Az MTI híreibõl - 2002.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 03

( 2002.)

 

Az orosz exhóhér képtelen csirkét vágni    

Moszkva, 2002. február 1. (MTI-Panoráma) - Oroszország volt hóhéra nem mentegetődzik volt munkája miatt, ám még egy csirkét sem képes leölni kis háztáji gazdaságában. Vaszilij - csupán keresztnevét tárta fel az Argumenti i Fakti című orosz hetilapnak - 1996 óta van munka nélkül, amióta Borisz Jelcin volt államfő leállítatta a kivégzéseket. (A halálbüntetés ugyanakkor még mindig szerepel az orosz büntetőjogban.)

Vaszilij 25 éven át dolgozott hóhérként, de még legközelebbi családtagjai, barátai sem tudtak semmit munkája jellegéről. "Tettem a dolgom" - mondta a lapnak, felfedve hogy mintegy ötven elítéltet kellett pisztollyal tarkón lőnie. "Az agyonlövés gyakorlatának azonban vége, a társadalomnak nincs többé szüksége a szakmámra" - idézte a lap az orosz exhóhért.


Őssejtek a köldökzsinórból: még korai a bankalapítás     

Bécs, 2002. február 1. (MTI-Panoráma) - Ausztriában is jelentkeztek már cégek, amelyek a köldökzsinórból vett őssejtek tárolását ajánlják jó pénzért a jómódú embereknek, de osztrák szakértők most arra figyelmeztettek, hogy a vállalatok még túl korán és túl nagy reményeket keltenek, s üzleti érdekeiket követve nyomást gyakorolnak a szülő asszonyokra.

Dr. Elisabeth Pittermann, Bécs város önkormányzatának egészségügyi tanácsosa - foglalkozására nézve hematológus - egy háttérbeszélgetésen elmondta: a hematológusok már rég foglalkoznak őssejtekkel, s óva intenek a hamis remények keltésétől, illetve attól, hogy ma még nagyon homályos eshetőségekre hivatkozva nyomást gyakoroljanak az emberekre. Pittermann a nyomás eszközét a máris megjelenő hirdetésekben látja, amelyek szerint a szülés után a köldökzsinórból vett vér őssejtjeinek lefagyasztása esélyt jelent a gyógyításra a gyermek későbbi betegségei esetén.

Heinz Ludwig professzor, az egyik bécsi kórház onkológus főorvosa, az Osztrák Hematológiai társaság elnöke kifejtette: az új cégek olyasmit ígérnek, amit nem biztos, hogy teljesíteni tudnak majdan. A szakértő szerint nulla körüli annak az esélye, hogy a most lefagyasztandó őssejteket később a gyermek esetleg szükséges gyógyításában fel lehessen használni. A rákos megbetegedések kezelésére például az őssejtek nem alkalmasak, mert jól megférnek a rákos sejtekkel. Ludwig szerint a jelenlegi helyzetben alig van alkalmazási terület a köldökzsinórból vett őssejtek számára: talán leginkább ott nyílik erre lehetőség, ahol kiterjedt kemoterápia nyomán helyre kell állítani a csontvelőt.

Az Általános Kórház (AKH) csonvelő-átültetési specialistája, Dr. Hildegard Greinix professzor szerint a transzplantációkhoz nem szükségesek őssejtek: eddig mintegy 3000 ilyen műtétet végeztek, s ezek közül mindössze hét esetben használtak fel köldökzsinórból vett őssejteket - három esetben a családból és négyszer idegenektől.

Arról is szóltak a szakértők, hogy Németországban már van egy nagy őssejt-bank, de csak 24 esetben került sor a köldökzsinórból vett ilyen sejtek beültetésére.

Végül hangsúlyozták, hogy a kórházak nem tagadják meg a köldökzsinórból való vér levételét azoktól a szülő asszonyoktól, akik ezt valamely magáncégnél kívánják tároltatni. Az AKH-ban, Bécs legnagyobb kórházában évente mintegy 100 asszony tartott erre igényt az elmúlt két évben.

A város megvizsgálta egy ilyen vér, illetve az ebből vett őssejtek hosszú távú tárolására alkalmas bank létrehozásának lehetőségét, egyelőre azonban még korainak ítélte a beruházást, mert nem elég világosak a felhasználási lehetőségek.

Az őssejteket tároló magánválallalatok igyekezetét azonban a szakértők érthetőnek mondták, hiszen ha minden Bécsben szülő asszonyt rá tudnának bírni a köldökzsinórból származó őssejtek tároltatására, akkor a vér kevés időt kívánó, viszonylag csekély beavatkozással járó levétele mintegy másfél milliárd schillinget, a tárolás pedig ennek sokszorosát hozná a cégeknek.


Férfiak, vigyázat: öregít a magas koleszterinszint !     

Hamburg, 2002. február 2. (MTI-Panoráma) - Amennyiben egy férfi idősebbnek látszik, mint amennyi éves valójában, akkor okvetlenül vizsgáltassa meg koleszterinszintjét. Ezt a meglepő javaslatot tette egy brit tanulmányra való hivatkozással a hamburgi "Egészségesen élni és táplálkozni" elnevezésű kezdeményezés.

A tanulmányt elkészítő brit tudósok 447 - 25 és 35 év közötti - férfi életkorát becsültették meg szakértőkkel, majd mindnyájukat vérvizsgálatra küldték.

A szakértők nagyon pontosan eltalálták a vizsgálati alanyok egy részének életkorát, még azokét is, akik már megőszültek vagy netán kopaszok voltak. Nagyot tévedtek ellenben életkor-meghatározásukban akkor, ha magas koleszterinszintű férfiakról volt szó.

A brit tudósok feltételezik, hogy a koleszterin hátrányosan hat ki a bőr hajszálereire, ami idő előtti öregedési folyamathoz vezet - állítják a kutatók.


Hongkongi influenza - a bőbeszédűségtől terjed ?     

Hongkong, 2002. február 2. (MTI-Panoráma) - A hongkongiak könnyebben kapják meg az influenzát, mert túl sokat beszélnek és túl hangosan - állítja egy hongkongi egyetemi orvosprofesszor.

"A sok, túl hangos beszéd nagyon megterheli a torkot. Mivel pedig Hongkong kicsi és zsúfolt, lakossága hajlamos arra, hogy szinte kiabálva beszélgessen."

A professzor meglátása szerint azok az emberek, akik hosszabb ideig tartják nyitva a szájukat, nagyobb eséllyel kapják meg a légutakat és a torkot megtámadó influenza vírusát. Azt azért hozzátette mindehhez, hogy a légszennyezettség és a zaklatott életmód is növeli az influenzás megbetegedés valószínűségét.


Jövő a múzeumban: önjavító biofal     

Bécs, 2002. február 2. (MTI) - A megvalósult jövő - az "intelligens, önmaga kijavítására és klónozására képes elektronikus anyag" - csodálható meg e hét végétől a svájci Saint Croix kisváros múzeumában "az élő tárgy" című kiállításon.

A szerkezetben az alkotók - a lausanne-i műszaki főiskola logikai rendszerekkel foglalkozó laboratóriumának munkatársai - szerint "mesterséges molekulákból létrehozott mesterséges sejtek alkotják a mesterséges szervezetet", amelyet fal formájában építettek fel a múzeumban, s biofalnak neveztek el.

A bio-fal ezúttal egy óra: a hosszú, enyhén hajlított felületen világító piros számok mutatják az órákat, perceket és másodperceket. Mint arról a Neue Zürcher Zeitung tudósít, a látogatók feladata az, hogy megérintéssel "rontsák el" a fal sejtjeit és molekuláit, s nézzék, hogy a szerkezet - szervezet ? - hogyan javítja ki önmagát.

