Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 02

( 2001.)

 

A bőre fölött is

Gyűrű papírpénzből

Különös ékszerdivat hódít Kölnben: valódi papírpénzből készülnek gyűrűk. A gondos hajtogatással előállított papírpénzgyűrűk a legkülönbözőbb pénznemekből készülnek - dollárból, jenből, stb. -, és ott sorakoznak a drágakövekkel kirakott nemesfém gyűrűk mellett egy kölni ékszerüzlet kirakatában. A pénzgyűrűkhöz mellékelt használati utasítás arra figyelmezteti a kedves vevőt, hogy ékszerét ne viselje kézmosáskor, mert szétmállhat - olvasható a dpa jelentésében. (MTI)


Bértárgyalás Kazahsztánban

Kézigránáttal ment fizetéséért egy kazah férfi, hogy meg is kapja. Az 52 éves Viktor Beljajevnek már 950 dollárnyi bérrel és egyéb juttatással tartozott munkáltatója.

Mivel a sorozatos ígérgetés ellenére is rendre üres maradt a zsebe, fogott egy kézigránátot, és túszul ejtette a Namys nevű geológiai cég főnökét azzal fenyegetőzve, hogy felrobbantja.

Így is többórás tárgyalásba telt, míg végül megkapta a jussát - közölte a kazah belügyminisztérium szóvivője. Hozzátette, hogy a gránátos bérharcost vállalata kimerült állapotára való tekintettel hazaküldte - jelentette a Reuters. (MTI)


Olaszos műveltség

Szerintük a balkánhoz tartozunk

Kolombusz Indiát akarta megtalálni, helyette pedig Amerikát fedezte fel. Az ANSA olasz hírügynökség még nagyobb szenzációra lelt anélkül, hogy ki kellett volna mozdulnia Rómából: felfedezte Magyarországot a Balkánon.

A hírügynökség most nyitotta meg Balkán című Internetes honlapját (www.ansa.it/balcani). A valóban balkáni országok között ott szerepel Magyarország és Románia is. Elegendő ráklikkelni a "Balkáni planéta" feliratra, hogy minden kételyt eloszlassunk: ott láthatóak az országok, nemzeti zászlóikkal is megjelölve.

Az MTI római tudósítója kíváncsi volt arra, hogy tévedés történt-e, avagy csak arról van szó, hogy az elmúlt évtizedekben felcseperedett nemzedék elnyomtatott földrajzkönyvből tanult az iskolában. Egy telefonhívás nyomán kiderült Magyarország és Románia "ezer szállal kötődik" a balkáni térséghez, mind történelmileg, mind politikailag, ezért logikus, hogy ugyanazt a közös térséget alkotják: a balkáni térséget.

De hát nem vagyunk a Balkán része - kötözködött a magyar tudósító, mire a hírügynökség egyik szerkesztője kifejtette, hogy Románia a balkáni félszigeten van, Magyarország pedig félig. További kőkemény érvként hozta fel, hogy magyarok laknak balkáni országokban is. Erre a magyar újságíró megpróbált másként érvelni: mi lenne, ha Itáliát, mondjuk, ibériai országnak neveznénk. Nem - hangzik a válasz -, Itáliát mediterrán országnak minősítik, ezt az olaszok nem tartják sértésnek, bennünket se bántson tehát a "balkáni" jelző - mondta az olasz kolléga vigasztalásul. (MTI)


Az olaszok nemi életébe is beleszól a tévé

Az olaszok szokásai a paplan alatt is átalakulni látszanak: Itália felnőtt lakossága egyre kevésbé él nemi életet az esti órákban, inkább reggel hajszolja a testi örömöket.

A "Donne qualitá della vita" (Nők, az élet minősége) elnevezésű egyesület felmérése szerint a több mint kétezer megkérdezett 43 százaléka vallotta be, hogy a szexet reggel 7 és 8 óra között szereti. Vagyis megszűnt a hagyomány, hogy este 22 és 24 óra között induljon útjára a gyönyör. Pusztán 27 százalék maradt meg ennél a szokásnál. A futottak még kategóriába tartoznak a vacsora előtt, 18 és 19.30 között szeretkezők (15 százalék), valamint a 9 százalékot képviselő kilengők, akik ebéd előtt és után (de nem helyette vagy közben) kedvelik a testi szerelmet. Pusztán 7 százalék azoknak az aránya, akiket éjfél és hajnal között késztet cselekvésre a nemi vágy.

