Az MTI híreibõl - 2002.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 05

( 2002.)

 

Férfiklimax ?     

London, 2002. március 1. (MTI-Panoráma) - Az erősebbik nem kedélyállapotát is befolyásolja a hormonok megléte, illetve hiánya. A legfrissebb kutatások szerint, ha egy férfi szervezete valamilyen okból átmenetileg nem termel tesztoszteront, akkor bizony rajta is kiütköznek a női klimax tipikusnak mondható jelei: az ingerültség és az érzelmi lehangoltság.

A nőkkel ellentétben, akiknek ciklikusan változik a hormonszintjük, a férfiak hormonháztartásában szélsőséges helyzetek - balesetek, súlyos betegségek - idézhetnek elő változásokat.

A felfedezés igazi jelentősége abban áll, hogy a tudósoknak sikerült bebizonyítaniuk: szoros összefüggés áll fenn a férfiak viselkedése és szervezetük hormonháztartása között - hangsúlyozta Gerald Lincoln brit kutató a BBC rádiónak adott interjújában. Egy adag tesztoszteron azonban csodákra képes: felélénkíti a korábban visszahúzódó, félénk férfi szexuális vágyát, óriási energiákkal tölti fel. Ugyanakkor nem kínál megoldást a férfiak mosogatásiszonyára... - tette hozzá Lincoln.


Műtéttel a pirulás ellen     

London, 2002. március 1. (MTI) - Valósággal sorban állnak pirulástalanító műtétért Londonban. Elsősorban magas beosztásban dolgozók igénylik a sebészi beavatkozást, olyanok, akik nem szeretik, ha arcuk elpirulásával azt a benyomást keltik, mintha nagyon érzékenyek lennének, illetve állandóan megsértődnek valamin.

Az arcpír olyan jelzés, amelyet néhány ember nem szeret közvetíteni, és munkája jellege vagy egyéb okok miatt el akar rejteni - mondja Anthony Mitra, a londoni Highgate magánkórház igazgatója.

A pirulásmentesítő operáció lényege, hogy a sebészek eltávolítanak egy ideget a nyak hátsó részéből. A beavatkozás 4 ezer fontba kerül. Naponta csak egy ilyen műtétet vállal a kórház, így hosszú a szégyenlősségüket szégyellők előjegyzési listája - jelentették a hírügynökségek.


Hómobilos McDonald's     

Pitea, 2002. március 2. (MTI) - Már nem csak autóval, hómobillal is lehet menni hamburgert enni - kiszállás nélkül. Autós gyorséttermei mintájára hómobilos étkezdét nyitott Svédországban a McDonald's cég.

Az étkezde természetesen hóban gazdag vidékre települt, Svédország északi részén, Pitea városában van, mintegy 130 kilométerre a sarkkörtől. A városban hatezer körül van a nyilvántartott hómobilok száma. A közlekedés-felügyelet ezeknek a járműveknek külön ösvényeket jelöl ki, amelyekről tilos letérni. Ha mégis megteszik a hómobilsofőrök, akkor bírsággal számolhatnak - jelentették a hírügynökségek.


Újabb HIV-vírus fajtát fedeztek fel     

London/Montpellier, 2002. március 3.(MTI-Panoráma) - A HIV-vírus újabb fajtáját fedezték fel majmok szervezetében francia kutatók.

A SIVgsn névre keresztelt új immunhiányos vírust tizenkilenc foltos orrú majom szervezetében regisztrálták Kamerunban. Sokban hasonlít az emberi szervezetben AIDS-et okozó, HIV-1 névre keresztelt vírushoz, valamint a csimpánzokban található kórokozó egyik változatához.

A kutatók feltételezése szerint a mindenevő csimpánzok szervezetébe a SIV-vírus az elfogyasztott foltos orrú majmok révén került. Az emberek között is akadnak olyanok, akik szeretik a főemlősök húsát: a tudósok szerint az első szeropozitívak azok közül kerültek ki, akik - tudtukon kívül - SIVgsn-nel fertőzött majomhúst fogyasztottak.

A francia kutatócsoport szerint a SIVgsn-vírus olyan különleges gént tartalmaz, amely képes ellenőrizni a vírus szaporodását és lehetővé teszi a kórokozó átjutását állatról emberre.

A montpellier-i tudósok most olyan teszt kidolgozásán fáradoznak, amelynek segítségével a majmokban előforduló összes olyan vírust feltérképezhetik, amelyek könnyen szaporodnak és terjednek, különösen nagy veszélyt jelentve az emberiség számára - olvasható a BBC honlapján.

Jelenleg hatféle SIV-vírustörzset tartanak nyilván (az S betű a rövidítésben a majomra utal). Ezeket 30 különböző afrikai majomfaj szervezetében regisztrálták.


Fókaoperatőrök     

London, 2002. március 4. (MTI-Panoráma) - Fókákra szerelt minikamerák segítségével próbálják a tudósok feltérképezni a Déli-sark jég alatti világát.

Egy amerikai kutatócsoport 15 fókát szerelt fel teniszlabda nagyságú kamerákkal és adatrögzítőkkel, hogy három antarktiszi nyáron át vizsgálja az állatok mozgását, vadászati módszereit. A hevederekkel rögzített kamerák egy hét után válnak le a fókák testéről.

Az eddig elkészült felvételekből kiderül, hogy nyáron a fókák merülés közben állandóan felfelé tekingetnek, hogy észrevegyék a napsütésben megcsillanó halakat. Ha rátalálnak egy halrajra, akkor felhagynak a merüléssel és keresztülúsznak az uszonyosok csoportján, hogy minél több halat zsákmányolhassanak.

Randall Davis, a texasi egyetem munkatársa a BBC internetes honlapjának adott interjújában kifejtette: a felvételek alapján a tudományos világ jobban megismerheti a fókák kutatási, felderítési és vadászati módszereit, valamint bepillantást nyerhet a Déli-sark két ritka állatfajának, a sarkvidéki ezüstlazacnak és az antarktiszi tengeri sügérnek az életébe. A fókákra szerelt adatrögzítők révén az ezüstlazacokról például kiderült, hogy vándorlásuk során nem a napfény segítségével, hanem a természeti környezet által kibocsátott fények alapján tájékozódnak.


Szegényedő milliárdosok     

Berlin, 2002. március 4. (MTI-Panoráma) - A nemzetközi tőzsdéken két éve tartó "szűk esztendő", a recesszióba hajló dekonjunktúra és a szeptember 11-i merényletek következményeit még a világ leggazdagabb emberei is megérezték. Erről tanúskodik az amerikai Forbes magazin legfrissebb kimutatása Földünk milliárdosairól: a számuk egy év leforgása alatt 83-mal csökkent, s már "csak" 497-en vannak.

