Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 05

( 2001.)

 

A philadelphiai kenyércsipkedő

Bostonnak fojtogatója volt, de Philadelphiának is megvan a maga réme: a kenyércsipkedő.

A 37 éves Samuel Feldmannak az a mániája, hogy az egyik nagyáruházban állandóan kicsíp egy-egy falatkát a kenyerekből. Összesen 3 ezer 87 ártatlan cipót csonkított meg és 175 zacskónyi süteményt. Túl ezen jó pár sárgabarackot is "megbecstelenített": beléjük nyomta a hüvelykujját.

Az áruház két éven át tűrte a kenyércsipkedő garázdálkodását, ám végül a kamerák felvételei nyújtotta bizonyíték alapján bíróság elé citálta. Felesége azzal próbálta menteni, hogy férje csupán a családjának akart jót: azért csipkedte meg a kenyereket, hogy a legfrissebbet tudja hazavinni - jelentette a Reuters.

Feldman számára - aki a foglalkozását tekintve reklámszakember - a bíró pszichiátriai kényszerkúrát javasolt. Ítélet még nincs, de a kenyércsipkedő akár félévi börtönt is kaphat. (MTI)


Irán: a fekete ruha viselése öngyilkossághoz vezethet

Súlyos depressziót okozhat és öngyilkossághoz vezethet, ha (mint eddig elvárták) az iráni nők szinte folytonosan fekete ruhát viselnek - állítja egy iráni kriminológus.

Ali-Reza Amirpur az Iran című napilapnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a depressziós irániak kétharmada öngyilkosságot is megkísérel. Úgy vélte, a fekete ruha mindennapos viselése növeli a depresszió kifejlődésének lehetőségét.

A szakértő ezért fontosnak tartja, hogy a fiatal nők világos színűvel váltsák fel hagyományos fekete sáljukat és blúzukat.

Az AFP emlékeztet arra, hogy a 9-11 év közötti irániakat a közelmúltban mentesítették a fejet és vállat takaró, általában fekete, hagyományos fátyol viselése alól. Világosabb színekre válthatnak a kislányok más ruhadarabok esetében is. (MTI)


Kilométeres sorok várták az adómentes benzint Norvégiában

Nemcsak hazánkban bosszantóan magasak a benzinárak, számos külföldi országban, köztük Norvégiában is alaposan megkérik az árát az üzemanyagnak. Ott is - nálunk is a magas benzinadók drágítják meg jelentősen a naftát. Ezért határozta el Svein Erik Bakke norvég milliomos, hogy megrendezze példátlan akcióját, egy órán keresztül fizette az arra járó autósok által vásárolt üzemanyag árának adórészét egy norvég kútnál. Norvégiában 70 százalék körüli a benzinadó, így aztán nem csoda, hogy kilométeres sorok vártak a kútnál, hogy alaposan feltankolhassanak az adómentes benzinből. (MTI)


Cipőbűztelenítő dobozzal rukkoltak elő brit kutatók.

A New Scientist ismertetése szerint a doboz salétrom-oxidos gázzal kezeli a nem kívánatos szagú cipőt, és "megfojtja" a bűzért bűnös baktériumokat. A "penetránstalanító" kúrát elég pár hetente elvégezni, és a "gázolás" után a lábbeli "patikaillatú" lesz, nem pedig sajt-, vagy halrothadás gyanúját keltő.

A cipő-bűztelenítő elterjedésének útjába sajnos elsősorban épp a legkellemetlenebb lábszagú cipőtulajdonosok állhatnak - vélekedik Robin Gilbert, a feltaláló. "Sokan ugyanis kifejezetten büszkék arra, mennyire büdösek edzőcipőik" - mondta, és nem légből kapottan, hanem tapasztalatból. A készülék tesztelése végett ugyanis hirdetés útján kérték az embereket, hogy adományként áldozzák fel a tudomány oltárán legbüdösebb cipőiket, ám jó páran visszakoztak, miután megtudták, hogy lábbelijük szaga minimum "penetráns-lighttá" szelídülhet.

A találmányt mindenesetre levédették feltalálói. (MTI)


Vécén szerzett diplomával a Guinness-könyvbe

A világ leglassúbb diákja kitüntető címet adományozta a Guinness Rekordok Könyve Stuart Baldwin angol könyvkereskedőnek, amiért 28 esztendőre volt szüksége, hogy levelező tanfolyamon diplomát szerezzen természettudományokból.

"Tulajdonképpen csak akkor volt időm tanulni, amikor a vécén ültem" - magyarázta Baldwin a The Timesnek. Mint mondta, minden idejét igénybe vette családja, hivatása és a hobbija.

Fellelkesedve azon, hogy csaknem három évtized alatt sikerült diplomát szereznie, a 70 éves férfi most doktorálni is akar. Korát tekintve azonban sietnie kell, hiszen a disszertáció elkészítésére mindössze nyolc év áll rendelkezésre - emlékeztet a dpa jelentése.

