Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 03

( 2001.)

 

A tokhalak nem tudnak rendesen úszni

A brit kormány végre felfedte, hogy miért tűntek el a tokhalak az Északi-tengerből: nem tudtak elég jól úszni.

A kormány a sajtónak adott, Tokhal tények című tájékoztatójában így fogalmazott: "A tokhalak nem túl jó úszók, ezért könnyen fennakadnak a halászhálókon."

A szakértői vélemény elkészítésébe besegítettek a brit mezőgazdasági és halászati minisztérium szakemberei is. A jelentés behatóan foglalkozott a tokhalszex elemzésével is, forrásként megemlítve, hogy a brit kormány haltudósai 18 éven át tanulmányoztak egy Doris nevű tokhaldámát, amely azonban szintén kimúlt a múlt hónapban - jelentette a Reuters. (MTI)


Magyar szürkeállomány

A magyarok ismét valami értékeset adhatnak a világnak. A rák elleni küzdelem jelentős állomása lehet, hogy Leszlauer Zoltán győri magánvállalkozó találmánya. Leszlauer egy rák-detektort talált fel, amely gyorsan és pontosan határozza meg a rosszindulatú daganat helyét. A műszer egy 2 mm-es átmérőjű szonda, melynek végében az érzékelő egyelőre csak a testfelszínhez közeli tumorfejlődést jelzi. (MTI)


Megbilincselhetik az utasokat Swissair járatain

Lebilincselőek lesznek a svájci Swissair légikisasszonyai: január 1-től az erőszakoskodó utasokat joguk lesz az ülésekhez bilincselni.

A műanyag bilincs használatát ugyan nem szorgalmazzuk, de elfogadjuk, ha a légiszemélyzet, megtámadása esetén ehhez a megoldáshoz folyamodik, és meg fogjuk védeni bilincset használó alkalmazottainkat a bíróságon - mondta a Swissair szóvivője.

Tavaly 502 esetben erőszakoskodtak utasok a személyzettel a svájci légitársaság járatain, ami csaknem kétszeres növekedés 1996-hoz képest, amikor 286 esetet jegyeztek fel. A nevezett időszakban ugyanakkor 9-ről 14 millióra nőtt az utaslétszám.

Az engedetlenségek egyharmada alkohol fogyasztásához kapcsolódik, további egyharmadának pedig a dohányzási tilalom az oka. A szexuális támadások és a nemi erőszak igen ritka - idézte a Reuters a szóvivőt. (MTI)


Hatásos gyógyszer a tömjén

A templomba járók jól teszik, ha mélyen lélegeznek, amikor karácsonykor tömjénfüst terjed szentmise közben a templomhajókban. Európában évszázadokon át gyógyítottak tömjénnel, Indában és a Közel-Keleten ma is ezt teszik.

Az iparilag fejlett nyugati országokban ma már csak szakrális értéket tulajdonítanak neki, az ApothekenPraxis szaklap szerint viszont egyes német orvosok ismét gyógyítanak vele.

A tömjéngyanta a cytokin nevű hordozóanyag kifejlődését gátló boswellia savat tartalmaz. A cytokinnak szerepe van különböző betegségek, így az asztma, reuma és bizonyos agydaganatok kialakulásában.

A szaklap legújabb számában közölt egyik írás szerint műtét előtt hét napon át boswellia kivonattal kezelték azokat az agytumoros betegeket, akiknél ödéma fejlődött ki. A kezelés hatására az ödéma visszafejlődött, egyes esetekben akár 30 százalékkal is, bár a daganat változatlan maradt - áll a dpa jelentésében. (MTI)


Kell-e fülvédő a brit katonának?

A brit hadsereg népszerű katonazenekarai és kiképző őrmesterei megsértik a munkahelyi zajártalomról és a környezetvédelemről szóló törvényt. Legalábbis ezt állítja a védelmi minisztérium közegészségügyi illetékese, aki szerint a katonazenekarok hangereje és a kiképző őrmesterek dobhártyarepesztő parancsai túllépik a megengedett decibelek számát és veszélyeztetik a katonák hallását.

John Spellar, a fegyveres erőkért felelős védelmi államminiszter bejelentette, hogy a védelmi tárca zenészek bevonásával munkabizottságot hozott létre a probléma tanulmányozására. Az említett két törvényből megtudható ugyanis, hogy a munkahelyeken 90 decibel a zaj megengedett felsőértéke.

A védelmi illetékesek szerint, bár az őrmesterek a kiképzések során jelentős zajt okoznak a parancsszavak ordítozásával, de a fegyverek állandó ropogása vagy a rézfúvósok folyamatos játéka nagyobb veszélyforrást jelent a fülnek, mint egy-egy rövid parancs elhangzása. A fegyverropogás viszont a csata velejárója, a katonazenekarok pedig semmivel sem hangosabbak a civil zenészekénél - érvelnek.

A brit törvények arra kötelezik a munkaadókat, hogy a zajártalomnak kitett, a 90 decibelnél hangosabb környezetben dolgozó alkalmazottaikat megfelelő védőöltözettel, zajszigetelő fülvédővel lássák el. A munkacsoport arra keresi a választ, hogy egészségük megőrzése érdekében fel kell-e szerelni fülvédővel a gyalogsági ezredek katonáit és a rezesbandák tagjait. (MTI)


Brunei szexrendőrség

Brunei szultánságban gyakran előfordul, hogy a fanatikusan vallásos Polaroid fényképezőgépekkel felszerelt sexrendőrség éjszakánként megrohanja a szállodákat, átnézi a vendégek névsorát és megpróbálja megállapítani, hogy közülük ki vesz éppen részt illegális találkán. Azután felmennek a gyanúsnak tartott vendégek szobájába, és rájuk törik az ajtót.

Mint az AP hírügynökség emlékeztet rá, az ázsiai-csendes-óceáni gazdasági együttműködés szervezete (APEC) csúcstalálkozóját Bruneiban, egy olyan országban tartotta, ahol a szervezet 21 tagállama közül talán a legszigorúbbak az erkölcsi előírások.

Brunei kőolajban rendkívül gazdag kis területű szultánság, amelynek mindössze 320 ezer lakosa van. Az országban a nem házasságban élő muzulmánok közti nemi érintkezés törvénytelen, ráadásul szeszesitalt is tilos árusítani Brunei területén. A külföldi látogatók 12 doboz sört, és két palack erősebb szeszesitalt hozhatnak be, de étteremben csak úgy fogyaszthatják el, ha az alkoholt teának tüntetik fel.

a brunei-i szervezők már az APEC csúcstalálkozó előkészítésekor közölték, hogy a tanácskozás idejére sem fogják felfüggeszteni a szexre és az alkoholfogyasztásra vonatkozó szigorú előírásokat.

Bruneiben a nők színes fejfedőt és virágmintás ruhát hordhatnak, de a muszlim törvények alapján tevékenykedő rendőrség tagjainak joguk van berontani a magánházakba és a hotelekbe, hogy leleplezzék a nem házastárs muzulmán férfiak és nők viszonyát.

A szeretkezés közben tetten ért párokat a brunei-i szexrendőrség a sebtében magukra kapott hiányos öltözékben lefényképezi, a felvételek pedig megjelennek a helyi újságokban. Az először tetten érteket rendszerint pénzbírságra ítélik, a visszaesőket börtönbüntetésre. (MTI)


Megnyitott a Hotel Jég

Kizárólag jégből és hóból épült szálloda nyílt meg Kanadában, és már vagy ezer vendég előre foglaltatott magának jégvermet - bár többségük csupán egyetlen éjszakára.

A Hotel Cidri névnek is megfelelő szálloda Québec közelében van. 250 tonna jégből és 4500 tonna hóból készült remek kilátással a Szent Lőrinc-folyóra és a Montmorency vízesésre, amely nagyobb, mint a jóval híresebb Niagara. A szállodában minden bútort jégből faragtak, ablaküvegei is természetesen fagyott vízből vannak. Egy jégágy egy éjszakára 150 kanadai dollárba (mintegy 30 ezer magyar forintba) kerül, a vendégek zöme az Egyesült Államokból ruccan fel. Az árban már benne van a reggeli is, meg egy jó vastag hálózsák. A Hotel Cidriben jégágytakaróként állati prém dukál - jelentette a Reuters.

A szállodában a hőmérséklet természetesen állandóan fagypont alatt van, különben nem csak a jégből készült bár vendégei áznának el, hanem még a színjózanok is. (MTI)


Kínai vécéforradalom: vége a veremkimerítésnek

Évszázados vécéhagyomány ért véget Pekingben: utoljára ürítették ki a reggeli ürülékbegyűjtők az egyszemélyes közvermeket.

