Az MTI híreibõl - 2002.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 11

( 2002.)

 

Megint "hízik" a Föld

London, 2002. augusztus 4. (MTI-Panoráma) - Megint "hízik" a Föld, pontosabban "úszógumit növeszt". A jelenségre egyelőre nincs pontos magyarázat. A Science című amerikai tudományos szaklapban megjelent cikk szerint az elmúlt két évtized alatt a Föld folyamatosan "soványodott", de 1998-ban ismét "hízásnak" indult.

A zsugorodás folyamata természetesnek tekinthető, hiszen bolygónk egy lassan kihűlő égitest, de a "hízás" oka egyelőre nem ismert.

A tudósok feltételezése szerint a Föld szilárd kérge (litoszféra) és a forró, olvadt magma (asztenoszféra) közötti átmeneti réteg okozza, hogy bolygónk - az idős emberekhez hasonlóan - "úszógumit" ereszt az Egyenlítőnél. A jelenség következtében bolygónk, amely korábban sem volt tökéletes gömbforma, egyre inkább egy sütőtökre kezd hasonlítani dagadó "derekával".


Robotkomorna az öregotthonban

London, 2002. augusztus 5. (MTI) - Robotkomornával bővült az amerikai Oakmontban működő öregek otthonának személyzete. A műlánylény neve Pearl, azaz Gyöngy.

A robotkomorna ultrahang és optikai távolságmérő segítségével teremt kapcsolatot az otthon idős lakóival. Túl azon, hogy hangjelzéssel figyelmezteti őket az étkezések kezdetére és a fontosabb napirendi időpontokra, el is cseveg velük az időjárás alakulásáról és az aktuális tévéműsorokról.

A New Scientist című brit tudomány folyóirat cikke szerint a műkomorna amellett, hogy képes szavakkal hangosan kommunikálni, érintésérzékeny képernyőjén meg is jeleníti mondandója szövegét, még könnyebbé téve az idősek számára a megértést. A robotkomorna (ki)írása öles betűs, hogy könnyű legyen elolvasni.

Pearl eddig minden tekintetben beváltotta a hozzáfűzött reményeket: az otthon lakói hamar megkedvelték a személyzet műtagját.

Az egyetlen problémát az jelenti, hogy a robot az idős emberek szerint túl gyorsan mozog, ezért a fejlesztők most olyan program kidolgozásán fáradoznak, amelynek segítségével lassítható lesz Pearl és társai sebessége.


Tiszteletbeli druidává avatták Cantenbury jövendő érsekét

Saint David (Wales), 2002. augusztus 5. (MTI) - Tiszteletbeli druidává avatták hétfőn Walesben Cantenbury jövendő érsekét, aki a brit sajtó értetlenkedése láttán szükségét érezte határozottan cáfolni, hogy a szertartással valamiféle pogány hit követőjévé vált volna.

Az 52 éves, walesi születésű és jelenleg a walesi érseki tisztséget betöltő Rowan Williamst a walesi kultúra hagyományos ünnepe, az Eisteddfod alkalmából fogadták a Fehér Ruha Rend szervezet tagjává. Williams a walesi kultúra ápolásában szerzett érdemeivel nyerte el a kitüntető címet, a látványos külsőségek közepette megrendezett ünnepség idejére pedig fekete reverendáját hosszú fehér lepelre cserélte.

Bár a szervezet tagjai - a pogány sámánok neve után - druidának nevezik egymást, a rendezvényen képviselt egyetlen vallás a keresztény volt: a nézők elénekeltek néhány keresztény himnuszt.

A brit sajtó egy része értetlenkedve fogadta, hogy Williams - aki Cantenbury jövendő érsekeként hamarosan a világ mintegy 70 millió anglikán hívőjének vallási vezetőjévé lép elő - elfogadja a druida címet. Az anglikán egyház konzervatívabb érzésű lelkészei fejcsóválva fogadták a történteket, mondván: az Afrikában szolgáló anglikán lelkészek hogyan fogják ezek után keresztény hitre téríteni a helyi lakosokat, ha azok azt látják, hogy az anglikán egyház vallási vezetője is ilyen rendezvényen vesz részt.

Williams az ünnepség előestéjén kiadott nyilatkozatában viszont nagyon bántónak találta, hogy a druidák hagyományos évi találkozóját, a Gorseddet akárcsak közvetve is összefüggésbe hozzák a pogánysággal. A walesieket pedig kifejezetten dühíti, hogy az Egyesült Királyságban évszázadok óta szomszédságukban élő angolok pogány rítusokkal keverik össze a walesiek több évszázados múltra visszatekintő kulturális fesztiválját.


A kutyák még annál is intelligensebbek

London, 2002. augusztus 6. (MTI- A legújabb tudományos vizsgálatok szerint a kutyák intelligensebbek, mint azt a tudósok korábban gondolták.

A kaliforniai egyetem munkatársai szerint az ebek képesek számolni és ugatásukkal üzeneteket tudnak továbbítani.

"A kutyák magatartását tanulmányozó szakemberek korábban azt gondolták, hogy a kutyák ugatásukkal egyszerűen környezetük figyelmét akarják magukra vonni, de a mostani vizsgálatok azt mutatják, hogy a különböző hangmagasságú vakkantások sokkal több jelentést hordoznak" - olvasható a New Scientist című brit tudományos szaklapban.

Sophia Yin kutató szerint a kutyák, ha gazdájuk távol van tőlük, éles, átható hangon ugatnak, ha viszont idegen közeledik vagy az ajtócsengő szólal meg, akkor mélyebb, keményebb hangot ütnek meg. Ha játékos kedvében van az eb, akkor szabálytalanul változó, magas hangok törnek elő a torkából.

A tudósok szerint a kommunikáción kívül a kutyák még számolni is tudnak, főleg ha ennivalóról van szó. Robert Young 11 kevert fajtájú eben végzett kísérletet. A vizsgálat első fázisában a kutyáknak meghatározott számú jutalomfalatkát mutattak. Néhány perc múlva egy ernyő ereszkedett a halmok elé, és Young bizonyos halmokból elvett, másokhoz hozzátett, míg voltak olyanok is, amelyeket változatlanul hagyott. A kutyák azokat a jutalomfalatkás halmokat, amelyekhez hozzányúlt Young, sokkal hosszabb ideig bámulták, mint azokat, amelyek érintetlenek voltak.

A kutató szerint ennek az az oka, hogy az ebek, megszámolva a falatkákat, azzal szembesültek, hogy azok darabszáma nem egyezik meg azzal, mint amire számítottak.


Patkányszaporító gyorsbüfék

London, 2002. augusztus 7.(MTI) - Étkezési, vagy inkább étkezés utáni szokásaik rövidesen elronthatják a britek étvágyát - legalábbis azokét, akik nem szeretik a patkányokat.

A "Keep Britain Tidy" (Tartsuk Rendben Nagy-Britanniát) elnevezésű környezetvédelmi szervezet ugyanis alapos tanulmányozás után megállapította, hogy mivel az emberek gondtalanul eldobálják a gyorsbüfékben felszolgált étel maradványait, a patkányok mind nagyobb számban mutatkoznak az angol városok utcáin.

A rágcsálók napjában testsúlyuk egytizedét fogyasztják el. Az utcákra kerülő fast-food hulladék előcsalja őket természetes sötét életterükből, ami - a szervezet szerint - rövidesen lidércnyomásos helyzetet idézhet elő.

A szervezet ezért a brit kormánnyal együttműködve mindent elkövet azoknak a gyorsbüfé láncolatoknak a megrendszabályozására, amelyek ma még nem bocsátanak szemetesládákat fogyasztóik rendelkezésére.

A környezetvédők szerint az angolok napjainkban 80 százalékkal több szemetet dobálnak el az utcákon, mint a hatvanas évek közepén, mielőtt az első gyorsbüfék megjelentek a városok utcáin - áll az AFP jelentésében.


A hosszú élet titka

London, 2002. augusztus 7. (MTI) - Amerikai kutatók szerint az ember testhőmérsékletétől, valamint a szervezetében található inzulin és egy szulfátvegyület, az úgynevezett dehidroepiandroszteron-szulfát (DHEAS) mennyiségétől függ, ki milyen hosszú ideig él.

A Science című amerikai tudományos szaklapban megjelent cikk szerint azok, akiknek átlagos testhőmérséklete és inzulinszintje alacsony, de DHEAS- szintje magas, hosszabb ideig élnek, mint akiknél ez fordítva van.

A kutatók egyelőre nem biztosak abban, hogy mi áll a jelenség mögött, de feltételezésük szerint a hosszabb életet meghatározó testhőmérséklet, illetve vegyületek szintje az anyagcsere folyamataival áll összefüggésben.

A hosszú élet titkának megfejtéséhez a tudósok szigorú diétára fogott egereken végeztek kísérleteket. Az ellenőrzött étrenden tartott állatok hagyományos ételeket fogyasztó társaikhoz képest 40 százalékkal hosszabb ideig éltek, és alacsonyabb volt testhőmérsékletük, inzulinszintjük, de magasabb volt szervezetükben a DHEAS aránya.

Az eredmények ismeretében a baltimore-i időskori kutatóintézet tudósai 1500 embert vontak vizsgálat alá. A magasabb kort megélt személyeknél az egerekhez hasonló jelenséget figyeltek meg a testhőmérséklet, az inzulin és a DHEAS viszonylatában. Egyetlen lényeges különbség: az egerekkel ellentétben a hosszabb életű emberek nem voltak diétára fogva.

Ha a tudósoknak sikerülne megfejteniük, hogy az embereknél mi tartja alacsonyan a hőmérsékletet és az inzulinszintet, valamint mi emeli magasra a DHEAS arányát, akkor megoldódna a hosszú élet titka - vélik a kutatók.


Nagy mozisiker Indiában a dupla ülés

Bombay, 2002. augusztus 9. (MTI) - India történetében először, három bombayi moziban is bevezették szerelmesek részére kitalált dupla üléseket.

Ez a konzervatív Indiában azért különösen érdekes, mert a közvélemény az egymás kezét fogó párokra is rossz szemmel néz, nemhogy a nyilvánosan ölelkezőkre.

Ám mostantól, ha elsötétül a moziterem, szabad a pálya a szerelmeseknek. Semmi extrémre nem kell gondolni, egyszerűen India történetében először három moziban is kettős székeket vezettek be a szerelmesek örömére. Az ülések szélesebbek ugyan a szóló széknél, de középen nincs elég hely a karoknak, vagyis ha a szerelmesek kényelmesen akarnak ülni, át kell ölelniük egymást.

Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a kettős székek főleg a főiskolás-egyetemista párok körében lettek népszerűek. "Igazi kulturális előrelépésnek tartom ezt az ötletet. Szerintem hülyeség az a nagy szemérmeskedés. Bombay többi mozijában is be kellene vezeti a kettős székeket!" - mondta a Reutersnak egy 21 éves fiú.

Az egyik mozi menedzsere szerint a merész székmegoldás a házaspárok körében is nagy sikert aratott.


Hitvesi csetepaték - ahogy a nők és a férfiak értékelik

2002. augusztus 10. (MTI) - A házasságtan szerint a férjek sohasem emlékeznek a hitvesi csetepatékra, míg a feleségek soha nem felejtik el azokat. Egy új tanulmány próbál magyarázattal szolgálni erre: a nők agya jobban érzi és tartja emlékezetében az érzelmeket, mint a férfiaké.

Amerikai pszichológusok egy csoportja nők és férfiak csoportjait vizsgálta meg abból a szempontból, hogy miként tudnak visszaidézni elborzasztó fényképeket három héttel azután, hogy látták azokat és megállapították, hogy a nők visszaidéző képessége 10-15 százalékkal pontosabb volt.

Az amerikai tudományos akadémia közleményeiben megjelent tanulmányban Turhan Canli, aki a lélektan helyettes professzora a New York-i Állami Egyetemen /Stony Brook/, megállapította, hogy a nők agya jobban megfelel az emóciók felfogásának és emlékezetben tartásának.

Canli, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, hogy a kísérlet során alkalmazott érzelmi ösztönöket nagyobb százalékban idézték vissza a nők, mint a férfiak. Ezek a megállapítások összhangban vannak azokkal a korábbi kutatási eredményekkel, amelyek szerint különbség van a nők és a férfiak agyműködésében. A tanulmány szoros kapcsolatot állapít meg a megismerő viselkedés és az agyszerkezet között, amikor az agy érzelmi ösztönök hatására aktiválódik.

A tanulmány alátámasztja azokat a korábbi kutatási eredményeket is, amelyek szerint a nőknek általában jobb önéletrajzi memóriájuk van nemcsak az érzelmi események vonatkozásában. Igazolja azt is, hogy a feleség jobban emlékszik a hitvesi csetepatékra, mint a férje. Ennek egyik oka az, hogy az ilyen összetűzéseknek nagyobb jelentősége van a nők, mint a férfiak számára.

Canli és kollégái a tanulmány készítése során egyénileg tesztelték 12 nő és 12 férfi érzelmi memóriáját fényképek felhasználásával. Egyes képek közönségesek voltak, mások pedig olyanok, amelyek erős érzelmeket váltanak ki.

Minden kísérleti alany megtekintette a fényképeket és egy háromfokozatú skálán helyezte el őket emocionális intenzitásuk szerint, vagyis hogy a képek érzelmileg mennyire intenzívek. Miközben a kísérleti alanyok a képeket nézték, az agyukat egyidejűleg MRI vizsgálatnak vetették alá. Ezzel azonosították, hogy az agynak mely része aktív.

A nők és a férfiak kifejezetten eltérően reagáltak érzelmileg ugyanazokra a fotókra. Például egy férfi pisztolyt látott és azt semlegesnek nevezte, de ez a látvány nők számára nagyon is negatív volt és erős érzelmeket váltott ki náluk. A semleges képeken egy vízcsap, egy könyvespolc vagy egy közönséges táj volt látható.

Az érzelmileg intenzívnek minősített képek holttesteket, sírköveket és síró embereket ábrázoltak. Egy piszkos vécé képe erőteljes emocionális választ váltott ki, különösen a nőkből.

A kísérlet minden alanya három héttel később újból megjelent a laboratóriumban és meglepetéssel értesült arról, hogy vissza kell idézniük a korábban látott fényképeket. Ezt ugyanis előzőleg nem közölték velük.

Minden személyt külön rászabott memóriateszt keretében megkértek arra, hogy idézzék vissza azokat a fényképeket, amelyeket korábban érzelmileg igen felkavarónak tartottak. Negyvennyolc új képet is kevertek a fotók közé és a képeket az illetők kevesebb mint három másodpercig láthatták.

