Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Elszúrták 04

( 2001.)

 

Sonkás szendvics okozta a sertésvészt

Egy fecske nem csinál nyarat, de egy sonkás szendvics okozhat sertésvészt. Mint kiderült: egy kiránduló jószívűsége miatt tört ki Nagy-Britanniában az a sertésjárvány, amelynek során csaknem hetvenezer disznót kellett levágni.

A betegség Norfolk, Essex és Suffolk megyékben észlelték, ám a kiterjedt terület ellenére a brit állat-egészségügyi szakembereknek sikerült visszafelé nyomon követniük a kór terjedését egészen addig a disznóig, amely azután elindította az egész sertésvészt. Mint kiderült, egyetlen sonkás szendvics okozta az egész bajt, feltehetően egy kirándulótól kapta a betegség kirobbantója - adta hírül a brit Daily Mail A halálos szendvics című cikkében.

A gazdák felhívták a figyelmet arra, hogy szigorúbban kellene ellenőrizni a kirándulókat, akik megmaradt uzsonnáik szétosztogatásával az állatok között súlyos katasztrófákat okozhatnak.

A sonkás szendvicsbe egyébként csak a disznók döglöttek bele, emberre nem veszélyes. (MTI)


Rendőrvetkőztető nők Izraelben

Izraelben egy házibulin fiatal nők letépték az egyenruhát az őket lecsendesíteni kiküldött rendőrről, mert azt hitték, hogy a várva várt vetkőzőművész érkezett meg.

A Jediót Ahronót című lap beszámolója szerint a Tel-Aviv melletti Lodban azután küldték ki a rendőrt az egyedülálló nők partijára, hogy a szomszédok nagy lármára panaszkodtak. A lakásban nem égett a villany, és amikor a rendőr belépett, harminc lenge öltözetű nő vetette rá magát sikítva, abban a hiszemben, hogy ő a pénzért megrendelt sztriptíztáncos. A megszeppent rendőr hiába mutatta a ruháját szaggató nőknek URH-készülékét és a nála lévő bilincset, azok azt hitték, hogy mindez csak a produkció része.

"Aztán valaki mégis felkapcsolta a villanyt és lassan elbizonytalanodtak a hölgyek, hátha melléfogtak" - idézte a szokatlan kalandba keveredett rendőrt az izraeli lap.

A DPA szerint a lárma elcsitultával a rendőr gyorsan felöltözött, megkérte a nőket, hogy halkítsák le a zenét, majd pedig távozott a lakásból.(MTI)


11 éves bankrabló az amerikai Szentpéterváron

11 éves késes bankrablót tartóztatott le a rendőrség az Egyesült Államokban. A kisfiú a floridai St. Petersburgben - azaz Szentpétervárott - sétált be egy bankba, ahol azután egy jókora késsel hadonászva pénzt követelt, hogy el tudjon menni enni egy McDonaldsba. Miután adtak neki némi készpénzt, békésen kivonult a bankból, és az utcán megadta magát egy felnőttnek, aki átadta őt a rendőrségnek. A gyerek egyébként pár nappal korábban szökött meg a fiatalkorúak börtönéből. Most egy másik intézetbe került - jelentette a Reuters.

A hírügynökség arra nem tért ki, hogy bank helyett miért nem közvetlenül a McDonaldsban próbált zsákmányra szert tenni az ifjú rabló. (MTI)


Húszmillió dolláros rulett-veszteség

Csaknem 20 millió dollárt (6 milliárd forintot) vesztett három nap alatt Kerry Packer sajtómágnás, Ausztrália leggazdagabb embere, egy Las Vegas-i játékkaszinóban. Packer már tavaly is felállított egy hasonló csúcsot, akkor egy londoni rulettasztal mellett sikerült egyetlen estén 11 millió fontot (cirka 5 milliárd forintot) vesztenie. Ennyit egyszerre még senki sem vesztett a szigetországban. Az ismert sajtómágnás híres a balszerencséjéről, egy Las Vegas-i szakíró "villámjátékosnak" nevezte, ha véletlenül nyer, rögtön abbahagyja a játékot, hogy a kaszinó ne szerezhesse vissza az elvesztett pénzt. Kerry Packer egyébként egyike annak a 150 nemzetközileg ismert játékosnak, akik 1-től 5 millió dollárig terjedő hitellel rendelkeznek a világ legnagyobb kaszinóiban. Hatalmas rulett-vesztesége miatt sem kell félnie attól, hogy nem lesz hol lehajtania a fejét, hiszen 8,2 milliárd dolláros vagyonával ő az első az ausztrál milliomosok listáján. (MTI)


