Az MTI híreibõl - 2002.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 12

( 2002.)

 

A British Airways sárga lapokat oszt a földön is

London, 2002. október 31. (MTI) - A British Airways légitársaság csütörtökön bejelentette, hogy a jövőben "sárga lappal" büntetik azokat az utasokat, akik zavarják a beszállás nyugodt körülményeit.

Az évente több mint 40 millió utast szállító BA szerint az utóbbi időben egyre nő azoknak a száma, akik agresszívan viselkednek beszálláskor utastársaikkal, vagy a földi személyzettel. A közelmúltban is akadt olyan, aki részegen jelent meg a beszálláson és mindenkibe belekötött.

A légitársaság szóvivője elmondta az AFP-nek, hogy a "sárga lapnak" ugyanolyan szerepe lesz az utazásban, mint a futballpályákon: ha valaki ezután sem fogja vissza magát, annak komoly következményei lesznek. Kizárhatják az aznapi utazásból, de rossz magatartás akár azt is maga után vonhatja, hogy a renitens utast "feketelistára" teszik, és többé nem utazhat a British Airways járatain.

A "sárga lapok" gyakorlatát repülés közben már 1998 óta alkalmazza a brit légitársaság, és hatásosnak bizonyult, ezért döntöttek a BA illetékesei, hogy a földön is alkalmazza. 2001-ben összesen 300 alkalommal kellett a levegőben meglengetni a figyelmeztető kártyát az agresszív utasok előtt. Az új intézkedés célja mindenekelőtt az, hogy már a földön kiszűrjék azokat, akik esetleg nagy magasságban veszélyeztethetik a repülés biztonságát.


175 millióan élnek új hazában

New York, 2002. november 1. (MTI-Panoráma) - 1975 óta megkétszereződött azoknak a száma, akik elhagyják szülőhazájukat és külhonban keresnek maguknak munkát vagy átmeneti letelepedést.

Az ENSZ kimutatása szerint világszerte 175 millióra tehető a hazájukból kivándoroltak száma. "A migráció világméretű probléma és éppen úgy érinti az iparilag fejlett, mint a fejlődő országokat" - jelentette ki Joseph Chamie, a világszervezet demográfiai kérdésekkel foglalkozó részlegének vezetője.

A migráció a legnagyobb arányokat Európában ölti. Az ENSZ ismeretei szerint ugyanis a világ más részeiből érkezett 56 millió ember telepedett le - legálisan vagy illegálisan - az európai kontinens országaiban az elmúlt több mint negyed évszázadban. Az ázsiai országokban 50 millióra teszik a bevándoroltak számát, míg Észak- Amerikában más országok 41 millió polgára telepedett le.

Chamie szerint a világ iparilag fejlett régióiban tíz lakosra jut egy bevándorló. Ez azt jelenti, hogy a migráció hatvan százaléka világméretekben az ipari országokat érinti leginkább. Sok államnak ez a népességnövekedés kihívást jelent, többségük számára azonban igen nagy előnyökkel is jár. Annak érdekében, hogy a kihívás ne váljon túlméretezetté, az országok 40 százaléka fogadott már el olyan törvényeket, amelyeknek segítségével korlátok között tartható a bevándorlók száma - írja a dpa.


Változik az osztrákok konyhája

Bécs, 2002. november 2. (MTI) - Ausztriában az első pillantásra igen hagyománytisztelően étkeznek: viszonylag sok, házias receptek alapján készítet húst esznek, és a hagyományos reggeli-ebéd- vacsora beosztáshoz ma is a legtöbb ember tarja magát - ám egy friss felmérés szerint sok a kívülről nem látható változás.

Így például a hat évvel ezelőtti hasonló felméréshez képest 5 százalékkal több ember, 43 százalék fogyasztja el ebédjét házon kívül, bár ez azt is jelenti, hogy mintegy 50 százalék ma is otthon ebédel. Ebből további változásként következik, hogy a vacsora vált a családi főétkezéssé.

Abban is mutatkozik változás, hogy mi kerül az asztalra: 23 százalék ugyan változatlanul mindig, és 56 százalék többnyire az osztrák konyha igencsak tartalmas étkeit fogyasztja, de már 46 százalékot tesznek ki azok, akik rendszeresen fogyasztanak zsír- és hússzegény ételeket.

Az osztrák konyha visszaszorulóban van abban az értelemben is, hogy egyre népszerűbbek más országok specialitásai, s ezen belül első sorban az olasz konyha tör előre, főleg a fiatalok körében hódít. A rendkívüli mértékben környezet- és egészségtudatos osztrákokra nézve meglepő adat, hogy a vegetáriánusok száma a hat évvel ezelőtti felméréshez képest alig 2 százalékkal nőtt.

Élelmiszereket egy osztrák háztartásban átlagosan hetente háromszor vásárolnak, és egyre nagyobb szerephez jutnak ebben a szuparmarketek, míg a szakboltok főleg a borok és a tojás területén tudták megtartani vevőiket. A megkérdezettek 46 százaléka mindig, 49 százaléka többnyire friss ételt fogyaszt, a mélyhűtő pultnál 56 százalék tesz gyakran kosarába zöldséget. A Magyarországi árakhoz képest olcsó mélyhűtött készételeket 27 százalék fogyasztja gyakran, 45 százalék ritkán, 25 százalék pedig soha.

A főzés változatlanul az asszonyok dolga: a megkérdezett nők 94 százaléka főz többé-kevésbé rendszeresen, míg a férfiak közül csak mintegy 50 százalék áll a tűzhely mellé, de ők is csak ritkán, hobbiként, főleg hétvégén és rendkívüli alkalmakkor. Így nem meglepő, hogy a legtöbb családban a nők határozzák meg, mi kerül az asztalra, ám a gyerekes családokban e kérdésben többnyire a gyerek a főnök.

S hogy mi szerepel az otthoni menün, arról Ausztriában könnyen meggyőződhet az ide látogató külföldi is, mert az éttermek valóban sok hagyományos ételt kínálnak, mégpedig olyan minőségben, amelyről az osztrák vendégek a felmérés során igen elégedetten nyilatkoztak. A magyar ínyenceknek az osztrák konyha viszonylag kevés meglepetést okoz: a kedvenc a rántott hús, és számos olyan étel is, amely különlegességnek számít Magyarországon - mint például a szalontüdő -Ausztriában gyakori szereplője az étlapnak.


Génsebészettel a hosszabb életért - az "elegans" gilisztánál

Washington, 2002. november 2. (MTI) - Amerikai kutatóknak sikerült génmódosítással kétszeresére, 15 napról 30-ra növelni egy, a talajban élő, alig egymilliméteres féreg életkorát. Ráadásul ezt a beavatkozást nem kísérték a szokásos, a reprodukciós képességet érintő mellékhatások - írja legfrissebb számában a Science című tekintélyes amerikai tudományos magazin.

A módszer lényege a hormonműködést szabályozó bizonyos gének módosítása. Olyan génekről van szó, amelyek közösek a földön élő számos fajban, köztük az emberben is. Így, bár első pillantásra bizarrnak tűnik, az apró élőlény esetében most elért siker egy lépés lehet az emberi életkor határának kitolása felé - vélekednek a most megjelent tanulmányban a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatói.

A laboratóriumokban előszeretettel használt apró gilisztafajta, a Caenorhabditis elegans esetében kikísérletezett technikával az állatka különböző géncsoportjait "kapcsolták ki" és vizsgálták ennek hatását az élethosszra. A kutatók a daf-2 és daf-16 jelű géneket tanulmányozták. Korábbi vizsgálatokban már kimutatták, hogy a daf-2 gén részbeni dezaktiválásával a féreg tovább élt. A gén egy inzulin receptor és egy növekedési hormon kódolásáért felelős. Más vizsgálatok már bizonyították, hogy ennek a hormontermelést befolyásoló faktornak szerepe van abban is, hogy meddig él az ecetmuslica és az egér, és befolyásolja a szaporodást is.

Cynthia Kenyon kutatónő tanulmányában rámutat: számos biológus mindazonáltal eddig úgy vélekedett, hogy nem lehet növelni az élet hosszát anélkül, hogy ez ne lenne negatív hatással a szaporodási képességre. Most úgy tűnik, a gén különböző funkcióit sikerült szétválasztani azzal, hogy a dezaktiválást későbbi időpontban, nem közvetlenül a születés után, hanem a felnőttkor elérkeztével hajtották végre. Az előbbi esetben a reprodukciós képesség valóban csökkent, az új technikával viszont nem.

Így a génmanipuláción átesett giliszták sokkal tovább élnek, mint a beavatkozáson át nem esett példányok, és teljesen normális a szaporodásuk is: pompás és erőteljes példányok - olvasható a Science-ben a Caenorhabditis eleganssal végrehajtott kutatásról szóló jelentés.


Sissy-múzeum a bécsi Hofburgban

Bécs, 2002. november 3. (MTI- Panoráma) - Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné - ismertebb nevén Sissy - meglehetősen fura egyéniség volt, de ezt persze ma sem mondja senki hangosan, a schönbrunni kastély műemlék- együttesét üzemeltető társaság pedig éppenséggel mindent elkövet a Sissy-kultusz ápolásáért. A legújabb fejlemény, hogy a bécsi Hofburgban lévő császári lakást mintegy Sissy-múzeummá alakítják át, ahol a látogató bepillantást nyerhet a császárné életmódjába.

Sissy, - Erzsébet Amália Eugénia, I. Ferenc József osztrák császár és magyar király felesége (1837-1898) - valóban itt lakott, már azon ritka alkalmakkor, amikor Bécsben tartózkodott. Aki eddig megtekintette a császári lakást, az felfedezhette, hogy a család ugyan őrizte a felmenők hátrahagyta pompát, de maga inkább valamelyest az egyszerűbb ízlés felé mozdult el. Az is látható, hogy a császár lakosztálya a Hofburg egyik, Sissyé a másik szárnyon helyezkedett el, s csak a két szárny találkozásánál lévő néhány terem volt a tulajdonképpeni közös lakás. A család tagjainak életébe azonban eddig nem nyert igazi bepillantást az ide látogató turista.

Most változik a helyzet: restaurálták a császárné fürdőkádját, amelyben Sisi órákon át üldögélt jéghideg vízben. Bemutatjék toalet-szobáját, ahol naponta órákon át fésülték sűrű, hosszú haját, s ahol a mai bajnokokat is irigylésre késztető edzéseit folytatta különféle tornaszereken. Sőt: még azt a helyet is megnyitották a látogatók számára, ahová a hírek szerint súlyos táplálkozási zavarokkal küzdő császárné is gyalog járt.

A kiállítás rendezői a virágcsokrokig és apró dísztárgyakig mindent úgy rendeztek el eredeti fotók alapján, ahogyan az Sissy idejében volt. A kád és a mosdóasztal eddig is a Hofburgban volt, noha nem szerepel a kiállításon, a többi kellék javát gyűjtőktől kölcsönözték ki.

A Sissy-rajongók nagy, nemzetközi tábora nyilván lelkesen fogadja majd az új kiállítást, ahol a rég idealizált császárné nem csak úgy látható, ahogyan el szokás képzelni - mint Romy Schneider színésznő a Sissyről az 50-60-as években készült filmsorozatban -, hanem az idegenvezetők életének kevésbé idilli oldalairól is szólnak, bár csak akkor, ha kérdezik őket.

A Hofburg belső négyzetében az átalakulás csak a császári lakosztályokat érinti: helyén marad a császári ezüstöket bemutató gyűjtemény, az arról elnevezett kávéház, a várkapitányság, no és legfőként az államfő az egyik szárny egész első emeletét betöltő hivatala.


Rubik-kocka elnevezésű emlékpénzérme

Budapest, 2002. november 4. (MTI) - A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Rubik-kocka elnevezésű emlékpénzérmét bocsát ki november 5-én; az érmék 500 forintos névértékük erejéig törvényes fizetőeszközök - tájékoztatta a jegybank az MTI- t hétfőn közleményben.

A négyzet alakú érme kupronikkelből készült, 14 gramm súlyú.

A közlemény szerint az MNB a 2001-ben indított ifjúsági érme- sorozat folytatásaként bocsátja ki az új emlékpénzérmét, amelynek témája a Rubik-kocka.

Az érmét Fülöp Zoltán tervezte.

Az emlékpénzérméből maximum 10 ezer darabot készítenek.


Házassági Guinness-rekord

Tajpej, 2002. november 5. (MTI-Panoráma) - Nincs a világon még egy olyan házaspár, amely annyi ideje élne együtt, mint Liu Jung Jang és Jang Van. A két tajvani ugyanis hétfőn, házasságkötésük 85. évfordulóján bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, amiről hivatalos okmányt is kaptak.

A 103 éves férfi és egy évvel fiatalabb felesége ezzel túlszárnyalta a William és Claudia Lillian Ritchie amerikai házaspár "teljesítményét", akik Lexingtonban (Kentucky állam) immár 83 esztendeje élnek együtt.

A 102 éves Jang Van megvakult és tolókocsihoz kötött. Férje, azon kívül, hogy kissé nagyothall, jó fizikai erőben van.

A ritka évfordulós ünnepségen a házaspár összesen 110 leszármazottja, gyermeke, unokája és dédunokája közül negyvenen vettek részt - jelentette az AP.


18,7 millió dollár egy Monet- képért

New York, 2002. november 6. (MTI) - Több mint 18,7 millió dollárért kelt el kedd este New Yorkban a Sotheby's aukciós ház árverésén Claude Monet francia impresszionista festő egyik alkotása.

