Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 12

( 2001.)

 

A világ első hiperszonikus hajtómű-kísérlete Ausztráliában

Sydney, 2001. október 30. (MTI) - Ausztrál kutatók kedden végrehajtották a világ első repülési kísérletét a világ első hiperszonikus hajtóművével, amelytől azt várják, hogy a hangsebességnél nyolcszor gyorsabb repülőgép megépítését teszi lehetővé a jövőben.

A dél-ausztráliai Woomera katonai bázis közelében fekvő pusztaság felett próbálták ki helyi idő szerint kedd kora délután a rakétához csatlakoztatott speciális motort, a próbarepülést követő néhány órában azonban a kísérletvezetők még nem tudták pontosan meghatározni, hogy vajon beindult-e egyáltalán. A berendezés rögzített adatait jelenleg is tanulmányozzák.

"Dr. Paul Allen kutatásvezető szerint a műszaki adatok nem elég meggyőzőek, a kísérletről holnap (szerdán) pontosabban lehet majd nyilatkozni" - áll a hiperszonikus hajtómű prototípusát kifejlesztő Queenslandi Egyetem internetes honlapján.

A speciális motort angol mozaikszóval "scramjetnek" nevezik, amely teljes meghatározása szerint hangsebesség feletti torlósugár-hajtóművet jelent.

A kísérlet során a rakéta először felviszi a szerkezetet a felső légkörbe, 314 kilométer magasságba, ahonnan a hajtómű szabadesésben hull vissza a Föld felé. A zuhanás közben a beléje áramló oxigén a torlónyomás következtében - mintegy 37 kilométerre a Föld felett - begyújtja a hidrogén hajtóanyagot, és az ennek nyomán bekövetkező hirtelen gyorsulás miatt a repülő szerkezet a becsapódás előtt elérheti a hangsebesség 7,6 - szorosát.

Az első próbarepülésre eredetileg augusztusban került volna sor, de a rakétakilövő berendezés Ausztráliába szállításának nehézségei miatt elhalasztották. A kísérletnek az ad megkülönböztetett jelentőséget, hogy júniusban az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA sikertelen próbálkozást tett egy pilóta nélküli X-43A típusú hiperszonikus gép működtetésére.


Gyerekek vagy kígyó ?     

Vancouver, 2001. október 31. (MTI-Panoráma) - Előreláthatólag választania kell gyermekei és óriáskígyója között egy anyának a kanadai Brit Columbia tartományban. Mint a CBC televíziós adó jelentette, erre azért kerülhet sor, mert az anyát látogató szociális gondozók a kelownai bírósághoz fordultak: véleményük szerint a lakásban tartott ötméteres piton veszélyt jelent Kery-Ann Koop hat gyermekére nézve, főleg a kisebbekre.

A hat gyermek közül három még nincs négyéves.

Az anya azzal érvel, hogy a kígyó immár négy esztendeje "minden problémától mentesen", üvegkalitkába zártan él a ház lakószobájában, sőt a gyermekek időnként a kalitkán kívül is eljátszanak a kedves pitonnal. Ez nem mérges kígyó, és Koop asszony példánya kizárólag házinyulakkal táplálkozik.

A szociális gondozók ezzel szemben attól tartanak, hogy a hüllő bármikor a gyermekek valamelyikének nyakára fonódhat és megfojthatja a kicsit.

A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.


Ritka csillagászati jelenség szombaton     

Budapest, 2001. november 1. (MTI) - A Hold több, mint egy órára elfedi a Naprendszer második legnagyobb bolygóját, a Szaturnuszt szombat este; a ritka alkalom kapcsán rendkívüli nyitva tartással várják az érdeklődőket a Polaris Csillagvizsgálóban, Óbudán - tájékoztatta a Magyar Csillagászati Egyesület csütörtökön közleményben az MTI-t.

A jelenség, amely Magyarország teljes területéről látható lesz, szabad szemmel nézve este 9-kor kezdődik, amikor a Szaturnusz egyre jobban megközelíti a Holdat. A Szaturnusz gyűrűrendszere 10 óra után 2 perccel éri el a holdperemet a megvilágított oldalon az Oceanus Procellarum és a Hevelius kráter környékénél. Kevesebb, mint másfél perc alatt "kebelezi be" a Hold a távoli óriásbolygót.

A Szaturnusz csaknem egy órát tartózkodik a Hold mögött, majd annak sötét pereme mögül 11 óra után 10 perccel bújik elő.

A közlemény szerint a Polaris Csillagvizsgálóban emellett bemutatják az őszi égbolt csillagképeit, a Jupiter bolygót, kettőscsillagokat és számos más égi objektumot.