Egy krónikus hasmenés viszont megszaporázhatja a tanulási tempót. (MTI)


Kerti séta harckocsival

Második világháborús T-34-es szovjet tankkal "harckocsikázott" kertjében, és rémisztgette szomszédjait egy harmincéves drezdai férfi.

A rendőrség szóvivője szerint harckocsijával "sétált" a kertben. A szomszédok a pokoli zaj miatt értesítették a rendőrséget, akik a T-34-esen kívül egy aknavetőt is találtak a telken.

A lefolytatott vizsgálat megállapította azonban, hogy mind a harckocsit, mind pedig az aknavetőt előzőleg hatástalanították, a férfi pedig jogosan harckocsikázott, mert megfelelő hatósági engedéllyel rendelkezett - olvasható az AP jelentésében. (MTI)


Tilos lesz a szökés a börtönből

Norvégiában tilos lesz a szökés a börtönökből, illetve büntethető lesz, ha a parlament elfogadja a kormány törvénytervezetét.

Jelenleg ugyanis nem ütközik a törvénybe, és nem is büntethető, ha egy elítélt megszökik a börtönből, vagy nem tér oda vissza kimenőjéről idejében. Az őrök összesen annyit tehetnek, hogy szigorúbb felügyeletű fegyintézetbe irányítják át a rabot, vagy megtagadják tőle a kimenőket.

- Itt az ideje, hogy szigorúbban lépjünk fel azokkal szemben, akik nem tartják be a börtönbeli szabályokat - mondta a norvég igazságügy-miniszter. Javaslata szerint fél évvel kellene meghosszabbítani a rabságát annak, aki megszökik, vagy meg kellene bírságolni az újból letartóztatott szökevényt - jelentette az AP.

A javaslat előzménye, hogy több olyan szökés is történt Norvégiában, amelyek nem vetettek túl jó fényt sem a börtönőrökre, sem a politikusokra. Különösen nem az a gyilkos, aki 14 éves büntetéséből 230 napot töltött szökésben. Eközben arra is jutott ideje, hogy egy jégkorongcsapatban játsszon, és még egy újság sportrovatába is bekerült a neve.

Egy másik fogoly - akit szexuális bűncselekményekért ítéltek el - négy éven át volt "szabadságon": Szingapúrban, a Fülöp-szigeteken és Görögországban vakációzott. (MTI)


Ülőhelyet vagy életet !

Revolverrel harcolta ki egy nyolcvan éves férfi Németországban a bielefeldi villamoson, hogy az egyik utas átengedje neki ülőhelyét.

Mint a rendőrség közölte, az idős ember igazi vadnyugati virtussal nekiszegezte pisztolyát egy 38 éves férfinak, amikor az vonakodott felkelni a mozgássérülteknek fenntartott ülésről. "Ha nem kelsz fel azonnal, szétlövöm a fejed!" - kérlelte az agg.

A megfenyegetett férfi ezután a villamosvezetőhöz fordult segítségért, aki igazoltatta a fenyegetőző aggastyánt, mire az sietve leszállt, megjegyezve, hogy "most már mennem kell". A villamosvezető által értesített rendőrök azonban lakása előtt elfogták, és elkobozták nyolcmilliméteres riasztópisztolyát.

A harcias öregúr beismerte tettét, de védelmére felhozta: az utóbbi időben nem látott más lehetőséget arra, hogy közlekedési eszközön ülőhelyet kaphasson - számolt be az esetről az AP. (MTI)


Vérengző nyúl Romániában

Megvalósulóban van a rókákat megleckéztető rengeteg nyúlmese, bár róka helyett még csak kutya szereposztásban. Egy román nyúl ugyanis terrorizálja és harapdálja a vele egy háztartásban élő, hatalmas német dogot.

Az ötkilós, hófehér tapsifüles rendszeresen eleszi az eb elől az ételt, fenyegetően morog rá, és egy alkalommal - amikor az elrettentésnek még ez a módja is kevésnek bizonyult - megharapta a kutyát. Jókora darabot "szabott ki" az öles termetű eb füléből.

Mindemellett a "vérnyúl" nagyon illedelmes, szobatiszta: éjszaka bilit használ - számoltak be a bukaresti lapok. (MTI)


Az elefánt megtalálja a szeszt

Mindegy nekik, hogy alkohol, bódító növény, vagy fantáziálást előidéző gyökér - olasz kutatók szerint sok állat kedveli a "bódulatot".

Az elefántokat már a pálinka illata is megvadítja - számolt be kutatási eredményeiről a La Repubblica című lapban Giorgio Samorini olasz botanikus és szakíró, aki szerint csaknem száz állatfajta érzékeny a drogra.

A jelenségről a közeljövőben tudományos konferenciát tartanak az észak-olaszországi Roveretóban.

"A szó szoros értelmében keresik az alkoholt" - állapította meg Samorini az elefántokról. Ezért türelmesen megvárják, amíg a különböző gyümölcsök megerjednek, hogy azután "óriási ivászatokat" rendezhessenek. Bangladesben például elefántok az illatáról felismertek egy illegális szeszfőzdét, és áttörték a kőkerítést, hogy hozzájussanak a tömény szeszhez. A szarvasmarhák is kedvelik a bódító növényeket és Kansas amerikai államban sok köztük a "drogfüggő".