Egy-egy sejt bizonyos számú csip elrontásáig deformált számot mutat, de továbbra is mutatja az időt, míg a "tönkrement molekulák" sárga sebhelyként látszanak. Ha egy sejtben túl sok molekula romlott el, a sejt elhal, s feladatát egy másik, addig szabadon hagyott tartalék-sejt veszi át.

Ha a tartalék sejtek is megsemmisültek, a szerkezet "meghal", de nyomban újra felépül: először kialakítja a sejtmembránokat, aztán a csipeket feltölti a a "génállománnyal", s ezzel ezek az elektronikus szervezet őssejtjeivé válnak, a folyamat végén pedig az óra újra mutatja az időt, amíg újra meg nem hal a szervezet.

Az alkotók a természetről vettek példát, ahol minden sejtben megvan a genetikai öröksége és működési terve annak a szervezetnek, amelyhez a sejt tartozik. Ezért képesek a sejtek bizonyos mértékű sérülések kijavítására, vagyis a test esetében a gyógyulásra. Ezt a koncepciót utánozza a 3200 - kereskedelemben kapható, átprogramozható - csip elrendezése és programozása a biofalban.

Mivel minden informatikai sejt tartalmazza a gép felépítésének összes információit, a hagyományos számítógépekkel ellentétben nincs szükség központi "agyra", amely irányítja az egészet.

Amennyiben kellő mennyiségű tartalék molekula és sejt áll rendelkezésre, a szerkezet az önjavítás szélsőséges formájaként önmaga klónozására is képes, ami hihetetlen perspektívákat nyit számos műszaki alkalmazási területen. Így az űrszondák sugárzástól működésképtelenné vált részei a szomszédos sejtek "génállományának" felhasználásával kijavíthatják magukat, olyan berendezések, amelyek az emberek számára nehezen hozzáférhetők - például atomerőművekben - karbantarthatják önmagukat, vagy éppen a tulajdonságaikat az adott környezethez alkalmazni képes textíliákat lehetne létrehozni.

Mindez azonban még a távoli jövő. Nevezetesen addig kell várni, amíg atom-méretű csipeket tudnak majd gyártani az emberek, ez az idő azonban óhatatlanul eljön. Ha pedig valóssággá válik a nano-elektronika, akkor a biofal alkotói szerint nem tökéletes részekből tökéletes egészet lehet majd létrehozni, amelyben a szerkezetek az önjavítás képessége miatt különösebb hátrány nélkül tolerálnak egy bizonyos mennyiségű nem működő építőelemet.

Akkor a logikai rendszerek lausannei-i laboratóriuma készpénzre válthatja a költséges alapkutatások eredményét, mert az embrionics (embrionic elektronics) alapelveit a főiskola máris szabadalmaztatta.


A holland trónörökös esküvője Amszterdamban     

Amszterdam, 2002. február 2. (MTI) - Ragyogó napsütéses időben és rendkívüli biztonsági intézkedések közepette szombaton a holland fővárosban egybekelt Vilmos-Sándor holland trónörökös és az argentin Maxima Zorreguieta kisasszony.

A nagy izgalommal várt frigy első felvonására, a polgári esküvőre a fiatal pár pompás fekete Rolls-Royce-szal érkezett az amszterdami tőzsde egykori épületéhez. A várakozó tömeg hatalmas tapssal fogadta a 34 éves Vilmos-Sándor koronaherceget és menyasszonyát, a 30 éves Zorreguieta kisasszonyt, akinek hófehér ruháját öt méter hosszú uszály díszítette, és kezében a ruhához illő fehér rózsákból és gardéniákból kötött csokrot tartott.

Az egyházi ceremóniát a Nieuwe Kerk templomban tartották. Az európai királyi családok képviselőinek jelenlétében fél tizenkettőkor kezdődött protestáns szertartás nyugalmáról négyezer rendőr gondoskodott. A meghívottak között ott volt Kofi Annan ENSZ-főtitkár és Nelson Mandela egykori dél-afrikai államfő is.

A fiatalokat Carel A. ter Linden lelkész adta össze. Az esküvőn egyetlen apróbb hiba történt: a holland trónörökösnek kisebb nehézségei támadtak, amikor az ifjú ara ujjára próbálta felhúzni a jegygyűrűt. A közjátékot mosollyal nyugtázták a közelben állók.

A szertartás végén argentin tangó hangjai csendültek fel a templomban, a nap folyamán első alkalommal csalva könnyeket Maxima Zorreguieta szemébe.

A trónörökös és párja az esküvő után hintóba szállt és körbekocsizta Amszterdam belvárosát. Az ünnepség végállomásán, a királyi palota erkélyén, az ifjú pár - az alattvalók nagy örömére - hitvesi csókot váltott.

Vilmos-Sándor párválasztását sokan bírálták a nyugat-európai országban: argentin választottjának apja ugyanis mezőgazdasági miniszter volt a hírhedt argentin katonai diktatúra (1976-1983) alatt, és felmerült ellene a gyanú, hogy nem teljesen tiszta a lelkiismerete az akkori súlyos törvénytelenségeket illetően.


Vak zebracsikó a szemorvosnál     

Fokváros, 2002. február 3. (MTI-Panoráma) -Dél-Afrikában eltévedt vak zebrakölyök "nyitott be" egy szemorvos rendelőjének ajtaján.

A kis állat botladozva poroszkált be Danie Louwe rendelőjébe, és sorra beleütközött az útjába eső tárgyakba. A szemorvos megvizsgálta az "Angie" névre hallgató kéthónapos kis zebrát és szürkehályogot állapított meg nála. A diagnózist tett követte: a héten végrehajtott sikeres műtétet követően az altatásból magához tért zebrakölyök azonnal anyjához szaladt és szopni kezdett. Az eset Dél-Afrika észak-keleti részében, Nelspruit természetvédelmi területen történt.


Génfüggő volna az abszolút hallás ?     

London/San Francisco, 2002. február 4. (MTI-Panoráma) - Amerikai tudósok nemrégiben kutatásokat kezdtek annak kiderítésére, hogy valóban a természet adománya-e az abszolút zenei hallás, vagy bárki által elsajátítható képesség.

Tudományos megközelítésben abszolút hallásnak nevezzük azt a képességet, ha valaki az egyes hangokat önmagukban, magasságuk alapján is pontosan azonosítani tudják. A zenészek - és a többi ember - többségének nincs abszolút hallása, hanem csupán úgynevezett relatív van (vagy még az sincs - pl. "botfülűek"). A relatív hallás az egyes hangokat csak magasságbeli eltérésük alapján és csupán egymáshoz viszonyítva képes felismerni.

Az abszolút hallás génje után kutató csoport egyik vezetője, Jane Gitschier - aki régebben operaénekesnő volt - meg van győződve arról, hogy az abszolút zenei hallás a természettől fakad és nem sajátítható el tanulás útján.

A BBC internetes honlapjának adott interjújában elmondta: akiknek abszolút hallásuk van, nem tervezték el előre, hogyan szerezzék meg, azok viszont, akik nem rendelkeznek vele, tudatosan gondolnak a megszerzésére.

A kutatók szerint az abszolút hallás nem sokat ér, ha az ember nem tudja megnevezni a hallott hangot. Gitschier interjújába kiemelte: ahhoz, hogy ez a kiváltságos képesség kifejlődhessen az emberben, nagyon korán, legkésőbb hat éves korban zenei tanulmányokba kell kezdeni.

Gitschier reméli, hogy öt éven belül sikerül megtalálnia az abszolút hallásért felelős gént.


Ötven éve a brit trónon: közvélemény-kutatás II. Erzsébetről     

London, 2002. február 4. (MTI) - A brit közvélemény szerint II. Erzsébet uralkodó kötelességérzete nagyon erős, a királynő jól képviseli Nagy-Britanniát külföldön, nincs összhangban azonban a kor szellemével és az egyszerű emberek aggodalmaival.

