Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 04

( 2001.)

 

Spanyol macho-k: keveset és rosszul szeretkeznek

A spanyolok keveset és rosszul szeretkeznek, derült ki egy nemrég készült felmérésből. Eszerint a nemi aktusok átlaga heti kettő, időtartamuk általában nem éri el a 15 percet, sőt a behatolás után az esetek 75 százalékában csak két percig tart.

Az ügyben a sajtónak nyilatkozó Hernán Cancio klinikai pszichológus kiemelte, hogy a nők legnagyobb többségénél az okoz szorongást, hogy a testük nem olyan tökéletes, mint a színésznőké vagy a manökeneké. A férfiak azért keserednek el, mert egyre több pornográf lapot forgatnak és filmet, meg videót néznek, ezek "hősei" pedig kizárólag az átlagnál jóval potensebb(nek látszó) egyének, az összehasonlítás tehát lehangoló. (MTI)


Harangot öntenek a szupertitkos orosz atomközpontban

A nyizsegorodi területen fekvő Szárov városában, a korábban Arzamasz-16 kóddal jelölt, szupertitkos szovjet-orosz atomközpontban harangöntéssel és gyémántcsiszolással próbálják meghódítani a világpiacot - az orosz atomprogramra ugyanis alig jut, nagyszabású nukleáris programokra pedig egyáltalán nincs pénz.

A szakemberek a meglévő szárovi tudományos potenciált kihasználva, a matematikai modellezés korszerű számítógépes technológiájának segítségével megfejtették a régi harangöntő mestereknek a szovjet időkben teljesen elfelejtett titkait. Az atomközpontban próbaképpen már öntöttek harangokat, s az első darabok "művészi zúgása" megnyerte a helyi zenei szakértők, mi több, az idelátogató Msztyiszlav Rosztropovics, a világhírű karmester és gordonkaművész tetszését is.

Az 1946-ban a szovjet atomfegyver-arzenál kifejlesztésére létrehozott szárovi atomközpont másik reménysége a gyémántcsiszolás, mivel Oroszország nem rendelkezik megfelelő csiszolókapacitással. Ugyancsak matematikai módszerekkel dolgozták ki, hogy milyen megmunkálás szükséges a briliánsok teljes fényű ragyogásához. Szinte mellékesen lézertechnológiák is kerekedtek a gyémántok darabolására, illetve jelölésére.

A kutatóközpontban most külön ékszerrészleg is működik, ahol évente már négyszáz darab remekmű kerül ki a mesterek keze alól - de a termelést néhány éven belül meg akarják tízszerezni. (MTI)


Mesés karrier

Cipőpucolóból tanácsos. Egyik napról a másikra az érdeklődés középpontjába került Luis Eduardo Diaz, akit - miután húsz éven át utcai cipőpucolóként dolgozott a kolumbiai főváros központjában, nagy többséggel beválasztottak Bogotá negyven tagú városi tanácsába.

Diaz a 228 jelölt között a tizenegyedik helyen végzett. A 37 éves férfinak 10 testvére van, családja hulladékfeldolgozással keresi kenyerét. Azt tervezi, hogy városi tanácsosként minden erejével támogatja majd a rászorulókat, az utcai árusokat, s általában a szegényeket. Szorgalmazni fogja számukra közegészségügyi és oktatási program beindítását is. Diaz, aki 2001. január elsejével lép hivatalba, kijelentette, hogy nem tart igényt szolgálati autóra és mobil telefonra.

"Ezek különcségek, amikor olyan sok a szegény ember" - jelentette ki. S hogy mit csinál addig, amíg elfoglalhatja új hivatalát? "Cipőket pucolok fényesre" - mondta az AFP-nek. (MTI)


Hasas pasas

A sörhas kialakulásának okai. Brit kutatók olyan patkányokat tenyésztettek ki, amelyek éltük delén "sörhast" növesztenek. A kísérlet célja kideríteni, miért van az, hogy férfiaknál a nagy has "a legszebb életkorban" növeli a szívmegbetegedés, a cukorbaj, a magas vérnyomás és az agyvérzés kockázatát.

Sydneyben az elmúlt napokban számolt be munkájáról a Iain Robinson, a londoni National Institute for Medical Research professzora vezetésével dolgozó szakértői csoport.

Véletlennek köszönhetik, hogy rájöttek: patkányok is növeszthetnek "sörhast" - fejtette ki Robinson professzor az AAP ausztrál hírügynökségnek. Egy genetikailag megváltoztatott laboratóriumi patkány ugyanis élete delén pocakot növesztett, míg testének más részein nem rakódott le zsír. Az ebből az egyedből kitenyésztett hímnemű patkányok - Robinson professzor szerint - éppen úgy pocakot növesztenek, míg a nőstények csak egészen idős korukban híznak el.

"Véletlenül jöttünk rá arra, hogy létezik ilyen genetikai adottság. De - és ez sokkal jelentősebb - következtethetünk belőle arra, hogy miért a testnek éppen azon a táján rakódik le a zsír, és hogy miért van különbség ebben a tekintetben hímek és nőstények között" - mutatott rá.

