Az MTI híreibõl - 2002.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 01
Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 01

( 2002.)

 

Caravaggio halála

Róma, 2002., január 1. (MTI-Panoráma) - Rendkívüli érdekességi művészettörténeti dokumentumra bukkant két kutató az olaszországi Porto Ercole kikötőváros plébániahivatalának levéltárában.

A világhírű itáliai barokk festő, Michelangelo Merisi da Caravaggio halotti anyakönyvi kivonatának tanúsága szerint ugyanis a művész nem - mint eddig feltételezték - gyilkosság áldozata lett, hanem egy toszkánai kórházban hunyt el, feltehetően tífuszban. Az olasz lapok a lelet jelentőségét méltatva megállapították, hogy ezzel tárgytalanná vált mindenfajta találgatás Caravaggio erőszakos halálával kapcsolatban.

A korai barokk festészet kiemelkedő mesterének első alkotásai zsánerszerű önarcképek és életképek. Első barokk stílusú, drámai erejű festményei fény-árnyék ellentétekre komponált szuggesztív, monumentális művek (Máté elhivatása, Máté az angyallal, Szt. Péter keresztre feszítése, Szt. Pál megtérése, Sírbatétel). Késői korszakában plaszticitása feloldódott, előadásmódja festőibbé vált (Az emmausi vacsora). 1606-ban el kellett hagynia Rómát, előbb Nápolyba, majd Málta szigetére ment. Ott festette jellegzetes késői művét, a Keresztelő Szt. János lefejezését.

A kiemelkedő fontosságú okmányt az óesztendő utolsó hetében találta meg egy építész és egy művészettörténész kutatónő, ketten már nyolc hónapja vizsgálták a levéltár anyagát.

"1609. július 18-án a Szűz Máriáról elnevezett kórházban betegség következtében meghalt Michelangelo Merisi da Caravaggio festő" - áll a halotti anyakönyvi bevezetésre készült feljegyzésben, amelynek eredetiségét az első vizsgálatok megerősítették. A teljes bizonyossághoz azonban szükség van még a papír eredetiségnek megállapítására - vélik a megtalálók. Ami az 1609-es esztendőt illeti, tévedésről lehet szó, ugyanis Caravaggio halálának éve az eddigi ismeretek szerint 1610 volt.

Az építész és kutató Giuseppe La Fucci szerint a korabeli hivatalos anyakönyv elveszett ugyan, de megtalálták azt a darab papirost, amelyre a plébános Caravaggio halálát feljegyezte, mielőtt az anyakönyvbe bevezette volna az adatokat.

A heves vérmérsékletű festőművész élete megmozgatta számos életrajzíró fantáziáját, képei ott láthatók a firenzei Uffizi galériában és a párizsi Louvre-ban. Életéről 1986-ban film is készült. Tény, hogy több ízben meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással becsületsértés és erőszak bűntette miatt. Biztosra vehető az is, hogy 1603-ban labdajáték közben Rómában agyonütötte egyik ellenfelét. Ezért menekült Szicíliára és Máltára, de ott is civakodásokba keveredett.

Halálának körülményeit eddig teljes homály borította. Egyes életrajzírói szerint Rómába visszatérve teljes nyomorúságban élt és lázas delírium, vagy malária okozta halálát. Mások szerint viszont bérgyilkosok végeztek vele.


Új felfedezés: a koleszterin gyorsítja az AIDS-vírus szaporodását a szervezetben     

Washington, 2002. január 2. (MTI) - Az AIDS vírusa behatol a sejtekbe és a koleszterinben gazdag sejthártyához kötődve szaporodik - állítja egy, a napokban az amerikai tudományos akadémia közleményében megjelent tanulmány. Ez a felismerés új módszert adhat az orvosok kezébe, hogy megakadályozzák az egyelőre gyógyíthatatlan betegség vírusának terjedését a szervezetben.

- Kutatásaink alapján felmerült az az eshetőség, hogy a koleszterin csökkentésére alkalmazott gyógyszerek esetleg az emberre is a laboratóriumban tapasztalt hatással vannak - jelentette ki Eric Freed, az amerikai akadémiai folyóiratban megjelent tanulmány szerzője.

A kutatók már tudják, hogy a immunhiányos tünet-együttesnek nevezett betegség, az AIDS vírusának először kapcsolódnia kell a sejthártya belső falához, mielőtt képes lenne megfertőzni a sejteket. A tudósok már azt is gyanítják, hogy ez a Gag-nek elnevezett fehérje (protein) a sejthártya egy bizonyos részéhez kapcsolódik, ezt igazolta a mostani tanulmány is jelentették a hírügynökségek.

Dr. Freed és a tanulmány másik társszerzője, dr. Akira Ono szerint a protein éppen a sejthártyában lévő koleszterinhez kötődik, ami lehetővé teszi, hogy a Gag többféle mutánst építésen fel, amelyek aztán megtámadják a gazdaszervezetet. A kutatók meg tudták figyelni a vírus fejlődését, amikor megakadályozták abban, hogy a sejthártya koleszterinjéhez kötődjön. Ezt két anyaggal érték el, az egyik kivonta a koleszterint a sejtfelszínről, a másik pedig a sejt koleszterintermelését gátolta.

A két anyagnak a sejtre gyakorolt hatását egymás után vizsgálva azt tapasztalták, hogy mindkettő jelentősen csökkenti a HIV-vírus képességét arra, hogy új sejteket fertőzzön meg. Párhuzamosan alkalmazva és olyan sejtek esetében, amelyek már termelik a vírust, a két anyag szinte teljesen megsemmisítette a vírus szaporodásra való képességét.

További kísérletek szükségesek azonban, annak meghatározására, hogy a Gag és a koleszterin közötti interakció félbeszakítása útján lehetséges-e a HIV-fertőzöttek gyógyítása - fejtette ki dr. Freed, az allergiával és fertőzőbetegségekkel foglalkozó washingtoni intézet kutatója.


Nadrágviselési engedély a női tisztviselőknek Törökországban     

Ankara, 2002. január 3. (MTI) - Törökországban a jövőben nadrágban is megjelenhetnek munkahelyükön a női tisztviselők, akik eddig kizárólag szoknyában végezhették munkájukat.

Az elmúlt hónapban több városban is tüntetéseket szervezetek annak érdekében, hogy az ankarai kormányzat engedélyezze a női tisztviselők nadrágviselését. Egy 1982-es rendelkezés értelmében ugyanis a női közalkalmazottak csak szoknyában jelenhettek meg munkahelyükön, ha mégis nadrágba öltöztek, akkor büntetést szabtak ki rájuk.

Az új szabályozás bár engedélyezi a nadrágviselést a női tisztviselőknek, a hölgyek továbbra sem jelenhetnek meg munkahelyükön farmerben, illetve testhez álló pantallóban.


Génkezelt sertések emberi szervátültetésre    

London, 2002. január 3. (MTI) - Genetikailag módosított sertéseket hívtak életre brit kutatók azzal a céllal, hogy szerveiket emberi szervátültetésekre használják fel.

A világ első klónozott bárányát, Dollyt 1997-ben "megalkotó" edinburgh-i PPL Therapeutics tudósai a karácsony napján született öt malac egyetlen génjét "iktatták ki" annak érdekében, hogy az emberi szervezet ne lökje ki az állatok szerveit, ha emberi szerv pótlására használják azokat. A malacok megszületése utat nyit a sertésszervek emberekbe való beültetése előtt négy éven belül. A szakemberek szerint a sertések azért használhatók emberi transzplantációhoz, mert az ember és a sertés sejtjei között sok a hasonlóság, ezt már a szívbillentyű-beültetések is bizonyították - írta csütörtökön a The Times brit napilap.

A szervátültetésre várakozók száma messze meghaladja a számba vehető életképes szervekét, ezért a szakemberek az állati szervek sokak - köztük a tudományos világ számos képviselője - által ellentmondásosnak talált felhasználásáról gondolkodnak. A módszer ellenzői attól tartanak, hogy az állati szervek beültetése állati betegségek sorát terjesztheti el az emberek körében.

A PPL Therapeutics igazgatója közölte, hogy az öt malac az intézet egyik amerikai leányvállalatánál látta meg a napvilágot. A tudósok a hagyományos sertés azon génjének működését szüntették meg az öt kismalac fogantatása előtt, amely a sejtekben egy olyan vegyi anyagot termel, amelyet az emberi immun rendszer "idegen testként" ismer fel, és elutasít, ha az állat szervét emberbe ültetnék be. A PPL abban bízik, hogy további kísérletek során olyan génmódosított sertéseket is világra hozhatnak, amelyekben további géneket változtatnak meg, hogy megelőzzék, hogy az emberi szervezet hosszú távon elutasítsa a beültetendő állati szerveket. A PPL kutatási tervei között szerepel az inzulintermelő sejtek átültetése sertésből cukorbetegek hasnyálmirigyébe, aminek nyomán a beteg szervezete képes lenne inzulin termelésére - írta a brit napilap.


