Az MTI híreibõl - 2002.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 07

( 2002.)

 

A halfogyasztás csökkenti a koraszülés kockázatát

Majna-Frankfurt, 2002. március 29., péntek (MTI) - Kellõ mennyiségû hal és más tengeri állat elfogyasztásával a várandós anyák jelentõsen csökkenthetik a koraszülés kockázatát. Egy dán tanulmány szerint, ha a leendõ anya egyáltalában nem eszik halat, 3,6-szorosára növekszik annak a kockázata, hogy a gyermeke túl korán jön a világra.
A tudósok ezt a különbséget arra vezetik vissza, hogy a tengeri állatokkal együtt fokozott mértékben kerülnek egészséges Omega-3-zsírsavak a nõk szervezetébe.


Damaszkusz a világ legrégebbi lakott fõvárosa ?

Damaszkusz, 2002. április 4. (MTI-Panoráma) - Damaszkusz, Szíria fõvárosa feltehetõen a világ legrégibb még ma is lakott fõvárosa. A városközpontban folyó ásatások során ugyanis több emberi csontvázra bukkantak, amelyek a Krisztus elõtt 3. évezredbõl valók - jelentette ki kedden a szíriai múzeumok szóvivõje.
Az emberi csontok mellett az arra a korra jellemzõ kerámiadarabokat is felszínre hoztak a régészek. Ezek a legújabb leletek arra utalnak, hogy Damaszkusz története kereken ötezer évvel ezelõtt kezdõdött, s így "nyilvánvalóan a világ legrégibb ma is lakott fõvárosa" - idézte a szóvivõt az AFP jelentése.
Arról, hogy minek a fõvárosa volt - illetve akkor is fõváros volt-e - az õsi település, nem nyilatkozott a szóvivõ.


Liza Minellit beperelte a mostohaanyja

Los Angeles, 2002. április 5. (MTI-Panoráma)- Beperelte Liza Minellit a mostohaanyja idõs emberrel szembeni rossz bánásmód és otthonából való elûzés kísérlete címén.
A 94 esztendõs Lee Anderson Minelli, Vincente Minelli filmrendezõ özvegye, azzal vádolja a jelenleg új férjével, David Gesttel nászúton lévõ énekes-színésznõt, hogy bántalmazta, valamint megpróbálta kitenni Beverly Hills-i villájából azzal, hogy kikapcsolta az áramot, továbbá elbocsátotta kertészét, társalkodónõjét és fürdõmesterét.
Minelli a Daily Variety címû lapnak tagadta a vádakat. Elmondta, hogy amikor apja 1986-ban meghalt, az volt a kívánsága, hogy amennyiben el akarja adni a villát, mostohaanyjának vegyen egy lakást.
Liza így is akart tenni, és tett egy kedvezõ ajánlatot Lee-nek, aki azonban azt nem fogadta el, így a mûvésznõnek nem volt más választása, mint eltartani õt. David Gest is megerõsítette: Liza azóta is állja Lee minden költségét, beleértve a személyzet fizetését, még akkor is, amikor õ maga is súlyos beteg volt, és nem tudott dolgozni.
Liza Minelli Vincente Minelli és Judy Garland lánya. Édesanyja, az Óz feledhetetlen Dorothyja, 1969-ben halt meg súlyos alkoholizmusa következtében, de a rendezõtõl már korábban elvált.


Sárga nárcisz forródrót

London, 2002. április 5. (MTI-Panoráma) - Sárga nárcisz forródrótot létesítettek Nagy-Britanniában.
A turisták, akik a brit tavak vidékén kószálnak sárga nárciszmezõk látványára éhezõn, sikeres portya esetén felhívhatják a 08705 133059-es telefonszámot és közölhetik, hogy hol akadtak megtekintésre érdemes mennyiségre a vadvirágból. Ugyanide telefonálhatnak azok, akik nem akarnak eredménytelenül bóklászni, vagy megelégelték, hogy kirándulásukon már mindent láttak, csak sárga nárciszt nem, és biztos látványra akarnak menni.
A szervezõk tudomása szerint Nagy-Britanniában más virágnak nincs forródrótja - jelentette a Reuters.


Ûrkutatás: Kína a mennyei repülés kapujában

Peking, 2002. április 5. (MTI) - A héten két figyelemre méltó "ûrhír" érkezett Kínából: újabb sikeres repülést hajtottak végre az - egyelõre még ember nélküli - Sencsou ûrhajóval, valamint bejelentették, hogy 12 fõre zsugorodott annak repülõtisztekbõl álló csoportnak száma, amelynek tagjai közül Kína elsõ ûrhajósát kijelölik majd.
Szakértõk mindebbõl azt a következtetést vonják le, hogy küszöbön állhat az elsõ emberes kínai ûrutazás, azaz Kína a Szovjetunió és az Egyesült Államok után a harmadik olyan ország lesz, amely a kozmoszba juttatja állampolgárát.
Bár Kína az utóbbi években politikai és gazdasági téren mind nyitottabbá vált a világ fel, ez nem egészen érvényes ûrkutatására, illetve ûripara fejlesztésére. Peking nem vesz részt az olyan világméretû ûrvállalkozásokban, mint például a Nemzetközi Ûrállomás építése. Saját erejére támaszkodva kívánja meghódítani a világûrt.
Kína elsõ mûholdját 1970 áprilisában állította pályára. Ember hordozására is alkalmas ûrhajóját, a Sencsout - amelynek jelentése isteni hajó - pedig a kilencvenes évekre fejlesztette ki. A Sencsou-1 1999 novemberében repült, 21 órát töltött a kozmoszban, és eközben tizennégyszer kerülte meg a Földet, majd sikeresen landolt Belsõ Mongóliában. Ezzel Kína máris elmondhatta magáról, hogy a világon harmadik államként önerõbõl ûrhajót épített és juttatott pályára.
A kettes sorszámot viselõ Sencsout 2001 elején indították, és ezen az ûrhajón már állatok és mikroorganizmusok is voltak. Az egyhetes ûrutazás során távirányítással csillagászati és technológiai kísérleteket is végeztek. Ennek az expedíciónak akadt még egy érdekessége. Az ûrkabin leválása és visszatérése után az orbitális egység még mintegy fél évig keringett Föld körüli pályán, és benne távirányítással végeztek kísérleteket.
A Sencsou 3 ember nélküli ûrhajó az idén március 25-én indult Föld körüli útjára. Április 1-jént tért vissza, miután 108-szor megkerülte bolygónkat, a fedélzetén levõ mûszerek értékes méréseket és vizsgálatokat végeztek. Az ûrjármû mûszakilag alkalmasnak bizonyult arra, hogy embert szállítson a világûrbe - hangozatta a kínai ûrkutatási hivatal.
Idõközben a Hosszú Menetelésre keresztelt hordozórakéta-család is szépen fejlõdött, legkorszerûbb változata, a hatvan méter magas és 8 tonna hasznos terhet tud a világûrbe juttatni. A Sencsou erõsen emlékeztet a jól bevált szovjet-orosz Szojuzra, és a kínai leszállás-technika - ejtõernyõ és fékezõrakéta - is hasonlít az orosz eljárásra, bár a kínaiak cáfolják, hogy bárhonnan is ûrtechnológiát "koppintottak volna". A negyven évvel ezelõtti szovjet idõket idézi az is, hogy Kína sem fedi fel kártyáit. Bár 2000 õszén nyilvánosságra hoztak egy fehér könyvet, amely vázolta a kínai ûrkutatási terveket, lényeges részleteket ez a dokumentum sem árult el.
A fehér könyvbõl megtudhatjuk: Kínának az a célja, hogy az elkövetkezendõ években embert küldjön a világûrbe, és az egyik vezetõ nemzetté váljék a kozmosz kutatásában, illetve annak kereskedelmi és ipari célú hasznosításában.
A fehér könyv dicsõíti a kínai ûrkutatásra szánt, alacsony szintû költségvetéssel elért eredményeket, számba veszi az egyre gyarapodó hazai fejlesztésû ûreszközöket, de nem tesz említést a költségvetési számokról. Nyomatékosan leszögezi azonban, hogy az ázsiai ország fõként saját fejlesztésû technológiára alapozza ûrkutatási terveit.
Kína az ûrkutatás terén elsõsorban az ázsiai, csendes-óceáni és a fejlõdõ országok együttmûködésére számít. Utal arra, hogy Kína megállapodott Pakisztánnal és Iránnal abban, hogy együttmûködik velük a mûholdak fejlesztésében, de részleteket errõl sem közöl.
Mint ahogy a múltban, a kínai ûrhatóságok most sem jelzik elõre: pontosan mikor tervezik elsõ ûrhajósukat elindítani. Annyi azonban bizonyos, hogy Kína most már a célegyenesbe érkezett a "mennyei repülés kapuja" felé vezetõ úton. Szakértõk szerint még egy ember nélküli ûrhajókísérlet várható, és sikere esetén az ötös sorszámot viselõ Sencsou jövõre immár a Kanszu tartományban lévõ Csiucsüan ûrközpontból utassal a kabinjában léphet ki világûrbe.


