Az MTI híreibõl - 2002.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 06

( 2002.)

 

Légycsípéssel is terjedhet a HIV-vírus ?     

London/Göttingen, 2002. március 15. (MTI-Panoráma) - Német kutatók lehetségesnek tartják, hogy az AIDS megbetegedést előidéző HIV-vírust a majmokról egy légyfajta, a Stomoxys calcitrans vitte és viheti ma is át az emberre. A göttingeni Max-Planck-Intézet Gerhard Brandner vezette kutatócsoportja azzal indokolja feltevését, hogy ez a légyfajta szokatlan módon szívja áldozatai vérét: miután felsérti a bőrt és megszívja magát, tovább szállva, a következő áldozaton ejtett sebbe okádja egy részét az előzőleg felszívott vérnek.

Ez a folyamat annyiszor ismétlődik, ahányszor a légy táplálékot vesz magához. Különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból az afrikai piacokon tartózkodó emberek, ahol frissen leölt majmok húsát árusítják. A majomhúst ugyanis ellepik az ilyen legyek.

Gerhard Brandner más kutatók által kétkedéssel fogadott teóriája a New Scientist brit tudományos magazin és a Naturwissenschaften című német szaklap legújabb számában olvasható.

A kétkedők közül David Mabey londoni professzor kifejtette: "Érdekes elmélet, de semmi több. Az ilyenekkel az a gond, hogy elterelik a figyelmet az elsőrendű fontosságú üzenetről, amely így hangzik: a fertőzések 90 százaléka szex által terjed egyik emberről a másikra, vagy anyák viszik azt át gyermekükre. Az üzenet tehát az, hogy védekezzünk a nemi érintkezéskor, ahelyett, hogy légycsípés esetleges veszélye miatt aggódnánk".

Beatrice Hahn, az alabamai (USA) egyetem kutatója, aki 1999-ben elsőnek adott hírt csimpánzoknál felfedezett, az AIDS-hez hasonló fertőzésekről, kijelentette, hogy további bizonyítékok hiányában nem kell komolyan venni a német teóriát. Nincs hiány arról szóló feltételezésekben, hogy miként ugrott át a (HIV) vírus az emberre, s a légyelmélet csupán egy újabb ezek közül - jelentették a hírügynökségek.


Páncélajtó a pilótafülkékre     

Montreal, 2002. március 16. (MTI) - Páncélajtókkal kell megvédeni a nagyobb utasszállítók pilótafülkéit a Nemzetközi Polgári Légiközlekedési Szervezet (ICAO) szerint. Az ICAO, az ENSZ szakosított szerve pénteki montreali tanácsülésén - mint arról az egyik európai küldöttség tájékoztatott - olyan döntést hozott, hogy a 60 személyesnél nagyobb, a 45 tonnánál nehezebb repülőgépek pilótafülkéjét kell ellátni páncélozott ajtóval 2003. november 1-jéig.

A kisebb, regionális járatokon közlekedő gépek esetében ez a terrorizmusellenes óvintézkedés csak "ajánlott" lenne az AFP értesülése szerint.

A biztonság növelését célzó lépésekre a 187 tagállamot tömörítő ICAO Közgyűlése hatalmazta fel vezető szervét, az Állandó Tanácsot februári, ugyancsak Montrealban megtartott ülésszakán, az Egyesült Államok elleni, tavaly szeptember 11-i terrortámadások nyomán.


Liza Minnelli 56 évesen negyedszerre is megházasodott     

Kárpáti János jelenti: ld: Washington, 2002. március 17. (MTI) - Az 56éves Liza Minnelli szombaton kimondta a boldogító igent a 48 éves David Gestnek, egy 147 esztendővel ezelőtt épült - vagyis amerikai viszonylatban már nem is olyan nagyon fiatal - New York-i templomban.

A színésznőnek ez a negyedik, a koncertszervező Gestnek viszont az első házassága.

A manhattani Ötödik sugárúton található Marble Collegiate Church falai aligha láttak még együtt ennyi hírességet. A két nyoszolyólány Elizabeth Taylor és Marisa Berenson színésznő volt, a násznagyok szerepét pedig Michael Jackson és testvére, Tito Jackson alakította.

A Jackson-fivérek gyermekkori barátai Gestnek, aki tavaly szeptemberben a Madison Square Gardenben szervezett koncertet Michael Jacksonnak.

Az esküvőn megjelent Mia Farrow, Gina Lollobrigida, Petula Clark, Diana Ross, Elton John, Michael és Kirk Douglas, Anthony Hopkins, Andrew Lloyd Webber és még sokan mások. A művészvilágon kívülről érkező meghívottak egyik legillusztrisabb képviselője Donald Trump ingatlanberuházó volt.

A templomi ceremónia utáni fogadáson, a Wall Streeten található Regent szállóban a zenés műsor előadói között is szerepeltek olyan nevek, mint például Gloria Gaynor.

Liza Minnelli fehér esküvői ruháját Bon Mackie tervezte. A Tony- és Oscar-díjas művésznő, a Kabaré feledhetetlen főszereplője, Judy Garland lánya meglehetősen lefogyott a korábban róla közzétett fényképeken tükröződő állapothoz képest.

Az elmúlt két esztendő súlyos megpróbáltatásokat hozott Minnellinek: gerinc- és csípőműtét, vírusos agyhártyagyulladás, a beszédképesség csaknem elvesztése majd annak visszaszerzése, a fájdalomcsillapítókhoz hozzászokott szervezet gyötrelmei, a súlyproblémák - mindezekkel a háttérben elmondható, hogy a színésznő valósággal kivirult erre az alkalomra.

Liza Minnelli első férje Peter Allen énekes volt, akivel 1967-től kezdve hét esztendőt töltött együtt. Utána következett Jack Haley filmes, majd Mark Gero szobrász - ez a harmadik házasság 13 évig tartott, és 1992-ben ért véget.

David Gestről pedig azt mondta Mickey Rooney színművész, az esküvőre menet: "Meg kell próbálnia. Amíg próbálkozik, addig jó. A boldogság megfoghatatlan dolog. Jó szerencsét kívánunk nekik."


Hét fivér frigye hét nővérrel     

Iszlámábád, 2002. március 18. (MTI-Panoráma) - Kétszer hét édestestvér házasságkötésének színhelye volt a hét végén egy pakisztáni falu: hét fivér vett nőül hét nővért.

A menyasszonyok és vőlegények amúgy rokonságban álltak már korábban is, mivel unakotestvérek.

Mostantól mindegyik fivér sógora is mindegyik bátyjának és öccsének, no meg mind a hét nővér sógornője mindegyik húgának és nővérének.

A kétezer meghívott vendég egy hektárnyi terület fölött külön erre a célra kifeszített ponyva alatt ünnepelte a hét ifjú párt.

Pakisztánban nem ritkák az ehhez hasonló rokonházasságok.


Utcajegy Prágában az Arany utcácskába     

Prága, 2002. március 18. (MTI-Panoráma) - Jegyre "adják" immár a sétát a prágai Vár nevezetességébe, az Arany utcácskába - amely aranyművesek utcájaként is ismert.

A hét végén első ízben kértek 40 cseh korona (1,266 eurót) belépti díjat a középkori hangulatú utcára kíváncsi turistáktól.

A prágai rádióban egy illetékes kifejtette: a jegyrendszer az egyetlen lehetőség arra, hogy valamelyest szabályozni tudják a turisták áradatát a szűk zsákutcában. Prága városának világhírű kulturális kincse már jó ideje a külföldi turisták példátlan rohamát kénytelen elviselni.

A legendával ellentétben a festői külsejű utcácska 16 kicsiny házában soha nem laktak alkimisták, hanem kézművesek és a várat védelmező lövészek otthonai voltak. Rövid ideig a világhírű író, Franz Kafka (1883-1924) is az aranyművesek utcájában lakott.


A brit prostituáltak belépnének a kazánkovácsok szakszervezetébe     

London, 2002. március 18. (MTI-Panoráma) - A Szex Munkásnői Nemzetközi Szakszervezethez tartozó brit örömlányok úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a brit szakszervezetekhez: belépnek a GMB-be, amely negyedik tagszervezete a brit szakszervezeti konföderációnak, a TUC-nak.

Teszik ezt annak érdekében, hogy emelkedjenek béreik és javuljanak munkakörülményeik - írta a The Times című brit lap.

