Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 10

( 2001.)

 

Kalaprabló baglyok terrorja     

Torontó, 2001. augusztus 31. (MTI) - Kalaprabló baglyok tartják rettegésben egy kanadai város, Fredericton lakóit. A két fiatal szárnyas már számtalan embert - és állatot - kergetett meg, főképp kocogókat késztetett vad rohanásra.

A baglyok előszeretettel zsákmányolnak kalapokat, sapkákat, húzkodnak meg copfokat, lófarkakat (emberi hajzatot értve), és életveszélyt jelentenek a kisebb ölebekre, macskákra.

A két ragadozó madár általában az egyik városi parkban rémisztgeti az embereket. A város vezetősége egyelőre azt tanácsolja, hogy senki se sétálgasson a parkban sötétedés után, de eddig még minden megtámadott megúszta kisebb karmolásokkal - jelentette a Reuters.

Szakértők szerint a két bagoly - fiatal kora miatt - feltehetően vadásztechnikáit próbálgatja és idővel "kinőheti" ezt a szokását.

A baglyokról nem árt tudni, hogy rendkívül éles karmaik - az elejtett állati zsákmányaik nyomán - hullaméreggel fertőzöttek lehetnek.


Kávéfűtésű cementmű     

San Salvador, 2001. szeptember 2. (MTI-Panoráma) - Kávéfűtésűre állítottak át egy cementüzemet Salvadorban.

A közép-amerikai ország a térség egyik legjelentősebb kávétermesztője és támogatja azt a tervet, miszerint 5 százalékkal csökkenteni kellene az exportkészleteket a gyengébb minőségű kávé megsemmisítésével. Hogy mégse vesszen kárba, ezért kísérletképpen kávéval kezdték fűteni az egyik cementgyárat.

Latin-Amerikában egyébként a legfőbb kávétermelőkben felmerült, hogy üzemanyagként, trágyaként, építőipari anyagként is lehetne hasznosítani a gyengébb minőségű kávét. Mindennek egyébként van némi hagyománya, hiszen a nagy világgazdasági válság idején (1929-1933) előfordult, hogy szén- helyett kávéfűtésű mozdonyok közlekedtek.

Salvadorban a cementüzem kísérleti kávéfűtése természetesen cukor nélkül történik, mindazonáltal a tervek szerint egy cukorgyárat is kávéval akarnak üzemeltetni.


Fogamzásgátló tévék     

Újdelhi, 2001. szeptember 3. (MTI) - A tévékészülékek árleszállításával próbálja fékezni a népszaporulatot az indiai kormány. Az ázsiai ország lélekszáma az idén májusban átlépte az egymilliárdot. Az indiai kormány családtervezési politikája részeként szeretné elérni, hogy a párok esténként inkább tévét nézzenek szeretkezés helyett.

"A szórakozás a népesedéspolitika nagyon fontos eleme, azt akarjuk, hogy az emberek jóval többet tévézzenek" - mondta az egészségügyi miniszter parlamenti felszólalásában.

Hogy mennyivel lesznek olcsóbbak a tévék Indiában - netán receptre is kaphatók-e majd fogamzásgátló helyett -, arra nem tért ki a Reuters híre. Ami a tévéműsort illeti, feltehetően nem szexfilmeket sugároznak majd az indiai állami csatornák.


Pig Brother - disznólkodás a tévében     

London, 2001. szeptember 3. (MTI) - Nagy disznóság készül Nagy-Britanniában: a Big Brother, azaz Nagy Testvér jellegű tévés valóságközvetítések mintájára hamarosan megkezdődik a Pig Brother, azaz a Disznó Testvér című műsor.

Ebben egy disznóól hétköznapjait és "hétközéjeit" kísérhetik figyelemmel a nézők. A főszereplő öt disznó, melyek röfögését, vályú előtti tülekedését, horkolását "izgulhatják végig" az erre kíváncsiak.

Az állatok legintimebb pillanataiba is bepillantást engednek a kamerák, a disznók mindvégig teljesen meztelenek lesznek, pontosabban csak sörtét viselnek, és még legnagyobb disznólkodásaikat is közvetíti a tévé. A nézők telefonos szavazással ejthetnek ki egy-egy sertést az ólból - csakúgy mint az emberi szereplőkkel folyó műsorok esetében.

