Az MTI híreibõl - 2002.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 02

( 2002.)

 

Visszafordítható-e az infarktus okozta szívkárosodás ? - szívjavító műtét őssejtekkel     

Bécs, 2002. január 18. (MTI) - Visszafordítható-e az infarktus okozta szívizom-károsodás? - erre a kérdésre várnak választ bécsi Általános Kórház (AKH) orvosai, akik a maga nemében szenzációs műtétre vállalkoztak: egy infarktust szenvedett beteg szívizmát sikeres állatkísérletek nyomán már korábban is próbálták a betegtől vett őssejtekkel "kijavítani", akkor azonban ezt egy mellkasi műtét keretében tették, most azonban vágás nélkül, fecskendővel juttatták célba az őssejteket.

Az őssejtek bejuttatása nyomán az állatkísérletekben az elhalt szívizomban újra kialakultak véredények, illetve átnőttek oda az izom egészséges részéből, s ennek következtében újra javult a szív szivattyúzó teljesítménye.

A kísérleteket - amelyekhez előzőleg azonosítottak egy bizonyos fajta, a szívizom "kijavítására" alkalmas őssejtet az emberi vérben - Dr. Alfred Kocher, az AKH orvosa végezte az Egyesült Államokban, ahol az eljárás nagy feltűnést keltett, mivel az állatoknál a kísérletekben a szív teljesítményének 35 százalékos javulásához vezetett.

Dr. Kocher és munkatársaival tavaly októberben egy bypass-műtét során egy beteg nőnél kísérletezett az őssejtek bejuttatásával. E műtét eredményeit még nem derítették fel teljesen, annyi azonban decemberre már kiderült, hogy a saját őssejtek bejuttatása nem ártott a betegnek, viszont javult a szív szöveteinek vérellátása és a jelek szerint a beavatkozás hatással volt a szív mikroméretű véredényeire is.

Most azonban műtéti beavatkozás nélkül, a Johnson and Johnson cég különleges szívkatéter-vizsgálati módszerének felhasználásával először pontosan felmérték, az infarktus érintette területek szélén hová kell az őssejteket juttatni, s ezt befecskendezés útján tették meg. A különleges vizsgálat során a szövet elektromos és mechanikus aktivitását érzékelő katéterrel háromdimenziós képet kapnak az orvosok a bal szívkamráról, s meg tudják állapítani, hol vannak olyan szövetrészek, amelyek csak részben sérültek és alkalmasak az "újraélesztésre". (Az eljárás angol neve: NOGA-Mapping.)

Most az orvosoknak néhány hétig türelmesen kell várni, amíg a remélt eredmény mérhető lesz, vagyis ki tudják mutatni, hogy javult a szív szivattyú-teljesítménye.

Ez lenne a világon az első olyan terápia, amely legalább bizonyos mértékben vissza tudja fordítani az infarktus okozta károsodást, s az állatkísérletek során szerzett tapasztalatok nagy reményekre adnak alapot.


Egy 350 kilós nő halála Törökországban     

Isztambul, 2002. január 18. (MTI) - Egy három és fél mázsás nő halt meg pénteken egy isztambuli kórházban. A pénteki kórházi közlésekre hivatkozó hírügynökségi jelentések szerint a súlyos asszony halálát légszomjból adódó fulladás okozta.

A 60 esztendős Hacer Seniz Pak egyszerre több életveszélyes betegségben is szenvedett, köztük magas vérnyomásban és cukorbetegségben. Három órát tartott, mire kiszabadították harmadik emeleti otthonából, hogy kórházba vigyék.

"Hagyjatok meghalni, nem gondoltam volna, hogy ennyire meghízok" - idézte az asszony halála előtt mondott szavait a Sabah című török lap.


A klónozás embermásolási célra az amerikai akadémia szerint veszélyes, be kell tiltani

Washington, 2002. január 18. (MTI) - Az amerikai tudományos akadémia illetékes bizottsága szerint a klónozás alkalmazása embermásolási célra orvosilag nem biztonságos, az esetek nagy részében sikertelen, ezért be kell tiltani. A bizottság szerint viszont nem kell betiltani a klónozást betegségek gyógyítására történő alkalmazás esetén. Ez a vélemény ellentétben áll a washingtoni képviselőház által elfogadott és George Bush amerikai elnök által is támogatott törvénnyel.

Az amerikai tudományos akadémia a kormányt tudományos és műszaki kérdésekben tanáccsal ellátó magánintézmény.

Az akadémiai bizottság jelentése aközben érkezett meg a washingtoni kormányhoz, hogy a Fehér Ház által e célra, újonnan felállított, bioetikai tanácsadókból álló tanács hosszasan mérlegeli az emberi klónozásnak az orvostudomány szempontjából vett előnyeit és erkölcsi kockázatait. Bush elnök a tanács létrehozásakor kérte annak tagjait, hogy legyenek "a nemzet lelkiismerete".

Az akadémiai bizottság szerint az állatokkal végzett klónozási kísérleteknél kiderült, hogy csak kis hányaduk eredményes, hogy a klónok nagy része a vemhesség alatt, még annak kései szakaszában is elpusztul, hogy a világra jövő klón gyakran torzszülött, és hogy az eljárás súlyos kockázatokat hord magában az anyára nézve. A bizottság szerint azonban nem kell betiltani az embrióklónozást azokban az esetekben, amelyekben ez lehetőséget teremt valamilyen halálos betegség gyógyítására.

A gyógyító klónozást tehát meg kell különböztetni a reprodukciós klónozástól. A bizottság azt ajánlja, hogy ötévente vizsgálják felül, mekkora veszéllyel jár a reprodukciós klónozás. Leszögezik, hogy ők kizárólag orvosi és tudományos szempontból vizsgálták a kérdést, erkölcsi, vallási vagy társadalmi szempontból nem.


Aranyfogú leopárd     

Szingapúr, 2002. január 19. (MTI-Panoráma) - Sammy Davis Jr. egykori hófehéren megvillanó hollywoodi mosolya már a múlté, a szingapúri állatkert egyik kedvence, Yen Bai, a hatéves foltos leopárd azonban mostantól kezdve aranyfoggal vicsorít a látogatókra.