A világgazdaság erejének lankadása, a "dot.com" cégek tömeges csődje hatalmas, de azért felmérhető vagyonokat semmisített meg. Csak a milliárdosok klubjának tagjai 190 milliárd dollárral lettek szegényebbek: összvagyonuk már csupán 1,54 billió dollárt ér. Jó példa a vagyonvesztésre Gary Wannick, a Global Crossing kábeltelevízió társaság elnöke. A cég januárban kénytelen volt csődöt jelenteni, Wannick vagyonának értéke nyolcmilliárdról szerény 500 millióra apadt - ezzel pedig semmi keresnivalója nincs többé a milliárdosok klubjában.

Szintén kizuhant az előkelő társaságból Steve Case, az AOL Time Warner médiabirodalom elnöke. Jobban járt - illetve csak kevésbé rosszul - helyettese, Ted Turner, a CNN hírtelevízió alapítója. Az ő vagyona egy év alatt 8,8 milliárdról 3,8 milliárd dollárra zsugorodott. Turner ezzel ugyan benn maradt a klubban, ám a tavalyi 35. helyett be kell érnie a 97. hellyel a rangsorban.

A német sajtó dagadó kebellel nyugtázta, hogy az amerikai dominancia ellenére 121 európai milliárdos van a Forbes listáján, a legtöbben köztük németek. A tíz leggazdagabb ember közé is sikerült betörniük németeknek: az Aldi kiskereskedelmi bolthálózatot birtokló testvérpár, Karl és Theo Albrecht (egyik az Aldi észak-, a másik annak dél-németországi hálózatát tartja kézben) együttes vagyona 26,8 milliárd dollárra rúg. Ezzel a harmadik helyen állnak, leszorítva a dobogóról a tavalyi harmadik helyezett Paul Allent, a Microsoft egyik alapítóját.

Albrechték mögött a müncheni BMW konszern társtulajdonosai, Johanna Quandt és gyermekei érték el német részről a legjobb helyezést: az autógyár alaptőkéjének 46 százaléka felett diszponáló família vagyonát 18,4 milliárd dollárra becsüli a Forbes, ez a tizenkettedik helyhez elegendő.

A névsorban a legfiatalabb milliárdos szintén német - és ráadásul kékvérű. Albert von Thurn und Taxisról van szó, aki zsenge 18 éve dacára máris 1,4 milliárd dollárt mondhat a magáénak. Az ifjú hercegnek birtokai vannak Bajorországban és Brazíliában, továbbá egy sörgyárnak is a tulajdonosa. A fenti vagyont gyaníthatóan örökölte, és igazgatásuk gondja sem az ő vállát nyomja. Erre lehet következtetni a német bulvársajtó értesüléseiből, miszerint a még diák Albert a szünidőben pincérkedni szokott - ki tudja miért ? -, és rendszeresen dobol egy rockzenekarban.


Tizenötször gyilkosabb a kókuszpálma, mint a cápa     

London, 2002. március 5. (MTI-Panoráma) - A vakációs időszakban a kókuszdió veszélyesebb az emberek egészségre, sőt életére nézve, mint a rettegett cápa - figyelmeztetett hétfőn Londonban a Club Direct utazási iroda.

A biztosítással is foglalkozó szervezet szerint 2000-ben 79 embert támadtak meg cápák és közülük tízen haltak bele sérüléseikbe. A pálmafa magasából lezuhanó nehéz kókuszdiógömbök ezzel szemben évente mintegy másfélszáz embert ütnek agyon.

"A turisták minden bizonnyal tartanak attól, hogy szabadságuk idején a tengerben cápa harapja meg őket. A statisztikák viszont azt bizonyítják, jobban tennék, ha hallgatnának arra a tanácsra, hogy ne üljenek kókuszpálma alá" - fejtette ki Brent Escott, a Club Direct igazgatója.


Budapest a pornó európai Hollywoodja - a La Libre Belgique szerint     

Brüsszel, 2002. március 5. (MTI-Panoráma) - A pornófilm-forgatás európai fővárosaként mutatja be Budapestet keddi számában a La Libre Belgique. - Ami Skandinávia vagy Hollandia volt a 70-es években, az Magyarország ma; az X műfajának művelői új Eldorádóra találtak, ahol alacsony költséggel forgathatják filmjeiket - írja helyszíni riportjának bevezetőjében a mérsékelten konzervatív irányzatú belga napilap.

Különtudósítója mindenekelőtt elkalauzolja az olvasókat egy 33 éves újgazdag magyar - féltucatnyi budapesti bár és étterem tulajdonosa - kívül-belül harsány ízléstelenségről árulkodó gödi villájába, amelyet "pár dollárért" kölcsönadott egy pornófilmes forgatócsoportnak.

A folyosón David Perryvel, a tíz legfelkapottabb európai férfi pornószínész egyikével találkozik, aki halálra unja magát mielőtt rá kerül a sor, hogy néhány óra alatt letudja a napi "gonzót", vagyis a mindenféle cselekmény nélküli 10-20 perces pornófilmet.

A gödi forgatásban semmi rendkívüli nincs, az ilyesmi része a magyar hétköznapoknak - folytatja a tudósító, aki szerint Magyarország már tíz éve büszkélkedhet a pornó európai fellegvárának kitüntető címével. "Menjen be bármelyik párizsi, berlini vagy londoni videóüzletbe, és emelje le a polcról bármelyik pornókazettát; azt fogja látni, hogy tíz közül kilencet Budapesten forgattak, de legalábbis a filmben szereplő színésznők magyarok" - mondja David Chryso, egy pornófilmekkel foglalkozó francia magazin munkatársa.

Az iparág budapesti fellendülésének okait minden szakmabeli jól ismeri. "A pornófilmek nézői mindig új lányokat akarnak látni, márpedig csak Magyarországon lehet havonta tíz szép új lányt találni" - magyarázza Kerekes Sylvia, egykor maga is pornószínésznő, most a legnagyobb budapesti ügynökség vezetője. Nem mintha a francia lányok csúnyábbak volnának, csak éppen ők akkor is jól meg tudnak élni, ha mással foglalkoznak. "Nálunk, iskolai végzettségtől függetlenül, nem sok esély van arra, hogy valaki többet keressen havi 200 dollárnál. Egy pornójelenet forgatása egy nap alatt kétszer ennyit hoz" - fűzi hozzá.

Beszámol arról is, hogyan fedezi fel az új tehetségeket. A hétvégeken egy köteg névjegykártyával a zsebében végigjárja a főváros legelegánsabb üzleteit. Ha meglát egy szép ismeretlent, akiről az a benyomása, hogy könnyen a hálójába kerülhet, néhány pillanatra félrevonja, átad neki egy névjegykártyát, majd továbbmegy. "Azoknak a lányoknak a 80 százaléka, akiket megszólítok, három napon belül jelentkezik az irodámban, és tíz közül kilencen vállalják is a munkát" - mondja.

Az okok másik része szociológiai-erkölcsi természetű. A riportban idézett egyik francia fotós, számos európai erotikus magazin budapesti tudósítója szerint "Csehországgal vagy Lengyelországgal ellentétben itt a keresztény vallás már régen elvesztette hatalmát a lelkek fölött".