A német nők merészebben flörtölnek, mint a férfiak     

Hamburg, 2001. november 2. (MTI-Panoráma) - Sok olyan német nőnek, aki megcsalta párját, egyáltalán nincs lelkiismeret furdalása, ráadásul a nők merészebben flörtölnek, mint a férfiak. A tartós párkapcsolatban élő, ám mégis kalandba bocsátkozó nők 43 százalékának cseppet sem okoz fejfájást, ha közben hosszabb időn át viszonya volt egy másik férfival. Legfeljebb 26 százalékukat gyötri emiatt néha a lelkiismeret.

Ez derül ki a Forsa közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelynek során 4645 - 18 és 60 év közötti - nőt kérdeztek meg. A felmérés eredményeit a Stern magazin közölte szerdai számában.

A Stern magazin számára készült felmérés tanúsága szerint a megkérdezett nők 11 százaléka kerek-perec beismerte, hogy egyszer már megcsalta partnerét. Nyolc százalékuk megtagadta a válaszadást a kérdésre, 81 százalék pedig - azért erre is figyeljünk - tagadta, hogy valaha is félrelépett volna. Igaz viszont, hogy szakértők szerint ennél a kényes kérdésnél meglehetősen nagy a hibalehetőség a százalékarányokat illetően.

Mindezek alapján a Tapasztalattudományra Alapozódó Társadalomkutatás Hamburgi Társasága abból indul ki, hogy a 25 és 60 év közötti nők 42 százalékának legalább egyszer már volt viszonya harmadik személlyel. A férfiaknál ez az arány 46 százalék - olvasható a dpa jelentésében.

Egy sokatmondó pillantás, egy mosoly, egy félreérthetetlen célzás - a nők csaknem kétharmada merészeli megtenni az első lépést flörtölés terén. Mégpedig annak ellenére, hogy a férfiak 40 százalékának véleménye szerint az első lépést nekik kellene megtenniük. Ez a Forsa másik felméréséből derült ki, amelyet a "Max" című képeslap megbízásából készített 18 és 49 év közötti 1003 nő és 1002 férfi megkérdezésével.

A megkérdezett nők 59 százaléka azt akarja, hogy az első este maradjanak meg a beszélgetésnél. Csak két százalékuk kész azonnal szerelmi kalandra - a férfiaknak viszont 20 százaléka szeretné, ha már első este szexuális kapcsolat jönne létre a hölggyel.


A svájci Blick szinte csak jó hírekkel     

Bécs, 2001. november 3. (MTI) - A Blick című svájci lap szombati számát a jó híreknek szentelte: 27 oldalon csak pozitív híreket közölt, s a nemzetközi helyzet rossz híreit egyetlen oldalra tömörítette. A címoldalon Werner de Schepper főszerkesztő azt írta indoklásként, hogy az utóbbi idők súlyos eseményei - a terror, a Swissair csődje, a Zug kanton parlamentjében lövöldöző ámokfutó, a Szent Gotthárd-alagútban bekövetkezett baleset kiszorította a lap oldalairól a kedvező híreket.

A címlapon Karin Rothen Meyer sífutó anyai boldogságát taglalja az újság, a belső oldalakon egyebek között ismert személyiségek válaszolnak arra a kérdésre, hogy számukra mi a boldogság, s a rossz hírek az újságban csupán egyetlen oldalt foglalnak el.


Csokoládémúzeum nyílik Budapesten     

Budapest, 2001. november 5. (MTI) - Várhatóan Mikulás ünnepére, de a legkésőbb január első napjaiban megnyílik Magyarország első csokoládémúzeuma, amely vetítéssel, előadásokkal, kóstolókkal és sok meglepetéssel várja majd az ínyenceket a főváros XVI. kerületében, egy hajdani nemesi kúriában.

"Az édességek királya a csokoládé" néven megalakuló Millenniumi Kereskedelemtörténeti Csokoládé Múzeumot - a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal karöltve - a mintegy százötvenféle terméket, köztük csokoládét is forgalmazó Féda Kft. hozza létre.

A cég tájékoztatása szerint a század eleji környezetben a látogatók filmvetítéseken ismerkedhetnek meg a csokoládé történetével, előadásokat hallhatnak a kakaóültetvényekről és magáról az édességről, továbbá láthatnak és kóstolhatnak különleges, régi receptek alapján készült finomságokat.

Választ kaphatnak arra is, hogyan készítik a nugátot, melyik mandulafajta a legalkalmasabb a desszerthez, illetve mi a különbség a különféle marcipánok között.

A kóstolás során egy-egy terméknek, például a marcipánnal töltött csokigolyónak akár többféle változatát is megízlelhetik, s a múzeumban a különböző csokoládéfajtákhoz illő likőrt, bort, teát vagy kávét is kínálnak. A kezdeményezők szeretnének megemlékezni a régi idők híres magyar csokoládékészítőiről és gyárairól is.