A vietnami származású ragadozó nem a legújabb leopárd-divattól hajtva kapta a meglehetősen költséges rágóeszközt, hanem azért, mert egyik foga egy fatönk állandó rágcsálásától eltört.

Egy öttagú orvoscsoport két műtét során helyezte a nagymacska lereszelt fogtövére az egyébként 410 dollár értékű, mintegy 3 centiméteres aranykoronát.

A nemesfém az olcsóbb kerámiánál nem csupán tartósabb, de aranyosabbá is teszi Yen Bai egyébként sem lebecsülendő vicsorítását.


Bolti szarka-ráta - a norvégok világelsők, de értékben a britek lopnak legtöbbet     

Oslo, 2002. január 19. (MTI-Panoráma) - Jóllehet Norvégia életszínvonalban a világelsők között van, a Dagens Naeringsliv című norvég lap által ismertetett brit tanulmány szerint ebben a skandináv országban a legmagasabb a "bolti szarka"-ráta, azaz az üzletekben elkövetett lopások egy lakosra vetített aránya. De az eltulajdonított áruk értékét tekintve Nagy-Britannia vezet a bolti lopások terén.

A leicesteri és a northamptoni angol egyetemek 15 európai uniós országban, valamint Svájcban és Norvégiában elvégzett vizsgálata szerint Norvégiát Görögország, Portugália, Ausztria és Spanyolország követi az enyveskezűségi sorban.

A felmérés szerint leggyakrabban kozmetikai cikkeket, CD-ket, videokazettákat, alkoholt és dohányárut, valamint gumi óvszert tulajdonítottak el Norvégiában. A tolvajok élelmiszerekre nem hajtottak - kivétel a csokoládé.

Norvégiában, ahol a bruttó hazai termék az egyik legnagyobb az egész világon, a legnagyobb kiskereskedelmi szakszervezet adatai szerint az elcsent áruk értéke elérte a kereskedelmi forgalom 1,5 százalékát.

A szakemberek úgy vélik, hogy az engedékenység, a passzivitás és a norvég közéletben tapasztalható konfliktuskerülés felelős a lopások magas részarányáért. A skandináv ország törvényei szerint - sok más európai országgal ellentétben - még az üzlettulajdonosok sem tarthatják vissza erőszakkal azokat, akiket lopáson értek.

Külön érdekesség, hogy a norvégok világelsősége ellenére az eltulajdonított áruk értékét tekintve Nagy-Britannia vezet a bolti lopások terén.


Újfajta szülés-előrejelző     

London, 2002. január 19. (MTI) - Vége a kismamák életét megkeserítő bizonytalanságnak: brit tudósok olyan tenyérnyi szülés-előrejelző készüléket fejlesztettek ki, amellyel 48 órás pontossággal meg lehet határozni a magzat világrajövetelének idejét.

A Jopejo brit vállalat által kifejlesztett készülék működésének lényege, hogy az állapotos nő hasán keresztül az anyaméhből érkező gyenge elektromos jelek alapján "jósol".

Az újfajta készülék a közlekedési lámpák működéséhez hasonló módszerrel jelzi a várandós asszonyok számára, hogy közeledik a szülés ideje: a készülék zöld jelzése arra utal, hogy a gyermek 48 órán belül világra jön. Ha a készülék lámpája piros, akkor még legalább két hetet várni kell a baba megszületésére, ha sárga a jelzés, akkor minden valószínűség szerint tizennégy napon belül érkezik a jövevény.

Gyakran előfordul, hogy a szülés a várt időnél két héttel korábban, illetve később indul meg. A szüléselőrejelző-készülék épp ezt a kockázati tényezőt szűri ki: a várandós nőknek nem kell felesleges időt kórházban tölteniük, csak akkor szükséges az orvosnál jelentkezniük, amikor már tényleg közel az idő - hangsúlyozta Deborah Withington, a Jopejo igazgatója a BBC Radio 5-nak adott interjújában.

A Jopejo cég terméke egyelőre még kereskedelmi forgalomban nem kapható, de feltalálói szerint erre nem kell sokat várni. Ára 100 angol font alatt lesz, de az is elképzelhető, hogy csak 20 fontot kell fizetnie annak, aki maga mögött hagyva a bizonytalanságot, biztosra akar menni gyermeke születésének időpontjával kapcsolatban. Hogy bérelni lehet-e majd - elvégre legfeljebb kilenchavonta lehet rá szükség egy családban -, arra nem tért ki a jelentés.


Felhőkarcolóra mászni tilos     

Sanghaj, 2002. január 19. (MTI-Panoráma) - Kína legmagasabb felhőkarcolójának üzemeltetői megelégelték, hogy egyesek nem a lifteken, hanem az épület homlokzatán próbálnak feljutni a tetőre.

Miután két hónappal ezelőtt egy engedéllyel nem rendelkező "pókember" húsz emelet "megtétele" után feladta a 421 méter magas sanghaji Jin Mao torony megmászását, az épületre riasztó berendezéseket szereltek fel a vakmerő alpinisták távoltartása végett - jelentette a "Shanghai Daily" című lap.

A világ harmadik legmagasabb épületének lábánál most kínai és angol nyelvű tábla áll, rajta "Felmászni tilos!" felirattal. Ráadásul rövidesen plexiből készült fal és megfigyelőrendszer védi majd a felhőkarcolót.

Egy évvel ezelőtt egy férfi sikerrel megmászta a 88 emeletes épületet, de mivel nem volt erre engedélye, teljesítményéért hivatalos elismerés helyett 15 napi börtönt - jelentették a hírügynökségek.


Fejvesztő nyiratkozók     

Prága, 2002. január 19. (MTI) - Nemcsak a hajukat, de gyakran a fejüket is elveszítik azok a férfiak, akik a morvaországi Olmütz központjában felkeresik a Berenika férfifodrászati szalont. Az ilyen helyeken szokásos szolgáltatásokat ott ugyanis meglehetősen lenge öltözetű hölgyek nyújtják a férfiak nem kis örömére.