A GMB eredetileg a kazánkovácsok érdekvédelmi szervezete volt, ma azonban zömmel oktatási kisegítő személyzetet, mérnököt, ipari munkást, szállodai és kaszinóalkalmazottakat kovácsol egységbe. Most tovább színesedhet tagállománya a szexiparban dolgozókkal: prostituáltakkal, hastáncosnőkkel, az erotikus masszázs művelőivel.

A szakszervezet szóvivőjének nyilatkozata alapján a GMB fogadókész: "Sok olyan terület van, ahol javítani tudnánk a szexipar dolgozóinak munkafeltételeit - mondta Lisa Venes - Itt van mindjárt a munkaidő, amely sokuknál teljesen szabályozatlan. Tudnánk segíteni a szextelefon-központokban dolgozó operátoroknak és a szexuális játékokat gyártó üzemek munkásainak is, akik minimálbérért dolgoznak."

A szakszervezet egyéb segítségek mellett felajánlja új tagjainak önvédelmi tanfolyamok indítását, ingyenes ügyvédi segítséget és tanácsadást azoknak, akik el akarják hagyni a pályát.


Szoptatós mozi     

Santander, 2002. március 19. (MTI) - Szoptatós mozielőadásokat tartanak kismamáknak a spanyolországi Santanderben. A Los Angeles nevű filmszínházban minden hónapban egyszer kisbabáikkal együtt, ráadásul kedvezményes jegyárért vehetnek részt a délutáni előadáson a kismamák.

Nem kell rohanniuk, ha eljön a szoptatás ideje, a film közben babájukat nyugodtan táplálhatják. A mozi tulajdonosa szívesen alakítja át ilyenkor a termet, amely valóságos bölcsődévé válik és jóízű cuppanásoktól hangos. A moziban még pelenkázókat is csatasorba állítanak.

Szoptatós mozielőadás eddig még sehol nem volt Spanyolországban, a világban azonban nem teljesen ismeretlen. Ausztráliában hasonlóan működik néhány mozi. A kezdeményezés mögött az UNICEF, az ENSZ gyermekalapja és a Buena Leche (Jó tej) egyesület áll.

Spanyolhonban nagy sikere van a "Moziban a kisbabáddal" mozgalomnak, amely jól mutatja a fejlődést. Még sokan vannak, akik emlékeznek a ma már szerencsére távoli időkre, amikor a környék asszonyai Madridban a Santa Cruz téren szoptató dajkának ajánlkoztak tehetős családok csecsemői mellé.


Nyolcméteres cápát fogtak az Adrián     

Zágráb, 2002. március 19. (MTI-Panoráma) - Nyolc méter hosszú cápa gabalyodott bele egy horvát halász hálójába az Adrián, Senj helység partjai előtt. Az ilyen, mintegy tonnányi súlyú cápa felette ritka vendég az Adrián - mutatott rá a hírrel kapcsolatban Ivo Jardas halbiológus.

A cápát sikerült hálóstól kiemelni a partra.


Japánban él és 114 éves a világ legidősebb asszonya     

Tokió, 2002. március 20. (MTI) - A 114 éves japán Hongo Kamato vált a világ legidősebb asszonyává, miután elhunyt az előző csúcstartó, egy nála is idősebb amerikai matróna. Jelenleg a világ legidősebb férfia is japán: Csugandzsi Jukicsi, aki - ha minden jól megy - szombaton ünnepelheti 113. születésnapját. Egyébként a világon Japánban a legmagasabb a születéskor várható élettartam.

Az eddigi női csúcstartó, az amerikai Maude Farris-Luse 115 évet és 56 napot élt, és hétfő este hunyt el az egyesült államokbeli Michigan állam egyik kórházában tüdőgyulladás következtében - jelentették szerdán hírügynökségek.

Farris-Luse halála óta a japán Hongo Kamato a világ legidősebb asszonya. Hongo 1887. szeptember 16-án született a Japán déli részén fekvő Kagosima kormányzóságban és máig is ott él. Az új korrekorder beszélni és önállóan járni már nem tud, de amúgy jó egészségnek örvend és jó étvággyal eszik - mesélte szerdán 78 éves lánya.

Japánnak ugyanebben a kormányzóságában élt egyébként Sigecsio Izumi is, aki a Guiness rekordok könyve szerint a leghosszabb életkort érte meg: a japán férfi 120 éves és 237 napos korában hunyt el 1986-ban.

Egyébként a világon Japánban a legmagasabb a születéskor várható élettartam: a szigetországban a férfiak átlagosan 77,72 évet, a nők pedig 84,6 évet élnek, az utóbbiak 5 százalékának jó esélye van arra, hogy megérje a századik életévet.


Feltámasztásig Amerikában jegelve ?     

2002. március 21. (MTI-Panoráma )- Lehet, hogy Amerikába "költözik" a lefagyasztott francia házaspár, miután a saumuri bíróság a múlt héten úgy döntött, hogy francia földön nem nyughat tovább a jégben, s a földben a helye. Az ítélet hallatán egy coloradói polgármester felajánlotta, hogy menedéket nyújt a párnak.

A Loire-vidéki Nueil-sur-Layon kastélyának kriptájában 18 éve várja jégbe fagyva a földi feltámadást, illetve feltámasztást a várúr 48 évesen elhunyt felesége, Monique Leroy. Hűséges férje, doktor Raymond Martinot biológus annak idején azért helyezte hitvese holttestét a családi kriptában felállított, mínusz 60 fokos hideget gerjesztő rozsdamentes hűtőládába, mert rendíthetetlen meggyőződése volt, hogy a tudomány rövidesen képes lesz imádottját új életre kelteni.

Idén februárban aztán a 80 éves kort megélt Martinot doktor is jobblétre szenderült. De utolsó percéig hitt abban, hogy ha testét nem szolgáltatja ki a földi férgeknek, van reménye a feltámadásra. Mármint itt, a földi árnyékvilágban.

Végrendeletében meghagyta fiának, hogy őt magát is néhai felesége mellé "temessék" - a fridzsiderbe. Fia teljesítette végakaratát, s ezzel elkezdődött Martinot doktor halál utáni kálváriája.24 nappal az orvos elhunyta után a saumuri döntőbíróság a helyi prefektúra megkeresésére határozatban mondta ki, hogy véget kell vetni a kastélyban uralkodó "illegális állapotoknak", Martinot-t és feleségét a francia törvények előírásai szerint kell örök nyugalomra helyezni. Fia eldöntheti, hogy szülei felengedett holttestét földbe temeti, vagy elhamvasztja. Harmadik variáció az érvényben lévő rendelkezésekben nem szerepel.

A kategorikus ítélet váratlanul érte az ifjú Rémy Martinot-t. A "kastélykripta titka" annyira közismert volt, hogy a vidékre ellátogató turistacsoportok évek óta programszerűen keresték fel a helyi látványosságot. Maga Raymond Martinot kalauzolta el őket az ősi sírboltba, s lebilincselően tudta előadni Vernétől kölcsönzött ötletének tudományos megalapozottságát.

18 évig senki nem bolygatta a helyzetet, pedig az elöljáróságon eddig is tudták, hogy az orvos annak idején csak arra kért engedélyt, hogy saját magánbirtokán és ne köztemetőben helyezhesse el az elhunyt kedves földi maradványait, de mélyhűtésről nem volt szó.

Fia viszont a semmitőszékig is hajlandó elmenni, hogy eleget tegyen apja végakaratának. Egyelőre úgy látja, hogy a saumuri ítélet csatavesztés, de a háború még nem dőlt el. És lehet, hogy neki lesz igaza. Egy amerikai kisváros, a Colorado állambeli Nederland polgármestere a napokban felajánlotta, hogy - a "feltámadásig" - menedéket nyújt a fantáziátlan francia törvények által elporladásra ítélt párnak. Amerikában nem tiltják az örök élet reményének jegelését. A nederlandiak pedig különös rokonszenvvel viseltetnek az élet szerelmesei iránt. 1989-ben egy norvég mélyhűtöttet fogadtak be.


Ötzi kézitusában halt meg     

Róma/London, 2002. március 22. (MTI-Panoráma) - Nem nyílvessző végzett Ötzivel, hanem heves közelharcban vesztette életét a tiroli Alpokban talált újkőkori vadász. Ezt állítják az 5300 éve jégbefagyott ember testét vizsgáló olasz orvosok, akik nemrégiben mély vágást fedeztek fel Ötzi jobb kezén. A kutatók feltételezése szerint a sebet valószínűleg halála előtt néhány órával, egy heves kézitusa alkalmával kapta a vadász.

