Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 14

( 2001.)

 

Valódi reality show, kiválasztott hajléktalannal, interneten is közzétéve, Oroszországban

Moszkva, 2001. december 13. (MTI-Panoráma) - Röviddel a szinte egész Moszkvát lázban tartó első orosz "Nagy Testvér show", az "Üvegfal mögött" befejeződése után a szibériai Irkutszk újságírói úgy döntöttek, hogy egy hajléktalan életét mutatják be az embereknek, méghozzá szó szerint vett "reality show" keretében.

A moszkvai produkcióval ellentétben ez a "show" nem lesz látható a televízióban, hanem csak az Interneten és a sajtóban követhetik nyomon az eseményeket az érdeklődők. Az ötletgazdák, a Teleinform helyi internetes hírügynökség és a Kopejka című hetilap munkatársai szerint a televíziókban látható, luxuskörnyezetben játszódó szappanoperák és az "Üvegfal mögött", illetve ahhoz hasonló műsorok mesterséges világával szemben ők a "nyers valóságot" akarják bemutatni.

Az újságírók száz, az orosz szlengben az állandó lakcím nélküli személy rövidítéséből formált szóval "bomzsnak" nevezett hajléktalan jelentkező közül választották ki az 50 éves Viktor Kaurovot, aki a tél végéig folytatódó "show" főhőse lesz. A legfontosabb szempont az volt, hogy ne csak érdekes, hanem művelt ember is legyen a kiválasztott. A főszereplő ugyanis nem csak hajléktalan életét mutatja be, hanem rendszeresen kifejti véleményét az országban zajló politikai, társadalmi és kulturális eseményekről. A kiválasztott diplomás mérnök, aki évekkel ezelőtt került a társadalmi létra legaljára.

A hatszereplős "Üvegfal mögött" győztes párosa egyébként éppen egy moszkvai lakást - pontosabban annak árát - kapta fődíjul, miután 34 napot bírt ki a Rosszija szálló falai között kialakított lakásban, élete legintimebb részleteit is az internetezők és a televíziónézők elé tárva.


Királynői ruhakiállítás     

London, 2001. december 13., csütörtök (MTI-Panoráma) - II. Erzsébet angol királynő kiállításon mutatja be legszebb estélyi ruháit. Az uralkodónő aranyjubileuma alkalmából megrendezett kiállítást Bathban, az ottani ruházkodási múzeumban nyitották meg, s már szerdán számos látogatója volt.

A kiállított 14 estélyi öltözéket Sir Norman Hartnell, Sir Hardy Amies és Ian Thomas tervezte.

A királynő fiatal korában soha nem volt olyan divat-példakép, mint Diana vagy Margit hercegnők, mégis befolyást gyakorolt az átlagemberek öltözködési trendjére - hangsúlyozta a kiállítás kapcsán Jennie Bond, a BBC tudósítója.


A madárvédők nem ajánlják a szülőknek, hogy élő baglyot ajándékozzanak Harry Potter-rajongó csemetéiknek     

Budapest, 2001. december 13. (MTI) - Magyarországon minden bagolyfaj védett, fogva tartásuk engedélyhez kötött és veszélyes is lehet - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely attól tart, hogy a Harry Potter könyvek és film kapcsán sok gyerek kér majd a többi mesefigura mellett élő baglyot karácsonyra.

Az egyesület MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a történetben több Magyarországon is előforduló bagolyfaj szerepel, köztük a varázslótanonc Hedvig nevű hűséges kísérőjét és hírvivőjét "alakító" hóbagoly, valamint a gyöngybagoly.

Élő baglyot ajándékozni karácsonyra azonban nem csak komoly büntetést vonhat maga után - a gyöngybagoly eszmei értéke 100 ezer, a hóbagolyé 250 ezer forint -, de tartásuk szakértelem hiányában veszélyes is lehet, illetve a madár elpusztulásához is vezethet.

- A riadt bagoly, ha megmarkolja kis gondozója kezét, könnyen belemélyesztheti karmait. Egy nagyobb bagolyfaj, például a hóbagoly, amely az egyik legnagyobb bagolyfaj Európában, akár egy gyerek csuklóját is eltörheti szorításával - emeli ki az egyesület közleménye.

A dokumentum rámutat: a baglyok nem is viselkednek úgy, mint a gyakran tartott házi kedvencek, hiszen naphosszat gubbasztanak egy sarokban és emésztenek. Mitológiai és rajzfilmbeli társaikkal ellentétben az élő baglyok ráadásul nem is értelmes madarak. A varjúfélék például sokkal eszesebbek náluk.

Az MME a bagoly-beszerzés nehézségei és az illegális tartás helyett inkább egy családi látogatást ajánl az állatkertbe, vagy egy vadasparkba, ahol természetes környezetükben láthatóak a baglyok.


Analfabéta pék egy brazil magánegyetemen     

Rio de Janeiro, 2001. december 14. (MTI-Panoráma) - Kitüntetéssel felvételizett egy analfabéta Brazília egyik nagyhírű egyetemére. Lapjelentések szerint a 27 éves Rio de Janeiro-i pékmester, Severino da Silva több száz felvételiző között a kilencedik helyen végzett és ezzel bekerült az ország egyik legnagyobb magánegyetemének, az Estacio de Sa-nak jogi karára.

Az eset annál is nagyobb port vert fel, mivel az írni és olvasni nem tudó Da Silva teljességgel figyelmen kívül hagyta a felvételi vizsga kérdéseit, és helyettük csupán azokat a tesztlapokat töltötte ki, amelyekre a felvételizőknek a "multiple-choice-system" szerint kellett válaszolniuk. A pékmester különben sem önszántából, hanem az "O Globo" televíziós adó felkérésére jelentkezett a felvételi vizsgára. A tévé ugyanis így akarta bebizonyítani, hogy milyen rossz koncepciók szerint folynak a magánegyetemek felvételi vizsgái Brazíliában.

Gilberto de Oliveira Castro, az egyetem rektora az esettel kapcsolatban kijelentette, hogy a média által "csodapéknek" nevezett Da Silva úgysem nyerhet bebocsátást az egyetemre, ha nem képes gimnáziumi érettségi bizonyítványt felmutatni. Az analfabéta pék ragyogóan sikerült felvételi vizsgájáról pedig az volt a véleménye, hogy "az ilyesmi akkor okoz problémát, amikor igen sok jelentkezővel kell számolni".

Az oktatási minisztérium szóvivője eközben kérdésre válaszolva elismerte: a brazil egyetemek a törvény értelmében maguk döntik el, hogy milyen kritériumok alapján válogatják ki diákjaikat.

A média és oktatási szakértők különben már évek óta kifogásolják a magánegyetemek "kizárólag nyereségorientált" gyakorlatát. Az üzlet számukra nyilvánvalóan nagyon is kifizetődő: 1990 és 2000 között ugyanis 696-ról 1004-re nőtt a magánegyetemek száma a dél-amerikai országban.

