Az MTI híreibõl - 2002.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 09

( 2002.)

 

Az űrturista nem viheti haza a leszállóegységet     

Moszkva, 2002. május 7. (MTI) - Mark Shuttleworth dél-afrikai milliomos, a világ második űrturistája - a korábbi jelentésekkel ellentétben - mégsem viheti haza szuvenírként a Szojuz űrhajó leszállóegységét. Shuttleworth - Jurij Gidzenko parancsnok és Roberto Vittori olasz fedélzeti mérnök társaságában - ebben ért földet május 5-én a kazahsztáni Bajkonur űrközpont közelében, visszatérőben a Nemzetközi Űrállomásról.

Az Eho Moszkvi rádió jelentette hétfőn, hogy a dúsgazdag informatikai vállalkozó megvette a leszállóegységet és megvásárolta űrhajósruháját is. Ezzel szemben kiderült Shuttleworth keddi sajtótájékoztatóján - amelyet a Moszkva melletti Csillagvárosban tartott -, hogy csak a szkafandert viheti haza, a leszállóegységet nem.

A Rosszaviakozmosz nevű orosz űrhajózási vállalat szóvivője azzal magyarázta a húszmillió dolláros "menetjegyért" utazó dél-afrikai űrutas kérésének megtagadását, hogy az orosz törvények és vámszabályok nagyon szigorú és bonyolult feltételeket szabnak bármilyen űrtechnológia kiviteléhez.


Acéllábú prímabalerina     

Zágráb, 2002. május 7. (MTI-Panoráma) - Vajon ki hinné el, hogy a zágrábi nemzeti színház prímabalerinája, a 38 esztendős Mateja Pucko, a közönség ünnepelt táncosnője a szó szoros értelmében acéllábakon piruettezik a színpadon ?

1995 májusának első napjaiban, a szerb-horvát konfliktus zárószakaszában ugyanis szerb szabadcsapatok - egy korábbi horvát támadás megtorlásaként - repeszbombákkal árasztották el a horvát fővárost. Heten életüket vesztették és több tucatnyi volt a sebesültek száma: a színház balettegyüttesének 15 tagja is megsérült, amikor éppen próbált a gyakorlóteremben. A legsúlyosabban Mateja: több tucatnyi acélszilánk fúródott testébe derékon alul.

Az orvosok szerint az volt a szerencséje, hogy az állandó tánctól megizmosodott lábait kevésbé roncsolták a szilánkok, mint más közönséges halandó esetében történt volna. Táncosnői karrierjének csúcsán állott, amikor megsebesült, és több műtét után m is 12 acélszilánkot "őriz" ma is lábaiban. A többi Mateja akaraterején múlott, annál is inkább, mivel - miután 1996-ban visszatért a színpadra - 1999-ben próba közben baleset érte, amelyet két térdműtét követett.

Hihetetlen kitartása azonban mindent legyőzött és tavaly október óta ismét táncol, a zágrábi közönség legnagyobb örömére.

Különben a szerb támadás során megsebesült társai is visszatértek már a színház tánckarába.


Gyermekek a számok tükrében     

New York, 2002. május 7. (MTI-Panoráma) - Az ENSZ közgyűlése szerdától péntekig rendkívüli ülésszakot tart, amelyen a gyermekekkel foglalkozik. A tanácskozás hátterét alkotó legfrissebb ENSZ-statisztikák szerint jelenleg 2,1 milliárd fiatalkorú él a Földön, vagyis bolygónk lakosságának 35 százaléka gyermek. Számuk évente 129 millió újszülöttel növekszik. Ezek egynegyede siralmas körülmények között él.

A földrészek szerinti megoszlás a következő: statisztikailag minden 100 újszülöttből 55 Ázsiában jön a világra, 16 Afrikában, a Szaharától délre, nyolc Latin-Amerikában és a Karib-térségben, hét a Közel-Keleten és Észak-Afrikában születik. Hatan Kelet-Európában, nyolcan pedig az iparilag fejlett országokban - Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban és Ausztráliában látják meg a napvilágot.

Születésekor minden harmadik gyermeket nem anyakönyveznek és ezáltal hivatalosan nincs állampolgársága.

Minden száz gyermek közül életének első öt évében 32 alultáplált, 18 nem jut hozzá tiszta ivóvízhez, 27-et pedig soha semmilyen betegség ellen nem oltanak be.

Világviszonylatban minden száz gyermekből 18 soha nem jár iskolába, közülük 11 leány. A fejlődő országokban minden negyedik 5 és 14 év közötti gyermek már dolgozik, ráadásul közülük minden második teljes munkaidőben. Afrikában 21 gyermek közül nyolcnak hozzá kell járulnia a család eltartásához. Ázsiában ez a szám 55-ből 12, Latin-Amerikában pedig nyolcból egy.

Átlagosan számítva a mai újszülöttek 64 évig fognak élni. Az iparilag fejlett világban a várható életkor már 78 év, az AIDS által leginkább sújtott 45 országban azonban mindössze 58 esztendő.


Gőzmozdonyt kap a királyréti kisvasút     

Királyrét, 2002. május 8. (MTI) - Növekszik az érdeklődés a börzsönyi kisvasút iránt, amely Kismaros és Királyrét között közlekedik, s az idén 100 ezer utassal számol - közölte Chikán Gábor, a vasút üzemeltetője kedden az MTI-vel.

Elmondta: az 1893-ban épült, Magyarország legrégebbi kisvasútjaként számon tartott vonalon eredetileg sokáig követ, fát szállítottak, 1954-től már utasok is igénybe vehették. Jelenleg a turisták kedvelt kirándulóeszköze, amelyre tavaly 89 ezren váltottak jegyet. A növekvő érdeklődés miatt ez évtől sűrítették a járatokat, hétköznap négyszer, szombaton hatszor, vasárnap ötször indul a 11 kilométeres szakaszon a régi idők romantikáját idéző útjára. A szerelvényeket felváltva három, még a hatvanas években készült dízelmozdony húzza, ám állandó javítgatásuk meglehetősen költséges, egy új mozdony viszont hozzávetőleg 100 millió forintba kerülne.

Tavaly Romániából vásároltak egy régi gőzmozdonyt 10 millió forintért, mely most egy nagykanizsai üzemben vár felújításra. Várhatóan még az idén üzembe állíthatják, ezzel is növelve a kisvasút iránt nosztalgiát érzőknek a vonzerőt.

Hamarosan korszerűsítik a vasútvonal Kismaros és Szokolya közötti három kilométeres szakaszát, ahol kicserélik a talpfákat, kőaljzatot, hogy a kisvasút simán közlekedhessen rajta.


Válásmusical     

Los Angeles, 2002. május 9. (MTI) - Egy amerikai exférjet annyira megviselt a válópere - melynek során teljesen elhidegült tőle tizenéves lánya -, hogy bosszúból filmvígjátékot csinált az egészből.

A filmvásznon volt feleségét gyíkfejű lénynek ábrázolta, és az alkotást a nő lakhelyétől öt utcasaroknyira lévő színházban mutatta be, a kaliforniai Santa Monicában.

A 46 éves Steven Dormannek a gyártási költségek előteremtéséhez el kellett adnia reklámtanácsadással foglalkozó cégének a felét. Hogy meghívta-e Válásmusical című filmjének díszbemutatójára volt nejét, arra nem térnek ki a hírügynökségi jelentések.


Divatbemutató világrekord     

Tulln, 2002. május 8. (MTI) - Divatbemutató-hosszúsági világrekordot döntött az alsó-ausztriai Tulln városa: összesen 13 órán át tartott a ruhaseregszemle. A maratoni divatbemutató szabadtéren, a Városháza előtt zajlott, 140 amatőr és 10 hivatásos modell mutatta be a legújabb tavaszi és nyári divatkreációkat.

Willi Stift polgármester, a róla elnevezett divatház tulajdonosa, nagy örömmel nyugtázta, hogy sikerült túlszárnyalniuk az eddigi hosszrekorder Tokiót, s most már csak az van hátra, hogy a tullni világrekordot bevezessék a Guinness Rekordok Könyvébe.

A divatbemutatót amúgy a polgármester lánya, Nina szervezte - jelentették a hírügynökségek.


Sajátos munkahelyi felvételi: szexeregy ?     

Varsó, 2002. május 8. (MTI) - Az egyik nagy lengyelországi ingatlanforgalmazó cég elnöke sajátos módszerrel választ magának munkatársnőket: előbb felad egy szorzást, aztán főként arra kíváncsi, hogy a jelentkező szereti-e a szexet.

Az esetről a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap számolt be egy olvasói levél alapján. Az illető hölgyet, aki több hónapja próbál elhelyezkedni, felhívta egy munkaközvetítő azzal, hogy a fenti cég elnöke titkárnőt keres. A követelmények: felsőfokú végzettség, szakmai gyakorlat, angolnyelv-tudás, jó megjelenés.

A hölgy kissé furcsállta, hogy azonnal az elnökkel kellett leülnie beszélgetni, mert ilyenkor általában a humánpolitikai osztályon kezdik az ismerkedést a jelentkezővel. A vezér bevezetésként azt közölte vele, hogy "nem tipikus" beszélgetés következik, mert ő elsősorban a hölgy őszinteségére, személyiségjegyeire kíváncsi.

Először azt kérdezte tőle, mennyi 16-szor 16, és mérte a válasz időtartamát. A következő kérdés így hangzott: Mit tenne, ha vele együtt New Yorkba kellene utaznia, és ott kiderülne, hogy egy szobában kell lakniuk ? Azután: Van-e fiúja, és az nem féltékeny-e rá ? Ábrándozik-e menyasszonyi ruháról és gyerekekről ? Szereti-e a szexet, és vannak-e ilyen tapasztalatai ?