Minden bizonnyal ezzel magyarázható, hogy hajvágás közben még a rövidlátók is az orrukon hagyják pápaszemüket.

Kamil Moucka, a szalon tulajdonosa azt állítja, hogy a fodrásznők eredeti öltözékével vendégeinek akar kedveskedni, örömet szerezni. A szalonban jelenleg hat csinos, fiatal hölgy foglalkozik a férfiak fejével. Mindegyikük átlátszó fehér palástban dolgozik - ez oldalt teljesen nyitott, s csak egy nem túl széles elülső, illetve hátsó része van. A palást alatt már csak a bugyi található, amely véletlenül szintén átlátszó anyagból készült.

A kezdeti bizonytalanság után az érdeklődés hatalmas, s néha napokat kell várni míg az ember - a férfi - sorra kerül. Előzetes időpontkérés nélkül ma már be sem lehet jutni. A szalon csak 18 éven felülieket szolgál ki.

A szolgáltatások minőségére eddig senki sem panaszkodott, bár problémáink is vannak - magyarázza Moucka. Egyes vendégek a látványt követve nem egyszer olyankor is kapkodják a fejüket, amikor azt nem lenne szabad, így a hölgyek el-eltorzítják frizuráikat. Panaszkodni azonban még senki sem panaszkodott. A fodrászkisasszonyok is elégedettek, hiszen a szokásosnál magasabb árak ellenére sincs olyan vendég, aki ne adna kisebb-nagyobb borravalót.

- Gyakori, hogy névjegyet is hagynak nálunk - mondta az egyik fodrásznő.


Kelet-Kínában nyílt meg a világ legnagyobb teamúzeuma     

Peking, 2002. január 20. (MTI-Panoráma) - A kelet-kínai Fucsien tartományban megnyílt a világ legnagyobb teamúzeuma, ahol 8000 négyzetméteren mutatják be a teatermesztés és -készítés művészetét.

A csangpui múzeumban, amely a hét elejétől látogatható, van egy olyan terem is, ahol a teával kapcsolatos festményeket, grafikákat és más művészeti terméket állítanak ki, és persze olyan szalon is, ahol a látogató megismerkedhet a teakészítés szokásaival, a hozzá kapcsolódó ceremoniális kellékekkel.

A világ számos részén külön művészete van annak, ahogy a kedvelt italt felszolgálják a vendégeknek. A termekben végigkísérhető a tea több ezer éves históriája.

Éppen Kína volt az a hely, ahonnan hatezer évvel ezelőtt a tea elindult világhódító útjára. Régóta termesztik itt és ezer éve már annak is, hogy elkezdték exportálni a világ minden részébe, először a selyemúton, majd később a tengeren.

Kínában alapvetően három fajta teát különböztetnek meg: a zöld teát, amelynek legismertebb fajtáját Lungcsinban termesztik, a vörös teát, és a főként jázminnal ízesített virág- vagy jázminteát.

A tea a rizzsel együtt a kínai étkezés elhagyhatatlan fogása. Az utca embere Kínában gyakran csak ebben a formában iszik vizet, mert elterjedt a vélekedés, hogy a közönséges víz nem tesz jót az egészségnek. Igaz, előfordul, hogy a termoszból töltögetett forró vízbe nem is tesznek tealevelet: akkor csak "fehér teának" nevezik.


Lesújtott a fáraó átka ?     

Torino, 2002. január 21. (MTI-Panoráma) - A fáraó átkáról sugdosnak az emberek az észak-olaszországi Torino városában: sokak szerint az egyiptomi uralkodók átka sújtotta azt a három fiatal lányt, akik elájultak az ókori múmiákat és fáraókorabeli kincseket bemutató múzeumban.

A lányokat múlt héten kellett kórházba szállítani a torinói egyiptomi múzeumból, miután sírógörcsöt kaptak, illetve erőtlenül rogytak össze az ókori remekeket felvonultató kiállításon. A három lány közül az egyik rövid időre az eszméletét is elvesztette. A kivizsgálás során az orvosok nem találtak ésszerű magyarázatot a tizenegy éves kislány ájulására.

A torinói múzeum egyiptomi gyűjteményének kurátora szerint minden bizonnyal létezik logikus magyarázat a lányok furcsa viselkedésére, mert nem nincs olyan ártó hatalom, amely öt perc alatt ki tudna készíteni valakit. Sokan azonban kételkednek ebben, és inkább a fáraó átkának tulajdonítják az ájulást és a heves sírógörcsöt.

Tavaly márciusban is történt két hasonló eset a múzeumban: akkor tesztek sorozatát végezték el az intézményben, hogy bebizonyítsák, nincs semmi káros és mérgező anyag az ókori műemlékeket és múmiákat körülvevő levegőben.

A torinói múzeum világhírű gyűjteményében a festett szarkofágokon és faragott istenszobrokon kívül egy Kr. e. 1400-ból származó sírkamrát és egy kisméretű templomot is őriznek.


Amikor a rendőrt szondáztatják     

Pozsony, 2002. január 21. (MTI-Panoráma) - Az "amikor a hóhért akasztják" szólás szlovák változata lehet hamarosan az "amikor a rendőrt szondáztatják".

A szlovák kormány arra készül ugyanis, hogy elrendelje a gépkocsit vezető rendőrök szúrópróbaszerű alkohol-ellenőrzését. Ennek oka, hogy túl sok közúti balesetbe "keverednek bele". Az idei évből még csak három hét telt el, de már négy ember halálát okozták az utakon - ugyan szolgálaton kívül, de - ittasan vezető rendőrök Szlovákiában.

Tavaly összesen 53 közlekedési balesetnek volt rendőr érintettje Szlovákiában, átlagosan minden hétre jutott egy. Hogy ezek közül hányban játszott közre az alkohol, az nem derül ki a közzétett statisztikából.

A szlovák belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a rendőrök szondáztatása meghatározatlan ideig folyik majd.