A brazilok mindenesetre abban reménykednek, hogy analfabétának csak felvételizni van esélye, diplomázni nem.


Négy és fél holdtávolságnyira halad el vasárnap a Föld mellett egy aszteroida     

Tokió, 2001. december 16. (MTI) - Harminckét éve nem közelítette meg a Földet egy aszteroida olyan távolságra, mint vasárnap reggel az 1998 W-T24 jelű kisbolygó.

Az aszteroida 1,8 millió kilométer távolságba került a Föld felszínétől, ez "mindössze" 4,5-szöröse a Föld-Hold távolságnak - jelentette a japán nemzeti csillagvizsgáló Tokióból.

A durván egy kilométer átmérőjű kisbolygó 222 napig tartó Nap körüli keringése során vasárnap jutott a legközelebb a Földhöz, de szakértők szerint az égi test közeledése semmilyen veszélyt nem hordoz, és az elkövetkező 100 évben sem várható végzetes esemény.

Az 1998 W-T24-et az amerikai űrkutatási hatóság, a NASA folyamatos figyelem alatt tartja, mert bizonyos feltételezések szerint a Vénusz és a Merkur megváltoztatta az aszteroida keringési pályáját.

Az 1999 R-D32 aszteroida 1969-ben másfél millió kilométernél is közelebb került a Földhöz.


Megújult a tigrislak a fővárosi állatkertben     

Budapest, 2001. december 18. (MTI) - Megújult a tigrislak a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a korábbinál szebb és nagyobb lakhelyet Argun, a 8 éves hím tigris napokon belül Skóciából érkező menyasszonyával oszthatja meg - ismertette az MTI-vel az állatkert sajtóreferense.

Tájékoztatása szerint, a szeptemberben elkezdett beruházással csaknem négyszeresére növelték a tigriskifutó méretét, így az már megfelel az állattartásról szóló rendelet előírásainak is. A kifutóban mesterséges tavat és sziklás részt is kialakítottak, mindezt pedig fákkal, növényzettel övezték.

A menyasszony a tervek szerint szerdán érkezik Edinburgh-ból, a legmegfelelőbb arát egy nemzetközi fajkoordinátor választotta ki.

A sajtóreferens tájékoztatása szerint, az állatkertben szinte minden állat látogatható a téli szálláson. A kemény hideg beköszöntése óta a látogatók körében népszerűbb lett a trópusi klímájú Pálmaház, ahová nemrégiben érkeztek a "jávai kancsilok", azaz a 30-40 centiméter magas antilop-féleségek.

December 27-én pedig, immár harmadik éve, belépőjegy nélkül várják az állatkertbe azokat a látogatókat, akik a tavalyi évi személyi jövedelemadójuk 1 százalékát az Állatkerti Alapítványnak ajánlották fel.


Gyógyteve ?     

Abu-Dzabi, 2001. december 18. (MTI) - Gyógyszergyártóvá léphetnek elő a tevék. Abu-dzabi kutatóorvosok szerint a világ legszívósabb állata, a sivatag hajójaként emlegetett teve lehet az emberiséget sújtó halálos kórokozók, vírusok elleni harc új ellenszere.

Az orvosok szerint a hihetetlenül erős immunrendszerrel rendelkező tevék a testükben termelődő antitesteknek köszönhetően ellen tudnak állni olyan halálos, vírus okozta megbetegedéseknek - száj- és körömfájás, marhavész -, amelyekkel szemben a többi emlős tehetetlen.

Az Egyesült Arab Emírségek gyógynövénykutató és hagyományos gyógyászattal foglalkozó kutatóintézetének munkatársai abban bíznak, hogy a tevékben fellelhető antitestekből sikerül olyan gyógyszereket előállítani, amelyek sikerrel veszik fel a harcot az emberiséget sújtó halálos betegségekkel - jelentették a hírügynökségek.

A tevékben termelődő antitestek lényegesen egyszerűbb felépítésűek, mint az emberi szervezetben találhatók, és éppen ezért könnyű beültetni azokat a megbetegedett emberi szövetekbe és sejtekbe.


Rekordárú játékvasút     

London, 2001. december 19. (MTI-Panoráma) - 113 ezer 750 fontért kelt el a Christie´s aukciós cég árverésén a világ egyik legnagyobb játékvasútja, amelynek mozdonya 3 méter 35 centi hosszú és képes szállítani egy gyermeket is. Az ár világrekord: játékvasút-készletért még sohasem fizetett senki ennyit.

A mozdonyhoz 1 szeneskocsi és három vagon, továbbá 67 méternyi sínpálya jár. Az eredetileg német gyártmányú Märklin-vasút vevője egy német gyűjtő, eladója egy tehetős New York-i család volt, amely még az első világháború előtt vette.

Ekkora játékvasutakat a német játékgyár elsősorban áruházak kirakatai számára készített, "közületeknek", nem pedig magánvevőknek.


Szúnyogriasztó ingyenszoftver     

2001. december 19. (MTI-Panoráma) - Szúnyogriasztó számítógép-szoftvert fejlesztettek ki Thaiföldön.

A program alacsony rezgésszámú hangot gerjesztve elriasztja az apró, döngicsélő vérszívókat. A The Nation című, angol nyelvű bangkoki lap jelentése szerint a feltaláló - egy bizonyos Saranyou Punyaratabunbhu - ingyenesen kínálja a megváltást hozó szoftvert a szúnyogok határtalan tolakodásától szenvedő embertársainak.

A lap szerint azon az elven alapul a találmány, hogy a 15-20 kilohertzes rezgések turbulenciát okoznak, amely megnehezíti e kellemetlen rovarok repülését, ezért elkerülik a számítógép környékét.

Az első tapasztalatok azonban nem egyértelműek: egyesek dicshimnuszokat zengenek a találmányról, mások szerint viszont semmi hatása. Megint mások úgy vélik, hogy csak mellékhatása van, vagyis a szúnyogokat nem riasztja el, ellenben az embert idegesíti.


Az analfabéta péket felvették a bölcsészkarra is     

Rio de Janeiro, 2001. december 19. (MTI-Panoráma) - Szerencsés "totózásának" köszönhetően a Rio de Janeiró-i jogi kar után egy héten belül egy helyi magánegyetem bölcsészkarára is felvették Severino de Silvát, a 27 éves analfabéta péket.

A TV Globo műsorában mutatták be a szerencsés kezű Severino da Silvát, aki - ha már így hozta a sors - olvasni tanul egy riói külvárosi parókiában. A fiatalember, mint korábban jelentették a hírügynökségek, a jogi kar felvételi tesztlapján egyszerűen beikszelte tetszés szerint az A,B,C,D és E válaszokat, és a blöffölés bejött neki.

Mint amikor valaki úgy totózik, hogy fogalma sincsen az egyes csapatok valódi játékerejéről, helyezéséről és "szűz kéz nyer". Most hasonló szerencsével teljesítette a bölcsészkari felvételit: a tesztkérdésekkel olyan pontszámot ért el, hogy az esszé-fogalmazás alól, ahol rögtön kiderült volna a turpisság, felmentették.