Franklin mosolygott, a rendőrök nem

Az odesszai bűnügyi rendőrség 13 darab hamis százdolláros bankjegyet talált egy 41 éves örmény férfinál.

Heorhij Csarszkij, az Odessza megyei rendőr-főkapitányság illetékese a Fakti című lap munkatársának elmondta: a hamisítványok igen jó minőségűek voltak, leszámítva azt, hogy a zöldhasú százasokon Franklin elnök - ki tudja min - jóízűen mosolygott...

A rendőrök nem vették tréfára a dolgot - letartóztatták a derűs Franklin forgalmazóját. (MTI)


Északi szigor

Norvégiában két méternyi ittas vezetésért 18 nap elzárásra és súlyos pénzbüntetésre ítéltek egy férfit.

Az illető ugyan alkohollal a vérében vezette az autót, de csupán egy parkolóban, és mindössze 200 centiméteren át, amíg állapotos felesége helyett kikormányozta.

Az NTB norvég hírügynökség szerint az eset az észak-norvégiai Bollö helységben történt, még valamikor az év elején, amikor nagy hó volt. A pár egy ünnepségről tartott hazafelé és a várandós feleség ült volna a volán mögé, de egy hóbucka miatt nem tudott beszállni az autóba. Helyette a férj kihajtott a parkolóból és aztán helyet cseréltek, ám a rend két éber őre 50 méterről egy járőrkocsiból szemtanúja volt az esetnek és hazáig követte a házaspárt. Ott vért vettek a férfitől és megállapították, hogy az 0,6 ezrelék alkoholt tartalmaz.

A bíróság előtt az államügyész azzal érvelt, hogy a házaspárnak taxit kellett volna hívnia, vagy a közelben tartózkodó rendőröktől kellett volna segítséget kérnie.

Az autóvezető nyilván hiába fejtette ki: csak akkor tudta meg, hogy a segítőkész rendőrök alig 50 méterre tartózkodnak, amikor már késő volt és a nyomába eredtek. (MTI)


Kenődinnye a belügyminiszternek

A főnökétől, a belügyminisztertől követelt kenőpénzt Kazahsztánban néhány rendőr és vámtisztviselő. Kairbek Szulejmanov inkognitóban teherautózott keresztül az országon, és lépten-nyomon korrupcióval találkozott. A teherautó 9 tonna dinnyét szállított, de a rakomány igen foghíjas lett a végállomásra érve. Összesen 36 különböző hivatalos személynek kellett kenőpénzt és "kenődinnyét" adni, köztük húsz közlekedési rendőrnek is. A belügyminiszter titokban videóra vette a megvesztegetéseket. Mivel minden hatósági "közeg" kapott pár dollárt, így a fuvarköltség korrupciós "illetéke" a végén már 225 dollárra nőtt. A korrupt beosztottakat természetesen rögvest menesztették. (MTI)


"Szerencsétlen" öngyilkosok

Szerencsére kellően szerencsétlennek bizonyult az az öngyilkosságot megkísérlő horvát pár, amely gázzal, altatókkal és végül pisztollyal próbált véget vetni életének.

A felsült öngyilkos páros - egy rendőr és mennyasszonya - jól bezárkózott egy autóba, amelynek kipufogócsövéből a kocsi belsejébe vezették a gázt. Ezután - biztos, ami biztos - több maroknyi altatót tömtek magukba, amit alkohollal öblítettek le a jobb hatásfok kedvéért. Ám hiába várták, semmi bajuk se lett. Erre a férfi elunva a dolgot, előkapta szolgálati pisztolyát, és főbe lőtte magát. Mivel ezt is túlélte, menyasszonya feladta a hiábavaló próbálkozás-sorozatot, és lemondón mentőt hívott.