A kanadai vörösbegyek február hónapban ezrével repülnek Kaliforniába, hogy ott teleigyák magukat egy bizonyos szederfélével. Samorini szerint a gorillák különösen kedvelnek egy gyökérfajtát, amelynek elfogyasztása fantáziálást idéz elő. Még a trópusi méhek és a szibériai szarvasok sem mentesek ettől: nekik is gyengéjük a "szenvedélyutazás" - olvasható a dpa jelentésében. (MTI)


Gagarin hólyagja a kabala

Az orosz űrhajósok ugyanazt a filmet nézik végig és ugyanúgy könnyítenek magukon a start előtt, mint Jurij Gagarin tette 1961-ben. Gagarin "kötelezővé" vált filmje egy klasszikus szovjet alkotás, a Fehér nap a sivatag felett - ezt nézte meg történelmi űrútja előtt.

"Utódkollégái" ugyanezt tekintik meg a fellövés előtti este. A babonás rituáléhoz azonban hozzátartozik a vizelés is, mivel Gagarin - útban űrhajójához - megállítatta az autóbuszt, hogy könnyítsen hólyagján. Ez nem ment túl könnyen, mivel már felöltötte az űrhajós ruhát, de azért megoldotta a problémát az erre szolgáló slicctájéki csövön keresztül.

Azóta minden szovjet és orosz űrhajós hűen követi a gagarini startelőkészületet, és még arra is ügyel, hogy ugyanúgy a busz egyik hátsó kerekét célozza meg. A szokás alól a hölgyek sem kivételek, sőt, a külföldiek is követik a példát. Legutóbb az amerikai William Shepherd sem akarta kísérteni a sorsot: megnézte a filmet és a buszkereket sem hagyta ki - jelentette a Reuters. (MTI)


Osztott a lottónyertes

Szegények közt osztotta szét lottónyereményének nagy részét egy 77 éves Fülöp-szigeteki asszony.

A foglalkozására nézve virágárus nő megnyerte a jackpotot a múlt heti lottósorsoláson és átszámítva több mint 220 millió forintnak megfelelő összeget vehetett fel. Másnap reggelre azután összehívta szomszédjait a főváros, Manila szegénynegyedében, sorba állíttatta őket, és unokahúgai, valamint unokaöccsei segítségével 100 pezós bankjegyeket osztogatott nekik.

"Sokakon fogok segíteni, főleg szegényeken. Hiszen nem vihetem magammal a sírba a pénzt" - mondta újságíróknak az asszony, aki csak akkor hagyta abba a bankjegyek osztogatását, amikor észrevette, hogy egyesek "repetáztak", másodszor is sorba álltak - áll az AFP jelentésében. (MTI)


Tajvani erőművészek legénykedő rekordja

A Csi Kung nevű küzdősport két tajvani művelője új világrekordot állított fel azzal, hogy a hímtagjával húzott odébb egy teherautót.

A két mester mindössze 30 centiméteren át vonszolta a 11 tonnás kamiont, de nézők százainak lelkesedése közepette Tajpejben - jelentette az AFP.

A páros egyik tagja, Tu Csin Seng csupán gyakorlatozásnak minősítette a teherautó megmozdítását, és felfedte, hogy sokkal nagyravágyóbb tervet dédelgetnek: egy repülőgépet akarnak elmozdítani - hasonló húzástechnikával és eszköztárral. Azt azonban nem ígérte meg, hogy a repülőgép el is száll majd.

A rekorder elmondta: fiatalok is könnyűszerrel megtanulhatják ezt a sajátos küzdősportot oly módon, hogy akár 200 kilós súlyokat aggatnak nemzőszervükre. Óva intette azonban a péniszerőművész-palántákat attól, hogy tapasztalt mester segítsége nélkül gyakoroljanak. Hozzátette, hogy a Csi Kung segíthet feljavítani a férfiak szexuális teljesítményét is - tehát nem csak lerobbant teherautóknak jöhet jól, hanem lerobbant teherautó-sofőröknek is. (MTI)


Száműzött tisztesség

A polgármesternek el kell hagynia a Szilikon-völgyet

San Carlos polgármesterének túl drága a városa: nem engedheti meg magának, hogy benne lakjon, ezért aztán kiköltözik.

Az egyesült államokbeli San Carlos a tehetős Szilikon-völgy "fővárosa", amely a jó élet városának kiáltotta ki magát. Polgármesterének, Dave Buckmasternek, azonban nincs annyira jó élete, mert nem tud megélni az egyre drágább településen, ahol az átlagos ingatlanár már 780 ezer dollár.

A - feltehetően nagyon becsületes - polgármester pénzügyi helyzetére további magyarázatot ad, hogy felesége pedagógus. Így aztán kénytelen kiköltözni városából a nejével Sacramentóba - jelentette a Reuters. (MTI)


Születendő csecsemő keresztneve árverésen

Árverésre bocsátotta születendő gyermeke nevét egy Kaliforniában élő házaspár.

