Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 08

( 2001.)

 

Esküvő a Titanicon     

London, 2001. július 16. (MTI-Panoráma) - A Titanic fedélzetén akarja megtartani esküvőjét egy amerikai pár. Ehhez azonban vagy fel kell hozni a hajót, vagy a párnak - és a násznépnek - le kell merülnie az Atlanti-óceán mélyére.

A New York-i illetőségű David Leibowitz és Kimberley Miller az utóbbi mellett döntött azután, hogy David egy vetélkedőn "merülést nyert" a Kanada partjai közelében 1912-ben elsüllyedt tengerjáró roncsára. Az utazást a Subsea Explorer brit cég szervezi, amely egy orosz kutató tengeralattjáró segítségével biztosítja, hogy teljesüljön az ifjú pár kívánsága: David és Kimberley szeretné átélni Jack és Rose "repülését" a Titanic orrkorlátján, ahogyan azt az 1997-ben készült Titanic filmben Leonardo di Caprio és Kate Winslet alakításában látták.

Az út szervezői azt remélik, hogy a mini tengeralattjárót sikerül pontosan a hajóorra irányítani, ahol David és Kimberley kimondja majd az igent a tengerkutató hajó vezetője előtt.

- A Titanic története nemcsak tragédiáról, hanem a hősiességről és a túlélésről is szól. A túlélők szerencsések voltak, és továbbadták gyermekeiknek hihetetlen történeteiket. Mi is szeretnénk továbbadni saját hihetetlen történetünket gyermekeinknek - védte a mennyasszony a bizarr esküvő ötletét a The Sun brit bulvárlapnak nyilatkozva. A védekezésre azért volt szükség, mert a szerencsétlen véget ért tengerjáró roncsára tervezett kézfogó felháborította az áldozatok emlékét ápolóit, mondván, az amerikai pár cirkuszt készül csinálni a tragédiából.


Rendőrt hívó kacsacsőrű elmés     

Vancouver, 2001. júnlius 17. (MTI-Panoráma) - Rendőrt hívott bajba jutott kicsinyei megmentésére egy kanadai kacsamama. A vancouveri anyakacsa 8 "csibéje" egy szennyvízcsatorna-rács résein keresztül bezuhant a kanálisba. Anyjuk - mivel nem fért át a rácson - azt tette, amit minden normális szülő tenne - a hatósághoz fordult segítségért: egy éppen arra járó rendőr nadrágját megragadta a csőrével és elkezdte a kanális rácsához vonszolni.

A rendőr kezdetben kissé vonakodott, ám amint megpróbált lelépni, a "kacsacsőrű elmés" azonnal a vészhelyzet felé terelte. A séta végén a szárnyas előrement és ráült a csatorna rácsára, így mutatva meg a rendőrnek, hogy hol a baj, aki - miután felfedezte, hogy több kiskacsa fürdik fekete tó helyett szürke trutymóban - erősítést hívott: egy teherautó lóerejét bevetve emeltette fel a kanális nyílászáróját.

A szennyes kalandot mind a 8 kiskacsa túlélte - jelentette a Reuters.


Brit "antibébiotikumok": szembecsukás, telefonkönyv, csónak     

London, 2001. július 17. (MTI-Panoráma) - Nem eshetünk teherbe, ha szeretkezés közben becsukjuk a szemünk - véli a brit serdülő lányok közül jó néhány. Más bakfisok a telefonkönyvre esküsznek tökéletes fogamzásgátlóként: szex közben rá kell ülni, vagy állni a vaskos kötetre. Mindezen "fortélyok" a Doctor című brit orvosi folyóirat felmérésének eredményeiként kaptak sajtónyilvánosságot.

A vizsgálat készítői 2200 orvosnak küldtek el egy kérdőívet, hogy az alapján írassanak listát ifjú pacienseikkel a régi és új népi fogamzásgátló fogásokról. Ezek közül a szemlehunyás és a telefonkönyves megoldások mellett a tejivás is előkelő helyre került a "sikerlistán", a szeretkezés utáni ugrálás pedig a begyűjtöttek közül talán a legtudományosabb módszernek mondható - elvégre a gravitáció ismeretén alapul. Akadnak olyan brit bakfisok is, akik szerint tökéletesen elkerülhető a gyermekáldás, ha csónakban vagy a fürdőkádban történik a szeretkezés, de a rumos kóla ivása is sokak szerint kiválóan beválik, mint "antibébiotikum".

A háziorvosok szerint a fogamzásgátlással kapcsolatos ordítóan téves nézetek, a valódi fogamzásgátló szerek semmibe vétele, ismeretének hiánya az oka annak, hogy Nyugat-Európa országai közül Nagy-Britanniában a legmagasabb a tinédzserterhesség aránya. A húsz év alattiak körében 1999-ben jegyzett több mint 98 ezer terhesség közül több mint 8 ezer esetben 16 év alatti, több mint 2200 esetben pedig 14 év alatti az anyuka.

Az orvosok többsége úgy véli, a tinik túlságosan szégyellik igénybe venni a családorvosok vagy a családtervező intézetek illetékes szolgáltatásainak a tanácsait. A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az elmúlt évtizedben jelentősen megnőtt a szexuálisan terjedő betegségek aránya a fiatalok körében, minden tizedik klamidia fertőzésben, tripperben szenved. A Doctor felmérésének eredményeit ismertető The Daily Telegraph című brit napilapnak nyilatkozó szakemberek szerint a fiatalok többsége úgy véli, a szexuális felvilágítás túl kevés, túlságosan biológiai jellegű és túl későn érkezik; az ifjúság egyszerű, világos beszédet, pártatlan információkat igényel.