Az ügy akkora felzúdulást okozott brazil oktatási körökben, hogy maga az illetékes miniszter, Paulo Renato volt kénytelen vizsgálatot elrendelni a szóban forgó egyetemeken, és bejelentette: a jövőben a fogalmazások szerepelnek döntő súllyal a felvételiken.

Más oktatási illetékesek megpróbálták csökkenteni a botrány súlyát azzal, hogy Severino sikeres felvételijénél bejött egy minimális esély. Azzal azonban, hogy egy másik felvételin is átcsúszott, már gondolkodóba ejthet mindenkit.

A történet pikantériája, hogy egy brazil újságíró-szakos egyetemi hallgató diplomamunkájában éppen egy analfabéta sikeres felvételijén keresztül próbált rávilágítani a magánegyetemek "merkantilizmusára".


Jó munkáért bordély-beutalós szexcsekk     

Sydeny, 2001. december 20. (MTI-Panoráma) - Ausztrál cégek az év végén újabban szexcsekkel, avagy bordély-beutalóval jutalmazzák a jó munkájukkal kitűnt alkalmazottaikat. Az ajándékozásnak ez a formája - a Herald Sun című lap jelentése szerint - annyira népszerű, hogy Ausztrália második legnagyobb városának, Melbourne-nek nyilvános házaiban az év végéig már "minden hely foglalt", még a "legeldugottabb" is.

A szigorú erkölcs mellett kiálló szervezetek nemtetszését váltotta ki, hogy az üzletfelek közt is szívesen látott ajándék az nyilvánosházak ingyenes látogatására feljogosító utalvány.

"Ennél jobb dolgot is el tudok képzelni, amit munkatársnak vagy üzletfélnek ajándékozni lehet" - jelentette ki a lapnak Bill Huehlenberg, az ausztrál Családvédelmi Szövetség munkatársa.


Erényövvel az AIDS ellen     

Mbabane 2001. december 20. (MTI-Panoráma) - A Szváziföldi Királyságban erényöveket vetnek be az AIDS terjedése ellen. III. Mswati király legidősebb lányát, aki Nagy-Britanniában jár iskolába, hazahozatták a szigetországból, hogy hazájában népszerűsítse a középkori eszközt.

"Nagyon büszke vagyok erre a hagyományra" - jelentette ki a 14 éves Sikhanyiso Dlamini a mbabanei repülőtéren. Mint mondta, azt óhajtja, hogy minden fiatal nő viseljen a tarka szalaggal díszített erényövből.

Neki magának az iskolában tilos erényövet viselnie, mert az túlságosan feltűnő, de amikor a hétvégeket nagyszüleinél tölti Londonban, akkor mindig felcsatolja.

Ha vétene az "umhvasó" elnevezésű ősi rituálé ellen, úgy hajlandó lenne vállalni a büntetést: vagy egy tehenet kellene odaadnia, vagy 110 eurót fizetnie.

Mswati király szeptemberben hirdette meg az erényöv újbóli viselését Szváziföldön, ahol eddig már több mint ötvenezer halálos áldozatot követelt az AIDS.

Hogy miért épp a nagyszülői házban ajánlatos felcsatolni az erényövet, arra nem szolgált magyarázattal a hírt.


Levél a Jézuskának: Oszama bin Ladent a fenyőfa alá     

Pozsony, 2001. december 20. (MTI - Panoráma) - Oszama bin Ladent kéri karácsonyra egy Mirko nevű pozsonyi kisfiú. A nyolcéves gyerek "Jézuskának a Mennyekbe" címzésű, borítékba zárt levelét a szülők a család lakásának ablakában találták meg. Felbontották és titkon elolvasták.

"Kedves Jézuska ! Egész évben jó gyerek voltam, ezért kérlek, hozd el nekem a fenyőfa alá azt a terroristát, Oszama bin Ladent. Én aztán kiadom őt Bushnak Amerikába, akitől majd huszonöt millió dollárt kapok érte. A pénzből ajándékot veszek a mamámnak, a papámnak, a kishúgomnak és magamnak is, és boldogok leszünk, hogy gazdag lehet a Karácsonyunk. Köszöni Neked: Mirko" - derül ki a levéltitok megsértésének köszönhető hírből.


Megújult a tigriskert a fővárosi állatkertben     

Budapest, 2001. december 20. (MTI) - Új, korszerű, a réginél mintegy ötször nagyobb, majdnem 800 négyzetméteres kifutórendszer épült a veszélyeztetett nagyragadozók számára a Fővárosi Állat- és Növénykertben; a három részre osztható tigriskifutót csütörtökön adták át az intézményben.

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója az avatáskor elmondta: a 80 millió forintos beruházás építési munkálatait az idén szeptemberben kezdték el.

A program végrehajtásához jelentős támogatást, mintegy 24 millió forintot kaptak a Környezetvédelmi Alaptól céltámogatásként, a személyi jövedelemadó felajánlásokból befolyt pénz pedig 28 millió forintot tett ki. Ehhez hozzáadódott még az Állatkerti Alapítvány 25 milliós és a Mester Kiadó 5 millió forintos anyagi segítsége. Persányi Miklós szavaiból kiderült, hogy a Fővárosi Önkormányzat, az intézmény tulajdonosa nem járult hozzá a projekthez.

A főigazgató szavai szerint nem csupán arról van szó az új tigriskifutó kapcsán, hogy egy minden állatkert díszére váló létesítményt hoztak létre, hanem így már az állattartásról szóló szigorú jogszabálynak is megfelelnek.

Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter a tárca által támogatásra méltatott projektről szólva azt mondta, hogy az állatkert egy különleges sziget, amely még az elmélyült gondolkodásra is serkenti látogatóit.

Az új tigriskert három részre osztható, akár három vagy több állat elkülönítésére, vagy akár három különböző faj elkülönített tartására is megfelel. A kifutók mindegyikét négy méter magas kerítés, illetve villanypásztor veszi körül. Mindhárom kifutórészben egy-egy medence található, illetve a kifutókban talajcserét is végrehajtottak. A külső bemutatótermekhez három belső állattartó tér, egy elkülönítő, illetve számos zsiliptér tartozik.Az állatkert új tigriskertjét az intézmény nyolcéves Argun nevű hím tigrise mellett hamarosan egy Skóciából, Edinburgh-ból érkező - Lyes névre hallgató - nőstény is elfoglalja. A két éve megözvegyült Argun számára egy nemzetközi fajkoordinátor választotta ki a menyasszonyt.


A britek felfedezik "Ős-Potter"-jeiket     

London, 2001. december 21. (MTI-Panoráma) - "Nem. Hogwart varázsló iskolája, vagy valami ahhoz hasonló valóban nem létezik." Újból és újból ezt a felvilágosítást kénytelenek adni a brit turisztikai hivatalok a nagyszámú érdeklődőnek. Sok egyéb azonban igazán nem az írónő képzeletének szüleménye, amivel Joanne K. Rowling Harry Potter történeteiben találkozhatunk.