A Pig Brother külön érdekessége politikuma: mindegyik disznó egy-egy közismert brit politikus nevét viseli. Viszont sokkal jobban néznek ki - ígérik a műsor szervezői.

A Pig Brother fő esélyesének a Blair nevű disznót tartják a fogadóirodák - ennek az állatnak Tony Blair miniszterelnök az akaratlan "keresztapja".

A sertésekre amúgy egy somerseti gazda, Richard Counsell felügyel. Számításai szerint mintegy 6 millióan nézik majd a Pig Brothert.

A telefonálásokból befolyó összeg egy részéből egyébként a száj- és körömfájásos állati megbetegedések kárvallott gazdáit segítik - jelentette a Reuters.


Kőkorszaki trágyasör     

London, 2001. szeptember 4. (MTI-Panoráma) - Még a legsörisszább ember is vélhetően habozna, hogy azonnal felhajtsa a legújabb skót sört - amely a legrégebbi. A kőkorszakinak mondott recept szerint főzött nedű ugyanis trágyaízesítésű, állati ürüléket tartalmaz - bár nem csak azt.

A trágyasör azoknak a történészeknek köszönhető, akik felfedeztek egy ötezer éves kocsmát és - szerintük - sörfőzdét. Merryn Dineley, a Manchester Egyetem történésze és a trágyás sör legfőbb kifőzője a The Observer című brit lapnak elmondta, hogy a fellelt leletek alapján az "őssört" agyagedényekben főzték és levét megsütött állati ürülékdarabokkal "aromásították". Dineley professzor segítőtársakkal rekonstruálta a korabeli italt, és bele is kóstolt. Szerinte meglehetősen kellemes ízű, ezért aztán az őssörből eladásra is főztek. Hogy mennyire kapós, arra nem tért ki a hír.


Nem borította jég az Északi sarkkört a jégkorszakban     

London, 2001. szeptember 5. (MTI) - Hó és hideg: általában ez a két szó jut az emberek eszébe, ha az Északi sarkkör vidékét kell jellemezniük a jégkorszak idejében. A legfrissebb régészeti kutatások azonban arra utalnak, hogy 40 ezer évvel ezelőtt ezt a tájat egyáltalán nem borította jég, és emberek élték itt mindennapi életüket.

A Nature című brit tudományos szaklap szerdai száma szerint egy nemzetközi kutatócsoport kőeszközöket, rénszarvas-, farkas- és lócsontokat, valamint emberi kéz díszítette mamutagyart talált Oroszország északi partvidékén, Mamontovaja Kurja közelében. Mint a Reuters megjegyzi, a most előkerült leletek az emberi élet legrégebbi bizonyítékai az Északi sarkkör vidékén.

"Az állati csontok és a használati eszközök arra utalnak, hogy ezen a tájon a jégkorszak idején viszonylagosan száraz volt az időjárás és a terület jégmentes volt" - kommentálta a Nature hasábjain a kutatás eredményeit John Gowlett régész, a liverpooli egyetem oktatója. Hozzátette: azt nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az eszközöket neandervölgyi ősemberek vagy Európa első modernkori emberei használták-e. A kutató szerint a leletek azért szenzációsak, mert bizonyítják: voltak olyan emberek, akik képesek voltak alkalmazkodni az Északi sarkkör vidékének meglehetősen szélsőséges időjárási viszonyaihoz.


Spermapostajog - "Utóirat: szeretlek"     

Washington, 2001. szeptember 7. (MTI-Panoráma) - Az illetékes kaliforniai fellebbviteli bíróság úgy döntött: William Gerber életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt fegyencnek joga van kérelmezni, hogy elpostázza spermáját feleségének, mesterséges megtermékenyítés reményében. A fegyver- és kábítószer-bűncselekményeket elkövetett Gerber négy évvel ezelőtt úgy kapott életfogytiglanit, hogy nem részesülhet az időnkénti házastársi látogatás kedvezményében sem.