A festmény a Tavirózsák című sorozat egyik tagja, a mester 1906-ban giverny-i kertjében készítette. Az AFP jelentése szerint az aukciós ház 16- 20 millió dollárra becsülte előzetesen a műalkotás értékét.

Monet (1840-1926) festményei - különösen a kertjét díszítő tavirózsákat ábrázoló képek - mindig is nagy közkedveltségnek örvendtek a nemzetközi műgyűjtők körében. Néhány évvel ezelőtt még jóval borsosabb árat is fizettek egy- egy ilyen festményért. A 32 millió eurós rekordárat 1998-ban a Sotheby,s egyik londoni aukcióján fizették ki a Tavirózsa és ösvény a víz mellett című festményért.


Sophia Loren nem áll modellt a Playboynak

London, 2002. november 7. (MTI-Panoráma) - Sophia Loren elutasította a Playboy férfimagazin által tett, aktfotóinak elkészítését és közlését felkínáló ajánlatot.

Amikor a 68 éves, Oscar- díjas olasz filmsztár arról értesült, hogy - átszámítva – 130.000 eurót fizetnének a fotókért, a londoni Express értesülése szerint állítólag dühösen kifakadt:

- Miért ilyen keveset ?

A magazin nyomban megkettőzte az összeget, de ismét elutasító választ kapott, ezúttal azonban egészen más indoklással.

- Idős asszony és anya vagyok. Fiaim belehalnának, ha így látnának meg - mondta a világhírű filmszinésznő.

A filmsztár Carlo nevű idősebbik fia 34, Eduardo, a fiatalabbik 29 éves - emlékeztet a dpa jelentése.


Újból támadott a knutsfordi rém: egy mókus

London, 2002. november 8., péntek (MTI-Panoráma) - Mókus tartja rettegésben egy angliai város, Knutsford lakosait. A vörös bundás knutsfordi rém már jó pár gyermeket megtámadott, de több felnőttet is megkergetett a városban.

Legutóbb egy kétéves kislánynak harapta meg a homlokát. Sok szülő már nem meri a szabad levegőre engedni gyerekét.

"Mindenki retteg, problémánk egyáltalán nem vicces. Soha többé nem bízom a mókusokban" - idézte a Times című brit lap az egyik helybeli asszonyt.

Szakértők szerint a mókus magatartása igen szokatlan.


Végeztek a knutsfordi rémmel

London, 2002. november 9. (MTI- Knutsford fellélegezhet, végeztek a rémmel: egy nagypapa légpuskájával lelőtte a mókust, amely rettegésben tartotta az angliai várost.

Geoff Horth azután ragadott fegyvert, hogy a mókus megharapta kétéves lányunokáját.

- Amikor végre becserkésztem, magam is meglepődtem, milyen nagy - idézte a vadászkalandjáról beszámoló nagypapát a Sun című brit lap. - Egy fán volt, lemászott és felém tartott. Nem vártam meg, hogy rám ugorjon, lőttem - mondta a 61 éves nagypapa.

A helység mókusölő hősének sok knutsfordi hálás, ugyanis az utóbbi időben a vörösbundás rém jó pár gyermekre támadt rá, de több felnőttet is megkergetett.


Népszerűek a rádiók Franciaországban

Párizs, 2002. november 8. (MTI- A franciák naponta átlagosan 190 percet hallgatnak rádiót - derült ki a Médiametrie intézet által készített, a 2001 szeptembere és 2002 októbere közötti időszakra vonatkozó felmérésből.

Ez a szám azt jelenti, hogy a franciák az utóbbi tíz évben csaknem változatlan ideig hallgatták a rádiót. A felmérés ugyanakkor jelentős változást mutatott ki a rádióhallgatás idejének korosztályonkénti megoszlásában.

A 20 és 24 év közöttiek napjában 17,9 százalékkal kevesebbet, mindössze 147 percet rádióztak, míg az idősebbeknél, a 60 és 64 év közöttieknél az erre fordított idő napi 220 percre emelkedett. Az összesített bekapcsolási kvóta (azoknak a személyeknek a száma, akik bizonyos időszakban legalább egy pillanatra bekapcsolták rádiójukat) a felmérés szerint 8,1 százalékkal nőtt az elmúlt tíz évben és 83,2 százalékot tett ki. A fiataloknál (20 és 24 év közöttieknél) ez a növekedés azonban csak 3,9 százalékos volt, míg az időseknél (60 és 64 év közöttieknél) elérte a 18,1 százalékot. A legtöbben a zenei adásokra kapcsoltak: 43,4 százalék. Ezeket követik az általános szórakoztató műsorok (37,7 százalék).

Arra a kérdésre, hogy mit hallgatnak a rádióban, a megkérdezettek 61,3 százaléka a zenét nevezte meg, 56,6 százaléka a híreket és csupán 25,2 százaléka a szórakoztató műsorokat. A hallgatók 23,6 százaléka az időjárásjelentés miatt kapcsolta be rádióját és csupán 9,3 százaléka azért, hogy politikai műsorokat hallhasson - áll az APA jelentésében.


Új AIDS-teszt - eredmény húsz percen belül

Washington, 2002. november 9. (MTI) - Az Egyesült Államokban olyan új AIDS-tesztet fejlesztettek ki, amelynek alkalmazásával húsz percen belül gyakorlatilag százszázalékos biztonsággal megállapítható, hogy a teszt alanya megfertőződött-e vagy sem a gyógyíthatatlan betegséggel.

A korunk pestise elleni küzdelemben létfontosságúnak bizonyulható teszt forradalmi újdonsága nem annyira gyorsaságában, mint inkább alkalmazásának egyszerűségében rejlik. Más tesztekkel ellentétben nincs szükség laboratóriumi körülményekre és meghatározott hőmérsékletre, ráadásul a teszt elvégzéséhez egyetlen, ujjbegyből vett vércsepp is elegendő.

A teszt során a vérmintát egy speciális oldatot tartalmazó kémcsőbe cseppentik, majd ebbe belehelyezik a meghatározott proteinek jelenlétét kimutató szűrőpapírt. Ha az oldatban az AIDS-vírus megjelenésekor az ember immunrendszere által kitermelt antitestek vannak, akkor a szűrőpapíron két sötétlila csík jelenik meg. Az antitest és egyben a betegség hiányát egy csík jelzi. A módszer megbízhatósága 99,6 százalék.

Az új szűrési módszert a pennsylvaniai Betlehemben működő OraSure Technologies cég dolgozta ki, és a módszer alkalmazására már engedélyt is adott a szigorúságáról híres amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA). A gyors diagnosztizálást lehetővé tévő teszt az OraQuick nevet viseli, és 30-60 napon belül kereskedelmi forgalomba kerül. Az ára várhatóan 20 dollár körüli összeg lesz, ami alacsonyabb a hagyományos tesztek költségénél.

Az AP jelentése szerint nem az OraQuick az első gyorsteszt. Ennek hasonló változatát már a 90-es évek közepe óta alkalmazzák, ám használata olyan bonyolult, hogy aligha van olyan kórház, amely vásárolna belőle. A jelenleg alkalmazott rutin laboratóriumi tesztek eredményére viszont olykor két hétig is várni kell.

Az OraQuick először csak kórházakban és a nagy klinikákon lesz alkalmazható, ugyanis a vonatkozó törvény szigorúan szabályozza, hogy ki és milyen körülmények között használhat bizonyos típusú orvosi teszteket. Mivel azonban ennek a gyorstesztnek az alkalmazása ilyen egyszerű, Tommy Thompson egészségügyi miniszter szorgalmazza, hogy az OraSure Technologies kérjen felmentést a törvény alól, hogy a felhasználók szélesebb körének - azaz a kórházak és klinikák mellett körzeti orvosoktól kezdve mobil szűrőállomások működtetőin át a szociális munkásokat alkalmazó AIDS-tanácsadó központokig - adhassa el termékét.

Az Egyesült Államokban évente mintegy 24 millió AIDS-tesztet végeznek el, ebből hétmillió jut a véradókra. Becslések szerint a 950 ezer amerikai vírushordozó egynegyede nem tud arról, hogy megfertőződött a betegséggel. Évente mintegy negyedmillió amerikai nem érdeklődik az elvégzett teszt eredménye után, közülük mintegy nyolcezer vírushordozó.


Nem veszélytelen a szájtus

Solingen, 2002. november 10. (MTI- Nem ritkán a kívánttal éppen ellenkező hatást ér el a szájtus, amelynek az a célja, hogy átöblítse és megtisztítsa a szájüreg egyébként hozzáférhetetlen szögleteit is.

A kockázat az, hogy a szájzuhany baktériumokat juttathat oda, ahová azok tusolás nélkül nem jutnának el - hívta fel a figyelmet a solingeni szájhigiéniai és táplálkozásmagatartási információs központ.

Az eszköz víztartójában ugyanis igen jól meghúzódnak különféle baktériumok, amelyeket azután a vízsugár a fognyakon át beprésel a véráramlásba és így elkezdődhet gyakran végzetessé váló vándorlásuk a szervezetben.

Szakértők ezért azt tanácsolják, hogy használat után minden esetben gondosan szárítsuk ki a szájtus víztartóját. Alapos fürdetés a mosogatóban, valamint a csövek rendszeres tisztítása forró vízzel és mosogatószerrel jelentős mértékben csökkentheti a baktériumveszélyt - olvasható az AP jelentésében.


Cukorbetegség: szippantsunk inzulint ?

Hamburg, 2002. november 10. (MTI- Tűre nincs szükség, semmi fájdalom, csak néhány mély lélegzetet kell venni: ebből állhat maholnap a cukorbetegek kezelése.

- A diabéteszben szenvedők a jövőben (injekció helyett) belélegezhetik az inzulint - állította Michael Scherbaum, a Düsseldorf székhelyű Német Diabetes Kutatóintézet igazgatója egy sajtóértekezleten, amelyet a cukorbetegek november 14-i világnapjára való előkészületek keretében tartottak. Az inzulin- spray, amelyet ez idő szerint nagy gyógyszergyárak tesztelnek, alapvetően megváltoztatja majd a cukorbetegek eddigi kezelését.

Egy kis idő azért még eltelik addig, amíg a cukorbetegek lemondhatnak az inzulin- injekciókról. A dán Novo Nordisk konszern mainzi filiáléjának igazgatója, Marksu Leyck Dieken szerint arra törekednek, hogy az új gyógyítási módszert, az inzulin belélegzését négy éven belül bevezessék a piacra.

Hogy miért vesz ennyi idő igénybe az új módszer kifejlesztése ?

Lutz Hellwig, az Aventis Pharma Deutschland menedzsere szerint a központi probléma az, hogy az inzulint a megfelelő formában juttassák a tüdőbe. Az inzulin részecskéknek megfelelő nagyságúaknak és kellően stabilnak kell lenniük. Hasonlóképpen nehéz volt megalkotni a megfelelő belélegző apparátust is.

Leyck Dieken rámutatott, hogy az inzulinnak el kell jutnia a leghátsó, finom tüdőhólyagocskákig, ehhez pedig a páciensnek egészen különleges módon kell levegőt vennie. Arról kis méretű komputer gondoskodik, hogy a szervezetbe csak a szükséges mennyiség juthasson.

A jelenleg folyó klinikai kísérletek középpontjában az a kérdés áll, hogy miként reagál majd a tüdő az inzulinra huzamosabb idő után - hívta fel a figyelmet Bernd Kuglin, az új módszert tesztelő intézet vezetője. A tudósok azt is meg akarják tudni, hogy miként módosul dohányzás, megfázás vagy krónikus tüdőbaj esetén az inhalált inzulin felvétele.

Az inhalálással a szervezetbe juttatott inzulinból tízszeres mennyiségre van szükség - mutatott rá Scherbaum. A hormon nagy része ugyanis nem jut el a vérbe, hanem megreked a tüdőben. Tartani lehet azonban attól, hogy ott az inzulin daganat kialakulásához vezethet.

Az, hogy a módszer engedélyezés után az inzulin inhalálása széles körben terjed-e majd, további tényezőktől is függ. Ezek közé tartozik, hogy a szükségessé váló nagyobb adag következtében ez költségesebb eljárás lesz.

Az inhalálás ugyan kényelmessé teheti a kezelést, de teljesen fájdalommentessé nem. A páciensek ugyanis nem kerülhetik el, hogy vércukor-szintjük mérése végett meg ne szúrják az ujjukat.


Az Amerikai Magyar Alapítvány idei kitüntetettjei

Washington, 2002. november 13. (MTI) - Az Amerikai Magyar Alapítvány az idén Charles Simonyi nemzetközi rangú szoftverfejlesztőnek és kutatónak, Laszlo Birinyi befektetési szakértőnek és Alexander Brody hirdetési szakembernek ítélte oda a George Washington Díjat.

Az Amerikai Magyar Alapítványt 1954-ben alapították a magyar kulturális örökség ápolására az Egyesült Államokban. Az alapítvány adományokból kiadványokat, akadémiai programokat, ösztöndíjakat támogat. 1989-ben megnyitotta múzeumát, könyvtárát és levéltárát a New Jersey állambeli New Brunswickban.

A George Washington Díjat az alapítvány azoknak a magyar származású amerikaiaknak ítéli oda évente, akik kimagasló eredményt értek el a tudomány, a művészetek vagy a gazdasági élet területén.