Az árpádföldi, Bekecs utca 22. szám alatt létesülő intézmény mindemellett gyermekprogramokkal (csokirulett, csokoládé-pénzverés, csokoládégolyó-készítés), és egy különleges ínyencséggel, lábasban sült csokoládéval várja majd az érdeklődőket.


Mégse mérgezte magát halálra a mérges hal     

London, 2001. november 6. (MTI-Panoráma) - Egy brit óceanárium dolgozói szó szerint attól tartottak, hogy mérgében elpusztul, illetve hogy a saját mérgébe pusztul bele egyik haluk, ám egy dobókocka megmentette az életét.

A borsószemnyi hal neve Dotty, és nem csupán szervezetét tekintve mérges, hanem vérmérsékletére értve is. Ez a fajta hal - amelyet szögletes alakja miatt dobozhalnak hívnak - ha ideges, mérget bocsájt ki magából. Dotty annyira nem állhatta magányos fogságát, hogy szinte állandóan "mérgedzett", és gondozói attól féltek, megöli magát a saját mérgével.

Hogy társat kapjon, végső próbálkozásként bedobtak hozzá egy dobókockát, amely meglehetősen hasonlít erre a halfajtára, és amely azután csodát tett. Dotty és a műanyag dobókocka - amely egyelőre még jóval nagyobb nála - elválaszthatatlanok. A hal feltehetően az anyjának hiszi, és ha valaki közelít az akvárium felé, azonnal anyja szoknyája, illetve a kocka mögé bújik.

Ezek a halak egyébként bő harminc centi hosszúságúra is megnőnek.


Balkezességet okoz az ultrahang ?     

Stockholm, 2001. november 7. (MTI-Panoráma) - Az ultrahangos magzatvizsgálatok befolyásolhatják az agy fejlődését és balkezességhez vezethetnek az újszülöttnél - állítják svéd kutatók.

Felmérésük 180 ezer, a hetvenes években született férfira terjedt ki, s kiderült, hogy azok között, akiket magzati korukban ultrahanggal rutinvizsgáltak, több a balkezes, mint a jobb, azaz a balkezesek aránya 50 százalék feletti. Ez a hányad igen magas, hiszen a lakosság egészét tekintve mindössze 6 százalékos a balkezesek aránya.

A tanulmány az uppsalai Egyetemi Kórház és a Karolinska Intézet közös munkája.


Önmagukat fényképező orrszarvúk     

Majna-Frankfurt, 2001. november 7. (MTI-Panoráma) - Önmagukat fényképező orrszarvúi vannak az Indonéziához tartozó Jáva szigetének. Az állatok nem narcisztikus öntetszelgésből fényképezik magukat, hanem akaratlanul: bele-beleszaladnak egy "fotócsapdába" és az önkioldóval ellátott kamera egész sor "családi felvételt" készít a ritka orrszarvúakról.

Az így készült képek megmutatták, hogy örvendetesen szaporodnak, az elmúlt két évben négy borjú született - számolt be Roland Melisch, a Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértője.

Jáva szigetének délnyugati csücskében, az Udzsung Kulon Nemzeti Parkban 18 hónapon át álltak speciális kamerák kiválasztott helyeken. Az önkioldót adott magasságú pontról szórt infravörös sugárzás megszakadása hozta működésbe.

Fajtavédelmi szakemberek az így készült felvételekben bizonyítékot látnak fáradozásaik sikerére, amelyekkel a jávai orrszarvúak túlélését biztosítani igyekeznek. Melisch szerint az ehhez a fajtához tartozó orrszarvúakból ma már összesen csak mintegy hatvan példány él Indonéziában és Vietnamban. Ellentétben valamivel nagyobb növésű afrikai rokonaikkal, ezeknek az orrszarvúaknak nem a szavannák, hanem a sűrű esőerdők az életterük, amelyre nézve a legnagyobb veszélyt az illegális tűzrakások és az erdőirtások jelentik.


Tehén személyazonossági Indiában     

Újdelhi, 2001. november 8. (MTI-Panoráma) - Személyazonossági "igazolvánnyal" látják el Indiában azokat a teheneket, amelyeket az a veszély fenyeget, hogy kicsempészik őket bangladesi vágóhidakra.

A hatóságok azt tervezik, hogy a két ország határvidékén minden tehénnek azonosító jelet sütnek a fülébe. India keleti határvidékén ugyanis gyakoriak a lövöldözések határőrök és marhacsempészek között - jelentette szerdán a Times of India című lap.

Indiában a tehén szent állat és ezért csaknem minden indiai államban tilos levágni. Ezért aztán sok elöregedett, már nem tejelő tehén kóborol gazdátlanul a falvakban, a marhahúsnak pedig még ott is nevetségesen alacsony az ára, ahol megengedett a tehenek levágása.