Bár a lakosság köréből bizonyára sokan vállalnák szívesen, hogy leintsék a rendőrautókat és megszondáztassák vezetőiket, a tesztelést feltehetően hatósági személyek végzik majd.


Vezeti a poplistát Harrison My Sweet Lordja     

London, 2002. január 22. (MTI-Panoráma) - Alig két héttel újrakiadása után az angol poplisták élére került a novemberben elhunyt George Harrison dala, a My Sweet Lord. Több mint 30 évvel ezelőtt, első megjelenése után, 1971-ben a dal már hosszasan vezette a brit pop toplistákat.

A felbomlott Beatles-együttes tagjai közül Harrison volt az első, aki a My Sweet Lorddal szóló előadóként ekkora sikert aratott. George Harrisonnak még hét további dala, köztük a Got My Mind és a Set On You került a brit poplisták első tíz helyezettje közé az elmúlt 30 évben.

A The Sun brit bulvárlap a popvilág hírességeivel karöltve decemberben indított kampányt a 31 éves szólólemez új kiadása érdekében az EMI-nél. A január elején ismét piacra került lemez bevételének egy részét jótékonysági célokra, köztük a Harrison által 1973-ban létrehozott rákkutatási alapítvány megsegítésére fordítják, amivel egyetértett a rákbetegségben elhunyt egykori Beatles-tag családja is.


Orosz opera a Clinton és Lewinsky románcáról     

Moszkva, 2002. január 22. (MTI-Panoráma) - A világ leghíresebb gyakornoka körüli botrányról operát komponál egy orosz zeneszerző.

Mint az NTV orosz televízió jelentette, Vitalij Okorokov Monica Lewinsky és Bill Clinton elnök románcát zenésíti meg. A történet azonban a librettó-író fantáziáját követve módosul: a Fehér Ház egykori gyakornokáról a darabban kiderül, hogy kettős ügynök, akinek az a feladata, hogy a szovjet titkosszolgálat, a KGB megbízásából befolyásolja az Egyesült Államok elnökét.

Az orosz televíziónak az operáról szóló jelentése szerint Putyin orosz elnök és Monica (is) találkozik, méghozzá a Kremlben, és annak főnöke hirtelen elővesz egy kis híján mázsa súlyú dossziésorozatot arról, hogy bizonyos Maria Levinszonova, miután elvégezte a KGB különleges tanfolyamát, néhány évvel ezelőtt eredményes küldetést hajtott végre a washingtoni Fehér Házban, s ezzel tartós kárt okozott az amerikai elnök tekintélyének.

A forgatókönyv szerint az egész történetet "Putyin hadnagy" találta ki - magyarázta Okorokov a televízió riporterének, utalva ezzel Putyin titkosügynöki múltjára. És mivel a zeneszerző - mint kifejtette - olyan asszonyt akar bemutatni, "aki szeret és akit szeretni lehet", az opera végén Levinszonova, alias Lewinsky kettős ügynök feleségül megy az orosz államfő biztonsági főnökéhez.

A "Monica a Kremlben" ősbemutatójára már találtak színpadot: a Volga menti Szaratov dalszínháza mutatja be az operát. A premier időpontját azonban még nem tűzték ki, Okorokov ugyanis még operájának utolsó kottalapjait írja.


Oroszország: harmadik űrturista ?     

Moszkva, 2002. január 22. (MTI) - Az orosz űrhivatal keddi jelentések szerint megkezdte a harmadik "űrturista" kiválasztását.

Szergej Gorbunovnak, a Roszaviakoszmosz szóvivőjének keddi beszámolójából kiderült, hogy számos jelentkező van már az újabb kozmikus kirándulásra, annak ellenére, hogy a résztvevőknek - stílszerűen - csillagászati összeget kell fizetniük a nem mindennapi élményért. Az új űrutas személyéről várhatóan a második űrturista, Mark Shuttleworth dél-afrikai milliomos áprilisra tervezett utazását követően döntenek.

A 27 éves fokvárosi informatikus-vállalkozó amellett, hogy fotó- és videofelvételeket készít a világűrben, néhány tudományos kísérletben is részt vesz a nemzetközi űrállomáson (ISS). Ő lesz egyben a világ első afrikai asztronautája is. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy Shuttleworth mennyit fizet az orosz űrhivatalnak, de ügyvédei annyit elárultak, hogy nem kevesebbet, mint az első űrturista, az amerikai Dennis Tito, akinek 20 millió dollárjába került a kozmikus utazás.

A nemzetközi űrállomás amerikai munkatársai nem fogadták túlzott lelkesedéssel honfitársukat, mondván: egy tapasztalatlan civil komoly károkat okozhat az űrállomás berendezéseiben. Az orosz űrhivatal számára viszont éves költségvetésének mintegy 15 százalékát jelenti egy ilyen üzlet.


Apai illattal lehet "elcsavarni" a nők orrát     

London, 2002. január 23. (MTI-Panoráma) - A gyengébbik nemet az orra vezeti a párválasztásban: amerikai kutatók kimutatták, hogy a nők olyan férfit választanak maguknak társul, akinek illata édesapjukéhoz hasonló. A kutatók szerint a nők képesek "kiszagolni" azokat a férfiakat, akiknek illata hasonlít édesapjukéra.

A feltételezések szerint az a férfi, akinek illata hasonló a párkereső nő édesapjáéhoz, valószínűleg az apósjelöltéhez hasonló immunrendszerrel rendelkezik.

A korábbi kutatási eredmények azt mutatták, hogy a nők azoknak a férfiaknak az illatát kedvelik, akiknek az immunrendszerét a nőkétől eltérő gének alkotják. Az új eredmények azonban éppen ennek az ellenkezőjét bizonyítják - olvasható a BBC internetes honlapján.

A kutatók 49 hajadont vontak vizsgálat alá: a jelölteknek olyan pólókat kellett megszagolniuk, amelyeket férfiak viseltek két egymást követő napon át. A chicagói egyetem munkatársai meglepő eredményre jutottak: a nők a saját immunrendszerükhöz hasonlóval rendelkező férfiakat részesítették előnyben.