A brit uralkodó trónra lépésnek 50. évfordulója alkalmából készített és hétfőn Londonban nyilvánosságra hozott felmérés megkérdezettjeinek többsége ugyanakkor hallani sem akar a monarchia eltörléséről, csupán azt szeretné, ha a királyi család sokkal inkább megközelíthető, demokratikus lenne, olyan, mint a holland.

A The Daily Telegraph című konzervatív napilap megbízásából a brit monarchia állapotáról végzett széles körű közvélemény-kutatás megkérdezettjeinek 65 százaléka úgy ítéli meg, hogy II. Erzsébet az elmúlt 50 évben kiválóan vagy jól látta el uralkodói feladatát, 83 százalékuk szerint a királynőnek nagyon erős a kötelességtudata, 79 százalék úgy véli, hogy jól képviselte országát külföldön. A válaszadóknak csak 27 százaléka tartja őt jó anyának, és 63 százalék szerint "nincs kapcsolatban az átlag ember aggodalmaival."

Ami a Windsor-ház többi tagját illeti, Károly walesi herceggel, mint trónörökössel és majdani uralkodóval is a megkérdezettek fele elégedett, sőt 60 százalékuk William és Harry herceg kiváló, illetve jó apjának tartja őt. 55 százalék egyetért azzal, hogy a trónörökös feleségül vegye ifjúkori szerelmét, Camilla Parker Bowles-t, ám utóbbit csak 16 százalék látná szívesen királynőként.

A megkérdezettek 58 százaléka úgy véli, a 76 éves királynőnek a következő néhány évben nem kellene lemondani a trónról Károly herceg javára, ám a nagy többség azt sem kívánja, hogy az örökösödési ágon "ugorjanak, azaz II. Erzsébetet, unokája, William herceg kövesse a trónon.

A megkérdezettek 75 százaléka szerint a királyi család túlságosan nagy, túlzott figyelem összpontosul rá, és túl sok támogatást kap a kincstártól annak ellenére, hogy II. Erzsébet igencsak "takarékos" uralkodó volt, sőt ma már maga is adót fizet az államnak. Az alattvalók többsége úgy véli, a királyi családnak van helye a XXI. században, de "demokratikusabbá, megközelíthetőbbé kell válnia". A válaszadók több mint 40 százalékát viszont egyáltalán nem érdeklik az uralkodó trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából szervezendő országos ünnepségek, amire a királyi udvar és a brit kormány is gőzerővel készül.


Kiből lehet űrturista ?     

London/Houston, 2002. február 5. (MTI-Panoráma) - Iszákosok, megrögzött hazudozók, bűnözői múlttal rendelkezők és rossz hírű emberek űrturistaként soha nem juthatnak fel a csillagok közé. Az amerikai űrkutatási központ (NASA) nemrégiben hozta nyilvánosságra azt a kilencoldalas dokumentumot, amely azokat az igen szigorú követelményeket tartalmazza, amelyeket az űrturista-jelölteknek teljesíteniök kell.

A jegyzék összeállításán 2 éven át dolgoztak a NASA munkatársai. A jelöltek számára nem milliomosnak lenni ahhoz, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) vendégei lehessenek.

A lehetséges űrturisták múltja és jelene egyaránt befolyásolhatja a kiválasztás szempontjait: a válogatás során kizáró ok a bűnözői múlt, a becstelen, botrányos életvitel. Nem válthat űrturista a kábítószer-élvezőkből és a megrögzött italozókból, illetve azokból, akik olyan társaság tagjai, amely rossz fényt vethet az űrállomásra, illetve a különböző űrkutatási központokra.

A jövő űrturistáinak tudniuk kell angolul, és felkészülésük során Moszkvában és Houstonban is részt kell venniük kiképzésen.

Charles Precourt, a NASA főűrhajósa szerint az űrturisták kiválogatásának szempontjai megegyeznek azokkal, amelyeket a washingtoni kormányzat alkalmaz bizonyos, nemzetbiztonsági szempontból kényes tisztségek betöltésénél.

A NASA tavaly decemberig - amikoris engedélyezte a második űrturista, a dél-afrikai Mark Shuttleworth kérelmét - hevesen ellenezte az űrturizmus bevezetését az ISS-en - emlékeztetett a BBC.Dennis Tito amerikai milliomos utazásakor a NASA szakemberei kezdetben arra hivatkoztak, hogy látogatása zavarólag hat az űrállomáson folyó kutatási munkára - de aztán mégis engedtek szigorukból és engedélyezték, hogy a szovjet kontingens keretében ő lehessen az első űrturista.


Filmszínész lesz az egykori teniszsztár, Boris Becker ?     

München, 2002. február 5. (MTI) - Elképzelhető, hogy Boris Becker filmszínész lesz. A németek egykori teniszsztárja, a wimbledoni torna háromszoros győztese eddig egy alkotásban már szerepelt és nem zárja ki a folytatást.

- Bármi előfordulhat. Nagyon élveztem a forgatásokat, ha a szakemberek tehetségesnek tartanak, miért ne foglalkozhatnék komolyabban is a filmezéssel? A fokozatosság azonban nagyon fontos, előbb csak kisebb szerepeket vállalnék.

Becker már látható a "Ne bízz abban, akivel ágyba bújsz!" című filmben.


Itt a sebfertőződést jelző kötszer     

Rochester, 2002. február 5. (MTI - Sebfertőződést jelző kötszert fejlesztettek ki amerikai kutatók. A klinikai kísérletek a következő hónapokban kezdődnek meg az új kötszerrel, s ha a amerikai hatóságok engedélyezik a bevezetését, akkor a kötszer három éven belül megjelenhet a kórházakban - jelentették a hírügynökségek.

A New York közelében lévő Rochester egyetemének kutatói a hagyományos kötszerbe homokszem nagyságú szilícium-érzékelőket építettek be, amelyek színük változtatásával jelzik, ha a sebbe baktérium kerül. A változáshoz, s így az észleléshez elég néhány perc, vagy legfeljebb félóra.

A módszer több tucat különböző baktériumra (a kutatók szerint még az elmúlt hónapokban hatalmas pánikot keltett anthrax-baktériumra) is alkalmazható, s a kötszer a különböző színek révén a baktérium típusát is jelezni tudja.

Az elfertőződés gyors felismerése létfontosságú a gyógyítási folyamatban, ám eddig még a kórházakban is legalább 24-48 órára volt szükség a pontos diagnózis felállításához. Amerikai kutatók most egy olyan megoldással álltak elő, amely néhány perc alatt választ ad erre a kérdésre: szerintük a hagyományos kötszert el lehet látni olyan különleges érzékelőkkel, amelyek baktériumok jelenlétében elszíneződnek.

A módszer egyébként furcsa módon egy nagyon régi, még 1884-ből származó diagnosztizálási technikán, az úgynevezett Gram-módszeren alapul, de persze társítva a mikroelektronika legújabb felfedezéseivel, a szilícium-érzékelőkkel. A Gram-módszer (amely egy dán biológus, Hans Christian Joachim Gramról kapta nevét) abból áll, hogy a baktériumokat jódoldatba teszik, amely megfesti őket, majd alkohollal kezelik: az alkohol az úgynevezett Gram-pozitív baktériumokból (például a Staphylococcusból) nem tudja eltávolítani az elszíneződést, a Gram-negatív baktériumokból viszont igen.