A korábbi álláspont szerint az újkőkori vadász halálát egy nyílvessző okozta, ami a hátába fúródott.

Ötzi, miután eltalálták, a földre bukott, kivérzett, holttestét pedig lassan befedte a hó és a jég.

A kézitusa-hipotézist felállító orvoscsoportot irányító Eduard Egarter Vigl szerint a kézsérülés arra utal, hogy Ötzi kemény ellenállást tanúsított támadójával szemben. - Most már sejtjük, hogyan halt meg Ötzi, de a pontos körülményeket még mindig homály fedi - mondta Vigl. A tudós azután kezdte alaposabban vizsgálni a jégbefagyott ember kezét, hogy Alois Pirpamer hegyivezető megemlítette: Ötzi megmerevedett kézfejének tartása arra utal, hogy kést szorongatott benne halála előtt. (Pirpamer volt az egyike azoknak az embereknek, akik eredeti környezetében láthatták még a jégbefagyott Ötzit.)

Ötzi a dél-tiroli Ötz-völgyről kapta nevét, ahol 1991-ben német turisták rátaláltak, s övé a ma látható legrégibb és legjobban konzervált emberi test a világon. Az 1 méter 59 centiméter magas, 40 kilós férfi körülbelül 46 éves korában halt meg. A belében talált izomrostok arról árulkodnak, hogy utolsó vacsorája kecskehús lehetett. Hajának magas réz- és arzéntartalma arra enged következtetni, hogy rézolvasztással foglalkozhatott - olvasható a BBC honlapján.xA múmiát jelenleg az olaszországi Bolzano múzeumában őrzik.


A mélytengerfenéki baktériumok léte is bizonyíthatja a Földön kívüli életet ?     

London/Texas, 2002. március 23. (MTI) - Lehet-e élet a Földön kívül ? Erre a kérdésre adhat magyarázatot azoknak a baktériumoknak a létezése, amelyek napfény, széndioxid és oxigén nélkül élnek Dél-Amerika partjai mellett, tengerfenék alatti rétegekben.

Amerikai tudósok szerint ezek a rendkívüli körülmények között élő baktériumok - amelyeknek egyes fajtái 800 méter mélyen élnek a tengerfenék alatt - alkotják a Föld élővilágának 10-30 százalékát.

Jack Baldauf, a dél-amerikai mélytengeri fúrásokat végző csoport vezetője szerint a tengerfenék alatti baktériumok vizsgálatával a tudományos világ választ adhat arra a kérdésre: lehet-e élet olyan távoli bolygókon, amelyeknek légköre, felszíne nem alkalmas a földi élőlények számára, illetve csak ilyen "mélytengerfenéki" baktériumok képesek élni rajtuk.


Ágyban fekve mentek munkába     

Lommen, 2002. március 23. (MTI) - Kényelmesen ágyban fekve ment munkába az alvás nemzetközi napján a 32 éves Frank Schoofs és 27 éves barátnője, Carina Verbiest Belgiumban.

A párnak a kisujját sem kellett mozdítania azért, hogy eljusson munkahelyére, mivel egy helyi rádióállomás nagy üvegablakokkal ellátott teherautón vitette dolgozni a Carinát és Frankot - számolt be pénteken a Het Laatste Nieuws című lap.

A fuvar-projektnek a "Kialudva munkába" elnevezést adták. A pizsamás pár egyébként útközben egy pillanatra sem hunyta le a szemét: szüntelenül integetni volt kénytelen a bámészkodóknak, és így mégiscsak meg kellett mozdítania a kisujját, a többiről nem is beszélve.


Az utolsó inka erőd - páratlan régészeti felfedezés Dél-Peruban     

Lima, 2002. március 23. (MTI-Panoráma) - Magányos citadellát találtak nemrégiben az Andok szívében, Peru déli részén, Cuzco, az egykori inka birodalom fővárosának közelében a régészek és azt tartják róla, hogy valószínűleg ez volt az utolsó inka fellegvár, amely ellenállt a spanyol hódítóknak 1572-ben bekövetkezett bukása előtt. (Képünk illusztráció.)

A Corihuayrachinának nevezett fellegvár mintegy 35 kilométerre dél-nyugatra fekszik az 1911-ben felfedezett legendás Machu Picchutól, területe 6 négyzetkilométer, s egy hegycsúcson áll 3300 méter magasságban, amelyet 5000 méternél is magasabb csúcsok vesznek körül. A több száz rom között kör alakú lakóházakat, élelmiszerraktárakat, vallási szertartások helyeit, temetőket, utcákat, vízvezetékeket, teraszokat, valamint egy csonka piramist találtak - jelentették a hírügynökségek.

Ez a felfedezés fontos lépést jelenthet az elpusztult legnagyobb dél-amerikai indián civilizáció megismerésében. A régészek, az angol Peter Frost, a perui Afredo Valencia Zegarra és az amerikai Scott Gorsuch szerint Manco császár 1536-os lázadása után erre a környékre menekült, és még 36 éven át irányította az ellenállást a konkvisztádorokkal szemben, miközben érintetlenül megőrizte e kultúra hagyományait, az európai civilizációval való legkisebb érintkezés nélkül.

Az újonnan felfedezett citadella valóságos krónikása lehet az inka birodalomnak a kezdetektől a bukásig. A spanyolok soha nem tudták bevenni a rendkívül nehezen megközelíthető építményrendszert, amelyet a védők egy idő után - eddig ismeretlen okból - elhagytak. A birodalom bukása után feledésbe merült, a környék gyér lakossága titokban tartotta. Nem is tudtak róla egészen 1999-ig, amikor Frost felfedezte e kietlen tájon.

Az 56 éves író-fotográfus Frost, aki Cuzcóban él több mint 30 éve, úgy véli, hogy az inkák két okból választották ezt a helyet: egyrészt ezüstbányák vannak a közelben, másrészt pedig a környezet nagyszerűen megfelelt pompázatos vallási ünnepségeknek azáltal, hogy köröskörül hófödte csúcsokat lehet látni. Az inkák valószínűleg e csúcsokat imádták. Ugyanakkor a hely alkalmas volt a napciklusok megfigyelésére is, amelyen naptáruk alapult.


Rajzoljon és megmondjuk, mitől fáj a feje !     

Chicago, 2002. március 22. (MTI-Panoráma) - A gyermek- és serdülőkorú fejfájósak rajzai értékes segítséget nyújthatnak a diagnózis megállapításához. Erre a következtetésre jutottak amerikai gyermekideggyógyászok abból a kísérletből, amelynek során gyötrő fejfájásban szenvedő 226 gyermek és serdülőkorú rajzaiból csaknem ugyanolyan pontosan meg tudták határozni a fejfájás súlyosságát és jellegét, mint hagyományos klinikai vizsgálatokkal.

Megállapításaik az esetek nagy részében egyeztek a klinikai elemzésekkel. Ez a módszer rendkívül értékes és csak csekély anyagi ráfordítást igényel - állapította meg Carl Stafstrom, a wisconsini egyetem professzora, a kísérlet vezetője a "Pediatrics" tudományos magazin márciusi számában.

A professzor szerint ez a módszer ugyan nem teszi feleslegessé az alapos orvosi vizsgálatot, de fontos támpontokat adhat a vizsgálati eredmény alátámasztásához vagy magyarázatához. A képek főleg azoknál a gyermekeknél különösen hasznosak, akik gyakran csak nehezen tudják szavakban elmondani tüneteiket.

A kísérleti rajzok egyikén például egy tízéves fejfájós gyermek fájdalmát gonosz kinézésű ember lerajzolásával fejezte ki, aki egy nagy emberi főben dobol. Egy kilencéves gyermek vésőt és kalapácsot rajzolt, amint azok egy emberi fejet hasogatnak.

A kísérletet ismertető tanulmány arra is rámutat, hogy a diagnózis megállapításához használt többlet-eszköz, a rajzolás nem jelent nagyobb megterhelést a gyermekek számára.

- A gyermekek nagy részének a fejfájás lerajzolása inkább kellemes gyakorlat, amely lehetővé teszi a számukra, hogy kifejezzék szimptómáikat és érzéseiket, ugyanakkor pedig elősegítheti fájdalmaik okának jobb megismerését - idézett az AP a magazinban megjelent tanulmányból.


