Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Elszúrták 05

( 2001.)

 

Halálos harapást ejtett az óriáskígyón

Halálra harapott egy kígyót egy - feltehetően mérges - férfi a St. Lucia Karib-tengeri szigeten fekvő Castriesben, amiért többórányi kényszermunkára ítélték.

Az áldozat nem volt mérges, és a szigeten a veszélyeztetett óriáskígyók közé tartozott. Hogy a fiatal boa constrictort miért harapta meg a férfi, az nem derült ki, feltehetőleg a szerencsétlen hüllő is meglepődött rajta. Az ítélet értelmében a férfinak ugyan kényszermunkát kell végeznie, de nem élete végéig, hanem csupán párórányit - jelentette az AP. (MTI)


Túl szolid pornó miatti pénzbüntetés

Nick Griffin portékáját a vevők felháborítóan puhánynak találták. Ezeket a filmeket akár a tévében is le lehetne vetíteni, annyira szelídek! - panaszkodtak feldúltan York városának kereskedelmi felügyeleténél.

A videokazetták tokjait díszítő ízelítő képek és a filmek "szaftos" címei alapján jóval keményebb képekre számítottak a vásárlók - számolt be a Sun című lapnak York kereskedelmi főfelügyelője.

A szexboltos - saját bevallása szerint - igencsak elképedt azon, hogy az emberek milyen elszántan mennek panaszt tenni ilyen sikamlós ügyben. Ugyanakkor a büntetés is meglephette: a kereskedelmi felügyelet 3800 font - több mint másfélmillió magyar forint - pénzbírsággal sújtotta pornóportékája puhánysága miatt. (MTI)


Teli sashas miatt maradt el a felszállás

Norvégiában egy sas annyira jóllakott, hogy tele hassal képtelen volt felszállni, és emiatt egyhetes fogyókúrára fogták.

A sas - becslések szerint - másfél kilónyi zsákmányt falt fel, saját súlyának több mint a felét. Evés utáni 4,2 kilogrammos tömegével képtelen volt szárnyra kapni. A légistarttal hiába próbálkozó madárra egy teherautó-sofőr figyelt fel a réten, 250 kilométerre Oslótól. Értesítette a helyi vadőrt, aki felderítette a sast, és némi hajsza után sikerült egy zsákot borítania a madárra. A levegő királya ezután engedelmesebben viselkedett, mint egy baromfi a tyúkudvarban. A falánk sast egyhetes fogyókúrára fogták - jelentette a Reuters.

Norvégiában mintegy kétezerre tehető a vadon élő, viszonylag kis termetű sasok száma. (MTI)


Emberére talált az óriáskígyó

Rémregénybe illő kalandot élt át egy 57 éves ausztrál férfi, akit munkából hazamenet óriáskígyó támadott meg a minap.

Lucas Sibanda elmondta a The Star című lap tudósítójának, hogy amikor az általa rendszeresen használt keskeny ösvényen bandukolt hazafelé, hirtelen egy óriáskígyó mászott ki a bokorból és rácsavarodva fojtogatni kezdte. A férfi nem vesztette el a lélekjelenlétét és teljes erővel beleharapott a python nyakába, közvetlenül a feje alatt. Mikor az állat szorítása gyengült, a férfi husángot ragadott és végzett a veszélyes hüllővel.

A kétkedők meggyőzése végett Lucas elhatározta, hogy házának bejáratánál közszemlére teszi az óriáskígyó lehúzott bőrét - jelentette az AFP. (MTI)


Rabszabadító számítógéphiba

Egy olasz bűnbanda 59 tagját szabadon kellett bocsátani, mert számítógépes hiba miatt hiányzott egy lap az 1600 oldalas őrizetbe vételi parancsukból.

