Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Elszúrták 07

( 2001.)

 

Nyúl harapta rendőrnyomozó    

Bázel, 2001. augusztus 17. (MTI-Panoráma) - Nem várt "harapós segítséget" kapott egy lopással gyanúsított 45 éves bázeli asszony. Miközben ugyanis a helyszínre érkezett nyomozók házkutatásba kezdtek az asszony otthonában, egyiküket megtámadta a lakásban tartott nyúl. A tapsifüles olyan erősen a rendőr lábába harapott, hogy a férfit kórházba kellett szállítani, ahol elsősegélyben részesítették.

Az asszonyt végül is a lakás erkélyén találták meg, egy takaró alatt rejtőzve, bár azt nem mondta meg, a nyulától rémült meg, vagy a hatóság képviselőitől. Miután a nő a rendőrségen beismerte tettét, feltételesen szabadlábra helyezték - jelentette az AP.


Fölrobbant egy krumpli - 2000 nézőt evakuáltak a londoni operaházból     

London, 2001. augusztus 17. (MTI) - Kétezer nézőt evakuáltak csütörtök este a londoni királyi operaházból, miután egy mikrohullámú sütőben fölrobbant egy burgonya. Mint a brit főváros tűzoltódandárja pénteken közölte, az incidens a San Franciscó-i balett vendégjátéka közben történt előző este kilenc tájban. Valamelyik táncos a kulisszák mögött burgonyát pirított, de a mikrohullámú sütő túlhevült, s a krumpli tüzet fogott és fölrobbant.

A publikum húsz perc múltán visszatérhetett a Covent Garden épületének nézőterére - jelezte a tűzoltódandár szóvivője, hozzátéve, hogy "a mikrohullámú sütő szemlátomást jól bírta (a túlterhelést), de a burgonyából nem sok maradt". A San Franciscó-i balett szóvivője az AFP szerint megjegyezte, hogy "eddig senki sem jelentkezett a sütő tulajdonosaként".


Egy siklóernyős lógott a New York-i Szabadság-szobron     

New York, 2001. augusztus 23. (MTI) - Egy francia kaszkadőr siklóernyővel leszállt csütörtökön a New York-i Szabadság-szoborra, de mivel nem találta el pontosan a "landolásra" kiszemelt helyet, háromnegyed órán át lógott a levegőben, míg sikerült feltornásznia magát egy szilárd pontra.

A kaszkadőr, bizonyos Terry Do, a 92 méter magas nőalak kezében tartott fáklya lángjait övező szegélyre próbált meg leszállni, ám közben siklóernyője beakadt az aranyozott lángokba. A férfi a szegély széléről lógott a levegőben, míg végül hosszas erőfeszítések árán sikerült feljutnia a lángok peremére. Itt már vártak rá a New York-i rendőrök, akik megbilincselték és elvezették.


A nyaralót, ha nem szól, amikor hazatér, lelőhetik - ugye ?     

Párizs, 2001. augusztus 29. (MTI-Panoráma) - Idejében szóljunk szomszédunknak, ha idő előtt visszatérünk otthonunkba a nyaralásból, nehogy agyonlőjön. Ez a tanulság egy franciaországi tragédia eredménye.

Aix-en-Provance városában a 61 éves Andre Mazmanian megbízta a szomszédját azzal, hogy míg ő családjával vakációzik, figyeljen a házára. A szomszéd egyik éjjel gyanús fényeket észlelt a házból, ezért felkapta puskáját és átment, hogy kiebrudalja az esetleges betörőket. A házba érve furcsa hangokat hallott az emeletről, ezért felszólította a "rablókat", hogy adják meg magukat, a nagyobb nyomaték kedvéért pedig leadott egy figyelmeztető lövést.

Az emeleten betörők helyett azonban a vakációról kicsit előbb visszatért család nézte a tévét. A puskalövés hallatán előkapták fegyvereiket és tüzet nyitottak a behatolóra. Mivel egyik fél sem kapcsolta fel a lámpát, így sötétben vívták meg a tűzharcot, amelyben azután a szomszéd kerekedett felül: agyonlőtte a ház tulajdonosát.

A szomszédnak nem szándékos emberölésért kell felelnie majd a bíróság előtt. A rendőrség a fatális félreértés magyarázatául azt hozta fel, hogy a környéken elszaporodtak a betörések és megrendült a lakosság biztonságérzete - jelentette a Reuters.


Elfogták, mert egészben lenyelt egy borjút     

Kuala Lumpur, 2001. szeptember 4. (MTI-Panoráma) - A bőséges lakoma lett egy óriáskígyó végzete Malajziában: egészben lenyelt egy borjút és ettől úgy elnehezült, hogy nem tudott elmenekülni a vadászok elől.

A 150 kilós pitonra az észak-malájziai Kedah államban, egy szennyvízcsatorna partján bukkantak helybeli lakosok. Az egyéves borjúval a gyomrában a 7 méteres óriási hüllő moccanni sem bírt. Tíz falusi a vállára emelte és előbb az áldozat tulajdonosához vitte, aki elégtétellel nyugtázta, hogy kézre került a "gyilkos".

A falánk óriáskígyót végül a környezetvédelmi hatóságok gondjaira bízták - ismertette az AFP a Berita Harian című maláj lap beszámolóját.


Vadászjelenetek Felső-Bajoroszágban - Macska volt a rettegett párduc     

Irrenlohe, 2001. szeptember 6. (MTI-Panoráma) - Heteken át vadászott Bajorországban a hatóság egy fekete párducra, ám a helikopterekkel és infravörös kamerákkal folyt hadjárat végén kiderült, hogy a párduc csak egy macska - bár tényleg fekete.

A rendőrség embereinek - amikor végre meglátták - gyanús volt ugyan a "fenevad", de biztos, ami biztos alapon egy réten elejtették az állatot, amelyről azonban hamarosan minden kétséget kizáróan kiderült, hogy csupán macska, bár szokatlanul nagyra nőtt.

A "fekete párduc" előzőleg három héten keresztül valóságos hisztériát keltett az Irrenlohe városának környékén. Szemtanúk tucatja állította, hogy látta a "hosszú fekete farkú fenevadat". Egy hivatásos vadász még azt is látni vélte, hogy kölykeivel járja a környéket - jelentette az AFP.


