Az MTI híreibõl - 2002.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 10

( 2002.)

 

Ausztria kiadta Amerikának az "évszázad csalóját"

Párizs, 2002. június 10. (MTI) - Sholam Weisst, az "évszázad csalóját vasárnap hajnalban egy titkos akció keretében Ausztria kiadta az Egyesült Államoknak - derült ki hétfőn Weiss ügyvédeinek tiltakozásából. Az egyedülálló eset főszereplőja hamisított csekkekkel megvásárolt egy amerikai biztosító intézetet, majd eltulajdonította számos idős biztosított pénzét, összesen 538 millió eurónak megfelelő összeget, s ezért az Egyesült Államokban távollétében 847 évi börtönre ítélték.

Weiss, aki még az ítélet előtt megszökött, 2000 októberében került rendőrkézre Bécsben, s a bécsi tartományi bíróság - amely eredetileg a kiadatás ellen döntött - a legfelső bíróság által visszautalt ügyben egy hónappal ezelőtt arra jutott, hogy Weisst mégis ki kell adni.

Ügyvédei a legkülönfélébb igazságügyi instanciákhoz fordultak egészen az Európai Törvényszékig, azzal, hogy Weiss nem volt jelen az amerikai tárgyaláson, így nem volt tisztességes az eljárás, továbbá hogy Amerikában a 847 év tényleges életfogytiglani börtönt jelent, míg Ausztriában mintegy tízéves szabadságvesztéssel lenne büntethető a tettes.

Végül az igazságügyi minisztérium kiadatási utasítását az ügyvédek még felül akarták vizsgáltatni a közigazgatási bírósággal és még várták az osztrák Alkotmánybíróság állásfoglalását is, s arra hivatkoznak utólag, hogy a közigazgatási bíróság a döntésig a kiadatás halasztásáról intézkedett, így súlyos jogsértés történt azzal, hogy Weisst éjnek évadján kivitték a repülőtérre és egy magánrepülőgéppel elszállították a floridai Orlandóba.

Az ügyvédek érvelése szerint Weissnek Amerikában semmilyen módja nincs jogorvoslatra, így egész életét rács mögött fogja tölteni. A bécsi igazságügyi minisztérium viszont arra hivatkozik, hogy a halasztó intézkedést továbbították annak a vizsgálóbírónak, akihez az ügy került, s a főhatóság kénytelen tiszteletben tartani a független bíró azon döntését, hogy Weiss a bécsi bíróságok további döntéseinek meghozataláig is kiadható.


Tűzriadó a Nemzetközi Űrállomáson

Houston, 2002. június 11. (MTI) - Tűzriadót jeleztek hétfőn a Nemzetközi Űrállomás (ISS) műszerei, miközben az új személyzet - az 5. expedíció - átvette az előző, 4. expedíciótól az űrállomás vezénylését; ám hamarosan kiderült, hogy nincs tűzvész az ISS- en.

- Ilyen téves riadó, ha nem is sűrűn, de előfordul; valószínűleg az űrállomás lakóterében lévő por miatt - magyarázta újságíróknak a texasi Houstonban, a Johnson űrközpontban Rick LaBrode, az űrállomás munkájáért felelős igazgató. - Az űrállomáson lévő füstérzékelők nagyon érzékenyek, és amikor az átlagosnál több személy van az állomáson, jobban felkavarodik a levegő, és több por szállong a légtérben. Jelenleg 10 űrhajós van az ISS-en: a két héten belül hazainduló 4. expedíció három tagja, s az Endeavour űrsiklóval pénteken érkezett hét ember. Közülük hárman maradnak több hónapon át az ISS lakói, a többiek még júniusban visszatérnek a Földre az űrsiklóval.

Hétfői munkanapjukon az űrhajósok folytatták a pénteken az Endeavour űrsikló által szállított, mintegy öt tonna tömegű élelmiszer és tudományos berendezés átrakodását az űrállomás rakterébe, és előkészítették a Canadarm2 robotkart a keddi "űrsétán" végrehajtandó szerelési feladathoz.


Virágzik a Tisza Csongrád és Szeged között

Szeged, 2002. június 12. (MTI) - Ismét virágzik a Tisza, a rövid életű kérészek hosszú évek után ismét násztáncukat járják a folyó felett Csongrád és Szeged között.

Török Imre György, az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: az elmúlt években a folyó szennyezettsége miatt elmaradt a kérészek nászrepülése.

- Idén azonban a korábban jellemző június végi tiszavirágzás helyett már június első hét végéjén láttunk rajokat a folyó felett - mondta az igazgató.

Magyarázta szerint tiszavirágzásként ismert jelenség a kérészek nászrepülése a folyó felett, amelynek során a hímek a víz felszínén megtermékenyítik a nőstényeket, majd elpusztulnak.

A rovarok évekig a Tisza iszapjában fejlődnek, majd az utolsó szakaszban szárnyakat növesztenek és kirepülnek, de csak egy-két napig élnek.

A szakember szerint a mostani alacsony vízszint, hiszen a kérészek a kis vizekbe teszik lárváikat, valamint a megfelelő vízminőség és a meleg idő is hozzájárult ahhoz, hogy a Csongrád-Szeged szakaszon, valamint a Maros-torkolatnál megjelenjenek a rovarok rajai a folyó felett. Rámutatott: a szennyezettségre érzékeny rovarok virágzása a Tiszán azt jelenti, hogy ismét elfogadható a folyó vízminősége.

Török Imre György úgy vélte, mindez azt jelenti, hogy a ciánszennyezés nem pusztította ki a folyó iszapjában lévő rovarok lárváit, bár azt szerinte továbbra sem tudni, hogy a nehézfém-szennyezés milyen károkat okozhatott esetükben.


Szegedi és nem amerikai a pikkelysömör új gyógymódja

Budapest, 2002. június 13. (MTI) - Eredetileg szegedi, nem pedig amerikai a pikkelysömör új lézeres gyógymódja - közölte Kemény Lajos egyetemi tanár az MTI-vel.

Kemény Lajos utalt az MTI június 11-i berlini hírére, amely a ZDF televízióban elhangzottak alapján beszámolt arról, hogy a pikkelysömörben szenvedő betegek milliói számára nyújthat segítséget egy új amerikai gyógymód, amellyel tavaly ősz óta a hanaui bőrklinikán is folytatnak már vizsgálatokat.

Kemény Lajos tájékoztatása szerint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) bőrgyógyászati klinikáján az általa vezetett munkacsoport alkalmazta először a "308 nm xenon chloride (XeCl) excimer" elnevezésű speciális lézert bőrbetegségek kezelésére.

Hozzátette: rangos tudományos újságokban közölték az SZTE kutatási eredményeit, amelyek szerint ez a kezelés hatékonyabb az eddigiekben leghatékonyabbnak talált fénykezelési formáknál.

Megjegyezte: a szegedi, majd az amerikai kutatók eredményei szerint a xenon chloride lézer más, UV-fényre jól reagáló betegség, például a festékhiány bizonyos formáinak terápiájára is hatékonyan alkalmazható.

Az egyetemi tanár közlése szerint a szegedi bőrgyógyászati klinika után az Amerikai Egyesült Államokban is elkezdték a 308 nm XeCl lézerrel a pikkelysömör kezelésének klinikai vizsgálatait.

Ismeretei szerint a szegedi munkacsoporttal megegyezően, az amerikaiak is eredményesen kezeltek ezzel a lézerrel pszoriázisos betegeket.

Kemény Lajos szerint az új eljárás előnye, hogy a lézerrel célzottan kezelhetők a bőrelváltozások.

Magyarázata szerint előnyös az is, hogy a lézer által kibocsátott fénysugár a betegségek kezelésében leghatékonyabb hullámhossztartomány közepén van, és az úgynevezett nem hasznos hullámhosszakat nem tartalmazza.

Az egyetemi tanár ismertetése szerint a lézerrel a beteget hetente kétszer kell kezelni, az egyébként szokásos heti 4 vagy 5 fényterápiás kezelés helyett.

Tapasztalata az is, hogy a lézeres gyógymód mellett kevesebb, igen költséges helyi kezelésben alkalmazott gyógyszeres készítményre van szükség.

Kemény Lajos szerint mivel a lézeres kezelés gyors és ambulánsan megoldható, csökken a pikkelysömörben szenvedő fekvő betegek, ezzel együtt az általuk igénybe vett táppénzes napok száma.


"Lajhármadár": a leglassúbb postagalamb

Hessisch Lichtenau, 2002. június 15. (MTI-Panoráma) - A Hessen körzetben lévő Hessisch Lichtenau "büszkélkedhet" a világ leglassúbb postagalambjával: a madár öt év alatt tette meg a 220 kilométeres utat Wiesbadenből vissza "otthonába".

Ez a teljesítmény napi 125 méteres átlagsebességnek felel meg, óránként pedig alig több mint öt méteres tempónak, így aztán ez a postagalamb még a csigák között sem tartozna a fürgék közé.

A "lajhárgalamb" tenyésztője, Oswald Drescher szerint egy normális sebességgel repülő galambnak másfél órára lett volna szüksége a 220 kilométeres táv megtételére.

Drescher elmondta, hogy galambját már régen elveszettnek hitte. Néhány nappal ezelőtt azonban váratlanul meglátta a madarat a galambdúcban. Feltehetően a csaknem öt évet egy másik galambkedvelőnél töltötte - áll a dpa jelentésében.


Kocsitoló verseny

Kocs, 2002. június 16. (MTI) - Tatabányai sikerrel ért véget a hét végén a Komárom-Esztergom megyei Kocs községben megrendezett kocsitoló verseny.

A minden eddiginél több, 20 férfi és egy helybéli női csapat közül - amelyek öt-öt főből álltak - ugyanis a tatabányai gárda tolt végig legrövidebb idő alatt egy 3,5 mázsa súlyú szekeret Kocs mintegy két kilométer hosszú dimbes- dombos főutcáján, s ezzel megelőzték az eddigi háromszoros győztes tatai csapatot.

Jól szerepelt a versenyen az olaszországi Montebellonából érkezett két gárda: negyedik és hetedik helyezésével bizonyította, hogy a lakóhelyükön is élő, mókás néphagyományt nem csak ismerik, hanem gyakorolják is.

A mostani rendezvénynek egy neves szegedi sportember volt a díszvendége.

Aranyi László egy körülbelül 300 kilogramm súlyú szekeret június 7-től egy hét alatt húzott el a kocsi rendezvényre azzal a céllal, hogy aktív mozgásra és egészséges életmódra ösztönözze a lakosságot.


Mick Jagger is lovag lett

London, 2002. június 15. (MTI) - Lovagi címet ajándékozott szombaton II. Erzsébet királynő Mick Jaggernek, a Rolling Stones együttes énekesének a zene területén végzett tevékenyégéért.