Konzerválta apját - 13 év fagyasztóban     

Tokió, 2001. július 18. (MTI-Panoráma) - Egy japán férfi tizenhárom éven át őrizte apja földi maradványait egy fagyasztóládában, azt remélve, hogy az elhunyt feltámad. A tetemre Jokohama városában bukkantak rá a rendőrök, miután a szomszédok kihívták őket a lakásból szivárgó elviselhetetlen bűz miatt - írja a Jiji és a Kyodo japán hírügynökség. A halott férfi fia, ötvenes éveiben járó munkanélküli, nem volt hajlandó elhamvasztatni apját, váltig azt magyarázva a város egészségügyi hatóságainak, hogy az apa "sejtjei egy nap újraéledhetnek".

"Többször is próbáltuk rávenni a hamvasztásra, de nem hallgat ránk" - panaszolta egy önkormányzati tisztviselő. Minthogy a holttest házilagos konzerválásával a férfi nem szegte meg a törvényt, a hatóságok most hozzátartozóihoz fordulnak: próbálják ők rábeszélni, hogy vigye krematóriumba apja tetemét - jelentette az AFP.


Rúzsköteles ápolónők     

Sanghaj, 2001. július 18. (MTI) - Kínában 50 jüan pénzbírságra ítéltek egy ápolónőt, mert nem akarta kirúzsozni a száját. A sanghaji kórház vezetősége azután vezette be az ápólónői rúzskötelezettséget, hogy az egyik beteg írásos beadványban felpanaszolta: az ápolók rosszabbul néznek ki, mint a betegek!

Az üggyel foglalkozni kezdett a sajtó is, és egy újságíró világgá kürtölte az ápolónők sápadtságának egyik lehetséges okát: elmondta, hogy amikor ő ebben a kórházba feküdt, az ápolónők egészen éjfélig a világszerte mahjong néven ismert kínai dominójátékot játszottak, másnap aztán még állni is alig tudtak a lábukon.

Mivel a játékos szokások megváltoztatása nehezebb, mint a púder és rúzs felrakatása, a kórházvezetés nem az ismert kínai dominójátékot tiltotta be, hanem kötelezte a személyzetet az arcszépítő kozmetikumok használatára, az engedetleneket pedig bíróság elé citálta - adta hírül a hongkongi South China Morning Post.


Homoszexuális delfineket értek tetten brazil kutatók     

Rio de Janeiro, 2001. július 19. (MTI-Panoráma) - Brazil kutatóknak a világon elsőként sikerült "tetten érni" szabadon élő homoszexuális delfineket. A Rotador delfinprogram résztvevői a Fernando de Noronha-szigetcsoport környékén tanulmányozták a trópusi delfin (Stenella longirostris) viselkedését és szaporodási szokásait, és mind a hímek, mind a nőstények körében nagy gyakorisággal észlelték az egynemű szerelmet, beleértve a hímek közötti orális szexet is.

- Egyértelmű bizonyítást nyert, hogy a párzási időszakon kívül folytatott nemi érintkezések célja a szexuális, illetve érzelmi örömszerzés - mondta a kutatócsoport vezetője, José Martins az O Globo című brazil lapnak.

A homoszexualitást széles körben gyakorló tengeri emlősök nagyon képlékeny társadalmi szerkezetben élnek, amelyben nem létezik az apafigura, a családi kapcsolatok az anya-gyermek viszonyon alapulnak, a csoport döntései demokratikusan történnek és az állatok nagyon harmonikusan élnek együtt - idézte a kutatók megállapításait az AFP.

A megfigyelést egy helyi delfinkutató állomás végezte a Brazil Környezetvédelmi Intézet (IBAMA), a környezetvédelmi minisztérium és a Petrobras olajtársaság támogatásával. A brazil kutatók felfedezése azért érdekes, mert a tudomány eddig általában tagadta a nem fajfenntartási célokat szolgáló szexuális kapcsolatoknak a puszta létét is állatok körében.

A mintegy 2 méteresre és 75 kilósra megnövő delfinek különösképpen lenyűgözték a brazil tudósokat a szexuális aktus közben végzett erőteljes testmozgásukkal. A fonódelfinként is ismert tengeri emlős az egyik legakrobatikusabb cetfaj, jellegzetesek magas, pörgő ugrásai, amelyek során akár 7-szer is megpördül tengelye körül.

A 3-színű (fekete-szürke-fehér) mintázatukról felismerhető trópusi delfinek reggelente százával keresik fel a Brazília északkeleti partjainál fekvő vulkanikus szigetcsoportot, amelyet természetes ellenségeiktől, a cápáktól való menedékhelyként használnak.


Kétdiplomás bakfisok     

Moszkva, 2001. július 20. (MTI) - Megszerezte második diplomáját is Oroszország két legfiatalabb egyetemistája, két testvér, a 14 éves Diana és a 16 esztendős Angela Knyijazeva. A bakfisok a héten jogtudományból diplomáztak az új moszkvai egyetemen - közölte az AFP-vel édesanyjuk.

A lányok tavaly a moszkvai pénzügyi akadémián szereztek diplomát, miután három év alatt végezték el az ötéves stúdiumot.

