Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 06

( 2001.)

 

77 éves szüzet vett el egy 20 éves legény

77 éves, de még mindig szűz hölgyet vett feleségül egy húszéves legény Iránban. Az élemedett korú menyasszonyt a helyi lapok "boldog lánykaként" említették hasábjaikon.

Iránban viszonylag gyakori, hogy idős férfiak fiatal hajadonokat vesznek feleségül, arra viszont nemigen van példa, hogy matrónával lépnek frigyre fiatal legények. Feltételezések szerint a mostani kivétel oka az lehet, hogy az ifjú férj házasságával próbálja lerövidíteni katonáskodását. A szolgálat nőtleneknek két év, nőseknek viszont csak egy esztendő - jelentette a Reuters. (MTI)


Vak férfi fegyvertartási engedélye     

Fargo, 2001., január 7. (MTI-Panoráma) - Az Egyesült Államokban még egy vaknak is lehet lőfegyvertartási engedélye, és nem csak vaktöltényre szóló. A 27 éves észak-dakotai Carey McWilliams tíz éves kora óta csaknem teljesen vak, pusztán azt tudja megmondani, hogy éjszaka van-e vagy nappal. Ennek ellenére sikeresen tette le az elméleti után a lőfegyvertartáshoz szükséges vizsga gyakorlati részét is, amelyen tíz lövést kellett leadni hét méterről egy "sötét" alakra.

McWilliams elsőre kilencszer, másodjára viszont mind a tízszer eltalálta a célt, és megkapta az engedélyt.A lyukacsossá lőtt célfigura azóta a nappalija falát "díszíti". Vizsgafelügyelője szerint a vak fiatalember kézifegyverrel meglehetősen ügyes. McWilliamsnek egyébként tíz lőfegyvere van otthonában - jelentette az AP .


Mindhalálig vodka - sőt utána is     

Kijev, 2000. december 13. (MTI-Panoráma) - Vodkásüveget szorongató férficsontvázra bukkantak iskolás gyerekek Kijevben. A vodkareklámnak is remek, de alkoholellenes kampányhősnek ugyancsak kiváló csontváz az igazságügyi szervek közlése szerint valószínűleg már másfél éve fogta mozdulatlanul az üveget. Az első vizsgálatok alapján a mindhalálig - sőt, még utána is - vodkázó férfi 55-60 éves lehetett elhunytakor - jelentette kedden az ukrán Unian hírügynökség.


A becsületes megtaláló és a német bürokrácia     

Berlin, 2000. december 21. (MTI-Panoráma) - A becsületesség elnyeri jutalmát: ez a jámbor szólás csak korlátozottan érvényes Németországban, főleg akkor, ha a helyszín repülőtér vagy pályaudvar. Két kisgyermek a napokban egy százmárkás bankjegyet (kb. 13.200 forintot) talált a berlin-tegeli repülőtéren. A hétéves lurkók szívesen megtartották volna a pénzt, ám szüleik - üstökön ragadva a pedagógiai célzatú lehetőséget - meggyőzték őket a becsületesség előnyeiről. Így a bankó a talált tárgyak irodájába került.

Elvileg ilyen esetben a becsületes megtalálót megilleti a talált tárgy vagy pénzösszeg 5 százaléka. Amennyiben pedig hat hónap elteltével sem jelentkezik az elvesztett holmi jogos tulajdonosa, az egész összeg a megtalálóé. Csakhogy van a német polgári törvénykönyvben egy faramuci fejezet. A 978 § kimondja, hogy "nyilvános intézményben vagy közlekedési létesítményben" talált tárgyak esetében csupán 2,5 %-ra tarthat igényt a megtaláló. Ha pedig fél év után sem bukkan fel az eredeti tulajdonos, akkor a teljes pénz az államkasszába vagy a közlekedési vállalat pénztárába vándorol. Mivel a tegeli repülőtér "közlekedési létesítménynek" minősül, a két kisfiúnak mindössze 2,50 márka ütné a markát - de még ezt sem kaphatják meg. Az összeg átutalása ugyanis 12 márka bankköltséggel járna, amit a hivatal nem hajlandó magára vállalni. Ha a reptér magánkézben volna, úgy őt illetné a 100 márka - és mint szóvivője közölte, minden bizonnyal nem habozna átutalni azt a két derék gyermeknek.

Az eset tanulsága: nem mindegy, hogy az ember hol bukkan pénzre vagy értékes tárgyra. A berlini Tagesspiegel emlékeztet arra az esetre, amelynek főszereplője, egy középkorú férfi pár évvel ezelőtt 41 ezer 770 márkát talált egy bevásárlószatyorban az egyik fővárosi temetőben. Az összeget átadta a rendőrségnek, ám mivel hat hónap után sem jelentkezett a pénz jogos tulajdonosa, a csinos summa nem a megtalálóé, hanem a temetőt kezelő egyházközségé lett. Jól ismerte a 978 § buktatóját az a derék rendőr, aki sietve módosíttatta egy becsületes hölgy vallomását arról, hol talált egy tömött bukszát Berlin előkelő Zehlendorf kerületében. A megtaláló azt mondta a jegyzőkönyvet fölvevő rendőrnek, hogy a tárcát egy telefonfülkében (amely hatósági terület, elvégre a fülkék a Deutsche Telekom tulajdonában vannak!) találta. A rendőr rábeszélésére a hölgy módosította a történetet, amelynek új változata szerint a buksza a telefonfülke ELŐTT hevert, a járdán. Amely ugyebár közterület - így már semmi akadálya nem volt annak, hogy a megtaláló elnyerje megérdemelt jutalmát - mint a mesékben.