Euróban drágultak a szexárfolyamok Rómában, Berlinben     

Róma/Berlin, 2002. január 3. (MTI-Panoráma) - A szilveszteri "kedvező" hírekkel ellentétben az olasz prostituáltak áremelésre kívánják kihasználni az új európai valuta bevezetését. Carla Corso, a prostituáltak jogaiért küzdő bizottság megalapítója egy, az AFP által idézett lapinterjúban kifejtette: "Ez a megfelelő alkalom a díjak növelésére, mivel azok több éve egy helyben topogtak. Egy ideje a kínálat nagyobb volt a piacon, mint a kereslet, és ezért az árak befagytak" - vélekedett a legősibb szakma képviselője.

Carla Corso árbecslése szerint az a (közelebbről meg nem határozott) szolgáltatás, amely eddig 50 ezer lírába került (kevesebb, mint 25 euróba), ezentúl 30 eurót kóstál majd, vagyis mintegy 16 százalékkal lesz drágább. Az otthoni szolgáltatások eddig 100 ezer lírába kerültek, most viszont minimálisan 60 eurót kérnek majd értük.

A legdrámaibban a bárokban működő meztelen táncosnők emelnek. Azelőtt a nézők alig 1000 líráért (0,5 euró) érinthették meg őket, a kis olasz bankjegyet fehérneműjükbe csúsztatva, ezentúl azonban öteurós papírt kell majd a megfelelő helyre dugniuk.

Berlini jelentés szerint viszont a német főváros prostituáltjai úgy döntöttek, hogy az euró bevezetését kedvezménynyújtásra használják. Míg ott eddig 120 márka volt fél órányi szex ára, a közös pénzből csak 60 egységet kell majd leperkálni ugyanennyiért. Átszámítva ez 1,36 márkával kevesebb, mint amennyit korábban kóstált harminc percnyi pénzen vett szerelem.

Üröm lehet az örömben, hogy a berlini örömlányok nagylelkű megközelítése nem országos, illetve, hogy a korábban olcsóbban dolgozók felzárkóznak az árakhoz. Németország leghíresebb vöröslámpás negyedében, a hamburgiban korábban a verseny lejjebb szorította az árakat, és 120 helyett csak 100 márkába került félóra. Így most 50 euró "dukálna". A 30 perces testi örömöt azonban immár a hamburgi hölgyek is 60 euróért szolgáltatják, ami 20 százalékos drágulás.


Vörös csillag a dobozi főutcán     

Békéscsaba, 2002. január 3. (MTI) - A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya csütörtökön feljelentés kiegészítést rendelt el annak a feljelentésnek az ügyében, amely amiatt érkezett, hogy jelenleg is áll Dobozon, a Kossuth Lajos utcában egy szovjet hősi emlékmű, vörös csillaggal a tetején.

Balogh Lajos Barna, helyi református lelkész ezért feljelentést tett a település polgármestere és jegyzője ellen a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál, önkényuralmi jelkép használata vétsége miatt.

A lelkész ugyanis, levéltári kutatásai alapján arról győződött meg, hogy az emlékművet - szemben a dobozi polgármester állításával - nem 1944-ben, hanem 1958-ban emelték, így szerinte kizárt, hogy ott a II. világháborúban elesett orosz katonák földi maradványai nyugszanak.

A november 27-én kelt feljelentést, azóta a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal - hatáskörének hiányát megállapítva - a büntetőeljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkező rendőrséghez áttette.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztálya csütörtökön feljelentés kiegészítést rendelt el, amelynek határideje 15 nap, és meghosszabbítható.

Ezt követően döntenek a nyomozás elrendeléséről, vagy megtagadásáról.


Euró - mosható, de ne vasaljuk !     

Berlin/Brüsszel, 2002. január 4. (MTI-Panoráma) - Az új eurónak nemcsak a pénzpiacok, hanem az újságírók próbáját is ki kell állnia - tanúsítja egy berlini és egy brüsszeli sajtójelentés. A Bild című német lap riporterei mosógépbe tették, és úgy találták, hogy a bankjegyek félórás, 95 fokos mosást, centrifugálást és szárítást is kibírtak.

Amikor azonban ki is vasalták őket, akkor azt találták, hogy a fénylő biztonsági csík foltos lett. Nem állta ki a biztonsági szál a mikrohullámú sütést sem - jelentette a Bild. Vörösborba mártva a bankjegyek színt változtattak, azonban amikor a folyadékot felitatták, ismét visszanyerték az eredetit.

Az aprópénzt villamossínre tették a Bild riporterei. Az eredmény nem maradt el: a kerekek laposra vasalták őket.

A Het Laatste Nieuws című belga lap munkatársainak másfajta tapasztalatairól számolt be: a szerkesztőségben zsebkendővel és papírral dörzsölték az új bankjegyeket, amelyek erre elszíneződtek. Az újság közölte a zsebkendőknek a fényképét is, amelyekkel tíz- és húszeurósokat dörzsöltek munkatársaik: az első enyhe rózsaszínű, a második kékes árnyalatot kapott.


Pokolgépet robbantott a Télapó Oroszországban     

Moszkva, 2002. január 4. (MTI) - Két ember sebesült meg pénteken az oroszországi Vlagyivosztokban, amikor két - Télapónak, illetve segítőjének, Hópelyhecskének (Sznyegurocska) öltözött - nő bombamerényletet követett el egy helyi olajvállalkozás irodája ellen.

A mesésen álcázott elkövetők azzal az indokkal keresték fel a céget, hogy karácsonyi ajándékot akarnak átadni a munkatársaknak a január 7-i ortodox keresztény ünnep előtt. Amikor viszont távozásuk után a megajándékozottak bekapcsolták a Télapó csomagjában lelt asztali lámpát, erős robbanás rázta meg a helyiséget. A cég igazgatója súlyos, munkatársa könnyebb sérülést szenvedett a merénylet következtében.

A rendőrségi beszámolók szerint a cég irodája a New Wawe Cinema nevű szórakoztatóközpontban található, amelynek mozijában éppen gyermekmatiné volt. A távol-keleti nagyváros rendőrsége nagy erőkkel nyomoz a tettesek után: eddig annyit sikerült megállapítani, hogy Télapó és Hópelyhecske egy régi Toyotán távozott a merénylet színhelyéről.


Dolly, a klónozott birka izületi gyulladásban szenved     

London, 2002. január 4. (MTI) - Izületi gyulladásban szenved Dolly, a világ első klónozás útján született juha. Az 1997-ben született állat térd- és derékcsontjában észlelték a betegséget.

Ian Wilmut professzor, az edinburgh-i Roslin Intézet tagja, Dolly egyik "megalkotója" pénteken a BBC rádiónak adott nyilatkozatában lehetségesnek nevezte, hogy a klónozási folyamat okozta genetikai károsodás váltotta ki a betegséget, és sürgette olyan átfogó kutatási program megindítását, amely a klónozásnak a megszületendő állatok egészségére gyakorolt hatásait vizsgálja.

Dolly betegségének hírére állatvédő csoportok azonnal sürgették a klónozási technika beszüntetését az állatok szaporodásában.

Wilmut professzor hangoztatta, hogy az izületi gyulladás az idősebb kor betegsége, de nem kizárt, hogy fiatalabb korban is megkapják az élőlények. - Nem tudjuk, hogy a klónozás mellékhatásaként jelentkezett-e az izületi gyulladás Dollynál, vagy véletlen műve a betegség kialakulása a négy és fél éves állatnál. Ezért szükség van a klónozott állatok egészségének rendszeres szűrésére - mondta.

Állatvédő csoportok képviselői a klónozási technika tökéletlenségére, a belőle fakadó komoly mellékhatásokra hívták fel a figyelmet, és sürgették a technológia alkalmazásának beszüntetését. - Több száz klónozott bárány született szív, tüdő és veseelégtelenséggel, és születésük után néhány nappal a tudósoknak el kellett pusztítani őket, mert létfontosságú szerveik hibásan működtek - hangoztatta a BBC-ben az egyik állatvédő csoport vezetője. Rámutatott, hogy nincs olyan független vizsgálat, amely hosszú távon figyelemmel kísérné a klónozott állatok egészségét, a biotechnológiai vállalatok sokkal szívesebben számolnak be a sikeres klónozási eredményekről, mint a kísérletek hátrányairól.