210 éves a guillotine     

2002. március 24. (MTI-Panoráma) - 210 éve, 1792. március 25-én fogadta el a francia Nemzetgyűlés a halálos ítéletek végrehajtási eszközeként a nyaktilót, a guillotine-t. A zuhanó bárd alatt először egy országúti rabló feje hullott a fűrészporos kosárba pontosan egy hónappal később, 1792. április 25-én.A kivégzőeszköz névadója Joseph Ignace Guillotin francia doktor volt, ő azonban a közhiedelemmel ellentétben csak keresztapa, a feltalálás "dicsősége" jóval korábban élt elődeit illeti.

Hasonló elven működő szerkezetet állítólag már az ókorban is használtak, a középkorban Skóciában és Angliában a nemesi születésű bűnösöket végezték ki vele. A skótok büszkén hirdetik, hogy az ő "Maiden" (Szűz) néven ismert nyaktilójukkal végezték ki 1581-ben James Douglas Morton skót régenst. Az olaszok ezzel szemben azzal érvelnek, hogy hiteles feljegyzések szerint 1486. december 10-én, majd 1495. augusztus 11-én Nápolyban ketten is kénytelenek voltak fejüket a nyaktiló kése alá hajtani. Az viszont kétségtelen tény, hogy az elmés szerkezet karrierje a nagy francia forradalom idején ívelt fel, rendszeres alkalmazását pedig névadója, egy bizonyos Guillotin nevű orvos javasolta.Joseph Ignace Guillotin 1738-ban Saintes városában született. Eleinte jezsuita tanár volt, de később kivált a rendből és orvosnak tanult. Diplomáját 1770-ben szerezte meg, és a párizsi egyetemen kapott katedrát. 1788-ban röpiratot tett közzé a harmadik rendről, ennek hatására a nemzetgyűlés tagjává választották. Az új büntető törvénykönyv készítésekor kiállt a bűnhődés egyenlősége mellett, vagyis hogy az ítélet kiszabásakor ne vegyék tekintetbe a bűnös társadalmi állását.

1789. december 1-jén felszólalásában javasolta, hogy a kivégzéseket az embertelen és kegyetlen akasztás helyett a "fájdalommentes" nyaktilóval hajtsák végre - ez ugyanis az áldozatot élete utolsó pillanatában megkíméli a szenvedéstől. "A nehéz szavak kimondására emberbaráti érzések indítottak" - mondotta Guillotin beszéde végén. A nemzetgyűlés 1792. március 25-én fogadta el az indítványt, érdekesség, hogy a nyaktiló bevezetése ellen legharcosabban Robespierre küzdött, aki akkor még a halálbüntetés eltörlését követelte. A megfelelő gép kiválasztásával egy Louis nevű orvost bíztak meg, aki az Angliában használatos eszköz mellett döntött, a nyaktilót ezért eleinte Louisette-nek hívták.

Megépítésére először egy francia asztalos vállalkozott, de mivel ő horribilis összeget kért volna, a takarékos állam egy német zongorakészítőt bízott meg a feladattal. A hírhedett szerkezet két függőleges gerendaoszlopból áll, amelyeket fent egy keresztgerenda tart össze. A függőleges gerendák bevágásában egy ferdén elhelyezett, nehezékkel ellátott bárd mozog fel és le. Lent a két oszlop között deszka van, amelyhez az elítéltet szorosan hozzákötik, fejét pedig egy kerek nyílásba szorítják úgy, hogy azt a lezuhanó bárd elválaszthassa törzsétől.Miután a szerkezetet Bicetre kórházában hullákon kielégítő eredménnyel próbálták ki, 1792. április 25-én felállították a Greve (ma Chatelet) téren. Az első kivégzést egy Pelletier nevű gyilkoson hajtották végre, őt a forradalom alatt elítéltek hosszú sora követte - közülük talán a legnevesebb Franciaország királya, XVI. Lajos volt, akit 1793. január 21-én fejeztek le. A nyaktilót ekkortájt kezdték guillotine-nak nevezni az egyik királypárti újság gúnydala után.

A sors fintora, hogy Guillotin doktor igen közel állt ahhoz, hogy saját bőrén tapasztalja meg az általa bevezetésre ajánlott nyaktiló humánus voltát: csak Robespierre bukása mentette meg a reá kimondott halálos ítélet végrehajtása alól. Guillotin 1791-ben még orvosképzési reformkoncepciót dolgozott ki, amelyet a nemzetgyűlés nem fogadott el, később pedig a himlőoltás bevezetésén fáradozott 1814-ben bekövetkezett haláláig. A francia argóban csak "Az özvegyként" emlegetett szerkezet azonban túlélte névadóját.

Franciaországban egészen a huszadik század közepéig használták, igaz egyre ritkábban. Az utolsó nyilvános kivégzésre 1939-ben került sor, ezután a börtönökbe száműzték a guillotine-t. 1965 és 1977 között már csak nyolcszor emelkedett magasba a bárd, amely utoljára 1977. szeptember 10-én sújtott le egy elvetemült gyerekgyilkos nyakára. 1981 szeptemberében a Nemzetgyűlés eltörölte a halálbüntetést, s ezzel Guillotin doktor "találmánya" végleg a múzeumokba került. - Vladár Tamás -


A tartós erekció titka     

Washington, 2002. március 25. (MTI-Panoráma) - Amerikai kutatóknak sikerült leírniuk a férfi merevedés tartósságának mechanizmusát, első ízben magyarázva meg, hogyan marad fenn az erekció az első izgalmi szakasz után is.

Bár az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói már tíz évvel ezelőtt kiderítették, hogy az erekciót a péniszben lévő idegek által felszabadított nitrogénoxid váltja ki, ugyanezek a kutatók csak mostanra tudták leírni azt a mechanizmust, amely a hosszan tartó merevséghez szükséges folyamatos nitrogénoxid-termelést előidézi.

"A merevedés fiziológiája olyan, mint az autóvezetés - magyarázza Arthur Burnett urológus professzor, igyekezve valami képszerű hasonlatot találni. - Nem elég beindítani a motort, aztán csak várni, hogy eljussunk valahova. Rá kell lépni a gázra, aztán nyomni folyamatosan."

Az urológus vezette baltimore-i csapat minap közzétett tanulmányában kimutatta, mi történik a nitrogénoxid-termelés kezdeti szakasza után, amelynek hatása csupán néhány másodpercig tart. Génmanipulált egereken és patkányokon végzett kísérletek nyomán felfedezték, hogy az idegek szerepét átvevő véredények biztosítják a szervezetben a hímvessző megkeményedéséhez és a merevedés fenntartásához szükséges folyamatos nitrogénoxid-ellátást.

"Amint a vér elkezd beáramlani a péniszbe, a véredények nitrogénoxid-forrása folyamatosan aktiválódik, így további nitrogénoxid szabadul fel, több szövet duzzad meg, több vér áramlik be a tartós erekció érdekében" - mondja Burnett. Ez az eseménysorozat akkor kezdődik, ha egy erotikus gondolat vagy fizikai érzés elindítja az értágító hatású nitrogén-oxid felszabadulását a pénisz idegvégződéseiben.

A tartós merevedés egyik kulcseleme, a nitrogénoxid-termelés forrása egy enzim, amely a "kirakós játék" utolsó hiányzó eleme volt. Burnett professzor reméli, hogy az új felfedezésnek számos terápiás haszna lesz a merevedési problémák kezelésében.


A nők jobban fogynak     

Hamburg, 2002. március 25. (MTI-Panoráma) - A nők sikeresebben fogyókúráznak, mint a férfiak, vagy legalábbis jobb önfogyasztási eredményekről számolnak be - derült ki a Fit for Fun című német magazin megbízására készített felmérésből.

A megkérdezett nők 40 százaléka állította, hogy valóban sikerült csökkentenie kilóinak számát a fogyókúrával, míg a férfiaknál ez az arány csupán 26 százalék volt. A férfiaknak ráadásul a 40 százaléka beismerte, hogy nagyon szeret enni.

Az összes megkérdezett 23 százaléka azért nem tudta végigcsinálni a fogyókúrát, mert túlságosan bonyolultnak találta a diétás ételek elkészítését. A várt eredmény elmaradása miatt 19 százalék hagyta abba az önfogyasztást, 12 százalék pedig úgy érezte, hogy a fogyókúrázás nem eléggé sportos.

A felmérés során 1018, húsz és hatvan év közötti férfit és nőt kérdeztek meg - jegyezte meg az APA.


