Az MTI híreibõl - 2002.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 08

( 2002.)

 

Űrkutatás - nagyapák űrsétája

Cape Canaveral, 2002. április 13. (MTI) - Első ízben hajt végre űrsétát egy nagyapakorú páros: szombaton a Nemzetközi Űrállomás (ISS) két idősebb asztronautája lépett ki a világűrbe, hogy folytassák a társaik által két napja megkezdett szerelési munkálatokat az állomás legújabb részén.

Az 54 éves amerikai Jerry Ross és a 49 éves, szintén amerikai Lee Morin az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint minden bizonnyal az első olyan nagyapakorú páros, amely űrsétát hajt végre.

Jerry Ross a szombati "kirándulással" csúcstartó, 22 éves űrhajós pályafutása során ugyanis immár a nyolcadik űrsétáját hajtja végre. Szintén rekordnak számít, hogy immár hetedik űrutazásán vesz részt.

Lee Morin ugyan újonc az űrhajósok között, de szintén nem mindennapi pályafutást tudhat maga mögött: két magiszteri oklevéllel, egy orvosi diplomával és egy doktorátussal is rendelkezik, szakképesítést szerzett sebészetből és űrhajós gyógyászatból, az amerikai haditengerészet tagjaként az öbölháború idején különleges egységeknél szolgált, gerillaharcmodorból kapott kiképzést és tengeralattjárón is szolgált.

Ross és Morin a hat és fél órásra tervezett űrséta során annak a 13,2 méter hosszú, 4,35 méter széles, 12 tonnás rácslapnak a rögzítését fejezi be a Destiny amerikai modulon, amely az űrállomáson az elkövetkezendő években kiépülő több mint 100 méter hosszú tartóoszlopnak az első eleme. A szerelést két másik amerikai asztronauta kezdte meg csütörtökön és várhatóan még két további űrsétára lesz szükség a munkálatok befejezésére.


Vaníliakóla  

Atlanta, 2002. április 17.(MTI-Panoráma) - Vanília ízű kóla gyártásába kezd az amerikai Coca Cola cég. A vállalat hónapok óta tartó találgatások végére tett pontot bejelentésével, miszerint vaníliás kólával rukkol ki. Az újdonság május 15-én kerül a boltokba az Egyesült Államokban, ára megegyezik a hagyományos kóláéval - jelentette az AP.


Modern mackóízlés: jobb a fűrészolaj, mint a méz ?     

Bécs, 2002. április 16. (MTI) - A medvék a jelek szerint már a méznél is jobban szeretik a fűrészekhez használt bio-repceolajat, az Ausztriában jelenleg szabadon élő 25-30 medve által okozott károk között ugyanis az első helyen áll a repceolajas hordók kilyukasztása és dézsmálgatása.

Az osztrák macik a Természetvédelmi Világalap (WWF) osztrák szervezetének szakértője szerint mostanra szinte kivétel nélkül felébredtek téli álmukból. Valószínű, hogy a még nem túl nagy populációban idén is van szaporulat, de bizonyíték erre még nincs, mert a kései nagy havazások miatt a medvék lakta vidékek még nehezen járhatók.

A medvék Ausztriában Karintiában, Stájerországban, Tirol keleti részén és Alsó-, valamint Felső-Ausztriában élnek - derül ki a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) jelentéséből.

A stájerországi mackók a legszaporábbak: 1990 és 1999 között legalább 18 bocsot hoztak a világra. Karintiában viszont csökken az utódok száma, mert a szomszédos Szlovéniában vadásznak a medvékre.

Ausztriában a szakértők szerint mintegy 100 medve számára van megfelelő természetes élettér. A mackók okozta károkat pontosan jegyzik, ám eddig nem voltak vészesek: a kárösszeg évente 100-130 ezer schilling között volt 1999-ig. A méhkaptárokat nem látogatják túl gyakran, viszont nagyon szeretik a bio-repceolajat, ugyanakkor nem lelkesednek a biológiailag lebontható, de szintetikus hidraulika-olajért.

A bio-repceolaj az erdészetben használatos gépi fűrészekhez szükséges, és a hordókat általában kint hagyják a terepen, így szinte terített asztalt kínálnak a mackóknak. A salzburgi állatkertben már azzal is kísérleteztek, hogy a repceolajhoz adalékot keverve elriasszák az éhes macikat a "fűrészétektől", de nem találtak megoldást. Lehetne a bioolaj helyett petróleumot használni, de ezzel kár lenne szennyezni és rongálni az erdőket.

A teafa-olajnak két nagy hátránya is van: nagyon drága, és nem lehet elvárni az erdészeti munkásoktól, hogy egész nap szagolják. Így ma csak egy megoldás kínálkozik: nem hagyni a hordókat az erdőben.

A másik gond az ausztriai medvenéppel, hogy túl bátor: nemigen fél az embertől. A szakemberek külön csoportot hoztak létre a medvék elriasztására: ártalmatlan gumilőszerrel és petárdákkal zavarják el az emberekhez túl közel merészkedő mackókat, de azok többsége rettenthetetlennek bizonyult. 1995-től négy éven át három nőstényt, három bocsot és egy ismeretlen nemű fiatal állatot riogattak összesen 23 esetben.

Az eredmény a három mackómama és/vagy -lány tekintetében: csupán egyetlent sikerült közülük végleg elűzni az emberek közeléből, egy rá se rántott a riogatásra, egy pedig csak rövid időre húzódott vissza. A szakemberek most azt remélik, hogy legalább a bocsoknál hatásosnak bizonyult a módszer.


Tv-nézési mániákusok - világfelmérés, magyarok az élvonalban     

Párizs, 2002. április 16. (MTI) - A világ tévénézői tavaly átlagosan napi 203 percet töltöttek a képernyők előtt, a szeptember 11-i amerikai merényletek dacára nem többet, mint az előző évben. Az aktív tévéfüggők élmezőnyét 287 perccel Bosznia vezeti, 251 perces kiváló teljesítményével Magyarország az előkelő ötödik helyen végzett, alig valamivel marad le Mexikó (265), Japán(261) és az Egyesült Államok (255) mögött.

Cannes-ban kedden tették közzé a televíziós műsorok nézettségi mutatóit rögzítő Eurodata TV Worldwilde tavalyi évre szóló jelentését. A nemzetközi adatbank a világ hetven sugárzási övezetének számadatait összesítve állapította meg a sorrendet. A vizsgált 70 körzetben 1,3 milliárd tévénézőt tartanak nyilván.

A kontinensek közötti összehasonlításban Észak-Amerika és Közép-Amerika vezet, az újvilági tv-mániákusok több mint négy órát (250) percet szánnak a passzív szemtornára, latin-amerikai konkurenseiknek csak 220 percre futja. 203 perces eredményével Európa képviseli a higgadt átlagot.

A fekete földrészen csak a Dél-Afrikai Köztársaságot mérték, itt 176 perc a tévénézésre fordított idő. A közel-keleti országok lakosságának napi foglalatosságai között 176 percet köt le a műsornézés, míg a csendes-óceáni-ázsiai körzetben csak 157 perc jut erre az időtöltésre.

A tanulmány egyik meglepő megállapítása, hogy a 2001. szeptember 11-i kivételes és megrázó látvány hatása nem mutatható ki az eredményben, amit talán az magyaráz, hogy ebben az évben nem voltak nagy nemzetközi érdeklődést vonzó sportesemények.


Rendőrfogyasztós prémium: zsírosabb fizetség     

Miami, 2002. április 20. (MTI) - Rendőrfogyasztós prémiumrendszert vezettek be a floridai autópálya-rendőrségnél: aki túlsúlyos, annak a pénztárcája túl könnyű lesz, mert nem kapja meg évi 500 dolláros prémiumát.

A rendelkezés hagy bizonyos testsúlyszabadság-sávot, nem grammra pontosan kell mindegyik rendőrnek a magasságához egészségügyileg javasolt súlyúnak lennie, sőt, még pár kiló sem számít. Aki viszont 15 fonttal - 6,8 kilóval - többet nyom a számára egészségügyileg ajánlott szintnél, nem kapja meg az 500 dolláros bónuszt, amelyet az idén ígért be először az állam.

Az egyik helyi rendőrszakszervezeti vezető, Jim Rhyne őrmester szerint helytelen a zsírtalanabb rendőr-zsírosabb fizetség politika. Az őrmester egyébként 123 kilós, igaz, 193 centiméter magas.

A Floridai Autópálya Rendőrség szóvivője, David Tripp kapitány ugyanakkor azt hangoztatta, hogy nem annyira a testsúlyról, inkább az egészségről van szó.

- Kipattanni a járőrkocsiból és a stresszt legyűrve rosszfiúk után loholni csakis egészségesen lehet - mondta Tripp.


Nagy-Britanniában a kémeket is megilleti a szakszervezeti érdekképviselet     

London, 2002. április 17. (MTI) - Nagy-Britanniában lehetővé tették a szakszervezetekhez való csatlakozást a titkosszolgálatok személyi állománya számára.

Öt évvel azután, hogy a munkáspárti kormány engedélyezte a brit titkosszolgálatok alkalmazottainak saját érdekvédelmi csoportjaik megalakítását, a hét elején megszületett a megállapodás arról, hogy a hírszerzés, az MI6 állományának szakmai szervezete csatlakozhat a vezető beosztásban dolgozó közalkalmazottak szakszervezetéhez, az FDA-hez - adták hírül szerdán a londoni lapok.

A 11 ezer köztisztviselőt tömörítő FDA vezetői különlegesnek nevezték az egyezséget, rámutatva arra, hogy a brit titkosszolgálatok személyi állományát a múltban nem illették meg semmilyen szakszervezeti jogok, holott a tagjai Nagy-Britannia nemzetbiztonságát védve fontos közszolgálati feladatokat látnak el. A jövőben azonban az FDA képviselheti őket különböző munkajogi vitákban, segítheti érvényre juttatni béreikkel, munkakörülményekkel kapcsolatos követeléseiket.

A megegyezés értelmében a brit titkos ügynökök csak társult tagsággal bírnak a közalkalmazottak szervezetében, ami biztosítja a munkájukból fakadó névtelenség követelményének betartását. Hozzáférhetnek viszont az FDA összes támogatási, tanácsadói szolgáltatásához, a szakszervezet biztosította szakképzési programokhoz. Lehetővé válik az is, hogy a titkos ügynökök munkaügyi bíróság elé vigyék a vélt jogsértéseket. A szakszervezeti tagság azonban számukra nem jelenti a sztrájkhoz való jogot.

A szakszervezeti érdekképviselet lehetőségével egyelőre csak az MI6 több mint kétezer főnyi személyi állománya él, a belbiztonsági szolgálat, az MI5 szakmai csoportja is megkezdte azonban a puhatolózó tárgyalásokat az FDA-hoz való csatlakozásról.


Időgépígéret     

New York, 2002. április 19. (MTI-Panoráma) - Időgépet ígér őszre egy amerikai fizikus. Ronald Mallett a connecticuti egyetem professzora tízéves volt, amikor bátyja, valószínűleg a sok dohányzás hatására, meghalt rákban.

A tudóst azóta egyetlen gondolat foglalkoztatta: meg kell építeni egy időgépet, visszamenni vele az időben és figyelmeztetni bátyját a cigarettázás veszélyeire. Mallett a minap jelentette be, hogy kísérletének végéhez közeledik, időgépét néhány hónapon belül bemutathatja. Most még csak egy kis anyagi részecske térhet vissza ugyan az időben, nem pedig emberek, erre még sokkal több időre van szükség, jóval többre, mint az én életem" - mondta.