A gyanúsítottak lefülelésén három éven át keményen dolgozott az olasz rendőrség. Egyebek közt kábítószer-kereskedelemmel, fegyvercsempészéssel és rablással vádolták őket. Az egész azonban hiábavaló volt, mert kimaradt egy kulcsfontosságú oldal letartóztatási parancsukból, éppen az, amelyiken az állt, hogy mennyi időre kell őket börtönbe csukni. Mivel Olaszországban ilyen hiányosság esetén azonnal semmissé válik az ügy, a gyanúsított bűnbandát szabadon kellett engednie a hatóságnak.

Az államügyészség szerint feltehetően a számítógép vagy a nyomtató hibája miatt nem nyomtatódott ki ugyanaz az oldal mind az 59 letartóztatott anyagából - jelentette a Reuters. (MTI)


Megélhetési gyújtogató

Egy francia önkéntes tűzoltó bevallotta, hogy a nyár végén négy alkalommal ő lobbantotta fel a tüzeket, amelyeket aztán eloltott.

Az észak-franciaországi Pas-en-Artois-ban élő húszéves fiatalember által gyújtott tüzekben összesen mintegy 1500 széna- és szalmakazal vált a lángok martalékává augusztus 31-e és szeptember 5-e között. Egy ötödik alkalommal is megpróbált tüzet okozni, de akkor valahogy nem sikerült. Tettét anyagi rászorultságával magyarázta. Önkéntes tűzoltóként ugyanis normában fizetik: az eloltott tüzek arányában kapja honoráriumát.

A "megélhetési gyújtogatót" februárban idézik bíróság elé. (MTI)


Kutyáját hozzávágta a rendőrhöz

Kis termetű kutyájával egy asszony olyan súlyosan megsebesített egy rendőrnőt Ostende-ben, hogy kórházba kellett szállítani. Egy bruges-i bíróság a napokban háromhavi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a nőt, akit "állatnak fegyverként történt felhasználásában" találtak vétkesnek - jelentette a belga sajtó.

Két rendőr felszólította a kutyáját egy parkban sétáltató asszonyt, hogy fizessen büntetést, mert nem takarította el az eb ürülékét. A nő nem fizetett, viszont pórázánál fogva a rendőrnőhöz vágta az ártatlan ebet. A repülő kutya a munkáját végző hölgy nyakszirtjén landolt, súlyos traumát okozva ezzel a rend és tisztaság őrének. A rendőrnő a megrázó események miatt négy hónapig képtelen volt szolgálatba állni. (MTI)


Biztonsági őrt hívott a betörő

Biztonsági őrt hívott segítségül Argentínában egy betörő, aki a klasszikus mikulási úton, a kéményen keresztül próbált bemászni a kiszemelt házba, ám teljesen megrekedt.

Mivel képtelen volt kijutni a kéményből, szorult helyzetében segítségért kezdett kiáltozni. Szerencséjére, illetve balszerencséjére épp egy biztonsági őr hallotta meg üvöltözését. A betörő több órán át raboskodott a kéményben, míg a tűzoltók kiszabadították, amihez még a kéményt is meg kellett bontani. Az eset Villa Carlos Paz városában történt - jelentette a Reuters. (MTI)


Előbb a beteg egészséges lábát amputálták    

Lugano, 2001. január 17. (MTI) - Egy nyolcvanéves páciensnek tévedésből előbb az egészséges lábát amputálták a svájci Lugano egyik kórházában. Miután rájöttek a tévedésre, gyorsan eltávolították a beteg mások lábat is.

A férfit pénteken szállították be egyik lábán artéria elzáródással, ami azonnal műtéti beavatkozást tett szükségessé. A nyolc sebész által elvégzett műtét során azonban előbb az egészséges lábat amputálták anélkül, hogy észrevették volna a tévedést. Miután mégiscsak rájöttek, gyorsan eltávolították a beteg lábat is. A férfi állapota lapjelentések szerint továbbra is életveszélyes.