Modern kalózmérleg - 2001     

Kuala Lumpur, 2002. február 5. (MTI) - Drake kapitány, Long John Silver, Fekete Szakáll, de főképp Sandokan kései utódai 2001-ben kevesebbszer támadtak, mint tavalyelőtt, de akcióik kegyetlenebbek voltak. A Nemzetközi Hajózási Hivatal Kalózellenes Központja a hét elején Kuala Lumpurban közölte, a regisztrált kalóztámadások száma tavaly 335-re esett vissza az előző évi 469-ről. Ezzel szemben a kalóztámadások során meggyilkolt tengerészek száma a 2000. évi 15-ről tavaly 21-re emelkedett.

Különösen aggasztónak minősítette a hivatal, hogy a kalózok növekvő mértékben alkalmaznak fegyveres erőszakot. Tavaly 73 ilyen esetet regisztráltak - 22-vel többet, mint az előző évben.

A közölt adatok szerint továbbra is az indonéz vizek a legveszélyesebbek, amelyeken 91 kalóztámadást hajtottak végre tavaly. Ezután India és Banglades parti vizei azok a helyek, ahol a tengerészek a legkevésbé érezhetik magukat biztonságban, de a kalóztámadások számának emelkedését figyelték meg különböző afrikai országok közelében is.

Kedvező változás mutatkozik viszont a világ egyik legtöbbet használt vízi útján, a Malakka-szorosban, ahol a kalóztámadások száma 75-ről 17-re esett vissza. Ez arra vezethető vissza, hogy a malajziai haditengerészet szaporította őrjáratait a szorosban - jelentették Nemzetközi Hajózási Hivatal összesítésére hivatkozva a hírügynökségek.


Ellopták Whoopi Goldberg Oscar-díját     

Los Angeles, 2002. február 6. (MTI) - Ellopták Whoopi Goldberg amerikai filmszínésznő Oscar-díját. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az aranyozott szobrocska mégis megkerült kedden, mégpedig a kaliforniai Ontario repülőtéren, egy szemétládából. Whoopi Goldberg 1990-ben kapta meg az Oscar-díjat a Ghost című filmben nyújtott alakításáért.

A szobrot tisztítás és újrafényezés céljából küldték volna el Los Angelesből Chicagóba a United Parcel Service gyorsposta szolgálat közreműködésével. Az Oscart annak rendje-módja szerint be is csomagolták pénteken, ám amikor kedden Chicagóban felbontották a dobozt, azt üresen találták.

Eközben azonban a Los Angelestől északkeletre fekvő Ontario repülőterén egy biztonsági őr megtalálta a szobrot, mégpedig a United Parcel Service raktárában, egy kukában. Mivel minden Oscarnak saját száma van, ráadásul Whoopi Goldbergén rajta is van a neve, minden kétséget kizáróan az eltűnt szobrocskát találták meg.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki és mikor lopta ki a szobrot a dobozból. Még inkább talányosnak tűnik az, hogy ki és miért dobta kukába Goldberg Oscarját.

Két évvel ezelőtt, közvetlenül az Oscar-díjak átadása előtt 55 aranyozott szobrocskának kelt lába, ám három híján valamennyit megtalálták Los Angelesben egy kukásautóban.

Idén március 24-én lesz az Oscar-díjak átadása, és Whoopi Goldberg lesz az este háziasszonya.


Jelentkeztek az 1 milliárdos lottónyereményért     

Budapest, 2002. február 6. (MTI) - Jelentkezett a tavaly novemberi, rekordösszegű, 1 milliárd forintot meghaladó lottónyeremény nyertese, a nyereményt a Szerencsejáték Rt. már át is utalta számára - közölte Somorai László, a társaság kommunikációs igazgatója szerdán Budapesten.

A rekordösszegű nyereményt, a több mint 1 milliárd 152 millió forintot egy rendszeresen lottózó társaság vitte el a következő számsorral: 8, 23, 25, 54, 79.

Somorai László elmondta: a csoportosan lottózók magát a sorsolást nem látták a televízióban, számsoruk kihúzásáról az újságokból, illetve egymástól értesültek.

A nyertes csoport január elején jelentkezett, és bemutatta érvényes, valódi szelvényét. Ekkor közölték azt is, hogy tudatosan megtervezték mire fordítják a nyereményt, és milyen számlákra utalják a rekordösszeget.

Az általuk kitöltött válaszok alapján nyereményük egy részét jótékony célokra fordítják, jövedelmező üzleti befektetések szerepelnek elképzeléseik között, de terveznek utazásokat, valamint családtagjaiknak is juttatnak a summából.

Somorai László ismertetése szerint a nyertes szelvényt Budapesten, a Rákóczi út 27./a szám alatti lottózóban adták fel, azt azonban nem tudni, hogy budapesti, vagy vidéki volt-e a nyertes csapat.

Az Szerencsejáték Rt.-nek arról is tudomása volt, hogy néhány újsághoz álnyertes szelvényeket küldtek be egyes olvasók.

A társaságnál azonban már nem mertek jelentkezni, mivel az már nagy értékű csalás gyanújával jár, vagyis büntetendő cselekmény.

A csapat valószínűtlennek tartja, hogy még egyszer ilyen szerencse érné őket, de ennek ellenére tovább lottóznak majd.

Érdekességként elhangzott: 1999-ben az 1 milliárd 59 millió forintos nyeremény előtt 22 hétig gyűlt az összeg, most a tavaly november 24-i szerencsés húzás előtt az 1 milliárd 152 millió forintot is meghaladó csúcsnyereményt megelőzően 20 hétig nem volt öttalálatos.

Somorai László arról is tájékoztatott, hogy mivel az ötös lottón a tavaly novemberi sorsolás óta nem volt telitalálat, ezért az e hét végi, a február 9-i sorsoláson a főnyeremény várható összege eléri a 625 millió forintot.


Algazselével a HIV-vírus ellen     

London, 2002. február 6. (MTI-Panoráma) - A legújabb kutatások szerint a fagylaltokban és a fogkrémekben használt tengeri algazselé védettséget nyújthat a nőknek az AIDS-et előidéző HIV-vírussal szemben. Az orvostudomány már eddig is sikeresen alkalmazta a zselét olyan, nemi úton terjedő betegségek ellen, mint például a gonorrhoea és a herpesz.

A Wall Street Journal című amerikai napilapban megjelent cikk szerint a tudósok most abban reménykednek, hogy az AIDS elleni gyógyszerek között olcsónak számító tengeri algazselé segít meggátolni a szerzett immunhiányos tünetegyüttesként emlegetett betegség gyors terjedését a fejlődő országokban. A klinikai teszteket még az idei évben megkezdik a Carraguard nevű készítményen, amelyet a Chile és Új-Skócia partjainál élő vörös tengeri algából állítanak elő.

A kutatók feltételezése szerint a tengeri alga sejtjei hozzákapcsolódnak a víruséhoz és sűrű festékhez hasonló anyaggal vonják körbe, megakadályozva, hogy a HIV-vírus megtámadja az emberi testet. A Thaiföldön és a Dél-Afrikában végzett előzetes vizsgálatok alapján a tudósok megállapították, hogy a készítménynek nincs mellékhatása.

Néhány évvel ezelőtt egy másik kutatócsoport is megpróbálta felhasználni az algákat az AIDS-elleni küzdelemben. Az akkori próbálkozás teljes kudarc volt: az óvszereken spermaölőként is használt készítmény ahelyett, hogy akadályozta volna a betegség terjedését, csak növelte a fertőzöttek számát Thaiföldön és Dél-Afrikában.


Csütörtökön bécsi Operabál - gyorstalpaló a francia négyeshez     

Bécs, 2002. február 5. (MTI) - Idén is február első csütörtökén, 7-én tartják a híres-nevezetes Operabált Bécsben: a rendezvény körül az utóbbi időben elhalkult a csatazaj, a lapok kevesebbet írnak róla, és úgy tűnt, hogy tüntetés sem lesz, ám ez még korántsem biztos.