Szavazott az ország legidõsebb polgára

Rábacsanak, 2002. április 7. (MTI) - Az ország legidõsebb férfi választópolgára, a Gyõr-Moson-Sopron megyei Rábacsanakon élõ 107 éves Pethõ József vasárnap otthonában szavazott. A matuzsálemi korú férfi mozgóurnába csúsztatta a szavazatát tartalmazó borítékot. Pethõ József március 13-án töltötte be 107. életévét.
Egyik fiával és menyével él együtt a rábaközi községben a hajlott korú ember. A maga mögött hagyott évtizedek elkoptatták izületeit, már csak kerettel tud járni. Nehéz az autóba be- és kiszállás is, ezért élt az otthonszavazás lehetõségével. Pethõ Józsefnek három gyermeke van: lánya 80 éves, fiai 77 és 70 évesek. A családi ünnepeken hat unokája és tizennégy dédunokája köszönti.


Választás 2002: 100 százalékos részvétel Szanticskán

Miskolc, 2002. április 7. (MTI) - Befejezõdött a választás az ország legkisebb településén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szanticskán, délután egy óráig a falu szavazásra jogosult mindössze 5 polgára leadta voksát a kijelölt szomszédos községben, Abaújlakon.
Pál István, a település vezetõje az MTI-nek elmondta, hogy Szanticskának összesen 8 hivatalosan bejegyzett lakója van, közülük hárman kiskorúak.
A választási bizottság az abaújlaki szavazóhelyiséget jelölte meg részükre voksolásra, s 13 óráig valamennyien leadták szavazataikat a 2 kilométer távolságban lévõ községben.
Pál István úgy vélte, az országban elsõként fejezõdött be az idei választás elsõ fordulója az elvándorlás miatt 20 éve elnéptelenedõ Szanticskán.
A gyönyörû természeti adottságokkal bíró falu elhagyott házai nem maradtak gazda nélkül, a portákat az ország minden részébõl érkezõ 25 család vásárolta meg, de most vasárnap néptelen volt Szanticska.
Pál István szerint e családok és barátaik azért nem jöttek el a hét végére, mert valamennyien a lakóhelyükként bejegyzett településeken kívántak voksolni.


108 éves szavazó Fejér megyében

Lepsény, 2002. április 7. (MTI) - A Lepsényben élo 108 éves Csíki Sándorné Földes Rozália mozgóurnát kért, s kora délelõtt le is adta a szavazatát. A matróna - aki korához képest kitûnõ egészségnek, testi és szellemi frissességnek örvend - családtagjai elõtt nem titkolta, kedvenc politikusának a pártjára voksolt, mert mint mondta, nagyon kedveli az illetõt.
Vele élõ, nyolcvanadik életéve felé közelítõ lánya, valamint unokája megerõsítette, Rozika néni az újságokban mindent elolvas, a televízióban pedig mindent megnéz politikus kedvencérõl, s véleményt is mond az olvasottakról, látottakról.
Az idõs hölgynek kitûnõ memóriája van, a látogatókat többnyire a gyerekkorában tanult versekkel örvendezteti meg, a szavazás alkalmából azonban Kossuth Lajosról tartott "kiselõadást", s az évtizedekkel ezelõtti választásokról mesélt családtagjainak és a szavazatszedõknek.


Hatos ikrek az Egyesült Államokban

Washington, 2002. április 7. (MTI) - Hatos ikreknek adott életet szombaton az Amerikai Egyesült Államok Kansas államában egy 33 éves fiatalasszony, Sonda Headrick. A Wichita városbéli Via Christi kórházban császármetszéssel segítették világra a három fiúcskát és három kislányt. A
legkisebb közülük 1180, a legsúlyosabb 1660 grammos. A kórház szerint valamennyien egészségesek.
A orvostudomány egész történetében 100-nál is kevesebb alkalommal jegyeztek fel hatos ikreket, és alig egy tucatnyi esetben maradt életben, és érte el legalább az ifjúkort mind a hat testvér. Az életben maradottak közül is sokan agyi vagy más egészségkárosodással éltek.
A Headrick-házaspárnak már van egy hároméves kislánya. A hatos terhességet megelõzõen a fiatalasszonyt meddõség ellen kifejlesztett gyógyszerekkel kezelték.