Nagy-Britannia: Hitler helyett bin Laden a leggyűlöltebb személy     

London, 2002. január 4. (MTI) - Oszama bin Laden muzulmán szélsőséges terrorista vezér pénteken nyilvánosságra hozott legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint átvette a vezető helyet Adolf Hitertől a leggyűlöltebb személyek rangsorában.

Madame Tussaud londoni panoptikumában több mint 150 látogatót kérdeztek meg a közvélemény-kutatók. Válaszaik eredményeképpen Szaddám Huszein iraki elnök került a harmadik helyre.

A decemberben elvégzett közvélemény-kutatás adataiból az is kitűnik, hogy Dianát, az 1997-ben autóbaleset következtében meghalt brit hercegnőt a válaszolók 15 év óta először nem minősítették a legszebb nőnek. Helyét Jennifer Aniston amerikai színésznő vette át, akit Kylie Minogue ausztrál énekesnő követ a rangsorban.


Jack és Chloe továbbra is vezetik az angol toplistákat     

London, 2002. január 7. (MTI-Panoráma) - Továbbra is a Jackek és a Chloék száma nő a legjobban Angliában és Walesben, ez a két keresztnév volt a legnépszerűbb 2001-ben. A Jack immár hetedik éve vezeti a listát a fiús szülők körében, a Chloe pedig ötödik esztendeje a lánnyal megáldott pároknál.

Sok szülőt azonban befolyásolnak a politikusok vagy a színészek névadásai. Tony Blair miniszterelnök például a 101. helyről a 42-ikre "hozta fel" a Leo nevet azzal, hogy tavalyelőtt született fiát erre keresztelte. A Titanic című film női sztárjának, Kate Winsletnek is ragadósnak bizonyult a példája. Ő a Mia nevet adta lányának, aminek következményeképp húsz helyet ugrott előre a név a népszerűségi listán, a 45. helyett immár a 25.

A Gladiátornak - mármint a tavaly tavasszal öt Oscarral díjazott filmnek - is meglett a hatása: egyre több kis Maximus van Angliában és Walesben, bár "számottevő" helyezést még nem érnek el a névtoplistán.

A keresztnév-népszerűségi felmérés több mint fél millió tavaly született gyermekre terjedt ki, 267 ezer 875 fiúra és 254 ezer 978 lányra.


Bezárt a szovjet szállodák "cáratyuskája"     

Moszkva, 2002. január 7. (MTI) - Végleg bezárta kapuit kedden Moszkvában a szovjet időszak egyik építészeti szimbóluma, a Kreml tőszomszédságában, a Tverszkaja - volt Gorkij - utcában álló Inturiszt szálló.

A város vezetőinek döntése alapján hamarosan lebontják az építészeti környezetbe nem illeszkedő, az 1960-as és 1970-es évek fordulóján épült monstrumot. Helyére 2004-re modern, de az esztétikai szempontoknak is megfelelő, 400 szobás luxushotel épül.

A moszkvai városvédők és az építészek szakmai szervezetei üdvözlik a városatyák döntését, az Eho Moszkvi rádióállomás beszámolója szerint a szálloda alkalmazottai viszont nagyon el vannak keseredve. Nemcsak érzelmi okokból, hanem mert többségük nem tudja, hol talál munkát az Inturiszt megszűnése után. A hatalmas szállóban jelenleg már csak nyolc vendég lakott, de kedden nekik is el kellett hagyniuk az épületet.


Yves Saint-Laurent visszavonul     

Párizs, 2002. január 7. (MTI) - Visszavonul Yves Saint-Laurent, a világhírű divatdiktátor. A 65 éves francia divatkirály döntését Párizsban jelentette be, újságírók jelenlétében. Yves Saint-Laurent divatbirodalmát jó 40 éve alapította és Coco Chanel, Christian Dior és Hubert de Givenchy mellett Franciaország legjelentősebb divatházát építette ki. A visszavonulásával immár 45 éves karriert záró Yves Saint-Laurent utolsó divatbemutatója január 22-én lesz Párizsban, a Pompidou központban.

Az YSL divatház készruha-részlegét két éve vette meg az olasz Gucci, de nyílt titok, hogy a francia divatkirály nem jött ki az új vezetéssel. Ezenkívül egészsége is megrendült egy tavalyi balesete nyomán.

Yves Saint-Laurent 1936. augusztus 1-jén született Oránban. 17 évesen Párizsba ment és divattervezőnek tanult, majd a Dior divatháznál helyezkedett el. Amikor Christian Dior 1957-ben meghalt, kívánságára Saint-Laurent vette át a Dior ház művészeti vezetését. A katonai szolgálat miatt azonban fel kellett adnia az állást, viszont 1962-ben - a neki megítélt kártérítésből - megnyitotta saját divatházát.


Edward herceg filmre akarja vinni Károly magánéletét    

London, 2002. január 8. (MTI-Panoráma) - Brit lapértesülések szerint súlyos konfliktus alakult ki Károly walesi herceg és öccse, a tévéproducer Edward között, mert az ifjabb királyi sarj filmvászonra akarja vinni a brit trónörökös magánéletét.

Károly herceget annyira felháborította öcs ötlete, hogy a két férfi már szinte alig beszél egymással. Edward állítólag arra kérte bátyját, működjön vele együtt a film elkészítésében, amely Károly Diana hercegnővel való sikertelen házasságának és Camilla Parker Bowles-szal való szerelmének "őszinte történetét" tárta volna fel.

Edward herceg Ardent nevű produkciós cége a brit királyi családról szóló dokumentumsorozatot készít egy amerikai televíziós csatorna megbízásából. Az amerikai megbízók külön kérték az Ardentet, hogy a sorozat egyik része a trónörökös házasságának összeomlásáról szóljon. Edward nem kívánta ugyan, hogy bátyja személyesen beszéljen magánéletéről, arra kérte őt, engedje meg számára, hogy legszorosabb baráti köréből kaphasson véleményeket, értesüléseket a filmhez. Amikor a trónörökös határozottan nemet mondott, Edward a papánál, Fülöp hercegnél panaszkodott a testvéri együttműködés hiányára. Fülöp herceg ugyanis az egyedüli a királyi családban, aki beleegyezett abba, hogy interjúval segíti a sorozat létrejöttét - értesült a Daily Mail brit lap.

Károly és Edward újabb összezördülésre nem sokkal azután került sor, hogy a testvérek megpróbáltak fátylat borítani az ősszel történt eseményekre, amikor az Ardent vállalkozás a királyi sorozat részeként Vilmos herceg egyetemi tanulmányairól akart filmet forgatni Károly herceg tudta és belegyezése nélkül a skóciai St.Andrews Egyetemen.

Az amerikai megbízatás létfontosságú Edward cége számára, amely az elmúlt nyolc évben több mint 2 millió font veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A királyi családról szóló sorozattal Edward halódó cégét szeretné talpra állítani.


Az Egyesült Államok egy polgára menedékjogot kért Hollandiában     

Hága, 2002. január 8. (MTI) - Politikai menedékjogot kért egy amerikai férfi Hollandiában.Kenneth Nichols a Hawaii-szigetek függetlenségéért küzd, s azt állította: a szeptember 11-i amerikai merényleteket követő "hazafias és agymosásos légkörben" már nem érzi magát biztonságban az Egyesült Államokban.

A 32 éves férfi ahhoz a szervezethez tartozik, amely szerint az USA kormánya még 1893-ban illegálisan buktatta meg a szigetcsoport kormányzatát, hogy azután 1898-ban a területeket annektálhassa. Nichols 2001-ben egy dokumentumfilmet készített "A képmutató Egyesült Államok - Hawaii, a csendes-óceáni térség Tibetje" címmel, amely az amerikaiakat csalással és a hawaii lakosság ellen elkövetett népirtással vádolja.

A férfi hat hónapon belül kap majd hivatalos választ a holland hatóságoktól kérelmére, addig is a menedékkérők számára létesített befogadóközpontban kell laknia Groningen közelében. A válasz alighanem elutasító lesz: a holland illetékesek ugyanis eleve leszögezték, hogy véleményük szerint az Egyesült Államok "biztonságos ország", márpedig - mint az AFP emlékeztet - a nyugati államok ilyen esetekben általában elvetik a menedékkérelmeket.