Diana és Angéla 1999 óta szerepel az orosz rekordok könyvében. Az általános iskolát a lányok öt év alatt végezték el, mivel szüleik úgy vélték, hogy a tíz évfolyamos iskolai oktatás túl primitív a két csodagyerek számára.


Titánfogakat kapnak az amerikai rendőrkutyák     

Miami, 2001. július 20. (MTI-Panoráma) - Tovább "fejlesztik" a rendőrkutyákat az Egyesült Államokban: titánfogakkal vértezik fel őket, hogy jobban tudjanak harapni.

A 35 kilós német juhász, Apak például egy floridai kisváros rendőrségét segíti, s több száz fajtatársához hasonlóan nemrégiben őt is meglátogatta a fogorvos. "Korábban nem nagyon akart harapni"- magyarázza idomítója, Tim Ellis. "Két felső szemfoga letört, s ez problémákat okozott munkájában. Valamit tenni kellett, hogy harapásának hatékonyságát megőrizzük, így esett választásunk a titánfogakra." A The Sunday Telegraph című brit lap beszámolója szerint ma már elég, ha hátrahúzza ínyét, máris mindenkit kiráz a hideg: két felső szemfoga ugyanis elnyűhetetlen fémből van, ami kissé "8. utas" (alias Alien) jelleget ad neki.

Gyakori eset, hogy edzés közben vagy ketrecük rácsainak harapdálásakor a német juhászkutyák szemfogai - ez a négy hosszú fog, amelyeket nem lehet nem észrevenni - letörnek vagy megrongálódnak, s ez azután a harapást fájdalmassá teszi számukra. Márpedig milyen rendőrkutya az, amelyik nem mer harapni vagy nincs kedve hozzá?

A probléma orvoslására az Egyesült Államokban egyre elterjedtebb gyakorlat, hogy fémfogakat építenek be a kutyusok állkapcsába. Hiszen jóval olcsóbb egy fogorvost hívni Apak fogainak beültetésére (600 dollár foganként), mint vásárolni és kiképezni egy új kutyát (több mint 10 000 dollár állatonként). Minden évben mintegy 600 - többségében "hivatásos" - kutyán végzik el ezt a fajta beavatkozást.

"A négy nagy szemfog az első szembetűnő dolog, amikor egy kutya kinyitja a száját, s fogait mutatja" - mondja Jim Watson, az Észak-amerikai Hivatásos- és Rendőrkutyák Szövetségének (mert ilyen is van!) titkára. "A fém szemfogak jelenléte pedig felkelti majd az emberek figyelmét és még inkább meg fogja rémíteni őket. Már az is elég félelmetes, ha a kutya ugat, de még elrettentőbb, ha közben látjuk a napot ragyogni fémfogain."

Egyébként, ha hihetünk Apak idomítójának, elvétve fordul elő, hogy egy-egy letartóztatás során a kutyusnak igénybe kelljen vennie tépőfogait. Általában a jelenléte elég ahhoz, hogy a gyanúsítottak ellenállás nélkül megadják magukat. "Az emberek többsége inkább hagyja, hogy elfogják, mintsem hogy egy kutya megharapja. Az elmúlt évben harminc letartóztatást végeztünk a kutyussal, s közülük csak kétszer kellett Apaknak harapnia" - mondja Tim Ellis.


Feleségsúlyküszöb Finnországban     

Helsinki, 2001. július 20. (MTI-Panoráma) - Finnországban 42 kilogrammban szabták meg a feleségek minimális súlyát. A "kilóköszöb" pusztán azokra vonatkozik, akik részt vesznek a jövőben a feleségcipelő világbajnokságokon.

Ezeknek a viadaloknak Sonkajarvi falu ad otthont minden esztendőben, és az idei, múlt hét végi bajnokságon egy olyan pár győzött, amelynek hölgytagja mindössze 34 kilót nyom. A 42 kilogrammos minimálsúllyal a szervezők elejét akarják venni annak, hogy túlzott fogyókúrába kezdjenek a jövőben a párok szebbik nemű tagjai.

A versenynek ugyannyira fontos a vidámsága, mint a sportértéke - mondta a Reutersnak a verseny egyik szervezője.


"Vérdíjazott" gumievő nyest     

Bécs, 2001. július 20. (MTI-Panoráma) - Vérdíjat tűztek ki egy vérszívó fejére egy osztrák faluban. Annak, aki "élve vagy (dög)ölve" kézre keríti a körözött nyestet, 218 euró üti a markát. A prémes állat azzal vívta ki maga ellen a vérdíjat, hogy előszeretettel rágcsálja az autók gumijait.

Eddig már vagy kétszáz abroncsot rágott használhatatlanra, és Klaus - így hívják a nyugat-ausztriai falut - lakosai hiába helyeztek ki csapdákat, a "gumiölő" nyest sohasem ment lépre. A polgármester ezek után döntött a vérdíj mellett, amelyet azonban csak két hónappal a nyest beszolgáltatása után fizetnek ki, hogy - az autóabroncsok megrágásának megszűnte - bizonyíthassa, valóban a gumifalót "semlegesítették", nem pedig egyik "kollégáját".

Nyestek már korábban is gyakran tettek kárt autókban, de csakis a motornál lévő kábeleket rágcsálták szét. A "vérdíjazott" példánynak azonban kizárólag a gumikra fáj a foga - mondta a Reutersnak Klaus polgármesteri hivatalának titkárnője.