A műtétet irányító orvos, aki csak egy éve dolgozik a kórházban, maga jelentkezett az ügyészségen, amely hanyagságból elkövetett testi sértés címén eljárást kezdeményezett ellene. A súlyos következményekkel járó tévedés ellenére nem függesztették fel állásából. Az orvosi kamara az egészségügyi személyzet túlterhelésével magyarázza a végzetes tévedést - áll az AFP jelentésében.


Gyilkolt az áldozati bárány     

Alexandria, 2001. január 3. (MTI-Panoráma) - Megölte gazdáját egy áldozati bárány Egyiptomban. Az állat alaposan keresztülhúzta 56 éves tulajdonosának terveit: egyetlen határozott ökleléssel lelökte a háromemeletes ház lapos tetejéről, és így ő végzett a férfival, nem pedig az vele.

Az áldozat - aki foglalkozását tekintve adórendőr volt - már hat hete hízlalta saját kezűleg a háztetőn bárányát, amelyet március elején akarta leölni.

A lapos háztetőkön folytatott állattartás meglehetősen gyakori az egyiptomi nagyvárosokban, de erkélyek is gyakran szolgálnak karámként vagy istállóként - jegyezte meg a Reuters.


Morbid halálok lexikonja

Hamburg, 2000. december 7. (MTI) - Telefon ébresztette fel egyik barátja Charles Bargert az észak-karolinai Newtonben. A kagyló helyett azonban az éjjeliszekrényen heverő, csőre töltött revolverét kapta a füléhez. És a fegyver meg is szólalt... Barger viszont soha többé.
Halálával Barger posztumusz kvalifikálta magát a "Darwin-díjra", amelyet az kap, aki furcsa körülmények közt hal meg, vagy nem mindennapi ostobaság áldozata. Minderről Katja Doubek nemrég megjelent könyvében, A sajátos halálok lexikonjában olvashatunk, amely könnyed derűvel, de hozzáértő kultúrtörténeti eszmefuttatásokkal szórakoztat és borzaszt egyszerre.
Az "A" betű (mint "lezuhanó ág" - németül: Ast) alatt például ez található: "Ödön von Horváth... tegnapelőtt azon balesetek egyikének esett áldozatul, amelyeket általában értelmetlennek szoktunk nevezni, mert ami megmagyarázhatatlan azt értelmetlennek tartjuk". Ezt olvashatták az emberek egy párizsi lapban, miután az író 1938. június elsején zivatarban életét vesztette, egy lezuhanó faág csapta agyon.
Hasonló a lexikonban a világhírű angol táncosnő, Isabelle Duncan nekrológja is. Nyakát törte ugyanis, amikor autózás közben a sálja beleakadt a Bugatti tengelyébe. Az pedig, hogy miként halt meg "önkeze által" Stephen Milligan brit politikus, az "L" (németül "Lusttod" - szexuális izgalom okozta halál) címszó alatt olvasható. "...többnyire férfiak azok, akik maguk előidézte szexuális izgalom következtében vesztik életüket".
És következnek az "egyszerűbb" esetek: Egyiptomban hat ember "láncreakcióban" halt meg, amikor egyikük megkísérelte, hogy kimentsen egy kútba esett tyúkot. Csak a tyúk maradt életben.
Akadnak olyanok is, akik túlzott óvatosságuknak köszönhetően kerültek a könyvbe. A makabr (akasztófahumor) győztese egy paderborni állatgondozó. Ő egy XXL-es mennyiségű elefántürülékbe fulladt bele, miután ormányosának 22 adag hashajtót adott be, és azután az állat hátsó felénél várta az eredményt. Különösen a tetszhalál tartja évszázadok óta rettegésben az embereket, illetve az élve eltemetés. A híres dán mesemondó, Hans Christian Andersen például olyannyira félt a tetszhaláltól, hogy némelykor elalvás előtt kis cédulát tett éjjeliszekrényére, rajta ezzel a felirattal: "Nem igazán haltam meg". (MTI)