Budapest mint forgatási helyszín értékét növeli az is, hogy az X kategória producerei a tökéletesen felszerelt és jól képzett technikusokat alkalmazó "klasszikus" stúdiókat is megkereshetik, nem kell attól tartaniuk, hogy bevágják az orruk előtt az ajtót. És mindehhez jóval olcsóbban jutnak hozzá, mint bárhol az Európai Unióban.

A tiszta kapitalizmusnak persze megvannak az árnyoldalai is. A francia fotós szerint hosszabb forgatások esetén előfordul, hogy a színésznők aznap reggel telefonon mondják le a fellépésüket, arra hivatkozva, hogy már foglaltak. "Valójában az történik ilyenkor, hogy egy gazdag pasas 100 dollárral többet ajánlott nekik ugyanilyen munkáért, mint amennyit a tervezett jelenet forgatásával kerestek volna."

E párhuzamos prostitúció miatt nemcsak a forgatókönyveket kell az utolsó pillanatban átírni (bár ez a cselekmények minőségén sokat nem tud rontani), de a halálos vírus megjelenésének a veszélye is nagyobb. Természetesen mindegyik produceriroda vezetője a szívére tett kézzel esküszik meg arra, hogy valamennyi szereplőtől három hetesnél nem régebbi AIDS-teszteredményt követelnek meg. De mi a biztosíték arra, hogy valaki nem két nappal azelőtt kapta meg a vírust?

Davidnek lakonikus válasza van erre. "Nem vagyok hajlandó ilyesmire gondolni. Máskülönben búcsút mondhatok a munkámnak."


Halálos jaguártámadás a bécsi állatkertben     

Bécs, 2002. március 5. (MTI) - Két jaguár megtámadt és megölt kedden egy fiatal gondozónőt Bécsben, a schönbrunni kastély kertjében lévő állatkertben. Az állatkert látogatói állítólag tanúi voltak az esetnek.- "Olyan volt, mint egy filmben" - mondta el az egyik láthatóan sokkolt látogató a schönbrunni állatkertben, ahol alig kétméteres távolságból nézte végig, amint jaguárok rátámadtak állatgondozójukra.

A szemtanú szerint az egyik állat a 21 éves nő tarkójába vágta a fogait, a másik a lábának esett. A látogatók az üvegen dörömböltek, hogy eltereljék az állatok figyelmét áldozatukról, Helmut Pechlaner igazgató pedig a helyszínre sietve megpróbálta elragadni tőlük és kivonszolni a nőt, de őt is azonnal megtámadták. Az igazgató egyik kezén az egyik leopárd karmaival felhasította a bőrt.

Az ápolók vízsugarakkal próbálták elzavarni a megvadult állatokat, de még akkor is vonszolták magukkal áldozatukat.

Pechlanert a 14 óra körül történt támadás után megoperálták, s az orvosok szerint van remény, hogy keze teljesen meggyógyul.

A támadás körülményei továbbra sem világosak, egyelőre csak feltételezik, hogy a táplálék előkészítéséhez szolgáló helyiség ajtaja nem, vagy nem jól volt becsukva.

Schönbrunnban a nagymacskák meglehetősen tágas kifutóját üvegelemekkel megszakított betonfal veszi körül, felülről pedig egy acélhálóból készült sátortető védi.

A jaguárok 1993-ban születtek a dortmundi állatkertben, és 1994 óta élnek az osztrák főváros állatkertjében. A schönbrunni állatkertet ezen a napon nem zárták be, mivel nagyon sok volt a látogató a meleg, napsütéses tavaszi időben.

Ausztria állatkertjeiben több támadást is feljegyeztek 1990 óta, de a legtöbb esetben az áldozatok felgyógyultak többé-kevésbé súlyos sérüléseikből. Az egyetlen halálos balesetben egy tigris a gänserndorfi szafariparkban széttépett egy állatápolót 1991-ben.

Schönbrunnban az említett időszakban két támadást jegyeztek fel: 1992 őszén a Vladimir névre hallgató, addig békésnek tartott orángután leharapta ápolója egyik ujját, idén januárban pedig egy olasz nő benyúlt a farkasokhoz, hogy megsimogassa az egyik állatot. A vadak összemarták a kezét.

1985 óta a világ állatkertjeiben Moszkvától Japán déli részéig és az Egyesült Államoktól Nigériáig közel húsz ember vesztette életét az állatok támadásai következtében. Az áldozatok legtöbbje állatgondozó volt, de akadtak felelőtlen látogatók is közöttük. A nagymacskák egyébként az állatkertekben viszonylag ritkán támadnak emberekre, jóval több baj van az elefántokkal és az orrszavúakkal.

A schönbrunni állatkert a világ legrégibb ilyen intézménye: Mária Terézia 1752-ben alapította.


Sivatagi növénymatuzsálem     

Palm Springs sivatag (Kalifornia), 2002. március 6. (MTI-Panoráma) - Közel 12 ezer éve áll ellen a tűző napsütésnek, a forró sivatagi levegőnek és az állandóan fújó szélnek egy bokorcsoport a dél-kaliforniai Palm Springs sivatagban. Amerikai tudósok szerint a kreozot bokorfajtához (Larrea tridentata) tartozó növénycsoport a Földön jelenleg élő növények közül a legidősebb.

A dűnék között magányos hüvelykujjként emelkedő koros bokrokra Jim Cornett, a Palm Springs-i sivatagi múzeum tudományos kurátora bukkant rá.

A különleges növénycsoport azért keltette fel a sivatagot repülőgépről tanulmányozó szakember figyelmét, mert az általában körkörös mintát kirajzoló többi bokortól eltérően ez a csoport egyenesen vonalban húzódik a homokos talajon, s egyes ágai elérik a 17 métert. Cornett véleménye szerint ennek csupán egyetlen magyarázata lehet: a bokrok rendkívül öregek.

Eddig összen hét olyan bokrot fedeztek fel, amelyek kora meghaladja a 11 600 évet - olvasható a BBC internetes oldalán.

A sivatagokban gyakran előforduló kreozot bokor külseje nem túl feltűnő: leginkább egy fához hasonlít, amelyet félig beborított a sivatag homokja, ágai egyenesen merednek felfelé. Gyökérzete száraz és göcsörtös, levelei kicsik és kiszikkadtak.

A több mint 11 600 éves cserjecsoport megtalálása azért is érdekes, mert a kutatók eddig azt hitték, hogy a Palm Springs sivatag "csupán" 10 ezer éves. Cornett szerint a Szent András törésvonal közelében élő bokorcsoport gyökérzetének fejlődési rendellenességei esetleg választ adhatnak a térségben pusztító földrengések és áradások gyakoriságára is.


Esős nyarunk lesz ?     

London, 2002. március 6. (MTI-Panoráma) - Fürdőruha helyett esernyő beszerzésére bíztatnak erre a nyárra brit meteorológusok. Előrejelzésük szerint az elmúlt évek legesősebb, legkiszámíthatatlanabb időjárású nyara előtt állunk.