Folytatódik a globális felmelegedés: újabb jégtömbök leszakadása várható a Déli-sarkon

Wellington, 2002. március 25. (MTI) - Széttöredezhet a Déli-sarkvidék partvidékét határoló sekély tengereket borító jégtömeg, és hatalmas tömbök szakadhatnak le. A kutatók szerint ugyanis a jégtakarót tápláló jeges áramlatok az Antarktisz nyugati része felől lelassulnak, sőt akár el is akadhatnak, miközben folytatódni látszik a globális felmelegedés.

Tim Naish, az új-zélandi Földtani és Nukleáris Tudományok Intézetének tudományos munkatársa szerint a Larsen B selfjég múlt héten jelentett leszakadása figyelmeztető jelzés volt, hogy további leválások várhatók. Az ilyen letöredezéseknek drámai hatása lehet az éghajlatra az egész világon, mert megzavarhatja az óceáni áramlatokat - fűzte hozzá a szakember.

A 720 milliárd tonnányi jégtömb, a Larsen B azután vált le, hogy 50 éven át markánsan emelkedett a hőmérséklet az Antarktisz-félszigeten, eltérően az összefüggő jégtakaró fedte hatodik kontinens más pontjaitól és a világ többi részétől.

A Coloradói Egyetemen működő Nemzeti Hó és Jég Adatközpontban (NSIDC), ahol folyamatosan műholdon figyelik a Larsen selfjeget, az új-zélandi kutatóhoz hasonlóan vélekednek. A központ részéről Ted Scambos úgy nyilatkozott, hogy az Antarktisz néhány selfjege már közelebb van a leszakadáshoz, mint korábban feltételezték.

Naish elmondta, hogy a Larsen selfjég leválása óvatosságra int a Déli-sarkvidék legnagyobb, Franciaország méretével vetekedő , 536 ezer négyzetkilométer kiterjedésű, selfjege, a Ross-tengeri stabilitásával kapcsolatban. "Különösen akkor válik sebezhetővé, amikor az Antarktisz nyugati része felől érkező hatalmas jeges áramlatok lassulni kezdenek vagy akár megállnak".

Az új-zélandi tudós szerint még a Ross selfjég részleges letöredezésének is globális jelentősége lesz, mert "drámaian befolyásolná az óceáni áramlatokat és az éghajlatot".

Ha a világon az átlagos hőmérséklet-emelkedés ebben az évszázadban is eléri a 3 Celsius-fokot - ahogy azt az éghajlati modellek jelenleg jósolják - törékennyé válhatnak az Antarktisz nagyobb selfjegei, köztük több a Weddell-tengeren - állítja Naish.

Hat ország képviselőiből álló tudományos csoport készül arra, hogy jövőre fúrásokat végezzen a Ross selfjég tengermedrében egy tudományos kutatás részeként, ami a térségbeli selfjegek éghajlati változások alatti viselkedését vizsgálja. A tervezett kutatás, amelyben új-zélandi, egyesült államokbeli, brit, olasz és német tudósok vesznek részt, magában foglalja a legmélyebb magfúrást, amelynek elvégzését valaha megkísérelték az Antarktiszon - jelentették a hírügynökségek.


Hova lett Szent Vencel szobra Kassáról 1938-ban ?     

Pozsony/Kassa, 2002. március 25. (MTI - Panoráma) - Szenvedélyes kutatásba kezdett az elmúlt napokban Jozef Byrtus, a Cseh Köztársaság kassai főkonzulja, aki azt állítja, hogy a Kassára 1938-ban bevonuló magyarok nyomtalanul eltüntették a cseh Szent Vencel szobrát. Varga György kassai magyar főkonzul, a jeles bohemista, a cseh kultúra magyarországi népszerűsítője azonban úgy tudja, hogy a szobrot annakidején épp a csehszlovák hadsereg katonái "menekítették ki" a városból a Kassára bevonuló magyar csapatok elől.

Az ügyből a kassai lapokban már sajtóvita kerekedett. Cseh kollégájának szoborkereső írására reagálva a magyar főkonzul is megszólalt. Megfigyelők szerint a cseh diplomata indítékai aligha vonatkoztathatóak el a Benes-dekrétumok kérdéséről kialakult nemzetközi vita fejleményeitől.

Byrtus egy korabeli, a trianoni határok kialakításával létrejött első Csehszlovák Köztársaság idejéből származó fénykép alapján értesült arról, hogy Szent Vencelnek hajdanában Kassán szobra állt.

Elképzelései szerint a szobornak a kassai dómban, a magyar szentek szobrait őrző, nagyhírű Szent-Erzsébet székesegyházban lenne a helye.

A magyar diplomata szintén örülne, ha a szobor előkerülne, de mint Varga György az MTI-nek elmondta, és a kassai lapokban is megírta, ismeretei szerint Bohémia védőszentjének kassai szobrát Szlovákiában, vagy Csehországban kellene keresni, mert több hiteles forrás, köztük a még ma is élő szemtenúk egybecsengő tanúsága szerint Szent Vencel és Milan Rastislav Stefánik szobrát 1938 novemberében a csehszlovák hadsereg katonái lebontották és teherautón elszállították.

A két szobor Kassáról valószínűleg Eperjesre került, ahol a második világháború alatt fennállott Tiso-féle szlovák állam alatt nyoma veszett.

Az eset külön pikantériája, hogy Szent Vencel keresett szobrát a kassai dóm tövéből eltávolított magyar honvéd-emlékmű anyagából készítették.


Szőkék előnyben ?     

Hamburg, 2002. március 26. (MTI-Panoráma) - A német férfiak a szőke nőket kedvelik az ágyban - legalábbis ezt állítja a Laura című női magazin. A szerkesztőség által rendelt felmérés szerint a megkérdezett férfiak csaknem fele (47 százaléka) a legszívesebben szőke nővel szórakozna el az ágyban, s csak 29 százalékuk részesíti előnyben a barnákat.

A feleség kiválasztásánál viszont jóformán semmi szerepet nem játszik a nő hajának színe. A Gewis közvélemény-kutatási intézet által megkérdezett 1015 - 18 és 49 év közötti - férfi 42 százaléka szőke, 41 százaléka pedig barna nőt tart ideális feleségnek.

"A szőke hajszín ritkább és erotikusan hat, a sötét viszont mély érzelmet és megbízhatóságot sejttet. Sok férfi pedig éppen ezt keresi, amikor családot készül alapítani" - vélekedett Kostanze Fakih berlini pszichológus.

A felmérés szerint a férfiak többsége nem bízik meg a fekete és a vörös hajú nőkben. Csak 18 százalék óhajtott fekete hajú nővel egy éjszakát eltölteni, s mindössze 14 százalékuk vezetne oltár elé ilyen hajszínű hölgyet. Még ennél is kevésbé kívánatosak azonban a vörös hajúak: a megkérdezettek hat százalékában keltenek vágyat és csak három százalékuk lenne hajlandó vörös hajú nőt feleségül venni.


Kína személyzet nélküli űrhajót bocsátott föl     

Peking, 2002. március 26. (MTI) - Kína hétfőn késő este fölbocsátotta és Föld körüli pályára állította harmadik, személyzet nélküli űrhajóját is. Csiang Cö-min kínai elnök maga is megtekintette a Sencsou (Varázshajó) típusú űrhajó felbocsátását a Kanszu tartományi Csiucsüan melletti űrrepülőtéren - jelentették állami tömegtájékoztató eszközök kedden.

A Sencsou 3 kísérleteket fog végezni, és állítólag állatok is vannak rajta. Ha az űrrepülés sikerrel lezajlik, akkor Kína még az idén egy negyedik személyzet nélküli űrhajót is indíthat. Ez az űrrepülés része a Kína készülődésének, hogy az USA és Oroszország után a világ harmadik olyan országává váljon, amely embert is képes az űrbe küldeni.

A Sencsou 3-at Hosszú Menetelés hordozórakéta állította pályára. Kína 1999 novemberében bocsátott föl első ízben űrhajót, és egy nappal később sikeresen visszahozta a Földre. Tavaly januárban a Sencsou 2 tett sikeres űrutazást.


Flintstone család mannheimi módra     

Mannheim, 2002. március 27. (MTI-Panoráma) - Igazi Flintstone családi jelenet zajlott a minap a németországi Mannheimben nagyon koros - bár azért nem kőkorszaki - szereplőkkel. Frédiként egy 96 éves aggastyán dörömbölt az ajtón, Vilmát - illetve a Frédit kizáró Dínót - pedig 97 esztendős felesége alakította.

