avagy németesebben Wuker - azonban kereket oldott és a közeli parkba menekült.

A rendőrség többször felszólította a rókát, hogy adja meg magát, de az állat ennek nem tett eleget - közölte a rendőrség szóvivője. Folytatódott hát a vadászat, és a rendőrök erősítést kértek. Tíz rendőr, egy rendőrkutya és a készenléti egység több tagja száguldott a helyszínre. Sikerült is a parkban sarokba szorítaniuk az állatot és ketrecbe zárva beszállították a legközelebbi őrszobára. Onnan a főerdészhez került, aki pár óra múlva szabadlábra helyezte a Nyúl utcában kiránduló rókát - jelentette a dpa. (MTI)


A rendőr levetkőzteti az ittas vezetőket

Sajátos ittas vezetésről leszoktató technikája van egy New York-i rendőrnek: a vétkeseket kiparancsolja autóikból, aztán leparancsolja róluk a ruhát és megsétáltatja őket.

A gyakorlattal azonban - miután már két nő is feljelentette - fel kell hagynia. Elsőként a 27 éves Angelina Torres tett panaszt. Vallomása szerint január elsején hajnalban melltartóra és bugyira vetkőzve kellett több háztömbnyit gyalogolnia hazáig, mert három józanságteszt közül az egyiken nem ment át. A rendőr a sétáltatás előtt megmondta neki, hogy általában hasonló leckét ad kapatos legényeknek is, bár férfiak még nem perelték be. Angelinának a kezében kellett vinnie a ruháit a fagyban, ám fogvacogtató sétája végén a rendőr megengedte neki, hogy visszavegye magára kabátját.

Az első feljelentés hírére hamarosan jelentkezett egy másik hölgy is. A húszéves Juliana Rubio azt állítja, hogy őt december 27-én hajnalban sétáltatta meg melltartóra és bugyira vetkőztetve a rendőr, amiért nem ment át a józansági teszten. A két hölgy által adott személyleírás megegyezik.

A vádlott, Frank Wright nem tagadja, hogy megállította a hölgyeket, de levetkőzésük okát másként magyarázza. A nőknek közös ügyvédje van, aki mindkettejük nevében 15-15 millió dollár kártérítésre perli a rendőrséget - jelentette az AP. (MTI)


Piroslámpa-komplexus és nősülés

Kína "kulturális forradalmi" időszakában azért beszéltek a közlekedési lámpákról, mert a "vörösgárdisták" azt követelték, hogy a zöld helyett "forradalmi szellemben" a piros jelezze a szabad utat. Az alábbi kínai történetben viszont azért van szó piros lámpáról, mert akadályozta az előrelépést - a párválasztásban.

A China Watcher című pekingi kiadvány számolt be a Putung városában, a Csangtao utcában élő Huang esetéről. A 28 éves, tehát hivatalosan is házasulandó korban lévő fiatalembert hiába próbálták szülei összehozni egy arra méltónak tartott menyasszonyjelölttel. Amikor a szülők az okot keresték, kitűnt, hogy Huangnak "piroslámpa- komplexusa" van.

Történt ugyanis, hogy Huang egyik előző választottjával egy tilos jelzésre váltott, piros lámpához ért az úton. Az üzleti életre készülő lány átszaladt a túlsó oldalra, Huang azonban várt. A menyasszonyjelölt levonta a következtetést: "Ha nem tudsz gyors döntéseket hozni, akkor nem lehetnek sikereid a gazdasági életben" - mondta a lámpatisztelő kérőnek, és örökre búcsút vett tőle. A következő menyasszonyjelölttel, egy tanítónővel sétáló Huang útját ismét épp vörösen világító közlekedési lámpa állta el. Okulva az előző eseten, Huang gyorsan átszaladt a túlsó oldalra, a lány azonban maradt. A tanítónő is levonta a következtetést, a maga módján: "Nem járhatok egy ennyire meggondolatlan férfival!"

