Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 13

( 2001.)

 

Egymillió fontos bélyeg

London, 2001., november 21. (MTI-Panoráma) - Javában folyik a nagy karácsonyi bélyegvadászat Nagy-Britanniában. A kapitális "vad", a "gyémántbélyeg", egymillió fontot ér.

A bélyegvadászok "fegyvere" a pénz. Csupán venniük kell a 12 darabos, első osztályú karácsonyi bélyegsorozatokból, a többi már a szerencse dolga. A bélyegek között van 25 darab 10 ezer fontot érő úgynevezett zafírbélyeg, 5 darab 50 ezer fontos rubinbélyeg, és egy darab 1 millió fontos gyémántbélyeg.

Annak sem kell azonban elkeserednie, aki egyetlen "drágaköves" bélyeget sem talál: 12 karácsonyi bélyege mindenképpen lesz.

A bélyegvadászat december 24-ig tart. Hogy mennyibe kerül egy sorozat, arra nem tért ki a hír.


Télapó-akadémia Moszkvában     

Moszkva, 2001. november 21. (MTI-Panoráma) - Egy moszkvai iskolai falai között a héten megnyitotta kapuit Oroszország első "Télapó-akadémiája". Az intézmény hallgatói egyebek mellett az orosz néprajzot, valamint a karácsonyi hagyományokat fogják tanulmányozni.

A kurzust elvégzők bizonyítványt is kapnak arról, hogy ezentúl hivatásos Télapónak - oroszul Gyed Maróznak - kell tekinteni őket.

Télapó-múzeumot többet is számon tartanak a világon, Finnországban és Norvégiában is van ilyen intézmény. Hivatalos Mikulás- vagy Télapóképző viszont eddig csak az Egyesült Államokban volt.

Az iskola kezdeményezői között van Jurij Luzskov moszkvai polgármester és az északi vologdai terület kormányzója, Vicseszlav Pozgoljev is, akik 2000-ben elindították a "Velikij Usztyug - a Télapó hazája" című rendezvény-sorozatot. A vologdai területen fekvő ősi orosz város ugyanis a "fő-Télapó", otthona, aki az új hagyomány szerint minden évben Moszkvát is meglátogatja, az ő feladata például a Kreml újévi fenyőfáján a gyertyák meggyújtása.

A nagy befolyással bíró orosz ortodox egyház is kész elismerni a Télapó-hagyományt, szeretné azonban, ha a mesefigura keresztény tartalmat kapna. Makszimilian vologdai püspök szerint számos olyan ortodox szent élt Velikij Usztyug vidékén, akiknek jellembeli vonásaival "életrajzírói" kiegészíthetnék Gyed Maróz személyiségét. Ahhoz nem ragaszkodik az egyház, hogy a Télapó annak rendje és módja szerint meg is keresztelkedjen. Egyáltalán nem látják viszont szívesen környezetében az olyan "pogány" személyeket, mint Baba-Jaga boszorkány.

Gyed Maróz nemzetközi kapcsolatai viszont jól alakulnak: 1999 utolsó napjaiban látogatást tett a Mikulásnál, a lappföldi Santa Clausnál, és a helyi adminisztráció vezetője, valamint a vologdai kormányzó jelenlétében együttműködési megállapodást írt alá finnországi kollégájával.


Széplányblokád Sao Pauloban     

Sao Paulo, 2001. november 23. (MTI) - Gyönyörű lányok ezrei bénították meg a forgalmat csütörtökön a brazíliai Sao Paulo előkelő és üzleti negyedeiben, miután tömegesen jelentkeztek egy modellügynökség 100 ezer dolláros álláshirdetésére.

Mintegy 10 ezer, 13 és 25 éves közötti hölgy gyűlt össze a Mega modellügynökség székházának környékén, hogy elnyerje a pályázatot, amelynek fődíja a tetemes pénzösszeg mellett egy négy évre szóló szerződés volt. A rendőrség az egyre növekvő tömeg miatt kénytelen volt lezárni a főbb közlekedési csomópontokat a városrészben, több tíz kilométeres forgalmi dugókat okozva ezzel Dél-Amerika legnagyobb városa körül.

A széplányblokádot azzal sem sikerült felszámolni, hogy az ügynökség szervezői egy idő után sorszámokat osztottak ki a jelentkezők között. Az elégedetlenkedés jeleit mutató közlekedők és lányokat kísérő anyukák bíráló megnyilatkozásai mellett a járókelők jelentős része hangos tetszésnyilvánítással értékelte a nem mindennapi közlekedési akadályt.


Virtuális betegellátás     

Düsseldorf, 2001. november 24. (MTI-Panoráma) - A kamera, mobiltelefon és komputer együttes használata a jövőben lehetővé teszi, hogy operált betegek a műtétet követően az eddiginél rövidebb időt töltsenek kórházban.

A bochumi egyetemi klinikákon ugyanis hetek óta működik már az úgynevezett "telegyógyászat" (Telemedizin) projekt, aminek segítségével kísérleti személyeknél virtuális "televíziós látogatás" helyettesíti az orvost.

Az egészségügyi adatokat maga a páciens szolgáltatja és otthonából eljuttatja a klinikának. Digitális kamerával felvételt készít kezelt testrészéről, majd a fotót elektronikus úton továbbítja a klinikára. Emellett az otthon tartózkodó páciens hordozható televíziós képernyőn keresztül naponta válaszol a hogyléte felől érdeklődő kérdésekre.

Szükség esetén akár képtelefon kapcsolat is létrehozható a beteg és orvosa között. A páciensnek csak abban az esetben kell visszaérnie a klinikára, ha kezelésében komplikációk lépnek el - áll a dpa jelentésében.


Gombócevő világrekord Legyesbényén     

Budapest, 2001. november 25. (MTI) - Pál László szobafestő egy óra alatt 164 szilvalekváros gombócot evett meg a hét végén a Szerencs melletti Legyesbényén rendezett versenyen, s ezzel Guinness-rekordot ért el - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A helyi illetőségű férfi közjegyző által hitelesített teljesítménye 3 gombóccal szárnyalta túl a korábbi világcsúcsot.

A rekordkísérletnek - több száz érdeklődő jelenlétében - heten fogtak neki a község művelődési házában. A versenyszabályzat szerint a legyesbényei asszonyok háromdekás gombócokat főztek.A versengésre készülők az elmúlt napokban rendszeresen tréningeztek, egy-egy nekifutásra 20-20 gombócot "tüntettek" el.


Kötelező idegennyelv-tanulás - parancsra     

Peking, 2001. november 26. (MTI) - Nincs könnyű dolguk a kínai főváros rendőreinek: a legújabb parancs szerint meg kell tanulniuk négy idegen nyelvet a 2008-as olimpiára történő felkészülés jegyében.

Hogy a négy nyelv fejenként értendő-e, vagy egy-egy rendőrnek elegendő egyet-egyet elsajátítania, az nem derül a pekingi sajtójelentésekből, az viszont biztos, hogy a következő hét évben a pekingi rendőrök rendszeresen járhatnak majd angol, orosz, japán és arab órákra.

A kínai főváros rendőrfőnöke hangsúlyozta, hogy a nyelvi programnak köszönhetően a rendőrök könnyebben látják el majd feladataikat az olimpiai játékok idején, amikor is igencsak felszökik a külföldi vendégek száma. Hozzátette, hogy minden rendőrnek kötelező a nyelvtanulás, függetlenül rangjától, beosztásától és tevékenységi körétől.

Az akció startjaként Peking rendőrei között már ki is osztottak tízezer Angol nyelv rendőröknek című tankönyvet. A legbiztatóbb számukra az, hogy a legnehezebb nyelvek egyikén - kínaiul - könnyedén megtanultak, ráadásul még egészen kis gyermekként.


