Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 07

( 2001.)

 

Jobbra tarts ! - hatvanéves a jobboldali közlekedés Magyarországon     

Budapest, 2001. július 5. (MTI) - Hat évtizeddel ezelőtt, 1941. július 6-án 180 fokos fordulat következett be a magyarországi közlekedésben: hazánk is áttért a jobboldali haladásra - emlékeztetett a több mint fél évszázaddal ezelőtt történtekre a Közlekedési Múzeum közúti gyűjteményének vezetője. Bálint Sándor az MTI érdeklődésére elmondta, hogy Magyarország a kontinensen utolsó előttiként tért át a jobboldali közlekedésre.

A sereghajtó Svédország volt, ahol csak 1964-ben váltottak az elterjedtebb közlekedési formára.

- Az átállás oka leginkább az elszigetelődés veszélyének elkerülése volt, ugyanis a környező államokban már jóval korábban, a 20-as évek második felétől váltottak - ismertette. Hozzáfűzte, hogy egy másik indok is sürgette a jobboldali közlekedés bevezetését: a II. világháborúban a Magyarországhoz visszacsatolt területeken mindenütt a jobboldali közlekedés volt az általános.

- 1941. július 6-a előtt igen furcsán érezték magukat a Nyugat-Európából érkező autósok, ugyanis a megszokott jobboldali közlekedés után Magyarországon az út bal oldalán kellett haladniuk, amit ahhoz lehet hasonlítani, mikor a kontinensről valaki kocsival utazik Nagy-Britanniába - fogalmazott.

Bálint Sándor elmondta, hogy a tömegközlekedésben a jobboldalra való átállás egyedül a BKV jogelődjének számító Beszkárt villamosainál nem okozott semmilyen átalakítási problémát, mivel a mai járművekhez hasonlóan azoknak akkor is mindkét oldalon volt ajtaja. Hozzátette: annál nagyobb gondot okozott viszont a buszok átalakítása, amikor a járművek másik oldalán kellett "ajtót vágni".

A jobboldali közlekedésre való átállást két lépcsőben hajtották végre Magyarországon: július 6-án vidéken, második körben pedig november 9-én Budapesten és környékén lépett életbe az erről szóló rendelet. Az egyik napról a másikra való áttérés zökkenőmentesen sikerült. A korabeli statisztikai adatok szerint július 6-án mindössze egy súlyosabb baleset történt Székesfehérváron, ahol a közlekedési vállalat egyik kalauza nekitámaszkodott a lezárt baloldali ajtónak és véletlenül kiesett a járműből.

A jobboldali közlekedés gondolata egyébként már 1902-ben felvetődött, az elképzelést azonban az akkor még többségben lévő "baloldali" országok nem fogadták el.

Bálint Sándor érdekességként megemlítette, hogy az 1941-es átállás költségei mintegy 12 millió pengőre rúgtak. Ennek nagyságáról csak viszonylagos elképzelések lehetnek: összehasonlításként 1941-ben egy szakmunkás havi bére 200-250 pengő volt.

A baloldali közlekedés a XII. században, egy pápai bulla nyomán kezdett általánossá válni, azaz ez volt az első írásos "rendelkezés".

A jobboldali közlekedésre való átállást különösebb indoklás nélkül elsőként Napóleon rendelte el Franciaországban, illetve a gyarmatokon, majd általános közlekedési forma lett a környező és a francia-szimpatizáns országokban.

A közlekedéstudomány érdekességként tartja számon, hogy az első világháború alatt Ausztria egyes tartományaiban jobb, más régióiban a baloldali közlekedés volt az elfogadott, ami egyedülálló, hiszen egy országon, viszonylag kis területen belül változtak a közlekedési szokások.


Egy hónap kétezer skorpióval     

Kota Baru, 2001. július 7. (MTI-Panoráma) - Ha nem is viperafészekbe, de annál talán nem kevésbé veszélyes kalitkába költözött be egy világcsúcsról álmodozó malajziai nő: egy teljes hónapot szándékozik eltölteni kétezer skorpióval összezárva.

A Guinness-rekordok könyvébe kívánkozó 24 esztendős Malena Hasszán július elsején költözött be egy üvegkalitkába, amelyben csak ágy és asztal van - továbbá a skorpiók tömege.

A helyszín az észak-malajziai Kota Baru múzeuma, amely eddig elsősorban kígyó-, gyík- és iguána gyűjteményéről volt híres, a látogatók azonban ezekben a napokban a vállalkozó szellemű hölgy temérdek "társbérlőjében" is gyönyörködhetnek.

A skorpiók nagyon távoli rokonai a pókféléknek, két éles ollóval és visszahajló, mérgező tüskében végződő farokkal vannak felfegyverezve, némely fajtájuk szúrása halálos is lehet.

Malena azt tervezi, hogy harminc napig marad összezárva a skorpiókkal, velük egy helyiségben táplálkozik, mondja el a napi muszlim imákat s napjában csak 15 percre hagyja el az üvegkalitkát, hogy a toalettre menjen.

Ali Khán, a múzeum tulajdonosa szerint Melena Hasszán körülbelül egy évig tanulta, miként kell bánni kígyókkal, s ezért "nem okozhat neki problémát, hogyan bánjon a skorpiókkal". Azt, hogy a kígyóbűvölésben és a skorpiók kezelésében melyek azok a közös elemek, amelyekre fenti nyilatkozatát alapozta, azt nem árulta el Ali Khán.


Hatvanegy éves nő szült San Franciscóban     

San Francisco, 2001. július 7. (MTI) - Egészséges fiúgyermeknek adott életet egy 61 éves asszony pénteken egy San Franciscó-i kórházban, és ezzel a világ egyik legidősebb kismamája lett.

A szülők kilétéről - saját kérésüknek megfelelően - a kórház nem adott tájékoztatást. Glenda Carroll szóvivő annyit mondott, hogy a szülés jól folyt le, és mind a mama, mind a baba jól vannak.

Az intézet történetében a mostani a legidősebb kismama, aki egészséges utódot tudott a világra hozni.