Ezekben a napokban várja első gyermekét a Saar-vidékről származó, de a kaliforniai Oaklandben élő Isabel Reichert. A 32 éves asszony és amerikai férje, Sean Fletche már mindent előkészítettek az örvendetes eseményre, csak egy valamit nem tudni még: mi lesz az újszülött keresztneve. Ez ugyanis internetes árveréstől függ.

Az E-Bay aukciós háznál (ebay.com) ugyanis bárki jogot szerezhet arra, hogy "megkeresztelje" a csecsemőt. Olcsónak azonban nem mondható a megvásárolt névadás: a licitálás egy millió dollárral kezdődik.

A Kaliforniában letelepedett művész hajlamú hölgy történetesen "provokációnak és kihívásnak" szánja az árverést. Arra akarja késztetni az érdeklődőket, hogy elgondolkozzanak azon, miként határozzák meg mindennapjaikat reklámkampányukkal és márkaneveikkel a nagy cégek". Egyetlen korlátot szabott csupán a leendő licitálók számára: az általuk választott név ne legyen obszcén.

A hatályos amerikai rendelkezések szerint a szülők teljesen szabadon választhatnak keresztnevet gyermeküknek. Gondolkodás nélkül anyakönyveznek Amerikában olyan neveket, mint Love (Szerelem), Sunday (Vasárnap) vagy Muscle (Izom). "Ismerek embereket, akik aminósavakról vagy csillagokról nevezik el gyermekeiket. Vagy például a Destiny (Végzet) nevet adják nekik" - emlékeztetett Isabel. (MTI)


Fehérterror

Kommunista idők fehérnemű kiállítása

Egy szentpétervári múzeumban először mutatják be kiállítás formájában összegyűjtve a szovjet korszak hétköznapjainak egy mind ez idáig leplezett, bár az emberekhez szerfölött közel álló részét, a fehérneműket, amelyeket 1917 és 1987 között hordtak az óriási ország lakói.

A Péter-Pál erődben kialakított múzeum három termét foglalják el a kiállítási tárgyak a sztálini időszak minden erotikus képzettársítást kizáró bugyogóitól a háború utáni évek rákpáncélszerű melltartóin át a szovjet modern kor csipkehabos műselyem ingecskéiig.

A szovjet állampolgár fehérneműjének az volt a dolga, hogy egyszerű, meleg és tartós legyen - idézte az AFP Alekszandr Ivanov festőművészt.

A bugyi- és gatyakiállítást naponta közel négyezren nézik meg. Alig tíz évvel a szovjet birodalom összeomlása után a hitetlenkedő álmélkodás hangjaival bámulják a fiatalabbak a kiállított darabokat. Örülök, hogy én már csinos és szexis fehérneműket vehetek magamnak. Elszomorító, hogy anyáinknak, nagyanyáinknak ezeket kellett hordani - mondta egy 17 éves diáklány, aki egyébként a "muris" jelzővel összegezte a kiállítást. (MTI)


Hamis a baba

Kaviárutánzat Angliából

Piacra került az első vegetariánus kaviár Nagy-Britanniában.

A Finlay Foods manchesteri cég növényi algasavból gyártja az úgynevezett hamis halikrát. A termék márkaneve Cavi Art. A vegetáriánus kaviár igen olcsó, az igazi halikra árának csupán a huszadába kerül. Megjelenését mégsem fogadta osztatlan lelkesedés.

Szakértők szerint a Cavi Art gyártójának fel kellene lapoznia egy lexikont, ahonnan megtudhatná, hogy a kaviár meghatározása halikra és semmi egyéb. A híres londoni luxusáruház, a Harrods kaviár-beszerzője, Charles Ribeyro azt hangoztatta, hogy el sem tudja képzelni, ki akarna vegetáriánus kaviárt vásárolni. Neville Finlay, a Finlay Foods vezetője viszont azt állította, hogy bekötött szemű kóstolók semmi különbséget nem fedeztek fel a valódi és a hamis kaviár között - emlékeztetett az AFP jelentése. (MTI)


Disznóölés

A muzulmánok támadják Malackát

Micimackó és Malacka, Milne elválaszthatatlan irodalmi párosa számos brit üzletben lesz kénytelen külön tölteni az idei karácsonyt.

A The Guardian című brit napilap szerint a Mothercare neves gyermekáruház-lánc központjába számtalan udvarias felkérés érkezett muzulmán szülőktől arra, hogy a bájos medvebocsot ábrázoló termékekről - a játékoktól a ruhákon át a törölközőkig - távolítsák el legjobb barátját, Malackát, mivel az iszlám vallásban a disznó tisztátalanságot jelképez. A Mothercare jogászai éjt-nappallá téve bújják a termék védjegyszerződések tömkelegét, hogy választ találjanak arra, teljesíthető-e egyáltalán jogi felfordulás nélkül a páratlan kérés. Milne regényeiben Micimackó egyszer-egyszer ugyan felbukkan Fülessel vagy Bagollyal az oldalán, de a medvebocs idejének legnagyobb részét az tölti ki, hogyan mentheti meg barátját, Malackát a különféle kellemetlenségektől.