Az olívaolaj dicsérete     

Madrid, 2001. május 7. (MTI-Panoráma) - Az olívaolaj a legegészségesebb zsiradék - derül ki egy orvosi és táplálkozási vizsgálatból, amelyet az amerikai hadsereg végzett a hatvanas években, és amelynek eredményeit nemrég hozták nyilvánosságra.

Igaz, a spanyolok ezt már a vizsgálat nélkül is régesrég tudják. Az olívaolaj előnyeiről és termesztésének módjáról a spanyol El Mundo hétvégi képeslap melléklete közölt riportot, "A folyékony arany" címmel.

A táplálkozáskutató szakemberek egyértelműen megállapították, hogy az olivaolaj fogyasztása kifejezetten előnyös az emberi szervezetre, ha legalább napi négy kanállal fogyasztanak belőle. Előnyei számosak: csökkenti a "rossz" koleszterin szintjé, megvédi az érrendszert a meszesedéstől, megakadályozza a zsírok lerakódását az erekben és erősíti az izomsejteket. Kifejezetten előnyös az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére.

A Földközi-tengeri országokban ezért magasabb az átlagéletkor, mint Észak-Európában vagy az Egyesült Államokban, ahol az állati zsírok fogyasztása dominál. A hagyományos mediterrán étrendben bőségesen van zöldség és gyümölcs, hüvelyes és hal, ráadásul olívaolajat használ, amely az egyetlen olyan olaj, amelyet természetes - spanyol vagy olasz elnevezéssel "szűz" - formájában, vagyis pusztán préseléssel nyernek.

Az olívaolaj spanyolországi termesztésével kapcsolatban az El Mundo riportja elmondta, hogy az országban összesen 220 millió olajfa van, 370 ezer gazdaságban. Ez 8000 állandó munkahelyet és - elsősorban a szüret és a feldolgozás idején - 37 millió napszámot jelent.

A legnagyobb olívaolaj-fogyasztók a spanyolok mellett az arabok, a zsidók, a törökök és az olaszok. Ezt az olajat a történelem során a táplálkozáson kívül más célokra is felhasználták, ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők testét, ápolták a csecsemők bőrét és kenték be a holttesteket. A Biblia özönvízről szóló fejezetében a csőrében egy olajágat tartó galamb jelenti be a katasztrófa végét.


Vízgömbben fejlődő csillagot fedeztek fel     

Madrid, 2001. május 17. (MTI-Panoráma) - Egy nemzetközi kutatócsoport hatalmas vízgömbben fejlődő csillagot fedezett fel a Földtől kétezer fényévnyire - jelentette be csütörtökön a spanyol állami TVE csatorna. A csillagot körülvevő vízgömb mérete nagyobb, mint az egész naprendszeré, és óránkénti 32 ezer kilométeres sebességgel növekszik. A vízpárát maga a csillag bocsátja ki, és a felfedező tudósok értékelése szerint az a legmeglepőbb benne, hogy a pára tökéletes gömb alakú.

Eddig soha nem látott jelenségről van szó, amely - a TVE riporterének fogalmazása szerint - hatalmas meglepetést okozott a felfedezők körében, akik közt több spanyol tudós is van.

A csoport koordinátora, José María Torrelles így nyilatkozott a felfedezésről: "A csillagok kialakulásával kapcsolatos, elméleti modellek alapján lehetetlen megmagyarázni, hogy egy születőben lévő csillag hogyan bocsáthat ki magából egy tökéletesen gömb alakú valamit". A tudósok szerint a vízgömb valószínűleg el fog tűnni, de megfigyelése adatokat szolgáltathat a naprendszer kialakulásával kapcsolatos feltételezésekhez.

A felfedezés olyan fejlett megfigyelési rendszernek volt köszönhető, amelynek segítségével például 4000 kilométer távolságból el lehetne olvasni a feliratot egy pénzérmén.


Beszélő szemüveg vakoknak     

Budapest 2001.05.17. - A vak emberek mozgásbiztonságát, tájékozódását segíti Fekete János villamos üzemmérnök találmánya. A képalkotó készülék magyar szabadalom.

A szemüvegkeret szárára szerelt miniatűr kamera rögzíti a környezet tárgyait, majd összehasonlítja azokat a hozzá csatlakoztatott mikroszámítógép segítségével a gép memóriájában korábban rögzített 100 kép jellemzőivel.

 Az azonosítás után egy miniatűr hangszórón át a készülék megnevezi a felismert tárgyat a szemüveg viselőjével, aki így állandó információkat kap a megszokottól eltérő utcai akadályokról is. A képen: Fekete János a készülék programozásakor magnóra mondja a bejárt útvonalon található tárgyak és akadályok helyét és jellemzőjét.


Európa legrégibb naptára     

Zágráb, 2001. május 20. (MTI) - Európa legrégibb naptárára bukkantak horvát régészek: a szakemberek rájöttek, hogy egy kerámiaedény rajzolatai valójában a csillagképek elhelyezkedését mutatják az év különböző időszakaiban.