Az esti szerelem elmaradásáért a szakértők egyértelműen a televíziót okolják. Európai más részein ez már régóta így van, csak a taljánok számára jelent újdonságot, hogy a képernyő ilyen mértékben képes elvonni őket kedvenc foglalatosságuktól. Maurizo Costanzo népszerű televíziós műsorvezető beszélgető műsora a ludasok közül is az első: túl sokat beszélnek benne a szexuális és pszichológiai kérdésekről, annyira, hogy közben az olasz nézők libidója kihuny aznap estére. (MTI)


Ki mit talál, nem azé

75 ezer dollárt kapott 640 ezerért egy clevelandi férfi, aminek mégis nagyon örülhet.

A 640 ezer dollárt ugyanis találta az utcán: a pénz egy páncélozott pénzszállító autóból egyszerűen kipotyogott. A 38 éves Mark Morant azonnal magához vette a három zsákot, de csak két nappal később szolgáltatta vissza a pénzt a jogos tulajdonosnak. Ezért aztán az FBI - az Egyesült Államok szövetségi nyomozóhivatala - ellenezte, hogy Morant megkapja a páncélautós cég időközben kitűzött 75 ezer dolláros jutalmát. Az FBI úgy vélte, hogy a szerencsés megtaláló nyilvánvalóan hosszasan vívódott azon, miként tűnhetne el nyomtalanul a 640 ezer dollárral.

Morant azzal magyarázta késlekedését, hogy hiába próbálta már másnap elérni telefonon az érintett bank tisztségviselőit, egyikkel sem sikerült beszélnie. Mivel azonban két nap múlva sértetlenül szolgáltatta vissza a pénzt a banknak - a zsákok felbontatlanok voltak -, az FBI végül mégsem ellenezte, hogy Morant megkapja a jutalmat, bár a férfi szándékait illetően fenntartotta kételyeit.

A páncélautós cég ugyanakkor bejelentette, hogy további 10 ezer dollárral jutalmazza azt a férfit, aki látta Morant, amint összeszedte az utcán heverő pénzt, és személyleírást adott róla a rendőrségnek - jelentette a Reuters. (MTI)


Ctvrthrst - csupa mássalhangzós cseh szórekorder

Összesen kilenc betűből áll az a leghosszabb cseh szó, amely csupa mássalhangzóból tevődik össze. Ezt a kitüntető címet, amely a minap került be a cseh rekordok könyvébe, az akadémiai nyelvészek döntése alapján a "ctvrthrst" (olvasd: cstvröthröszt) szó kapta, amelyet magyarul "negyed maroknyi"-nak lehetne fordítani. A "ctvrthrst" a nyolc betűből álló "scvrnkls" (olvasd: szcvröklsz) szótól vette át a pálmát, amely magyarul azt jelenti "összementél". "A "ctvrt" (negyed) számos cseh szó előtagja, ezért az újonnan képzett szóösszetételt - bár nem várható, hogy gyakran fogják használni - elfogadta a szakmai bíráló bizottság" - jelentette ki Ludmila Uhlírová nyelvész.

A cseh tudományos akadémia anyanyelvi intézetének kimutatása szerint a leghosszabb cseh szó 31 betűből áll: nejnevykrystalizovávatelnejsími (legkevésbé sem kikristályosíthatóak). Ez a szó 1997-től szerepel a szókincset összegyűjtő adatbankban. Korábban a 26 betűből álló "nejneobhospodarovatelnejsí" (gazdaságilag legkevésbé gondozható) szócskát tartották a leghosszabb cseh szónak. (MTI)


Moszkvai csigavész beszűkült szex miatt

Már csak néhány év, és Moszkvából és környékéről eltűnnek a csigák - állítják a Lomonoszov egyetem kutatói, akik negyedszázada folyamatosan figyelemmel kísérik e gerinctelenek helyi populációját.

A moszkvai tudósok megállapítása szerint az utóbbi időben katasztrofálisan lecsökkent a csigaállomány az orosz főváros parkjaiban és zöldterületein, s ennek elsősorban nem is a környezetszennyezés az oka, hiszen a puhatestűek viszonylag gyorsan tudnak alkalmazkodni a változó életkörülményekhez. A szakértők szerint a gond a csigák szexuális életével van, pontosabban azzal, hogy a betonrengetegben az utak által darabokra szabdalt csiga-élettér belterjességet okoz. A zsebkendőnyi zöldterületekre szorult puhatestűek szaporodási lehetősége erősen beszűkül, s nincs lehetőség a vérfrissítésre. Ennek nyomán az egyes parkokban szinte csak "azonos kaptafára készült" csigákat látni: házuk azonos színezetű és rajzolatú. A tudósok jóslata szerint az uralkodó populáció egy idő után az adott területről kiszorítja a vetélytársakat.