Az eddigi feltevések szerint a nők petefészke védelmet nyújt életük delén az ellen, hogy hasra elhízzanak. Laboratóriumi kísérletek során ugyanis azok a nőstény patkányok, amelyeknek petefészkét eltávolították, éppen úgy "sörhasúak" lettek, mint a hímek. A kutatócsoport azt még nem tudta bebizonyítani, hogy létezne "sörhasgén". Valószínű azonban, hogy sikerül majd meglelni ezt a gént a hízást előidéző számos különböző gén között - olvasható a DPA jelentésében. (MTI)


Forró vonal

A mobilos tinik nem gyújtják meg. Sok serdülőkorú a maroktelefon iránti szenvedélye következtében leszokik a dohányzásról - állítja egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A British Medical Journal legújabb számában a manchesteri egyetem kutatói egy országos dohányzásellenes kezdeményezés eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy Nagy-Britanniában egyre kevesebb tizenéves gyújt rá, és helyette mobiltelefont vesz kézbe.

A tanulmány szerint Nagy-Britanniában 1996-ban a 15 éves fiatalok mintegy 30 százaléka hetenként legalább egyszer rágyújtott. Tavaly ezzel szemben mindössze 23 százalék volt ez az arány, ugyanakkor pedig ebben a korcsoportban tízről hetven százalékra emelkedett a mobiltelefon tulajdonosok száma. A tanulmány szerzői szerint a serdülők számára a maroktelefon helyettesíti a parázsló cigarettát abban a törekvésükben, hogy felnőttnek tűnjenek.

A kutatók azt is állítják, hogy a maroktelefon-reklámok is hasonlítanak a cigaretta-reklámokra. Mindkét reklám az individualitást, az imázs és és az egyéni stílus kialakítását ígéri ugyanis. Annak, hogy a mobiltelefon a serdülőkorúaknál esetleg kiszorítja a cigarettát, egyik oka a tanulmány szerzői szerint a fiatalok zsebpénzében látják. Zsebpénzükből ugyanis nem képesek egyidejűleg fizetni a dohányzás és a maroktelefon költségeit - áll az AFP jelentésében. (MTI)


Jó kosz, jókor

Az allergia új ellenszere. Aki gyermekkorában sok káros anyag ráhatásának volt kitéve, azt felnőttként ritkábban gyötri allergia - állítják bőrgyógyászok.

"Sarkosítva azt mondhatnánk, hogy aki engedi gyermekeit mocsokban felnőni, az elejét veszi az allergia kialakulásának" - jelentette ki Erwin Schöpf freiburgi professzor, a Német Dermatológiai Társaság elnöke. Különféle vizsgálatok ugyanis azt mutatták, hogy pozitívan befolyásolja az egészséget, ha a gyermekek korán átesnek különféle fertőzéseken.

Az egykori NDK polgárai például ritkábban szenvedtek a neurodermitis nevű bőrbajtól, a német újraegyesítés óta ellenben fokozatosan növekszik ennek a betegségnek az előfordulási aránya a lakosság körében. Milyen okokra vezethető vissza, hogy káros hatású anyagokkal különösen telített vidékeken kevesebben betegszenek meg? Erről sok találgatást lehet hallani, de kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre" - hangoztatta Schöpf professzor. A számok azonban egyértelműen azt mutatják, hogy az NDK-ban minden allergiás megbetegedés - beleértve a szénanáthát és az asztmát is - ritkábban fordult elő.

"Túlságosan steril környezetben neveljük fel gyermekeinket - folytatta a professzor. - Ezáltal a szervezet immunrendszerének később jut eszébe, hogy allergiával reagáljon a környezetben előforduló olyan ártalmatlan anyagokra, mint a pollenek és az atkák. Ahelyett, hogy a szülők túlzóan ügyelnének arra, nehogy gyermekeik vírussal fertőződjenek, jobb, ha a kicsinyek immunrendszere "megedződik". Igen alkalmasak erre az óvodák és a sokgyermekes családok - áll a dpa jelentésben. (MTI)


Amerika papírjai

Nem kis összeget, 14 millió dollárt igyekszik előteremteni a washingtoni kongresszusi könyvtár (Library of Congess), hogy megszerezhesse a német földrajztudós, Martin Waldseemüller (1470-1518) híres világtérképét. Waldseemüller volt ugyanis az, aki 1507-ben az "America" nevet adta az új kontinensnek.

Öt évszázados fennállása óta ez az első eset, hogy a kivételes jelentőségű térkép, a reneszánsz nyomdatechnika remekműve eladó. A washingtoni könyvtár kizárólagos vételi ajánlatot kapott egy német hercegtől, de azzal a feltétellel, hogy november 14-ig magánszemélyektől össze kell gyűjtenie a 14 millió dolláros vételárat.

Ez az első okmány, amelyben megjelenik az Amerika elnevezés az egész kontinens vonatkozásában. Olyan ez, mint egy születési anyakönyvi kivonat - magyarázta az AFP-nek John Hebert, a kongresszusi könyvtár földrajzi és kartográfiai osztályának vezetője. (MTI)


Magán-tengeralattjárók

A magánrepülőgép már nem igazán jele a gazdagságnak. A legújabb, valódi státusszimbólum a magán-tengeralattjáró.