A Sacher szálló vezetője, az Operabál Háziasszonya, Elisabeth Gürtler hároméves tevékenysége alatt mindent elkövetett, hogy elsimítsa a némileg megtépázott hírnevű bál körül a hullámokat, és némi sikerrel járt. Idén még a dekoráció is nyugalmat hivatott sugározni kék színével, amelyet csak a Dél-Amerikából külön e célra hozatott ezernyi rózsaszínű, piros és narancssárga rózsa bont meg.

A bálra az idén is minden jegy elkelt, pedig elég költséges a bécsi operában mulatni. Egy fölszinti páholy ára 15.998,02 euró, vagyis 220 ezer schilling, s ezért a pénzért egy operaelőadásra húsz páholyt lehetne kibérelni. Egy üveg pezsgő közel ötezer, egy üveg bor több mint ezer schilling, egy pár virsli 7 eurót - vagyis közel száz schillinget kóstál.

Ehhez hozzá lehet számolni a hölgyek - később sok hírlapi beszámoló és pletyka alapjául szolgáló - estélyi ruhájának borsos árát. Az urak közül sokan Lambert Hofernál, a legnagyobb hagyományú ruhakölcsönzőnél bérelnek frakkot. A külföldi vendégek számára is kölcsönözhető öltözet, ha elfaxolják méreteiket. Amennyiben a frakk így sem passzol tökéletesen, még a bál napján is van mód átalakításra.

Az idei díszvendégek Thomas Klestil államfő páholyában Tarja Halonen finn és Rudolf Schuster szlovák államfő, a meghívottjairól (is) híres Richard Lugner építő mester páholyában Claudia Cardinale olasz színésznő.

Újdonság, hogy a francia négyeshez gyorstalpaló tanfolyamot is szerveznek, hátha így elmarad a szokásos teljes káosz a parketten.

Emlékezetesnek ígérkezik, hogy búcsúzik Robert Hysek, aki 21. alkalommal nyitja meg az Operabált a "Mindenki keringő" - Alles Walzer - hagyományos felszólítással. A 65 éves Hysek az Elmayer tánciskola igazgatója volt, ahol a bécsi "jobb családok" gyermekei tanulnak táncolni. Tanította többek közt Elisabeth Gürtlert is.

Néhány hete már-már úgy nézett ki, hogy ezúttal elmarad a sok éve megszokott tüntetés az Operabál ellen, ám mostanra az internet fórumain elég kemény szavak látnak napvilágot. Annyi bizonyos, hogy a jelenlegi kormány elleni szokásos csütörtöki tüntetés elkerüli az opera környékét, mások azonban a bál ellen készülődnek.

A rendőrség az operánál a tavalyihoz hasonlóan mintegy 800 főnyi tüntetőre számít, s alaposan felkészült a bálozók védelmére: ezer egyenruhás rendőr, az operában és környékén pedig további mintegy száz biztonsági őr vigyáz. A környéket lezárják, a buszok és villamosok közül több rövidített vonalon közeledik majd.

A bálra készülődik a közszolgálati ORF tévé is. A közvetítés a kitzbüheli síversenyek és még egy-két nagy hagyományú ausztriai esemény mellett az egyik legnézettebb műsor minden esztendőben.


Mamut eladó     

Amszterdam, 2002. február 7. (MTI-Panoráma) - Eladó egy kiváló állapotban lévő - bár kissé sovány - mamut. A kalapács alá kerülő hatalmas gyapjas agyaras maradványa a világ öt legteljesebb és "leggyönyörűbb" mamutcsontvázának egyike. Az állat mintegy 30 ezer évvel ezelőtt múlt ki.

Hollandiában került elő: egy kavicsbányában bukkantak csontjaira. Magassága három és fél méter, hossza öt méter. A mamut húsmentes, illetve csupa csont állapota ellenére meglehetősen súlyos: még így is két és fél tonnát nyom.

Az állat azért kerül árverésre, mert tulajdonosa - egy lemezbolthálózat - eladta azt a rotterdami üzlethelyiséget, amelyben a mamut eddig díszelgett, és az új tulajdonosnak kell a hely.


Látogatók ketrecben     

2002. január február 7. (MTI-Panoráma) - Meglepetés érheti azokat a látogatókat, akik meg akarják tekinteni a kanadai Québec St-Félicien nevű állatkertjének új büszkeségeit, a két sarki medvebocsot. Az állatkert vezetői szerint ugyanis nem az állatokat, hanem a látogatókat kell ketrecben tartani.

A St-Félicien állatkertben, 200 mérföldnyire északra a tartományi fővárostól, Quebec City-től, az állatok nagyobb térségben szabadon mozognak, miközben az embereket zárják be olyan védett járművekbe, amelyek 7 kilométer hosszú útvonalon haladnak a bölények, a jávorszarvasok és a farkasok között. A látogatók más részeken fából ácsolt emelt sétányokról szemlélhetik meg az alattuk mozgó grizzlymedvéket, fókákat, hegyi oroszlánokat.

Az állatkert küldetése nemcsak a nevelés és a szórakoztatás, hanem fontos szerepet tölt be a biodiverzitás megőrzésében is - mondta Sylvie Bouchard szóvivő a Reuters hírügynökség munkatársának.

A két árva sarki medvebocsot tavaly találták a Hudson-öböl környékén, s a zoo vezetői arra számítanak, hogy idén több mint 200 ezer látogató lesz rájuk kíváncsi. A medvebocs-testvéreket először repülőgéppel a torontói állatkertbe szállították, ott felnevelték, és most, hogy elérték a 150 kilós testsúlyt (a felnőtt súly felét), kihelyezték őket a St-Félicien állatkertbe.

A látogatók most az elválasztó üvegre tapasztva orrukat nézhetik őket, amint a medencéjükben úszkálnak. Vagy más megközelítésben: a medvék is közvetlen közelből tanulmányozhatják az üveg túlsó oldalán bámuló embereket.


Rabságrövidítésért "szörföző" elítéltek     

Brazíliaváros, 2002. február 7. (MTI) - Raboskodásuk rövidítéséért "szörföznek" elítéltek egy brazil város börtönében. A "szörfözés" azonban szárazföldön folyik, a fegyintézet műhelyében: nem a hullámokat kell szelni, hanem a deszkákat. A feladat a szörfök javítgatása.

Florianopolis város börtönében a következő a szabály: három napnyi szörfözésért egy napnyi büntetésrövidítés jár. Az elítélt ráadásul még pénzt is kap: 63 centet minden szörfjavítós nap után.

A rabok többsége mindazonáltal nemigen szeret - legalábbis így - szörfözni. Az 584 elítéltből eddig mindössze 6 volt hajlandó beletanulni a szörfrestaurátorkodásba - jelentették a hírügynökségek.


Elefántokkal az analfabetizmus ellen     

Bangkok, 2002. február 7. (MTI) - A Thaiföld messzi északi tájain élő embereknek is lehetőségük nyílt újabban az iskola elvégzésére - hála az elefántoknak. Az anyagiakban cseppet sem bővelkedő thaiföldi tanügyi szervek ugyanis elefántokat alkalmaznak, hogy azok eljuttassák a pedagógusokat, a tankönyveket és egyéb iskolai segédeszközöket a nehezen hozzáférhető vidékekre.

A Bangkoktól 580 kilométerre északra fekvő Omkoj körzetben tavaly novemberben indult az egyedülállóan érdekes program, miután nem járt eredménnyel az a korábbi próbálkozás, hogy lovakkal és öszvérekkel juttassák el a lelkes tanítókat és a tanszereket a térség iskoláiba. Az elefántok számára azonban nem létezik járhatatlan dzsungel, s különben is Thaiföld északi részében sok elefánt vált feleslegessé a kiterjedt erdőirtások nyomán.