Moszkva és városiasodó környéke csigaállományát így a degeneráció, vagyis a teljes pusztulás fenyegeti, s ez igaz a többi orosz nagyvárosra is. (MTI)


Leborotválják a hegyeket

Az északnyugat-kínai Lancsou, a világ egyik legszennyezettebb levegőjű városa arra kényszerül, hogy leborotválja hegyeit - azt reméli ugyanis, hogy így egy kis többletlevegőt juttathat 2,5 millió fulladozó lakosának.

"Lancsou olyan, mint egy ajtó és ablak nélküli szoba, amelyben dohányoznak, és még huzat sincs, hogy kivigye a füstöt" - jellemezte a helyzetet az AFP riporterének Jü Hsziung-hu, a helyi környezetvédelmi iroda vezetője. A Jangce által átszelt ipari város országos szinten évek óta a légköri környezetszennyezés élén áll, gyakran eléri a táblázat csúcsát jelentő 500-as értéket. Jü szerint nem lenne rosszabb Lancsou helyzete a többi kínai városénál, ha nem vennék körül hegyek. Csakhogy egy valóságos természetes fal határolja 2-8 kilométeres sávban a folyó két partján. Bár a hegyek igen közel vannak a városhoz, legtöbbször eltűnnek a füstfelhőkben.

Bűnbaknak a 150 méter magas Tacsingot nevezték ki. Már korábban legyalultak belőle 30 métert, de belátható időn belül teljesen el kell tűnnie, hogy beengedje a széláramlatokat a völgybe, és egy kicsit könnyítsen az atmoszférán. A munkálatok jelenleg állnak, mert sírokba ütköztek, és a folyóparti lakosság nem akarja, hogy megzavarják a holtak álmát. De Jü szerint a város végrehajtja a tervet, a hegy helyén pedig egy 200 hektáros villanegyed fog állni. (MTI)


Figaro itt, Figaro ott - de nem Malajziában

Súlyos fodrászhiánnyal küszködik Malajzia, és immár jelentős importra szorul, hogy lakosságának haja ne nőjön gondozatlanul hosszúra.

A borbély lassan olyan ritka az országban, mint a fehér holló. Tavaly csupán Kuala Lumpurban - a fővárosban - és Penang tartományban legkevesebb harminc fodrászatot kellett bezárni szakemberhiány miatt. A Reuters jelentése szerint a malájokat nem érdekli a borbélykodás, nem éreznek érdeklődést Figaro hivatása iránt, ezért aztán az Indiai Borbélyok Malajziai Szövetsége "importengedélyt" kért a kormánytól 2500 külföldi fodrászra.

Az ügylet mielőbbi jóváhagyására sürgeti a kormányt az egyik malajziai fogyasztói szervezet elnöke, aki szerint egyetlen hónap késlekedés is további borbélyüzletek bezárását okozhatja - jelentette a Reuters. (MTI)


Póktömeggyűlés-rejtély Austráliában

Immár tudósok próbálják megfejteni, hogy miért özönlötte el Ausztráliában egy igen ritka és mérges pókfajta egy családi ház kertjét.

Az egérpókok nem sokkal az után kezdtek hemzsegni a Sydneytől északra fekvő Newcastle városában lévő kertben, hogy új család költözött a házba. A háromgyermekes Osbornék döbbenten észlelték, hogy valóságos pókszőnyeg borítja a pázsitot. Még azt a fimon ropogást is hallani, ahogy a hadakozó pókok két "karmukat" egymásba mélyesztik - mondta az egyik családtag.

Ezek a pókok annyira ritkák, hogy eddig ellenszérumot sem kísérleteztek ki mérgükre Ausztráliában. Osbornék - gyerekeik védelmében - már leglább 120 pókot öltek meg, a tudósok pedig 65-öt fogtak be. Mint mondták, még sohasem láttak ekkora "póktömeggyűlést", és azt sem értik, miért csak és éppen Osbornék kertjét választották az egérpókok "fesztiváljuk" helyszínéül - jelentette a Reuters. (MTI)


Arckrém rothadó uszadékfából

Vízben jó ideje rothadó uszadékfából készít újfajta arckrémeket és más kozmetikumokat egy japán energiaszolgáltató cég.