Mick Jagger, aki július 26-án lesz 59 éves, a királynő jubileuma alkalmából felterjesztettek között kapta meg a lovagi címet, olyan művészek társaságában, mint a drámaíró Harold Pinter és a londoni Királyi Nemzeti Színház rendezője, Trevor Nunn. Hírek szerint Jagger lovaggá ütését az egyik legnevesebb rajongójának számító Tony Blair miniszterelnök javasolta, "a brit zene terén nyújtott szolgálataiért". Ugyancsak lovagi címet kapott Bobby Robson egykori labdarúgó, a Newcastle United edzője.

Mick Jagger - vagyis immár hivatalosan Sir Michael Philip Jagger - kicsapongó életmódja, a sajtó és a televíziók által folyamatosan reflektorfényben tartott nőügyei és kábítószeres botrányai miatt már többször elesett e kitüntetéstől. Elton John 1997-ben Paul McCartney 1996- ban lett lovag "a brit zene terén nyújtott szolgálataiért" - igaz, Sir Paul esetében a kitüntetés odaítélése mellett komoly érv volt az a jelentős támogatás is, amelyet az egykori Beatle kulturális és jótékonysági létesítményeknek nyújt.


Sikeres kísérlet elektronikus szemmel

Lisszabon, 2002. június 17. (MTI-Panoráma) Egy portugál idegsebésznek sikerült elektronikus szemek segítségével részben visszaadnia egy vaknak a látását.

Az eljárás lényege, hogy a páciens agyának képeket előállító részét 16 elektród segítségével mini komputerhez kapcsolják, majd azt miniatűr kamerához csatlakoztatják. A szemüvegre hasonlító szerkezet segítségével a vakok ezután legalábbis térbeli tájékozódásra képesek és felismerik a tárgyak körvonalait. Jelenleg egy ilyen műtét körülbelül 75 000 dollárba kerül - olvasható az AFP jelentésében.

A sikeres lisszaboni műtétet végző sebész, Joao Lobo Antunes a Diario de Noticias című portugál lapnak elismerte, hogy az eredmények ellenére az eljárás tökéletesítésre szorul. Így például nem teljesen küszöbölték még ki a műtéti beavatkozás során előállható fertőzés veszélyét.


Munkahelyi flörtráták

London, 2002. június 18. (MTI- A dolgozó nők 61 százaléka úgy érzi, hogy a munkahelyi flört lelkesíti őt és erősíti a versenyszellemet. A Top Santé című brit magazin felmérése szerint a hölgyek 83 százalékának legyezgeti a hiúságát, ha egy férfikolléga vagy felettes közeledik hozzá, és csak 13 százalékuk él panasszal emiatt.

A magazin 5000 dolgozó nőt kérdezett meg. Mint kiderült: a nők tíz százaléka keveredett kalandba a főnökével. Ebből a 10 százalékos "mezőnyből" 11 százaléknál házassággal végződött a dolog, 12 százaléknál pedig jótékony hatással volt az illető hölgy előmenetelére a cégnél.

A főnöki kapcsolatokon túl, négy megkérdezett nő közül három számolt be arról, hogy flörtölt már kollégával, de csak 28 százalékuk merészkedett messzebbre, és lépett szexuális kapcsolatra.

Tíz megkérdezett nőből kilenc gondolja úgy, hogy túlzottan is kimeríti a családi és a munkahelyi kötelezettségek együttes teljesítése, és úgy érzi, ez káros testi és lelki állapotára. Hatvanhárom százalék úgy találja, hogy a munka miatt idő előtt megöregszik, 88 százalékuk pedig állandó stresszre panaszkodik.

A dolgozó nőknek igazán elegük van a mindent elvégző szupernőkből - állítja Juliette Kellow az életmód magazin szerkesztője, aki szerint ideje sutba dobni ezt a modellt.


Bonsaibika és pónitehén

Rockwell, 2002. június 19. (MTI-Panoráma) - "Póniteheneket" és bonsaibikákat tenyészt egy amerikai farmer. Dustin Pillardnak már mintegy félszáz apró marhája van, az állatok magassága még a 90 centit sem igen éri el.

A gazdának a törpetehenekkel, illetve a tehenek "törpítésével" az a célja, hogy a marhák ölebi bánásmódot kapó "szobatehenek" legyenek. Pillardot azonban nem fogja lehangolni az sem, ha nem lesznek kapósak törpemarhái, mint mondja: "Szeretem ezeket az állatokat, és már csak az újdonság kedvéért is kész vagyok tenyészteni őket."

"Minigulyájának" legkisebb felnőtt állata egy 84 centiméter 9 milliméter magas bika. A legnagyobbja nem egész 6 centivel haladja meg a legkisebb méretét. Súlyuk 140-170 kilogramm között van. A "bonsaimarhák" ára 1000 dollárnál kezdődik - jelentették a hírügynökségek.


Asztma ellen eleven hal ?

Haidarábád, 2002. június 20. (MTI) Megtalálták az az egyre több ember kínzó betegség, az asztma biztos ellenszerét. Az eljárás biztos gyógyulást eredményez, amennyiben a krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedő páciens három egymást követő esztendőben aláveti magát a kezelésnek és ráadásul még 45 napon át különleges diétát is tart - állítják a módszer hívei.

A módszer első hallásra kissé szokatlan: az eleven hal szájába tömik a sárga csodapasztát, mielőtt még a hal eltűnne az asztmás beteg torkában.

Az eljárásnak az a lényege, hogy a tíz centiméter hosszú hal a gyomorig megtett út közben vergődésével fellazítja a légcsőben lerakodott lepedéket, mielőtt még a gyomor a sárga gyógypasztát megemésztené.

A terápia sikerében rendíthetetlenül bízó mintegy félmillió pácienst az idén is különrepülőgépek, vonatok és autóbuszok szállítják India különböző részeiből Haidarábádba a kezelést végző Bathini Goud családhoz. "Ha a páciens betartja az utasításokat, úgy kezeskedünk száz százalékos gyógyulásáért, függetlenül attól, hogy milyen előrehaladott állapotban volt már az asztmája" - mondja Bathini Visvanath családfő. Aki vállalja, hogy a monszunesőzések kezdetének egy meghatározott napján Haidarábádba utazik, ott ingyen kapja a gyógyszert a családtól.

A titokzatos sárga paszta receptjét a család egyik őse egy szentként tisztelt hindutól kapta, nagyvonalú vendégszeretete jutalmaként. Összetétele azóta is hétpecsétes titok, mert a család nem akarja azt kereskedelmi forgalomba bocsátani.

A szent életű férfi ugyanis annak idején figyelmeztetett: a paszta elveszíti gyógyító hatását, mihelyt az üzletekbe kerül. Goud csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy az elkészítéséhez használt víz a családi birtok egy megáldott forrásából ered.

Évente százezren zarándokolnak India minden részéből Haidarábádba: olyan emberek, akik esküsznek a kezelés gyógyító hatására. Viharos széllel és rossz idővel dacolva a szabadban táboroznak a gyógyulást keresők, és seregük évről évre gyarapszik. "Hosszú az út ide és hosszú itt a várakozás, de végül is csekély ár ez azért, hogy egész életünkre megszabadulunk egy krónikus betegségtől" - vélekedik Manisa Gulati, aki Bombayből érkezett.

Az orvosok ellenben hallani sem akarnak a kezelésről. "Úgy gondolom, hogy inkább pszichológiai, semmint orvosi jelenséggel állunk szemben" - jelentette ki A.V.S. Reddy, a légúti megbetegedések szakorvosa a haidarábádi kórházban. A kezelés klinikai hatásosságáról nem léteznek statisztikai felmérések. "Az igazat megvallva, alig találkoztam még pácienssel, aki teljesen meggyógyult volna ettől a hal- kúrától" - jegyezte meg Reddy.

Egy kalkuttai páciens viszont elmondta az AFP-nek, hogy krónikus asztmában szenvedett és csak a szteroid- gyógyszerek tartották életben. Amióta azonban valaki hat éve erről a gyógymódról tájékoztatta, rendszeresen elmegy Haidarábádba és nincs szüksége többé más gyógyszerre.


Ismét egy kisbolygó süvített el a Föld mellett veszélyes közelségben

Párizs, 2002. június 20. (MTI) - Mindössze 120 ezer kilométer távolságban süvített el a Föld mellett június 14-én egy kisbolygó, és a csillagászok három nappal ezt követően észlelték az égitestet - jelentette be csütörtökön több tudományos intézmény.

A kisbolygó azonban - ha becsapódott volna a Földbe - világméretű katasztrófát nem okozott volna, mint az feltehetően történt 65 millió évvel ezelőtt, amikor egy termetes aszteroida ütközése planétánkkal okozhatta a dinoszauruszok uralmának a végét. A múlt héten Földközelbe került, 2002 MN-re elkeresztelt égitest ugyanis mindössze 120 méteres, de ezzel a méretével is körülbelül akkora kárt tehetett volna, mint 1908-ban a Szibériában becsapódott Tunguzka meteorit, amely 2 ezer négyzetkilométernyi erdős területet tarolt le.

Legutóbb március 8-án került veszélyes közelségbe a Földhöz egy kisbolygó, és azt is csak négy nappal azután észlelték, hogy "továbbállt". Az a kisbolygó azonban jóval kisebb - 50 méteres - és jóval távolabbra - 463 ezer kilométerre - süvített el a Föld mellett. A 2002 MN viszont a Hold pályáját keresztezte, tekintve, hogy égi kísérőnk közepes távolsága tőlünk 384 ezer kilométer.

A mostani esetnél is közelebbre - 105 ezer kilométerre - legutóbb 1994 decemberében közelítette meg a Földet egy 10 méteres kisbolygó.


Űrkutatás - Hunyorgó bolygócsira, születő bolygó ?

Washington, 2002. június 23. (MTI-Panoráma) - Az Egyszarvú csillagképben lévő KH 15D jelű csillag "hunyorog", szabályos időközönként fényét eltakarja tőlünk valami - vették észre néhány éve a Connecticut állambeli Wesleyan Egyetem csillagászai. Vajon mi az a rejtélyes valami, amely rendszeresen mintegy napfogyatkozást okoz a csillagnál, ugyanis annak fényét szabályos időközönként körülbelül kéthetes időszakra teljesen eltakarja.

Bolygó létét eleve kizárták a tudósok, tekintve, hogy a tőlünk 2400 fényévre lévő - egyébként a mi Napunkhoz hasonló - KH 15D csillag a becslések szerint mindössze 3 millió esztendős. Ez az életkor a csillagok esetében még a csecsemőállapotot jelenti, így nem valószínű, hogy KH 15D máris planétákkal vegye körül magát. A mi anyacsillagunk, a Nap például 4,6 milliárd éves.