A szakemberek ugyanis felfigyeltek arra, hogy a Csendes-óceán térségében az elmúlt hetekben megváltozott a szél-és az áramlatok járása, ami szerintük az olyan távoli földrészek, mint Európa időjárására is hatással lehetnek. A Csendes-óceán térségében manapság napokig uralkodik a megszokottal ellentétes széljárás, ami szétzilálja az óceáni áramlatokat, és az óceán felmelegedését idézheti elő - állítják a brit meteorológusok. Ha ez a felmelegedés hat a Atlanti-óceánra, erőteljes, meleg esőfelhővel párosuló szelek indulnak meg Európa felé, felhőszakadásokat zúdítva a földrészre.

A brit meteorológiai intézet évszaki előrejelzéseket készítő részlegének vezetője a Daily Mail napilapnak elmondta, az ilyen a változások az Egyenlítő térségében szárazságot és árvizeket idézhetnek elő. Európában kevésbé éreztetik hatásukat, de a földrész időjárását változékonyabbá, sokkal esősebbé teszik. Ha az Egyenlítő menti keleti szelek, amelyek általában Ázsia irányába viszik a meleg levegőt és a nedvességet, ellentétes irányúvá válnak, hatásuk az Atlanti-óceán térségében érződik. A meleg szelek több vizet vesznek fel az óceánból, ami több esőt eredményez Európa térségében - magyarázta a szakember. Hozzátette: a jelenlegi szél-és óceáni áramlás a Csendes-óceán térségében hasonlít az El Nino jelenség előfutárához, azaz a Csendes-óceán időszakos felmelegedéséhez, ami szokatlan időjárással párosul. Hatása az egész világon érezhető, Nagy-Britanniában az idén például három héttel korábban kezdődődött a tavasz, a hagyományosan száraz február esős és a szokásosnál szelesebb volt.


A rémségek házai     

Brüsszel, 2002., március 7. (MTI-Panoráma) - Nem az elítélt Pándy András brüsszeli háza volt az egyedüli, amely "a rémségek házaként" vonult be a bűnügyi krónikákba. Angliában, Franciaországban és már korábban Belgiumban is feltártak hasonló borzalmas leleteket sorozatgyilkosok otthonaiban az ott elvégzett ásatások eredményeként az elmúlt két évtizedben.

A múlt század nyolcvanas éveinek közepén a brit rendőrök London északi részén alapos ásatásokkal két házban rátaláltak a Dennis Nilsen 37 éves banktisztviselő által meggyilkolt és feldarabolt 16 fiatalember maradványaira. Nilsen, hogy megszabaduljon a holttestektől, elégette őket háza kertjében, vagy darabokra vágva lakása parkettje alá rejtette őket. Egyes áldozatainak maradványait megfőzte, majd a vécén húzta le.

Nilsen rémtetteire azért bukkant rá egy vízszerelő, mert a csont- és húsdarabok eldugaszolták a csatornát. 1984 márciusában Nilsent hat gyilkosságért - ennyit tudtak rábizonyítani - életfogytiglani börtönre ítélték.

1994 márciusában a brit rendőrök Frederick és Rosemary West nyugat-angliai házát és birtokát vizsgálták át tüzetesen, és kilenc lány és fiatal nő - nem egy esetben csonka - maradványait találták meg. Három másik holttestre, köztük Frederick első feleségének, Catherine-nek a maradványaira a környéken bukkantak rá. Az áldozatokat, köztük a házaspár egyik közös, valamint Frederick egyik más nő által szült, nyolc évvel korábban megölt gyermekét haláluk előtt megkínozták és megerőszakolták. Frederick a per előtt öngyilkos lett, Rosemaryt 1995 novemberében életfogytiglanra ítélték, a gloucesteri házat lerombolták a hatóságok.

Belgiumban 1996 augusztusában a nyomozók Charleroi közelében Marc Dutroux házában két, 1995 júniusa óta eltűnt kislány maradványait exhumálták, és rábukkantak Dutroux egyik zavaró cinkosának, Bernard Weinsteinnek a tetemére is. Szeptemberben Weinstein közeli házának kertjében fedezték fel két másik fiatal lány földi maradványait. Előzőleg egy másik, Dutroux által birtokolt ház pincéjében élve megtaláltak két, több mint egy éve fogva tartott kislányt. Marc Dutroux pere előreláthatólag 2003 elején kezdődik.1998 áprilisában a nyugat-franciaországi Le Havre közelében, Frenaye helységben Jean-Yves Morel birtokán egy betonlap alatt a csendőrök megtalálták a 23 éves Elisabeth Griffin holttestét. A 33 éves, büntetlen előéletű, családos Morel közös munkahelyükön ismerte meg a lányt. Egy hétre rá a csendőrök néhány méterrel távolabb megtalálták a két évvel korábban, 17 évesen eltűnt Marylene Roussey földi maradványait - ő Morel sógornője volt. A rendőrség Elisabeth eltűnése után fogott gyanút, és egy ásatásoknál használt radar segítségével fedezte fel a nő holttestét. Morelt 2000 februárjában az általa bevallott két gyilkosságért életfogytiglani börtönre ítélték.


Dinoszaurusz madártollakkal     

London, 2002. március 7. (MTI-Panoráma) - Néhány valódi dinoszaurusznak is voltak tollai. Ezt támasztja alá egy Észak-Kínában talált fosszília, amelynek leírását adja Mark Norell amerikai kutató a Nature brit tudományos folyóirat legújabb számában. A korai krétakorban (135-100 millió évvel ezelőtt) élt, szűkösen egy méter hosszú dromaeosaurus kövületén - tollgerinccel és tollzászlóval ellátott - modern tollak is is fellelhetők.

Ezek szerint számos más, eddig ismert, a madarak előtt élt, repülni nem tudó dinosaurus pihestruktúrája a modern tollakhoz hasonló struktúrákból alakulhatott ki.

A nem-madárszerű dromaeosaurusok többnyire kicsiny, hátsó lábukon futó hüllők voltak. A madarak ősformájának viszont a jóval régebben (kereken 150 millió évvel ezelőtt) élt tollas archaeopteryxet tekinti a kutatás. Az nem állapítható meg teljes bizonyossággal, hogy tudott-e repülni. Norell, az American Museum of National History munkatársa pekingi és az észak-kínai Liaoning tartományból való geológusokkal dolgozott együtt.

Tollszerű struktúrákat eddig már számos dinosaususnál találtak. Így például Liaoning tartományban egy kínai paraszt ötven centiméter hosszú állat, egy sinosauropteryx prima maradványára bukkant, amelynek vállain, nyakszirtjén, valamint alsótestének és farkának egyes részein gyenge pehelytollak voltak. A mindössze fél centiméter hosszú tollak azonban nem voltak alkalmasak repülésre - számolt be 1996-ban a New Scientist című tudományos magazin. Kutatók feltételezik, hogy a 120 millió évvel ezelőtt élt hüllőket a tollak a hideg elől védték vagy partnercsalogatóul szolgáltak.