A vállalat sokat próbálkozott azzal, hogy valamiképpen hasznosítsa a vízerőműveinek gátjai előtt összegyűlő fahordalékot, ám csak mostanra derült ki, hogy a legjobb megoldás, ha arckrémalapanyagot nyer ki belőle. A vízben jó sokáig ázó fából nyert vegyület ugyanis remekül pótolja a bőr vízveszteségét.

Az energiaellátó vállalat kezdetnek évente 100 millió jen értékben kíván eladni az uszadékfa alapanyagú kozmetikumokból, és nem tart attól, hogy ne bírná alapanyaggal, ha az újdonság túlzottan kapós lenne - jelentette a Reuters. (MTI)


Mexikóváros belföldi időeltolódása

Mexikóváros nem fog igazodni az országos nyári időszámításhoz - jelentette be a mexikói főváros polgármestere annak ellenére, hogy Mexikó többi részén várhatóan átállítják majd az órákat. Így Mexikó lenne az első olyan ország a világon, amelynek fővárosa és más részei között "időeltolódás" alakulna ki.

A polgármester azzal indokolta döntését, hogy Mexikóváros lakosságának 75 százaléka egy közvélemény kutatás során ellenezte az átállást - jelentette a Reuters.

Mexikóban egyébként nem csak a fővárosiak zúgolódnak az óraátállítás miatt, de eddig csak a főváros jelentette be hivatalosan, hogy dacolni fog a még csupán négyéves hagyománnyal. A lakosság szerint vajmi csekély a 600 millió dollárnyi energiamegtakarítás, az nem érzékelhető az életszínvonalon. Ugyanakkor többségüknek elege van abból, hogy a gyerekekbe az óraátállítás után jó darabig alig tud reggelente lelket verni, ősszel pedig még sötétben kell iskolába küldeni őket. Sokan azzal is érvelnek, hogy megsínyli a szexuális életük az óraátállítást, mivel nem jut idejük egy manyanerónak nevezett - magyarul reggeli gyorsot jelentő reggeli pásztorórára, illetve pár pásztorpercre. (MTI)


Interkontinentális palacsintasprint

Új rekord született az interkontinentális palacsintasprinten: a 24 éves amerikai Lisa Spillman 58,1 másodperc alatt tette meg serpenyővel - abban pedig egy palacsintával - a 380 méteres távot. Ezzel csaknem teljes fél másodpercet javított a hagyományos palacsintasütős futóverseny eddigi legjobb idején.

A verseny azért interkontinentális, mert Amerikában, a Kansas állambeli, 17 500 lelkes Liberalban, és Nagy-Britanniában, Olney településen rendezik meg minden évben. Eredete a XV. századra nyúlik vissza - és természetesen a brit városkába. A fáma szerint egy háziasszony, aki éppen palacsintát sütött, nem akart elkésni az esti miséről, viszont az utolsó palacsintára való tésztát sem akarta veszendőbe hagyni. Ezért aztán a templom felé futtában sütötte meg.

A versenyt 1950-ben rendezték meg először - és csak Olney-ban. Amerikában is hallották azonban a hírét, és a kansasi Liberalnek annyira megtetszett a sportág, hogy versenyre hívta ki Olney menyecskéit. Az eddigi állás 26:24 Liberal javára. (MTI)


Átzuhanná a hanghatárt

Az ejtőernyősök számára is lélegzetelállító magasságból, világrekordnak számító 40 ezer méterről kíván a földre zuhanni-ereszkedni egy volt ausztrál katona.

A 37 éves Rodd Millner egy héliummal töltött hőlégballonnal akar a Föld légkörének és a világűrnek a határához emelkedni, ahonnan a tervei szerint űrhajós ruhában veti majd le magát a mélybe. A világhírnévre vágyó, jelenleg egy éjszakai klubban kidobó emberként dolgozó Millner az ausztrál AP vasárnapi jelentése szerint két és fél óra alatt juthat el a világűr szélére, a visszaút a Föld-felszínre azonban már csak tíz percig tart majd. Elképzelése szerint hét percnyi szabadesés után oldja ki ernyőjét. Ha a repülés sikerül, akkor az ausztrál férfi különleges, nyomáskiegyenlítővel felszerelt szkafanderében 1800 kilométer/órás sebességet fog elérni zuhanás közben, és így az első olyan ember lesz, aki szabadesés során átlépi a hangsebességet. Millner az extrém sportteljesítmények kedvelője, mint mondta, mindig tisztelte azokat az embereket, akik kitolták az élet határait. Az élet, véleménye szerint arra való, hogy kihívásokat teremtsünk magunknak, és azokat mindenáron leküzdjük, persze nem felelőtlen vakmerőséggel, hanem úgy, hogy tudásunk is kiteljesedjen.