Ötvenéves kor fölött egészségügyi szakértők szerint is csak kivételesen ritka esetben tudnak szülni a nők. Az elmúlt évtizedben mindazonáltal legalább két asszony 63 évesen szült, egyikük Olaszországban, a másik Dél-Kaliforniában. Mindkét eset súlyos orvosetikai vitát váltott ki.


Svájcban meztelen emberek tömegét fotózták a fribourgi városházánál     

Fribourg, 2001. július 8. (MTI) - Több mint négyszáz, meztelenre vetkőzött személyt fényképezett le vasárnap a svájci Fibourg városházája előtti téren Spencer Tunick amerikai fényképész. A 416 mezítelen férfi és nő reggeli öt órakor sorakozott fel a fényképezésre, de egy órát kellett dacolniuk a szitáló esővel, míg a felhők közül előbukkanó nap fotózáshoz megfelelő fényt borított a térre.

Ezt követően Tunick utasításra háromszor is a földre vágták magukat, miközben a fényképész kattogtatta masináját. Az egész 40 percen át tartott. Díjazásul mindegyik modell kapott egy-egy példányt a "családi fotóból".

Az amerikai fotós előszeretettel fényképez pucér embertömegeket. Két éve Maine amerikai szövetségi államban egy repülőtéren 1200, majd az idén májusban Montreálban 2 ezer meztelen embert kapott lencsevégre.

Olykor azonban a hatóságokkal is meggyűlik a baja. Így volt ez a New York-i rendőrséggel is, amikor a Times Square-re kétszáz pucér modellt vezényelt.

Európában eddig Bázelben, illetve Bécsben 300-300 embert fényképezett le ily módon. Tervei szerint a mostani fribourgi fényképezés egy nemzetközi turné nyitánya.


Románia építi fel a Dracula Land turistacentrumot Segesvárnál     

Bukarest, 2001. július 8. (MTI) - Segesvár közelében tervezik megvalósítani a román idegenforgalmi minisztérium egyik legjelentősebb tervét, a Dracula Land elnevezésű szórakoztató parkot. A minisztérium reményei szerint a park hamarosan évente 1 millió turistát fog vonzani.

Dan Matei Agathon román idegenforgalmi miniszter vasárnap elmondta, hogy a Segesvártól 5 kilométerre fekvő 60 hektárnyi területű szórakoztató parkot már az idén elkezdik építeni. A munkálatok a tervek szerint három év alatt fejeződnek be. A minisztérium számításai szerint a park építési költségei 18 millió eurót, a kapcsolódó beruházások közel 20 millió eurót tesznek majd ki.A költségek kisebb részét a segesvári polgármesteri hivatal állja. Mintegy 28 millió eurót a Dracula Land terv megvalósítására létrehozott magántársaság kötvénykibocsátással tervez előteremteni.

A miniszter elmondta, hogy a park elsősorban a német turistákat veszi célba. A terv koncepcióját a Westemstadt Pullman City nevű német társaságtól vették át, amellyel a román minisztérium - Agathon szavai szerint - nagyon közel áll egy megállapodás aláírásához. A kivitelezésben a minisztérium nagy mértékben számít a Siemens német ipari csoport együttműködésére.

A helyszín kiválasztásában nagyon nagy hangsúlyt kapott a segesvári középkori vár idegenforgalmi vonzereje. A segesvári várat az UNESCO felvette a világ kulturális örökségének listájára. Komoly felújítási befektetések nélkül a vár állapota ötven éven belül teljesen leromlana.

Segesvár mellett szólt az az érv is, hogy innen 50 kilométerre található a marosvásárhelyi, 100 kilométerre a nagyszebeni repülőtér. A miniszter utalt arra is, hogy innen 90 kilométerre halad majd el a tervezett Budapest-Bukarest-Konstanca autópálya.

Dan Matei Agathon személyes szívügyének tekinti a Dracula Land megteremtését. Ezt a tervet már akkor felvetette, amikor a kilencvenes évek első felében első alkalommal volt idegenforgalmi miniszter. A miniszter úgy véli, hogy Dracula gróf legendája olyan, az egész világot érdeklő mítosz, amelynek kereskedelmi hasznosítását Románia nem engedheti át másnak. Emlékeztetett arra, hogy a vámpír Draculáról 250 film, közel ezer regény, elbeszélés, megszámlálhatatlan újságcikk született már.

- Ezt a legendát szépen becsomagolják és eladják - hangsúlyozta a miniszter. Felhívta a figyelmet arra, hogy Dracula feliratú órák Svájcban, műanyag vámpírfogak pedig Törökországban, és nem Romániában készülnek.

Agathon bejelentette, hogy a román minisztérium nemzetközi védjegyként bejegyeztette a Dracula Land elnevezést. Ezt a lépést azért tették meg sietve, mert - mint mondta - "néhány talpraesett személy" bejegyeztette a Dracula internetes honlap címet és azt fél millió márkáért megpróbálta eladni a minisztériumnak.


Újra a teltkarcsú hölgy a férfiideál     

Weinheim, 2001. július 9. (MTI-Panoráma) - Aférfiak ismét előnyben részesítik a teltkarcsú nőket a nagyon soványakkal szemben. Ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet Erica Miller, az új-mexikói egyetem pszichológusa 138 férfivel folytatott beszélgetés alapján készített és amely a "Psychologie heute" című német szaklap legújabb számában jelent meg.

A felmérés készítése során a pszichológusnő kilenc különböző alakú nő fényképét mutatta meg beszélgető partnereinek, kezdve a rendkívül soványtól egészen az elhízottig. A 138 férfi közül egyetlen egy sem választotta a rendkívül soványt.

A legtöbb férfi választottja olyan testalkatú nő volt, aki középúton helyezhető el a sovány és az elhízott között. Ezzel a férfiak olyan külső mellett tették le a garast, amelyet a legtöbb nő már nem nevezne "karcsúnak" - mutatott rá Erica Miller. És még azok is, akik "nagyon karcsú nőt kerestek", csak a harmadik legkarcsúbbra szavaztak.

A megkérdezettek közül a leggazdagabb férfiak választottak "nagyon karcsú" hölgyeket, míg a teltkarcsúak a magasabb képezettséggel rendelkezőknek dobogtatták meg a szívét - olvasható a dpa jelentésében.