Nem érdeklődött a hölgy végzettsége, szakmai múltja iránt, bár néhány kérdést angolul fogalmazott meg. A jelentkező - elmondása szerint - igyekezett mindegyikre őszintén válaszolni, és csak a beszélgetés végén tudatosult benne, hogy milyen megalázó helyzetbe került. A lap értesülése szerint az adott cégnél minden női munkavállaló hasonló kérdéseket kap. Többen felháborodtak, volt aki utólag megkérdezte a munkaközvetítőtől (amely azóta fel is mondta a közreműködést a céggel), hogy munkát ajánlanak vagy "kerítéssel" foglalkoznak ?

Az elnök szerint azonban az interjúval minden a legnagyobb rendben van. A közös hotelszobára vonatkozó kérdéssel például azt akarta kifürkészni, megbízik-e a jelentkező jövendő főnökében. A barát, esküvő és gyerekek felől csupán azért érdeklődött, hogy megtudja, szándékozik-e hosszabb távon is munkatársuk lenni. Az a dolgozó - magyarázta -, aki szereti a szexet, jó kedélyű, elégedett az élettel, következésképpen jó légkört visz be a munkahelyre. Ami pedig a végzettséget és a szakmai tapasztalatokat illeti, az az önéletrajzból is kiolvasható.


Jelentős mértékben kivédhető a zajártalom az újfajta, különleges füldugóval     

Budapest, 2002. május 9. (MTI) A rockzenészek 30-35 százalékának, míg a komolyzenészek több mint felének van hallásvesztesége - ismertették a holland Elacin zajvédő füldugó csütörtöki budapesti bemutatásán a gyártó Starkey Laboratórium Kft. és a forgalmazó Oto Kft. vezetői.

Az újfajta füldugó a különböző szituációknak megfelelően egyénre szabható, s így az egyszerű hangtompító helyett célzottan szűri meg a hangokat. Más-más hangvételű szűrőt ajánlanak a zajos gépeken dolgozóknak, az italpalackozókban dolgozóknak, az útépítőknek, vagy például a zenészeknek, akik számára minden esetben lényeges szempont a beszédérthetőség fenntartása. Szirmai Tamás, az Oto Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Unió szabványai szerint 80 decibelt meghaladó erősségű zaj felett a munkáltatónak kell biztosítania a megfelelő zajvédő eszközt munkavállalójának és 85 decibel felett köteleznie is kell a dolgozót ennek viselésére.

Ezek az értékek ugyan a hatályos magyar rendelet értelmében 5-5 decibellel magasabbak, ám a tapasztalatok szerint az előírásokat sok helyen nem tartják be. Magyarország uniós csatlakozását követően azonban ezen a területen is várható a szabályozás harmonizációja, amelyre a munkaadóknak időben fel kell készülniük.

Edőcs Enikő, a holland szabadalmat kizárólagosan forgalmazó, illetve a későbbiekben gyártó Starkey Laboratórium Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a zaj okozta halláskárosodás az egyik leggyakoribb foglalkozási ártalom. - Különösen azért veszélyes, mert nincsenek azonnal szembetűnő jelei, nem fáj, ráadásul a zajártalom okozta hallásveszteség sem gyógyszerrel, sem műtéttel nem gyógyítható - mondta.

A zajártalom a halláscsökkenésen kívül egyéb betegségeket is okozhat például alvási zavarokat, magas vérnyomást, szorongást és emésztési zavarokat.

A bemutatott Elacin nevű füldugót egyénileg készítik el a fül lenyomata alapján, allergiamentes anyagból. Újdonsága, hogy csak azokat a zajokat tompítja, csillapítja, amelyeket szükséges. A forgalmazók azt ígérik, hogy használatával megmarad a beszédértés, illetve zenészeknél a zenei hangzás hűsége.


Kanadában azonosítottak egy epilepsziát okozó gént     

London, 2002. május 9. (MTI-Panoráma) - Kanadai tudósok azonosították a fiatalkori epilepsziát okozó gént. A világ népességének közel 0,4 százaléka szenved valamilyen fajta epilepsziában, közülük minden negyedik érintett a fiatalkori epilepsziával küzd.

A montreali egyetem kutatói szerint az agyban végbemenő adatáramlás folyamatában jelentős szerepet játszó GABRA gén mutációja okozhatja a fiatalkori epilepsziát, amely a központi idegrendszer betegségének egyik klasszikus fajtája.

A tudósoknak egy kanadai francia családon végzett vizsgálatok alapján sikerült azonosítaniuk a betegségért felelős gént. A család tizennégy tagja közül nyolcan küzdenek epilepsziával: a betegséget mindegyiküknél a GABRA gén mutációja okozza. A többi hat családtag szervezetében a tudósok nem találtak genetikus elváltozást.

A génben létrejött elváltozások alapján meghatározható, hogy a vizsgálat alá vont személyt veszélyezteti-e a fiatalkori epilepszia kialakulása.

David Chadwick, a liverpooli egyetem tanára szerint nem biztos, hogy a génmutáció elmélete minden beteg esetére alkalmazható, de a kanadai kutatók felfedezése közelebb vihet a megoldáshoz.

- Az emberi géntérkép felfedezésével és megismerésével egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy pontos választ adhassunk az epilepszia kialakulásának kérdésére - mondta a BBC honlapján szereplő interjújában a professzor.


Kannibalizmus állami engedéllyel     

Phnom Penh, 2002. május 8. (MTI-Panoráma) - Kambodzsában szabad halott embert enni. Az ázsiai ország egyik bírósága ugyanis kénytelen volt felmenteni két krematóriumi dolgozót, akiket kannibalizmussal vádoltak, mivel nincs olyan törvény Kambodzsában, amely tiltaná a kannibalizmust.

A két férfit az elmúlt héten tartóztatták le, amiért megették egy elhamvasztandó holttest kéz- és lábujjait. (A vacsorát egyébként borral öblítették le.)

Az államügyész a joghézag miatt utasította a rendőrséget, hogy engedje szabadon a két férfit - jelentették a hírügynökségek.


Szerelmi borsmártás     

Vilnius, 2002. május 9. (MTI-Panoráma) - Egy újonnan forgalomba került borsmártás ízesebbé teheti a litvánok szerelmi életét. A mártás előállítója szerint ugyanis annak fogyasztása nemcsak a legkényesebb ízlést elégíti ki, hanem egyúttal élvezetesebbé teszi a szerelmi játékot is.

A recept egyszerű: valódi mexikói borsból és egyéb növényfélékből cink hozzáadásával mártást készítenek, amely azután igen gyorsan fokozza a szexuális étvágyat. Kísérletek bizonyítják, hogy a cink kedvezően befolyásolja a tesztoszteron nevű férfihormon termelődését.

A szerelemre gerjesztő litván borsmártást előállító cég, a Vesiga termelési igazgatója, Robertas Neimontas, aki reméli, hogy nemcsak férfiak, hanem rövidesen nők is megtanulják értékelni a csípős keveréket, kijelentette az AFP tudósítójának: "Számos ország konyhaművészetéhez magától értetődően már jó ideje hozzá tartoznak a férfipotenciát serkentő ételek. Litvániában azonban eddig ismeretlen volt az ilyesmi".

A mártásgyártó receptjéhez elfelejtették mellékelni az obligát formulákat, például ilyesformán: a kockázatokról és a mellékhatásokról kérdezze meg szakácsát, esetleg orvosát (az eredményről pedig barátnőjét).


Halálra ítéltek egy ördögűzőt Japánban

Tokió, 2002. május 10. (MTI) - Hatrendbeli gyilkosság vádjával pénteken kötél általi halálra ítélt egy szektavezért egy japán bíróság, a szektafőnök két tettestársára pedig életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki.

A fukusimai bíróság megalapozottnak találta az 54 éves Eto Szacsiko, a 30 éves Eto Hiorko és a 27 éves Nemoto Jutaka elleni vádiratot, amely szerint Eto asszony és két bűntársa 1995-ben egy ördögűzési szertartás alatt halálra vert, illetve rugdosott hat embert.

A brutális gyilkosság után a tetemeket Eto házában rejtették el - jelentették a hírügynökségek.


Tehén az M3-as autópályán

Budapest, 2002. május 10. (MTI) - Egy rémülten rohangáló tehén keveredett az úttestre az M3-as autópálya füzesabonyi forgalmi csomópontjánál, és csaknem félórás üldözés után sikerült bekeríteni és elterelni az útról - tájékoztatta az MTI-t pénteken reggel az Útinform ügyeletese.

Reggel fél nyolc körül került a tehén az autópályára, nyomában az állatot üldöző puli kutyával.

A megzavarodott tehén fel-alá rohangált, kezdetben a Budapest felé vezető oldalon, ám gyakran irányt változtatott az autósok legnagyobb rémületére.

A Heves megyei rendőrség felhívta a füzesabonyi csomóponthoz érő járművek vezetőit, hogy lassítsanak, óvatosan közlekedjenek.

Baleset nem történt, a rendőrségnek fél órán belül sikerült a félelmében reszkető állatot befogni és leterelni az autópályáról.


Levált egy 500 négyzetkilométeres jéghegy az Antarktiszról

Washington, 2002. május 10. (MTI) - Az antarktiszi jégtömegből a Ross- tengernél levált egy 76 kilométer hosszú, átlagosan 7,4 kilométer széles jéghegy. A megközelítőleg 562 négyzetkilométer kiterjedésű jéghegy még május első hetében vált le a kontinenst borító jégpáncél Ross-jég nevű részéről - közölte az Amerikai Egyesült Államok sarkköri megfigyeléseket végző, a Maryland állambeli Suitlandban működő tudományos központja.

A jéghegy leválására a térségről rendszeresen infravörös felvételeket készítő amerikai meteorológiai műhold képei hívták fel a figyelmet. A jéghegy, bár levált a földrészt borító nagy jégsapkáról, még nem távolodott el attól, mert egyik része megfeneklett a Ross-jég előtti sekély tengerben.