A tollszerű maradvánnyal rendelkező eddig ismert legrégibb állatot amerikai kutatók 2000-ben mutatták be. A 220 millió évvel ezelőtt élt archaeosaurus csontvázán a mai tollakhoz nagy mértékben hasonlító struktúrák láthatók - számoltak be kutatók a Science című amerikai tudományos folyóiratban. A longisquama insignis elnevezésű fosszíliát orosz paleontológusok találták Közép-Ázsiában.


Ötmillió dolláros ruha - sztárt keresnek a viselésére     

Los Angeles, 2002. március 7. (MTI-Panoráma) - Anna Bowen divattervező sajtóértekezleten jelentette be: filmsztárt keres egy általa kreált, gyémántokkal borított, 5 millió dollárt érő ruha viselésére.

Az ötmillió dollárt, azaz forintban kifejezve csaknem 1,4 milliárd forintot érő ruhaköltemény hordásának gyakorlati problémája az, hogy a testőrök egy pillanatra sem hagyhatják magára a kincs viselőjét.

Bowen kifejezetten alkalminak szánja a kreációt, méghozzá az Oscar-díjak átadásának március 24-i ceremóniáján kellene magára öltenie valamelyik, a rangos díjra jelölt sztárnak vagy a műsorvezetők egyikének. Hogy ki legyen az, arról sztárokat öltöztető divattervezők együtt döntenek majd.

Bowen a múltban már olyan amerikai filmcsillagokat öltöztetett, mint Catherina Zeta-Jones, Cindy Crawford és Elizabeth Hurley.

A boldog kiválasztott ezután sem veheti fel a ruhát, azt csak közvetlenül a ceremónia előtt öltheti fel. Az Oscar-díjak átadása után Anna Bowen közlése szerint a ruhacsodát elárverezik, és a haszon felét a sztár által megjelölendő humanitárius szervezetnek utalják át.


Buzdítás munkahelyi alvásra    

Berlin, 2002. március 7. (MTI - Munkaidőben "elkövetendő" alvásra buzdítja alkalmazottait egy német kisváros - hogy serkentse teljesítményüket. Az Egyesült Államokban azonban már jóval előrébb tartanak a munkahelyi szundikálás frontján.

A Hamburgtól délnyugatra fekvő Vechtában a közalkalmazottaknak immár két éve engedélyezik, hogy ebéd után szunyókáljanak húsz percet. Ha akarnak - és közel laknak - haza is mehetnek a kis durmolásra, de ha nem akarnak ezzel fáradni, akkor az íróasztalukra bukva, vagy karosszékükben hortyogva is alhatnak. A város igen engedékeny: ha valaki nem tud aludni, nem rúgják ki - ő ébren is relaxálhat.

"Kezdetben az alkalmazottak kétkedtek abban, hogy az alvással javulni fog munkahelyi teljesítményük - persze nem alvás közben -, ám egyre boldogabbnak tűntek, és egyre jobban kezdtek dolgozni" - idézte a Reuters Vechta város szóvivőjét, Frank Kaethlert.

A település egyébként azért fogott az "alvással pezsdített munkatempó" projektbe, mert túl sok munka jutott túl kevés alkalmazottra. A helyi egészségbiztosító is beszállt a kísérletbe, és külön tanfolyamon okította az alkalmazottakat szunyókálásra - a húsz perc alatti legpihentetőbb szundikálás csínjára-bínjára.

Az Egyesült Államokban egyébként már jóval előrébb tartanak a munkahelyi alvás frontján. Több cég még fedettpályás sátortábort is berendezett alkalmazottainak, hogy zavartalanabbul tudjanak szundikálni.


A világ első méhátültetése     

London/Párizs, 2002. március 7. (MTI-Panoráma) - Méhátültetést hajtottak végre a világon elsőként Szaúd-Arábiában. Bár a műtét két évvel ezelőtt történt, csak most hozták nyilvánosságra. A donor méh egy 46 éves asszonytól származott és egy 26 éves nő kapta.

A szervátültetésre azért került sor, mert a gyermekre vágyó páciens saját méhét súlyos vérzési gondok miatt 1994-ben kivették. A 2000 áprilisában végzett méhtranszplantáció sikeres volt - a hölgy két menstruációs ciklust is megért -, 99 nap után a műtétet végző orvoscsoportnak mégis ki kellett emelnie a fiatal asszony testéből a donor méhet, mert egy vérrög képződött benne, amely súlyos szövetkárosodást okozott.

A szenzációs műtétről, amelyet Dzsiddában hajtottak végre, a Journal of Gynecology and Obstetrics című folyóirat márciusi száma számolt be. A szaúd-arábiai orvoscsoport szerint annak ellenére, hogy a beültetett méh csupán három hónapig funkcionált, a szervátültetés sikeres volt.

A műtét során a legnagyobb problémát az jelentette, hogy az anyaméh vérellátását több száz hajszálvékony ér biztosítja, nem pedig néhány, vastagabb, mint más szervek esetében.

A dzsiddai orvoscsoport szerint a műtét új utat nyithat a meddő házaspárok kezelésében, és elsősorban azoknál a pároknál alkalmazható majd, amelyek vallási vagy erkölcsi okok miatt nem hajlandók igénybe venni a béranyaság intézményét.

A BBC internetes oldala azt nem közölte, hogy a szaúd-arábiai orvosok miért vártak két évet a szenzációs műtét nyilvánosságra hozatalával.


Béremelés helyett munkaköri szószépítés     

London, 2002. március 8. (MTI-Panoráma) - Béremelés helyett inkább munkakörük elegánsabb elnevezésével próbálják boldogabbá tenni alkalmazottaikat a brit cégek. A portásból így lesz "verbális telekommunikációs vezető", az ablakpucolóból pedig "optikai világosítás-hangsúlyozó". Aki jelentkezik a "készletfolytonossági végrehajtó" elnevezésű munkakörbe, az valójában egy raktárban vagy áruházban a polcokra fog pakolgatni álló nap.

Akinek pedig megtetszik a "műszaki higiéniai asszisztens" titulus, az egykettőre azon kaphatja magát, hogy vécét pucol.

Mindezt egy brit munkaközvetító ügynökség tárta fel tanulmányában. A munkaköri szószépítés immár igen elterjedt, és sokan jól is fogadják. A felmérés során megkérdezett 1700 személy mintegy fele értékelte úgy, hogy boldogabbá tette őt régi munkakörének új elnevezése, még akkor is, ha semmi változást sem hozott abban, amit csinálnia kell.


Nem akar "első hölgy" lenni a német főváros "first man"-je     

Berlin, 2002. március 8. (MTI-Panoráma) - Jörn Kubicki 37 éves német orvosnak nincs ínyére, hogy az "első hölgy" szerepét töltse be párja, Klaus Wowereit berlini főpolgármester oldalán.

"Én nem vagyok "first lady," jelentette ki Kubicki a Bild című német bulvárlapban, amely megírta azt is, hogy a férfi gyűrűt hord a jobbkezén, pontosan ott, ahol a jegygyűrűt viselik a hagyományos házaspárok.

"A "first lady" (vagy esetében a "first man") tisztével együttjárna, hogy a párom oldalán részt veszek ünnepségeken és más nyilvános rendezvényeken," mondta az orvos, akinek, úgy tűnik, nem igazán kedvére való ez a szerep.