Nem Mallett az első, aki azt állítja, hogy sikerült előrelépni az időgép kifejelsztésében. Mallett azonban nem sarlatán, hanem fizikus, egyetemi docens, aki nem azt mondja, hogy felfedezte a világegyetem mozgásának új törvényét, hanem azt, hogy Einstein relativitás-elméletét alkalmazza kísérletének megvalósításában.

A gépezet egy fénygyűrűn alapul, amelyet egy forgó lézer bocsát ki magából. A fénygyűrű egy neutront vesz körül. A nehézségi erő a gyűrűn belül arra kényszeríti a neutront, hogy vízszintesen forogjon egészen addig, amíg a keletkezett új energia folytán megjelenik egy második neutron. Ez utóbbi - Mallett szerint - a jövőből tér vissza. "Az ember időutazása - mondta az Il Messaggero című római lapnak - hatalmas mennyiségű energiát követelne, de valójában engem csak az érdekel, hogy kimutassam: a dolog véghez vihető."

Az időgéppel végrehajtott időutazás már régóta foglalkoztatja az írókat. Mark Twain 1889-ben megjelent Egy jenki Arthur király udvarában című művében a főszereplő váratlanul a középkorban találja magát és bizonyítva látja a modern ember felsőbbségét. H. G. Wells 1895-ös "fejlesztésű" időgépében a főhős egy rémisztő jövőbe érkezik, amelyben a felszín teremtényeit, mint levágni való állatokat tenyésztik a Föld belsejének borzalmas szörnyei. Mihail Bulgakov Iván, a rettentőjében egy hatalmaskodó házmester keveredik Rettegett Iván cár korába. Isaac Asimov Az örökkévalóság végében egy hatalmas szervező, az örökkévalóság határozza meg, hogy a jövőben milyen eseményeknek kell megtörténniük és melyeket kell törölni. A legutóbbi sikerregény Michael Crichton Idővonala, amelyben számítógép és régészet egybeolvadása segíti az időutazást. És ne feledkezzünk el a mozi olyan klasszikusairól és slágereiről, mint a 2001 Űrodüsszeia, a Végső visszaszámlálás, vagy a három epizódot is megért Vissza a jövőbe címűről, no meg a Terminátorokról.


Amenhotep óriásszobrok töredékei kerültek elő Luxornál  

Kairó, 2002. április 18. (MTI-Panoráma) - Német és egyiptomi régészek két óriási méretű fáraószobor maradványait tárták fel a Nílus nyugati partján, Luxor közelében. Az illetékes egyiptomi régészeti intézmények szerint mindkét szobor a XVIII. dinasztiához tartozó III. Amenhotep (görögös nevén Amenophisz) fáraót ábrázolja, aki az Újbirodalom idején, Krisztus előtt 1408 és 1372 között élt.

A két szobor valamikor a fáraó temetkezési templomában állott. Szakértők becslése szerint a vörös kvarcból kivájt szobrok magassága eredetileg 21 méter volt, súlyuk pedig darabonként elérte a 700 tonnát. A templom bejáratának két oldalán állottak.Az egyik szobor válla mögött harmadik, királynőt ábrázoló szobor fejére bukkantak a régészek. Feltételezik, hogy vagy az ókori Egyiptomban nagyra becsült Imhotep piramisépítő mérnök édesanyját, vagy a fáraó feleségét, Ti-t ábrázolja a szobor - jelentették a hírügynökségek.


Szavazott a legidősebb Fejér megyei házaspár

Lajoskomárom, 2002. április 21. (MTI) - Szavazott a választás második fordulójában is a legidősebb Fejér megyei házaspár, a lajoskomáromi AGAPE Evangélikus Szeretetotthonban élő 102 éves Schmitz György és felesége, a 96 esztendős Vanderer Terézia.

Az idős pár - az otthon többi lakójával együtt, vasárnap is, akárcsak két héttel ezelőtt - mozgóurnát kért, s Fejér megye 6-os választókerületének két jelöltje közül a nekik "szimpatikusabbra" adta le szavazatát.

Az idős házaspár 1993 óta él a szeretetotthonban. Korukhoz képest mindketten jó egészségnek örvendenek, bár a férj az utóbbi időben a korábban megszokottnál kicsit több időt tölt pihenéssel.


Kamcsatka: kitörni készül a Sivelucs tűzhányó

Petropavlovszk-Kamcsatszkij, 2002. április 21. (MTI) - Kitörni készül a Kamcsatka-félszigeten lévő Sivelucs tűzhányó: immár sorozatosak, néha már negyed óráig is tartanak a belső rengései, s kilométernyi magasságba eregeti a gáz-, gőz- és hamuoszlopokat.

A két kilométer átmérőjű kráter szinte ontja magából a hamut, amit a szél húsz kilométeres távolságra is vastagon szétterített Uszty-Kamcsatszk városának irányába. A rengések a 3283 méter magas tűzhányó oldalán hó- és kőzetlavinákat indítanak el.

Az orosz vulkanológusok szerint a közelgő kitörés előjele az is, hogy a kráterben tovább növekedett és elérte az ötszáz méteres magasságot a lávakupola.

A Sivelucs tavaly május 7-én kezdett feléledni hosszabb szünet után. Az Oroszország távol-keleti részén húzódó félsziget legészakibb működő vulkánja viszonylag ritkán hívja fel magára a figyelmet nagyobb kitörésekkel. Utolsó jelentősebb aktivitását 1964-ben jegyezték fel, az azt megelőzőt pedig 1854-ben.


Megtekinthető Churchill háborús bunkere

London, 2002. április 21. (MTI-Panoráma) - Első ízben nyitják meg a nagyközönségnek Winston Churchill titkos második világháborús bunkerét, ahol német invázió esetén a brit miniszterelnök menedéket találhatott volna. A földalatti labirintus ma egy lakószövetkezet telkén, pontosabban a lakóházak alatt található. A szövetkezet vezetői úgy döntöttek, hogy a jövőben bizonyos napokon megnyitják látogatók előtt a bunkert.

Az óvóhelyrendszer, amely mintegy 200 ember befogadására alkalmas, észrevétlenül húzódik meg a sorházak alatt London északi részének Neasden lakónegyedében.

A The Independent című lap értesülései szerint a kormányfői bunker annyira titkos volt, hogy még VI. György király sem ismerte pontos helyét.

Német partraszállás esetén Churchill a Whitehall kormánynegyedben lévő bunkeréből az elővárosi katakombák acélajtói és betonfalai mögé húzódott volna vissza.

A bunkert egyúttal az utolsó angliai menedékhelynek szánták a király számára is: az uralkodó a tervek szerint a legrosszabb esetben Kanadába repült volna emigrációba - olvasható a dpa jelentésében.


Tilos lesz a bikini a turistáknak Malajziában

Kuala Lumpur, 2002. április 20. (MTI) - Malajzia egyik, iszlám párt által kormányzott szövetségi állama szigorú öltözködési szabályokat dolgoz ki turisták számára, megtiltva egyebek között a bikini viselését.

Az öltözködési szabályok a bikinin kívül általában is eltanácsolják a turistákat a kihívónak minősülhető ruhadarabok viselésétől - igaz, egyelőre nem terveznek büntető lépéseket azokkal szemben, akikre nem hat az "eltanácsolás". A Malajzia északi részén fekvő Terengganu kormánya arra is felszólította a szállodákat, hogy külön úszómedencéket tartsanak fenn a férfiak illetve a nők számára. A kormány turizmusért felelős államtitkára kifejtette, hogy e döntések egy átfogó, a turistákat a helyi kultúra és hagyomány tiszteletére nevelő program részét alkotják.

Ebben az államban a turizmus a kőolaj- és a földgázbevételek után a második legfőbb bevételi forrás. Tavaly közel 1,4 millió turista fordult meg Terengganuban.

Az államot 1999 óta kormányzó muzulmán párt már betiltotta a karaoke-bárokat, valamint azokat a fodrászüzleteket, amelyek egyaránt fogadtak férfiakat és nőket. A muzulmánok a 23 milliós Malajzia lakosságának valamivel több mint a felét teszik ki.


Ámokfutó nyulak

Los Angeles, 2002. április 20. (MTI-Panoráma) - Több mint 350 nyulat találtak a Los Angeles-i hatóságok egy lakóházban. A belépőket döbbenetes látvány fogadta: mintha eleven, faltól-falig nyúlszőnyeg borította volna a padlót. Az "embertelenül" összezsúfolt állatok közül több valóságos "vérnyúllá" vadult és ámokfutásba kezdett, mintegy tíz viszont már döglött volt. A razziára azután került sor, hogy a nyulas ház szomszédságában lakók értesítették a helyi kábeltévét: időnként egy-egy nyúl rohan ki a házból, megőrjítve a környék kutyáit.

A razzia során a nyúlmániákus háztulajdonosok nem voltak otthon, így a hatóság senkit sem tartóztatott le.

Mivel azonban döglött nyulak is akadtak a házban, nem kizárt, hogy az esetnek lesznek büntetőjogi következményei.


Gyermektartási kereset Marlon Brando ellen

Los Angeles, 2002. április 20. (MTI-Panoráma) - Csillagászati összegű gyermektartási díjat követel Marlon Brandótól volt élettársa. A 43 éves Maria Christina Ruiz egy Los Angeles-i bíróságon százmillió dolláros (ez több mint 27 milliárd forintnak felel meg) keresetet nyújtott be a filmsztár ellen.

A felperesnek a most 78 éves Brandoval 14 éven át fennállott kapcsolatából három gyermeke született - áll a keresetben.

Az asszony kijelentette, hogy egész életét a színészre és gyermekeikre alapozta. Ügyvédje szerint a kapcsolat házassághoz hasonlított. Brando és Ruiz kapcsolata 1988 februárban kezdődött és tavaly decemberben bomlott fel.

Maria Christina Ruiz a filmsztárnak arra az állítólagos ígéretére hivatkozik a héten benyújtott keresetében, hogy válás esetén vagyonát megosztja kettőjük között.


Claudia Schiffer még idén férjhez megy

München, 2002. április 20. (MTI-Panoráma) - Claudia Schiffer, a 31 éves topmodell még ebben az évben feleségül megy vőlegényéhez, Matthew Vaughn-hoz - jelentette a Bunte című német magazin.

A tervezett házasságra áldását adta ugyanis Claudia édesanyja, Gudrun. A Bunte értesülései szerint a topmodell fél éven belül készül megesküdni a vele egyidős filmproducerrel.

Gudrun Schiffer ezzel a bejelentéssel egyben cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Claudia és Matthew jegyessége felbomlott. Szerinte az is csupán "a sajtó kitalációja", hogy egyre halogatják a házasságkötést.


Nehézbúvár a maratonin - 5 napos szintidő     

London, 2002. április 22. (MTI-Panoráma) - Egy nehézbúvár is teljesítette az idei londoni maratonit - 54 kilós ruhában. A 42 kilométeres távon öt napba telt míg célba ért.

Talán nem meglepő, hogy a búvár, Lloyd Scott - aki civilben tűzoltó - ezzel az időeredménnyel az utolsó lett, a harminckétezer nyolcszázhetvenötödik. Ugyanakkor maratoni teljesítményével sikerült 100 ezer fontra növelnie azt az összeget, amelyet a rákos gyermekek gyógyítását szolgáló brit alapítvány javára gyűjtögetett össze.