Hármas ikrek születtek Szegeden     

Szeged, 2002. január 9. (MTI) - Hármas ikrek születtek a Szegedi Tudományegyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikáján szerdán kora délután - tájékoztatta az MTI-t Németh Gábor adjunktus. Elmondta, hogy a császármetszéssel világra jött kislány és két fiútestvére jól van, szintúgy édesanyjuk, a 22 éves Rápityné Szabó Beáta.

Az első baba, János 1 óra 13 perckor született, testsúlya 2.570 gramm. Egy perccel később követte a 2.180 grammos kislány, Petra, majd újabb egy perc elteltével megszületett Máté, aki 1.670 gramm súlyú.

Az újszülötteket a hármas ikreknél szokásos megfigyelésre a mentő átszállította az újszegedi gyermekkórházba.

A Rápity házaspár a Bács-Kiskun megyei Garán él, a három baba megérkezése az első gyermekáldás a családban.

- Az anya szeptember eleje óta tartózkodik a szegedi klinikán, terhessége problémamentes volt, cukorbetegsége és magas vérnyomása miatt viszont kezelésre szorult - mondta el a műtétet végző Németh Gábor.


"Jegyrendszer" a WTC romjainál     

New York, 2002., január 10. (MTI-Panoráma) - Szerdától jeggyel látogatják a szeptember 11-i terrortámadás által lerombolt Világkereskedelmi Központ romjait azok a turisták, akik az újonnan kiépített emelvényekről kívánják megtekinteni a szomorú látványt.

A jegyek ingyenesek, ám az egy hete megnyitott szemlélőállások iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a hatóságok a túl hosszú várakozási idő lerövidítése végett félórás látogatásra jogosító jegyeket bocsátottak ki.

Az egyik közeli múzeumnál kiosztott belépők lehetővé teszik, hogy elkerüljék a téli fagyban a többórás sorban állást mindazok, akik meg akarják tekinteni a Világkereskedelmi Központ tornyainak Ground Zero néven elhíresült romjait, és a helyszínen kívánnak meghajolni a szeptember 11-i terrortámadás csaknem háromezer áldozatának emléke előtt.

A WTC helyét naponta turisták ezrei keresik fel. New York városa ezért döntött úgy, hogy négy emelvényt épít, amelyek mindegyikéről egyszerre akár háromszáz érdeklődő is megtekintheti a Ground Zerót. Ezek előtt képződtek olyan hosszú sorok, hogy a hatóságok a "jegyrendszer" bevezetése mellett döntöttek.


"Zöld halál" - hamvasztás helyett folyékony nitrogén     

Stockholm, 2002. január 10. (MTI-Panoráma) - Egyes temetők veszélyeztetik a környékükön található ivóvízkészleteket, a hamvasztás pedig mérgező gázokat szabadít fel - ám a Courrier International című francia hetilap szerint egy svéd biológusnő szerencsére már felfedezte a temetkezés "zöld", azaz környezetbarát módszerét.

A módszer egyszerű: a holttestet megfagyasztják, majd nyolc-tíz nappal később folyékony nitrogénbe helyezik: így az elhunytból 20-30 kilogramm szerves por marad csak vissza.

Ezt a "teljesen szagtalan, higiénikus" port aztán már bele lehet tenni a koporsóba, de a módszer feltalálója, Susanne Wiigh-Masak szerint adott esetben nagyon jól lehet használni talajjavítóként is, növények termesztéséhez.

Ha a haláleset télen történt, a port gond nélkül lehet tárolni tavaszig, az ültetési szezon kezdetéig: a biológusnő például maga is ültetett rózsákat tehenek és disznók "hamvain". Az uppsalai egyetem ökológusa, Steen Ebbersteen egyetért tudóstársa felvetésével, véleménye szerint ezzel a módszerrel csökkenteni lehet a környezetszennyezést (hamvasztásnál például a fogak tömésében lévő higany gőzzé válik, míg az új módszernél egyszerűen kiszedhető a hamuból).

A módszernek egyetlen hátulütője van, az, hogy a folyékony nitrogén egyelőre elég drága. Politikai ellenvetésektől azonban nem kell tartani - legalábbis Svédországban, ahol az egyházi szervek nem ellenzik a módszert, a kormány pedig még a jelenlegi törvényeket is kész módosítani bevezetése érdekében.

Wiigh-Masak szerint idén akár már sor is kerülhet az első ilyen emberi temetésre. Persze ahhoz még hozzá kell majd szokni - írja ironikusan a francia lap -, hogy az ablakunkat díszítő muskátli tulajdonképpen egyik szülőnk, s így nem illik elfeledkezni a virág rendszeres locsolásáról...


A svéd királylányt elűzték Londonból a tolakodó fotósok     

Stockholm, 2002. január 10. (MTI) - Magdolna hercegnő, a svéd királyi pár harmadik gyermeke úgy döntött: nem tér vissza Londonba angol nyelvi tanulmányai folytatása céljából, olyannyira megkeserítették életét a minden lépésénél előbukkanó, tolakodó fényképészek.

A 20 esztendős hercegnő októberben érkezett Londonba, hogy angol nyelvtudását tökéletesítse, de az újévi ünnepek után nem szándékozik visszatérni a brit fővárosba "olyan felháborítóak a sajtófotósok módszerei, olyan megalázó, ahogy semmibe veszik az embernek a függetlenséghez való jogát" - mondta a svéd királyi udvar szóvivője.

A svéd királyi udvar már tavaly novemberben felkérte - a londoni svéd nagykövetség útján - a londoni tömegtájékoztatási eszközöket, hogy tartsák tiszteletben a hercegnő magánéletét. Magdolna hercegnő azonban a kérést követően sem tudott úgy kilépni londoni lakásából, hogy ne kellett volna szembenéznie néhány fényképezőgép lencséjével. Amikor a hercegnő személyesen párbeszédet kezdeményezett az őt zaklató fotósokkal, azok elmenekültek.

Arról még nem döntött a királylány, hogy félbehagyott londoni tanulmányai helyett mivel fog foglalkozni.


Robert Redford ragaszkodik ráncaihoz     

Radnor, 2002. január 11. (MTI-Panoráma) - Robert Redford ragaszkodik ráncaihoz. A 64 éves amerikai színész és rendező a TV Guide című lappal közölte, hogy nem tervez magán végrehajtatni plasztikai műtétet.

"Vagyok, ami vagyok, de nem egy arcfelvarrató típusú fickó" - mondta hozzátéve, hogy ugyanakkor nem ellensége a plasztikai sebészetnek, mivel akadnak olyanok, akiknek az megfelelő.

Redford mindazonáltal megjegyezte, hogy az arckorrekciónak ára van: eltüntet egy darabkát az ember lelkéből .


David Gilmour házának eladásával hajléktalanokat segít     

London, 2002. január 11. (MTI-Panoráma) - Hajléktalanokat akar segíteni házának eladásával David Gilmour, a Pink Floyd gitárosa. A The Sunday Telegraph című brit lap szerint az 56 éves muzsikus 4,5 millió fontért adta el londoni otthonát Spencer grófnak, a néhai Diana walesi hercegnő fivérének és a pénzt átutalta a hajléktalanokat segítő Crisis nevű humanitárius egyesületnek, amelyet már korábban is támogatott alapítványával, a DG Charitable Trusttal.

A gitáros a lapnak elmondta: nem anyagi gondjai miatt szabadult meg a háztól. Az épületet az elmúlt 6-7 évben alig használta, és szeretné valami hasznos dologra fordítani az érte kapott összeget.

Gilmour amúgy West Sussex grófságban lakik egy tanyán - itt rendezte be stúdióját, ahol a legutóbbi Pink Floyd-albumok, a Momentary Lapse Of Reason és a The Division Bell készültek. Gilmournak van egy háza Görögországban is.

A lap úgy tudja, hogy Gilmour húsz évvel ezelőtt vette a házat 300 ezer fontért, de az utóbbi időben kezdett belefáradni drága ingatlanjaiba és ingóságaiba.

"Az ember elkezd Ferrarikat gyűjteni. Utána embereket gyűjt, hogy gondozzák a Ferrarikat. Aztán házakat kezd gyűjteni, hogy legyen hová tenni a Ferrarikat - mondta Gilmour a The Sunday Telegraph-nak - az élet egyre bonyolultabb lesz. Aztán egyszer csak, és ez történt velem is, az ember úgy gondolja, hogy minderre nincsen szüksége. És hirtelen az élet egyszerűbb lesz".