Templomba járó kutya     

Lisszabon, 2001. július 11. (MTI-Panoráma) - Minden vasárnap elmegy a saját falvától kétórás kutyagolásra lévő templomba a misére egy Preta (fekete) nevű portugál eb. A Correio de Manha című lap jelentése szerint az elmúlt három évben a kutya vasárnaponként reggel 5-kor indul az észak-portugáliai Sobradoban lévő otthonából és egyedül megy el a közeli Ermesinda templomához, hogy elfoglalja megszokott helyét az oltár mellett a reggel fél nyolckor kezdődő misén.

Valahányszor a hívők felállnak vagy leülnek, így tesz Preta is. A mise után rendszerint egyedül tér haza, de néha elfogadja, hogy ismerősök - ám csak ők - kocsival vigyék haza.

A templomjáró kutya jelentősen növelte az ermesindai gyülekezet létszámát: sokan csak azért mennek a templomba, hogy lássák Pretát - idézte a portugál lapot a Reuters.


Kajmán kelt ki egy kaposvári terráriumban     

Kaposvár, 2001. július 11. (MTI) - Magyarországon először egy kaposvári terráriumban sikerült szaporítani kajmánt; a Cayman Latirostris-bébi 20 centiméter hosszú és máris csirkét, halat és egeret eszik - tudatta az MTI-vel szerdán a terrárium tulajdonosa.

Pécsi Tibor beszámolt arról is, hogy a hüllőcsemete szüleit hét évvel ezelőtt vásárolta, ezek most lettek ivarérettek, és a nőstény 22 tojást tojt. A terrarista szerint nem lehetetlen, hogy az elkövetkező napokban újabb kajmán bébik születnek majd Kaposváron.

A most háromnapos hüllő tíz év alatt két méteresre is megnőhet, és akár száz évet is elélhet. Egyelőre azonban szülei mellett egy medencében tölti napjait, és már úszkál is.


Szavatolt "hétvégi férfiasság" ?     

Washington/München, 2001. július 11. (MTI-Panoráma) - Új megoldás érlelődik az impotencia elleni küzdelemben: a hétvégi pilula. Pénteken este kell bevenni, és nem lesz gond a hétvégén.

Az új megoldás a sildenafil nevű hatóanyagot tartalmazó Viagrával kezdődött, azután pedig az apomorphin bővítette az impotencia kezelésének lehetőségeit. A "gyenge férfiak" számára azonban most egészen más remények csillannak fel a hétvégi pilulával.

Hartmut Porst hamburgi urológus professzor szerint az Eli Lilly amerikai farmakológiai konszern az Icos német biotechnológiai vállalkozással közösen dolgozik a tardanafil (Cialis) nevű hatóanyag előállításán, amely a sildenafilhoz hasonlóan biztosítja a férfiak szexuális képességeit, csakhogy az eddiginél jóval hosszabb időn át.

A "hétvégi potenciatabletta" forgalmazását előreláthatólag 2002-ben engedélyezik az Egyesült Államokban, s mivel kisebb mennyiségben lesz adagolható, mint a Viagra, kevesebb mellékhatással számolnak szedésekor.


Az Antarktisz melegedése pusztulásra ítéli a pingvineket

London, 2001. május 10. (MTI) - Az Antarktisz térségben a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején tapasztalt "hőhullám" felére apasztotta a Déli sarkvidéken élő óriáspingvin-kolónia lélekszámát - állapították meg francia kutatók a Nature brit tudományos szaklap legújabb számában.

Christophe Barbraud és Henri Wirmerskirch, a Villiers en Bois-i Tudományos Kutatóközpont biológusai tanulmányukban rámutattak arra, hogy a hetvenes évek végén, illetve a nyolcvanas évek elején tapasztalt hirtelen hőmérsékletnövekedés az Antarktisz térségében egybeesett a felnőtt pingvinek létszámának meredek csökkenésével. A tudósok az Antarktiszon lévő Dumont d´Urville kutatóállomás körzetében élő óriáspingvin-kolónia létszámának változását hasonlították össze a helyi időjárási változásokkal az elmúlt 50 évben. (Az Antarktiszon és a környező szigeteken élő óriáspingvinek a legnagyobbak a pingvincsaládban, akár másfél méterre is megnőhetnek.)

Megállapították, hogy az átlag hőmérséklet a térségben az 1970-es évek elején mért mínusz 17,3 fokról az évtized végére mínusz 14,3 fokra növekedett, és ezáltal a tengeri talapzat jegesedése csökkent Tasmánia déli partjainál.

Ugyanezen időszakban a pingvinkolónia lélekszáma felére, három ezerre esett vissza. Az elhalálozás a hímek körében volt a magasabb. A nyolcvanas évek eleje óta a pingvinnépesség száma valamelyest stabilizálódott ugyan, de a kutatók feltételezik, hogy más fajták is hasonló mértékben szenvedték meg a felmelegedést.

A tudósok valószínűsítik, hogy a tengervíz felszínének felmelegedése miatt az óriáspingvinek nem találtak megfelelő élelmet, ez okozta a magas elhullási arányt. A melegedés ugyanis fő táplálékuk, a térségben honos rákok, halak pusztulását okozta. A szakemberek azt is megállapították, hogy az átlagnál sokkal hidegebb telek szintén kárt tettek az állományban - bár kisebb mértékben -, mivel csökkentették a fiókák felcseperedésének esélyeit. Ezt a hátrányt azonban a természet ellensúlyozta azáltal, hogy a bő táplálék miatt megnőtt a felnőtt pingvinek élettartamának esélye, és fokozta párzási kedvüket is.


Elégedetlenebbek a szép nők

Hamburg, 2001. május 15. (MTI-Panoráma) - Minél jobban néz ki egy nő, annál elégedetlenebb a szexuális életével. Legalábbis erre a következtetésre jutott Massimo Cicogna olasz pszichoantropológus az APA által ismertetett tanulmányában.

"Ha egy asszony azt állítja magáról, hogy gondosan ápolja testét, akkor biztosak lehetünk benne, a szexuális életét legfeljebb fele annyira találja kielégítőnek, mint azok a nőtársai, akik nálánál kevesebbet adnak a külsejükre" - idézte az olasz tudóst a MenÍs Health magazin.