Az egyetem kutatói hat esztendei megfigyelés után a héten ismertették a csillag 48,3 napos periódusú fényességváltozására adható magyarázatot. E szerint az csillag körül egy olyan por és apró kődarabok alkotta gyűrű jöhetett létre már a KH 15D születését követő viszonylag rövid időszakban, amelyből majd "összeállhatnak" a csillagnak a bolygói. Ebben a felhőben egy törmelékcsoport már össze is rázódott, és a csillag előtt rendszeresen igen közel elhaladva takarja el az égitest ragyogó fényét. De az is lehet - vélik a csillagászok - hogy e törmelékdarabok egyike- másika immár egyfajta bolygócsírával ér fel.

A felfedezés több szempontból is érdekes. Egyebek között azért, mert az eddigi feltételezések szerint egy csillagnak 3 millió évesnél néhány millióval idősebbnek kell lennie, hogy megkezdődjék körülötte a bolygóképződés. Most kitűnt: lehetséges ez már egy csillag zsenge ifjúkorában is.

Emellett a KH 15D esete az esetleges bolygókezdeménnyel fontos adalék lehet annak a kérdésnek megválaszolásához is, hogy miként születnek a bolygók egy Nap-szerű csillag környezetében - például mi történhetett a mi Naprendszerünk keletkezésekor.


Cindy Crawford űrturista lesz ?

Moszkva, 2002. június 20. (MTI) - Szívesen a világűrbe utazna orosz űrhajósok társaságában Cindy Crawford, a világ egyik legismertebb topmodellje. A sztár erről csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján beszélt.

A modellkedés mellett az utóbbi években filmes karrierrel is megpróbálkozó csillagnak azonban nincs ideje galaktikus odüsszeiákra: legfeljebb egyhetes "kirándulást" tenne a kozmoszban.

Az űrutazás részleteiről egyelőre nem esett szó, de Valerij Korzun, a nemzetközi űrállomás orosz parancsnoka már korábban jelezte, hogy szívesen látná az állomás fedélzetén a világhírű szépséget.

Cindy Crawford a Mercury nevű divatcég meghívására érkezett Moszkvába, ahol a svájci Omega új bizsukollekcióját mutatja be az orosz főváros egyik luxusbutikjában. A tervek szerint meglátogatja Moszkva nevezetességeit, köztük a Kreml épületét, csakúgy, mint a belváros legelegánsabb üzleteit. Ő adja át annak a rajzpályázatnak a díját is, amelyet az ő megmintázására írtak ki moszkvai képzőművészeti főiskolások körében. Mindössze egynapos moszkvai tartózkodás után a világsztár Szentpétervárra utazik.

A topmodell elmondása szerint bár negyedszer jár Moszkvában, csak most tudta jobban szemügyre venni az embereket, mivel korábbi útjaira mindig télen került sor, amikor csak bundákat és sapkákat látott. Most viszont az a benyomás alakult ki benne, hogy "a moszkvaiak nagyon szépek."


"Telefog"

London, 2002. június 21.(MTI-Panoráma) - Fogtelefon kifejlesztésén munkálkodnak brit mérnökök, illetve olyan fogpótláson, amely mobiltelefonhoz hasonlóan működik.

Tárcsája persze nem lesz a készüléknek, sőt nyomógombok sem igen akadnak rajta, amelyeket a nyelvvel lehetne pittyegtetni. Viszont hívások fogadására kémeknek is kiválóan alkalmas lesz a fogtelefon - avagy "telefog" -, amelyet fogorvosok rutinosan építhetnek be a telefonigénylők fogsorába.

A készülék lényege, hogy a hívó fél hangja digitális rádiójelként érkezik a fogba, amelyben az egy parányi vibrátor átalakítja rezgéssé, és a csontok rezonanciája által továbbítja hallható beszédként a belső fülnek.

A "telefog" nagy előnye, hogy senki más nem hallhatja, mit mond a hívó fél. Ez nem csupán a titkosság miatt fontos, hanem azért is, mert nem zavar senkit. Így aztán a "telefogat" színházban, moziban sem kell gazdájának kikapcsolnia - jelentették a hírügynökségek.

A két brit mérnök - James Auger és Jimmy Loizeau - már tesztelte találmányát és mint mondták, a mai microchipek parányi méreteit tekintve, pillanatokon belül beültethető a készülék egy fogba.


Városi verejtéktoplista

Chicago, 2002. június 23. (MTI-Panoráma) - Megszületett a városok verejtéktoplistája az Egyesült Államokban. Hasonló rangsorolás még sohasem történt.

Az izzasztás győztese - óránként több mint egy literrel - a Texas állambeli San Antonio lett. Az egy liternyi verejtékezés nem puszta ücsörgés, hanem egy órányi gyaloglás esetén áll.

A városok verejtéklistájának következő helyét is texasi település szerezte meg: Dallas-Fort Worth. Utána New Orleans következik (Louisiana), majd újra texasi város jön: Houston. Ötödik a floridai West Palm Beach.

A listán összesen ötven város szerepel. Izzasztási erejüket a nyári hónapok átlagos hőmérséklete és páratartalma alapján kalkulálták ki, minden egyes napra egy órányi sétával számolva, azaz összesen 92 órányi gyaloglással - jegyezik meg a hírügynökségek.


Hölgyek borotvával

Bécs, 2002. június 24. (MTI-Panoráma) - Ilyenkor, nyáron a hölgyek lenge ruházata elég sok bőrt mutat, nem is szólva a fürdőruhákról: ez indította a borotvakészülékeket és főleg pengéket gyártó Gilette céget annak tisztázására, hogyan és mennyire foglalkoznak a nők a szőrszálak irtásával.

Az NFO közvélemény kutató intézet által végzett, és hétfőn közzétett felmérés 13 európai országban kutatta a nők borotválkozási szokásait személyes interjúkban.

Nos, kiderült, hogy Ausztriában ugyan csökken, de Európában összességében nő a gyengébb nem körében azoknak a száma, akik rendszeresen megszabadulnak a lábukon, hónaljukban, vagy az úgynevezett fürdőruha-csíkon lévő szőrzettől.

A szőrnek valamilyen módon hadat üzenő nők Németországban és Ausztriában vannak a legkevesebben, számuk a megkérdezettek 33 százalékát teszi ki. Az élen a brit lányok-asszonyok járnak, akik közül 75 százalék borotválkozik vagy epilál, míg Spanyolországban és Olaszországban 70 százalékuk teszi ezt. Lengyelországban 57, Szlovákiában 56, Csehországban 55 és Magyarországon a nők 40 százaléka teszi valamilyen módon simává a bőrét.

Nem meglepő, hogy a hozzáállás a kortól is függ: a 14-19 évesek közül 52, a 20-24 évesek között 71, a 25-34 évesek között 58 százalék szőrtelenít, de a 65 éves kor feletti dámák közül már csak 2 százalék tartja ezt szükségesnek.

A felmérésből az is kiderült, hogy ma is a legrégebbi módszer a legnépszerűbb: a vizes borotválás eljárását választják a legtöbben, de egyre nő azoknak a száma, akik a szőrszálakat gyökerestől kiirtó epiláláshoz folyamodnak: ezt 1999-ben 11, tavaly már 14 százalék alkalmazta - derült ki (a pengegyártó cég számára felette fontos) felmérésből.


24 millió dollárért kelt el egy Picasso-akt

London, 2002. június 26. (MTI) - Az idei műkincs- árverések csúcsösszegéért, csaknem 24 millió dollárért kelt el Pablo Picasso egyik aktja a Christie's aukciós cég keddi londoni aukcióján.

A spanyol festő Akt nyakékkel című alkotását - amely az 1932-ből származik, s Picasso ifjú szerelmét, Marie-Therese Waltert örökíti meg - eredetileg 9-14 millió dollár közötti értékűre becsülte a Christie's, de egy ismeretlen vevő 23,97 millió dollárt is megadott érte a licitálás során.

Picassónak ez az aktja egy európai magángyűjtemény részét képezte, s a nagyközönség csaknem fél évtizedig nem láthatta, ugyanis legutóbb Oslóban mutatták be két kiállításon még az 1950-es években.

A korábbi árcsúcsot Claude Monet Nimfák (Vízililiomok) képe tartotta: egy hétfői árverésen elért 20,4 millió dollárral.


15 ezer euró "Kleopátra órájáért"

London, 2002. június 27. (MTI-Panoráma) - Csaknem 15 ezer eurónak megfelelő összegért, 9635 font sterlingért kelt el a ChristieÍs aukciós ház londoni árverésén az az arany karóra, amelyet a hatvanas években Elizabeth Taylor ajándékozott Richard Burtonnak.

Az egyiptomi királynőt megszemélyesítő díva a Kleopátra című film forgatása közben ajándékozta későbbi férjének a Patek karórát, amelynek hátlapjára a Wales-ben használatos régies nyelven ezt vésette: "Szeretlek !". Burton a filmben Antoniust alakította.

A néhai Richard Burton egyik dél-walesi rajongója csak azért utazott Londonba az árverésre, hogy megszerezhesse a karórát - írja az AP.

Taylor és Burton a film 1963-as forgatása közben egymásba szeretett és rá egy évre össze is házasodtak. 1974-ben azonban elváltak, majd 1975-ben újból megesküdtek, s egy év múlva megint elváltak. Richard Burton 1984-ben hunyt el.


Üstökösvadászatra indul a Contour űrszonda

Washington, 2001. június 28. (MTI) - Hétfőn a floridai Cape Canaveralról emeli a magasba egy Delta II. hordozórakéta azt az amerikai űrszondát, amely az elkövetkezendő években a tervek szerint legalább két üstökössel találkozik, hogy újabb adatokat és fényképeket küldjön a Földre ezekről a rejtélyes égitestekről.

Az üstökösök több mint 4,5 milliárd évvel ezelőtt jöttek létre, és mintegy mélyhűtött állapotban tartalmazzák azokat az ősanyagokat, amelyek tüzetes vizsgálata révén a tudósok sok izgalmas kérdésre választ kaphatnak, egyebek között bolygórendszerünk kialakulását illetően.

Az üstökösök egyetlen szilárd része a mag, amely mindössze néhány kilométeres jég- és sziklaelegy. A csillagászok piszkos hógolyóknak is nevezik őket. Ezek a sajátos égitestek igencsak megnyúlt pályán keringenek a Nap körül.

Amikor az üstökösmag a Nap közelébe érve felmelegszik, gázt és port lövell ki magából, és ennek eredményeként néhány 100 ezer kilométeres térrészt betöltő fénylő légkör, azaz kóma veszi körül. A Nap sugárnyomása, illetve a napszél mintegy megnyújtja ezt az üstökös-légkört, és ennek következtében alakul ki az egyes esetekben akár százmillió kilométert is elérő csóva, amelynek iránya ellentétes az üstökösnek Naphoz viszonyított mozgásával. Ez a jelenség olykor szabad szemmel is látható a Földről.