Erőszakcsökkentő börtönkoszt     

Mexikóváros, 2001. július 21. (MTI-Panoráma) - Erőszakcsökkentő börtönkosztot kapnak a legerőszakosabb brazil rabok. Az új étrend a korábbinál több vasat és kalciumot tartalmaz, mert ezek ellensúlyozzák az erőszakra ingerlő mangán hatását.

Hogy a mangán agresszióra ösztönöz, már a hetvenes években megmutatkozott az Egyesült Államokban, amikor szójaalapú tejet kezdtek adni csecsemőknek. A szójás babatejben ötvenszer annyi a mangán, mint az anyatejben, ennek eredményeként az előbbit fogyasztó csecsemők idővel agresszívabbak lettek anyatejes társaiknál.

Az Egyesült Államokban már kipróbálták a "békítő" börtönkosztot 138 elítélten. A féléves "diéta" eredményeként 38 százalékkal csökkent az agresszív viselkedésből következő incidensek száma.

Ha az újítás Mexikóban is beválik, akkor hasonló Börtönkoszt-változások várhatók egész Latin-Amerikában - jelentette a Reuters.


Nyúlvadászat a stockholmi belvárosban     

Sockholm, 2001. július 21. (MTI-Panoráma) - A svéd főváros Kungsholmen (Király-sziget) kerülete vezetőségének rendeletére elpusztítják a Stockholm belvárosában szabadon élő házinyulakat - jelentette a Svenska Dagbladet című lap.

A néhány évvel ezelőtt gazdáik által az utcára kitett házinyulak rendkívül gyorsan és nagy mértékben elszaporodtak. Tanyájukat parkokban és a lakónegyed labdarúgópályáján ütötték fel.

A lap értesülése szerint eddig mintegy ötszáz "belvárosi nyuszit" puffantottak le vadászok - volt olyan nap, hogy harmincnyolcat kaptak puskavégre. A lelőtt állatok tetemét elhamvasztják. A nyuszikból még legalább félezer tengeti életét ezen a stockholmi belvárosi szigeten.

A Djurens Raett elnevezésű svéd állatvédő szervezet felháborodását fejezte ki a tapsifülesek módszeres kiirtása miatt és szóvivőjük, Karin Gunnarssson azt ajánlotta, hogy inkább ivartalanítsák őket - jelentette az AFP.


Pletykatilalom     

Sao Paulo, 2001. július 21. (MTI) - Megtiltotta a pletykálkodást egy brazil város, de nem az összes lakosnak, hanem csak az alkalmazottainak.

Cascavel településen a városi alkalmazottak ezentúl, ha alaptalan híreszteléseket továbbítanak, hivatalosan felelősségre vonhatók és büntethetők, akár elbocsátással is.

A pletykatilalmi rendelet fő szorgalmazója, Alcebiades Pereira da Silva, a város egyik tanácsosa szerint a közalkalmazottaknak morális joguk van pletykamentes környezetben dolgozni - jelentette a Reuters.


Vitaminpólók     

Tokió, 2001. július 21. (MTI) - C-vitaminos pólókat fejlesztett ki egy japán cég.A trikó szövetszálai olyan vegyületet tartalmaznak, amely emberi bőrrel találkozva C-vitaminná alakul át. A reakciót a test melege indítja el, a vitamin pedig viselőjébe szívódik a bőrén keresztül.

A póló C-vitamin tartalma két citroméval ér fel, és mintegy harminc mosásig hat. A cég a jövő év elején fogja piacra dobni vitaminpólóit, árukról egyelőre nem közölt adatot.

A vállalat tervbe vette másfajta vitaminokkal "dúsított" ruhák gyártását is, egyebek között vitamonozott bugyikét és gatyákét. Vitamintartalmú öltönyöket, kosztümöket és nagykabátokat azonban nem fog gyártani, mivel ezek a ruhafélék nemigen érintkeznek közvetlenül viselőjük bőrével - jelentette a Reuters.


94 éves dédi aktfotója a Penthouse-ban     

Rio de Janeiro, 2001. július 31. (MTI-Panoráma) - "A testem még nagyon jól néz ki, de aztán művészi fotókat készítsen és ne amolyan Playboy-szemetet!" - okította ki a fotóst egy 94 éves brazil színésznő, amikor aktfotóztatta magát Penthouse című magazin részére. Dercy Goncalves szabad szájú dédnagymama már évtizedek óta kedvence a braziloknak, amiért nem léteznek számára tabuk.

A matróna aktfotói a Penthouse-ban tényleg megjelennek, méghozzá a szeptemberi számban - erősítette meg a lap szóvivője. Elmondta továbbá, hogy a képekhez két cikket is mellékelnek: az egyik a színésznő életét ismerteti, a másik pedig az idősebb emberek nehézségeiről szól Brazíliában - áll a dpa jelentésében.


Automata ujjrövidülős, önkivasalós ing     

Párizs, 2001. július 31. (MTI-Panoráma) - Olyan inget talált fel egy olasz divatház, amelynek ujjai önműködően megrövidülnek, amint viselőjének melege van. További "bónusz", hogy az inget soha nem kell vasalni - jelentette a New Scientist című brit szaklap legújabb száma.