Sírba halt bele     

Róma, 2001. szeptember 9. (MTI-Panoráma) - Szó szerint sírba halt bele Palermóban egy harmincéves férfi. Marcello Petrola a Rotoli temetőben egy megásott sír körül ültetett virágokat, miközben elvesztette egyensúlyát, a sírba zuhant és olyan szerencsétlenül esett, hogy szörnyethalt.

A tüzetes rendőrségi vizsgálat megállapította, hogy a férfi azért veszítette el egyensúlyát, mert megrepedt a szomszédos márvány sírkő, amelynek a peremén állt - áll az AFP jelentésében.


Életveszélyes csók     

Lecco, 2001. szeptember 24. (MTI) - Csaknem az életébe került egy harmincéves olasz betegápolónak egyetlen búcsúcsók: amint a leccói férfi reggel munkába menet puszit nyomott felesége orcájára, hirtelen heves allergiás roham fogta el.

A római La Repubblica szerint a különös eset oka az volt, hogy az asszony nem sokkal korábban egy új, gyógynövény alapú arckrémet kent magára, amelytől férjének azonnal súlyos légzési problémái támadtak.

Az ápoló szerencsére rögtön felismerte az allergiás tünetet, és két adag injekcióval megmentette magát a fulladástól.


"Nősténybakot" lőtt vadász     

Whitehorse, 2001., szeptember 25. (MTI-Panoráma) - Hermafrodita jávorszarvast lőtt egy kanadai vadász. Rick Ward eredetileg bikára tüzelt, és csak akkor döbbent rá, hogy "bakot lőtt" - mert nem bakot, illetve nem bikát ejtett el -, amikor közelebbről megvizsgálta zsákmányát. A szarvas csak fejtetőtől felfelé volt bika - a szarva révén -, ám "deréktól" lefelé tehénnek bizonyult.

A hermafrodita szarvas, azaz agancsos tehén nagy meglepetést keltett alaszkai biológusok körében is, mivel nagyjából fehér holló gyakoriságú - jelentette a Reuters.

Az eset külön problémája, hogy szarvasbikát lőni ősszel ugyan szabad Alaszkában, de tehenet soha, utóbbiért büntetés jár. A hermafrodita szarvas leterítéséért a hatóság végül mégsem büntette meg a vadászt, hisz az állat külseje tökéletesen megtévesztő volt, és nem viselte szarva közt a tőgyit...


Évtizedekig nőnek adta ki magát     

Kairó, 2001. október 1. (MTI) - Kairóban a rendőrség a hétvégén letartóztatott egy 53 éves egyiptomi férfit, aki magát - lefátyolozva - évtizedekig nőnek adta ki.

A csalásra akkor derült fény, amikor az illetékes hivatalban nőként megjelenve elhunyt apjának nyugdíját próbálta felvenni. Az ügyet intéző tisztviselő ugyanis kötelezte a nőnek öltözött férfit, hogy vegye le a fejét borító kendőt, mert gyanúsnak találta arcán a friss borotválkozás nyomait.

A rendőrség egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy az 53 éves férfi transzszexuális vagy homoszexuális lenne. Egyiptomban törvény tiltja a homoszexualitást. Kairóban jelenleg 52 férfi ellen folyik eljárás homoszexualitás címén. A vád beigazolódása esetén akár három évi börtönnel is büntethetik őket - áll a dpa jelentésében.


Más helyett ült az álelítélt Pécsett     

Pécs, 2001. október 1. (MTI) - Két és félmillió forintért ült volna le egy másik emberre kiszabott jogerős büntetést a pécsi börtönben egy férfi, de két héttel szabadulása előtt fény derült a cserére, és nyomban szabadon bocsátották - értesült az MTI a nem mindennapi esetről, melyet az illetékesek hivatalosan még nem erősítettek meg, de nem is cáfoltak.

A különös ügy álelítéltje, H. István még tavaly szeptemberben vonult be a börtönbe, hogy a csalásért jogerősen tizennyolc havi szabadságvesztéssel sújtott T. Sándor büntetését letöltse.

A valódi elítélt személyi igazolványát vitte magával, melyben kicserélték a fényképet, s így nem tűnt fel a személycsere.

Az eredetileg másfél évi szabadságvesztést H. István jó magaviseletére való tekintettel "harmadolták", s két hét múlva le is töltötte volna T. Sándor büntetését. Ekkor derült ki, hogy nem ő a valódi elítélt, s ezért azonnal szabadon bocsátották.

Az ítélet igazi alanyát a hatóságok még keresik.


Amikor az anya sem biztos...     

Kairó/Alexandria, 2001. október 8. (MTI) - Alexandria egyiptomi kikötővárosban a bíróság felszólította egy ottani földműves mind a négy felségét, hogy végeztessen "anyasági vizsgálatot". Mind a négy asszony azt állította ugyanis magáról, hogy ő a Szameh nevű fiú vér szerinti édesanyja.

A fiú apja, akinek négy felségétől összesen 24 gyermeke született, saját állítása szerint nem tudja, hogy melyikük szülte a fiút - jelentették egyiptomi lapok.

A dolog úgy kezdődött, hogy amikor az apa be akarta íratni Szamehet az általános iskolába, ott erre nem voltak hajlandók, mivel az apa más nevet adott meg a fiú anyja neveként, mint amelyik a születési anyakönyvi kivonaton szerepelt. Ekkor a férfi négy nejéhez fordult, azok mindegyike azt állította azonban, hogy ő a fiú édesanyja.

A vita egészen tettlegességig fajult a négy feleség között. Amikor a férj látta, hogy nem jut egyről kettőre dühöngő asszonyaival, bírósághoz fordult, amely azután az orvostudomány segítségével kiderítette az igazságot.

Egyiptomban egy férfinek négy törvényes felesége lehet - emlékeztet a dpa jelentése.


"Vegyifegyvertől védő" ablak: elbocsátották az ügynököt     

London, 2001. október 11. (MTI-Panoráma) - Egy brit ablakügynököt elbocsátottak állásából, mert az ügyfeleket azzal az állítással próbálta rábírni a vásárlásra, hogy az általa forgalmazott réteges ablak ellenállna vegyifegyverrel végrehajtott támadásnak is.

Az ügynök esetéről maga a terméket előállító Zenith Windows nevű norwichi székhelyű cég számolt be, és egyben bocsánatot kért Josie Masontól, aki a helyi rádióban panaszolta fel az ügyet.