A Nagy-Britanniában élő muzulmán közösség egyik vezetője elmondta, hogy a muzulmán otthonokban a képek többségének vallási jelentősége van. Egyetlen muszlim sem akar sertést ábrázoló képet látni otthonában, még akkor sem, ha az egy olyan veszélytelen irodalmi személy, mint Malacka - magyarázta. (MTI)


Arab nem fogoly

Kémsólymot fogtak el Indiában

Antennával és nagy teljesítményű rádióadóval felszerelt sólymot lepleztek le sasszemű indiai határőrök a radzsasztáni sivatagban. A csúcstechnológiával felszerelt ragadozó madár valószínűleg a pakisztáni hatóságok számára kémkedett a határövezetben.

Az indiai határőrség a pakisztáni határtól alig pár kilométerre, hússal és kenyérrel csalta csapdába a szemlátomást különlegesen kiképzett és felszerelt kémmadarat. A Reuters jelentése szerint az indiai hatóságok azt gyanítják, hogy a kémsólymot a pakisztáni vadőrök képezték ki arra, hogy kikémlelje a határövezetben folyó indiai tevékenységet.

Ezt bizonyítja az is, hogy a sólyom elfogása után ugyan nem vijjogott pakisztániul, de 15 percen belül már találkozót kértek pakisztáni részről egy, a határon áttévedt madár ügyében.

Idén ez már a harmadik olyan sólyom volt, amelyet elektronikai szerkentyűkkel a szárnya alatt lepleztek le a sasszemű indiai határőrök a térségben - jelentette a Reuters. (MTI)


Orális ügyfél

Megharapta a kutyát

Állatkínzás vádjával állt bíróság elé San Franciscóban a 24 éves Steven Maul bútorszállító segédmunkás, aki a szemtanúkra hivatkozó ügyész állítása szerint megharapta saját kutyáját, a csaknem negyvenkilós, Boo nevű labradort.

Jasper Monti, Maul ügyvédje a San Francisco Chronicle című lapnak adott nyilatkozatában kategorikusan tagadta a vádat. "Szó sem volt kegyetlenkedésről. Csak csókot adott a kutyának. Ügyfelem nagyon orális" - fejtegette az ügyvéd. Maga Maul viszont nem csóknak titulálja tettét, hanem inkább figyelmeztető-fogbemélyesztésnek.

Azzal védekezik, hogy akciója nem hogy vérzést nem idézett elő, de még nyomot sem hagyott. Csupán "olyan kommunikáció történt, amely a kutya értésére adja a gazda uralmi helyzetét". A bíró november 21-re tűzött ki újabb tárgyalást a fogas kérdésben, és addig is, óvintézkedésként állatmenhelyre utalta be Boo-t. (MTI)


Mézizü sörbet

Alkoholista méhekkel kísérleteznek

A házi méheknek és az embereknek van egy szinte egyedülálló közös tulajdonságuk: mindketten megisszák az alkoholt. Kutatók most azt vizsgálják, vajon a méheken ki lehet-e próbálni az alkoholizmus megfékezésére kikísérletezett gyógyszereket. Az állatokba többsége - nagyon helyesen - visszautasítja az alkoholt. A méhek azonban önként és zümmögve vedelnek.

Még arra is rá tudjuk venni őket, hogy tiszta etilalkoholt igyanak. Nem ismerek olyan élőlényt, amely meginná a tiszta etilalkoholt. Még egy egyetemista sem teszi meg ezt - mondta az AP-nek Charles Abramson oklahomai pszichológus.

Néhány hónapon belül eldől, hogy megfelelő kísérleti alany-e a méh. Ha igen, akkor a gyógyszer gyártóknak kevesebb gerincest kell majd igénybe venniük a gyógyszertesztelések első szakaszában. Charles Abramson elmondta, hogy kutatótársaival együtt olyan gyógyszert is adtak már méheknek, amely alkohol fogyasztása esetén rosszullétet okoz. Fokozatosan adagolták nekik, hogy le tudjanak állni az ivással. A jelek szerint ez a gyógyszer, az Antabuse hatással van rájuk.

Az eddigi kísérleti eredmények szerint az alkohol akadályozza a házi méh helyváltoztatási és tanulási képességét, épp úgy, mint az emberek esetében. A túl sok etilalkohol épp úgy megöli a méheket, amint a túl sok alkohol az embereket. (MTI)


©éhes nők

Hűtlen nők céges bulikon

A nők a vállalati rendezvényeken kalandra éhesebbek, mint a férfiak, nagyobb valószínűséggel készek félrelépni - derült ki a német Bunte magazin megbízásából elvégzett felmérésből.

A megkérdezett nők hat százaléka ismerte be, hogy már több alkalommal is intim kapcsolatteremtésre használta fel a kollégákkal tartott ünnepségeket. A megkérdezett férfiaknál ez az arány csupán egy százalékos volt. Ugyanakkor a megkérdezett nők 86 százaléka azt válaszolta: nem számít arra, hogy partnere vállalati rendezvényeken hűtlen lenne hozzá.