Kutya lőtte vadász

Wellington, 2000. december 11. (MTI-Panoráma) - Vadászt lőtt egy kutya Új-Zélandon.A férfi éppen leszúrni készült egy vaddisznót, amikor Stinky nevű kutyája véletlenül ráugrott a földön heverő puskára és az elsült.
A vadászt sípcsonton találta a lövedék, de kálváriája ezzel még nem ért véget. Egy órai bicegés után sikerült csak kijutnia a legközelebbi útra, s ott további hat óráig kellett várakoznia, amíg vadásztársak rátaláltak. Nem kizárt, hogy amputálni kell a sérült lábát - jelentette a dpa. XA vadász a történtek ellenére sem haragszik kutyájára. "Nem az ő hibája, elvégre én hagytam a fegyvert megtöltve a földön heverni" - vélekedett az őt a kórházban felkereső újságíróknak. (MTI)


 Feltámadt a dróttolvaj

Alma-Ata, 2000. december 9. (MTI-Panoráma) - Két nappal a tetszhalál "beállta" után "feltámadt", és sírjából kimászva, pucéran tért haza egy kazahsztáni férfi. Az illetőt áramütés érte, miközben megpróbált villanydrótot lopni. Rokonai és barátai halottnak vélték, megsiratták és muszlim hagyományoknak megfelelően koporsó helyett csupán egy lepelbe burkolva, sekély sírba temették.

Feltehetően annak köszönheti életét, hogy csak vékony földréteget lapátoltak rá.

Miután két nap múlva magához tért, a leplet feledve, meztelenül mászott elő a földből. Az esetről beszámoló kazah lapnak elmondta, hogy nem kis problémát okozott neki az abszolút lenge öltözékben eredményesen autóstoppolni.

Hazatértekor több rokona kisebb sokkot kapott.


Halálos születésnapi távirat     

London, 2000. december 13. (MTI-panoráma) - Belehalt a 100. születésnapjára kapott üdvözlő távirat okozta izgalomba egy brit férfi. A "halálos táviratot" a királynő, II. Erzsébet küldte neki.

Robert Talley London Kennington nevű déli peremvárosában élte utolsó éveit egy öregek otthonában. "Elbűvölő személyiség volt, mindenki rajongott érte. Szerette a whiskyt, imádott fogadásokat kötni, mindig mindenkire Isten áldását kérte. Túlzottan is túláradó örömmel fogadta a születésnapján érkezett a táviratot, de mosollyal az ajkán halt meg"- mondta róla az otthon vezetője.

Igaz, Talley a saját centenáriumát nem igazán jó egészségi állapotban érte el; fertőzés támadta meg a tüdejét, s egy ideje légzési nehézségei voltak. Egyébként nem volt törékeny alkat: 1985-ben például rablótámadás áldozata lett, 22 késszúrást kapott, mégis felgyógyult. Igaz akkor még csak 85 éves volt, II. Erzsébet távirata viszont 100 évesen érte.

A Buckingham-palota szóvivője örömmel nyugtázta, hogy az aggastyán még megérte a királyi jókívánságok megérkezését. "Az persze szomorú, hogy alig élte túl..." - idézte a szóvivőt az AFP. Arról nem érkezett jelentés, hogy a királynő ellen indul-e eljárás a halált okozó születésnapi távirata miatt.


Másfél mázsa üdvözlőlapot és levelet zsákmányoltak a peches postarablók     

San José, 2000. december 25. (MTI-Panoráma) - Ugyancsak mérgelődhettek zsákmányuk tüzetes megtekintésekor azok a rablók, akik a napokban Costa Rica fővárosában feltartóztattak és kiraboltak egy postai szállítóautót. A remélt nagy mennyiségű pénz helyett ugyanis a postai zsákokban másfél mázsányi karácsonyi üdvözlőlapot, szerelmes levelet és hitelkártya-elszámolást találtak.