A szóban forgó térségben 46 kizárólag gyalog megközelíthető település létezik. Annak semmi értelme, hogy a tanító egymaga menjen ezekre a helyekre. Mivel pedig elefántokat amúgy is alkalmaznak rizs szállítására, vagy földek felszántására, az illetékes tanügyi szervek arra is kiválóan alkalmasnak találják az ormányosokat, hogy távoli térségekbe eljuttassák velük a tudást.

A projekt értelmében - egyenként két-két elefántból, vezetőikből és két-két tanítóból álló - három együttes különböző utakat tesz meg. Videófelszerelést, tankönyveket, televíziós készüléket és parabola antennát visznek magukkal. A csoportok mindegyike két-két napot tölt egy faluban és klasszikus oktatásban részesít gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Emellett mezőgazdasági és egészségügyi ismereteket is átadnak nekik. Két nap elteltével folytatják körútjukat, amelynek során két vagy három hét múlva újra felkeresnek minden falut.

Az illetékes tanügyi szervek becslése szerint Thaiföld 62 millió lakosából mintegy hárommillió az analfabéta. Ez azt jelenti ugyan, hogy a lakosság mintegy 95 százaléka tud írni-olvasni, de távolabb fekvő vidékeken ez az arány természetesen lényegesen kisebb. Csupán Omkoj körzetben 10 ezer falusi lakos írástudatlan. Eddig ezekben a falvakban semmi nem létezett, ami az analfabétákat arra ösztökélte volna, hogy tanuljanak meg írni és olvasni. Ez a helyzet azonban a televízió, a videószalagok és a közösségi tanulás - no meg az elefántok - jóvoltából remélhetőleg meg fog változni.


Megújul a Margitszigeti Vadaspark     

Budapest, 2002. február 7. (MTI) - Halaszthatatlanná vált a fővárosban a Margitszigeti Vadaspark felújítása, a 100 millió forintos beruházás márciusban veszi kezdetét és a tervek szerint szeptemberre fejeződik be - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája csütörtökön közleményben az MTI-t.

Az ismertetés szerint a felújítást a létesítmények fokozatos leromlása, a talaj állategészségügyi elfertőződése sürgeti.

A Kisállatkertként is emlegetett parkot jelenleg a Főkert Rt. üzemelteti alvállalkozó bevonásával, a rekonstrukció után a Fővárosi Állat- és Növénykert fiókintézményeként működik majd. Az újjáépítés terveit az a Kis Péter építész készítette, aki a Fővárosi Állat- és Növénykert új kifutóit is tervezte - derül ki a közleményből.

Elsőként, a terület kármentesítése során, elszállítják a csatornázatlan terület évtizedek alatt elfertőződött talaját - ismertették. A jelenlegi épületekből csak az erdészház, a kacsaház és a mókusház marad meg, a megújult vadasparkból - a sziget múltjához illő - főúri parkot alakítanak ki, amely egy vadászházat és annak kertjét foglalja magában.

A munkák végeztével a kisállatkertben dámszarvasok, pónik, nyulak és szárnyasok élnek majd. A park eddigi lakóinak egy része a fővárosi állatkertben talál új otthonra, másokat a Hérosz Állatmentő Alapítvány segítségével helyeztek el.

A felújítás után nem zárjak majd el az állatokat a látogatóktól, a vadaspark területét sétautak szelik át, lesz állatsimogató és póni-lovagoltató is.

Megjegyezték: bár a felújítás után a jelenleginél lényegesen többe kerül majd a park üzemeltetése, nem tervezik belépődíj bevezetését, fizetni kizárólag az igénybevett szolgáltatásokért kell.

A Fővárosi Önkormányzat az idén 130 millió forintot fordít a sziget déli oldalán álló szökőkút felújítására is, valamint folytatja a Domonkos kolostor feltárását, helyreállítását, de az idei tervek között szerepel a "Póló" játszótér EU-normák szerinti átalakítása is - sorolták.


Kísérletek köldökzsinórvér-őssejtek felhasználására     

Budapest, 2002. február 9. (MTI) - A közelmúltban megkezdett kísérletekkel vélhetően több esztendő is eltelik még addig, amíg köldökzsinórvérből származó őssejtek beültetésével betegségeket gyógyíthatnak Magyarországon - mondta Misz Irén Írisz, az Országos Gyógyintézeti Központ főigazgatója az MTI-nek.

A főigazgató tájékoztatása szerint a gyógyintézeti központ részévé vált Országos Hematológiai Intézet a Széchényi-terv keretében nyerte el azt a pályázatot, amelyben az őssejtkutatás folytatása szerepel. Mint mondta, a most induló kutatóprogramra a hematológiai intézet vezetésével konzorcium alakult, amelyben állami cégeken, egyetemeken, országos gyógyintézeteken kívül kisebb magánvállalkozások is részt vesznek. Hozzáfűzte: az egyik ilyen vállalkozás képviselői - a hematológiai intézet kutatói számára is meglepő módon - a köldökzsinórvérből nyert őssejtbank gyors gyakorlati megvalósulásáról beszéltek a médiában. Hangsúlyozta: gyors gyakorlati megvalósulásról szó sincs, azonban a szakemberek reménykednek abban, hogy a 3 éves pályázati program végére köldökzsinórvérből is nyerhetnek gyógyításra alkalmas őssejteket.

Misz Irén Írisz magyarázata szerint az Országos Hematológiai Intézet már most is saját őssejtbankjából hajtja végre a csontvelő-átültetéseket. Ezek azonban nem köldökzsinórvérből, hanem csontvelőből, valamint perifériális vérből előállított sejtek. A főigazgató szerint azért lenne nagy eredmény, ha az intézet meglévő állományát a köldökzsinórvérből nagyobb számban nyerhető sejtekkel bővíthetnék, mert a tudomány egyre több betegségnél veti fel az őssejtbeültetést mint gyógyítási lehetőséget.

Megjegyezte: a hazai kutatás célja többek között annak tisztázása, hogy a köldökzsinórvérből nyert őssejtek milyen feltételek mellett fagyaszthatók, életképesek és beültethetők maradnak-e, ha felengedik őket.

Misz Irén Írisz szerint az Országos Hematológiai Intézet külön szerette volna választani a napi munkát a köldökzsinórvér-őssejtek kutatásától, ezért nem a jelenlegi őssejtbank kapacitását használja a kísérletekhez, hanem az erre jelentkező vállalkozásnak adott lehetőséget. Mint mondta, úgy gondolták, hogy ha a spermafagyasztással foglalkozó cégnek van kihasználatlan kapacitása, akkor a hematológiai intézettel együtt, ott fejlesszék ki a köldökzsinórvérből származó őssejtek tartósításának és életben tartásának metodikáját. A főigazgató szerint, amíg az őssejtek biztonságos tárolására irányuló kísérletek be nem fejeződnek, és nem tudják bizonyosan, hogy a gyógyászatban felhasználhatók-e, addig szó sem lehet arról, hogy a szülő anyák bárhol, bármikor vért vetethetnek az újszülött köldökzsinórjából.


"Mahatma Gandhi" jogvédett márka     

Újdelhi, 2002. február 9. (MTI-Panoráma) - Nagy márkáknak kijáró jogvédelmet élvez ezentúl Mahatma Gandhi neve és képe. A Gandhi nevének és a róla készült képeknek márkavédelmét a CMG Worldwide elnevezésű amerikai ügynökség szerezte meg - közölte pénteken Újdelhiben Tusar Gandhi, a függetlenségi harcos dédunokája.

Az India függetlenségét kivívó pacifista szabadságküzdelem vezetőjének - illetve családjának - jogait az a cég képviseli, amelynek jogvédelmi listáján már szerepel többek között Lady Diana, James Dean és Marilyn Monroe is.

"Nem szeretnék dédapám nevével vagy képével hurka- vagy fehérnemű-csomagolásokon találkozni" - indokolta meg elhatározását a dédunoka.