Mint arról a Hszinmin című esti újság beszámolt, amikor a harmadik lányt mutatták be Huangnak szülei, ő közölte: a dolog reménytelen, ha nem csinálnak valamit a közlekedési lámpákkal; akár tiszteletben tartja ugyanis jelzésüket, akár nem, mindenképpen rosszul sül el a dolog. A férfi szülei azonban megtalálták a megoldást: Miért nem viszed olyan helyre a lányt, ahol nincs közlekedési lámpa? - kérdezték fiuktól a lapjelentés szerint. A végkifejletről nem számolt be a kínai újság: de a próbálkozás lámpa nélkül feltehetően mégis zöld utat harmadik kapott. (MTI)


Fokhagymaevés miatt elmaradt mandulaműtét

Ralf Reck professzor, Darmstadt-Eberstadt orr- fül- és gégeklinikájának orvosa röviddel a kitűzött mandulaműtét előtt hazaküldött egy asszonyt. Indoklásul azt hozta fel, hogy a páciens és családtagjai által árasztott fokhagymabűz "nagyon kellemetlen lenne a többi beteg és a kórház személyzete számára". Az esetről beszámoló Darmstadter Echo című lap szerint az illetékes egészségügyi hatóság támogatta a professzor lépését.

Az ügy pikantériája, hogy a bangladesi származású család idegengyűlölettel vádolta meg a professzort. Az egészségügyi hatóság a vádat azzal utasította el, hogy Reck doktort a fejlődő országokban jól ismerik emberbaráti magatartásáról, és ugyanígy járt volna el befokhagymázott német páciensek esetében is - jelentette a dpa. (MTI)


Mikulástagadásért bocsánatkérő lelkész

Nyilvános bocsánatkérésre kényszerült egy brit lelkész, amiért kétszáz gyereknek azt mondta, hogy Mikulás valójában nincs is.

A northamptonshire-i Mikulás-tagadó pap 7-11 év közötti gyerekek előtt beszélt, akiknek szüleik éktelenül dühbe gurultak, hogy éppen egy lelkész rombolja szét a Mikulás és a karácsony körüli csodavilágot a gyermekek fantáziájában.

A lelkész egyébként finoman vezette fel kijelentését: előbb megkérdezte a gyerekektől, hogy hisznek-e a Mikulás létezésében, majd pedig figyelmeztette őket, hogy fogják be a fülüket, ha nem akarják hallani, amit mondani fog. Csupán az óvintézkedések után fedte fel, hogy valójában nincs Mikulás, és csak suttogva. Mindezek ellenére jó pár gyereket megrázkódtatásként ért a hír - jelentette a Reuters. (MTI)


Koldus és kereskedő

Jómódú koldust lepleztek le Szaúd-Arábiában. A kéregetőről kiderült, hogy "civilben" üzlettulajdonos. A kereskedő-koldus felesége is biztos megélhetéssel rendelkezik: tisztviselő egy oktatási intézményben.

A kéregetőt saját törzsének egyik tagja ismerte fel az ország délkeleti részében fekvő Baha városában, egy mecset bejáratánál. A rongyokba öltözött, zilált szakállú férfi éppen alamizsnáért nyújtotta kezét - jelentette az Al-Rijád című napilap.

A tudósításból nem derül ki, hogy miért választotta a tiszteletre méltó férfiú a pénzszerzés e módját - hacsak nem azért, hogy a lap szerint igen szép luxuskocsijának benzinköltségét így fedezze. Szaúd-Arábiában igen olcsó az üzemanyag.

Az újság szerint ugyanazon a napon a rendőrség 116 kevésbé tehetős koldust is letartóztatott - javarészt külföldieket, akik más arab országokból és Ázsiából érkeztek. Különösen a Ramadán idején nagy a koldusforgalom, mivel évente 2 millió zarándok érkezik az országba a böjt idején, akik készségesen adakoznak. Egy tavalyi statisztika szerint 1998-ban több mint 12 ezer kéregetőt tartóztattak le Szaúd-Arábiában, közülük 9000 külföldi volt. (MTI)


Lopott menyasszonyi ruhában ne villogjunk !

Esküvője napján a helyi lap számára büszkén lefényképeztette magát pazar menyasszonyi ruhájában a 30 éves Joanne Dixon, így másnap már meg is gyűlt a baja az igazságszolgáltatással.