Az üstökösök űrszondás vizsgálata a nyolcvanas évek közepén kezdődött. Az amerikaiak 1985-ben Giacobini-Zinner üstökös csóváján vezették keresztül ICE nevű szondájukat. A Szovjetunióból 1984-ben bocsátották fel a VEGA-1 és a VEGA-2 szondákat, amelyek 1986 márciusában immár testközelből készítettek felvételeket a Halley üstökösről és magjáról. A VEGA-programban magyar szakemberek is jelentős részt vállaltak. Az űreszköz több tudományos berendezése volt teljesen, vagy részben magyar fejlesztésű.

A 76 esztendő elteltével 1986-ban ismét Nap, és következésképpen Föld közelébe került Halley-t meglátogatta az európai Giotto szonda és két japán mesterséges bolygó is. A Giotto a Halley lefényképezése után 1992-ben egy másik üstökösnek is a közelébe került.

E téren eleddig a Deep Space 1 amerikai űrszonda hajtott végre tavaly egyedülálló bravúrt a Borelly üstökös magjának a lefényképezésével. A Deep Space 1 küldetésének az a pikantériája, hogy tulajdonképpen nem üstökös-kutatására indították útjára 1998 októberében. Fő megbízatása egy forradalmian új ionhajtómű tesztelése és még 11 űrtechnológiai újdonság kipróbálása volt. Miután ezzel végzett, döntöttek úgy, hogy a Borelly felé irányítják, hogy annak kómájába behatolva készítsen felvételeket a nyolc kilométer hosszú burgonya alakú magról. A Deep Space 1- nek sikerült 2200 kilométerre megközelítenie célpontját, kiváló minőségű felvételeket küldött haza, és ami nem várt öröm volt a földi irányítás számára: a szonda úgy hatolt keresztül az üstökös kómáján, hogy magból nagy sebességgel kiáramló részecskék nem tettek benne kárt.

Az amerikaiak hétfőn indítandó CONTOUR szondájuk mellett - amelynek neve a Comet Nucleus Tour kifejezésből adódik - jelenleg egy másik olyan űreszközt is "utaztatnak", amelynek kizárólagos feladata az üstököskutatás: a Stardust (Csillagpor) 1999 februárjában indult útjára a Wild-2 üstökös felé. A szonda 2004 elején behatol a Wild-2 kómájába, kollektorai anyagot gyűjtenek, majd 2006-ban a Földre juttatja a rakományt.

A CONTOUR a tervek szerint 2003. november 12-én az Encke, majd 2006. június 19-én a Schwassmann-Wachmann 3 üstököst közelíti meg, immár jóval beljebb kerülve, 100 kilométeres távolságig jutva a maghoz. Elhaladva mellettük fényképeket készít róluk, illetve méréseket végez a kóma kémiai összetételéről. A felvételeken remélhetőleg 4 méteres nagyságú alakzatokat is ki lehet majd venni.

Az üstökösök vizsgálata az elkövetkezendő években várhatóan az űrkutatás egyik "sztárterülete" lesz. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA 2004 januárjában indítja Deep Impact nevű szondáját, amelynek az lesz a feladata, hogy a Tempel 1 üstökösbe becsapódva gyűjtsön adatokat a mag belsejéből. Az Európai Űrügynökség (ESA) pedig fél év múlva ereszti útjára a Rosetta szondát, amely 2011-től két éven át tanulmányozza a Wirtanen üstököst, és egy kisebb egysége megpróbál leszállni a magra.

A kutatások felgyorsítását egyes szakemberek már nemcsak a múlt faggatása miatt tartják fontosnak, hanem már azokra az időkre is előre gondolnak, amikor az ember bolygóközi térben tesz utazásokat. Sokan máris úgy vélik: ha az üstökösmag fagyott vizet tartalmaz, úgy a kométák egykoron majd egyfajta oázist jelenthetnek a világűr végtelen "sivatagát" járó vándorok számára.


Ausztria - nők "katolikus pappá szentelése"

Bécs, 2002. június 30. (MTI) - Hét nőt "szenteltek katolikus pappá" szombaton egy Passauból induló dunai hajón, amint ez egy késő esti sajtóértekezleten kiderült, s bár több egyházi képviselő szerint ez automatikusan maga után vonja az illetők kiközösítését az egyházból, az alsópapság és számos teológus szerint ideje lenne a szabályt felülvizsgálni, különös tekintettel a papok krónikussá vált hiányára.

A négy német, három osztrák és egy amerikai nő "szentelését" Romulo Braschi argentínai "érsek" és a nemrég általa "püspökké szentelt" osztrák Ferdinand Regelsberger celebrálta. Braschi az úgynevezett "Jézus király katolikus- apostoli karizmatikus egyházának" érseke, aki svájci sajtóhírek szerint szerepelt már "szellemgyógyászként" és más hasonló minőségekben és néhány áldozatát nagy pénzösszegeket könnyítette meg.

Maximilian Aichern linzi megyéspüspök vasárnap újra hangsúlyozta, hogy a "nők pappá szentelése" az egyházjog szerint érvénytelen, s a résztvevőket az egyházon kívülre helyezi, továbbá azért is elítélendő, mert akadályozza, ahelyett, hogy elősegítené a nők nagyobb elismerését és egyenjogúságát az egyházban.

A Kurier című lap viszont Paul Zulehner osztrák teológust idézte vasárnap, aki szerint aligha lehet jó lelkipásztor az, aki akár 4-6 településről kénytelen gondoskodni, s a hiány miatt rohamosan csökken a szentségek száma. A vasárnapi eljárás ugyan tévút, de a mai helyzeten változtatni kell, s ehhez valószínűleg fel kell adni a jelenlegi szabályozás egyes pontjait: szóba jöhet laikusok avatása, a cölibátus alóli kivétel s esetleg nők pappá szentelése is - vélte a teológus. Zulehner másfél éve felmérést végzett 2500 osztrák, német, svájci, lengyel és horvátországi pap körében, s 46 százalékuk támogatta a nők diakonátusát, továbbá 38 százalék vélekedett úgy, hogy bár a kérdésre van érvényes szabályozás, de a nők felszentelése teológiai szempontból nem kizárt. Végül a megkérdezett papoknak több mint felét erősen nyomasztja a pápa néhány nyilatkozata, az egyház házasságra vonatkozó és szexuális erkölcse, valamint hogy az egyház kitér a hit tartalmát illető nyílt vita elől, és e kérdések csupán a papok kis hányadának nem okoznak gondot.

Az egyházjog szerint a "nők pappá szentelése" olyan tett, amely automatikusan, további eljárás nélkül exkommunikációval - vagyis a hívők közösségéből való kizárással - jár. Ez a második vatikáni zsinat óta ritkán fordul elő, s az üdvözülésnek nem akadálya, mert javító büntetésnek számít, vagyis visszavonható. A középkorban különbséget tettek a "kis" és a "nagy" exkommunikáció között, s az utóbbival büntetettekkel nem csupán nem szabadott érintkezni, hanem ez nem ritkán állami következményeket is vont maga után, mint például Luther Márton esetében 1521-ben.


Sikeres a pandapornóvideó

Peking, 2002. június 30. (MTI) - Kezdi meghozni gyümölcsét a pandapornóvideó - jelenti a kínai sajtó.

Mint arról már korábban beszámoltak a lapok, a kínai szakemberek napi kétszeri "pornóvideó-vetítéssel" próbálják több kínai pandarezervátumban növelni a kihalófélben lévő állatok szexuális kedvét.

A lapbeszámolók szerint a Volungban élő Didi, egy hatéves pandamaci az "intenzív szexuális nevelés" hatására az elmúlt hónapokban határozottan növekvő libidóról tett tanúságot. Gondozói szerint az sem kizárt, hogy még az idén sikerül utódot nemzenie.

A hím pandáknak legalább 60 százaléka fogságban nem mutat semmi érdeklődést a nőstények iránt, és csak 10 százalék hajlandó párosodni természetes módon. Jelenleg alig ezer példány él szabadon, főleg Kína délnyugati hegyes- erdős vidékein, és átlagos élettartamuk nem haladja meg a 30 évet. Ezért a kínai kutatók a lehető legkülönbözőbb módszerekkel próbálkoznak, hogy megmentsék ezt a veszélyeztetett állatfajt.

Kísérleteznek a Viagrával, különböző hagyományos kínai és nyugati orvoslási módszerekkel, de eddig egyik sem bizonyult hatékonynak. Két évvel a pornóvideókkal történt első kísérletek után a csengtui nagy pandafarm rendszeressé tette a különböző testi gyakorlatokra és "pornófilmekre" alapozott napi - sőt napi kétszeri - foglalkozásokat.

Így, remélik, egyre több pandát sikerül ráébreszteni a szaporodás örömeire.


"Sír" vagy csak ázik a jeruzsálemi Siratófal ?

Jeruzsálem, 2002. július 3. (MTI) - Két, mélyen vallásos zsidó férfi kedden Jeruzsálemben megpróbált felmászni a Siratófalon át a muszlim hatóságok által lezárt templomhegyi területre, mivel a szent helyként tisztelt falon egy növekvő nedves folt volt látható, és ez arról győzte meg őket, hogy a Messiás eljövetele a küszöbön áll.

Néhány zsidó misztikus szerint a szent hely, a Siratófal "sírása" annak a jele, hogy a Messiás eljövete közel van.

A két vallásos férfi tettét valószínűleg ez motiválhatta, azonban a Templomhegyre nem sikerült feljutniuk, mivel a helyszínen tartózkodó izraeli biztonsági emberek az őrszobára kísérték őket.

Smuel Rabinovitch, a Siratófal körzetének főrabbija szerint a nedves elváltozást négy nappal ezelőtt vették észre a falnál imádkozó férfiak. A fal közepén észlelhető, jelenleg 10-szer 40 centiméteres folt vizsgálatát az izraeli műemléki hivatal szakemberei megkezdték, a gyanú szerint vízszivárgás okozhatja a jelenséget.

A jeruzsálemi Templomhegyet mind a júdaizmus, mind az iszlám szent helynek tartja. Itt állt mindkét zsidó templom: a Salamon király által építtetett, illetve a babiloni fogság utáni második templom is, amelyet a rómaiak romboltak le Kr.u. 70-ben. Jelenleg a hegyen - amely az iszlám harmadik szent helye - két mecset áll, a Sziklamecset és az al-Aksza mecset, Ariel Saron hivatalban lévő miniszterelnök 2000 szeptemberi, az intifádát kirobbantó látogatása óta pedig nem muszlim vallásúak a teret nem látogathatják - emlékeztetett az AP.

A teret felügyelő muszlim szervezet, a Vakuf nem tud arról, hogy az ügyben az izraeli fél megkereste volna őket, de biztosított arról, hogy számukra is fontos a szent körzet épségének fenntartása.


Tetováló ukrán alvilág

Kijev, 2002. július 5. (MTI- Az alvilág szereplői nem szívesen beszélnek üzleteikről, ezért Ukrajnában a kis és a nagy bűnözők tetoválás segítségével dicsekszenek beavatott társaik előtt törvénybe ütköző tevékenységükkel.