Az érzelmileg nagyon felkavaró képek közül a férfiak körülbelül 60 százalékot, a nők mintegy 75 százalékot tudtak visszaidézni - hangsúlyozta tanulmányában Canli professzor.

Canli szerint a tanulmány elősegítheti a biológiai alapon nyugvó magyarázatot arra, hogy a depresszió klinikai esetei miért sokkal gyakoribbak nőknél, mint férfiaknál. A professzor szerint a depresszió kockázati tényezője a rágódás, vagyis a memóriához való visszafordulás és az időről-időre való visszaidézés. Az említett tanulmány megvilágíthatja a rágódás esetleges biológiai alapját.


Fájdalomcsillapító erős illatok - nőknek

Marburg, 2002. augusztus 11. (MTI- Bódítóan erős illat - mint rózsa- vagy mandulaillat - belélegzése hatására a nők kevésbé érzik a fájdalmat, mint a férfiak, sőt utóbbiakra egyáltalán nem hatnak a kellemes illatok ilyen szempontból - közölte egy kanadai tanulmányra hivatkozva a Német Zöld Kereszt.

A kísérleti alanyoknak minél hosszabb ideig forró vízben kellett tartaniuk mindkét kezüket, és eközben különféle illatokat beszívni. Kellemes illatok esetében a nőknek sokkal kisebb volt a fájdalomérzetük. Fokozott fájdalomérzet jelentkezett viszont náluk kellemetlen illatok - mint például ecet - hatására.

A férfiak ezzel szemben bármilyen illat beszívása esetén ugyanolyan gyorsan kirántották kezüket a forró vízből.

Hogy miért van ez így, arra a kutatók eddig nem tudtak fényt deríteni - áll az AP jelentésében.


Zsiráf született a budapesti állatkertben

Budapest, 2002. augusztus 13. (MTI) - Zsiráf született a Fővárosi Állat- és Növénykertben - tájékoztatta kedden az intézmény az MTI-t.

Az állatkert történetének 24. zsiráfbébije bonyodalmak nélkül látta meg a napvilágot hétfőn.

A zsiráfot ápolója Saka kenyai városról nevezte el.

Állatkerti hagyomány, hogy a zsiráfbébit az anya nevének kezdőbetűjével kezdődő afrikai földrajzi névről nevezik el.

Santanának, Saka anyjának ez a második borja.

Az első zsiráfbébit, Sumburut, tavaly februári világra jövetele után mesterségesen kellett táplálni, mert anyja nem hagyta szopni. Úgy tűnik, ez most megismétlődik: ha nem változik a helyzet, el kell kezdeni a cumisüvegből való etetést.


Ikertalálkozó Ercsiben

Ercsi, 2002. augusztus 18. (MTI) - Kétszáznál több ikerpár érkezett vasárnap Ercsibe, az ötödik alkalommal megrendezett ikertalálkozóra.

Az egész napos program legifjabb vendége egy héthónapos ikerpár volt, a legidősebbek pedig már túlléptek a nyolcvanadik életévükön.

Az egész napos programot az idén nem a rendezvény hagyományos helyszínén, a Duna-parton, hanem a művelődési házban és annak udvarán tartották.

Mivel az ikertalálkozó az idén az ercsi búcsúval egy napra esett, a program a szokásosnál is látványosabb és gazdagabb volt.

Az ikertalálkozó ötlete egy ikerlányokat nevelő, helyben élő vállalkozótól, Bíró Attilától ered.


Az amerikai spermabankok szemet vetettek Nagy- Britanniára

Washington, 2002. augusztus 19. (MTI- Az üzleti alapon működő amerikai spermabankok új piacokat keresve egyre jobban Nagy-Britanniára vetik tekintetüket.

A bostoni székhelyű New England Cryogenic Center az első amerikai spermabank, amely engedélyt kért a brit kormánytól donorsperma "nagy tételben" történő szállítására. Más spermabankok növekvő nagy-britanniai on-line eladásról számoltak be az USA Today című lap szerint.

Több mint 200 évvel ezelőtt brit telepesek segítettek benépesíteni Amerikát, a tengerentúli spermabankok ezt most szívesen viszonoznák.

Nagy-Britaniában az utóbbi tíz évben 60 százalékkal csökkentek a spermaadományok, ezt használják ki a rámenős amerikai spermabankok, amelyek ráadásul sokkal több részletet árulnak el a donor külső megjelenéséről, személyiségéről és családi hátteréről, mint a brit cégek.

Az Egyesült Államokban mintegy 20 kereskedelmi spermabank működik. Egy tanulmány becslése szerint évente mintegy 80-100 ezer mesterséges megtermékenyítést végeznek donorspermával, ez fiolánkénti 200 dollárral számolva évi 20 millió dolláros forgalmat jelent.

Nagy-Britanniában a donorspermával végzett mesterséges megtermékenyítések száma 1992-93-ban 25 623, 1998-99- ben pedig már csak 11 035 volt a Humán Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság (Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA) nevű brit kormányszerv adatai szerint. Az Egyesült Államokban a donor 50 dollárt kap adományonként, a brit donor 23 fontot, mintegy 35 dollárt. A donorok száma azonban nem emiatt csökkent Nagy-Britaniában, hanem annak az aggodalomnak a következményeként, hogy a szóban forgó eljárással született gyerekek kideríthetik biológiai apjuk kilétét.

A donorspermával végzett megtermékenyítésből született gyerekeknek a brit törvény egyelőre csak olyan részletek megismerését teszi lehetővé, mint például a biológiai apa kora, amelyek nem elégségesek az azosításhoz. Jogi szakértők szerint a gyerekek jogaiért fellépő mozgalmak azonban előbb-utóbb kivívják Európában, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekek teljesen azonosíthassák biológiai apjukat.

Az Egyesült Államokban a donoroktól megkövetelik, hogy három nemzedékre visszamenőleg dokumentálják családjuk egészségi állapotát, életrajzot iratnak velük, bekérik iskolai tanulmányi eredményeiket, háromoldalas kérdőívet is kitöltetnek velük érdeklődési körükről és izlésvilágukról, s a rendőrségi nyilvátartásban használthoz hasonló fotókat is készítenek róluk.


Bordélyházi adószigorítás Dániában

Koppenhága, 2002. augusztus 19. (MTI) - Az adózási fegyelem megtartására akarja kényszeríteni a dán kormány az ország bordélyházainak üzemeltetőit.

Az adóügyekért felelős miniszter, Svend Erik Hovmand a parlament (folketing) interpellációs vitájában kijelentette: a prostitúció legalizálása óta eltelt három év alatt az örömtanyák üzemeltetőinek többsége még mindig nem fizette be az államkasszába a szolgáltatásaik után kirótt áfát.

A Berlingske Tidende című napilap szerdai jelentése szerint pontos számok azért nem ismeretesek, mert a hivatalos statisztikákban a bordélyházak nem önállóan, hanem más szolgáltatásokat nyújtó intézményekkel együtt szerepelnek.

Regionális szúrópróbák kimutatták azonban, hogy például Kelet-Jütlandon 40 bordélyház közül csupán öt fizette be az általános forgalmi adót. Koppenhága mintegy 250 hasonló intézménye közül is csak "egész kevesen" tettek eleget adófizetési kötelezettségüknek.

A prostitúció legalizálását kimondó törvény az "üzemeltetéshez szükséges felszerelések" költségeit - a kondomtól egészen a pincében berendezett "mazochista kamaráig" - üzemi kiadásnak ismeri el. Prostituáltak azonban nem tarthatnak igényt munkanélküli segélyre - emlékeztet a dpa.


Lecsófőző verseny Békéscsabán

Békéscsaba, 2002. augusztus 19. (MTI) - Izgalmas jelenetnek lehetett szemtanúja az a több száz érdeklődő, akik közelről nézték végig a békéscsabai lecsófőző versenyen hétfőn, ahogy kigyullad egy faház, majd ebből a szervezők, Csanálosi László és Frankó Attila kimenti a bent készülő lecsót.

Ebben az évben öt csapattal több indult a lecsófőző versenyen mint tavaly, s ezúttal nemzetközivé is vált a rendezvény egy holland gárda részvételének köszönhetően.

Az egymással versengő csapatok népes közönség előtt készítettek többek között "betyár-, cigány-, szénás- és internetlecsót".

A szervezők eközben különleges show-műsort rendeztek, amely során egy égő faházból mentették ki a lecsót. A forgatókönyv szerint a helyszínre érkező tűzoltók előbb hagyományos módszerekkel, majd a modern technika segítségével eloltották az égő házat. A csapatok között ezután spontán "tűzoltóversenyt" is rendeztek.

Az esti eredményhirdetéskor kiderült, hogy a tűzoltó fecskendőt a nők kezelték jobban, a fakanalat viszont a férfiak, hiszen idén is a tavalyi bajnok, a Betyár csapat nyerte a versenyt.


Nemzetközi repülőmodell találkozót rendeztek Lepsényben

Lepsény, 2002. augusztus 24. (MTI) - A Fejér megyei Lepsény határában rendezték meg a hétvégén a Nemzetközi Repülőmodell Találkozót, amelyen a hazaiak mellett osztrák, német és szlovák modellezők is részt vettek.

A Varga Vilmos helyi vállalkozó és modellező kezdeményezésére létrejött találkozóra több mint száz modellező mintegy kétszáz modelljét hozta el.

A rádióirányítású repülőeszközök némelyike olyan jól sikerült, hogy szinte még a fizika törvényeit is meghazudtolta.

A találkozón láthatóak voltak a nagygépek kicsinyített másai: F-16-osok, E-300-asok, Vilgák és társaik vonultak fel.

A rendezvényre ellátogató nagyszámú érdeklődőt a motoros és sugárhajtóműves gépek látványos légiparádéjával ejtették ámulatba.

A látogatók tiszteleghettek a modellezők tudása előtt és megcsodálhatták a modelleket, amelyek némelyikének értéke több autó árával is vetekszik.


A mühlheimi Miss Marple

Mühlheim, 2002. augusztus 25. (MTI-Panoráma) - Mintha csak Agatha Christie kedves öreg hölgye támadt volna fel: a németországi Mühlheimben 81 éves asszony juttatott rendőrkézre egy agyafúrt kocsmárost.

Az idős hölgy megfigyelte, hogy a 64 éves férfi a múlt héten jókora műanyag csomagot dobott egy távoli kukába. A nyugdíjas hölgy ezután felkérte egyik ismerősét, nézze meg, hogy mit tartalmaz a csomag. Legnagyobb meglepetésére több pénztárfiók volt benne.

Amikor aztán a kocsmáros hétfőn azt jelentette a rendőrségnek, hogy betörtek hozzá, elérkezett a hobbydetektív órája.

A "mühlheimi Miss Marple" megjelent a színhelyen, észrevétlenül félrehívta a nyomozást végző detektívet és elmondta neki, hogy mit figyelt meg. A kocsmáros erre - mi mást tehetett volna - bevallotta, hogy pénzzavarban volt és ezernél több eurót lopott el a pénztárfiókból.

"Miss Marple" jutalomban részesült a rendőrfőnöktől és előre meghívták a helyi rendőrség karácsonyi ünnepségére - jelentette a dpa.


A kutyák a rákos daganatot is kiszimatolják ?

London, 2002. augusztus 28. (MTI) - A kutyák a rákos daganatokat is képesek kiszimatolni - állítja John Church, a Cambridge-i egyetem kutató orvosa.

Church a The Times című brit lapban beszámolt arról, hogy legkevesebb hat olyan esetről van tudomása, amikor egy kutya különös érdeklődést mutatott gazdájának bizonyos testrésze után. Később az orvosok daganatot fedeztek fel a testrészen.

A jelenségre az szolgálhat magyarázattal, hogy a rákos sejtek az anyagcsere megváltozása következtében olyan anyagokat termelnek, amelyeknek más a szaguka, mint az egészséges sejtek által előállítottaknak.

Az egyik kutya még "gyógyítani" is próbált: megkísérelte, hogy leharapja a gazdája lábán keletkezett sömört, amelyről később kiderült, hogy bőrrák - számolt be Church.

A Cambridge-i egyetem kutatói most azon fáradoznak, hogy lehetővé tegyék egy olyan projekt finanszírozását, amelynek keretében kutyákkal ismertetik fel a prosztatarákot - áll a dpa jelentésében.


Egyetlen szál cigaretta elég a függőség kialakulásához

Párizs, 2002. augusztus 29. (MTI-Panoráma) - Egy gyermekkorban elszívott egyetlen cigaretta, akár egy nagyobb slukk is kialakíthatja a nikotinéhséget, és rövidebb-hosszabb távon nikotinfüggőséghez vezet. A lányok sokkal hamarabb függővé válhatnak, mint a fiúk.

A francia sajtóban megjelent ismertetés szerint a Tobacco Control című amerikai szakfolyóirat legutóbbi száma beszámolt arról a vizsgálatról, amelyben 30 hónapon keresztül 679, 12-13 éves korú iskolás körében gyűjtöttek adatokat a kutatók a gyerekek dohányzással való megismerkedéséről, illetve a cigarettázási szokások rögzüléséről.

A megkérdezettek mintegy fele, 322 gyerek próbálta ki legalább egyszer, hogy "mit esznek a dohányzáson" a felnőttek, s közülük negyven százalék már az első letüdőzött dohányfüst után ellenállhatatlan vágyat érzett az élmény megismétlésére.

Riasztó megállapítása a vizsgálatnak, hogy a lányok sokkal kiszolgáltatottabbak a veszélyes szenvedélynek. Már három hét után függővé válhatnak, miközben a fiúknál átlagban 183 napig is eltart, amíg kialakul a rászokás.

A kutatókat meglepte a dohányfüggőség létrejöttének gyorsasága. A vizsgált gyermekcsoport fele már akkor rögzült nikotinéhség tüneteit mutatta, amikor még csak heti két cigarettánál tartott.

DiFranza doktor, a kutatócsoport vezetője a jelenséget azzal magyarázza, hogy a fejlődésben lévő fiatal szervezet sérülékeny, a felnőttnél hajlamosabb a gyors függőség elérésére. A nikotin ugyanis erősebben hat és hosszabb ideig fejti ki hatását a kialakulatlan és védekezésre képtelen gyermeki szervezetben.