Mérgező algák az Adriai-tengerben     

Zágráb, 2001. november 26. (MTI) - Melegebb vizekben honos mérgező algák jelentek meg az Adriai-tengerben és alkalmazkodtak a valamivel északabbra eső földrajzi szélességhez - jelentette a Dubrovacki list című dubrovniki lap.

A Hvar-szigeti Stari Grad közelében már évekkel ezelőtt felfedezett, több hektárnyi "caulerpa taxifolia" tengerfenéki moszattelepek mellett még két mérgező algafaj tűnt fel, a "caulerpa prolifera" és a "caulerpa racemosa" - írta a dubrovniki újság. E házi akváriumokban is gyakori, szemre szép trópusi moszatok genetikailag alkalmazkodnak a nem trópusi övezetek életfeltételeihez. Mivel új letelepedési helyükön nincsenek természetes ellenségeik, zavartalanul terjednek, és kiölnek minden más életformát.

A Hvar-sziget Stari Grad öblében megjelent nagy "caulerpa taxifolia" telepek közelében észlelték a valamivel kevésbé agresszív "caulerpa prolifera"-t, a sziget déli oldala előtt húzódó Pakleni-szigetek mentén pedig tavaly a "caulerpa racemosa"-t.

Eddig főleg mésszel és rájuk borított fekete fóliával próbáltak védekezni az algafajok ellen. A fólia meggátolja a fotoszintézist, aminek hiányában kipusztul a moszat. Mivel Hvar-sziget környékén algákkal táplálkozó trópusi csigát is találtak a tengerben, felvetődött a gondolat, ajánlatos volna-e esetleg ezeket telepíteni az Adriai-tengerbe. Nyílt kérdés azonban, hogyan viselkednek majd e csigák, ha felélik a moszatot és más táplálékra szorulnak.


Postai újdonság: az önbélyeg - bárki csináltathat magáról

London, 2001., november 27. (MTI-Panoráma) - "Megbélyegezhetik magukat", azaz saját képmásukat tetethetik postai bélyegeikre újabban a britek.

Eddig a brit királyi posta eleven halandóknak nem biztosította ezt a halhatatlan lehetőséget, életükben csakis az uralkodó család tagjai kerülhettek bélyegekre. Rajtuk kívül persze mások is szerepelhettek bélyegeken, csak nekik előbb meg kellett halniuk, ráadásul előtte még híressé is kellett válniuk.

Mostantól több brit postahivatalban is készítenek élő, kutya által sem ismert személyekről olyan fényképeket, amelyek azután az illető által vett bélyegeket díszítik - vagy csúfítják. Ezeket a bélyegeket azután a vevő használhatja is a normális levélpostai forgalomban.

A brit királyi posta elsősorban a karácsonyi üdvözlőlapok szezonjában számít nagy "önbélyegzési" lázra. A saját képmású bélyegekből húsz darab 12 font 95 pennybe kerül, alig két és félszer annyiba, mint normális bélyegből ugyanannyi postai értékű.


Tabletta helyett fogamzásgátló tapasz     

Washington, 2001. november 27. (MTI-Panoráma) - Az amerikai egészségügyi hatóságok zöld jelzést adtak a fogamzásgátló tapasz alkalmazásához. A tapasz a bőrön át ugyanazokat a hormonokat juttatja a szervezetbe, mint amelyeket az antibébi tabletta is tartalmaz. A tapaszt hetente egyszer kell cserélni és állandó használat esetén minden negyedik héten szünetet kell beiktatni.

A négyzet alakú tapasz hatását tekintve nagyon hasonló a tablettához - jelentette be Dena Hixon, az FDA, az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési hatóság munkatársa, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a szer megbízhatóságát a 90 kilónál súlyosabb nők esetében befolyásolhatja a testsúly. A klinikai tesztek ugyanis azt mutatják, hogy az "Ortho evra" elnevezésű fogamzásgátló tapasz alkalmazása ellenére néhány túlsúlyos asszony teherbe esett. Az is igaz viszont, hogy kevesebb nő feledkezik meg a tapasz használatáról, mint ahány elfelejt tablettát bevenni.

Az új fogamzásgátló módszer egyszerű: a tapaszt a terhességet nem kívánó nő hasára, hátsójára vagy felső testére kell ragasztani. Három egymás utáni héten hetente egyszer cserélni kell, azután - akárcsak a tabletta esetében - egy hetet ki kell hagyni.

Az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság, az FDA azt ajánlja, hogy minden esetben a test más és más helyére ragasszák a tapaszt, amely különben fürdés vagy uszoda látogatása esetén is a testen marad. Ha ellenben a vízben mégis leválna, úgy azonnal másikkal kell pótolni.

Az ösztrogén és progeszteron hormont tartalmazó fogamzásgátló tapasznak ugyanazok a mellékhatásai lehetnek, mint a tablettának és - főleg dohányos nőknél - éppen úgy növelhetik a trombózis, a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.

Az Ortho-McNeil cég által előállított fogamzásgátló tapasz receptköteles és jövőre kerül kereskedelmi forgalomba az Egyesült Államokban. Ára várhatóan hasonló lesz az antibébi tabletták árához.


Nátriumos légkörű bolygót fedeztek fel naprendszerünkön kívül     

Washington, 2001. november 27. (MTI) - Első ízben fedeztek fel amerikai csillagászok olyan, naprendszerünkön kívüli bolygót, amelynek légkörében nátriumot találtak. A felfedezés, mint azt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kedden közölte, a Hubble űrteleszkóp felvételeinek volt köszönhető.

A Jupiterhez hasonló méretű planéta a Pegazus-csillagképben található, mintegy 150 millió fényévre a Földtől, és a bolygó egy, a mi Napunkhoz hasonló csillag körül kering. Mivel attól alig hatmillió kilométerre van, három és fél naponta kerüli meg. A közelség miatt a felszínén akár 2000 Celsius fok is lehet. Az új bolygót HD 209458-nak keresztelték el. "Ez a felfedezés új, izgalmas szakaszt nyit a naprendszerünkön kívüli bolygók felkutatásában, és ennek során megkezdhetjük a más csillagok körüli atmoszférák összehasonlítását" - jelentette ki David Charbonneau, a pasadenai technológiai intézet csillagásza egy sajtókonferencián, hozzátéve: immár nem tűnik lehetetlen feladatnak olyan galaktikán kívüli planéták keresése, amelyeken a földihez hasonló élet van.

Az amerikai légkörkutató központ szerint a Hubble űrteleszkópon keresztül a jövőben olyan, a Földre jellemző vegyületek után kutatnak az újonnan megismert bolygón, mint például a metán, a víz és a kálium.

Az asztronómusok eddig 76 bolygót fedeztek fel a naprendszerünkön kívül, s ezekből 15-nek ugyanolyan forró a légköre, mint a Jupiter-típusúaknak.


Vágóhídi tárlat - az anatómia páratlanul meghökkentő művészete     

Brüsszel, 2001. november 28. (MTI) - Brüsszelben látható a világ talán legkülönösebb kiállítása, amelyre szeptember óta naponta ezrével tódulnak a megbűvölt látogatók. A német nevével Körperweltennek (Testvilágok) nevezett kiállítás az emberi test hatalmas, soha nem látott, páratlanul meghökkentő panorámája.

Ez a kiállítás olyan szemléletes közelségben és változatosságban, hol egészben, hol részekre bontva, szoborszerűen és mégis "élőn" mutatja be az ember testét és működését, amit korábban nem hogy a hétköznapi ember, de az orvostanhallgató vagy a tudós anatómus sem láthatott.

Itt nem gyolcsba csavart, évezredek alatt szárazra aszalódott egyiptomi múmiák vannak légmentesen zárt üvegkamrában, nem Lenin bebalzsamozott testének feje látható tisztes távolból, nem bonctermi holttestek vagy csontvázak sorakoznak, hanem természetes helyzetekbe állított, körüljárható és közelről, üvegfal nélkül tanulmányozható emberi testek, melyeket egy ötletes eljárással romolhatatlanná preparáltak.