Linda Purdey, a Plymouth melletti Totnes esküvői ruhaüzletének tulajdonosa ugyanis a fényképen felismerte az elefántcsont színű brokát ruhát, amelyet négy hónappal azelőtt elloptak üzletéből. Emlékezett arra is, hogy Dixon és vőlegénye, a 26 éves Che Dunlop röviddel előtte az üzletben járt és nagyon érdeklődött a ruha iránt.

A férfi kénytelen volt elismerni: lopta a menyasszonyi ruhát. A The Times című lap jelentése szerint Joanne Dixonnak már meg is fizette a kiszabott 300 fontos pénzbüntetést. Dunlop még vár az ítéletre. (MTI)


Már a Stonehenge sem a régi

Egy brit történész szerint a mai Stonehenge csak nyomaiban emlékeztet arra, milyen lehetett valójában a dél-angliai Salisbury síkságon négyezer éve megalkotott páratlan építmény, mivel az elmúlt évszázad felújításai során a régészek alaposan megváltoztatták a kövek eredeti elrendezését.

Amit ma látunk, az a műemlékvédők alkotása, nem pedig az őskor emberéé - hangoztatta Brian Edwards, a Nyugat-angliai Egyetem kutatója, aki most készül megvédeni doktori disszertációját a témában az elmúlt években végzett kiterjedt kutatásai alapján. A történész egyenesen azzal vádolta meg a kulturális örökség ápolásáért felelős English Heritage-et, hogy a monumentális kövekhez ellátogatók előtt eltitkolja a műemlék valódi állapotát, mivel egyetlen kézikönyv, útmutató sem tesz említést arról, mekkora átalakulásokon estek át a négyezer éves oszlopok a restaurálások során.

Edwards kutatásai rávilágítottak arra, hogy a régészek elmozdították az oszlopokat eredeti helyükről, néhányat stabilizációs céllal átfaragtak, megerősítettek, sőt betonágyba helyeztek.

Az English Heritage cáfolja, hogy szándékosan hallgatta volna el a hazai és a külföldi turisták előtt a köveken végzett átalakításokat, és ígéretet tett arra, hogy átírja a bronzkori műemlék hivatalos történetét. (MTI)


Gyomorszéfes ékszer tolvaj

Eltört csípője buktatott le egy skót ékszertolvajt: a röntgenvizsgálat felfedte, hogy a gyomra valóságos ékszerszéf.

Az előzmény: A betörő Perth városában munkálkodott egy első emeleti lakásban, ám feltehetően megzavarták, és az ablakon keresztül sietve távozott. A párkány azonban jeges volt, megcsúszott és olyan szerencsétlenül esett a járdára, hogy eltörte a csípőjét.

Kisvártatva belébotlott a rendőrség, amely azért vonult ki, hogy megvizsgálja, valóban betörés történt-e az adott címen. Mivel a férfi igen súlyos állapotban volt, előbb gyorsan kórházba vitték, csak azután tértek vissza, hogy foglalkozzanak a lakással.

A betörőt végül is a kórházi röntgenkép leplezte le: a csípőcsontvizsgálat mellékesen kimutatta, hogy szarkákat megszégyenítő, több ezer font értékű ékszergyűjtemény lapul a beteg gyomrában. Az orvosok jót derültek, a rendőrség pedig egy őrszemet állított a betörő ágytála mellé, mert a történtek után már csak idő kérdése, hogy mikor bukkan elő a kincs - jelentette a Reuters. (MTI)


Bankrablókabaré

Három bankrablást vállalt magára egy kabaré közben egy amerikai férfi.

A 43 éves Glen Matthews előadás közben felpattant a színpadra, és átvette a szót a hivatásos előadótól. "Van valami, amit szeretnék megosztani Önökkel... nos, én vagyok az, aki kirabolta az összes bankot itt, Georgia középső részén" - mondta.

A kabaré tulajdonosa - aki korábban rendőrként szolgált - igyekezett megnyugtatni a közönséget, miközben leterelte az őszinteségi rohamot kapott férfit a színpadról. Ezután haladéktalanul kihívatta a rendőrséget - jelentette a Reuters.