Anatolij Kapitanszki ukrán rendőr 28 esztendei szolgálata alatt bűnözőkön látható mintegy ötezer tetoválást fényképezett le - a tekintélyes gyűjteményt az Interpol is igénybe vette már.

Kapitanszki szerint bűnözői körökben névjegynek tekintik a tetoválásokat. A bőrön látható ábrák ugyanis nemcsak az illető "szakterületét" jelzik, hanem a bűnözők világának hierarchiájában elfoglalt helyét is. Aki ezt a titkos nyelvet egyszer megtanulta, az a tetoválások alapján akár pszichológiai képet is rajzolhat az illetőről, ami azután megkönnyíti bűnözők beazonosítását és kézre kerítését. Ennek pedig örülnek a nyomozók.

Példának hozza fel Kapitanszki, hogy különösen a helybeli kasszafúrók tetováltatják előszeretettel testükre ortodox kolostorok képeit. Azt is jó tudni, hogy minél több kupolája van a kolostornak, annál "tapasztaltabb" a páncélszekrények kirablója. Az ellenben ne rémissze el a laikusokat, ha a tetoválás csukott szájú szörnyet ábrázol, mert az ilyen ábrákat főleg "nyugalmazott" bűnözők tetováltatják testükre. Egy üvöltő tigrisfej férfitesten az agresszivitás kifejezője. Egy rózsaszál férfire tetoválva hűséget fejez ki, női testen ellenben azt jelzi, hogy az illető hölgy a vele egyneműek iránt vonzódik.

Kapitanszki szerint napjainkban már ritkán használják a kommunizmus korának jelképeit tetováláshoz. A szocializmus idejében még sok bűnöző vélte úgy, hogy Sztálin vagy Lenin- képpel a testén megkíméli őt a kivégző osztag. A Szovjetunió megszűntével azonban ez a naiv hiedelem is szertefoszlott. Az ukrán bűnözők körében, legalábbis ami a tetoválást illeti, Lenin kiment a divatból, a vallási motívumok viszont divatba jöttek.


"Fegyveres támadás" gyümölccsel-zöldséggel

Winnipeg, 2002. július 5. (MTI- A kanadai Királyi Lovasrendőrség két egykori tagját fegyveres támadás vádjával két hónapi börtönbüntetésre ítélte a winnipegi bíróság, mert a két férfi gyümölccsel és zöldséggel dobálta meg a helyi rendfenntartókat.

- Önök a kanadai lovasrendőrség és minden rendfenntartó alakulat szégyene - jelentette ki Arnold Connor bíró David és Daniel Dauphinee volt lovasrendőröknek, ismertetve az őket elmarasztaló végzést.

Az 50-es éveik elején járó Dauphinee-testvérek júniusban vitték végbe a most nekik felrótt tettet, amikor Winnipeg belvárosában álló lakóházukba rendőrök érkeztek egy betörés kivizsgálására. A két férfi az épület 19. emeletéről szúrta ki az utcán ténykedő rendfenntartókat, és a vád szerint előre megfontolt szándékkal támadást indítottak ellenük: először narancstüzet zúdítottak rájuk, majd a muníció fogytával veszélyesebb fegyverekkel szerelkeztek fel, almával és hagymával.

A támadást elszenvedő rendőrök a bíróság előt elmondták: fedezéket kellett keresniük, mivel testi épségüket féltették a járdán szétloccsanó gyümölcs- és zöldséglövedékektől - jelentette a Reuters.

A zsaruk egy csoportja azonnal felkutatta a merénylők szobáját, és a két tettes még azzal sem tudta megtéveszteni őket, hogy amikor beléptek hozzájuk, alvást színlelt az ágyban. Nem voltak igazán hitelesek, mivel mindketten erős alkoholos befolyásoltság alatt álltak, illetve feküdtek - közölte a hatóság.

Az nem derült ki a Reuters híréből, miért haragudtak az egykori lovasrendőrök a mai rendfenntartókra.


Német felmérés: az étel legyen inkább ízletes, mint egészséges

Majna-Frankfurt, 2002. július 7. (MTI-Panoráma) - A németek a táplálkozásban előbbre helyezik az élvezetet az egészségnél.

Az "Apotheken Umschau" című gyógyszerész szaklap megbízásából készített felmérés során ugyanis a megkérdezett 2575 személy 69 százaléka kijelentette, hogy mindig azt eszi, ami ízlik és amire étvágyam van".

A megkérdezettek csaknem kétharmada nincs tekintettel sem kalóriákra, sem koleszterinre, minden második pedig őszintén kijelentette: "Nem különösebben törődöm az egészséges táplálkozással".

Igaz, ebben szerepet játszik a kellő ismeretek hiánya is. A megkérdezettek háromnegyede ugyanis megerősítette, nem tudja, hogy miként kell egészségesen táplálkozni - áll az AP jelentésében.


2600 éves csecsemőcsontvázat találtak a Pireneusokban

Párizs, 2002. július 8. (MTI) - Egy megközelítőleg 2600 évvel ezelőtt, 6-8 hónapos korában meghalt csecsemő meglepően jó állapotban megmaradt csontvázát tárták fel a francia régészek Perpignan közelében.

A Keleti-Pireneusokban fekvő Ruscino mellett folyó ásatások során egy ókori faház maradványai között bukkant a sírra a perpignani Rémy Marichal vezette régészcsoport. A csontokat júniusban emelték ki a sírból, s elemzésük eredményeit hétfőn hozta nyilvánosságra a régió kulturális ügyeinek igazgatósága.

A régészek szerint az időszámításunk előtti 625. és 575. év közötti időszakban, az európai vaskorszak elején temették el szertartásos gonddal a - minden bizonnyal egy ibér törzsből származó - csecsemőt. A holttestet bőrből vagy szőrméből készült szemfedőbe burkolták, és ékszerekkel együtt hantolták el. Ez utóbbiak között volt egy vasból készült csat, és egy bronzgyűrűbe foglalt fogból, továbbá korall- és borostyándarabokból összefűzött nyakék.

A csecsemő csontváza rendkívül jó állapotban őrződött meg. Az AFP által idézett régészek szerint ez a sírlelet sok adalékkal fog szolgálni a kor tanulmányozásához.

Az ókori Rómát Hispániával összekötő egykori "Via Domitia" út mellett, Ruscino közelében már a XIX. században is végeztek régészeti feltárásokat. A most nyilvánosságra hozott lelet a korábbi leleteket bemutató múzeum látogatóinak szánt parkoló építési munkálatait megelőző régészeti feltárás során került elő.


Bőgőmajom született a Szegedi Vadasparkban

Szeged, 2002. július 10. (MTI) - Bőgőmajom született a Szegedi Vadasparkban; a faj ritkasága miatt az esemény igazi szenzációnak számít.

Gősi Gábor igazgató szerdán az MTI-nek elmondta: a fekete bőgőmajom (Alouatta caraya) Brazília középső részének őserdeiben, valamint Bolíviában és Paraguayban él, állatkertekben meglehetősen ritka.

Európában - hazánkat is beleértve - mindössze öt ország tíz állatkertjében tartják a fajt, a törzskönyvi adatok szerint ötvenhét egyedet.

Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban látható, mostantól már három példány. A szülők Nagy-Britanniából származnak, s noha már öt éve vannak Szegeden a vadasparkban, eddig még nem szaporodtak.

A kicsi, akit a gondozók a kisbőgő hangszer után Csellónak neveztek el, az első Magyarországon született bőgőmajom.

- A cica nagyságú jövevény két hete született; de a nemét még nem sikerült megállapítani, mert állandóan anyján lóg - mondta az igazgató.

A család a majomerdőben, legtöbbször a fák magasában tartózkodik, ahol fogófarkuk segítségével akrobatikus ügyességgel közlekednek az ágak között.

- Etetéskor a gondozó hívására lejjebb merészkednek, és ilyenkor a fák alatt sétálgató közönség közelebbről is megfigyelheti őket - tette hozzá Gősi Gábor.


Hétmillió éves előember maradványaira bukkantak

Párizs, 2002. július 10. (MTI) - Egy 6-7 millió éves előember maradványaira bukkant Csád északi, sivatagos részein egy francia-csádi régészeti expedíció.

A Nature című tudományos folyóirat csütörtöki számában megjelent cikk szerint ez minden idők legrégebbi előemberének lelete, aki közel áll a majom és az ember legutolsó közös őséhez, de már egyértelműen az emberi fajhoz tartozik.

A csapatot Michel Brunet, a poitiers-i egyetem professzora vezette. A ritka leletet csádi kollégája, Ahounta Djimdoumalbaye találta meg 2001 júliusában: egy őslény koponyája csaknem teljesen épen maradt, és töredékeket találtak legalább öt egyéntől származó alsó állkapcsokból, valamint három fogat is. Az új ősembert Sahelanthropus Tchadensisnek nevezték el, és a "Toumai" becenevet kapta, ami "életreményt" jelent helyi nyelven, vagyis goranul. Így nevezik a Djourad-sivatagban a száraz évszak előtt született gyerekeket.

A lelet korát csak közvetve tudták megbecsülni, a környéken talált ősállati maradványok, ragadozók, elefántok, antilopok, vízilovak csontjai alapján.

A francia-csádi ősrégész missziónak ez a második nagy tudományos szenzációja az "Abel"-nak elnevezett 3-3,5 millió éves australopithecus 1995-ös koro-toroi felfedezése után. Mindkettő cáfolni látszik Yves Coppens francia professzor elméletét, amely szerint a Rift völgye volt Afrikában a választóvonal az emberiség fejlődésében: tőle keletre a főemlősök a nyílt tereken lassan emberré váltak, tőle nyugatra pedig az erdőben maradt rokonaik gorillák vagy csimpánzok maradtak. Csakhogy "Abel" és "Toumai" is legalább 2500 km-re e "válaszfaltól" éltek. Coppens, miután felfedezte "Abel"-t, fenntartotta elméletét, mert - mint mondta - Kelet-Afrikában 3000 australopithecus-kövületet találtak, míg Csádban csak egyet. Ugyanakkor hozzátette, hogy ha Nyugat-Afrikában kiásnak sokkal régebbieket, 7-8 millió éveseket, akkor felül kell vizsgálnia nézeteit - írja az AFP.

A felfedezés máris vitákat váltott ki tudományos körökben. Brigitte Senut, a párizsi természettudományi múzeum munkatársa, aki 2000-ben Kenyában fedezte fel a csádi lelettel nagyjából egyidős "Orrodin"-t, fenntartásait hangoztatta "Toumai" ember mivoltával kapcsolatban. Szerinte a csádi ősember inkább ősgorillára emlékeztet. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy ha ez így lenne, a felfedezés még fontosabb lenne, mert eddig a nagy afrikai majmok egyetlen közvetlen ősének maradványait sem találták meg.