DiFranza a vizsgálódásai alapján arra az ijesztő felismerésre jutott, hogy az esetek többségében a nikotinrabság az első cigarettával megpecsételődik.


Kincsbe botlott a szükség vezette rendőr

Kairó/Luxor, 2002. augusztus 29. (MTI) - A mellékhelyiséget vette célba az az egyiptomi rendőr, aki véletlenül egy, az időszámítás előtti ezer évnél is korábbi, fontos régészeti leletre bukkant.

Mint a kairói al-Akbar szerdai számában hírül adta, a közeg - a felső-egyiptomi Medina Habu templomvárostól mintegy tíz kilométernyire - a budi felé haladva megbotlott egy buckában és elvágódott. Amikor felkászálódott, észrevette, hogy estében lerúgta a sivatag homokját egy régi edényről.

A régészeti felügyelet szemügyre vette az agyagedényt, és megállapította, hogy az a tizenkilencedik dinasztia idejéből (Kr. e. 1292-1190) származik. Az eddig úgyszólván feltáratlan környéken hamarosan ásatások kezdődnek - jelentették a hírügnökségek.


A molekula, amely segít felejteni

Párizs, 2002. Augusztus 30. (MTI) - A korral járó memóriavesztés egy enzim hatására következik be - derül ki egy svájci tanulmányból, amely a Nature című brit tudományos folyóirat legújabb számában jelent meg.

"Mivel nem minden hasznos, amit megtanulunk, magának az agynak kell olyan mechanizmust működtetnie, amellyel kiküszöböli a fölösleges részletek elraktározását" - magyarázza a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen dolgozó Alcino Silva és Sheena Jossely a Nature-ben megjelent cikket kísérő kommentárjában.

A tanulmány bemutatja a memóriavesztésért felelős molekulák szerepét. A svájci szövetségi műszaki intézet (ETH Hönggerberg) David Genoux által vezetett kutatócsoportja Zürichben felfedezte, hogy sokkal jobban teljesítenek a tanulási és emlékezési képességeket mérő tesztekben azok az egerek, amelyekben a protein-foszfatáz 1 (PP1) enzim működését génmanipulációval gátolják. E rágcsálók kevésbé hajlamosak a tanultak elfeledésére is. Az eredmények megerősítik, hogy valóban jó úton haladunk az emlékezet és a felejtés biológiájának megfejtése felé - vélekednek a kaliforniai szakértők az AFP tudósítása szerint.


Karcsúbbak az iskolázottabb nők

Lille, 2002. szeptember 2. (MTI) - A képzett nők rendszerint karcsúbbak, mint nemük kevésbé iskolázott képviselői. Erre a következtetésre francia tudósok jutottak tíz éves vizsgálódással.

A magasabb képzettségű nők jobban ügyelnek a kiegyensúlyozott életvitelre és többet sportolnak. Az elhízott nők nagy része ezzel szemben alacsonyabb iskolai végzettségű.

Férfiakkal az iskolázottság és a testsúly összefüggésében nem foglalkoztak a tudósok.

A vizsgálatok kimutatták, hogy hajlamosabbak az elhízásra azok a nők, akik depresszióban szenvednek. Ezek szerint a túlsúlyos nők 25 százaléka depressziós, míg a normális súlyúak körében ez az arány csupán 14 százalék.

Férfiaknál nem lehetett ilyen tendenciát megállapítani. A depressziós férfiak gyakran erős dohányosok, ami viszont a tudósok szerint akadályozza az elhízást.

Kimutatta továbbá a vizsgálat, hogy a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin egy génje nagy szerepet játszik az elhízásban. Az örökletes hajlamnak megfelelően különböző mennyiségben kerül glükóz az izomzatba. Ezért egyes családokat kevésbé fenyeget az elhízás, mint másokat.

A tudóscsapat vizsgálata Észak-Franciaország két községének mintegy 6500 lakosára terjedt ki - áll az AFP jelentésében.


Házassági világrekord

Kentucky, 2002. szeptember 2. (MTI) - 83 éves "teljesítménnyel" egy Kentuckyban élő pár a házasság-időtartam világrekorder az élő házaspárok mezőnyében.

A feleség, Lil Ritchie 98 esztendős, a férj 104 éves. 1919. április 12-én esküdtek egymásnak örök hűséget, négy gyermeket neveltek fel - kettő közülük már meghalt. Az agg pár kilenc unokával, huszonhárom dédunokával és 18 ükunokával büszkélkedhet - eddig. Szépunokájuk még nincs.

Házassági időtartamuk világcsúcsát levélben ismerte el a Guinness Rekordok szerkesztősége.

Bár az idős hölgynek a memóriája már nem a régi - hiszen elég régi -, férjének pedig a hallását kezdték ki az évek, mindkettejükkel sikerült megértetnie a családnak, hogy világrekordot állítottak fel.

A korrekorder pár amúgy elválaszthatatlan volt egész életében, csupán a közelmúltban töltöttek külön néhány napot. 77 éves lányuk és 75 esztendős fiuk ugyanis - mivel már egyre nehezebben tudnak gondoskodni szüleikről - úgy döntöttek, hogy idősek otthonában helyezik el őket. Anyjuk hajlandó volt beköltözni, apjuk azonban dacolt velük. Pár nap után azonban annyira hiányzott neki a párja, hogy utánaköltözött - jelentették a hírügynökségek.


Csimpánzpusztító AIDS-járvány kétmillió éve ?

Amszterdam, 2002. szeptember 3. (MTI)- A csimpánzok 90 százalékát kiirtó AIDS-szerű járvány pusztított a Földön kétmillió éve. A ma élő utódok ennek köszönhetően ellenállók a vírussal és annak változataival szemben - vélik holland tudósok.

Ha a holland elmélet beigazolódik, arra is magyarázatot kapunk, hogy az ember DNS-étől mindössze két százalékban eltérő csimpánzok miért nem kapják meg a betegséget.

Dr. Ronald Bontrop, a kutatások vezetője arról tájékoztatta az AP hírügynökséget, hogy a csimpánzok azon génjei, amelyek a betegségek kivédéséért felelősek, azt mutatják, hogy a távoli múltban halálos kór pusztította a faj egyedeit. Feltételezéseik szerint a vírus valószínűleg az összes olyan csimpánzt elpusztította, amely nem rendelkezett a védő génnel, vagyis a túlélők immunisak a régi vírusra. Közismert tény, hogy ez a majomfaj nem kapja el az AIDS-et és annak változatait. Ez a két bizonyosság együtt arra a következtetésre vezet, hogy a gyilkos kór az AIDS vagy annak egy variánsa volt kétmillió éve.

- A csimpánzok génjei nagyobb mértékben képesek módosulni, megváltozni, mint az embereké, ez az egyetlen gén a kivétel - vélekedik Bontrop. A betegség pontos működését és a szervezet ellenállásának mikéntjét azért lenne fontos megérteni, hogy megfelelő ellenanyagot, vakcinát fejleszthessünk ki - teszi hozzá.

A tudósok álláspontja szerint a HIV-vírus, amely az AIDS kiváltója, mintegy ötven évvel ezelőtt terjedt át az (emberszabású) majmokról az emberre.

A kutatás publikálása óta több kutató jelezte, hogy nem ért egyet a holland csoport elméletével, mivel arra nincs elegendő bizonyíték.

- Ha a kétmillió évvel ezelőtti csimpánzjárvány elmélete az emberre is igaz lehet, felette riasztó következtetéseket vonhatunk le - jegyezte meg Bontrop.


Kikapcsolhatók a hibás gének ?

Budapest, 2002. szeptember 4. (MTI)- A biológiában alighanem új korszakot nyithat a ribonukleinsav(RNS)-interferenciának elnevezett, az egész élővilágban jelenlévő univerzális jelenség felfedezése.

A mindennapok nyelvére lefordítva arról a lehetőségről van szó, hogy bizonyos meghatározott, elsősorban patogén (kórokozó) géneket sikerülhet hatástalanítani, még pedig úgy, hogy megakadályozzák genetikai kódjuk leolvasását.

A biológia legújabb nagy kalandja 1990-ben kezdődött, még pedig - bármennyire furcsán hangzik is - egy olyan növénykísérleti telepen, amely a petúniák különböző színvariációinak előállításával foglalkozott. Később amerikai kutatóknak sikerült bebizonyítaniuk, hogy valóban lehetséges megbénítani bizonyos géneket, és hogy ez olyan génekre is vonatkozik, amelyek vírusos, illetve más, máig gyógyíthatatlan betegségeket okoznak, mint például az AIDS, vagy a különböző rákbetegségek - rajzolta fel a Le Monde, a tekintélyes francia lap az új felfedezés történetét.

Bár a kutatásokban részt vevő biológusok még óvakodnak attól, hogy a felfedezés hatásait pontosan meghatározzák, Axel Kahn, a párizsi Cochin Intézet genetikusa nem kertelt: szerinte az már bizonyos, hogy a biológiában olyan jelentőségű eseményről van szó, amelyet bátran lehet Amerika földrajzi felfedezéséhez hasonlítani.

A gén inaktiválása (kikapcsolása, hatástalanitása) egy növénybiológusnak sikerült először, még pedig a petúnia örökletes anyagában. Az RNS-interferenciának elnevezett folyamat új és forradalmi perspektívákat nyitott a növényi, az állati és az emberi génállomány szempontjából egyaránt. A felfedezés, amelyről először a The Independent című angol lap adott hírt augusztus 10-i számában, újfajta gyógyászati lehetőséget ígér a vírusos fertőző betegségek és a rák gyógyításában. Ráadásul az új felismerés azzal egy időben történt, hogy a végéhez közeledik az a hatalmas nemzetközi tudományos vállalkozás, amelynek révén az emberi géntérkép immár a maga teljességében kirajzolódik.

Richard Jorgensen professzor, az Arizonai Egyetem kutatója Tucsonban végzett kísérleteket a növény színéért felelős molekuláris mechanizmusokkal. Az "antisens"-nek nevezett technika segítségével úgy változtatta meg a petúniák színét, hogy genetikai állományukba olyan géneket ültetett, amelyek képesek módosítani a színért természetes módon felelős növényi gének leolvasását. Ezzel, mintegy tudtán kívül, Jorgensen professzor feltárta a később "RNS- interferenciának" elnevezett folyamat alapjait.

Valójában egy a génmanipulációiba csúszott hiba bizonyult sorsdöntőnek. A mályvaszínű petúniát fehérré átalakító biológus egy ízben még erősebb mályvaszínt próbált előállítani, de meglepődve tapasztalta, hogy manipulációi ellenére továbbra is fehér petúniák nyíltak. A felfedezés zavarba ejtő volt: kitűnt ugyanis, hogy ha olyan gént ültetnek át, amelynek színfunkcióját a petúnia egy másik természetes génje már hordozza, akkor kioltódik a színesitési mechanizmus.

Az okok megértésére a kilencvenes évek végéig kellett várni, gilisztával és léggyel végzett kísérletek első eredményei adták meg a választ. Andrew Fire, a washingtoni Carnegie Intézet professzora 1998-ban a Nature című brit tudományos magazinban tette közzé ezekből levont következtetéseit, amelyek szerint más élőlények esetében is lehetséges egyes gének "elnémítása", hatástalanítása. Azóta a molekuláris folyamatok szintjén már sikerült megérteni e jelenség titkait. Sőt kiderült, hogy e mechanizmus alkalmazási területe jóval szélesebb lehet, mint gondolták.

A tengerentúlon a Gordon Carmichael, illetve a Philip Sharp vezette két kutatócsoport fedezte fel olyan igen pici genetikai információtöredékek létezését a sejtekben, még pedig ribonukleinsav (RNS) formában, amelyek képesek közbelépni, interferálni a DNS-ben lévő biológiai információ leolvasása során. Az RNS "fordítja le" a DNS örökletes információit a fehérjeszintézis során. A DNS által hordozott genetikai információról e folyamat során másolat képződik, aminek eredményeként megfelelő aminosav-összetételű fehérjék jönnek létre.

Két egymástól függetlenül dolgozó amerikai kutatócsoport a Nature című brit tudományos magazinban megerősítette, hogy a gén hatástalanításának mechanizmusa a gyógyítás szolgálatába is állítható. Sőt a két csoportnak in vitro, vagyis laboratóriumi körülmények között sikerült megakadályoznia ezzel a módszerrel, hogy emberi sejtkultúra az AIDS, illetve a gyermekbénulás kórokozójával fertőződjön. Ezek a kísérletek, bár még nem jelentik azt, hogy a mostani tudományos felfedezés rövid távon jelentős gyógyászati áttörést hozhat, ahhoz elegendőek voltak, hogy számos multinacionális gyógyszergyár máris jelentős pénzt fektessen be a továbblépés érdekében.

Az új felfedezés viszont egyben bonyolítja is a munkát genetikusok számára, mert a harmincezer, már azonosítás alatt lévő génen kívül jelentős számú RNS-töredék megfejtését is szükségessé teszi - írja a Le Monde.


Kisvasút-avatás Nagybörzsönyben

Nagybörzsöny, 2002. szeptember 7. (MTI) - Tíz évnyi szünet után újraindult a Nagybörzsöny-Nagyirtás közötti kisvasút, a felújított nyolc kilométeres szakaszt Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter avatta fel szombaton Nagybörzsönyben.

Berki Zoltán, a Nagybörzsöny-Szob Erdei Kisvasút Kht. vezetője az MTI-nek ez alkalomból elmondta: a Szob-Nagybörzsöny közötti 18 kilométer hosszú vasút eredetileg fa- és kőszállításra épült.

Az elmúlt évtizedekben a közlekedés itt megszűnt, a sínek egy részét ellopták, s a kocsik, illetve a mozdonyok is tönkrementek.

Ismertetése szerint a közelmúltban az erdészettől a nagybörzsönyi önkormányzat átvette a kezelői jogot, míg a Pest Megyei Területfejlesztés Alap 60 millió forinttal járult hozzá a kisvasút helyreállításhoz.

Ennek során a talpfákat kicserélték, a hiányzó síneket pótolták, s felújították az állomásépületet, valamint két mozdonyt és két kocsit helyrehoztak, így ismét megindulhatott a forgalom.

Az új látványosságtól a környékbeliek az idegenforgalom fellendülését várják. Nagyirtáson ugyanis nemrégiben adtak át egy strandot és egy fogadót, amelyeket mostantól a kisvasúttal is el lehet érni.

A tervek szerint jövőre a Nagyirtás-Márianosztra közötti kisvasút-szakaszt újítják fel. Ehhez 70-80 millió forintra van szükség. A pénz egy részét már összegyűjtötte a kht., amely további állami támogatásra számít a munkálatok megkezdéséhez.