Az Antarktika gyakorlatilag teljes - megközelítőleg 13 900 000 négyzetkilométeres - területét jégpáncél borítja, amelynek átlagos vastagsága 2000 méter körül van, de helyenként eléri a 4500 métert. (Az Antarktika a déli sarkvidék szárazföldi részének neve, míg az Antarktisz fogalom magában foglalja a sark környéki, jéggel borított tengereket és szigeteket is.) A mintegy 30 millió köbkilométer jégből álló antarktiszi jégsapka jelenti a Föld legnagyobb édesvíz-tartalékát. Ha elolvadna, 45-60 méterrel emelkedne a világtengerek szintje.


Majdnem ép 2600 éves márványszobrot találtak a régészek Athénban

Athén, 2002. május 10. (MTI) - Egy ruhátlan férfi 2600 éves márványszobrára bukkantak régészek egy ókori athéni temetőben. A majdnem teljesen ép kurosz felfedezését pénteken jelentették be egy athéni sajtóértekezleten, amelyen részt vett Evangelosz Venizelosz görög kulturális miniszter is. A remekmű az antik Görögország archaikus korszakából (Krisztus előtt 900-510) származik és a Dipülosz-szobrász néven ismert művész stílusjegyeit viseli magán.

A 2,1 méter magas pompás szobornak csak a lábából és az arcából hiányoznak bizonyos részek. Az alkotás meghökkentő hasonlóságot mutat Dipülosz két másik ismert remekével, egy 1932-ben felfedezett egész kuroszszoborral, amely a New York-i Metropolitan Múzeumban található, és egy 1929-ben megtalált kuroszfejjel, amely az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban van - jelentették a hírügynökségek.

Dipülosz az első nagy attikai (Athén környéki) szobrászművész volt. Eredeti neve nem ismert, ezért működésének helyszínéről, a Dipülon nevű athéni városnegyedről nevezte el őt az utókor.

A ritka kuroszt a Kerameikosz-temetőben, a hajdani agóra (vásártér) közelében találták német régészek ókori vízvezetékek tisztogatása közben. E helyen már több mint egy évszázada folynak ásatások, de eddig csak töredékeket találtak, egészben maradt kurosz felfedezése nagyon ritka.

A férfiszobor eredeti rendeltetése nem ismert. A nekropoliszba másodlagos felhasználásra, egy ott épült út aládúcolása céljából vitték az ókori görögök. A lelet nagy meglepetés, mert 140 éve tartó ásatások után már senki sem számított arra, hogy egy újabb remekmű kerüljön elő Dipülosz-szobrásztól.

A kuroszon kívül találtak egy nagyszerű márványoroszlánt is a Krisztus előtti VI. századból és egy Kr. e. 560-ból származó szfinxet is, amely egy, már korábban előkerült szobornak, az athéni régészeti múzeum egyik remekművének az ikerpárja. Az archaikus korból csak nagyon kevés temetkezési oroszlán maradt fenn.


Sírni férfias dolog - Brazíliában

Rio de Janeiro, 2002. május 11. (MTI-Panoráma) - Brazíliában a pszichológusok merőben új "járványra" összpontosítják figyelmüket: a férfiak, főleg a híresek, egy idő óta minden szégyenkezés nélkül sírnak a nagy nyilvánosság előtt - ott, ahol mindenki látja őket.

Sír Romario, a kemény és rátarti futballista, sírnak a brazil szenátorok, miniszterek, kormányzók, mint például Anthony Garotinho, Rio de Janeiro állam felelős vezetője. Sírnak a nagy muzsikusok, így az izraeli Yeruham Scharowsky, a brazil szimfonikus zenekar vezetője, akivel együtt bőgött aztán az egész együttes.

A tudós doktorok véleménye megoszlik - írja a jelenségről a madridi El País - Van, aki azzal magyarázza, hogy a közéleti férfiak megtanulták a nőktől: a sírás meghatja az embereket és így biztosabban célhoz lehet érni. A szkeptikusok viszont nehezen tudják elképzelni, hogy bárki is ellágyuljon például egy politikus könnyeitől. Megint mások úgy vélik, hogy a sírásnak nagy színpadi értéke van a közönség mozgósításában és a társadalom most már a férfiaknak is megadja a könnyhullatás jogát.

A nők szerint az új divat eredményeként ezentúl már nem lehet ráfogni a férfiakra, hogy érzéketlen tuskók, attól viszont tartanak a gyengébb nem képviselői, hogy el akarják rabolni a nőktől egyik legősibb fegyverüket, a könnyeket. Ez nem lenne más, vélik, mint a macsóizmus legújabb válfaja.


Jön a hi-tech toalettpapír

Bécs, 2002. május 11. (MTI) - A WC-papír bizonyos értelemben olyan, mint a labdarúgás: mindenki azt hiszi, ért hozzá, hiszen napi tapasztalatból tudja, hogy nem mindegy, milyen. Azon azonban nyilván kevesen töprengenek, hogy milyen sok követelménynek kell megfelelni a minőségi terméknek, s előállítása mögött micsoda tudományos háttér áll. Nos, az amerikai Procter and Gamble cég most hi-tech WC-papírt állított elő, s ezt nemrég dobta piacra.

A "vécépapírológia" ott kezdődik, hogy lényeges eltérések mutatkoznak a piacok között. Már a szín sem mindegy: a német nyelvterületen a sárga, narancs és a kék a nyerő, az angolok a lilát kedvelik, míg az amerikai fogyasztók fehérben szeretik látni a tekercset.

Jelentős eltérés, hogy például a német nyelvterületen a felhasználók túlnyomó többsége több rétegbe hajtogatja a papírt használat előtt, míg az amerikaiak összegyűrik, ezért a papírnak eltérő fizikai igénybevételeknek kell megfelelni, s ezt figyelembe kell venni a termék kifejlesztésénél - részletezte a napokban a Der Standard című bécsi lap. Így a legújabb WC-papír amerikai változata nagyon puha, míg az európainál főleg stabilitásra, a szakítószilárdság növelésére törekedtek. Utóbbit úgy vizsgálják, hogy két csipesszel vízszintes helyzetben felfüggesztik a papírt, bevizezik, majd egyenként üveggolyókat ejtenek rá. Az új termék 12 üveggolyótól sem szakad el ! A gyártók szerint ez annak köszönhető, hogy az eddigi papíroktól eltérően egészen más felépítésű.

A következő fontos tényező, hogy a szakítószilárdságnak nagynak, de csak rövid ideig tartónak kell lenni. Más szóval az a lényeg, hogy a papír használat közben ne szakadjon, de aztán a csatornában hamar feloldódjon, különben problémát okozna a víztisztító berendezésekben. Az új termékben ezt úgy oldották meg, hogy vízben oldódni képes műanyagokat kevertek az alapanyaghoz, amelyek ideiglenesen kötődnek a cellulózhoz. Így aztán a vízzel való találkozás után egy idő múltán a papír nemhogy ellenáll a szakadásnak, hanem szétfoszlik.

Végül a gyártók úgy vélik: mivel az eddigi négy- és többrétegű papírok előállítása drágább, s maga a papír vastag is, az új termék vékony volta is vonzó lesz a fogyasztók számára.

Mindez már csak azért sem tréfa, mert például Ausztriában a háztartási papíráruk éves összforgalma 250 millió eurót tesz ki, ezen belül WC-papírra 95 milliót költenek a vásárlók.


Guinness-rekord: 2852 kilométeres cérnametélt

Peking, 2002. május 11. (MTI) - 2852 kilométeres cérnametéltet készített egyetlen kiló tésztából egy fiatal szakács Kínában, és ezzel, saját világcsúcsát megjavítva, ismét bekerül a rekordok könyvébe.

A kelet-kínai Csiangszu tartományban élő 24 éves Li Tao öt évet készült a rekordjavításra. Apjával együtt immár hatodszor sikerült felülmúlniuk saját világsikerüket a cérnametélt hossz kategóriában, mindannyiszor bekerültek a világhírű könyvbe.

Kínának azon a részén nagyon hosszú metélttésztákat készítenek születésnapokon, mert ezzel is a hosszú életre vonatkozó kívánságaikat próbálják nyomatékosítani az ünnepelt számára. Li Tao 2852 kilométeres tésztája 2 097 157 szálból áll, a cérnaszálnál is vékonyabbakból, egyszerre ugyanis tizennyolc fér át belőlük egy tű lyukán - jelentették a hírügynökségek.


Madarak és fák napja a budakeszi vadasparkban - 10 ezer vendéget várnak

Budakeszi, 2002. május 11. (MTI) - A madarak és fák napja alkalmából nagyszabású rendezvényt tartanak szombaton a budakeszi vadasparkban, ahova a tavalyihoz hasonlóan több mint 10 ezer vendéget várnak a szervezők.

Somhegyi Tamás, a 327 hektáros vadaspark igazgatója az MTI-nek elmondta: ez alkalommal diákoknak környezetvédelmi ismeretekből tartanak vetélkedőt, a kicsinyeknek rajzversenyt, nótázást szerveznek, és fellépnek különböző énekegyüttesek is.

A vadaspark egyébként az elmúlt két évben megújult, kibővítették a nagyvadak kifutóit, ahol most természetesebb környezetben láthatják a látogatók a Magyarországon honos muflont, dámszarvast, gémszarvast, vaddisznót. Megújult a sétaút is.

A tervek között szerepel egy óriás madárröpde felállítása is, ami lényegében egy nagy kalitka, ahol a varjúfélék, valamint fácán, fogoly, fürj, bagoly kap majd helyet.

Most folynak külföldi partnerekkel tárgyalások bölény és jávorszarvas beszerzéséről, remélhetően még az idén láthatók lesznek.

A vadaspark évről évre több vendéget fogad, tavaly 85 ezren fordultak itt meg. A látogatók száma azért is növekszik, mert Budapesten fokozatosan fogy a zöldterület, s itt a közelben természetes környezetben érezhetik magukat igényüket az emberek.