A hihetetlen kísérlet előkészítésében tudósok segítették Millnert, aki megjegyezte: arról még nincs senkinek tapasztalata, hogy egy ilyen esést képes-e kiállni az emberi szervezet. (MTI)


Hosszabb, mint tudták, a kínai nagy fal

A kínai nagy fal ötszáz kilométerrel hosszabb, mint azt eddig feltételezték.

Kínai tudósok ugyanis falmaradványokra bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy a védőfal egészen a kínai atomkísérletekről elhíresült Lop Nur térségéig (Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület) nyúlt északnyugaton. Ezek szerint a nagy fal teljes hossza 7200 kilométer - jelentette az Új-Kína hírügynökség. Szakértők szerint a Kína északnyugati részében talált falmaradványokkal sem teljes még a nagy fal hossza, mivel az keleten egészen a tengerig húzódott. (MTI)


Halott férje spermájával termékenyítenek meg egy cseh asszonyt Prágában

A Csehországban eddig példa nélkül álló orvosi beavatkozást az elmúlt héten engedélyezte egy prágai bíróság. Bírósági döntésre az ügyben azért volt szükség, mert Csehországban csak abban az esetben engedélyezett a mesterséges megtermékenyítés, ha azzal az érintett nő férje írásban is egyetért. A férfi leukémiában halt meg, de mielőtt kemoterápiás kezelésnek vetette volna alá magát, egy prágai kórházban spermát adott le megőrzésre - csakhogy nem csatolt hozzá írásos szándéknyilatkozatot. Az asszony férje elhunyta után azonnal kérte a mesterséges megtermékenyítést, de azt az orvosok a hatályos törvény miatt nem tudták végrehajtani. Ezt követően fordult az özvegy a bírósághoz.

"A nő férje intézetünkben akkor adott spermát, amikor még élt. Ez tudatos döntés volt, s ezzel gyakorlatilag a mesterséges megtermékenyítéssel is egyetértett, ahogy azt a törvény megköveteli" - jelentette ki Miroslav Kadlec, a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó prágai intézet igazgatója. Kadlec szerint a bíróság döntés precedenst teremtett, ám nyilvánvaló, hogy bizonyos problémákat is rejt magában. Cseh szakértők szerint ugyanis a döntés megkérdőjelezi azt az etikai tételt, hogy minden újszülöttnek két szülője kell, hogy legyen. Ebből kifolyólag Csehországban törvény tiltja a nem férjezett, egyedül élő és leszbikus nők mesterséges megtermékenyítését. (MTI)


Síerkölcsrendőrség Iránban

A rendőrbrigád feladata nemes: meg kell akadályoznia, hogy nők és férfiak érintkezhessenek egymással a Teherán környéki sípályákon. A Kajhan című teheráni napilap beszámolója szerint a síerkölcsrendőrség az iráni fővárostól nyugatra lévő Dizine sípályáin kezdte meg működését. Az újítás - jóllehet szigorúnak tűnik, mégis - enyhítést jelent, ugyanis korábban a nőket és a férfiakat teljesen különválasztották a pályákon. Most viszont együtt siklanak - mondta a rendőrség egyik tisztségviselője magyarázatként. A síerkölcsrendőrök rendszeresen járőröznek a pályákon, és elsősorban a fiatalabb korosztályt figyelik árgus szemmel.

Teherán környékén több sípálya van, délkeletre és délnyugatra is, ahova immár két éve a jómódú teheráni fiatalok a hétvégeken és az ünnepnapokon is kijárnak - jegyezte meg az AFP. (MTI)


Vakon és féllábbal a világ tetejére

Egy vak és egy féllábú hegymászó is megpróbál feljutni a világ tetejére, a Mount Everestre az idei tavaszi szezonban, amely májusban ér véget.

A 32 éves amerikai Erik Weihenmayer az első vak ember, aki - egy tízfős amerikai csapatban - megpróbálkozik a 8850 méter magas "világcsúcs" megmászásával. A féllábú kísérletező neve Baba Munindra Pal, aki hat indiai hegymászóval együtt vág neki a Mount Everestnek. Ő biztosan nem lesz világelső, mivel 1998-ban már járt egy féllábú - illetve egyik lábára művégtagú - férfi a világ tetején az amerikai Tim Whittacker személyében. Említésre méltó még a koreai Kim Hong Bin próbálkozása: mindkét keze hiányzik, mégis nekivágott tavaly októberben a Mount Everestnek. Ő azonban 7300 méteres magasságban kénytelen volt visszafordulni - jegyezte meg a Reuters.