Az ötlet és az eljárás egy kissé bogaras német anatómia professzor, Günther von Hagens műve, aki jó húsz éve dolgozta ki az emberi test plasztifikálással való preparálását a heidelbergi egyetemen, és egyre bővülő kiállítását a kötetlen formában való tanítás eszközének szánta.

A plasztifikálás abból áll, hogy az emberi szervet vagy az egész testet acetonfürdőben megszabadítják nedveitől és zsírszöveteitől. Előbb mínusz 25 fokon kiszárítják, majd szobahőmérsékletű acetonfürdőben zsírtalanítják. A testet ezután polimeroldatba merítik, s az elpárolgó aceton helyébe benyomul a rugalmas átlátszó műanyag, amely aztán kitölti és végleges formát ad neki. A szilikonnal feltöltött testek hajlékonyak, az epoxi gyantákkal és más anyagokkal feltöltöttek merevek lesznek.

A különleges brüsszeli kiállításon 200 teljes emberi test és sok száz szerv, vagy részleges testtáj mutatja be a csontozatot, az izületeket, a mozgás működését, az idegrendszert, a szívet és az érrendszert, az emésztőrendszert és szerveit, a légutakat és a tüdőt, a szaporodás szerveit, az embrió fejlődését az anyaméhben.

Egy sakkasztal előtt bőr nélküli, felnyitott koponyájú férfi ül és elmélyülten mered műszemével a bábokra. Két másik test úszó helyzetben mutatja egy nő és egy férfi testét, az izmok játékával. Más preparátumok futó, dobó, vívó helyzetben mutatják az izmok megfeszülését, az izületek elmozdulását.

Rendkívül látványos az a csontváz, amelyen csak a teljes érrendszert és a szívet hagyták meg vagy amely hasonló módon az idegpályák sűrű hálózatát mutatja. Nagy hatást tesz a látogatókra egy nem dohányzó és egy dohányzó ember tüdejének egymás mellé tett elrettentő példája, a kátránytól szinte feketére pöttyöződött tüdő látványa.

A kiállítás legnagyobb darabja egy ágaskodó lovat megülő férfi, ahol ló és lovasa egyaránt bőr nélkül, felbontott, látványosan megfeszülő izmokkal látható. Megbűvölő hatású az oldalról metszetként felnyitott női testben látható magzat.

Külön elválasztott anatómiai részben ábrázolták a magzat fejlődését a néhány napos embrióállapottól a születési helyzetig. Ikermagzatokat és különféle fejlődési rendellenességeket is bemutat a kiállítás ebben az elkülönített részben, amely előtt tábla hívja fel a látogatók figyelmét, hogy csak az lépjen be, aki fel van készülve az esetleg nehezen viselhető látványokra is.

A kiállításra este 23 óráig áradnak az érdeklődők, a gyerekeket sem tanácsolják el a merőben szokatlan élményeket nyújtó testvilágtól. Az sem rettenti vissza a látogatókat, hogy a brüsszeli rendezők némileg bizarr módon az anderlechti vágóhíd alagsori helyiségeiben rendezték be a kiállítást. Egy felháborodott brüsszeli lakos bírósággal akarta bezáratni a szerinte jó ízlést és közerkölcsöt sértő látványt, de hiába.

Az első, japáni bemutatót 2 és félmillióan nézték meg, Bécsben félmillió látogatót vonzott a kiállítás, Bázelben 600 ezret, négy német városban összesen közel négymilliót. Hagens professzor úgy véli, hogy többnyelvű magyarázatokkal és katalógussal kísért, preparált emberi testei ismereteken túl még bizonyos művészi élményt is adnak. Akár így van, akár nem, a sokéves siker őt igazolja.


Az idén székelyföldi fenyő lesz a Vatikán karácsonyfája     

Csíkszereda, 2001. november 28. (MTI) - Kivágták a gyergyói havasokban azt a hatalmas fenyőfát, amelyet az idén a Vatikánban, a Szent Péter téren állítanak fel a karácsonyi ünnepekre. Már hagyomány, hogy minden évben más és más európai ország küldi ajándékként Rómába a Vatikán karácsonyfáját. Tavaly az osztrák Alpokból érkezett a fenyő, az idén Romániát érte a megtiszteltetés.

A román erdészeti szakemberek alapos gonddal és körültekintéssel hosszasan válogattak, míg úgy döntöttek, hogy a pontosan meghatározott igényeknek a gyergyói Tölgyes nevű település melletti erdőben található fa felel meg a legjobban az "előzetes vizsgán" átesett 27 fenyő közül.

A kiválasztott fa 22 méter magas jegenyefenyő, egészséges, tökéletesen rendezett koronája alul 8 méter átmérőjű.

Az erdészet szakemberei külön bekötőutat építettek a fáig, majd rögzítették és becsomagolták az ágakat, hogy kivágáskor, illetve a szállítás során meg ne sérüljenek.

A fenyőt nyerges vontatóval szállítják a Székelyföldről a Vatikánba. A majd 2 ezer kilométeres utat a tervek szerint december 17-ig teszi meg a fát szállító jármű, és a fenyőt Ion Iliescu román államfő vatikáni látogatása alkalmával adják majd át Rómában.


Kínai robotkígyó     

Peking, 2001. november 28., szerda (MTI-Panoráma) - A legszélsőségesebb körülmények között is működőképes robotkígyót fejlesztettek ki a kínai Nemzeti Hadtudomány és Haditechnikai Egyetem szakértői. A kétkilós műkígyó percenként 20 méteres sebességgel képes előresiklani és behatolni bármilyen szűk résbe földrengés, tűzvész vagy földcsuszamlás után.

A héten Hunan tartományban, a Csangsa városhoz közeli katonai gyakorlótéren bemutatott 1,2 méter hosszú példány valódi kígyóbőrt visel és a megtévesztésig hasonlít egy eleven hüllőre.

A kínai robotkígyó mozgását mesterséges intelligencia irányítja, a gépállat a fejrészébe beépített miniatűr videokamera segítségével észleli az őt körülvevő környezetet - jelentette az Itar-TASZSZ a kínai sajtó alapján.

A konstruktőrök szerint a gépkígyó kiválóan helyettesítheti az embert olyan helyszíneken, ahol radioaktív sugárzás van, túl sűrű a por vagy mérges gáz szivárog.


"Sokkterápia" az utcán     

Bombay, 2001. november 29. (MTI-Panoráma) - Új eljárást alkalmaz az indiai gazdasági metropolis, Bombay vezetése, miután az üzlettulajdonosok és járókelők már-már tűrhetetlennek tartották, hogy az utcai árusok ideiglenes pultjaikkal elzárják az utcákat.

A város vezetése kisebb áramütés leadására képes botokkal szerelte fel a járőreit, hogy azok fájdalmat okozó elektromos sokkolással bírják jobb belátásra az árusokat.

A "sokkterápia" bevált. A főleg ruhaneműt és elektromos készülékeket (de áramozó botot nem) forgalmazó árusok száma a "sokkolás" bevezetése óta jelentősen csökkent - jelentették a hírügynökségek.


Óvszer a csokitojásban     

Róma, 2001. november 29. (MTI) - Különleges meglepetésben lesz része annak, aki ezekben a napokban Olaszországban vásárol paviai csokitojást: műanyagburokba rejtett óvszert talál majd benne.

Az ötlet két csokoládégyártó vállalkozó fejéből pattant ki. Marco Porri és Stefano Ianiro a "Szerelem és csokoládé" címmel az AIDS ellen hirdetett egyik kampánynak a keretében gondolta életre hívni az "EvaEgg" (Éva Tojás) elnevezésű termékét.