Varázsvesszők és mágikus italok, átkok és druidák - ezek a szigetország kulturális örökségének részei. Régészek, történészek és gyógynövények kutatói, akik eddig legfeljebb szűk szakkörökben találtak érdeklődésre vajákosságot kutató munkásságukkal, újabban a figyelem középpontjába kerültek.

Az angolok most megtanulják például, hogy őseik feltehetően már 26 ezer évvel ezelőtt varázsvesszővel hadonásztak. Walesben, a Paviland-magaslaton ugyanis egy sírban törött elefántcsont botokat találtak, amelyek - Ronald Hutton történész professzor szerint - varázsvesszők lehettek.

Mielőtt Harry Potter felkeresné Hogwart varázsló iskoláját, előbb egy fazékra kell szert tennie. Ez is "történelem": egyebek közt a római korból is fennmaradtak jelképek sokaságával ékesített fazekak. Ezekben a druidák - hasonlóan ahhoz ahogyan Miraculix az Asterix-faluban teszi - "varázsitalokat" kevertek, gyakran hallucináló hatásúakat. Némelyeket most újból felfedeznek. A fagyöngyöket, amelyeket Miraculix sarlóval vagdal szét, a rákos megbetegedések kemoterápiás kezelésénél a beteg szervezet ellenálló képességének erősítésére használják.

Harry Potter gyógynövény-professzora, Sprout azt állítja a koboldokról, hogy azok "lényeges alkotóelemei a legtöbb ellenméregnek". Mire Hermine hozzáteszi: "A koboldok kiáltása halált hoz mindenkire, aki meghallja". Ez régi angol néphit. A koboldok számlájára írható az is, hogy nem egy varázsló állítja magáról: képes repülni.

Julius Caesar úgy jellemezte a brit druidákat, mint titokzatos jövőbe látókat és gyógyítókat, akik azonban emberáldozatokat is megköveteltek. Akad történész, aki szerint Merlin, a brit "Ős-Potter" is druida volt - "olyan ember, aki birtokában volt az erdők tudásának". Állítólag a VI. század végén élt és a hagyomány szerint képes volt megjósolni a jövőt, állatokkal beszélni és félelmetes átkokat mondani.Átkok, amelyek mindenekelőtt a Harry Potter 4. kötetében játszanak szerepet, már a korai középkorban "tökéletes gyilkosságnak" számítottak, mivel nem hagytak nyomot maguk után. Angol lakóházak építésénél még a XX. század elején is befalaztak öreg cipőket, patkókat, babákat vagy vizelettel töltött üvegeket, hogy "mágikus villámhárítóként" védelmet nyújtsanak ártó szándékú átkok ellen.

Bizonyos vonatkozásban a druidák hasonlítottak David Copperfieldhez - mármint a mágushoz, nem pedig Dickens hőséhez -, de nem voltak olyan kifinomultak. A vaskos "varázskönyvek", akárcsak a hosszú szakáll és a magas kalap, nyilvánvalóan már régen is hozzátartoztak a varázsló "felszereléséhez", a kutatók feltevése szerint azonban csak elkápráztatásul szolgáltak. A varázskönyvekkel ugyanis az a bökkenő, hogy a druidák közül csupán igen kevesen tudtak olvasni. A kristálygömbnek is valószínűleg csak hatásvadász szerepe volt. A jövőbe pálcák, később pedig kártyák segítségével pillantottak be - olvasható a dpa összeállításában.


Átterelik a szürkemarha gulyát Bugacra     

Pusztaszer, 2001. december 21. (MTI) - Hetven magyar szürkemarhát terelnek át a Csongrád megyei Pusztaszerről Bugacra, a gulya pénteken hajnalban indult útnak. Szilágyi Gábor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója az MTI-nek elmondta: a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetből a másodfüves, azaz kétéves tinók a bugaci központi telelőhelyre vonulnak át.

Az igazgató elmondta: azért terelik át a marhákat, mert ezzel hagyományt akarnak teremteni, de az sem elhanyagolható, hogy ez fele annyiba kerül, mintha teherautóval szállítanák át őket.

A hatvan kilométeres utat a gulya és öt lovas hajtója két nap alatt teszi meg, várhatóan szombaton késő délután érkeznek téli szálláshelyükre. Útközben Petőfiszállás térségében áll meg hosszabb időre a gulya, itt éjszakázik a hajtóikkal együtt.

A ridegen tartott tinók júniusban kerültek Bugacról a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetbe, Pusztaszer település közelébe, ahol azok a természeti körülmények fogadták őket, amilyenben a fajta a XV. században kialakult.

- Az akkori átszállítás célja az volt, hogy az állatok súlyban gyarapodjanak, illetve "kezeljék" a gyepet természetvédelmi szempontból - mondta el Szilágyi Gábor.

Útja során a gulya keresztezte az E75-ös számú főutat, s erre az időre az utat a rendőrség mindkét irányból lezárta.


Tízezer látogató a nagykarácsonyi Mikulásnál     

Nagykarácsony, 2001. december 22. (MTI) - Szombattól január 7-ig zárva van a nagykarácsonyi Mikulás-ház; ünnepel és pihen a jóságos ajándékosztó is - tájékoztatta az MTI-t Feketéné Szabó Erzsébet, a Mikulásház vezetője.

Elmondta: november elejétől az utolsó adventi hét végéig több mint tízezer vendéget fogadott, s három és félezer levélre válaszolt a jóságos apó. Naponta három, népes gyerekcsoport, s családok tucatjai keresték fel.

Szegedről külön Mikulás vonat szállította hozzá az apróságokat, de voltak látogatói Belgiumból, Brazíliából, Olaszországból, Finnországból, Franciaországból és Ausztriából is.

A rövid pihenő után január második hetétől január 20- ig ismét naponta várja a kicsiket a Mikulás, de előzetes bejelentés alapján az év bármely szakában fogadja a látogatókat. Az előzetes számítások szerint egyébként az idén vendégcsúcsot ér el a Mikulásház: a látogatók száma január végére várhatóan megközelíti a tizenkétezret.

Az 1995-ben megnyitott Mikulásház és az egy évtizede működő Szeretet posta Európa-szerte ismertté tette a Fejér megyei falu nevét. A vendégjárásból azonban egyelőre nincs bevétele a községnek, mivel nincs szálloda, turistaszállás, s kicsi a falu vendéglátó kapacitása is.

A turizmus fejlesztésének első, apró lépéseként a katolikus egyházközség zarándokházat létesített a faluban, s a hírek szerint néhány vállalkozó is érdeklődik a helyi befektetési lehetőségek után.


Világrekorder össznyeremény a karácsonyi lottón Spanyolországban     

Madrid, 2001. december 22. (MTI) - A világon egyedülállóan magas össznyereményt mondhatnak magukénak azok a spanyol lottózók, akik eltalálták a karácsonyi sorsoláson, szombaton húzott számokat: összesen 263 milliárd pezetát (1,26 milliárd dollárt) nyerhetnek el.