A most átadott kisvasút egyelőre a hétvégeken, naponta háromszor közlekedik, csoportos igény esetén különjáratokat is indítanak. A kocsikon kerékpárok is szállíthatók.


Az őszi emberek tovább élnek

Berlin, 2002. szeptember 7. (MTI-Panoráma) Az ősszel születő emberek tovább élnek, mint azok, akik tavasszal jönnek a világra - állítja a német Max Planck Demográfiai Kutatóintézet kutatócsapata.

A tudósok több mint egymillió osztrák, dán és ausztrál ember adatai alapján jutottak arra, hogy az őszi születésűek nemcsak hosszabb életre számíthatnak, hanem arra is, hogy kevésbé lesznek hajlamosak krónikus betegségekre öregkorukban. Persze az "őszikék" sem örök életűek, mindössze pár hónap "élethossz-prémiumuk" van a tavaszi születésűekhez képest.

A kutatók meteorológiai évszakokat vizsgáltak, nem naptáriakat: az október-december időszakban világra jöttek adatait vetették össze az április-júniusban születettekéivel. Az eredmény: Ausztriában hét hónap a különbség az ősziek javára, Dániában négy. Ausztráliában is négy hónap a differencia, ám ott természetesen - az átellenes félteke folytán - a tavasziak a hosszabb életűek.

A jelenség okát a tudósok elsősorban a táplálkozással és a táplálással magyarázzák. Az anya, aki tavasszal szül, terhességének utolsó hónapjaiban - télen - kevesebb vitamint fogyaszt, mint az, aki ősszel szül és "végighabzsolja" a nyár gyümölcseit, zöldségeit. Ráadásul amikor abbahagyja a szoptatást és átszoktatja gyermekét a normális étkekre, már nyár van, és nagyobb az emésztőrendszeri fertőzések veszélye. Az ősszel születők általában nagyobb súllyal jönnek a világra, márpedig a kisebb születési súly hajlamosít a magas vérnyomásra, a koleszterinszint emelkedésére - idézte a Reuters Gabriele Doblhammert, a kutatócsoport egyik tagját.


Flamingófiókák keltek ki az Állatkertben

Budapest, 2002. szeptember 10. (MTI) - Újabb családtagokkal gyarapodott a flamingócsapat a Fővárosi Állat- és Növénykertben; a múlt héten négy flamingófióka bújt ki a tojásokból - tájékoztatta az intézmény sajtóreferense kedden az MTI-t.

Ismertetése szerint a fővárosi állatkert flamingói eddig általában télen költöttek, így a látogatók nem láthatták a még pelyhes kismadarakat.

A szürke "tollgombócok" egyelőre az iszapból és homokból emelt, jellegzetes kúp alakú fészkekben gubbasztanak, de hamarosan már felfedezőútra indulnak - tette hozzá.

A flamingószülők begyük speciális mirigyének váladékával etetik fiókáikat, aminek az összetétele hasonlít az emlősök tejére.

A gyorsan fejlődő apróságok hamarosan bekerülnek a "flamingó óvodába", ahol néhány "dada" vigyáz rájuk, amíg a szüleik is táplálkoznak.


Feltárulnak a piramisok titkai

2002. szeptember 11. (MTI)- Több mint 4500 éve zárja el egy mészkő ajtó a kutatók, felfedezők elől Khufu nagy piramisának déli kamráit. Ez az ajtó titkokat rejthet. A világ legnagyszerűbb civilizációjának titkait.

Két nemzetközi hírű régész leereszkedett a nagy piramis szívébe, az eddig ismeretlen sírkamrába. Dr. Zahi Hawass - a National Geographic kutatójaként az ókor egyik legjoobb ismerője - a Gizai piramisoknál végzett feltárások vezető archeológusa. Dr. Mark Lehner az ókori királyságok szakértője. Azt a rejtélyt kutatják, kik építették a világ hét ókori csodájából egyedüliként fennmaradt gizai piramisokat?

A titokzatos kőtömb a nagy piramis királynői termeit zárja el a külvilágtól. A technika legújabb vívmányainak, a különleges érzékenységű kameráknak, a világ legkisebb földalatti radar-antennájának köszönhetően szeptember 17- én az Egyiptom: a titkos kamrák feltárulnak című filmben, beleshetünk az ajtó mögé.

A National Geographic Channel filmje háromdimenziós grafikák segítségével reprodukálja a Gizai-fennsík, a nagy piramis és a Szfinx építését. A nézők szemtanúi lehetnek, amint 20 ezer legendás piramisépítő a helyére tesz több mint 2 millió kőtéglát, melyeknek súlya egyenként akár a 40 tonnát is meghaladja. Vajon hogy sikerült úgy megépíteniük ezeket a 140 méter magas és 230 méter széles monstrumokat, hogy évezredek óta a helyükön állnak?

A sivatag homokja évszázadokon át rejtette a piramisok építőinek kilétét - csontjaikat, otthonaikat, műhelyeiket, utcáikat és kikötőiket. A régészek most rábukkantak a gizai dolgozó-temetőre. Zahi Hawass szerint ezek a sírok és a bennük talált leletek az egyiptomi társadalomról alkotott minden eddigi elképzelésünket gyökereiben megváltoztatták. Némelyik sír csonkagúla alakú és vályogtéglából készült, mások pedig négyszögletűek és kőből, mészkőből építették őket. Sokuk még feltárásra vár.

- A legfantasztikusabb lelet, amit találtam, - mondta a régész professzor - a nagy piramishoz tartozó sír volt, ahol Kai főpap feküdt. A sír Khufu fáraó uralkodása idejéből származik gyönyörű falfestményekkel. Az egyik kép Kai lányát ábrázolja, amint gyöngéden átkarolja apját. A falakon lévő feliratok, melyeket az öt feltárt helyiségben találtunk, a legfontosabb felfedezés. Ezek a feliratok megemlítik a munkásokat mint Khufu fáraó barátait. Az egyik kőtáblán az olvasható: "Khufu uralkodásának 17. évében." Ezt bárki írhatta, még akár egy munkás is a piramisépítők közül. A munkások sírjaiban iparosok, műszaki rajzolók, sírkészítőkhöz nevét és rangját láttuk felírva. Találtunk olyan sírokat, amelyekben a piramis keleti, vagy a nyugati oldalának a munkafelügyelője, vagy a kötelek felügyelője, a kikötő vezetője nyugodott. Ezek a címek sokat elárulnak a piramisépítőkről, arról az összehangolt munkáról, melynek megszervezése kulcsfontosságú volt e hatalmas építmény létrehozásakor. Alcím: Nem űrlények építkeztek Egyiptomban

A több mint hatszáz, most fellelt csontváz rengeteg új információval szolgált. Kiderült, hogy a munkások halálozási kora igen alacsony, 30-35 év volt, a hivatalnokok pedig az 50-60 évet is megérték. A csontanalízis kimutatta, hogy az itt eltemetettek izületi gyulladásban szenvedtek és a fokozott igénybevétel jele is ott vannak a hátukon, jelezve, hogy ezek az emberek hatalmas súlyokat mozgattak meg életük során.

A munkások temetőjének tanulmányozásakor a röntgentesztek és a névelemzések során kiderült, hogy csakis egyiptomiak lehettek az építők. Nemzeti kérdés volt a piramis megépítése, Alsó- és Felső-Egyiptom minden háztartásából érkezett munkaerő és ellátmány. Biztosak lehetünk benne, hogy nem zsidók építették a piramisokat, nem egy eltűnt civilizáció tagjai és nem is az űrlények. Egyes tények - mint a települések elhelyezkedése, a hieroglifák a sírokon, az egyedülálló megnevezések - segítenek összerakni a kirakós játék hiányzó darabjait.

A dolgozók temetőjében, az ősi sírban megtalálták Egyiptom legidősebb sértetlen szarkofágját, melybe belevésték tulajdonosának foglalkozását. Ő volt az ún. Közigazgatási Terület munkavezetője, akinek 4500 éves szarkofágját a tévénézők szeme előtt bontják fel.

A szarkofág mészkőből készült és a ragasztóanyag, ami összefogja, teljesen sértetlen. Tehát még soha nem nyitották ki - magyarázza a régész professzor. - Remélem, hogy egy múmiát találunk benne. Ha igen, az lesz a valaha talált legöregebb múmia. A sír elhelyezkedése és gazdagsága azt mutatja, hogy a halott fontos pozíciót töltött be.


Ruhatanácsoló gardrób, orvosnak árulkodó vécé és hasonlók

Tokió, 2002. szeptember 13. (MTI- Ruhatanácsoló- gardróbbal, vizeletellenőr-vécével, pattanástalanítási módokat javasló tükörrel ellátott high-tech-lakásokat mutatott be Tokióban a Matsushita cég.

Ami a vécét illeti, felér egy kisebb laboratóriummal. Automatikusan elemzi használója vizeletét, és ha gyanús eredmény "jön ki", akkor önállóan értesíti az interneten keresztül a háziorvost.

A gardrób egyrészt az időjáráshoz alkalmazkodón állítja össze az adott napra öltözék-javaslatát, másrészt az alkalomhoz illőn. Ehhez előbb be kell táplálni "agyába" az aznapi időjárási adatokat és azt, hogy alkalmi vagy egyszerű utcai viseletre van szükség a napi programokhoz.

A high-tech lakás hűtője ugyan nem önleltározó, de a világ túlsó feléről is bele lehet tekinteni. A beépített kamera révén mobiltelefonunk kijelzőjére vetíti, hogy például van-e tej benne, és ha igen, mennyi hiányzik az üvegből.

A konyhasztal valódi asztali számítógépként, sőt, konyhaasztali számítógépként is működik: a komputer a lapjába van beépítve.

A fürdőszobai tükör infravörös képeket készít "gazdája" bőréről, hajáról, az adatokat kielemzi és javaslatot tesz például hajmosásra, az optimális samponfajta kiválasztására, pattanás elmulasztására.

A csap is "okos": nem csak arról gondoskodik, hogy megfelelő hőfokú legyen a víz, a kémhatását is a lehető legjobbra állítja.

Az újdonságok még nincsenek kereskedelmi forgalomban, az elektronikai vállalat leghamarabb 2005-re tervezi a piaci értékesítés kezdetét - jelentette az AP.


Rendőrroller

Rio de Janeiro, 2002. szeptember 13. (MTI- A Rio de Janeiró-i rendőrségnek immár nem csak rendőrautója, rendőrléghajója, hanem rendőrrollere is van.

A rendőrléghajóról alig egy hete érkezett a hír, ez 8 kilométeres magasságban - hogy ne tudja senki kilőni kézi fegyverrel - járőrözik, és különleges optikájú kamerákkal figyel.

A rollerosztag ezen a héten kezdte meg működését a híres Copacabana strandon. Egyelőre öt rendőrből áll a különítmény, rollereik nem önerős meghajtásúak, hanem villanymotorosak. Csúcssebességük 25 kilométer óránként, így gyalogos üldözésre is alkalmasak. A rendőrrollereket akkumulátor hajtja, egy feltöltés 4 órán át tart és 8 órányi járőrözésre elég.

Hogy a rollereken sziréna és kék villogó is van-e, arra nem tért ki a Reuters.


Garasok helyett ötletek koldusoknak

Vilnius, 2002. szeptember 14. (MTI-Panoráma) - A litván főváros, Vilnius polgármestere, Arturas Zuokas koldusok számára kidolgozott projektet indított útjára "Tanácsadó cédula pénz helyett" jelszóval.

A névjegy nagyságú, felvilágosítást tartalmazó zöld színű cédulák a város minden pontján hozzáférhetőek, éttermekben, postahivatalokban és rendőrőrszobákban. Turisták és vilniusiak felfegyverkezhetnek velük a növekvő számú koldushaddal szemben.

- Azok, akik pénzt adnak a koldusoknak, a kilátástalanságot támogatják - mutat rá Zuokas polgármester. Ötlete akkor támadt, amikor egy utcagyerek enni kért tőle. Bement vele egy vendéglőbe és azt mondta a pincérnőnek, hogy kifizeti, amit a fiú megevett. Amikor azonban megkapta a számlát, azon sem leves, sem más étel nem szerepelt. A polgármesternek forralt bort kellett kifizetnie.

A legnagyobb litván napilap, a Lietuvos rytas által készített felmérés szerint csaknem minden polgár vegyes érzelmekkel ad pénzt koldusoknak. Attól tartanak ugyanis, hogy azok a pénzt drogra vagy alkoholra fordítják.

Zuokas polgármester nemrég sikert ért el egy másik hasonló kezdeményezésével: elrendelte, hogy nyugdíjasoknak vasárnaponként számos kávéházban szolgáljanak fel ingyen feketekávét.

Vilniusban a rendőrség 200 "hivatásos" koldust tart nyilván, akiknek a fele még gyermekkorú. Ehhez járul néhány száz ingyen kosztoló és hajléktalan. Magánkézben lévő segélyszervezetek jelenleg négy ingyen konyhát és egy éjszakai menhelyet tartanak fenn Vilniusban.

Irena Bruziene, a Litván Vöröskereszt elnöke a "Tanácsadó cédula pénz helyett" projekttel kapcsolatban úgy véli, hogy meg kell várni az első eredményeket. Sok koldus ugyanis nem tud olvasni, így nem sokat ér a cédulán rögzített tanács, mások pedig nincsenek kellően kisegítve ingyen étellel és szállással. Más vélemények szerint viszont a polgármester kezdeményezése akár Nyugat-Európában is követésre találhat - áll a dpa jelentésében.


A tejivás, a terhesség és a rák

Washington, 2002. szeptember 15. (MTI) - A terhesség csökkenti a rák kialakulását kockázatát, a tejivás viszont növeli - állítják amerikai kutatók.

Mindkét dolog befolyásolja ugyanis egy olyan hormon koncentrációját, amelynek szerepe lehet egyes ráktípusok megjelenésében - állítja egy brighami (Utah állam) kutatócsoport, valamint a bostoni Women's Hospital és a bostoni Harvard Medical School.

Minél többször szült egy nő, annál kisebb kockázattal betegszik meg rákban, állapították meg az orvosok, arra azonban egyelőre nem tudnak magyarázatot adni, miért van ez így - mondta a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Michelle Holmes, a brighalmi orvoscsoport vezetője.