Ennek okát Cicogna abban vélte felfedezni, hogy a modell-típusú nők viselkedéséből hiányzik a természetesség. "Minél inkább törekszik egy asszony arra, hogy megfeleljen a maga választotta ideális nőtípusnak, annál kevésbé sugárzik belőle a természetesség" - állította Cicogna, akinek tanulmánya szerint a férfiaknak mindössze 23 százalékát érdeklik a "mintaszerű" szépségkirálynők.


Legtöbbet a magyarok néznek tévét Európában

Varsó, 2001. május 14. (MTI) - Az egész világon egyre hosszabb a tévékészülékek előtt eltöltött idő tartama, s Lengyelország sem kivétel e jelenség alól, Magyarország pedig Európában e növekedési lista élén áll - derül ki az Eurodata Worldwide nevű cég legújabb adataiból, amelyeket a hétfői lengyel lapok ismertettek.

Az említett cég 62 országban 1,2 millió televíziónézőt kérdezett meg, majd az adatokat összevetette az 1999-es hasonló felmérés eredményeivel. Az átlagos növekedés ugyan nem nagy - mindössze 7 perc - de a vizsgált országok csaknem felében a nézők naponta 20 perccel többet töltöttek a képernyő előtt, mint két évvel ezelőtt.

A "nézőpercek" növekedésében (napi 26 perc) a Dél-afrikai Köztársaság a világelső, az európai rangsor elején pedig a magyarok állnak (napi 4 óra 9 perc, 17 perces növekedés). A lengyelek napi 3 óra 42 perccel (8 perces növekedés) Olaszország (3 óra 50 perc, 5 perc növekedés) és Nagy-Britannia (3 óra 43 perc, 4 perc növekedés) mögött a negyedik helyre kerültek. A legtöbb időt (ez nem meglepetés) az amerikaiak töltik a képernyő előtt (4 óra 26 perc), utánuk a mexikóiak következnek (4 óra 23 perc).

Az egyetlen kivétel (az egész világon) Csehország, ahol 1999-hez képest 5 perces csökkenést állapítottak meg (napi 3 óra 3 perc). Cseh szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy az internet és egyéb korszerű médiumok kiszorítják a televíziót, különösen amióta a legnagyobb kereskedelmi csatorna, a TV Nova - az amerikai befektetővel történt szakítás után - pénzügyi gondokkal küzd. Ráadásul a konzervatív közszolgálati televíziót nem kedvelik a cseh nézők, a TV Prima műsora pedig egyszerűen gyenge.

A televízió növekvő népszerűségéhez jelentősen hozzájárultak az úgynevezett "reality show" programok, ezek közül is a legkedveltebb, a Nagytestvér (Big Brother) vetélkedő, amely Lengyelországban is nézettségi rekordokat dönt. A képernyő vonzerejének másik fontos oka - állapítják meg a felmérés készítői - a digitális televíziózás terjedése.


Az Oscar-díjasok tovább élnek ?

New York, 2001. május 16. (MTI-Panoráma) - Hosszabb életűek az Oscar-díjasok - erre a következtetésre jutott egy amerikai és kanadai kutatókból álló csoport, megállapítva, hogy átlag négy évvel élik túl azokat a színész kollégáikat, akik nem részesültek ebben a hőn óhajtott kitüntetésben.

Mi több: a kétszeres Oscar-díjasok - mint például Meryl Streep vagy Tom Hanks - életük hat évvel való meghosszabbítására számíthatnak.

A kutató csoport kedden hozta nyilvánosságra a sztárok élettartamát felmérő és összehasonlító tanulmányát.

A jelenség fő okát Donald A. Reelmeier, a torontói egyetem professzora - az Annals of Internal Medicine című amerikai szaklap által közölt írásában - abban látja, hogy "az Oscar-díj elnyerése mélységes belső béke és beteljesülés érzését" kelti a kitüntetettben. Egyidejűleg pedig alapvetően megváltoztatja azt a módot, ahogyan az emberi szervezet a stresszel és a feszültséggel megbirkózik. Ez az állapot gyakran egész életen át fennmarad.

"Nagyon boldog vagyok, hogy ezt hallhatom, mert azt jelenti, hogy megérem a 94-ik évemet" - jelentette ki a 86 esztendős, életművészként és a nők nagy tisztelőjeként ismert Anthony Quinn, aki 1953-ban kapta az első Oscar-díjat (a Viva Zapata című filmért), és négy évre rá a másodikat "A nap szerelmese" (Lust for Life) című filmjéért.

Tanulmányuk elkészítéséhez a több egyetemen dolgozó kutatók átböngészték annak a 762 színésznőnek és színésznek az életrajzát, akiket a tavalyi évig bezárólag Oscar-díjra jelöltek a legjobb férfi vagy női főszerep, illetve mellékszerep kategóriában. A névsort azután összehasonlították azoknak a színésznőknek és színészeknek életrajzával, akik ugyanazokban a filmekben játszottak mint ők, de nem kaptak Oscar-díjat.

Az összes vonatkozó adat betáplálása után a komputerek jelezték: "Az Oscar-díjasok átlag életkora 79,7 esztendő. Azoké pedig, akik nem nyerték el az Oscar-díjat, 75,8 év". Figyelemre méltó, hogy a magasabb életkor csak azoknál mutatható ki, akik valóban el is nyerték az Oscar-díjat, a jelölésnek nem volt életkor meghosszabbító hatása.

Kirívóan magas életkort - csaknem száz évet - ért meg az 1996-ban elhunyt George Burns, akit 1976-ban tüntettek ki Oscar-díjjal. Hollywoodban most természetesen azt kérdezik, vajon kinek van a legjobb kilátása arra, hogy megdöntse Burns rekordját? Biztosan köztük lehet Jack Nicholson, aki 1937-ben született, eddig három Oscar-díjat kapott és híres a nyugalmáról.

De mi a helyzet például Kirk Douglas esetében, a híres hollywoodi Spartacus-szal, aki 84 éve ellenére még ma is kitűnő formában van? Ellentétben viszont fiával, Michael-lel, az idősebb Douglas eddig még nem kapott Oscar-díjat. Meg van azonban erre is a maga receptje: "Szeretném, ha a gyermekeim sikeresebbek lennének nálam, mert ez is a halhatatlanság egyik módja" - olvasható a dpa jelentésében.