A matróna megelégelte, hogy aggastyánja az utóbbi időben teljesen elhanyagolta a házi munkát, és helyette állandóan csak az ablaknál bámészkodott. Úgy döntött: kizárja közös lakásukból hosszú élete párját. Ehhez azonban mégiscsak némi házimunkára kellett rávennie: elküldte a boltba. Amikor a férj hazatért, hiába csengetett. Mivel nem volt nála kulcs, kiabálni kezdett az asszonynak, majd botjával verte a bejárati ajtót.

A lakásba bezárkózott "Vilma" túl gyorsnak találta férje visszaérkezését, azt hitte betörő dörömböl és rémületében segítségért kezdett kiabálni. A szomszédok a nagy hangzavarra kihívták a rendőröket, akik felszólították az asszonyt, hogy engedje be a lakásba férjét és adjon neki még egy esélyt.


Enron-nyuszit keres a Playboy     

New York, 2002. március 27. (MTI-Panoráma) - A csődbe ment Enron amerikai áramfogalmazó óriásvállalat női dolgozói között keresi legújabb nyuszijait a Playboy erotikus magazin. "Az Enron asszonyai" elnevezésű pályázatra bikinis fényképpel és portréképpel jelentkezhetnek a hölgyek.

Gary Cole, a magazin fotórészlegének vezetője szerint a Playboy olyan lehetőséget ajánl az áramforgalmazó néhány elbocsájtottjának, amellyel akár új karriert teremthet magának, és bár nem az áramszakmában, de legalább férfiakat felvillanyozót.


Volt orosz mesterkémek gondjai az igazságszolgáltatással     

New York/Tampa, 2002. március 27. (MTI) - Az Egyesült Államokban élő Oleg Kalugin volt KGB-tábornok jelezte, hogy nem tesz eleget annak az idézésnek, amelyet a mai orosz hírszerző szolgálattól, az FSZB-től kapott. Kalugin kedden New Yorkban, az ITAR-TASZSZ érdeklődésére közölte, hogy amúgy sem utazna Moszkvába, mert "az odavezető út régen lezárult előtte".

Az FSZB vizsgálati osztálya vádlottként akarja kihallgatni a volt hírszerző főtisztet, az államhoz való hűtlenség miatt.

Az FSZB a vádat Kaluginnak a Trofimoff-ügyben tett tanúvallomására alapozza. George Trofimoffot, az amerikai hadsereg volt tartalékos ezredesét tavaly nyáron ítélték életfogytiglani börtönre a volt szovjet titkosszolgálat javára végzett két évtizedes kémkedésért.

Trofimoff a hidegháború idején 25 éven át felügyelte az amerikai hadsereg nürnbergi kihallgató központját, ahonnan titkos iratok másolatait vitte ki és juttatta el rutinszerűen a KGB-nek egy orosz ortodox pópán keresztül, aki gyermekkori barátja volt.A Szovjetunióból kicsempészett KGB-irattári anyagokban az amerikai ügyészek olyan leírást találtak egy bizalmi pozícióban lévő kémről, amely jól illett Trofimoffra, de nem nevezte meg. Kalugin azonban tanúvallomásában határozottan kijelentette, hogy ismeri őt mint volt szovjet ügynököt, akivel a múltban volt dolga. - Én ütöttem az utolsó szeget a koporsójába, de nem tehettem másként - mondta kedden a volt KGB-generális az orosz hírügynökségnek.

A CBS tévé egyébként éppen most interjúvolta meg Trofimoffot a floridai Tampában lévő börtönében. A teljes terjedelmében szerdán megtekinthető interjúban a 75 éves rab ártatlan hazafinak vallja magát. - Mindig csak a hazámat szolgáltam, és így is fogok meghalni.


Hogyan töröl és raktároz az emberi memória ?     

Boston/London, 2002. március 26. (MTI) - Amerikai kutatók bebizonyították, hogy az emberi agy másként viselkedik, ha emlékeket készül elraktározni, mint amikor kitörölni akarja őket. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársai által készített tanulmány szerint az emberi agynak nem ugyanazon részei vesznek részt a különböző adatok tárolásában, illetve törlésében.

A bostoni tudósok egészséges férfiakat és nőket vontak be a vizsgálatba. Miközben a jelölteknek különböző szavakat és képeket tartalmazó listákat mutattak, a kutatók felvételeket készítettek a vizsgált személyek agyában lejátszódó folyamatokról. Húsz perccel később a jelölteknek egy kérdőívet kellett kitölteniük. A papíron megjelölt válaszokat a kutatók összevetették az agyi folyamatokról készített felvételekkel.

"A felvételeken jól látható az eltérés a memorizáló és a felejtő agy között" - mondta Anthony Wagner, a kutatócsoport vezetője. Véleménye szerint a módszer nagy segítséget jelenthet a jövőben az olyan betegségek - egyebek között az Alzheimer-kór - korai azonosításában, amelyek az emlékezet és a tanulási képesség elvesztésével járnak - állítják a világ egyik leghíresebb kutatóintézetének munkatársai.


A mobiltelefon rosszabb, veszélyesebb az italnál     

London, 2002. március 27. (MTI-Panoráma) - A "félkezes" mobiltelefonáló autóvezető veszélyesebb, mint az ittas - állítja egy brit tanulmány: a reakcióideje átlagosan 30 százalékkal, egyharmad másodperccel hosszabb egy telefonáló vezetőnek, mint egy olyannak, aki nem részeg ugyan, de többet ivott a törvényesen megengedettnél.

A telefonálós autóvezetőnek 50 százalékkal, fél másodperccel tovább tart reagálni, mint annak, aki színjózan - és persze nem telefonál. A mobilozó vezetők emellett kevésbé képesek tartani a biztonsági követési távolságot és a sebességet - hol gyorsulnak, hol lassulnak a beszélgetés hatására.

A tesztek megmutatták, hogy nem csak a "félkezes", hanem a kihangosítva telefonálók esetében is jelentős a reakcióidő növekedése.

A felmérést egy biztosítótársaság rendelte meg. Közlekedésbiztonsági kampánymenedzsere közölte: végső céljuk elérni azt, hogy a telefonáló vezetőt a társadalom ugyanúgy elítélje, mint az ittasakat - állítják brit kutatók.


Nyuszi hopp, nyuszi hopp - máris egyet elütöttek     

Bécs, 2002. március 28. (MTI-Panoráma) - Minden hatodik nyúl, amelyet Ausztriában "elejtenek", nem vadászok, hanem autók áldozata Bármennyire kedvelt ez az állat húsvét táján, a közúti forgalomban nincsenek tekintettel rá. A statisztikák szerint 2001-ben nem kevesebb mint 39 731 nyulat gázoltak el az osztrák utakon, kétezerötszázzal többet, mint az előző évben, és ebben nem is szerepelnek azok, amelyek pusztulását azért nem jelentették, mert az autósok inkább paprikást főztek belőlük.

Emellett 39 366 őz és 14 756 fácán lelte halálát tavaly Ausztriában autók kerekei alatt az osztrák autóklub adatai szerint.

A vadmészárlás két okra vezethető vissza. Az első: tovább nőtt a gépkocsik száma Ausztriában - ma egymillióval több közlekedik az országutakon, mint 1990-ben. A másik ok az, hogy az újonnan épülő autóutak felszabdalják a tájat. Egy mezei nyúl húsz négyzetkilométeres élőhelyén átlagosan hatvan kilométer hosszúságú autóút található. Egész Ausztriában az autóutak és a parkolóhelyek kiterjedése több mint 2300 négyzetkilométer, ami Vorarlberg tartomány területének felel meg.

A bécsi állatorvosi egyetem kutatócsoportja által csaknem két évtizeden át végzett felmérés tanúsága szerint a mezei nyúl helyzete ugyan valamelyest javult az előző évekhez képest, de még nem került le a kihalás által fenyegetett állatfajták listájáról. A nyúlpopuláció a felére csökkent az elmúlt évtizedekben. Ennek legfőbb oka pedig nem is a vadászat vagy az autóforgalom, hanem a mezőgazdaság átalakulása.

Ausztriában egyre nagyobb mennyiségben alkalmaznak rovarirtó vegyszereket. Különösen a szabadban élő fiatal nyulak veszélyeztetettek. A nagy mértékben gépesített mezőgazdaság nemcsak a fiatal állatok táplálékában tesz kárt, hanem lehetséges búvóhelyeiket is megsemmisíti. Az éghajlati változások sem kedveznek a nyulaknak: a nyarak csapadékosabbak, az ellenségek, például a rókák száma pedig növekszik.