Magát az edényt még 1978-ban találták meg a Horvátország keleti részén, Vukovar közelében fekvő Vinkovciban, egy részolvasztó-műhely maradványai között, amely a Kr. e. 3000 körül kezdődött Vucedol-kultúra korszakából maradt fenn. Az oldalán lévő feliratok jelentőségét azonban csak nemrégiben ismerték fel - olvasható az AFP tudósításában.

Aleksandar Durman régész szerint a vucedoli naptár több száz évvel megelőzi az eddig legrégebbi európai kalendáriumnak tekintett Stonehenge-kőegyüttest. Mint az archeológus az AFP-nek elmondta, immár bizonyos abban, hogy az edényen található jelképek a 45. északi szélességi foktól látható csillagállást ábrázolják. "Ellentétben a többi régi naptárral, amelyek a hold vagy a nap mozgásán alapul, itt csillagkalendáriumról van szó" - mondta Durman, aki szerint Vucedol lakói azért fordultak a csillagokhoz, mert a kelet-szlavóniai síkságon nem találtak olyan pontot, amelyhez a napállásokat mérhették volna.


Ön kivel zuhanyozna szívesen ?     

Torontó, 2001. május 23. (MTI-Panoráma) - A kanadaiak egyharmada inkább élete párjával zuhanyozik együtt, mint egy - tetszése szerint választható - világsztárral. A dolgot persze fordítva is nézhetjük (de úgy talán kevésbé meglepő): három kanadai közül kettő nem a partnerét választaná zuhanyozáshoz, hanem inkább Catherina Zeta-Jonest, Brad Pittet vagy Russel Crowe-t.

A zuhanypartneri vágyfelmérés során 360 személyt kérdeztek meg. A nemeket illetően a nők kedvelik jobban a "hazait", 37 százalékuk szívesebben zuhanyozik a párjával, mint egy sztárral. A férfiak esetében ez a ragaszkodás csak 26 százalékos.

A felmérésből az is kiderült, hogy a kanadaiak egyharmada énekel zuhanyozás közben. A tussláger-toplista első helyezettje a Singing in the Rain - jelentette a Reuters.


Pingvinek pulcsiban     

Sydney, 2001. május 23. (MTI-Panoráma) - Pulóvert kapott mintegy ezer pingvin Tasmániában.A gyapjúból kötött pulcsik a 40 centi magas pingvinek nyakától a térdig érnek. A meleg ruhadarabok elsősorban nem a tél hidegétől hivatottak megvédeni a pinvineket, hanem attól, hogy olajszenny kerüljön a begyükbe.

A ruhaszállítmányból kizárólag olyan pingvinek kaptak, amelyeknek tollazata olajtól szennyezett. Ha ugyanis nincs rajtuk pulóver, akkor tollászkodni kezdenek, ami miatt viszont óhatatlanul le-lenyelnek valamennyit a testüket borító kőolajból. A pulóver azonban lehetetlenné teszi a tollászkodást.

A divat iránt esetleg fogékony pingvinek zavarba ejtően széles színválasztékból szemelhetik ki a nekik tetsző pulcsit. A világ minden tájáról küldött gyapjú pulóvereket zömmel idős hölgyek kötötték, és általában kedvenc futballcsapatuk színeivel egyező fonalat használtak. Akadtak azonban a szállítmányban frakk mintázatú darabok is csokornyakkendő díszítéssel.

 A pingvinek amúgy nem voltak túl boldogok, amikor az ausztráliai természetvédők beöltöztették őket a tollászkodást gátló pulcsiba - jelentette a Reuters.


Imázsjavító rendőrségi kampány aktfotókkal     

Los Angeles, 2001. május 31. (Panoráma) - A botrányokról már amúgyis elhíresült Los Angeles-i rendőrség "behatolt" a Playboyba - egy rendőrnő leplezetlen fotójával. A szexmagazin közölte: a 28 éves, járőrszolgálatot teljesítő Ginger Harrison azt akarta bizonyítani az aktfotóval, hogy az asszonyok veszélyes és férfiak uralta hivatásukban is képesek megőrizni nőiességüket.

A Los Angeles-i rendőrség most igyekszik kideríteni, hogy Harrison az aktfotó megjelentetésével megszegett-e szolgálati előírást.

Az LADP amúgy éppen a múlt héten kezdett imázsjavító kampányba, miután 1999-ben a nagyvárosi rendőrség korrupciós botrányba keveredett, amelynek utórezgései máig érezhetők a közvéleményben - emlékeztet a Reuters jelentése.


Napóleont valóban megmérgezték, közölték francia tudósok     

Hilu Anna jelenti: Párizs, 2001. június 1. péntek (MTI) - Napóleon császár halálát bizonyíthatóan arzénmérgezés okozta - jelentette be pénteken Párizsban három francia orvos. A szenzációs tudományos eredmény abból a vizsgálatsorozatból született, amelyet a neves francia szakemberek idén télen végeztek el a Szent Ilona-szigetén 1821-ben elhunyt uralkodó hajszálain.

A laboratóriumi eredmények tanúsága szerint a hajszálakon a megszokottnál 7-38-szor nagyobb arzénkoncentráció mutatható ki, s ez vitathatatlanul megerősíti, hogy a bukott hadvezért megmérgezték. A hivatalos verzió eddig gyomorráknak tulajdonította Napóleon halálát, noha erre utaló jelek nem kísérték a száműzött francia császár utolsó éveit.