Kubicki elmondta, hogy a first ladyktől eltérően ő nem vállal reprezentációs feladatokat és nem elnököl jótékonysági egyletekben sem, inkább orvosi hivatásának szenteli magát.

Az EFE jelentése szerint a berlini "first man" elárulta a Bildnek, hogy kilenc éve ismerkedett meg egy bárban élete párjával, és hűségesek egymáshoz a szerelemben.

Klaus Wowereit egy éve, röviddel polgármesterré választása előtt vállalta fel másságát a nyilvánosság előtt, egy szociáldemokrata pártkongresszuson: "Homoszexuális vagyok, na és?!"

Ovációval fogadott szavai azóta az új, toleráns Berlin félhivatalos szállóigéjévé váltak - jegyezte meg a spanyol hírügynökség.


A Haribo-maci 80 éves     

Bonn, 2002., március 9. (MTI-Panoráma) -Kicsinyek és gömbölyűek. Színük zöld, vörös, narancssárga vagy fehér. Életkoruk nem látszik meg rajtuk, pedig Németország legismertebb zseléállatai, a bonni központú Haribo cég által előállított macik idén töltik be 80. életévüket.

A figura megalkotásának gondolata a cég alapítójának agyában fogant. Hans Riegel ugyanis 1922-ben mézgából táncoló medvefigurát készített, hasonlót azokhoz, amilyenek azokban az időkben a vásárok valóságos attrakcióinak számítottak. Az eredeti maci valamivel nagyobb és karcsúbb volt mai utódjánál és 1925-től kezdve édesgyökérből is készítették, a választék pedig az évek során fekete színű macival és különböző más figurákkal bővült.

Követve a trendet, a valamelyest merevnek ható táncoló medve az ötvenes években teddymacivá alakult át, majd 22 milliméteresre zsugorodott össze. Közben pedig egyre nőtt a mézgából és zseléből készült játékfigurák egy főre eső fogyasztása, a "Haribo" maci pedig valóságos jelképe lett ennek az édességnek.

A "Haribo" cég napjainkban világszerte mintegy 6000 embert foglalkoztat üzemeiben, termékeinek reklámozására pedig évente 97 millió márkát fordít.

A mézgamaci receptje évek óta változatlan: szirup, cukor, szőlőcukor, zselatin, és különféle aromák. A keverés aránya azonban ma is féltve őrzött titok. A formába öntött és öt napon át szárított "Haribo"-macikat elkészültük után méhviasszal vonják be és becsomagolva szétküldik a világ minden részébe. A cég európai üzemeit naponta mintegy 80 millió mézgamaci hagyja el.

A cég évkönyvei tanúsítják, hogy a "Haribo"-termékeknek minden időben voltak rajongói. Így például II. Vilmosnak, az utolsó német császárnak tulajdonítják a mondást, hogy a Bonnban készített mézgamacik az első helyen állnak a Weimari Köztársaság termékei közül. A macik neves kedvelői közé számított Albert Einstein Nobel-díjas tudós, Heinz Rühmann színász és Konrad Adenauer, az NSZK első kancellárja is.


Francia "ideológiai toplista": az ökológia minden másnál jobban cseng     

Párizs, 2002. március 9. (MTI-Panoráma) - Azökológia fogalmának pozitív kicsengése van a franciák 68 százaléka számára. A további pozitívnak tartott fogalmak csökkenő népszerűségi sorrendben: szocializmus (57 százalék), baloldal (52), közép (47), s végül a jobboldal (41). Ez derül ki egy több vidéki lap által együttesen elvégzett felmérés Párizsban közzétett eredményéből.

A franciák "ideológiai rangsorolásának" kiderítésére 1987 óta rendszertelen időközökben készített felmérések közül a legutóbbi során a megkérdezettek 23 százaléka ítélte meg negatívan az ökológia fogalmát. Ugyancsak negatívan ítélte meg 30 százalék a szocializmus, 35 százalék a baloldal, 79 százalék a marxizmus és a megkérdezettek óriási többsége, 83 százalék a szélsőjobb - mint politikai irányzat - fogalmát.

Ami a gazdasági tartalmú fogalmakat illeti, pozitív megítélésben részesült a részvétel (75 százalék), a szabad kereskedelem (69), a verseny (68), az euro (67) és az internet (62).

A héten ismertetett felmérést februárban készítették 991 - 18 éves vagy annál idősebb, a lakosság minden rétegéből kiválasztott - személlyel történt beszélgetés során.


Tattoo Expo     

Budapest, 2002. március 9. (MTI) - Tattoo Expo címmel tetováló fesztivál rendeztek a budapesti Petőfi Csarnokban. A tetoválás szerelmesei a különböző studiók művészeinek alkotásaiban gyönyörködhettek kedvükre. Az MTI fotósa a készülő művekből csemegézett a jelen és az utókor számára.


Besenyei Péter a 2002-es műrepülő szezonra készül     

Tököl, 2002. március 8. (MTI) - Besenyei Péter többszörös világ- és Európa-bajnok műrepülő pilóta a 2002-es versenyekre készül. A tököli repülőtéren az Lycoming 580-as repülőgépét az ez évi megmérettetésre készíti fel. A képen: Besenyei szétszedett gépe műszarfala mögött szerel.


Digitális térkép a Marsról     

London, 2002. március 10. (MTI-Panoráma) - Elkészült minden idők legrészletesebb térképe a vörös bolygóról.

A kutatók a Mars Global Surveyor (MGS) felvételei alapján rajzolták meg a térképet, amely készítői szerint nagyon hasznos lesz a Mars meghódítására készülő jövőbeli űrmissziók számára.

A tudósok abban reménykednek, hogy a térkép alapján be tudják bizonyítani: a vörös bolygó felszíne a mai napig állandóan változik.

- Számos, kisebb jelentőségű változást - egyebek között viharos sebességgel száguldó porfelhők kialakulását és megszűnését, valamint az északi és déli pólusok jégsapkáinak növekedését és fogyását - sikerült regisztrálnunk a bolygó felszínén a most elkészült térkép és a Mariner 9 és Viking űrszondák által készített felvételek összehasonlítása révén - mondta Mike Malin, a térképkészítő csoport munkájában részt vevő tudós a BBC internetes oldalának adott interjújában. Hozzátette: homokdűnék mozgására és új vízmosások keletkezésére utaló képeket nem rögzített az MGS. Malin szerint ilyen változások nagyon-nagyon ritkák a vörös bolygó felszínén, egy-két évente talán ha egyszer történik ilyesmi.

A Mars minden részletét feltáró térképsorozat elkészítéséhez összesen három hónapra volt szüksége a kutatócsoportnak: egy hónapig tartott az MGS felvételeinek feldolgozása, és két hónapot vett igénybe az adatok összeállítására szolgáló számítógépes program kifejlesztése.


Meteorit a Marsról     

Tokió, 2002. március 10. (MTI) - Egy 13,7 kilogramm súlyú, a Marsról származó meteoritot találták vasárnap japán kutatók az Antarktiszon.