Patkányokkal az aknák ellen     

Berlin, 2002. március 29. (MTI-Panoráma) - A német sajtóban nagyszabású hadjárat indult a taposóaknák világméretű betiltása érdekében. Nagyméretű hirdetésekben neves közéleti személyiségek követelik az alattomosan gyilkoló harceszközök gyártásának és kereskedelmének beszüntetését - mint tette azt a megboldogult Diana hercegnő is, aki életének utolsó éveiben szintén szót emelt a taposóaknák ellen.

Tény és való, hogy a háború sújtotta országokban az ellenség sakkban tartásának, a meghódított területek fölötti ellenőrzés megőrzésének egyik leghatékonyabb és legolcsóbb eszköze az elaknásítás. Egy taposóakna ára az egy dollárt sem éri el, a telepítés viszonylag gyorsan elvégezhető - s arra a területre, ahol egy akna már felrobbant, épeszű ember egyhamar nem teszi a lábát.

Becslések szerint világszerte több mint százmillió akna lapul a földben. Zömük olyan országokban, amelyekben éveken vagy évtizedeken át dúlt a polgárháború - mint Afganisztán, Angola, Kambodzsa, Bosznia. Az aknák által megölt vagy örökre nyomorékká tett emberek száma százezrekre rúg.

A felderítésükön és hatástalanításukon fáradozó csoportok hamarosan hatékony segítőkre lelhetnek egy jelentéktelennek tűnő rágcsálóban. Az Afrikában honos erszényes patkányról van szó, amellyel ígéretes kísérleteket folytatnak Tanzániában az antwerpeni egyetem kutatói. Mint Baart Weetjens a német ARD televízióban elmondta: az állatkák szaglása rendkívül kifinomult. Emellett könnyen megtaníthatók az aknákban lévő robbanószer szagának azonosítására.

A patkányoknak előbb a labirintusban elrejtett TNT-kupacot kell megtalálniuk; minden egyes "találat" után finom falatokkal jutalmazza őket gondozójuk. Idővel kiviszik őket a szabadba, ahol már föld alá beásott aknákat kell megtalálniuk. A belga kutató szerint az állatok agyában olyan erősen összekapcsolódik a TNT szaga és az ínyencfalat, hogy ha az előbbi még oly csekély mennyiségben is megcsapja az orrukat, lázasan kaparni és ásni kezdenek.

Csekély testsúlyuk révén a patkányokat nem fenyegeti veszély (az aknák csak bizonyos nyomóerő hatására detonálnak), további előnyük az aknakereső kutyákkal szemben, hogy találati pontosságuk jóval nagyobb: a tanzániai terepkísérletek során száz százalékosnak bizonyult. Emellett jóval gyorsabban végzik "munkájukat", mint a fémdetektorral keresgélő emberek. Egy-egy patkány egy óra leforgása alatt 300 négyzetméteres területet képes megbízhatóan átfésülni.

Mint Weetjens az ARD-nek elmondta, az erszényes patkányok olcsók, könnyen megszelídülnek, szállításuk, táplálásuk és idomításuk egyszerű. A belga szakember azt sem tartja kizártnak, hogy a rágcsálók génjeibe idővel beépülhet a TNT felismerésének képessége, így azt automatikusan átörökítenék utódaikra. Ebben az esetben pár év múlva igazi genetikai ellenfegyver állna az emberiség rendelkezésére a taposóaknák elleni hosszú harcban.


A világ legnagyobb polipja     

Christchurch, 2002. március 29. (MTI-Panoráma) - A világ eddig ismert legnagyobb polipját találták meg új-zélandi tudósok a Chatham-szigetek térségében. A rekorder fejlábú nyolc karjának hossza egyenként meghaladja a négy métert, az állat összsúlyát 70 kilogrammra teszik.

Az állat kiterjesztett karjainak távolsága meghaladja a nyolc métert is. A szuperpolipra Wellingtontól 800 kilométerre keletre, 920 méter mélyen bukkantak rá az óceánban - jelentették a hírügynökségek.

Az új-zélandi szakértők szerint a faj korábban ismert legnagyobbikának hossza nem haladja meg a két métert. Felfedezői először arra gondoltak, hogy egy hatalmas kalamájót (calamar) találtak, és csak később azonosították polipként a síkos, vöröses testet.


Péntek éjszaka becsomagolják az Erzsébet hidat     

Budapest, 2002. március 29. (MTI) - A szavazásra buzdító pártsemleges választási kampány keretében péntekről szombatra virradó éjszaka egy hajót formázó műanyag lepellel vonják be az Erzsébet híd sodronyköteleit - tudta meg az MTI fővárosi képviselőktől. A Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága február 20-i ülésén járult hozzá az "Egy hajóban evezünk - Szavazz" feliratot tartalmazó installáció elhelyezéséhez.

A képviselők utaltak arra, hogy a bizottsági vitában, majd a szakmai bemutatón is felmerült, hogy 30 kilométeresnél nagyobb erősségű szél esetén a gigantikus alkotást le kell szedni, megelőzendő a károk keletkezését a hídban.

A pilonok közé szánt műanyag leplet forgalomkorlátozás mellett szombat hajnali öt óráig darus kocsival, illetve több mint húsz alpinista segítségével teszik fel.

A hidat hasonló módon csomagolják majd ki április 2-án éjszaka, ugyanis egyelőre csak három napnyi időtartam tűnt biztonságosnak a budai Vár felől érkező s a Gellért-hegynél felgyorsuló szél miatt.

A híd becsomagolását szervező SuperGroup cég pénteken elzárkózott a tájékoztatástól. Így várhatóan csak később derülhet ki az akció költsége és finanszírozója.


Április bolondja - és ami mögötte van    

München, 2002. március 30. (MTI-Panoráma) - Az április elsejei tréfa az idők folyamán közkedvelt "sportág" lett. Bolondját járatni egy jó baráttal máskülönben súlyos illetlenség lenne, április elsején ellenben viszont mi egyebet bizonyítana, mint tréfás jókedvet. Egyszer úgy Isten igazából hazudni anélkül, hogy büntetés járna érte - ez az áprilisi tréfálkozás lélektani háttere.

Az áprilisi beugratás következtében támadt káröröm azt a jó érzést kelti az emberben, hogy sikerült más valakit rászednie anélkül, hogy ő maga ezáltal kárt szenvedett volna - vélekedik Richard Markowsky müncheni pszichológus. Az április tréfa a hatalom és a nagyság érzését kelti a tréfacsinálóban, miközben ő maga "sértetlen marad".

A tudatos hazugságot napjaink társadalma tulajdonképpen megveti, a hazugokat elkerülik, sőt gyakran megvetéssel illetik őket - viszont másfelől az emberek állandóan mondanak valótlanságot.

Egy amerikai tanulmány kimutatta például, hogy két ember, aki előzetes megbeszélés alapján találkozik és elbeszélget egymással, már az első tíz percben három-öt alkalommal hazudik.

A hazugságnak ugyanis jelentős pozitívum tartalma van - állítja Tobias Greitmeyer, a müncheni egyetem pszichológusa, és ez elsősorban április elseje vonatkozásában helytálló. Évente egy alkalommal áttörheti az ember a különben szigorúan megszabott normákat, tudatosan és büntetlenül manipulálhatja embertársát, s ráadásul ezzel még örömet is szerez magának.

Minél jobb a tréfa és minél nagyobb mértékben hiszi azt el a rászedett embertárs, annál erősebb "az általános cselekvőképesség" érzése a tréfacsinálóban.

Nem lehet pontosan megállapítani, hogy "április bolondja" hol és mikor jött először szokásba. Németországban bizonyíthatóan 1618-ban fordult elő először, más források szerint viszont 1631-ben.

Alapjául állítólag a Gergely-féle naptár megreformálása szolgált. Németországban történetesen 1584-ben újév napját április elsejéről január elsejére tették át, ami sokaknál okozott keveredést. Azok a kortársak, akik azután barátoktól a régi dátum szerint április elsejére kaptak újévi meghívást, tréfára vették azt.

A régi Germániában az áprilisi tréfa a tavaszi szokások közé tartozott. A bolondot, aki beugratásnak esett áldozatul, a tél jelképének tekintették, akivel a már beköszöntött tavasz azt tehette, amit csak akart. A rómaiak az első április éjszakákat vad orgiákkal ünnepelték Vénusz istenasszony tiszteletére.