A terhesség, a menopauza után alkalmazott hormonpótlás (HRT) és a tejivás az inzulinhoz hasonló úgynevezett növekedési faktor 1 (IGF-1) hormon szintjét befolyásolja a női szervezetben. A IGF-1 magasabb szintje, ami a tejivás hatására következhet be, a rák kialakulásának nagyobb kockázatával jár a megfigyelések szerint.

Holmesnek és kollégáinak megfigyeléseit a Cancer Epidemiology Biomakers and Prevention című lapban ismertették, amelyet az amerikai rákkutatók szövetsége ad ki. Ez az első tanulmány, amely megállapítja, hogy a minél több terhessége volt egy nőnek, annál alacsonyabb vérében az IGF-1 hormon jelenléte.

Ismert, hogy a korábbi terhességek bizonyos védelmet jelentenek többféle rákbetegség, köztük a mellrák és a vastagbélrák ellen. Könnyen lehet, hogy ez a védelmi mechanizmus éppen az IGF-1 csökkent szintje révén hat. A négy vagy annál több terhességet felmutató nőknél az IGF-1 szint átlagosan 15 százalékkal alacsonyabb, mint azoknál a nőknél, akik sohasem voltak terhesek - állapították meg a kutatók.

Egy ezer nővéren végzett vizsgálat során Holmes és csoportja azt is tapasztalta, hogy azoknál, akik a legtöbb tejet itták, magasabb volt az IGF-1 hormonszint. Az IGF-1 fontos szerepet játszik a növekedésben és számos szervünk működésében, de magasabb szintjét összefüggésbe hozzák bizonyos rákfajták: a prosztata-, vastagbél-, tüdő- és mellrák kockázatának növekedésével.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy a nagyobb tejfogyasztás magasabb IGF-1 szinttel jár együtt. Ez az összefüggés azt jelentheti, hogy az ilyen étrend (magasabb tejfogyasztással) növelheti a rák kockázatát, mert megnöveli a IGF-1 szintjét a véráramban. Ugyanakkor Holmes hangsúlyozta: újabb vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a tejfogyasztás önmagában közvetlenül befolyásolja-e a rák kialakulásának kockázatát.

A hormonpótlás (HRT, Hormone Replacement Therapy) és a rák összefüggése még kevésbé ismert, egyelőre csak annyi vonható le következtetésként, hogy növelheti a mellrák kockázatát. Holmes csoportja úgy találta viszont, hogy azoknál a nőknél, akik a menopauza után ösztrogént (női nemi hormont) kaptak, alacsonyabb az IGF-1 szint. Ez magyarázat lehet arra, hogy miért csökken esetükben a vastagbélrák kockázata. További kutatásokra van viszont szükség, annak kimutatására, hogy mindez miért nem közömbösíti a HRT a mellrák kialakulását növelő hatását - vélekedett a kutató.


Brit sünfogyatkozás

London, 2002. szeptember 15., vasárnap (MTI) - Zuhanásszerűen csökken a brit sünállomány, egyes vidékeken az utóbbi évtizedben a felére esett vissza a tüskés bundájú állatok száma.

A sündisznókat elsősorban a mezőgazdaság tizedeli, a modern, intenzív földművelési módszerek elapasztják a sünök élelemforrását, életterüket pedig igencsak összezsugorítják. Az állatokra nem kis veszélyt jelentenek az autók is, gyakori látvány az utakon a süntetem.

A sünállomány csökkenésének pontos feltérképezése végett tavaly országos sünszámlálást, pontosabban sünbecslést tartottak a szigetországban, a "leltározásban" mintegy hatezer önkéntes vett részt.

A sünök egyébként igen kedvelt állatok Nagy- Britanniában, kultuszukat részben annak az 1904-ben megjelent gyermekkönyvnek köszönhetik, amelynek főhőse egy sündisznó volt. Ugyanakkor a modern kor vívmányai is népszerűsítik a sünöket: nemrégiben egy japán számítógépes játékban bukkant fel egy kék és egy vörös sün főszereplőként, ami ugyancsak növelte "rajongótáborukat" - jegyezte meg a Reuters.


Piramiskutató robot felfedezései egyenes adásban

Kairó, 2002. szeptember 17. (MTI) - Tudósok és televíziónézők szeme láttára fedezett fel egy újabb helyiséget és egy ajtót az a kamerával felszerelt robot, amely kedden hajnalban indult kutatóútra az egyiptomi Kheopsz-piramisban. A régészek egy 4500 évvel ezelőtti csontvázat is bemutattak.

A miniatűr kamerát hordozó - 250 ezer dollár értékű - robot két órát töltött az el-gízai piramisban, utána a felvételek aprólékos elemzéséhez láttak a tudósok. A több országban - a National Geographic csatornán is - közvetített, élő televíziós adásban megszólaló vezető régész, Zahi Havasz nagyon fontos leletnek nevezte a felfedezést.

A kamera egy hússzor húsz centiméteres folyosón ment végig, egy ismert helyiségből indulva, és a szűk járat végén található ajtót is átfúrva bukkant rá az üregre és egy újabb lezárt ajtóra. Az azonban most még nem derült ki, mi található a most felfedezett ajtó mögött.

Ezt megelőzően a régészek felnyitottak egy, a közelben talált 4500 éves szarkofágot, amelynek tartalma eddig ismeretlen volt előttük. Ennek belsejében egy férficsontvázat találtak, amely a szakértők szerint egy rangos személyiség maradványa lehet. Nem múmiáról van szó mindenesetre - idézi a dpa hírügynökség Havaszt.

A 2,3 millió kőből épített Kheopsz-piramis az egyiptomi piramisok legérdekesebbike. A 146 méter magas, 230 méter széles építményben négy olyan járat található, amelyen most végigment a kamera. A következő egy évben várhatóan további kutatásokat végeznek a robottal az építményben.


29 év után megfürdetik a 498 éves Dávidot

Róma, 2002. szeptember 18. (MTI-Panoráma) - Még a legremekebb szobroknak is kell néha nyakat, fület és egyebet mosni. Michelangalo Dávidja a héten kerül sorra, 129 évnyi koszt csutakolnak le róla.

A 498 éves Dávid fürdetése a tervek szerint hét hónapig tart majd és 150 ezer euróba kerül. Az 5 méteres Dávidot legutóbb 1873-ban fürdették meg tetőtől talpig, amikor bekerült mostani otthonába, a firenzei Galleria dell'Accademiába - emlékeztetett a Reuters.


Kizöldülnek az afrikai sivatagok ?

London, 2002. szeptember 21. (MTI- Visszahúzódóban vannak Afrika sivatagjai. Légi- és műholdfelvételek szerint ugyanis kizöldülnek az egykori sivár sivatagi régiók. A növényzet megújulásával egyidejűleg az emberek is visszatérnek egykori lakóhelyükre, ahonnan tengerparti vidékekre menekültek az aszály elől.

Erről számol be a New Scientist brit tudományos magazin szombaton megjelenő számában.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete ugyanakkor jelenleg még abból indul ki, hogy az afrikai kontinens mintegy 45 százalékát elsivatagiasodás veszélye fenyegeti.

Burkina Fasóban, Nyugat-Afrika legszárazabb országainak egyikében a sivatagi terület csökkenésének eredményeként a mezőgazdasági termés az elmúlt években mintegy 70 százalékkal nőtt - jelentette a tudományos folyóiratnak Chris Reij, az amszterdami Szabad Egyetem munkatársa.

A Szachel-övezetben, a Szahara déli peremén is jelentősen nőtt a vegetáció az elmúlt 15 év során. Az övezet növényzete olyan nagy mennyiségben von el széndioxidot a légkörből, hogy a régió ezáltal hozzájárul a hőmérséklet világméretű emelkedésének csökkenéséhez - vélekedik Andrew Warren brit kutató, a londoni University College munkatársa.

Arra a kérdésre, hogy miért zöldülnek ki a sivatagok, a tudósok még nem képesek egyértelmű választ adni. Egyesek úgy vélik, hogy a vegetáció növekedése a hetvenes és nyolcvanas évek nagy aszályait követő, fokozott esőzésekre vezethető vissza. Az is közre játszhat, hogy a parasztok a gyakran heves esőzésekből eredő víz gyors lefolyását megakadályozzák azáltal, hogy földjeiket kőfallal veszik körül, megállítva ezzel a földfelszín erózióját is - olvasható a dpa jelentésében.


"Szexuális kódex" a Bundeswehrben

München, 2002. szeptember 21. (MTI- A német fegyveres erők, a Bundeswehr szolgálati előírásait azonnali hatállyal kiegészítették "a katonák egyéni és egymás közötti szexuális magatartására" vonatkozó rendelkezésekkel.

A "Focus" hírmagazin jelentette, hogy a szövetségi hadügyminisztérium által életbe léptetett utasítás értelmében a katonáknak kerülniük kell a szexuális kapcsolatot bajtársaikkal, illetve azok partnernőivel. "A házasságba vagy házassághoz hasonló életközösségbe történő behatolás" hivatalos nyomozás lefolytatására ad okot.

Az elöljárókról készült aktfelvételek a tekintély csökkenéshez vezethetnek. Alárendeltek és elöljáróik közötti hetero- vagy homoszexuális kapcsolat "a bizalom és a tisztelet komoly károsodásának veszélyével jár" - olvasható az intézkedés indokolásában.

A "szexuális kódex" kiadását a Bundeswehr egykori főfelügyelője, Harald Kujat-nak kezdeményezte - áll az AFP jelentésében.


Huszonöt évig egy buszmegállóban

Sydney, 2002. szeptember 22. (MTI- Huszonöt évig élt egy német származású hajléktalan egy buszmegállóban Sydney külvárosában.

A közelmúltban 66 éves korában elhunyt Karl Kulper életének több mint egyharmadát töltötte a téglából készült építményben Darlinghurst külváros Saint Vincent nevű kórházának közelében.

A járókelők rózsákkal és orchideákkal halmozták el azt a megfeketedett padot, amelyen Kulper napjait töltötte. Népszerűségére jellemző, hogy a hosszú szakállt viselő férfi halála címlaphír volt Ausztrália egyetlen országos napilapjában, a The Australianban.

A kórház szociális munkásai szerint Kulper, miután felesége és gyermeke is meghalt, nem érezte többé szükségét annak, hogy "rendes életet éljen". A klinika személyzete és a helyiek rendszeresen vittek neki kávét, cigarettát, sőt, ha elutaztak vakációra, még képeslapokat is küldtek neki, "Karlnak, a Saint Vincent előtti buszmegállóba" címzéssel.

"Minden reggel ott ült előttünk, várta a nyitást. Nagyon zárkózott volt, de ugyanakkor igen udvarias. Nem sokat tudtunk róla azon kívül, hogy német" - mesélte a Reuters- nek az Una's kávéház pincérnője. Kulper ugyanis idejárt reggelizni, kedvence a szalonnás szendvics volt.

A temetés előtti gyászszertartást stílszerűen a buszmegállóban tartották Karl Kulperért.


50 ezer darabkából restaurálták Giotto freskóját Assisiben

Róma, 2002. szeptember 22. (MTI) - Öt évvel az 1997- es földrengés után befejeződött Assisiben a Szent Ferenc bazilika mennyezetét ékesítő Giotto- freskó restaurálása. Csütörtökön ünnepélyes keretek közt leplezik le a helyreállított remekművet.

Az 1997. szeptember 26-i földrengés súlyosan megrongálta a bazilika több mennyezeti freskóját. Giotto (1267-1337) itáliai festő ötvenezer darabra szétesett remekműve Szent Hieronymust ábrázolja. A freskót 15 restaurátor ötéves aprólékos munkával állította helyre - mintegy 2,7 millió eurós költséggel.

A tervek szerint 2003 és 2005 között sor kerül egy további - Cimabue (1240-1302) alkotta - mennyezeti freskó restaurálására is a Szent Ferenc bazilikában - jelentette az APA.


"Helikopteres kereszteshadjárat" a katolikus "invázió" ellen Oroszországban

Moszkva, 2002. szeptember 23. (MTI) - Oroszországban öt ortodox pap "helikopteres kereszteshadjáratot" folytatott a múlt héten a Don menti Rosztov vidékén, úgymond a katolikus behatolás elleni védekezés jegyében.

Az egyórás légi akciót megáldotta Pantelejmon, Rosztov-na-Donu és Novocserkasszk érseke is. A "hadjárat" során a pravoszláv papok Madonnát és Szent Mihályt ábrázoló ikonokat vittek magukkal és azért fohászkodtak Istenhez, hogy "megszabadítsa az orosz népet a hitetlenektől és megmentse Oroszországot".

Az Interfax orosz hírügynökség vasárnapi jelentése szerint a pópák az ellen tiltakoztak, hogy a Vatikán katolikus egyházmegyéket akar létesíteni a pravoszláv vidéken az orosz ortodox egyház jóváhagyása nélkül.

Az orosz katolikus püspöki kar főtitkára, Igor Kovalevszki atya az Eho Moszkvi rádióban helyi, a patriarchátus jóváhagyását nélkülöző kezdeményezésnek minősítette a pravoszláv papok szokatlan akcióját és azt mondta, hogy katolikus részről nem kívánnak reagálni arra.

A moszkvai patriarkátusnak a katolikusokhoz fűződő kapcsolatokért felelős illetékese, Igor Vijanov ugyanakkor érthetőnek nevezte a hadjáratot, bár a "szabadíts meg a katolikusoktól"-fohászt túl keménynek találta.

A katolikus egyház és az orosz ortodox egyház közti kapcsolatok különösképpen feszültek azóta, hogy II. János Pál pápa februárban négy új katolikus egyházmegye oroszországi létrehozását jelentette be. A moszkvai pátriárka erőszakos térítéssel vádolja Rómát - jegyezte meg az AFP.


Október 3-6.: Tokaji Borok Fesztiválja

Tokaj, 2002. szeptember 26. (MTI) - Huszonhét tokaj- hegyaljai szőlő- és bortermelő község rendezi meg október 3-tól 6-ig a Tokaji Borok Fesztiválját, a szakmai és kulturális programokkal gazdagított rendezvényre több tízezer vendéget várnak.

A szervezők - a Magyar Borok Háza, Tokaj város Önkormányzata és a Tokaj Kereskedőház - csütörtökön, Tokajban megtartott sajtótájékoztatón Májer János polgármester elmondta: a hagyományos hegyaljai szüret megkezdésére időzített fesztivál az eddigi szüreti napot váltja fel.