A főként iszlám vallásúak lakta Bangladesben azonban egészen más a helyzet és ez jól jövedelmez a csempészeknek.

Ezért az indiai hatóságok a jövőben elkoboznak minden tehenet, amelyet a bangladesi határon "személyazonossági fülbélyeg" nélkül fülelnek le.


25 millió éves erszényes oroszlán     

Brisbane, 2001. november 9. (MTI-Panoráma) - 25 millió évvel ezelőtt élt erszényes oroszlán csontvázára bukkantak régészek az északnyugat-ausztráliai Queensland szövetségi államban.Benita Chambers őslénykutató elmondása szerint a régészeti szempontból rendkívül ritka csontváz néhai "tulajdonosa" feltehetőleg húsevő volt, és közeli kapcsolatban állt az Ausztráliában őshonos koalákkal és vombatokkal.

Ennek ellenére az erszényes oroszlán, amely rokonaihoz hasonlóan kicsinyeit a hasán található erszényben nevelte, valószínűleg sokkal inkább a kardfogú tigrisekhez hasonlított, mintsem a koalákhoz.

"Az erszényes oroszlán egyáltalán nem hasonló egyetlen ma élő állathoz sem. Annak ellenére, hogy egyik-másik példányuk valószínűleg a macskafélék jellegzetességeit hordozta magán, semmiféle kapcsolat nem mutatható ki az erszényes oroszlán és a ma élő nagymacskák között" - mondta Chambers. Hozzátette: a régészek most abban reménykednek, hogy a Queenslandben előkerült csontmaradvány hozzásegítheti a tudományos világot az egykor az ausztráliai őserdőkben élt állat jobb megismeréséhez.

A kutatók feltételezése szerint az erszényes oroszlán, amelynek mérete nem haladta meg egy közepes kutyáét, körülbelül 50 ezer évvel ezelőtt halt ki.


Árverésre bocsátják Napóleon falikárpitjait - mérgező kincsek ?     

Párizs, 2001. november 9. (MTI) - Negyedmillió forintért kínálják a londoni Phillips aukciósház árverésén Bonaparte Napóleon utolsó éveinek titkokat rejtő néma tanúit: négy falikárpitot.

A zöld alapszínű, aranyfényű, barna pöttyökkel díszített tapétatekercsek nyilván akkor is érdeklődést keltenének, ha csak az tenné őket nevezetessé, hogy ugyanabból a szobából származnak, amelyben a waterloo-i vereség után Szent Ilona szigetére száműzött egykori császár utolsó öt évének hosszú napjait töltötte el. A relikviák azonban állítólag nemcsak hallgatag szemlélői, hanem tulajdonképpen gyilkosai is voltak Európa egykori leigázójának.

A Phillips egyik szakértője meggyőződéssel állítja, hogy a festett tapéták mindegyikét arzénnal kenték be, s a méreg tartós kipárolgása ölte meg lassan az elszigeteltségében egyre depressziósabb bukott uralkodót.

Napóleon megmérgezésének hipotézise közel kétszáz éve foglalkoztatja a történészeket és tudósokat. A halálos ágyánál jelen volt orvosok gyomorrákról állítottak ki hivatalos dokumentumot, Napóleon erőszakos elpusztításának gyanúja azonban már halála évében, 1821-ben felmerült.

A császár utolsó éveinek szemtanúi közül sokan állították, hogy felfedezni vélték rajta az arzénmérgezés összes tüneteit. Egyesek egyenesen arra esküdtek, hogy a Bourbonok küldtek ügynököket a császárnak otthont adó Longwood-házba, hogy eltegyék láb alól az egykori félelmetes ellenfelet.


Magyar Guinness-rekord: harcjármű-makettek óriás terepasztalon     

Hódmezővásárhely, 2001. november 10. (MTI) - Óriási harcjármű maketteket bemutató terepasztalt készített a hódmezővásárhelyi Toldi Makettező Kör, a nem mindennapi alkotással Guinness-rekordot szeretnének felállítani.

A makettet bemutató kiállítást szombaton nyitották meg a hódmezővásárhelyi Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandár laktanyájában. Az erre a célra felállított katonai sátorban négy méter széles és 45 méter hosszú, 180 négyzetméteres terepasztalon láthatóak a makettek.

Az első világháborútól napjainkig használatos harci járművek a dimbes-dombossá kidolgozott terepen az eredeti körülményeket és helyzeteket felidézve láthatók. A földi, vízi, légi járművek mellett felsorakoznak a fegyverek is. A repülőgépek száma 77, egyéb katonai járműből 417 darabot, az embereket, katonákat megjelenítő, korhű figurákból pedig 304-et helyeztek el a terepasztalon.