Százezrek Erzsébet királyné ravatalánál

London, 2002. április 7. (MTI) - Több mint százezren keresték fel a hét végén a brit parlament Westminster-csarnokát, hogy leróják kegyeletüket az egy hete elhunyt Erzsébet királyné koporsója elõtt. A hatóságok kénytelenek éjjel-nappal nyitva tartani a Westminster-csarnokot. Így tudják csak biztosítani a törvényhozásnál kígyózó hatalmas gyászoló tömeg számára, hogy mindenki személyesen vehessen búcsút a 101 éves korában elhunyt anyakirálynétól.
A Buckingham-palota vasárnap bejelentette, a minden várakozást felülmúló, páratlan méretû kegyeletnyilvánítás miatt a keddi temetés reggeléig nyitva maradnak a csarnok kapui, amelyeket éjszakánként csak három órára zárnak be.
András yorki herceg lányai, Beatrice és Eugenie hercegnõk kíséretében vasárnap a brit parlamentnél személyesen mondott köszönetet a részvétnyilvánítóknak, akik közül sokan 6-12 órán át várakoztak, hogy bejussanak a ravatalhoz. Jótékonysági szervezetek meleg teát, védõtakarókat osztogattak, hogy az éjszakai kemény hidegtõl, a jeges széltõl megvédjék a sorban állókat.
Londonban a Szent Pál-székesegyházban és szerte az országban vasárnap hálaadó istentiszteleteket tartottak az elhunyt emlékére. Richard Chartres, London érseke imájában az anyakirályné páratlan életkedvét méltatta.
A vasárnapi brit napilapok címoldalaikon idézték Vilmos és Harry hercegek visszaemlékezéseit a csodálatos dédnagymamára, aki élénk érdeklõdést mutatott a királyi család legifjabb tagjainak élete iránt, és szilárd támaszuk volt.
A Buckingham-palota a kedden sorra kerülõ temetésrõl kiadott közleményében bejelentette, hogy a Windsor-ház tagjain kívül az európai uralkodóházak 25 tagja vesz részt a Westminster-apátáságbeli szertartáson. A brit politikai élet és a Nemzetközösség 54 tagállamának képviselõin kívül száz ország kapott meghívást a temetésre, az Egyesült Államokat Laura Bush, az amerikai elnök felesége, az Európai Uniót Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke, a NATO-t Lord Robertson NATO-fotitkár képviseli.
II. Erzsébet királynõ meghívta Camilla Parker Bowlest is a temetésre. A meghívás azonban nem Károly herceg kedvesének, hanem az anyakirályné régi barátjának, keresztgyermeke leányának szól - közölte a Buckingham-palota.
A temetési szertartást a Westminster-apátság harangjának 101 kongása elõzi meg.


Felakasztotta magát, hogy perelhessen

Brooksville, 2002. április 7. (MTI-Panoráma) - Floridában felakasztotta magát a börtönben egy asszony azért, hogy ügyvédjével bepereltethesse a börtönt, amiért az nem akadályozta meg öngyilkosságát. A per révén esetlegesen remélt pénzt a nõ gyermekei támogatására szánta.
Az öngyilkos asszonyt, a 36 éves Laren Simset férje megölésével gyanúsították. A nõ búcsúlevelében - amellett, hogy felkérte ügyvédjét, perelje be a börtönt és ha a per pénzt hozna, azt gyermekei támogatására fordítsa - egyebek közt a következõket írta: "Ez minden, amit gyermekeimre hagyhatok. ...
Tettemmel könnyebb lesz jövõjük. Nem kell végignézniük peremet a Törvényszéki tévécsatornán. Az egész ügy elenyészik velem."
A búcsúlevélben a nõ kitért arra is, hogy a floridai börtön nem ellenõrizte rendszeresen cellájában.
A börtönöket mûködtetõ vállalat szóvivõje közölte, hogy az ügyben folyatott belsõ vizsgálat szerint megfelelõen ellenõrizték az asszonyt. "Ha valaki ennyire eltökélten akar öngyilkos lenni, akkor nehéz megállítani" - mondta a cég szóvivõje.


Grúzia, a 110 éven felüliek paradicsoma

Tbiliszi, 2002. április 7. (MTI-Panoráma) - Vitatja a 119 éves grúz Nino Sturua, hogy a japán sajtónak igaza volt a minap abban, hogy a 113 éves Hongo Kamato a világ legidõsebb asszonya. A grúz asszony ugyanis a tbiliszi televízió friss közlése szerint júniusban betölti 120. életévét, és így jócskán megelõzi a japán matrónát.
Ezen az alapon önmagának tulajdonítja a jogot, hogy a cím viselõjeként tartsák nyilván az életkorrekordok listáján. És Nino Sturua csak egyike annak a több tucatnyi 110 évesnél idõsebb embernek, akik Grúzia kaukázusi hegyvidékén élnek.
A televízió a grúz statisztikai hivatal illetékesét idézte, aki megerõsítette, hogy az országban jelentõs számú 110 éven felüli ember él, többnyire "figyelemre méltóan" jó egészségi állapotban. Sturua asszony maga is kitûnõ látással és hallással büszkélkedhet, sõt kiveszi részét a házimunkából is. Utóbbira szükség is van, mert Grúzia - és talán a világ - legidõsebb asszonya nyolc gyermekével, 24 unokájával és 4 dédunokájával él egy háztartásban hazájának nyugati részében, Szamtredia városában.


Kóser villanytûzhely

2002. március április 7. (MTI-Panoráma) - Jó hír azoknak a zsidó szakácsnõknek és szakácsoknak, akik nem akarják megszegni azt a tilalmat, miszerint szombaton és ünnepnapokon nem szabad bekapcsolni a villanyáramot. A General Electric Co.-hoz tartozó GE Appliances cég olyan konyhai villanytûzhelyeket és villanysütõket ajánl vásárlóinak, amelyeknek szombati üzemeltetési módjuk van. BP0016 4 230 MTIk1001Ez azt jelenti, hogy egy alkalommal több mint 12 órán át bekapcsolva lehet hagyni. A zsidó vallás tiltja, hogy péntek alkonyattól szombat alkonyatig tüzet gyújtsanak vagy villamos áramot bekapcsoljanak, s emiatt nagyrészt lehetetlenné válik a fõzés a tilalmat betartó háztartásokban.
A régebbi tûzhelyeket könnyebben tudták szombaton is használni, de az új technológiával elõállított készülékek nem felelnek meg a zsidó vallási törvényeknek, mondta a Reutersnek Moshe Elefant rabbi. "A gyártó cégek most felismerik, hogy milyen elõnyös számukra, ha szombati és ünnepnapi vallási elõírásainknak megfelelõ tûzhelyeket gyártanak, és hitelesíttetik a rabbival" - tette hozzá. A General Electric olyan tûzhelyei és sütõi, amelyek megfelelnek a szombati elõírásoknak, korlátlan ideig bekapcsolva maradhatnak, nincsenek felszerelve idõzítõ szerkezetekkel és hangjelzõkkel.
Mûszaki jellemzõi megfelelnek az országosan elismert kóser-hitelesítõ hivatal, a Star-K által támasztott követelményeknek, közölte a GE Appliances, amely a második legnagyobb háztartási készülék-gyártó cég az Egyesült Államokban.
A legmodernebb villanytûzhelyek 12 órás folyamatos mûködtetés után automatikusan kikapcsolnak. Ez problémát jelent a törvénytisztelõ zsidók számára, akik pénteken naplemente elõtt kezdenek fõzni, és a tûzhelyet melegen akarják tartani szombat délig, hogy a hagyományos szombat déli ebédet melegen tálalhassák. Sok modern villanytûzhely azonban szombat délben kikapcsolt, ha pénteken délután kezdtek rajta fõzni.


Beszélõ mosógép

Stockholm, 2002. április 9. (MTI-Panoráma) - Beszélõ mosógéppel rukkolt elõ a svéd Electrolux cég. A mosómasina meleg, nõi hangon "végigdirigálja" a mosás egész folyamatát. Egyebek közt figyelmezteti gazdasszonyát, hogy ne felejtsen el mosóport szórni a megfelelõ rekeszbe, gondosan zárja le a dob fedelét, végül pedig közli, hogy most már lazíthat. A beszélõ mosógép Indiában debütál, és azért ott, mert egy fogyasztói felmérés kiderítette, hogy az indiaiak ilyesmire vágynak.
A számítógépesített mosógép automatikusan érzékeli, hogy mekkora a belé helyezett szennyes súlya - ha túlzottnak találja, tiltakozik -, kiválasztja a mosnivaló számára optimális programot, a kívánt vízmennyiséget, az idõtartamot.
Ami beszédtudását illeti, a gép kétnyelvû: angolul és hindiül egyaránt jól beszél. Akcentusa középosztálybeli. Ára 18 ezer rúpia - 374 dollár -, és áprilisban már kapható lesz, de csakis Indiában.
A gyártó egyelõre nem tervezi, hogy más országokban is forgalomba hozza a Washy Talkyt.