Kibővül viszont a rendezvény a tokaji bort homloktérbe állító nemzetközi szakmai konferenciával, a történelmi borvidék gazdaságainak bemutatóival, borkülönlegességek nemzetközi árverésével és színvonalas kulturális és szórakoztató programokkal.

Kitért arra is, miszerint az UNESCO döntése alapján Tokaj és térsége immár a világörökség része, így színvonalában ennek megfelelő rendezvénnyel készülnek a hazai és külföldi vendégek fogadására.

Hozzátette: minden a tokaji bor hírnevének, versenyképességének elmélyítését szolgálja, azt, hogy a nemes nedű rangja, forgalmi értéke utolérje, sőt megelőzze a nemzetközi piacokon a nála rosszabb, azonban költséges marketing munkával keresettebbé vált külföldi borokat.

Nyikos István, a Magyar Borok Háza ügyvezető igazgatója a fesztivál programját sorolva elmondta, hogy már a hivatalos nyitás előtt egy nappal megrendezik az 5 puttonyos tokaji aszúk versenyét, amelynek zsűrizését a világ legnevesebb borszakértői és szakírói vállalták.

Az október 3-án kezdődő nemzetközi borkonferencián a szakemberek azt vizsgálják, hogy a természetes édes borok világában milyen esélyei vannak a tokaji aszúnak az Európai Unióhoz való csatlakozás után.

A konferenciát összekapcsolják a tokaj-hegyaljai borászati cégek és egyéni gazdák borkiállításával.

A fesztivál ünnepélyes megnyitóját október 4-én délután tartják a város főterén. A környező utcákban felállított sátrakban félszáz pincészet kínálja a finom borokat, a szakácsok tájjellegű ételeket készítenek, lesz népművészeti kirakodóvásár, mesterség-bemutató.

Első alkalommal tartják meg a tokaji borkülönlegességek árverését október 4-én szombaton 9 órától a Tokaji Galériában, ahol a legrégibb palack egy 1857-es 6 puttonyos tokaji aszú, kikiáltási ára 221 ezer forint.

A hagyományos, leglátványosabb szüreti jelmezes felvonulás október 5-én szombaton 11 órakor kezdődik a 27 település gazdáinak részvételével, ekkor adja át a főtéren az UNESCO főigazgató helyettese a világörökség okmányt.

Igen gazdag a fesztivál koncert-, szórakoztató és sportprogramja, amelyik vasárnap este tűzijátékkal zárul.


A NASA elvárja, hogy az oroszok teljesítsék kötelezettségeiket

Washington, 2002. szeptember 27. (MTI) - Az Egyesült Államok csütörtökön arra a kérte az orosz űrhatóságokat és az orosz kormányt, hogy teljes mértékben tartsák tiszteletben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) üzemeltetésében vállalt kötelezettségeiket.

Az orosz űrkutatási hivatal, a Roszaviakoszmosz nem sokkal korábban jelezte ugyanis, hogy az orosz űripar egyre rosszabbodó anyagi helyzete miatt nem képes legyártani jövőre azokat űreszközöket, amelyek indítására kötelezettséget vállalt, és ezért javasolja: függesszék fel az ISS-programot. Az amerikai űrhivatal, a NASA erre az orosz indítványra válaszolt rövid közleményében.

A Nemzetközi Űrállomás építése tizenhat ország vállalkozásában 1998 végén kezdődött meg. Két évre rá beköltözött az első állandó személyzet.

Az ISS építésében a legnagyobb rész az Egyesült Államokra jut, ám az orosz részvétel is létfontosságú. Az oroszok ugyanis vállalták, hogy évente hat Progressz teherűrhajót és két Szojuz típusú juttatnak el az űrállomásra.

Az ember nélkül repülő Progresszek a bázison tartózkodó űrhajósoknak ellátmányt, élelmiszert, vizet, postát, illetve különböző berendezéseket szállítanak. Az oroszok mostani közlése szerint a hat Progresszből 2003-ban csak kettőt tudnának elindítani.

A szakértők szerint azonban a nagyobbik probléma az, hogy az évente tervezett két Szojuz TM típusú űrhajóból jövőre várhatóan csak egyet tudnak legyártani. A háromszemélyes Szojuz ugyanis az űrállomáshoz kapcsolódva egyszersmind a programban mentőűrhajóként szolgál. Ha vészhelyzet adódna, a háromfőnyi állandó legénység az orosz űreszközzel térne vissza. Ezért az ISS- hez kapcsolva mintegy folyamatosan parkol a Föld körül keringve egy Szojuz. (Korábban az amerikai elképzések között is szerepelt egy még a Szojuzénál is több férőhelyes mentőűrhajó megépítése, de erről a tervükről - ők is pénzhiány miatt - egyelőre letettek.)

A Szojuzokat azonban fél évente le kell cserélni. Ennek megfelelőn áprilisban, illetve októberben Bajkonurból indítanak egy-egy Szojuzt az űrállomásra, és az azokon utazó kozmonauták néhány nappal később a fél évvel korábban kikötött Szojuzzal térnek vissza, a "sajátjukat" pedig a következő váltásig ott hagyják.

Tavaly áprilisban, majd az idén egy-egy ilyen váltóküldetéssel utazott a világűrbe a világ első, majd második űrturistája. Az oroszok ezeket a kötelező Szojuz- indításokat mindinkább sanyarú anyagi helyzetük javítására is igyekeznek felhasználni, hiszen egy űrüdülési turnus ára 20 millió dollár.

A nyáron még úgy volt, hogy októberben egy orosz és egy belga hivatásos asztronauta társaságában utazik a harmadik űrturista, Lance Bass amerikai popsztár, aki azonban nem tett eleget fizetési kötelezettségének, és ezért nem indulhat az ISS-re. Az orosz űrhivatal így következésképpen elesett a remélt 20 millió dollártól is, mert ugyan vannak további jelentkezők, de felkészítésükre már nincs elég idő. Az orosz űrhatóságok most éppen Bass üdültetésének az elmaradásával is magyarázzák súlyosbodó anyagi gondjaikat.


Viagrafüggő betörő

Párizs, 2002. szeptember 29. (MTI- Teljes Viagra- készletéből kifosztott egy marseille-i gyógyszertárat egy szinte már törzsvendégnek számító bűnöző.

Az ismeretlen férfi néhány hónapon belül harmadszor rántott kést a patikában, s csak az összes Viagrás-doboz besöprése után jelentette be igényét a kassza tartalmára is. A két női alkalmazott ezúttal már kísérletet sem tett az ellenállásra. Higgadtan kiszolgálták a harciasan hadonászó rászorultat, átnyújtották a kasszát, s távozása után értesítették a kapitányságot az újabb bűnesetről.

A legutóbbi bőséges zsákmányból ítélve most hosszabb eseménytelen időszak következik.


"Beszélő" kutyák Japánban

Tokió, 2002. szeptember 29. (MTI- Japánban a kutyák újabban "beszélhetnek" gazdájukhoz.

A Takara gyermekjáték gyártó cég ugyanis olyan szerkezetet dobott a piacra, amely elemzi a négylábúak érzelem-megnyilvánulásait és azután japán nyelvre "fordítja" azokat. Ehhez előbb az állat nyakörvén elhelyezett kis mikrofonnal rögzítik a kutyaugatást.

A "Bowlingual" elnevezésű, maroktelefonhoz hasonlító készülék kiértékeli a vakkantásokat, majd hat érzelmi kategóriába sorolva osztályozza őket, jelzi például, hogy szomorú, követelőző, örvendező vagy dühös-e az eb. Ezután kikeresi a betáplált kétszáz szóból a megfelelő fogalmakat és vagy képernyőre vetíti ki, vagy elbeszéli a gazdinak azokat.

A készülék ára 14 800 jen (126 euró), ám egyelőre azonban csak Japánban kapható - áll a dpa jelentésében.


Környezetvédelem - harmadával kisebb az ózonlyuk az Antarktisz felett

Washington, 2002. október 1. (MTI) - Idén a legkisebb amerikai kutatók szerint az ózonlyuk a Déli-sark felett 1988 óta: mindössze 16 millió négyzetkilométer kiterjedésű, miközben az elmúlt hat évben nagysága 24 millió négyzetkilométer körül mozgott e körzetben és ebben az évszakban.

A washingtoni kormánynak dolgozó tudósok - ellentétben a jelenségről már beszámolt ausztrál szakemberekkel - ezt nem elsősorban az ipari tevékenység szennyezésének mérséklődésével, hanem a sztratoszférában, a földi légkör 12-50 kilométeres magasság közé eső középső rétegében végbemenő, egyelőre rejtélyesnek tartott jelenségekkel magyarázzák. Az ózonlyuk emellett kettévált: erre már volt példa a hetvenes években, amit a légszennyezettség egyik hatásának tudtak be.

A Földet a Nap ultraibolya - akár bőrrákot is okozó - sugárzásától védő ózonpajzsban keletkezett lyukat közel 30 éve fedezték fel a tudósok. Akkori kiterjedése Ausztrália területének háromszorosa volt. A lyuk nagysága az évszakokkal változik, általában szeptemberben és októberben a legnagyobb.

Az ózonlyuk jelentős mértékű idei változása az amerikai kutatók megítélése szerint időjárási változásokkal magyarázható. Az Antarktisz felett általában nyugodt időjárási viszonyok uralkodnak a középső légköri rétegekben, elősegítve a lyuk terjedését, de hatalmas légmozgások jelentős mennyiségű - és felmelegedő - ózont pumpáltak a körzetbe. Ezek a légmozgások okozhatták az ózonlyuk két karéjra szakadását is.


Nagyjából negyven évnyi egészséges életre számíthatunk

Budapest, 2002. október 1. (MTI) - Magyarországon egy ma 18 éves nő előreláthatólag 43,3, egy ugyanilyen korú férfi pedig 38,4 egészségkárosodás nélküli esztendőre számíthat az előtte álló várhatóan 59, illetve 50 életévében - tartalmazza egy országos lakossági egészségfelmérés.

A közelmúltban elkészült összefoglaló jelentést az Országos Epidemiológiai Központ bocsátotta az MTI rendelkezésére.

Az Egészségügyi Minisztérium megbízásából 2000-ben az ország 440 településén a kérdezőbiztosok 7000, véletlenül kiválasztott felnőttet kerestek meg, közülük 5500-an válaszoltak az egészségükkel kapcsolatos kérdésekre.

A kutatók a hazai egészségfelmérések történetében a 2000. évi adatok alapján először kerestek választ arra, hogy a lakosság hány egészségben leélt, szaknyelven korlátozottságtól mentes esztendőre számíthatnak.

Megállapították: ha a halandósági és megbetegedési viszonyok változatlanok maradnak, akkor általában 45 éves kor után várható valamely egészségi korlátozottság bekövetkezése.

A felmérésből kiderült az is, hogy Magyarországon gyakori az olyan egészségromlás, amely az embereket akadályozza mindennapi tevékenységükben.

Látászavara van például a nők több mint 30 és a férfiak 17 százalékának.

Hallászavarban szenved a nők 11, a férfiak csaknem 14 százaléka. Az időskorúak körében a nők csaknem fele és a férfiak harmada küzd vizelettartási gondokkal.

A betegségek előfordulását vizsgálva a kutatók megállapították: a keringési rendszer működési zavarai a középkorúak mintegy 40 százalékát, az idős korú nők háromnegyedét és az idős férfiak kétharmadát érintik.

Magas vérnyomást mérnek a középkorúak harmadánál, a korosabb nők kétharmadánál és az idős férfiak csaknem felénél.

Minden tizenharmadik nő és minden tizenhatodik férfi cukorbeteg.

Asztmás vagy más allergiás betegségben szenved minden hatodik nő és minden nyolcadik férfi.

A 64 év felettiek közül minden kilencedik nő és minden hetedik férfi átesett már legalább egy szívinfarktuson.

A kutatók azt is megtudták, hogy a felmérést megelőző 12 hónapban a lakosság egészséggel kapcsolatos kiadása elérte a 270 milliárd forintot; ez az összeg megegyezik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gyógyító-megelőző ellátásra fordított azonos időszakra számított kiadásának 71 százalékával.

Az egészségfelmérés adatait az egészségpolitikusok rendelkezésére bocsátották a készítők.


Kihalás fenyegeti a természetes szőkéket ?

London, 2002. október 2. (MTI) - Kétszáz éven belül kihalhatnak a természetes szőkék.

Egy Németországban végzett kutatás szerint 2202- re bolygónk lakói közül senkinek sem lesznek majd valódi, természetes szőke hajfürtjei. A vizsgálatból az is kiderül, hogy az utolsó szőke valószínűleg Finnországban fog megszületni.

A valódi szőkéket fenyegető kihalás hátterében a hajszínt meghatározó recesszív gén áll, amely csak akkor tud érvényesülni az utódnál, ha az apai és anyai nagyszülők legalább egy-egy tagja magában hordozza a szőke hajszínért felelős gént. A kutatók szerint a genetikán kívül a kihalásban nagy szerepet játszanak a festett szőkék is, akik a párválasztás tekintetében sokkal kelendőbbek természetes hajszínű társaiknál.

Nem osztja a német kutatók aggodalmát Jonathan Rees, az edinburgh-i egyetem professzora, aki szerint egy gén csak akkor hal ki teljesen, ha tévútra viszi a fejlődést.

- A valódi szőkék csak abban az esetben halnának ki, ha hajszínük hátrányos helyzetbe sodorná őket, de esetükben erről egyáltalán nincs szó. Elképzelhető, hogy kevesebben lesznek, de nem tűnnek el örökre - hangsúlyozta Rees a BBC internetes oldalának adott interjújában.

A WHO CÁFOLTA AZ EMLÍTETT TANULMÁNY LÉTEZÉSÉT

Reménykedni lehet, hogy mégsem fenyegeti kihalás a természetes szőkéket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) cáfolta ugyanis, hogy végzett volna ilyen irányú kutatást, illetve, hogy bármely tanulmányában ezt jósolta volna.

Az emberi szőkeség kétszáz éven belüli kihalásáról a napokban jelentek meg hírek egyebek közt a BBC internetes honlapján, a CNN hírtévében, a brit Daily Mail című lapban. Hivatkozásként, illetve forrásként egy WHO-tanulmány szerepelt a hírekben - kivéve a BBC-t, amely egy Németországban végzett kutatásra hivatkozott.

Mindezek után a WHO nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy nincs tudomása arról, honnan származott az értesülés, és leszögezte, hogy nincs véleménye a szőkeség jövőbeni létesélyeiről.