Bikavér konferencia Egerben

Eger, 2002. május 12. (MTI) - Az egri bikavér hazai és külhoni hírnevének erősítése érdekében Bikavér Konferenciát és hozzá kapcsolódóan Nemzetközi Bikavér Borversenyt rendeznek június 6-tól 8-ig Egerben.

Amint azt Dula Bence, az Egri Hegyközség hegybírája az MTI-nek elmondta: a tanácskozáson - amelynek fővédnöki tisztét Glatz Ferenc történész, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke látja el - magyar és francia szakemberek tartanak előadást.

A tervezett témák között szerepel az eredetvédelem szükségessége, a minőségfejlesztés technológiai kérdései, a közösségi bormarketing eszköztára, a Bikavérnek a Magyarország-arculat építésben betöltött szerepe és a Bikavér helye a magyar gasztronómiában.

A tanácskozással párhuzamos borversenyhez számos kulturális és gasztronómiai esemény társul, így sor kerül a Bikavért dicsérő gálaműsorra is. Az ínyencek részt vehetnek a muzeális egri borok kóstolóján; ez alkalommal az 1964-es évjárattól az 1997-es évjáratig 15 fajta egri bor megízlelésére nyílik lehetőség. A programot színesíti még a Szekszárd-Eger bor-borász találkozó, ahol a két "bikavértermő vidékről" egyaránt 12-12 borász mutatja be legjobbik borát.


A valódi színes képekre jobban emlékezünk

Tübingen, 2002. május 12. (MTI-Panoráma) - Az emberek jobban emlékeznek a színes képekre, mint a fekete-fehérekre. Legalábbis erre a következtetésre jutottak tanulmányukban német kutatók - azzal a megszorítással, hogy a színes képek "előnye" az emlékezetben csak akkor érvényesül, ha természetesek a színek.

"Úgy tűnik, hogy az emberi emlékezet az evolúció során alkalmazkodott a természetes környezet színeihez. A természetes színektől nagy mértékben eltérő képek ellenben a jelek szerint nem rögzítődnek ugyanolyan mértékben emlékezetünkben" - állapította meg a Max Planck Intézet biológiai-kibernetikai tagozata Tübingenben.

Az első kísérlet során a kutatók - Felix Wichmann és Karl Gegenfurtner - egymástól erősen eltérő képeket mutattak a kísérleti személyeknek: zöld réteket és erdőket Tübingen környékéről, virágokat, kies tájakat Utah amerikai államban, valamint városi jelkeneteket autókkal, lakóházakkal és emberekkel. A képek részben színesek, részben pedig fekete-fehérek voltak. Kiderült, hogy a kísérletben résztvevők lényegesen jobban tudtak visszaemlékezni a színes képekre. Annak a lehetőségnek kizárása érdekében, hogy a színes képek előnyösebb helyzetét esztétikai tényezők idézzék elő, a kutatók különböző variációkban folytatták kísérleteiket. Egy kiegészítő kísérlet például abból állott, hogy mesterséges színeket tartalmazó képeket mutattak a kísérleti alanyoknak. Ekkor kiderült, hogy a színes képeknek a fekete-fehérekkel szembeni előnye az emberi emlékezetben kizárólag a természetes színűekre korlátozódik. Hamis színes képek láttán ugyanis az emberi agy emlékező képessége ugyanolyannak bizonyult, mint a fekete-fehér képek esetében.

A tanulmány a Journal of Experimental Psychology című tudományos folyóirat legújabb számában jelenik meg "Learning, Memory and Cognition" címen.


Magyar szakács kitüntetése a Marriott International-től

Budapest, 2002. május 12. (MTI) - Gullner Gyula, a Budapest Marriott Szálloda főszakácsa elnyerte a Marriott International 2001. évi "A Szakácsművészet Kiválósága" kitüntetést - tájékoztatta a szálloda közleményben az MTI-t. A nemzetközi szállodalánc a világ 424 szállodájából 10 konyhafőnöknek adta át a díjat.

A közlemény szerint a kitüntetettek szakmai tevékenységét a zsűri négy kategóriában vizsgálta és értékelte: kreativitás és innováció, szakmai irányítás, gasztronómiai kivitelezés, valamint társadalmi érzékenység és segítőkészség.

A Magyarországon megjelenő idegen nyelvű hetilap, a Budapest Week válogatásában a Budapest Marriott Szálloda Duna Grill étterme az idén a "A legjobb kiszolgálás Budapesten" címet nyerte el.

A közleményből kiderül az is, hogy a gasztronómiai újságírók szövetsége, a FIPREGA a szálloda Csárda éttermének emlékplakettet adományozott a "magyar konyhaművészet hagyományainak kivételesen magas színvonalú ápolásáért".


Nők az autóban: Jaj, ha a férfi vezet

Párizs, 2002. május 13. (MTI) - Minden harmadik francia nő a kínok kínját éli át, valahányszor partnere ül a volán mögött. A Le Parisien című lapban ismertetett felmérés szerint a francia férfiak enyhén szólva kockázatos autóvezetési szokásai miatt hölgyeik útközben mind gyakrabban taposnak rá nem létező fékekre, vagy kapaszkodnak görcsösen az autó ülésébe.

A megkérdezett francia nők közül minden harmadik mondta el, hogy "meglehetősen gyakran" vagy "nagyon gyakran" fél, amikor partnere vezeti az autót. További egyharmaduk pedig "némelykor megijed".

A francia hölgyek aggodalmainak oka az esetek túlnyomó többségében a túl nagy sebesség, vagy a kockázatos előzés. Annak sem örülnek azonban, hogy a férfiak gyakorta figyelmen kívül hagyják a stop-táblákat és a vörös lámpákat, nem egy esetben pedig túlságosan kimerülten vezetnek.

A nőknek csupán egynegyede mer hangot adni aggodalmainak partnerénél. Különben sem érnének el vele túlságosan jó eredményt: a férfiak 34 százaléka ugyanis kerek perec elutasítja, hogy változtasson vezetési stílusán.

Hozzáértő szakemberek szerint gyaníthatóan nem csak francia jelenségről van szó.


Iskolakerülés miatt szabadságvesztés a szülőnek

London, 2002. május 13. (MTI) - Gyermekei iskolakerülők, ezért 60 napi elzárásra ítéltek hétfőn egy angol asszonyt. Az oxfordshire-i Banbury bírósága azért döntött a szigorú ítélet kiszabása mellett, mert a helyi önkormányzat illetékesei már több mint két éve képtelenek elérni a családnál, hogy a gyermekek rendszeresen járjanak iskolába.

Az oktatási törvény 2000 novemberében történt módosítása hatalmazta fel a hatóságokat arra, hogy a szülői kötelezettségek betartatása érdekében szükség esetén élhessenek a szigorú büntetéssel. Azóta ez az első eset, hogy angol bíróság pénzbüntetés helyett a szülő elzárása mellett döntött.

A brit munkáspárti kormány a bűnüldözés elleni harc keretében hadat üzent az iskolakerülőknek is, miután kiderült, hogy a tavalyi tanévben évente öt millió nap hiányzást, iskolakerülést tartottak nyilván az angliai és a walesi iskolákban. Ezek nyolcvan százaléka szülők által igazolt hiányzás volt.

A legújabb rendőrségi felmérések ugyanakkor az utcai bűnözés jelentős növekedését mutatták ki tavaly, rávilágítva arra, hogy 10-16 éves középiskolások követik el az utcai rablások, lopások 40 százalékát, a lakásbetörések 25 százalékát, a gépkocsi lopások egyharmadát.

Estelle Morris oktatási miniszter a minap a szülői kötelezettségek betartására szólította fel a szülőket, mondván az iskolák kemény munkája vész kárba azáltal, ha gyermekeik nem járnak rendszeresen iskolába. Morris kilátásba helyezte, hogy nemcsak az iskolakerülést büntetik a törvény teljes szigorával, hanem "magatartási tanfolyamok" elvégzésére kötelezik azon szülőket, akiknek gyermeki állandó rendzavarással, közösség elleni magatartással ellehetetlenítik az iskolák, a helyi közösségek életét.

Tony Blair kormányfő a minap kilátásba helyezte azt is, hogy ha nem javul a helyzet, akkor kész fontolóra venni a családi pótlék megvonásának lehetőségét olyan esetekben, amikor a szülők "kirívó módon elhanyagolják kötelességeiket".


Van nyertes az alaszkai jéglottón

Nenana, 2002. május 14. (MTI-Panoráma) - Hatan is eltalálták az alaszkai jéglottó nyertes időpontját: percre pontosan megjövendölték, hogy mikor olvad meg a jég a Tanana-folyón. A nyertes időpont az idén május 7-e, este 9 óra 27 perc volt. A hat telitalálatos - valamennyi alaszkai lakos - egymástól függetlenül tippelt tökéletesen. Nyereményük összesen 304 ezer dollár.

A döntő pillanatot egyébként egy háromlábú állvány jelzi. Az a perc a "nyertes, amelyben az olvadás miatt az állvány felborul.

Az alaszkai jéglottó első "sorsolása", azaz olvadása 1917-ben volt, a halmazállapot-változáson alapuló szerencsejátékot vasútépítők honosították meg.


Újabb, ezúttal 200 kilométer hosszú jéghegy vált le az Antarktiszról

Washington, 2002. május 14. (MTI) - Újabb hatalmas jéghegy vált le az Antarktiszról: a kétszáz kilométer hosszú tömb majd kétszer akkora, mint a Déli-sarkról május első hetében ugyancsak a Ross-tengerben leszakadt, "mindössze" 75 kilométer hosszú, s átlagosan 7-8 kilométer széles darabja.

A wisconsini egyetem kutatóinak hétfői bejelentése szerint a műholdak május 10-i felvételein észlelték az óriási jéghegy leválását. Nem kizárt, hogy a leszakadó és észak felé sodródó jégtáblák gondot okozhatnak az ausztrál vizekben való hajózásnak.