Az ünnepélyes aktus manuális módszerrel történt, pontosan úgy végződött, ahogy egy évszázaddal ezelőtt kezdődött. A hatfős "küblibrigád" fahordócskákkal és merőkanalakkal felfegyverkezve ürítette ki az utolsó telített ürülékvermet.

A szakemberek azonban nem maradnak kenyér nélkül. A kínai angolvécé-forradalom még nem győzött teljesen Pekingben. A köztoalettek többségéből, jó pár lakóháztömbből, turistaszállókból nem szennyvízcsatornába, hanem fertőtlenítő tartályokba pottyannak a "nagy dolgok, és a tartályokat régi jó veremürítők mentesítik terhüktől, de nem merőkanalakkal, hanem szippantós kocsikkal - jelentette a Reuters. (MTI)


Cukorbeteg-barát kutyák

A kutyák rendelkeznek azzal a képességgel, hogy figyelmeztessék a cukorbetegeket, mielőtt azoknak veszélyesen leesne a vércukor szintje és kómába kerülnének. Ez derül ki brit tudósoknak a British Medical Journalban nemrég megjelent tanulmányából.

A liverpooli egyetemi klinika és a Wansbeck General Hospital kutatói tanulmányukban leírják, hogy mit tapasztaltak három cukorbeteg asszony kutyája, Natt, Susie és Candy viselkedésében. Mindhárom állat ugyanis gazdájánál hamarabb ismeri fel, hogy mikor süllyed kritikus szintre a vércukra.

A The Times ismertetése szerint Natt, a hároméves retriever még a csukott ajtón át is megérzi, amikor a hálószobában alvó gazdáját kóma fenyegeti. Ilyenkor a ugat és kaparja az ajtót, hogy felébressze az alvót és csak akkor nyugszik meg, ha a gazdi állapota már stabilizálódott. A hét esztendős korcs, Susie is felébreszti éjjel 47 éves gazdáját hasonló esetekben. Candy viszont ilyenkor egy szék alá bújik, és onnan csak akkor jön elő, ha a kritikus helyzet megoldódott.

Az nem világos, hogyan érezhetik meg a vércukorszint süllyedését a kutyák. Lehet, hogy szaglásuk segítségével észlelnek valamit, esetleg izzadságszagot. "Hajlunk azonban arra, hogy ezt a jelenséget a kutyáknak általában tulajdonított hetedik érzéknek tudjuk be" - írta tanulmányában az angol kutató csoport vezetője. (MTI)


Mississippi-átúszás - hosszában

Martin Strel szlovén hosszútávúszó a Duna tavalyi végigúszása után idén a Mississippin akar felállítani új világrekordot.

Eddig még senki sem úszta végig a 3779 kilométeres távot az amerikai folyón - közölte Strel a ljubljanai sajtóértekezleten, ahol bejelentette szándékát. A Mississippi hosszában való átúszásával Strel megjavítaná saját rekordját is, amelyet tavaly nyáron állított fel. A Dunán leúszva a fekete-erdei forrástól a Fekete-tengerig 3004 kilométert tett meg.

A 46 éves Strel júliusban szándékozik vízre szállni a Mississippi Minnesota állambeli forrásánál, és 70 nappal később New Orleansnál akar partra mászni. A Dunát 59 nap alatt úszta végig.

A vállalkozás egymillió dolláros költségének fedezésénél nagyobb problémát jelent számára saját biztonságának szavatolása a folyóban, amelynek bizonyos szakaszain alligátorok és kígyók leselkedhetnek rá. A Mississippi-rekordra való felkészülésként a szlovén gitártanár négy órát úszik naponta. A Dunán 10 kilót veszített testsúlyából, holott a szokásosnál háromszor többet evett. Sikerének titka a napi egy liter vörösbor, amely nélkül - állítja - képtelen lenne bírni a tempót. (MTI)


Japán kalózakciót indít

Japán hadat üzen a kalózoknak, ám ezúttal a hagyományos tengerieknek, nem pedig a CD, videokazetta hamisítóknak.

A felkelő nap országa lapjelentések szerint arra törekszik, hogy megállapodást kössön a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségével (ASEAN) arról, hogy hajókat küldhessen a délkelet-ázsiai vizeken tevékenykedő kalózok ellen létesült nemzetközi járőregységekbe. Bár egy ENSZ konvenció értelmében minden országnak jogában áll a nyílt vizeken tevékenykedő kalózokat felkutatni, lapjelentések szerint Japánban nincs hatályban olyan törvény, amely megengedné, hogy az ország tengerészeti hatóságai külföldi hajókat ellenőrizzenek.

Ez idáig a parti őrség hirosimai akadémiáján külföldi hallgatókat képzett ki a kalózok elleni harcra, de most számítani lehet rá, hogy a parlament törvényeket fogad el japán hajók kalózellenes járőrökben való részvételéről.

A nemzetközi tengerhajózási hatóság jelentése szerint 2000 januárja és szeptembere között 294 kalóztámadás történt. Ez 114-el több mint az előző évben. (MTI)


Az orosz barnamedvék Finnországba emigrálnak

Mézesmancs, Erdők büszkesége, Nagyember, Bölcs nem ismernek határokat. A barnamedvék, mert őket illeti a szibériai és a finn népi hagyomány ezekkel a nevekkel, tömegesen vándorolnak ki Oroszországból finn területekre.

A nagy medvevándorlás okaira egyelőre nincs tudományos válasz, csak különféle feltételezések láttak napvilágot - írja a Corriere della Sera. A szakemberek egy része szerint az állatok a nagy tűzvészek, az erdők pusztulása, a murmanszki körzet nagyfokú szennyezettsége miatt keresnek maguknak új területet. Más kutatók úgy vélik, hogy a medve az üvegházhatás áldozata. A téli időszak késése, az átlaghőmérséklet emelkedése, a természet ciklusainak megváltozása egyre északabbra kényszeríti az állatokat.

Bármi legyen is az ok, tény, hogy az Oroszország és Finnország határánál elterülő erdőkben élnek a barnamedvék a legnagyobb koncentrációban. Míg az egész világban - minden változatukat beleértve - sincsenek többen 150 ezernél, a finn erdőkben a hivatalos statisztikák szerint ezeregyszázötven példány él. A 150-375 kilogramm súlyú Ursus Arctus naponta képes húszezer kalóriát elfogyasztani. Alapvetően vegetáriánus: gyökerekkel, különböző növényekkel, bogyókkal táplálkozik, de ha nagyon éhes, nem veti meg a rénszarvas húsát sem. Mivel rövidtávon akár 60 km/órás sebességgel is képes rohanni, igen veszélyes ragadozó. Beszűkült élettere miatt a barnamedve 100 év óta először ezen a vidéken emberhalált is okozott. Az éhező állatok éjszakánként rendszeresen látogatják a falvakat, és jobb híján a kukákat kutatják át. (MTI)


Rémület táplálta az utassztrájkot

Sztrájkba léptek egy repülőgép utasai Argentínában, Buenos Aires Ezeiza repülőterén. Az akcióban mintegy százötvenen vettek részt.

Az utasok "fel nem ülősztrájkjukkal" nem olcsóbb repülőjegyeket követeltek, hanem egy másik repülőt. Az eredeti géptől ugyanis nagyon elment a kedvük, mivel a start közben elromlott a repülőgép sebességórája, a pilóta pedig csak vészfékezéssel tudta megállítani a gépet közvetlenül a felszállópálya vége előtt. Az igen erőteljes fékezés miatt a fedélzeten lévők halálra rémültek, ráadásul végig kellett nézniük, ahogy a malőr után a repülőgép fékbetétjeit cserélik a szerelők.

A 150 utast sztrájkja végül is sikeres volt: más járatokon utazhattak Buenos Airesből Bogotába - jelentette a Reuters. (MTI)


Munkanélküli kóstolókutyák és -macskák

Kenyér nélkül maradt több száz kóstolókutya és macska Nagy-Britanniában.

Foglalkozásukat tekintve álomállásuk volt, ugyanis nekik kellett zsűrizniük az új kutya- és macskaeledeleket a Friskies gyárban. Az üzemben 217 kutya és 331 macska dolgozott, akiknek biztosítva volt a napi betevője. Mivel a cég úgy döntött, hogy bezárja angliai részlegét az állatok munkanélküliek lettek.

Jobban jártak viszont francia kollégáik Amiensben, a Friskies franciaországi ízlelés központjában, amely most központi szerepet kap a cég kutyaeledel-fejlesztő kutatásaiban. A cég emberi alkalmazottai szerint az állatok nagyon élvezik az új eledelek tesztelését. Néhány eb és macska olyannyira lelkesen vetette bele magát munkájába, hogy félő, elhízik - mondta Susan McKay fejlesztési menedzser a Daily Express című lapnak. (MTI)


Legyen a segítő is milliomos!