Az intelligens ing különleges fonalból készül, amely gyűrődés esetén "visszaemlékszik" eredeti formájára, amint bizonyos hőfokra felmelegedik. Ha pedig a hőmérsékletet túl melegnek ítéli meg az ing, ujjait azonnal megrövidíti.

"Még ha gombolyaggá préseljük, vagy összehajtogatjuk is az inget, hajszárító bekapcsolására visszanyeri eredeti formáját" - idézte Susan Clowest, az intelligens inget feltaláló Corpo Nove nevű cég szóvivőjét az AFP.

Az okos ruhadarab azonban nem olcsó, rámehet a vevő inge-gatyája az ingre: darabja 4300 euróba kerül.


Próbaper: repülés, "turistaosztály-szindróma"     

London, 2001. július 30. (MTI) - Precedenst teremtő próbapert indítanak több légitársaság - köztük a British Airways - ellen az úgynevezett turistaosztály-szindróma áldozatainak hozzátartozói és a betegségen átesettek, azon a címen, hogy a cégek is felelősek a hosszú távú utakon fellépő, mélyvénás trombózissal járó, sok esetben végzetes tünetegyüttesért.

A betegség kilenc halálos áldozatának képviselői, húsz túlélővel együtt hétfőn közölték a légitársaságokkal Londonban, hogy több millió fontos per indul ellenük, annak bebizonyítására, hogy a légiforgalmi cégek már 30 éve tudnak a hosszú utakon fellépő betegség veszélyéről, de nem figyelmeztették a zsúfolt turistaosztályokon ülő, leginkább veszélyeztetett utasokat a kockázatra.

Az ügy először tavaly októberben került a brit lapok címoldalára, amikor egy Ausztráliából érkezett fiatal walesi nő 20 órás repülés után a londoni Heathrow repülőtéren holtan esett össze. Nem sokkal az eset után egy brit parlamenti bizottság nyilatkozatban szólította fel a légitársaságokat, hogy figyelmeztessék utasaikat a hosszú ideig mozdulatlanul ülés veszélyeire.

A The Lancet brit orvosi magazin legutóbbi felmérése szerint a hosszú távú repülőjáratok utasainak 10 százalékát is veszélyeztetheti a fél-egy napos egy helyben üléstől kialakuló trombózis.

A pert indító csoport élén Emma Christophersennek, egy tavaly Londonban 28 éves korában meghalt walesi nőnek a szülei állnak.

A British Airways hétfői nyilatkozatában közölte, hogy a repülőjegyekhez már külön figyelmeztetést mellékel, amelyben felhívja az utazók figyelmét arra, hogy a hosszú repülőutakon időnként álljanak fel üléseikből, és mozgassák át tagjaikat. A BA szóvivője szerint a mélyvénás trombózis nemcsak repülőutakon, hanem hosszas autózás vagy vonatozás közben is előfordulhat.

Csak Nagy-Britanniában évente 20 ezren halnak meg a tüdőbe kerülő vérrögöktől, s szakértők szerint az esetek tíz százaléka hosszú repülőutakkal hozható összefüggésbe.


Özvegytilalom depresszió ellen    

Szrinagar, 2001. július 30. (MTI-Panoráma) - Betiltották az özvegy szó használatát a hivatalos iratokon két indiai államban, hogy kevésbé legyenek rosszkedvűek a férjüket elvesztett asszonyok. Az intézkedés oka, hogy Dzsammu és Kasmír államban 1989 óta legkevesebb tízezer asszony lett özvegy a tucatnyi helyi harci szervezet összecsapásai miatt. Ezért aztán az özvegyi depresszió enyhítése végett a hatóságok elrendelték, hogy a jövőben az iratokon az özvegy szó helyett az a kifejezés álljon: a néhai xy felesége.

"Amikor az érintett hölgyet amúgyis lesújtja a gyász, a kellemetlen felhangú özvegy szó használatával súlyosbodhat depressziója és lelki válságba taszíthatjuk" - idézte a Reuters az illetékes kormányok nyilatkozatát.


Demográfia - 2070-ben tetőzik a világnépesség szaporodása     

London, 2001. augusztus 1. (MTI) - Meglehet, hogy világ népességének növekedése 2070-ben tetőzik, majd pedig hanyatlani kezd - legalábbis ezt feltételezik a Nature brit tudományos folyóirat csütörtökön megjelenő számában publikáló demográfusok.

A tanulmány szerzői 85 százalékosra becsülik annak valószínűségét, hogy a világ népessége 2100 előtt megszűnik növekedni, és 15 százaléknyi esélyt még annak is adnak, hogy az évszázad végére a teljes népesség létszáma kisebb legyen, mint a mai.

A Föld lakossága - valószínűsíti a három szerző - 9 milliárddal tetőzik 2070-ben, majd csökkenésnek indul, és 2100-ban már csak 8,4 milliárd lesz. Ez 1 milliárddal kevesebb, mint amennyit az ENSZ demográfiai jóslata tartalmaz.

A Nature-cikk kutató-szerzői - Wolfgang Lutz (Ausztria), Warren Sanderson (Egyesült Államok) és Sergei Scherbov (Németország) - a déli félteke népei által mindinkább uralt világot vetítenek a jövőbe, s úgy számolják, hogy a 60 év fölöttiek számaránya 10-ről 34 százalékra növekszik. Ez magasabb arány, mint a napjainkban Nyugat-Európában mutatkozó. A kutatók abból indulnak ki, hogy addigra az elöregedés a világ minden régiójának lakosságára jellemző jelenség lesz.