Matthewst most három rendbeli bankrablással gyanúsítják. A szemtanúk szerint a tettes mindhárom esetben puskával volt felfegyverkezve és biciklivel oldott kereket. (MTI)


Letartóztatás csengőtlen bicikli miatt

Csengőhiány miatt tartóztatott le a miami rendőrség egy biciklistát az Egyesült Államokban.

A 22 éves Jamaine Lamont Pace-t egy teljes éjszakára rács mögé dugták, mert megsértette a helyi kerékpár-biztonsági előírásokat, melyek szerint a bicikliket el kell látni csengővel vagy dudával. A vétkest másnap elengedték - jelentette a Reuters.

Miamiban a rendőrség februártól a korábbiaknál jóval szigorúbban fog fellépni a kisebb szabálysértések ellen, hogy példázza, mindig, mindenhol tökéletesen résen van, és, hogy állandó jelenlétével lélektanilag is elejét vegye a súlyosabb bűncselekményeknek. A biciklicsengő-hiány miatti letartóztatás azonban még nem az új politika jegyében történt - mondta a rendőrség szóvivője. (MTI)


Műholdas bankrablófogás Kanadában

Taxival menekült el egy bankrabló Kanadában a tett helyéről, ám a műholdas kocsikövető rendszernek köszönhetően igen hamar fülön csípték.

A 26 éves férfi Vancouverben rabolt ki sikeresen egy bankot, majd kirohanva egy várakozó taxiba pattant. A rendőrség felhívta telefonon a taxiscéget, amely műholdas nyomkövető rendszerével pillanatokon belül "belőtte" a kocsit, és néhány utcasaroknyira a banktól már el is fogták a rablót.

A rendőrség szerint Kanadában ez volt az első eset, hogy műholdas nyomkövetéssel sikerült kézre keríteni egy bankrablót - jelentette a Reuters. (MTI)


Tévedések vígjátéka

Shakespeare édesanyjának szülőháza máshol van. Azok a Shakespeare-rajongók, akik a drámaíró anyjának szülőházára kíváncsiak, immár 300 éve rossz helyre járnak zarándokolni.

A legfrissebb kutatások ugyanis kiderítették, hogy az a Tudor parasztház - amelyről eddig azt hitték, hogy falai közt Mary Arden gyerekeskedett - valójában az Arden család egyik barátjáé, Adam Palmeré volt.

Az "igazi ház" - amely ugyancsak a drámaíró születési helyének megóvására létrehozott Shakespeare Birthplace Trust birtokában van - a Glebe Farm néven ismert épület. Ez Wilmcote faluban van, 3 mérföldre Stratford-upon-Avontől, William Shakespeare szülőhelyétől.

Roger Pringle, a Shakespeare Birthplace Trust igazgatója a Reutersnek elmondta, hogy mindig is volt némi bizonytalanság Mary Arden házának pontos helyét illetően. A tévedésre egy helytörténeti kutató, Nat Alcock jött rá, aki nyomon követte a középkori földügyletek jegyzői iratait, és talált egy bérleti szerződést 1587-ből. Ez a dokumentum bizonyítja egyértelműen, hogy a Glebe Farmon cserepedett fel Mary Arden. (MTI)


A sörrel meghajtott hasmenéses felperes vesztett

Sörmeghajtás okozta hasmenési üggyel kellett foglalkoznia egy bíróságnak Sanghajban. A testület viszonylag gyors mérlegelés után elutasította annak a férfinak a kártérítési keresetét, aki állítása szerint két üveg sörtől hasmenést kapott.

A férfi nem kevesebb, mint - átszámítva - 70 millió euró kártérítést követelt a sörgyártól. A bíróság mint "aránytalant" utasította el az igényt.

Ezzel azonban az ügy még nem ért véget. A sörhajtású felperes ugyanis ezek után jócskán alább adta, és egy másik keresetben négy üveg sör árát követelte a gyártól. A bíróság azonban ezt a keresetet is elutasította - jelentette a dpa. (MTI)


Szaúdi szadi

Megvesszőztek egy szaúdit. Egy szaúdi férfit húsz vesszőcsapásra ítélt a bíróság, mert egy belföldi repülőjáraton használta a mobiltelefonját.