A madridi San Idelfonso elemi iskola gyerekei élő tv-közvetítésben "énekelték ki" a győztes számokat, egyben elbúcsúztatva a pezetát mint pénznemet, mivel Spanyolország is áttér az euróra január 1-jétől.

Az El Gordónak (Kövér) nevezett lottójáték fődíjaként 300 millió pezetán (1,6 millió dollár) osztoznak a nyertesek. A nagy tét miatt az érdeklődés olyan hatalmas volt, hogy az előzetes becslések szerint akár 1700-an is követelhetnek részt belőle. A főnyereményt a 18 795-ös számot tartalmazó szelvényekkel vihetik el.

A 189 éves hagyományra visszatekintő El Gordo szelvényeiből a spanyol állami lottó és sportfogadási szövetség adatai szerint az idén a 42 milliós országban több mint százmilliót vettek, és átlagosan 41 dollárt költöttek a játékra. A karácsonyi lottó eredetét még 1763-ban, III. Károly király teremtette meg, mai formájában 1812 óta húzzák.


Karácsonyi "ágybabújás" autóban

London, 2001., december 23. - Minden negyedik brit a munkahelyi karácsonyi rendezvény után autóban szeretkezik - derült ki egy felmérésből. A brit hölgyek közül az északnyugat-angliaiak élvezik a szexet gépkocsikban a leggyakrabban, húsz százalékuk havonta legalább egyszer vagy ahányszor csak teheti autóban "bújik ágyba" valakivel.

A férfiak mezőnyét tekintve a délkelet-angliaiak a legügyetlenebbek az atós szexben: 18 százalékuk bevallotta, hogy kisebb-nagyobb testi sérülést szenvedett, miközben a megfelelő pozitúra kialakításán fáradozott a szűkös gépkocsiban.

Az autóban zajló nemi élet témáját körbejáró felmérést az internetes autós honlapok hálózata, az MSN Carview készítette. A Reuters a brit sajátságokat emelte ki belőle, de megjegyezte azt is, hogy a svédek a legbátrabbak: 31 százalékuk külön élvezi, ha a szerelmi "fészket" nyújtó autó forgalmas helyen parkol aktus közben.


Elhunyt a korcsolyaköszörű atyja

St.Paul, 2001. december 24. (MTI) - Elhunyt Arthur Peterson, a korcsolyaköszörű feltalálója. A 95 éves egykori mozdonyvezető prosztatarákban halt meg. Fia, Richard úgy emlékszik vissza, hogy édesapja egyik jégkorongozó unokájának akart kedveskedni, és ezért - próbaképpen - megélezte korcsolyáját.

Az ajándék bevált, a gyerek társainál sokkal jobban tudott siklani a jégen, ráadásul a megállás sem jelentett neki gondot.

Peterson gyorsan levédette a találmányát, majd nyugdíjazását követően kizárólag a korcsolyák köszörüléséből meggazdagodott.


Nemzetközi Űrállomás: pulykasült karácsonyra

Moszkva, 2001. december 24. (MTI) - A Nemzetközi Űrállomáson dolgozó három űrhajós pulykasülttel ünnepli a karácsonyestet.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) építésében és üzemeltetésében részt vevő 16 ország megegyezése szerint az űrállomáson évi 4 alkalommal tartanak ünnepnapot: megünneplik december 25-ét (ez tehát az űrben egynapos ünnep), január elsejét, április 12-ét (az első űrutazásnak, Jurij Gagarin repülésének az évfordulóját), és május elsejét - emlékeztetett az EFE hírügynökség.

Az ünnepi előkészületek jegyében az űrállomás lakói - az orosz Jurij Onufrienko és az amerikai Carl Walz és Daniel Burschy - hétfőn nem foglalkoztak kutatási programokkal, csak a napi rutinfeladatokat, és az esedékes egészségügyi ellenőrzéseket végezték el.

Este videótelefonos beszélgetést folytatnak a földi repülésirányító központban összegyűlt hozzátartozóikkal és barátaikkal, majd következhet az apró személyes ajándékok átadása, és a pulyka, amelyet az űrbéli étkeztetés amerikai és orosz szakértői erre az alkalomra készítettek elő.

Azt nem közölték a szakértők, milyen itallal lehet koccintani a Föld felszínétől mintegy 400 kilométerre lévő űrállomáson, de egy biztos: az orvosok szigorúan tiltják pezsgő fogyasztását a súlytalanság körülményei között.


Az újszülött neve: Karácsony

Róma, 2001. december 25. (MTI) - A Natalia keresztnevet adták annak az elhagyott újszülöttnek a mentősök, akit hétfőn találtak a vásárlók az olasz főváros egyik üzletközpontjának mosdójában.

Magyar fül számára az elhagyott kislánynak adott Natalia név nem érdekesebb, mint bármely más női név. Az olaszok számára azonban ez a névadás épp olyan, mint amikor Robinson Crusoe Pénteknek nevezte el a bennszülött fiút, akit pénteken szabadított ki egy másik bennszülött törzs fogságából - olaszul ugyanis "natale" a karácsony.

A 2,5 kilós kis Karácsonyt egy közeli kórházban megfelelő ellátásban részesítették, majd egy, a mentősök által hívott pap szentesítette a névadást.


Gatyás ölyv és kékes rétihéja: a tél madarai a Dél-Alföldön

Szeged, 2001. december 25. (MTI) - A Dél-Alföldön befagytak a tavak, a vetéseket betakarta a hó, kevés a táplálék, ezért a madarak elvonultak dél-európai és afrikai telelőhelyekre - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Madártani Egyesület Csongrád Megyei helyi csoportjának helyettes titkára.

A szén- és kékcinkék, őszapók, királykák itthon töltik a telet, csapatosan kóborolnak az erdőkben, kertekben táplálék után kutatva. Az állandó kóborlás rengeteg energiát emészt fel, és az utánpótlás hiányáért a kistestű madarak gyakran életükkel fizetnek.

Az ornitológusok madáretetők kihelyezésével próbálják pótolni a télen nehezen megszerezhető táplálékot, illetve a ragadozó madaraknak elhullott állati tetemeket tesznek ki, amiből bőségesen lakmározik a holló, az egerészölyv és a ritka rétisas is.

Számos olyan madárfaj létezik, amely kimondottan csak télen tartózkodik hazánkban: e madarak a szűkös körülmények között is megtalálják a megfelelő mennyiségű táplálékot. Ilyen a gatyás ölyv és a kékes rétihéja, amely a rendkívüli módon elszaporodott mezei pockokat tizedeli, valamint a szép rózsaszínes tollazatú süvöltő, amelynek jelenlétét messzire hangzó "tyü-tyü" hangja jelzi. A Csanádi-pusztákon sárgacsőrű kenderikék keresgélnek táplálékot csapatokba verődve: leginkább az elszáradt üröm magját kedvelik. Az északi kis sólyom az énekes madarak réme, mert Európa legkisebb termetű ragadozó madara elől gyors, fordulékony röpte miatt kevés madár tud elmenekülni.