Az új hobbi első hódolója Paul Allen, a Microsoft társalapítója. Az amerikai multimilliárdos, aki a 4. helyen áll a világ leggazdagabb embereinek listáján, a tenger szerelmese. A Sunday Times szerint olyan tengeralattjáró-modellt rendelt meg a seattle-i Olympic Submarine Technologies-nél, amelyben kényelmesen elfér tíz utas. És frissiben vásárolt is hozzá egy "kis kelléket", egy helikopter fel és leszállására is alkalmas yachtot, amelyhez tengeralattjárózás után ki lehet kötni a búvárhajót.

Példáját követve három arab mágnás is megrendelte a maga tengeralattjáróját, sőt, az egyik mindjárt kettőt, méghozzá a legdrágább fajtából, a Phoenixből, amely 8,5 millió dollárba kerül. (MTI)


Péniszpantomim a londoni színpadon

Viharos sikere van London színházi világában egy - gyermeki finomítással élve - "kukacos" produkciónak: két ausztrál komikus kasszasiker-rekordokat döntöget virtuóz hímvessző-mutatványaival.

A művészeti műfajt tekintve leginkább péniszpantomimnak nevezhető produkció nyitányaként letolják nadrágjukat, majd pedig saját kezűleg mintázzák meg egyebek közt az Eiffel-tornyot, a Loch Ness-i szörnyet - abból, amijük van. Az eredményt jókora kivetítőkön tárják a nézők szeme elé.

Repertoárjukban szerepel erszényből kikandikáló kis kenguru, elefánt, héjából kikecmergő kagyló, de csinálnak kentucky sült csirkét is. Annyira jól csűrik-csavarják a dolgot, hogy a közönség tombolva ünnepli a produkciót, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel meg kellett hosszabbítani egészen a jövő évig - jelentette a Reuters.

A péniszpantomimnak a Whitehall színház ad otthont, Nelson admirális emlékműve és a Big Ben között. Utóbbi kettő feltehetően látható a műsorban is a két ausztrál feldolgozásában - anyagi lehetőségeik határain belül.

A két sztár egyébként óva inti attól a közönséget, hogy otthon a saját szakállukra maguk is hasonlóan "nyakatekert" produkcióval próbálkozzanak. (MTI)


Olvasó kutya

Olvasni tudó, levélszortírozó kutyával büszkélkedhet egy brit hölgy. A Denver névre hallgató ötéves cocker spaniel - gazdájának állítása szerint - képes elolvasni, vagy legalábbis felismerni a társasházba beérkező levelek címzését. Az eb minden reggel várja a postást - akivel egyáltalán nincs haragban -, átveszi tőle a leveleket, szétválogatja és szétosztja a ház három lakója között - jelentette a dpa.

"Soha nem keveri össze a leveleket" - állítja gazdája, a tolókocsihoz kötött, 45 éves Jeannie Crangle, aki Denverrel együtt Barnoldswickben (Yorkshire grófság) él. "Nem tudjuk, hogy miként csinálja, de valamiképpen meg tudja különböztetni egymástól a borítékokon olvasható neveket" - tette hozzá.

Denvert testi fogyatékosokat segítő kutyának képezték ki. Egyebek közt tud bevásárolni, "felveszi" a telefont, összegyűjti a szennyest, és pótolja az elfogyott toalettpapírt a vécében. "Arra azonban, hogy elolvassa a postát, soha nem tanították" - erősítette meg Crangle asszony, megjegyezve, hogy ha ember lenne, valószínűleg feleségül menne hozzá.

Egy kutyakiképző magyarázata szerint a legvalószínűbb az, hogy Denver a borítékokon szereplő nevek eltérő hossza alapján képes köztük különbséget tenni.

A kutya mindazonáltal a leveleket sohasem bontja fel, hogy elolvassa, írni pedig egyáltalán nem tud. (MTI)


Milánó: rablók királyi fogása a királynő ebédje alatt

Három bűnöző a hivatalos itáliai látogatáson tartózkodó II. Erzsébet angol királynő biztonsági emberének kiadva magát Milánóban kirabolt egy pénzszállító autót.

Pénteki olasz lapjelentések szerint a leleményes gengszterek autójukon megkülönböztető jelzést használtak és 70 millió forintnak megfelelő összeggel oldottak kereket.

A rablást gondosan előkészítették. Mialatt az angol királynő olaszországi hivatalos látogatásának záróaktusaként csütörtökön a milánói prefektúrán részt vett a tiszteletére adott díszebéden, a magukat polgári ruhás biztonsági embereknek kiadó banditák néhány száz méterre az épülettől megállították egy zürichi biztosítási ügynökség pénzszállító autóját.

Mire a kocsikísérők ráébredtek, hogy ezek a férfiak nem a királynőt védik, már késő volt: a rablók fegyverrel a pénz átadására kényszeríttették őket, majd ismét a megkülönböztető jelzést használva elrobogtak.