Felesége most 46 éves, gyermekük nincs, pedig mindig nagyon vágytak rá. A fegyházigazgató megtagadta, hogy egyáltalán megfontolás tárgyává tegye Gerber kérelmét. Az első fokú bíróság ezt jóváhagyta. Most a másodfok felülbírálta ezt a döntést. "Az utódnemzés joga erősebb a szabadságvesztésnél" - olvasható az indoklásban.

Ebből még nem következik, hogy Gerber már küldheti is a spermáit, de a fegyház igazgatójának mindenesetre alapos indokot kell felhoznia annak alátámasztására, hogy a fegyintézet biztonsági előírásaival miért nem lehet összeegyeztetni a Gerber által előterjesztett kérelem teljesítését.


Egy éven át nem kellettek a lottón nyert milliók     

Sydney, 2001. szeptember 10. (MTI-Panoráma) - Csaknem egy éven át szükségtelennek ítélte és ezért nem vette fel telitalálatos lottónyereményét egy ausztrál autószerelő. A melbourne-i férfi még tavaly ősszel 2 és fél millió ausztrál dollárt nyert, ám ahelyett, hogy felvette volna a pénzt, a nyertes szelvényt íróasztalának fiókjába zárta.

A szerencsés férfi azért nem kapkodott a pénzért, mert keresetét elegendőnek tartotta és nem volt szüksége a nagy összegű nyereményre - jelentette a dpa, amely arra azonban nem tért ki, hogy ha az illető szükségtelennek ítélte lottónyereményének felvételét, akkor ugyan minek lottózott ?

A minap aztán mégis meggondolta magát az autószerelő és elment a nyereményért, hogy kifizessen belőle egy jelzálogot, új autót vásároljon és bizonyos összeget egy jótékonysági alapítvány számára utaljon át - jelentette a dpa.


Harmadik fogsor 95 évesen     

Hanoi, 2001. szeptember 11. (MTI-Panoráma) - Harmadik fogsora nőtt egy 95 éves vietnami férfinak - persze nem egymással párhuzamosan, hanem időrendi váltásban, "stafétaszerűen

".Nguyen Cong Dunak 75 évesen kezdtek megfogyatkozni a fogai, mármint a véglegesek, tehát a 2. "sorozat", nem pedig az 1., a gyermekkori tejfogak. Három évvel ezelőtt azonban ismét elkezdett "fogzani", és azóta már tucatnyi új foga nőtt. Metszőfogakkal éppúgy gazdagodott a szája, mint őrlőkkel. "Második gyermekkori" fogai oly fehérek, mint a babák tejfogai, de hogy tejfogak lennének azt azért nem állította az aggastyán 3., újjászülető fogsoráról hírt adó Thanh Nien (Ifjak) című vietnami lap.


Csontváz a pályaudvari talált tárgyak között     

Jakarta, 2001. szeptember 11. (MTI-Panoráma) - Emberi csontvázra bukkantak a vasutasok a Jáva-szigetének közepén fekvő indonéz nagyváros, Jogjakarta pályaudvarán egy elhagyott bőröndben. A szokatlan lelet a pályaudvaron veszteglő expressz egyik kocsijában lévő gazdátlan fekete bőröndből került elő azután, hogy a vasutasok annak rendje s módja szerint a talált csomagot átadták a rendőrségnek, amely kinyitotta a bőröndöt.

A rendőrség nem talált jobb megoldást annál, mint hogy a pályaudvar épülete elé kitegye a bőröndöt, remélve, hogy tulajdonosa érte jön majd - jelentette hétfőn az AFP a Jakarta Post című lapot idézve.


Szarvasvadászra vadászó szarvas     

Stockholm, 2001. szeptember 13. (MTI-Panoráma) - Fordított szereposztású szarvasvadászat zajlott Svédországban: megvadult bikaként öklelt fel szarvaival egy vadászt egy jávorszarvas Strömsund közelében, s előtte még lőtt is egyet vadászpuskával.