A "vörös bolygóról" származó meteorit a második legnagyobb a marsi meteorok közül, és a Siova kutatóállomástól mintegy 300 kilométerre, délnyugatra fedezték fel.

A jéggel borított déli kontinensen dolgozó japán sarkkutatók 2000 novembere és 2001 januárja között összesen 3.550, meteoritot találtak ezen a területen. Az "égi kövek" közül kettőről vélik úgy, hogy azok a Marsról származhatnak. Ezt a meteoritokban talált szilikátkristályokra, valamint a bennük lévő, a Mars légkörére jellemző gázokra alapozzák. A meteoritokban talált ásványok némelyikéről a kutatók feltételezik, hogy hosszú időn keresztül vízzel voltak kapcsolatban. Ez pedig közvetett bizonyíték arra, hogy a Marson valaha óceánok létezhettek.

A Marsról származó meteoritokat kívülről vörös salak borítja, míg belsejük sötétzöld. A kutatók a meteoritok "életkorát" legalább 8,7 millió évre becsülik. A Marsról származó eddigi legnagyobb meteoritot éppen negyven éve fedezték fel, ennek tömege mintegy 18 kilogramm.


Nagyvárosok - életminőségi rangsor: Zürich és Bécs az élen     

London, 2002. március 10. (MTI) - Európai városok, Zürich és Bécs vezeti a világ nagyvárosainak életminőségi rangsorát, legalábbis a londoni William Mercer személyzeti tanácsadó által összeállított, vasárnap közzétett listán. A vizsgált 215 világváros közül a harmadik helyen a kanadai Vancouver áll.

A rangsor negyedik helyén Sydney, az ötödiken Genf található. Németországban Frankfurtban lehet a legjobban élni, a város az új-zélendi Aucklanddel és a dán fővárossal, Koppenhágával együtt holtversenyben hatodik-nyolcadik helyezett. A lista kilencedik és tizedik helyén Bern, illetve München áll.

A vizsgálat során a világ nagyvárosait 39 kritérium szerint értékelték: számításba vették egyebek között a politikai és gazdasági helyzettől kezdve az egészségügyi ellátás színvonalán, a szórakozási lehetőségeken át az iskolai, lakhatási és környezetvédelmi állapotokat. Az értékeléssel a William Mercer elsősorban a multinacionális cégek számára kíván segítséget nyújtani.

A 215-ös lista utolsó helyein a kongói Brazzaville, a közép-afrikai Bangui, szudáni Kartúm és az iraki Bagdad áll.

A brit főváros, Washingtonnal és New Yorkkal együtt mindössze a 41. helyre tudott felkapaszkodni, míg Tokió a 25., Párizs a 31. helyet kapta.


Fél kilométeres menyasszonyi fátyol     

Memmelsdorf, 2002. március 11. (MTI-Panoráma) - Fél kilométeres menyasszonyi fátyollal érkezett esküvőjére egy 21 éves nő a németországi Memmelsdorfban, hogy bekerülhessen a Guinness Rekordok Könyvébe.

Sabine Nagel - az újdonsült menyecske - egy bambergi varrónővel készíttette tüllből a fátylat, amely 500 méteres hossza ellenére csupán hét kilót nyom. A menyasszonyi fejék ötezer euróba került, Bettina Sahlender varrónő fél éven át dolgozott rajta.

Arról nem szól a jelentés, hogy a menyasszony végig önerőből húzkodta-e fátylát, vagy akadtak-e fátyolhordozói, no meg, hogy hányan léptek rá - mármint a fátyolra


Műholdas karkocsmajelző és hazaútlelő    

London, 2002. március 12. (MTI-Panoráma) - Műholdas karkocsmajelzőt és hazaútlelőt fejlesztettek ki Nagy-Britanniában. A nagyon fejlett technológiával működő kocsmabetájoló szerkezetet a kocsmára szomjúhozó a csuklójára szíjazva hordhatja, akár egy karórát.

A készülék meghatározza a kocsmázni vágyó helyzetét, ezt továbbítja a megfelelő műholdnak, amelyről azután pillanatokon belül visszaérkezik a karkocsmajelzőre a kínálat, méghozzá választékosan: nem csak a legközelebbi, hanem rögvest a négy legközelebbi kocsma címe.

A készülék egyúttal hazaútlelő is: segít a kapatosaknak meglelni, merre van otthonuk. A karkocsmajelző a Bristol Egyetem két feltalálójának, Cliff Randellnek és Henk Mullernek köszönhető.

- A készülék képes felismerni gazdájának hangját, és a próbákon tökéletesen működött. Azt azonban még nem tudjuk, hogy hány pint sör felismerőképességének hanghatára, avagy részegségi hallásküszöbe - idézte a Sun című brit lap Randellt.


Teréz anyáról nevezték el a tiranai repteret     

Tirana, 2002, március 12. (MTI) - Teréz anyáról, az 1997-ben elhunyt Nobel-békedíjas albán misszionárius nővérről nevezték el a tiranai repülőteret. Ezt Pandeli Majko albán kormányfő szóvivője jelentette be Tiranában, közölve: a kabinet parlamenti képviselők egy csoportjának javaslatára hozott ilyen döntést.

Teréz anya alapította 1950-ben Kalkuttában a Szeretet Misszonáriusai rendet, s a missziós nővért 1979-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki. Agnes Gonxha Bojaxhiu néven 1910-ben született Szkopjéban, 1950-ben vette fel a Teréz anya egyházi nevet, és kapta meg az indiai állampolgárságot.

Az albán képviselők az eddig Rinas néven emlegetett tiranai repülőtér átkeresztelésével Teréz anya személyiségnek nagyságát kívánták megörökíteni. Kezdeményezésükben emlékeztettek arra, hogy Albániának csak két igazán történelmi személyisége van, Teréz anya és Szkander Bég (a híres hadvezér a XV. században népfelkelés élére állt és kivívta hazája szabadságát a török hódítókkal szemben).


Nyugtatózzák a jeruzsálemi kutyákat     

Jeruzsálem, 2002. március 12. (MTI-Panoráma) - Nyugtatóval kezelik az erőszakos cselekmények miatt egyre idegesebb kutyákat Jeruzsálemben. Az ebek közül egyre többön lesz úrrá a pánik, vonyítanak, reszketnek, "éhségsztrájkolnak", "bevizelnek" a mind gyakoribb izraeli-palesztín fegyverropogás hallatán.

Izraeli állatorvosok szerint 1991, a Tel-Aviv elleni iraki Scud rakétatámadások óta nem volt ennyi idegbeteg kutya az országban.

Az ebek főképp váliumot kapnak nyugtatóként.


A sikeres Hubble-misszió után földet ért a Columbia űrrepülőgép     

Cape Canaveral, 2002. március 12. (MTI) - A Hubble űrteleszkóp javítási munkálatainak végeztével kedden földet ért a Columbia űrrepülőgép a floridai Cape Canaveralban, a Kennedy űrközpont területén.