Csak idő kérdése, hogy mikor torkollik perbe a Legyen ön is milliomos nevű játékban egy nyertes játékos és az őt helyes válasszal kisegítő barát, rokon, ismerős viszonya - véli egy ír jogász.

A világ számos országában igen népszerű kvízjátékban - ha valaki nem tudná - a játékosok három segítséggel is élhetnek, és ezek közül az egyik lehetőség a telefon: felhívhatják egy ismerősüket, aki feltételezésük szerint tudja a helyes választ az adott kérdésre. Eddig még nem tudni olyan esetről, hogy a besegítő részt követelt volna magának a nyereményből. Ward McEllin jogász szerint erre az illetőnek előzetes megállapodás nélkül nincs is jogalapja. Az idő azonban nem a békességnek dolgozik - véli McEllin. Feltevését igazolja, hogy Írországban jó néhány lottónyeremény per fordult elő az utóbbi években. A perlekedésnek azzal lehetne elejét venni, ha a játékosok írásos megállapodást kötnének egymással a majdani nyeremény elosztásáról.

Írországban egyébként 1 millió ír font a maximálisan nyerhető összeg, azaz több mint 300 millió magyar forint. Ezt eddig senki se kasszírozhatta be. Nagy-Britanniában viszont már akadt olyan, aki megnyerte az 1 millió angolfontos főnyereményt, ami 420 millió magyar forintot ér. (MTI)


Sztárbivaly temetése

Háromnapos gyászt és dísztemetést rendez kollégájának, egy sztárbivalynak egy thaiföldi filmsztár.

Bin Banloerit - így hívják a férfi színészt - igen hálás a vízi bivalynak, mert neki köszönheti eddigi legnagyobb kasszasikerét. A 32 esztendős bivaly elsősorban nem szerepének művészi átélésével, hanem szokatlanul hosszú, három méteres szarvaival vonzott sokakat a mozikba. Az állat természetes módon múlt ki, de a színész szerint nem távozhat úgy, mint a közönséges vízi bivalyok, mivel oly sokat tett a filmért. "Nélküle a bevétel nem érte volna el az 1,6 millió dollárt - idézte Banloeritet a Reuters.

A bivalyt fehér lepellel takarták be a buddhisták - embereknek kijáró - temetési szertartása szerint. Teteme előtt a thai opera kedden gyászelőadással tisztelgett. (MTI)


Metrós masszázs

Megmasszíroztatja utasait a héten a párizsi metró, méghozzá ingyen.

Az utasokat nem spontán módon, egymással masszíroztatják - mármint a zsúfoltság miatti összepréselődéssel -, hanem hivatásos masszőrökkel. Ajándékmasszírozásban négy állomáson részesülhetnek az utasok, az akció hétfőn kezdődött és péntekig tart.

A párizsi metró üzemeltetője, a RATP cég szóvivője elmondta, hogy a masszírozással szeretnék a mindig rohanó és ideges utasokat pár percnyi lazításra bírni. A szalonok csak déltől este hatig várják klienseiket, nincsenek egész nap nyitva, viszont az utasok nyolcféle masszázs közül választhatnak.

Az első fecskék szerint nagyon kellemes az újítás, bár kissé rövid ahhoz, hogy valóban sokkal jobban érezhetné magát valaki tőle. Hogy milyen hosszú sorok kígyóznak a metróállomások masszázsszalonjai előtt, arra nem tért ki a Reuters jelentése. (MTI)


Orrhossz vb-re készül egy német kisváros, és nem az elsőre.

A fő szervező a világ első orrklubja (Erste Nasenclub der Welt) negyven esztendeje alakult Langenbruckban, de Japánban, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Franciaországban és természetesen Németország más településein is vannak tagjai. "Minden klubtagunk büszke az orrára. Tagsági feltétel, hogy érteni kell a tréfát. Akinek nincs humorérzéke, az nem érdemli ki a tagságot" - állította Gottfried Reichart, a klub 49 éves elnöke.

A klub farsang idején, farsangi hangulatban alakult 1961 elején a Gasthof Frölich (vidám vendéglő) nevű étteremben, amelyet annak idején a klub jelenlegi elnökének apja vezetett. Egy asztalnál ült a vendéglős, a plébános, néhány iparos és földműves, és jókat nevettek egymás nagy orrán. A klub alapszabálya szerint a vendéglős orrmértékét tették meg szabványminimumnak: az orrnak legalább 6 centi hosszúnak és 4 centi szélesnek kell lennie. Időközben gépesítették a mérést. Mára már nem colstokkal vagy vonalzóval, hanem elektronikus úton mérik a tagjelöltek orrát.

A világverseny júliusban lesz. A klub tagjai között jelenleg Mike Krüger komikus színésznek van a leghosszabb - 78 milliméteres - orra, de orrvilágbajnok soha nem lesz belőle, mert nem elég széles a tokmánya. A világ első orrklubja egyébként 286 tagot számlál. Nők és férfiak 18 éves koruktól fogva lehetnek tagjai a klubnak. A negyven éve megfogalmazott alapszabály kimondja: "A klub célkitűzése a társas együttlét és a humor ápolása." (MTI)


Világrekorder vécéégő

Csaknem hetven éven át nem égett ki egy villanykörte egy brit üzlet férfivécéjében, ami feltehetően világrekord.

Az Ipswich városában lévő bolt - amely egyébként éppen elektromos cikkeket árul - szeretné megtudni, hogy a 25 wattos izzó vajon valóban világcsúcstartó-e. Az égőn nincs márkajelzés, ám alakjából egyértelműen megmondható, hogy legalább hetvenéves. Az üzletben dolgozók váltig állítják, hogy az 1930-as évek eleje óta senki sem cserélt villanykörtét a férfivécében.

A Guinness Rekordok Könyvének szerkesztősége mindazonáltal kevésnek találja a bolt stábjának vallomását, és abszolút bizonyíték nélkül nem hajlandó elismerni az izzó élethossz-rekordját. A boltnak - mint mondták - meg kell elégednie azzal az örömmel, hogy ilyen sokáig nem kellett új égőt venni a férfivécébe - jelentette a Reuters. (MTI)


Két menyasszony, egy vőlegény

Két legyet ütött egy csapásra egy maláj férfi: egyszerre vezette oltár elé mindkét barátnőjét.

A 41 éves Abdul Muin Hamid kezdetben külön-külön találkozgatott 23 és 25 éves szerelmeivel, de már akkoriban is igen igazságos volt hozzájuk: mindkettőt minden reggel elvitte munkahelyükre az autóján. Egy idő után a két hölgy tudomást szerzett egymásról, ám a férfinak sikerült megbarátkoztatnia őket a kettősséggel. Mivel az iszlám törvényei szerint egy férfinak akár négy felesége is lehet - amíg megfelelően képes gondoskodni róluk és gyermekeikről -, nem volt jogi akadálya, hogy mindkét szerelmét elvegye feleségül. Praktikus megfontolásból azután egyetlen - kétarás, egyvőlegényes - esküvőt rendezett.

Egyelőre közös fedél alatt laknak, amíg fel nem épül másik otthonuk is. A férj azt ígérte feleségeinek, hogy váltórendszerben lesz náluk: egyik napon egyiküknél, a másikon másikuknál teszi tiszteletét. A két feleséget munkába vinnie már nem kell, mivel mindkettő otthagyta munkahelyét, hogy minden idejét félférjének és a háztartásnak szentelhesse - jelentette a Reuters. (MTI)


Új szerenáddal hódítanak a bálnalegények

Úgy látszik, még az állatvilág sem tud ellenállni az új zenei irányzatoknak. Tengerbiológusok felfedezték, hogy azok a hím bálnák, amelyek Ausztrália keleti partjainál élnek, felhagytak hagyományos párzási melódiáikat és teljesen új dallamokat sajátítottak el.

Az ok ? Egy merőben véletlen találkozás az India-óceánból arra vándorló cetcsapattal, amely másként fújta a nótát.

A kulturális asszimilációnak ez a párját ritkító esete megdöbbenést keltett a kutatókban. "Ez több mint evolúciós jelenség, igazi forradalomról van szó" - jelentette ki Michael Noad, annak a csoportnak a tagja, amely kielemezte a szóban forgó bálnák szerenádjairól készített, több mint tízezer órás hangfelvételt. A szakember szerint a legkülönösebb, hogy minden egyes bálnalegény, több mint háromezer példány, áttért az új dallamra két évvel a nagy találkozás után.