Aki tehát a jövőben használni akarja Mahatma Gandhi nevét vagy képét, annak előbb engedélyt kell kérnie erre a CMG-ügynökségtől. Tusar Gandhi egyúttal közölte, hogy a nem kereskedelmi felhasználás továbbra is ingyenes marad.

A befolyó jogdíjakat a dédunoka arra akarja fordítani, hogy helyreállítsák és múzeummá alakítsák át Gandhi feleségének egykori lakóházát Porbandarban.


Popzenét a földönkívülieknek !     

London, 2002. február 10. (MTI) - A Marsra induló űrszondához földönkívülieknek komponál zenét az új angol pop-reneszánsz legnagyobb zenekara, a Blur. A négytagú együttes muzsikáját a Beagle-2 elnevezésű mozgékony kis leszállóegységről sugározzák majd az űrbe. A készülő zenemű bár alapjában véve matematikai sorokból áll majd, a zenekar azért megpróbálja belecsempészni saját zenei stílusát is.

A 2003-ra tervezett űrmisszió során a Blur által komponált zeneszámot hívójelként kívánják használni, amelyet a Beagle-2, amint leszáll a vörös bolygóra, azonnal visszasugároz a Földre.

Az ötletet a Blur dobosa, Dave Rowntree és basszusgitárosa, Alex James vetette fel Colin Pillinger kutatónak. Pillinger volt az, aki ragaszkodott ahhoz, hogy mozgékony kis leszállóegységet is szállítson magával az az orbitális űrkomp, amely az Európai Űrügynökség által szervezett Mars Express program keretében egy év múlva indul a vörös bolygó felé.

A kutató a BBC rádiónak adott interjújában elmondta: azért örül a zenekar felajánlásának, mert így a sok adat és tudományos "halandzsa" között legalább lesz egy állandó jel, amelyből a tudósok minden kétséget kizáróan megállapíthatják, hogy minden műszer tökéletesen működik.

Alex James a készülő zeneművel kapcsolatban elmondta a BBC-nek, hogy bár alapjában véve matematikai sorokból áll, a zenekar azért megpróbálja belecsempészni saját zenei stílusát is.


Az akupunktúra megkönnyíti a szülést     

Majna-Frankfurt, 2002. február 10. (MTI-Panoráma) - Akupunktúra alkalmazása esetén a gyermekszülés rövidebb időt vesz igénybe és kevésbé fájdalmas a szülő nő számára. Ez derült ki 300 állapotos német asszonyon végzett vizsgálatokból - közölte a "Baby und die ersten Lebensjahre" (Csecsemő és az első évek) című német gyógyszerészeti szaklap.

A vizsgálatot végző orvosok megállapították, hogy az első gyermeküket világra hozó nők megfelelő akupunktúrás kezelése esetén a szülés ideje csupán 470 perc, a különben szokásos 594 perccel szemben. Ennek az az oka, hogy a méhnyak gyorsabban érik, tehát hamarabb is nyílik meg.

Akupunktúra alkalmazása esetén a szülési fájások is lényegesen jobban koordinálódnak - jelentették a hírügynökségek.


Madame Tussaud viaszpanoptikumának "unalmas" az új tory vezér     

London, 2002. február 9. (MTI-Panoráma) - A londoni Madame Tussaud múzeum nem tartja híres viaszfigurái közé valónak az általa "élettelennek" tartott Iain Duncan Smith-t, a toryk tavaly megválasztott vezérét, s úgy döntött: nem költ 40 ezer fontot arra, hogy megörökítse a brit pártvezért a sikeres politikusok csarnokában.

A brit történelmi pártot ezzel komoly csapás érte, ugyanis Iain Duncan Smith az első tory vezér, akiről a múzeum 120 éves történetében nem készül viaszbábú. A párttagok pironkodását táplálhatja, hogy Duncan Smith legnagyobb vetélytársa a tavaly nyári vezérválasztáson, Kenneth Clarke viaszfigurájával 1984 óta folyamatosan jelen van a múzeum nagytermében.

- Őszintén szólva van jobb módja annak, hogy ekkora összeget elköltsünk. Olyan személyeket kívánunk bemutatni, aki erős érzelmeket és erős reakciókat váltanak ki. Véleményünk szerint Iain Duncan Smith nem üti meg ezt a mércét, az emberek többsége soha nem hallott róla. Alig szerepel a hírekben, nem beszélnek róla, még azok sem figyelnek rá igazán, akik ismerik őt" - magyarázta a múzeum új "politikáját" az intézmény szóvivője.

A London egyik legsikeresebb idegenforgalmi látványosságának számító múzeum 1884-es megnyitása óta valamennyi brit politikai párt vezéréről automatikusan viaszfigura készült megválasztása után hat hónappal. Az 1997-ben ellenzékbe szorult brit történelmi párt vezéregyéniségei közül csak Lady Thatcher és Sir Winston Churchill az, akit a kiállítók mindörökre a múzeumban akarnak látni.


Álmukban tanuló csecsemők     

Turku/London, 2002. február 10. (MTI) - A legfrissebb kutatások szerint az újszülöttek alvás közben képesek megtanulni, hogyan tegyenek különbséget az egymáshoz hasonló magánhangzók között. A Nature című brit tudományos lapban megjelent cikk szerint a megtanult beszédhangokkal kapcsolatos agyi tevékenység nyomai az újszülött felébredése után is érzékelhetők.

A turkui egyetem munkatársai egy- és héthónapos csecsemőkön végzett vizsgálataik során agyi tevékenységet regisztráltak a magánhangzók hatására az álomba szenderült újszülötteknél.

A Nature című brit tudományos lapban megjelent cikk szerint a megtanult beszédhangokkal kapcsolatos agyi tevékenység nyomai az újszülött felébredése után is érzékelhetők. Az egyelőre nem tisztázott, hogy vajon a felnőttek is képesek-e az alvás közbeni tanulásra.

A finn kutatók szerint a csecsemőkori alvás alatti tanulás alkalmazható lenne az oktatás és az orvosi kezelések bizonyos területén.


Lábvizes vonat     

Sanghaj, 2002. február 10. (MTI-Panoráma) - A sanghaji vasútigazgatóság az érzékeny szaglásúak számára is biztosítani akarja a kellemes utazást. Ezért a jövőben melegvizet bocsátnak azoknak az utasoknak a rendelkezésére, akik útközben levetik a cipőjüket. A cél: megkímélni a többi utazót a lábszagtól - jelentette a Shanghai Daily című lap.

Az új szolgáltatás, amelyet először a Kínában igen nagy forgalmat lebonyolító Sanghaj-Peking távolsági járatokon vezetnek be kísérletképpen, ingyenes. Az egyetlen kikötés az, hogy az utas, aki melegvizet kap, maga köteles megmosni a lábát.

A kalauzoknak feladata lesz figyelmeztetni azokat az utasokat, akik levetik a cipőjüket, hogy a rendelkezésükre áll az új szolgáltatás - olvasható a hírügynökségi jelentésekben.


Hatos ikrek Portugáliában: két újszülött meghalt     

Lisszabon, 2002. február 11. (MTI) - Két újszülött meghalt a Portugáliában vasárnap született hatos ikrek közül, egy harmadik testvér pedig válságos állapotban van. A 23 heti terhesség után igen kis súllyal világra jött gyerekek orvosa elmondta, hogy a kicsiket intenzív osztályon mesterségesen lélegeztetik, de korai születésük csökkentette életben maradási esélyeiket.

A gyermekek 31 éves anyja termékenységjavító kezelésnek vetett magát alá, miután korábban hármas ikreit terhességi bonyodalmak miatt elvesztette.

Internetes adatok szerint a világon összesen mintegy száz hatos ikerszülésről tudnak, de csak néhány esetben maradt életben valamennyi testvér.