Madárfüttyös mobilok

Helsinki, 2001. május 17. (MTI-Panoráma) - A madárfüttyül megszólaló mobiltelefon az új sláger Finnországban. A finn madárbarátok szövetsége a múlt hónapban indította útjára akcióját, amelynek révén madártrillák "tölthetők le" az internetről a mobiltelefonok "csengetésének" jeléül.

Azóta már vagy húszezren voltak vevők az újdonságra. Egy madártrillafajta letöltése 5 finn márkába kerül, és a bevétel egyötödét a madárvédelem kapja. A trillalelőhely a www.birdlife.fi címen van.

Ami az egyes madárfüttyök slágerlistáját illeti, első helyen pillanatnyilag a pinty áll, de szorosan a nyomában van a fülemüle - jelentette a Reuters. Hogy a varjú hányadik, arra nem tért ki a hír.


Tojásdad golflabda

Wellington, 2001. május 24. (MTI-Panoráma) - Tojásdad golflabdát fejlesztett ki egy új-zélandi feltaláló. Burton Silvern az emberiséget már korábban is megajándékozta meglepő dolgokkal, például könyvet írt a macskák festőművészi tudásáról és hajlamairól. Ovális alakú golflabdája - állítása szerint - sokkal kiszámíthatóbban repül, aerodinamikailag jóval stabilabb, mint a hagyományos, gömb alakú.

A feltaláló a Reutersnak elmondta, hogy 12 esztendőn át dolgozott azon, hogy elképzelése testet öltsön.

Silver úr nyomatékkal közölte, hogy ezúttal nem tréfáról van szó. Régebben ugyanis előfordult, hogy csupán viccelt újításaival. A 2000. évi olimpiára például meg akarta honosítani versenyszámként egyebek közt az oldalfutást és a segítséggel végrehajtott magasugrást.


Fél évszázad után fizetett a vasúti bliccelő

London, 2001. május 24. (MTI-Panoráma) - Egy Cheshire-ben élő asszony 70 font sterlingre kiállított csekket küldött a First North Western vasúttársaságnak azért a londoni útjáért, amelyet 1950-ben tett meg - jegyváltás nélkül. "Nem emlékszünk olyan esetre, hogy valaki fél évszázad elteltével fizette volna ki vasúti jegyét" - kommentálta az esetet a vasúttársaság szóvivője.

A ma hatvanas éveiben járó asszony, akinek nevét nem közölték, a csekkhez mellékelt levelében elmagyarázta: az utolsó pillanatban érkezett az állomásra, s felugrott a már mozgó vonatra azzal, hogy majd ott megveszi a jegyet. Nem látott azonban kalauzt.

A vasúttársaság szóvivője szerint az asszony azzal indokolta a befizetést, hogy azóta is nyomta a lelkiismeretét a bliccelés, és miután megtudta, hogy Londonba jelenleg 69 font sterling egy jegy ára, 70 fontra állította ki a csekkjét. Az összeget a vasúttársaság jótékonysági célra fordítja - áll az AFP jelentésében.

A First North Western, illetve a francia hírügynökség nem tájékoztat arról, miért tartott fél évszázadig, amíg a cheshire-i asszony eldöntötte: befizeti a "hátralékot".


Fél golyóstoll két évig egy kisfiú agyában

Kairó, 2001. május 25. (MTI-Panoráma) - Egy egyiptomi kisfiúnak két évig volt agyában egy golyóstoll fele. A ma tíz esztendős Ibrahim Farahat két évvel ezelőtt elesett és a kezében tartott toll az egyik szemében állt meg. A kisfiú néhány másodpercre elvesztette az eszméletét, s ezalatt édesanyja kirántotta erősen vérző szeméből a golyóstollat - legalábbis akkor azt hitte, hogy az egészet sikerült eltávolítania.

A gyereket azonnal kórházba szállították, ahol a röntgenfelvételek alapján az orvosok azt állították, hogy nem maradt a fejében idegen test.

Hat hónappal később Ibrahim belázasodott és egymás után háromszor is megoperálták. Mindhárom műtét során cisztát távolítottak el a fejéből - állították az orvosok. Amikor azonban a fiú kis idő elteltével kancsalítani és véget nem érően fecsegni kezdett, földműves apja - utolsó megtakarított pénzükön - orvostól orvoshoz vitte, míg végül most májusban felfedezték és egy újabb műtéttel végre eltávolították a gyermek agyában maradt fél golyóstollat.

Az íróeszközről az Al Ahram szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy "francia gyártmányú" volt.


Kettősfalú tojást találtak Bábolnán

Bábolna, 2001. május 28. (MTI) - A bábolnai tojáskeltetőben vizsgálat során különleges, duplafalú tojást találtak. A tojás feltehetőleg úgy keletkezett, hogy a tyúk tojócsatornájában megrekedt tojást egy újabb tojáshéj vette körül, amely végül a napvilágra került, így a hagyományos 50-60 gramm tömegű tojás helyett 140 grammos különlegességet alkotott a természet.


SMS-t kapott a tolvaj, ezért meggondolta magát

London, 2001. május 28. (MTI-Panoráma) - Visszaadta az eltulajdonított aktatáskát - benne a tulajdonos útlevelével, repülőjegyével és fontos iratokkal - egy francia tolvajra, miután az ugyancsak általa elvitt maroktelefonon SMS-üzenet ékezett hozzá.

A nem mindennapi történetről beszámoló londoni Daily Star szerint a 46 éves angol üzletember, John Gilmore aktatáskáját egy párizsi vásáron lopták el. A férfi azon nyomban felhívta Angliában élő barátnőjét, a 33 éves Karen Davist és beszámolt neki az aktatáska eltűnéséről.

A hölgy pillanatok alatt feltalálta magát, elővette iskolai francia szótárát és maroktelefonján francia nyelven a következő SMS-t küldte az ismeretlen rablónak: "Kedves tolvaj! Ön eltulajdonította az aktatáskámat. Megtarthatja a magának a készpénzt, de a táskát vissza kell kapnom, mert benne van az útlevelem és a repülőjegyem is. Kérem, adja le a táskát a szállodámban".