A brit uralkodó látogatásával kapcsolatban elrendelt rendkívüli készültség légkörében, a biztonsági emberektől hemzsegő forgalomban mi sem lehetett természetesebb, mint a szirénázva, kékfényű lámpáit villogtatva száguldó gépkocsi. (MTI)


Adonisz-komplexus Amerikában és Olaszországban

Az amerikai férfi Adonisz-komplexusban szenved. Sok időt tölt a fürdőszobában, nem átallja magát tükrökben nézegetni minden oldalról, pomádézza a haját, krémekkel kenegeti a testét és a női tekintetek alatt Michelangelo Dávidjának pózába vágja magát. A jelenség nemcsak a fiatalokra, hanem az érettebb korosztályra is jellemző. Legalábbis ezt állítja két amerikai pszichiáter most megjelent Az amerikai férfi rejtett válsága című könyve.

Tény, hogy ma Amerikában 2,5 millió férfi jár rendszeresen edzőterembe. Tíz-tizenöt millióan legalább hetente egyszer gyúrnak, sokan otthon edzenek és diétáznak, hogy Stallonéra, vagy Schwarzeneggerre hasonlítsanak.

A szerzők az Adonisz-komplexus okát abban látják, hogy a férfiak elvesztették biztonságérzetüket. "Az amerikai nő agresszív - mondják - a férfi fenyegetettnek érzi magát és azt hiszi, hogy izmaival még bizonyíthatja férfiasságát. De ez patologikussá válhat náluk." Kutatásaik során arra a megállapításra jutottak, hogy a férfiak, izmaik növelésére fordított igyekezetükben csak külsejükkel törődnek, az egészségükkel alig, így sokan gyomorbántalmakban szenvednek, vagy cukorbetegekké válnak. A nőknél sem érnek el azonban sok eredményt. Egyrészt a gyengébb nem is kezd erre az útra lépni, egyre több a testépítő közöttük, másrészt, egyre több lány utálja a "beefcake"-eket, a "hústortákat", ahogy az amerikaiak becézik a túlfejlesztett izomagyúakat.

Az már kevésbé meglepő, hogy a tengerentúliak után a macho hagyományokat ápoló olasz férfiak próbálnak minél szívdöglesztőbb külsőt ölteni. A bálványok egyike Alessandro Gassman, a nemrég elhunyt nagy színész fia. Az ifjú Gassman hetente háromszor jár edzőterembe, és minden reggel bekeni túl göndörnek tartott haját. 36 éves korára meztelenül állt a híres fotós, Andreas Bitesnich gépe elé. Aktjai a Max magazin naptárát fogják díszíteni.

"Nagyon szépek ezek a fotók. És örülök, ha arra gondolok, hogy fiam, Leo, amikor nagy lesz és nekem pocakom és ráncaim lesznek, láthat majd jobb formában, mint amilyenbe akkor leszek - mondta a Corriere della Serának Alessandro, aki a közeljövőben keresztes lovagot alakít - szerencsés vagyok, mert olyan a metabolizmusom, hogy sok kalóriát éget el különösebb erőfeszítés nélkül."

Gassman fia különben nem tartja magát szépnek, szerinte rossz a tartása, túl nagy a lába, és karjai aránytalanul izmosak. Ki szerinte az igazi Adonisz?

"Johnny Depp. Ha nő lennék, beleszeretnék" - hangzott az "úrválasz". (MTI)


Kutyaeledel-automaták Amszterdamban

Ételautomatákat állítanak fel kutyák számára Amszterdamban, a világon elsőként.

Az újítás október 4-én startol, az állatok napján, amikortól a séta közben megéhező ebeknek süteményt és egyéb harapnivalót vásárolhatnak gazdáik az utcán felállított automatákból - írta a De Telegraaf című lap.

A nyitás napja akciós: ingyen adják a falatokat az automaták, azután pedig mintegy 400 magyar forintba fog kerülni egy-egy adag "kutyasnack".

A gyártó büszkén hirdeti, hogy a világ első kutyaeledel-automatái az amszterdamiak - jelentette a dpa. (MTI)


Kipufogógázból gyémánt

A kipufogógázt gyémánttá alakító készüléket fejlesztettek ki Ausztráliában.

A New Scientist magazin leírása szerint a borosüveg méretű készülék a kipufogógáz szennyező részének 70 százalékát képes szénné alakítani, amelyből azután gyémánt nyerhető. A szűrőszerkezet az acél olvadási hőmérsékletének háromszorosára hevíti a hulladékgázt, hogy szennyező részecskéi ionokra, pozitív és negatív töltésű atomokra bomoljanak. Amikor azután lehűlnek, a végeredmény ártalmatlanabb matéria.

"Ideális laboratóriumi körülmények között 90 százalékkal sikerült csökkenteni a szénmonoxid-, széndioxid- és szénhidrogén-kibocsájtást. Kint az utakon az arány feltehetően 70 százalékos lesz" - mondta Elias Siores, a készülék egyik kifejlesztője, a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem kutatója.

A kipufogógázból nyert szén átalakításával persze Dél Csillaga nagyságú és szépségű drágaköveket nemigen lehet nyerni, de ipari minőségű gyémántot igen - mikrohullámú hevítéssel.

"Valahányszor szervizbe visszük majd autónkat, kiveszik belőle a kipufogógáz-szűrőt, és elküldik a gyárba, amely azután ipari gyémántot készít belőle" - mondta Siores. Hozzátette, hogy a készülék nem csak gépkocsik, hanem gyárak, erőművek, kőolaj-finomítók, vegyi üzemek légszenny-kibocsájtásának csökkentésére is alkalmas. (MTI)


"Letitánozzák" London utcáit

Úttörő módon légtisztító utcakövekkel fogják burkolni London utcáit.