A hím bálnák párzási időszakban körülbelül 10 percig tartó szerelmes dalokat adnak elő, amelyek elhallatszanak 30 kilométeres távolságra is. A kutatók szerint a változtatás azért vált számukra szükségessé, mert azt tapasztalták: a régivel már nem tudták magukhoz vonzani a nőstényeket.

A bálnalányok mindig ugyanazt a dallamot hallották, megunták és egyre kevésbé érdekelte őket a dalnok - magyarázta Noad. A hímek közül ezért néhányan, hogy kiváljanak a tömegből, elhatározták, hogy megújulnak. És mint ahogy az emberi közösségben is történik, egy idő múlva az egész népesség csatlakozott a bálna-popsztárokhoz.

A hírek szerint a "lányok" értékelik az igyekezetet, és nem kell meglepődnünk, ha jövőre nagyobb szaporulatról számolnak be a tengerbiológusok - írta a Reuters. (MTI)


Bugyi-hadművelet a Venezuela vezetői ellen

Lassan több bugyit visz a postás a venezuelai tábornokoknak, mint levelet. Eddig már 140 tarka-barka női bugyit küldtek ismeretlenek postán a venezuelai hadsereg vezérkarának az elmúlt hetekben. A tábornoki kar vérig van sértve a rejtélyes küldemények miatt, amelyeket alighanem a gyávaság jelképeinek szánnak a feladók.

Pablo Aure professzor, aki jogot tanít egy vidéki egyetemen, a sajtóhoz elküldött levelében úgy vélekedett: a tábornokok azért kapták a színes női bugyikat, mert túlságosan szolgalelkűek Hugo Chávez elnök iránt. A jó hírét féltő Ismael Hurtado védelmi miniszter utasította a katonai rendőrséget, hogy tartóztassa le az egyetemi tanárt, akit a bugyicsomag és az ahhoz csatolt, engedetlenségre buzdító felhívás feladójának vél.

A helyi nőegyletek nekitámadtak a hatalomnak, mondván: a tábornokok saját előítéleteik áldozatává váltak azáltal, hogy elfogadták a női bugyinak, mint a gyávaság szimbólumának értelmezését. Raiza Guerra lélekbúvárnő az Ultimas Noticias című bulvárlapban kijelentette, hogy szerinte a bugyiküldő túlértékeli a férfi nemi szerv jelentőségét.

Az országban, ahol az államfő szüntelenül összeesküvésekről és halálos fenyegetésekről beszél, a Viktória titkos összeesküvése becenevet kapta a bugyiügy a sajtóban - jelentette a Reuters. Aure professzor két napot töltött katonai őrizetben, míg a sajtó és civil szervezetek ki nem eszközölték szabadlábra helyezését. (MTI)


Tizenötmillió éves pókháló

Tizenötmillió éves pókhálót talált egy francia paleontológus a namíbiai sivatagban, miközben tojás- és csontmaradványok után kutatott.

Martin Pickford, a Collége de France munkatársa nehezen hitte el, hogy ilyen szerencséje van, mert tudta, hogy a pókháló tönkremegy, és azt is, hogy a pók szokása megsemmisíteni hálóját, ha más területre költözik. Igaz, találtak már korábban is ősi pókszálakat, például, a baltikumi borostyánban, de ebben az esetben csak "reflex-termelésről" volt szó, a pók kibocsátott egy kis selymet, mielőtt belefulladt a gyantába.

A paleontológust a szerencsén kívül a tudása vezette nyomra. Tudta ugyanis, hogy a namíbiai sivatagban élő Seothyra pókfajta jelenlétét a homokban antilop lábnyomhoz hasonló pókcsapda árulja el. A körülbelül 4 centiméteres mélyedés selyemszálakkal van kitapétázva, hogy ne omoljon be, és a teteje is be van szőve. A csapda pedig úgy lesz teljes, hogy finom homokréteg kerül a pókhálóra. Ha egy rovar rálép, azonnal beleragad.

A lelet korelemzését a pókháló körül lévő csontokból végezték el. (MTI)


Kijárási tilalom - csak férfiaknak

Különös gondolata támadt a kolumbiai főváros, Bogota új polgármesterének: azt tervezi, hogy éjszakai kijárási tilalmat vezet be csak férfiaknak. A sokak által különcnek tartott Antanas Mockus most azt tanulmányozza, elrendelhető-e este 19 órai kezdettel kijárási tilalom férfiakra.

A terv indoklására Mockus azt hozta fel, hogy éjnek idején a legtöbb balesetet férfiak okozzák és csaknem minden verekedésért is ők a felelősek. Ezért - így Mockus - "értelme lenne annak, hogy az utcákat a nőknek engedjük át".

A főváros első emberének elképzelése máris heves vitákat váltott ki a kolumbiai sajtóban. Sokan azzal érvelnek, hogy a csak férfiakra vonatkozó éjszakai kijárási tilalom perek áradatát indítaná el. Maria Eugenia Sanchez szociológus kétségét fejezte ki aziránt, hogy "a volán mögött mindig a nők lennének jobbak". Egy járókelő pedig megjegyezte a televízióban, hogy "táncmulatság férfiak nélkül nem táncmulatság".

Mockus polgármester már korábban elhíresült különc megnyilvánulásairól. Még mint az állami egyetem rektora egy ízben nadrágját letolva hátsó felét mutatta egy diákgyülekezetnek, amiért nem engedték őt szóhoz jutni - emlékeztetett a dpa jelentése. (MTI)


Papírt a méhre

Apró reklámfeliratot ragasztottak egy méhecskére

Saját Guinness rekordot állított fel a Guinnes Rekordok Könyvének szerkesztősége: egy méh térdére íratta fel új internetes honlapjának címét.

A mini reklám alig nagyobb egy hajszál keresztmetszeténél, és emberi szemmel nemhogy kibetűzhetetlen, de még csak nem is látható. Ennek ellenére nagy előrelépés a reklámok miniatürizálása terén, hiszen a korábbi világrekordot egy - a méhtérdeshez képest Góliátnyi - 12X17 milliméteres újsághirdetés tartotta a világ legkisebb újságjában.

A méhtérden a Guinness által megbízott tudósok fél napig dolgoztak. A betűket lézerrrel formázták meg, a guinnessworld records.com feliratot egy picinyke szalagra vitték, és azt rögzítették a méh térdére, de hogy melyik lábára, arra nem tért ki az AP, és arra sem, hogy a méhtérdszalag-reklám láttán mennyivel ugrott meg a honlap látogatottsága. (MTI)


De a hegy megy

A Mohamedről szóló közmondás új értelmet nyert. Kínai tudósok szerint a világ legmagasabb hegycsúcsa, a 8848 méter magas Mount Everest (Csomolungma) ha nem is túl gyorsan - hét centi per éves sebességgel -, de határozottan észak felé vándorol.

Nem Mohamedhez, hanem Kínába tart tehát a világ legmagasabb hegysége.

Ez a Tibet és India térségében zajló rendszeres földmozgásoknak köszönhető - mondta a hírrel kapcsolatban Rainer Kind, a potsdami geológiai kutatóintézet professzora a dpa-nak. Kind szerint az eurázsiai plató lassú eltolódásával az egész Himalája-hegység elhelyezkedése megváltozik. Műholdak segítségével egyre pontosabban lehet mérni ezeket a földmozgásokat. (MTI)


Hullaszállító

Megkocsikáztatta halott édesanyját, hogy teljesíthesse kívánságát. Tolókocsiba tette és metrón vitte halott édesanyját Tajpejben egy férfi a közeli kórházba, hogy ott átültetésre ajánlja fel a nő szerveit.

Lapjelentések szerint 71 éves anyjának váratlan halálát követően a férfi azért határozta el magát a szokatlan metrózásra, mert nem tudta kihívni a mentőket, és attól tartott, hogy ha tovább próbálkozik, késő lesz a szervátültetéshez, ami pedig az elhunyt határozott kívánsága volt.

Mielőtt tolókocsiba helyezte a halottat, előbb pokrócba csavarta, letakarta szemeit és a metróra felszállva egész úton úgy tartotta a fejét, hogy az utasok ne fogjanak gyanút. Így azután minden nehézség nélkül megérkezett a kórházba, ahol az orvosok eltávolították a halott nő átültetésre alkalmas szerveit. Úgy tudják, hogy a donor ezáltal három-tíz emberen segíthet - áll a dpa jelentésében. (MTI)


Munkanélküli király

Egy holland munkanélkülit koronáztak meg Ghánában. Király lett egy holland munkanélküliből, igaz nem a nem saját hazájában, hanem Ghánában.