A tudósok szerint a nők azért vonzódnak az édesapjukéhoz hasonló illattal és immunrendszerrel rendelkező férfiakhoz, mert abban bíznak, hogy így utódaik már egy kipróbált és jól bevált immunrendszert örökölnek majd.

Az illat utáni párválasztás nem csak az emberekre jellemző: a kutatók egereknél is kimutatták, hogy a nőstény jobban vonzódik ahhoz a hímhez, amelynek illata csak kis mértékben tér el a sajátjától, mint ahhoz, amelynek nagyon különbözik vagy teljesen megegyezik az illata a párválasztó nősténnyel.


Melegedő jégmezők     

Auckland/Stockholm, 2002. január 23. - (MTI-Panoráma) - Szabályos hőhullám érte el Déli sarkvidék örök jegét. Az Antarctic Sun című lap jelentése szerint a McMurdo amerikai támaszponton tavaly évvégén a hőmérséklet 10 Celsius fok fölé emelkedett, és ezzel elérte az eddigi melegrekordot, a nappali hőmérsékletek január első hetében is csak jelentéktelen mértékben voltak alacsonyabbak.

Legutóbb a múlt század hetvenes éveiben mértek valamivel 9 Celsius fokot meghaladó hőmérsékletet ezen a vidéken.

A mérések ellentmondanak a számos tudós által hangoztatott véleménynek, amely szerint a Déli-sarkon a hőmérséklet állandó süllyedésére lehet számítani - mutatott rá a lap.

Egy meteorológus elmondta az újságnak, hogy a Scott-Amundsen sarki megfigyelő állomáson a múlt héten mínusz 14,9 fokot mértek, ami ott enyhének számít: ehhez fogható "magas" hőmérsékletet 1985 óta nem észleltek.

A magasabb hőmérsékletek sarkkutatók szerint azzal a következménnyel járnak, hogy erősödnek a szelek, növekszik a felhősödés és ezzel romlanak a látási viszonyok, ami nem előnyös az utánpótlást szállító repülőgépeknek.

Az északi féltekén Európa legnagyobb gleccsere, az izlandi Vatnajokull olvadóban van és évente átlagosan egy méterrel vékonyodik az éghajlat melegedése következtében - közölte a napokban egy szakértő.

"Ha a gleccser zsugorodása ebben az ütemben folytatódik, úgy az évszázad végére nem sok marad a Vatnajokullból" - jelentette ki Helgi Bjornsson gleccserkutató a Reuters hírügynökségnek.

A 900 méter magas gleccser zsugorodását - a kutató szerint - az okozza, hogy Izlandon manapság kevesebbet havazik és emelkedik a hőmérséklet. A 8000 négyzetkilométer kiterjedésű, régi időktől fogva jégréteg borította Vatnajokull a turisták kedvelt kirándulóhelye.

Ha a globális felmelegedés, amelynek kihatásairól a tudósok véleménye eltérő, a gleccser eltűnéséhez vezet, ez súlyos áradásokat okozhat Izland gyéren lakott keleti részében - mutatott rá Bjornsson.


Nyilvános helyes nemzeti szextoplista     

Berlin, 2002. január 24. (MTI-Panoráma) - A világon a norvégok szeretnek a legjobban nyilvános helyen szeretkezni - állítja egy nemzetközi felmérés. A húsz országra kiterjedt kíváncsiskodás során 6600 személyt kérdeztek meg, és a norvégok 66 százaléka közölte, hogy hódol a nyilvános helyes szexnek.

A nem meghitt szerelmi fészek többnyire autó, vonat, repülő, tengerpart, park, iroda, könyvtár, öltözőfülke.

A nemzetlistán a második helyen 64 százalékos aránnyal az ausztrálok állnak, a "bronzérem" a görögöké 60 százalékkal.

A sereghajtók a franciák, akiknek csupán 13 százaléka él nemi életet nyilvános helyen. Hátulról - vagy alulról - a másodikak a kanadaiak 15 százalékkal, harmadikak pedig az Egyesült Államok polgárai 21 százalékos "teljesítménnyel".


Tyúkpiszok miatti sörízváltozás fenyeget Belgiumban     

Marche-an-Famenne, 2002. január 24. (MTI-Panoráma) - Megkeserítheti a belga sörbarátok szájízét, hogy tyúkpiszok-felduzzadás miatt ízváltozás fenyegeti a Saint Remy-i barátok sörét.

Rochefort-ban a Saint Rémy kolostor panaszt nyújtott be a szomszédos baromfifarm tervezett terjeszkedése ellen, mert attól tart, hogy az veszélybe sodorja országszerte, sőt külföldön is kedvelt sörféleségük ízének évszázados változatlanságát. A bővítés nyomán tenyésztendő több szárnyas ugyanis több tyúkpiszokkal jár, az pedig a szerzetesek szerint változást hozhat a helyi víz - és az abból készülő sör - ízében - írja a dpa hírügynökség.

Belgiumban többszázféle sör készül, és ezek közül különösen kedveltek a kolostorokban házilag gyártott, úgynevezett trappista sörök. A Rochefort a borral vetekedő erősségű barnasörféleség, az Ardennekben megbúvó rendház nagy hagyományra visszatekintő büszkesége.

A tyúkperrel a térségben illetékes, marche-en-famenne-i polgármesteri hivatal is kénytelen foglalkozni, miután a beérkezett panaszok száma már meghaladja a százat. A hivatal megbízta a liege-i egyetemet, hogy mérje fel a tervezett csirkefarmbővítés következményeit, és próbálja azt is kiszámolni, milyen mértékű terjeszkedés engedélyezhető anélkül, hogy a tyúkok "beleköpnének" a sörbe, emésztési "outputtyuk" rontaná a víz minőségét.


Érettségiző robotok, intelligens ruhák     

London, 2002. január 24. (MTI-Panoráma) - Jövőkutatók szerint röpke tíz év múlva megjelennek az első olyan robotok, amelyek képesek lesznek akár érettségi vizsgát is tenni. Az egyszerű kérdésekre válaszoló mesterséges intelligenciájú szerkezetekre azonban már csak négy évet kell várnia az emberiségnek.