A titánnal bevont utcakövek a remények szerint magukba szívják majd a nitrogén-oxidokat, és átalakítják ártalmatlan nitrogénné és oxigénné, jelentősen csökkentve a nagyvárosi légszennyet. A ritkafémmel burkolt, légtisztító utcakövek kifejlesztésébe a japán Mitsubishi cég is bekapcsolódott.

London központjának útfelelőse, Frixos Tombolis a BBC rádiónak elmondta, hogy ha a titános utcakő kiállja a próbákat, akkor néhány éven belül erre fogják cserélni az útburkolatokat. (MTI)


A brit, aki 25 éve nem hagyta el a lakását

Egy brit férfi már 25 éve nem hagyta el a lakását, mert annyira kövér. Nem mintha Jack Taylor, a Bradfordban élő volt birkózó 320 kilója ellenére nem tudna mozogni. Attól tart azonban, hogy ha az utcán mutatkozna, rendkívüli kövérségével elterelné az autósok figyelmét és balesetet okozna.

A dpa jelentése szerint az 55 éves exbirkózó 1975-ben ment el utoljára hazulról. A The Sun című bulvárlapnak elmondta: olyan régóta van otthon, hogy már teljesen megszokta és nem kívánkozik el. Nem is magányos, mert van egy barátnője, aki bár nem kövér, de "szép dundi".

A hölgy viszont már kezdi unni, hogy mindig csak otthon ülnek, és szívesen eljárna szórakozni. Jack ezért nem tartja kizártnak, hogy egy napon mégiscsak kimozdul hazulról barátnője kedvéért. (MTI)


Tévétlen falu Indiában

Egy nyugat-indiai faluban tévézési tilalmat rendelt el a helyi muzulmán pap, miután a hívek egyre gyakrabban maradtak távol a közös imától. Több család is engedelmeskedett a felhívásnak és eladta a tévéjét.

Mint az Indian Express című lap írta, Abdul Hamid Ibrahim Patel imámot felháborította, hogy egyre több hívő marad otthon a tévé előtt, ahelyett, hogy az istentiszteletre járna a mecsetbe. Ezért néhány héttel ezelőtt egy prédikációjában megparancsolta híveinek, hogy szabaduljanak meg tévékészülékeiktől.

A helyi rendőrség adatai szerint 400 muzulmán család engedelmeskedett a lelki vezető felhívásának és eladta tévékészülékét.

Az imám a tévézés átkos szokásával magyarázta azt is, hogy a fiatalok körében terjed az iskolakerülés és egyre gyakoribb a bukás.

A hírrel kapcsolatban az AFP emlékeztet arra, hogy két évvel ezelőtt egy hasonló esetben a kelet-indiai Nyugat-Bengál államban egy imám a tévével együtt kiátkozta a rádiót és a zenét is. (MTI)


Aszaltból szárított szilva, mint menedzsermenüsztár

Menedzsermenüsztárt csinálnak az aszalt szilvából az Egyesült Államokban. A gyümölcsétek tízmillió dolláros ráfordítással kap új arculatot és új nevet.

A sztárolás oka az, hogy az utóbbi tíz évben egyre kevesebb fogyott belőle Amerikában, és jobbára csak hashajtó hatásáról ismert. Mostantól az új marketing szerint az aszalt szilvából vitaminokban gazdag snack lesz a nagyon elfoglalt üzletemberek számára.

Az (al)hashajtóból vitamingazdag egészségőrmesterré előléptetett aszalt szilvának a nevét is megváltoztatják. A Kaliforniai Aszaltszilva Tanács felmérése szerint ugyanis az amerikaiak az Aszalt szilva helyett szívesebben ennének szárított szilvát. Ami szinte teljesen ugyanaz, csak a neve más, ám a szárított szilva hallatán - vagy "olvastán" - jobban megjön a kedvük evéséhez. Az Aszaltszilva Tanács ugyanakkor nem alakul át Szárítottá - tudatja a Reuters. (MTI)


Inkább a kutya, mint az asszony

Minden harmadik olasz jobban szereti a kutyája, mint felesége társaságát, mert a négylábúak a legritkább esetben ugatnak bele az esti tv-műsor kiválasztásába - ez derült ki a Class című római magazin felméréséből.

Az ebek bár némi konkurenciát jelentenek a feleségeknek, a házasságok mégsem sínylik meg jelenlétüket. Ugyanez a közvélemény-kutatás azt is kimutatta, hogy a kutyatulajdonosok 26 százaléka szerint a házaspárok együttélésének tartóssága főként az ebeknek köszönhető azt követően, hogy a gyermekek felnőnek és kirepülnek a családi fészekből. A megkérdezettek 15 százaléka elismeri viszont, hogy a kutyasétáltatás közben szerelmi szálak is szövődhetnek.

Az olasz felső tízezernek szánt havilap 655, 25 és 60 év közötti itáliait szólaltatott meg felmérésében. (MTI)


Anyatejhevítés az AIDS átadása ellen

Az anyatej hevítése megakadályozza, hogy egy HIV-vírussal fertőzött szülő átvigye a kórt saját tejével táplált gyermekére.