Az Al-Medina című lap értesülése szerint nem az illető kezdeményezte a hívást, ám fogadta, és válaszolt is rá, látványosan fittyet hányva a polgári repülés biztonsági előírásaira, miszerint az utazás egész időtartama alatt tilos bármiféle távközlési eszköz használata. A férfit már a repülőtéren letartóztatta a rendőrség.

A precedens értékű "vesszőzés tiltott mobiltelefonálásért" ítéletet a sivatagi királyság északnyugati részén lévő Tabúk városának iszlám bírósága hozta meg. (MTI)


Szamár gyilkos

Két évre is lecsukhatják. Új részlettel gazdagodik a kazah jogtörténet: első ízben von a törvény felelősségre szamárgyilkost Kazahsztánban.

Bár a közép-ázsiai országban törvény tiltja a kegyetlenkedést az állatokkal, a precedens értékű felelősségre vonás feltehetően csakis annak köszönhető, hogy a vádlott nem a saját szamarát verte agyon, hanem a másét. Máskülönben nem valószínű, hogy bárki értesítette volna a rendőrséget a szamár kimúlásáról.

A hatóság egyelőre még csak vizsgálja a szamárverés körülményeit. A gyilkost egyébként a törvény szerint pénzbírságra, vagy akár kétévi börtönre is ítélheti a bíróság. (MTI)


Élet-halál kérdés

Jogsérelem a megszületés ? Példa nélkül álló jogi dilemma ügyében kell állást foglalnia pénteken a francia semmitőszék jogtudósainak. Azt kell eldönteniük, lehet-e "élethátránynak" minősíteni a megszületés tényét, jár-e kártérítés annak a súlyosan sérült 17 éves fiúnak, aki csak azért jött a világra, mert anyját egy téves orvosi szakvélemény eltántorította attól a szándékától, hogy művi vetélés révén megszabaduljon sérült magzatától.

Nicolas Perruche szülei látási és szívbántalmakkal, süketen született fiuk nevében követelnek kártérítést gyermekük számára, amiért az megszületett, miután az anya orvosa az elvégzett vizsgálatok alapján olyan szakvéleményt adott, hogy a magzatot nem érte károsodás a terhes anya rubeolafertőzése idején. A vizsgálatok előtt az asszony tájékoztatta orvosát, hogy el akarja vétetni a magzatot. Azóta kiderült, hogy a laboratóriumi eredmények hibásak voltak, azaz Nicolas azért van, mert az orvos rosszul végezte munkáját, és félrevezette a leendő anyát.

A pénteken várható, precedens értékű elvi állásfoglalás a szó szoros értelmében élet és halál kérdéséről dönt. A per tárgyát képező megközelítéssel kibékíthetetlenül ellenséges Jerry Saint-Rose főügyészhelyettes frappáns megfogalmazása szerint a szülők igényében az a vélemény fogalmazódik meg, hogy a rubeola következtében előállt "egészségkárosodás elkerülése a beteg eltávolítása révén" lett volna megvalósítható. (MTI)


Bűnbeesés burgonyával

Letartóztattak egy 12 éves lányt krumpli evésért. Igazi nehézfiúknak kijáró bánásmódban volt része sült krumpli evés miatt egy 12 éves lánynak a washingtoni metrón: megbilincselték, megmotozták, majd a rendőrségen ujjlenyomatot vettek róla.

Büntetésként azonban nem végzik ki, még csak nem is csukják életfogytiglan börtönbe, csupán közmunkára kötelezik. A metrótársaság szóvivője közölte, hogy a kislány a "kemény kéz politikája" elnevezésű akcióhétnek lett az áldozata.

Az egyhetes szigorú fellépés a rend megszilárdítását célozta a földalattin. Az amerikai főváros metróvonalain tilos bármit is fogyasztani. Amennyiben pedig valaki e rendelkezés ellen vét, úgy a rendőröknek őrizetbe kell venniük az illetőt - jelentette a Reuters.