Scott azután kezdett jótékony célú akcióiba - egyebek közt elgyalogolt a sarkokra -, hogy kiderült: leukémiás. Állapota szerencsére javult az utóbbi években - jelentette a Reuters.


Gépmadárvédő madárkapkodó kutya     

Johannesburg, 2002. április 23. (MTI-Panoráma) - Vadászkutyák segítségével akarják dél-afrikai repülőtereken a jövőben megakadályozni, hogy a kifutópályákon repülőgépek madarakkal ütközzenek össze.

Sajtójelentések szerint a johannesburgi és a durbani repülőtéren hétfő óta szolgálatot teljesít két skót juhászkutya: Tweeny és Mac. Arra képezték ki őket, hogy ne öljék meg a madarakat, csak zavarják el őket.

A madarak, mint köztudott, súlyos károkat okozhatnak repülőgépek hajtóművében. Madaraknak fel- és leszálló repülőgépekkel történt összeütközései becslések szerint évente 1,2 milliárd euro kárt okoznak a légitársaságoknak világméretekben. Eddig durranó rakétákkal és madárkelepcékkel tartották távol a madárrajokat a kifutópályáktól.

18 hónapot vett igénybe Tweeny és Mac kiképzése, amelynek során mindenekelőtt meg kellett szokniuk a repülőtér fülsiketítő lármáját. Külön jármű szállítja őket "bevetésük" színhelyére, ahol csak kiképzőjük vezényszavára veszik üldözőbe a madarakat - olvasható a dpa jelentésében.


A lábszagot idegrendszeri zavar okozza     

Oldenburg, 2002. április 23. (MTI) - "A lábszagot a központi idegrendszer zavarai okozzák" - állítja Erhard Hölzle, az oldenburgi egyetem dermatológia professzora.

Valahányszor a központi idegrendszert valami izgalomba hozza, fokozódik a lábakon található izzadságmirigyek tevékenysége. Ez pedig nedves meleget gerjeszt a zárt cipőkben, ami gazdag táptalaja vírusoknak és baktériumoknak. Utóbbiak azután a bőr bizonyos anyagainak felszabadításával kellemetlen szagot idéznek elő - állítja Hözle.

A lábizzadás kezelésének legjobb módszere a professzor szerint az, ha a lábakat 10-15 percig csapvízzel teli edényben áztatják, s gyenge áramot vezetnek keresztül az edényen. Az áram erősségét eközben addig fokozzák, amíg a páciens enyhe bizsergést nem érez lábaiban. A kezelés első hetében ezt naponta és orvosi rendelőben kell elvégezni, később azonban a páciens különleges készülék segítségével odahaza is csinálhatja.

Hölzle professzor szerint a kezelés mindazonáltal nem kecsegtet végleges eredménnyel, a lábizzadás megszűnése csak átmeneti. Az indokolatlanul erős kézizzadás kezelésére alkalmazott szerek viszont hatástalanok lábizzadás ellen.

Egyvalami azonban némi vigaszt nyújthat az érintetteknek: jó eséllyel indulhatnak Vermont amerikai államban a montpelier-i hagyományos bűzös tornacipő bajnokságon - jegyezik meg a hírügynökségek.


Szőrrangadó     

Olten, 2002. április 23. (MTI) - Több mint hatszáz szakállas és pofaszakállas férfi gyűlt össze a hétvégén a svájci Oltenben, hogy afféle "nem hivatalos európa bajnokságon" kiválasztódjon soraikból a száz legszebb szőrmók.

A városi színház nézőterét zsúfolásig megtöltötték az érdeklődők. A szervezők szerint Salvador Dali egykoron híres bajuszától az osztrák császári pofaszakállon át az ultramodern szőrzetig minden elképzelhető fazon képviseltette magát. Egyes résztvevők 1800 kilométert utaztak, hogy jelen lehessenek a szőrrangadón.

A legszebbnek talált száz szőrmók a kitüntető elismerést Jennifer Ann Gerber svájci szépségkirálynőtől vehette át. Egyikük pofaszakállának hossza meghaladta az 1,4 métert. A foglalkozására nézve hentes és mészáros ekkora pofaszakállal csak oldalt fordulva képes ajtón átmenni, munka közben pedig a fején lévő hajhálóba dugja pofaszakállát. Mások fülük köré csavarják, vagy egyszerűen átdobják vállukon férfiasságuknak eme jelét - derül ki az eseményről beszámoló hírügynökségi jelentésekből.


Mobilszimfónia harminc mobiltelefonra komponálva     

London, 2002. április 23. (MTI-Panoráma) - Harminc mobiltelefonra komponál szimfóniát egy brit zeneszerző. Simon Turner egy júliusi zenei fesztiválra akar elkészülni telefonos művével. Az alkotásban részt vesz Marcus Moore író is, de hogy minek, azt nem részletezték a hírügynökségek.

A 30 telefon hangszer lesz, a zenészek pedig a gazdáik - legalábbis így tervezik az alkotók, akik hamarosan belekezdenek a zenekar verbuválásába. Hogy mennyire virtuózul kell telefonjaikat megszólaltatni, még nem tudni, mivel előbb Turnernek meg kell írnia a mobilszimfóniát.


Születőben az űrkorszak legújabb szolgáltatása: az űrturizmus     

Moszkva, 2002. április 23. (MTI) - A jelek szerint az ezredelő új "szolgáltatással" ajándékozza meg az emberiséget: alig telt egy esztendő a premier óta, és a Szojuz orosz rakétával csütörtökön egy orosz és egy olasz kozmonauta társaságában elindul a Nemzetközi Űrállomásra a világ második űrturistája: a dél-afrikai Mark Shuttleworth.

A dúsgazdag fokvárosi internet-vállakozó egyben az afrikai földrész első polgára, aki eljut a világűrbe.

A 28 éves Shuttleworth, akárcsak az egy éve a kozmoszban járt amerikai Dennis Tito egy hetet "üdül" a világűrben, és ő is 20 millió dollárt fizet ki az orosz űriparnak a beutalóért. A fiatalember azonban elődjétől eltérően igyekszik kutatással hasznossá tenni magát az űrállomáson: a hírek szerint emberi sejtekkel folytat majd kísérleteket kozmikus körülmények között, az AIDS-kutatással összefüggésben.

Útja egyben jelzi azt is, hogy az űrturizmus, mint üzlet beindult. Tavaly Dennis Tito repülését az amerikaiak még határozottan ellenezték, mondván, hogy a 60 éves kaliforniait nem képezték ki az amerikai biztonsági rendszerre. Egyébként Titót eredetileg a Mir orosz űrállomásra küldték volna fel, de mivel időközben az alaposan kiszolgált űrbázist megsemmisítették, átirányították a Nemzetközi Űrállomás orosz moduljára.

Úgy tűnik, hogy most már az amerikaiak sem tiltakoznak a "civilek" utaztatása ellen, sőt a NASA nemrégiben közzétett egy kilencoldalas dokumentumot, amelyben meghatározza azokat feltételeket, amelyeknek a leendő űrturistáknak - természetesen a csillagászati útiköltség mellett - meg kell felelniük. Így például kizáró ok a bűnözői múlt, a becstelen, botrányos életvitel. Nem válthat űrturista a kábítószer-élvezőkből és a megrögzött italozókból, illetve azokból, akik olyan társaság tagjai, amely rossz fényt vethet az űrállomásra, illetve a különböző űrkutatási központokra.

Tito sikeres tavalyi űrkirándulása mint több milliomost fantáziáját mozgatta meg, és már a közép-európai térségből, Lengyelországból is van jelentkező, nem kizárt, hogy Leszek Czarnecki üzletember lesz a harmadik űrturista.

A jelenlegi 20 millió dolláros (mintegy 5 és fél milliárd forintos) viteldíj egyelőre még nagyon soknak tűnik, de az Oroszországban máris a mostaninál jóval olcsóbb utaztatáson törik a fejüket az illetékesek.

A Moszkva melletti Zsukovszkijban a múlt hónapban mutatták be annak a többször is felhasználható új űrhajótípusnak, pontosabban űrsiklónak a makettjét, amelynek példányai a tervek szerint űrturistákat repítenek majd a kozmoszba. Ez ugyan csak néhány perces tartózkodást jelent majd a kozmoszban, viszont egy utazás alig 100 ezer dollárba kerülne. 27,5 millió forintnak megfelelő összeget nagyon sok érdeklődő képes lesz leperkálni akkor is, ha ezért cserébe alig néhány percnyi súlytalan lebegést kap.

A háromszemélyes S-XXI űreszközön a pilóta mellett két űrturista foglalhat helyet a kabinban egy szuborbitális repülés, azaz űrugrás erejéig. A tervek szerint a siklót egy M-55-ös típusú szállító repülőgép juttatja 17 kilométeres magasságba, ahonnan az S-XXI saját hajtóművével emelkedne 100 kilométer fölé, ahol utasai mintegy három percen át élvezhetik a súlytalanság állapotát és gyönyörködhetnek a Föld látványában. Az S-XXI ezt követően visszatér a sűrű légkörbe, majd egy repülőtéren landol.

Az űrturistákat szállító járművet egy orosz magáncég az amerikai Space Adventures vállalattal közösen rendelte meg a Mjaszicsev-tervezőirodától. Az S-XXI-t a Burán egykori szovjet űrsikló megépítése során alkalmazott technológiára alapozva tervezték meg.Már most mintegy százan foglaltak előre helyet egy-egy ilyen izgalmasnak ígérkező útra, jóllehet az első repüléseket csak 2004-2005-re tervezik.


Uniformis: a tűzoltók és az ápolónők a legszexisebbek     

London, 2002. április 24. (MTI-Panoráma) - A tűzoltók és az ápolónők a legszexisebbek - derítette ki egy brit felmérés. A vonzerő toplista első helyére a megkérdezett 500 hölgy 41 százaléka helyezte a tűzoltókat. Az ápolónők fölénye ennél szerényebb: a felmérésbe bevont ugyancsak félezernyi férfinak csupán a 26 százaléka szavazott rájuk, de ez is elég volt az elsőséghez. 20 százalékot kaptak az uraktól a légikisasszonyok, és bő 12-őt a doktornők.

A női mezőny sikerlistáján a második helyet a pénzügyi igazgatók kapták: a hölgyek 13 százaléka a legszívesebben ilyen munkakörű férfival randevúzna. A hölgyválasz sereghajtói, mármint a legkevésbé vonzónak találtatottjai a motoros futárok és a bárpincérek.


Klónozott magzatok - a világon már három "klónos" esetről tudnak

Róma, 2002., április 24. (MTI) - Severino Antinori olasz kutató egy televíziós beszélgetős műsorban jelentette be: immár három terhes nő hord méhében klónozott magzatot. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezt a technikát inkább "genetikai átprogramozásnak" kellene nevezni.

Antinori, akinek kísérletei meglehetősen vegyes fogadtatásra találtak a világban, a Porta a Porta című beszélgetős műsorban - amely telefonkapcsolatot létesített vele - elmondta: jelenleg három nő hord klónozott magzatot a méhében, ebből kettő a volt Szovjetunió meg nem nevezett államaiban, egy pedig valamelyik iszlám országban. Az érintett nők terhességük hatodik, hetedik, illetve kilencedik hétben vannak - fűzte hozzá.