A Dél-afrikai Köztársaságban végzett tesztek megerősítették, hogy az 56-63 Celsius-fokon húsz percen át melegített anyatejben elpusztul az összes HIV-vírus, ugyanakkor az antitestek és más tápanyagok 80 százaléka megőrződik. Így szinte minimális tápanyag veszteséggel táplálhatja saját tejével egy HIV-pozitív anya a gyermekét, ha nem is közvetlenül szoptatva - jelentette a Reuters.

A Dél-afrikai Köztársaságban igen magas a HIV-fertőzöttek és az AIDS-betegek aránya, minden tizedik ember hordozza a kórt, és becslések szerint számuk naponta 1700-zal növekszik. (MTI)


Nem seprűn, sárkányon

A svájci Madeleine Borel szeret veszélyesen élni. Az illető hölgy, aki százegy évével nem tartozik kimondottan a bakfis korosztályba, a sárkányrepülés megszállottja.

"A repülés boldoggá és fiatalabbá tesz" - mondta a vakmerő idős hölgy, aki természetesen a százegyedik születésnapját is a levegőben ünnepelte. Madeleine 96 esztendősen szeretett bele ebbe a különleges sportba, mostanra pedig - saját elmondása szerint - nem tudna nélküle élni.

A repülő matrónának kifejezetten lesújtó véleménye van fiatalabb (70-80 éves) rokonairól, akik félnek a sárkányrepüléstől. A "Le Matine" című svájci lapnak nyilatkozva, nemes egyszerűséggel "Gyáva nyulaknak" bélyegezte őket. (MTI)


Az ember, aki mindenkit túlült...

A müncheni illetőségű Peter Goldmann állította be a póznán ülés új világrekordját.

A 33 éves férfi 2423 órán keresztül kuporgott egy pózna tetején, a soltaui parkban megrendezett IV. Nemzetközi Póznán Ülési Világbajnokságon, megdöntve ezzel a hesseni Regina Odeh egy évvel korábbi 2394 órás rekordját. Az idei világbajnokság győztesének 30 000 márka üti a markát, ami, ha jól meggondoljuk nem is olyan sok több mint három havi póznán ücsörgésért... (MTI)


Jutalmazás - büntetésből

Beér-Seva dél-izraeli városban a fiatalkorúak kifejezetten örülhetnek majd, ha büntetést szabnak ki rájuk. A Maariv című lap jelentése szerint egy eddig egyedül álló bírósági ítélet arra kötelez több 12-18 éves bűnelkövetőt, hogy koncertekre, színielőadásokra járjanak, szörfözzenek az interneten és körbeutazzák a hazájukat.

A szokatlan büntetés költségeit a város fedezi. A "jutalom"-büntetést autólopásokért és betörésekért szabta ki a bíróság. A büntetés célja, hogy visszavezesse a társadalomba a bűnelkövető fiatalokat és csökkentse ezzel a visszaeső bűnözők számát. (MTI)


23-szoros gyilkos a dobogó legfelső fokán

Aranyérmet kapott sorozatgyilkosságért az olasz Christiano Rizatto. Ő nyerte az idei szabadfogású szúnyogagyoncsapó olasz bajnokságot - férfi egyesben.

A 24 éves Rizattónak, a 15 perces versenyidő alatt összesen 23 szúnyoggal sikerült végeznie és az sem kizárt, hogy ezen teljesítményével ő a világ jelenlegi legjobbja.

A szúnyogölő bajnokság egyik szervezője - Simone Accardo borbély - szerint a sokkal hevesebb mészárlás lett volna, ha jobbak a feltételek. Az időjárás azonban nem kedvezett: kicsit hideg volt, így a vártnál kevesebben vettek részt a versenyen - a szúnyogok részéről. (MTI)


Vodkával és szárított hallal fizettek a bizonyítványért

Szárított halért cserébe állított ki bizonyítványokat egy Vlagyivosztok közelében lévő iskola igazgatója. Az okiratokért a halakon kívül vodkával is lehetett fizetni, de előfordult, hogy készpénzt kapott az igazgató. Az Izvesztyija című orosz lap jelentése szerint Szergej Fomin a bizonyítvány-árusítás mellett a tanulók segélyezésére szolgáló iskolai pénzalapot is megdézsmálta, hogy kifizethesse egyik barátjával szemben fennálló tartozását. (MTI)


Levegőbe temetkezett

Beteljesült egy angol hölgy végakarata, hozzátartozói és barátai, megható gyász-szertartás keretében, egy tűzijáték rakétáival egyetemben "lőtték ki" a hamvait. A hölgy hamvait tizenöt rakétába tömködték, és egy vasárnapi családi összejövetelen lőtték fel. A tűzijátékot rendező lutoni (észak-angliai) vállalkozó szerint ez volt a cég eddigi legszokatlanabb megrendelése. A rakétás "légitemetéshez" a megbízást a vállalkozó a 35 éves korában elhunyt nő legjobb barátjától kapta. (MTI)


Nem csiklandozhatjuk magunkat

Brit csiklandozás-kutatóknak, úgy tűnik, sikerült megfejteniük azt a rejtélyt, amely gyermekek millióit izgatja: miért hatástalan az öncsiklandozás?