Hogy miért akart öngyilkos lenni a pár, arra nem tért ki a HINA horvát hírügynökség. (MTI)


Sportszerűtlen a vőlegény

Két gól miatt fújta le az esküvőjét egy babonás szicíliai vőlegény, a pár ráadásul oltár helyett bíró előtt fog találkozni.

A vőlegény a tévében labdarúgó-mérkőzést nézett. Menyasszonya éppen akkor lépett a szobába, amikor az ellenfél csapata gólt lőtt. A férfi a gólért a nőt tette felelőssé, aki erre sértődötten kivonult. Kisvártatva azonban visszatért, és megint éppen akkor, amikor az ellenfél csapata újabb gólt szerzett. Ezt már nem bírom ki, balszerencsét hozol rám! Nem veszlek el feleségül! - förmedt rá a vőlegény.

A harmincéves férfi számára a gólok csak az utolsók voltak a pechsorozatban. Először akkor kezdett gyanakodni arra, hogy menyasszonya balszerencsét hoz rá, amikor elvesztette lakóházuk kapukulcsát. A gyanút igazolni tűnt az is, hogy nehézségei támadtak a munkahelyén, a gólok pedig mindennél meggyőzőbbek voltak. A hölgy még ezek után is balszerencsét hozott a férfira: erkölcsi és anyagi kártérítésért perelte be volt jegyesét - adta hírül a La Stampa tudósítása. (MTI)


Mozgolódó halott indiai

Lal Behari az indiai hatóságok szemében 18 éven át halott volt, ő viszont minden erejével küzdött azért, hogy bebizonyítsa ennek ellenkezőjét.

Röpcédulákkal árasztotta el az uttar prades-i parlament épületét, jelöltette magát a választásokon, emberrablást szervezett, sőt még azt is elérte, hogy őrizetbe vegyék, de semmi sem használt. A hatóságok szerint Behari fizikai léte nem volt elég bizonyíték arra, hogy él. Behari nincs egyedül: legkevesebb száz olyan ember él a szubkontinensen, akik hasonlóan kellemetlen helyzetben vannak. Húsz évvel ezelőtt Behari úgy döntött, megalapítja a "Halottak Uttar Prades-i Társaságát", amely azután az országos emberi jogi bizottsághoz fordult segítségért.

Néhány évvel ezelőtt végre megtört a jég: Behari szülővárosának bírósága hivatalosan is élő személynek nyilvánította a férfit. "Csaknem két évtized kellett ahhoz, hogy meggyőzzék a hatóságokat: a férfi tényleg él, és nem vehetik el tőle a földjét azon a címen, hogy már meghalt" - mondta az emberi jogi bizottság egyik illetékese.

Behari esete jól megvilágítja a probléma hátterét - írja az AFP. A halottá nyilvánítások mögött a legtöbb esetben tulajdonjogi viták vannak - megváltoztatják az adatokat, hogy így bizonyítsák: a tulajdonos halott. Ezután a helyi hagyományok szerint a halottá nyilvánított személy feleségét sok esetben feláldozzák az elhunyt férj családtagjai. A bürokrácia útvesztőjében pedig sok évbe és még több pénzbe kerül, hogy kijavítsák a megmásított adatokat.

Beharinak 1975-ig jól menő üzlete volt, selyemszárikat árusított. Egy évvel később azonban tulajdonjogi vita robbant ki a családban, és a férfi egyik reggel arra ébredt, hogy unokatestvére, aki Behari földtulajdonrészét szerette volna megszerezni, halottá nyilváníttatta.

Amikor Behari, miután élővé nyilvánították, 18 évvel később végül visszakapta földjét, átadta unokatestvérének. "Nem a földemért harcoltam, hanem a rendszer ellen."