Akkor, amikor a számos nyugati országban tartanak egy esetleges, vegyi vagy biológiai fegyverrel végrehajtott terrorista támadástól az Afganisztán elleni amerikai-brit légicsapások nyomán, az eladó megjegyzése "valóban nem volt helyénvaló" - ismerte el a társaság.

Az ügynök kedvcsinálónak szánta megjegyzését, de alaposan túllőtt a célon.

- Azzal állított be hozzám, tudom-e, hogy ablakaik még a vegyifegyverrel végrehajtott támadás esetére is garantált védelmet nyújtanak ? Úgy gondolom, ez azért túlzás! - mondta felháborodva Mason asszony a helyi rádiónak.


Baleset száz mérges kígyóval     

Bécs, 2001. október 15. (MTI) - Csaknem száz mérges kígyót találtak egy vasárnap esti, viszonylag enyhe kimenetelű közúti baleset után az autóroncsokat eltakarító egységek Felső-Ausztriában - közölték hétfőn Bécsben.

A mannheimi illetőségű német autós Ried im Innkreis közelében valószínűleg elaludt a volánnál, áttért az út másik oldalára és két autóval ütközött. A balesetben három személy könnyebb sérüléseket szenvedett.

Elcsodálkoztak azonban az autómentők, amikor a mannheimi kocsiban, műanyag ládákban vagy száz mérges kígyót találtak. Az állatokban nem esett kár, s átmenetileg befogadta őket egy állatkereskedés.

Csak hétfőn délelőtt derült ki, hogy az illető német férfi egy Braunau közelében lezajlott kigyó-börzéről tartott hazafelé. A hüllők szakszerű "csomagolása", a biztonsági ládák megakadályozták, hogy a veszélyes állatok kereket oldjanak.

Mint kiderült, a balesetet okozó férfi Mannheimben egy hüllőkre szakosodott állatkereskedés tulajdonosa.


Amerikai pite - élőben     

Boise, 2001. október 21. (MTI-Panoráma) - Almás pitével szeretkezett egy 17 éves amerikai ifjú, de nem igazán élvezte, mert "kedvese" annyira tüzes volt, hogy megégette - nem a kezén. A forró szeretkezés Dwight Emburger és pénisze számára az Idaho állambeli Boise városának kórházában ért véget.

A türelmetlen ifjú - aki szerelmi hevületében képtelen volt kivárni, hogy "szeretője" langyosra hűljön - nem az ujjából szopta az ötletet, hogy almás pitével szeretkezzen, hanem az Amerikai pite című mozifilmből, ahol ugyanezt csinálta ugyanilyen lepénnyel az egyik tizenéves szereplő. Az a pite azonban nem volt forró.

A kórház szóvivője a következőt mondta: "Ez az eset is jól példázza, hogy a filmgyártóknak jobban fontolóra kellene venniük, milyen hatással lehetnek filmjeik az ifjúságra és a befolyásolható emberekre".


Ebemlékmű a megölt kutyának     

Bécs, 2001. október 24. (MTI) - Ebemlékművet emeltettek osztrák állatbarátok Bécs egyik külvárosában egy agyondöfött német juhászkutyának. A Mona nevű, tízéves szukát a Bécs közelében lévő erdőben egy 76 éves nyugdíjas hobby vadász ölte meg vadászkésével azért, mert rátámadt a kutyájára. A férfi annak ellenére használta kését, hogy Monán szájkosár volt.

Az agyonszúrt eb 29 éves gazdasszonya pert indított. A tárgyaláson a vadász azt vallotta, hogy csak későn vette észre a kutyán a szájkosarat, aminek a bíró nem igazán adott hitelt.

Állatkínzás címén tíz heti felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a nyugdíjast azzal érvelve, hogy mint vadásznak, egyúttal állatbarátnak is kell lennie. Ráadásul Mona egyáltalán nem jelentett veszélyt, hiszen szájkosár volt rajta - tette hozzá a bíró. A férfi ügyvédje fellebbezett.


Hat év kényszermunka orális szexért     

Lusaka, 2001. október 26. (MTI-Panoráma) - Hat évi, kényszermunkával tetézett börtönbüntetésre ítéltek orális szexért egy német férfit Zambiában - az afrikai országban ugyanis törvény tiltja a fellációt.

Az 55 éves Wolfgang Seifarth egy bizonyos Pumulo Mbagweta nevű hölggyel Mazubaka városka mellett, egy útszéli, elhagyott autóban követte el az illegális cselekményt. A párra a járókelők figyeltek fel, és ők hívták ki a rendőrséget. Bár a rendőrök nem érték tetten a párt, maga a tettes lett a koronatanú: a hölgy bevallotta a rendőröknek, hogy orális szexuális kapcsolatba került a férfival. Wolfgang Seifarth a bíróság előtt hiába érvelt azzal, hogy fogalma sem volt a zambiai tilalomról. A bíró a szigorú ítélet indokolásában a régi tézist citálta, miszerint a törvény nem ismerete nem mentesít alóla. Hogy a hölgyre milyen büntetést szabott ki a bíró, arra nem tért ki a hír.


A DNS-vizsgálat szabadította ki, miután 20 évet ült     

Washington, 2001. november 3. (MTI-Panoráma) - Miután húsz évet töltött börtönben, Oklahoma amerikai államban szabadlábra helyeztek egy gyilkosság vádjával elítélt férfit, mert kétségek merültek fel bűnösségét illetően. A 39 éves Albert Wesley Brown azonban továbbra is az 1981-ben elkövetett gyilkosság gyanúsítottjainak egyike.

A szóbanforgó bűntett során tóba fojtottak egy nyugalmazott tűzoltót, miután kezét-lábát összekötözték és félholtra verték - közölte az illetékes hatóság Wagonerben.

Brown egy a géntechnikai vizsgálatnak köszönheti szabadulását, ez húsz évvel ezelőtt még nem volt elvégezhető. A DNS-vizsgálat kiderítette ugyanis, hogy a meggyilkolt férfi szájának betömésére használt rongyon tapadt hajszál nem Browntól származott, továbbá az áldozat által vezetett autóban talált hajszálak sem az ő hajóból valók. A per tárgyalása során mindkét tárgyi bizonyítékot ellene használták fel és ez vezetett elítéléséhez.