A titok nyitja az agy hátsó részén lévő cerebellumban van, amely megjósolja az illető mozdulatainak érzékelési következményeit, és - öncsiklandozás esetén - üzen az agy többi részének, hogy ne vegye figyelembe a keletkező ingert. Az egyetlen megoldás: csiklandoztató gépet kell vásárolni, és késleltetett cselekvésre kell beprogramozni. Gombnyomás után kiszámíthatatlan lesz az idő, amikor a masina dolgozni kezd, és így ismét átélhető a kellemes borzongás. (MTI)


Sorsjeggyel a keblekig

Kaparós vetkőztetéssel rukkolt elő a Ché című flamand magazin: szeptemberi számának címlapján az 1999-es Miss Belgium fotója szerepel. Brigitta Callens kebleit vékony papírréteg fedi, mint a kaparós sorsjegyeknek a szerencsét hozó (vagy nem hozó) számait.

Brigittához is kell szerencse. A 69 ezer példányos magazinból ugyanis csupán 200 olyan akad, amelynek kapirgálása után feltárulnak a mezítelen idomok. A nyeretleneknek csak a fürdőruha látványa jut - ha napestig kapargatnak is. (MTI)


Fura frigy

A Texas állambeli San Antonióban örök hűséget esküdött egymásnak két nő, akik közül az egyik korábban férfi volt.

Robin és a transzszexuális Jessica Wicks házasságkötésére egy fellebbviteli bíróság adott engedélyt, amelynek számára az egybekelő pár azonos neménél fontosabb szempont volt az, hogy Jessica eredetileg férfinak született. "A kromoszómák számítanak, nem a genitáliák" - idézte a dpa az amerikai bíróság állásfoglalását.

A férfiból lett feleség-feleség műtéti és hormonális úton "változott nővé" néhány évvel ezelőtt. (MTI)


Az anglikán egyház bank automatákat szeretne felállítani a templomokban

Bankjegy automatákat akar felállítani az anglikán egyház a brit templomokban.

A gépek arra hivatottak, hogy betöltsék azt az űrt, amely a bankfiókok és postahivatalok bezáratása miatt keletkezett a kisebb településeken. Az anglikán egyházfők azt remélik, a pénzkiadók révén a templomok visszaszerezhetik középkori státusukat - ismét a közösségek valódi központjává válnának. A forradalmi ötlet mindenesetre mély felháborodást keltett a hagyomány tisztelőiben. (MTI)


Összkomfortos angol jégkocsma

Sokan szerint túlságosan meleg az angol sör. Egy brit művész arra vállalkozott, hogy megcáfolja a fenti tételt és jégből épített fel egy egész pubot.

Jonathan Lloyd jégszobrász három hónapi munkával faragta ki a különleges ivót, minden apró részletet - a székektől a darts játék apró dárdáiig - jégből készített el. Lloyd húsz tonna jeget használt fel a 9 négyzetméteres pub megalkotához, amely megkapta az engedélyt a sör (jég) csapolására is. Az építmény 250 ezer fontba került, a Guinness cég rendelte meg, hogy így reklámozza "extrahűs" sörét. (MTI)


Szilikonklúzió: nagyobb mell, kevesebb adó

Kevesebb adót kell fizetniük a látványosan dús keblekkel rendelkező hölgyeknek Dániában. A fenti kedvezményt azok a hölgyek vehetik igénybe, akik masszázsszalonban dolgoznak, és műtéti úton nagyobbíttatják meg a keblüket. Ők egész egyszerűen leírhatják adóalapjukból a műtét költségeit. Az új adószabály bevezetésére egy precedensértékű eset szolgáltatta az okot, a dán adóhatóság fellebbviteli osztálya engedélyezte egy masszőznek, hogy elszámolhassa adója terhére kebelnagyobbításának kiadásait. Dániában a vállalati adótörvények értelmében leírható az adóalapból az olyan beruházás, amely javítja az üzletmenetet. Márpedig - még ha a tömegvonzás fizikai törvényeit vesszük is figyelembe csupán - a nagyobb kebel általában nagyobb tömeg(ek)et vonz. (MTI)


Holttestekből nyert hormonokkal doppingolnak a versenyzők

Egy francia sportorvos szerint egyre gyakrabban használnak a holttestekből nyert erythropoietint a doppingoló sportolók. A természetes környezetből nyert anyagot sokkal nehezebb kimutatni a doppingvizsgálatokon, mint a mesterségesen előállított készítményeket.(MTI)


Brazil szex: pornórekord, de csekély érdeklődés

Szexrekordot készül felállítani egy éjszakai spanyol tévéműsorban egy brazil pornószínésznő: 1000 férfival szeretkezne egy hónap alatt, élő adásban.

A kukkolóknak a Wa(h)re Liebe című hamburgi tévémagazin híre szerint éjfél és hajnali 4 óra között sugározza a Capital TV nevű regionális csatornán a Reality TV spanyol részlege a rekordkísérlet részleteit.

Az AP szerint a hölgy férfipartnerei álarcot viselnek, ennek ellenére máris betelefonált több magányosan virrasztó feleség, aki a férjét vélte felismerni az első adásokban.