A De Morgen című brüsszeli lap beszámolója szerint a holland férfi, Henk Otte - akinek ghánai felesége van - 1995-ben felesége szülőfalujába látogatott. Nagy meglepetésére a helybeliek benne fedezték fel nemrégiben elhunyt királyuk reinkarnációját, s már haza sem akarták engedni. Eleinte azt hittem, hogy mindez csupán rossz tréfa. Ám a helyiek erősködtek, hogy tényleg én vagyok az új királyuk, és mivel nem volt halaszthatatlan teendőm Hollandiában, elfogadtam a tisztséget - mondta el a lapnak Otte.

A munkanélküli férfinek végül 40 falu lakossága esküdött hűséget. Számukra én egy isten vagyok. Földre borulnak előttem, és annyi élelmiszerrel kényeztetnek el, hogy azzal egész Amszterdam lakosságát jól lehetne lakatni - mondja.

Ugyanakkor a királykodásnak vannak árnyoldalai is. A holland férfi még mindig alig-alig érti alattvalói nyelvét, azt sem tudja, hogy pontosan hány emberből áll királysága (a becslések 50 ezer és 250 ezer közötti számokról szólnak), uralkodóként pedig legalább ezer különféle szabálynak kell alávetnie magát: így például nyilvánosan semmit sem ihat, vagy ehet, és még vécére se mehet egyedül - de legalább gyalog járhat. Így azután nem csoda, hogy az év 12 hónapjából csak kettőt tölt királyságában, a maradék időben inkább Hollandiában éldegél - munkanélküliként, de ma már jómódban, akár egy király. (MTI)


Síros osztrák nők

Bécsben a díszsírhely a férfiak kiváltsága. Bécsnek személyekről elnevezett mintegy 3700 utcájából mindössze kétszáz kapta hölgyről a nevét. Ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet Maria Rauch-Kallat asszony, a koalíciós Osztrák Néppárt főtitkára hétfőn az Osztrák Újságíró Kongresszus-2000 megnyitása alkalmából ismertetett. A kongresszus mottója: "Nők fókuszban".

A tanulmány ezen kívül tíz osztrák napilap szerkesztőségi részlegénél három találomra kiválasztott napon vizsgálta, hogy a lap milyen gyakran idéz férfiakat, illetve nőket. Rauch-Kallat asszony rámutatott: összesen 11 ezer 303 személytől származó idézetet vizsgáltak meg, és ezekből csupán 1890 származott nőtől. A főtitkár asszony számára ez "pontosan mutatja, hogy milyen jelentőséget és rangot tulajdonít a média a nőknek".

Mint a tanulmányból kiderült, a férfiak és nők közötti nagyarányú egyenlőtlenség a díszsírhelyek tekintetében még égbekiáltóbb: Bécs városában 111 ezer 329 férfi díszsírhely van, míg női csupán 111 - olvasható az APA jelentésében. (MTI)


Gazdag Finnish

Gyorshajtási bírságrekord Finnországban. Új gyorshajtási bírságrekord született Finnországban: félmillió finn márkára, azaz több mint húszmillió magyar forintnak megfelelő összegre büntetett a rendőrség egy autóst.

Jaakko Rytsola, a szabálysértő ugyanakkor nem döntött sebességi csúcsot, még csak nem is száguldott: mindössze 70 kilométeres tempóval haladt, csak hát olyan útszakaszon, ahol az óránkénti 40 kilométeres sebesség a maximálisan megengedett.

Mivel Finnországban nincs egységes bírságtarifa, hanem a szabálysértő jövedelmi helyzetéhez igazítja a rendőr szigorának pénzmércéjét, a tehetős Rytsola urat egy kisebb vagyonelkobzással felérő bírsággal büntették. A bíróság azt is figyelembe vette, hogy a lefülelt gyorshajtó visszaeső. A korábbi bírságcsúcsot is ő tartotta 300 ezer márkával, azaz több mint 12 millió magyar forintnak megfelelő összeggel. Ez a rekordja alig egy hónapot élt, mivel októberben állította fel, és novemberben már meg is javította. Kérdés, hogy a mostani csúcsot mikor szárnyalja túl.

Rytsola úrnak egyébként egész flottányi értékes autója van, egyebek közt egy Ferrari és egy Lamborghini áll a rendelkezésére az újabb rekorddöntögetéshez. A sajtónak legfrissebb bírságrekordjának okairól azt mondta, hogy az út széles volt, ő pedig jókedvű. Hozzátette azonban, hogy reméli, bölcsen használják fel majd a pénzét - jelentette a Reuters. (MTI)


Látjátok feleim

Egy vak nő fél szemével újra lát. Egy új-zélandi vak hölgy úgy bevágta a fejét egy asztalba, hogy visszanyerte a látását.

A 24 éves Lisa Reid tíz évvel ezelőtt veszítette el mindkét szeme világát, és az orvosok örökre vaknak nyilvánították. A minap azonban, amint lehajolt vakvezető kutyájához, hogy adjon neki egy jóéjtpuszit, alaposan bevágta a fejét a dohányzóasztalba, majd pedig ő is lefeküdt aludni. Másnap reggel aztán arra ébredt, hogy újból lát az egyik szemére.

Mivel bizonytalan volt abban, hogy a csoda tartós lesz, ezért csak többórányi izgatott várakozás után telefonált anyjának elújságolni a szenzációt. Bizonyságul a dohányzás egészségügyi veszélyeire szóló figyelmeztetést olvasta fel egy cigarettás doboz oldaláról - jelentette a Reuters.

Az orvosok vizsgálatai szerint Lisa Reid 80 százalékban visszanyerte bal szeme világát. Egyelőre képtelenek magyarázattal szolgálni a fejbeverő asztal "gyógyító" hatására. (MTI)


Szeretlek szívem

A rendszeres szeretkezés jó a szívnek. Heti 3-4 szeretkezéssel a felére csökkenthetik a férfiak annak a veszélyét, hogy súlyos infarktust vagy agyvérzést kapjanak - jelentették be ausztrál szív- és érrendszer-specialisták.

A Bristol Egyetem kutatói 2400 férfi tíz éven át folytatott tanulmányozásának eredményeként úgy értékelik, hogy a szex rangját a testedzés hagyományos formái, a futás vagy a fallabda közé kell emelni. Az alanyoktól tíz évvel ezelőtt megkérdezték, hogy hetente hányszor szeretkeznek, majd pedig folyamatosan nyomon követték egészségük alakulását, és így jutottak arra a felfedezésre, hogy azt, aki hetente 3-4-szer szeretkezik, fele annyira fenyegeti infarktus és agyvérzés, mint azt, aki ennél ritkábban él nemi életet. Az ausztrál tudósok úgy értékelik, hogy már az enyhébb testmozgásnak is feltehetően szív- és érrendszeri védelmező hatása van.

Japán kutatók is behatóan tanulmányozzák a nemi élet és az agyvérzés közötti összefüggést, ám ők a hűtlenség szempontjából. Legfrissebb statisztikájuk nem terjedt ki túl nagy tömegre, mindössze 42, szeretkezés közben halálos agyvérzést elszenvedett férfi esetét vizsgálták. A 42-ből 19 hűtlenkedett - jelentette a Reuters. (MTI)


Itu karacsony

A legnagyobb karácsonyfa Itu városkában van. Műkarácsonyfa-világrekordot javított egy brazil város: 78 méter magas mesterséges fenyőt állított fel.

A kategóriában az eddig világcsúcsot fél évszázadon át tartotta az Egyesült Államok, azon belül pedig Seattle városa 67 méter negyven centi magas műkarácsonyfával.

A 150 ezer lelkes brazil város, melynek neve Itu, több mint tíz méterrel múlta felül a seattle-i Guinness-rekordot. A 78 méterben egyébként már benne van a csúcsdíszként szolgáló jókora, négyméteres vörös csillag is. Itu egyébként is híres" nagyzolási" hóbortjairól: területén van egy gigászi telefonfülke, és hatalmasak utcai lámpásai is - jelentette a Reuters. (MTI)


Jegelve a siker

Sokaknak tetszett a veszélyes produkció. Hatvankét órát töltött jégtömbök közé zárva New Yorkban egy David Blaine nevű, 26 esztendős "illuzionista". Tavaly azzal az attrakcióval kápráztatta el közönségét, hogy hét napra eltemettette magát egy átlátszó műanyag koporsóban, de ott legalább nem volt jéghideg.

Most a Times Square-nél, az ABC tévétársaság stúdiója előtt vágtak neki üreget két hatalmas, összesen hat tonna súlyú jégtömb között, ahová egy szál alsónadrágban, gyapjúsapkában és csizmában lépett be. Később kért egy pólót, hogy a derekára csavarja, mert fázott.