Az Östersunds Posten című lapnak a hobbi vadász, Staffan Karlström elmondta, hogy először ő lőtt a szarvasra, és látta, hogy az elterül a földön. Megindult az állat felé, és akkor történt a "térfélcsere": a szarvas kezdett vadászni a vadászra. Felpattant, vágtatva közeledett felé, miközben lábával elsütötte a földön heverő vadászpuskát - de nem bizonyult túl jó lövésznek. A szarvas ezután inkább a maga fegyverét használta: szarvával felkapta a vadászt, 10-12 métert cipelte, majd ledobta és alaposan "megdögönyözte" a patáival.

Végül azonban sok szarvasvadász "vadászszarvast" győz: Karlströmöt vadásztársai mentették meg, egy jól célzott lövéssel leterítették a megvadult állatot.

A hobbi vadász ugyan megúszta csonttörés nélkül a kalandot, de egész testét kék foltok tarkítják és - mint mondta - valóban életveszélyben volt, amikor szarvain hurcolta őt a vad - áll a dpa jelentésében.


UNESCO világörökség listán egy magyar villamosmérnök munkája a modern televíziózás alapjairól

Budapest, 2001. szeptember 13. (MTI) - Az UNESCO felvette egy magyar villamosmérnöknek a modern televíziózás alapját lefektető dokumentációját a szervezet világörökség-programján belül a Világ Emlékezete (Memory of the World) listájára - tudatta a Levéltár csütörtökön közleményben az MTI-vel.

A Magyar Országos Levéltár aznap kapta meg az UNESCO vonatkozó oklevelét. Az UNESCO világörökség-programja keretén belül felállított "Memory of the World" regiszterének célja, hogy listába vegyék a jelentősége miatt világörökségnek minősített dokumentációk gyűjteményét.

A felterjesztett dokumentum az elfogadását követően bekerül a registerbe és megjelenik az UNESCO internetes portálján: www.unesco.org/webworld címen.

Magyarország múlt év decemberében e céllal terjesztette be Tihanyi Kálmán európai hírű villamosmérnöknek a Magyar Országos Levéltárban őrzött szabadalmi hivatali aktáját, amelyben Tihanyi a modern televiziózás mai is érvényes alapvető elméletét és a gyakorlati kivitelére vonatkozó javaslatait fogalmazta meg.

A tőle megvásárolt szabadalmak alapján fejlesztette ki a Radio Corporation (RCA) a mozgó alkatrészek nélküli elektronikus televízió adó és vevő rendszerét, amely az 1930-as évektől világszerte elterjedt.

Tihanyinak a Magyar Országos Levéltárban őrzött anyaga az első olyan magyarországi, levéltárban őrzött dokumentum, amelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított - állt a közleményben.


Sherlock Holmes nem élt, de él és élni fog     

London, 2001. szeptember 17. (MTI-Panoráma) - Sherlock Holmes ma is él. Havonta 30-40 levelet kap, amelyekre titkárával, Gug Kyriacou-val íratja meg a válaszokat. Sir Arthur Conan Doyle leghíresebb könyve, A sátán kutyája (The Hound of the Baskervilles) immár száz esztendeje jelent meg, de még mindig kérik a kockás sapkás férfi segítségét a világ minden részéből, az Egyesült Államokból, Japánból és Németországból is - tudhatni meg Mr. Kyriacou-tól, aki mindig sajnálkozva közli, hogy a mesterdetektív már nem vállal eseteket, nyugalomba vonult.

Éles eszét ma elsősorban olyasmikkel akarják megbízni a levelezők, mint elszökött háziállatok felkutatása, álmok vagy családi titkok megfejtése. Nemcsak kérésekkel fordulnak azonban Sherlock Holmeshoz, hanem figyelmeztetik is a levélírók. "Kedves Mr. Holmes, aggódom az Ön biztonságáért.

Láttam az Ön halálos ellenségét, Moriarty professzort a 154-es autóbuszon, amellyel minden nap az iskolába megyek" - írta a 12 éves Ronan Brennan.

A Lübeck közelében élő Mercy Donkor azt szeretné tudni, hogy Holmes megnősült-e valaha is.

Miamiból Brandon Sellers megnyugtató levelet küldött Holmesnak: "Szeretném, ha tudná, hogy bármikor a rendelkezésére állok, különösen, ha dinoszauruszokkal vagy halakkal kapcsolatos az ügy, mert ezen a téren szakértő vagyok".