Charles Simonyi csaknem két évtizeden át a Microsoft vezető szoftverfejlesztője volt, majd miután megvált a cégtől, nemrég létrehozta az International Software Corporationt.

Laszlo Birinyi az Egyesült Államok egyik legismertebb befektetési szakértője, a Salamon Brothers vezető elemzője volt, mielőtt megalapította saját cégét.

Alexander Brody a hirdetési üzletág elismert szakembere, jelenleg Hawaii és Magyarország között osztja meg idejét. Magyarországon két kiadó társtulajdonosa. (Alexander Brody Bródy Sándor író unokája.)

A New York-i díjátadási ünnepségen, amely az alapítvány fennállása óta a 40. volt, részt vett Simonyi András washingtoni magyar nagykövet is.


Az ősi kastélyon marakodnak Macbeth leszármazottai

London, 2002. november 13. (MTI-Panoráma) - Macbeth-nek mégis voltak - és vannak - utódai, méghozzá nem is akármilyenek. Lehet, hogy a XI. századi skót királyra szállt átkok megfogantak rajtuk: Cawdor VII. Earlje és mostohaanyja között dúl a háborúság a család ősi skóciai kastélyáért.

A XIV. századi századi, legendák övezte építmény körül akkor kezdődtek a bonyodalmak, amikor 1993-ban meghalt a VI. Earl, és az Inverness közelében lévő várat második feleségére, a csehszlovákiai születésű Angelika Ilonára hagyta. Az özvegy és az elhunyt gyermekei közötti viszonyt jól jellemzi, hogy mostohalánya, Lady Liza Campbell csak "Diabolika"-ként, esetleg "Lady Macbeth II"-ként emlegeti az asszonyt, apja végrendeletét pedig "méregpohárként".

A VII. Earl örökölte a családi címet, a birtokhoz tartozó földet és fajdvadászterületet, a kastélyt viszont nem, és elvesztését ugyancsak fájlalja. Kilenc éven át mostohaanyjával együtt vezették azt a céget, amely turistalátványosságként kezelte a kastélyt, a hozzátartozó golfpályával, étteremmel és ajándékbolttal. Az özvegy azonban erről hat hónappal ezelőtt lemondott. November elején, amikor az asszony Amerikába utazott vakációra, az earl "bevette" a várat: feleségével, három gyermekével és sógorával a tanyájáról beköltözött a kastélyba. A bérleti szerződés alapján azonban csak a vállalkozás igazgatói lakhatnak ott, de ők is csak télen, amikor a vár zárva van a turisták előtt.

Ilona pert indított az earl ellen, akit még azzal is megvádolt, hogy hanyagul kezelte a kastély értékes műtárgyait, mert nem szerelt fel riasztóberendezést. A bíróság azonban úgy döntött, hogy a vitát peren kívül kell rendezniük.

William Shakespeare Macbeth-je, amelyen angol színházi babona szerint olyan átok ül, hogy a nevet színpadon kívül tilos kimondani, némileg meseszerűvé tette a középkori skót királydrámát. A darabban Macbeth a három boszorkány jóslatára és felesége ösztönzésére öli meg Duncan királyt. A valóságban azonban Macbeth sógora megölése miatt fordult szembe az uralkodóval és csatában győzte le Duncant, aki az összecsapásban halálos sebet kapott. Macbeth-et ezután választották királlyá. További eltérés a valóságtól, hogy a drámában Macbeth utódok nélkül hal meg.

Bár a Cawdor családot a darab híressé tette, és évente 100 ezren látogatnak a kastélyba, ami komoly bevételt jelent, a jelenlegi earl nagyapja egyáltalán nem volt elragadtatva a kétes hírnévtől. Egyszer azt is kijelentette, hogy bárcsak Shakespeare soha nem írta volna meg átkozott darabját - jegyezte meg az AP.


James Bond valóban életet mentett - szexjelenet közben

London, 2002. november 13. (MTI-Panoráma) - Valóban életet mentett James Bond, méghozzá egy szexjelenet kellős közepén, amikor partnernőjének torkán akadt egy füge.

A 007-es ügynök legújabb filmjében - a Die Another Day (Halj meg egy másik napon) címűben - a 49 éves Pierce Brosnan alakítja James Bondot, a 34 éves Halle Berry pedig "Bond-Girlként" szerepel.

Nem szeretnék túl sokat elárulni, de az egyik jelenet közben egy fügével babrálunk - mondta a színésznő a Sun című brit lapnak. - A füge megakadt a torkomon, de Pierce szerencsére azonnal felismerte a vészhelyzetet, felugrott és olyan erővel ütötte a hátamat, hogy valósággal kilőttem a fügét, a gyümölcs átrepült a szoba túloldalára. Pierce valóban megmentette az életem. Ez lesz a kedvenc jelenetem - mondta Halle Berry.


Múzeumban a Vén Szikrázó

Huntsville, 2002. november 14. (MTI-Panoráma) - Végső nyughelyére került Texas állam villamosszéke: az újonnan megnyílt börtönmúzeumba.

Az Old Sparkynak - Vén Szikrázónak - becézett villamosszék 361 halálra ítélt gyilkossal végzett az elmúlt évszázadban.

A vadonatúj börtönmúzeumot egyébként részben rabok építették. Az épület két őrtornyával stílusosan börtönre emlékeztet, és hogy legyen összahasonlítási alap, a huntsvillei börtön közelében áll - jegyezte meg az AP.


225 ezer dollár Kennedy autójáért

New York, 2002. november 17. (MTI) - New Yorkban egy szombati árverésen 225 ezer dollárt fizettek azért az autóért, amelyben John Fitzgerald Kennedy egykori amerikai elnök utazott dallasi meggyilkolásának reggelén, 1963. november 22-én.

A Lincoln Continental belső része még ma is eredeti állapotában látható, bár az autót időközben részben felújították. A vevő már az árverés előtt értesítette az aukciós házat, hogy mennyit szán a kocsira, és meg sem jelent az eseményen - jelentette a Reuters hírügynökség.

Az árverésen Kennedy elnök más tárgyait is magas áron adták el. Hintaszékét például 80 ezer dollárért, egy 1961-ben készült vízfestményét 30 ezer dollárért vették meg. Más elnökök hátrahagyott tárgyait is árverezték, Franklin Delano Roosevelt egy töltőtolla például 7 ezer, ezüst öngyújtója 2 ezer dollárért kelt el.


Leonidák - különleges csillagászati jelenség kedden hajnalban

Budapest, 2002. november 18. (MTI) - Másodpercenként akár több hullócsillag is látható lesz az égen kedden hajnalban, a különleges látványt a Leonidák meteorraj idézi elő, amelyen a Föld keresztülhalad.

A Leonidák szülője a Tempel-Tuttle üstökös, amely megnyúlt pályáján haladva 33 év alatt kerüli meg a Napot. A Nap közelébe érve gáz- és poranyaga a felmelegedés következtében elillan, a belőle származó szilárd részecskék pedig kozmikus útja mentén szétszóródnak, törmelékfelhőt alkotva.

A kedden hajnalban Magyarországról - tiszta idő esetén - megfigyelhető jelenség különlegessége, hogy a Tempel- Tuttle üstökös 1998-as napközelségéből származó meteorrajon ezúttal halad át utoljára a Föld - mondta el az MTI kérdésére válaszolva Sárneczky Krisztián, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára.

Az üstökös legközelebb 2031-ben kerül a Nap közelébe. Akkor azonban a Jupiter gravitációs hatása megváltoztatja a porfelhők útját, így nem találkozik bolygónkkal.

A hullócsillag-zápor már éjféltől látható, kezdetben percenként, majd másodpercenként figyelhető meg egy-egy hullócsillag, de a legtöbb, másodpercenként akár több is, hajnali 5 órakor izzik fel az égen, 100-150 kilométeres magasságban - ismertette a Magyar Csillagászati Egyesület titkára.


Ötzit saját társa ölte meg ?

London, 2002. november 20. (MTI-Panoráma) - A legfrissebb kutatások szerint saját törzsének egyik tagja végezhetett Ötzivel, a dél-tiroli Alpokból előkerült bronzkori vadásszal.

Erre utal annak a nyílhegynek a megmunkálása, amelyet tavaly fedeztek fel a bolzanói Dél- Tiroli Régészeti Múzeum munkatársai a jégember bal válla alatt. Annaluisa Pedrotti professzor szerint a gyilkos nyílvesszőt Ötzi szülőföldjén, az Alpok déli vidékén készítették. - Az Ötziben talált nyílhegynek nagyon különleges, hegyes formája van. Ilyen nyílhegyet kizárólag az Alpok déli vidékén és a mostani Észak- Olaszország területén készítettek őseink. Az északi területeken laposabb nyílhegyet használtak - hangsúlyozta Pedrotti a BBC internetes oldalának adott interjújában.

A 165 centiméter magas és 40 kilogramm súlyú, természetes állapotában mumifikálódott jégemberre turisták találtak rá 1991-ben a dél-tiroli Ötz-völgyben.


Gyógyult parlagi sast engednek szabadon az MME szakemberei

Budapest, 2002. november 20. (MTI) - Gyógyult parlagi sast engednek szabadon az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei november 26-án Besenyőtelken - tájékoztatta a szervezet szerdán az MTI-t.

A fiatal parlagi sast a Bükk-hegység peremterületén legyengülve találták, de a Miskolci Vadaspark és az MME dolgozóinak ápolása és gondozása következtében felépült és újra alkalmassá vált az önálló életre.

Az elengedett madár lábára az ornitológiai gyűrű mellé egy speciális adót is felerősítenek a szakemberek, hogy nyomon tudják követni természetbe való beilleszkedését is - derül ki a közleményből.

A parlagi sas Magyarországon fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 1 millió forint. Az utóbbi évtizedekben hazai állománya jelentős mértékben lecsökkent, ezért ezért 1974-ben az MME megkezdte az állat szervezett védelmét.

A parlagi sas hazánkban az Északi-középhegységben valamint mezőgazdasági területeken fészkel. Fészkét fák csúcsára építi, belsejét puha vékony ágakkal és száraz fűvel béleli. A tojó általában 2-3 tojik, a kotlásban mindkét szülő részt vesz, a fiókák 43 nap elteltével kelnek ki.


Korszakos csillagászati felfedezés: fekete lyukak társbérletben

Washington, 2002. november 21. (MTI-Panoráma) - Amerikai tudósok korszakos jelentőségű csillagászati felfedezésről számoltak be a héten: sikerült beazonosítaniuk két olyan aktív fekete lyukat, amelyek egy galaxisban, azaz csillaghalmazban találhatóak.

Eddig ugyanis csak azt lehetett bizonyítani, hogy egy galaxisban, mégpedig annak közepén egy fekete lyuk létezhet, bár már eddig is feltételezték a fekete lyuk kettős létének lehetőségét a tőlünk 400 millió fényévre lévő NGC 6240-es jelű csillaghalmazban.

A három éve a Föld körül keringő Chandra amerikai röntgenteleszkópnak sikerült kimutatnia, hogy valóban, a szóban forgó galaxis szívében ebből a mindmáig meglehetően rejtélyes jelenségből kettő is van. A két fekete lyuk egyelőre egymás körül kering, azaz mintegy egymást kerülgeti mintegy 3 ezer fényév távolságra a másiktól. (Egy fényév egyenlő azzal a távolsággal, amelyet a másodpercenként 300 ezer kilométert befutó fény egy esztendő alatt - mintegy 10 trillió kilométert - megtesz.)

A csillagászok azonban szinte biztosra veszik, hogy a két fekete lyuk néhány százmillió év múlva egybeolvad, s akkor hatalmas mennyiségű sugárzás és óriási gravitációs hullám lökődik ki az immár szupermasszívá egyesült fekete lyuk környezetéből, ami gyilkos erejű lehet a világegyetem számos térségében.

A fekete lyukak egy úgynevezett tömegbefogási korongban összegyűjtik, és részben elnyelik a környező anyagot. Nem lehet látni őket, hiszen még a fényt is magukba szippantják. Létükre a közvetlen közelükben zajló anyagmozgásból lehet következtetni.

A NGC 6240-ben található fekete lyukak esetében a csillagászok korábban szokatlanul intenzív röntgensugárzást észleltek, illetve az optikai-, rádió- és infravörös tartományban két fénylő magot mutattak ki. Ezeknek a jelenségeknek a természetét mostanáig homály fedte, igaz, már akkor is felvetődött az a feltételezés, hogy a csillaghalmaz közepén társbérletben két fekete lyuk él.

A világűrbe telepített röntgenteleszkópok legnagyobbika, a Chandra most egyértelműen igazolta a korábbi sejtést, hogy a röntgensugárzás a két fénylő magból származik, ami már eleve alátámasztotta a fekete lyukak létének a valószínűségét. A teleszkóp röntgenszeme "benézett" a galaxismagban lévő anyagfelhőkbe is, és vizsgálódása a rejtély végére járt, egyértelműen bizonyítva a két igen nagy tömegű fekete lyuk létét.

A csillagászok szerint a mostani felfedezés azt is bizonyítja: a galaxismagokban lévő fekete lyukak egymásba olvadásukkal növekedhetnek, és ezt a jelenséget jövőben a kivágódó gravitációs hullámok mérésével lehet majd nyomon követni, illetve fel lehet mérni azok pusztító erejét.