A kör tagjai részben saját gyűjteményükből, részben helybéli lakosoktól kölcsönkért makettekből állították össze a monumentális terepasztalt. Felhasználtak hozzá 28 köbméter homokot, 280 darab élő mini tuját, 40 kilogramm porfestéket, 300 darab makett bokrot és fát, 250 kilogramm kavicsot és sziklát, valamint 12 négyzetméter palát.


Nagykarácsonyban már várja a gyerekeket a Mikulás     

Nagykarácsony, 2001. november 10. (MTI) - Nagykarácsonyban szombaton ismét megnyitotta kapuit a Mikulásház.

- Az ősz szakállú, jóságos ajándékosztóval nagyon sokan akarnak találkozni, így december végéig már dugig van a Mikulás előjegyzési naptára - mondta el az MTI-nek Feketéné Szabó Erzsébet, a Mikulásház vezetője.

Közölte: előzetes bejelentkezés alapján naponta három gyerekcsoportot fogad a ház, a kicsik általában két-három órát töltenek el a Mikulás társaságában, játszószobákban, a számítógépes kuckóban.

Nagykarácsony - a nevében rejlő lehetőséget kihasználva - lappföldi példára 1995-ben nyitotta meg a Mikulásházat. Az ötlet bevált: tavaly már tízezernél is többen látogattak el a faluba, a gyerekeknek számos csodát kínáló házacskába.

Az idén még több látogatóra számítanak. Az előrejelzések szerint az ország minden részéből, sőt külföldről is érkeznek majd csoportok, több városból pedig különvonat szállítja majd a Mikuláshoz a látogatókat.

A Mikulásnak egyébként lehet levelet írni, fel lehet hívni telefonon és van e-mail címe is. A leveleket Mikulás Nagykarácsony 2425 címzéssel kézbesíti a posta, a telefonszám: 25/241-206. Az e-mail cím a következő: mikulashaz.nagykaracsony@dunaujvaros.com


Guinnes-rekorder magyar dobos     

Békéscsaba, 2001. november 11. (MTI) - Egyhuzamban harmincnyolc órán keresztül dobolt, s ezzel megdöntötte a Kanadában élő Steven Darvill tavaly felállított világrekordját a Békés megyében, Szabadkígyóson élő Szamosi Viktor.

A 47 éves magyar dobos az Interneten jelentkezett a Guinnes-szervezetnél, s pénteken délutántól vasárnap reggelig, egy békéscsabai szórakozóhelyen püfölte a bőröket. A majdnem kétnapos produkció során négy zenekar, mintegy húsz muzsikusa segítette, hogy minél gyorsabban teljen az idő. A kiírásnak megfelelően nyolc óránként tizenöt perces szüneteket tartott. A kísérletről jegyzőkönyv és videofelvétel készült. A hitelesített dokumentumokat a közeljövőben eljuttatja az angliai központba, s ha elfogadják attrakcióját, akkor új első helyezettje van a maratoni dobolásnak.


Forma-1 - 55 ezer dollárért kelt el Michael Schumacher sisakja     

New York, 2001. november 12. (MTI) - Egy névtelen licitáló 55 200 dollárért vette meg a négyszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumachernek (Ferrari) az Amerikai Nagydíjon viselt fejvédő sisakját.

A szeptember 30-i futamon győztes Mika Häkkinen (West-McLaren-Mercedes) ruhájáért 30 ezret fizettek.

A jótékonysági árverésre mind a 22 pilóta felajánlotta egyik ereklyéjét. A bevételt a szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadásban elhunytak hozzátartozói között osztják szét.


Négyezer kilométeres kényszercsónakázás     

Sydney, 2001. november 13. (MTI) - Csaknem fél éven át hánykolódott kis fémcsónakján két halász a Csendes-óceánon, de két társukkal ellentétben, élve megúszták a megpróbáltatást. A mindössze hét méter hosszú csónak majdnem 4000 kilométert sodródott Nyugat-Szamoától egészen Pápua Új-Guineáig. A két halász esővizet ivott, kisebb halakat és madarakat evett.

A szerencsétlenség június 20-án történt. A halászok - akkor még négyen voltak életben - túl nagy fogást csináltak, mert amikor hálójukat ki akarták emelni a vízből, a csónak vészesen merülni kezdett. A hálót tartó kötelek elvágásával és a két külső motor leszerelésével sikerült ugyan megint felszínre hozniuk a csónakot, de hajtómű és evezők nélkül maradtak.

Hányattatásuk alatt ketten meghaltak. A két életben maradt halász a hullámok kénye-kedvére sodort csónakkal számos hajó és sziget közelében haladt el, de senki nem vette észre őket.