Antinori határozottan kijelentette: egyik terhességhez sincs köze. Ezzel a New Scientist című folyóiratban néhány héttel ezelőtt megjelent információra válaszolt, amely szerint ő maga részt vett volna egy ilyen klónozási kísérletben, nevezetesen egy iszlám országban egy asszonyba ilyen technikával előállított embriót ültetett volna be.

A nőgyógyász egyébként tudni véli: több országban is - így Kínában és az Egyesült Államokban - folyamatban vannak emberi klónozási kísérletek, sőt, a távol-keleti országban nyolc embriót is létrehoztak ilyen formában, de egyiket sem ültették be női szervezetbe.

A műsor végén azonban Antinori fontos szakmai pontosítást látott szükségesnek. Szerinte nem helyes klónozásról beszélni, inkább a "genetikai átprogramozás" a megfelelő kifejezés. Ez azt jelenti ugyanis, hogy a születendő gyermek genetikai örökségének 85 százaléka az apáé, 15 százaléka pedig az anyáé. Antinori szerint ezzel az eljárással sok házaspár helyzetén lehetne segíteni.

A nőgyógyász említést tett egy felmérésről, amely állítólag arról tanúskodik, hogy a terméketlen párok 92 százaléka híve a már említett "genetikai átprogramozásnak".


Majmok vírusaiból megjelent az új AIDS-változat

Párizs, 2002. április 24. (MTI-Panoráma) - Közép-Afrikában újabb HIV-vírustörzs ütheti fel a fejét - figyelmeztettek nemrég francia kutatók: az étkezési céllal befogott vagy vadászaton elejtett majmoknál ugyanis újabb, AIDS-t okozó SIV-vírustörzseket mutattak ki, és ez növekvő veszélyt jelent az emberekre is, különösen majomharapás esetén. A veszély Közép-Afrikában a legnagyobb, de másutt is fennáll.

Az amerikai Emergency Infectious Diseases című szakfolyóirat 2002 májusi számában megjelenő tanulmány szerint elsősorban a vadászok kerülhetnek érintkezésbe a majom AIDS-vírusával, a SIV-vírussal. Ezt közel 800 kameruni majom vizsgálata alapján állítják francia kutatók. Az is aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi években megnőtt a vadhússal, többek között a majomhússal való kereskedelem.

Az őserdei területeket egyre jobban hasznosítják, ennek következtében a lakosság gyakrabban kerül érintkezése a vadon élő állatokkal, köztük majmokkal - kongatták meg a vészharangot. A Kamerunban háziállatként tartott, vagy vadászaton lelőtt majmokon elvégzett vérvizsgálatok azt mutatják, hogy az AIDS-vírushordozók aránya a majomnépességben 16 százalékos.

A vírus az eddig vizsgált 16 majomfajta közül 13 fajtának az egyedeiben volt jelen. A kutatók öt új SIV-vírus törzset is azonosítottak. Rámutattak, hogy sürgősen meg kell teremteni a járványtani ellenőrzést, mégpedig az afrikai főemlősökben jelenlévő vírustörzsek felderítésére vonatkozó szűrővizsgálatokkal.

Ismeretes, hogy az embernél AIDS-t okozó HIV-1 és HIV-2 vírustörzs történelmileg a majmok AIDS-vírusára, a SIV-vírusra vezethető vissza. HIV-1 vírus esetében a csimpánzok SIV-vírusa, a HIV-2 esetében pedig a mangabey majmok SIV-vírusa az "ős". A HIV-1 vírus az egész világon elterjedt, a HIV-2 vírus elsősorban Nyugat-Afrikában van jelen.

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a majmokon újabban kimutatott vírustörzsek már átterjedtek volna az emberre. A vizsgálatok azonban arra utalnak, hogy ezek a vírustörzsek képesek a szaporodásra az emberi nyiroksejtekben, vagyis képesek megfertőzni az embert. A HIV-3 vírus feltűnése így nem kizárt - állítják a kutatók.

A Kamerunban ezért figyelmeztetik a lakosságot a vadászat - illetve a vadászatból származó majomhús fogyasztásának - potenciális veszélyeire.


Hangyapüré, kukacos fagyi a londoni Ehetőben

London, 2002. április 26. (MTI-Panoráma) - Hangyapüré, csokis skorpió, kukacos fagyi - egyebek közt ezek szerepelnek egy londoni étterem kínálatában.

Todd Dalton, az étterem 26 éves tulajdonosa sajátos menüjével hadat üzent a számára unalmas angol konyhának. Mentamártásos ürühús helyett abszolut rágáslight hangyapürével, pulykamelles szendvics helyett csörgőkígyóflekkennel, puding helyett csokis skorpióval vagy - vegetáriánusok számára - kaktusz szörbettel lepi meg vendégeit. Desszertnek mindenki kap egy pohár kukacos rizsfagylaltot, amely átlátszó, hogy jól érvényesüljön a töltelék, azaz a kukac.

Lehet, hogy a kínálat nem mindenki számára ehető, az étterem viszont igen. Ez a neve ugyanis: Edible, azaz Ehető.

Ami persze nem igaz, mert téglából van.


Szexétvágygerjesztő a szoptatásillat

London, 2002. április 26. (MTI-Panoráma) - A szoptatás körüli illat serkenti a szexuális vágyat a gyermektelen nőkben - állítják amerikai kutatók. Felmérésükbe 45 hölgyet vontak be, akikkel szoptatáskor terjengő illatot, - "anya- és babaszagot" - szagoltattak. Az eredmény: a nők arról számoltak be, hogy meglódult szexuális fantáziálásuk.

A kísérlet vezetője, Julie Mennella a New Scientist című brit tudományos lapnak elmondta, hogy egyes kultúrákban az újdonsült feleségeket arra buzdítják, időzzenek együtt szoptatós kismamákkal, mert az termékenyebbé teheti őket.

- Kiváncsi vagyok, vajon ezek a kultúrák ráhibáztak-e valamire. Jó lenne tudni, hogy a szoptatási szagok hatással vannak-e a termékenységre - mondta Mennella.


Rákkeltő lehet a kenyér és a sült krumpli is ?

Stockholm, 2002. április 25. (MTI-Panoráma) - Rákkeltő anyagokat tartalmazhat a milliók által kedvelt és fogyasztott alapvető élelmiszerek közül a kenyér, a kétszersült és a sült krumpli - állítják svéd kutatók. A stockholmi egyetem munkatársai akkor jutottak a megdöbbentő felfedezésre, amikor azt vizsgálták, milyen hatással van a sütés az olyan alapvető élelmiszerekre, mint a gabona, a rizs vagy a burgonya.

A kutatók szerint a zsírban sült, sütőben vagy fritőzben készített gabonában vagy burgonyában a veszélyes határérték fölé emelkedhet az enyhén rákkeltő anyagként számon tartott akrilamid mértéke. Az ételkészítés folyamatában akrilamid számos olyan alapvető élelmiszerben kialakulhat, mint a kenyér, a burgonyszirom, a sült krumpli és a kétszersült.

Az amerikai környezetvédelmi hivatal a színtelen, kristályos akrilamidot a közepesen veszélyes rákkeltő anyagok között tartja számon. A nemzetközi rákkutató hivatal szerint állatkísérletek bizonyítják, hogy az akrilamid génmutációkat képes előidézni az élőlények szervezetében, valamint jó és rosszindulatú gyomorrákot okozhat.


Itt az eldobható műtüdő

Tokió, 2002. április 25. (MTI-Panoráma) - Cigarettásdoboz méretű műtüdőt fejlesztettek ki az Okajama egyetem tudósai - jelentették be Tokióban. Az alig tíz centiméter hosszú, lapos szerkezet a tüdőátültetésre váró pácienseken segíthet addig, amíg megfelelő donort találnak számukra.

A műanyagból készülő szerv ezernyi üreges szállal van átszőve, hogy az e "hajszálereken" keresztülhaladó véráram oxigénnel telítődjék. Az oxigén egy kis kiegészítő berendezésen keresztül érkezik majd a műtüdőbe.

A berendezést idén sertésekbe ültetve tesztelik, s ezt követően az átültetésre váró betegek is kipróbálhatják az átmeneti műszervet - írják a hírügynökségek.


Fél Kína nem mos fogat

Sanghaj, 2002. április 25. (MTI) - A vidéken élő kínaiak több mint fele nem mos fogat, legalábbis nem fogkefével - derült ki egy orvosi felmérésből.

Kína lélekszáma 1,3 milliárd, amelyből mintegy 900 millióan élnek vidéken. 60 százalékuk még sohasem mosott fogat fogkefével, hanem - a hagyományokhoz igazodón - csak ágacskákkal dörzsölgeti fogsorát. A másik ősi módszer az öblögetés teával, amelytől azonban idősebb korra megzöldülhet a fogazat.

A felmérés szerint a városlakó kínaiaknak is csak a tíz százaléka mos fogat megfelelően, 90 százalékuk nem - jelentette az angol nyelvű Shanghai Daily című kínai lap.


Szexuális szokások Észak-kelet Magyarországon - tudományos felmérés

Debrecen, 2002. április 27. (MTI) - Első alkalommal végzett a magyarok szexuális szokásairól átfogó reprezentatív felmérést az ELTE Pszichológiai Intézete és a Marketing Centrum, a januári kutatás észak-kelet magyarországi régióra vonatkozó adatait szombaton mutatták be a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában rendezett sajtótájékoztatón, s az azt követő szakmai fórumon.

Az Abbott-jelentés néven publikált kutatás szerint a felnőtt magyar férfiak 47 százaléka küzd különböző szexuális problémákkal, ám mindössze 9 százalékuk kér segítséget orvostól, pszichológustól, vagy akár csak a partnerétől.

- A legáltalánosabb probléma a merevedési zavar, amely a magyar férfiak 10 százalékát, mintegy 400 ezer embert érint komolyabban, további 600 ezren részleges merevedési zavarral küzdenek - tájékoztatott Nyáry Krisztián, a Marketing Centrum Országos Piackutató Intézet kommunikációs igazgatója.

Az Észak-kelet Magyarország négy megyéjében - Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves - végzett felmérés érdekessége, hogy az ott élő nőknek van életük során a legkevesebb szexuális partnerük, s az átlagnál jóval ritkábban vannak szexuális tartalmú álmaik.

Ezen túl a térségben élő nők 46 százaléka számolt be arról, hogy csökkent a szexuális érdeklődése. A férfiak az átlagnál sokkal gyakrabban jelezték, hogy nem találnak örömet a szexben és az átlagosnál nagyobb arányban szenvednek súlyos fokú merevedési zavarban.

A felmérés szerint az észak-keleti régióban élő nők és férfiak egyaránt nagyobb gyakorisággal élnek házasságban, mint az országos átlag. Ennek ellenére a férfi válaszadók az országosnál nagyobb arányban számoltak be arról, hogy egyszerre több szexuális partnerük van. Az észak-kelet magyarországi férfiak átlagosan 8, a nők pedig 2 szexuális partnerről adtak számot - hangzott el a tájékoztatón.

Buda Béla pszichiáter a sajtótájékoztatón a merevedési panaszok okairól beszélt. Véleménye szerint fiatal korban a probléma lelki okokra, gátlásokra, kommunikációs zavarokra vezethető vissza, később pedig szervi betegségek is okozhatják.

- Negyven éves kor fölött szinte minden komoly merevedési panasz mögött betegség húzódik meg - tette hozzá. Utóbbiak közül a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, a gyógyszerek mellékhatásait, a cukorbetegséget és a stressz okozta elváltozásokat emelte ki.