A 1,5 milliárd dollár értékű, 23 tonna tömegű Chandrát 1999 júliusában a Columbia amerikai űrrepülőgép juttatta ki a kozmoszba. A teleszkóp saját hajtóművei segítségével a Földet körülölelő sugárzási övek fölé kapaszkodot, hogy azok töltött részecskéi ne zavarják műszereit, majd egy olyan megnyúlt elliptikus munkapályájára állt, amelynek földtávoli pontja 139 104 kilométer, földközeli pontja pedig 9936 kilométer.

Ilyen távolságban a Chandrát űrrepülőgéppel már nem lehet elérni estleges javítások, szervizelések céljából, mint azt az optikai tartományban kutakodó, néhány száz kilométeres magasságban keringő Hubble űrteleszkóppal már többször is megtették.

A Chandra 64 óra alatt tesz majd meg egy fordulatot bolygónk körül, és ezalatt 55 órát tölt a kozmosz fürkészésével. Földi viszonyokra vetítve a Chandra olyannyira éleslátó, mint egy olyan képzeletbeli autós, aki a tőle húsz kilométernyi távolságra lévő közlekedési tábla betűit szabad szemmel el tudja olvasni.

A röntgenteleszkóp, amely a távoli galaxisokat, kvazárokat, szupernovákat és fekete lyukakat figyeli, új korszakot nyitott a nagyenergiájú csillagászatban. A szakemberek azt várják tőle, hogy feltárja a Világegyetem legvadabb objektumainak legrejtélyesebb titkait is.


Új kutatási eredmények a kutya származásáról

Washington, 2002. november 25. (MTI) - A Science magazinban közölt megállapítások szerint a világ összes ebfajtája néhány ázsiai szürke farkastól származik, amelyek mintegy 15 ezer évvel ezelőtt szegődtek az ember szolgálatába a mai Kína területén. A kutya a vándorló emberrel terjedt el a világban.

A Science tudományos magazin legújabb számában három tanulmány is a kutyával foglalkozik.

A kutya kelet-ázsiai eredetére vall a DNS-vizsgálatok tanúsága szerint, hogy ott a legnagyobb a genetikai változatosság. Ray Copinger professzor szerint a szürke farkasok kezdeményezték a társas viszonyt az emberrel, mintegy önmagukat háziasították, az ember tábortüze körül ólálkodva, hogy elcsenjenek egy-egy ehető hulladékot. Azok az egyedek, amelyek kevésbé voltak félénkek, megmaradtak és a domesztikálás folyamata egyben természetes kiválasztódás volt. A félig szelíd, az emberek táborát követő farkasok kölykeit az ember magához vette és rájött arra, hogy milyen könnyen idomíthatóak. Az indiánok és az eszkimók ősei már kutyáikkal keltek át a Bering-szoroson Amerikába. (Az Újvilág kutyái genetikailag sokkal közelebb állnak a kelet- ázsiai, mint az amerikai szürke farkashoz.) A kutya szánkót húzott, segített a vadászatban, őrködött, a veszélyben védelmet, a fagyban meleget adott.

A közös ősből alakban, méretben és képességekben eltérő fajták sokasága alakult ki, ami az ember tudatos beavatkozásának a következménye. A kutyák olyan genetikai tulajdonságokat fejlesztettek ki, amelyeknek köszönhetően az ember valóban a legjobb barátjának nevezheti őket. Brian Hare, a Harvard egyetem kutatója szerint az állatok közül a kutyák értik meg az embert leginkább, a kísérletekben még a csimpánzokat is lepipálták. A kutató különféle módon jelezte a kísérletbe vont állatoknak, kutyáknak, kutyakölyköknek, farkasoknak és csimpánzoknak, hogy az előtte levő két tartály közül melyikben van élelem. Rámutatott, rámeredt a tartályra, dobolt rajta, de nem egyformán "értették el a célzást". A felnőtt és kölyök kutyák sokkal többször választottak helyesen, mint a csimpánzok vagy a farkasok, amelyek találata nem haladta meg a véletlenszerűséget. (A szaglás lehetőségét kizárták a kísérletből.) A farkasoknak nagyobb az agyuk, a csimpánzok pedig főemlősök, így az előzetes feltételezés az volt, hogy jobban szerepelnek majd a kutyáknál. A felnőtt és kölyök kutyák egyformán teljesítettek, ami valamilyen alapvető genetikai adottságra utal.


Churchill minden idők legnagyobb britje

London, 2002. november 25. (MTI) - Több mint egymillió brit minden idők legnagyobb brit egyéniségének "választotta meg" egy felmérésben Winston Churchillt, aki a második világháború idején állt Nagy- Britannia kormányának élén.

A BBC felmérésének vasárnap késő este ismertetett eredménye szerint a válaszadók a szivarja nélkül elképzelhetetlen egykori konzervatív miniszterelnököt meggyőző fölénnyel jutatták az első helyre a másodiknak befutó Isambard Kingdom Brunel mérnök előtt, aki az első, vasból készült propellerhajtású óriás hadihajók konstruktőre volt.

Churchillre a több mint egymillió válaszadó közül 447 423 szavazott, míg a hajóépítő mérnökre 56 ezerrel kevesebb voks jutott. A harmadik helyre Diana, a nemrégiben autóbalesetben elhunyt, tragikus sorsú hercegnő került 222 055 szavazattal.

A három "dobogós" brit után sorrendben Charles Darwin, William Shakespeare, Isaac Newton, I. Erzsébet királynő, John Lennon, Horatio Nelson és Oliver Cromwell következik.

Az 1874-1965 között élt Churchill 1940. május 10-én került először a brit kormány élére, és legemlékezetesebb parlamenti beszédében kijelentette: "Nem ígérhetek Önöknek mást, mint vért, munkát, verítéket és könnyeket". A második világháború idején sikerült a briteket egyesítenie és mozgósítania a Hitler elleni háborúra. A háború után pártja veresége miatt távozni kényszerült a kormány éléről, de 1951 és 1955 között Churchill még egyszer miniszterelnök lehetett. A háború történetét feldolgozó könyvéért 1953-ban irodalmi Nobel-díjat kapott.


Megtalálták II. Ramszesz fáraó egyik feleségének szobrát

Kairó, 2002. november 25. (MTI) - Valószínűleg II. Ramszesz fáraó egyik feleségének hatalmas méretű szobrát találták meg mintegy száz kilométerre Kairótól.

Német és egyiptomi régészek csoportja Sarkija tartományban, Tel-Baszta községben bukkant rá a szoborra - jelentették be hétfőn az idegenforgalmi minisztériumban.

Ez az eddigi legnagyobb méretű szobor, amelyet Egyiptom északi részén valaha is találtak a kutatók. Súlya meghaladja a száz tonnát, magassága 11 méter, szélessége pedig három méter. A vörös gránitból készült szobor hátán hieroglifák láthatók, bal kezében lótuszvirágot tart. A restaurálást követően a hatalmas szobrot azon a helyen állítják fel ismét, ahol megtalálták.

A tudósok ugyan még nem mondták ki a végső szót, de valószínűsítik, hogy a szobrot Merit Amenről vagy Nefertariról, II. Ramszesz fáraó egyik feleségéről mintázhatták.


Parlagi sas védelem a Kárpát- medencében

Tepélypuszta, 2002. november 26. (MTI) - Parlagi sas védelem a Kárpát-medencében elnevezéssel madárvédelmi programot indít a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MMTE) az Európai Unió Life Nature elnevezésű programjának segítségével.

Ezt Jánossy László, az MMTE ügyvezető igazgatója jelentette be kedden a Heves megyei Besenyőtelken tartott sajtótájékoztatón, azt követően, hogy a településhez közeli Tepélypusztán szabadon engedtek egy néhány hónapja legyengülten befogott fiatal parlagi sast.

Mint Jánossy László elmondta: a két méter szárnyfesztávolságú parlagi sas fokozottan védett ragadozó madár; eszmei, természetvédelmi értéke eléri az egymillió forintot.

A Kárpát-medencétől Közép- Ázsiáig honos fajt világszerte veszélyeztetettként tartják nyilván, mindössze 3 ezer költő pár él az egész világon. Korábban több száz pár élt a Kárpát-medencében, ám a természetkárosító mezőgazdasági művelés miatt számuk fokozatosan csökkent; a magyarországi állomány 1980-ra mindössze 20 párra fogyatkozott.

A természetvédelmi munkának, a mezőgazdasági művelési formák és a vadászati szokások változásának köszönhetően azonban mára, mintegy 60 párt tartanak nyilván Magyarországon és további 35 párt Szlovákiában.

Jánossy László beszámolt arról is: az Európai Unió a Kárpát- medencei törzsállományt jelentő magyarországi populáció megőrzése érdekében a három éves program végrehajtását 110 millió forinttal támogatja. Ehhez mintegy 27 millió forinttal járul hozzá a környezetvédelmi tárca.

Bagyura János, az egyesület ragadozó madár védő programjának vezetője közölte: az unió által támogatott projekt keretében összesen 13 akciót hajtanak végre.

A madarakat műholdas megfigyelésre alkalmas jeladókkal látják el, hogy pontos képet kapjanak a mozgásukról. A költés megkönnyítésére műfészkeket helyeznek ki, illetve leszigetelik a sasok élőhelye közelében a számukra veszélyt jelentő elektromos vezetékeket.

A most elengedett fiatal madárra augusztus 16-án találtak rá, legyengült állapotban a Bükk- hegység peremén. A feltételezések szerint az idén kelt madár kirepülése után nem tudott elég táplálékhoz jutni, ezért legyengült és megbetegedett.

A sast a Bükki Nemzeti Park munkatársai a Miskolci Vadasparkba szállították, ahol felerősítették, és most gyűrűzés után szabadon engedték a Heves megyei élőhelyen.


Számítógépes párkereső pandáknak

London/Peking, 2002. november 27. (MTI-Panoráma) - Számítógépes párkereső programot fejlesztettek ki kínai tudósok a kihalás szélén álló óriáspandák számára.

A program a fogságban élő pandák egészségi állapotának és vérvonalának elemzésével próbálja megtalálni az utódnemzés szempontjából tökéletesen összeillő párokat. A távol-keleti ország állatkertjeiben több száz fekete- fehér bundás óriás él, de közülük nagyon kevesen hajlandók párkapcsolatot létesíteni és utódokat nemzeni. Az állatkertben élő hímek több mint 60 százaléka teljesen elvesztette szexuális érdeklődését.

A vadonban élő óriáspandák sem túl szaporák: a nőstények két- három évente hoznak világra egyetlen utódot. Mindemiatt az elmúlt két évtized alatt felére csökkent állományuk létszáma. Egy áprilisban készült felmérés szerint a Kína nyugati vidékén húzódó erdőségekben jelenleg már csak mintegy ezer panda él - olvasható a BBC internetes oldalán.

A pandaszaporítással foglalkozó tudósok, akik nagyon bíznak a párkereső program sikerében, korábban pandapornós videofelvételekkel és a szexuális vágyat serkentő kék tabletták segítségével próbálták feléleszteni - csekély sikerrel - az apátiába süllyedt állatok ősi ösztöneit.


A franciák évente 167-szer...

London, 2002. november 28. (MTI-Panoráma) - A franciák évente átlagosan 167-szer szeretkeznek, és ezzel a teljesítménnyel ők a fejlett országok csoportjának éllovasai - legalábbis egy óvszergyártó cég felmérése alapján.

A Reuters által ismertetett országos eredmények alapján a második helyen a hollandok állnak évi 158 együttléttel, harmadikok a dánok 152-es, negyedikek pedig a kanadaiak 150-es "teljesítménnyel".

Ami a hűvösebb briteket és a tüzesebbnek vélt spanyolokat illeti, a felmérés nem igazolta a papírformát. A spanyolok évente csak 121-szer szeretkeznek, míg a britek 149 alkalommal. Az Egyesült Államok lakossága is inkább lustálkodni szeret az ágyban, ott az éves átlag 138 szerelmi együttlét.


Tüntetéstanoda

Utrecht, 2002. december 2. (MTI- Tüntetésoktató iskola kezdte meg működését Hollandiában. A tanárok profi tüntetők, tandíj nincs.

A tüntetéstanoda legfőbb tantárgyai a következők:

- A házfoglalás mikéntjei,

- Röplapgyártás,

- Mi a teendő azután, ha letartóztattak ?

További fontos tantárgy a magatartás, nevezetesen a Helyes viselkedés a rendőrséggel és a médiával.

Az Utrechtben lévő tüntetésoktató iskola önmagához hűen egy elfoglalt épületben adott magának helyet. Az oktatás december 7-én kezdődik. Hogy vizsgaidőszakban hányat kell tüntetni a diákoknak, arra nem tért ki a dpa.

A tanoda növendékei sorába elsősorban környezetvédőket és politikai aktivistákat vár, minthogy létrehozását különféle környezetvédelmi szervezetek és politikai akciócsoportok kezdeményezték, köztük állatvédők és a globalizáció ellenzői.

- Ami bennünket, tanárokat illet, szakmánkat hibáinkon keresztül tanultuk meg. Az újoncoknak nem szabad ugyanezeket a hibákat elkövetniük - mondta a tanári kar nevében Peter Polder, az iskola szóvivője.

Az érdeklődés igen nagy az iskola iránt. Polder szerint ugyanis a fiatalok közül sokan szeretnének tenni valamit az erősödő jobboldali politikai légkör ellen, de nem tudják, hogy mit. Most ingyen megtanulhatják.

Egyvalamire azonban nem számíthatnak a tanulók: az állam által elismert diplomára.


Vízforrásokra utalnak a Nazca-vonalak ?