David Gilmour 1968-ban vette át a Pink Floydban a súlyosan megbetegedett alapító, Syd Barrett helyét. Elmélyült gitárjátékával, üveghangjaival iskolát teremtett. Amikor 1983-ban szakadás következett be a zenekarban Roger Waters kiválásával, Gilmour vitte tovább Richard Wrighttal és Nick Masonnal a Pink Floyd nevet és az eredeti stílust. Az elmúlt években szólóban dolgozott. Vagyonát 60 millió fontra becsülik. Régóta ismert karitatív tevékenysége, alapítványán keresztül rendszeresen jelentős összegeket áldoz egyebek között a rákkutatásra és az AIDS elleni küzdelemre.


Megszűnik a "meztelen igazság" tévéhiradó Szófiában     

Szófia, 2002. január 12. (MTI-Panoráma) - Beszüntette az MSAT bolgár kábeltelevízió "Meztelen igazság" című híradóját, amelynek bemondónői levetkőztek a kamerák előtt. A felügyeleti hatóság szankciókat helyezett kilátásba azon a címen, hogy az adás a jó erkölcsbe ütközik, erre hivatkozva szüntette be pénteken az adást a magánkézben lévő tévé.

A Bulgáriában első ilyen jellegű televíziós adásban a fiatal, szemrevaló nők a hírek olvasása közben, a kamerák előtt egyik ruhadarabjukat a másik után vették le és végül Éva-kosztümben ismertették, mi történik a nagyvilágban.

A meztelen híradó csak néhány hete kezdte meg működését - jelentette a bolgár lapokra hivatkozva a dpa.


Harry herceg drogügye     

London, 2002. január 13. (MTI) - A St. James' palota, Károly walesi herceg rezidenciája megerősítette azokat a vasárnapi brit lapértesüléseket, amelyek szerint Harry herceg tavaly nyáron bevallotta édesapjának, hogy vadkendert szív, és erősen italozik.

A palota illetékesének közlése szerint a trónörökös 17 éves fia "két hónapon keresztül számos alkalommal élt kábítószerrel. Károly herceg a fiút azonnal egy londoni drogrehabilitációs klinikára küldte, ahol az ifjú herceg megismerhette a kábítószer-használat hatásait.

Ezt a komoly problémát családon belül megoldották, a walesi herceg és fia lezártnak tekinti az ügyet" - tudatta az illetékes a the News of the World brit vasárnapi lap címoldalas hírét megerősítve.

A brit bulvárlap cikke szerint Harry a tavaly nyári szünetben, az érettségi vizsgák után kapott rá a könnyű drogra és az ivászatra, amikor édesapja és testvére, Vilmos herceg nem tartózkodott Highgrove-ban, a walesi herceg vidéki rezidenciáján.

Harry a highgrove-i birtok közeli Rattlebune Inn ivóban a barátaival rendezett bulikon ivott rendszeresen és utána a birtok parkjában szívták a vadkenderes cigarettákat.

Károly herceget állítólag a highgrove-i személyzet értesítette a problémáról. A trónörökös azonnal megvitatta fiával az ügyet, majd felkérte idősebb fiát, javasolja testvérének a Feathersone Lodge londoni drogrehabilitációs klinika meglátogatását - a klinikának a walesi herceg a patrónusa -, ahol heroinfüggőkkel találkozva megismerkedhet a kábítószer-élvezet veszélyeivel - írta a the News of the World.

Harry herceg esete jól jelzi Nagy-Britannia egyik legnagyobb problémáját, a kábítószer-fogyasztás elhatalmasodását. A nemzetközi felmérések szerint Európán belül Nagy-Britanniában fogyasztanak legtöbben kábítószert, az elmúlt 10 év alatt a 15 éves korosztály körében megnyolcszorozódott a drogfogyasztás. Minden harmadik középiskolás kipróbálta már a különféle drogokat.


Tajvan új útleveleket bocsát ki "Tajvan" felirattal     

Tajpej, 2002. január 13. (MTI) - Csen Suj-pientajvani államfő vasárnap bejelentette: kormánya azt tervezi, hogy változtat az ország útleveleinek külsején: a jövőben a "Tajvan" nevet is feltüntetik majd a borítón. Pekingben bizonyára nem örülnek az ötletnek.

A külföldre utazó tajvaniakat már régóta bosszantja, hogy a különböző országok vám- és határőrizeti szervei gyakran összekeverik a szigetországi útlevelet a szárazföldi kínaiakéval, lévén a hivatalos Kínai Köztársaság és Kínai Népköztársaság megjelölés az útlevélen angolul sem túlzottan eltérő.

"A továbbiakban nem tesszük lehetővé, hogy összetévesszék az útleveleket - mondta az elnök, szülőföldje sajátos tajvani dialektusában beszélve. - Mi értjük a különbséget, a külföldi kormányok viszont nem."

A dolog pusztán pragmatikus döntésnek tűnhet, de várhatóan nem így értékelik majd a szárazföldi Kína vezetői, akik árgus szemmel figyelik a tajvani függetlenedésre utaló lépéseket. Kína a szigetet saját újraegyesítendő területének tekinti, s már sokszor fenyegetőzött erő alkalmazásával, amennyiben Tajvan kikiáltja függetlenségét.


A tengervíz visszafoglalta a Neretva torkolatát az alacsony vízállás miatt     

Zágráb, 2002. január 13. (MTI) - Nem a Neretvából folyik a víz a tengerbe, hanem a tengervíz ömlik a Neretvába - jelentette a hét végén a horvát rádió.

Csaknem 80 évvel ezelőtt, 1923-ban volt legutóbb olyan alacsony szintű a Neretva folyó vízállása torkolatvidékén, Metkovicnál, mint ezekben a napokban.

Érezhetők már ennek mezőgazdasági és hidrológiai következményei, és a majdnem teljesen kiürült víztározók miatt veszélybe került az áramtermelés is.

A Plocénél az Adriai-tengerbe ömlő folyó mentén egészen Capljina hercegovinai városkáig szivárog a talajba a sós tengervíz, és földek alkalmatlanokká válnak a termelésre. Metkovicban tengeri halat fognak a folyóból - mondta a rádió.


Olaszországban forgalomkorlátozást rendeltek el a szmog miatt     

Garzó Ferenc jelenti: Róma, 2002. január 13. (MTI) - Vasárnap az észak-olaszországi Lombardia legtöbb városában a mérgező anyagok vészes mértékű felgyülemlése miatt egész napra elzárták a gépjárművek elől a forgalmat, ugyanígy tettek Toscana székhelyén, Firenzében, és komoly forgalomkorlátozást vezettek be a fővárosban is.

Ezen a napon összesen négymillió ember volt kénytelen gyalog közlekedni a nagyobb lombard városokban, így Milánóban, Cremonában, Mantovában, Lodiban, Bresciában, Comóban és további 91 helységben. Az utóbbi napokban a hideg és a teljes szélcsend miatt riasztó mértékben megnőtt a levegőben a mérges gázok koncentrációja. Ezeket főleg a gépkocsik kipufogócsövei, illetve a kályhák kéményei bocsátják ki.

A szálló por és a toxikus ólom keveréke (PM10) - amely évente három és félezer ember halálát okozza Olaszországban - különösen a legnagyobb iparvárosnak számító Milánó levegőjében érte el az elviselhetetlenség határát. Ehhez minden városban hozzáadódik a benzol és a nitrogén-dioxid egészségkárosító hatása.

Milánóban ezért vasárnap reggel nyolc órától este nyolc óráig gyakorlatilag elzárták a városközpontot a gépjárműforgalom elől. A rendelet megsértőit 65 euróig terjedő pénzbírsággal sújtották, súlyosabb esetekben a gépkocsi vezetőjének ott kellett hagynia járművét az ellenőrzés helyszínén.

Roberto Formigoni, Lombardia tartományi elnöke bejelentette: ha a vasárnapi rendelkezés nem járna megfelelő eredménnyel, fontolóra veszi, hogy szerdán is életbe lépjen a tilalom.

Firenzében is teljes mértékben lezárták a gépkocsik elől a történelmi városközpontot, mégpedig délelőtt fél tizenegytől este fél hatig. Torinóban és Rómában viszont csak a katalizátorral nem rendelkező gépkocsikra vonatkozott a tilalom. Nápolyban hétfőn készülnek szigorúbb lépésekre, hasonlóképpen Bariban és Trentóban is intézkedni kívánnak a légköri viszonyok súlyosbodása miatt.

A nagyvárosok többsége számára a meteorológusok semmi jót nem ígérnek. Csak az ország középső részén, például Rómában várható, hogy tisztul némiképp a levegő. Addig is a hatóságok óva intik az olaszokat, hogy ezekben a napokban sétálni vigyék a csecsemőket, fölöslegesnek minősítik a szájvédő maszkokat, eltanácsolnak az utcai kocogástól és a kerékpározástól, melegen ajánlják ugyanakkor az erdei, tengerparti és hegyi kirándulásokat.