Eddig összesen 984-en mászták meg a világ legmagasabb hegycsúcsát, amelyre az új-zélandi Sir Edmund Hillary és a nepáli Tenzing Norgay serpa (hegyi vezető) jutott fel először - 47 évvel ezelőtt. (MTI)


Beszélő cigarettás doboz készült

Angol mérnökök beszélő cigarettás dobozt fejlesztettek ki, amely minden egyes kinyitásnál figyelmezteti a dohányost, hogy a nikotin káros az egészségre.

A beszélő cigarettás dobozokat integrált áramkörrel, mikrocsippel és minihangszóróval látják el - olvasható a New Scientist című tudományos folyóirat legújabb számában. Valahányszor a dohányos felnyitja a dobozt, egy hang - a mindenkori beprogramozás szerint - figyelmezteti: "Ebbe belehalhatsz!". A figyelmeztetés mellett beprogramozható temetéseket kísérő gyászzene is.

A beszélő cigarettás dobozt a dél-angliai High Wycombe székhelyű Molins cég mérnökei szabadalmaztatják. A Molins gépalkatrészeket szállít az angol dohányiparnak - emlékeztetett az AFP jelentése. (MTI)


Órás félkarú rablók

Órával szerelik fel a félkarú rablókat Ausztrália egyik tagállamában, hogy a játékosok kevésbé veszítsék el realitásérzéküket.

Az órákon kívül Victoria államban kötelező lesz több természetes fényt engedni a játéktermekbe, hogy ezzel is jobban kötődjenek a valós világhoz a játéktól megmámorosodok. A rendelkezés szerint július elsejéig kell ellátni órával minden játékautomatát az államban.

A közelmúltban egy felmérés arra világított rá, hogy Ausztráliában a szerencsejáték - és ezen belül az automaták világa - jelentős szerepet játszik az elszegényedésben és a hajléktalanok számának növekedésében. Ausztráliában egyre több ember kerül az utcára amiatt, hogy mindenét elveszíti. A szerencsejáték ugyanakkor komoly adóbevételhez juttatja mind az adott államot, mind pedig a szövetségi kormányt - jegyezte meg az AP. (MTI)


Lecsapott a guillotine-os betörésgátló

Guillotine-os betörésgátlót szerelt fel konyhája ablakára egy trinidadi férfi. A szerkezet lecsapta a szomszéd lány kezét.

A 17 éves Ann Marie Hall - helyi lapértesülések szerint - azt vallotta, hogy ennivalóért próbált bemászni a konyhaablakon. A guillotine csuklójánál metszette le az egyik kezét, amelyet az orvosok 12 órás műtéttel visszavarrtak ugyan, de nem tudják megmondani, hogy a lány tudja-e majd valaha is újból használni.

A guillotine-os háztulajdonos, Brent Hall - aki csak névrokonságban áll áldozatával - korábban már többször tett panaszt a rendőrségen azért, mert betörtek otthonába. (MTI)


A lopott sírkő szerencsét hoz

Lopott sírkövektől várják szerencséjüket a balszerencsés és ugyanakkor babonás lottózók Malajziában.

A főváros, Kuala Lumpur egyik muzulmán temetőjéből történetesen huszonnégy sírkő tűnt el nyomtalanul az elmúlt két esztendőben - ellopták és eladták őket balszerencsés lottózóknak.

A Malay Mail című lap jelentése szerint elsősorban kisgyermekek sírkövei tűntek el szőrén-szálán, mert a lottózók hozzájuk fohászkodnak, hogy a jövőben segítsenek eltalálni szelvényeiken a nyertes számokat. Malajziában egyébként rendkívül népszerűek a különböző szerencsejátékok. Ha pedig elmarad a nyeremény, akkor a szenvedélyes lottózók gyakran médiumhoz fordulnak segítségért vagy éjszakánként temetőket látogatnak, hogy a halottak szellemeitől kérjenek tanácsot - írja a dpa. (MTI)


Levágják a cár körmét

Sebészi beavatkozásra szánták el magukat az orosz államvasutak: levágják "a cár körmét" a Moszkva-Szentpétervár pályán, vagyis kiegyenesítik a csaknem 700 kilométeres pálya kanyargós szakaszát.