Palpa, 2002. december 2. (MTI- A legújabb régészeti kutatások szerint vízforrások lelőhelyét jelölik a perui Nazca-vonalak néven ismert rajzolatok a Limától délre húzódó sivatagban.

Johny Isla archeológus szerint a 2000 éve készített gigantikus rajzok az életet és termékenységet jelentő vízzel hozhatók összefüggésbe.

- A gigantikus rajzolatok egy olyan síkságon fekszenek, amelyet három folyó is átszel. A régiek szemében ez a terület a termékenység szimbóluma lehetett. A rajzokkal az egykori lakosok valószínűleg vízlelőhelyeket akartak jelezni, hiszen a folyók a nagy nyári hőségben teljesen kiapadtak, szinte eltűntek a föld színéről - hangsúlyozta a Reutersnek adott interjújában Isla, aki munkatársával, a német Markus Reindellel 1997 óta dolgozik a Nazca-vonalakat övező rejtély megfejtésén.

A kutatók szerint szintén a vízzel való kapcsolatra utal, hogy egyes trapézformák keletre, illetve északkeletre, a folyók forrásvidékére mutatnak. Isla és Reindel szerint feltételezésük helytállóságának további bizonyítéka, hogy a trapezoidok sarkánál emelt kis halmok, sírok alatt olyan tengeri kagylók maradványait fedezték fel, amelyek évszázadok óta a termékenység és a víz jelképei az Andokban élő népek között.

A korábbi feltételezések szerint a rajzolatokat a Kr. e. 200 és Kr. u. 650 között létezett Nazca-civilizáció alatt hozták létre, és a Palpa- vonalak is ebben az időszakban készültek. Isla szerint azonban éppen fordítva történt, a nagyközönség előtt kevésbé ismert Palpa-vonalak az ősibbek, és a Nazca-civilizáció lakói nagy valószínűséggel e területről vették át a mintákat. A kutatók munkájuk során olyan rajzolatokat is találtak, amelyeknek a hosszúsága eléri a 15 kilométert. Ezzel a felfedezéssel megdőltek azok a korábban hangoztatott állítások, amelyek szerint a Nazca-kultúrához tartozó emberek egymástól távol eső, elszigetelt völgyekben éltek és nem érintkeztek egymással. A kutatók szerint a rajzokat létrehozó népek társadalma összetett és igen erősen tagolt volt.

A Nazca- és a közelében húzódó, kevésbé ismert Palpa-vonalak egy része élőlényeket ábrázol, másik része geometriai formákat. A terület egykori lakói a vonalakat úgy hozták létre, hogy a kiválasztott nyomvonalról eltávolították a kavicsokat, amelynek következtében a földfelszínen előtűnt a finom homok.

A titokzatos vonalak felfedezése óta több elmélet is napvilágot látott arról, vajon mire szolgálhattak a rajzok, amelyeket áttekinteni szinte kizárólag a magasból lehet. Egyesek szerint Földön kívüli kultúra termékei, idegen lények keze munkája. Mások szerint kultikus célokat szolgálhattak, esetleg csillagászati jelölések lehettek, amelyeket naptárként használtak.


Miklós, a gyermekbarát szent

Demre/Myra, 2002. december 4. (MTI-Panoráma) - A karácsonyon kívül nincs még egy olyan ünnep az évben, amelyet a gyermekek olyan izgalommal várnának, mint december 6-át, Szent Miklós napját, amikor a jó magaviseletűeknek meg a rosszaknak ajándékot hoz a Mikulás - csak éppen a csintalanabbaknak virgáccsal, krampusz közvetítésével.

Miklós, az egyik legtiszteltebb szent, aki a történelem folyamán védőszentje lett Oroszországnak, Görögországnak és Szicíliának, valamint a vízen utazóknak, halászoknak, révészeknek, kereskedőknek, a házasságnak és az anyaságnak, Krisztus után a III. évszázad vége felé született Lykia kisázsiai római provincia fővárosában, Patrában. Már fiatalon sokat olvasta a Szentírást, majd teológiát tanult egy kolostorban. Myra (Müra) - ma Demre - püspökévé választották és ebben a tisztségében részt 325-ben vett az egyház életében jelentős első niceai ökumenikus zsinaton, amely elítélte az arianus eretnekséget.

Életéhez számos csoda és legenda fűződik. A legismertebbek: megajándékozott három leányzót, hogy biztosítva legyen a hozományuk, Nagy Konstantin császárt álmában arra kérte, hogy kegyelmezzen meg ártatlanul elítélt és börtönbe vetett katonáknak, s éhínségtől mentette meg püspöki székhelyét, Myrát. A legenda szerint megszerezte és az éhezők között szétosztotta egy Egyiptomból Konstantinápolyba tartó hajó búzarakományát, a szállítmány mégis hiánytalanul megérkezett rendeltetési helyére. Alighanem innen ered, hogy a tengerészek védőszentjükként tisztelik őt.

Miklós püspök Krisztus után 350 körül hunyt el - arra nincs egyértelmű bizonyíték, hogy december 6-án költözött volna el ebből a világból. Földi maradványait római szarkofágban temették el a püspöki templomban. A keleti egyház bizonyíthatóan a VI. század óta szentként tiszteli. Emlékére pompás templomot építettek Myrában és Konstantinápolyban.

A Myrában épült templomot földrengések, majd arabok és mamelukok támadásai többször súlyosan megrongálták, ennek ellenére megmaradt népszerű zarándokhelynek. A IX. században új templomot építettek a helyén, s két évszázaddal később kibővítették.

1087-ben dél-itáliai normann kalózok elrabolták Szent Miklós földi maradványait és magukkal vitték Bariba, ahol azok napjainkban is az apúliai-római stílusban épült katedrálisban (San Nicola) nyugszanak. Egyes csontok, amelyeket a normannok állítólag Myrában felejtettek, ma az antalyai (Törökország) múzeumban láthatók.

Az ókori Myra ragyogása az évszázadok folyamán elhalványult, templomát betemette az idő. A XIX. század elején azután Oroszország érdeklődni kezdett a templom iránt, s a cárok kiásatták, majd a krimi háború után helyreállíttatták. Az oroszok által a templom mellé építtetett kápolnán ma is látható a cirill betűs felirat.

1962-63-ban azután a török hatóságok befejezték a felújítási munkálatokat és 1989 óta Demre Szent Miklós-temploma - az ókori Myra maradványaival együtt - jelentős turisztikai célpont, különösen mivel a 120 kilométerre fekvő Antalyától és a közeli "török Rivierától" jó autóutakon vagy hajón könnyen elérhető.

Demre nevezetessége végül a templomhoz vezető út mentén található kis park, közepén Miklós szobrával, amely a gyermekbarát szentet hátán ajándékokkal teli zsákkal, gyermekektől körülvéve ábrázolja - emlékeztet az APA összeállítása.


Internetes előjegyzés velencei frigyre

Róma, 2002. december 4. (MTI) - Mostantól fogva a világ minden tájáról interneten is előjegyezhetik házasságkötési kérelmüket azok a párok, akik a romantikus Velencében szeretnének örök hűséget esküdni egymásnak.

A velencei önkormányzat új kezdeményezésének lényege: a világ bármely pontjáról a világhálón keresztül kérhet bárki időpontot a lagúnák városában megtartandó esküvőjéhez. Elegendő előjegyezni a dátumot www.comune.venezia.it honlapon.

Az illetékes hivatalnak így lesz elegendő ideje, hogy megfelelően előkészítse a szertartást. Az önkormányzat gondoskodott arról, hogy az igénylők nyelvét beszélő anyakönyvvezetők álljanak rendelkezésre. A szolgáltatás újdonságához tartozik, hogy a korábbiakkal ellentétben a jövőben nem csupán a hivatal nyitvatartási idejében, vagyis 9 órától 13 óráig lehet kimondani a boldogító igent, hanem a hétvégén, illetve bármelyik ünnepnapon is.

A velencei illetékesek ugyanis lépést akarnak tartani a technológiai fejlődéssel, ráadásul egyre több pár óhajtja a Canal Grande és a Rialto közelében felhúzni kedvese ujjára a gyűrűt. Az idén 584 ifjú pár kérte, hogy Velencében köthessen házasságot, ebből csak 192 volt helyi lakos, 392 más városokból érkezett. Tavaly 570 pár esküdött ebben a városban. A Velencén kívüli olaszok az itt házasodók 19 százalékát alkotják, a németek képviselik a legnagyobb hányadot (20 százalék), utánuk következnek a britek 14 százalékkal, az osztrákok 12 százalékkal és az amerikaiak 7-8 százalékkal. A japánok és a kanadaiak (egy-egy százalék), valamint az ausztrálok (két százalék) sem sajnálják a fáradtságot és az útiköltséget, hogy itt lépjenek házasságra.

Mint minden örömnek, a Velencében kimondott igennek is ára van. Nem is csekély. A városi önkormányzat több mint 200 ezer eurós bevételre tett szert az idén a házasságkötések révén. A velenceiek számára ingyenes a frigy, ha hétköznap történik, ünnepnapokon azonban 619,75 eurót kell fizetniük. Az Európai Unió tagországaiból érkezőknek hivatali időben 309,87, ünnepnapokon pedig 1239,50 eurót kell leszurkolniuk a velencei önkormányzatnak. Az unión kívüli házasulandóknak kell a legmélyebben a zsebükbe nyúlni: munkanapokon 1239,50, ünnepnapokon pedig 3098,74 euróba kerül számukra a romantikus környezetben kimondott holtomiglan-holtodiglan.


A félrelépés súlyosan károsíthatja az egészséget

Hamburg, 2002. december 5. (MTI) - A házasságon kívüli szex növeli a szívinfarktus kockázatát - mutatott rá egy brit szívgyógyász.

Graham Jackson - a londoni St. Thomas kórház szívspecialistája - egy hamburgi konferencián számolt be arról, hogy a szeretkezés közben bekövetkezett halálos infarktusok 75 százaléka félrelépőket sújt. Még nagyobb a veszély akkor, ha a partnerek között nagy a korkülönbség - tette hozzá.

- Vérnyomás- és pulzusméréseink alapján egy szeretkezés nagyjából annyira terheli meg a szívet, mint egy húszperces, jó tempójú gyaloglás - idézte a Reuters a specialistát.

Jackson végül vígasztalólag megjegyezte, hogy mindent egybe véve nem kell rettegni: az infarktusos haláloknak csupán egy százalékát okozza szeretkezés.


Élettelen sejtekkel kezdődött az élet ?

London, 2002. december 6. (MTI)- Hatalmas vitát váltott ki tudományos körökben az élet keletkezésének az az új elmélete, amely szerint a Földön megjelent első sejtek nem élők, hanem élettelenek voltak, és a felszín helyett a sötét óceánok mélyén jöttek létre.

Az új elgondolás hirdetői, William Martin, a düsseldori egyetem kutatója és Michael Russell, a glasgow-i környezetkutató intézet munkatársa szerint először csupán élet nélküli sejtek jelentek meg az ősóceánok fenekén - különböző vasszulfid tartalmú kőzetekben - és csak később telítődtek élő molekulákkal.

Az élet keletkezéséről eddig vallott elmélet szerint a Föld őslégkörében lejátszódott kémiai reakciók hatására alakultak ki az élet alkotóelemei, amelyekből később létrejöttek az első sejtek.

Martin és Russel új elgondolása szerint az élet a földkéregben lezajló hőáramlások (konvektív áramlatok) kémiai következménye, és ilyen folyamatok elsősorban sziklás, nedves bolygón mehettek végbe. A kutatók úgy vélik, hogy az óceánokból a földfelszínen keresztültörő, oxigénben, cianidben, szulfidokban és szénmonoxidban gazdag hidrotermikus folyadék olyan hatást gyakorolt a mikroszkopikus vasszulfidüregekre, hogy azok élettelen sejtként működve nem engedték visszaáramlani a vízbe az alkotóelemeket, és megfelelő helyszínt biztosítottak a molekulák kémiai reakcióihoz, amelyek azután elvezetettek az élet kialakulásához - olvasható a BBC internetes oldalán.

Martin és Russel elmélete azt is jelentheti, hogy a Naprendszerünkben lévő bolygók és a körülöttük keringő holdak némelyike rideg, kietlen és az élet szempontjából tökéletesen alkalmatlan felszíne ellenére mégis magában hordozza az élet csírájának lehetőségét.


Hivatalos "örömasszony"- kongresszus

Rio de Janeiro, 2002. december 7. (MTI- Kétnapos örömlány- kongresszust tartottak a héten az érettebb korú szakmabeliek Rio de Janieróban. Ars poeticájuk szerint olyan szakmát űznek, amelyben nincs semmi szégyellnivaló.

Az országos értekezleten szó sem volt magas sarkú cipőkről, dögös ruhákról és a sminkelésről, annál inkább jogokról, hivatástudatról és megélhetésről. A nyolcvan brazil hölgy ugyanis főként a kiöregedő korosztály képviselőiből gyűlt össze, így örömlány helyett inkább örömasszonynak nevezhetők. Eszmecseréjük oka az a felismerés, hogy egyszer ezt a munkát is abba kell hagyni, és tisztes nyugdíjasként kell éldegélni - nyilatkozott a Reutersnek Waldo Cesar, a prostituáltak jogaiért küzdő Davida civil szervezet nyolcvanéves elnöke.