25 prekolumbián múmiát találtak Peruban

Lima, 2002. július 11. (MTI) - Huszonöt múmiát, továbbá emberáldozatok bizonyítékait találták meg perui régészek Lima egyik külvárosában egy középkori település maradványai között. A falu az inkák uralkodása előtti időszakban, az 1100 és 1400 közötti korban virágzott. A feltárások jelentős információkkal segítik a korabeli város szerkezetének és működésének megértését.

A tíz éve feltárás alatt lévő helyszínen összesen már 220 múmia került elő az ásatások során. Most négy-négy olyan asszony, gyermek és kutya maradványait is megtalálták, akik annak idején bizonyíthatóan élő áldozatul szolgáltak az indiánoknak az inka hódítás előtt.


Rendőrbábuk Kaposváron

Kaposvár, 2002. július 12. (MTI) - Rendőrnek tűnő fémfigurákat helyeznek el Kaposvár forgalmas, városba vezető útjai mellett; a két ember nagyságú bábu közül az elsőt pénteken állították őrhelyére, a város és a megyei rendőri vezetőinek jelenlétében.

A "kollégák" - ahogy Király Ferenc ezredes, városi kapitány fogalmazott - balesetek megelőzése céljából posztolnak az utak mentén.

Hozzátette: ahogy az igazi rendőröket is, az őrmesteri rangot viselő s egy valódi kaposvári rendőr arcmásával elkészített táblákat alkalmanként áthelyezik más körzetbe..

Kaposvár rendőrkapitánya úgy vélte: a némi humorral fűszerezett ötlet nem árthat a rendőrség tekintélyének, egyúttal hangot adott meggyőződésének, hogy nemcsak a hivatalos eljárási módozatok vezethetnek eredményre.

Mint mondta: az út mentére kiállított fémrendőrökkel egyetlen céljuk van, a figyelemfelhívás, s ha ezt sikerül elérni, akkor nem volt hiábavaló a kezdeményezés.

A kaposvári rendőrkapitányság kedvező külföldi tapasztalatok alapján döntött a két fémrendőr elkészíttetése mellett.


Az egész város a polgármester vendége volt

Bukarest, 2002. július 15. (MTI) - Városa egész lakosságát megvendégelte születésnapján a romániai Bákó polgármestere, aki ezzel a szokatlan gesztussal biztosított magának címlapot a hétfői román központi sajtóban.

A névnap és a születésnap ünneplésének ma is igen komoly a hagyománya Romániában. A neves politikusoknak szinte kötelességszerűen kijár a központi sajtótól, hogy a jeles napokon az újság címoldalon köszönti őket, de a polgármesterek ilyen megtiszteltetésre eddig csak a helyi lapoktól számíthattak.

Dumitru Sechelaru polgármester azonban vasárnap, 44. születésnapján a város egyik központi parkjába hívta az embereket, hogy köszönthessék őt. Tízezer ember megvendégelésére készült születésnapi jegyek szétosztásával.

A tíz tonna sült kolbász, a tartályvagonnyi bor és a több tartálykocsiból csapolt sör is kevésnek bizonyult azonban. Nagy számú csendőr és egy kommandóalakulat bevetésére volt szükség ahhoz, hogy az ingyen ételért, italért kezdődött tülekedés ne fajuljon tömegverekedéssé.


Házasságok az égben is köttetnek - Kínában

Sanghaj, 2002. július 17. (MTI-Panoráma) - Egy kínai légitársaság lehetővé kívánja tenni, hogy a házasulandók az "égben" mondhassák ki a boldogító igent.

A Sanghai Airlines eheti közleménye szerint a jövőben egy nyolcüléses repülőgépen elvégzett esketési szertartás átszámítva 2900 dollárba, mintegy 700 ezer forintba kerül. A társaság aelsősorban jómódúakra gondolt, akik pompás esküvői szertartást terveznek.

Szakértők, mint például a házasságkötési tanácsadással foglalkozó Ju Csien azonban kételkednek az új szolgáltatás sikerében, mivel ezért az árért akár 150 vendéget is meg lehet hívni hagyományos esküvői szertartásra Kínában.

Hivatalos adatok szerint tavaly 16 millióan kötöttek házasságot Kínában - emlékeztet az AFP.

Általában persze a földön.


A golf bölcsője Hollandiában ringott ?

Bonn, 2002. július 19. (MTI-Panoráma) - Skóciát tartották eddig a golf szülőhazájának, ám ezt cáfolja a neves bonni angol nyelvtudós és sporttörténész, Heiner Gillmeister.

Érvelése szerint a golf szó a holland kolvéből, vagy kolfból ered, ami pásztorbotot jelentett. Németalföldi festők nem egy alkotásukon ábrázolták a golfjátékot már a XV. század közepétől egészen a XVIII. század elejéig. Ráadásul egy 1545-ből fennmaradt latin nyelvtankönyvben annak szerzője, Pieter van Afferden is ír a golfról, egy olyan sportágról, amelyben "a játékosok ütő segítségével megpróbálnak lyukba juttatni egy labdát".

A sporttörténész szerint Skócia két régi törvény szövegével támasztotta alá azt az igényét, hogy a golf szülőhazájának tekintsék. Az edinburghi parlament 1457. március 6-án határozatban tiltotta meg "a labdarúgást és a golfot". 1491-ben pedig még ennél is tovább mentek: tilalmat rendeltek el "futballra, golfra és minden hasznot nem jelentő sportágra".

Gillmeister abból indult ki, hogy a golf szó alatt a skótok a hoki előfutárát érthették, amelyet pásztorbottal játszottak. Fennmaradt leírások szerint ugyanis abban a játékban két csapat ide-oda lökdösött egy labdát - áll a dpa jelentésében.


Per a fejkendő nélküli igazolványképért Tatárföldön

Moszkva, 2002. július 19. (MTI) - Az oroszországi Tatárföldön tizenöt muzulmán asszony pénteken pert indított azért, hogy a hatóságok ne kötelezzék őket fejkendőik levételére a személyi igazolványhoz szükséges fénykép elkészítésekor.

A bíróság pénteken hallgatta meg a felpereseket, valamint a belügyminisztérium tisztviselőit. Az asszonyok érvei szerint "Allah elrendelte, hogy mindenütt, a fényképen is úgy nézzünk ki, mint az életben". A Korán, az iszlám szent könyve szerint a muzulmán asszonyoknak csak az arcuk és a kézfejük maradhat fedetlen, a test többi részét el kell takarni. A bírósághoz fordult nők szerint a fejkendő nélküli fényképezés sérti jogaikat és méltóságukat. Éppen ezért megtagadják, hogy új személyi igazolványukhoz olyan fénykép készüljön, amelyen nem viselik fejkendőjüket.

A belügyminisztérium tisztviselői szerint a személyi igazolványba csak fejdísz nélküli fénykép kerülhet, amelyen az arcot nem fedi semmi. Korábban a hívőknek egyes kivételes esetekben lehetővé tették, hogy fejkendőben fényképezzék le magukat, illetve, hogy ilyen kép kerüljön az igazolványba. Ez a jogszabály azonban ez év júniusától hatályát vesztette. További nehézséget okoz, hogy a fejkendő ellepi a fényképezendő személy fülét, nyakát, haját, és eltakarja az arcát is.

Anver Galjamov, a nyugat-oroszországi muzulmánokat tömörítő egyik csoport jogi szakértője szerint ez az első ilyen jellegű ügy Oroszországban: itt a többség ortodox keresztény vallású, az utána következő második legnagyobb vallás azonban az iszlám.

Az AP tudósításában megírta, hogy Tatárföldön a lakosság nagyobb része muzulmán hitű. Az ateista beállítottságú Szovjetunió felbomlását követően a köztársaságban egyre több tatár gyakorolja az iszlám vallást.

A bíróság augusztus másodikán tartja következő meghallgatását.


Tea 80 ezer fontért Károly herceggel

London, 2002. július 21. (MTI) - Londoni sajtóértesülések szerint nyolcvanezer fontot fizetett egy boldog licitáló azért, hogy jótékony célból együtt teázhasson Károly wales-i herceggel és meglátogathassa highgrove-i birtokának kertjeit.

Mint a Buckingham-palota szóvivője az AFP-vel közölte, a sajátos árverést maga a brit trónörökös ajánlotta fel, hogy így vegyen részt élettársával, Camilla Parker-Bowles-szal együtt az ARK alapítvány támogatásában, amely beteg, erőszakot, vagy más fizikai bántalmazást elszenvedett gyermekeken próbál segíteni.

A szóvivő ugyanakkor nem volt hajlandó megerősíteni a The Sunday Telegraph-ban megjelent összeget. A népszerű hetilap ugyanis megszólaltatta a herceg egyik közeli munkatársát, aki szerint a 80 ezer font Károly ötlete volt, mert "ehhez környezetében senki sem vette volna a bátorságot."

Az alapítvány más "díjakat" is tervezett a támogatás fejében: ilyen volt egy találkozó az angol bajnok és kupagyőztes Arsenal futball-csapat tagjaival, vadászat Madonna ashcombe-i birtokán, vagy pedig páros teniszmérkőzés Elton John és Guy Forget francia teniszbajnok ellen. Az ARK gálaestjén, amelyet július 11-én tartottak Londonban Elton John koncertjével egybekötve, 2,1 millió font gyűlt össze. Egy belépőjegy 5000 fontba került - írja a francia hírügynökség.


Concerto mobiltelefonokra

London, 2002. július 22. (MTI-Panoráma) - Minden zenekedvelő rémálma, ha egy hangverseny közben megszólal a nézőtéren egy mobiltelefon. Az angliai Cheltenhamben rendezett klasszikus zenei fesztivál azonban polgárjogot szerzett, legalább egy estére, napjaink legátkozottabb áldására: ingyenes koncertet szenteltek a mobiltelefonnak, "a világ legkelendőbb hangszerének".

Simon Turner angol zeneszerző 30 hordozható telefonra komponált harminc perces, négytételes művet, amely Marcus Moore karmester pálcájának intésére a helyi polgármesteri hivatalban hangzott fel a hétvégén. Turner nem úgy közelítette meg a mobilok okozta zenés hangzavart, mint azok, akiknek utcán, buszon, étteremben lépten-nyomon megzavarja a nyugalmát, hanem, mint mondta, kihasználta annak "teljes zenei potenciálját".

Elvégre jól tudjuk: a telefonokból klasszikus motívumok, slágerek, mozgalmi dallamok, autódudák és más, egyéni dallamok egyaránt előbújhatnak, csak ki kell találni hozzájuk a megfelelő összhangzatot. Hogy az egész kompozíció még emberközelibb legyen, az egyik tételbe a közönség is bekapcsolódhat, saját szerkentyűivel.

Moore szerint csodálatos dolog egy olyan zenekar, amelyben minden hangszer harmonizál. Manapság a mobilnál nincsen népszerűbb, ezért remek alkalom annak hangjait "pozitív módon" összekombinálni. Ugyanígy vélekedik Toby Smith fesztiváligazgató is, aki a kísérletben a telefonőrültek és a hagyományos zenerajongók összebékítésének lehetőségét látja.