Ian Pearson, a BTexact nevű cég jövőkutatója szerint a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatás rohamléptekkel fejlődik, és a biflázó iskolai robot hamarosan kézzelfogható valóság lesz. A kutató a BBC internetes oldalán elmondta: nagyon valószínű, hogy 2006-ra sikerül olyan robotot kifejleszteni, amely képes lesz megfelelni olyan egyszerűbb kérdésekre, amelyeket előtte nem programoztak belé. Pearson szerint ugyanez a robot néhány évvel később - a technika fejlődésével - már akár egyetemi diplomát is szerezhet.

A jövőkutató 2002-re az érettségiző robotnál szerényebb felfedezéseket jósol: a konyhában ajánlott kukacfelismerő ételtesztelő és a csínytevőket leleplező, sötétben is látó gyorskamerák kifejlesztését. 2003-ban Pearson szerint valósággá válik az önműködő otthon, ahol mindent számítógép vezérel.

Pearson úgy véli, hogy nem kell már sokat várni az intelligens ruhadarabok megjelenésére sem: a kinti hőmérséklet ingadozásához igazodó pulóver és a napenergia összegyűjtésére alkalmas ruházati termék csak két példa a minden igényt kielégítő intelligens öltözékek lehetséges ruhatárából.

Az elmés szerkezetekre áhítozó emberek számára négy év múlva válhat valóra az álom: Pearson erre az évre jósolja az érzelmeket is kifejezni képes játékok megjelenését. A jövőkutató példaként az olyan Barbie-babákat említette, amelyek rosszkedvű gazdájukat látva megkérdezik: mi a baj?Legmeghökkentőbb jóslata - vagy talán inkább törvényszerű fejlemény? -, hogy 2010-re a legtöbbet "kereső" híresség egy szintetikus, azaz műember lesz. Sokak szerint erre már nem kell nyolc évet várni, elég, ha alaposan kinyitjuk a szemünket...


Lovassport - Autóstoppal nyert az egyetlen célba érkező     

London, 2002. január 24. (MTI) - Egyedül a brit Tony McCoy tudta befejezni a Nottingham melletti távlovagló-versenyt. A bukmékerek szerint a brit sportoló sikerét szabálytalanul érte el és őt is ki kell zárni.

McCoyt a 10. akadálynál lova ledobta. A versenyző megállított egy Land Rovert, a járművel utolérte az állatot, visszaült a nyeregbe és megnyerte a viadalt, miután a vetélytársak közül senki sem tudott végigmenni a pályán.

A fogadóirodák állítják, hogy McCoy megszegte a szabályokat, mert a 10. akadályt kétszer ugratta át.

- Őrült verseny volt, soha nem fogom elfelejteni - mondta McCoy. - Nem hiszem, hogy korábban előfordult már ilyesmi a sportág történetében.


100 éves a legidősebb Hollandiában élő magyar     

Brüsszel/Hága, 2002. január 25. (MTI) - Századik születésnapját töltötte be pénteken a Hollandiában élő legidősebb magyar. Nagy Ilona négy évvel az első világháború után az ínséget szenvedő magyar gyerekek hollandiai üdültetését és feltáplálását szervező, átmenetileg Magyarországon tartózkodó holland családdal került ki Hollandiába.

Véglegesen ott maradt és később holland férfihoz ment férjhez. Egy gyermekük született, aki jelenleg 71 éves.

Férjezett nevén Pontné Nagy Ilona 45 éve megözvegyült, s 98 éves koráig egyedül élt Leidenben.

Akkor baleset érte, ezért bekerült egy öregeket gondozó otthonba, ahol jelenleg is él.

Az idős hölgy tolókocsival közlekedik ugyan, de jó szellemi és lelki egészségnek örvend.

Kedves, jó kedélyű asszony, aki ma is kiválóan beszél és olvas magyarul, és érdeklődik az óhaza iránt.

Pontné Nagy Ilonát századik születésnapján a hágai magyar nagykövetség képviseletében Vértesiné Gyurák Mária konzul köszöntötte.


Visszakerült Egyiptomba Ehnaton fáraó szarkofágjának egy darabja     

Kairó, 2002. január 26. (MTI) - Visszakerült Németországból Egyiptomba Ehnaton (IV. Amenhotep) fáraó szarkofágjának alsó darabja, amely hetven évvel ezelőtt tűnt el a kairói Egyiptomi Múzeumból. Hírügynökségi jelentések szerint a koporsódarab szombaton érkezett meg Kairóba.

Az aranyozott szarkofágot 1907-ben találták meg a Királyok Völgyében, alsó része 1931-ben tűnt el rejtélyes körülmények között a kairói múzeumból. A lenyűgöző szépségű műremekre 1981-ben bukkant rá a müncheni egyiptomi múzeum igazgatója egy svájci magángyűjteményben.

A múzeum munkatársai több éves munkával állították helyre Ehnaton koporsójának alsó részét. (A szarkofág fedele jelenleg is a kairói múzeumban van kiállítva.) xA XVIII. dinasztia uralkodójaként Ehnaton fáraó (Kr. e. 1364-1347) felülről kezdeményezett forradalmat hajtott végre Egyiptomban, és azzal, hogy bevezette az egy isten, a látható Aton imádatát, megteremtette a világtörténelem első monoteizmusát.


A rejtélyes Kloto, a rövid élet titkát hordozó gén     

Washington, 2002. január 27. (MTI-Panoráma) - Az amerikai Newsweek folyóirat szerint talán nincs messze az idő, amikor bárkiről nyomban születése után megállapítható, vajon matuzsálemi korra számíthat-e e Földön, avagy sajnálatosan korán kénytelen lesz búcsút mondani az evilági létnek.