A konferencia három fő témája a prostitúció legalizálása, a nemi betegségek elleni védekezés és a közvéleményben kialakult hamis képzettársítások elleni harc volt. A szakmabelieknek ugyanis minden önbecsülésükre szükségük van, hogy ne érezzenek szégyent hivatásuk miatt. "Megtanítjuk őket tisztelni saját választásukat" - mondta Cesar.

A konferencia résztvevői oktatófüzeteket kaptak a biztonságos szexről, a szépségről, valamint pénzügyeik rendezésére szolgáló könyvelési mérlegmintával is gazdagabbak lettek. A konferencia logóján ez áll: "Ne szégyenkezz, van hivatásod!"

A Davida egyesület reméli, hogy egy szép napon a nők munkakönyvében szerepelhet a "szexuális szakember" - avagy a szexszakmunkás - besorolás, és a brazil prostituáltaknak is jár majd a szociális ellátás és a nyugdíj.

A 3 és 15 dollár (750-3.700 forint) közti "ügyfelenkénti" összeg ugyanis csak a pillanatnyi szükségleteket elégíti ki, félretenni nemigen lehet belőle. Márpedig hamar beköszönt az az idő, amikor már nincs mindennapi "betevő" és így mindennapi betevő, mivel ebben a szakmában a nyugdíjkorhatár 40 év körül van.

Egy 46 éves színesbőrű örömhölgy felszólalásában hangsúlyozta, hogy a szolgáltatás, amit nyújtanak, jóval több mint puszta szex, ésszel kell csinálni. "Képzett agykurkásznak tartom magam. A brazil férfiak machók, vagyis folyamatosan meg kell felelniük, és keménynek kell látszaniuk, mind otthon a feleségükkel, mind a barátaikkal. Velem elengedhetik magukat. Nem fenyegetem a férfiasságukat. Velem megoszthatják érzéseiket, problémáikat. Nekünk, prostiknak folyamatosan meg kell felelnünk az elvárásoknak. Érzelmekkel dolgozunk, szenvedélyesnek, érzelmesnek kell lennünk, és gyönyört adnunk. Ha nem így teszel, elveszíted az ügyfelet, és azzal csak magadnak ártasz" - nyilatkozott Dorothy.


Öngyilkos befalazott holtteste a pincében

Róma, 2002. december 7. (MTI- 44 évvel ezelőtt befalazta magát, majd lőfegyverével öngyilkosságot követett el az a férfi, akinek maradványaira a minap bukkantak a toscanai Lucca melletti Benabbio falu egyik lakóházának pincéjében.

A férfi 1958. április 30-án azt mondta hozzátartozóinak, hogy kivándorol Amerikába. Azóta semmit nem hallottak az akkor 57 éves emberről.

A ház felújítási munkálatai során akadtak rá kőművesek a holttestre - jelentette az olasz média. Mellette ráakadtak búcsúlevelére is egy palackban. Ebben súlyos betegségével indokolta öngyilkosságát. Megtalálták végül a lőfegyvert és a kőműveskanalat is, rajta malternyomokkal - áll a dpa jelentésében.


Háromezer adagos somlói galuska - Guinness-rekordba illő mennyiség

Tatabánya, 2002. december 7. (MTI) - Húsz cukrász több mint százórás munkája nyomán szombat délelőttre elkészült az a háromezer adagos somlói galuska, amellyel a Guinness Rekordok könyvébe szeretne bekerülni egy tatabányai cukrászda.

A munkálatokat irányító Rabóczky Beáta az MTI-nek elmondta: a rekord- kísérletre egyebek között azért vállalkoztak, mert ez a süteményfajta a cukrászda egyik legkelendőbb terméke, illetve a Rekordok könyvében való szereplés egyfajta elismertséget is ad a szakmának.

Az alapanyagok hétfői beszerzését követően kedd a lisztszitálás, a diódarálás napja volt. Szerdán kezdődött a kétszáz - egyenként 50x70 centiméteres - piskótához hasonló lap sütése, csütörtökön pedig a krém készítése.

A sütemény összedolgozásához pénteken láttak hozzá a cukrászok.

A háromezer adagos édességhez 1800 tojást, 270 liter tejet, 240 kilogramm töltelékkrémet, 150 kilogramm felvert tejszínt, 126 kilogramm cukrot, 72 kilogramm lisztet, 22 kilogramm kakaót, 18 kilogramm diót, 9 kilogramm pudingport, 6 kilogramm csokoládét és 12 liter rumot használtak fel.

A cukrászda 100-100 adag finomságot felajánlott egy kórház és egy szociális otthon javára.


Emberi gesztusokat is megértő robotot fejlesztettek ki Japánban

Tokió, 2002. december 8. (MTI)- Japánban olyan robotot sikerült kifejleszteni, amelyik képes megérteni az emberi gesztusokat.

A Honda autógyártó vállalat által előállított robot, az Aszimo tovább fejlesztett változata képes rá, hogy köszönjön embereknek, kövesse őket és az általuk megjelölt irányban haladjon.

Az új Aszimo felismer arcokat és nevükön szólítja az általa ismert embereket - közölte csütörtökön a Honda cég. Ahhoz például, hogy válaszolni tudjon az időjárást tudakoló kérdésekre, a pléhember az internethez hasonló hálózattal rendelkezik.

A Honda azt tervezi, hogy jövő szerdán mutatja be a közönségnek az új robotot, januártól pedig már bérbeadja vállalkozásoknak és intézményeknek - jelentette a dpa.


Amerika őslakosai nem az indiánok voltak

London, 2002. december 9. (MTI)- A legújabb tudományos feltételezések szerint Amerika őslakosai nem az indiánok voltak, hanem egy Mexikóból elterjedt népcsoport, amelynek első tagjai 13 ezer évvel ezelőtt a mai Japán területéről vándorolhattak be az amerikai kontinensre, annak középső részére.

Erre utal az a 27 darabból álló koponyalelet, amelyet több mint száz évvel ezelőtt találtak a mexikói főváros közelében, de most először végeztek alaposabb vizsgálatot rajta. A radiokarbonos kormeghatározás kimutatta, hogy a mexikóvárosi régészeti múzeumban őrzött csontok az amerikai kontinensről eddig előkerült legősibb emberi maradványok. Chilében ugyan 14 500 éves használati eszközöket is találtak már, de ott emberi csontokra nem bukkantak a kutatók - olvasható a BBC internetes oldalán.

A legnagyobb meglepetést a koponyák alakja keltette: a két legősibb maradványon egyértelműen kimutatható a hosszúfejűség (dolichocephal), míg a fiatalabb koponyák sokkal inkább az amerikai őslakosoknak tartott indiánok széles és lapos fejformájához hasonlítanak. Ez viszont azt jelenti, hogy Mexikóban két egymástól teljesen eltérő tulajdonságú népcsoport terjedt el, és közülük valószínűleg a hosszúfejűek jutottak el először Észak-Amerikába.

A koponyákat vizsgáló kutatók szerint a hosszúfejű emberek a csendes-óceániai szigetvilágon keresztül a mai Japán területéről érkezhettek a közép-amerikai területre. Korábban úgy tartották, hogy az észak-amerikai kontinenst elsőként az Ázsiából bevándorolt indiánok hódították meg.


Elsüllyesztették a legnagyobb műholdat, az Astra- 1K-t

Moszkva, 2002. december 10. (MTI) - Elsüllyesztették kedden a világ legnagyobb polgári célú távközlési műholdját, amelyet két héttel ezelőtti fellövésekor nem tudtak a megadott geostacionárius pályára állítani: a több mint öt tonnás Astra-1K a Csendes- óceán vizeibe zuhant kedd hajnalban.

Szergej Gyerevjaskin, az orosz űrcsapatok szóvivője kedden Moszkvában bejelentette, hogy az Astra-1K tulajdonosa, a luxemburgi székhelyű európai műholdszövetség (SES) - amely egyébként jelenleg 29 műholdat üzemeltet - döntése értelmében, a cég zürichi irányítóközpontjából adtak ki parancsot a 110 millió eurót érő műhold fékezésére hétfőn éjszaka, így az fokozatosan ereszkedő pályán visszatért a Föld légkörébe, majd maradványai a Csendes-óceán déli részébe zuhantak és elsüllyedtek.

A műholdat - amely több mint ezer rádió- és tv-csatorna adásának továbbítását, továbbá multimédiás és internetes összeköttetést is biztosított volna az európai kontinens számára - november 26-án a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontból Proton-K hordozórakétával bocsátottak fel. Az orosz kereskedelmi hordozórakéta lépcsői kezdetben jól működtek, de a műhold idő előtt levált a Proton-K-ról. A hiba miatt a Föld feletti 36 ezer kilométeres magasságú geostacionárius (a Föld helyzetéhez viszonyítva egy helyben álló) pálya helyett az Astra - amely egyébként nem sérült meg - 180-220 kilométer magasságú orbitális (Föld körül keringő) pályára került. Egy ideig vita folyt arról, hogy a műhold saját hajtóműveivel sikerülhet-e jóval magasabb pályára állni - s 290 kilométeres magasságba is emelték, amíg a végleges döntés megszületik -, de a szakértők végül is kizárták ennek lehetőségét. Az Astrát gyártó cég, a francia Alcatel Space képviselői szerint a túl alacsony pálya miatt a műhold - amelynek űrbéli működését egyébként 13 évre tervezték - komoly kockázatokat jelentett volna, ezért vált szükségessé irányított megsemmisítése.


Fához ment a fogorvos

Santa Clarita, 2002. december 12. (MTI-Panoráma) - Fogorvos ritkán megy házhoz, még ritkábban fához, mégis ez utóbbi történt Kaliforniában. Egy fán ülő természetvédőhöz kellett felkapaszkodnia egy fogorvosnőnek.

A favédő már csaknem másfél hónapja ül és él fenn egy tölgyön öt emeletnyi magasságban. Akciójával egy út kiszélesítése, illetve az út útjában lévő fák kivágása ellen tiltakozik. Étrendje főképp kalóriában igen gazdag csokirudakból áll, ezek egyikébe azonban beletörött a foga, az egyik nagy őrlő, amely hamarosan annyira fájni kezdett, hogy kénytelen volt fogorvoslást kérni.

A favédő fogának kezelésére Dr. Ana Michel vállalkozott. Nem kellett egészen felmásznia a pacienshez, nagyjából félúton találkoztak, egy olyan "ágkereszteződésben", amely a legmegfelelőbbnek tűnt "fogászati rendelőnek". A fogorvosnő előre közölte, hogy a kissé mostoha körülmények miatt nem tud végleges koronát tenni a fogra, csupán ideigleneset, amelyhez fájdalomcsillapítót is mellékelt.

A kezelés sikeres volt, a favédő közölte, hogy sokkal jobban érzi magát - jelentette az AP.


Monica Lewinsky felizgatta az olasz kedélyeket

Róma, 2002. december 15. (MTI) - Monica Lewinsky nem jelenhetett meg az olasz állami televízió (RAI) képernyőjén vasárnap délután, de a hétfő esti politikai beszélgető műsorban részt vehet - döntött a hétvégén a RAI vezetése, úgy ítélve meg, hogy az olasz családok nem örülnének a Fehér Ház egykori botrányát kirobbantó gyakornok meginterjúvolásának.

Monica két műsorban is szerepelt volna Itáliában. Az egyik a Domenica in című, vasárnap kora délutántól estig tartó show, tele játékkal, zenével és tánccal, olykor egy-egy komolyabb interjúval. Agostino Saccá, a RAI vezérigazgatója eredetileg nem is látott semmi rosszat ebben a tervben. A híres műsorvezetőnő, Mara Wenier olyan kérdéseket készült feltenni Monicának, amelyek általános társadalmi témákat boncolgattak volna, például azt, hogy milyen a helyzete egy nőnek egy hivatali struktúrában, mennyire van kiszolgáltatva a hatalom embereinek. Egyszóval nem hangzott volna el semmi a tengeren túli nagy botrányról.

Antonio Baldassare - Saccá felettese - , a RAI elnöke azonban kedvezőtlen ítéletet mondott a lány szerepeltetéséről egy délután adásba menő műsorban. A szülők társadalmi szervezete is felháborodott, de még a képviselőház elnöke, Pier Ferdinando Casini is úgy nyilatkozott: a közszolgálati televíziónak "jó példákat" sugalló személyeket kellene bemutatnia. Így a vezérigazgató - jobb meggyőződése ellenére - tiltó utasítást adott.

A hétfő esti, Porta a Porta című műsort egy ugyancsak nagy nevű újságíró, Bruno Vespa vezeti. Monicát ő is meghívta, az adást szombaton kezdték felvenni a stúdióban. Monica már éppen elhelyezkedett a foteljában a többi vendég társaságában, amikor észrevette, hogy a vetített háttéren Bill Clinton volt amerikai elnök hatalmas fényképe látható, mellette a felirat: "Szexgate. A nő, aki megrengette a Fehér Házat". Az előbb fehérre sápadt, majd lángoló arcúvá vált Monica felugrott, és kirohant a teremből, azt kiáltva, hogy ez nem volt benne a szerződésében. A vasárnap délutáni műsorból tehát kitiltották, a hétfő estiből ő maga vonult ki. Csakhogy vasárnapra virradóra változott a helyzet: hétfő este mégis látható lesz Monica Lewinsky. A Corriere della Sera tudni vélte, hogy a nő tízezer eurót kapott volna a tervezett két fellépésért, de Bruno Vespa, aki állítólag a szállodában könyörgött neki, hogy mégis szerepeljen, ennek az összegnek a sokszorosát ajánlotta fel.