A kislány édesanyja a Washington Post hasábjain felháborodásának adott hangot az eset miatt. Nem tudom elhinni, hogy ne lenne jobb módja megtanítani gyermekeinket valamire - mondta. A "hasábburgonyás" leányzónak büntetésből közmunkát kell végeznie - talán egy ingyen konyhán krumplit pucolnia. Ezen kívül szakemberrel is kioktatják, hogy még egyszer ne essen ilyen szörnyű bűnbe. (MTI)


Nem nemtelen harc

A thaiföldi szépségkirálynő férfi. Egy thaiföldi szépségkirálynő-verseny győzteséről kiderült, hogy férfi. A rendőrségi közlemény szerint a részvevők közül többen utólag panaszt tettek a verseny tisztességtelen lebonyolítására, nevezetesen a szépségkirály nemére utalva.

A Thaiföld középső részén fekvő Ratcsaburi tartományban megtartott esztétikai viadalon a 22 éves Kesaraporn Duangsawant találta a zsűri a legszebbnek, és a "szépségkirálynői" cím mellé megkapta az azzal járó 6000 baht (161 euró) pénzjutalmat is. A férfi egy barátjával már visszaküldte a pénzt, de a királynői vállszalagot szeretné megtartani emlékül - jelentette a Reuters. (MTI)


Ittas utas

Egy részeg utas miatt visszafordult a repülőgép. Az American Airlines légitársaság egyik menetrendszerű járata vasárnap felszállás után visszafordult és leszállt Tokió repülőterén, mert egyik utasa nem volt hajlandó eloltani cigarettáját és kijönni a toalettből.

Alig emelkedett a levegőbe a Seattle-be tartó Boeing-777-es gép, a 45 éves, részeg férfi máris pöfékelni kezdett a vécében, amit persze a füstjelző készülék rögtön jelzett is. A személyzet tagjai hiába kérlelték kívülről az ittas férfit, hogy oltsa el cigarettáját, és jöjjön ki. A pilóta a makacs elutasítás miatt a visszatérés mellett döntött, és alig egy órával a felszállás után ismét a tokiói Narita repülőtéren találták magukat az utasok. A pilóta a "zárkózott" férfit átadta a hatóságnak.

A dohányosnak nemcsak a légitársasággal és a japán hatóságokkal, de cégével, a Nikon Kezai Shimbun sajtócsoporttal is meggyűlik a baja. A munkáltató hétfőn bocsánatot kért alkalmazottjának viselkedése miatt és bejelentette, hogy noha nem üzleti úton volt, intézkedéseket foganatosít vele szemben - jelentette az AFP. (MTI)


No comment

A dohányzás káros, pláne, ha trafóról gyújtunk rá. Gyufa és öngyújtó híján egy magasfeszültségű trafóról próbált rágyújtani cigarettájára egy Srí Lanka-i férfi. Kísérlete nem sikerült, agyoncsapta az áram. Az esetnek szemtanúja volt a Ceyloni Villamosművek egyik alkalmazottja. Az ő vallomása, továbbá a haláleset nyomai és körülményei alapján az ügyészség nem rendelt el további vizsgálatot - jelentette a Reuters. (MTI)


Erőlködés nélkül

Kimentek a vécére, és már Moszkvában is voltak. Csupán vécére ment, de a frankfurti repülőtérről egészen Moszkváig jutott két részeg német férfi.

A két huszonéves fiatalember még csak nem is azért őgyelgett a repülőtéren, mert el akart utazni valahova, hanem, mert egy olyan konferencián vettek részt, amelynek a repülőtér egyik terme adott otthont. Miután felhajtottak néhány pohárral, elkezdtek vécét keresgélni, amely azután egy Moszkvába induló gépen akadt útjukba. Sürgős dolguk végeztével lecsüccsentek kicsit a hátsó ülésekre, a gép meg közben elindult, és Moszkváig meg sem állt.