Az űrrepülőgép hét tagú amerikai legénysége összesen tizenegy napot töltött az űrben: a szerelési munkák során az asztronauták kicserélték az űrteleszkóp mindkét napelemtábláját és energiaszabályozó egységét, továbbá egy olyan kamerát is elhelyeztek rajta, amely elődjénél tízszer élesebben "lát". A felújított űrtávcsövet ötnapos szerelési munka után szombaton bocsátották ismét útjára az űrhajósok.

A tervek szerint az űrsiklót 2004-ben újra a világűrbe küldik, hogy legénysége ismét javításokat végezhessen az űrteleszkópon, amely majd 2010-ig vizsgálódik az űrben. Az űrtávcső utódját 2009-ben indítanák a világűrbe.


Megtalálták Menelaosz spártai király palotájának maradványait ? - egyes szakemberek még vitatják

Athén, 2002. március 13. (MTI) - Görög részektől származó információk szerint megtalálták Menelaosz spártai király palotájának maradványait. Tudományosan azonban még nem bizonyított a Homérosz által megénekelt Menelaosz trójai király és felesége, Heléna palotájának állítólagos felfedezése.

Egy görög régész már két héttel ezelőtt megerősítette, hogy a dél-görögországi Spárta közelében kiásta egy homéroszi időkből való palota alapjait, amely Menelaosz akkori spártai királyé lehet. Egy 32 méter hosszú és 12 méter széles épület alapjairól van szó, amely igen hasonlít az ókori Mükéné város ásatásainál talált leletekre - közölték.

Menelaosz és szépséges felesége történetét Homérosz örökítette meg Iliász című eposzában: a spártai király miután feleségét Párisz, a trójai királyfi megszöktette, testvérével, Agamemnónnal sereget gyűjtött Trója ellen, amelyet tíz évi ostrom után elfoglalt. A háború borzalmai után Menelaosz megbocsátott Helénának. Hazaútjukon szörnyűséges viharba keveredtek, és csak hosszas bolyongás után tértek haza Hellaszba.

A görög kulturális minisztérium szóvivője azonban szerdán közölte, Evángelosz Venizelosz görög kulturális miniszter az elmúlt két hétben többször is visszafogottságra szólította fel az érintett feleket.

Görögország Központi Régészeti Tanácsa az elkövetkező hónapokban mindenestre alaposan meg fogja vizsgálni a Spárta közelében felfedezett leleteket, és csak azután tudható majd, valójában miről van is szó.


Csótányos tészta, kukacsült, szöcskekuszkusz - ínyenceknek     

Berlin, 2002. március 14. (MTI) - Csótányos tésztával, szöcske- és sáskakuszkusszal, kukacsülttel várta a virsliket és kolbászokat már unó vendégeit egy berlini étterem.

Lars Scheuble séf annyira megelégelte a német konyha szokvány étkeit, hogy gondolta, rovarokkal és férgekkel színesíti a kínálatot - bár egyelőre csak három napon át tette. Hosszú sorok ugyan nem kígyóztak a tücsköt-bogarat kínáló Soda étterem előtt, nagy visszaesést azonban nem okozott a forgalomban az újítás, és sokan belekóstoltak az afrikai és ázsiai csemegékbe.

Scheuble szerint az embereket határozottan izgalomba hozták a bogaras napok. Ráadásul eddig senki sem panaszkodott gyomorrontásra, idézték a szakácsot a hírügynökségek.


Államfői mikronyugdíjrekord    

Minszk, 2002. március 14. (MTI-Panoráma) - Minden idők legalacsonyabb exállamfői nyugdíja címszóval akar bekerülni a Guinness Rekordok Könyvébe Sztanyiszlav Suskevics volt fehérorosz elnök. Esélyei igen jók, hála mindössze 1 dollár 80 centes - azaz még ötszáz magyar forintnál is csekélyebb - öregségi járadékának.

A kisnyugdíjas, sőt, egyenesen "bonsainyugdíjas" exelnöknek a Guinness rekordhoz papíron kell bizonyítania járandóságának összegét. Suskevics ezért nemrégiben keresetet nyújtott nyugdíjemelést követelve, ám abban bízva, hogy a minszki bíróság elutasítja kérelmét és indoklásában feketén-fehéren leírja az összeget. A volt államfőnek nem kellett csalódnia: nem kapta meg az emelést, viszont bírósági papírral tudja dokumentálni nyugdíjának összegét.

A kelet-európai országot 1991 és 1994 között irányító Suskevics öregségi járadéka 3290 rubel (1 dollár 80 cent), amely megfelel a 90-es évek elején folyósított átlagfizetés 75 százalékának.

A volt államfő nyugdíját soha nem korrigálták, jóllehet az elmúlt időszakban Fehéroroszországban az infláció éves mértéke elérte a 300-500 százalékot - jegyezik meg a hírügynökségek.


Csaknem másfél méteres krumplióriást ástak ki Kínában

Hongkong, 2002. március 14. (MTI-Panoráma) - Óriási méretű, 1,4 méter hosszú édesburgonyát ástak ki a földből a Kína déli részén fekvő Makaóban.

A meglepett munkások árokásás közben bukkantak a hatalmas krumplira - írta a South China Morning Post című angol nyelvű hongkongi újság. A gigászi gumót ki akarják állítani. Az édesburgonyák (batáták) rendszerint csupán 15 centiméteresek.


Nem tarthatja lefagyasztott szüleit tovább kastélya pincéjének mélyhűtőjében     

Saumur, 2002. március 14. (MTI-Panoráma) - Nem tarthatja lefagyasztott szüleit tovább kastélya pincéjének különleges mélyhűtőjében az a francia fiatalember, aki orvos apja végakaratának megfelelően hibernálta őket remélve, hogy az orvostudomány fejlődésével egyszer ismét életre keltheti és meggyógyíttathatja felmenőit.

A saumuri fellebbviteli bíróság úgy döntött: a fiatalembernek el kell temetnie édesapját, az idén februárban elhalálozott Raymond Martinot-t és édesanyját, Monique Martinot-t, aki 1984-ben hunyt el rák következtében. A bíróság ítélete szerint a hatóság erővel is érvényt szerezhet a döntésnek, ha Rémy Martinot ellenállna.

A biológiai és orvosi tanulmányokat folytatott idősebb Martinot felesége 18 éve bekövetkezett halála után a család tulajdonában lévő preuili kastély pincéjében kialakított egy különleges, két személy részére tervezett és folyamatosan mínusz hatvan fokot biztosító mélyhűtőt, hogy abban fagyassza le szeretett házastársát. Raymond Martinot szilárdan hitt abban, hogy az orvostudomány néhány évtizeden belül újra életre tudja majd kelteni a jégben konzervált holttesteket.

A francia törvények értelmében a természetes körülmények között elhunytakat hat napon belül el kell temetni, illetve hamvasztani, kivételt ez alól csak azok az esetek képeznek, amikor egy vizsgálóbíró esetleges gyanús körülmények miatt a temetés elhalasztása mellett dönt.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...