Monica tehát vasárnap délután egy pillanatig sem hozhatta zavarba a gyermekes szülőket, akiknek így nem kell majd magyarázkodniuk, hogy ott a képernyőn ki is "az a néni", aki ismerte Clintont. Sokan úgy látják: nem is születhetett volna más döntés, mivel a RAI csúcsain működő igazgató tanácsból nemrég kilépett az ellenzék által delegált összes jelölt. Csak a kormánypártok képviselői maradtak bent, akik állítólag feltétel nélkül támogatják Baldassare elnök álláspontját. A RAI-vezetők mindenesetre tagadják, hogy az olaszországi Lewinsky-ügyben közrejátszott volna a politika.


Észak-Korea elítéli az új James Bond-filmet

Washington, 2002. december 15. (MTI) - Észak-Korea elítélte a legújabb James Bond filmet, amely a phenjani nyilatkozat szerint sérti a koreai nemzetet.

A Bizottság a Haza Békés Újraegyesítéséért követelte, hogy a "mocskos és gyalázatos burleszket" haladéktalanul vonják ki a forgalomból.

A Halj meg máskor! (Die Another Day) című filmben a Pierce Brosnan által megszemélyesített 007-es ügynök észak-koreai fogságba kerül, ahol megkínozzák.

A KCNA hivatalos hírügynökség által közzétett nyilatkozat szerint a film a koreai nép szándékos és előre megfontolt kigúnyolása és megsértése, és világosan mutatja, hogy az Egyesült Államok a koreai nemzet balsorsának és minden szerencsétlenségének az okozója. Amerikai sajtóbeszámolók szerint a phenjani állásfoglalás a gonosz birodalmának nevezi az Egyesült Államokat, amely degeneráltságot, erőszakot és századvégi romlott nemi erkölcsöket terjeszt.

A film Dél-Koreában is bírálatokat váltott ki, noha még meg sem kezdték a vetítését. A dél-koreaiak különösen egy buddhista templomban játszódó szexjelenetet találnak visszataszítónak. Az interneten a film bojkottálására buzdító felhívások jelentek meg.


Bill Clinton és Sophia Loren közös CD-je

Genf, 2002. december 15. (MTI) - Közös CD-felvételt készített Bill Clinton volt amerikai elnök és Sophia Loren, a világhírű olasz filmszínésznő.

Az AFP svájci sajtóértesüléseket idéző jelentése szerint az egykori államfő és a filmsztár Genfben egy sor szöveget mondott lemezre a Suisse Romande svájci zenekar kíséretében. A zenekart Kent Nagano amerikai karmester, a berlini Német Szimfonikusok Zenekarának művészeti vezetője vezényelte.

Hírek szerint a "szigorúan titkos" vállalkozást a hollandiai PentaTone lemezcég szervezte.

Egyelőre nem tudni, hogy mi szerepel a lemezen, ám az AP szerint korábban voltak olyan híresztelések, miszerint Nagano a PentaTone számára Clintonnal és Lorennel - az Orosz Nemzeti Zenekar közreműködése mellett - elkészíti Szergej Prokofjev Péter és a farkas című zenekari szvitjének lemezfelvételét.

Clinton 24 órát töltött Genfben, mielőtt vasárnap távozott a svájci nagyvárosból.


A mezei tücsök a 2003-as év rovara Németországban

Berlin, 2002. december 16. (MTI) - A félénk természetű mezei tücsköt választotta a 2003-as év rovarának egy berlini kuratórium.

A szakemberekből álló bizottság hétfőn azzal indokolta döntését, hogy a nyári ciripeléséről ismert rovar élettere egyre szűkebb lesz. A tücsök a sáskák családjába tartozik, ám a legtöbb sáskafajjal ellentétben nem tud repülni.

A tücsök hossza elérheti a két centimétert. Fényes fekete feje van és hosszú csápjai. Muzsikája főleg száraz bozótokban, mezsgyéken és lankákon hallható. A meleget kedvelő rovar Európán kívül Észak- Afrikában fordul elő.

A dpa jelentése szerint a tücsöknépesség fogyatkozását mutat, Németország egyes vidékein már teljesen ki is halt.

A jól ismert tücsökmuzsikát kizárólag a hímek szolgáltatják, mégpedig szárnyuk gyors összecsapkodásával. A muzsika egyben párzásra való felhívás is. Hallatán a nőstények odaadó készséggel futnak a hímekhez. A vetélytárs hímek heves harcot vívnak egymással. A tücskök azonban egyszersmind igen félénkek. Ember közeledtére földbe vájt lyukaikba húzódnak vissza. Ezekben vészelik át a telet is.


Elpróbálja a saját temetését

Velence, 2002. december 17. (MTI) - December 28-ra megszervezte saját gyászszertartásának főpróbáját Velencében egy gazdag amerikai hölgy, s meghívott rá több tucat családtagot és barátot. A Canale Grandera néző pompás Palazzo Brandoliniban rendezik meg a szokatlan szertartást a 65 éves milliomos, Brooke Hayward részére.

A gyászpróbát eredetileg tavaly akarták megtartani, de a szeptember 11-i terrorcselekmények okozta igazi gyász miatt elhalasztották.

Sírnia ezúttal egyetlen részvevőnek sem kell. A különcködéseiről ismert asszony, Peter Dunchin zongoraművész felesége, csak látni akarja halála előtt, hogy miként zajlik majd le a temetése.

A Nuova Venezia című lap értesülése szerint a milliomos amerikai hölgy már szerződtette a velencei Barokk Zenekart, amely Vivaldi, Ha:ndel és Monteverdi darabokat játszik majd a szertartáson. "Szeretném megélni a temetésem főpróbáját, s hallani olyan muzsikát, amelyet kedvelek. Most még szórakozást jelent a számomra" - jelentette ki az asszony, aki valamikor modellként lépett fel és jelenleg a New York-i felső tízezerhez tartozik.

Az asszony elképzelését férje minden vonatkozásban támogatja. Együtt gondosan kiválasztották a szertartáson elhangzó zeneszámokat, Velencére pedig azért esett a választás, mert a lagúnák városában temették el az asszony kedvenc muzsikusát, Sztravinszkijt. Ami barátaikat illeti, egyesek morbidnak tartják és helytelenítik az ötletet, mások viszont lelkesednek érte és készülnek a velencei útra. Jelen lesz a gyászfőpróbán Paul Kellog, a New York City Opera művészeti igazgatója is.

Azt azonban kizárta a gazdag amerikai hölgy, hogy magából a koporsóból kísérje figyelemmel a szertartást - jelentette az APA.


Kedden kerüljük a káromkodást !

Varsó, 2002. december 17. (MTI) - A füstmentes nap vagy autómentes nap mintájára szitokmentes nap is létezik - éppen kedden tartják Lengyelországban.

Mit csinál egy lengyel, ha dühös? Az asztalra csap és egy cifrát káromkodik. Kedden viszont ezt nem teheti, még olyan szelid formában sem, mint például "cholera" ("a fene egye meg!") vagy "do diabla" ("az ördögbe!").

A lengyelek, akár a többi szláv nép, könnyen átengedik magukat a szenvedélyeknek, érzelmeknek, de vallásos tartalmú, Isten nevét magában foglaló káromkodásaik nincsenek, mint az olaszoknak, spanyoloknak vagy magyaroknak. A legutóbbi időkig Lengyelországban úgy gondolták, hogy a káromkodás leginkább a fiatal férfiak sajátja, ma viszont már egyre gyakrabban hallani ilyesmit fiatal lányok szájából is.

Felmérések szerint a legdurvábban az iskolai tanulók, főiskolások, egyetemisták beszélnek, és ugyanők azok, akiket a legkevésbé zavarnak más emberek hasonló tartalmú kifejezései. A legtöbb közönséges beszédet az utcán hallani, a második helyen állnak a tömegtájékoztatási eszközök, majd a szórakozó- és üdülőhelyek. Ami a médiát illeti, a legtöbb vulgáris kifejezéssel a televízióban lehet találkozni, ezután következik a rádió és csak harmadik helyen áll az írott sajtó.

A megkérdezettek háromnegyede beismerte, hogy szokott durva kifejezéseket használni, kétharmaduk azt állította, hogy csak felindult állapotában, egytizedük pedig azért, hogy mondanivalóját erőteljesebbé, nyomatékosabbá tegye. Minden negyedik lengyel viszont sohasem káromkodik. A fiatalok és a férfiak lényegesebben gyakrabban szitkozódnak, mint az idősebbek és a nők, de a lányok és asszonyok kétharmada is elismerte, hogy időnként használ nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket.

Mikor és miért káromkodunk? Szakemberek szerint valamilyen kellemetlen eseményre reagálunk ilyenformán, vagy a stresszt akarjuk oldani általa. Olykor így próbálunk mások fölé kerekedni. Hogy hogyan beszélünk, az természetesen attól is függ, éppen milyen társaságban vagyunk.

Káromkodni nem illik - mondják -, de néha szükséges...Mikor? Csakis indokolt, különleges helyzetekben. De ne felejtsük el - fűzik hozzá -, hogy még a durva szavainkat is megválogathatjuk, használhatunk kevésbé alpári vagy sértő kifejezéseket.


Mikulás-falu építését tervezi Nagykarácsony

Nagykarácsony, 2002. december 18. (MTI) - Mikulás- falu építését tervezi a magyar Mikulás "otthonául" szolgáló Fejér megyei Nagykarácsony; a tanulmányterv már készül, a létesítmény vállalkozók közreműködésével várhatóan 2006-ig tető alá kerül - tudta meg az MTI a falu polgármesterétől.

Horváth Ágoston elmondta: a Mikulás-falut a község határában szeretnék felépíteni. Legfőbb létesítményként helyet kapna ott egy új, a jelenleginél lényegesen tágasabb, többféle játéklehetőséget nyújtó, s az év minden szakában nyitva tartó Mikulásház.

Épülne még egyebek között panzió, étterem, számos üzlet várná a látogatókat, s játszótereket, pihenőparkot alakítanának ki.

A Mikulás-falu nemcsak bevételt jelentene a vállalkozóknak és a községnek, hanem munkahelyeket is teremtene.

A polgármester elmondta: a helység képviselőtestületének számítása szerint, amennyiben valamennyi tervezett létesítmény megvalósul, legalább kétszázötvenen találhatnak majd munkát "az ősz ajándékosztó birodalmában".

Hozzátette: az előzetes jelzések szerint, befektetett tőkéjük gyors megtérülésében bízva, számos vállalkozó kíván bekapcsolódni a Mikulás-falu létrehozásába.

Horváth Ágoston szerint a nyereségre jó esélyük van, hiszen már most jelentős turistaforgalmat bonyolít le a Fejér megyei település.

Elmondta azt is, hogy a nevében rejlő lehetőséget kihasználva, s az ausztriai Chriskindl mintájára 1995- ben megnyitott Mikulásházat tavaly tizenegy és fél ezren keresték fel, s az idén várhatóan 15-20 ezer látogatója lesz.

Megjegyezte: december végéig telve van a Mikulás előjegyzési naptára. Naponta három autóbusznyi gyerek érkezik az "otthonába", ahol a játszóház, a kézműves-foglalkozások, a számítógépes játékok mellett, maga a jóságos apó mesél, beszélget a kicsinyekkel.

A polgármester szerint növeli a falu vonzerejét, hogy ott működik a magyarországi szeretetposta, ahol adventi, ünnepi bélyegzővel látják el advent idején a "Nagykarácsonyon keresztül" jelzéssel feladott küldeményeket.

Megemlítette: a katolikus egyház által, s a község lakóinak segítségével tavaly létrehozott magyar Betlehem, s a mellette épült zarándokház megteremtette a zarándokturizmus lehetőségét.


Kémek voltak a három királyok ?

London, 2002. december 19. (MTI- Panoráma) - Valójában Heródes kémei voltak a bibliai három királyok - állítja egy anglikán püspök.

Az Újszövetség szerint Jézus Bethlehemben jászolban született, csillag mutatta az oda vezető utat, napkeleti bölcsek jöttek őt imádni: három király, Gáspár, Menyhért és Boldizsár, akik tömjént, mirhát és aranyat vittek ajándékba a kisdednek. Előzőleg Heródesnél, a zsidók királyánál jártak, aki kérte őket, hogy ha megtalálták az újszülöttet, térjenek vissza hozzá és mondják el, merre található, hogy ő is elmenjen és leboruljon előtte. Ők azonban éjjel álmot láttak, amely arra figyelmeztette őket, hogy ne térjenek vissza Heródeshez, s ezért más úton mentek haza.

Heródes, folytatódik a bibliai elbeszélés, valójában a próféták által Messiásként beharangozott újszülött életére tört, s miután a napkeleti bölcsek nem tértek vissza hozzá, megölette a gyermekeket kétéves korig egész Judeában, remélve, hogy köztük lesz Jézus is. A szent család - Mária, József és a kis Jézus azonban - angyali figyelmeztetésre még idejében Egyiptomba menekült és ott telepedett le egy időre.

Kétezer éve már, hogy ezt tanítja a kereszténység karácsonyról.

Annál meglepőbb az a nyilatkozat, amelyet a brit sajtó a héten vett át az internetből, s ennek alapján ismertet az AFP. Ebben Keith Sutton Lichfield-i anglikán püspök azt az elméletét fejtette ki, hogy "Jézus, Mária és József politikai menedékjogot kértek Egyiptomban".