Korántsem titokzatosan mosolygó jósnők suttogják majd az ítéletet baljós hangulatú, lefüggönyzött ablakok mögött, hanem csillogó, ultramodern laboratóriumokban, szakszerűen munkálkodó genetikusok adnak tájékoztatást az elkerülhetetlenről.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói úgy vélik ugyanis, felfedeztek egy olyan gént, amely jelzést adhat arról, hogy hordozója milyen hosszú élettartamra számíthat. A Johns Hopkins kutatói három különböző népcsoporthoz tartozó egyéneket vizsgálva, mindhárom esetben egybehangzóan azt állapították meg, hogy azok az emberek, akik testükben hordozzák e gén mindkét mutációját, 65 esztendőnél rövidebb életútra számíthatnak.

Míg az újszülötteknek 3 százaléka hordozza a szóban forgó gén mindkét változatát, addig a 65 éven felüli egyének esetében már csupán a vizsgált személyek 1,1 százalékánál találták meg mindkét mutánst. Kézenfekvőnek látszik tehát az a feltételezés, hogy a többiek már 65. életévük betöltése előtt meghaltak - vélekednek az amerikai kutatók.

A baljóslatú gént nyomban el is nevezték a görög mitológiából ismert három Végzetistennő egyikéről, Klotóról, aki a sors fonalát fonja. A klotó viszonylag gyakori gén, a kettő közül valamelyik variánst a népességnek legalább negyedrésze hordozza - állítják a tudósok. A klotóról azonban ennél többet egyelőre nem tudnak.

Fogalmuk sincs arról, hogy a szervezet mely működési mechanizmusára van hatással. Konkrét szervi megbetegedéssel ezideig nem tudták összefüggésbe hozni. Állatkísérletek során annyit már megállapítottak, hogy a mutáns génpárt hordozó egerek korán öregedni kezdtek, mégpedig ugyanúgy, mint az emberek: csontritkulás, érelmeszesedés, tüdőtágulás érte őket utol.Nem tudni még, hogy a génpárt hordozó egyének milyen életkorban kezdenek el egészségileg hanyatlani, és vannak-e közös tünetei az elmúlás közeledtének. Egyelőre a rövid élet titka (is) megoldatlan.


Zsiráfbébi született a fővárosi állatkertben     

Budapest, 2002. január 28. (MTI) - Zsiráfbébi született a Fővárosi Állat- és Növénykertben hétfőn hajnalban - tájékoztatta az intézmény sajtóreferense közleményben az MTI-t. Drosztmér Anna ismertetése szerint, a kis jövevény mamája a 8 és fél éves Ethosa.

A zsiráfbébi - amely a budapesti állatkert 23. újszülött zsiráfja - termetre kisebb az állatkertben eddig született fajtársainál. Bár nemének kiderítésére még várni kell, az állatkert február 15-ig várja a zsiráfbarátok névötleteit - közölte a sajtóreferens. Alapelv, hogy a kicsi neve is anyja nevének kezdőbetűjével kezdődjön, s egy afrikai földrajzi név, vagy egy szuahéli szó legyen. Az a névadó - akinek az ötletét elfogadják - egy évre nevelőszülője lesz a kis zsiráfnak.

Ezt megelőzően két évvel ezelőtt született zsiráf a budapesti állatkertben.


Hivatalos költő a brit rendőrségen     

Hull, 2002. január 29. (MTI-Panoráma) - Munkahelyi költőt állítottak csatasorba egy brit rendőrkapitányságon. A poéta, Ian McMillan egyelőre csak ideiglenesen, hat hétig erősíti a Humberside-i Rendőrség sorait, de azt állandóan, mivel afféle "bentlakásos" státusba vették fel. A cél, hogy javítsa a lakosság fejében a rendőrségről élő képet, és hogy terjessze a kultúrát az állományban.

A rendőrségi költő feladata, hogy elkísérje a rendőröket járőrözéskor - elsősorban Hull város központjába -, de a helyi focimeccsekre is velük kell ruccannia "rendfenntartani". Éber művész-szemmel kell figyelnie a kapitányság mindennapi életét, élményeit pedig versekbe kell foglalnia. Emellett javítania kell a rendőrők íráskészségén - feltehetően a jelentések megfogalmazásában.A költő reméli, hogy közzéteheti majd rendőrségi verseinek gyűjteményét.

McMillan egyébként szolgált már - ugyancsak "bentlakásos" - fociköltőként a közeli Barnsley Futball Clubnál, továbbá vállalati poétaként a Northern Spirit vasúttársaságnál.


Pelé lesz a Viagra reklámembere Brazíliában ?     

Rio de Janeiro, 2002. január 29. (MTI) - Pelé lehet Brazíliában a férfi potenciajavító gyógyszer, a Viagra reklámembere. A háromszoros világbajnok futball-legendát érdekli a különleges feladat, a tárgyalások várhatóan február közepéig tartanak.

- A világbajnokság évében a labdarúgás áll a figyelem középpontjában, nem véletlen, hogy most vettük fel a kapcsolatot Pelével, aki a földkerekség legismertebb emberei közé tartozik - mondta a cég szóvivője. - Ha minden a terveink szerint alakul, akkor a riói karnevál után írjuk alá a szerződést.

A 61 éves Pelé annak idején tizenhárom évi házasság után, meglehetősen szokatlan körülmények között vált el három gyermeke anyjától: felesége ügyvédei az 1978-as argentínai világbajnokságról hazatérő sztárral a repülőtéren, az autogramkérők közé vegyülve íratták alá a válási kérelmet.

Pelé ezután magányát modellekkel és szépségkirálynőkkel osztotta meg, majd 1992. januárjában egy nála húsz évvel fiatalabb orvosnőt vezetett oltár elé.

Egy évvel később már negyedik gyermekét köszönthette, igaz, nem tiszta szívvel. Az "újszülött" lány ugyanis 29 évesen került a családba, miután egy genetikai vizsgálat bebizonyította, hogy Pelé korábbi félrelépésének gyümölcse.

Azóta törvényes nejétől ikrei is születtek, így a futballcsillag összesen hatszoros apa és "extra státusú" lánya révén kétszeres nagyapa.