A madarászok sajnálatára ritkán kerül szem elé a nagy őrgébics. Ez a madár fák, bokrok csúcsáról figyeli kiszemelt áldozatát. A nagy őrgébics jellemzője, hogy az elpusztított prédát, amely általában apró rágcsáló, egy tövisre szúrja fel. Nem egyszerre fogyasztja el az egészet, hanem később vissza-visszatér falatozni a maradékhoz.

A befagyott tavakról a Tiszára költöztek át a vízi madarak. A tőkés récék, kis bukók és kercerécék itt szerzik meg főleg kagylókból és apró halakból álló táplálékukat.


Génteszttel a "revolveres nagyi" nyomában     

Düsseldorf, 2001. december 26. (MTI-Panoráma) - Németország feltehetően legöregebb bankrablója után nyomoz génteszt segítségével a düsseldorfi rendőrség. Eddig már 35 idős - köztük egy 90 éves - hölgytől vettek génmintát - közölte a német szövetségi rendőrség szóvivője.

A tesztelt nyugdíjasok közül nem egy kifejezetten szórakoztatónak találta, hogy idős kora ellenére a rendőrség látókörébe került - erősítette meg a szóvivő a Neue Rhein/Ruhr Zeitung jelentését. A kilencen éves hölgy nevetve mondta: "Hihetetlen, hogy még ilyesmit feltételeznek rólam".

A tényállás viszont az, hogy Düsseldorfban egy "revolveres nagyi" néven elhíresült idős asszony pisztolyával sakkban tartva az alkalmazottakat kirabolt három bankot és összesen 55 000 márkát zsákmányolt.

Miután a rendőrség 10 ezer márka jutalmat tűzött ki a nyomravezetőnek és videofelvételt tett közzé az elkövetőről, ötven idős asszonyt jelentettek fel gyanúsítottként. A rendőrség valamennyit felkeresi, gondosan kihallgatja és vizsgálatot folytat tevékenységükről. A génteszt mellett valamennyiük alibijét és fizikai erőnlétét is vizsgálják.

A három bankrablás ugyanakkor nemcsak aggodalomra, hanem némi derűre is okot adott. Az egyik kirabolt bank kirakatában ugyanis a tett elkövetésekor óriási plakát volt látható, rajta ezzel a felirattal: "Tömje be a lyukakat nyugdíján!" - olvasható a hírügynökségek jelentésében.


Izrael legszegényebb városa: Jeruzsálem     

Tel-Aviv, 2001. december 26. (MTI-Panoráma) - Csaknem minden ötödik izraeli - több mint egymillió ember - a szegénységi küszöb alatt élt tavaly, a gyerekek közül pedig - az izraeli állami biztosítótársaság jelentése szerint - minden negyedik szegénységben élt.

A közölt statisztikai adatok 2000-re vonatkoznak, amikor az izraeli gazdaság több mint öt százalékkal növekedett.

A statisztikusok a palesztin felkelés miatt nem vehették számításba Kelet-Jeruzsálem arab lakosságát, amelynek többsége ugyancsak a szegénységi küszöb alatt él. A felmérés adatai szerint Jeruzsálem Izrael legszegényebb városa. A város lakosságának egyharmada ultra-ortodox, egyharmada pedig arab származású. A közzétett adatok szerint 2000 végén Izraelnek 6,4 millió lakosa volt - áll a dpa jelentésben.


Képet vásárolt a megrögzött képtolvaj     

Oslo, 2001. december 26. (MTI) - Példamutatón tért meg egy képtolvaj Norvégiában: képet vásárolt. Ha az igazságszolgáltatási szervek korábbi pere során kételkedtek a kééptolvaj Paal Enger Enger festészet iránti rajongásában, most mindenki meggyőződhetett szavahihetőségéről. A norvég nemzeti galéria biztonsági főnöke még gratulált is neki, amiért végre pénzt is hajlandó volt áldozni nemes szenvedélyére.

A 34 éves Paal Enger vesztét művészet-szeretete okozta: képlopásért töltött hat évet börtönben. 1994-ben a Lillehammer-i téli olimpia nyitó ünnepsége alatt egy cinkosa segítségével felmászott az oslói Nemzeti Galéria falán, betört egy ablakot és kevesebb mint 50 másodperc alatt leszedte a falról és ruhájába rejtette Edvard Munch híres képét, A kiáltást. Lélekjelenlétéből még arra is futotta, hogy Arséne Lupin módjára kis üzenetet hagyjon a következő gúnyos szöveggel: "Köszönet a rosszul szervezett biztonságért".

Zsákmányának azonban nem sokáig örülhetett, rövid idő alatt elfogták és ő a nagy megbánás perceiben bevallotta: nem ez volt az első félrelépése, ő lopta el 1988-ban a festő Vámpír című képét is.

Büntetését letöltötte, a börtönből a javulás ígéretével távozott és olyant cselekedett, amiért az ember fejlődésében kételkedők csak pironkodhatnak: elment egy árverésre és 29 norvég koronáért megvásárolt egy Munch-litográfiát.

Ha az igazságszolgáltatási szervek pere során kételkedtek Enger Munch-rajongásában, most mindenki meggyőződhetett szavahihetőségéről. Volt, aki most meg is hatódott képvásárlásától, így például a norvég nemzeti galéria biztonsági főnöke, akivel Enger az árverésről való távozásakor váratlanul összetalálkozott. Az illető úr meleg hangon gratulált neki, amiért végre pénzt is hajlandó áldozni nemes szenvedélyére. - Remélhetően nem lopott pénzzel fizetett.


Kutyából, macskából ne legyen bunda !     

2001. december 27. (MTI-Panoráma) - Az olaszországi élveboncolás-ellenes liga, a LAV megbízásából egy genetikai laboratórium megvizsgált két szőrmét - és megállapították, hogy kutyától származnak.

A szőrmék két nagy üzletláncban árusított kabátok kapucniját szegélyezték. A DNS-teszt által szolgáltatott, kétséget kizáró bizonyíték alapján a szervezet követeli a háziállatok szőréből készített termékek importjának és forgalmazásának betiltását.

A LAV aktivistái aláírásokat gyűjtenek és tüntetéseket szerveznek céljuk eléréséért, mert, mint mondják, minden évben körülbelül kétmillió háziállatot ölnek meg barbár módon. Az áldozatok gazdátlanná vált macskák, kutyák, de szép számmal vannak olyanok is, amelyeket éppenséggel szőrméjükért tenyésztenek, vagy elloptak tulajdonosaiktól. A szőrmékből divatkiegészítőket, gallérokat, szegényezéseket, táskákat, kesztyűbéléseket, játékokat készítenek.