Kína és Délkelet-Ázsia - amelyek most hasonló népességgel rendelkeznek - egymástól eltérő fejlődésnek néznek elébe a tanulmány jövőképe szerint. A termékenység Kínában előbb mutatkozó hanyatlása következtében az évszázad közepére az országban 700 millióval kevesebben lesznek, mint Délkelet-Ázsiában - tartalmazza a Nature cikke.


A földönkívüliek itt vannak, alig 40 kilométer magasságban ? - brit feltételezés     

London, 2001. augusztus 1. (MTI-Panoráma) - Brit tudósok szerint E.T.-t, vagyis a Földön kívüli életet nem ezer fényévekre, más csillagok körül, hanem a Föld felszínétől 41 kilométerre kell keresni: a Cardiffi Egyetem professzora, Chandra Wickramasinghe szerint ugyanis kizárólag földönkívüli eredetűek lehetnek azok a mikrobatelepek, amelyeket ebből a magasságból gyűjtött be egy tavaly felbocsátott magaslégköri kutatóléggömb.

A brit tudós egy kaliforniai tudományos tanácskozáson kifejtette: a mikroorganizmusokat a léggömb messze a 16 kilométeres magasságban húzódó tropopauza feletti légrétegekben találta, vagyis azon "plafon" felett, amelynél magasabbra a tudomány mai állása szerint nem szivárog fel levegő a felszínhez közeli rétegekből.

A tíz brit tudós által összeállított és a konferencia elé terjesztett értekezés szerint "első látásra bizonyítottnak tekinthető" a léggömb szűrőjében azonosított mikroorganizmusok űrbeli létezése. Ha ez helytálló megállapítás, az komoly muníciót ad az úgynevezett pánspermia-elmétel híveinek, akik szerint az élet magvait a Földön (is) űrbeli vándorok - leginkább becsapódó üstökösök - hintették el az ősidőkben.

Ez nem új teória, mint ahogy a híveivel vitatkozó ellentábor azon érvelése sem, hogy mi szükség lett volna űrből érkező életcsírákra, amikor 4,5 milliárd éve a Földön is jelen volt az élet kialakulásához szükséges minden elem. A pánspermia-elmélet bírálói szerint a tudományos közösségnek tartania kell magát a kutatás azon alapelvéhez, miszerint ugyanazon jelenség egyszerű és bonyolult magyarázata közül az egyszerű helytállósága a valószínűbb.

Ehhez tartotta magát Wickramasinghe professzor egyik legközelebbi kollégája, David Lloyd, a Cardiffi Egyetem mikrobiológia tanszékének vezetője is, aki a The Independentnek azt mondta: ma még legfeljebb azt lehet kijelenteni, hogy 41 kilométeres magasságban valóban mikroorganizmusokat találtak, de hogy ezek honnan jöttek, azt senki nem tudhatja. Lloyd professzor szerint azonban az ember eddig nem talált olyan helyet a Földön, ahol ne lettek volna mikrobák, beleértve a létező legszélsőségesebb környezeteket is.

Az E.T.-mikroorganizmusok fellelésének hírét kétkedve fogadó tudóstársak szerint az űrbeli eredetnél prózaibb magyarázat is kínálkozik: vagy maga a kutatóberendezés volt eleve szennyezett, vagy a mikrobák valahogy - például egy rakéta oldalára tapadva - mégis áttörték a tropopauzát, és megtelepedtek a légkör és a világűr határán.


Magyar hírességek a dunaszekcsői löszfalon     

Dunaszekcső, 2001. augusztus 1. (MTI) - Kedvencei portréját faragja a dunaszekcső melletti löszfalba Schivánovits Miklós helybeli műkedvelő kőfaragó.

Az MTI érdeklődésére a művész szerdán elmondta, hogy az amerikai Mount Rusmore-hegységben látható elnökportrék ihlették meg, s annak mintájára a falu borozója mellett álló nyolc méter magas löszfalba örökíti a község kedvenceit: Lagzi Lajcsit, Markos Györgyöt, Nádas Györgyöt és Nagy Bandó Andrást. Lagzi Lajcsi két méteres portréját már el is kezdte löszbe vésni. A faragott portrékat ki is festi majd - számolt be terveiről Schivánovits Miklós.

Dunaszekcső időről időre feltűnik a hírekben: néhány éve ebben a faluban nyitottak tamagocsi-temetőt, itt építették meg az első dunai vízlépcső-t, és kötélhúzást rendeztek a Duna fölött.


Nem simulhat testhez az izraeli katonalányok pólója

Tel-Aviv, 2001. július 27. (MTI-Panoráma) - Lejár az ideje az izraeli hadseregben szolgáló nők túlságosan testhez simuló felsőruházatának. A katonalányoknak - legalábbis a laktanya területén - "erkölcsösebb felsőruhát" kell ezentúl viselniük - jelentette a Maariv című lap.

A hadsereg főrabbija előzőleg nyilvánosan megütközését fejezte ki a női újoncok túlságosan merész szabadidő-ruházata miatt. Ezt mindenekelőtt a vallásos érzelmű katonák erkölcseit féltve jegyezte meg a főrabbi. Sokuk figyelmét ugyanis túlságosan lekötötte a katonalányok testhez álló ruházata. Akadtak fiatal katonafiúk, akik arra panaszkodtak, hogy ezáltal nem kívánt kísértésnek vannak kitéve - olvasható a dpa jelentésében.