A végül mégis szerencsés partot érésüket követő orvosi vizsgálat megállapítása szerint mindkét halász egészségi állapota stabil.


Csillaghullásos hétvégénk lesz - meteoreső, mint égi látványosság     

Budapest, 2001. november 15. (MTI) - A most következő hétvége - november 17-e és 18-a - viszonylag egyedülálló csillagászati látványosságát ígér a Tempel-Tuttle üstököshöz tartozó Leonida meteorraj jóvoltából.

A Leonidák "szülője" a Tempel-Tuttle üstökös, amely megnyúlt pályáján haladva 33 év alatt kerüli meg a Napot. A Nap közelébe érve gáz- és poranyaga a felmelegedés következtében elillan, a belőle származó szilárd részecskék pedig lassan szétszóródnak kozmikus útja mentén és törmelékfelhőt alkotnak, amelyen bolygónk minden esztendő novemberében áthalad.

A felhőt alkotó részecskék, amelyek lehetnek a milliméter töredékei, vagy néhány centiméteresek is, rendkívül gyors, akár másodpercenkénti 70 kilométeres sebességet is elérve (252 ezer kilométer/óra) veszik az irányt a Föld felé, ám annak felszínét - szerencsére - nem tudják elérni, mert a bolygónkat övező légkörbe bevágódva elégnek a súrlódás miatt.

Épp ez a folyamat szolgáltatja a nem mindennapi látványt: a részecskék felizzanak, fényes csíkot húzva maguk után, és fényességük egy időre vetekszik a legfényesebb csillagokéval. A földi szemlélőnek tehát úgy tűnik: csillagok hullanak égboltról. Nem véletlen, hogy ezt a jelenséget a népnyelv csillaghullásnak nevezi.

A Földet ugyan nem érik el az üstökös elégő maradványai, ám az óriási sebességgel száguldó részecskék ütközhetnek a bolygónk körül keringő számtalan űreszközzel, és elvileg kárt is tehetnek egyikben vagy másikban. Gesztesi Albert, a Budapesti Planetárium igazgatóhelyettese azonban úgy vélekedik, hogy a Leonida meteorraj várhatóan nem okoz komoly kárt a Föld körül keringő műholdakban.

Az elővigyázatosság mindenesetre nem árt. A világűr immár folyamatosan lakott térség, és jelenleg is három űrhajós tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson, így akár ők is karambolozhatnak a raj törmelékeivel. Három éve - amikor igen nagy "záporra" számítottak a csillagászok - az akkor még szolgálatban lévő Mir orosz űrállomás két kozmonautája a meteorrajon való áthaladás idejére áttelepedett az űrbázishoz csatlakoztatott Szojuz űrhajóba, hogy vészhelyzet esetén azonnal visszatérhessenek a Földre.

Gesztesi Albert szerint az idén az európai földrész fölött 7-15 ezer "hullócsillagra" is számítanak az idén a csillagászok. A szakemberek szerint november 17-én és 18-án (szombaton és vasárnap) a hajnali órákban érdemes figyelni az égboltot, mert vélhetően számos hullócsillag látványában gyönyörködhet majd az, aki korán kel ezeken a napokon.


Mobiligények: tükrös, tűzjelzős, fogyókúrás telefon     

Stockholm, 2001. november 16. (MTI-Panoráma) - Egyebek közt tükrös mobiltelefont szeretne sok hölgy, hogy rohanás közben is ki tudja igazítani sminkjét, a férfiak inkább tűzjelzős maroktelefonra vágynak - adta hírül a mobiltelefonok továbbfejlesztésének svéd lakossági igényeit a Dagens Nyheter című lap.

A tűzjelzővel ellátott mobilokat elsősorban olyan üzletemberek tartanák hasznosnak, akik sokat utaznak és szállodatüzektől tartanak. Ha maroktelefonjuk - akár egy ébresztőóra - riasztani tudná őket tűz esetén, nyugodtabban hajtanák álomra fejüket.

Akadnak, akik fogyókúrás telefont szeretnének. Elképzelésük szerint készülékük kijelezhetné, hogy pontosan hány kalória van az éppen előttük lévő ételben. Ehhez a maroktelefont egy high-tech "ételbökővel" kellene kiegészíteni, ez mérné meg a tányéron lévő falatokba döfve azok kalóriaértékét.

Az igények között szerepel, hogy jelezze ki a mobiltelefon a tengerszint feletti magasságot, a szél sebességét, a légnyomást.

A legegyszerűbben teljesíthető vágy, hogy világítson is a maroktelefon, azaz elemlámpaként is szolgáljon.