Egy helyi magas rangú illetékes szerint sokat javítana a kisvárosok lakóinak helyzetén, ha végre számítógépre vinnék a földtulajdonjogi adatokat, mert így szinte lehetetlenség lenne meghamisítani azokat, sok indiai pedig elkerülhetné, hogy még életében halottá nyilvánítsák. (MTI)


Lódított a régész

Egy japán régész beismerte, hogy csalás a világ állítólag legrégibb emberi kunyhójának felfedezéséről korábban közzétett hír.

Fudzsimura Sinicsi vezető japán archeológus, a Tohokui Őskőkori Intézet igazgatóhelyettese vasárnapi tokiói sajtóértekezletén a tévékamerák előtt, sűrű bocsánatkérés közepette vallotta be, hogy a hajnali szürkület leple alatt ő maga helyezte el a köveket, amelyeket később az emberi lakhely 600 ezer éves eredetének bizonyítékaiként tálalt a nyilvánosságnak. A megkövetés hagyományos jeleként a leleplezett régész mindvégig mélyen meghajolva vett részt a sajtótájékoztatón - jelentette az AP.

A csalást azután kényszerült beismerni az amúgy tekintélyes tudós, hogy vezető japán lapok vasárnap reggeli számukban fotókat közöltek, amelyeken látható volt, amint a kutató maga helyezte el, majd földdel betemette az őskőkorinak hitt köveket a Tokiótól 300 km-re északra, Kamitakamboriban fekvő lelőhelyen. A csaló kutató bevallotta: a lelőhelyen talált 65 kőeszköz közül 61-et saját maga helyezett el a kora reggeli órákban, hogy aztán a nap folyamán bejelentse a világra szóló szenzációt a legrégibb emberi lakhely megtalálásáról. Nem tudott más magyarázatot adni a hamisításra, mint hogy a becsvágy fűtötte. "Nem tudok mást mondani, mint hogy nagyon sajnálom, amit tettem" - jelentette ki az érzelmektől hevült sajtókonferencián.

A csaló régészről főnöke elmondta, hogy olyan tökéletességmániás szakemberről van szó, aki rendkívüli nyomás alá helyezte magát abbéli törekvésében, hogy egyre régibb és egyre több kőeszközt találjon Japán történelem előtti korszakából. A felettes szerint Fudzsimura korábban már több hiteles felfedezést tett és nem szorult volna rá, hogy ily módon gyarapítsa megbecsülését.

A csaláson ért archeológus természetesen azonnal lemondott a régészeti intézet helyettes vezetőjeként viselt tisztségéről. A botrány azonban súlyosan rontja nemcsak Fudzsimura intézetének hitelét, hanem az egész japán régészetét is, mivel a Mijagi prefektúrában tett állítólagos felfedezés nemzetközi figyelmet vont magára. A jelentős régészeti kutatások gyakran kerülnek a címlapra Japánban, amely nagy gondot fordít ősi történetének megismerésére - mutatott rá az AP. (MTI)


Valódi betörő a TV-ben

Nem remélt szemtanúi voltak egy norvég betörőnek: tévén és Interneten ezrek és ezrek nézték, amint behatolt az általa kiszemelt házba, majd eltulajdonított 6500 koronát és két üveg parfümöt.

A betörőnek ráadásul szerencséje is volt, mivel a norvég televízió 3-as csatornája csütörtökön közölte, hogy a 17 televíziós és web-kamera által megörökített bűntény ügyében nem tesznek feljelentést. Elegendő büntetés a tettes számára az a korántsem óhajtott publicitás, amelyet mint "a legostobább tolvaj" szerzett - közölték a rendezők szerkesztőségben.

A 44 éves férfi inkább részvétet, semmint haragot keltett a televízió munkatársainak körében, amikor monitorjaikon látták, hogy betör a "Baren" (A bár) című valós televíziós sorozat keretében naponta 24 órán át kamerákkal megfigyelt és filmezett lakásba, ahol önként jelentkezők élik a nyilvánosság előtt magánéletüket. A férfit a "Baren" négy munkatársa csak akkor tartóztatta fel, amikor távozni akart zsákmányával.