"Holmes nagyon is elevenen él" - erősítette meg Catherine Cooke, a Baker Street közelében található Sherlock Holmes Könyvtár igazgatónője és egyben tagja az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő londoni Sherlock Holmes Társaságnak. Még olyan országokban is, mint Franciaország, Spanyolország és Olaszország, ahol korábban Holmes nem volt annyira ismert, nagyon is tevékeny társaságok alakultak. Erről pedig megvan a maga elmélete a komoly, távolságtartó hölgynek, Catherine Cooke-nak.

"Holmes történeteit mindig is főleg a nosztalgia iránt fogékonyak kedvelték. Már az 1890-es években megjelent első rövid történetek is nosztalgiázók voltak. Ámbár Londonban akkor már létezett villanyvilágítás, Holmes és dr. Watson a gázlámpák halvány fénye mellett végezte munkáját. Nem metrón vagy autóval utaztak, hanem még a XX. század elején is bérkocsival és gőzvasúton. Az akkori emberek féltek a szélsebes technikai fejlődéstől és fix pontot keresve vágyódtak a régi szép idők után. Ma megint ez a helyzet velünk: itt van az intenet és a globalizáció - minden megváltozik" - magyarázza.

Egyesek számára Holmes amolyan valláspótló. Mindenható jelenség, mindenre tudja a helyes választ. Meghal és felkel a halálból. Ezt pedig rajongóinak köszönheti, akik rábeszélték az írót, Sir Arthur Conan Doyle-t (1859-1930), hogy találjon ki újabb és újabb történeteket miután már a túlvilágra küldte Holmest. Pedig az író terhesnek találta regényhősét, mert az megakadályozta őt abban, hogy a szeme előtt lebegő nagy műveket megírhassa. Ezért valóban sokkolná őt, ha tudná, hogy 2001-ben még midig csak Sherlock Holmes miatt emlékeznek rá - olvasható a dpa jelentésében.


Újabb rekordot döntenek a száz éves emberek Japánban     

Tokió, 2001. szeptember 18. (MTI-Panoráma) - Szeptember végére összesen 15 ezer 475 japán lesz legalább 100 éves. E magas életkort megért japánok így már kétszer annyian vannak, mint öt évvel ezelőtt - tudatta a japán egészségügyi minisztérium.

A szigetország nap mint nap "évszázados emberrekordot" javít. 1996-ban összesen 7 ezer 373 százévessel vagy száznál is több nyarat látott lakossal büszkélkedhetett, s azóta töretlenül emelkedik az évszázadosok létszáma csakúgy, mint a várható élettartam. Jelenleg a japán nők átlagosan 84,62 évig élnek, a férfiak pedig 77,64 esztendeig - jelentette a Reuters.


Gyerekveréskódex     

London, 2001. szeptember 18. (MTI-Panoráma) - Három év alatti gyermeket tilos lesz verni Skóciában, ha törvényerejűvé válnak a skót igazságügy-miniszter javaslatai.

Jim Wallace valóságos gyermekveréskódexet dolgoztatott ki, amely szerint szigorúan tilos a pofozás, a rázás és a segédeszközök használata - korhatárra való tekintet nélkül -, azaz csakis saját kezű testi fenyítés jöhet szóba, a nádpálcák ideje örökre leáldozott.

"Úgy véljük, a szülőknek joguk kell hogy legyen gyerekeik fegyelmezéséhez, ugyanakkor úgy érezzük, nagy az igény arra, hogy tisztábban körvonalazódjon, mi tartozik a hatályos törvényben ésszerű büntetésként megfogalmazott kategóriába" - idézte a minisztert a Reuters.


Az olasz nők a legdolgosabbak Európában     

Róma, 2001. szeptember 18. (MTI) - Európa asszonyai közül az olasz nők dolgoznak a legtöbbet, vagy legalábbis a leghosszabban - állítja a római Ipsa Intézet.

Az átlagos olasz háziasszony napi 10-11 órán át robotol, míg a svéd és a finn csupán 7-8 órányit. A német, a francia, a portugál és a spanyol asszonyok napi "normája" 9-10 órányi.