Startra kész a második ûrturista, egy dél-afrikai vállalkozó

Moszkva, 2002. április 8. (MTI) - Génkísérletekkel foglalkozik majd a világûrben Mark Shuttleworth, a világ második ûrturistája. A 28 éves dél-afrikai internet-vállalkozó hétfõn, az oroszországi Csillagvárosban tartott sajtótájékoztatóján jelentette be elõször hivatalosan, hogy elõdjéhez, az amerikai Dennis Titóhoz hasonlóan 20 millió dollár körüli összeget fizet az orosz ûrhajózási hivatalnak, a Roszaviakozmosznak a nem mindennapi élményért.
A fokvárosi vállalkozó - aki egyben a világ elsõ afrikai asztronautája lesz - április 25-én kezdi meg ûrutazását Jurij Gidzenko orosz ûrhajóssal és Roberto Vittorival, az olasz légierõ alezredesével. A nemzetközi ûrexpedíció feladata az lesz, hogy a használatból kivonásra kerülõ Szojuz-TM-208-as mentõ ûrhajó helyett új, hasonló funkciójú kozmikus jármûvet állítson pályára a nemzetközi ûrállomáson (ISS). Shuttleworth emellett emberi sejtekkel folytat majd kísérleteket kozmikus körülmények között, az AIDS-kutatással összefüggésben.
Az utazás anyagi részérõl szólva az ûrturista elmondta, hogy nem egy összegben kell befizetnie az említett összeget, hanem külön-külön téríti meg a kiképzés, illetve az utazás költségeit. Az említett összeg egyébként mintegy 15 százaléka az orosz ûrhivatal éves állami támogatásának.
Shuttleworth rendkívül pozitívan értékelte nem csak az orosz ûrhajós-felkészítés színvonalát, hanem Oroszország tudományos-intellektuális potenciálját is.
A dél-afrikai amatõr asztronauta utazása után röviddel megkezdõdik a harmadik ûrturista, egy lengyel tudós-üzletember felkészítése is. A Roszaviakozmosz beszámolói szerint az ûrutazás - stílszerûen csillagászati - ára ellenére óriási "túljelentkezés" van potenciális ûrturistákból. A jelölteknek nem elegendõ rendelkezniük 20 millió erre a célra fordítható dollárral, hanem meg kell felelniük az ûrhajósvizsga egészségügyi és tudásbeli követelményeinek is.


Emberi klónozás: nyolchete már terhes egy asszony ?

Róma/Kairó/New York/London, 2002. április 8. (MTI) - Nagy vitákat és aggodalmat keltett Olaszországban és másutt is az a hír, hogy immár nyolcadik hete terhes egy asszony, akinek szervezetébe klónozott embriót ültettek. A világ elso klónozott gyermeke állítólag arab állampolgárságú lesz.
Severino Antinori ismert olasz nõgyógyász az Egyesült Arab Emírségekben, egy Abu-Dzabiban rendezett kollokviumon felszólalva jelentette be, hogy a programjában részt vevõ "terméketlen párok ezreibõl egy asszony nyolcadik hetes terhes". A bejelentést a Gulf News címû, angol nyelvû dubai lap ismertette, de nem közölte sem a no nemzetiségét, sem a kísérlet helyét, és azt sem, hogy klónozott magzatot ültettek-e be.
Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség Antinori "legközelebbi munkatársára" hivatkozva ezt annyival pontosította, hogy a hét hónap múlva világra jövõ gyermek "apja az arab világban ismert személy, akinek több mint elegendõ tokéje van a kísérlet sikeres lebonyolítására". A munkatárs elmondása szerint "a kísérlet egy arab országban folyik, minthogy a Nyugat eddig még nem engedélyezte a klónozást".
A hír számos helyen nagy felzúdulást keltett. Antinori hazájában, Olaszországban Girolamo Sircha egészségügyi miniszter a La Stampa címû lapnak úgy nyilatkozott, hogy az ilyen terhesség "orvosi tekintetben ugrás az ismeretlenbe, jogilag teljesen törvénytelen, morális szempontból pedig aberráció". Riccardo Pedrizzi jobboldali szenátor kijelentette: reméli, hogy csak "Antinori doktor sokadik, bár rosszízû reklámleleményérõl van szó".
"Dacára egyes önjelölt klónozási szakértõk elõrelépésrõl szóló állításainak, nincs olyan tudományos bizonyíték, amely igazolná az emberi klónozással folytatott kísérleteket" - hangoztatta William Keye, az Amerikai Szaporodástudományi Társaság (ASRM) elnöke, arra intve a sajtót, a közvéleményt és a politika alakítóit, hogy kétkedéssel fogadják az efféle híreket.
Ehab Kelada, a londoni szaporodástudományi központ klinikai igazgatója szerint "ha a hír igaz, akkor megdöbbento. Nem tudjuk, mennyire biztonságos az emberi klónozás, és veszélyes dolog elindulni ezen az ösvényen megfelelõ szabályozás és irányelvek nélkül."
Antinori doktort a "nagymamák termékennyé tevõjének" is nevezik, amióta a szülõképes koron jóval túl lévõ asszonyokat segített mesterséges megtermékenyítéssel gyermekáldáshoz. A hírügynökségek felidézik azt az 1994-es nevezetes esetet, amikor Antinori római szakintézetében megtermékenyülve egy 63 éves olasz asszony adott egészséges fiúgyermeknek életet.


Önjavító anyagok

Baltimore, 2002. április 10. (MTI-Panoráma) - Amerikai kutatók olyan anyagot fejlesztettek ki, amely automatikusan kijavítja önmagát és így lehetõvé válik a hajszálrepedések kiküszöbölése számos eszközben, a teniszütõktõl egészen a repülõgépekig.
A találmány lényege ragasztóval teli, parányi, hajszálvékony kapszulák sora. A tudósok ilyen kapszulákat vittek fel egy darab üveggyapot felületére. A mûanyagot azután hajszálnyira megrepesztették, mire a "megrendült területen" a kapszulák maguktól kinyíltak és ragasztójukkal lezárták a repedést. Az üveggyapot megõrizte eredeti szilárdságának 75 százalékát és a repedések 48 óra alatt "begyógyultak" - közölték az amerikai kutatók.
Richard Wool, a Delaware Egyetem kutatója elmondta, hogy az önjavító képességû új anyag még nem kész a gyártásra, a magas hõmérséklet akadályozza a hatóanyag mûködését, és sok esetben az önkorrekciós idõ is még nagyon hosszú.