A történészek között évtizedek óta zajló vitát Ben Weider kanadai üzletember Napóleonról írt könyve hevítette ismét forrpontra néhány évvel azelőtt. A nemzetközi Napóleon Társaság elnöke egymillió példányban eladott könyvében meggyőző érveléssel tette le a garast a mérgezési verzió mellett, amelyet egyébként az FBI laboratóriumában 1995-ben elvégzett hajszálelemzések is alátámasztottak.

A francia szakembereket Weider kérte fel állításának tudományos ellenőrzésére.


Mirelitvánkos     

London, 2001. június 1. (MTI-Panoráma) - Skót főiskolások feltalálták a mélyhűtött párnát, amely - állításuk szerint - forró nyári éjszakákon csillapítja az álmatlanságot, a fejfájást, és a stresszt. A mirelitvánkost nem pingvintoll-lal, hanem poliakril-golyócskákkal töltik meg, amelyeket nappal a mélyhűtőbe kell helyezni.

Az újdonság az edinburgh-i Heriot Watt műszaki főiskola hallgatóinak köszönhető. A diákok jelenleg szponzort keresnek a mirelitvánkos sorozatgyártásához - írta The Times című londoni lap.

 Ha minden jól megy, rövidesen a boltokba kerülhet a fagyasztott ágynemű. Ára 14 font lesz.


A széles csípőjű nők tovább élnek ?     

Stockholm, 2001. június 4. (MTI-Panoráma) - Egy svéd tanulmány szerint a széles csípőjű nők tovább élnek és egészségesebbek maradnak, mint a sovány testalkatúak.A Göteborgs-Posten című lap jelentése szerint a keskeny csípőjű nőknél nagyobb a cukorbaj, az infarktus és más szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A cikk alapjául szolgáló tanulmány ismerteti Laureen Lissner doktornő megállapításait, aki 1462 göteborgi nő egészségi állapotát és a körükben bekövetkezett elhalálozások okait vizsgálta. Ugyanakkor beismerte, hogy "még nem teljesen értjük azokat a tényezőket, amelyek kedvezően hatnak a szélesebb csípőjű nők egészségi állapotára".

Lissner doktornő szerint korábbi felmérések kimutatták, hogy a kövérebb nők és férfiak hamarabb megbetegednek. Csípőméretükre azonban eddig csak kevés figyelmet fordítottak. A szóban forgó tanulmány során normális testsúlyú nőket vizsgáltak meg. Lissner és csapata a megvizsgált nőket csípőjük szélessége szerint négy csoportra osztotta, s a csoportokba egyenlő arányban sorolt be dohányosokat, idősebb és fiatalabb, valamint kövérebb és soványabb nőket. A csípő méretétől függően jelentős különbségek mutatkoztak a megbetegedések és a betegségek okozta elhalálozások száma között.

A svéd tanulmány végül arra a következtetésre jutott, hogy a 102 centiméteres vagy annál szélesebb medence egészségileg előnyös a nők számára. Lissner doktornő véleménye szerint ez valószínűleg a farcsont nagyságával és a gyerekszüléssel függ össze - olvasható a jelentésében.


Török reality show a tévében - élj meg a minimálbérből !     

Isztambul, 2001. június 3. (MTI-Panoráma) - Törökországban rövidesen új "nagy testvéres" reality show indul a televízióban: két önként jelentkező egy hónapon át megpróbál megélni a minimálbérből. Lapjelentés szerint ez lesz az igazi "Most mutasd meg!" mert a show "szereplői" 30 nap alatt mindössze 102 millió török lírát (204 márkát) költhetnek.

Tilos adósságot csinálniuk, részletfizetést vállalniuk és hitelkártyát sem használhatnak.

"Fennmaradásért vívott harcukat" a nap mind a 24 órájában kamerák követik nyomon - a "nagy testvér" fémjelzésű műsorokhoz, az egy lakásban együtt élők életének közvetítéséhez hasonlóan. A győztes 25 milliárd lírával és egy autóval távozhat. Némi segítség, hogy a versenyhónap nem 31 napos.

A "D"-csatornán sugárzásra kerülő "reality show" reagálás az országot megrázkódtató súlyos gazdasági és pénzügyi válságra. A török líra nagy mértékben gyengült az amerikai dollárhoz viszonyítva, közben pedig számos termék és szolgáltatás ára jelentősen drágult.

Az ország nyugati nagyvárosaiban, ahol különösen nagy a drágaság, gyakorlatilag nem lehet a minimálbérből megélni - emlékeztet a dpa jelentése.


Lecsúszott a gyűrű a pápamúmia ujjáról     

Vatikánváros, 2001. június 7. (MTI) - Lecsúszott a gyűrű a nemrég egy új, átlátszó koporsóba fektetett XXIII. János pápa kezéről, de egyelőre nem tervezik az ékszer visszahelyezését. A "jó pápa" meghökkentően kiváló állapotban konzerválódott porhüvelyét néhány hónappal ezelőtt hozták fel a Szent Péter székesegyház kriptájából és a múlt vasárnap tették közszemlére egy kristálykoporsóban a bazilikában.

A néhai egyházfőt imára kulcsolt kézzel találták, amikor felnyitották az eredeti, hármas koporsót - írta az AP. Miután áthelyezték új koporsójába, felhúzták egyik kezére a gyűrűt, amely azonban a koporsó mozgatása közben lecsúszott a konzerválás végett beviaszozott vékony ujjról.