Leírhatatlanul szerencsétlen volt, amikor megtudta, hogy mi történt vele - mondta Rune Skaren, a TV-3 producere.

A szemtanúk soraiban voltak az Interneten szörfözők is, akik a kedd délutáni adás közben rákattintottak a lakásról élőben, folyamatosan képeket mutató web-oldalra. A norvég televízió 3-as csatornája szerdán este sugározta a nem mindennapi felvételeket, a balszerencsés-szerencsés tettes arcát azonban a rendőrséggel egyetértésben felismerhetetlenné tették - olvasható a dpa jelentésében. A reality-show nézői mindenesetre elégedettek lehettek: az adás valóban életszagú volt. (MTI)


A rendőrség a szponzorán ütött rajta

A görög rendőrség rajtaütött egy olyan sztriptízbáron, amelyről kiderült, hogy a rendőrök szakszervezeti lapjának legbőkezűbb szponzora.

A Szalonikiben történt razzia során hat hölgyet letartóztattak, és le is csuktak azzal gyanúsítva őket, hogy illegális bevándorlók. Jó pár órán át ültek a dutyiban, mígnem a rendőrtisztek felfedezték, hogy a sztriptízklub a Police Fórum című rendőrségi magazin legfőbb anyagi támogatója. A sztriptízbár egyébként a rendőrmagazinban is hirdette magát, méghozzá nem egy kis eldugott sarokban, hanem öles, kétoldalas reklámban - jelentette a Reuters.

"Ennek a klubnak etikai megfontolások miatt nem lenne szabad reklámoznia magát az újságunkban, és mindenekelőtt nem lenne szabad szponzornak minősítenie magát, ahogy az reklámjában szerepel" - mondta George Szourvinosz, a rendőrszakszervezet vezetőségének egyik tagja. (MTI)


Szarvasvadász II.

Alig kezdődött meg az idény, máris négy amatőr szarvasvadász vesztette életét New York államban. Kettőjüket véletlenül lepuffantották társaik, a harmadik izgalmában infarktust kapott, a negyedik pedig lezuhant egy magaslesről és a nyakát törte - jelentette kedden este a WNBC New York-i helyi rádióadó.

A szarvasok viszont jól vannak. Olyannyira, hogy túlontúl elszaporodtak. Az a takarmány, amelybe még tavasszal fogamzásgátlót kevertek a "gidaboom" megelőzése végett, nem bizonyult hatásosnak. Ezért vetett be New York állam hatósága az idén több száz kocavadászt szarvasvadászatra.

A négy emberhalállal végződött vadászat sokkoló hírével kapcsolatban a dpa emlékeztetett rá: az utóbbi években a vadászbalesetekhez képest jóval többen vesztették életüket amiatt, hogy autójuk szarvassal vagy őzzel karambolozott. (MTI)


A hamis metrójegyek jobbak

Az orosz főváros lakói már régen hozzászoktak ahhoz, hogy itt mindent hamisítanak, de a tömegközlekedési eszközökre szóló jegyek nem voltak érdekesek a csalók számára, legalábbis eddig.

Az óvatos moszkvai önkormányzat azonban szuperbiztonságos, mágnescsíkos jegyeket vezetett be a Magyarországnyi lakosságú világváros több mint 170 állomást összekötő földalatti vasútján. A technológiát egy ausztrál cég szállította, nem is kevés pénzért, s a moszkvai metró illetékesei az új móditól a bevételek jelentős növekedését várták.

Az egy utazásra szóló kártya ára öt rubel (csaknem hatvan forint), de öt utazás felett már 20 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók a mágnescsíkos jegyek. De hát miért ne spóroljon tovább az ember, ha a forgalmasabb metróállomások előtt a névérték negyedéért-ötödéért is hozzá lehetett jutni az állomásra való belépést engedélyező metrójegyekhez. A rendőrség felfigyelt a terjesztői hálózatra, s októberben sikerült is fülön csípnie a bűnösöket.