A kutatók szerint az Antarktisz jégsapkájának kialakulásában normális jelenség a jégtáblák leválása: a jégrétegeket az antarktiszi kontinentális talapzat deformálja, s leszakadásuk ez esetben nem a globális felmelegedéssel függ össze. Ugyanakkor vannak olyan vélemények is: a felmelegedés magyarázza, hogy az utóbbi években mind gyakrabban válnak le nagyobb jégdarabok a Déli-sark jégburkáról, s ez esetleg drámaian befolyásolhatja a tengeri áramlatokat és az éghajlatot.

A mintegy 30 millió köbkilométer jégből álló antarktiszi jégsapka jelenti a Föld legnagyobb édesvíz-tartalékát. Ha elolvadna, 45-60 méterrel emelkedne a világtengerek szintje.


Destabilizálódóban a világ a társadalmak elöregedése miatt

Washington, 2002. május 15. (MTI) - Sürgős kormányintézkedésekre van szükség Európában és Japánban, hogy felkészüljenek ama problémák megoldására, amelyeket a lakosság gyors öregedése, illetve az egészségügyi és nyugdíjköltségek ezzel járó tetemes növekedése okoz. Ha nem találnak megoldást, veszélybe kerülhet a stabilitás az egész földkerekségen.

A washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) kedden közzétett tanulmányában olvasható ez a megállapítás. A lakosság öregedésének társadalmi problémáival foglalkozó tanulmány szerzője, Richard Jackson úgy véli, hogy bár az Egyesült Államokban is jelentős ez a probléma, Japánban és Európa számos országában a legsürgetőbb a reformok bevezetése. Azt prognosztizálja, hogy a nyugdíjakra fordított kiadások 2050-re a fejlett országok hazai össztermékének 13 százalékát teszik majd ki. Ez kétszerese az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) és az Európai Bizottság által közzétett előrejelzéseknek.

A társadalom öregedésének hatása Jackson szerint sokkal nagyobb lesz annál, semhogy kezelni lehetne pusztán állami költségvetési eszközökkel. A jelenség szükségessé fogja tenni a gazdaság és a pénzpiacok átszervezését, a családok nagyságával kapcsolatos elképzelések újragondolását és az egész világrend újramodellezését - olvasható a jelentésben. A szerző egyebek között arra figyelmeztet az aktív lakosság részarányának csökkenése kapcsán, hogy a nyugdíjra fordítandó összegek növekedése tetemes összegeket fog elvonni a termelő beruházásoktól.


A Jupiter újabb holdjait fedezték fel

Washington, 2002. május 17. (MTI) - Tizenegy újabb holdját fedezték fel a Jupiternek amerikai tudósok, s ezzel 39-re nőtt az óriásbolygó ismert útitársainak száma.

A 2-4 kilométer átmérőjű égitesteket még tavaly decemberben kapták lencsevégre a hawaii egyetem csillagászai, egy kanadai-francia közreműködéssel működtetett teleszkóp segítségével. A felvételek alapos elemzése során fedezték fel az új holdakat, s csütörtökön hozták nyilvánosságra a tudományos eredményeket.

A naprendszerünkben így most a Jupiternek van a legtöbb ismert holdja, szám szerint 39, s az óriásbolygó ezzel a második helyre szorította e tekintetben a Szaturnuszt, amely csak 30 holddal rendelkezik. A Jupiter négy nagyobb holdja a Ganymedes, a Callisto, az Ió és az Európa.


Vincze Béla egri borász aranyérmet nyert vörösborával Bordeaux-ban

Eger, 2002. május 17. (MTI) - Immár második alkalommal nyert aranyérmet 1997 után, a borok április végén Bordeaux-ban megrendezett nem hivatalos világbajnokságán Vincze Béla egri borász 2000-es évjáratú Cabernet Franc vörösborával.

Az elismerés értékét növeli, hogy az ötezer borminta között Vincze Béla egy száraz vörösborral nyert aranyérmet, ugyanis Bordeaux-ban, a vörösbor hazájában vörösborral nyerni nagyon nehéz dolog.


Őszre még nincs űrturista-jelentkező

Moszkva, 2002. május 19. (MTI) - Még kiadó a világ harmadik űrturistájának helye és címe, de az orosz szervezésben őszre tervezett űrkirándulásra egyelőre nem akadt jelentkező, noha sürget az idő, a szükséges hosszú felkészülés miatt.

Szergej Gorbunov, az orosz repülési-űrhajózási ügynökség, a Roszaviakoszmosz vezérigazgatójának szóvivője szombaton úgy nyilatkozott, hogy egyre kevesebb remény van jelentkezőt találni a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tervezett őszi kirándulásra. S noha elég intenzív tárgyalások folynak a potenciális jelöltekkel, egyelőre egyetlen hivatalos megkeresés sem érkezett az orosz űrügynökséghez.

Gorbunov azt hangsúlyozta: az orosz szakemberek szerint immár csaknem nulla a valószínűsége annak, hogy az ősszel űrturistát "utaztatnak" egy orosz-belga űrpárossal, mivel már túl kevés idő maradt a startig.

Ezért amint véglegesen lemondanak az őszi "űrturistaút" szervezéséről, a már készülő űrpároshoz valószínűleg az orosz hivatásos kozmonauták egyike csatlakozik majd.

A két első űrturista, az amerikai Dennis Tito - aki tavaly kirándult az ISS-re - és a dél-afrikai Mark Shuttleworth - aki május 5-én tért vissza a Földre - egyaránt 20 millió dolláros "jeggyel" jutott fel a Nemzetközi Űrállomásra.


Harmadik helyezést szerzett a magyar lány a Miss Európa szépségversenyen

Varsó, 2002. május 20. (MTI) - A 21 éves görög Amandine Hatzithomas lett Európa szépe vasárnap a varsói Roma Zenés Színházban rendezett Miss Európa 2002 szépségversenyen. Az első udvarhölgy címét a 18 esztendős lengyel Malgorzata Ksiazek nyerte el. Az idén érettségiző lengyel lány kapta meg a Polsat televízió Miss Internet címét is. A második udvarhölgy a 21 éves magyar Szabó Erika, akinek a fotóriporterek egyúttal a Miss Fotó címet adományozták.

Az athéni lány a döntőben 28 európai ország 41 szépségét utasította maga mögé.

Európa legelegánsabb hölgye a 23 esztendős andorrai Venessa Baudet lett, a Miss Europe Cinema címet pedig a 18 éves lengyel Anna Baltrukiewicz szerezte meg. A 16 éves francia Jessica Laberterie kapta meg a Miss Europe Show címet.

Az európai szépségkirálynő és két udvarhölgye - a szokásos koronán és kristályserlegen kívül - egy egyhetes horvátországi nyaralást is kaptak nyereményül, Malgorzata Ksiazek, az első udvarhölgy emellett még egy külön díjban is részesült: egy hétvégére Finnországba utazhat.

A lányok a szépségversenyen három öltözékben jelentek meg a zsűri és a közönség előtt: népviseletben, estélyi ruhában, majd fürdőruhában, melyhez kalapot és esernyőt viseltek.

Az európai szépségversenyt először rendezték meg Lengyelországban a Miss Európa 66 éves története során. A zsűri elnöke Józef Oleksy korábbi miniszterelnök, a kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség parlamenti képviselője, a szejm európai bizottságának elnöke volt.


Intelligens ház Japánban: ujjkulcs, sörpótló polc, önjavíttató mosógép

Tokió, 2002. május 20. (MTI) Átveszi a postát, fürdővizet enged a kádba, megeteti a macskát, megsüti a csirkét - a japán intelligens ház minden tőle telhetőt megtesz. Az "automata otthon" húszegynéhány japán elektronikai óriáscég és elektromos háztartási készülékeket gyártó vállalat közös, nagyszabású kísérletében debütált, a bemutatkozást a japán gazdasági minisztérium is szponzorálta. Az intelligens házat 50 olyan elektronikai készülékkel látták el, amelyek 70 százaléka már kereskedelmi forgalomban van, a többi pedig hónapokon belül kapható lesz.

A "szolgál-lak" működtetésének egyik lényegi eleme a mobiltelefonon, amellyel távirányítani lehet. Ennek révén a hivatalból is meglocsolható a kert és megetethető a kedvenc állat. De nem kell otthon lenni akkor sem, ha ajánlott küldemény érkezik. A bejáratnál telefonon működtethető postaláda veszi át a csomagokat és automatikusan igazolja az átvételt a szállító számára. Amúgy nyilvántartás készül az összes becsöngetőről: a bejáratnál automatikusan lefényképezi őket a ház.

Kulcsra nincs nagy szükség, nem kell félni, hogy elhagyjuk és nem tudunk bejutni. Még a fejünket is elveszíthetjük az egész napi lótás-futásban, elég, ha arra ügyelünk, hogy ujjunk maradjon. Ez ugyanis a kulcs: hazatérve, hogy kinyíljon a kapu, elegendő az ujjunkat bedugni a zárba, amely felismeri ujjlenyomatunkat.

Az intelligens ház őrzője, természetesen egy robotkutya, a Sony Aibója, amely farkcsóválós tánclépésekkel fogadja a hazatérő gazdit. Etetni nemigen kell, csak néha elemmel.

A konyhában egy másik Aibo üdvözli a hazaérkezetteket és felolvassa az aznapi üzeneteket. A konyha közepén trónol egy Panasonic képernyő, amely ellenőrzi az egész házat, a lámpákat, a légkondicionáló berendezést, a redőnyöket és kívánság szerint átalakul DVD-vel működő filmvetítővé. A sarokban kamerával ellátott kommunikációs tábla, amelyen beszélhetünk a szobájában tartózkodó gyerekkel, s amely telefonként is szolgál.