Izraelben nemcsak a férfiak: a nők is kötelesek katonai szolgálatot teljesíteni, a vallási iskolák, a jesivák hallgatói azonban felmentést kaphatnak ez alól.


Féllábúak a Mont Blancon

Chamonix, 2001. július 26. (MTI-Panoráma) - Csütörtök délután Európa legmagasabb hegycsúcsára, a 4807 méter magas Mont Blanc tetejére ért egy féllábú belga alpinista, aki két speciális mankója, két testvére és három hegyivezető segítségével mászta meg a hegyet.

A 30 éves Arnaud Van Schevensteen, jelentette a helyszínről az AFP ugyancsak a csúcson lévő riportere, meghatottan térdre ereszkedett, karjait az égnek emelte, összeölelkezett testvéreivel - majd rövid pihenő után sítalpon ereszkedett alá az egyik vezetővel a 3051 méteren lévő Grand Mulets menedékházhoz, ahonnan helikopterrel tér haza.

Arnaud Van Schevensteen 9 éves korában vesztette el egyik lábát, csontrák következtében.

A Mont Blanc expedícióra szerda délután indult el. Az alpinista már több vállalkozással bizonyította, hogy féllábú ember nem félember: 1994-ben a lillehammeri téli paraolimpián a belga válogatott tagja volt, részt vett a belgiumi Francorchamps-ban a 24 órás autóversenyen 1999-ben, a tavalyi Párizs-Dakar autóversenyen pedig a 65. helyen végzett. Idén januárban megmászta a tanzániai Kilimandzsárót, Afrika legmagasabb csúcsát.

Schevensteen a héten már a második féllábúként ért fel a csúcsra: egy nappal megelőzte őt egy ugyancsak 30 éves francia férfi, aki szintén mankókkal és két hegyivezető kalauzolásával jutott fel a Mont Blanc csúcsára, szerda délután.


Nőzaklatásról leszoktató tanfolyam

Ankara, 2001. július 26. (MTI-Panoráma) - A nők zaklatásáról leszoktató tanfolyam indul egy török üdülőhelyen. A kurzusra elsősorban pincéreket, bármixereket, szállodai liftes fiúkat várnak. A fő cél: tudatosítani bennük, hogy nem minden külföldi nő akar szeretkezni velük. A tanfolyamon a bizalmaskodásról, a kacsintgatásról való leszoktatás mellett a megfelelő viselkedésre, a kellő távolságtartásra is "kiképzik" a hallgatókat.

A hölgyvendégek panaszai miatt tervbe vett kurzust Side üdülővárosban tartják, ahova a külföldiek közül a legtöbben Németországból érkeznek - jegyezte meg az AP.


Nem pestis volt a fekete halál

London, 2001. július 25. (MTI-Panoráma) - Az általánosan elfogadott magyarázattal szemben valószínűleg nem a bubópestis baktériuma, hanem egy Ebola-szerű vírus irtotta ki a XIV. század közepén Európa lakosságának negyedét, s ez a vírus akár ma is bármikor ismét útjára indulhat - ez áll abban a tudományos munkában, amelyet a Liverpooli Egyetem két járványkutatója tett közzé a héten.

A történelemkönyvek szerint a később fekete halálnak elnevezett járvány 1347-ben, a szicíliai Messina kikötőjében érkezett Európába. A kórt a jelenleg érvényes magyarázatok szerint a Krím-félszigetről hazatért genovai hajósok, illetve a hajópatkányokon élősködő, fertőzött bolhák hurcolták magukkal. A járvány öt év alatt végigsöpört az éhínségtől és háborúktól gyötört kontinensen, és becslések szerint 25 millió halottat hagyott maga után, befolyásolva az európai történelem menetét is.

A két liverpooli kutató azonban most megjelent munkájában azt állítja, hogy az emberiség egyik legszörnyűbb járványának terjedési mintája jóval inkább emlékeztet a vérzéses lázat okozó Ebola-víruséra, mint a pestis baktériumáéra.

A kutatók egyike, Christopher Duncan szerint a járvány sújtotta térségek lakossága hamar rájött, hogy karanténnal elejét lehet venni a kór terjedésének. - A patkányok azonban nem tartják be a karanténszabályokat, vagyis ha a rágcsálók bolhái terjesztették volna betegséget, a járványgócok elzárása a külvilágtól nem lett volna hatékony védekezési módszer - mondta a tudós. Duncan szerint ez arra vall, hogy a kór bolhák közvetítése nélkül, közvetlenül terjedt emberről emberre, ami vírusfertőzésre enged következtetni.

A szakértő szerint a korabeli krónikákban pontosan leírt testi tünetek - a hirtelen támadó láz, a belső szervek vérzése és a testfelületen megjelenő, bőr alatti vérzésre utaló szederjes foltok - is az Ebola-szerű megbetegedések klasszikus velejárói.


Esküvő a Titanicon ?

St. John's, 2001. július 28. (MTI-Panoráma) - Heves vitát váltott ki egy amerikai jegyespár sajátos ötlete, hogy a hét végén a Titanic roncsai közt mondja ki a boldogító igent. A brit Titanic Társaság szenzációhajhászásnak minősítette a tervet és kijelentette, hogy az sérti az 1912 áprilisi hajókatasztrófa több mint 1500 halálos áldozatának emlékét.