Az olasz nők azon túlmenően, hogy legalább 8 órán át dolgoznak munkahelyükön, napi másfél órát házimunkáznak a főzésen kívül, amelyre további félórát fordítanak, és minden egyes nap legalább húsz percet foglalkoznak saját külsejük "karbantartásával". A felmérés szerint szexre csupán egyetlen órájuk van - 15 naponta. Azaz naponta 4 percük.

Az olasz asszonyok "dolgosságának" oka nagyrészt persze az, hogy az olasz férfiak végzik a legkevesebb házimunkát Európában, naponta mindössze 15 percnyit - jelentette a Reuters.


Tehénbírsággal a tiniszex ellen     

Mbabane, 2001. szeptember 19. (MTI-Panoráma) - Tehénbírsággal próbálja elérni Szávizföld királya, hogy országa férfijai szexuálisan békén hagyják a tizenéves lányokat. A 33 éves uralkodó, III. Mswati legújabb rendelete értelmében a következő öt esztendőben tilos tinédzser lányokkal szeretkezni. "Annak, aki közülünk szeretkezési ajánlattal ostromolná a most tizenéves lányokat, várnia kell öt évet, amikorra a lányok már érettek lesznek" - mondta a király.

Aki megsérti a szabályt, azt egy tehénre bírságolják. A bírság érdekessége, hogy éppúgy sújtja majd a házasságon kívül teherbe esett lányokat, mint a teherbe ejtő legényeket, azaz, terhességenként két tehénnel is gyarapodhat a királyság kincstára.

A rendelet azt is kimondja, hogy a lányoknak gyapjúbojtot kell viselniük szüzességük jelzése végett. Hogy a király miért épp öt évre "fagyasztotta be" a tinédzser lányokkal a nemi életet, nem egészen világos - jegyezte meg a Reuters.

A király arra sem tért ki, hogy mi lesz azokkal a lánykákkal, akik öt év múlva lesznek tinédzserek.


Meztelencsiga-meghajtású csigairtó robot     

London, 2001. szeptember 19. (MTI-Panoráma) - Meztelencsiga-meghajtású meztelencsiga-irtó robot kifejlesztésén dolgoznak brit mérnökök. Elképzelésük szerint a "csigaterminátorok" a szántóföldeken járőrözve kutatnának a termést pusztító csigák után, és ha rábukkannak a kártevőkre, hosszú karjukkal felszedik és megsemmisítik őket.

Az intelligens, csigavadász robotok megalkotói ráadásként azon gondolkodnak, hogyan tudnák a robotok energiaforrásaként hasznosítani az elkapott meztelen csigák tetemét. Ian Kelly, a West of England Egyetem kutatója szerint az őszi búza vetéseiben négyzetméterenként átlagosan 200 meztelen csiga garázdálkodik, s ennyi pontosan elegendő lenne a puhatestűekre vadászó robotok egy példányának "feltankolásához".

Mint a BBC internetes honlapja utalt rá, Nagy-Britanniában a legtöbb állat vadászatához a londoni belügyminisztérium engedélyére van szükség: a meztelencsigák viszont kivételt képeznek e rendelet alól.

A meztelencsigák súlyos problémákat okoznak Nagy-Britannia farmereinek, akik évente 20 millió angol fontot költenek a falánk állatok megfékezésére, a zsenge termény megvédésére.


Gyermektelen párok "ikerfalvi" zarándoklata     

Hanoi, 2001. szeptember 24. (MTI-Panoráma) - Ikrekben gazdag faluba zarándokolnak újabban Vietnamban a gyermektelen párok a gyermekáldás reményében.

Az ország déli részén fekvő, 9500 lakosú Hung Loc faluban 57 ikerpár él, s jelenleg is ikrekkel terhes három helyi asszony. Az ikerhullám az AP híradása szerint az 1980-as évek óta tart. A falu szokatlan - és mindeddig megmagyarázatlan - termékenységének hírére a környező tartományokból elkezdtek Hung Locba járni a gyermektelen párok, és hordószám viszik haza az ottani ivóvizet.