Francia könyvsiker: Nem is volt szeptember 11-e

Párizs, 2002. április 10. (MTI-Panoráma) - Nem is zuhant semmilyen repülõgép tavaly szeptember 11-én a Pentagonra, az egész csak átverés az Egyesült Államok kormánya részérõl - állítja könyvében egy francia szerzõ hatalmas sikerrel. Thierry Meyssan Az ijesztõ csalás címû mûvével a bestseller-listák élére került Franciaországban.
Ennek okán azután tévéinterjúkban is kifejthette már, hogy szerinte semmiféle repülõgép nem zuhant tavaly szeptember 11-én az Egyesült Államok védelmi minisztériumának épületére. Meyssan állítását azzal bizonyítja, hogy túl kevés a fénykép a katasztrófáról, és egyiken sem láthatóak repülõgéproncsok. Ráadásul a tanúk elbeszélései is ellentmondásosak - teszi hozzá.
Bár a francia sajtó az X-akták címû amerikai tévésorozathoz hasonlítja Meyssan elméletét, azaz abszolút légbõl kapott, üldözési mániás agyszüleménynek, az olvasóközönséget a szerzõ sikeresen felajzotta.
- A jelenség nem tipikusan francia - hangoztatják francia szociológusok. - A szeptember 11-i valóság annyira science fictionszerû, hogy emiatt sokan vevõk a paranoiás értelmezésére - teszik hozzá. Hogy a washingtoniakon túlmenõen mit írt Meyssan a szeptember 11-i New York-i eseményekrõl, arra nem tért ki a Reuters.


Szennyvízbõl hó, vagy szennyvízisí

Sydney, 2002. április 9. (MTI) - A jövõben a szennyvízre is mondható, hogy oly tiszta, mint a frissen hullott hó. Egy ausztrál síüdülõ ugyanis sikeresen oldotta meg a szennyvíz átalakítását mesterséges hóvá, méghozzá oly tisztává, hogy azt akár inni is lehetne.
A síüdülõhely az ausztráliai Victoria államban van, és állandóan hóhiánnyal küszködik. Mivel a szezonban naponta húszezer vendég is felkeresi, boséges a szennyvíztermelés. A hógyártás során a szennyvizet háromszorosan is megszûrik - egyebek közt olyan rendkívül finom filteren eresztik át, amely eltávolítja belõle a baktériumokat és a vírusokat -, majd a hóágyúkhoz továbbítják.
A megszûrt szennyvíz tisztább, mint a helybéli patak vize - idézik a hírügynökségek az üdülõ egyik vezetõjét.
A végsõ ítéletet persze a "szennyvizisíelõ" vendégek mondják majd ki.


Flörtiskola minden korosztálynak

Bécs, 2002. április 9. (MTI) - Ilyenkor tavasszal különösen nagy a tolongás és a várólista az elso és eddig egyetlen osztrák Flörtiskola tanfolyamain, mert az egyedülállókban foképp nyár elott éled fel a vágy, hogy partnert találjanak maguknak.
Az iskolát Ingrid Frohnwieser tiroli életviteli tanácsadó alapította néhány éve, amikor maga is abba a helyzetbe került, hogy partnert kellett keresnie.
A módszertan viszonylag egyszerû: a "nebulók" egész napos foglalkozás keretében ismereteket szereznek egymás segítségével, tanácsaival a flörtstílusokról, vagy éppen kidolgoznak maguknak egy stílust, amelyet aztán ugyancsak egymáson közös rendezvényeken, táncesteken, kirándulásokon gyakorolnak.
A stílus kialakítása lényegében három kérdés megválaszolásával kezdõdik: ki illik hozzám, hol lehet ismerkedni, és hogyan kell viselkedni, ha megismertem valakit. De meg kell tanulni azt is, milyen kompromisszumokra hajlandó az illetõ egy kapcsolatban. Az ismerkedés helye is gondot okoz, fõleg a 35 éven felülieknél. A fiataloknak van hol ismerkedni, ok viszont gyakran gátlásosak. Aztán meg kell tanulni, hogy nem szabad otthon várni a sült galambot, hanem emberek közé kell menni.
Az iskola vezetõje szerint a résztvevõk kora 20 és 70 év között van, és nemek szerint nagyjából egyenlõ a megoszlás.
Az iskola sikeresnek nevezhetõ, mert a flörtológia tanulása közben már sokan egymásra találtak, hat pár pedig házasságot is kötött.


A kétfejû kígyó rejtélyei: koalíciós partnerek ?

Madrid, 2002. április 12. (MTI-Panoráma) - Izgatottan tanulmányozzák spanyol tudósok a hazájukban talált kétfejû kígyó viselkedését. A számos felmerülõ kérdés közül a legérdekesebbek: vajon az egyik fej diktál a másiknak is, vagy koalíciós partneri viszonyban vannak, netán fej-fej melletti küzdelmet vívnak egymással.
A kétfejû kígyót februárban találta egy földmûves Alicante tartományban és beszolgáltatta a tudománynak. Az alig 25 centiméter hosszú hüllõ - amely felnõtt korára másfél méteresre is megnõhet - jelenleg a Valencia Egyetem egyik terráriumában éldegél, s egy videokamera rögzíti minden moccanását. Eddig úgy tûnik, hogy mindkét feje jól mûködik: mindegyiket egymástól függetlenül mozgatja, és mindkét szájával egyaránt eszik. Két nyelve is önállóan mozog. A tudósokat foglalkoztató kérdések egyike az, hogy vajon talál-e magának majd párt. Egyelõre azonban még a neme sem ismert, mivel még csak 9 hónapos.
A spanyol tudósok azt tervezik, hogy miután ivarérett lesz, összeeresztik fajtájának egyik ellenkezõ nemû, normális példányával. Kérdés: egy egyfejû a kétfejû melyik fejét csavarja el ?
A kétfejû kígyók igen ritkák, ám nem páratlanok. Gordon Burghart amerikai biopszichológus, hüllõ-viselkedéskutató elmondta, hogy az utóbbi években két kétfejû kígyót is tanulmányozhatott, és mindkettõt Tennessee államban találták.
Mindkettõ fejei olyannyira önállóak voltak, hogy még harcoltak is egymással az élelemért, a fej-fej melletti küzdelem órákig is eltartott. Mindazonáltal mindkét kígyó enyhén "jobbfejesnek" volt mondható, mivel a jobb oldali valamelyest uralkodott a bal fõ fölött.
A fejetlen fejharc a táplálkozást vészesen lelassítja és sebezhetõvé teszi a kígyót. Természetes ellenségei - rókák, sasok - jóval könnyedébben ejtik zsákmányul, mint az egyfejûeket. Ráadásul a kétfejû kígyók kevésbé mozgékonyak, és emiatt is rövidebb életûek - a vadonban -, mint "monokobakú" társaik.


Milliárdnyi "Föld" lenne a Tejútrendszerben ?