Csak egy keskeny csövön keresztül juthatott friss levegőhöz és ivóvízhez. A mozivászon és tévéképernyő műborzadályaitól már fásult járókelők felvillanyozva álltak meg a jégtömb előtt, amely alatt egy hús-vér ember fagyoskodott, bizonytalan testhőmérsékleti kilátásokkal.

Szintén felvillanyozták egyébként néhány háztömbbel odébb a Rockefeller Center hatalmas karácsonyfáját. "Ott nagy volt a tolongás, nem tudtam odaférkőzni. A második legjobb műsor a környéken ez az őrült itt, jégbe zárva" - mondta az egyik bámészkodó.

Egyszer minden jónak vége szakad: hatvankét óra elteltével az illetékesek csákánnyal "kibontották" David Blaine-t, és takarókba burkolva azonnal kórházba szállították. Egészségi állapotát a nézelődők nem tudták pontosan megállapítani: csak annyit láttak, hogy valaki nagyon vacog a takaró alatt. (MTI)


Inni Hitlerben

Hitler kínai poharakon. Kínában kivonták a kereskedelmi forgalomból a hitlerpoharakat. A sajátos ivóeszközöket, amelyeket Hitler neve díszített - kínai "szinkronban" Hszi Tö-le -, felháborodott vásárlók panaszainak hatására távolította el a Hua Lien áruház. Az áruház vezetése a sajtónak adott nyilatkozatban belátta, hogy a poharak felirata oda nem illő, ezért eltűntette azokat a polcokról.

A Hszi Tö-le feliratú poharak forgalmazása a kínai törvények értelmében egyébként sem megengedett, mivel sérti a közerkölcsöt, és rossz hatással lehet a vásárlókra - tolmácsolták a lapok a hatóság véleményét. Hogy ki, és miért vélte kelendőbbnek Kínában a vizespoharakat Hitler felirattal, arra nem tért ki a hír. (MTI)


Rák ellen: dohány

A csontrák elleni gyógyszer. Csontrák gyógyítására alkalmas dohány kifejlesztésén fáradoznak kanadai kutatók.

A kanadai biotechnológiai társaság genetikailag módosított dohányának a magvai olyan fehérje előállításában használhatók, amely a tudósok reményei szerint csontrák gyógyítására alkalmas gyógyszerré fejleszthető. Az erős villanykörték és az egymás mellett sorakozó növények látványa szokványos melegházra emlékeztet. Ez a dohány azonban 60 méter magasra is megnő az egykori rézbányában, ahol a levegő hőmérsékletét, a fényt és a nedvességet gondosan szabályozzák.

Egy új korszak kezdetéhez érkeztünk, amelyben tömegesen gyártunk majd biogyógyszereket; növények felhasználásával állítjuk elő ezt a fehérjét, nem pedig szintetikusan, laboratóriumban - jelentette be nemrég a saskatchewani Saskatoonban működő Prairie Plant Systems Inc. elnöke, Brent Zettl.

A kanadai Országos Egészségügyi Hivatal írt alá szerződést arról, hogy a genetikailag módosított dohányt a michigani White Pine faluban lévő bezárt rézbányában, a föld alatt termesszék, mert itt a levegő magas szén-dioxidtartalma miatt gyorsabban fejlődnek a növények. A dohány annyira gyorsan nő, hogy a felére csökken a termesztés ideje - idézte az AP a fehérjekutatási programban résztvevő egyik kanadai tudóst. (MTI)


Hördur horzsolásai

Életmentő mobil. Maroktelefon mentette meg egy izlandi kotrógépkezelő életét. A reykjavíki NFI internet-ügynökség jelentése szerint Hördur Oskarsson a napokban egymaga dolgozott egy építkezésen, amikor kotrógépével együtt a közeli folyóba zuhant és - derékig vízben - beszorult a 24 tonnás gép alá.

A férfi ki tudta ugyan venni maroktelefonját a mellényzsebéből, de arra már nem volt képes, hogy arcához emelje. Szerencsére feltalálta magát: találomra tárcsázott egy számot és teljes erővel belekiabált a telefonba. És akadt, aki meghallotta. Fél órába sem tellett és munkatársai kiszabadították szorult helyzetéből a férfit, aki kisebb horzsolásokkal megúszta a kalandot, amely pedig könnyen végzetessé válhatott volna - olvasható a dpa jelentésében. (MTI)


Fő a gyorsaság

8 másodperc alatt kész a tészta. Számottevően gyorsított a mirelitspagettik olvadási sebességén két japán cég. Új világrekordjuk 8 másodperc. Eddig a legfürgébben felolvadó fagyasztott spagettinek is 30 másodpercbe tellett, míg forró vízbe mártás után felengedett. A 8 másodperces új világcsúcs maga a fénysebesség - méltatta a Reuters a fejlesztést.

A rendkívüli olvadási sebességet a japánok úgy érték el, hogy hullámos formában fagyasztják le a tésztát, ami megnöveli felületét, és így felgyorsítja az olvadást. A találmány az UCC Ueshima Coffee Co. egy leányvállalata és a Mitsubishi konszern éttermi szaktanácsadói részlegének nevéhez fűződik. A cégek óriási reményeket fűznek a szinte szemvillanás alatt felengedő spagettihez, amelyből már az első évben egymillió rekesszel szeretnének értékesíteni.

Az Ueshima cég szóvivője rámutatott, hogy a spagettik területén egyébiránt ritkák a találmányok és az újítások, azaz lassú a fejlődés, ami még inkább emeli a Forma-1-es újdonság értékét. (MTI)


Hír-szerzők

A CIA ügynökeinek üzenetváltásai. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség belső számítógépes rendszerében nemrégiben egy rutinszerű biztonsági vizsgálat során felfedezték, hogy egyes alkalmazottak titkos chatroomot működtettek, vagyis egymás közt, zárt hozzáférésű körön belül online üzeneteket cserélgettek. A chatroom több mint öt éve üzemelt.

A "Cég" azon tagjai vehettek csak részt benne, akik titoktartási fogadalmat tettek. Az eredeti kiötlők után csak azok csatlakozhattak a chatroom-hoz, akiket beinvitáltak maguk közé.

A vizsgálat eddigi megállapításai szerint a CIA hivatalos tevékenységi körébe eső témákban államtitkok nem szivárogtak ki illetéktelenekhez a chatroom virtuális világában lebonyolított üzenetváltások során - hacsak az nem, hogy mi volt a véleménye egyes CIA-alkalmazottaknak saját részlegbeli főnökük szellemi képességeiről, ami hivatalból nem tartozik más részlegbeliekre. Pornográf képi információtovábbítás sem folyt, ám nyakló nélkül terjedtek a trágár és malac viccek.

Minket ezért kirúgnának - üzente egyszer egy chatroom-tag egy másiknak. Könnyen lehet, hogy igaza lesz: már felfüggesztették őket, igaz, csak munkajogilag. A hagyományos kémvilágban a felfüggesztés nem mindig ennyire szimbolikus. (MTI)


A víz festője

Új festőművészeti irányzat Indiában. Szó szerint vízfestményei és vízfestőművésze van Indiának, de nem vízfestékkel munkálkodó, hanem vízre festő.

A hagyományos vászon helyett lapostányérokban álló vízre dolgozó mestert Arvind Acsariának hívják. Portrét éppúgy fest, mint tájképet. Festményei azonban nem az örökkévalóságnak szólnak: legjobb esetben is csupán 8 napig maradnak fenn - ha senki sem tenyerel bele a tányérba.

A mester nem használ ecsetet, különleges, oldódásmentes festékporát kézzel viszi fel, illetve szórja le a víz felszínére. Általában két óra alatt készül el egy képpel. Megfestette már többek között a néhai Teréz anya portréját.

Acsaria tíz éven át kísérletezett különféle technikákkal, míg sikerült kifejlesztenie vízfestését. Arra nem tért ki a Reuters jelentése, hogy a művész festményei tartósítása végett próbálkozott-e már fagyasztással. (MTI)


Csillagok, csilla...

Pontosan meghatározták a Kheopsz piramis életkorát. Minden eddiginél pontosabban határozta meg egy brit kutató az ókori világ egyik csodájának számító Kheopsz-piramis életkorát: a tudós hölgy szerint építését az egyiptomiak - plusz-mínusz öt év eltéréssel - 2467 évvel Krisztus előtt kezdték el. Kate Spence, a cambridge-i egyetem egyiptológusa eddig figyelmen kívül hagyott csillagászati adatok alapján számította ki az építkezés elkezdésének időpontját - olvasható a Nature című brit tudományos folyóiratban. A nagy egyiptomi piramisok életkorát eddig plusz-mínusz száz év hibahatáron belül állapították meg.