Az orosz fővárosban azután hűvös fogadtatásban volt részük. Egyrészt az időjárás miatt, másrészt az orosz rendőrség részéről, mivel se útlevelük, se vízumuk nem volt. Így felrakták őket egy Frankfurtba induló gépre, amelynek leszállása után ismét rendőri fogadtatásban volt részük: a német Szövetségi Határrendőrség várta őket. A vád ellenük a Reuters szerint: joyriding - azaz kéjutazás. (MTI)


A szabálysértő miniszter esete - feljelentette önmagát

Michael Schmid osztrák közlekedési miniszter nem csupán közlekedési szabálysértést követett el, hanem balszerencséjére ezt jól láthatóan mutatta a televízió esti híradója. Az történt, hogy a politikus autója volánjánál ülve, vezetés közben telefonált mobil készülékén, mégpedig úgy, ahogyan ezt a közlekedési szabályzat tiltja, nevezetesen a kezében tartva a telefont.

Az ellenzéki zöldeket ez nyomban arra indította, hogy a parlamentben feltegyék a kérdést: óhajt-e a miniszter jó példával elöl járni más közlekedési ügyekben is, például a sebességtúllépést is akarja-e demonstrálni a tévé széles körű hatását felhasználva.

A dolog azonban nem maradt annyiban: másnap Schmid feljelentést tett önmaga ellen, s ennek alapján megindult ellene a közigazgatási eljárás. Hogy mennyit kell kifizetnie bírságként, azt a következő hetekben érkező csekkről kellett volna megtudnia, ám lévén szó mégiscsak egy miniszterről, másnapra kiderült, hogy maga hozta meg maga ellen az "ítéletet": nem csupán a szokásos 300-1000 schilling közötti bírságot fizeti, hanem letölti azt is, amire ez a bírság szabadságvesztésben átváltható. A 24 órát azonban nem börtönben, hanem egy mentőautóban kocsikísérőként teljesíti - tudatta maga Schmid közleményben.

Abban azonban az is benne volt: változatlanul híve a megsértett tilalomnak, s kitart amellett, hogy a közlekedési bírságokat a szabálysértő jövedelmét figyelembe véve szabják ki. Ezért a rá mért hivatalos bírság tízszeresét önként egy jótékony szervezetnek utalja át. (MTI)


Baltával rabolt bankot az ötgyermekes családanya

Baltával ment külföldre bankot rabolni egy ötgyermekes svéd családanya, mert lezuhant részvényeinek árfolyama.

A 41 éves asszony pánikba esett attól, hogy a számítástechnikai részvények áresése miatt képtelen lesz megfelelően gondoskodni gyermekeiről, így aztán fejszét ragadott, és átruccant a szomszédos Finnországba bankot rabolni. Akciójához símaszkot húzott, és sikerült is 20 ezer finn márkát zsákmányolnia a pénztárostól. Elmenekülni azonban már nem tudott, mert egy utcai járókelő - aki látta, hogy baltával és símaszkosan lépett be a bankba - lefegyverezte.

A baltás bankrablónőt Finnországban egy év szabadságvesztésre ítélték, de fellebbezett - tudatta a svéd Expressen című napilap. (MTI)


Nem tartott örökké az Örökkévalóság

Skóciai udvarházát kénytelen piacra dobni Christopher Monckton brit feltaláló, hogy képes legyen kifizetni a világ legbonyolultabb kirakós játékának tartott Eternity (Örökkévalóság) megfejtésére általa felajánlott összeget.

Monckton, aki annak idején Margaret Thatcher brit kormányfő tanácsadója volt, 14 évi tervezés után, tavaly júniusban dobta piacra a háromdimenziós, 209 darabból álló kirakós játékot. A londoni Hamleys áruházban megtartott beharangozón a férfi egy millió fontot (ez 420 millió forintnak felel meg) ígért annak, aki legelőszőr megfejti művét. Feltételezte ugyanis, hogy matematikai zseninek kell lennie annak, aki össze tudja rakni az Örökkévalóságot, és még egy zseni is csak hosszú évek próbálkozása nyomán lesz képes erre. Azzal számolt, hogy ezalatt az idő alatt a játékok eladásának árából előteremti a díjat.