Lehet, hogy a végén az egész egy újabb szőke vicc? - tette fel a kérdést a Reuters.


A legszexibbek 100-as klubja

2002. október 2. (MTI-Panoráma) - A VH1, ma a világ talán legszínvonalasabb zenei tv-csatornája, imádja a "legek" listáját. Volt már legjobb, legrosszabb lemezek listája, legnagyobb koncertek, fesztiválok, legrosszabb és legjobb zenés filmek top 100-a. Most a pop és rock történetének 100 legszexibb előadóját vették lajstromba, a nemek elkülönítése nélkül. Természetesen ezzel az összeállítással is milliók szállnak majd vitába.

Mindjárt az első 10 nevére sokan összevonhatják szemöldöküket, hiszen a lostavezető Madonnánál - a magát állandóan változtató, a természetességtől fényévekre lévő énekesnőnél - vannak sokkal szexibbek. Elgondolkodtató Jennifer Lopez (3.), valamint az agyonfuttatott tinisztár Britney Spears (8.) előkelő helyezése, nem is szólva a bátyjához hasonlóan szétoperált Janet Jacksonról (10.) Megnyugtató viszont, hogy 6. lett Tina Turner, aki még 50 felett is remekbe szabott.

A férfimezőny élbolya kevésbé meglepő: Elvis Presley áll Madonna mögött a 2. helyen, Mick Jagger a 4., Jim Morrison a 7. Az ő vonzerejük évtizedek óta kikezdhetetlen a rajongók körében. A kissé "nemtelen" - androgin - Prince 5. helye megkérdőjelezhető, viszont vitathatatlan, hogy Sting hűvös eleganciája (9.) sem minden báj nélküli.

Úgy tűnik, hogy a szavazók a lehető legvegyesebb ízlést képviselték. A fiúk között szép számmal szerepelnek a kemény rock nagyágyúi (Jon Bon Jovi 13., Lenny Kravitz 14., Steven Tyler 21., Robert Plant 37., Axl Rose 40., Roger Daltrey 53., de például a Beatlest (25.), és a Duran Durant (20.) kollektíven szavazták be a listára. Bekerült ugyanakkor a kissé nyugtalanító külsejű David Bowie (11.), a nagy pózőr Bono (17.), és a nem kevésbé teátrális Tom Jones (61.), valamint a nem éppen férfiasságáról közismert George Michael (73.) Néhány notórius nőfaló is közéjük keveredett: Marvin Gaye (31.), Jimi Hendrix (51.), Rod Stewart (94.) Nem hiányozhattak az öngyilkosok - Michael Hutchence 35., Kurt Cobain 49., - és a latinok sem: Ricky Martin a 42., Enrique Iglesias a 44. lett.

A nők társasága még érdekesebb, hiszen a "sokféleség gyönyörködtet" jegyében egy gyékényen árulhat az inkább szép, mint vonzó Mariah Carey (19.), a teljesen átszabott, bár izgató hangú Cher (26.), a bosszantóan üres Kylie Minogue (27.), a finoman egzotikus Sade (34.), a vad Susanna Hoffs (43.) a bájos Stevie Nicks (52.), a Spice Girls "tokkal-vonóval" (75.), de az érdekes arcú Annie Lennox (63.) és Tori Amos (77.) is. Akadtak, akik a kebelkirálynő Samantha Foxot (81.), a "mocskos" Diana Rosst (86.), a fiatal nemzedékből pedig Natalie Imbrugliát (90.) vagy Alicia Keyst (99.) sem dobnák ki az ágyukból.

Persze mindenkinek támadhatnak hiányérzetei. Alighanem a listát látván lesznek, akik úgy vélekednek: a maga módján legalább ennyire szexi Enya, Hazel és Sinéad O'Connor, Loreena McKennit, vagy akár Suzanne Vega. Sokan szívesen látnák minden bizonnyal a vadállati hangú Anastasiát, vagy szerencsétlen elődjét, Janis Joplint, esetleg a csillagszemű Kate Busht, de még az arab etno-rock kivételes egyénisége, Natasha Atlas is ráférhetne a listára. Mivel e sorok írója a férfinemhez tartozik, a másik fél pótlistájához nem ad tippeket...


Továbbra is Európa élén Magyarország madarászai

Tata, 2002. október 6. (MTI) - Továbbra is Európa élén áll a madármegfigyelő napok nemes versengésében Magyarország. A kontinens 31 országában október első hétvégéjén tartották az évről évre visszatérő eseményt.

Minderről Csonka Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei csoportjának titkára tájékoztatta vasárnap az MTI-t.

Az ornitológus, az akció európai koordinátora elmondta, hogy a látványos madármegfigyelés - amikor hálókkal megfogják a madarakat és könnyű gyűrűt helyeznek a lábukra - célja a vonulási utak megállapítása volt.

Az első gyorsjelentések szerint Magyarország a megfigyelt 123 helyszínnel és a befogott madarak 206.828-as számával lett első, míg a résztvevőket tekintve (4498) a második helyen végzett, olyan országokat is megelőzve, amelyeket nagy tengerek ölelnek.A koordinátor-titkár mindezekhez hozzátette: az eseménnyel a madár- és természetvédelem fontosságára is szeretnék ráirányítani a társadalom figyelmét.


Reprodukálták a fáraók illatszerét

Bécs, 2002. október 8. (MTI- Panoráma) - Újra előállították a küfit, a fáraók illatszerét francia tudósok egy nagy francia kozmetikai cég segítségével: a szer neve küfi, a most újra szimatolható változat 16 különféle anyagból készült, de soha nem kerül majd piacra - írta a Kurier című bécsi lap hétfőn.

A munka alfája egy ókori amfóra alján talált kevés üledék volt, ám hiába próbálták kielemezni, ahhoz nem bizonyult elegendőnek. A Francia Múzeumok Kutató és Restaurálási Intézetének tudósai azonban nem adták fel könnyen: addig kerestek, amíg Thébától - a mai Luxortól - délre lévő Edfu egyik szentélyében találtak egy küfi-receptet a falakra vésett képek között. Csakhogy a hieroglifák megfejtése sem szolgált elegendő információval az illatszer újbóli előállításához.

Végül Plutarkhosz, az Egyiptomot Krisztus ideje táján bejáró görög történetíró egyik írása, valamint Sandrine Videau francia illatszerszakértő finom orra segített.

A görög szerző írásának ismeretében is maradtak azonban problémák: sokféle receptúráról számolt be, valamint arról, hogy a küfi nem folyékony, hanem szilárd volt. Meg kellett találni a megfelelő módszert ahhoz, hogy az alapanyagokból golyócskákat hozzanak létre, de úgy, hogy a szárításnál az illó anyagok ne távozzanak. Videau asszony rájött a megoldásra, amely Egyiptomra gondolva kézenfekvőnek látszik: a napon kell megszárítani a golyócskákat.

Az új küfi, citromfűből, pisztáciából, mentából, fahéjból, mirtuszból, az acorus calamus nevű mérgező nádféléből, valamint borókából, gyógyfüvekből és gyökerekből készül. Ezeket porrá őrlik, leöntik borral, majd hozzátesznek hámozott-magozott szőlőt és pálmabort, s öt napig pihentetik. Ezután tömjént felfőznek mézzel, az egészet összekeverik és újra öt napig állni hagyják, végül őrölt mirhát tesznek hozzá. Az illatszer-szakértők szerint a küfi előbb a menta és a citromfő friss illatát, majd a boróka és a fahéj fűszeres aromáját árasztja, s az egész kompozíciót lekerekíti a tömjén és a mirha kesernyés szaga.

Plutarkhosz szerint a küfi az embereket álomba ringatja, megnyugtatóan hat rájuk, elűzi a nap gondjait és így nyugalommal és békével ajándékozza meg őket. A régi egyiptomiak hittek abban, hogy a küfi felélesztheti a halottak nemi életét, de az élők számára is nélkülözhetetlen volt: a nők a hajukba tették a golyócskákat és intim testrészeiket illatosították vele, vagy füstölőként a termek szagosítására használták.

A mai halandóknak azonban meg kell lenniük ezután is küfi nélkül: egyrészt olyan anyagok is szerepelnek benne, amelyeket az érvényes rendelkezések értelmében nem szabad felhasználni ilyen célra, másrészt Videau asszony szerint túlságosan szúrós a fáraók illatszerének szaga, így aztán nemigen vennék, ha lehetne is kapni.


Felszínre hozzák az eddigi legnagyobb elsüllyedt aranykincset

London, 2002. október 8. (MTI) - Felszínre hozzák a legnagyobb aranykincset, amely eddig a világon a tenger mélyére süllyedt, és azóta is ott pihen.

A mai áron 4 milliárd dollár érő aranypénz a brit királyi tengerészet Sussex nevű hajójával együtt merült el a hullámsírban a Földközi- tengeren több mint 300 évvel ezelőtt. A brit védelmi minisztérium kedden megállapodott az Odyssey nevű amerikai mélytengeri kutatócéggel, hogy felszínre hozzák az egy kilométer méter mélyen lévő rakományt. Ez a legnagyobb eddig ismert kincs a tenger fenekén.

A brit hadihajó 1694 februárjában került szörnyű viharba a Gibraltári- szorosban, amikor éppen titkos küldetésben járt a franciák ellen folyó kilencéves háborúval (1688- 97) összefüggésben. A megbízás szerint meg kellett vesztegetnie egy ingadozó szövetségest, evégből volt az arany a fedélzeten. A viharban a hajó ötszáz tengerésze odaveszett. A megvesztegetésre szánt egymillió fontot - ami mai áron 2,5 milliárd fontot ér - a hajóval együtt elnyelték a habok.

A brit haditengerészet szerint ha teljes egészében sikerül felszínre hozni, akkor a világon az eddigi legnagyobb fogás lesz. A minisztérium keddi közleménye szerint az Odyssey történelmi és régészeti kutatásai alapján biztosra veszi, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjében található roncs a Sussex. A hajó azonban túl mélyen van ahhoz, hogy búvárok elérhessék, ez csupán távirányítású mélytengeri robotokkal lehetséges - mondta a Reutersnek a brit haditengerészet tisztje.

A roncsnak hatalmas történelmi értéke is van. Sir Francis Wheeler admirális a Sussex kapitánya azt kapta parancsban, hogy XIV. Lajos francia király ellenében vásárolja meg az ingadozó savoyai herceg támogatását az angolok számára. XIV. Lajos, a "Napkirály" világuralmi ambícióival számos akkori európai uralkodó nemtetszését vívta ki. Történészek szerint az, hogy nem érkezett meg időben az ingadozó herceg megvásárlására szánt pénz, messzeható következményekkel járt, és az angolok és franciák közötti kötélhúzás minden bizonnyal hozzájárult a későbbiekben az amerikai függetlenségi háború kirobbanásához.

A felszínre hozott kincsen a megállapodás szerint a brit államkincstár és az Odyssey cég osztozik.


Űrutazás a fődíj az új orosz reality show-ban

Moszkva, 2002. október 9., szerda (MTI) - Oroszország legnagyobb televíziós csatornája és az orosz űrügynökség megállapodott abban, hogy a világ számos országában nagy népszerűséget élvező televíziós reality show-k mintájára egyfajta olyan műsort készít közösen, amelynek győztese űrutazásban vehet részt.

Az ORT közszolgálati televízió és az űrügynökség (Roszaviakoszmosz) vezetői ezt kedden jelentették be. A felek már alá is írták az előzetes megállapodást, a végleges szerződést egy-két hónapon belül kötik meg.

A több évre szóló tervek szerint évente legalább egyszer rendeznek ilyen televíziós "vetélkedőt". A nézők nyomon követhetik egyebek között a versenyzők kiválasztását, majd azt is, hogy a vállalkozó kedvű amatőrök miként veszik az akadályokat az űrrepüléshez szükséges szigorú kiképzés során. Utazni azonban csak egyikük fog, mégpedig a legjobban teljesítő jelölt, aki egy hetet tölthet majd el a Nemzetközi Űrállomás orosz részlegében.

A vetélkedőbe bárki jelentkezhet, de közülük különböző vizsgálatok és versenyek után választják ki azt a 15-20 embert, aki az orvosi vizsgálatok után részt is vehet a kiképzésben. Ha minden a tervek szerint halad, az első "televíziós" űrturista 2003 őszén repülhet majd a világűrbe.

Konsztantyin Ernszt, az ORT vezérigazgatója elmondta, hogy nagy figyelemmel követték az űrturisták utazásának megszervezésével kapcsolatos eseményeket, és olyan televíziós projekt elkészítését javasolták, amely bemutatná Oroszországnak az űr meghódításában és kutatásában elért eredményeit (is). Jurij Koptyev, a Roszaviakoszmosz vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy az űrügynökség számára vonzó és sokat ígérő ez a terv.

Az űrutazás és a szórakozás elegyítésére tett legutóbbi kísérlet kudarcot vallott: Lance Bass, az amerikai 'N Sync popegyüttes szólóénekese nem repülhetett a világűrbe most októberben, mert nem teljesítette fizetési kötelezettségeit. Bassnak, csakúgy mint a két korábbi űrturistának - az amerikai Dennis Titónak és a dél-afrikai Mark Shuttleworthnak - húszmillió dollárt kellett volna fizetnie. Bass utazásáról hétrészes dokumentumfilm-sorozat készült volna - emlékeztetett az AP.


A hiperaktív gyermekeknek kisebb az agyuk

Washington, 2002. október 10. (MTI) - A hiperaktivitásuk következtében kevésbé odafigyelni képes gyermekeknek - és felnőtteknek is - az átlagoshoz képest 3-4 százalékkal kisebb az agyvelejük, és az eltérés nem a gyermekek által szedett gyógyszerek következménye - áll a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi szaklapban megjelent tanulmányban.

A megállapítás főleg az olyan gyermekekre vonatkozik, akik soha nem szedtek gyógyszert figyelmetlenség ellen és akiknél a kutatók azt találták, hogy fehér agyállományuk észrevehetően kisebb az átlagosnál. A kutatók ennek ellenére úgy vélik, hogy a figyelmetlenséggel küszködő gyermekek agya a többiekéhez hasonlóan fejlődik, ami arra enged következtetni, hogy a hiperaktiváshoz kapcsolódó figyelmetlenség fejlődés közben alakul ki.

A Xavier Castellanos és Judith Rapoport által elvégzett kutatás során 152 - 5 és 18 év közötti - fiút és lányt figyeltek meg és végeztek velük különféle technológiával kísérleteket az elmúlt évtized során.