Két csillag - a Nagy Medve csillagképben a Mizar, a Kis Medvében pedig a Kochab - egyenes vonalat képez, amely merőleges a horizonttal. Ez a vonal az elmúlt évezredekben csak egyetlen alkalommal - Krisztus előtt 2467-ben - mutatott egyenesen észak felé. Az ókori egyiptomiak valószínűleg a csillagoknak ezen konstellációja alapján határozták meg az északi irányt - írja tanulmányában Kate Spence. Lehetséges, hogy pontosan abban az évben kezdték el a Kheopsz-piramis építését, mivel az valamennyi piramis közül a legpontosabban van északnak betájolva.

A brit csillagásznő megállapítása szerint az összes többi egyiptomi piramis különböző hibaszázalékkal eltér ettől az ideális iránytól. Méghozzá a hibaszázalék annál nagyobb, minél később kezdték el 2467 után az illető piramis építését. A Kheopsznál öregebb piramisok tájolása - minél öregebbek, annál nagyobb mértékben - nyugati irányban hibás, a fiatalabbaké viszont keleti irányban. (MTI)


Ő szinte őszinte

Eljöhet a hazugság halála. Hordozható hazugságdetektort fejlesztett ki egy dél-koreai számítógépes vállalat.

A készülék a vizsgált személy hangjában érzékelhető stresszt méri, és a hangszín alapján jelzi, hogy az illető hazudik-e. A hazugságvizsgáló kijelzőjén bekapcsolás után egy alma jelenik meg, amely elkezd "megevődni" hazugság hallatán. Minél többet és nagyobbat lódít az illető, annál kevesebb marad a (hazugságot felismerni) tudás almájából.

A hazugságdetektort egy év alatt és félmillió dolláros költséggel fejlesztette ki a 911 nevű cég. Sok ember hazudik a mindennapi életben, és remélem, hogy a detektornak köszönhetően eljön a nap, amikor mindenki kétszer is meggondolja majd, hogy tudatosan valótlant állítson - mondta Charles Han, a vállalat alelnöke. A készüléket különösen politikusok hallgatásához, csalfa szeretők hűségesküjének ellenőrzéséhez, továbbá adásvétel esetére ajánlja. Hogy mennyibe kerül, arra nem tért ki a Reuters jelentése. (MTI)


Tetkorporáció

Az angol rendőrség rovott múltú személyeket is felvenne. Egykori bűnözőket és tetováltakat is kész sorai közé fogadni a brit rendőrség, hogy feltöltse állományát - közölte a londoni főkapitányság.

A bejelentés szerint ezentúl nem fogják automatikusan eltaszítani maguktól azokat, akik büntetett előéletűek. Ugyanakkor nem fogadják tárt karokkal azokat, akik krónikus bűnözői hajlamot mutatnak, például a visszaeső betörőket. Azokat viszont, akik csak kisebb bűncselekményt követtek el, nem fogják kapásból eltanácsolni, mint ahogy az korábban történt - mondta a kapitányság szóvivője. Ugyancsak lazul a tetováltak felvételének elbírálása, akik eddig szintén szóba sem jöhettek verbuváláskor. Nagy-Britanniában mintegy 3 ezer rendőr hiányzik az utcákról - jegyezte meg a Reuters.

Korábban felröppentek olyan hírek is a brit rendőrség házatájáról, melyek szerint külföldről - például Ukrajnából - "vendégrendőröket" is felvennének. Ezt azonban - mint a rendőrség közölte - csupán fontolóra vették, mint lehetőséget. (MTI)


Nem kopog a szeme

A Lordok Háza jól fizeti a kopogtatót. Jó erősen kopogtatni tudó személyt keres újsághirdetés révén Nagy-Britanniában a Lordok Háza.

A The Timesban megjelent hirdetés alapján az illetőnek nem kellene pusztán a kezére hagyatkoznia. Munkaeszköze a Black Rod (Fekete Pálca) lenne - és persze az alsóház ajtaja.

A hirdetésben megfogalmazott elvárások szerint a jelentkezőnek "képesnek kell lennie bonyolult politikai környezetben végeznie munkáját". Emellett készségesen magára kell öltenie a hagyományok által megkövetelt színpompás egyenruhát, a hozzá illő fehér selyemharisnyával. Az első kopogtatást a parlament ünnepélyes megnyitóján kellene végrehajtania.

A hagyományos szertartás szerint az illető az uralkodó (jelenleg II. Erzsébet királynő) megbízásából fekete pálcájával erősen kopogtatni tartozik az alsóház ajtaján, hogy a képviselőket a szomszédos Lordok Házába invitálja a királynő beszédének meghallgatására. A hagyomány megtiltja az uralkodónak, hogy betegye lábát az alsóházba - jelképesen hangsúlyozva ezzel annak függetlenségét. Mivel most első ízben keresnek újsághirdetés úján kopogtatót, elképzelhető, hogy nő kapja meg ezt az állást, amire még nem volt példa. A múltban mindig kiszolgált katonákból lettek a kopogtatók.

Az évi több mint 153 ezer euró fizetéssel járó állás jövő májusban üresedik meg, amikor a jelenlegi kopogtató, Sir Edward Jones tábornok nyugalomba vonul - áll az AFP jelentésében. (MTI)


Norvégia végei

Nagyobb az ország, mint gondolták. A norvég tengerpart 26 000 kilométerrel hosszabb, mint eddig feltételezték.

A norvég kartográfiai intézet közlése szerint a számítógépes mérések kiderítették, hogy a norvég szárazföld kontinentális partvidéke négyezer, a szigeteké pedig összesen 22 ezer kilométerrel hosszabb az eddig készült térképeken feltüntetett adatoknál. A tetemes eltérésen igencsak meglepődtek a norvég térképészek is, és az új adatokat többször is ellenőrizték, mielőtt világgá kürtölték volna.

Norvégiában legutóbb harminc évvel ezelőtt végeztek - kézi méricskéléssel - ilyen leltározást. Akkor a partvonal összhossza 57 300 kilométerre jött ki. A mostani hirtelen növekedés azonban nemigen fogja érinteni a 4,5 milliós ország lakosságának mindennapi életét, Norvégia földje továbbra is ugyanakkora és ugyanolyan - mondta az egyik térképész az AP jelentése szerint. (MTI)


Pappankrátor

A mexikói pap kőkemény a ringben. Pappankrátora van Mexikónak: Sergio Guiterrez atya mások látványos elpáholásából igyekszik előteremteni a pénzt a maga alapította 200 ágyas gyermekotthon számára.

A katolikus lelkész pankrátorneve Vihar atya, s a minap a sátáni Damian 666 volt az ellenfele, egy glamrock imidzsű hústorony. Bár az összecsapások nagyrészt mímeltek, Villám atya küzdelemkor nem tartja magát a krisztusi arc poeticához: ha megütik a bal orcáját, tesz róla, hogy a jobbat már ne tudják.

A ringben ellenfelei sincsenek nagyon tekintettel arra, hogy papra kezet emelni nem illő. Betörték már az orrom, megrepesztették több bordám, eltörték az egyik karom éa a bokám - állította össze az AP-nek eddigi veszteséglistáját. (MTI)


Madarak

Az agresszív ausztrál szarkák emberekre támadnak. A kellemes őszi - a déli féltekén tavaszi - napon felhőtlen az ég az ausztráliai főváros fölött, a járókelők mégis nyitott esernyővel közlekednek, vagy kalapot viselnek, a gyermekek pedig fagylaltkonténert tesznek a fejükre bukósisakként. Pedig nem csak eső, de ultraviola-sugárzás sem veszélyezteti Canberra lakóit. Hirtelen azonban szárnyak csapkodnak, és borotvaéles csőrével, hegyes karmával támad az ausztráliai szarka!

Hirtelen a semmiből ott termett egy nagy fekete valami a fejemen. Kétszer is megütött, és csapkodott. Szerencsére szemüveg volt rajtam - mesélte egy anya, aki gyerekkocsiban sétáltatta gyermekét a lombos fák alatt. Halántékán csípés és karmolás vörös nyomait hagyta a varjúszerű madár.

Ausztrália keleti részén a szarkák párzási időszakában a fészküket féltékenyen őrző madarak támadásainak pergőtüzében kell közlekedniük az embereknek. A fekete-fehér ausztráliai szarka az egek réme nyolc héten át, amíg a fiókák kikelnek és fészkelnek. Kedvenc célpontja az ember, de a 20 madárból álló területvédő rajok más madarakat is megtámadnak és halálra csipkednek, sőt még idegen szarkákat is, ha azok túl közel merészkednek.