A hűtőszekrényben a sörpolc magától figyelmeztet, ha a készlet kifogyóban van, és automatikusan újabb palackokat rendel. Hasonlóképpen működik a rizsesszekrény, amely törzsboltunkkal van összeköttetésben. A sütő az internettel kapcsolódik össze, és a receptek ezreit tudja tárolni, a mosógép pedig önállóan kihívja a szerelőt, ha valamilyen probléma adódik, és felismeri a ruhaneműk rostjait, hogy kiválaszthassa a megfelelő mosási programot. Egy kis szalonban egy képernyőnek köszönhetően bármikor, akár éjszaka is, nyelvtanfolyamon vehetünk részt, amelyet a NOVA japán centrum közvetít ISDN-vonalon. Az emeleten a gyerekszoba tele van játékokkal és számítógépekkel, ráadásként két Aibo kutyakölyök játszik egy dobozban.

"Az Egyesült Államok megnyitotta az információs technika piacát az IBM-mel a Microsofttal és az Intellel. Japán meg fogja nyitni az intelligens magánházak piacát" - mondta az intelligens ház kiállításának főigazgatója.


Mellbőségbőség

Krefeld, 2002. május 21. (MTI) - Egyre inkább jellemző a mellbőségbőség. Tavaly csak Németországban 18 ezer hölgy nagyobbíttatta meg kebleit - közölte a német Plasztikai Sebészek Társasága.

A németek mellnagyobbítók azonban az imponáló szám ellenére is csak a második helyen állnak a plasztikai beavatkozások toplistáján, az elsők a zsírleszívatók, méghozzá hatalmas fölénnyel. Zsírleszívatást mintegy százezret végeztek el tavaly német nőkön.

Visszatérve a keblekre, a sebészek felfedték, hogy egyre nagyobb az igény az egyre nagyobb iránt. Míg korábban úgymond normális nagyságú melleket óhajtottak a plasztikai műtétre jelentkezett német nők, addig napjainkra az átlagost meghaladó méretűeket igényelnek.

Amúgy csúcsforgalom van a külcsínklinikákon: a küszöbön álló bikini-szezon előtt rendszerint megrohanják a nők a plasztikai sebészeket. Ami a(z) (át)szabásmintát illeti, sokan vannak a Pamela Anderson-sablont igénylők - számolnak be mellbőség-ügyben a hírügynökségek.


Bruce Willis dadogós tini volt

Bécs/Stuttgart, 2002. május 22. (MTI) Fiatal korában problémái voltak a beszéddel a neves amerikai színésznek, Bruce Willisnek. "Tizedik és tizennyolcadik életévem között rettenetesen dadogtam" - vallotta be a Reader's Digest című magazin júniusi számában megjelenő nyilatkozatában.

Végül kezdő színész korában sikerült megbirkóznia a problémával. Amikor főiskolásként a Mark Twain regényéből készült "Egy jenki Artur király udvarában" című darabban fellépett, mihelyt megjelent a színpadon, megszűnt a dadogása, de azonnal visszatért, ha a közönség nem töltötte már meg a nézőteret. "Dadogok ugyan, de ha meg tudom nevettetni őket, akkor talán nem annyira veszik észre" - tette hozzá a 47 éves színész.

Bruce Willis egyébként elmondta: soha nem bánta meg, hogy a színészi pályára lépett, s élvezi, ha másokat szórakoztathat. Következő filmje, "A törvényszék", rövidesen látható lesz a mozikban - olvasható az APA jelentésében.


Meteorit a Merkúrról

London, 2002. május 24. (MTI-Panoráma) - Valószínűleg a Merkúrról származik az a rejtélyes kődarab, amely két és fél éve került elő a marokkói sivatagból. Ha a szakemberek feltételezése beigazolódik, akkor az NWA 011-es lehet az első ismert Merkúr-meteorit.

Az NWA 011-es számon regisztrált kőzetet vizsgáló japán kutatók számára már a kezdet kezdetén világos volt, hogy a darab valamikor olvadt állapotban létezett és a meteoritokat alkotó anyagoknál lényegesen könnyebb elemekből áll össze. Ezek alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a kő egy nagyobb darabról vált le.

Az első vizsgálatok alapján a szakemberek azt állították, hogy a kő a Vesta kisbolygóról érkezett a Földre. A részletesebb elemzés alapján azonban kiderült, hogy a kőzet összetétele sokban különbözik azoktól a meteoritoktól, amelyek feltehetően a Vestáról származnak. Az NWA 011- esben mért oxigénizotóp-érték arra utal, hogy a kő nem egy aszteroidáról, hanem egy annál nagyobb égitestről származik.

A kődarabon végzett vizsgálatokból a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az NWA 011-es "szülőföldjén" nagy mennyiségű olvadt kőzet található, felszínét szilikon és alumínium borítja, amely bazaltréteget képez az "anyakő" felszínén. Mindez arra utal, hogy az "anyakő" egy bolygó, amely a tudósok szerint nem más, mint a Merkúr - olvasható a BBC internetes oldalán.


Olasz orvosok megmentettek egy 285 grammos koraszülöttet

Róma, 2002. május 26. (MTI) - Szombaton hazavihették a szülők azt a kislányt, akit egy firenzei kórház orvosai februárban 285 grammos koraszülöttként segítettek világra.

Az anya súlyos érrendszeri betegsége miatt császármetszéshez voltak kénytelenek folyamodni az orvosok. Mivel a terhesség 27. hetében került sor a beavatkozásra, a magzat minden szerve kifejlődött már. A kis Perla azonban mindössze 28 centiméteres és 285 grammos volt akkor, és a születés utáni napokban a súlya 255 grammra csökkent. Szombaton, amikor elhagyhatta a kórházat, valamivel több mint 2000 grammot nyomott, és az intenzív osztály orvosai, akik gondozták, bíznak abban, hogy normálisan fog fejlődni.

- Szinte száz százalék az esélye arra, hogy normális, egészséges életet élhet - közölték szombaton a firenzei Careggi kórház orvosai.

- Az első pillanattól fogva élénk baba volt, ez segített abban, hogy segíthessünk neki - tette hozzá Margarita Psaraki doktornő, a Perlát gondozó orvoscsoport egyik tagja.

Perla életben maradását rekordnak nevezte Psaraki doktornő. A terhesség 27. hetében világra segített babák jelentős része életben marad ugyan, de azok átlagos súlya jóval nagyobb. Perla súlya gyakorlatilag a 27. hetes magzatok esetében normálisnak tekintett súly fele volt.

A kislány légzési nehézségekkel, sárgasággal, hipoglikémia (alacsony vércukorszint), vérszegénység és pajzsmirigy-elégtelenség tüneteivel jött a világra. Külön inkubátort kellett neki szerkeszteni, mert a "szokásos", 1000- 1300 grammos koraszülöttekre méretezett kórházi eszközök, műszerek, csövek, adagolók túl nagyok voltak a számára.

Az 1500 grammnál kisebb súllyal született babák halálozási aránya még 20 évvel ezelőtt is 80 százalék körül volt - mondta az esetről nyilatkozó Giorgio Rondini doktor csecsemőgyógyász szakértő. - Jelenleg ez a szám jóval kisebb, s emellett a töredékére csökkent azoknak a száma, akiknél a későbbi fejlődés során fizikai, vagy mentális károsodás marad vissza a koraszülés miatt - hangsúlyozta Rondini doktor.


Génmanipulált szúnyogokkal a malária ellen

London, 2002. május 27. (MTI-Panoráma) - A Nature című amerikai tudományos szaklapban megjelent cikk szerint az ohiói és a heidelbergi egyetem munkatársai nemrégiben olyan génmanipulált maláriaszúnyogokat tenyésztettek ki, amelyek szervezetében egy szintetikus gén segítségével sikerült meggátolni a betegséget okozó lázállatkák kifejlődését és ezzel megnehezíteni a kór átadását emberre. Amerikai és német genetikusok szerint génmanipulált maláriaszúnyogok jelenthetik a végső megoldást a malária elleni küzdelemben.

A tudósok szerint a génmanipulált szúnyogokat öt-tíz éven belül lehet majd bevetni a mocsárláz elleni küzdelemben.

A kutatók abban reménykednek, hogy egy nap - a laborban kitenyésztett vérszívók szabadon bocsátása után - átöröklés révén minden maláriaszúnyog szervezetében feltűnik majd az SM1 gén és a malária végleg eltűnik a Föld színéről.

Mint a hírügynökségi jelentések utaltatnak rá, a mocsárláz évente 500 millió embert fertőz meg világszerte, közülük 2 millióan halnak bele a betegségbe.


Több millió éves DNS ?

London, 2002. május 28. (MTI-Panoráma) Ősi DNS- mintákra bukkantak brit kutatók, akik lengyel, amerikai és thaiföldi sóbányákból előkerült 425 millió éves kövekben kutattak baktériumásatagok után.

A leicesteri egyetem munkatársai meg vannak győződve arról, hogy az általuk felfedezett baktériumfosszíliák eredetiek. Bár tudományos szaklapok már többször írtak arról, hogy ősi DNS-minták kerültek elő, eddig minden esetben bebizonyosodott: a maradványok fiatalabbak, mint maga a fosszíliákat rejtő sziklatömb, és későbbi vízbeszivárgások eredményei.

Bill Grant és munkatársai nagy vitákra számíthatnak, mert nagyon sok tudós úgy véli, hogy DNS-minták legfeljebb 100 ezer évig maradhatnak fenn különböző ásatagokban - olvasható a BBC internetes oldalán. Grant szerint ez a feltevés csak higított folyadékok esetében igaz, koncentrált sóoldatoknál más a helyzet a kősó különleges tartósítóképessége miatt.


Az idő pénz - de mennyi ?

London, 2002. május 30. (MTI-Panoráma) - Az idő pénz - tartják már régóta az angolok, de hogy pontosan mennyi pénz, azt csak mostanra sikerült kiszámítaniuk. A brit Warwick Egyetemen oktató Ian Walker felfigyelt arra, hogy egy közvélemény- kutatás szerint minden öt megkérdezettből négy ember legszívesebben szabadidőt vásárolna magának, ha tehetné.