Terján Éva, az Abbott Magyarország munkatársa a kezelhetőség formái között említette a párok közötti nyílt kommunikációt, a bizalomra épülő orvos-beteg kapcsolatot, a gyógyszeres kezelést, a pszichés kezelést, illetve a művi- és műtéti beavatkozást.

A sajtótájékoztatót követően rendezett "Új lehetőség a férfiak szexuális zavarainak kezelésére" című konferencián szó volt arról az új, "piros tablettaként" emlegetett gyógyszerről, amely a merevedési zavarok kezelésének legújabb gyógymódját jelentheti. Elhangzott: az idegrendszeren át ható, enyhe mellékhatású tablettát a nyelv alá kell tenni, s mintegy 20 perc múlva - két óra időtartamra - már "hadra foghatóvá" válik a férfi.

Terján Éva reményét fejezte ki, hogy hamarosan a magyar társadalombiztosítás is támogatja majd a gyógyszert, mivel szerinte népbetegség méretű problémáról van szó. Példakánt említette, hogy Írországban a rászoruló férfiak havonta négy szem "merevítő tablettához" ingyen juthatnak hozzá.


Lenyűgöző letekinteni az űrből a kék bolygóra - üzeni a második űrturista a Nemzetközi Űrállomásról

Moszkva, 2002. április 27. (MTI) - Szombaton közép-európai idő szerint tíz óra előtt néhány perccel sikeresen összekapcsolódott a világ második űrturistáját szállító Szojuz orosz űrhajó a Nemzetközi Űrállomással (ISS). Shuttleworth a világ második űrturistája az amerikai Dennis Tito után. A dél-afrikai internetes vállalkozó 20 millió dollárt fizet a tíznapos utazáson való részvételért.

A Moszkva melletti űrrepülési irányítóközpont tájékoztatása szerint a dokkolás zökkenőmentesen zajlott le és az űrhajó személyzete, az orosz Jurij Gidzenko, az olasz Roberto Vittori és a 28 éves dél-afrikai milliomos, Mark Shuttleworth átlépett az ISS fedélzetére.

A Szojuz TM-34 típusú űrhajó csütörtökön indult útnak a kazahsztáni Bajkonur űrállomásáról. A háromtagú személyzet a tíznapos űrutazás alatt kicseréli az ISS mentőkabinját és különböző biológiai kísérleteket végez.

Jól érzi magát a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) az űrturista Mark Shuttleworth, aki szerint nincs lenyűgözőbb dolog, mint az űrből letekinteni a kék bolygóra.

- Nagyon boldogok vagyunk, hogy látogatókat üdvözölhetünk a Nemzetközi Űrállomás, az ISS fedélzetén, jó érzés új arcokat látni - mondta Moszkva melletti irányítóközpont munkatársait az ISS kameráin keresztül az amerikai Carl Walz, az űrállomás személyzetének egyik tagja.

- Csodálatos dolog látni, hogy ilyen jól érzi magát - lelkendezett Shuttleworth édesanyja, aki néhány órával korábban még aggódva figyelte az oroszországi irányítóközpontban a Szojuz űrhajó összekapcsolódását az űrállomással. Az édesapa, Rick Shuttleworth azt mondta, hogy csupán egyetlen dolgot kértek fiúktól: mindenképpen hívja fel őket az űrből.

A világ második űrturistája videoösszeköttetés segítségével kapcsolatba lépett Thabo Mbeki dél-afrikai államfővel is, akinek megmutatta űrbeli táplálékát és beszámolt az ember súlytalanságából származó előnyökről.

Mbeki az apartheid végét jelentő Szabadság Napja alkalmából mondott beszédében köszönetet mondott a 28 éves internetes vállalkozónak az AIDS elleni küzdelemhez nyújtott segítségéért, és kiemelte: Shuttleworth űrutazása történelmi jelentőségű esemény a fekete kontinens számára.

Bár korábban többen is bírálták az internetes vállalkozót amiatt, hogy képes 20 millió dollárt áldozni személyes hóbortjának megvalósítására, most már úgy tekintenek rá, mint Dél-Afrika büszkeségére, a világ első "afronautájára".

Shuttleworth tíznapos útja során genetikai és AIDS-szel kapcsolatos kísérleteket végez majd, valamint iskoláskorú gyerekekkel folytatott rádióbeszélgetésekben próbálja népszerűsíteni a különböző tudományágakat.


Kisgyerekek tömeges házassága Indiában

Újdelhi, 2002. április 25. (MTI-Panoráma) - Összesen mintegy 3.000 gyermekházasságot kötöttek a napokban a közép-indiai Csattiszgarh állam több falujában. Az ifjú párok igencsak ifjak: a vőlegények és menyasszonyok életkora 4 és 13 év közötti.

A tömeges gyermekesküvőket, amelyekre minden évben Rámnaváni hindu ünnep idején kerül sor India bizonyos törzsi övezeteiben, elítélte az FFDA emberjogi és gyermekvédő szervezet, amely fölkereste a szóban forgó államot. A helyi hatóságok azt ígérték, hogy "megvizsgálják az információkat".

A házasuló gyermekek százai még párjuk nevét sem tudják, és nem igazán fogják fel a házasság értelmét - hangsúlyozza a szervezet. A különös hagyományról beszámoló The Hindu napilap megjegyzi, hogy a térség falvaiban 70 százalék körüli az írástudatlanság.

Az FFDA beszámolója szerint általában "a kislányokat már serdülőkoruk elérésekor elküldik a majdani após-anyós házához. Tizenkét-tizenhárom évesen teherbe esnek A csecsemő- és gyermekhalandóság magas, a nők fiatalon meghalnak különféle betegségekben".

Jóllehet, Indiában a törvény nem teszi lehetővé a 18 év alatti nők és a 21 évesnél fiatalabb férfiak számára a házasságot, a gyermekek és serdülők kényszerű frigye igen gyakori bizonyos félreeső területeken az ottani ősi hagyományok, a környezet erőteljes nyomása miatt - írják a hírügynökségek.


Katonai mentőrepülés Budapesten át Bécsbe

Bécs, 2002. április 27. (MTI) - Az osztrák hadsereg intenzív betegápolásra berendezett helikoptere szállított pénteken Budapestről Bécsbe egy Irina nevű hároméves román kislányt, akinél a budapesti kezelés kudarcot vallott, s most egy bécsi kórházban kezelik majd. Esélyeit jónak ítélik - írták a bécsi lapok szombaton.

Irina a vérráknak is nevezett leukémia különösen súlyos válfajában betegedett meg, gyógyítására a romániai orvosoknak nem volt esélyük, s a budapesti kezelés is kudarcot vallott. A máltai rend romániai vezetője Bécs segítségét kérte, mivel a bécsi St. Anna kórház világhírű a gyermekkori leukémia kezelésében. A 75 ezer eurós költséget a máltai rend állja.

Mivel azonban az autós szállítást a súlyosan beteg kislány számára az orvosok veszélyesnek ítélték, a Bécs Stammersdorf kerületében lévő katonai kórház "repülő intenzív osztálya" ment Irináért Herbert Scheibner védelmi miniszter személyes parancsára.

Az intenzív betegápoláshoz szükséges legkorszerűbb eszközökkel felszerelt Bell 212 típusú szállító helikopteren egy katonai mentőorvos és egy nővér utazott Budapestre.

A helikopter a bécsi indulás után alig négy órával ért földet a kis beteggel a modern bécsi Általános Kórház (AKH) tetején. Irina jól viselte az utat, kilátásait az orvosok "igen jónak" mondták.

A mentőhelikopter személyzete az utat egyben gyakorlatnak tekintette, amely ráadásul remélhetően megmentett egy életet. Az osztrák hadsereg négy ilyen helikoptert vásárolt az EU jövendő haderejében szolgáló osztrák katonák ellátására és persze humanitárius célú bevetésekre: a gépen lévő műszerekkel az intenzív ellátásban felmerülő szinte minden feladat megoldható a mesterséges lélegeztetéstől egészen a szívmasszázsig.


Országos pipaszívó verseny Dombóváron

Dombóvár, 2002. április 26. (MTI) - Lassúsági pipaszívó versenyt tartanak szombaton Dombóvárott - tájékoztatta Trubacs Tivadar, a Magyar Pipaszövetség elnöke pénteken az MTI-t. Közlése szerint az országos versengésre mintegy ötven hazai résztvevőt vár a település versenypipásait tömörítő 424-es Klub, a verseny szervezője.

Trubacs Tivadar a szabályokról elmondta, hogy minden versenyző ugyanolyan pipát, tömőfát, két gyufát és három gramm dohányt kap. A résztvevőknek öt percük lesz arra, hogy pipára gyújtsanak, s az nyer, aki a dohányt a legtovább tudja izzásban tartani.

- Ehhez nagyfokú koncentrációra és tökéletes technikai tudásra van szükség. A versenyzők ilyenkor nem a dohányzás élvezetéért ülnek asztalhoz, győzni szeretnének és ugyanúgy izgulnak, mint a sportolók - mondta a szövetség elnöke. Ismertetése szerint az érvényben lévő világcsúcsot egy dán pipás tartja 3 óra 14 perccel.

A 3 óra 9 perces magyar csúcs Zsákai Zsolt - kétszeres világbajnok - kaposvári háziorvos nevéhez fűződik, a ranglistán második helyen szereplő - ugyancsak világbajnok - dombóvári Horváth Tamásnak 2 óra 52 perc a legjobb ideje.

Trubacs Tivadar szólt arról, hogy a világon harminc éve, Magyarországon pedig kilenc éve rendeznek lassúsági pipaszívó versenyeket. Közlése szerint a magyarok a nemzetközi viadalokon annak ellenére érnek el kiváló eredményeket, hogy itthon mindössze hat pipás klubot és mintegy hatvan versenyzőt tartanak nyilván, szemben például Németországgal, ahol az igazolt versenyzők száma meghaladja a hatezret.


II. világháborús tengeralattjáró roncsaira bukkantak horvát felségvizeken

Zágráb, 2002. április 26. (MTI) - Horvát búvárok az Adriai-tenger partján fekvő Isztriai-félszigeti Pula város közelében felfedezték egy II. világháború alatt elsüllyesztett olasz tengeralattjáró roncsait.

A horvát állami televízió csütörtök esti beszámolója szerint ez az első eset, hogy horvát vizeken ilyen tengeralattjáróra bukkantak.

A Meduza nevet viselő tengeralattjárót 1942-ben egy brit hajóval vívott harcban négy torpedó rombolta szét. 42 matróz nyugszik hullámsírban.


Oscar-díjas parfümök

Berlin/Bécs, 2002. április 29. (MTI-Panoráma) - A parfümök világának "Oscar-jával", a német FIFI-díjjal tüntették ki a hét végén Berlinben az év legjobb férfi és női parfümjeit.

Az ünnepélyes keretek közt átadott díjat a férfi kategóriában a Bvlgari Blv pour homme elnevezésű készítmény nyerte el. A női parfümök "Oscar-díját" a Chanel Cocójának ítélte oda a zsűri.

Külön díjazták az újdonságnak számító legjobb női és férfi "konfekciós parfümöt" (Pret-a-Porter). Az előbbiek közül a Bogner Snow Woman, az utóbbiak közül pedig az Ultra violet Man vitte el a pálmát.

A FIFI-díjakat a kozmetikai cégeket tömörítő Fragrance Alapítvány hozta létre és ezúttal immár tízedik alkalommal osztották ki őket Németországban.