A cheltenhami fesztiválon összesen 64 koncertet rendeznek az idén. A többi 63 előadás esetében a nézőket határozottan felkérik mobiljaik kikapcsolására.


Vikunya született a Szegedi Vadasparkban

Szeged, 2002. július 23. (MTI) - Magyarországon először született vikunya, a kecses, megjelenésében leginkább az őzre emlékeztető dél-amerikai teveféle hétfőn látta meg a napvilágot a Szegedi Vadasparkban - tájékoztatta az intézmény igazgatója kedden az MTI-t.

Gősi Gábor elmondta, hogy a csikó a születését követően rövid idő múlva talpra állt, és mindenhová követi anyját, aki féltő gonddal vigyázza.

A Szegedi Vadasparkba 1999- ben az Európai Fajmegmentő Program keretében érkezett egy fiatal hím és két nőstény vikunya a berlini, valamint a frankfurti állatkertből.

Az akkor alig egyéves hím tavaly érte el az ivarérett kort.

A vadaspark vezetőinek nagy örömére mindkét nőstény anyai örömök elé nézett az idén, ám egyiküknél két héttel ezelőtt szülési problémák adódtak, ezért császármetszést kellett végrehajtani. Az anya már jól van, de a kicsinyét nem sikerült megmenteni.

A vikunya egyébként állatkertekben meglehetősen ritka, Magyarországon is csak a Szegedi Vadasparkban él. Gősi Gábor ismertetése szerint a vikunya eredeti hazája az Andok hegység, amelynek 4-5 ezer méter magas meredek lejtőin boszorkányos ügyességgel közlekedik, s akár 7 ezer méter magasan is kalandozik.

Víz nélkül akár napokig is kibírja, ebből a szempontból emlékeztet az óvilági tevékre. Ugyanakkor jóval kisebb náluk, mindössze 50 kilogramm súlyú és nincs púpja sem.

A vikunya arról nevezetes, hogy gyapjából szövik a világ legfinomabb kelméjét, amely még a kasmírnál is értékesebb.

A spanyol hódítás előtt kizárólag az inka uralkodók hordhattak vikunya gyapjúból készült ruhát. Ha a közönséges indián ilyen ruhát öltött magára, halállal lakolt érte.

A gyapjú megszerzéséhez az inkák nem ölték meg az állatokat, hanem szűk völgybe terelték, majd a nyírás után elengedték őket.

Az Európából érkezett vadászok azonban halomra lőtték az állatokat, ami majdnem a faj teljes kipusztulásához vezetett, a vikunya csak a szigorúan védett rezervátumokban talált menedéket - ismertette a Szegedi Vadaspark igazgatója.


Fantomtakarító

London, 2002. július 23. (MTI-Panoráma) - Elkendőzött arcú, fekete esőkabátos férfi csap le Kettering városában éjnak évadján immár hetek óta: a koszra. A titokzatos fantom az éj leple alatt kitakarítja a koszos bevásárló-negyedet.

A városka sétálóutcájában boltot üzemeltető tulajdonosok meglepetten látják, hogy reggelre a máskor szemetes utca makulátlanul tiszta. Ez főként azért érdekes, mert a közterület- fenntartóknak régóta nem kötelességük szemetet gyűjteni és felsöpörni arrafelé.

Senki nem tudja, ki lehet a titokzatos jótevő, bár egy biztonsági kamerának sikerült megörökítenie, ahogy seprűvel és fekete szemeteszsákokkal járja az utcákat éjfél után. Széles karimájú kalapja és arcába húzott kendője miatt azonban vonásai nem látszanak a felvételen.

A magas férfi nem csak takarít, nevel is. Kis cédulákat ragasztott ugyanis az összes kukára, ezzel a felirattal: "Tartsátok tisztán a környéket - üdvözlettel: a Fantom." Búcsúzóul még felintegetett az őt figyelő biztonsági kamerának, majd távozott.

- Jól takarít. Igazán nagy öröm látni, hogy az utcák újra ragyognak - mondta a Reutersnek az egyik helyi bolt vezetője, majd hozzátette: - Legközelebb kint hagyok a bolt előtt egy kis tisztítószert és vizet, hátha lemossa az ablakokat is.


Az itt élő külföldiek imádják Budapestet

Budapest, 2002. július 23. (MTI) - A Magyarországon élő külföldiek többsége imádja Budapestet a város emberléptékű mérete, építészeti örökségei, gazdag kulturális élete miatt, ugyanakkor negatívan értékeli a hivatali ügyintézést és a hajléktalanok számának növekedését - derül ki egy most összegzett közvélemény-kutatásból.

A Fővárosi Önkormányzat által létrehozott Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutatóközpont Kht. felmérésének eredményeit Bihary Gábor, a főváros területfejlesztési és regionális együttműködési tanácsnoka, valamint Ongjerth Richárd, a közhasznú társaság ügyvezető igazgatója ismertette a sajtó képviselőivel kedden.

Ismertetésük szerint az ez év nyarán végzett kutatás arra kereste a választ, hogy a legalább fél éve a fővárosban élő külföldiek milyennek látják Budapestet.

A reprezentatívnak nem tekinthető felmérés során nyugati és Keletről érkezett diákokat, üzletembereket és oktatókat, illetve hozzátartozókat és egyéb okból itt tartózkodókat kérdeztek.

Bihary Gábor elmondta: a külföldiek a budapestieket kedvesnek, illedelmesnek, nyitottnak és segítőkésznek tartják, valamint nagyon kommunikatívnak. A helyiek szívesen és könnyen nyílnak meg a külföldieknek és egyre többen beszélnek valamilyen idegen nyelvet.

Kifogásolják viszont, hogy a kulturális eseményekről idegen nyelvű előzetes nem jelenik meg és kevés a szinkronizálatlan film.

Az összesítésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a külföldiek valamennyien negatívan értékelik a hivatali ügyintézést és annak nehézségeit. Szerintük kiszámíthatatlanul és mindennemű logikától mentesen működik a hivatalok többsége, az ügyintézők pedig soha nem mosolyognak, sőt sok esetben lekezelőek és kioktatók.

A nyilatkozók elmarasztalóan említették a hivatali és rendőrségi korrupciót, illetve a társadalmi különbségek kiéleződését. A hosszabb ideje itt élők szerint egyre több a hajléktalan, a nincstelen, amire a szociális szférának mihamarabb megoldást kellene találnia - vélekedtek.

A külföldiek szemében Budapest az utcai közlekedést tekintve nagyon biztonságos város, inkább az emberek lakása és autója van veszélyben, semmint fizikai épsége.

A tömegközlekedést általában jónak ítélik, bár kifogásolják, hogy egyre ritkulnak a járatok és általában keveslik a fővárost az agglomerációs településeket összekötő vonatok és buszok számát.

Bihary Gábor az MTI kérdésére elmondta: a főváros az említett negatívumok közül a hajléktalanok számának folyamatos növekedését értékeli a legsúlyosabbnak, ezért annak kezelésére próbál mihamarabb megoldást találni.


A csokikor korábban kezdődött

London, 2002. július 24. (MTI-Panoráma) - Minden eddiginél régebbi kakaónyomokat fedeztek fel amerikai kutatók Kr. e. 600- ból származó edényekben, ami azt jelenti, hogy a csokoládé világhódító útja legalább 1000 évvel korábban kezdődött, mint ahogy eddig gondolták.

A majákról és az aztékokról köztudott, hogy rajongtak a csokiért, kedvencük azonban a folyékony állapotú csokoládén képződött hab volt. Ennek nyomait fedezték most fel amerikai régészek a közép-amerikai Belize-ben fekvő Colha településen talált csőrös edényekben.

A leletek előkelő maják sírjaiból kerültek elő. A kerámiák a díszítések alapján valamikor Kr. e. 900 és Kr. u. 250 között készülhettek. Az edényekből származó maradékokat egy pennsylvaniai élelmiszerkutató intézetben elemezték. Az intézet egyik munkatársának, Jeffrey Hurstnek - legnagyobb meglepetésére - három korsóban is sikerült kakaónyomokat kimutatnia.

Hurst a vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a maják által fogyasztott csokoládé valószínűleg nem nyerné el a mai kor emberének tetszését. Véleménye szerint a maja csoki íze leginkább olyan keverékhez hasonlíthatott, amelyben a kakaót vízzel és néhány fűszerrel elegyítették.

A belize-i felfedezés alapján a kutatók úgy vélik, hogy ez a terület lehetett a kakaóbab termesztésének fő központja a Kr. e. 900 és Kr. u. 250 közötti időszakban - olvasható a BBC honlapján.

Az archeológusok feltételezése szerint az ókorban a csokoládét nem édességként fogyasztották, hanem sokkal inkább húsételek mellé ették és gyakran kevertek hozzá vizet, kukoricát, erős paprikát (chili) és/vagy mézet.


Távúszó labrador

London, 2002. július 25. (MTI-Panoráma) Csodával határos módon menekült meg egy fekete labrador, miután kiesett gazdájának csónakjából a dél-angliai partok előtt.

A kétéves Todd kompok, tartályhajók és jachtok mellett elúszva hat óra alatt 16 kilométert tett meg a hullámzó tengeren és gazdájának legnagyobb örömére épségben partot ért a Beaulieu folyó torkolatánál.

A rendőrség a parton az állat fülében lévő mikrochip segítségével már könnyen rátalált az úszórekorder ebre - jelentette a szerdai brit sajtó.

Állatorvosok szerint egészen rendkívüli, hogy egy kutya ekkora távolságot tudjon úszva megtenni, különösen tengeren - írta a Reuters.

A labrador lábujjai között különben úszóhártyák találhatók.


Előkerült egy tíz évvel ezelőtt ellopott Picasso- kép

Párizs, 2002. július 26. (MTI-Panoráma) - Megkerült egy Svájcban több mint tíz évvel ezelőtt eltulajdonított Picasso-kép a Lyon közelében lévő Ecully francia kisvárosban.

Francia lapjelentések szerint a rendőrség már múlt szerdán megtalálta a festményt.

Picasso 1914-ben készült olajképe, a L'as du trefle (Treff ász) a genfi Krugier galériában volt látható, mielőtt ellopták volna. Értékét 450 ezer euróra becsülik. A 45 éves férfi ellen, akinek birtokában van jelenleg a kép, vádat emelhetnek orgazdaság címén.

A rendőrség szerint Ecullyben, ugyanabban a helyiségben más olyan műalkotások is megtalálhatók, amelyeket 1993- ban és 1994-ben tulajdonítottak el a genfi Krugier galériába történt betörés során.

A betörőket a svájci igazságszolgáltatás már 1995-ben elítélte - jelentette az APA.


Helybeli lány lett a füredi Anna-bál szépségkirálynője

Balatonfüred, 2002. július 28. (MTI) - Helybeli diáklány, a 18 éves Csima Petra lett a szombat éjszaka megtartott 177. balatonfüredi Anna-bál szépségkirálynője.