A hamisítást egy voronyezsi fiatalember, Igor oldotta meg, aki munkanélküli történészként tengette életét. Az Interneten szörfözve akadt a jegyrendszert szállító ausztrál cég öndicsérő lapjaira, amelyek mindenkinek hírül adták, hogy a moszkvai metrókártyákat lehetetlen hamisítani. Hősünkben felébredt a sportszenvedély, s alig egy hónap alatt feltörte a Moszkvából hozatott használt metrójegyek kódjait, majd egy félév alatt megoldotta a kártyák újrakódolását.

Az eredmény minden várakozását felülmúlta: a házilag, mindössze 70 rubeles (alig 800 forintos) anyagköltséggel barkácsolt gépezet több kártyát tudott kódolni, mint az eredeti, másfélezer dolláros ausztrál masina. Sokkal megbízhatóbban is működött: míg a moszkvai metró pénztárosai a kódolásnál átlagosan hét százalék selejtet termeltek, a voronyezsi csaló által összebütykölt gépezet csak három százalékot.

A nyersanyaggal sem volt probléma, a moszkvai metróállomásokon lévő szeméttárolókból ezrével szedtük ki a használt metrójegyeket - mondta Igor a moszkvai rendőröknek, de a kihallgatáson leginkább a következők nyilatkozattal lepte meg őket: a kukázott használt metrójegyek több mint harminc százaléka hamis volt, de nem az én árum. (MTI)


Szappanoperán csúszott el a tőzsde

Csaknem hat százalékkal megemelkedett a hongkongi tőzsdeindex annak hatására, hogy véget ért a tévében egy szappanopera. A sorozat főhőse egy bróker volt, és a babonás hongkongiak úgy vélték, hogy addig átok ül a helyi tőzsdén, míg tart a teleregény.

Ezért aztán el is halasztották részvényvásárlásaikat. Nem úgy az a néhány tőzsdéző, aki éppen a babonások magatartására spekulált: ők jól bevásároltak az "átkos időszakban" még olcsóbb részvényekből, amelyek értéke aztán egy csapásra feljebb szökkent a sorozat végét követően - jelentette a Reuters. (MTI)


Fülrizs

Az ünneprontó rizsszem Egyetlen rizsszem miatt csaknem meghiúsult egy lakodalom az olaszországi Leccóban.

Az esküvő után a templomból kilépő mennyasszonyra olyan heves rizszáport zúdított a lelkes násznép, hogy az arának még a fülébe is jutott bőven. Egy szem rizs egészen a dobhártyájáig hatolt, és annyira beszorult, hogy a jelenlevők közül senki sem tudta kipiszkálni. Ezért aztán a rizsszemfüles menyasszonyt gyorsan kórházba vitték, ahol azután sikerült megszabadítani a behatolótól, és egy óra múlva elkezdődhetett a lakodalom. Hogy rizseshús is volt-e a fogások közt, arra nem tért ki a Reuters jelentése. (MTI)


Eltévedt vonatrablók

Vonatot tévesztettek szerdán a vonatrablók az "olasz csizma" déli részén. Cigarettával megrakott vagonok helyett csak üres kocsikat találtak.

Az olasz vasúti rendőrség beszámolója szerint Mola di Bari állomás közelében az akciót végrehajtó, tíz fegyveresből álló csoport a vasúti jelzőrendszert manipulálva állította meg az értékesnek vélt szerelvényt. Információik azonban tévesnek bizonyultak, és a nagy fogás elmaradt. A baklövés után valamennyien gyorsan kereket oldottak.

Április óta Dél-Olaszországban legalább öt cigarettát szállító szerelvényt ért fegyveres támadás. A csempészek mindig ugyanazzal a módszerrel éltek: tilosra állították a jelzőrendszert, mégpedig úgy, hogy rövidzárlatot idéztek elő. A vonat annak rendje s módja szerint megállt. A támadók ezután légtelenítették a vonat légfékeit, és mozdulatlanságra kényszeríttették a szerelvényt.