Walker professzor ezt követően akkurátus képletet dolgozott ki annak megállapítására, hogy kinek-kinek az adott körülményei között mennyit ér egy egységnyi ideje.

Walker az adók és egyéb járulékok után tisztán megkapott bérekből és egyéb jövedelmekből indult ki, de képletében figyelembe vette a területenként változó lakbér-, közlekedés- és energiaköltségeket, továbbá a megélhetési költségek egyéb összetevőit.

A http://www.barclaycard.co.uk./timeismoney címen bárki megtalálhatja a helyzetének megfelelő koefficienst, amelyet az alapképletbe behelyettesítve megkapja ideje értékét. Ennek ismeretében azután kiszámíthatja, hogy egy bizonyos út megtétele taxin éri-e meg jobban vagy buszon (az időtartam különbségét és az együttható szorzatát is hozzáadva a jegyhez); hogy egy vendéglői vacsora drágább- e, vagy (a főzés időtartamának és az együtthatónak a szorzatát is az alapanyagok és az energia árához adva) az otthoni főzés.

Egy Londonban élő, évi 25 ezer font jövedelmű ember egy-egy órája a Walke-féle számítás szerint 6,44 fontot ér. Egy vacsora megfőzése számára 5,37 font időben, és ha óradíja mellé az alapanyagok és a főzéshez elhasznált energia árát is figyelembe veszi, olcsóbb vendéglőbe mennie. Egy fogmosással átlagosan 32 penny időt tölt el - legalábbis Walker kalkulációja szerint. Kérdés: hány fogmosás megspórolásával tudja összegyűjteni a protézisre valót ?

A képlet egyébként a következő: V=W(100-t/100)/C.

De hogy ebből, mi micsoda, arra nem tért ki a hírügynökségi jelentés.


Ünnepségek II. Erzsébet trónra lépésének 50. évfordulóján Nagy-Britanniában

London, 2002. június 1. (MTI) - Négynapos ünnepségsorozat kezdődött szombaton Nagy- Britanniában II. Erzsébet angol királynő trónra lépésének ötvenedik évfordulója alkalmából. II. Erzsébet 1952-ben, 26 évesen örökölte meg a trónt szívtrombózisban elhunyt atyjától, VI. Györgytől.

Számos hangverseny, tűzijáték, pompás templomi szertartás, ünnepi utcai felvonulás, családi körben rendezett garden-party hivatott feledhetetlenné tenni a félszázados jubileumot.

Szombaton este klasszikus zenei hangversenyt rendeznek Msztyiszlav Rosztropovics orosz gordonkaművész, karmester és sok más világhírű előadó részvételével a Buckingham palotában. Nagy tömegek nézhetik hatalmas kivetítőkön, hallgathatják óriási hangszórókon át a pazarnak ígérkező zenei eseményt London központi közparkjaiban.

Hétfőn világhírű popsztárokat felvonultató koncert lesz a palotában. A királyi család vendégül lát a koncerten 12 ezer alattvalót, aki sorshúzáson jutott hozzá a részvételre jogosító jegyhez.

Az ünnepségsorozat utolsó napján, kedden a britek kiélhetik pompa- és ceremóniaszeretetüket: a királynő részt vesz a londoni Szent Pál katedrálisban egy fényes szertartáson, s rögtön utána húszezer ember - köztük egy ötezer fős gospelkórus - részvételével ünnepi felvonulást tartanak a főváros szívében.

Az időjárás is kitesz magáért az ünnepi hangulat megteremtésében: az előző hűvös, borús napok után szombatra kitisztult az ég, ragyogó napsütésben fürdött a brit főváros, ahova százezrek érkeztek az ország más városaiból és vidéki területeiről.

Az ünneplés átcsap az óceánon is: a brit külügyminisztérium közlése szerint az angol királyi ház (ibolya és arany) színeivel lesz megvilágítva kedden az angol királynő tiszteletére az Empire State Building, New York legmagasabb felhőkarcolója.

A nemzeti érzelmeket hevítő ünnepségsorozattal párhuzamosan rendezik meg az angol labdarúgó válogatott Svédország elleni első mérkőzését Japánban, a világbajnokságon.

Sőt, ha az ember a bulvárlapokból indul ki, arra a következtetésre juthat, hogy a foci még fontosabb is, mint a monarchia ünnepe. Az angol labdarúgó válogatott legnagyobb sztárja, David Beckham sokkal többször, sokkal nagyobb alakban szerepel ezek címlapjain, mint az ünnepelt, a királynő. Akár tükrözi ez a közérzületet, akár nem, az mindenesetre bizonyosra vehető, hogy a királynő jubileuma és a szintén nemzeti ügynek számító angol futballdicsőség évtizedek óta nem tapasztalt forró hangulatot eredményezhet a következő néhány nap folyamán - írta tudósításában a Reuters.

Az AFP kissé ünneprontó észrevétele szerint a sok fénynek, pompának az is célja lehet, hogy feledtesse a királyi család kényes magánügyei, különösen a Diana-ügy által okozott honfiúi, honleányi keserűségeket.


Nyílt éjre készülő örömlányok

Berlin, 2002. június 2. (MTI- A más munkahelyeken, intézményekben - tűzoltóságokon, rendőrkapitányságokon - már bevált nyílt napok mintájára nyílt éjre készülnek a berlini örömlányok - de csak őszre.

A prostituáltak akciójukat "a nyilvános házak hosszú éjszakája" elnevezéssel illetik, fő céljuk az vele, hogy minden érdeklődő polgár számára betekintést nyújtsanak a főváros bordélyházaiba.

- Szeretnénk, ha reális képet kapnának a szakmánkról - mondta Stefanie Klee, a szexuális szolgáltatások nemrég megalakult országos egyesületének elnöknője. - Példaként a múzeumok hosszú éjszakája lebeg előttünk - folytatta Stefanie hozzátéve, hogy természetesen az akcióval mellékesen újabb kuncsaftokat is óhajtanak szerezni. Utóbbi cél ellenére nők éppen olyan szívesen látott vendégek lesznek, mint a férfiak - hangoztatta az elnöknő, aki elsősorban arra törekszik, hogy a bordélyházak ne számítsanak többé tabunak.

Nem ismeretes, hogy pontosan hány örömtanya működik jelenleg a német fővárosban. Klee szerint a rendőrség négyszázról beszél, az egyesület szerint számuk kétszáz körül lehet - olvasható a dpa jelentésében.


100 nap az internet fogságában

Szófia, 2002. június 3. (MTI- Száz napot töltött két bolgár diák, egy fiú és egy lány egy lakásba összezárva úgy, hogy a külvilággal csak interneten tartották a kapcsolatot. A bekészített 90 darab óvszerhez nem nyúltak.

- Ezzel a szociálpszichológiai kísérlettel azt akartuk bizonyítani, hogy hosszú időn át lehet élni, dolgozni és kommunikálni akkor is, ha csak az internetet használjuk a kapcsolattartásra - mondta Niki Ruszinovszki, a Microsoft, a Sisco és a Nexcom informatikai cégek által támogatott kísérlet vezetője.

- A két fiatal csupán a más emberekkel való személyes kapcsolatot hiányolta - fűzte hozzá. - Mindketten egészségesek maradtak, stressz nem érte őket, az orvosok utóbb csak annyit tanácsoltak nekik, hogy sétáljanak a friss levegőn, és egyenek zöldséget, gyümölcsöt, mert ezektől meg voltak fosztva a kísérlet idején."

A két közgazdászhallgató, a 21 éves Anni és a 23 éves Marin még februárban közjegyző társaságában kezdte a kísérletet egy telefon, televízió és rádió nélküli szófiai lakásban, amelyet nem hagyhattak el. Élelmet persze kaptak, de nem csak azt: 90 darab óvszert is. Ezeket viszont fel se bontották, mert mindkét fiatalnak van más kapcsolata - tette még hozzá Ruszinovszki.

A bolgár lakosság alig 15 százaléka használ internetet, és csupán 3 százaléknak van számítógépe - írja az AFP.

Hogy óvszert hány használ, arra nem tért ki.


Királynői felvonulás Londonban az évfordulós ünnepségek befejezéseként

London, 2002. június 4. (MTI) - A trónra lépés 50. évfordulójára rendezett négynapos ünnepségsorozat befejezéseként II. Erzsébet angol királynő arannyal gazdagon díszített, nyolclovas hintóján kedden végigvonult London belvárosán, miközben az utcákon több ezer ember köszöntötte.

Az ünnepi események sorában a hétfő esti popkoncert és az ünnepélyes, uralkodóhoz méltó felvonulás között éles volt a kontraszt. Ez a hagyományos felvonulás 800 év véres angol történetében gyökerezik, de a britek legalább kiélhették pompa- és ceremóniaszeretetüket. Több százan voltak olyanok, akik az eső és a hideg idő ellenére már előző este - esetleg rögtön a popkoncert után - tábort vertek a menet útvonala mentén, hogy biztosan láthassák a királynőt és a királyi család mintegy ötven további tagját.

A Buckingham-palotából való induláskor egy körülbelül ezer énekesből és zenészből álló kórus szerenádot adott a királynőnek. A mintegy félórás felvonulás a palotától a Szent Pál-székesegyházig tartott, és a brit főváros két fontos útvonalán, a Mallon és a Stranden vezetett végig. Ahogy a Reuters írta, a kényelmetlenségéről elhíresült négytonnás hintót a királyi lovas testőrség vezette fel, és pompázatos királyi jelvényekkel ékesített szolgálók hada és lovas katonazenekar kísérte.

A XVIII. századi hintón számos népszerűtlen uralkodó is közlekedett a történelem során. Emiatt II. Erzsébet tartott a felvonulástól, de amint látta az ujjongó tömegen, hogy népszerűsége töretlen, felbátorodott, és mosolyogva integetett férjével, Fülöp herceggel együtt.