London, 2002. április 11. (MTI-Panoráma) - Brit csillagászok számítógépes elemzések révén meglepõ megállapításra jutottak: nem kevesebb mint egymilliárd, a mi Földünkhöz hasonló bolygó létezhet galaxisunkban, a Tejútrendszerben. A kutatási eredményeket a héten Bristolban a brit csillagászok országos tanácskozásának a résztvevõivel is ismertették.
Az Open University tudósai olyan szimulációs eljárást dolgoztak ki, amely lehetõvé teszi, hogy nedvességük és hõmérsékletük alapján nagy valószínûséggel megbecsüljék: hány, a mi Naprendszerünkhöz hasonló, az élet hordozására alkalmas bolygórendszer létezik csillagászati léptékkel mérve a környezetünkben.
A kutatási eredményeket a héten Bristolban a brit csillagászok országos tanácskozásának a résztvevõivel is ismertették. A tudományos program tagjai szerint merész feltételezéseik mindössze addig maradnak megválaszolatlanok, míg az elkövetkezendõ években megépülõ óriásteleszkópok ki nem mutatják eme "életgyanús" bolygók létét.
Barrie Jones professzor úgy véli: "Egymilliárd földtípusú bolygó létezhet a Tejútrendszerben, de talán még több is, ha újabb olyan planétarendszerekre bukkanunk, amelyekben - a mi Naprendszerünkhöz hasonlóan - a lakható övezetektõl távol óriásbolygók keringenek."
De mi van belül, az anyacsillagokhoz közelebb esõ övezetekben, ahol a hõmérséklet az élet kialakulása számára elvileg kedvezõ lehet ? Ez a mi Naprendszerünk esetében nagyjából a Vénusz és a Mars között térség. Ezek nedvességtartalmának és hõmérsékletének figyelembe vételével, a nagyobb bolygók gravitációs mezejének a földszerû planétákra gyakorolt hatását kimutató számítógépes modellezéssel jutottak feltûnõ következtetésükre a brit kutatók.
Naprendszeren kívüli bolygók létezésérõl már évek óta tudunk. Azonban ezek a planéták egyrészt a mi óriásbolygónkhoz hasonló gázóriások, nem kõzetbolygók, mint Naprendszerünk belsõ négyese, a Merkúr, a Vénusz, a Föld és a Mars.
Másrészt túlnyomó többségük megnyúlt pályán kering az õ napja körül, így olyannyira szélsõséges rajtuk a hõmérséklet-ingadozás, hogy ez is kizárja - legalábbis a földi értelemben vett - élet kialakulásának a lehetõségét.
Épp ezért hozta lázba a világ csillagásztársadalmát az a tavaly nyáron elhangzott bejelentés, miszerint a tõlünk 51 fényévre lévõ 47 Ursae Majoris csillag körül két olyan bolygó kering, amely szinte szabályos kör alakú pálya mentén halad. Ez a jelenség kísértetiesen emlékeztet Naprendszerünkre. Ezek is ugyan óriásbolygók, de nem kizárt, hogy árnyékukban földtípusú és nagyságú kõzetbolygók róják köreiket.
A Tejútrendszerben mintegy 100 milliárd csillag van. Amennyiben a brit csillagászok számítógépes elemzése helytállónak bizonyul, úgy csillaghalmazunk minden századik csillagának van legalább egy földtípusú bolygója. Ez pedig izgalmas lehetõségeket tárna fel annak az örök kérdésnek a megválaszolására, hogy egyedül vagyunk-e a világegyetemben.


Elegáns laptoptolvajok

Párizs, 2002. április 11. (MTI-Panoráma) - Bizony, a ruha teszi az embert, mégha enyves is a kéz. A francia expresszvonatokon csúcsforgalom idején kifogástalan eleganciájú tolvajok szabadítják meg laptopjuktól és más értékeiktõl az üléseken szendergõ utasokat.
A tolvajszakma - e fontos szereplõje a bûnözési hullámnak, amely a mostani francia elnökválasztási kampány egyik kulcstémája lett - igencsak rákapott a korszerû elektronikára. Jól öltözött "kézimunkások" dolgoznak minden reggel az indulásra váró TGV szupervonatokon, lesve a még álmos üzleti utazókat.
"Vannak olyan zsebmetszõk, akiket már látásból ismerünk, és a piszkos, rendezetlen ruhában õgyelgõkre persze hamar felfigyelünk - mondja a párizsi Gare du Nord pályaudvar rendõrfõnöke. - Ezek a tolvajok viszont olyan elegánsak, hogy könnyen felsurranhatnak az elso osztályú kocsikra még indulás elõtt, majd ugyanolyan észrevétlenül leszállhatnak egy kézitáskával."
"A reggeli csúcs idején a TGV-k tele vannak értekezletekre tartó üzletemberekkel, mindnél van laptop. Korán van, fáradtak, könnyû célpontok" - mondja a 32 éves Mihail, akinek 3.350 eurós számítógépét emelték el, miután felszállt egy Brüsszelbe tartó gyorsvonatra, ráadásul a laptop értékes munkafájlokat és e-maileket tartalmazott. Két héttel késõbb látta, amint ugyanez történt egy kora reggeli vonattal Marseille-be tartó utassal is.
"A rendõrségen azt mondták, ez naponta megtörténik. A tolvajok jobbára nem a zsebekben kutakodnak: a csomagtartókon turkálnak, úgy tesznek, mintha csak keresnének valamit, aztán leszállnak, mielõtt a vonat elindulna" - teszi hozzá.
Az SNCF, a francia államvasutak szóvivõje elmondta, hogy a vállalat a lopások meggátlására civil ruhás rendõröket alkalmaz a szerelvényeken, és igyekszik csak a jeggyel rendelkezõket beengedni az eszpresszvonatok peronjaira.
Franciaországban a bûnözés tavaly 8 százalékkal növekedett. A mobiltelefonok elemelése Párizsban már általánossá vált, s a metróban tavaly 40 százalékkal ugrott meg a zsebesek tevékenysége.


Elindult a Lindbergh-unoka nagyapja nyomán

Chesterfield, 2002. április 16. (MTI) - San Diegóból St. Louisba érkezett az amerikai Erik Linbergh, aki arra vállalkozott, hogy megismétli nagyapja, Charles Lindbergh 75 évvel ezelõtti legendás repülését az Atlanti-óceán fölött.
A nagyapa volt az elsõ, aki - törékenynek tûnõ egyfedeles gépén, a Spirit of St. Louis nevûn - egymaga és leszállás nélkül tette meg az 5750 kilométeres utat New Yorkból a párizsi Le Bourget repülõtérre, 33 óra és 32 perc alatt, 1927. május 20-21-én.
Unokája május elsején ismétli meg a mutatványt egy korszerûbb, de hasonlóan kicsiny gépen, egy Lancair Columbia 300 típusún. A 75 évvel ezelotti repüléshez kapcsolódó ünnepélyes megemlékezés azonban már a hét végén kezdõdött, amikor Erik Lindbergh San Diegóból St. Louisba repült - akárcsak annak idején nagyapja, akinek repülõjét San Diegóban építették, útját pedig St. Louis-i üzletemberek finanszírozták.
A Lindbergh-unoka gépét az AP hírügynökség jelentése szerint az Oregon államban található Bend mûhelyeiben készítették, összesen 289 ezer dollárért. Mûholdas kapcsolatteremtõ eszközök és biztonsági fékrendszer is található rajta, átlagsebessége 296 kilométer/óra. A Spirit of St. Louis 10 580 dollárba került, átlagsebessége 174 kilométer/óra volt.
Az egyébként Seattle közelében élo, pilótaként és mûvészként tevékenykedõ Erik Lindbergh a várakozások szerint nagyapjához képest jóval rövidebben, 17-21 óra alatt teszi majd meg ugyanazt az utat az Atlanti-óceán két partja között. Erik már e hét végén átutazik New Yorkba, a két hét múlva esedékes, óceán fölötti repülõút kiindulópontjára.
A repülésnek jótékonysági célkitûzései is vannak. Bevételébõl támogatnak egy St. Louis-i alapítványt, illetve Erik Lindbergh fel kívánja hívni a figyelmet egy, az ízületek elváltozásával járó reumás betegségre (rheumatoid arthritis), amelyben o maga is tizenöt évig szenvedett, mielõtt gyógyszeres kezeléssel sikerült meggyógyítani.