"Húsz évet ültem börtönben olyan bűntettért, amelyet nem én követtem el" - jelentette ki szabadulásakor Brown. Egyidejűleg köszönetet mondott ügyvédjének, a bírónak és az állami DNS-programnak, amelynek segítségével régebben elkövetett bűncselekmények körülményeit felülvizsgálják.

"Nagyon valószínű, hogy más ártatlanok is ülnek rács mögött" - jelentette ki Brown, s kérte, hogy "ne feledkezzenek meg a többiekről sem" - jelentette az AP.


Fejbelövés hibás parkolásért     

Párizs, 2001. november 5. (MTI) - Végzetes tévedésnek bizonyult egy francia hivatalnoknak az a hirtelen támadt ötlete, hogy a szombati bevásárlás csúcsforgalmában egyéb helyet nem találva, egy magángarázs előtt állította le gépkocsiját.

Amikor pár perces közérti beugrása után visszatért autójához, a magából kikelt tulajdonossal találta magát szemben, aki felháborodva tiltakozott az önkényes akadályoztatás miatt. A martigues-i polgármesteri hivatal 45 éves alkalmazottja odébb állt a járművel, s kocsijából kilépve éppen mentegetőzni kezdett az alkalmatlankodásért, amikor a hatvan év körüli "sértett" előrántotta 7,65-ös revolverét, és fejbe lőtte a tilosban parkoló autóvezetőt.

A súlyos állapotban lévő férfit helikopteren szállították egy marseille-i kórházba, de vasárnapra belehalt sérüléseibe. Az önbíráskodó támadót őrizetbe vették.


"Kígyó" békát talált a teájában - elvált     

Lusaka, 2001. november 6. (MTI-Panoráma) - Egy zambiai férj békát talált a teájában, amelyet a felesége szolgált fel neki. A hüllő az utolsó "csepp" volt a pohárban, mert a férfi azonnal elhagyta az asszonyt és beadta a válókeresetet.

A 28 éves illetőt Andrew Nyokának hívják, vezetékneve kígyót jelent. Lusakai sajtójelentés szerint a bíróságon részletesen beszámolt a békás teáról, mire a két bíró a házasságot menthetetlennek ítélte, és kimondta a válást.


Elhagyta a szerencse játékban, rablásban     

Veszprém, 2001. november 6. (MTI) - Egy 33 éves pápai férfi kedden délután kirabolta a zirci takarékszövetkezet pápai fiókját. A rabló sísapkát húzott az arcára, s a pénzintézetben azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a nála lévő szerkezetet. Nyomatékul a pultra helyezett egy folyadékkal töltött, sötét üveget is, amire egy ébresztő óra volt rákötve.

A pénzintézet két női alkalmazottja a rablónak átadott több mint 300 ezer forintot, a férfi felkapta a pénzt, s kifutott az utcára.

A helyszínre pillanatok alatt kiérkező rendőrök a rablót a banktól néhány száz méterre elfogták. - Tettét azonnal beismerte - tájékoztatta az MTI-t Tóth Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A büntetlen előéletű fiatalember a rablást azzal magyarázta, hogy a takarékfióknál vezetett számlájáról az utóbbi napokban több mint 100 ezer forintot leemelt, és a pénzt elverte szerencsejátékokon, viszont félt a felesége haragjától, ezért akart pénzt szerezni. A rendőrök a férfit őrizetbe vették.

A "robbanószerkezethez" tartozó palackban egyébként tea volt.


Szexpellengérezős végrendelet     

Athén, 2001. november 12. (MTI) - Egy különc görög milliomos azzal a kitétellel hagyta városára vagyonát, hogy több rokonának és ismerősének nagy dobra kell verni szexuális kicsapongásait.

Jannisz Kacanisz 2 milliárd drachmát (5,86 millió eurót) hagyott örökül Afitosz városkára, hogy a pénzből kórház épüljön. A pénzhez azonban több levelet is mellékelt, és végrendeletében kikötötte, hogy a leveleket a település főterén jól hallhatón fel kell olvasni. Az irományok részletesen beszámolnak Kacanisz több rokonának és - ugyancsak a városban élő - néhány ismerőseinek pajzán tetteiről.

Hogy pontosan kikről tudósítanak, azt nem kötötte a milliomos előre a városka lakóinak orrára. Az afitosziak döntő többsége azonban úgy érezhette, hogy van vaj a füle mögött, erre enged következtetni az, hogy elutasították a kikötés teljesítését.

Ennek ellenére megkapják a pénzt. Ügyvédeiknek ugyanis sikerült elérni, hogy egy bíróság törölje a végrendeletet szexszellőztetős kikötését.


"Főző" kutya okozott konyhatüzet     

Oetwil an der Limmat, 2001. november 15. (MTI-Panoráma) - Feltehetően "főző" kutya okozott tüzet a svájci Oetwill an der Limmat egyik lakóházának konyhájában. A magasföldszinti lakásban senki sem volt, amikor lángba borult a konyha - csupán egy kutya. A vizsgálat megállapítása szerint a tüzet az okozta, hogy meggyulladt a villanytűzhelyen álló egyik műanyag edény.

Felehetően az eb kapcsolta be a villanytűzhelyt, valószínűleg felkapaszkodott két első lábával a tűzhely peremére, és egyik mancsával véletlenül elfordította az egyik főzőlap kapcsolóját - talán a vacsoráját akarta megmelegíteni. A család kutyáját a rendőrség mindazonáltal képtelen volt kihallgatni, rendőrkutyát pedig nem hívott tolmácsnak. Az anyagi kárt százezer svájci frankra becsülik - áll a rendőrségi jelentésben. Arra nem tért ki a hír, hogy a kutya tüzelt volna.


Mégsem volt élet a Marson ?     

Washington, 2001. november 20. (MTI-Panoráma) - Egy nemzetközi tudóscsoport legújabb vizsgálati eredményei szerint a Marson - a korábbi mérési eredményekből adódó következtetésekkel ellentétben - nem volt élet.

Megközelítőleg 16 millió évvel ezelőtt a Mars felszínétől elvált egy kőzetdarab, amely hosszan tartó önálló égitesti pályafutása befejezéseként, mintegy 13 ezer esztendővel ezelőtt meteor minőségében az Antarktiszba csapódott. Ott 1984-ben a földi tudósok felfedezték, és az azóta híressé vált ALH-84001 nevet adták neki. 1996-ban az amerikai David Mc Kay mikroszkopikus méretű megkövült szervezetek létét mutatta ki a meteoritban, amelyek, véleménye szerint "bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a Mars korai története során léteztek ott az élet kezdetleges formái".