A hagyományok szerint másfél évszázaddal ezelőtt I. Miklós cár jelölte ki a nyomvonalat úgy, hogy vonalzóval húzott egyenest Moszkva és Szentpétervár között - csak éppen a fenség körme kicsit átlógott a líneán, s a ceruza megugrott. Az uralkodónak állítólag senki sem merte észrevételezni e kis ügyetlenséget, s ezért a vasútépítők híven követték a cár ujjának vonalát.

A valóságban azonban műszaki okai voltak a pálya kanyarulatainak, ugyanis 150 évvel ezelőtt még megoldhatatlan akadályt jelentettek a nagyobb emelkedők és lejtők, ezért kényszerültek kerülőre a vasút építésénél. Most azonban, amikor már hetente egyszer több mint kétszáz kilométeres sebességre képes szuperexpressz is közlekedik a pályán, alig négy óra alatt gyűrve le a Moszkva-Szentpétervár távolságot, időszerűvé vált a kacskaringók felszámolása. A nyárra 4,5 kilométerrel rövidítik meg a két város közötti távolságot, így természetesen ezzel kurtítják a menetidőt is. A korszerűsítés legalább egymilliárd rubelbe kerül az előzetes becslések szerint. (MTI)


Bármikor összeomolhat a Machu Picchu

Bármelyik pillanatban összeomolhat az ősi inka citadella, a Machu Picchu - állítják japán geológusok.

A perui Andokban 2550 méteres magasságban lévő építmény - amely a világörökség része, és Latin-Amerika egyik legismertebb turisztikai látványossága - mozog, és földcsuszamlás fenyegeti. A japán tudósok számításai szerint havonta egy centimétert süllyed a Machu Picchu alatti hegy hátsó lejtője, ami igen gyors mozgásnak számít. A geológusok egyelőre nem tudják megmondani, hogy pontosan mikorra várható az építmény katasztrófája, de mostantól ennek kiszámítására összpontosítanak, és megpróbálnak megoldást találni arra, hogy miként lehetne megmenteni az ősi inka vallási központot - adta hírül a New Scientist magazin. (MTI)


Mellplasztika és honvédelem

Mi köze van az esztétikai sebészetnek a bakteriológiai háborúra való felkészüléshez? Első megközelítésben azt mondanánk, hogy semmi.

A nagy-britanniai Salisbury-kórház esztétikai sebészetének páciensei mégis jelentős segítséget adtak - igaz, erről mit sem tudva - a bakteriológiai háborúval kapcsolatos katonai kutatásoknak: azzal, hogy felvarratták mellüket.

A The Guardian című brit napilap beszámolója szerint ugyanis a mellplasztika közben eltávolított bőrdarabokat a kórház (évi 17 ezer fontos, azaz nagyjából 7 millió forintos áron) eladta "tesztek elvégzésére", kísérletezésre a brit Védelmi Kutató Intézetnek.

A londoni védelmi minisztérium utóbb azzal mentegetőzött, hogy a teszteket "kizárólag védelmi célból végezték". (MTI)


Internetes posta - halál után is

Aki már életében szívesen küldözget e-maileket, az elintézheti, hogy elektronikus postáját halála után is továbbítsák.

Az "Utolsó gondolatok" honlap (finalthoughts.com) lehetővé teszi az előfizetőknek, hogy betároljanak elektronikus üzeneteket, amelyek haláluk után eljutnak majd a világ minden részébe rokonaikhoz és barátaikhoz.

Ez nem morbid tréfa - állítja a kaliforniai Todd Michael Krim. A 31 éves jogásznak Los Angeles és London közötti repülőútján támadt a halál utáni internetes posta megszervezésének gondolata. A gép ugyanis légörvénybe került, és őt halálfélelem fogta el. Cikáztak agyában a gyötrő gondolatok: "Ki törődik majd Jini kutyámmal, ha lezuhanok? Tudják-e vajon a szüleim, hogy mennyire szeretem őket? Ugyan milyen temetést tervez majd nekem a család?"

Todd ezek után otthagyta munkahelyét és web-oldalt nyitott mindazok részére, akik "gyakorlatiasan elő akarják készíteni a halálukat". Előre intézkedhetnek olyan dolgokról, mint a végrendelet szövege, a temetés lebonyolítása. Nyolcvan országból eddig már több mint 12 ezren jelentkeztek.