A posta mi mást tehetett: felhívta telefonon a feladókat, hogy legyenek szívesek újból megírni és postára adni levlapjukat, levelüket vagy az elszámolást. A Costa Rica-i posta vezérigazgatója ugyan valószínűsítette, hogy a rablóknak fogalmuk sem lehetett róla, miszerint a szállító autóban 99,9 százalékban levelek találhatók, arról viszont egy szót sem szólt, vajon a sajátos módon károsult feladók másodszor is megfizessék-e a bélyegköltséget - áll az AFP jelentésében.


Betörőcsontváz a kéményben     

Washington, 2001. január 25. (MTI) - Az amerikai Mississippi állambeli Natchez történelmi belvárosában férficsontvázra bukkantak egy régi ház renoválásakor a kéményben. Az "illető" szabályosan fel volt öltözve, és zsebében ott lapult tárcája is. Abból derült ki, hogy az 1985-ben eltűnt Calvin Wilsonról van szó, aki korábban betörőként szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban.

Annak idején a házban - amely egyébként csaknem másfél évszázaddal

ezelőtt épült - ajándékbolt működött. Wilson nyilván a kéményen keresztül akart bejutni, hogy kirámolja az üzletet, ám beszorult a kéménybe, és ott lelte halálát.

A hír nem szól arról, hogy a kémény használaton kívül volt-e.


Főbe lőtte magát egy fegyverével söröző török rendőr     

Isztambul, 2001. február 20. (MTI-Panoráma) - Szolgálati fegyverével akarta sörösüvegét kinyitni a minap egy török rendőr, s közben főbe lőtte magát. Lapjelentések szerint a férfit súlyos állapotban szállították a közeli kórház intenzív osztályára.

A hatóságok megkezdték a baleset körülményeinek vizsgálatát - jelentette a dpa.


Betörés közben elaludt - rendőrök ébresztették     

Nyíregyháza, 2001. február 22. (MTI) - Betörés közben elaludt egy 41 éves, bakonycsernyei férfi Nyíregyházán egy MÁV-állomás melletti büfében csütörtökön hajnalban - tájékoztatta a nem mindennapi bűncselekményről Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Az eddigi vizsgálat megállapítása szerint a középkorú férfi betörte az ablakot, bemászott a büfébe, majd ott elfogyasztott mintegy 1500 forint értékű szeszesitalt, édességet, illetve a bolt készletéből elszívott néhány cigarettát.

Magához vette a kis üzlet pénztárgépében talált háromezer forintot, és összekészített egy kis csomagot is az árukészletből, 16 ezer forint értékben.

Távozás helyett azonban - feltehetően az elfogyasztott ital hatására - álomba merült a betörés helyszínén, ahol reggel a rendőrök keltették fel.

A betöréses lopáson rajta kapott férfit őrizetbe vették, s ellene megkezdődött a bűntető eljárás.


Leállította saját temetését egy nicaraguai férfi     

Managua, 2001. április 6. (MTI-Panoráma) - Leállította a saját temetését egy nicaraguai férfi: még épp idejében érkezett ahhoz, hogy családja tévedésből ne temessen el valaki mást. Az 58 éves Cesar Aguilera temetése előtt egy héttel vidékre utazott Managua közelében lévő, tipitapai otthonából.

 Mivel nem került haza idejében, rokonai a legrosszabbtól tartottak, elkezdtek tudakozódni utána, és egy halottasházban rá is bukkantak egy másik férfi tetemére, akit autó gázolt halálra, és akiben felismerni vélték szerettüket. Hazavitték, felravatalozták, és keseregtek is tisztességgel, mígnem végre felbukkant a nagyon is eleven halott, akit többen sikolyokkal "köszöntöttek". Miután bebizonyította nekik, hogy nem szellem, ők pedig elmondták, miként tettek szert egy hullára, Aguilera úr segített nekik visszavinni a halottat oda, ahonnan hozták - jelentette a Reuters.


Postarablás Woody Allen-módra Egerben    

Eger, 2001. április 25. (MTI) - Rablás! Ide a pénzt, 1000000 forintot. Ne szóljon senkinek, kívülről figyelnek! - ezek a mondatok szerepeltek azon a cédulán, amelyet egy fiatal férfi nyújtott be kedden este, nem sokkal a zárás előtt az egri főpostán a csomagkiadó ablakon a postai alkalmazottnak.