A bazilika egyik oltára alatt lévő új nyughelyén csodálói könnyebben megközelíthetik XXIII. Jánost, mint a korábbin. XXIII. Jánost 1958-tól 1963-ig tartó pápasága alatt sokan a szívükbe zártak jóságos jellemvonásai miatt.


Alapvető emberi jog-e a megfelelő lakáshoz való jog ?     

New York, 2001. június 8. (MTI) - A George Bush vezett új amerikai kormány nem ért egyet azzal, hogy az ENSZ Közgyűlése az alapvető emberi jogok közé sorolja az úgynevezett megfelelő lakáshoz való jogot, és meg kívánja akadályozni az erről szóló nyilatkozat elfogadását.Amerikai tisztviselők jelezték: ellenzik azt, hogy a lakásügyi és urbanizációs kérdésekkel foglalkozó, pénteken befejeződő ENSZ-ülés végén becsempésszék az elfogadásra kerülő nyilatkozat tervezetébe az említett jogot.

Amerikai érvelés szerint ha ezt a jogot beveszik az alapvető emberi jogok katalógusába, akkor egy sor pereskedés kezdődne az amerikai bíróságokon, ezenkívül a lépés nem járulna hozzá az amerikai lakáspolitikai célok teljesítéséhez sem.

Két ENSZ-bizottság azzal vádolta meg Washingtont, hogy akadályozza a megfelelő lakáshoz való jog egyértelmű megfogalmazását. Amerika válasza szerint a Bush-kormány a konkrét lakáspolitikai célok teljesítésén fáradozik, ahelyett, hogy kinyilvánítson egy jogot, ami önmagában nem segíti az embereket a lakáshoz jutásban. Egy névtelenséget kérő tisztviselő az amerikai megközelítést megvilágítva elmondta: be lehet vezetni a legkülönfélébb, akár ki is kényszeríthető emberi jogokat, de ettől még nem teremtődnek meg a dolgok, nem lesznek lakások, ehhez erős gazdaságra, hatékony kormányzásra, jogállamiságra és demokráciára van szükség.

Az ENSZ mostani lakásügyi soron kívüli ülését az ENSZ Nairobiban székelő Emberi Településügyi Központja (Habitat) kezdeményezte.


Szex az űrállomáson - az oroszok szerint tilos     

Moszkva, 2001. június 10. (MTI-Panoráma) - A Föld körül keringő űrállomáson több hónapos szolgálatot teljesítő legénység (és főleg: leányság) számára szigorúan tilos a nemi érintkezés, mivel egyelőre kiszámíthatatlan, hogy a súlytalanság milyen veszélyeket rejt magában egy esetleges terhesség esetén a magzatra - jelentette ki Talgat Muszabajev orosz űrhajós egy orosz lap számára adott interjúban.

Több - orvosokból és etikai szakértőkből álló - bizottság is vizsgálta a kérdést, és egyöntetűen arra a következtetésre jutott, hogy a magzatra gyakorolt, egyelőre kiszámíthatatlan következmények miatt az intim együttlétek határozottan kerülendők.

Az orosz űrbrigádok csak férfiakból álltak, így az ő esetükben a kérdés "költői". Ami az amerikaiakat illető, ők - az orosz űrhajós szerint - igen fegyelmezett népség. Így aztán Muszabejev határozottan állítja: az űrkorszak kezdete óta még soha senkinek senkivel nem volt nemi kapcsolata űrhajón, űrállomáson, űrsiklón vagy bármiféle repülő csészealjon. - Más kérdés - tette hozzá Muszabajev -, hogy az emberek fantáziáját megmozgatja: azok ott fenn hónapokig együtt élnek néhány négyzetméteren, szorosabban összezárva, mint egy kis vitorláshajó kabinjának utasai...

(Arra nem tért ki az interjú, hogy az űrhajós hölgyeknek a súlytalanságban ellenjavallt-e fogamzásgátló tabletták szedése.)

Az 50 esztendős Talgat Muszabajev már számos hosszabb-rövidebb űrutazáson vett részt - legutóbb ő volt annak a háromfős űrutazásnak a parancsnoka, amelynek keretében az amerikai Dennis Tito "fizető turista" minőségében a Nemzetközi Űrállomáson töltött egy hetet. Az orosz Roszijszkaja Gazetának adott interjúban a szex mellett egy másik kényes kérdés is előkerült: a pénz; pontosabban: az orosz és a nyugati űrhajósok jövedelmének különbsége. Muszabajev elmondta, hogy amikor egy több fős nemzetközi űrhajóscsapat parancsnokaként dolgozott a világűrben, egy-egy nyugati beosztott fedélzeti mérnök 31-szer akkora fizetést kapott, mint ő.


A hangyák kilométerórája    

Berlin, 2001. június 14. (MTI) - A sivatagi hangyák háromdimenziós "kilométeróra" révén jutnak vissza a bolyba - olvasható a brit "Nature" szaklapban.

Dimbes-dombos vidéken a hangyák táplálékkeresés közben nem a ténylegesen megtett távot, hanem annak légvonalbeli hosszát számolják ki és raktározzák el, mikor a bolyba visszatérnek, s nem veszik figyelembe az emelkedők és lejtők következtében megtett plusz távot, állapították meg a berlini Humboldt és a zürichi egyetem kutatói.