Rabszékletből gázfűtés     

Bangkok, 2002. január 30. (MTI-Panoráma) - Az energiára éhes Thaiföld igyekszik a lehető legtöbbet "kihozni" a börtönökben lévő rabokból: székletüket gázzá alakítja. A terv azután öltött testet, hogy nagy siker koronázta azt az országos kampányt, amely hasonló hasznosítást célzott meg disznók esetében.

A sertéstrágyából remek minőségű biogázt nyertek, ami csökkenti Thaiföld függését a drága külföldi energiahordozóktól.

A disznók után következnek az emberek, és első nekifutásra azért a rabok, mert ők sokan vannak kis helyen, így kellően tetemes mennyiségben termelődik végtermék, illetve gázalapanyag. "Egy bangkoki börtön ideális az emberi biogáz termeléséhez" - mondta a Reutersnak a thaiföldi energaipolitikai hivatal vezetője.

Az ázsiai ország börtöneiben jelenleg mintegy 240 ezren raboskodnak.


70 példányos beltéri sünkonda     

Suhl, 2002. január 30. (MTI-Panoráma) - Kristina és Joachim Thiers otthonában jól teszik a látogatók, ha óvatosan közlekednek, pláne mezítláb: tüske mehet ugyanis a talpukba. A házaspár valóságos sünkondát teleltet lakásában, amely így afféle sündisznóól.

A türingiai Suhlban élő Thiersék húsz esztendeje habarodtak bele a tüskés disznókba. Minden évben késő ősztől fiatal sünöket, a szabadban teleléshez még nem elég súlyos "sünsüldőket" látnak vendégül. "Jelenleg hetven sündisznó él nálunk, közülük 15 sebesülten vagy betegen került hozzánk" - idézte Joachim Thiers "beltéri sünkanászt" egy tudósítás.

Németország minden szegletéből sűrűn érkeznek a telefonhívások aggódó állatbarátoktól, akik elpanaszolják, hogy fiatal sündisznót találtak kertjükben és szakértői tanácsot kérnek a suhliaktól. A házaspár otthona már régen amolyan "sündisznó szakközpont" hírében áll, mivel Kristina és Joachim szakkönyvekből elsajátította a sündisznók életével és táplálkozásával kapcsolatban szükséges ismereteket.

A gyermektelen házaspárnak 1980-ban egy televíziós magazinban megjelent felhívás kapcsán támadt az a gondolata, hogy sündisznókkal törődjék. A korábban a türingiai filharmonikusok zenekarában játszó páros évente immár több ezer márkát költ sünkondájára. Kristina kétnaponta tekintélyes adag rántottát készít kedvencei számára, naponta pedig mintegy 10 euróért macskatápszert is ad nekik. A tél elmúltával azután az egészséges sünik előtt megnyílik a szabadba vezető ajtó.

Ismeretségi körükben nincs mindenki elragadtatva a sündisznóóltól. Vannak akik panaszkodtak is a nem éppen kellemes szagra. Thiersék ugyanakkor nem a szobában, hanem a folyosón felsorakoztatott kartondobozokban kvártélyozzák a sünkondát.

"Akit ez zavar, az kívül marad, elvégre a háziállatoknak is van szaguk - közli a házaspár.

A Német Környezet- és Természetvédelmi Szövetség (BUND) ugyanakkor nemigen méltatja a Thiers házaspár eljárását. Közvetlenül nem árt ugyan a sündisznóknak, ha befogadják őket a házba, de másokat ilyesmire nem hívnánk fel - mutatott rá Burkhard Vogel, a BUND ügyvezetője. "Ha fiatal állatok éppenséggel nem életképesek, úgy ezt természetes kiválasztódásnak tartjuk.

Alapjában véve a fajta nem veszélyeztetett, az egészséges sündisznók elegendő táplálékot találnak kertekben és parkokban. Vannak azonban olyan állatfajták, amelyeknek élettere erősen beszűkült és ezért jobban rászorulnak segítségünkre, mint a sündisznók" - fejtette ki Vogel ügyvezető.


Elutasították a "nagy vonatrabló" ügyének felülvizsgálatát: Biggsnek le kell töltenie büntetését

London, 2002. január 31. (MTI) - A brit illetékes hatóság elutasította Ronald Biggsnek, az 1963-as nagy vonatrablás egyik elkövetőjének kérelmét, hogy fellebbezést nyújthasson be, kérelmezve börtönbüntetésének csökkentését.

A bűncselekmények felülvizsgálatát végző testület három hónapig tartó tárgyalás nyomán szerdán meghozott döntésében elutasította Biggs kérelmét, és határozatát ismertette a család tagjaival, valamint a londoni Belmarsh börtönben büntetését töltő, 72 éves Ronald Biggsszel - adta hírül csütörtökön a The Guardian című brit lap.

Az 1963-as nagy vonatrablást elkövető banda szellemi vezérének tartott Biggs több mint 35 évi külföldi bujkálás után tavaly nyáron adta fel magát a brit hatóságoknak, és tért vissza hazájába abban a reményben, hogy megromlott egészsége miatt 28 éves börtönbüntetését elengedik vagy lerövidítik. A férfi az elmúlt években többször szenvedett agyvérzést, aminek következtében mozgása rendezetlenné vált, beszédkészsége megromlott. Londonba való visszatérése után azonban azzal a ténnyel szembesült, hogy büntetésének legalább felét le kell töltenie. Az egyik legszigorúbban őrzött Belmarsh börtönben helyezték el, ahol azóta többször kényszerült kórházi kezelésre. Megromlott egészségi állapota miatt ügyvédei kezdeményezték a büntetés felülvizsgálatát. Az ügyvédek azzal érveltek, hogy Biggsnek csak kis szerepe volt a Glasgowból Londonba tartó postavonat kirablásában, ezért az eredetileg 30 évre kiszabott börtönbüntetés eltúlzott. Hivatkoztak az elítélt idős korára és igen gyenge egészségére. Az elutasító döntés kihirdetését követően jelezték, nem nyugszanak bele a határozatba, kérni fogják annak bírósági felülvizsgálatát.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...