Tölténydarabokat találtak a boxmenedzser fejében - ő nem tudott róla     

Las Vegas, 2001. november 16. (MTI) - Egy komputertomográfiás vizsgálat során öt tölténydarabot találtak profi ökölvívás egyik legismertebb mérkőzésszervezője, a híres amerikai bokszmenedzser, Don King fejében.

A 70 éves King szerint még egy 1959-es lövöldözés során találhatták el, fájdalmat azonban az eltelt időszakban nem érzett.

Az üzletember most is csak azért fordult orvoshoz, mert beütötte fejét. Los Angelesből Las Vegas felé tartott magánrepülőjén, amikor lecsúszott az ülésről, és megsérült.

A híres bokszmenedzser többek között a nehézsúlyú világbajnok Hasim Rahman menedzsere. Korábban Mike Tyson összecsapásait is intézte.


Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról     

Washington, 2001. november 17. (MTI) - Hatalmas, mintegy 600 négyzetkilométer kiterjedésű jéghegy szakadt le az Antarktiszról - jelentette az amerikai nemzetközi jégfigyelő központ. A 40 kilométer hosszú, 14 kilométer széles jégtömb valószínűleg november 10-11-én vált le és északkelet felé sodródik.

Műholdakkal a déli szélesség 75. és a keleti hosszúság 103. foka körül fedezték fel.

Az amerikai haditengerészet jégfigyelő központja a tengeri jégviszonyok alakulásával kapcsolatban készít jelentéseket és előrejelzéseket.


"Az vagy nekem, mint testnek a kenyér": szép nők a férfiagyban     

Boston, 2001. november 18. (MTI-Panoráma) - Egy gyönyörű nő látványa a férfi agyában olyasfajta örömet vált ki, mint amikor egy éhes ember ételhez, vagy pedig egy drogfüggő kábítószerhez jut.

A Massachusetts állambeli Sloan menedzseriskola technológiai intézetének kutatói, akiknek tanulmányát a Neuron című szaklap közölte, úgy vélekednek, hogy a női szépség nagyon is primitív szinten érinti meg a férfi agyát, nem pedig, ahogyan sokan hiszik és vallják, egy magasabb, intellektuálisabb szinten.

"A szépség úgy működik, mint a kábítószer" - jelentette ki Dan Ariely, a tanulmány egyik szerzője. A kutató huszas éveikben járó heteroszexuális férfiaknak mutattak különböző külső vonzerejű férfiak és nők képeit, és számítógép-képernyőn vizsgálták a felmértek agyának válaszait.

Mint Hans Breiter, egy másik társszerző az AP-nek elmondta, a szép nők ugyanazokat az agyáramköröket hozták náluk működésbe, mint az étel vagy kokain. Ugyanakkor ezek az agyak negatívan reagáltak a jóképű férfiak képeire, mintha fenyegetést éreztek volna tőlük. Breiter úgy vélekedett: még soha nem tudták bebizonyítani, hogy az elsődleges agyáramköröket csigázza a szépség.

A mostani kísérlet ellentmond azoknak az érveknek, hogy a szépség nem más, mint a társadalmi értékek terméke. Inkább Shakespeare fogalmazott pontosan híres szonettjében: "Az vagy nekem, mint testnek a kenyér..."

A tudósok szerint vizsgálatuk eredményei komoly hatással lehetnek az emberi motivációk kutatásaira.


Nepálban hazatértek a szétválasztott sziámi ikrek     

Katmandu, 2001. november 18. (MTI) - Hazatért Nepálba vasárnap az a sziámi ikerpár, akiknek összenőtt koponyáját 90 órás műtéttel még áprilisban választották szét Szingapúrban.Basant Pant, a katmandui kórház vezető sebésze, aki a Szingapúrból Katmanduba vezető úton végig a gyermekekkel volt, elmondta: Ganga és Dzsamuna Sreszta jól viselték a repülést, állapotuk kielégítő.

Ganga és Dzsamuna az elkövetkező időben állandó orvosi felügyelet alatt állnak majd a katmandui kórházban, nyugat-nepáli otthonukba csak teljes felépülésük után térhetnek vissza.

A külön-külön aggyal rendelkező ikerpár közös koponyával született, s így műtét nélkül nem lett volna semmi esélye az életben maradásra. (A szűk helyen agyuk a növekedés közben torz formát vett fel.) A műtétet végrehajtó szingapúri orvosok szerint a gyermekeknek most csupán szeretetteljes gondoskodásra van szükségük ahhoz, hogy a normális kisgyermekek életét élhessék.

A gyermekeknek egy-két éven belül majd ismét vissza kell térniük Szingapúrba, hogy további plasztikai műtéteket hajtsanak végre deformálódott koponyájukon.