Az Eternity-t azonban 16 hónap után állítólag többen is megfejtették, és szeptember 30-ig elküldték azt annak az ügyvédi irodának, amelyet Monckton a megfejtések eredetiségének bizonyításával megbízott. Bár az iroda nem közölte, hányan jelentkeztek nála, sajtóértesülések szerint három teljesen pontos megoldás érkezett hozzájuk, állítólag valamennyien számítógépes modellezés segítségével jutottak el a titok nyitjához.

A The Times napilap keddi jelentése szerint Monckton, felkészülve a legrosszabbra, piacra dobta 67 szobás skóciai udvarházát, amelyért legalább egy millió fontot szeretne kapni. A játék biztosítója fedezi ugyan az egymillió fontos díj felét, ám a másik félmilliót Moncktonnak kell állnia. A feltaláló szerint nem annyira a játék gyors megfejtése okoz számára anyagi nehézséget, hanem az, hogy az Eternityvel nem tudott betörni az amerikai piacra, és az eladásokból nem folyt be annyi, hogy saját 500 ezer fontos kötelezettségét állni tudja. A győztes miden bizonnyal gazdagabb lesz, mint én - kommentálta a történetet Monckton a brit lapban. (MTI)


Mexikói olimpiai mérleg: 1 arany + 2 ezüst - 3 drogbáró

A sportszeretet juttatott rács mögé három mexikói drogbárót, akik Sydneybe mentek szurkolni az olimpiai csapatnak. A televíziós közvetítést figyelő amerikai nyomozók felismerték őket, és ezt hamarosan letartóztatás követte - jelentette szerdán az AFP.

Francisco Balderrama, Ruben Carrasco és Eduardo Quiroz festői látványt nyújtott a nézőtéren: mindhárman tekintélyes pocakkal, hatalmas bajusszal és óriási szombreróval tűntek ki a publikumból, amivel persze magukra vonták a tévéoperatőrök figyelmét is.

A globalizáció e sajátos vonatkozásáról teljesen megfeledkezve a három férfi lelkesen lobogtatta a nézőtéren a mexikói zászlót, és sejtelmük sem volt arról, hogy az Egyesült Államok drogrendőrsége is "szurkol nekik" a képernyő előtt.

A sportszeretet és a nemzeti színek iránti lelkesedésen túl azonban valószínűleg lokálpatriotizmusuk veszejtette el őket, mivel hatalmas Ojinaga feliratot bontottak ki a nézőtéren. Ez a város a sivatagos Chihuahua mexikói állam és az amerikai Arizona állam határán van. Az amerikai hatóságok már régóta a nyomában voltak az ojinagai kartellnek, amely eddig nem kevesebb mint 70 tonna marihuánát, 50 kg heroint és 150 csomag kokaint csempészett az Egyesült Államokba: az olimpián a feliratot lengetők felismerése és azonosítása már gyerekjáték volt.

Az amerikai törvények szerint abban az esetben, ha a bíróság bűnösnek találja őket, mindhármukra életfogytiglani börtön vár: így a 2004-es athéni olimpián valószínűleg csak a rácsok mögül szurkolhatnak a mexikói színeknek.

Így aztán Mexikó a sidneyi olimpián három érmet nyert - egy aranyat, két ezüstöt -, és három drogbárót vesztett. (MTI)


(Be)mutatós autós stop

A német rendőrség figyelmeztette az autósokat, hogy többé nem mutogassanak "csúnyákat", azaz közönséges ujj- és kézkompozíciókat a közlekedési kamerákba, mert a rendőrség megsértésének vádjával nézhetnek szembe.

Ehhez egy bajor bíróság döntése teremtett precedenst. A testület úgy ítélte meg, hogy az az autós, aki kezének középső ujját tartotta "bele" egy közlekedési ellenőrző kamerába, miközben elhaladt előtte, elsősorban a rendőröknek üzent jelbeszédes formában, nem pedig a kamerának. Az autós azzal védekezett, hogy ő csak a kamerát akarta becsmérelni "mutatványával", és azt hitte, nincs bekapcsolva - jelentette a Reuters. (MTI)

 

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...