Valentin-napi szülésverseny

Stockholm, 2002. április 16. (MTI-Panoráma) - Valentin-napi szülésversennyel próbálja szaporulatát növelni egy svéd város. A Stockholmtól 330 kilométerre délre fekvõ Emmaboda város önkormányzata egy teljes éven át ingyenes gyermekfelügyelettel díjazza azokat a párokat, akiknek gyermeke 2003. február 14-én, azaz a jövõ évi Valentin-napon látja meg a napvilágot.
Ha nem lesz ilyen, akkor csak egyetlen gyerek részesül a 8000 koronát érõ (780 dolláros) díjban, az, aki a legközelebbi idõpontban születik a szerelmesek napjához.
Emmaboda népfogyatkozását jól tükrözi, hogy tavaly 65 gyermek született a városban, feleannyi mint tíz éve.
A jövõ február 14-e táji születési idõpont jó "belövéséhez" az idén május derekán kell célba találni - jegyezte meg Karl-Erik Nilsson, az önkormányzat elnöke.


Rejtély egy francia atomtudósnõ halála körül

Párizs, 2002, április 15. (MTI) - Négy hónapi keresés után a dél-franciaországi Chartreuse hegységben, 1800 méteres magasságban találták meg egy decemberben eltûnt fiatal atomtudósnõ holttestét. A rejtélyes halálesettel összefüggésben olyan gyanúk is felmerültek, hogy a kelet-európai nukleáris létesítményekkel foglalkozó szakember nem véletlen baleset áldozata lett.
A 37 éves Laurence Alavoine a Schneider Electric elektromosipari felszerelésekkel kereskedõ nemzetközi vállalat alkalmazottjaként a volt kommunista tömbhöz tartozó országok atomreaktoraival foglalkozott. Több ízben is ellátogatott ezekbe az intézményekbe.

Megfagyott holttestére kirándulók leltek rá a hét végén elhagyott gépkocsijától kétórányi távolságban, egy köves fenyõfás meredély mélyén. Ezt a környéket Alavoine asszony decemberi eltûnésének másnapján 80 fos rendõri egység fésülte át alaposan, s akkor semmit nem találtak, pedig hóesés sem volt azokban a napokban.
Családtagjai és környezete szerint a fiatal no élete utolsó heteiben utalásokat tett arra, hogy a többmilliós korrupciós botrányokról elhíresült "Elf-ügynél is súlyosabb visszaélések" nyomára bukkant volna a Schneider iratai között. Állítólag maffiaügyletet sejtett a nem részletezett szabálytalanságok mögött, és nem titkolta, hogy aggódik személyes biztonságáért.
Eltûnése napján tisztázta le azt a jelentést, amelyben összegezte a cég külföldi szállításaiban gyanúsnak ítélt elemeket - állította a nõvére.
A grenoble-i ügyészség a halál okának megállapítására elrendelte a holttest felboncolását. A férj, Olivier Alavoine a France-Soir hétfoi számában pesszimizmusának adott hangot várható végeredményt illetõen. Még ha sikerülne is megállapítani, hogy felesége zuhanás következtében vesztette életét, azt nem lehet kizárni, hogy valaki beletaszította a szakadékba - vélekedett. Tanú viszont nincs. Egyetlen ember látta az utolsó napon az asszonyt, aki az estébe hajló idõben vágott neki a hegynek.
Alavoine szerint felesége megfontolt ember volt, nem talál magyarázatot arra, hogy a karácsonyi bevásárlás idején miért vállalkozott volna késõ délután hegyi kirándulásra.
Az atomtudósnõ férje, aki szintén a nukleáris iparban dolgozik mérnökként, a közelmúltban a francia hírszerzéshez (DGSE) fordult, és azt a gyanúját osztotta meg az illetékesekkel, hogy felesége valami nagyon súlyos dolgot tudhatott meg. Nem zárta ki, hogy esetleg egy afganisztáni nukleáris szállítmányról jutott adatokhoz. Azt pedig különösen furcsállotta, hogy a Schneider Electric részérõl egyetlen hivatalos közlemény sem látott napvilágot. Ha a cégnek nincs rejtegetnivalója, már nyilatkozniuk kellett volna - véli a férj.


Bárd általi büntetés: Shakespeare-re ítélve

London, 2002. április 15. (MTI-Panoráma) - Egyre nagyobb sikere van William Shakespeare drámáinak a büntetés végrehajtásban. Az Egyesült Államokban fiatalkorú tolvajok, rablók, kábítószer-élvezõk már egy ideje választhatnak, hogy közmunka vagy felfüggesztett büntetésük meghosszabbítása helyett Shakespeare színmû elõadásában vesznek részt.
A gyakorlat olyan jól bevált Amerikában, hogy a brit börtönök volt fõfelügyelõje szerint Nagy-Britanniában is meg kellene honosítani az angol bárd általi büntetést. - A bûnözõk 65 százaléka nem tud írni olvasni, ami azt jelenti, hogy a munkahelyek 95 százaléka elérhetetlen számukra. Egy shakespeare-i szerephez meg kell tanulniuk olvasni, írni, így utána nagyobb esélyük van a munkába állásra - fejtegette Sir Stephen Tunmin a The Times címû brit napilapban.
Az amerikai büntetés végrehajtás a Massachusetts államban mûködõ Shakespeare and Company társulattal karöltve tavaly vezette be a 15-17 éves fiatalkorú bûnözõk számára a büntetés e "klasszikus" formáját. A program olyan jól mûködik, hogy segítségével notórius bûnözõket is sikerült megváltoztatni. Az egyik fiatalkorú bûnelkövetõ esetében nemcsak a visszaesést sikerült elkerülni, hanem büntetése letöltése után munkát találtak számára, sõt az illetõ visszatért a társulathoz egy újabb színmûben való részvételre. Mások az iskolai tanulmányok folytatásához tértek vissza - írta a brit napilap.
A közelmúltban a massachusettsi Berkshire fiatalkorúak ügyében döntõ bírósága kilenc bûnelkövetõt ítélt arra, hogy három hónapon át tanulmányozza olyan színmûvek, mint a Szentivánéji álom vagy az Othello szövegét, végezzen mozgás-és színpadi gyakorlatot.
- A shakespeare-i drámákban meglévõ erõszak, szex valahogy segít nekik abban, hogy a színpadon kifejezésre juttassák reményvesztettségüket, megbirkózzanak felgyülemlett haragjukkal - mondta a brit napilapnak Paul Perachi, a berkshire-i bíróság illetékese, a kezdeményezés atyja. Perachi szerint az angol bárd általi büntetés segíti a fiatalokat önbizalmuk, önbecsülésük felépítésében, fejleszti kommunikációs képességüket. Shakespeare-en keresztül a legvadabb tinédzserek is megtanulhatják, miként lehet a szavak segítségével és nem erõszakkal kommunikálni - vélte Perachi.