Bernhard Ronacher professzor és csapata arra tanította be a hangyákat, hogy mesterségesen felállított emelkedőkön át közelítsék meg a táplálék forrását, majd a bolyba visszavezető úton sík területre irányították őket. A hangyák már a dombos odavezető táv légvonalban " kiszámított" hossza után megtorpantak. A táv számítása során tehát az emelkedők és lejtők hosszát egymással kiegyenlítették, és a dombokkal kiegészült plusz métereket nem számolták felBiológusok eddig azt feltételezték, hogy a hangyák valószínüleg lépéseik "számolásával" határozzák meg a távolságokat, de a kísérlet arra világított rá, hogy ez távolról sem ilyen egyszerű. Hogy mégis pontosan miként müködik a "hangya-kilométeróra", az továbbra sem teljesen világos.

A hangyák szempontjából a pontos távolságmérés azért lényeges, mert így megbízhatóan juthatnak vissza a bolyba.

Az állatok helyük meghatározásakor a távolság "mérésében" az égbolt alapján is tájékozódtak : a napsugarakat a föld különböző irányba veri vissza, ezt is "számításba veszik" - jelentette a dpa.


Kihaltnak hitt mérges pókfajta a windsori kastélyban     

London, 2001. június 20. (MTI-Panoráma) - Egy rég kihaltnak hitt mérges pók példányaira bukkantak a windsori kastélyban, az anyakirályné rezidenciáján. A rovartudósokat lázba, az anyakirályné és személyzete egészsége fölött őrködő személyzetet aggodalomba hozó hírt a londoni The Times szellőztette meg keddi számában.

A vörös és fekete potrohú pók megjelenése impozáns: négy pár ízelt

lábának hossza a tíz centimétert is meghaladja. A telefonosok találták meg, amikor a hálózatot javították a kastély közvetlen közelében - írta a lap. A pókritkaság fellelésekor a kastélyból azonnal riasztották Graham Smith ismert rovartani szakembert, aki csoportjával a vadon élő állatok megőrzésével és mentésével foglalkozik.

Graham Smith a helyszínt és a pókcsodát tanulmányozva még nagyobb példányok esetleges megjelenésére figyelmeztetett.

Nem tudjuk, hogy a fellelt pók kifejlett példány-e - mondta, hozzátéve, hogy lenyűgöző felfedezésről van szó, mert kétség kívül olyan pókfajról van szó, amelyről már azt hittük, hogy több ezer éve kihalt. A rovartudós ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a mérges pók akár több ezer példánya is rejtőzködhet a windsori kastély alatt. A szokásos rovarirtás hatástalan lenne, csak ezt érnék el, hogy még nagyobb területen terjedne el.


A delfinek felismerik magukat a tükörben     

Stuttgart 2001. június 21. (MTI-Panoráma) - A delfinek magukra ismernek a tükörben - állapította meg két amerikai kutatónő. Mint a "Bild der Wissenschaft" című német tudományos folyóirat júliusban forgalomba kerülő száma beszámolt róla, egy New York-i akváriumban a két etológus egy 13 és egy 17 éves delfint testének különböző helyein fekete, nem mérgező filctollal befestett.

Ezt követően a két delfin - Tab és Presley - rendszeresen odaúszott a medence tükröződő falához, hogy a testükre festett rajzot megszemlélje.

Ha ellenben a kutatók színtelen filctollat használva a delfinek testére gyakorolt ugyanolyan nyomással rajzoltak valamit, azok viszonylag rövid pillantást vettek csak a tükörre - közölte Diana Reiss, a New York-i Columbia egyetem és Lori Marino, az atlantai Emory egyetem munkatársa. Abban az esetben pedig, ha sem fekete, sem pedig színtelen filc tollal nem "kezelik" őket, a delfinek nem különösebben érdeklődnek tükörképük iránt.

Összességében tehát Tab és Presley reagálása bizonyítja: a delfinek a tükröt felhasználják, hogy szemrevételezzék magukat - vonta le a következtetést a két kutatónő a "Proceedings of the National Academy of Science" című amerikai szaklapban megjelent írásában.

Eddig csak emberszabású majmoknál észlelték az öntudatnak ezt a fajta megnyilvánulását. Más állatok nem vesznek tudomást tükörképükről, vagy azt fajtájuk egy másik egyedének tartják. Az embernél a kisgyermek 18 és 24 hónapos kora közt tanulja meg felismerni magát a tükörben - jegyzi meg a dpa.


A nők intelligensebbek, mint a férfiak ?    

Brüsszel, 2001. június 24. (MTI-Panoráma) - A leideni egyetem holland kutatói idős emberek összehasonlító vizsgálatából arra a következtetésre jutottak, hogy a kor előrehaladtával a nők jobban megőrzik szellemi funkcióikat, mint a férfiak.

Mint a kutató csoport a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry című szakfolyóiratban beszámolt róla, vizsgálatuk során arra is ügyeltek, hogy hasonló iskolai végzettségű férfiak és nők megismerő képességeit, szellemi funkcióit vessék össze.

Cikkükben megjegyzik, hogy a különbség már fiatalabb korban is kimutatható a két nem képességei között. A nők felfogó képessége az élet korábbi szakaszaiban is átlagban valamivel a férfiaké felett áll, előrehaladottabb korban viszont ez a különbség egyre nagyobb lesz. Ennek a korral növekvő különbségnek a holland kutatók szerint nyilván biológiai okai vannak. A nőket például hosszabb ideig elkerülik a szív- és érrendszeri betegségek, mint a velük egykorú férfiakat. Valószínűleg így áll a helyzet a szellemi leépüléssel is.