A Forsa közvélemény-kutató intézet a felmérés során több mint ezer nő és férfi véleményére volt kíváncsi - áll a Reuters jelentésében. (MTI)


Ellopott ország

Mindent ellopnak a volt SZU-ban

Az orosz mondás szerint "mindennek lába kél, ami rossz helyen van". A napi gyakorlat is ezt bizonyítja: a magasfeszültségű kábelektől a fegyvereken át egészen a bronz síremlékekig és emlékművekig mindent lopnak, ami hasznosítható és eladható, akár színesfém-hulladékként, amelynek orosz exportja az utóbbi években megduplázódott.

Igaz ez a volt szovjetköztársaságok nagy részére is, így a szomszédos Kazahsztánra, ahol a bajkonuri űrrepülőteret őrző orosz katonák szinte kilátástalan harcot vívnak az értékes kábeleket a földből is kibányászó helyi hordák ellen.

Ezért talán azon sem lehet csodálkozni, hogy a legendás, a szovjet filmművészet által is megénekelt Csapajev emlékmúzeumából a bolsevik hadosztályparancsnok Maxim-géppuskáját is elemelték. A tolvajok tulajdonképpen csak visszajöttek érte, ugyanis fél évvel ezelőtt a Bugyonnij első lovashadserege 25-ik hadosztályát vezénylő Csapajev díszszablyáját és kozák egyenruháját vitték magukkal. Tehették, mert az emlékmúzeum biztonsági berendezései már évek óta nem működnek, a biztonsági őrök pedig a létszámcsökkentés áldozatai lettek. A Komszomolszakaja Pravda című orosz napilap egyébként azt sem zárta ki, hogy maguk a múzeumi dolgozók akartak ily módon kis kiegészítő keresethez jutni valamelyik gyűjtő megrendelésére. (MTI)


Időzavar

Az időszámítások mást mondanak

A 2000. január elsején világszerte tartott millenniumi ünnepségek elhamarkodottak voltak. Matematikai értelemben ugyanis a harmadik évezred kezdete még előttünk áll, hiszen időszámításunk nem a nulladik évvel, hanem minden évszázad első esztendejével kezdődik. Ezért a Krisztus utáni 2000. év csak december 31-ével ér véget - írja a dpa.

Emellett azonban egész sor másféle számítás is létezik a harmadik évezred kezdetének meghatározására. Ha a történelmet vesszük alapul, akkor tulajdonképpen már Jézus születése után a 2004-ik évben járhatunk. A Biblia szerint ugyanis ő Heródes király uralkodása idején született, aki viszont a hivatalos időszámításunk előtt négy évvel halt meg.

Ha pedig egy pillantást vetünk más vallások millennium megjelöléseire, akkor teljessé válik a zűrzavar. A zsidó vallás szerint a világ teremtése utáni 5761-ik évben élünk. A buddhisták Buddha halálának esztendejével (Krisztus után 483-mal), a muzulmánok viszont Mohamed prófétának Mekkából történt menekülésével, azaz Krisztus után 622-vel kezdik az időszámítást - emlékeztet a dpa jelentése. (MTI)


Pingvinek látogatják a riói strandokat

Szokatlan vendégek érkeznek nap, mint nap Rio de Janeiro trópusi strandjaira: pingvinek.

Valószínűleg az éghajlati változásnak köszönhető, hogy egyre több frakkos madár látogat el az örök fagy birodalmából az örök napsütés fövenyére. A pingvinek csoportosan, tucatjával érkeznek Rióba, bár igencsak legyengült állapotban, félig éhen halva. Felbukkanásuk teljesen szokatlan, de mivel már több százan vergődtek partra, lassan állandó szereplői a Rio de Janeirót ábrázoló képeslapoknak.

Korábban csak nyaranta, pontosabban a déli féltekén télnek számító időszakban - június és augusztus között - volt egy kis pingvinszezon Rióban, átlagosan 40 madár érkezett. Tavaly óta azonban a rekkenő téli hőségben, azaz a tomboló latin-amerikai nyárban is egyre több frakkos madár csatangol el - mondták a Reutersnek brazil szakértők. (MTI)


A fotósok megtorlásra számíthatnak a Gangesznél

A Kumbh Maha zarándoklat szervezői megtiltották, hogy sajtófotókat készítsenek a Gangesz és Dzsamúna folyókban rituálisan megmártózó hindu fürdőzőkről. "Erővel fogjuk megállítani őket" - jelentette ki kedden a szervezők szóvivője.

Több hindu zarándok érezte úgy, hogy a fotósok zavarják őket, amikor vasárnap ruhátlanul fürdőt vettek. A rituális fürdőzés több évszázados szokás a hinduknál, akik azt tartják, hogy a Gangesz vize megtisztítja őket bűneiktől. A zarándoklat szervezői hetvenmillió részvevőt várnak a hat hétig tartó zarándoklatra. A szóvivő szavai szerint a fotósoknak számítaniuk kell arra, hogy elkobozzák sajtóigazolványukat, amennyiben nem tartják tiszteletben a tiltó rendelkezést. Megkövetelik tőlük, hogy legkevesebb ötszáz méteres távolságban legyenek a fürdőzőktől.