"Semmilyen jelből nem lehet arra következetni, hogy a gyógyszerek károsítanák az agyat" - állapította meg doktor Castellanos, hozzátéve, hogy a figyelmetlenséggel küszködő gyermekekről azt mondják, kevésbé érettek, mint társaik, ami a fehér agyállomány későbbi beérésével függhet össze.

Az Egyesült Államokban az iskolás korú gyermekek 3-5 százalékát sújtja ez a hiperaktivitáshoz kapcsolódó csökkent figyelem. A jelenség két- háromszor olyan arányban érint fiúkat, mint lányokat - idézte az AFP a tanulmányt.


A tetoválás szólásszabadsága

Washington, 2002. október 14. (MTI-Panoráma) - Sokasodnak a kérdések a tetoválás témakörében az Egyesült Államokban: egyrészt csorbul-e a szólásszabadság a tartós testfestés betiltásával, másrészt, művészet-e az effajta bőrfestés.

Utóbbi dilemma már megjárta az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságát is, és a legfelsőbb bíróság megjárta a dilemmával: nem tudott és nem is akart állástfoglalni, így aztán kimondta: nem tekinti magát illetékesnek annak eldöntésében, művészet-e a tetoválás.

Ami a tetkók révén megvalósuló szólásszabadság problematikáját illeti, ezt az indította el, hogy Dél- Karolina és Oklahoma államok megtiltották lakosaiknak, hogy a területükön tetováltassák magukat, de nem emeltek kifogást az ellen, hogy ugyane lakosok a más államokban beszerzett tetoválásaikat viseljék. Egy dél- karolinai illetőségű tetováló "kisiparost" azonban túl messzire ment: egy televíziós műsorban nyilvánosan gyakorolta mesterségét, ami miatt aztán 500 dollár bírság megfizetésére kötelezték a helyi hatóságok. A tetováló azonban az alkotmányra hivatkozva fellebbezett, mondván: őt a szólásszabadság gyakorlásában gátolják, amikor megtiltják, hogy tetovált ábrák útján valósítsa meg önkifejezését.

Dél-Karolina jogi képviselője szerint szó sem lehet a szólásszabadság csorbításáról, hisz a hatályos törvény azt nem tiltja, hogy a művész lemosható festékkel fejezze ki magát a kliens felületén.

A tévés tetoválót rögtön támogatni kezdte a többi dél- karolinai, tétlenségre ítélt tetkó- szalon tulajdonosa, egy néprajztudós, továbbá néhány, a szólásszabadság védelmére alakult csoport. Ügyvédje az a Kenneth Starr lett, aki a Bill Clinton amerikai elnök visszahívás céljából kezdeményezett eljárással vált híressé. A legfelsőbb bíróság mindazonáltal nem változtatta meg a bírságot kiszabó elsőfokú ítéletet.


Magyar lány lett a szépségkirálynő Belgiumban

Brüsszel, 2002. október 14. (MTI) - A 22 éves Horváth Zsófit koronázták Belgium legszebb lányává a Knokkeban rendezett szépségversenyen.

A belga állampolgárságú magyar szépség bájos kerek arcával boldogan, de szerényen mosolyog a hírlapok fotóin a győztesek emelvényén két jóval magasabb udvarhölgye között. A döntőt a legelegánsabb tengerparti üdülőhely, Knokke kaszinójában rendezték vasárnap.

Horváth Zsófi végzős joghallgató, Mechelenben lakik, és alig féléves volt, amikor családja áttelepült Belgiumba. A családban három gyerek van, ő a középső. Van egy 25 éves bátyja és egy 19 éves húga. Nevét magyar helyesírás szerint zs-vel írja.

A La Derniere Heure-nak elmondta, hogy sohasem vett még részt szépségversenyen, nem modellkedett, nem fotózták képes magazinok számára, tehát semmi előzetes tapasztalata nem volt a kifutók világában. Erre a szépségversenyre is csak hosszas habozás után, röviddel a határidő előtt nevezett be.

A belga szépségkirálynő koronájáért folyó versengés fél évig tartó maratoni sorozat. Hat hónapon át szinte teljes időben foglalkoztatja a részvevőket. Ez idő alatt együtt laknak, nagy társadalmi eseményeken vesznek részt, szponzorokat kell gyűjteniük a díjakhoz - tehát szépségük mellett talpraesettségüket, modorukat, eszüket is használniuk kell.


Százezer éves amerikai teve

Long Beach (Kalifornia), 2002. október 16. (MTI-Panoráma) - Százezer éves észak-amerikai teve megkövesedett maradványaira bukkant Kaliforniában egy földrengések okozta repedéseket tanulmányozó geológus.

Robert Lemmer egy tekepálya autóparkolója alatt vizsgálgatta a repedéseket, amikor legnagyobb meglepetésére mintegy négy méterre a föld alatt csontmaradványokra lelt. Mint a vizsgálatok kimutatták a leletek egy ősi teve hatodik és hetedik nyaki csigolyái, egy hátcsigolya és egy további nyakcsigolya. A egyedülálló maradványokat két őslénykutató finoman gipszoldatba helyezte, és azonnal a Los Angeles-i Természettudományi Múzeumba szállította.

Mivel a területen több csontmaradványt nem találtak, a kutatók feltételezik, hogy a szerencsétlen teve mintegy 100 ezer évvel ezelőtt egy ragadozó zsákmánya lett, és gyilkosa gerincrészei kivételével magával hurcolta tetemét.

Howell Thomas paleontológus megvizsgálta a megkövesedett leletet, és más tevemaradványokkal összehasonlítva pontosan meg is határozta az ősi állat fajtáját. A maradványok megerősítik a tudósok feltételezését, miszerint a tevék Észak-Amerika földjén jelentek meg először, 15 millió évvel ezelőtt - jelentette az AP.


A vörös hajú nőket nehezebb elaltatni

Louisville, 2002. október 16. (MTI-Panoráma) - A vörös hajúakat nehezebb elaltatni - állítjék amerikai kutatók. Tézisük természetesen csakis természetes vörös hajúakra vonatkozik - és egyelőre csak nőkre.

Kimutatások alapján a vörösökhöz 20 százalékkal nagyobb adag altatószerre van szükség az orvosi műtétek előtt, mint más hajszínű embertársaik esetében. Ugyancsak gyengébben hatnak a vgörösökre a fájdalomcsillapítók, illetve a vörösök érzékenyebbek a fájdalomra. Mindezeket Daniel Sessler, a louisville-i egyetem kutatója fedezte fel.

Ha Sessler feltételezése megerősítődik, akkor ez lesz az első eset, hogy egy tudós nyilvánvaló összefüggést tárt fel az emberek bizonyos genetikai tulajdonsága és az operációk előtti érzéstelenítéséhez szükséges gyógyszermennyiség között - jegyezte meg az AP.

Sessler és orvoscsapata 20 egészséges vörös hajú nőn végzett kísérleteket. Azt egyelőre nem tudni, hogy vörös hajú férfiak esetében is fennáll-e az érzéstelenítőkkel szembeni nagyobb ellenállás, mert az erősebbik nem tagjainak szervezete sok esetben a nőkétől teljesen eltérő módon reagál a különböző gyógyszerekre. Egyelőre az is kérdéses, hogy az emberi szervezetbe nem belégzés útján bejuttatott érzéstelenítőkből is több kell-e vörös hajúak esetében.

A vörösök érzéstelenítőszerekkel szembeni nagyobb ellenállóképességéért az orvosok szerint a haj és bőrszínért felelős pigment, a melanin a ludas.

A nem megfelelő mennyiségben alkalmazott gyógyszer miatt a műtétek egy százalékában a beteg túlságosan korán érzékeli újra a fájdalmat. "Ha a vörös hajszínnel rendelkező páciensek nem kapnak elegendő érzéstelenítőt, illetve altatószert, akkor esetükben emelkedhet az ébrenléti állapot miatt elhalasztott operációk száma" - hangsúlyozta Sessler.

A betegek érzéstelenítésével foglalkozó szakorvosoknak több tényezőt is figyelembe kell venniük munkájuk során: az izzadás, a páciens apró rezdülései azt jelentik, hogy túl kevés gyógyszer jutott a szervezetébe, míg az alacsony vérnyomás és szívverés a túladagolásra utal. Ha sikerülne bebizonyítani, hogy az emberek egy bizonyos csoportjának a normálistól eltérő mennyiségű érzéstelenítőre van szüksége a műtétek előtt, az nagyban csökkentené annak veszélyét, hogy a gyógyszer nem megfelelő mennyiségben jut a páciensek szervezetébe.


Filmcsillagnyugvás

Los Angeles, 2002. október 20. (MTI-Panoráma) - Történelmi emlékművé nyilvánította Los Angeles városi tanácsa azt a temetőt, amelyben többek közt Marilyn Monroe és Natalie Wood filmcsillagok, valamint Billy Wilder filmrendező nyugszanak.

Az egyhangúlag hozott döntés célja annak megakadályozása, hogy jelentős változtatásokat hajthassanak végre a Westwood negyedben, a város felhőkarcolóinak tőszomszédságában fekvő, 1,17 hektár kiterjedésű, 105 éves temetőn.

A döntés keresztülhúzhatja az új tulajdonos, egy texasi társaság terveit, nevezetesen, hogy újabb mauzóleumokat létesítsenek a temetőben. A tervek nagy visszatetszést keltettek a szomszédos utcák lakóiban, de főleg a temetőben nyugvó elhunytak családtagjai körében - áll az AFP jelentésében.


Savanyú káposztával a rák ellen

Washington/Jokioinen, 2002. október 23. (MTI-Panoráma) - Finn kutatók szerint a savanyú káposzta a rák kialakulását akadályozó anyagot tartalmaz. Az izothiocyanát nevű vegyületről állati kísérletek során kiderült , hogy akadályozza mindenekelőtt a mell-, a bél-, a tüdő és a májrák kialakulását.

Az egyelőre nem ismert, hogy ez az anyag ugyanilyen hatásos-e embereknél is - mondta Eeva-Liisa Ryhanen finn kutató a Journal of Agricultural and Food Chemistry című amerikai szaklapnak.

Az izothiocyanát a káposzta erjesztése közben keletkezik. A Ryhanen vezette kutató csoport az erjesztési folyamat tökéletesítésére törekszik, hogy ez által még nagyobb mennyiségben keletkezzék izothiocyanát.

A rákellenes biológiai szereket előnyben részesítő heidelbergi társaság más okokból kifolyólag már hosszú ideje egészséges zöldségfélének tekinti a káposztát - főleg a bélflórára kedvezően ható tejsav miatt.

Más zöldségféléknek, így a brokkolinak, a paradicsomnak és a szójának is a rák kifejlődését akadályozó szerepet tulajdonítanak - emlékeztet a dpa jelentése


A gyehenna tüze: a chili

Bécs, 2002. október 24. (MTI- Panoráma) - Az emberiség zömmel a délebbi vidékeken élő több mint negyede csípősen szeret enni, s a paprika rokonának, a chilinek az őrleményével ízesíti ételét: a világrekordot Thaiföld tartja, ahol fejenként és naponta öt gramm chilit használnak, kétszer annyit, mint az ugyancsak csípősen étkező, második helyen álló indiaiak. Chiliből évente 4 millió tonnát takarítanak be a világon, ami mellett jelentéktelen az alig évi 200 ezer tonnát kitévő borsfogyasztás.

A csípős kis termény története nem egészen tisztázott: az indiaiak azt hiszik, ők találták fel a világ számára a chilit, de történészek emlékeztetnek arra, hogy Kolumbusz a burgonya és a paradicsom mellett chilit is hozott az Újvilágból. Akkoriban ezt nem vették jónéven az Óvilágban, olyannyira, hogy a prédikátorok a vérbaj terjedéséért a krumplit, a szellemi fogyatékosságokért a paradicsomot tették felelőssé, a chilit pedig egyszerűen az ördög művének tekintették, amely a gyehenna tüzét hozza az ember szájába. Alighanem így jutott el a tengerhajózás révén a chili Indiába, s a törökök hozták vissza Európába, amikor Magyarországot hajtották igába. Az bizonyosnak tűnik, hogy Európában a magyarok terjesztették el igazán a chilit, illetve annak közeli rokonát, a paprikát. A capsiacin hatóanyaggal csípő növények családja 1600 fajtára terjed ki - írta a napokban a Kurier című bécsi lap színes mellékletében.

A tudomány régebben vizsgálja már, miért tesszük ki magunkat önként a tortúrának, amelyet a csípős növények fogyasztása okoz. Tény, hogy a chilifélék kedvelői sokkal több ízt éreznek, mert a capsiacin aktiválja a nyelven lévő ízlelőbimbókat. Ez akkor is így van, ha a csípős ételek ellenfelei szerint az égető érzés elnyomja a többi ízt.

Az is tudott, hogy a chili függőséget okoz, bár az eddigi kutatások nem találtak benne olyan anyagot, amely ezt indokolná. Valószínűleg az a helyzet, hogy agyunk nem tudja helyesen értékelni az ízlelő szervektől a csípős étel fogyasztásakor érkező információt: súlyos égést érzékel, amely szívdobogást és izzadást okoz, de egyben a boldogság érzetét közvetítő endorfin termelését is felgyorsítja, s alighanem ez utóbbival függ össze, hogy az ember újra és újra próbálkozik.

Arról, hogy melyik paprika, vagy chili csípősebb, már a század eleje óta nincs helye a vitának: Wilbur Scoville patikus 1912-ben módszert fejlesztett ki a csípősség mérésére: az édesnemes zöldségpaprika 0 Scoville erősségű, s a skála másik végén - legalábbis jelenléeg - a mexikói Habanero chili áll 350 000 Scoville-lal.


Kézfogás 5000 kilométerről

London, 2002. október 30. (MTI- Panoráma) - Brit és amerikai tudósok 5000 kilométeres távolságból fognak kezet rázni egymással a közeljövőben, internetes rásegítéssel.

A kéz érintésének érzetét elektromos eszközök sora nyújtja. Az ceruzához hasonlító apró műszerek magas rezgésszámú, apró impulzusokat küldenek internet révén az Atlanti- óceánon át. Vagyis amikor a londoni tudós kis műszerével megérinti a képernyőt, bostoni kollégája úgy érzi, mintha hozzáért volna.

A londoni University College London kutatói a massachusettsi Insitute of Technology-ben dolgozó kollégáikkal fognak a szó szoros értelmében érintkezni a közeljövőben - jelentette a Reuters.

 

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...