Az Egyesült Államokban pár évvel ezelőtt a Human Society sokkoló hatású filmeket terjesztett, amelyek elborzasztó képeket tartalmaztak: henteskampóra akasztott kutyák, macskák, elvágott torkú, vérüket vesztő német juhászok voltak rajtuk. A felvételek többsége Kína, Thaiföld, Fülöp-szigetek, Dél-Korea speciális telepein készült. Amerikában akkor, főleg a film hatására, törvényt hoztak, amely megtiltja ezeknek a szőrméknek a behozatalát és árusítását is. Európában máig nincs ilyen törvény.

Olaszországban most valami azért megmozdult. A RAI átvette a Human Society dokumentumfilmét és a szőrmekereskedők szövetsége is közzétett egy nyilatkozatot, amely szerint nem elleneznek egy, amerikaihoz hasonló törvényt, mivel ez a gyakorlat "nagy kárt okozhat a szakma presztizsének".

Addig is, amíg a törvény megszületik, megteszik az első lépést, meglévő áruikon pontosan feltüntetik azok eredetét és összetételét. Eddig ugyanis ez sem történt meg, illetve, ha megtörtént is, igen hiányosan. A vevőt legtöbbször arról sem tájékoztatták a kis cédulák, hogy a termék "valódi bőrből", "természetes" vagy "szintetikus" szőrből készült.

Akadt olyan ismertető is, amely a vásárló tudatlanságára alapozott, kitalált fajokat tüntetett fel, sőt az is előfordult, hogy cinikusan az "ugató kutya" latinosított változatával, a "canis latrans"-szal vélték információs kötelezettségüket letudni - írja a Corriere della Sera.


Szlovákia: autósok vigyázat !     

Pozsony, 2001. december 27. (MTI-Panoráma) - Az eddigieknék sokkal szigorúbb bírságokra kell számítaniuk január elsejétől azoknak a szlovákiai utakon közlekedő gépkocsivezetőknek, akik megszegik a közlekedési szabályokat.

Az ország útjain évek óta egyre tarthatatlanabb állapotok uralkodnak, a baleseti statisztika egyre riasztóbb. A márkás gépkocsik sokasodásával arányosan nőtt az életveszélyes "közúti kalózok" száma, azoké, akik gyakorlatilag semmilyen szabályhoz nem igazodnak, és egy sajátos szemlélet jegyében közlekednek. "Minél menőbb a kocsim, annál többet engedhetek meg magamnak" - vallják már a "középkategóriások" is.

Az ilyen "menők" rendszerint háromsávos útként használják a kétsávos utakat: és az útszélre, rosszabbik esetben az árokba kényszerítik azokat, akik betartják a szabályokat.

Az ország gépkocsiparkja olyan amilyen, az utak pedig az adott gépkocsiállomány számszerű adataihoz és műszaki képességeihezképest alkalmatlanok az adott terhelésre. Pénz híján alig épülnek új utak. Pénz híján a meglevőket alig javítják. Ha egy fontos forgalmi jelzőtáblát valakik ellopnak és ócskavasként értékesítenek - ez bizony előfordul -, új tábla (pénz híján) sokszor csak hetek múltán kerül a helyére.

Kevés a rendőr - és, állítja a sajtó, a kevés rendőr között sok a korrupt. A törvényhozó meglehetősen tétova: évek óta nem tudja magát elszánni például arra, hogy kötelezővé tegye a fényszóró nappali használatát. A honatyák csak most, közvetlenül a karácsonyi ünnepek előtt szentesítették az elhatározást, hogy a jövő év októberétől fényszóróval kell közlekedni. Igen, de csak a következő év márciusáig. Aztán megint fényszóró nélkül, majd októbertől márciusig megint fényszóróval...

A január elsejétől hatályos szigorításokra aligha került volna sor akkor, ha az állami kocsikban utazó politikusokat az elmúlt időszakban nem érte volna számos baleset. Az államfő, a miniszterelnök, több miniszter és magasrangú közhivatalnok kocsija roncsolódott össze. Halálesetek is előfordultak, a megkülönböztetőjelzéssel közlekedő járművek előjogai azonban nem sokat változtak.

Hogy változni fognaka január elsejétől hatályos szigorítások nyomán a szlovákiai utakon uralkodó állapotok, azt csak remélni lehet. Mindenesetre hasznos, ha a külföldről érkező is tudja: aki 40 km/per óra sebességgel lépi túl az adott szakaszon megengedett maximális sebességhatárt, az 7 ezer korona (40 ezer forint) bírságot fizethet és egy évre bevonhatják a jogosítványát.

A sebességhatár "mérsékeltebb túllépéséért", vagy egyéb szabálysértésért 2 ezer koronáig terjedő helyszíni bírság róható ki. Ha a gépkocsivezetőnél 1 ezrelék alkoholszintnél többet mérnek, az 15 ezer koronáig terjedő bírsággal büntethető és két évre bevonhatják az illető jogosítványát. Ha az alkoholszint ez alatt van, de kimutatható, a pénzbírság 10 ezer koronáig terjedhethet és egy évre vonható be a jogosítvány. Ha a gépkocsivezető az alkoholszint megállapításának bármilyen módját megtagadja, azt a rendőrség a úgy könyveli el, hogy erős alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság állapotában van, ezért két évre búcsút mondhat a jogosítványának és 15 ezer koronája is bánhatja.

Ezenkívül még számos más közlekedési kihágás jár majd az eddigieknél szigorúbb következményekkel. Vezess óvatosan: a jelszó sohasem volt annyira megszívlelendő, mint amennyire újévtől lesz Szlovákiában.


Nővédelmi korbácsolás Szaúd-Arábiában - "zaklatások" miatt     

Dubaj, 2001. december 27. (MTI) - Szaúd-Arábiában 137 szaúdi és öt külföldi fiatal férfit korbácsoltak meg nők "zaklatása" miatt. Az Al-Rijad című lap csütörtökön számolt be az esetekről.

Az újság idézte az ítéletek végrehajtásáért felelős szerv figyelmeztetését is, miszerint a visszaesőkre újabb megkorbácsolás, sőt börtön vár.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet 2001-es jelentésében rámutatott, hogy a konzervatív sivatagi királyságban folytatódott az emberi jogok súlyos megsértése - jelentették a hírügynökségek.


Önrepülő kisrepülő     

Washington, 2001. december 29. (MTI-Panoráma) - Önmagától a levegőbe emelkedett egy kisrepülőgép az Egyesült Államokban és két órai "ide-oda repdesés után" lezuhant, miután kifogyott a benzine.

Az ötven évvel ezelőtt gyártott Aeronca Champion típusú gép roncsait csütörtökön találták meg Kalifornia állam területén - jelentette pénteken a dpa. A rendőrségi közleménye szerint a gép lakatlan terültre zuhant Napa megyében.

A Champion tulajdonosa elmondta, hogy az egyik propelleren dolgozott, amikor a gép hirtelen megindult, majd - pilóta és utas nélkül - a magasba emelkedett.

A helyi légügyi hatóság igazgatója, Walt Smith a sajtónak nyilatkozva a valaha is hallott legkülönösebb repülésnek nevezte az esetet, amely - mint fogalmazott - "bekerül a repülés történetébe".