Az volt az elképzelésük, hogy a csokoládétojás édes íze mellett megajándékozzák a vevőket ezzel a "mütyür" ajándékkal is. Mivel Olaszországban az óvszer körül még mindig sok a tabu (a katolikus egyház kifejezetten eltanácsol a használatától), a vállalkozók szeretnék egy kis csáberővel felruházni a gumiból készült védőszer "imázsát".

Másik céljuk az volt, hogy a környezetvédelem iránt is érzékennyé tegyék a fiatalokat. A használt óvszert ugyanis - mondják -, vissza lehet helyezni a műanyagburokba, megkímélve a természetet. Emiatt a WWF, a Természetvédelmi Világalap támogatását is elnyerték.


Inkább a bevásárlás, mint a szex     

Hongkong, 2001. november 30. (MTI-Panoráma) - A hongkongiak többsége inkább bevásárol, mint szeretkezik, azok közül pedig akikben néha mégis testi vágy ébred, minden ötödik az irodát tartja a legmegfelelőbb szextetthelynek - derül ki egy felmérésből.

Az óvszereket forgalmazó Durex SSL Healthcare cégnek a szexualitás kérdésével foglalkozó évi jelentése szerint a hongkongiaknak csupán három százaléka tartja a nemi aktust a gyönyör legkívánatosabb forrásának, s azt messze a bevásárlás okozta örömök mögé sorolja.

Az egykori brit gyarmaton megkérdezettek mintegy 20 százaléka a hivatalt tartja a szeretkezés legalkalmasabb színhelyének, 17 százalékuk pedig a tengerpartot.

Eleanor Mok Vai-ting, az SSL Healthcare igazgatónője szerint az adatok arra mutatnak rá, hogy a hongkongiak túl sokat dolgoznak.

"Így gondolkodnak: az egész napot a hivatalomban kell töltenem, jobb tehát, ha ott szeretkezhetem, s azután folytathatom a munkámat" - mondta a South China Morning Post című lapnak. "Az emberek többsége túlórázik, ráadásul szombaton és vasárnap is dolgozik. Ha pedig végre van egy szabad órája, szívesebben jár tanfolyamra vagy a barátait meglátogatni" - tette hozzá.

A felmérés szerint a hongkongiak átlagosan évente 63 alkalommal szeretkeznek. Tavaly ez a szám még 84 volt. Náluk ritkábban - évente 36 alkalommal - csak a japánok bújnak ágyba szeretkezési célból.


Több ezer éves egyiptomi sírkamrába botlott     

Kairó, 2001. december 1. (MTI-Panoráma) - Kairóban egy egyiptomi földtulajdonos merő véletlenségből értékes régészeti leletre, a Krisztus előtti VI. századból való két sírkamrára bukkant. Az illetékes kairói minisztérium vasárnapi közleménye szerint összesen 16 szobor került elő az egyik sírkamrából. Valamennyin a 2600 évvel ezelőtti földbirtokos, Uga-Hor neve olvasható. A másik kamrát még nem nyitották fel.

A "bot(lás)csinálta" régész földjének minőségét vizsgálta Kairó egyik külső negyedében, amikor a szó szoros értelmében belebotlott az egyik sírkamrába, amely mellett aztán megtalálták a másikat is - jelentették a hírügynökségek.


16 milliméteres a világ legkisebb hüllője     

Washington, 2001. december 3. (MTI) - 16 milliméter hosszú és a Karib-tenger szigetvilágában él a világ legkisebb hüllője, amelyet két amerikai biológus fedezett fel. A Jaragua Sphaero nevet viselő törpegekkó a Dominikai Köztársaság Jaragua nevű nemzeti parkjában és a Beata-szigeten él.

A felfedező biológusok szerint a tapadógyíkfélékhez tartozó törpehüllő méretében a Virgin-szigeteket benépesítő S. Parthenopion nevű gekkóhoz hasonlítható.

- Felfedezésünk bizonyítja, hogy még mindig nagyon keveset tudunk a Földet benépesítő fajokról, legyen szó akár olyanokról, amelyek az Egyesült Államokhoz közel eső területeken élnek. Eddig nem is tudtunk arról, hogy létezik ez az állatfajta, annak ellenére, hogy ezt a térséget több száz éve kutatják már biológusok - hangsúlyozta az egyik felfedező, Blair Hedges, a pennsylvaniai egyetem kutatója.


A kagylótól az euróig     

2001. december 3. (MTI-Panoráma) - Kagyló, "kőbankó", kakaóbab, báránycomb-érme, euró - mind megannyi pénzfajta. Míg az első négy a múlté, az utolsó a közeljövőé. Az EU-országok többségében 2002. januártól megszűnik a nemzeti valuta, és egy közös pénz, az euró lesz a törvényes fizetőeszköz. Nem könnyű megtenni a lépést, jóllehet az emberiség a történelem tanúsága szerint már hozzászokhatott ahhoz, hogy a fizetési eszköz formában, anyagban gyakorta változik.

Novella Vismara olasz numizmatikus kutatásai alapján a milanói Corriere della Sera című lap közölt összeállítást e témában. A világ legrégibb és legelterjedtebb csereeszköze a kagyló volt. Már a történelem előtti emberek is használták és különösen nagy becsben tartottak egy porcelánfényű tengeri kagylót, amely hasonlítottak a női nemi szervhez. Egy csendes-óceáni szigeten még az újkorban is ezzel fizettek és megsokszorozódott értéke volt annak a kagylónak, amelyet személyesen a király gyűjtött a tengerpartnak egy meghatározott helyén egy bizonyos ünnepnapon.

A legegzotikusabb pénzek kétségkívül a Mikronézia déli részén lévő Yap-szigeten használt kőpénzek voltak. A kerek, középen kilyukasztott kövek különböző nagyságban készültek, a legkisebbek 5 centiméteresek, a legnagyobbak - a "kőbankók" - három méter(!) átmérőjűek voltak. Alapanyagukat, az aragonitot a szigettől 400 km távolságra lévő Palau-szigetcsoporton bányászták.

Értéküket a méret mellett a kő minősége, megmunkálhatósága, tulajdonosának társadalmi rangja adta, valamint azok a veszélyek, amelyekkel szembe kellett néznie, míg hazaért vele. Három évszázadig, egészen 1930-ig voltak forgalomban. Míg a kis köveket szokványos vásárlásoknál használták, a nagyok - melyek persze nem fértek bele még a legnagyobb mellényzsebbe, bukszába vagy "kőpénz-briftasniba" se - főképp a lányok hozományának részei voltak.

A maják kakaóbab szemekkel fizettek. Oviedo spanyol krónikás szerint olyan értékesnek tartották, mint a keresztények az aranyat. Inflációtól nem kellett tartani, mert a feleslegből édes italt tudtak készíteni, a túlzott felhalmozást pedig akadályozta romlékonysága.

Nem mindig voltak kerekek a fémpénzek a régi korokban. Cipruson például a kr.e. II. évezredben kiterített báránybőr formájú rézpénzeket készítettek. A római köztársaság idején dívott egy téglalap alakú, bikát ábrázoló pénz. Az I. századból maradtak fenn báránycomb alakú, Augustus-fejjel díszített fogadalmi pénzek. A kínaiaknál 2000 évig volt forgalomban egy kard alakú pénz.

Fényes porcelánpénzeket készítettek a XVII. század végén Meissenben, alighanem csak azért, hogy a szomszédos államok, amelyek még nem ismerték a porcelángyártást, irigykedjenek. Vörös agyagpénzek voltak forgalomban a weimari köztársaságban 1925 és 1928 között, amikor a nagy gazdasági válság miatt a fémekkel takarékoskodni kellett. 1975 és 77 között Olaszországban az aprópénz volt a hiánycikk. Pótlására telefonérméket, karamellákat adtak vissza a boltokban, sőt, esetenként a kereskedő is visszafogadta azokat.