A legújabb vizsgálatok szerint Mc Kay eredményei hibás gondolatmeneten és legalábbis problematikus méréseken alapultak. Mc Kay elektronmikroszkóppal végzett vizsgálatai során a fosszilizálódás különböző szakaszaiban lévő baktériumsejtek maradványainak minősített bizonyos mágneses kristályhalmazokat abból kiindulva, hogy a Földön élő baktériumok egyes, állóvizek mélyén élő fajainak szervezetében a baktérium tájékozódását elősegítő mágneses vaskristályok válnak ki. Egy nemzetközi tudóscsoport (amelynek Pósfai Mihály, a Veszprémi Egyetem kutatója is tagja volt), megismételte a vizsgálatokat, és a korábbiaktól eltérő következtetésekre jutott.

"Bár csakugyan megdöbbentő a hasonlóság, szerintünk mégsem tekinthető bizonyítéknak arra, hogy e kristályok valóban egykori, a tudósok által ismert legkorábbi élő anyag megkövült maradványai" - idézte az AFP az amerikai Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóirat keddi számában megjelent írást.

A kutatócsoport munkáját az arizonai Tampa Állami Egyetemének munkatársa, Peter Buseck vezette. Tagja volt még: Rafal Dunin-Borkowski, Paul Midgley és Matthew Weyland a nagy-britanniai Cambridge egyeteméről, Martha McCartney Kaliforniából, és Bertrand Devouard a franciaország Clermont-Ferrand egyeteméről.

A kérdésről részletesebben lehet olvasni http://www.science.nasa.gov/ illetve http://www.eurekalert.org címen.


Halálos kacsacsapás Floridában     

Deerfield Beach (Florida), 2001. november 23. (MTI-Panoráma) - Kacsa ölt meg egy férfit Floridában. A 31 éves Leon Resnick egy tavon próbált ki egy gyors vízi járművet, amikor arcába csapódott egy vadkacsa. A baleset pillanatában a jármű óránként mintegy 90 kilométeres sebességgel száguldott.

A férfi a kacsacsapástól feltehetően elveszítette az eszméletét, belezuhant a vízbe és megfulladt. Az ütközést a kacsa sem élte túl, tetemét megtalálták és vizsgálják.


Félkarú, részeg vezető piroson át, mobilozva     

London, 2001. november 27. (MTI-Panoráma) - Feltehetően átvette a halmozottan szabálytalanul vezetők toplistáján a vezetést Nagy-Britanniában az a félkarú férfi, aki részegen, mobiltelefonálás közben, a közlekedési lámpa piros jelzését semmibe véve hajtott át egy útkereszteződésen.

Stuart MacNamara jobb karjának felét évekkel ezelőtt egy autóbalesetben veszítette el. Túl sokat azonban nem okult belőle, mert a megengedettnél jóval többet ivott, mielőtt beült autójába, a sebességhatárral nemigen törődött és a vezetés közbeni mobiltelefonálási tilalomra is fittyet hányt, ráadásul készüléke kezeléséhez - mivel félkarú - el kellett engednie a kormányt. Ebben az állapotban és pózban hajtott át a piroson.

Az "eseményt" még a sokat látott walesi közlekedési rendőrök is meglehetősen szokatlannak minősítették.

A férfinak másfél évre bevonták a jogosítványát.


Az euró allergiát okoz ?     

Brüsszel, 2001. november 28. (MTI) - Még meg sem jelent a forgalomban, máris baj van az 1 és 2 eurós pénzérmékkel: allergiát okozhatnak, a kettes ráadásul összetéveszthető a méretre és anyagra teljesen azonos thaiföldi 10 bahtossal.

A két pénzérme szembeszökő hasonlóságát a holland pénzügyi hatóságok vették észre először, de már késő volt. Az új közös európai pénznem 2 eurós érméjét már megtervezték, nagy mennyiségben le is gyártották, amikor nemrég Thaiföldön is kibocsátottak egy új 10 bahtos váltópénzt. Hollandiában tűnt fel először, hogy a király szemüveges képével ellátott 10 bahtos érme hajszálra ugyanakkora, mint a 2 eurós, ráadásul azt is ugyanabból a két különböző fémből verték. A méretek egyezésében az a bökkenő, hogy a 10 bahtos csak nyolcad annyit ér, mint a leendő 2 eurós. A két pénzdarab szemre persze erősen eltér, de a különböző automaták ezrei feltehetőleg a thaiföldi pénzt is elfogadják majd 2 eurós helyett. Az első próba szerencsére jól végződött, mert a Coca-Cola egyik dobozosital-automatája nem fogadta el a 10 bahtost. A Coca-Colánál büszkén mondták el, hogy az ő pénzkezelő automatáik olyan érzékenyek, hogy a bedobott pénzérme méretét, súlyát, anyagát is pontosan érzékelik, és visszadobták a thai pénzt. Az viszont előfordulhat, hogy más, kevésbé fejlett pénzkezelő automatákat meg lehet majd téveszteni. A kérdés most már csak az, valóban megindul-e majd a thaiföldi aprópénz áradata ezért Európa felé.

Néhány nappal később kiderült, hogy a várhatólag két leggyakrabban használatos váltópénz, az 1 és 2 eurós anyagában túl sok a nikkel. Carola Liden, a svéd Karolinska Intézet bőrgyógyásza és Stephen Carter brit tudós megállapítása szerint a két fémpénz ötvözetében a nikkeltartalom 30-40-szeres mértékben meghaladja a fém szokásos arányát.

A nikkelre allergiás személyeknél, ha 5 percnél hosszabban tartják kezükben ezt a fémet, már viszketés, sőt ekcémás kiütések jelentkeznek. Ráadásul nem elhanyagolható arányú ez a fajta allergia, mert a nők 15 százaléka, a férfiak 5 százaléka hajlamos rá.