Tíz perc múlva csengetett Karen mobiltelefonja - a tettes jelentkezett. Ismételt bocsánatkérések közepette megígérte, hogy a táskát a vásárcsarnokok egyike előtti kukák egyikében helyezi el. Gilmore rövidesen meg is találta ott az aktatáskáját.


Joszef rabbi 40 botütéssel büntetné a dohányosokat

Jeruzsálem, 2001. május 30. (MTI) - Ovadia Joszef rabbi, az izraeli ultraortodox Sasz (Szefárdok Tóra Őrzői) párt szellemi vezetője egy szerdán közzétett útmutatásában úgy vélekedik, hogy a dohányosokat 40 botütéssel kellene büntetni.

"Ha hivatott igazságszolgáltatás lenne Izraelben, minden dohányost 40 botütéssel büntetnének" - idézi szavait a Jediót Ahronót című napilap. "Évente több mint ötszázan halnak meg közlekedési balesetben Izrael útjain, s ezen mindenki szörnyülködik, miközben ötezren vesztik életüket a dohányzás miatt, ami sokkal súlyosabb dolog" - fejtegeti Joszef rabbi, aki szerint "a Tóra tiltja a dohány élvezetét, és az ég meg fogja büntetni azokat a vezető társadalmakat, amelyek hasznot húznak ebből az élvezetből."

A cigarettakereskedőket sem kíméli a hagyományokhoz szélsőségesen ragaszkodó szellemi vezető, őket ugyanis csak úgy emlegeti, mint "a halál angyalának cinkosait".Ovadia Joszefet Izrael egyik legbefolyásosabb alakjának tartják. Az általa irányított Sasz a harmadik legerősebb párt a parlamentben, támogatása nélkül nem lehet szilárd kormánytöbbséget alkotni.


Emlékművet emelnek az alkoholnak Oroszországban

Moszkva, 2001. június 5. (MTI-Panoráma) - Nemzeti hősök és politikai vezetők százai után most emlékművet emelnek az alkoholnak is Oroszországban.

A jaroszlavli regionális kormányzat Ernszt Nyeizvesztnijt, a magyarul Ismeretlent jelentő nevű, ám mégis ismert szobrászművészt bízta meg azzal, hogy Uglics városban állítson szobrot a vodkának. Az ötlet atyja Artur Szaszonov helyettes tartományi kormányzó, aki az orosz nemzeti italnak állított emlékművel akar turistákat a városba csalogatni.

Uglics eddig csak arról volt híres, hogy 410 évvel ezelőtt itt gyilkolták meg Rettegett Iván cár fiát.Nem ez az első alkalom, hogy Szaszonov az alkohol dicsőítőjeként hallat magáról: Uglicsban az ő polgármestersége idején adták át a vodkamúzeumot, ahol az égetett szesz 80 változatát állították ki.

A szobrász Nyeizvesztnij megtiszteltetésnek veszi, hogy "az orosz lélek számára hagyományosan oly drága" tárgynak állíthat emléket.

A finanszírozás nem jelent majd gondot, mert a szobrot vodkamárkák címkéi fogják díszíteni, így a cehet az orosz szeszipar állja.


Urnákat a világűrbe

Moszkva, 2001. június 6. (MTI-Panoráma) - Az orosz űrhajózási hatósághoz egyre gyakrabban érkezik temetési kérelem: már több külföldi vállalat kérte, hogy urnák kihelyezését a világűrbe,Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az orosz űrhajózás egyelőre elzárkózik ettől.

"Az ilyesmit erkölcsi-etikai okokból teljességgel lehetetlennek tartjuk" - mondta az űrhajózási hatóság szóvivője, Szergej Gorbunov, hozzátéve, hogy "az ilyen szolgáltatás különben is csak csekély jövedelmet hozna".

A médiában megjelent értesülések szerint egy amerikai temetkezési vállalat nemrég mint "ökológiailag tiszta" temetkezési helyet ajánlotta a világűrt - emlékeztetett a dpa jelentése.


Átszabják a bukszákat Olaszországban

Róma, 2001. június 13. (MTI-Panoráma) - Nagyszabású pénztárca- és mellényzseb-divatreformra készül Olaszország az euró miatt. Mivel Itáliában a líra jó ideje már szinte csak papírpénzként létezik, a pénztárcák is csupán bankjegyek tárolására alkalmasak. Az euró jövő januári bevezetésével azonban két fémpénzzel is gazdagodnak az olaszok, a két- és az öteuróssal.

Ezeknek helyet kell szorítani a bukszákban, így az olasz bőrdíszművesek nagy munka előtt állnak. A szabókat sem kerüli el a pénzváltás: a nadrágok és a mellények zsebein is némi "apróreformot" kell végrehajtani.

Mindezek tetejébe a régi (papír)pénztárcákat magasságra "kinövik" az új bankjegyek. A líránál ugyanis valamivel szélesebbek lesznek az eurós papírpénzek, viszont rövidebbek. Így az új, eurókomform bukszáknak magasabbaknak kell lenniük, ugyanakkor rövidülhetnek - jelentette a Reuters.


Love letter után: mobilgyilkos vírusok

Linz, 2001. június 13. (MTI-Panoráma) - Elektronikus "vírusok" egészen újszerű nemzedéke "szakosodott" újabban a mobiltelefonok használatának megbénítására. A komputervírusok kifejlesztői, a hackerek támadásaik új célpontjaiként felfedezték a maroktelefonokat. Ezek az új vírusok a főleg szöveget továbbító SMS üzenetek révén kerülnek a telefonokba.

A közvetlen károk, amelyet okoznak, nagyon eltérőek, és a vírusok fajtájától függenek -, vélekedik Christian Schmid "vírusszakértő", a Dataprot nevű linzi cég főnöke.