A fürdőzők magatartása egyébként nem egységes: van, aki lefröcsköli a fotósokat, mások ellenben élvezik, hogy rájuk irányult a figyelem: beállnak a képbe és másolatot kérnek róla. A szóvivő elismerte, hogy a zarándokok általában egyszerű emberek, akik nem ismerik a bonyolult újságírói munkát. (MTI)


Városatyakutya

Havi hatszázezer magyar forintnak megfelelő fizetésért vett fel egy kutyát napi hatórás munkaidőre a Rio de Janeiró-i városháza.

A zsíros álláshoz jutott német juhászkutya legfőbb munkaköri feladata, hogy kísérgesse Maria Lucia Frotát, a városháza állati jogi titkárát, amikor a hölgy helyszíni szemlét tart állatbántalmazási ügyekben. A Doca nevű kutya heti 700 dollárnak megfelelő fizetését nem csontban vagy tápban kapja. Frota elmondta, hogy a pénzt az eb gondozójának és állatorvosának fizetik ki.

A városházán a kutya fizetése - amely megegyezik a városatyákéval - igencsak feldühített jó pár dolgozót. Frota minderre csak annyit mondott, hogy reméli, felvehet még egy kutyát ugyancsak napi hatórás munkaidőre, hogy legyen Docának helyettese, ha nincs szolgálatban - jelentette a Reuters. (MTI)


Férjét nősülésre buzdító feleségtrió

Nősülésre buzdítja közös férjét három libanoni feleség, mert már nagyon elegük van a rengeteg szülésből.

A 47 éves földműves férfi összesen 42 gyermekkel - nejenkénti átlagot véve 14-gyel - gyarapította eddig Libanon népességét. A falubeliek csak úgy emlegetik a csemeték csapatát, hogy a milícia. A nejtrió annyira belefáradt már férjük csillapíthatatlan szexuális étvágyának csillapításába és az állandósult áldott állapotokba, hogy újabb feleséget szeretne erősítésül - jelentette a Reuters.

A családfő alig múlt húszéves, amikor először nősült. Néhány évvel és tucatnyi gyerekkel később felesége úgy érezte, hogy unatkozik mellette az ura, és ezért az asszony önzetlenül újabb asszony után nézett. A második feleség ismét tucatnyi gyerekkel halmozta el a családot, és egy idő után ugyancsak újabb nősülésre buzdította a férfit. A harmadik asszony mostanáig derekasan állta a sarat, de már ő is terhesnek találja, hogy mindig terhes. Így a három feleség negyediket követel az urától, aki úgy érzi, engedelmességgel tartozik nekik.

Mivel az iszlám hit egy férfinak maximum négy nejet engedélyez, így utolsó sanszként igencsak "strapabíró" hölgyet kellene találniuk. (MTI)


Bőkezű pénzkiadó automata

Bőkezűvé vált egy pénzkiadó automata Franciaországban: mindenkinek kétszer annyit adott, mint amennyit az illető kért, de bankszámlájáról csak az eredeti összeget vonta le.

Az adakozó automata Antibes-ban, a francia Riviérán hibásodott meg egy áruházban. Miután kiderült, hogy "kettőt fizet, egyet von le" elven működik, hamarosan hosszú sor kígyózott előtte. Zömmel az áruház alkalmazottai éltek az "akciós" lehetőséggel, ellenük lépéseket is fognak tenni főnökeik.

Mindazonáltal éppen az áruház húzott igazán hasznot az egészből, mivel a pénz nagy részét a szerencsés nyertesek feltehetően az áruházban költötték el - adta hírül a Le Figaro. (MTI)


Kutyaluxus Amerikában

Az őrkutyáknak nagyon nehéz a dolga Amerikában is, ezért a Promise Anne Atkinson névre hallgató retriever különleges bánásmódban részesül gazdája részéről. Tulajdonosa, Jennifer Atkinson, aki rendőr Chicagóban, havonta profi masszőrhöz viszi masszíroztatni, ami óránként 40 dollárjába kerül. Ez talán különlegesnek tűnhet, de az amerikai profi kutyamasszőrök puszta léte is azt bizonyítja, hogy sok ebnek kutya jó dolga van az újvilágban.

Amerikában sok kutya gondozóközpontban tölti a nappalt. Gazdáik az internet segítségével tartják a kapcsolatot kedvenceikkel, és videón követhetik nyomon, hogy állatuk éppen mivel foglalkozik.