A brüsszeli Erasme kórház allergológusa elmondta, hogy Belgiumban ez a jelenség alig okozott gondot az 50 frankos megjelenéséig, ez az érme azonban magas nikkeltartalommal készült. Most hamarosan kikerül a forgalomból, jön viszont helyette az 1 és 2 eurós. Az allergológus aggódik: "Főleg az allergiásokat kell majd védeni valahogy. Minél többet érintkezik bőrük ezekkel a pénzérmékkel, annál jobban viszketnek majd tőle. Gondolok elsősorban a szupermarketek pénztárosaira, de még azokra a gyerekekre is, akiket elküldenek kenyérért vagy az iskolában automatából vesznek ki italfélét, édességet." A belga allergológus szerint főleg azokat a nőket fenyegeti veszély, akiknek át van fúrva a fülcimpájuk, és érzékenyek a nikkelre. Náluk 10-13 százalékra becsli a valószínűségét annak, hogy megjelenik az allergia. Azoknál viszont, akiknek nincs fülbevalójuk, legfeljebb 1 százalék a nikkelallergia kockázata.


Különös bélyegper a Tolna Megyei Bíróságon     

Szekszárd, 2001. november 28. (MTI) - A Tolna Megyei Bíróság szerdán, Szekszárdon hozott másodfokú ítéletében hatályon kívül helyezte a Dombóvári Városi Bíróság korábbi határozatát, melyben felmentette azt a bélyeggyűjtőt, akit jogtalan elsajátítás vétségével vádolnak egy 3-5 millió forint értékű bélyegritkaság kapcsán.

A tényállás szerint a Szigetvári provizórium nevű bélyeg két évvel ezelőtt egy hagyatékból került elő, melynek levelezését az örökösök - közvetítő révén - eladásra kínálták fel. Egy gyűjtő 4000-5000 darabot vásárolt a levelekből, valamint a rajtuk lévő bélyegekből, és tulajdonába került az 1870-es évekből származó Szigetvári provizórium is.

Kiderült: a bélyegből csak két darab van a világon - a másik egy bécsi magángyűjteményben található - értéke pedig egyes szakértők szerint elérheti az ötmillió forintot is.

A gyűjtő később árverésre bocsátotta a ritkaságot, de amikor az örökösök megtudták, hogy a bélyeg kikiáltási ára 2,2 millió forint, jogtalan elsajátítás vétsége miatt feljelentést tettek. Arra hivatkoztak, hogy a nagy értékű bélyeget nem kívánták eladni, az akaratuktól függetlenül került ki a levélgyűjteményből.

A Dombóvári Városi Bíróság elsőfokú ítéletében a gyűjtőt bűncselekmény hiányában felmentette, kimondva, hogy a ritkaság jogszerű adásvétel útján került az új tulajdonos birtokába.

A másodfokon eljáró Tolna Megyei Bíróság azonban úgy vélte: az ítélet megalapozatlan. Az indoklás szerint eljárási szabálysértés történt, a bíróság nem tárta fel kellően a tényállást, a bizonyítékokat, így a rendelkezésre álló adatokból nem lehetett a vádlott büntetőjogi felelősségére vonatkozó következtetést levonni. A Tolna Megyei Bíróság ezért új eljárást rendelt el, melynek lefolytatásával a Bonyhádi Városi Bíróságot bízta meg.


Ötven évvel a Rosenberg-házaspár pere után a koronatanú bevallja: hazudott     

Washington, 2001. december 6. (MTI) - A halálra ítélt és 1953-ban kivégzett Rosenberg-házaspár perének egyik legfőbb tanúja szerdán, ötven évvel a per után, elismerte, hogy hazudott a tárgyalás során. Julius és Ethel Rosenberget az Amerikai Egyesült Államok igazságszolgáltatása azzal vádolta, hogy atomtitkokat szolgáltattak ki a Szovjetuniónak. A házaspárt halálra ítélték, és 1953-ban az amerikai és külföldi tiltakozás ellenére kivégezték.

A bizonyítékok szerény meggyőző erejéből következően az eleinte kevés határozottságot tanúsító esküdtszék jelentős mértékben David Greenglass terhelő vallomására alapozta az elmarasztaló ítéletet.

David Greenglass, Ethel Rosenberg jelenleg 79 esztendős fivére a CBS televíziós csatornán közvetített adásban szerdán elismerte, hogy vádalku keretében vállalta: terhelő vallomást tesz, hogy ő maga elkerülhesse a villamosszéket.

Greenglass a Manhattan-tervben - az Új-Mexikó állambeli Los Alamos kísérleti telepen folyó különlegesen titkos atomfegyverkezési programban - dolgozott. 1950-ben, letartóztatásukkor Julius Rosenberg az amerikai hadsereg hírközlő hadtestjének tisztje volt, felesége pedig két kisgyermekük nevelésével foglalkozott. A vád szerint Ethel és Julius az orosz titkosszolgálatnak, a KGB-nek juttatott el az amerikai atombombára vonatkozó titkos adatokat. Greenglass a nyilvános tárgyaláson azt állította, hogy Ethel Rosenberg közreműködésével rejtjelezett és írt le az atombombára vonatkozó egyes adatokat 1954 szeptemberében a Rosenberg család New York-i otthonában. Ennek az állításának a hitelességét vonta vissza Greenglass a szerdai televíziós interjúban.

1951-ben Greenglass e vallomására támaszkodott elsősorban az a per, amely egyesek szemében a McCarthy-korszak koncepciós pereinek, mások szemében a nemzetközi kommunista összeesküvésnek az illusztrációja lett. Ethel is, Julius is az amerikai kommunista párt tagja volt. A kémkedéssel vádolt házaspár a per során mindvégig ártatlanságát hangoztatta. Ebben az időszakban zajlott azonban az amerikai külügyminisztérium alkalmazottjának, az ugyancsak a kommunista tömb javára való kémkedéssel vádolt Alger Hissnek a pere. A két ügy politikai léptéket öltött; ezeket használta fel Joseph McCarthy republikánus párti szenátor arra, hogy a kommunista beszivárgás rémét felidézze, s ezt követően indult meg az "Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló" boszorkányüldözés.

A hatóságok tiszteletben tartották a vádalku rájuk eső részét: Greenglasst nem végezték ki: kémkedésért tíz évi börtönbüntetést kapott, 1960-ban szabadult.

"A feleségemet vagy a gyermekeimet nem áldoztam volna fel úgy, mint a nővéremet - mondta Greenglass -, és ezt meg is mondtam az FBI embereinek. Megmondtam, hogy ha a feleségemet belekeverik, keresztet vethetnek a beismerő vallomásomra: nem mondok senkiről semmit."