Megint ölt a rémálom

Manila, 2002. április 15. (MTI-Panoráma) - Rejtélyes halál szedi áldozatait Ázsiában: a rémálom, filippino nyelven bangungot. Legutóbb a Fülöp-szigeteken sújtott le, áldozatai szinte kivétel nélkül látszólag egészséges, erejük teljében lévõ férfiak. Valamennyiüket álmukban, általában hajnali három órakor érte a halál.
A legutóbbi áldozat egy fiatal színész volt, az alig 27 esztendõs Ricardo Yan. Az orvosok szerint halála oka hasnyálmirigy-gyulladás volt, amely szívbénuláshoz vezetett.
De arra nem találtak választ, hogy miként támadhatta meg ez a betegség az egészségesnek tûnõ fiatalembert, aki nem kábítószerezett, és a halála elõtti estén körülbelül két sörnek megfelelõ alkoholt fogyasztott csupán. A korábbi áldozatok ugyanakkor rendszerint nagyon sokat ettek vagy ittak végzetes éjszakájuk elõtt. A Fülöp-szigeteki orvosok praxisában eddig a rémálom többnyire 30 és 40 év közötti férfiakat ölt meg, bár tudnak egy 17 éves áldozatról is. Az áldozatok száma - a halottkémi feljegyzések alapján - 1957 óta már több mint háromszáz csak a Fülöp-szigeteken. No egy sem volt köztük, úgy tûnik a hölgyek "jobban alszanak", elkerüli õket a végzetes rémálom.
A halálhoz közvetlenül valamiféle szívritmuszavar vezet. Mint Erdie Fardeguilan kardiológus a Reuters-nek elmondta: az elhunytaknál megfigyelték, hogy utolsó perceikben nyöszörögnek, morognak, de hogy mi történik ilyenkor velük, nem tudják, mert ezt a nyöszörgést nem élik túl. Az is rejtély, hogy a halál miért szinte mindig hajnali 3 órakor áll be.
A bangungot eseteivel eddig fõleg Délkelet-Ázsiában, a Fülöp-szigeteken, Vietnamban, Laoszban találkoztak, de elõfordult Japánban is. Ugyanakkor inkább ázsiaiakhoz, mint Ázsiához kötõdik. Ugyanis az Egyesült Államokban is okozott már halált a rémálom, ám kizárólag vietnami emigránsok végezték így életüket. Ez pedig arra utal, hogy a környezetváltozással sem leselkedik rájuk kevésbé a titokzatos betegség veszélye. Akadnak olyan orvosok, akik szerint a rizs magas szénhidrát-tartalma okozza a betegséget, ennek azonban ellentmond, hogy Ázsiában százmilliók mindennapi tápláléka a rizs, a bangungot azonban mégis ritka betegség - írja a brit hírügynökség.


Múzeumot kapott Kínában Bruce Lee

Kanton, 2002. április 14. (MTI) - Múzeumot avattak Kantonban, Bruce Lee apjának szülõvárosában a Halálos játék címû film fõszereplõjének emlékére - és ez nem kis vitát váltott ki a térségben.
Hongkongban ma is több ezres rajongó klubja van Bruce Leenek. Nem véletlenül. Az 1973-ban elhunyt színész, aki a keleti harci mûvészetek nagy mûvelõje és terjesztõje volt, itt sajátította el az önvédelmi sportok több ágát és itt szerezte meg a mesteri fokozatot.
A hongkongi hívek most bírálják a város hatóságait, amiért nem ok alapítottak múzeumot Lee emlékének.
Lewis Luk, a hongkongi Bruce Lee Union elnöke kijelentette a South Chine Morning Postnak, hogy a hongkongi hatóságok nagy lehetõséget szalasztottak el, mivel Leet szorosabb szálak fûztek Hongkonghoz, mint Kínához. A színész ugyan az Egyesült Államokban született, de egyéves volt, amikor szüleivel Hongkongba költözött, és itt kezdte színészi karrierjét is.
A sok személyes emléket, leveleket, fényképeket is õrzõ kantoni múzeumot Lee Chauyuen, Bruce Lee nõvére és Cheung Pang, a Sárkány színre lép rendezõje nyitották meg. A múzeum igazgatója a maga részérõl elismerte, hogy az intézmény létrehozását tulajdonképpen a hongkongi hatóságok késedelmeskedése tette lehetõvé.
Bruce Lee mindössze 33 évet élt, halála körül ma is sok a rejtély. Fia, Brandon Lee is megpróbált nyomdokaiba lépni, de azóta õ is meghalt és az õ esetében sem kizárt, hogy nem természetes módon.


Hortobágyi vadlovak

Hortobágy, 2002. április 14. - A világörökség részeként számon tartott Hortobágyi Nemzeti Parkba öt évvel ezelõtt telepítették az elsõ eurázsiai vadlovakat abból az elgondolásból, hogy ha a 2500-3000 éves ásatásai leletek ittlétüket igazolják, akkor talán ma is megélnek a pusztában.
A világon ismert kb. 1.500 darabos populáció elsõ 16 lova nemcsak elfogadta a hortobágyi területet, hanem létszámuk már 29-re gyarapodott. A lovak a Hortobágy pentezugi részén 2.400 hektár elkerített területen, emberi beavatkozás nélkül és a látogatók elõl elzárva élnek.


Magyar Guinness-rekord koccintásban

Gyula, 2002. április 14. (MTI) - Hatezernyolcszáz ember koccintott egyszerre szombaton egy ágyúdörrenés jelére a harmadik Kisüsti Gyümölcspálinka Fesztiválon, a gyulai Várkertben. Ezzel új Guinness-rekord született, hiszen a korábbi világcsúcsot is itt állították fel egy évvel korábban, akkor 6.671 ember koccintott egyszerre.
A rekordkísérlet elõtt hirdették ki a fesztiválra nevezett italok versenyének végeredményét. A kereskedelmi fõzõk kategóriájában két arany minõsítést adtak ki, a Pénzügyminisztérium fõdíját az I.W.S. Rt. barackpálinkája nyerte el.
A bérfõzõk, magánszemélyek közötti versenyben három arany minõsítés talált gazdára, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által felajánlott fõdíjat Pusztai Árpád vehette át birskörte nevû italáért.
A harmadik kisüsti gyümölcspálinka fesztivál alkalmából olasz napot is rendeztek a várkert melletti Erkel hotelban. A programon jelen volt Giovan Battista Verderame, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete.


Napi egy pohár bor - idõsek elõnyben

Lausanne, 2002. április 14. (MTI-Panoráma) - Sokan hiszik azt, hogy napi egy pohár bor jót tesz az egészségnek és meghosszabbítja az ember életét. Az alkoholizmus és drogfogyasztás problémáival foglalkozó svájci intézet (SFA) legújabb tanulmánya szerint azonban ez csak a 45 évnél idõsebbekre helytálló.
Az SFA tanulmánya megállapítja, hogy csak a nagyon mérsékelt alkoholfogyasztás tesz jót az egészségnek és csakis bizonyos szívbetegségek fennforgása esetén, amelyek csak idõsebb korban jelentkeznek. Az ebben az esetben ajánlott mennyiség pedig nõknek egy pohárnál, férfiaknak pedig két pohárnál kevesebb bor napjában.
Egyértelmûen kiderül továbbá a tanulmányból, hogy csak a 45 évnél idõsebbek esetében lehet beszélni arról, hogy a rendszeres mérsékelt alkoholfogyasztás magasabb életkort biztosíthat. Az ennél fiatalabbak mégoly mértékletes kortyolgatás esetén sem számíthatnak magasabb életkor elérésére - olvasható az sda svájci hírügynökség jelentésében.


PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...