Vécé-világkongresszus     

Szingapúr, 2001. november 19. (MTI-Panoráma) - Vécé-világkongresszus kezdődött hétfőn Szingapúrban. A háromnapos tanácskozás célja a vécé-világszervezet megalakítása. Ez gondoskodna majd arról, hogy a fejlődő országok lakosságát is ellássák a higiéniai követelményeknek megfelelő illemhelyekkel.

A kongresszus megnyitó ülésén a részvevők megállapították, hogy a világnépesség 40 százalékának nem jut vízöblítéses toalett. "A XXI. században élünk, de a vécék terén lemaradtunk, mert a probléma tabu téma" - jelentette ki Jack Simm, a kongresszus szervezője.

A tanácskozás napirendjén szerepel továbbá az illemhelyek célszerűségének és ízléses tervezésének kérdése is. A kongresszus fináléjaként a küldöttek meglátogatják a patikatisztaságáról híres Szingapúr nyilvános vécéit.


Bagolyláz Harry Potter miatt    

London, 2001. november 19. (MTI-Panoráma) - Harry Potter gondot okoz az angol természetvédőknek - és a baglyoknak. A "regényszülött" kis varázsló sok rajongója ugyanis nem elégszik meg vállon átvethető köpenyeggel, nikkelből készült szemüveggel, vagy seprűnyéllel, hogy bálványához hasonlíthasson: baglyot is akar magának, olyat mint Hedwig, Harry hűséges kísérője és levélhordója.

A londoni Daily Mail című lap a napokban hírül adta, hogy leendő vásárlók árasztották el a solymászokat és természetvédelmi központokat.

Nagy-Britanniában nincs olyan rendelkezés, amely tiltaná, hogy gyermekek baglyokat tartsanak. A háziállatként tartott gyöngybaglyok száma ma már meghaladja szabadban élő mintegy négyezer ragadozó madár számát. Egy gyöngybagoly átszámítva mintegy ötven euróért kapható az üzletekben. Egy hóbagoly - mint amilyen Harry baglya a filmben - ezzel szemben háromszáz eurónál is többe kerül.

Az állatvédők eltanácsolnak mindenkit attól, hogy baglyot vásároljon. "Egy bagoly nem közönséges háziállat. Nem hasonlítható kiskutyához vagy kiscicához" - hangoztatja Mike Everett, a madárvédelmi szövetség tagja.

"Nálunk egy asszony leadott már egy baglyot, amelyet 9 és 12 éves fiainak vásárolt. Csalódást okozott neki, hogy a ragadozó madár nem telepedett a vállára, mint ahogyan az a filmben látható. Aztán azt is megtapasztalták, hogy meglehetősen éles karmai és hegyes csőre van" - mondta Holmes solymász.


Nem tetszenek a német nőknek a német nők     

München, 2001. november 14. (MTI-Panoráma) - A német nők elégedetlenek az alakjukkal - bizonyítja egy nemrég elvégzett felmérés. Minden második nő túl kövérnek találja magát, derül ki abból a felmérésből, amely 1100 - 18 és 40 év közötti - nő megkérdezésével készült. Minden negyedik német hölgy szebb kebleknek vagy hosszabb lábszáraknak örülne, minden hatodik pedig sokallja arcának ráncait.

Minden ötödik német nő pedig egyszerűen ki nem állhatja a testét - olvasható a "Wellfit" magazin legújabb számában.

Pszichológusok szerint a nőknek ilyen irányú elégedetlensége csökkent önbecsülésükből ered. Ez pedig valamilyen formában hátrányosan befolyásolja az élet minőségét. Ezért a pszichológusok fizikai igénybevételt tanácsolnak azoknak a nőknek, akik elégedetlenek alakjukkal.

Sport és mozgás révén ugyanis jobban megismerhetik és megkedvelhetik testüket. Akár javíthatnak is alakjukon.


Tehénluxus, avagy a világ legdrágább marhájának napjai    

Sao Paulo, 2001. november 20. (MTI) - Brazíliában él a világ legdrágább tehene. A Farinai névre hallgató kérődző családi ház nagyságú luxusistállóban egymaga lakik - jelentette vasárnap a "Veja" című magazin.

Külön háziorvos vizsgálja naponta a tehenet. Az állat napjában három óra hosszat napozik, istállóját három ízben is kitakarítják minden áldott nap.

A "2000-ik év legjobb tehene" büszke címet viselő Farinai a jelentés szerint nem kevesebb, mint 400 000 dollárjába került gazdájának, aki ezért az összegért 3600 "mezei" tehenet vásárolhatott volna. Ami viszont nem lebecsülendő: a díjnyertes négylábú utódai szép pénzt hoznak a házhoz, jobban mondva az istállóhoz, mert egy borjú akár 36 000 dollárt is megér. A most három éves "Farinai" immár ötödször néz anyai örömök elé.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...