A királyi flotta leglenyűgözőbb járművét először 1762-ben láthatta a közönség, amikor III. György a parlament megnyitására utazott rajta. Elkészítése mai értéken több mint egymillió dollárba került. A krónika szerint IV. Vilmos háborgó tengeren való hajókázáshoz hasonlította a rajta való utazást, Viktória királyné pedig azt mondta, hogy a jármű rettenetesen himbálózik, emiatt hosszú uralkodása egy jelentős részén nem is volt hajlandó használni.

Miután a hintó végigment a Stranden is, a City és a Westminster határán megállt és a hajdani városkapunál, a Temple Barnál a londoni főpolgármester jelképesen megadta magát: átadta őfelségének a londoni üzleti negyed, a City függetlenségét jelképező kardot. Ezt a ceremóniát legutóbb II. Erzsébet ezüst jubileumán, a trónra lépés 25. évfordulóján rendezték meg. A Temple Barnak abból a szempontból van véres történelmi vonatkozása, hogy az árulók leütött fejét karóra tűzve kiállították felette.

A felvonulás után a királynő a Szent Pál-katedrálisban részt vett egy fényes szertartáson, majd egy díszlakomán a városházán. A tervek szerint ezután visszatér a Buckingham- palotába, az erkélyről köszönti a híveket, majd megtekint egy légi parádét.


Aludni vágyó kínai iskolások

Peking, 2002. június 5. (MTI-Panoráma) - A kínai általános iskolások leghőbb kívánsága az, hogy többet alhassanak, vágylistájukon csak a második a több játék - derült ki egy felmérésből. "Lemondanék a McDonald'sről, a Pizza Hut-ról és a városi élet minden előnyéről, csakhogy elég időm legyen aludni és játszani" - mondta egy sanghaji diák.

A mintegy 1800 megkérdezett, 10-14 életév közötti iskolás 80 százaléka állította, hogy sürgősen több szabad időre lenne szüksége. Csaknem 60 százalékuk napjában nyolc óránál kevesebbet alszik. Az orvosok ellenben akár napi tíz óra alvást is ajánlanának a fiataloknak.

A szigorú versenyfeltételek következtében a kínai iskolarendszer hihetetlenül nagy terheket ró a gyerekekre, amelyet a szülői elvárás még csak fokoz - jegyezte meg az Új-Kína hírügynökség.


400 éve lakatlan inka nagyváros a perui dzsungelben

London, 2002. június 8. (MTI-Panoráma) - 400 éve lakatlan inka nagyváros maradványaira bukkantak angol és amerikai régészek a perui őserdőben.

A bambuszvágó késekkel felszerelkezett négy fős expedíció három hetet töltött a dzsungelben és az utazás végén a Janama folyó völgyének alján, 1850 méterrel a tengerszint felett bukkantak rá az inka város maradványaira.

A tudósok szerint a Cota Cocában fekvő települést négyszáz évvel ezelőtt hagyták el utolsó lakói, azóta teljesen benőtte a bozót. A régészek szerint a Cota Coca-i városban legalább 30 kőépítmény állt, egyebek között egy 75 méter hosszú csarnok. A házak egy hatalmas tér köré épültek.

Az expedíció tagjai szerint Cota Cocát az aranyat hajszoló spanyol hódítók elől visszavonuló inkák építhették. Arról semmi sem árulkodik, hogy miért hagyták el lakói a települést. Nincsenek harcra vagy fosztogatásra utaló jelek, úgy tűnik, hogy az inkák utolsó királyuk, Tupac Amaru kivégzése miatt hagyhatták sorsára a várost.

Mint a Reuters utalt rá, Cota Coca 100 kilométerre nyugatra fekszik az egykori inka fővárostól, Cuscótól. Az Inka Birodalom mintegy 4 ezer kilométer hosszan, a mai Kolumbiától egészen Chile középső részéig nyúlt el, s a XVI. században "végzett vele" a spanyol hódítás.


Pizzasütési rekord Kaposváron

Kaposvár, 2002. június 8. (MTI) - A Guiness-rekordok közé szeretne bekerülni az a szakács, aki pénteken kora reggeltől szombaton éjjel fél kettőig ezer darab pizzát sütött - közölte az MTI-vel a rekordkísérlet helyszínéül szolgáló pizzéria vezetője Kaposváron.

Tájékoztatása szerint a 25 éves fiatalember a helyi rádió rendezvényének felkérésére vállalta, hogy péntek reggel hat órától folyamatosan elkészít ezer darab, 60-féle feltéttel megrakott pizzát, amit előzetes számítások szerint 24 óra leforgása alatt szeretett volna teljesíteni.

Borbély Zoltán, a vállalkozó kedvű férfi szombat reggel elmondta: a rekordot éjjel fél kettőkor állította fel, s a teljesítmény hitelességét egy köztisztviselő valamint folyamatos videofelvétel támasztja alá.

A mutatványhoz 100 kiló sonkát és ugyanennyi sajtot használt fel, és óránként átlagosan 55 darab tésztát készített el.

Tudomása szerint ilyen kategóriában még nem született Guiness-rekord, ezért a következő napokban továbbküldik az eredményt a hivatalos szervekhez. A tekintélyes mennyiségű étket a rádiós rendezvény közönsége napközben elfogyasztotta.


Eperfesztivál Tahitótfaluban

Tahitótfalu, 2002. június 7. (MTI) - Eperfesztivált tartanak szombaton Tahitótfaluban, ahol szakmai, kulturális, sport és szórakoztató programokat rendeznek.

Oláh János szervező az MTI-nek pénteken elmondta: az epertermelési konferencián a szakma képviselői mondják el, miként lehetne e gyümölcs termesztését jövedelmezőbbé tenni.

Ismertetése szerint az epertermesztés Tahitótfaluban és a Szentendrei-szigeten százéves hagyományra tekint vissza, s ezekben a hetekben hozzávetőleg 50 hektáron szüretelhetnek a gyümölcsből. - Mivel a sziget Budapest fontos vízbázisa, így csak mérsékelten lehet az epret vegyszerrel kezelni - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy az utóbbi években olyan új, Spanyol- és Olaszországban nemesített fajtákat telepítettek, amelyek jobban ellenállnak a kártevőknek, ugyanakkor ízletesebbek, zamatosabbak is.

A tanácskozáson külön témakörben foglalkoznak azzal, hogy az eper - kényes volta miatt - rövid ideig őrzi meg frissességét, ezért távolabbi országokba nehezen szállítható. Oláh János ismertetése szerint a nagyobb termesztők hűtőkamionjai a szedés idején az epertábla szélén várakoznak, s ott rakják be a friss áruval teli ládákat. A szállítmány így három napon belül eljuthat a spanyol és francia megrendelőkhöz.

A fesztivál kétnapos programját szombaton térzene nyitja meg. Lesz lovas-íjász bemutató, kötélhúzás a Duna fölött és könnyűzenei koncert. Este tűzijáték szórakoztatja a résztvevőket. Vasárnap választják meg az eperkirályt és a királylányt.


Harley-Davidson Nemzetközi Fesztivál Alsóörsön

Budapest, 2002. június 9. (MTI) - Harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Harley- Davidson Fesztivált a Balaton partján, Alsóörsön 2002. június 13. és 16. között.

A szervező HOG Budapest Chapter az idén több mint 5.000 motorost és 15.000 érdeklődőt vár az elmúlt évek alatt európai rangra emelkedett idénynyitó fesztiválra. Jelentkezőket regisztráltak már az európai országok motorosai mellett Kaliforniából, Arizonából, Floridából, Szaúd- Arábiából és Új-Zélandról is.

A programban a szokásos motoros versenyeken kívül - motor-szépségverseny, motoros lassulási és ügyességi versenyek, 100-200 kilométeres kincskereső motoros túrák - lesz horgászverseny, vízilabda mérkőzés, de nem fog hiányozni a kaszkadőr show, légi bemutató és tűzijáték sem. Az idén az előző évhez hasonlóan ismét lehetőség nyílik a legújabb Harley modellek helyszíni kipróbálására is.

A rendezvénysorozat fénypontja szombaton délelőtt a látványos, 70 kilométer hosszú motoros felvonulás, amelyet új útvonalon Veszprém érintésével terveznek.

A zenei programok között lesz country és funky, valamint koncertet ad a Tankcsapda és Chris Norman, az egykori Smokie frontemberének együttese.


Negyedmilliárd éve tűzhányók olthatták ki az életet

Washington, 2002. június 7. (MTI) - Mintegy negyedmilliárd éve folyékony láva és más kőzetek törtek elő Szibéria földjéből, hatalmas buborékokból mérges gőzök és gázok szálltak a légkörbe, és az élet hátrányára erőteljesen megváltozatták a klímát - derül ki egy amerikai tudományos folyóiratban most közzétett tanulmányból.

A fenti rémületes színjátékot a tekintélyes Science írja le, amely szerint ez több mint százezer éven át évről évre megismétlődött, mígnem egy fél Ausztrália nagyságú területet másfél kilométer vastagságú megdermedt lávatakaró borított.

A szerzők elképzelése szerint ilyen jelenségeknek eshetett áldozatul 250 millió éve az élet legnagyobb része. Annyi biztos, hogy akkoriban, a földtörténeti ókor (paleozoikum) és a földtörténeti középkor (mezozoikum) határán az akkori vízi állatok 90, a szárazföldi állatoknak pedig 70 százaléka kipusztult.

Ez a - perm és triász korszakok után - permi-triászi kioltásnak nevezett katasztrófa teremtette meg egyidejűleg a dinoszauruszok akkor kezdődő győzedelmes előretörését, míg 185 millió évvel később ők is áldozatul nem estek egy, az egész földkerekségre kiterjedő természeti katasztrófának - végleg szabaddá téve az utat az emlősállatok uralma előtt.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...