Feltétlenül említést kell tenni egy problémáról, amely az államoknak tetemes kárt okozott. Nem a közismert hamisításról van azonban szó, hanem az érmék peremének kaparásáról. Tiltások, szigorú büntetések sem riasztották el azokat, akik az arany vagy ezüstpénzek külső pereméről ily módon vették le a sápot, jelentősen megkárosítva ezzel az államkasszát. IIyen kapirgálással gyengítették a pénzt évszázadokig például Nápolyban, ahol végül a XVII. században IV. Fülöp, Spanyolország és Nápoly királya kitalált egy olyan ezüstpénzt, amelynek jeligéje méltán lehetett volna "kaparj és veszíts".

Az egy carlinós ezüstpénzre, amelyen az érték addig csak a külső kerületén volt feltüntetve, vésetett még két kisebbedő koncentrikus kört, mellettük az értékükkel: 10 grano, 5 grano (Nápolyi pénznem volt mind a carlino, mind a váltópénz, a grano). Titok, hogy miként csinálták, de a krónika szerint a nápolyiak azért megtalálták továbbra is a carlino karcsúsításának módját.    

A karib-tengeri térség számos törpe állatfajnak ad otthont, közülük azonban többet is a kihalás veszélye fenyeget. A tudósok szerint, ha nem sikerül gátat szabni a természeti környezet pusztításának a Karib-tenger szigetvilágában, akkor néhány év múlva semmi sem marad a világ legváltozatosabb állatfajait felvonultató szigetek élővilágából.


Kopasz oroszlánok     

Hamburg, 2001. december 3. (MTI) - Egy oroszlánnak attól még nem kell nősténynek, vagy kölyöknek lennie, hogy nincs sörénye. Léteznek ugyanis "skinhead" hím oroszlánok is, például az Egyenlítő közeli síkságokon - mutatott rá Tom Gnoske amerikai biológus a GEO magazin legfrissebb számában.

Az Egyenlítőtől minél távolabb és minél magasabb hegyek közt élnek oroszlánok, annál hosszabb a sörényük. Ugyanakkor a kisebb növésű, nomád életmódot folytató oroszlánok sörénye kevésbé hosszú, nehogy a térségben élő falkavezér hímeket túl bokros sörényükkel bosszantsák.

A sörény kialakulása tehát nem annyira az állat nemétől és életkorától függ, mint inkább földrajzi és közösségi tényezőktől - állapította meg több éves tanulmányainak eredményeként Gnoske, a chicagói Természettudományi Field Múzeum munkatársa - jelenti az AFP.


A-vitamin hiány miatt percenként egy gyerek megvakul     

Bécs, 2001. december 3. (MTI - Percenként egy gyermek vakul meg földünk szegénység sújtotta térségeiben. Az esetek nagy többségében az A-vitamin hiánya miatt vesztik el szemük világát. Alultápláltság és egyoldalú táplálkozás következtében becslések szerint 250 millió gyermek vakul meg világszerte. Ezeknek a gyermekeknek több mint a fele két éven belül meghal.

"Egy olyan közösségben, ahol a túléléshez minden dolgos kézre szükség van, a vak ember teljes mértékben a család segítségére van utalva. Ha egy gyermek megvakul, ezáltal többnyire kirekesztődik a mindennapi életből és nincs esélye arra, hogy iskolába járhasson. A vakság megfosztja a gyermekeket minden arra vonatkozó esélytől, hogy valaha is kikerülhessenek a szegénység ördögi köréből" - hangsúlyozta Rupert Roniger, a vakokat gyámolító Christoffel szervezet munkatársa.

Az osztrák szervezet szakemberei rendszeresen vizsgálatokat végeznek iskolákban és falvakban. Azoknak a gyermekeknek, akiknél A-vitamin hiányt állapítottak meg, vitaminkapszulát adnak, ez fél évre megvéd a megvakulástól. A költségek kapszulánként nem haladják meg a tíz schillinget - olvasható az APA jelentésében.


Playboy-baba felnőtteknek     

New York, 2001. december 3. (MTI) - Mindössze 50 dollárba kerül, alig 40 centiméteres, mégis igazi Playboy-baba. A híres erotikus magazin e miniatűr "játszótársnővel" kedveskedik igazi élményhiányban szenvedő férfiaknak.

A "kisasszonyt" ugyan meztelenül szállítják ki a címzettnek, de aki akarja, fel is öltöztetheti. Mellékelnek hozzá némi fehérneműt, egy kabátot, cipőt és egyéb kiegészítőket, amelyek mind a nyulas emblémát viselik.

A Playboy hangsúlyozza: az ajándékbabát kizárólag felnőtteknek szánják. A gyerekeknek ugyanis lelki traumát okozhatnak a "játszótársnők" buja formái, nem is szólva a műanyag szeméremszőrzetről.

A gyártó Stronghold vezérigazgatója szerint ez "minden idők legrealistább babája. A tervezők minden részletre figyeltek, még a tenyérvonalakra is. Pontosan olyan, mint azok a lányok, akik a lap középső oldalán láthatók, beleértve a mellüket és intim részeiket".

A jelenleg kapható babának ihletője Victoria Silvstedt, 1997 "főnyuszija", színésznő, síbajnok, fotómodell. A tervek szerint azonban évente legalább négyféle babát akarnak piacra dobni, egyenként harmincezer példányban. A rajongók már interneten is megvásárolhatják őket .


27 kilométeres sebességgel száguld az elemes roller     

New York, 2001. december 4. (MTI-Panoráma) - Egy amerikai feltaláló azt ígéri, hogy rövidesen a múlt emlékei lesznek csupán a kipufogógáztól szennyezett levegőjű, közlekedési dugóktól zsúfolt belvárosok.

Hónapokon át tartó titkolózás után a találmányairól ismert Dean Kamen végre bemutatta a nyilvánosságnak a "Segway"-t: egy elemekkel üzemelő rollert, amely óránként 27 kilométeres sebességgel képes "száguldani". A 36 kiló súlyú jármű utasa egyszerűen testsúlyának áthelyezésével szabja meg a haladási irányt és a sebességet.

"A Segway az autóhoz viszonyítva olyan lesz, ami az autó egykoron a lóhoz viszonyítva volt" - jelentette ki Kamen a Time magazinnak adott nyilatkozatában. Azt ugyan elismerte, hogy hosszú utak megtételéhez továbbra is szükség lesz autókra, de rámutatott: a városokban semmi értelme nincs két tonna súlyú fémedényekkel közlekedni.

A Time értesülése szerint az amerikai posta, a Nemzeti Parkok és a General Electric vállalat már rendelt is elemmel hajtott rollereket, darabját 8000 dollárért. A városok közül Atlanta közölte, hogy érdekli az új találmány. A feltaláló máris dolgozik egy könnyebb, alig 29 kiló súlyú, 3000 dollárba kerülő változaton.

Dean Kamen és vállalkozása, a DEKA Research and Development nem ismeretlen az Egyesült Államokban. Kamennek mintegy száz védett szabadalma van már - többek közt újszerű kerekesszékek, az első hordozható dialízis-készülék és az a szívkatéter, amelyet Dick Cheney alelnök használ. Bill Clinton volt elnök tavaly Országos Technikai Díjjal tüntette ki a feltalálót.


Seregély-segélykiáltásokkal a seregélyek ellen    

Róma, 2001. december 4. (MTI-Panoráma) - "Playback" seregély-segélykiáltásokkal űzik el Rómából a seregélyeket, amelyek telente hatalmas rajokban szállják meg az örök város műemléktereit és barokk katedrálisait, arra kényszerítve a járókelőket és turistákat, hogy esernyők alatt keressenek menedéket az égből aláhulló madárpiszok elől.

A LIPU olasz madárvédő liga e héttől Róma történelmi városnegyedéből űzi el a seregélyeket a külvárosokban már sikerrel kipróbált technológiával: hangszórók segítségével reprodukált madár-segélykiáltásokkal.