A királynő első udvarhölgye Tábori Judit 16 éves veszprémi diáklány lett, a második udvarhölgy pedig a 18 éves tapolcai Ács Zsófia.

A szépségkirálynő herendi vázát és egy aranyalmát, valamint egy kétszemélyes utazásra jogosító csekket kapott. Herendi vázát és utazási csekket kaptak az udvarhölgyek is. Mindhárom szépséget megajándékozták a rendezők egy-egy márkás órával is.

Vasárnap délelőtt a bálkirálynő és udvarhölgyei - a füredi polgármester társaságában - sétakocsikáztak a balatoni fürdőhelyen, huszárbandérium kíséretével és hatalmas tömeg érdeklődése mellett.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án - leánya névnapján - rendezte balatonfüredi fogadójában Szentgyörgyi Horváth Zsigmond. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel. (A férj később az 1848- 49-es szabadságharc altábornagy lett, majd Aradon kivégezték.)

Az Anna-napon évenként rendezett balatonfüredi bálok országos hírűvé lettek, a rendezvényeket szívesen látogatták a reformkori politikusok és írók.

A bálkirálynőt 1862 óta jutalmazzák aranyalmával.


Juhászalpaka

Sydney, 2002. július 29. (MTI- Juhászkutya helyett juhászalpakát alkalmaz nyájőrzőként egyre több ausztrál juhász.

A gyapjas szőrű, hosszú nyakú alpaka külsőleg nemigen hasonlít a hagyományos juhászkutyákhoz, de képességeit tekintve nyugodtan versenybe szállhat a profi nyájőrzőkkel, mindenekelőtt rókák ellen kiváló. Az Andok magaslatairól származó "miniteve" nem tépi szét a vörös bundás ragadozót, más módon "nem hagyja élni": kitartóan kergeti, állandóan rávisítva, és ha netán utoléri, agyontapossa elülső lábaival.

- Az alpakákkal őrzött nyájak környékéről a rókák szinte teljesen eltűnnek - mondta Bob Richardson, az Ausztrál Alpaka Szövetség elnöke a Reutersnak.

Az alpakák ráadásul könnyen összebarátkoznak a birkákkal, rendkívül erős bennük az oltalmazási vágy és akár az életüket is feláldozzák, csak hogy megmentsék a rájuk bízott állatokat.

Az őrzéshez hozzátartozik a megfelelő riasztási képesség. Az alpakák ugatni ugyan nem tudnak, viszont fülrepesztően visítanak, amit még egy nagyon nagyot halló juhász is meghall, nem beszélve a birkákról.

Mendezen nyájőrző tulajdonságai miatt az alpakákat egyre több juhász alkalmazza, és már nem csak juhnyájakhoz, hanem kecskecsordák, sőt libafalkák felügyeletére is.

Érdekes, hogy a hím alpakák úgynevezett harcifogakat képesek növeszteni - hogy párzási időszakukban kasztrálják a konkurenciát -, mégsem ezek a fogasak a jó őrző-védők. Geoff Fysh alpakatenyésztő szerint nyájőrzésre csak a legalább két éves, ivartalanított hím példányok alkalmasak.

Ausztráliában mintegy 35 ezer alpaka él, csak Peru és Chile előzi meg az állatok számát tekintve.


Űrkutatás - mégsem ütközik a Föld a kisbolygóval

Los Angeles, 2002. július 30. (MTI) - Az újabb megfigyelések alapján kizárható az a lehetőség, hogy a hónap elején felfedezett kisbolygó 2019. február 1- jén a Földdel ütközzön - közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA egyik legtekintélyesebb tudományos központja, a kaliforniai Pasadénában lévő Jet Propulsion Laboratory (JPL).

A múlt héten lázba hozta a világot az Új Mexikó amerikai szövetségi államban működő LINEAR obszervatórium bejelentése, hogy a három héttel korábban felfedezett, két kilométeres kisbolygó pályájának első megfigyelései alapján az aszteroida 2019. február 1- jén összeütközhet bolygónkkal. Bár a csillagászok már ekkor is nagyon kicsi esélyt adtak a kozmikus karambol bekövetkeztének, a világ tömegtájékoztatása baljóslatú szenzációként tálalta a hírt, tekintve, hogy egy ekkora méretű kozmikus tárgy becsapódása a Földbe akár globális léptékű rombolást okozhat.

A JPL munkatársai web-lapjukon nyilvánosságra hozott közleményükben leszögezték: most már kizárhatónak tartják az ütközést a 2002 NT7-es jellel ellátott égitesttel. Egyelőre ugyan nem lehet teljes mértékben elvetni annak lehetőségét, hogy a becsapódás pontosan 41 évvel később, 2060. február 1-jén megtörténik, de a pasadenai központ tudósai szerint hamarosan ez a feltételezés sem lesz már helytálló.


Sírmásolat

Kairó/London, 2002. július 30. (MTI) - Brit egyiptológusok arra készülnek, hogy elkészítsék I. Széthi fáraó (Kr. e. 1292-1279) sírjának pontos mását.

A Királyok Völgyének legnagyobb és legimpozánsabb sírját az 1980-as években zárták be és azóta nem látogatható. Adam Low és munkatársai ezért úgy döntöttek, hogy a modern technológia segítségével ókori leírások és háromdimenziós térképek alapján megpróbálják felépíteni a gazdagon díszített sír pontos mását, amely a tervek szerint 2005-re készülne el.

A XIX. dinasztia egyik legnagyobb uralkodójának sírját, amelyet az egyiptomi művészet sixtusi kápolnájaként emlegetnek, 1817-ben fedezte fel Battista Belzoni olasz kalandor. Néhány év alatt az építményből szinte semmi sem maradt, a legszebb szobrok és falfestmények külföldi múzeumokba kerültek, a restaurátorok pedig olyan viaszkeveréket használtak, amelyek szinte teljesen eltűntették a festményeket a reliefekről.

Law és munkatársai abban bíznak, hogy a sírmásolat sokkal valóságosabban adja majd vissza a több ezer éves sír egykori pompáját, mint a sivatagi homok által betemetett maradványok.

Az új sír - a helyiségben uralkodó hőmérséklet, az illatok, de még a földön lévő por - is pontosan ugyanolyan lesz, mint az eredeti volt - állítják a régészek.


Sodródó jéghegyek

Punta Arenas, 2002. augusztus 1. (MTI) - Négy jéghegy sodródik a Dél-Amerika és a Dél-Shetland- szigetek közötti Drake-szorosban az Atlanti óceán felé. A legnagyobb közülük több mint 150 méter hosszú - közölte a chilei haditengerészet.

Az Antarktiszról leszakadt kolosszusok óránként kettő- négy kilométeres sebességgel haladnak és veszélyeztetik a hajózást. A négy jéghegy nagysága szokatlan ebben az évszakban.

Tavaly októberben egy hetven kilométer kiterjedésű, a vízfelszíntől negyven méteres magasságba kiemelkedő óriás jéghegy veszélyeztette a hajózást, mielőtt az argentin partok előtt széttöredezett volna.

A tudósok a globális hőmérséklet emelkedésének tulajdonítják, hogy egyre gyakrabban töredeznek le az Antarktisz-ról óriási jégtömbök - írja az AFP.


Lottózni csak csillagjegyek szerint érdemes

Tokió, 2002. augusztus 2., péntek (MTI- Lottózni csak csillagjegyek szerint érdemes - legalábbis egy japán bank tanulmánya szerint.

A Mizuho pénzintézet lottórészlege 3515 lottónyertes csillagjegyét vizsgálta meg, és arra jutott, hogy a bakok lőnek a legkevésbé bakot, ők a legszerencsésebbek ebben a szerencsejátékban. A második helyen a vízöntők állnak, a harmadikon pedig a halak. A "legkevésbé nyertes" az ikrek mezőnye, ők voltak a legkevesebben a 3515 személy között.

A Reuters jelentése arra nem tért ki, hogy az embereknek esetleg nagyobb százaléka bak, mint például ikrek csillagjegyű, ezért a valószínűségi törvényekből fakadón nem csoda, hogy a lottónyertesek között is több bak akad, mint ikrek.


A német nők a fogamzásgátló tabletta-tabella éllovasai

Hannover, 2002. augusztus 3. (MTI- A német nők világelsők a fogamzásgátló tabletták szedésében.

A világ népességét nyilvántartó német alapítvány (DSW) jelentése szerint a szilárd párkapcsolatok csaknem 59 százalékában védekeznek a német nők fogamzásgátló tablettával a nem kívánt terhesség ellen. A tabletta-tabella második és harmadik helyén a holland hölgyek (49 százalékkal), illetve a belga nők (csaknem 47 százalékkal) állnak.

A listán eléggé hátul kullog az Egyesült Államok, ahol a nőknek mindössze 16 százaléka védekezik fogamzásgátló tablettával. A sereghajtó, 0,2 százalékkal, Szomália - olvasható az APA jelentésében.


Elolvadt a szent fallosz

Amarnat (India), 2002. augusztus 3. (MTI- A nagy meleg miatt elolvadt az indiai Armanat barlangszentélyben az a falloszt formáló jégcsap, amelyet a hinduk Siva isten megnyilvánulásaként tiszteltek.

A Himalája vonulatai között 3800 méter magasan fekvő barlangot évente több tízezer zarándok keresi fel, akik akár életüket is készek kockáztatni, csak hogy megpillanthassák az istenséget jelképező jégfalloszt. Az elmúlt napokban érkezett zarándokoknak azonban a nemrégiben még 2 méter hosszú jégpéniszből már csak egy tócsa jutott.

Az AFP jelentése szerint a jégcsap eltűnése ellenére a hindu hívők továbbra is szentként tisztelik a helyet, ahol a hagyomány szerint Siva feltárta házastársa előtt a teremtés titkát.


500 dollár 1 centért

New York, 2002. augusztus 3. (MTI- New York lakosai lázasan kutatnak pénztárcájukban abban a reményben, hogy esetleg hozzájuk került az az 1909- ben vert egycentes érme, amelyet véletlenül adott ki kezéből az amerikai numizmatikai társaság volt alelnöke.

Scott Travers, aki figyelmetlenségből hagyta el az érmét a New York-i nemzetközi pénzkiállításon, 500 dollár jutalmat ajánlott fel az 1 centért.

Az eltűnt aprópénzen, amelyet San Franciscóban vertek, Abraham Lincoln hajdani amerikai elnök képmása látható. A múlt század elején ez a érme volt a leggyakoribb aprópénz fajta, ma azonban már csak néhány darab van belőle - jelentette az AFP.

A numizmatikai kiállításon a Lincoln-érméken kívül bemutattak egy 100 ezer dolláros papírpénzt is, amelyből az egész világon csupán 60 darab maradt meg. A 100 ezer dolláros csaknem 1 millió dollárt ér - ritkaságának köszönhetően.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...