- A Heródes által küldött ajándékokat vivő napkeleti bölcsek feladata volt felkutatni és jelenteni a szent család hollétét, hogy Heródes megölethesse a kisdedet - véli Sutton püspök, aki szerint a három királyok vállalták is a megbízást.

Sutton nyilatkozata azonban arra vonatkozólag is kételyt támaszt, hogy tulajdonképpen hol is született Jézus. Az anglikán püspök ugyanis megrázó szavakkal ecseteli nyilatkozatában, hogy "az áldott állapotban lévő Mária milyen nehéz körülmények között tette meg szamárháton az utat a biztonságot jelentő Egyiptomba".

Akkor pedig Jézus nem születhetett volna Betlehemben. Az anglikán püspök szavaiból azonban nem derül ki, hogy saját bibliaértelmezésén túl mivel próbálja alátámasztani meghökkentő teóriáját.


Vaskorszaki tüdőbeteg

London, 2002. december 20. (MTI- Panoráma)- Mégsem Julius Ceasarék vitték be a tuberkolózist Britanniába.

Egy délnyugat-angliai falu múzeumában őrzött több mint 2200 éves emberi csontváz alapján megdőlni látszik az az eddig hangoztatott nézet, amely szerint a római hódítók hurcolták be az ókorban tüdőbetegséget a szigetországba.

A régészek a Tarrant Hintonban 20 évvel ezelőtt talált vaskori ember gerincén olyan sérüléseket fedeztek fel, amelyeket csak e rettegett betegség okozhatott. A csontvázon végzett radiokarbonos kormeghatározás alapján a férfi valamikor Kr. e. 400 és 230 között, jóval Julius Caesar Kr. e. 55-ben vezetett első britanniai hadjárata előtt élhetett - jelentette a Reuters.

A kutatók szerint a csontváz azt bizonyítja, hogy nem a rómaiak hurcolták be a betegséget, hanem valószínűleg még az őskor idején, a szigetország és a kontinens lakói között folyó árucsere következtében "honosodott meg" Angliában a tuberkolózis.


Karácsony Kínában: nem ünneplik, és mégis...

Peking, 2002. december 22. (MTI- Kínában, ahol elenyészően kevés keresztény él, nem ünnepnap a karácsony, ám a nagyvárosok áruházai csaknem ugyanolyan díszbe öltöztek, mint bárhol másutt a világon. Hangszórók karácsonyi muzsikát sugároznak, lépten nyomon angyalkákkal, színes gömbökkel és világító gyöngyfűzérekkel feldíszített fenyőfák fogadják a vásárlókat.

Az eladónők fején vörös-fehér színű Mikulás-sapka. A kommunista népköztársaság a karácsonyt divatként és kereskedelmi ünnepként jeleníti meg még akkor is, ha a kínaiak alig vásárolnak ajándékokat.

Mikulásnak - kínai nevén "Shengdan Laoren"-nek - Kínában kevés dolga akad. Karácsony napjai közönséges munkanapok... és mégis. A diákok bulikat rendeznek. Külföldi cégek meghívják alkalmazottaikat. Az ünnepi díszbe öltözött előkelő hotelekben több fogásos ünnepi ebéd vagy vacsora várja a vendégeket - számolt be a dpa tudósítása.


Németország - nagyon olcsó lett a sör

Berlin, 2002. december 22. (MTI) - Hatalmas árkedvezménnyel, alig több mint öt centért, azaz tízegynéhány forintnak megfelelő áron árusított a német kiskereskedelem dobozos és palackos söröket a hét végén.

Ki akarják pucolni a polcokat és raktárakat, mert a fémdobozokra, kis üvegekre új környezetvédelmi termékdíj - minimum 25 cent, azaz mintegy 60 forint pótköltség, mint visszaváltási díj - lép életbe jövőre, igencsak problémás lesz ilyeneket forgalmazni.

Ez azt is jelenti, hogy senki sem tartja majd szívesen készletben. A kiárusítással viszont felmerül annak a veszélye, hogy a kiszerelt sör hiánycikké válhat, a sörivók egyik fő országában, ahol a napi fejenként átlagfogyasztás legalább 0,33 liter. A kereskedelem ugyanis már-már ingyen osztogatja karácsony előtt a kisdobozos és üveges sört. Attól félnek, hogyha jövőre a nyakukon marad, akkor az üres dobozokkal, üvegecskékkel többnyire visszajönnek majd a vevők és üres dobozok és üvegek ezreit tárolhatják akkor naponta raktáraikban, jóllehet erre nincsenek felkészülve.


Aphroditétől Madonnáig: szőkekutatás

London, 2002. december 28. (MTI- Panoráma) - "Felejtsük el, hogy a szőke nők ostoba libák ! A szőke haj nemcsak vonzó, hanem erőt is sugároz." Ez Joanna Pitman, barna hajú brit művészet- történész és kritikus véleménye, aki több ezer év szőke nőit tanulmányozta az ókori Aphrodité- ábrázolásoktól Madonnáig, és kutatásainak eredményeit könyvben, illetve kiállításon összegzi.

A történésznő a szőkék fejlődését Aphroditétől kezdi, elemzi Szűz Mária szőke portréit, és megemlíti, hogy a reneszánsz kor női arannyal, lóvizelettel és likőrökkel világosították hajukat. "Kellemetlen koktél volt, de az emberek mindenre képesek, hogy szebbnek látszanak" - mondja. Nem volt e téren különb a nem lángoló szépségéről nevezetes, eredetileg vörös I. Erzsébet királynő, aki élete vége felé szőkére festtette haját, hogy úgy jelenjen meg, "mint a nemzet szeplőtelen szűz királynője". Az 1950-es évek szőkesége a szexről szólt, a feminizmus előre törése idején pedig az önálló nőket jelképezte. Az egykor gesztenyebarna Madonnáról is megállapította a szerző, hogy lemezei jobban fogynak, amikor éppen szőke.

Pitman a Reutersnak elmondta: különösen megdöbbentette, hogy egyes híres brit nőknek vonzereje, tekintélye milyen mértékben változott aszerint, hogy szőke, vagy sötétebb árnyalatú hajat viseltek. Példának Margaret Thatchert és a néhai Lady Dianát emlegeti. A brit miniszterelnök- asszony szerinte a 80-as években még "szörnyű" volt, de amikor haját szőkíteni kezdte, egyre erőteljesebbé vált az emberek szemében. Diana hercegnő gyermekkorában szőke volt, de aztán "besötétedett" haja, és Károly walesi hercegtől való válása után lett ismét szőke, mert azt akarta, hogy jobban figyeljenek rá.

Joanna Pitman saját bőrén, illetve haján is tapasztalhatta a szőkeség hatásait. Amikor évekkel ezelőtt Kenyában dolgozott egy segélyprogram keretében, a nap teljesen kiszőkítette a haját. "A helyiek ujjal mutogattak a hajamra. Azt hitték, varázsereje van" - emlékezik a kritikus, aki harmadik gyermekének születése után jelenleg barna hajat visel, de tavaszra, a könyv megjelenésére és a kiállítás megnyitójára ismét szőkének tervezi magát.


Szilveszteri hagyományok Spanyolországban

Madrid, 2002. december 31. (MTI)- Mélyen gyökerezõ hagyomány a spanyoloknál, hogy szilveszter éjszakáján lenyelnek tizenkét szem szõlõt, szinkronban a toronyóra éjfélt kongató 12 ütésével.

A szokást állítólag az elmúlt évszázad elején terjesztették el madridi gyümölcstermelõk azzal a szándékkal, hogy növeljék az eladott szõlõmennyiségét. A kezdeményezés érthetõen elnyerte a kereskedõk tetszését és ma már a szilveszter elõtti napokban sok üzlet kirakatában láthatók elõre válogatott szõlõszemek tizenkettes csomagolásban.

Kaphatók kimagozott változatban is, nehogy valakinek a torkán akadjon egy szõlõszem.

Aki ugyanis a szilveszter éjféli szõlõnyelésnél nem képes lépést tartani a toronyóra kongatásával, annak balszerencsét hoz az új esztendõ- tudható meg a dpa jelentésébõl.

ÚJÉVI FOGADALMAK NAGY-BRITANNIÁBAN

A britek többsége valami újat szeretne tanulni az új esztendõben, legalább is ezt az elhatározást fogalmazták meg legtöbben szilveszteri fogadalomlistájukon.

Az újévi fogadkozások tárgyáról készített felmérés válaszadóinak 44 százaléka arra szánta el magát, hogy gyarapítsa tudását - számítógépes tanfolyamra, nyelvtanfolyamra iratkozik be, elmélyül a képzõmûvészetekben, elsajátítja a kézmûvesség fortélyait.

A megkérdezettek többsége arra számít, hogy mûveltsége gyarapításával nõ az önbizalma, illetve hogy a tanfolyamok látogatásával új barátokra tesz szert. Az sem mellékes persze, ha ily módon sikerülne elõrelépnie munkahelyén, fizetésemelést elérni, vagy új állásra szert tenni.

A britek második legfontosabb célkitûzése a fogyás, illetve az egészségesebb életmódra való áttérés, ami nem meglepõ, hiszen a közelmúltban kimutatták, hogy a szigetországban minden harmadik ember túlsúlyos, azaz elhízott.

SZILVESZTER BÉCSBEN

Idén 13. alkalommal rendezik meg a bécsi szilvesztert, amelyen alkalmanként félmilliónál is jóval több ember sétál végig a belváros utcáin, áll meg itt-ott élõzenét hallgatni, vagy harapni egy falatot, netán megkóstolni a sokféle puncs valamelyikét, és persze petárdákat durrogtatni.

A program már délután elkezdõdik a városháza elõtti téren, ahol profi tánctanárok tartanak gyorstalpaló keringõ- tanfolyamot, mintegy felkészítve az érdeklõdõket az éjféli táncra, és más mulatságok is kínálkoznak a téren. A Hoher Markton a gyerekek örülhetnek délután a televízióból ismert figurák szereplésének.

Az úgynevezett szilveszteri ösvény azután a Városházával szemben nyíló Teinfalt Strassén kezdõdik este, minden utcáján kínálnak enni-inni valót, s persze szilveszteri trombitákat és kisebb ajándéktárgyakat. A tereken, amelyek az ösvény mentén vannak, mindenütt más-más stílusú élõ zene szórakoztatja az arra járókat.

Így este a városháza elõtt sramli és szalonzene lesz, amely éjfélkor a Denevér címû opera fináléjával zárul, s ezt követõen itt lehet eltáncolni a délután tanult keringõt. Aki még ekkor sem tér aludni, az itt éjfél után salsát és jazzt hallgathat.

A városházával szemben, a Burgtheater mögötti Löwelstrassén idén elsõ ízben country és osztrák slágerzene is szerepel a mûsoron. A kicsit odébb lévõ Freyung téren reggae várja híveit, és a Káosz Cirkusz lép fel.

Más-más stílusú zene szól a Lugeck és a Neuer Markt tereken, valamint a Grabenen és a Ka:rtner Strassén. Az utóbbi elején, az Operaház mellett egy hatalmas kivetítõn 19:00-tól a Denevér lesz látható felvételrõl.

Aki a szilveszteri ösvényen jár, az elõbb utóbb eljut a Stephansplatzra, amely ilyenkor arról nevezetes, hogy a fiatalok itt robbantgatják a legtöbb és leghangosabb petárdát. No meg arról, hogy itt hallatszik legjobban a Stephansdom tornyában lévõ Pummerin nevû harang éjfélkor megszólaló hangja.

Ha valaki szilveszterkor sem akar letenni a sportról, annak Bécsben a Prater ajánlható, ahol a híres-nevezetes óriáskerék mellett a világ legjobb hódeszkásai mutatják be tudományukat. Ám a verseny után itt is diszkózene, s mint máskor szilveszterkor, várhatóan ezúttal is tánc lesz.

A szilveszteri ösvény mentén lépten-nyomon árulnak egész éjszaka ennivalót, és természetesen az Ausztriában igen kedvelt puncsot, amely csak annyiban hasonlít az e néven egyébként ismert italra, hogy forró. Egyébként fõleg gyümölcslevekbõl készül, de azért a legtöbb változatban van alkohol is, így nem árt vigyázni az Ártalmatlannak tûnõital fogyasztásával, hacsak nem marad meg valaki a garantáltan alkoholmentes változatnál, amit többnyire gyerekpuncsként kínálnak.


Bíborsügérek és afrikai karmosbékák a budapesti állatkertben

Budapest, 2002. december 31. (MTI) - Bíborsügérekkel és afrikai karmosbékákkal gazdagodott a Fõvárosi Állat- és Növénykert.

Az intézmény keddi tájékoztatása szerint a mesterséges környezetben ritkán látható trópusi édesvízi bíborsügéreket 1979- ben azonosították új fajként.

A tréfásan gyakran "tudományos békaként" is emlegetett afrikai karmosbékákon gyakran végeznek klinikai kísérleteket. Az elsõ, laboratóriumi körülmények között klónozott gerinces állat is a Kelet-Afrika tavaiban és folyóvizeiben egyaránt honos, 60- 200 grammos békafaj egyedei közül került ki.

A most beszerzett karmosbékákat és bíborsügéreket a Fõvárosi Állat- és Növénykert "Élet-Halál Házában" láthatják az érdeklõdõk, ahol tematikus kiállítás keretében az élet körforgását mutatják be számos jellemzõpéldán keresztül.

 

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...