Ornitológusok hangszalagon rögzítették azokat kiáltásokat, amelyekkel ezek a madarak a veszélyre figyelmeztetik társaikat, és ezeket a seregély S.O.S.-jeleket hangszórók segítségével városszerte lejátsszák alkonyatkor, amikor a hatalmas madárrajok nyugovóra térnek.

- A módszer nagyon hatékony és egyáltalán nem kegyetlen, mivel az ily módon elijesztett madarak egyszerűen továbbállnak külvárosi parkok vagy városszéli erdők felé.

Október és február között Németország, Lengyelország és Oroszország felől mintegy négymillió seregély vándorol az olasz főváros térségébe, elsötétítve a horizontot és a bámészkodók tekintetét vonzó különös alakzatokat rajzolva az égre.

A gigantikus madárrajok ürülékkel borítják be az autókat, az épületeket és bárkit, akinek nem sikerül időben fedezékbe vonulnia. A turistáknak tanácsos esernyőt vagy esőkabátot viselni alkonyatkor, a helyi lakosok pedig néha hónapokon át kénytelenek tűrni a bűzt.

Tavaly egy Hongkongba tartó sugárhajtású repülőgép, 250 utassal a fedélzetén, röviddel a felszállás után egy seregélyrajba ütközött és kényszerleszállást hajtott végre. Több mint 24 óráig tartott, amíg megtisztították a hajtóműveket.

Ornitológusok 1925-ben figyelték meg az első seregélyeket Rómában, és azóta a metropolisz enyhe éghajlata, fákkal szegélyezett úthálózata e kis madarak millióit vonzotta a belvárosi negyedekbe, a világ egyik legnagyobb seregélyfészkelő-helyévé változtatva az Örök Várost.

A sok bosszúságot okozó madarak elűzése céljából a római illetékesek már 1995-ben kifejlesztették az ál madár-SOS technológiát és számos távolabbi elővárosban kipróbálták, mielőtt a belvárosi alkalmazás mellett döntöttek.

A múlt hónapban már a centrumhoz közeli Prati előkelő lakónegyedben szólaltak meg a madár-hangosbeszélők. Az eredmény látványos volt: három nap alatt százezerre apadt az egymilliós seregélyállomány a kerületben. Mostantól a történelmi városmag, különösképpen a Termini főpályaudvar környékének madártalanítására összpontosítanak az olasz természetvédők.

A seregélyűző technológia iránt máris érdeklődnek a nagyvárosok szerte a világban, sőt még hajók is, amelyek a hosszú tengeri utakon szeretnék távol tartani az őket makacsul üldöző madárrajokat.


Mikulásvonatot indított a MÁV     

Budapest, 2001. december 4. (MTI) - Elindult az első Mikulásvonat kedden Szegedről a Budapesten a Vasúttörténeti Parkban kialakított Mikulásfalva állomásra - közölte a MÁV Rt. sajtószolgálata az MTI-vel.

Az ország megyéiből naponta induló különvonatok december 4. és 13. között hatezer gyereket szállítanak a parkba. A MÁV az idén hatodszor indította el a mikulásakcióját.

A MÁV közlése szerint az utazás célja, hogy a gyerekekkel megismertessék a magyar vasúttörténet legszebb emlékeit. Az iskolások felügyelet mellett felszállhatnak a gőzmozdonyra, kipróbálhatják a motorkocsizást, megszemlélhetik a különböző vasúti eszközöket.


Ön dönt: vezet vagy cigizik ?     

Nicosia, 2001. december 5. (MTI-Panoráma) - Meg akarja tiltani az autóvezetés közbeni dohányzást a ciprusi kormány. A kabinet 1000 ciprusi font bírsággal - azaz több mint negyvenezer magyar forinttal - sújtaná a tilalom megszegőit. Az összeg igencsak magas, mivel kétszerese a ciprusi havi átlagfizetésnek.

A kormány az autóvezetők dohányzási tilalmával biztonságosabbá akarja tenni az autóvezetést, továbbá védeni szándékozik nem dohányzó utasaikat.

A tilalom azonban csak parlamenti jóváhagyással léphet érvénybe. A honatyák igencsak megosztottak a kérdésben, akad, aki egyenesen "fajüldözőnek" minősítette a dohányzást üldöző tilalmat és nem akarta elhinni, hogy a kormány már elfogadta.

Az egészségügyi miniszter viszont lelkesedik érte, és úttörőnek kiáltotta ki, mivel a világ egyetlen más országában sincs ilyen tilalom.

A miniszter amúgy dohányzik. Hogy autót is vezet-e, arra nem tért ki a hír.


Börtönből kampányolt - megválasztották     

Tajpej, 2001. december 6. (MTI-Panoráma) - A börtönből kampányolva is győzni tudott a tajvani parlamenti választásokon egy húsz évre elítélt politikus.

Jen Csing-piaót korrupció, gyilkossági kísérlet és illegális fegyvertartás vádjával csukták rácsok mögé. Választókörzetének polgárai azonban mégis úgy érezték, hogy ő az emberük: összesen 34 ezer 3 fő adta rá szavazatát, miután a politikus családjának négy nemzedéke - az elítélt életnagyságú fényképét magasba emelve - térden állva könyörgött a választóknak, hogy voksoljanak rá. A család szerint Jen politikai üldözés áldozata - ezzel szemben Csen Suj-pien elnök kormányzata a "fekete arany", a gengszterizmushoz kapcsolódó politikai korrupció elleni harcban elért sikernek nevezte letartóztatását.

Jen, aki elítéltetése előtt egy városi tanács elnöke és buddhista templomi elöljáró volt, augusztusban kezdte meg húszéves büntetése letöltését, ugyanakkor megfellebbezte az ítéletet. Amennyiben a hatóság úgy dönt, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, parlamenti képviselőként is tevékenykedhet. Ha viszont a legfelső joghatóság is megerősíti a korábbi ítéletet, akkor át kell adnia honatyai helyét másnak.


A disznók fociznak, a csirkék zenét hallgatnak a holland luxusfarmon     

Velddriel (Hollandia), 2001. december 6. (MTI) - Irigylésre méltó sora van az állatoknak a hollandiai Velddriel kísérleti farmon: a disznók fociznak, a csirkék zenét hallgatnak. A háromcsillagos hotelekkel vetekedő baromfi- és disznóólakban első a bentlakók egészsége és lelki egyensúlya.

- A korábban a mennyiségi mutatókra alapozott követelmények helyett mára a kutatásoknak, kísérleteknek igazodniuk kell a fogyasztók új elvárásaihoz - fogalmazza meg ars poeticáját Paul Gerardy, az állattenyésztésre szakosodott holland társaság, a Provimi kutatási koordinátora. A fogyasztók nem egyszerűen minőségi terméket akarnak, hanem olyan minőségit, amellyel életükben jól, vidáman tartott állatok szolgálnak.

A Provimi elsősorban előkevert vitamintápokat, de teljes tápokat, tápkoncentrátumokat és tejkiváltó termékeket kísérletez ki az állateledel-gyártók és az állattenyésztők számára. Velddrielben, a társaság egyik kísérleti farmján például 600 tojós tyúkot nevelnek, valamennyi külön ketrecben hallgatja egész nap a nekik szolgáltatott zenét.

Nem messze innen a disznók is a paradicsomban érezhetik magukat. Nem túlzsúfoltan, hanem csupán ötösével élnek egy-egy kifutóval - mondhatni előkerttel - kitágított ólban. Hogy legyen mivel agyonütniük az időt, labdájuk is van, és kedvükre focizhatnak. Bár egy-egy "hajtósabb" meccs miatt talán kissé lassabban híznak, de a játékkal elkerülhető, hogy egymással verekedjenek. A disznóólnak természetesen a hőmérsékletét és a páratartalmát is állandóan ellenőrzi a "személyzet".