Pravoszláv újév bácspalánkai halászlé-rekorddal     

Belgrád, 2002. január 14. (MTI) - Egyebek közt halászlé-világrekorddal köszöntötte Jugoszláviában több tízezer ember éjfélkor a városok és falvak utcáin a pravoszláv új év beköszöntét. A tűzijátékkal, tábortüzek gyújtásával is megvilágított vigasságokon sok helyütt nem hiányzott a dáridóval egybekötött hagyományos ökörsütést, a vajdasági Bácspalánkán pedig megfőzték a világtörténelem eddigi legnagyobb adag halászlevét.

Az étket a település határában felálított óriási üstben főzték, 1,70 tonna halat, 3 és fél mázsa hagymát, másfél mázsa erős- és édes paprikát és 3 hektó paradicsomlevet használtak fel hozzá. Az összegyűlt néhány ezer vendég ingyen ehetett a halászléből, s ingyen kaphatott forró rakiját, sört vagy bort.

A palánkaiak a halászléfőzés minden apró részletét felvették videoszalagra, s teljesítettek minden feltételt, hogy bekerülhessenek a Guinness-rekordok könyvébe. A gondosan dokumentált anyagokat elküldik Londonba.

- A Guinness szerkesztői ezek után bevehetnek bennünket is a könyvükbe. De ha nem ismerik el a rekordot, akkor sem esünk kétségbe. Hivatalos elismerés nélkül is tudjuk, hogy mi főztük a világ legnagyobb halászlevét - mondta az ünnepség egyik szervezője, Boris Keber.

Belgrádban, Podgoricában, Újvidéken, Krajlevóban, Pozsarevácban és még számos más nagyvárosban is több ezren tűzijátékkal és petárdadurrogtatással köszöntötték a pravoszláv új esztendőt, szólt a zene, felszolgálták a hagyományos szerb italt, a rakiját.

Belgrádban a sokaság a Szent Száva székesegyház előtt várta éjfélkor az ortodox új év beköszöntét. A székesegyház két tornyában nemrég elhelyezett 49 új harang hangját elnémította a petárdák robbanása, az utcai trombitások hada és az autók együtt megszólaló riasztói.

Podgoricában az új esztendő megünneplésébe is beleszólt a politika: az Együtt Jugoszláviáért Belgrád-párti szövetség hívei a Szent György templom előtti téren ünnepeltek zeneszóval és tűzijátékkal, jugoszláv zászlókat lengettek, jugoszláv és koszovói dalokat énekeltek. A templomnál Slobodan Milosevicet, Radovan Karadzicot és Ratko Mladicot ábrázoló posztereket osztogattak. A tüntetésszerű ünneplésen megjelentek a jugoszláv szövetség mellett kiálló párttömörülés vezetői.

A Jugoszlávia-pártiak eredetileg Podgorica főterén akartak ünnepelni, de ugyanott akarta köszönteni az ortodox új évet az ellentáborral, a függetlenségre törekvőkkel rokonszenvező zenészek és művészek egyesülete, ezért tartva az incidensektől a rendőrség mindenkit kitiltott a főtérről.


Franciaországban megkezdik a világ legnagyobb utasszállító óceánjárójának építését     

Saint-Nazaire, 2002. január 14. (MTI) - A nyugat-franciaországi Saint-Nazare-ban, a világ legnagyobb utasszállítóhajó-gyárában szerdán megkezdik a világ legnagyobb óceánjárója, a "Queen Mary 2." építését. A hosszában 344,4 méteres, 72 méter magas, 150 ezer tonna összsúlyú hajó impozáns méreteivel maga mögé fogja utasítja az eddigi legnagyobbat, a Voyager of the Seas-t.

Az óriásmegrendelés a brit-amerikai Cunard hajózási vállalattól érkezett, amely az álomhajóval a tengeri hajózás letűnt korszakának romantikáját akarja feléleszteni.

A 750 millió dollárba kerülő óceánjárón 21 fedélzet kabinjai és 1250 főnyi személyzet szolgálják majd a 2600 utas kényelmét. A Queen Mary 2 több mint három évtizede az első hajó, amelyet ismét kifejezetten az Atlanti-óceán átszelésére építenek, arra, hogy anyakikötőjéből, Southamptonból New Yorkba hajózzon. Atlanti túráján akár 30 csomónyi (óránként 30 tengeri mérföld, azaz 55 km/h) sebességet is képes lesz elérni. A Queen Mary 2 belső berendezése a nosztalgia jegyében art deco stílusban készül. A minta a Quenn Elizabeth 2, amely jelenleg az egyetlen utasszállító hajó, amely nyáron menetrendszerűen szeli át az Atlanti-óceánt. A Queen Elizabeth 2-n egy személy számára a normál lakosztály napidíja 1300, a Queen-Suite (királynői lakosztály) pedig 6400 euró.

Az óceánjáró legkésőbb két év múlva kihajózik a francia hajóépítő dokkból és elődje, a Queen Mary nyomdokaiba lép, amelyet több mint harmincévi szolgálat és ezret meghaladó számú atlanti átkelés után 1967-ben vontak ki a forgalomból. Mivel a tengerek új királynője is brit illetőségű lesz, ezért a francia hajóépítőknek vigyázniuk kell a brit protokoll betartására: így például a hajó nevében a kettes csak arab számmal szerepelhet, mivel a római kettes szigorúan a háromszáz éve elhunyt II. Mária királynőnek (Queen Mary II.) van fenntartva, és az arab-római számcsere felségsértésnek minősülne.


Sörissza német férfiak, sörkerülő nők     

München, 2002. január 14. (MTI) - Németországban minden harmadik férfi rendszeresen fogyaszt sört. Ez a nem túl meglepő eredménye egy 2516 - 14 évnél idősebb - személy körében végzett felmérésnek, amelyről legújabb számában számolt be az Apotheken Umschau című gyógyszerész szaklap.

Ezzel szemben csupán minden huszadik nő (a megkérdezettek mindössze 4,3 százaléka) nyúl rendszeresen a söröskancsó után. A férfiak dohányzás terén is messze előtte járnak a nőknek - 35,7 százalékkal 20,6 százalék ellenében.

Végül a felmérés tanúsága szerint a férfiak 5,6 százaléka fogyaszt rendszeresen "kemény" (vagyis nagy szesztartalmú) alkoholt.


Rágóbor     

Szöul, 2002. január 14. (MTI) - Rágóbort fejlesztett ki egy dél-koreai italgyártó. A rizsből készült kocsonyás "itóka" állaga valahol a rágógumi és a gumicukor között van, így gumibornak is nevezhető.

Az újdonságnak számító rágóital nagy előnye, hogy nem ömölhet ki, és immár nem csak leihatja, hanem le is eheti magát bárki a sárga földig. Ez az újdonság azonban még nem kapható se kocsmában, se boltban. Egyelőre a fogyasztói igényeket tanulmányozza a cég, de január végéig mindenképpen dönt a szilárd halmazállapotú rágóbor sorsáról - jelentették a hírügynökségek.


Mikor legyen az esküvő ?     

Bécs, 2002. január 15. (MTI-Panoráma) - Ausztriában idén február 2-ára, 20-ára és 22-ére különösen nagy a tolongás az ifjú párok körében: vélhetően azért akarják nagyon sokan e napon kimondani a boldogító igent, mert ezt még a legrosszabb memóriával megáldottak sem egykönnyen felejtik el.

Így volt az 1999. IX. hó 9-én is, ám most az a bökkenő, hogy az anyakönyvi hivatalok február 2-án, lévén ez szombati nap, túlnyomórészt zárva tartanak: Bécsben például egyetlen belvárosi anyakönyvi hivatal tart nyitva, s ott reggel 8-tól 13.15-ig éppen csak húsz párt tudnak összeadni. Ehhez is több anyakönyv-vezető lesz munkában, mert egy nem bírná a tempót.

Február 22-e péntek, s ekkor csak délig működnek az anyakönyvi hivatalok, bár akadt, ahol a szokásos 11.20-ig tartó esketést meghosszabbították 14.00-ig, de már így sincs hely. Február 20. viszont szerda, s így még talán foglalhat időpontot magának, aki igyekszik és ragaszkodik a bűvös dátumokhoz.