A tervezőkből, parfümszakértőkből és újságírókból álló mintegy 250 tagú zsűri négy kategóriába sorolva bírálta el az illatversenyzőket.

Történetének kezdetén a parfümöt mennyei adománynak tekintették az emberek - a jó illattal az istenek kegyeit próbálták elnyerni. Idővel azonban megváltozott a cél: a mai ember embertársaira akar benyomást gyakorolni a parfümmel vagy egyszerűen csak jól akarja érezni magát. A választék pedig állandóan bővül és 2002 tavaszára az évszakhoz illő illatok egész palettája áll a rendelkezésünkre.

Tavasszal ás nyáron előszeretettel vásárolnak az emberek élénkítő, ingerlő hatású parfümöket. Némelyik egyszerre emlékeztet az eper, a grapefruit, a pünkösdi rózsa, a gyöngyvirág és az érett szeder illatára.


Tavaszi ámorráta

Hamburg, 2002. április 29. (MTI-Panoráma) - A középkorú németek szerelmesebbek, mint az ijabb korosztály tagjai - derült ki a Forsa közvélemény-kutató intézet tavaszi szerelmi felméréséből. Míg a 30-44 éves korosztályba tartozók 88 százaléka vallotta magát szerelmesnek, addig a 18-29 életévűek "ámorrátája" csak 76 százalékos.

A 45-59 esztendősek mezőnyében 77 százalékos a szerelmesek aránya, azaz még ők is 1 százalékot "rávertek" a 18-29 év közötti korosztályra.

A nyugdíjasok ámormutatója a legszerényebb, bár egyáltalán nem alacsony: 64 százalékos.

Ami a nemeket illeti, a Bildwoche című magazin számára készült felmérés szerint a férfiak a szerelmesebbek, Ámor nyila 80 százalékukat sebezte meg, míg a hölgyeknek csupán a 71 százaléka "kapott találatot".

A mutatók egyébként emelkedhetnek, hiszen még csak a héten kezdődik a szerelmesek hava, a május.


Meghalt Barbie baba "anyja"

Los Angeles, 2002. április 28. (MTI) - Elárvult Barbie baba: 85 éves korában, Los Angelesben meghalt "anyja", Ruth Handler. A Mattel játékgyártó cég társalapítója kórházban hunyt el szombaton egy bélműtét szövődményeiben.

Barbie babája, amely 1959-ben látott napvilágot és Barbara nevű lányáról kapta nevét, az amerikai kultúra egyik jellegzetes ikonja lett, és nemzedékek óta formálja a felnövekvő kislányok nőképét.

A babából több mint egy milliárd példány kelt el azóta, a földkerekség 150 országában árusítják.

Ruth Handler egy lengyel bevándorló család legkisebb, 10. gyermekeként született Denverben, Ruth Mosko néven. 19 évesen átköltözött Kaliforniába, férjhez ment egyik iskolatársához és ipari formatervezést tanult. A Mattel, amely ma a világ legnagyobb játékgyártó cége, egy képkeretező műhelyből született. Az 1970-es években Handlerék elvesztették a vállalat feletti ellenőrzést - 1978-ban a tőzsdetanács hamis adatok közlése miatt 57 ezer dollár büntetésre és 2500 óra közmunkára ítélte Handlert.

Az üzletasszony akkoriban mellrákkal küzdött, később egy mellprotéziseket gyártó céget alapított.


Nemzetközi Szent György Lovagrend - avatás Szegeden

Szeged, 2002. április 27. (MTI) - Százharminchat lovagot és dámát avattak a Nemzetközi Szent György Lovagrend tagjává szombaton Szegeden. A lovagrend tagja lett például Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter, Bartha László szegedi polgármester, Lukács János dandártábornok, Csongrád megye rendőrfőkapitánya, Balogh Zoltán alezredes, szegedi és Bende István alezredes, hódmezővásárhelyi rendőrkapitány.

Bathelt Mária, a lovagrend budapesti priorja a lovagjelölteknek tartott beszédében elmondta: rendjük célja a keresztény erkölcsiség alapján a nemzet szolgálata, a magyar vitézi hagyományok ápolása, a középkor valós történelmének oktatása, illetve az elesettek gyámolítása.

A lovaggá ütés (consecratus) szertartása során Karászy Kulin János nagymester az avatási pallossal érintette az avatandók jobb és bal vállát a hagyományos "Tűrd el ezt az ütést, de többet egyet sem. A Szent György Lovagrend közösségébe fogadlak" szavak kíséretében.

A királyi alapítású lovagrendek sorában az első a magyarországi Szent György Lovagrend, amelyet 1323-ban hozott létre Károly Róbert. A névadó, Szent György libanoni származású katona volt, aki megvédte a hitük miatt üldözött keresztényeket, és végül maga is mártírként halt meg. A lovagrend tagjai őrizték 1323-tól a visegrádi fellegvárba szállított Szent Koronát.

Az ország "Mohácsot" követő szétszakadásával a lovagrend eltűnt, ám feloszlatását soha senki nem mondta ki. Visegrádi helytörténészek 1990-ben határoztak magyarországi újjáélesztéséről, azóta 364 lovag és dáma lett tagja a lovagrendnek. A Nemzetközi Szent György Lovagrend tagja II. Erzsébet angol királynő és Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök is.


Királynői pakli     

Bécs, 2002. április 29. (MTI-Panoráma) - II. Erzsébet angol királynő trónra lépésének 50. évfordulója alkalmából a Piatnik bécsi kártyagyár külön bridzskártyát hozott forgalomba a brit piacon.

A "klasszikus" motívumokkal gyártott pakli csomagolásán kék alapon az uralkodó képmása látható. A Piatnik már 25 évvel ezelőtt, Erzsébet ezüstjubileumára is külön gyártott bridzskártyát.


Cicciolina polgármesternek jelölteti magát Monzában     

Róma, 2002. április 29. (MTI) - Cicciolina Monza város polgármester-jelöltjeként kíván indulni a májusi olaszországi helyhatósági választásokon - erősítette meg az MTI római tudósítójának hétfőn az Olaszországban élő magyar pornósztár. Eredeti nevén Ilona Staller elmondta: a "Szabadosok" (I Libertari) politikai mozgalma kérte fel őt arra, hogy színeiben induljon a Milánó közelében lévő város polgármesteri posztjáért való versenyben.

A pornósztár - mint elmondta - szívesen mondott igent, hiszen örömmel tér vissza az olasz politikai életbe. A radikális párt színeiben 1987-től néhány évig már parlamenti képviselő is volt. Programjában szeretné fellendíteni Monzát. Ezt úgy akarja elérni, hogy a Királyi Villát (Villa Reale) szeretné kaszinóvá átalakítani.

"Ismert vagyok az egész világon, és hatalmas népszerűségem miatt ez a szórakozóhely a turisták nagy tömegeit vonzaná a világ minden tájáról" - ismertette terveit a polgármester-jelölt, aki a monzai Parco della Villában franciaországi mintára Disneylandet is kialakítana az idegenforgalom további fellendítése érdekében.

"Izgató várossá szeretném tenni Monzát" - mondta az MTI-nek, határozottan felhívva a figyelmet, hogy nem szexuális értelemben érti a dolgot. Staller Ilona mindezek mellett fel szeretné karolni a rászorulókat, lakást akar biztosítani a hajléktalanoknak, de szeretné kielégíteni a kereskedők, a kézművesek és az iparosok igényeit is. Utalva arra, hogy a magyarországi választásokon is indulni készült, kijelentette: továbbra is szívén viseli a főváros szegényeinek ügyét, nem mondott le arról, hogy segítsen rajtuk. Mostani budapesti útján is nagy mennyiségű gyerekholmit vitt Budapest szegény családjainak.


Háztartásbelinek lenni - infarktusveszélyes     

Washington, 2002. április 30. (MTI) - Sokkal magasabb a koszorúér megbetegedések és az elhalálozások aránya azoknál, akik felnőttkori életük jelentős részét háztartásbeliként élik le, nem pedig stresszes munkahelyeken - fedezték fel amerikai kutatók.

Az amerikai kardiológiai társaság munkatársai által nemrégiben készített felmérés végeredménye magukat a kutatókat is meglepte. Miközben a tudósok arra keresték a választ, milyen összefüggés van a stresszel járó munkák és a szívroham kialakulása között, arra döbbentek rá, hogy azok a nők és férfiak, akik háztartásbeliként dolgoznak, gyakrabban szenvednek szívbetegségekben, mint a hagyományos állásokban robotoló társaik.

A tízéves periódust felölelő tanulmány szerint a háztartásbeliek körében regisztrált halálozási arány 82 százalékkal haladja meg a külső munkahelyen dolgozó férfiakét és nőkét.

A kutatók azt is megállapították, hogy a szívbetegségek kétszer olyan gyakran fordulnak elő azoknál a foghíjas műveltségű személyeknél, akiknek éves jövedelme nem éri el a 10 ezer dollárt, mint azoknál, akik legalább 50 ezer dollárt keresnek évente.

A tanulmány készítői külön kiemelik, hogy a jelentős stresszel járó munkák férfi képviselői, mint például az orvosok, ügyvédek, tanárok, építészek és mérnökök körében a vártnál lényegesen alacsonyabb a szív-érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélye. A nőknél viszont épp fordított a helyzet: a nagy felelősséggel járó munkát végző asszonyok körében háromszor gyakrabban jelentkeznek szívbetegségek, mint a kevesebb felelősséggel járó állásban dolgozó társaiknál.


Baszkok ivadékai vagyunk ?     

Heidelberg, 2002. április 30. (MTI) - A mai európaiak története Baszkföldről indult el és jóval messzebbre nyúlik vissza, mint azt eddig feltételeztük. Az európaiak legkevesebb kétharmadának ősei már legalább húszezer éve a kontinensen éltek - állítja Peter Forster, a Cambridge-i egyetem régészeti kutatási intézetének munkatársa genetikai tanulmányai alapján.

A "Spektrum der Wissenschaft" című tudományos folyóiratban megjelent írásában Forster rámutat arra, hogy az előtörténet kutatói eddig azt feltételezték, a mai európaiak nagy része jóval a legutóbbi jégkorszak után Európába bevándoroltaktól származik.

Ezek az "ősemigránsok" mintegy hétezer évvel ezelőtt, a földművelés meghonosodásának és az indoeurópai nyelvek megjelenésének idején érkeztek nagyobb csoportokban Közép-Ázsiából vagy a Közel-Keletről, s ők alkották azután kontinensünk lakosságának többségét.

Az újabb tanulmányok alapján viszont több nagy genetikai vonal figyelhető meg, amelyek szoros rokoni kapcsolatokra utalnak a baszkokkal. A felkutatott nemzetségfák azt mutatják, hogy ezek a genetikai vonalak Észak-Spanyolországból és Délnyugat-Franciaországból eredeztethetők és mintegy 20 ezer évre nyúlnak vissza.

A kutatók olyan genetikai mutációkat vizsgáltak, amelyeket csak az anya adhat tovább. Megállapították, hogy legalábbis női ágon a baszkok, a többi európaihoz hasonlóan ugyanazon délnyugat-európai ősöktől származnak. Eddig a baszkokat úgynevezett peremnépnek tartották, amely az elmúlt évezredek során a Pireneusokba húzódott vissza a túlerőben lévő új népességcsoportok elől.