Az amerikai kutyák a kedvenc ínyenc falatjaikat fogyaszthatják a luxushotelekben. 8 dollárba kerül például egy tányér felaprított, párolt bélszín rizzsel a chicagói Four Seasons szállodában. A kutyák orvosi kezelése is nagyon magas szintet ért el olyan műtéteket is végeznek már rajtuk, amelyeket korábban csak embereken hajtottak végre, például veseátültetést és szürke hályog operációt. Amerikában nemcsak az állateledeleket árusító bolthálózatok ösztönzik a gazdikat arra, hogy hozzák magukkal az kedvencüket, hanem a bútorüzletek, a szállodák és más szolgáltatók is. (MTI)


Karácsonyi ajándék dúsgazdagoknak

Ha Amerikában valaki nem tudja, hogy karácsonykor mivel is ajándékozza meg dúsgazdag rokonát vagy barátját, akinek mindene megvan, ötleteket meríthet a Robb Report-ból, a dúsgazdagok magazinjából. Valószínű azonban, hogy ehhez túl vékony a pénztárcája. Ha mégsem, akkor vehet egy 30 millió dolláros jachtot, testedző teremmel és márványpadlós előcsarnokkal. De ha ezt túl hivalkodónak találja, vehet helyette egy 485 lóerős Ferrarit, potom 258 ezer dollárért.

"21 exkluzív ajándék a 21. századra" címmel tette közzé decemberi számában a Robb Report sorrendben immár tizenhetedik idevágó jegyzékét. A listán szerepel egy 325,285 dolláros, 21 napos szafari program, kiegészítve egy pár 12 lövetű vadászpuskával és egy Range Rover-rel; továbbá egy 7,75 millió dolláros órakészlet, amely négy Patek Philippe zsebórából áll - közülük az egyik hajszálpontosan utánozza a londoni Big Ben toronyóra harangszavát.

A magazin ajánlatai között szerepel egy férfi és egy női ruhakészlet, az olasz Loro Piana kasmír és gyapjú ruházati cikkeiből összeállítva, 55 ezer dollárért és egy 39 400 dolláros, két személyre szóló sí vakáció is. Egy másik utazás résztvevői szupersztár szakácsokkal találkozhatnak, és együtt főzhetnek velük: Daniel Bouluddal, a Daniel vendéglőben, Jean-Georges Vongerichtennel a Jean Georges-ben, az Aureole Charlie Palmer-ével és a Ryland Inn Craig Shelton-jával. Az ilyen utak legolcsóbbika potom 25 ezer dollár, de már magában foglalja a kosztpénzt. (MTI)


Áruházi férjmegőrző

A gyerekmegőrzők mintájára férjmegőrzőt nyitott a karácsonyi bevásárlási időszakra egy nagy brit bevásárlóközpont London külvárosában.

A Lakeside bevásárlóközpont 340 üzletében 25 millió vásárló fordult meg tavaly. Richard Belt vezérigazgatónak az adta az ötletet, hogy felméréseikből kitűnt: a férfiak 76 százaléka ugyan szívesen elkíséri nejét a bevásárlásra, de a fennmaradó 24 százalékot hat ökörrel sem lehet bevonszolni az áruházakban, bent tartani pedig szinte lehetetlen.

A férjmegőrző december 4-én nyitotta meg kapuit: itt nem óvónők felügyelnek a játékaikkal elfoglalt gyerekekre, hanem mintegy 30 számítógép várja különböző elektronikus társasjátékokkal, sakk és bridzs-programokkal a teremtés urait. A megőrző szabályai szerint a férjeket a nejek legfeljebb egy órára írathatták be, érkezési sorrendben. Később azonban - mivel a rendelkezésre álló kapacitást nem használták ki kellően -, enyhítettek a rendelkezéseken: tovább maradhattak, egyedül is jöhettek. Mi több, végül nőket is befogadtak a férjmegőrzőbe.

Richard Belt az AFP-nek nyilatkozva kísérletinek nevezte a férjmegőrzőt, és elismerte, hogy jövőre talán szükség lesz a formula módosítására. Lehetséges ugyanis, jegyezte meg, hogy a férfiakat igazából jobban érdekli feleségük bevásárlása, mint az a marketing-tanulmányokból kitűnt.

Így előfordulhat, hogy jövőre a férjmegőrzőben is gyerekeket fognak elhelyezni, vagy esetleg férj- és feleségmegőrzőket is kialakítanak - a játékboltokban. (MTI)


Angliában vizelettel hígítják a kölnit

Kölni-vizeletet foglalt le Oxfordshire angol grófságban a fogyasztóvédelmi felügyelőség.

A Chanel No. 5 címkéjű üvegcsékben lévő parfümről kiderült, hogy vizelettel hígították - adta hírül a The Independent. A brit lap "termékleírása" szerint a vizelet színe hasonló a legtöbb kölni színéhez. Ráadásul a parfümök elnyomják a vizeletszagot, miközben megőrzik saját illatukat, így a vizelet ezeknek az illatszereknek a hígítására tökéletesen alkalmas.

A felügyelőség szóvivője figyelmeztette a vásárlókat, hogy a karácsonyi ünnepekre való tekintettel legyenek óvatosak, ha kölnit vesznek. "Arra kérjük az embereket, hogy ne vásároljanak olcsó parfümöt, és azt tanácsoljuk nekik, hogy ragaszkodjanak a márka eredetiségéhez. Ha a hamisítvány nem drága, annak jó oka lehet." - mondta el a felügyelőség szóvivője a Star című lapnak. (MTI)

 

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...