Tavaly az augusztustól novemberig tartó párzási időszakban 254 esetben támadtak meg embereket a szarkák - mondta a Reutersnek a főváros környéki természetvédelmi szolgálat egyik parkőre, Aaron Kennedy. Országos adatok nem állnak rendelkezésre a szarkatámadásokról, de a közepes méretű madár Ausztráliában a leggyakoribbak közé tartozik, a partvidéken mindenütt tenyészik. Nem rokona az európai szarkának, amely arról híres, hogy csillogó "kincseket" lop fészke számára.

Az ausztráliai szarkák már az olimpiai játékokat is megzavarták, Sydney partos részein lecsaptak a kerékpáros versenyzőkre. A parkőrök komolyan veszik a szarkatámadásokat. Gyorsreagálású csapatot is alakítottak a támadások megelőzésére. A legveszélyesebb helyekre figyelmeztető feliratokat tettek ki "Vigyázat! Támadó szarkák!" szöveggel. Röplapokon tájékoztatást és tanácsokat adnak, melyek szerint a leghatékonyabb védelmet a nyitott esernyő nyújtja, mert a madarak a legmagasabb célpontot támadják meg. A zászlóval felszerelt bot is beválik.

Nagy szemekkel lássuk el a kalap hátsó részét, mert nem támadnak, ha látják, hogy figyeljük őket - mondta Aaron Kennedy. A parkőr sorra járja a területén lévő iskolákat, és órát tart a gyerekeknek szarkatámadásból, hozzátéve, hogy ezek hasznos madarak, mert rovarokat esznek, és nagyon szépen cserregnek. A gyerekek pedig szarkavédelmi ismeretekkel felvértezve és fagylaltkonténeres védősisakkal a fejükön mennek haza. (MTI)


Menedzser-bóbiskolási ráta

Az ausztráliai menedzserek egyharmada rendszeresen alszik az értekezleteken - derült ki a Dél-ausztráliai Egyetem és Tesltra Corp. telekommunikációs cég felméréséből.

Az adatok szerint a megkérdezettek 87 százaléka beismerte, hogy bóbiskolt már értekezleteken. A dühükben hangosan kifakadók aránya 68, a helyükről felugrók és kirohanók rátája pedig 40 százalékos.

A felmérés célja az volt, hogy kiderüljön, miként viselkednek a menedzserek értekezleteken, és milyen mértékben termékenyek a megbeszélések - jelentette a Reuters. (MTI)


Berlini metróállomások - alsóneműn

Formabontó ruhadarabokkal állt elő a berlini közlekedési vállalat (BVG) az idei európai ifjúsági vásáron: fiatal modellek olyan alsóneműben parádéztak a vásár kifutóján, amelyek berlini földalatti állomások neveit viselik.

A német főváros művészeti főiskolájának hallgatói által tervezett alsónadrágok, bugyik és melltartók a - stílszerű elnevezésű - Underwear sorozatban csinálnak reklámot az Untergrundbahn (földalatti vasút) bizonyos állomásainak. A melltartó a Schöneberg (Széphegy) állomás nevét viseli. A két különböző fazonú bugyi közül az egyik a Jungfernheide (Szűzrét), a másik a Gleisdreieck (Vágányháromszög) névre "hallgat". A fiúknak szánt alsónadrágok címkéin a Rohrdamm (Nádasgát, illetve Csőgát), Krumme Lanke (Görbe kanyarulat) és Onkel Toms Hütte (Tamás bátya kunyhója) metróállomások neve látható.

Az alsóneműk ára 20 és 25 márka között mozog. A szóvivő cáfolta, hogy a BVG a jövőben szolgálati egyenruhaként kívánná előírni az exkluzív sorozat viselését saját alkalmazottainak. Egyúttal értésre adta: BVG-emblémás alsóneműt hordó potyautasok sem remélhetnek irgalmat a jegyellenőröktől. "Embereink kíméletlenül azoknak az utasoknak a zsebéből is kiszedik a 60 márka helyszíni bírságot, akik félpucéran, BVG-márkájú alsóneműben bliccelnek járatainkon" - figyelmeztetett a közlekedési vállalat szóvivője. (MTI)


Indiánolimpia - most te uff!

A legújabb olimpiának Brazília ad otthont, a játékok az Amazonas dzsungelében folynak.

Ez az olimpia azonban nem nemzetközi, hanem inkább "törzsközi", mivel kizárólag az indiánoké. Az idén harmadik alkalommal rendezték meg a brazíliai indiánolimpiát, amelyen egyebek között nyilazás, lándzsadobás, mázsás fatörzscipelés a legfőbb versenyszám. Az úszás is kicsit eltérő a megszokottól, mivel nem medencében folyik, hanem folyóban, méghozzá a folyásiránnyal szemben. A legnépszerűbb sportág azonban a dzsungel mélyén is - elvégre Brazíliáról van szó - a foci.

Az idei játékokon összesen 31 törzs 709 sportolója vesz részt. Az olimpiai falu Brazília Para nevű eldugott északi tartományában, Maraba városkában van, egy olyan településen, amely csupán félévente létezik. Az év másik felében teljesen elönti a közeli folyó - jelentette a Reuters. (MTI)


"Fast food" az állatok királyának

A jókora darab véres húsok helyett egyre gyakrabban nyúl az ízléses csomagolású 50 font (25 kiló) súlyú szárazételhez Douglas Holmes állatgondozó. A gyorsétkeztetés szülőhazájában, Illinois államban, Peoria Glen-Oak állatkertjében ugyanis bealkonyult a nyerskosztnak a két oroszlán számára, kísérletképpen szárazeledelt kapnak.

Ami az ízeket illeti, a rizzsel kevert tyúk és bárány jár az élen. "A jelek szerint kedvelik, pedig válogatósak is tudnak lenni" - jegyezte meg Holmes.

A "fast food" állatkerti felhasználásának előnyeiről és hátrányairól élénk vita folyik az Egyesült Államokban. (MTI)


Lazítani akar ? Nevessen egy jót !

Egy perc nevetés éppen annyira felfrissíti az embert, mint 45 percnyi lazító tornagyakorlat. Erre a megállapításra jutottak a nevetéskutatók (gelotológusok) - olvasható az Aptheken Umschau című egészségügyi szaklap legújabb számában.

A magyarázat egyszerű és meggyőző: aki nevetés közben kellő mértékben rázkódik, az legkevesebb 80 különféle izmát mozgásba hozza ezzel.

Nevetéskutatók szerint a kacagás rövid ideje alatt a test pozitív stressz állapotban van. A vállak rázkódnak, a mellkas emelkedik és a rekeszizom ugrál. Nevetés közben gyorsabban ver a szív, emelkedik a vérnyomás és a lélegzés révén oxigén áramlik a tüdőbe. A nevetés megszűntével lassan megint csökken a vérnyomás és leépülnek a stresszhormonok, ami erősíti az immunrendszert.

Ismereteink szerint felnőttek napjában átlag 15 alkalommal nevetnek. Gyerekeknél viszont ez a szám 400 is lehet, ha ideszámítjuk a kuncogást és a kacarászást is.

A gelotológusok ugyanakkor szomorúan konstatálják, hogy manapság a felnőttek egyre ritkábban nevetnek - derül ki a dpa jelentéséből. (MTI)


Ukrán haditurizmus - árak

"Volt hat verszt tankozás, az 400 dollár, meg három lövés, az összesen 460 dollár. Köszönjük, hogy nálunk lőtt és tankozott!" - nagyjából így állíthatja össze a "pincér" a számlát a vendégeknek az ukrán hadsereg haditurista-táboraiban, amelyekből már 11 van.

"Manapság egyre nehezebb valami meglepőt és vonzót találni azoknak az embereknek, akik a kalandturizmust kedvelik. Ezért határoztuk el, hogy megpróbálkozunk a haditurizmussal" - mondta a sajtónak az Alaris-ügynökség igazgatója. Az ügynökség a védelmi minisztériummal és egy fegyvereket exportáló céggel együttműködve tevékenykedik.

Azok, akik vakációjuk idején ezt a fajta "felüdülést" részesítik előnyben, kipróbálhatnak sokfajta fegyvert, kezdve az automata puskáktól a T-72-es harckocsikon át egészen a MiG-29-es vadászgépekig. Természetesen csak akkor, ha van rá pénzük. Az árak elég magasak. Egy órai repülés szuperszonikus repülőn "másodpilótaként" 8500 dollárnak megfelelő rubelbe kerül.

"Szükségünk van pótlólagos pénzalapokra, hogy fenntarthassuk harci kapacitásunkat. Ezért voltunk kénytelenek megtalálni a pénzszerzés nem szokványos formáit" - mondta az egyik tábor parancsnok-helyettese.

Aki bővebb felvilágosítást akar - például, hogy mennyibe kerül egy kiadós bombázás -, megkeresheti az interneten az ügynökség weboldalát: www.alaris.com.ua. (MTI)

 

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...