Emellett rendszeresen vásárolnak a helybéli jómódú családoktól az ott készült ételekből, abban bízva, hogy a lokális étrend meghozza a várt gyermekáldást.

A Magyarország területének három és félszeresén elterülő, de 78 millió lakosú Vietnam kormánya a hagyományos, nagy létszámú családdal szemben a legfeljebb kétgyermekes családmodell elterjedését támogatja.


Meteorológus sztriptíz a tévében     

Santiago de Chile, 2001. szeptember 24. (MTI) - Az időjárás-jelentés rendkívüli helyzetektől eltekintve nem vált ki a nézőkből túlzott izgalmat és nézettsége sem ostromolja az egeket. Ezen a helyzeten akart változtatni egy chilei tévécsatorna, amikor egy gyönyörű modellt szerződtetett erre a feladatra.

A nézők mit sem sejtve várták az ismert meteorológust és száraz adatokkal teli szövegét, amikor hirtelen elkerekedett a szemük: a képernyőn megjelent helyette a Nő, provokatív fekete alsóneműben, amely izgalmasan sejlett át egy hanyagul vállaira dobott, ujjatlan fátyol-köntösön. Pedig a java még csak ezután következett.

"Délen marad a hideg - csicseregte a hölgy - de Concepcióntól északra radikálisan megváltozik az időjárás." És közben könnyed mozdulattal lecsúsztatta magáról a fátylat. "A legmagasabb hőmérséklet Aricában, az örök tavasz városában lesz" - folytatta a szöveget és a vetkőzést és szoborteste kecsesen bukkant elő a fekete csipkéből.

A nézettség az első napon még nem a Pais V-ön emelkedett meg, hanem a Chile-visiónon, amely szokásosan átveszi tőle az időjárás-jelentést. És mindez annak ellenére, hogy az ismétlésre éjszaka egy órakor került sor. A szenzációnak addigra már, úgy látszik, híre ment.

"A vetkőzés számomra természetes dolog - mondta a La Cuarta című helyi lapnak a vállalkozó szellemű "meteorológus" - mindig érzéki voltam, így születtem és így halok meg."

A kérdés most már csak az, hogy chilei modellt lehet-e követhető modellnek tekinteni.


Aranyat érő gombák Tibetben     

Töcsin, (Kína) 2001., szeptember 25. (MTI) - A színe fehér és arany, kalapja kupola alakú és átható földszagú. A szungzsung (angol átírás szerint songrong) gomba nagyjából olyan, mint a délkelet-tibeti fenyőerdőkben található többi gomba. Majdnem minden tekintetben szokványos, kivéve azt, hogy Japánban a gombarajongók százdollárosokat szurkolnak le egyetlen darabjáért.

Japánul macutakénak nevezik, és olyan egzotikus csemegének tartják, amelynek hatóanyaga megakadályozza a rák, a cukorbaj és a sugárbetegség kialakulását.

Tizenhárom éve egy titokzatos japán vállalkozó jelent meg Tibetben, és attól kezdve ezrek élnek abból, hogy a japán piac számára szungzsung gombát szednek vagy feldolgoznak. Az éves gombatermés értéke több, mint fél milliárd dollár. Töcsinben a szezon elején a friss, első osztályú szungzsung kilója 2000 jüan (242 dollár), a tartósított gomba kilója viszont legfeljebb csak 180 jüan, azaz a tizede sem. A japán piacokon viszont az árak ezeknek a háromszorosát is elérhetik.

- Csak ámultunk. Mintha Isten ajándéka lett volna - mondta a Reutersnek egy tibeti parasztember, Acsuk, aki öt napig utazott lóháton hogy eladja szungzsung-termését a határ túlsó oldalán, Töcsinben, az aprócska kínai mezővárosban. - Esetenként ezt a gombát is ettük, mint a többit, amit szedtünk, de nincs valami jó íze. Soha nem gondoltuk, hogy el is tudjuk adni.

A szunzsungnak óriási gazdasági fellendülést köszönhetnek az észak-jünnani, nyugat-szecsuáni és tibeti hegyi falvak, amelyek Kína legszegényebb és legnehezebben megközelíthető területeihez tartoznak.