Más a helyzet a templomokban: a legkedveltebb templomokban is bőven akad még lehetőség február 2-án, 20-án és 22-én. Ha azonban ezek is elfogynak, már csak a különleges helyszínek maradnak, ezek azonban nagyobb beruházást igényelnek. Egy szervezet mintegy két és fél éve kínálja a különleges esküvők lehetőségét: lehet esküdni a schönbrunni kastélyban, a kastély parkjában lévő lepkeházban, vagy éppenséggel a Belvedere kastélyban lévő képtárban, de a bécsi villamos-múzeum fűtött századfordulós szerelvényeiben is. Kiesik viszont az egyébként kapható helyszínek közül a bécsi óriáskerék, amely csak március 1-én nyílik meg újra, no meg a Hofburgban lévő Radetzky-appartment, ahol február 2-án bált rendeznek.

Az ilyen helyeken rendezett esküvők 16-40 ezer schillinges költséggel terhelik meg az ifjú párt, vagy a nászszülőket, de akad ennél drágább megoldás is: a Hofburg néhány éve kiégett szárnyának nagyterme már 240 ezer schillingért kapható, igaz, ebben még nincs benne az adó.

Bizonyára lesznek tehát - különösen a házasság révétől még idegenkedők között -, akik majd inkább várnak még egy kicsit, például 2003. március 3-ig, vagy netán 2004. április 4-ig, és így tovább, feltéve persze, hogy a partner is így gondolja.


A pánikbetegség oka szervi baj ?     

Bécs, 2002. január 15. (MTI-Panoráma) - Egy osztrák orvos kimutatta, hogy egy-egy ember félős vagy nem félős volta egyértelműen összefüggésbe hozható az agyban lévő bizonyos szerotonin-receptorok sűrűségével. Ha a felismerés - amely még további bizonyításra szorul - helytállónak bizonyul, az annyit jelent, hogy a különböző fóbiák, félelmek, köztük például az úgynevezett pánikbetegség, szervi okokra vezethetők vissza.

Dr. Johannes Tauscher, a bécsi egyetem pszichiátriai klinikájának orvosa az úgynevezett pozitron-emissziós tomográffal (PET) követte nyomon az agy anyagcsere-folyamatait úgy, hogy radioaktivitással jelzett molekulákat adott be injekcióban a kísérleti alanyoknak, s azután a PET segítségével megfigyelte, hogyan kötődnek ezek a receptorokhoz.

Elmondta: eddig is ismert volt, hogy a pszichikai folyamatok során jelentős szerepe van azoknak az anyagoknak, amelyek az idegekben az ingereket továbbítják, s ez vonatkozik az anyagok felfogására szolgáló receptorokra is. Ma már a gyakorlatban is olyan készítményekkel gyógyítják a depresszióban szenvedőket, amelyek az idegsejtek között növelik a szerotonin koncentrációját. A másik fontos ilyen anyag a szervezetben a dopamin, amelynek hiánya például a Parkinson-kórt okozza.

Tauscher és munkatársai tizenkilenc - 22 és 53 éves kor közötti - kísérleti személynél kérdőívvel tájékozódtak arról, mennyire hajlamosak az illetők a különböző félelmekre, majd a befecskendezett molekulák és a PET segítségével megszámolták az illetők szerotonin-receptorait. Az ívek, illetve a számlálási adatok összevetéséből kiderült: minél kevesebb a szerotonin-receptor az agyban, annál nagyobb a hajlam a félelmekre.

Az osztrák orvos szerint ez biológiai magyarázattal szolgálhat a félelembetegségekre, a fóbiákra és a pánikrohamokra, arra utal, hogy e bajok szervi eredetűek lehetnek.

Az orvos kijelentette: A PET segítségével a jelek szerint sikerül feltárni az agyban bizonyos pszichiátriai megbetegedések okait, s a tudományos eredmények fontos következményekkel járhatnak a terápiák, illetve jobb gyógyszerek kidolgozásában.

Tauscher most arra készül, hogy a kanadai tanulmányútja során nyert felismerések alapján bécsi klinikáján kiterjedtebb kísérleteket folytasson.


Vakvezető kutya kárpótlásul egy pécsi kisfiúnak     

Pécs, 2002. január 15. (MTI) - Vakvezetésre kiképezhető öthónapos labrador hím kutyakölyökkel vigasztalta meg a Karasica-völgyi Vadásztársaság a tízéves világtalan pécsi Kiss Zoltánt, miután a kisfiú előző kutyáját a társaság egyik vadásza lelőtte. A kölyökkutyát kedden adta át a Kiss családnak a vadásztársaság elnöke, Pusztai János a Baranya megyei Husztót községben.

Zolika napokig siratta előző kutyáját, melyet a család házilag képzett ki a világtalan kisfiú vezetésére.

A hétéves kaukázusi juhász a család másik házőrzőjével, egy német juhásszal együtt szökött ki a nyitva felejtett kerítéskapun a házból, hogy rókákat hajtson az erdőben, s a vadász kóbor jószágnak vélte, s mindkét ebet lelőtte.

A vadásztársaság az esetről értesülve felajánlotta, hogy kárpótlásul vakvezetésre kiképezhető kutyakölyköt adományoz a pécsi kisfiúnak. Zolika már megismerkedésük napján összebarátkozott új négylábú társával, melyet az Olivér című gyermekfilm egyik kutya-szereplőjéről De Soto-nak nevezett el; így hívták a régi kutyáját is.


Tizenötezer éves rozsdamentes tű     

Belgrád, 2002. január 16. (MTI) - Lehetséges, hogy már 15 ezer évvel ezelőtt is gyártott az emberiség rozsdamentes acélt, egy amatőr régész ugyanis fél méteres rozsdamentes acéltűt talált a dél-szerbiai Leszkovac közelében.

Ez az eddig ismert legrégibb ilyen anyagú tárgy, az 50 centiméter hosszú tű akár 15 ezer esztendős is lehet. A lelet Hiszar községben került felszínre, ahol már hosszabb ideje folynak ásatások kelta és még régebbi települések feltárására.

A tű tényleges korának megállapításához még további vizsgálatok szükségesek - jelentették a hírügynökségek.


Mondd meg, min nevetsz, megmondom, ki vagy     

London, 2002. január 16. (MTI) - Madarat tolláról, embert kedvenc viccéről - ez lehet a mottója Richard Wisemannak, a hertfordshire-i egyetem professzorának. A brit tudós ugyanis a viccek értékelésén keresztül kutatja az emberek pszichéjét.

Wiseman www.Laughlab.co.uk domain-néven nyitott az interneten weboldalt, amelyre a vállalkozó kedvűek beküldhetnek egy-egy viccet, ugyanakkor jelezhetik, hogy a már feltettek közül melyiket találták szórakoztatónak, melyiket nem.

Eddig hetven országból több mint százezren látogatták meg honlapját és ennek alapján a professzor részeredményként a következőket tudta megállapítani: a németek a viccek 35 százalékát találták jónak, a franciák a 34 százalékát. Utánuk következnek - kacagáscsökkenési sorrendben - a belgák, az ausztrálok, a finnek, a svédek, az angolok, a norvégok, az új-zélandiak és az amerikaiak. Humorérzék tekintetében a leghátrább a kanadaiak kullognak.

"Végre átértékelték a németeket" - kommentálta a hírt a londoni német nagykövetség szóvivője a The Times című brit lapnak -, és örömét fejezte ki amiatt, hogy végre elismerik a "németek nyitottságát a humorra."

A rangsor természetesen a kutatás folyamán még változhat, annál is inkább, mert a professzor a továbbiakban el kívánja mélyíteni a témát, a vicceken túli területekre is kiterjeszteni: feleletet szeretne kapni arra, hogy egyáltalán min és mennyire nevetnek Földünk népei.


Tömeges láboskoncert Argentínában - Duhalde elnök egyik lánya is "csörömpölt"     

Buenos Aires, 2002., január 16. (MTI) - Az argentin elnök egyik lánya is részt vesz a láboskoncertben, amely napok óta kíséri az argentin pénzügyi válság által kikényszerített újabb megszorító intézkedések elleni tiltakozó megmozdulásokat.

Ezt maga Eduardo Duhalde fedte fel az újságíróknak, megjegyezve, hogy a láboskoncertek résztvevői, akik pénzkivételi korlátozások és a politikai korrupció ellen tiltakoznak, igen különböző nézeteket vallanak, és nem kötődnek egy meghatározott politikai tömörüléshez.

Kedden Argentína számos városában több ezer tiltakozó özönlötte el a bankfiókokat, tiltakozva azoknak a pénzkivételi korlátozásoknak a szigorítása ellen, amelyeket a bankrendszer összeomlásának elkerülése érdekében vezettek be.