Theo Vennemann nyelvész, a müncheni egyetem professzora a tudományos folyóiratnak ugyanebben a cikkben azt állítja, hogy településeink, folyóink és földrajzi tájaink közül megszámlálhatatlanul soknak a neve baszk szavakkal rokon. A baszk szótöredék "iz" például azt jelenti, hogy "víz, vizek" és a norvég fjordoktól (Isel) egészen az itáliai "Isa"-ig több mint 200 víz nevében megtalálható - olvasható a német tudományos folyóiratban.


Hatos ikreket szült egy 48 éves belgrádi asszony     

Belgrád, 2002. április 30. (MTI) - Hatos ikreket hozott a világra kedden Belgrádban egy 48 éves asszony. Snezana Grujic két egészséges kisfiút és négy kislányt szült terhessége hatodik hónapjában - közölte a Betával Slobodan Radulovic, az édesanya orvosa. Az újszülöttek súlya 550 és 700 gramm között mozog.

A stara pazovai asszony hat gyermekét a Népfront nevét viselő belgrádi nőgyógyászati-szülészeti klinikán hozta világra. Snezanát korábban meddőséggel kezelték, s részt vett lombikbébi-programban is. Az orvosok a terhesség második hónapjában állapították meg, hogy hat gyereket vár.

Snezana jól van. Gyermekeit, amíg fel nem erősödnek, a koraszülöttek gondozására szakosodott belgrádi intézetbe vitték. Jugoszláviában, idestova 73 éves fennállása óta, még sohasem születtek hatos ikrek.


Korábban érkeztek a vándormadarak az idén     

Szeged, 2002. május 1. (MTI) - A szokásosnálkorábban érkeztek a Dél-Alföldre a kakukkok és a sarlósfecskék, valamint megjöttek a fülemülék és a kis poszáták is.

Mészáros Csaba, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei helyi csoportjának titkárhelyettese az MTI-nek elmondta: az Európa északi részén fészkelő madarak előtt még hosszú út áll.

A szegedi Fehértó tavai nyugalmat és gazdag táplálékot biztosítanak számukra, ezért számos érdekes és ritka madár megfordul itt ilyenkor.

A nyílt vízen bukdosva szerzi táplálékát az üstökös réce, amely narancssárga fejéről és piros csőréről ismerhető fel.

A lehalászott tómedrek iszapos felületét parti madarak tömege lepi el: godák, cankók és partfutók keresgélnek a pocsolyában, és felbukkan közöttük Magyarország egyik legveszélyeztetettebb madara, a széki lile is.

Szintén a Fehértavon pihennek a világszerte fokozottan védett lócsérek.

Ez a nagytermetű csérféle elsősorban tengerparti madár, ritkán kóborol a kontinens belsejébe, világos testével, fekete sapkájával és hatalmas piros csőrével messzire kitűnik a többi madárfaj közül.

A Csanádi-puszták füves élőhelyei a ragadozó madarak számára nyújtanak eszményi pihenő- és táplálkozó helyet: a nagy tömegben elszaporodott rágcsálók messziről idevonzzák az éhes vándorokat.

Hazaértek a barna rétihéják, a fokozottan védett hamvas rétihéják is, valamint ismét feltűnt a hím fakó rétihéja is a tavon, amely először tavaly pihent meg a Dél-Alföldön.

A halványszürkés, fekete szárnyvégű fakó rétihéja Dél-Ukrajnától Mongóliáig fészkel a sztyeppzónában, Magyarországon ritka tavaszi és őszi átvonulónak számít.


A szappanoperák és a kvízműsorok szülnek erőszakot - belga felmérés     

László Balázs jelenti: Brüsszel, 2002. május 1. (MTI-Panoráma) - Atelevízió vetélkedői és bugyuta szappanoperái bizonytalanságot, fenyegetettség érzetet keltenek a nézőkben és potenciálisan erősítik az agresszív hajlamokat - erre a meglepő következtetésre jutottak a brüsszeli egyetem szociológusai.

A belga kutatók három jellemző tükrében vizsgálták a tévénézés hatását: a képernyő előtt töltött idő, a nézett programok és a választott csatornák alapján. Úgy találták, hogy a televíziózás e három jellemzőjének külön külön is vannak lelki hatásai, de ezek végül egymást is erősítik.

"A negatív hatás nemcsak abból ered, hogy huzamosan nézik a dobozt," mondta megfigyeléseikről Marc Hooghe, a kutatás vezetője. Erősíti e hatást a szórakoztató műsorok magas aránya és a kereskedelmi csatornák választása. Ezekkel a jellemzőkkel a televízió élvezete a jelek szerint fokozza az individualista beállítottságot, a bizonytalanság és fenyegetettség érzését, az etnocentrizmust és a politikai tehetetlenség érzetét gerjeszti.

Oksági kapcsolatot nem sikerült kimutatni, de az összefüggés kétségtelenül megvan.

Marc Hooghe szerint magukat a kutatókat is meglepte, hogy egyáltalán nem a híradók és más információs műsorok keltik a biztonság hiányának érzetét a nézőkben. Annál erősebb az összefüggés az ilyen érzetek és a szórakoztató műsorok között.

Hogy miként váltanak ki a folytatásos szappanoperák és a vetélkedők ilyen érzelmeket, az még nem világos. "Talán arra lehet gondolni - kockáztatta meg a brüsszeli szociológus," hogy az órákon át való belemerülés az ilyen programokba egyfajta elfordulás a külvilágtól. A televízióhoz ragadó néző a külvilágot egyre inkább idegen, fenyegető közegként érzékeli, amit lehetőleg kerülni kell.

Nem ez az első kísérlet arra, hogy megfigyeljék a televízió hatását a nézők viselkedésére. Egyes tanulmányok nem mutattak ki semmilyen összefüggést, mások viszont találtak különböző, olykor feltűnően erős korrelációkat. Eddig azonban általában csupán egyetlen jellemző tükrében vizsgálták a televízió nézésének hatásait.


Végrehajtotta nagyapja bravúrját a Lindbergh-unoka     

Párizs, 2002. május 2. (MTI) - Hetvenöt évvel a legendás sportpilóta, Charles Lindbergh akkori világbravúrja után, unokája is átrepülte magányosan az Atlanti-óceánt, és csütörtökön délben a párizsi Le Bourget repülőtér betonján landolt, ugyanott, ahol nagyapja.

A 37 éves Erik Lindbergh egymotoros gépe 17 óra alatt tette meg azt a távot, amelyre nagyapjának 33 órára volt szüksége. Igaz, a két repülő alkalmatosság között műszaki adottságok tekintetében fényévnyi a távolság.

Az ifjabb Lindbergh New Spirit of St. Louis névre keresztelt Lancair Columbia 300-as gépe könnyű, karbonszálas kompozit anyagokból készült, műholdról vezérelt helyzetmeghatározó rendszerrel szerelték fel, s minden eshetőségre készen egy pót üzemanyagtartályt is ráillesztettek, amelyet 1173 liter kerozinnal töltöttek fel.

Charles Linbergh 1927. május 20-án egy faszerkezetű, ponyvákkal és fémhuzalokkal ellátott, navigációs irányítószerkezettel nem rendelkező "égi sajkán" vágott neki a kalandnak a kaliforniai San Diego repülőteréről. Másfél napos kockázatos utazásán egy szál iránytűvel a kezében és a csillagok állásból tájékozódott. Spirit of St. Louis nevű gépének párizsi landolása a repüléstörténet egyik mérföldköve, úttörő teljesítményének és személyes bátorságának emléke mindmáig például szolgál, és újabb kivételes vállalkozásokra ösztönöz.

Az unoka a San Diego-i start után május 1-jén, a New York közeli Long Island egyik repülőteréről emelkedett a magasba, majd Párizs felé vette az irányt. Nagyapját tapasztalatát követve sonkás szendvicsekkel szerelkezett fel, és a gépen egy felfújható mentőtutajt is elhelyezett. Útját a műholdas kapcsolat révén az internetezők a www.xprize.org weblapon kísérhették figyelemmel. A emlékrepülésről készült dokumentumfilmet az amerikai History Channel tévé május 20-án, a nevezetes dátum 75. évfordulóján sugározza.


Török katona fejét őrizte egy első világháborús veterán Ausztráliában     

Melbourne, 2002. május 2. (MTI) - Lelőtt török katona fejét őrizte ereklyeként egy első világháborús veterán Ausztráliában; a mumifikálódott koponyát ausztrál bocsánatkérés mellett szerdán átadták a török veteránok helyi csoportjának.

Törökországban, Gallipoli (ma Gelibolu) térségében 1915 áprilisában szálltak partra a szövetséges erők, amelyek brit vezetés alatt álltak, de ausztrál és új-zélandi önkéntesek jelentős csoportjait is magukban foglalták. A küzdelem a stratégiai fontosságú tengerszorosok és Isztambul elfoglalására indított, de sikertelenül végződött - úgynevezett gallipoli - hadjárat része volt. A kilenc hónapos állóháborúvá fajult hadjáratban összesen egymillió katona vett részt. Török oldalról 250 ezerre teszik a veszteségeket, míg a nyugati szövetségesek a csata nyomán 55 ezer halottat, tízezer eltűntet tartanak nyilván, 21 ezren pedig vérhasjárványban hunytak el.

A szóban forgó fejet egy ausztrál veterán unokája találta meg a nagyapa egykori házában, és átadta a hatóságoknak. A koponyát egy bársonnyal bevont fenyőfadobozban őrizték, nyilvánvalóan háborús emlékként. A mumifikálódott fejen még rajta van a bőr és a szakáll, és a fogak is megmaradtak. A bal szem fölött és a tarkónál láthatók golyó ütötte lyukak. A török veteránok ausztráliai csoportjának vezetője szerint megpróbálják azonosítani az elhunytat, azután pedig egy gallipoli katonai temetőben örök nyugalomra helyezik, esetleg egy ausztrál múzeumnak ajándékozzák a koponyát.

A védelmi miniszter mellé rendelt, a veteránok ügyeivel foglalkozó ausztrál miniszter, Danna Vale bocsánatot kért a török közösségtől, és reményét fejezte ki, hogy a két ország viszonyát nem befolyásolja a visszataszító lelet. Hozzátette, hogy egyedinek és aberrációnak tartja az esetet, mert az ausztrál katonák elsöprő többsége emberségesen és bátran, az emberi méltóság tiszteletben tartásával végezte feladatát.

A török veteránok helyi vezetője, Ramazan Altintas undorítónak nevezte a trófeát, és kijelentette, hogy közösségének tagjait nagyon elszomorította az eset. Közölte, hogy a koponya sorsáról a török és az ausztrál hatóságokkal közösen döntenek.


Divat a báránymagzatkalap Afganisztánban     

Kabul, 2002. május 2. (MTI-Panoráma) - Megugorhat a birkacsászármetszések száma Afganisztánban, mert Hamid Karzai ideiglenes afgán kormányfő hatására újra divatba jött a báránymagzatok pihés bőréből készült karacul-kalap.

A fejfedő különlegessége anyagának finomsága. Ez a minőség viszont csak úgy biztosított, ha az alapanyaghoz a rendkívül finom bőrt, amelyet még soha nem ért sem szellő, sem napsugár, meg nem született bárányokról nyúzzák le a pásztorok: levágják az anyaállatott és azon melegében kimetszik belőle a báránymagzatot. Néha előfordul, hogy az anyának "megkegyelmeznek", megvárják az ellést, de ilyenkor is egészen frissen született bárány szolgál kalapalapanyagként.