Elhunyt a legidősebb német nő     

Bad Hönningen, 2002. február 11. (MTI-Panoráma) - Három nappal 113. születésnapja előtt elhunyt Németország legidősebb asszonya. Maria Laqua szombat este békésen örökre elaludt - közölte hétfőn a Szent Erzsébet nevét viselő idősek otthona.

Az idős hölgy ápolásra szorult ugyan és már vak volt, de különben nem szenvedett semmilyen életét veszélyeztető betegségben.

Maria Laqua a mainzi anyakönyvi hivatal szerint 1889. február 12-én Rheydt-ben (ma Észak-Rajna-Vesztfália) született. Már 35 esztendeje élt Bad Hönnigenben, az idősek otthonában.


Már csak egy csecsemő él a portugál hatosikrek közül     

Lisszabon, 2002. február 13. (MTI) - Kedd éjszaka meghalt azoknak a hatos ikertestvéreknek az ötödik csecsemője is, akiket a hét végén szült meg édesanyjuk Lisszabonban. A kisfiút - aki 408 grammal jött a világra - az orvosok nem tudták életben tartani. Már csak egy kisfiú van életben az ikrek közül, de a 563 grammal született csecsemő életben maradási esélyeiről visszafogottan fogalmaznak a lisszaboni szülőotthon munkatársai.

A gyermekek 31 éves édesanyjánál vasárnap indult meg a szülés.

A hatos ikrek természetes módon jöttek a világra, de mindössze 23 hét és 3 nap terhességet követően.


Magaslégköri vitorlázógép, mint átjátszó állomás     

Moszkva, 2002. február 12. (MTI-Panoráma) - A távközlésben újdonságnak számító, a mobilkapcsolattal lefedett terület jelentős növelését lehetővé tévő átjátszó állomást fejlesztettek ki orosz repülőgép-építő szakemberek.

10 kilométeres magasságban gyakorlatilag a Föld felszínének bármely pontja fölött állandóan fúj a szél, átlagosan 20 méter/másodperc sebességgel. Az ennek alapján épített szerkezet lelke egy nagy, vitorlázó repülőgépre vagy papírsárkányra emlékeztető, siklószárnyas felület, amely vékony, erős drótkötéllel a földfelszínhez van rögzítve. Magát az átjátszó állomást erre a lebegő siklószárnyra erősítik.

A létrehozói által "aerodinamikus integrált távközlési rendszernek" elnevezett átjátszó állomás felbocsátásának és működtetésének költségei nagyságrendekkel kisebbek a hasonló célokat szolgáló földi átjátszó állomások adótornyainak telepítési és működtetési költségeinél - idézte az ITAR-TASZSZ Gennagyij Malisevet, a moszkvai repülőmérnöki egyetem mellett működő Asztra kutatóközpont vezetőjét (ebben a központban tervezték és építették meg az első, kísérleti példányt). Márpedig egyedül Moszkva térségében csaknem ezer ilyen adótorony működik jelenleg, s ezek mindegyike 80 ezer dollárba került. Ráadásul, mivel a mi állomásunk által szórt műsor jóval nagyobb területet fed le, mint egy-egy torony közvetítése, a távoli területekkel biztosítandó mobilkapcsolat létesítésére is megoldást kínál a siklószárnyas állomás - érvelt Malisev.

A kísérleti példány már sikeresen vizsgázott a kutatóintézet szélcsatornáiban, s jelenleg az állomásnak a tényleges repülés közben tanúsított működését tesztelik.

Arra nem terjedt ki az ismertetés, hogy milyen biztonsági berendezéseket tartanak megfelelőnek a tervezők a repülőbalesetek megelőzésére - hiszen könnyű elképzelni, hogy a nagy sebességgel haladó repülőgépek könnyen beleütközhetnek az állomást tartó drótkötélbe.


Karambolok: ikrek az élen, bakok a végen     

Sydney, 2002. február 12. (MTI-Panoráma) - Az ikrek jól teszik, ha cascót kötnek, mivel ők karamboloznak a legtöbbször. A legkevesebbszer viszont a bakok ütköznek - állapította meg egy csillagjegyes ausztrál felmérés.

A "közutak rémei toplista" második helyén - szorosan az ikrek nyomában - a bikák "loholnak", a harmadik legveszélyesebbnek pedig a halak számítanak.

A karambolok és okozóik születési csillagjegyei közötti összefüggést az utóbbi három esztendő 160 ezer közúti autóbalesete alapján mutatta ki az ausztrál Suncorp Metway Ltd.

A felmérés csupán játékos kedvből született, nem pedig azért, hogy a biztosítók ennek nyomán a különböző csillagjegyűekre eltérő díjakat rójanak ki - jelentette a Reuters.


A magyar lakosság negyede szorult a mentőszolgálat segítségére az elmúlt évben     

Budapest, 2002. február 13. (MTI) - A számadatokat tekintve a hazai lakosság negyede az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) betege volt 2001-ben - tájékoztatta Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője az MTI-t. A szóvivő közölte: elkészült az OMSZ tavalyi munkájának összegzése, amely szerint a múlt évben 2,7 millió állampolgárnak nyújtottak segítséget az OMSZ mentő és betegszállító egységei.

Hozzátetette: a mentőkocsik 61 millió kilométert tettek meg tavaly. 

Győrfi Pál beszámolója szerint az OMSZ munkatársai egy év alatt 232 tömeges baleset sérültjeit látták el, légi úton, 6 helikopterbázisról riasztva, 1300 beteget szállítottak, kórházi egységükben pedig 1800 ember kapott ellátást.

Az OMSZ szóvivője az adatok közül kiemelte még, hogy 2001-ben 3 új mentőállomást avattak fel, a sürgős hívások száma pedig 0,3 százalékkal, összesen 650 ezerre emelkedett.


Gladiátorrobotok - már a cirkuszt is gépesítik ?     

London, 2002. február 13. (MTI) - Robotok gladiátorharcára készülnek az angliai Rotherhamban. A küzdelem arénában zajlik majd, amelynek nézőtere 500 ember befogadására alkalmas. A robotok élet-halál háborúját megálmodó kutatócsoport arra kíváncsi: vajon a gépek képesek-e felhasználni egymás ellen a beléjük táplált tudást, tudják-e alkalmazni tapasztalataikat.

Az "Élő Robotok" nevet viselő kísérlet sikere érdekében a tudósok két fajta robotot - üldözőket és üldözötteket - terveztek.

A prédának kiszemelt robotok kerekeken guruló szürke kis fémszerkezetek lesznek, amelyek energiájukat a "testükön" lévő napelemek segítségével gyűjtik össze a "Magna Science" elnevezésű kalandközpontban felszerelt világítótestek fényéből.

A nagyobbra tervezett üldözőrobotok energiájukat abból szerzik majd, hogy elkapják a zsákmányrobotokat és kivonják belőlük energiájukat.

A március 27-től látható robotháború infraérzékelőkkel felszerelt résztvevőit a kutatók teljesen önjáróra tervezték, a robotok az arénában szerzett tapasztalataikból önállóan fejlesztik tovább tudásukat.

A kutatók abban reménykednek, hogy a kísérlet bebizonyítja: a kiválasztott robotok képesek az általuk felhalmozott tapasztalatot arra használni, hogy javítsanak menekülési képességeiken, illetve összetettebb vadászati stratégiát dolgozzanak ki - olvasható a BBC internetes honlapján.

A kísérlet célja, hogy olyan - a most létező robotoknál - intelligensebb és a változó körülményekhez gyorsabban és jobban alkalmazkodó szerkezeteket hozzanak létre, amelyeket veszélyes küldetésekre (például: távoli bolygók felfedezésére) lehetne felhasználni.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...