A brazil pornósztár azonban a megcélzott rekorddal alighanem a kivétel, amely erősíti a szabályt: egy Rio de Janeiróban közzétett friss felmérés szerint a testi szerelem a legutolsó dolog, ami lázba hozza a közhit szerint pedig tüzesvérű brazilokat.

A legtöbb brazil számára az igazi öröm pillanata az, amikor szabadságra mehet (51 százalék). Ezután a templombajárás következik 38 százalékkal, a szexet a népszerűségi listán megelőzi a koncertlátogatás (27 százalék) és az éttermi vacsora (26 százalék) is. (MTI)


Szabadtéri gránát-operáció

Élesgránátot operáltak ki orosz orvosok egy Csecsenföldön megsebesült katona lábából.

A műtétet végzőknek a szokásosnál is jobban be kellett öltözniük saját védelmükben, és a sebesültre is golyóálló mellényt adtak. Az operáció szabadtéri volt, hogy a gránát esetleges felrobbanása esetén ne okozhasson annyira súlyos sérüléseket, mint zárt térben tenné. A gránát a sebesült jobb lábának a térde alatt fúródott az izomzatba, és bár műtéti szempontból a feladat nem volt bonyolult, a robbanásveszély miatt jóval feszültebb légkörben zajlott. A sebészek teljes csendben dolgoztak - jelentette a Krasznaja Zvezda, az orosz hadsereg hivatalos lapja. (MTI)


Női mobilpiszoár

Női mobilpiszoárral rukkoltak elő dél-afrikai fejlesztők, olyannal, amely a hölgyek számára is végre lehetővé teszi álló helyzetben a vizelést.

A kis műanyag tölcsérből és csőből álló szerkezetet hatévnyi áldozatos munkával tökéletesítgették. A találmányt a világ 106 országában már le is védették, bár a boltokba csak az év vége felé, karácsony előtt kerül.

A fejlesztő cég kereskedelmi igazgatója szerint természetesen az újra és újra hasznosítható női mobilpiszoárt felbecsülhetetlen becsben tartják majd az utazgató, kempingező, autóstoppoló, pecázó, vitorlázó, síelő hölgyek, mert rendkívül megkönnyíti majd "folyó ügyeik" lebonyolítását.

A női mobilpiszoárt diszkrét kis tokkal látják el, így mindenhol a gazdájával lehet, mint valami zsebvécé - jelentette a Reuters. (MTI)


Szomszédbüntető Best of fűnyírózaj-CD

Szomszédbüntető fűnyírózaj CD-t dobott a piacra egy új-zélandi férfi.

A 64 perces albumon kiváló hangminőségben nem csupán gépi fűnyírás hallatszik - ha kell, fortissimóban -, hanem ahogy a hagyományos CD-ket, úgy ezt is meg-megszakítják a "számok" között szünetek. Így például jól felismerhető a gyűjtőtartály ürítésének nesze, de előfordul, hogy a gép kése és egy alá akadt kő "duettje" színesíti fülkínzón a repertoárt - írja "lemezbemutatójában" a Reuters.

A korongot kiadója elsősorban azoknak ajánlja, akiknek elegük van a szomszédjukból. "Ha hajnalba nyúló házibulit tartanak, keljünk fel reggel hétkor, nyomjuk a CD-lejátszóba a Best of fűnyírózajt, és adjunk nekik! Mi meg közben menjünk ki a konyhába kávézni" - javasolja Geoff Marsland producer és fűnyíróhangmérnök.

Legújabb lemeze 5 ezer példányban jelent meg. A legújabból következik, hogy volt már előzmény: korábban Városi támadás címmel adott ki egy válogatást 4200 példányban. E korábbi művén autóriasztók kórusától a motorkerékpár-bőgetésig rengeteg "fülcsemege" hallható. Háromperces betétként szerepel rajta egy baba bömbölése. A szólószám címe (és funkciója): Fogamzásgátló. (MTI)


Spermagyilkos pelenkák ?

Az eldobható pelenkák térhódítása magyarázhatja, hogy a férfiak nemzőképessége drámaian csökkent az elmúlt 25 évben, állítják egy brit tudományos folyóiratban német kutatók.

A műanyag bevonatú, eldobható pelenkák a hagyományos pamutpelenkákhoz képest jelentős mértékben megnövelik a test hőmérsékletét azon részen, amelyet befednek. Ez problémákhoz vezethet a szervezet fejlődésekor, és felnőttkorra csökkenti a nemzőképességet - írták a Kieli Egyetem tudósai a British Medical Journal legújabb számában közzétett tanulmányukban.

A tudósok rámutatnak arra, hogy az átlagos európai férfi ondósejtjeinek száma 25 százalékkal csökkent az elmúlt 25 évben. Nagy-Britanniában évente például 27 ezer pár keresi a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét, ami 55 százalékos növekedést jelent az elmúlt öt év alatt.

Felnőtt férfiak esetében bizonyított, hogy a magas testhőmérséklet, például láz vagy szaunázás esetén, csökkenti az ondósejtek számát. A hőmérséklet tartós növekedése, amit az eldobható pelenka vált ki a befedett területen, a korai gyermekkorban fontos szerepet játszhat a herék fejlődésében és működésében, és férfikorra meddőséget okozhat - írták a német tudósok tanulmányukban.(MTI)

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...