A kicsinyke fejfedő elkészítéséhez elég egyetlen báránymagzat bőre. Csakhogy készülnek ugyanebből az alapanyagból kabátok is... Bár csupán derékig érnek, egy-egy karacul-"zakóhoz" tucatnyi bárány leölésére van szükség.

Az uralkodói fejfedőket utánzó karacul, amelyet a tálib rezsim idején kiszorított a fekete turbán, leginkább egy fél futballabdához hasonlít. Ára - 35 dollár - igencsak borsos, messze meghaladja az afganisztáni havi átlagfizetést, és 10-20-szor többe kerül, mint egy egyszerű turbán. Bár drága, a kormányfővel egykorú, a magukra valamit is adó kabuli férfiak bármiről hajlandók lemondani csak azért, hogy követni tudják divatdiktátorrá vált vezetőjüket.


Eladták John Lennon ismeretlen felvételeit a Christie's aukcióján     

London, 2002. május 1. (MTI) - John Lennon két, eddig ismeretlen magnófelvétele összesen 134 ezer fontért - 195 ezer dollárért talált új tulajdonosra kedden a Christie kereskedőház aukcióján. A hatvanas évek végéről származó Lennon-felvételek egyike egy 25 perces változat a Beatles Revolver című albumán hallható She Said, She Said dalból.

A másik felvételen John énekel mostohalányának, az akkor hatéves Kyokónak.

A She Said, She Said befejezetlen szövegváltozattal rögzített felvételéért 85 ezer dollárnak megfelelő összeget fizetett ki egy ismeretlen amerikai gyűjtő.

A Lennon-ritkaságok voltak a keddi aukció sztárdarabjai, miután a Hey Jude eredeti kéziratának elárverezését Paul McCartney bírósági döntéssel megakadályozta. Paul arra hivatkozott, hogy a kéziratot ellopták tőle, ezért a brókerháznak nincs joga elárverezni.

A pop-relikviák árverése a Christie brókerház szóvivője szerint a Hey Jude kézirata nélkül is rendkívül sikeres volt, összesen 532 ezer font (770 ezer dollár) bevételt hozott.

A siker ellenére jó néhány darab a kikiáltási ár alatt kelt el. Lennon egy rajzfilmhez készített vázlata, amelyet 17 ezer fonton hirdettek meg, végül 12 ezer fontért, Lennon és Yoko Ono egyik interjú-felvétele 34 ezer font helyet 23.500 fontért talált vevőre.


600 méteres tévétoronyóriás New Yorkban     

New York, 2002. május 5. (MTI-Panoráma) - A New York térségében sugárzó tévétársaságok azt tervezik, hogy 600 méter magas tévétornyot építenek a tavaly szeptember 11-i terrortámadás következtében összeomlott Világkereskedelmi Központ (WTC) északi tornyán elhelyezett antennák pótlására.

A homokóra formátumú torony számára ezután kell még a megfelelő helyet megtalálni a metropolisban. Egyelőre két helyszín látszik valószínűnek: az egyik New Jersey City, a másik pedig Governors Island a New York-i kikötőben. Egyik helyszín sincs öt kilométernél messzebb a néhai WTC-ikertornyoktól, és ezért adástechnikai szempontból ideálisnak minősíthetők.

Eugene Kohn építész szerint az új tévétorony jelképesen pótolhatná a WTC ikertornyait New York égboltján.

A tíz tévéadó átmenetileg az Empire State Building tetején állította fel antennáit - áll az AP jelentésében.


Pincérkedő rablópár     

Monroe, 2002. május 3. (MTI-Panoráma) - Zsákmánykiegészítésként időszaki pincérnek állt be egy rablópár egy amerikai kávézóban. Az eset a Washington állambeli Monroe városkában történt, Seattle-től mintegy 40 kilométerre. A rablók - egy nő és egy férfi - nem sokkal nyitás előtt kerítették hatalmukba a kávézót.

Keveselték azonban az üzlet széfjéből zsákmányolt pénzt, ezért aztán beöltöztek a kávézólánc egyenruhájába és odaálltak az autósok kiszolgálását szolgáló kiadó ablakhoz. Jó fél órán át adogatták ki a tejeskávékat, cappuccinókat és egyéb reggeli italokat. A "főállású" személyzet közben a reggeli italok főzésére és "csapolására" kényszerült. A rablópár természetesen saját zsebre dolgozott, és mintegy 20-25 autóst szolgált ki, mígnem elegendőnek találta a bevételt - vagy túl kockázatosnak a további pincérkedést - és autójával elhajtott.

A kávézólánc ezer dollár jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.


Szuvenírt vásárolt az űrturista     

Moszkva, 2002. május 6. (MTI) - A világ második űrturistája, a dél-afrikai Mark Shuttleworth megvásárolta az orosz űrhivataltól szkafanderét, valamint azt a kibocsátó kapszulát, amelyben vasárnap sikeresen földet ért a kazahsztáni Bajkonur űrközpont közelében.

A 28 éves fokvárosi informatikus-vállalkozó - aki egyben az első afrikai asztronauta is - 10 napot töltött a nemzetközi űrállomáson (ISS), Jurij Gidzenko orosz űrhajós, és Roberto Vittori olasz vadászrepülő tiszt társaságában. Shuttleworth - akárcsak elődje, az amerikai Dennis Tito - 20 millió dollárt fizetett az orosz űrhivatalnak a nem mindennapi élményért. Azt, hogy utazása relikviáiért mennyit fizetett, nem hozták nyilvánosságra.

Az orosz Eho Moszkvi rádió hétfői közlése szerint a "civil" űrhajós hazájába visszatérve országjáró előadás-sorozatra indul, amelynek keretében a fiatalok érdeklődését kívánja felkelteni az űrhajózás iránt Dél-Afrika oktatási intézményeiben. Shuttleworth azt sem titkolja, hogy bármikor szívesen venne részt újból egy űrutazáson.

A dél-afrikai milliomos tudományos kísérletekkel is foglalkozott útja során: az AIDS-kutatással összefüggő kísérleteket végzett kozmikus körülmények között. A Marco Polo fedőnevű orosz űrexpedíció legfontosabb feladata az volt, hogy egy új Szojuz típusú űrrepülőgépet juttassanak el a nemzetközi űrállomásra, amely az ISS mentőkabinjaként szolgál, és fél évente kell cserélni.

A közeljövőben a Moszkva melletti Csillagvárosban megkezdődik a leendő harmadik űrturista, egy lengyel tudós-üzletember felkészítése is.


Nofretététől Laetitia Castáig     

Párizs, 2002. május 6. (MTI-Panoráma) - Vannak esetek, amikor a csúcstechnológia ugyanolyan régi, mint a kerék. Kiderült ugyanis, hogy olyan kozmetikumok, mint a dezodor, a ránctalanító vagy a narancsbőr elleni krémek, amelyeket ma használnak, léteztek már 4500 éve is.

A francia múzeumok kutatási és restaurálási központjának kérésére a L'Oréal francia kozmetikai cég elemezte a Louvre ókori egyiptomi gyűjteménye részeként őrzött 49 darab szépítőszeres tégely maradék tartalmát. Bár már korábban is fény derült számos titokra azoknak a recepteknek alapján, amelyeket Plinius vagy Plutarkhosz írtak le, a mostani vegyelemzéssel ismertté vált, hogy milyen kémiai eljárásokkal készítették a Nílus partján 4500 évvel ezelőtt a szépítőszereket. Kiderült az is, hogy milyen festéknek köszönhette II. Ramszesz, a mitikus fáraó szép vörös haját. Összegzésként elmondható, hogy Laetizia Casta, a L'Oréal-cég termékeinek reklámhölgye lényegében nem sokkal bőségesebb kozmetikai arzenállal rendelkezik ma, mint az ókori szépség-szimbólum Nefertiti - más néven Nofretéte. Utóbbinak is megvolt szinte minden kelléke a fiatalság és szépség megőrzéséhez. A kairói Nemzeti Múzeumban, a párizsi Louvre-ban és a marseille-i Vieille Charitéban megnyílt kiállításokon nemcsak láthatók mindezek a kozmetikai szerek, hanem tanműhelyek is nyíltak iskolások számára, ahol a gyerekek megtanulhatják, összeállíthatják a nekik tetsző parfümöket, krémeket - írta a Le Monde.


Terhességi kispapahízás     

Canberra, 2002. május 6. (MTI-Panoráma) - A kispapák hajlamosak a terhesség alatti hízásra, legalábbis első gyermekük esetében - fedezték fel ausztrál kutatók.

Három éven át folytatott felmérésük kimutatta, hogy a férfiak átlagosan másfél kilót híztak a terhesség alatt, hétből egy pedig veszélyes mértékben kezdett inni, hogy ellensúlyozza a gyermekáldás miatti és előtti feszültséget, no meg a lecsökkent szexet.

Az eredmény meglepte a kutatókat, mivel arra számítottak, hogy az apák inkább a gyermek megszületése után idegesek, nem pedig előtte. Ezzel szemben az adatok azt mutatták, hogy a kispapák körében a nyugtalanok és nyomott hangulatúak aránya 5,2 százalékról 3,7-re csökkent a gyermek egyéves korára. A kismamák esetében a terhesség 23. hetében 14,8 százalékos, a baba 12 hónapos korára 8,9 százalékos volt ez a hányad.

A férfiaknak egyébként az 52 százaléka úgy találta, hogy szexuális aktivitása a vártnál jobban lanyhult a baba egyéves korára, a terhesség alatt pedig drámaian visszaesett - jelentette a Reuters.


Erényövszuvenír - itt a férfi modell !     

Róma, 2002. május 6. (MTI-Panoráma) - Ismét divatba jön a világban az erényöv, s ez jó üzletnek bizonyul a gubbiói Medio Evo (Középkor) nevű cég számára, amely immár tizenöt év óta gyártja ezeket a "hűségszéfeket". Újdonság ebben a "műfajban" a férfi modell.

Ki tudja, miért, az elmúlt hónapokban megsokszorozódtak a megrendelések a világ legkülönbözőbb pontjairól, így New Yorkból, Pekingből, Londonból, Párizsból és több más nagy világvárosból. Giuseppe Acacia, a Medio Evo cég tulajdonosa az olasz sajtónak elmondta: általában évente mintegy ezer darabot adtak el a mostani felfutás előtt az erényövekből. Átlagosan 67 euróba kerülnek, de áruk függ méretüktől és cicomázottságuktól.

A középkorban hosszú háborúba készülő férjek által feleségeikre kényszerített ágyékbörtön funkciója azonban kissé átalakult. Most nem a "hi-fi" (a minél tökéletesebb hűség) a lényeg. A modernkori erényövek elsősorban humoros szuvenírtárgyként "működnek", vagy szerelmi vallomást helyettesítenek. Egy idős úr például nemrég olyan erényövet vásárolt feleségének, amelyet lakat helyett egy értékes gyűrű zárt le.

A gubbiói cég bővíteni akarja kínálatát: a jövőben férfi erényövekkel szeretne kirukkolni. Mivel kellően korhű akar lenni, előbb korabeli rajzokat, illusztrációkat szeretne találni az eszközről. Férfi erényöv is létezett ugyanis: egyes kolostorokban kötelezték ilyesmik viseletére a szerzeteseket, megóvandó őket a tisztátalan cselekedetek kísértéseitől.

Akinek egyébként bárhol a világon erényövre fájna a foga, az interneten is megrendelheti a www.medioevo.com címen, de egyelőre csak női van.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...