A történtekről szerdán tájékoztatta az MTI-t Varga Tamás, a Heves megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Elmondta: a postai alkalmazott közölte a férfival, hogy nincs pénz a kasszában, ezzel egyidejűleg pedig megnyomta a riasztóberendezést működésbe hozó gombot.

A rendőrök szinte rögtön a helyszínen voltak, és őrizetbe vették a rablót, egy 25 éves váci férfit. A fiatalember egyébként a postai látogatása előtt egy ABC áruházban felbontott, és megivott egy üveg sört, anélkül, hogy kifizette volna, és az üveget összetörte - közölte a sajtószóvivő.


Saját pénzét követelő rabló     

Bordeaux, 2001., május 8. (MTI-Panoráma) - Egyre szerényebb összegeket követelt egy francia postarabló, míg végül beérte a saját számláján lévő összeggel.

 A pisztolyos férfi Bordeaux egyik postáját szemelte ki célpontul. Először 13 ezer 700 dollárnyi frankot követelt a pénztárostól, mire a hölgy közölte, hogy ennyi pénz nincs a kasszában. A rablóval lehetett beszélni: némi töprengés után 6800 dollárra volt hajlandó "lemenni". A pénztáros azonban ezt is sokallta.

 A harmincas éveiben járó rabló - a szigorú hajthatatlanság láttán - ekkor már egészen szerény összeggel próbálkozott, ráadásul azt is a saját számlájáról kérte, azaz lényegében "átalakult" rablóból normális ügyféllé.

A pénztáros erre már hajlandó volt teljesíteni a kifizetést, ám annak rendje és módja szerint, elkérte a rabló személyazonossági kártyáját, ami alapján azután a rendőrségnek nem volt nehéz dolga elfogni az illetőt - jelentette a Reuters.


Hattyú harapta nagymama     

Oslo, 2001. május 9. (MTI-Panoráma) - Kiskacsa helyett nagymama fürdött egy norvég tóban: előbb ülepen harapta, majd pedig a vízbe zavarta egy hattyú.

A támadót Oscarnak hívják, és híres türelmetlen természetéről. A nagymama lánya és három kisunokája társaságában sétálgatott a Kristiansand városához közeli rezervátumban, amikor a "légitámadás" érte. Oscar a tó túloldaláról startolva szemelte ki a hölgyet, illetve tomporát. Előbb beleharapott, azután pedig idős asszonyt öt méterre a tóba tuszkolta, és kétszer is a víz alá nyomta. A hattyú csak akkor hagyta abba a nagymama fürdetését, amikor áldozatának lánya kővel kezdte dobálni.

Szerencsére a mentők és a rendőrség hamar a helyszínen termettek: az előbbiek a nagymamát, az utóbbiak a hattyút vitték magukkal. A hölgy kórházban töltötte az éjszakát - jelentette a Reuters.


Pünkösdi skandalum spanyolhonban: a torreádor nem ölte meg a bikát     

Madrid, 2001. június 3. (MTI) - Nem volt hajlandó megölni négylábú ellenfelét Spanyolország egyik legnépszerűbb bikaviadora, és ezzel minden idők egyik legnagyobb botrányát okozta egy pünkösd előtti madridi bemutatón, amelyen János Károly király is részt vett.

José Tomas a jeles személyeket is magában foglaló nézőközönség végtelen megrökönyödésére ahelyett, hogy a szabályoknak megfelelően leszúrta volna a féltonnás állatot, hátat fordított annak, és dolgavégezetlenül kisétált az arénából.

Helyzetét súlyosbította, hogy mindez az év egyik legfontosabb bikaviadalán, a madridi védőszent, Szent Izidor ünnepének keretében tartott bemutatón történt. Állatbarát döntését később azzal magyarázta, hogy a bika túl nyugodt volt, nem tanúsított ellenállást.