Arra a kérdésre, hogy a nővére ellen tett hamis tanúvallomása miatt most, ötven évvel később érez-e még lelkifurdalást, Greenglass így válaszolt: "Valahányszor kísért a múlt, a feleségem tartja bennem a lelket: nézz ránk, élünk."


Mobiltelefonzsebes szerzetescsuha     

Budapest, 2001. december 10. (MTI-Panoráma) - Bár "nem a csuha teszi a szerzetest", az assisi ferencesek mégis úgy gondolták, hogy nyolc évszázad elteltével talán ideje lenne változtatni a XIII. században bevezetett öltözékükön.

A rend tagjai úgy érzik, hogy kissé "divatjamúlt" középkort idéző csuhájuk, míg Róma utcáin a világ legelegánsabban öltözködő papjaival lehet találkozni. Ezért aztán az egyházi viseletekben járatos milánói divattervezőnőhöz, Elisabetta Bianchettihez fordultak azzal a kéréssel, hogy a jelenlegi sötét, durva anyagból készült, nehéz és kényelmetlen helyett tervezzen megfelelőbb csuhát. Bianchetti asszony erre alaposan átgondolta a dolgot, felújította ismereteit a rend szabályait illetően, majd pedig bemutatott a barátoknak egy puha, szürke gyapjúból készült, a XIII. századinál karcsúbbra szabott modellt, amelynek szembetűnő újdonsága a jóval kisebbre méretezett csuklyán kívül a felső részébe beiktatott zseb a mobiltelefon számára - adta hírül a római Il Messaggero.

Az új csuha nem nyerte el a rend egyhangú tetszését. Egyesek különösnek találják a változtatás igényét és némiképpen indokolatlannak is, mivel házon kívül nem kötelező a szerzetesi csuha. "A mobilzseb miatt kár volt új csuhát csináltatni" - szólt a bírálat.


Szlovákia: két vonat egymással szemben a sínpáron     

Pozsony, 2001. december 9. (MTI) - A mozdonyvezetők lélekjelenlétének köszönhetően sikerült megelőzni két személyvonat frontális összeütközését vasárnap Pozsony közelében.

A pálya Récse és Szentgyörgy közötti szakaszán a Pozsony felől, illetve Pozsony felé haladó személyvonatok ugyanazon a sínpáron találták magukat, de a mozdonyvezetők lélekjelenlétének köszönhetően mindkét szerelvényt még az összeütközés előtt sikerült megállítani.

- Több mint negyedszázada vagyok mozdonyvezető, de még sohasem kerültem ilyen helyzetbe - mondta az egyik masiniszta a TA3 szlovák hírtelevíziónak. Mint hozzátette: szerencsére mindketten lassan haladtak, mert azon a pályaszakaszon nem működött a jelzőberendezés. A forgalmat két és fél óra múltán sikerült helyreállítani.


Másfél évszázada hunyt el a kerékpár feltalálója     

Karlsruhe, 2001. december 10. (MTI) - Az ember vesz két kereket, összekapcsolja őket egymással egy fémrúddal, s gondoskodik róla, hogy az elülső kerék mozgatható és ezáltal a járgány kormányozható legyen. A XIX. században szenzációs felfedezésnek számító felfedezés tette híressé a karlsruhei Friedrich Drais von Sauerbronn bárót - igaz, hogy csak később. Az "őrült bárót" ugyanis hosszú időn át különcnek tartották és kigúnyolták.

Az őrült báró december 10-én, hétfőn pontosan 150 éve, hogy elhagyottan, elszegényedve, üldözési mániától gyötörve és az alkohol rabjaként hunyt el.

Az 1851 december 10-én az élők sorából távozott feltalálót akkor jóformán senki nem kísérte utolsó útjára és a város régi temetőjében földelték el. Ma ellenben méltó sírkő emlékeztet rá az új köztemetőben, a városban szobrot állítottak neki és Karlsruhe azzal büszkélkedik, hogy - Drais jóvoltából - "kerekekre" ültette a világot. Ráadásul a város szülöttei közül nemcsak ő, hanem Carl Benz is beírta nevét a közlekedés történetébe.

Az 1785-ben udvari tanácsos fiaként született Drais gyenge latintudása miatt megbukott a gimnáziumban, mire apja erdőkerülőnek Pforzheimbe küldte. Mivel azonban az erdő kevésbé keltette fel érdeklődését, mint korának matematikai és fizikai kérdései, visszaköltözött apjához és elhatározta, hogy feltaláló lesz.

1813-ban Drais "izommeghajtású négykerekűt" konstruált, amelyről azonban hamarosan kiderült, hogy csak nehezen képes haladni az akkori rossz utakon. Erre egy nyomtávú járműre koncentrált és 1817 nyarán megtette a történelem első kerékpárútját. Azt is feljegyezték, hogy másodpercenként 2,1 métert tett meg, vagyis óránként 7,5 kilométeres sebességgel kerekezett.

Hiába fogadták lelkesedéssel "a kis ember lovát", Drais nem volt képes hasznot húzni belőle. Ötletét utánozták és röviddel utána Angliában és Amerikában hasonló konstrukciók jelentek meg - a szabadalmak pedig mások birtokába kerültek. A bürokrácia útvesztőjében elakadt a badeni udvarnak még az a kísérlete is, hogy kerékpárját csak honorárium ellenében lehessen lekoppintani.

Így aztán hagyatéka számtalan újabb ötlete mellett mindössze 30 guldent tett ki - emlékeztetett a dpa jelentése.


Körömüröm     

Teherán, 2001. december 18. (MTI) - Megölte a vőlegényt a menyasszony műkörme egy iráni esküvőn.

Az ifjú pár iráni szokás szerint a szertartás során mézet szopogatott le egymás ujjairól. Amikor a vőlegényen volt a sor, a 28 éves férfi túl nagyot szívott és magába szippantotta arája egyik műkörmét is, amelyet - feltehetően meglepetésében - le is nyelt. A műköröm azután megakadt a torkán és a vőlegény a helyszínen megfulladt. A mennyasszony a történtektől sokkot kapott, őt kórházba kellett vinni.

Iránban az esküvőkön azért szopogat a pár mézet egymás ujjairól, hogy közös életük édesen kezdődjön.