A gyengébb nem tehát a tudósok megállapítása szerint valójában sem testben, sem fejben nem gyengébb.


Rablás hipnózissal     

Sydney, 2001, június 26. (MTI-Panoráma) - Hipnózissal dolgozó rabló garázdálkodik Ausztráliában. A 26 éves indiai férfi turistaként érkezett az ötödik kontinensre, ahol már több boltost hipnózissal késztetett arra, hogy a kasszából pénzt adjon át neki.

Akadt olyan üzletvezető, akit kétszer is 100-100 ausztrál dollár átadására beszélte rá - adta hírül a The Daily Telegraph című ausztrál lap.

A rendőrség kihallgatta ugyan az indiai férfit, ám képtelen volt rábizonyítani a hipnózisos rablást, illetve, hogy bármilyen törvénybe ütközőt követett el.


Országos orgazmusnap Nagy-Britanniában     

London, 2001. június 26. (MTI-Panoráma) - Országos orgazmusnappá nyilvánította július 31-ét egy brit szexüzletlánc. Az akció Nagy-Britannia egész területét felöleli. A megmozdulást indítványozó boltlánc jelmondata: Make it, not fake it! azaz Csináld, ne csak színleld!

Az üzlethálózat felfogása szerint legfőbb ideje, hogy a hölgyek nyomatékosítsák igényüket a kielégítő és teljes nemi életre. Hogy az országos orgazmusnap sikeres legyen és a lehető legtöbb hölgy kerüljön csúcsformába, a bolthálózat egész sereg segédeszközt kínál a rászorulóknak, a legkapósabb Buja nyúl (Rampant Rabbit) elnevezésű vibrátortól a csokis testfestékekig - jelentette a Reuters.

A kezdeményezést egyébként az "szülte", hogy nemrégiben egy felmérésből kiderült: a brit nők 80 százaléka csupán színleli az orgazmust szeretkezéskor.


Patkányinvázió a G-8-as csúcs színhelyén     

Genova, 2001. június 27. (MTI-Panoráma) - Patkányok lepték el Genovában a Palazzo Ducale környékét, ahol a jövő hónapban tartják a G-8-as államok csúcsértekezletét. Ráadásul nem is akármilyenek a hívatlan vendégek: a "rattus norvegicus" néven ismert tömzsi, csúf, szőrös vándorpatkányokhoz tartoznak - tudatta a Corriere della Sera.

Genova városatyái igencsak megrettentek a patkányinváziótól, mert rémálomnak tartanák, ha mondjuk a tanácskozások közepette egy ilyen undorító patkány surranna át Bush és Putyin elnökök lábai között.

A július 20-22-én megrendezésre kerülő csúcstalálkozón az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, valamint Oroszország állam- és kormányfői vesznek részt. "Nem szabad megengednünk, hogy a világ minden részéből összesereglett fotoriporterek kamerái előtt blamáljuk magunkat" - hangsúlyozta Cino Negri, a patkányirtás "elismert szaktekintélye" Genovában.

A patkányinvázió oka, hogy a földalatti csatornákban tanyázó rágcsálókat megzavarták a Palazzo Ducale körül folyamatban lévő építkezések. Állítólag Genova 680 ezer lakójára "fejenként" négy patkány jut. Hiába "vetettek be" macskákat, a patkányok ellentámadásba mentek át és megharapták őket. Ezért most méreggel próbálják felvenni a harcot, hogy megakadályozzák a rattus norvegicusok találkozóját a csútalálkozóval.


Világ szőkéi, egyesüljetek !     

2001. június 27. (MTI-Panoráma) - Az amerikai Diana Johnson született szőke, de amikor már a hatodik helyen közölték vele, hogy nem veszik fel a meghirdetett állásra, elhatározta, hogy haját feketére festeti. És nemcsak munkát talált "feketén". "Egyik napról a másikra megváltozott körülöttem a világ. Addig buta libának tekintettek" - vallotta.

A szőke nők lázadoznak és összefognak. Diane problémája az amerikai nők közel egyharmadát érinti. Az utóbbi időkben még jobban rájuk jár a rúd a mindenhol terjedő "szőke nő"-viccekkel, amelyekből az internetre is jut.

A helyzet tűrhetetlenné vált, ezért a Blonde Legal Defense Club (Szőkék Törvényes Védelmi Klubja) nevű szervezet július 9-re meghirdette "Világ szőkéi egyesüljetek!" jelszóval a Föld igazi és festett szőkéi felszabadításáért folyó harc napját. "Évekig el kellett szenvednünk a legnagyobb igazságtalanságokat - nmondja Elle Woods, a Harvardon végzett jogásznő, a mozgalom alapítója - A mi harcunk olyan, mint a feministáké, vagy az afro-amerikaiaké."

A klub célkitűzéseit a következőkben határozza meg: felszámolni az előítéletet, mely szerint minden szőke nő ostoba és tehetségtelen, küzdeni a megalázó sztereotípiák és hamis mítoszok ellen, ismertetni a történelem során elért sikereket. És főleg elérni, hogy a hajszín soha többé ne adjon lehetőséget a diszkriminációra a társadalomban és a munkahelyeken. Mindez olvasható az interneten is. (www.nationalblondeday.com).