Több mint másfél évszázada kipusztultnak hitt növényt találtak     

Sydney, 2001. december 29. (MTI) - Ausztráliában több mint másfél évszázada kipusztultnak vélt növényre találtak. Bob Makinson botanikus bejelentette, hogy 50 csokorra való két méter magas Asterolasia Buxifoliát fedezett fel a Blue Mountains vidékén, Sydneytől 80 kilométerre nyugatra.

Valójában már tavaly rábukkant az aranysárga, csillag alakú virágot hozó növényre, de problémái voltak a fajta meghatározásával, mivel az újabb kiadású botanikus könyvek nem is tartják nyilván. Makinson egyik kollégája végül DNS-vizsgálat segítségével megállapította, hogy a másfél évszázada kipusztultnak hitt Asterolasia Buxifoliáról van szó.

Ezt a növényt első ízben 1830 körül azonosította Allan Cunningham brit botanikus a Blue Mountains vidékén. Most Makinson talált rá újból egy völgyben Hartley közelében, mindössze néhány kilométerre eredeti lelőhelyétől.

A Blue Mountains vidékén egyébként hét évvel ezelőtt rábukkantak a krétakorban elterjedt "Wollemi" erdei fenyőre is, amelyről úgy tudták, hogy már ötven millió éve kipusztult - olvasható a hírügynökségi jelentésekben.


Varrótűk - tűpárna helyett a kebelben     

Varsó, 2001. december 29. (MTI) - Két éven belül másodszor találtak mammográfiai vizsgálat alkalmával női mellben varrótűket egy lengyel kisvárosban. A délkelet-lengyelországi Stalowa Wolában (kárpátaljai vajdaság) egy nyugdíjas nő keblében fedezett fel a műszer öt varrótűt.

Az orvos meglepődésénél csak a hölgyé volt nagyobb. Az asszony úgy véli, hogy a tűk jó 45 éve kerülhettek jelenlegi helyükre. Elmondása szerint apját vadorzáson kapta rajta az erdész, rálőtt és megsebesítette. A vérezve hazaérkező férfi láttán a kislány annyira megijedt, hogy átbukfencezett a tűpárnán, de nem is észlelte a fájdalmat, amikor a tűk mellébe fúródtak. Soha nem okoztak neki panaszt, s az orvos szerint nincs is szükség eltávolításukra, mert a sebészi beavatkozás csak fölöslegesen elcsúfítaná a tűs nő keblét.

Az első hasonló esetre két éve derült fény Stalowa Wolában. A szóban forgó hölgy varrónő volt, aki szokása szerint az éppen nem használt varrótűket kötényébe dugdosta. Néha olyan lendülettel, hogy azok belefúródtak a mellébe. Nem okoztak gyulladást, és a nő nem is tudott létezésükről.

A mellben kevesebb az idegvégződés, és ezért kevésbé is érzékeny, mint más testrészek. Ha a szokásosnál is zsírosabb, lazább felépítésű, megtörténhet, hogy tulajdonosa egy ilyen balesetnél egyáltalán nem érez fájdalmat. Különösen, ha a baj stresszhelyzetben történik, és az illetőnek amúgy is alacsony a fájdalomérzékelési küszöbe - mondják a szakértők.


Az olasz utcalányok tisztességes ajánlata     

Róma, 2001. december 31. (MTI) - Rómában árengedménnyel várják az örömlányok az euró bevezetése és az ebből fakadó esetleges áremelkedések miatt aggódó ügyfeleiket.

Az örök város prostituáltjai 2002. január 1-jétől az eddig szokásos 300 ezer lírás (155 eurós) tarifa helyett alig több mint 290 ezer lírát, azaz 150 eurót kérnek majd a szolgáltatásaikat igénybe vevő férfiaktól.

Az örömlányok szerint az árengedmény elégedetté teszi az ügyfeleket, és így az ő munkájuk is könnyebb.


Szilveszteri körkép a terrorcselekmények árnyékában     

New York/Berlin/Róma, 2001. december 31. (MTI) - A szeptember 11-i terrorcselekmények ellenére több százezer embert várnak a hagyományos szilveszteri partira a New York-i Times Square-re. A több mint három hónappal ezelőtt történtek rányomják bélyegüket az óév búcsúztatására és az újév köszöntésére.

Este hat órakor szerte a városban megszólalnak a harangok. "Ünnepelni akarunk, de nem tudjuk elfelejteni azt, ami történt" - jelentette ki Robert Esposito, a szervezőbizottság elnöke.

A rendezők arra számítanak, hogy mintegy 500 ezer ember vesz részt az ünnepségen. A biztonsági intézkedések azonban minden korábbinál szigorúbbak. A kézitáskákat és a hátizsákokat betiltották, a rendőrök sugárzásmérőkkel járőröznek.

A legfrissebb jelentések szerint a Central Parkban tervezett hagyományos tűzijátékot lemondták, hogy minél több rendőrt vezényelhessenek át a Times Square-en zajló szilveszteri parti felügyeletére. Annak lemondásáról ugyanis a rendezők szerint szó sem lehet, erre mindeddig csak kétszer, 1942-ben és 1943-ban, a második világháború idején került sor.

A terrorcselekmények és általánosságban a válsághangulat némiképp az európai ünnepségeket is befolyásolják. Berlinben a Brandenburgi kapu körül rendezendő szilveszteri partira mindazonáltal több mint egymillió vendéget várnak, akik nemcsak az óévtől, hanem a német márkától is búcsúznak. A rendezők Németország legnagyobb szilveszteri ünnepségére és felettébb hangos mulatozásra számítanak, mivel hírek szerint a németek utolsó márkáikat tűzijátékra, petárdákra költötték.

Németország pénzügyi "fővárosában", Frankfurtban az újévvel együtt jelképesen az eurót is köszöntik. Pontosan éjfélkor Ernst Welteke, a szövetségi bank elnöke egy üveg pezsgő társaságában adja át az első euróbankjegyet Hans Eichel pénzügyminiszternek. A legfőbb attrakció azonban egy 15 méter magas eurószobor leleplezése lesz.

Olaszországban az előzetes felmérések szerint jóval visszafogottabb lesz az ünneplés, mint korábban. Egy legutóbbi közvélemény-kutatásból az tűnt ki, hogy az olasz polgárok több mint 20 százaléka otthon, szűk családi körben, legfeljebb egy üveg pezsgő társaságában tölti a szilvesztert.

Számos olasz családnál a rendkívül gazdag szilveszteri vacsora azonban változatlanul elmaradhatatlan. Éjfél után pedig a lencse fogyasztása szinte kötelezőnek számít, akkor ugyanis az újévben minden bizonnyal pénz áll a házhoz.

A lencse mellett szilveszter éjszakáján a hagyományok szerint a vörös alsónemű, a vörös harisnya, vagy legalábbis egy vörös hálóing is kötelező, a vörös szín ugyanis nemcsak bizsergető látvány, hanem az olaszok szerint a szerencsét is vonzza.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...