Teknősbékafogó szlovákok Dél-Afrika egyik börtönében     

Pretoria, 2001. december 19. (MTI) - Teknősbékák engedély nélküli befogása miatt Dél-Afrikában börtönbe vetettek két szlovák állampolgárt, akiket bűnük miatt két év szabadságvesztés vagy 7 millió forintnak megfelelő pénzbírság fenyeget.

A pretoriai szlovák nagykövetség szerdai közleménye szerint most először fordult elő, hogy szlovákok súlyosan megsértették a dél-afrikai törvényeket. A vádlottakat - Martin Kyskynt és Martin Juriceket - a múlt héten találták bűnösnek 113 teknősbéka elfogása, birtoklása és szállítása miatt Clanwillen térségében. Az eset nagy nyilvánosságot kapott Dél-Afrikában - jelentette a TASR hírügynökség.

A bűnösök két hetet kaptak, hogy fellebbezést nyújtsanak be. A szlovákokat más raboktól elkülönítve tartják fogva a Fokvárostól mintegy 310 kilométerre északra fekvő Vanrhynsdorp börtönében. Ez némi kényelmet biztosít számukra, mert egyébként megszokott, hogy egy zárkában akár 20 foglyot is összezsúfolnak. A dél-afrikai börtönök hírhedtek arról, hogy falaik között általános a bűnözés, a szexuális zaklatás, a HIV-fertőzés.

A szlovák nagykövetség érintkezésbe lépett az illetékes hatóságokkal, de nem avatkozhat be a bírósági eljárásokba, nem nyújthat jogi segítséget és nem tudja elintézni szabadlábra helyezésüket sem.


A medve ette meg a vadászt

Moszkva, 2001. december 24. (MTI) - Éhes medveevett meg Kelet-Oroszországban egy vadászt. Mint az Interfax hírügynökség hétfőn beszámolt róla, Landakoz falu közelében megtalálták a szerencsétlenül járt helyi lakos szétmarcangolt tetemét.

Az akaratán kívül medvetáplálékká lett férfi az előző nap vadászni indult a tajgába.

Nem tudni, hogy a medve ölte-e meg a vadászt vagy csupán már korábban megfagyott holttestével csillapította éhségét.

A térségben már többször megtámadtak embereket a medvék, többnyire azonban nyáron és ősszel, amikor a tányértalpú állatok gombákat és erdei bogyókat gyűjtögetnek.


Édesapjukat akarták meglátogatni az autópályán lopott autóval száguldó kisfiúk     

Essen, 2001. december 26. (MTI) - Két német kisfiú - egy hétéves és egy tizenkét éves testvér - elcsent egy autót karácsony első napján, és több mint kétszáz kilométert száguldott minden baj nélkül az autópályán, hogy meglátogassa a családtól külön élő édesapját.

Hírügynökségi jelentések szerint a srácok egy ismerős család autóját vitték el szép csendben a kora reggeli órákban. A tulajdonos csak délelőtt észlelte, hogy eltűnt a háza elől az egy héttel korábban vásárolt kombi autója, és értesítette a rendőrséget.

Az autópálya-rendőrség a feljelentés nyomán állította le a kölkök hajszolta gépkocsit Hannover közelében, majd üzent a rémült édesanyának, hogy az autópálya-rendőrség garbseni állomáshelyén átveheti "önkényesen nagykorúsodó" csemetéit.

A testvérek elmondták a rendőröknek: meg akarták látogatni az ünnepen Dániában élő édesapjukat, akit szeptember óta nem láttak, és aki nagyon hiányzik nekik. Édesanyjuk szeptemberben elhagyta a papát, és a gyerekekkel átköltözött a németországi Essenbe.


Műteni, vagy élni ? - a plasztikai sebészet latin-amerikai kockázatai     

Mexikóváros, 2001. december 26. (MTI-Panoráma) - A mexikói plasztikai sebészek alaposabban megválogatják a műtétre jelentkező potenciális pácienseket, mióta kollégáik közül néhányan hullaként kerültek elő. A latin-amerikai drogcsempészek az utóbbi években gyakran fordultak plasztikai sebészhez, hogy arcuk megváltoztatásával kerüljék el a felelősségre vonást. Elő-előfordult azonban, hogy meg is ölték azokat az orvosokat, akiknek külsejük megváltozását köszönhették.

A plasztikai sebészeket többnyire a terhelő tanú eltüntetése végett teszik el láb alól, de az is megesett, hogy hiúságból ölték meg az orvost: egy drogcsempésznek nem tetszett a rajta végrehajtott műtét eredménye. Ezért a rettegő kollégák az utóbbi időben már nem vállalják olyanok megműtését, akik teljes arcátoperálást kérnek vagy akik nem engedik lefényképeztetni magukat.

Mexikóban 1994 óta legalább 8 plasztikai sebészt gyilkoltak meg azt követően, hogy drogbárókon hajtottak végre forma-átalakító műtétet. A sebészi úton megváltoztatott külsejű drogbárók növekvő száma arra késztette nemrég az államügyészséget, hogy felhívásban kérje a plasztikai sebészeket a rendőrséggel való együttműködésre és a gyanús esetek jelentésére.

Az a három plasztikai sebész, aki 1997-ben műtétet hajtott végre Amado Carrillo Fuentes drogbárón, nemcsak tudta, hogy ki a páciens, de jó pénzért még azt is vállalta, hogy műtét közben megöli egy nagy adag nyugtatóinjekcióval. De lebuktak; fegyverrel tuszkolták ki őket a műtőből. Egy hónappal később több száz kilométerrel odébb, egy autópálya mellett találták meg összekötözött, kipeckelt szájú tetemeiket, sárral és betonnal teli olajoshordókba gyömöszölve.


Pálinkára szomjazott - gyilkolt az elefánt     

Kalkutta, 2001. december 28. (MTI-Panoráma) - Indiában egy alkoholra szomjazó elefánt agyontaposott négy embert, köztük két gyermeket. Az ormányost a házi főzésű pálinka illata vonzotta ahhoz kunyhóhoz, ahol a négy ember aludt és rájuk döntötte azt.

Nyugat-Bengália szövetségi államban, ahol a tragédia történt, igen elterjedt az illegális szeszfőzés. A hatóságok szigorúbb intézkedéseket terveznek: egyelőre nem a részeges elefántok, hanem az illegális szeszfőzők ellen.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...