Schmidnek meggyőződése, hogy már Ausztriában is előfordultak "maroktelefon-vírus" esetek, a telefonok tulajdonosai azonban azt hitték, hogy "normális" zavarokról volt szó. Schmid arra számít, hogy a következő fél évben jelentősen megnő majd az ilyen vírusok száma. A linzi szakértő szerint a többnyire ártalmatlan átlagos vírus esetében zavar keletkezik ugyan bizonyos funkciókban és a tulajdonos számára a maroktelefon egy ideig használhatatlanná válik, de ha rövid időre kiveszik az elemet vagy az úgynevezett "SIM"-kártyát a telefonból, akkor a "megtámadott" készülék hamarosan megint vírusmentes lesz.

Sokkal veszélyesebb ennél például a "freeze" néven ismert vírus, amely a szó szoros értelmében "lefagyasztja" és ezzel működésképtelenné teszi a telefont, amikor annak tulajdonosa éppen egy rövid üzenetet szeretne elolvasni.

Sok esetben pedig mit sem használ a mobiltelefon bizonyos alkatrészeinek kivétele, és egy új "SIM"-kártya beszerzése is elkerülhetetlenné válik.

Ami azonban hatásukat illeti, a maroktelefon-vírusok nem sorolhatók a komputervírusok közé. Ez utóbbiaknál ugyanis programokról van szó, amelyek képesek saját kódjukat más programokra átvinni. Ez viszont mobiltelefonoknál nem lehetséges, mivel az SMS-funkció csak szövegjeleket továbbít és nem tölt be saját programfunkciókat.

Ezeknek a "maroktelefon-gyilkosoknak" eredete - a komputervírusokhoz hasonlóan - az interneten található. A hackerek valóságos "sportot űznek" ilyen programok elkészítéséből. Konkrét védelem ugyan egyelőre még nem létezik ezzel az újszerű elektronikus víruspopulációval szemben, de a szakértők már dolgoznak azon, hogy megerősítsék a mobiltelefonok biztonságát - idézte Schmidet az APA.


Békáké az elsőbbség

Róma, 2001. június 18. (MTI-Panoráma) - Óriási közlekedési dugóba kerülhetett, aki a hétvégén az észak-olaszországi Garda-tó környékén autózott: a tűzoltók és a rendőrök több utat is lezártak, hogy átvonulást biztosítsanak a... békáknak.

A tó közelében, különösképp Loppio városka körül emberemlékezet óta rengeteg béka él. Időnként nagy tömegekben vonulnak a vízpart és a tóhoz ereszkedő völgyek között. A békavonulás halálos veszélyt rejt magában - egyrészt a békákra nézve, "akiket" elgázolnak az autók, másrészt az autósokra nézve, akik a töméntelen békatetemtől csúszóssá váló úton nem tudják irányítani a járművet, és baleset áldozatává válhatnak. A veszélyre közlekedési tábla is figyelmeztet - de a helyi közlekedés rendészet az idei rendkívüli békaszaporulat láttán, az AFP tanúsága szerint, elégtelennek vélte a táblák figyelmeztető erejét, és kíméletlenül lezárt több útszakaszt - a kirándulásra induló autósok bosszúságára, de ugyanakkor a természetvédők örömére.


Újabb Szaturnusz-holdakat fedeztek fel     

Párizs, 2001. július 11. (MTI) - Egy nemzetközi kutatócsoport újabb tizenkét Szaturnusz-holdat fedezett fel, és ezzel harmincra emelkedett az óriásbolygó ismert égi kísérőinek a száma. A nizzai obszervatóriumban dolgozó csillagászok megfigyeléseikről a Nature című brit tudományos lap csütörtöki kiadásában számolnak be.

A most felfedezett égitestek meglehetősen kicsinyek, átmérőjük három, illetve harminc kilométer között váltakozik. Ebből, valamint abból a megfigyelésből, hogy három csoportra osztva keringenek a bolygó körül, a csillagászok arra következtetnek, hogy ezek a parányi holdak nagyobb holdak feldarabolódásának maradványai. Egészen addig, amíg 1979-ben először közelítette meg űrszonda a Naptól átlagosan másfél milliárd kilométerre keringő gyűrűs bolygót, mindössze kilenc Szaturnusz-holdról volt tudomása az emberiségnek. Az amerikai Voyager-szondák elhaladása az égitest mellett, valamint az intenzív földi megfigyelések nyomán az ismert Szaturnusz-holdak száma kétszeresére emelkedett.

Később, 1995-ben felfedezni véltek újabb négyet, de ezek létét nem tudták megerősíteni. Korántsem kizárt azonban, hogy ezzel még nem ért véget a Szaturnusz-holdak felfedezésének folyamata. Három év múlva érkezik meg a Cassini amerikai űrszonda az óriásbolygóhoz, és szemben a korábbi küldetésekkel, ez az űreszköz nem halad el a Szaturnusz mellett, hanem körülötte keringve vizsgálja az óriásbolygót és környezetét.

E küldetésnek magyar vonatkozása is van: a budapesti Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet szakemberei is részt vettek a Cassinin elhelyezett 12 tudományos berendezés közül kettő kifejlesztésében.

Az igazi izgalmak azonban 2005. januárban várhatóak: ekkor a Cassini leszállóegysége, az európai fejlesztésű Huygens szonda leszállást kísérel meg a Szaturnusz legnagyobb és legtitokzatosabb holdjára, az 5105 kilométer átmérőjű Titánra. Ez a hold a felszínét körülvevő átláthatatlan barnás narancssárga felhőréteg és a még a Földénél is sűrűbb légköre miatt érdekli a csillagászokat.


A francia hölgyek tiltakoznak a reklámokban ábrázolt nők ellen     

Párizs, 2001. július 12., (MTI-Panoráma) - A francia nők legalább felének elege van abból, hogy a mai reklámokban a nőt vagy a konyhában tüsténkedő anyának, vagy pedig szajhának ábrázolják. Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy támadást indít a kereskedelmi célú szexizmus ellen.

Nicole Péry asszony, a női jogokért felelős államtitkár terjedelmes jelentést tett közzé "Női imázs a reklámban" címmel, amelyben élesen elítéli gyengébb nemre erőltetett kliséket, összhangban az IPSOS felmérésével, amelyből kiderült, hogy minden második francia nőt felháborít a reklámipar általános felfogása.