Az illegális cigarettakereskedelem valóságos iparággá nőtte ki magát Olaszország déli részén - jegyzi meg az AFP hírügynökség. (MTI)


Mikulással ijesztgetik a német gyerekeket

Gyerekét senki ne ijesztgesse Mikulással vagy krampusszal - hívták fel német gyermekorvosok a szülők figyelmét.

Bár az ijesztgetés látszólag többnyire eredményes, mert a kicsinyek félelmükben gyorsan megjavulnak, de a félelmen alapuló nevelésnek káros következményei lehetnek - hangoztatják. "A Mikulással való ijesztgetés erősítheti a gyermekben már meglévő félelmet, és az ilyen gyermeket lidérces álmok gyötörhetik, koncentrációs zavarai alakulhatnak ki, állandó feszültségben fog élni és gyorsan elfárad.

A megfélemlített gyermek depresszióba esik, önbizalma csökken, és túlságosan függővé válik a felnőttektől remélt védelemtől. Fizikai panaszai is lehetnek, mint például a fej- és hasfájás. Élettere beszűkül" - vélekedett Sylvia Schuster düsseldorfi gyermekorvos, aki szerint Németországban ma már minden ötödik gyermek küszködik ilyen, félelem okozta zavarokkal, a lányok gyakrabban és hosszabb ideig, mint a fiúk. (MTI)


Olajfa tolvajok Olaszországban

Új tolvajszakma alakult ki Olaszországban: az olajfalopkodás. Főképp a dél-olaszországi Apuliában kél lábuk, illetve gyökerük a különösen szép és öreg olajfáknak. A dús lombozatú, mély gyökerű növényeket nem ritkán buldózerrel tépik ki a talajból - jelentette legújabb kiadásában a L,Espresso hírmagazin.

A fatolvajok sötétben dolgoznak. Az eddigi egyetlen éjszakára számított lopásrekord 30 olajfa volt.

A tolvajlás megrendelésre folyik, az észak-olaszországi gazdagok adják a megbízást, hogy a kitépett fákkal díszítsék kertjeiket és parkjaikat. Egy-egy olajfáért több millió lírát is hajlandók fizetni. A megbízók egyúttal azt is kikötik, hogy milyen korú és milyen alakú legyen a fa. Gyakran azonban tiszavirágéletű a zsákmány, mert a déli tájakról származó olajfák a hidegebb éghajlatú északon elpusztulnak - áll a dpa jelentésében. (MTI)


Szemcsepp helyett a pillanatragasztóhoz nyúlt

Véletlenül leragasztotta a szemét egy 43 éves amerikai asszony. Glady Wyse szemcseppeket akart csöpögtetni a szemébe, ám félrenyúlt, és a gyógynedv helyett a pillanatragasztót kapta a kezébe - jelentette a Reuters.

Szerencsére félidőben észbe kapott, és így csak az egyik szeme ragadt be. Az viszont teljesen. Akárhogy próbálta, képtelen volt kinyitni, ezért félvakon kihívta a rendőrséget. Hogy miért épp őket, arra nem tért ki a hír. A rendőrök kórházba vitték, ahol azután ellátták a baját, és nem sokkal később távozhatott a figyelmetlen hölgy. (MTI)


Tankolás közben elgurult a kocsija

A kézifék rendeltetésszerű használatával megelőzhető lett volna egy benzinkúti baleset. Egy hölgy a franciaországi Saverne egyik benzinkútjánál 15 hektó benzint vételezett.

Nyilván ő is elcsodálkozott azon, hogy már 1500 litert mutat a kút számlálója, autójának tankja azonban nem akar megtelni. Azután jött a még nagyobb meglepetés, amikor meglátta, hogy nem látja az autóját. A kocsi ugyanis tankolás közben kereket oldott, és legurult a lejtőn, mert gazdája elfelejtette behúzni a kéziféket.

A gondatlan vezető arról viszont már nem feledkezett, hogy - óriási számlától tartva - maga is kereket oldjon. Az AFP jelentése szerint a rendőrség egyelőre nem tudott a féktelenül tankoló benzintolvaj nyomára bukkanni. (MTI)

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...