A gyermekek szemének kifejezetten árt a sok tévézés     

Marburg, 2001. szeptember 25. (MTI) - A napi több órás televíziózás és komputeres játék súlyos látási zavarokhoz vezet gyermekeknél: fáradságtünetek lépnek fel és szemük kivörösödik - állapította meg a marburgi székhelyű Német Zöld Kereszt egyesület.

A szakértők a hamburgi Hans-Bredow-Intézet kimutatására hivatkoznak, amely szerint a gyermekek napi átlagban 133 percet töltenek a képernyő és/vagy a komputer előtt. Az egyesület szerint azonban napi egy óránál hosszabb ideig nem lenne szabad televíziózniuk.

A fiataloknál még kiépülőben van a vizuális rendszer és ezért napi tréninget igényel - mutatnak rá. - Amikor a gyermek vagy a fiatalkorú a szabadban játszik, szeme rákényszerül, hogy állandóan hol közeli, hol pedig távoli látnivalókra állítsa be magát. A tévé képernyője előtt ellenben a szem gyakorlatilag "befagy".

Gyermekeknél csaknem mindennaposak a látási zavarok. Szakértők szerint a gyermekek 4-6 százaléka kancsalít. Csaknem minden kisgyermek távolbalátó és minden tízezer újszülöttből legalább kettő már szürkehályoggal jön a világra. A széles körben elterjedt távolbalátás azonban még normális jelenség és a gyermek szemének fejlődésével megszűnik.

A hosszú időn át tartó tévézés főleg kisgyermekeknél okoz általános látásromlást, ami ötéves korig különösen káros, hiszen a két szem közötti harmonikus látás ugyanis csak a hatodik életévben alakul ki - olvasható az AP jelentésében.


Függönyre vágyó nagyik aktnaptára     

Canberra, 2001. szeptember 27. (MTI-Panoráma) - Nagy- és dédmamakorú ausztrál asszonyok pucéran álltak modellt egy aktnaptárhoz, hogy annak eladásából új függönyt tudjanak venni közösségi házuk ablakaira. A kalendárium oldalain szereplő hölgyek legidősebbje 82 esztendős, legfiatalabbja pedig 65 éves.

A képeken van, aki csirkéket etet egy "szál" vödörrel a kezében, mások kártyáznak - feltehetően bridzselnek - ugyancsak teljesen pucéron, egy harmadik képen éppen kötöget egy nagyi úgy, hogy csak a gombolyag takarja, egy másikon a konyhában tesz-vesz, minden öltözékként egy kalapban. A fekete-fehér naptár meghökkentően kapós, az első ezer példány szinte azonnal elfogyott, s már folyik az újranyomtatás.

"Jóval nagyobb érdeklődést keltettünk, mint amekkorára számítottunk" - mondta a Reutersnek az egyik akt, Dot Kelly, 70 éves nagymama, akinek egyébként a lánya készítette a naptárhoz a fotókat. Kelly asszony felfedte, hogy nem mindegyik kiszemelt matróna állt kötélnek, néhányuknak pedig a férjük nem engedte a pucér modellkedést.

Hogy a mindenüket megmutató nagyiknak egyáltalán miért kell függöny, arra nem tért ki a hír.


Hazafias tetoválási láz Amerikában     

Savannah (Georgia), 2001. szeptember 28. (MTI) - Divatos lett a hazafias tetoválás az Egyesült Államokban a két héttel ezelőtti terrorista támadások hatására.

A legtöbben az Egyesült Államok zászlaját és a tragikus dátumot - 9.11.01. (az Egyesült Államokban a hónap áll legelöl, utána következik a nap, majd az év) - tetováltatják bőrükre. Akadnak azonban ennél bonyolultabb igénnyel előállók is.

"Egy fiatal férfi, akinek az apját a Világkereskedelmi Központ ikertornyai temették maguk alá, a tornyokat és a feléjük tartó repülőgépeket kérte magára tetováltatni" - mondta az AP-nek egy Georgia állambeli tetováló művész.

A szalonok kínálatában bin Laden, a támadások főgyanúsítottja is szerepel - karikatúraként: betört orral, fejéből kiálló tőrrel.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...