"Nem akarok erkölcscsőszként viselkedni, de nem szeretek leláncolt és megalázott nőket sem látni" - jelentette ki az államtitkár-asszony. Példaként említi a jelentésben az Yves Saint-Laurent Opium parfümjének hirdetését, amelyben egy teljesen meztelen nő vonaglik kitárulkozva. Az egyik legnagyobb francia nőszervezet, a Nők Polgári és Szociális Szövetsége (UFCS) elismerte, hogy a "reklámok esztétikummá váltak. Egy meztelen nő képét eltűrik, mert szép, csak az a baj, hogy ennek ellenére a tárgyként kezelhető nő imázsát hordozza magában."

Mások szerint nem is annyira a meztelenség, hanem az egyre erősödő erőszakos tendencia az, ami aggasztó a reklámokban, amely követi napjaink tömegmozijának stílusát. A Libération emlékeztet rá, hogy tavaly decemberben a reklámokat ellenőrző hivatal, a BVP, betiltotta a Weston cipők reklámját, amelyben egy férfi lába elé vetett nő volt látható. Nem fogadták el a cégnek azt az érvelését, hogy nem a nő megalázása, hanem a "csábítás" lett volna a kép jelentése.

Ugyancsak betiltották a City ruházati cég plakátjait, amelyeken egy hiányos öltözékben lévő hölgyet négykézlábra állva mutatnak egy birka mellett. Éppen ezért a BVP ősszel módosítani kívánja az 1975-ben elfogadott reklámkódexet, amelyben ugyan benne foglaltatott, hogy "a reklám nem sugallhatja a nő alsóbbrendűségét és nem tekintheti tárgynak" , az erőszak elutasításáról azonban nem rendelkezett.

Az államtitkári jelentéssel egy időben nyilvánosságra került egy másik tanulmány is, Pascale Weil, a Publicis reklámszövetség társigazgatójának munkája, amelyben a szerző kifejti: a női imázs a reklámokban mindenekelőtt egy kor és egy társadalom lenyomata. Így például az 50-es évek fellendülése a "háziasszonynak", a 60-as évek a "harcos aktivistának", a 80-as évek a "szupernőnek" felelnek meg. Ma az lenne az ideális, ha a "multidimenzionális" vagyis a normális nő jelenne meg a hirdetésekben. Az csupán sovány vigasz a nőknek - írja a Libération - hogy néha a teremtés koronái is méltatlan helyzetbe kerülnek.

Ezt történt a Peugeot 106 reklámjában egy pucér férfival, mivel a hirdetés jelmondata ez volt: "Egy Peugeot 106 nélküli férfi meztelen férfi."


SMS-nyelv az Oxford-szótárban     

London, 2001. július 13. (MTI-Panoráma) - A mobiltelefonokon küldhető rövid üzenet, az SMS rövidítésektől hemzsegő nyelve "hivatalos" elismerést vívott ki az egyik legrangosabb brit nyelvművelő szótárban.

"GR8 news -- txt MSGS r now in the COD" - így fest a tömörített szöveg, ami kibontva így íródna: "Great news -- text messages are now in the Concise Oxford Dictionary" - magyarul: "Nagy hír: a szövegüzenetek ma megtalálhatók a Concise Oxford Dictionaryben", az egyik legelterjedtebb angol értelmező szótárban (COD).

A COD szerkesztőbizottsága azzal indokolja, hogy több tucat példát tartalmazó külön SMS-kifejezéstárat csatolt az idei kiadáshoz, hogy ezek az üzenetek egyfajta második nyelvvé váltak fiatalok milliói számára. "Úgy éreztük, eljött annak ideje, hogy ezt a rövidítésnyelvet az angol nyelv szerves részeként kezeljük" - jelentette ki Judy Pearsall, a COD kiadási igazgatója.

A Concise Oxford Dictionary ennek megfelelően értelmezi tehát az olyan SMS-formulákat, mint a BBLR (be back later - hívj vissza később) vagy a HAND (have a nice day - legyen jó napod), és tartalmazza az üzenetküldők által lelkiállapotuk jelzésére alkalmazott, az emberi arckifejezésekre utaló jelkombinációkat is: a :-) jelsor jó hangulatot, a :-( rosszat jelez (a mosolygó, illetve legörbülő ajak révén).

Vannak hagyományosabb újítások is, azaz olyan új szavak, amelyek polgárjogot nyertek a legutóbbi kiadás óta. Az angol nyelv fejleményeit követő magyar publikum számára a Reuters alapján csak három kanonizált nyelvújítást idézünk: a minger kellemetlen személyt jelent, a chowhound mohót, a tweenies olyan gyerekekre utal, akik idősebbnek próbálnak feltűnni koruknál.


Beethovennel a bűn ellen     

West Palm Beach, 2001. július 13. (MTI-Panoráma) - A floridai West Palm Beach városa komolyzenei offenzívát indított a bűnözés ellen, a rendőrség szóvivője szerint sikerrel. A város egyes "stratégiai" pontjain hangszórók sugározzák Bach, Beethoven és Mozart műveit.

A kezdeményezés egy Ron Ghianda nevű rendőrtől ered, aki azután javasolta ezt a bűnmegelőzési módszert, hogy egy szemináriumon hallott a komolyzene üdvös szociológiai hatásáról.

Február 14-én szerelték fel a hangszórókat a város egyik negyedében, amelynek területén a West Palm Beachben egy év alatt végrehajtott 23 gyilkosságból hatot követtek el. A műsoron Beethoven I. szimfóniája, Bach C-dúr zenekari szvitje és Mozart egyik zongoraversenyének (K. 21) lassú tétele szerepel - a szervezők szerint megannyi nyugatató hatású mű.

Ezért vagy másért, de tény: februártól júniusig mindössze 83 segélyhívás érkezett be a rendőrségre a szóban forgó kerületből, míg tavaly ugyanebben az időszakban 119 volt a számuk. A lakók jól fogadták a bűncsillapító klasszikus zenét, kivéve egy személyt, aki beleúnva a műsorba, tönkretette az egyik hangszórót, s hetekig megfosztotta a térséget Beethoven melódiáitól - mondta el az AFP jelentése szerint Dena Peterson rendőrségi szóvivő.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...