Az állatok mindent egybevéve a jó körülmények között kevésbé idegesek, jobb hatásfokkal táplálkoznak, ami jó a tenyésztőknek, hisz növeli profitjukat. Az 1930-ban alapított cég a különböző régiók állattartási és klimatikus adottságai szerint alakította ki különleges tenyésztési módszereit és tápjait. Ez utóbbiakat akár az emberek is bátran megkóstolhatják - mondja Gerardy és kedvcsinálóként maga is elropogtat egy marékkal az egyik tápból.

A Provimi egyre inkább a természet adta szerekkel igyekszik kiváltani az antibiotikumokat és a hozamnövelőket. Ezek helyett gyógynövényeket, fűszereket és szerves savakat használ. A társaságnak tucatnyi kísérleti üzeme és telepe van: három az Egyesült Államokban, hat Európában, egy Brazíliában, egy Chilében, és akad egy még Indiában is. Valamennyi központot a brüsszeli kutatási és technológiai agytröszt irányítja.


Tévévetélkedők - jutalomúttal a Nemzetközi Űrállomásra     

London/Washington, 2001. december 6. (MTI-Panoráma) - A Nemzetközi Űrállomás vendége lehet az a két szerencsés játékos, aki megnyeri az Image World Media nevű amerikai informatikai-hírközlő cég és a MirCorp orosz-amerikai vállalat által tervezett televíziós vetélkedőket.

Gert Weyers, a MirCorp szóvivője elmondta: az orosz űrhajózási hatóságok nemrégiben beleegyeztek abba, hogy egy Szojuz űrhajó fedélzetén eljuttassák a cégek által megálmodott versenyek két győztesét a Földtől 400 kilométerre keringő űrállomásra.

A Nemzetközi Űrállomásra szóló első nyereményutat az a játékos kapja, aki megnyeri a 13 részes "Ókori űrhajós" nevű televíziós vetélkedőt. A második utast egy későbbi, egyelőre nem meghatározott játék versenyzői közül választják ki.

A két szerencsés - az első űrturistához, az amerikai Dennis Titóhoz hasonlóan - 8-10 napot tölthet majd el az űrállomás fedélzetén.

A BBC World internetes honlapjának tájékoztatása szerint az Image World Media már hozzá is kezdett a lehetséges űrturisták felkutatásához: az érdeklődők a contestant@imageworldmedia.com elektronikus levélcímen jelentkezhetnek a versenyre.


8 nap alatt 6 autót nyert házaspár     

Tajpej, 2001. december 7. (MTI-Panoráma) - Nyolc nap alatt hat autót nyert egy tajvani házaspár egy bevásárlóközpont akciója révén. A pár annak köszönhette a féltucat gépkocsit, hogy bútort vett az áruház-együttesben. Először nem akarták elhinni, hogy autót nyertek, azután azt, hogy még egyet, azután azt, hogy már megint egyet és így tovább.

A hatodik után viszont már megelégelték a dolgot, és remélték, hogy nem kell több nyereményautó átvételével vacakolniuk.

Szerencséjük volt, nem kellett. Hetediket már nem nyertek.

Az autók egyébként 12500 amerikai dollárba kerülnek - darabonként.

A bevásárlóközpont összesen száz autót sorsolt ki.


Kávéillatú kávés bélyeg a faszagú után     

Rio de Janeiro, 2001. december 7. (MTI-Panoráma) - Kávéillatú bélyegeket bocsát ki Brazília. A bélyegek jól illenek aromájukhoz: egy csésze gőzölgő kávé látható rajtuk. Az illatot mikrokapszulás bevonattal sikerül produkálni, és a bélyegek - ígéretek szerint - akár öt éven át is megőrzik aromájukat.

Az újdonság csakis külföldre címzett küldeményekhez lesz érvényes, a cél velük a brazil kávé iránti keresletet élénkítése. A kávébélyeg - vagy bélyegkávé ? - ára nagyjából fél amerikai dollárnak felel meg.

A Brazil Postának egyébként nem ez az első szagakciója. 1999-ben égett faszagú bélyegeket bocsátott ki az Amazonas esőerdeinek felégetése elleni kampánya során.


Százezer dollárba kerülne Britney Spears "lekoppintása"     

New York, 2001. december 7. (MTI) - Átlagáron százezer dollárba kerülne a tinédzser popsztár, Britney Spears "lekoppintása" fiatal hölgyrajongói számára, ha netán plasztikai sebésszel próbálnának hozzá hasonló külsőre szert tenni - derül ki a New York Post című bulvárlap kozmetikai sebészek körében elvégzett felméréséből.

Ami a részleteket illeti, Spears lemásolásának költségei a következők: az orr átoperálása "a la Spears" fazonra - 6500 dollár. Hasonló őzikeszemeket 4000 dollárért "készítenek" a sebészek. Teltebb ajkak kialakításához zsiradékot kell eltávolítani az "átoperált" hölgy hátsó feléből - 10 000 dollárért. Ezek azonban még csak a kisebb költségek. Tökéletes keblek kialakítása műtéti úton ugyancsak 10 ezer dollárba kerül.

A bálványukhoz való nagyobb hasonlatosság kedvéért a páciensek átoperáltathatják hasukat, felső combjukat és térdüket is. Ötezer dollárba kerül teljesen új hajgyökerek beültetése, hogy "igazi Britney-sörény" ékesítse a fejet. A legtöbbe, mintegy 25 000 dollárba a fogak porcelánbevonata kerül - jelentették a hírügynökségek.


A hosszú élet titka 109 év referenciával     

Hongkong, 2001. december 7. (MTI) - Egy 109 éves kínai aggastyán felfedte a hosszú élet, vagy legalábbis az ő élethosszának titkát. Lu Zsi-csijan minden napra szóló receptje a következő:     reggeli: négy tojás, hat szelet kenyér, egy pohár szójatej ebéd: a reggelinél kevesebb vacsora: az ebédnél is kevesebb.

Lu kedvenc étkei a zöldségek, és életvitelének szigorúan pontos rendhez igazodó része - az étkezéseken kívül - az alvás: minden nap este tízkor fekszik le és reggel hatkor kel.

A 109 éves férfi hobbija a harcművészet, naponta legalább egy órán át gyakorolja. A hosszú élethez létfontosságúnak tartja, hogy sose aludjunk a bal oldalunkra fordulva, mert ezzel akadályoznánk szívműködésünket, illetve vérkeringésünket.

Lu amúgy Kína középső vidékén él, de sokat járja a világot, a minap épp Hongkongban vendégeskedett egy harcművészeti rendezvényen.


Bunkerépítési láz az Egyesült Államokban     

Springfield/New York, 2001. december 8. (MTI) - Az Egyesült Államok lakói a hidegháború óta nem látott mértékben házi bunkereket építtetnek az atomterrorizmustól való félelmükben. Sok amerikai lakóingatlanát is megterheli jelzáloggal, hogy fedezhesse a bunkerépítés költségeit. Egyes vállalatoknál a vezetőket bunkerral jutalmazzák.

A családi bunkerek építése nem új jelenség a tengerentúlon: a hidegháború korai éveiben amerikaiak ezrei építtettek föld alatti bunkert kertjükben vagy házuk alatt, a szövetségi kormány kész tervekkel is segítette az akciót.

A nemzetközi terrorizmus jövőbeni csapásai ellen védekezik a New York-i értéktőzsde is: létrehoztak egy titkos, tartalék kereskedő területet.

A tőzsde vezetői elmondták: ha egy támadás következtében összedőlne a The Wall Street 11-es számú épülete - amely 1903 óta ad otthont a tőzsdének -, akkor 24 órán belül vagy még hamarabb helyre lehet állítani a kereskedést. A november elején próbának alávetett, teljes telefonos és számítógépes felszereltségű titkos tőzsdeterem helye nem ismert, csak annyit tudni, hogy New Yorkban van.