A kliensnek nincs más dolga, mint kijelölni egy családtagot vagy barátot, aki elhalálozás esetén azonnal értesíti a web-oldalt. Erre az összes e-mailt, amelyeket az elhunyt betárolt elektronikus aktatáskájába, elküldik a címzetteknek. Az előfizetők azonban nem elégszenek meg az írásbeliséggel. Krim már az idén video- és audio e-maileket is felkínál majd, hogy ügyfelei egyidejűleg búcsúzhassanak el hang és kép segítségével - olvasható a dpa jelentésében. (MTI)


Beszédes kukák Spanyolországban

Számítógépesítéssel beszédessé teszik a kukákat Barcelonában a város vezetői, hogy a szemétbegyűjtés olajozottabban folyjék.

Mind a 18 ezer barcelonai kukába mikrochip kerül. A szemétbegyűjtők kézi számítógépükön a kukák "jelentéseiből" értesülhetnek arról, hogy mennyire vannak tele a szemetes ládák, mikor ürítették őket legutóbb vagy, hogy már ideje lenne újrafesteni őket.

A kukakomputerizálással Barcelona optimalizálni akarja a begyűjtési útvonalakat, illetve a kukások munkáját - jelentette a Reuters. (MTI)


Kereszthalál

Kivágják a horogkeresztet az erdőből. 60 méter kiterjedésű horogkeresztet vágnak ki egy német erdőből, pontosabban több tucat olyan fát, amely eltérő színe miatt egy hatalmas horogkeresztet mintáz felülnézetből.

A szvasztikus erdőrész Berlintől 100 kilométerre északra, Zernikow kisváros közelében van. Még 1938-ban ültette horogkereszt alakzatban az örökzöld fenyők adta környezetüktől szezonálisan elütő, ősszel sárgára váltó vörösfenyőket Adolf Hitler egyik lelkes rajongója. A náci jelképet csak minimum 300 méteres magasságból lehet észrevenni, a földön kirándulók nem érzékelik.

A 18 méter magas erdőrészlet a Reuters hírügynökség fotójának köszönheti a végét: a brit hírügynökség légifényképe megjelent a környék lapjaiban és közfelháborodást váltott ki. Ezért aztán az állami erdőgazdálkodás emberei láncfűrészeikkel nekikezdtek a fák kivágásának. Földtulajdoni vita miatt azonban nem az egész horogkereszt, hanem csupán a fele, mintegy 25 fenyő vágható ki, de a brandenburgi környezetvédelmi minisztérium szóvivője szerint ennyi is elég a probléma rendezéséhez - jelentette a Reuters. (MTI)


Európai hímtagfelmérés

Elkészült a passzentosabb gumióvszerek gyártása végett végzett átfogó európai hímvesszőfelmérés német kiegészítése. A német férfiak az európai középmezőnyben helyezkednek el méreteiket tekintve - tárta fel az Esseni Egyetem és a Pro Familia német családsegítő alapítvány. A Kölnben ismertetett tudományos eredmények szerint izgalmi állapotban a német átlaghímtag pontosan 14,48 centiméter hosszú és 3,95 centiméter széles. A hosszúsági, illetve rövidségi szélsőértékek: 10 és 19 centiméteresek.

A dpa német hírügynökség jelentéséből nem világlik ki, hogy más európai nemzetek férfitábora milyen méretekkel van felruházva. Az Európai Unió egyébiránt 17 centiméter hosszúságban és 5,6 centiméter szélességben szabta meg a szabványos gumióvszer paramétereit. A felmérés németországi részét egy esseni urológián végezték, ahol 111 férfiról vettek méretet. A Pro Familia alapítvány szóvivője hangsúlyozta, hogy korábbi hasonló vizsgálódásoktól eltérően ezúttal nem a kísérleti alanyok "önbevallására" támaszkodtak, hanem orvosi alapossággal, "idegenkezűleg" vették le a méreteket laboratóriumi körülmények között.

A hímvesszőmustrán az is kiderült, hogy nincs egyenpénisz, szinte mindegyik lemért hímvesszőnek megvan a maga "arculata", és "saját profilt" mutat erektált állapotban - fogalmazott a dpa. A felmérés megbízói közölték, hogy a mérési eredményeket az európai gumióvszer-gyártók rendelkezésére bocsátják "barlangos testhezállóbb" óvszerfazonok kialakítása céljából. Mivel a fiatalkorúaknál még növésben van a pénisz, számukra a szabványosnál valamivel kisebb, "kamaszkonfekciós" ifigumi gyártását ajánlják. (MTI)

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...