A közönség dühös füttyel, sőt székpárnák dobálásával kísérte Tomas kivonulását. A torreádor vélhetően jelentős pénzbüntetésben - akár 120 ezer márkányiban - is részesül, amiért megszegte a szabályokat.


Maratoni szerenád     

Bukarest, 2001. június 1. (MTI-Panoráma) - Két teljes napon és három éjjelen át énekelt gitárkísérettel imádottja háza előtt egy 19 éves fiatalember az erdélyi Catalina faluban, hogy rábírja a hölgyet a házasságkötés nélküli visszatérésre.

A National című bukaresti lap szerint azonban a szerenád maratoni hossza ellenére is - vagy tán épp amiatt - eredménytelen maradt. A lány allani sem akar arról, hogy tovább várjanak az esküvővel és előbb gyűjtsenek egy kis pénzt a házassághoz.

A szerenádot adónak mindenesetre sikerült felingerelni a Székelyudvarhelyhez közeli falu lakóit, akik a harmadik reggel már nem bírták tovább hallgatni, és elzavarták a kimerült, berekedt dalnokot.


Románia - félresikerült robbantás     

Bukarest, 2001. június 16. (MTI) - A lebontásra ítélt épület helyett a környező házakban okoztak súlyos károkat az irányított robbantást kissé elszámoló tűzszerészek a romániai Flaminzi községben - adta hírül a szombati romániai sajtó. A kínos eredménnyel járt akcióban eredetileg egy elhagyott tömbházat szerettek volna irányított robbantással földre dönteni. A vasbeton vázú épület azonban a helyén maradt: a robbantás nyomás keletkezett légnyomás viszont 24 környező házat rongált meg.

Az első felmérések szerint 144 lakásban összesen 2500 négyzetméternyi felületű ablaküveg tört be, sok helyen az ablakkeretek is kirepültek a helyükről. Az egyik tömbházról a robbanás szele egyszerűen lesöpörte a tetőt.

 Személyi sérülés nem történt szerencsére, az anyagi kár viszont jelentős. A leszerepelt tűzszerészek szerint a károkat a robbantást megrendelő ortodox egyházközösségnek kell megtérítenie. A helyi parókia az elhagyatott épület helyén templomot szeretne építeni, s a robbantásos bontás megrendelésekor kötött szerződésben vállalta, hogy az akcióról megfelelő módon értesíti a környékbeli lakókat, beszerzi a szükséges engedélyeket és megtéríti a robbantás nyomán keletkező esetleges károkat.

A megyei és a községi állami vezetés mindenesetre Bukaresthez fordult segítségért: gyorssegélyként ablaküveget, tetőcserepeket kértek az államtól. Egyben bejelentették, hogy az épületet más módszerrel próbálják majd lebontani.

A hadsereg a történtekért elnézést kért, alapos vizsgálatot ígért és első lépésként leváltották a robbantást végző tűzszerész alakulat parancsnokát. A szombati román sajtó ugyanakkor azt állapította meg: "nincs szükség arra, hogy Romániát külső támadás érje, képesek vagyunk magunk is lebombázni saját magunkat".


Elektronikus bukás a kuvaiti érettségin     

Kuvaitváros, 2001. június 20. (MTI-Panoráma) - Kudarcba fulladt egy kuvaiti érettségiző diák elektronikus puskázási kísérlete, s ezért kizárták a maturálók közül.

Al Kabasz című lap jelentése szerint a diák az órájába rejtett miniatűr kamerával szkennelte az érettségi kérdéseket, majd elektronikus postával elküldte barátainak, akik ugyancsak emailen küldték vissza a megoldást az óra képernyőjére.

A csúcstechnológiás puskázó azért bukott le, mert az egyik hagyományos technikával figyelő tanárnak feltűnt, miért siet annyira, miért nézegeti folyton az óráját.

 

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...