New Yorkban a metróállomásokon, az alagutakban és a helyi érdekű vasút megállóiban pedig a közeljövőben különleges, vegyi anyagokat érzékelő berendezéseket fognak elhelyezni az esetleges terrortámadások megelőzésére. Hasonló eszközöket teszteltek a héten a fővárosban, Washingtonban is.

Az Egyesült Államokban állítólag már kidolgozták a baktériumfegyverek előrejelzésére - például a lépfene felismerésére - képes detektorokat is, amelyeket először Salt Lake Cityben, a 2002-es téli olimpiai játékok alatt fognak alkalmazni februárban.


Kilencven millió éves csontváz     

Münster, 2001. december 10. (MTI) - Nem akármilyen felfedezést tett - ötven éves késéssel - egy münsteri múzeum a saját pincéjében. Preparálás közben derült ki, hogy a csontváz, amelyen dolgoztak, egy 90 millió évvel ezelőtt élt, úgynevezett "bulldog-hal" maradványa.

A münsteri egyetem földrajzi-őslénytani múzeumában született felfedezés a maga nemében meglehetősen páratlannak számít: a világon a legrégibb - és egyben Közép-Európában a legelső - ilyen leletről van szó - jelentették a hírügynökségek.


Harcok a Lennon utcában     

Újvidék, 2001. december 11. (MTI-Panoráma) - Utcanévharc kezdődött John Lennon miatt Újvidéken.

A néhai Beatles zenekar néhai tagjáról utcát neveztek át halálának 21. évfordulóján -, ami nem mindenkinek tetszik. Az ünnepségen nem tolongott nagy tömeg, mindössze vagy ötvenen voltak, ám közülük tízen csakis ünneprontónak mentek el. A főleg nyugdíjasokból álló "kemény mag" szenvedélyesen ragaszkodott az utca régi nevéhez, amely Blagoje Parovicnak, a spanyol polgárháború egyik szerb harcosának állított emléket.

A "parovicisták" - akik között több nyugalmazott katonatiszt akadt - tojásdobálással fenyegették meg az ünnepségen a város vezetőségét, amiért az Lennonnal akarja "modernizálni" a település imágóját.


Tüzes köveket lövell a Popocatepetl     

Mexikóváros, 2001. december 11. (MTI) - A mexikói Popocatepetl tűzhányó helyi idő szerint hétfő este vörösen izzó köveket, hamut és gázokat lövellt ki, a környező falvakat azonban nem veszélyezteti. Egy vulkánszakértő szerint a mérsékelt erejű kitörés során az izzó kövek közel 1 kilométer magasra repültek fel a Mexikóvárostól mintegy 65 kilométerre fekvő tűzhányó 5.452 méter magas kráteréből.

Biztonsági okokból a Popocatepetl környékén lezárták a forgalmat.


Visszatért a riksa Varsóba     

Varsó, 2001. december 12. (MTI-Panoráma) - A varsói Óvárosba visszatértek a második világháború alatti időkből ismert háromkerekű riksák, a több kelet-ázsiai országban használatos, "emberhajtású" triciklitaxik korszerűbb változatai.

A riksákat a német megszállás idején használták Varsóban, miután a nácik elkobozták a gépkocsikat, motorkerékpárokat és egyéb járműveket. Fontos közlekedési eszközök voltak akkoriban, sokszor a titkos, földalatti lengyel egyetemek diákjai hajtották őket.

A kerékpáros riksákat, amelyeken az utas egy tetővel ellátott padon ül elöl, a "kocsis" pedig mögötte pedálozik, a lengyel főváros egy lódzi cégtől vásárolta (ott már négy éve járnak a riksák).

Egyelőre hét darab van belőlük Varsóban, az óvárosi Palota téren várják a turistákat a kétlovas fiákkerek mellett. Két zlotyért (140 forintért) tíz perces óvárosi körutat lehet velük tenni a négy szabadon választható útvonal valamelyikén. Egész évben közlekednek, kivéve a különösen fagyos téli napokat.


Hitchkokra emlékeztető varjúinvázió Szingapúrban, jobbkezes varjak     

Szingapúr, 2001. december 13. (MTI-Panoráma) - Alfred Hitchcock Madarak című horrorjába illő jeleneteket élnek át évek óta Szingapúr lakói. A délkelet-ázsiai városállam magas lakóépületeit valósággal elárasztották a dolmányos varjak. Ugyanakkor a varjak "jobbkezesek" - legalábbis ezt állapította meg az Új-Kaledónia Csendes-óceáni szigeten honos Corvus moneduloides varjúfajtáról Gavin Hunt, az aucklandi egyetem (Új-Zéland) kutatója.

A helyi hatóságok szerint jelenleg mintegy 98 ezer varjú szállja meg rendszeresen az épületeket: a kékesfekete tollú, rosszhírű, ám fölöttébb, sőt, túlságosan is "emberközeli" madarak lecsapnak minden ételmaradékra, és igen gyorsan szaporodnak. Biológusok két éven át tartó tanulmányozás után megállapították: legalább egy évtizedre van szükség, hogy a varjúátkot legalább "keretek közé" lehessen szorítani, de valószínűleg soha nem lehet teljesen kiirtani őket Szingapúrból.

Navjot Sodhl kutató professzor megállapította például, hogy egy-egy lakótömböt éjjelente legalább 2-3000 varjú keres fel, és hangjuk felülmúlja a legmodernebb nagyvárosi zajártalmakat is. Az a legfélelmetesebb - mondta Sodhi a Reuters-nak -, hogy számuk évente megduplázódhat, szaporaságuk a legyekéhez hasonló. E folyamatot már évek óta próbálják megfékezni: szabad a varjúvadászat, igyekeznek lefedni az összes szemeteskukát, de ezek az intézkedések mindeddig eredménytelenek voltak.

A legmeglepőbb a történetben az, hogy a varjak nem is őshonosak Szingapúrban. A biológusok szerint a múlt század 40-es éveiben kezdtek el átköltözni Indonéziából vagy Malajziából. Most, hogy "bemérték" repülési útvonalaikat és feltérképezték szokásaikat, úgy vélik, hogy 10 éven belül számukat 10 ezerre lehetne csökkenteni. Félő azonban, hogy ebbe a varjak is beleszólnak.

"JOBBKEZESEK AZ ÚJ ZÉLANDI VARJAK

A varjak "jobbkezesek" - legalábbis ezt állapította meg az Új-Kaledónia Csendes-óceáni szigeten honos Corvus moneduloides varjúfajtáról Gavin Hunt, az aucklandi egyetem (Új-Zéland) kutatója. Ezekről a varjakról köztudott, hogy ügyes "szerszámkészítők". A pandanus-fák leveleinek széleiből ugyanis kalapáló és tépő mozdulatok egész sorával - csőrük segítségével - lándzsaszerű szerszámokat készítenek, amelyekre azután a táplálékul szolgáló rovarokat felnyársalják. Hunt és munkatársai megvizsgálták ennek a "szerszámkészítésnek" a nyomait a faleveleken és azt találták, hogy túlnyomórészt a levelek bal oldalát "munkálták meg" a varjak. Ehhez pedig az kellett, hogy a levél jobbra helyezkedjék el a fejüktől és jobbról balra mérjenek rá csőrükkel csapásokat.

A kutatók ennek okaként feltételezik, hogy a fákon az óramutató járásával egy irányban növekvő levelek baloldali széle inkább hozzáférhető a varjak számára. Ugyanakkor azt is tapasztalták, hogy a kedvezőtlen helyen nőtt leveleket a varjak mindkét oldalukon "megdolgozták", ami arra utal, hogy képesek különbséget tenni "jobb- és balkezesség", vagy inkább "jobb- és balfejesség" között. Ilyen képességet - az ember mellett - eddig csupán néhány esetben figyeltek meg: gorilláknál - mutat rá a dpa jelentése.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...