Csatlakozók vannak szép számmal. Fern Magnin, a klub szóvivője szerint híres közéleti személyiségek és színésznők is. Neveket azonban nem árul el, mert, mint mondja, a mozgalom nem akar jól hangzó nevekkel reklámot csinálni magának. De állítólag közöttük van a CNN két riporternője, támogatja őjet Hillary Clinton, Margaret Thatcher, Sharon Stone és Madonna is - írja a Corriere della Sera.


Beethovennel több a tej     

London, 2001. június 28. (MTI-Panoráma) - A tehenek annyira szeretik Beethoven F-dúr (pastorale) szimfóniáját, hogy ha azt hallgatják, majd egy literrel több tejet adnak naponta. Az erőteljesebb ritmusok, például Jamiroquai, a Supergrass vagy a Mud zenéje viszont egyáltalán nem növeli az állatok tejelő kedvét - ez derül ki a Leicesteri Egyetem pszichológuscsapatának tudományos vizsgálatából.

E következtetésre úgy jutottak, hogy különféle muzsikákat hallgattattak - kilenc héten át napi tizenkét órában - egy körülbelül ezer fríz tehénből álló csordával.

"Azt tapasztaltuk, hogy a lassú zene, amely megnyugtatja a teheneket és megszünteti az összezártságból adódó stresszüket, naponta mintegy háromnegyed literrel növeli egy-egy állat tejtermelését - mondta a BBC-nek a vizsgálatban részt vevő dr. Adrian North. - Sok gazda már korábban is hitt e módszer hatásosságában, mi tulajdonképpen nem tettük mást, mint gazdagítottuk a tapasztalatukat."

Beethovenen kívül a fríz tehenek slágerlistáján előkelő helyen szerepel az "Everybody Hurts" az REM-től, a "What A Difference A Day Makes" Aretha Franklintől, Simon és Garfunkel örökzöldje, a "Bridge Over Troubled Water", valamint Lou Reed "Perfect Day"-e is. A Herman,s Hermits együttes "No Milk Today" (Ma nincs tej) című opusza - talán kabalából - nem szerepel a listán.

Mintegy tizenöt évvel ezelőtti kutatásokból már az is kiderült, hogy a tehenek másképp viselkednek, ha gondozójuk egész előző éjjel mulatott, vagy ha vitája volt élete párjával - idézi az AFP a brit tejtermelők királyi szövetségének egyik vezetőjét.


Szerelmi vallomás ? Csak a bal fülbe !     

London, 2001. július 4. (MTI-Panoráma) - Aki sikeres akar lenni a szerelemben, jól teszi, ha kedvesének bal fülébe suttog érzelmes szavakat. Legalábbis ez következik az amerikai Sam Houston egyetem munkatársának, Teow-Chong Simnek abból a felfedezéséből, hogy az érzelmes szavak inkább eljutnak az emberek tudatába, ha a bal és nem a jobb fülükkel hallják azokat.

A brit Pszichológiai Társaság európai kongresszusán elhangzott előadásában Teow-Chong rámutatott: "ez a megállapítás az emberi agy jobboldali féltekéjének az emocionális ösztönzések feldolgozásában betöltött szerepéből következik".

A bal fület agyunk jobboldali féltekéje ellenőrzi.

A megállapításhoz vezető kísérlet során 62 embernek mindkét fülébe mondtak emóciótól fűtött, illetve hűvös szavakat. Amikor azután megkérdezték tőlük, vajon emlékeznek-e az előbbiekre, azok közül, akiknek a bal fülébe súgták őket érzelmesen, 64 százalék emlékezett rájuk, viszont csak 58 százalék tudta felidézni őket azok közül, akik a jobb fülükön át hallották azokat.

Tudósok arra is rájöttek, hogy az emberek bal füle érzékenyebb a zenei hangok és dallamok iránt, mint a jobb. Ha mindez beigazolódik, kiderülhet: a szerelemben és a zenében egyaránt "balfülesek" vagyunk.


A cápa veszélyesebb holtan, mint elevenen    

Bangkok, 2001. július 5. (MTI-Panoráma) - A cápák holtan veszélyesebbek, mint elevenen - állapította meg a WildAid elnevezésű amerikai természetvédelmi szervezet. Thaiföldön közzétett jelentésében a WildAid közölte, hogy a cápák uszonyában - ami Ázsia-szerte ínyencfalatnak számít a belőle főzött leves okán - higany veszélyes mértékű koncentrációja található.

A cápauszony fokozódó kedveltsége ezért nemcsak a tengeri ragadozók állományát csökkenti, hanem az uszony fogyasztóinak egészségét is.

A jelentés szerint a WildAid májusban két alkalommal is megvizsgálta a bangkoki piacokon árusított cápauszonyokat. Úgy találták, hogy azok 70 százaléka fertőzött volt, az egyik uszony például 42-szer annyi higanyt tartalmazott, mint amennyit az emberi szervezet még károsodás nélkül elviselni képes. A cápák ugyanis a tengeri tápláléklánc legnagyobb rablói és így a szervezetükbe kerül mindaz a méreg, amelyet zsákmányuk korábban felvett magába.

A szervezet megállapította továbbá, hogy az utóbbi húsz évben megkétszereződött a cápauszonyok fogyasztása, áruk pedig megháromszorozódott. Évente mintegy százmillió cápát ölnek meg uszonyukért világszerte. Hongkong tekinthető a cápákkal folytatott kereskedelem legjelentősebb központjának. Az uszonyok legnagyobb része ázsiai országokban kerül piacra, a legtöbb pedig Thaiföldön - olvasható az AP jelentésében.

 

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...