Nem szégyen az, ha valakit lóvá tesznek április elsején. Sokan már jó előre eltervezik, hogy miként szedhetnének rá lehetőleg egy jó barátot. Csak azt csapjuk be április elsején, akit kedvelünk - véli Franz-Josef Feisleder müncheni pszichológus. Sajnos, a "klasszikus áprilisi tréfa" mára csaknem teljesen kiveszett, mivel azt a kicsit is odafigyelő ember egyből felismerné.

Így aztán az áprilisi tréfák egyre különösebbek lesznek, ami - Markowsky szerint - "groteszk társadalmunkban nem is olyan nehéz dolog". Az oly sok külső ráhatásnak kitett mai ember nem is tud igazán különbséget tenni valódi és hamis között. A legképtelenebb dolgok is valóságnak tűnnek - a szenzációéhség minden korlátot ledönt ezen a téren.


Eladó Mohamed Atta két bérelt autója     

Miami, 2002. március 31. (MTI-Panoráma) - Florida államban eladó két autó, amelyeket a szeptember 11-i terrortámadásban részt vett legismertebb repülőgépeltérítő, a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak elsőként nekivezetett utasszállító gép pilótája, Mohammed Atta a merényletek elkövetése előtti időszakban bérelt.

A kocsik új tulajdonosa, James Glynn elmondta, hogy már 250 000 dolláros vételi ajánlatokat is kapott. Autókereskedők, múzeumok és üzletemberek érdeklődtek a járművek iránt. Egyikük javasolta, hogy fizettessenek bizonyos összeget mindazokkal, akik kalapáccsal rá akarnak ütni a Ford Escortra és a Chevrolet Corsicára.

Glynn bejelentette, hogy csak gyűjtőktől és múzeumoktól érkezett ajánlatokat vesz fontolóra és az autók eladásából származó pénzt ifjúsági programra költi. A két gépkocsi jelenleg még Glynn raktárában áll Pompano Beachben és megtekinthető cégének internetes honlapján.

Az autókat Glynn Brad Warrick autókölcsönző vállalatától vásárolta meg. Onnan vette kölcsön Atta augusztus 6-án előbb a Ford Escortot, majd egy hétre rá a Chevrolet Corsicát, s harmadszorra megint a Fordot, amelyet szeptember 9-én vitt vissza a kölcsönzőhöz. Atta egyedül a Corsicával több mint 3000 kilométert tett meg - jelentette ki csütörtökön Warrick.

Brad Warrick a két autót január végén a szokásos piaci áron adta el és még örült is, hogy sikerült megszabadulnia tőlük. Akadtak ugyanis potenciális vásárlók, akik problémát csináltak abból, hogy a szeptember 11-iki terrortámadás egyik feltételezett elkövetője által használt gépkocsiról van szó. Warrick az autókat a szövetségi rendőrségtől kapta vissza és azután négy hónapig nem kölcsönözte ki őket - olvasható az AP jelentésében.


A pópák popja     

Budapest, 2002. április 1. (MTI-Panoráma) - Nem gregoriánokat énekelnek, mint Szilosz szerzetesei, hanem a popot művelik. A Szent Ágoston és Szerafim Szarof kolostorának ortodox szerzetesei Európa legsajátságosabb, pópa pop-együttesét alakították meg.

Harmadik, az egész kontinensen most megjelent albumuk, néhány angol nyelven előadott dallal megnyithatja előttük a világot. Nektariosz atya, az együttes szóvivője elmondta a madridi El Paísnak, hogy ezzel a szokatlan formával a fiatalokat akarják megmenteni a modern élet kísértéseitől és közelebb akarják őket vinni Jézushoz. Semmi kivetni valót nem találnak abban, ha az "ördög fegyvereit" veszik erre a célra kölcsön.

Az együttes 18 és 30 év közötti szerzetesekből áll. Próbáikat a Görögország középső részében lévő, Nafpaktoszhoz közeli trikorfói kolostorban tartják.

A "Melletted" című lemezt márciusban mutatták be egy athéni koncerten, az első CD-ből már 60 ezret eladtak Görögországban. Az olyan dalok, mint az "Anarchia és rock" vagy a "Barátom, deprimált vagyok" igen közel kerültek az ifjú hellének szívéhez.

Panteleimon atya, az együttes egyik tagja szerint sokféle üzenettel fordulnak a fiatalokhoz, sokat foglalkoznak az emberi kapcsolatok és a jövőkép hiányával, ezért szeretnék, ha Görögországon kívül is megismernék munkájukat.


Űrhajózás: sikeres kínai kísérlet     

Peking, 2002. április 2. (MTI) - A Sencsou 3 elnevezésű, személyzet nélküli kínai űrhajó kabinja sikeresen földet ért hétfőn Kína Belső-Mongólia Autonóm Területén. A távol-keleti ország nagy lépést tett afelé e sikeres kísérlettel, hogy embert küldhessen a világűrbe.

A Sencsou 3 személyzet nélkül űrhajó március 25-én indult Föld körüli útjára. 108-szor megkerülte a Földet, s a fedélzetén levő műszerek értékes méréseket és vizsgálatokat végeztek - jelentette az állami Új Kína hírügynökség. A kipróbált űrjárműtípus műszakilag alkalmasnak bizonyult arra, hogy embert szállítson a világűrbe - idézett kínai illetékeseket a hivatalos hírügynökség.

Kína 1999-ben indította el azt az űrprogramját, amelynek fontos közbenső célja ember felküldése a világűrbe, végcélja pedig egy olyan űrállomás létrehozása, amely űrsiklójellegű űrjárművek fogadására képes. Az első kínai ember felküldését 2005-re tervezik.


A legnehezebb terepre: robotújságíró     

London/Kabul, 2002. április 2. (MTI-Panoráma) - Amerikai kutatók olyan robotújságírót fejlesztettek ki, aki - illetve amely -a legnehezebb körülmények között is képes teljesíteni feladatát és olyan helyekre is eljut, ahová emberi kollégái nem.

Az Afgan Explorer (Afgán felfedező) névre keresztelt szerkezet kinézetét tekintve átmenetet képez egy fűnyíró és egy robotkutya között. Feltalálói a kép- és hangfelvételek, valamint interjúk készítésére és közvetítésére alkalmas robotot elsősorban olyan háborús színhelyekre ajánlják, ahová "emberi kollégái" nem tehetik be a lábukat.

Az Afgan Explorer ötlete Chris Csikszentmihályi, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársának agyában született meg, miközben a Rambo-sorozat harmadik részét nézte. A robotot az amerikai űrkutatási hivatal által kifejlesztett Mars Explorer önjáróról mintázták.

A robotújságíró négy keréken gördül, napenergiával működik és fedélzeti számítógép segíti a tájékozódásban. Konzolszerű nyakán két webkamerát helyeztek el feltalálói. Irányítóegysége hordozható komputer, amely mobiltelefonon tartja a kapcsolatot a világhálóval és azon keresztül emberi kollégájával.

Csikszentmihalyi a BBC internetes oldalának adott interjújában elmondta, hogy a robotújságíró első útja valószínűleg Afganisztánba vezet majd, ahol környezetéről kell majd felvételeket csinálnia, valamint segítségével interjúkat lehet készíteni az útjába kerülő emberekkel. Reménye szerint a robotújságíró a valóságot híven tükröző képeket és interjúkat fog majd harci övezetekből.

A robotújságírót bebörtönözhetik, lelőhetik, de semmi sem törheti meg. Óriási előnye, hogy odahaza egyetlen családtag sem fog aggódni érte. Feltalálói szerint minden előnyös tulajdonsága ellenére az Afgan Explorer soha nem fogja tudni teljes mértékben helyettesíteni emberi kollégáit, mert nem képes érzelmekre, együttérzésre vagy felháborodásra, a látott és hallott, általa rögzített adatok önálló értelmezésére. Igazából csak egy eszköz az igazi - őt távolról működtető - újságíró kezében.

Ugyanakkor a robotújságíró nagyban növelheti a sajtószabadságot. Csikszentmihályi ebben az összefüggésben megjegyezte, hogy az újságírók helyszíni mozgását aggasztó módon korlátozzák manapság, Afganisztánból például nem érkeztek harctéri helyszíni jelentések.

Az Afghan Explorerrel előfordulhat, hogy az amerikai katonák még ellenségesebben fogadják majd, mint a helyi lakosság. "Nehéz megjósolni, ki fog rá először lőni" - zárta ironikusan interjúját a feltaláló.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...