A peronista párti Duhaldénak öt lánya van, de azt nem közölte, melyik vett részt a tiltakozó akcióban. Ez a tiltakozó mozgalom "egy jövőbeli politikai erő bázisa lehet", amelynek azonban demokratikus alapon kell szerveződnie - vélekedett.

Buenos Aires kormányzati negyedében is tüntettek kedden. A munkanélküliek demonstrációja békésen zajlott le, egy időben Duhalde elnök nemzetközi sajtótájékoztatójával, amelyen bizakodó terveket vázolt fel. Programja szerint a gazdasági kibontakozás első lépéseként véget kell vetni "a külföldi áruk inváziójának".


Cipőpotyautas varangy     

Bécs, 2002. január 17. (MTI-Panoráma) - Egy linzi asszony önhibáján kívül különleges szuvenírt hozott magával Thaiföldről: amikor hazaérkezve kicsomagolt, az egyik cipőjéből egy kis varangy ugrott ki.

A hölgy két napig maximumra állított fűtéssel és szárított rovarokkal kényeztette a ragaszkodó állatot a fürdőkádban, aztán elvitte egy biológiai laborba, ahol a bécsi Természettudományi Múzeum segítségével azonosították a világutazót: egy Délkelet-Ázsiában meglehetősen gyakori, ártalmatlan fajtáról van szó.

A nő elmondta, hogy az üdülőhelyen, ahol szabadságát töltötte, elég sok ilyen állatka volt: szerettek befészkelődni az emberek cipőibe.

A varangy nem térhetett vissza az asszonyhoz, most megfelelő terráriumot vagy állatkertet keresnek neki, ahol befogadnák.

A csomagban egyébként volt egy másik varangy is, amely a búvárfelszerelésben tette meg a hosszú utat, de ennek a fizikuma gyengébb lehetett, mert út közben kimúlt.


Kongó: kitört a Nyiragongo vulkán, tízezrével menekülnek Gomából     

Goma, Kigali, 2002. január 17. (MTI) - Kitört csütörtökön reggel a közép-afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságban található Nyiragongo vulkán. Menekülők tízezrei keltek útra csütörtökön a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén lévő Gomából a szomszédos Ruandába, miután a Nyiragongo tűzhányóból előtört lávakígyók elérték a repülőteret és a város északnyugati részét. Az ország keleti részén, Goma városától alig tíz kilométerre északra fekvő tűzhányó oldalán három irányban - köztük a helyi repülőtér és egy regionális ENSZ-támaszpont felé - folyik a láva.

A lávafolyam óránként mintegy 20 kilométeres segítséggel tartott a repülőtér felé, bár haladását egy domb később lelassította. Egy másik lávafolyam elvágta a Gomától északra vezető utat. A tűzhányó kitörését a város központjában nem lehetett észlelni: füstfelhők nem voltak láthatóak, salak kilövellése és földrengés sem volt érezhető.

Csütörtök délután már összefüggő tömeg indult meg Gomából a határ ruandai oldalán lévő Gisenye felé. Az exodus nyugodtan kezdődött, a gomaiak javait szállító gépjárművek hosszú sorával. Az egyik északi városnegyed lakói már előbb távoztak a lávafolyam közeledtével. Este negyed kilencre a láva alig ötszáz méternyire volt az ENSZ kongói megfigyelő missziójának a repülőtér közelében lévő táborától - jelentették a hírügynökségek.

A gomaiak már amúgy is számos hányattatáson mentek keresztül. 1977-ben több tucatnyian vesztették életüket annak következtében, hogy a vulkán lávatava "kiömlött" a Nyiragongo hasadékain, és óránként hatvan kilométeres sebességgel zúdult le. Ez volt az eddig ismert leggyorsabb lávafolyás.

A tűzhányó rémületet keltett 1995 januárjában is, amikor megolvadt kőzetek esőjével fenyegette a lábánál lévő táborokat, ahol ruandai hutuk százezrei kerestek menedéket. Több mint egymillió hutu menekült el Ruandából az 1994-es mészárlások után, tartva a tuszik bosszújától. A táborokban kimerült férfiak, nők és gyerekek ezrei haltak meg kolerában.


Brit rendőrségi csodafegyver: bűnüldözési képlet     

London, 2002. január 18., péntek (MTI-Panoráma) - Sanyarú sors vár a brit bűnözőkre, legjobb, ha valamennyien jó útra térnek. A jövőben ugyanis szó szerint képletes harcot folytat a brit rendőrség ellenük annak köszönhetően, hogy matematikusok "csodafegyverrel", a bűnüldözés képletével, avagy egyenletével vértezték fel a Scotland Yardot.

Az eredményes küzdelemhez már csak az kell, hogy a rendőrök meg is tudják érteni, mi mit jelent benne.

A csodafegyver a következő:

NDb=(60%x Nc/Nt + 40%x Dc/Dt) x 17585

Ha valaki így nem értené, "szóvá tesszük": Endébé egyenlő zárójel nyitva hatvan százalék szorozva encé per enté plusz negyven százalék szorozva décé per dété zárójel bezárva szorozva tizenhétezer ötszáznyolcvanöttel.

(Aki még így sem érti, ne menjen rendőrnek - legalábbis britnek.)

Az egyenlet agyafúrt ereje nem abban rejlik, hogy mindegyik rendőr kap belőle egyet és hirtelen az üldözött bűnöző orra elé tartja, aki a képleten vagy annyira eltöpreng, hogy könnyű megfogni, vagy - ha egy csöpp esze van - menten megadja magát.

Nem. A képlet az erőforrások optimális térbeli és időbeli elhelyezésében nyújt segítséget, azaz abban, hogy hol és hány rendőrre van szükség Londonban. A matematikusok a képletbe belekalkulálták egyebek közt az egyes londoni körzetek lakóinak számát, a bűncselekmények gyakoriságát, a gazdasági helyzetet.

Az elméleti csodafegyver a 17 ezer 585 londoni rendőr 60 százalékát a lakosság körzeti megoszlása és szociális struktúrája alapján helyezi el, az állomány 40 százalékát pedig a bűnözés és a rendőri jelenlét igényszintje szerint.

A rendőrség szóvivője szerint a képlet valószínűleg nem mér döntő csapást a bűnözésre, ám nagyon nagy a gyakorlati haszna a rendőrök elhelyezésében. "Nem olyasmiről van szó, amit elvont matematikusok sütnek ki elvarázsolt dolgozószobáikban" - mondta a rendőrségi szóvivő.

Mindazonáltal a képlet miatt eddig még nem kezdték tömegével feladni magukat a brit bűnözők.

Viszont nem kizárt, hogy ők is számolni kezdenek vele...


Hóhérhiány miatt injekció     

Mbabane, 2002. január 18. (MTI-Panoráma) - Szváziföld feladta a reményt, hogy megfelelő hóhért talál és úgy döntött, hogy a jövőben inkább áttér az akasztásról az injekcióra - jelentette be az afrikai ország igazságügyi minisztere.

Szváziföld immár 19 éve küszködik hóhérhiánnyal, 1983 óta nem volt a kis afrikai országban kivégzés. Az igazságügyi minisztérium 1998-ban már odáig jutott, hogy beérte volna külföldi munkaerővel is, és nemzetközi hirdetés révén próbált hóhérra szert tenni. Akadtak pályázók, ám egyikük sem volt az igazi, az aspiránsok nem feleltek meg a minisztérium szigorú elvárásainak, pedig a két szomszédos országban - a Dél-afrikai Köztársaságban és Szomáliában - a halálbüntetés eltörlése miatt munkanélküliek lettek a hóhérok. Így született meg most a döntés, hogy jobb lenne áttérni az injekcióra, mert az nem igényel kivégzés-specialistát, elég hozzá egy egészségügyi szakember.

A 19 kivégzésmentes esztendő alatt mindazonáltal nem torlódtak össze túl sokan a siralomházban: összesen 9 halálraítéltje van Szváziföldnek.

A lakosság többsége - az Alkotmányt Felülvizsgáló Bizottság tavalyi közlése szerint - híve a kivégzésnek, és szeretné, ha a halálbüntetés az alkotmányba is bekerülne. A Szváziföldi Emberi Jogi Szövetség szerint azonban a kormány vonakodik élni a halálbüntetéssel, mert azzal ráirányítaná a nemzetközi figyelmet az országban az emberi jogokra. (Szváziföldön 1973 óta be vannak tiltva a politikai pártok, korlátozott a sajtószabadság.)

Az igazságügyi miniszter mindazonáltal csütörtökön azt mondta a Reutersnek, hogy várhatóan már az idén bevezetik az injekciós kivégzést.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...