A vőlegény, David Leibowitz 28 éves New York-i internetes tervező viszont megértést kért és kijelentette, hogy ők menyasszonyával tulajdonképpen nem tekintik sírnak a hajóroncsot. A nála egy évvel fiatalabb Kimberly Miller, aki látni szeretné az egykori legnagyobb luxusgőzős maradványait, csupán annyit mondott, hogy "szeretjük a kalandokat".

A jegyespár orosz kutatóhajóval érkezik az Új-Foundlandtól 650 kilométerre délkeletre fekvő helyre, ahol a Titanic 1912-ben elsüllyedt. Egy orosz mini-tengeralattjárón merülnek le az Atlanti-óceán négy kilométer mélyen fekvő fenekére, ahol a roncsok között sor kerülne az esketési szertartásra. A költségeket 54 ezer kanadai dollárra becsülik.


Mikrochip a szem mélyén: biztató amerikai kísérletek a vakság leküzdésére     

Washington, 2001. augusztus 2. (MTI) - Chicagói sebészek nem kevesebbel próbálkoznak, mint hogy részben visszaállítsák, illetve megadják a látóképességet vak embereknek: programjuk második fázisában újabb három világtalan ember szemébe ültettek be szilícium-mikrochipet.

A mostani három megoperált beteggel együtt immár hat ember retinája mögé helyeztek be chipet, amely ha az orvosok elképzelése szerint fog működni, akkor vakok millióinak adhatja vissza szemük világát.

A tűfej nagyságú chipet kifejlesztő Illinois állambeli Optobionics cég nem számolt be a 2000 júniusában elvégzett első szemműtétek sikeréről, csak annyit tudni, hogy a chipek működnek. A tudományos elképzelés mindenesetre az, hogy a miniatűr (két milliméteres) chipek, az egészséges retinasejtek feladatát ellátva, olyan elektromos jelekké alakítják a beérkező fénycsomagokat, amelyeket azután a látóidegen keresztül az agyba továbbítanak, ahol megjelenik a látott kép.

A chipet feltaláló Alan Chow gyermekszemész azt mondta, hogy a chipek nem adhatják vissza teljesen az embernek a látást, a "chipszemű" személy nem fog tudni autót vezetni, de arra képes lesz, hogy arcokat felismerjen, és közlekedni tudjon egy szobában.

Az Optobionics azt mondta, hogy reményei szerint az év végéig olyan haladásról számolhat majd be az eddigi hat betegnél, amelynek alapján a technika sokkal szélesebb körű kipróbálására nyílik majd mód.

Az orvosok szerint a mikrochippel elvben segíteni tudnak majd az örökletesnek vélt retinabetegségeken éppúgy, mint a korral járó, retinagyengülés okozta látásromláson.


Óvszerautomaták az Antarktiszon     

Wellington, 2001. augusztus 3. (MTI-Panoráma) - Óvszerautomatát állít fel az Antarktiszon Új-Zéland.

A gumióvszereket kiadó gépekből rögtön kettőt is hadrendbe fognak, pedig feltehetően egyetlen is ki tudná elégíteni az igényeket. Túl hosszan kígyózó sorokra ugyanis nem kell számítani, hiszen ötvennél kevesebb ember telel ki a jeges földrészen. Igaz viszont, hogy nyáron és tavasszal megugrik az idegenforgalom, és több száz turista fordul meg - bár nem egyszerre - az új-zélandi Ross kutatóbázison, amely otthont ad a gépeknek. Ráadásul a szomszédból, az amerikai McMurdo bázisról is átruccanthat néhány "megszorult".

Az idegenforgalom ellenére is igen kicsi azonban a település lélekszáma, ami miatt azután mindenki jól ismer mindenkit. Így ha valaki a helyi boltban óvszert vesz, a többiek azonnal mindent gyanítanak. Az automaták révén viszont könyebb az ismeretlenség homályában maradva szert tenni óvszerre - magyarázta a gépek szállítója.

Az Antarktiszon gyakran mínusz 60 Celsius fokos hideg dermeszti az életet. Ennek ellenére az augusztusban odaérkező automaták óvszerei ugyanolyan vékonyak, mint a melegebb éghajlaton használatosak, nem kaptak szőrmebélést és nem irhabundásak.


80 éves könyvtári késés     

Boston, 2001. augusztus 3. (MTI-Panoráma) - Csaknem 80 év késéssel vitt vissza egy hölgy egy bostoni könyvtárba egy könyvritkaságot: Charles Darwin A fajok eredete című művének egyik első kiadású példányát.

Az 1859-ben nyomtatott könyvet Julie Geissler szolgáltatta vissza, ükapja fivérének házában bukkant rá, benne a könyvtár pecsétjével.

A könyvtár nem rótt ki késedelmi díjat, sőt, igen hálás volt a becsületes visszaszolgáltatónak, mivel a könyv értéke 10 ezer dollár körül van. Darwin művének első kiadása 1250 példányban jelent meg, és az eredeti borítójú példányok értéke több tízezer dollárra rúg.

A szóban forgó könyvet ugyanakkor újra kötötték, de így se teljesen hibátlan. A könyvtár még a XIX. század hatvanas éveiben kapta ajándékba. Hogy azután pontosan hány évet nélkülözte a múlt században a Geissler család miatt, nehéz megmodani. Az biztos, hogy az 1933-as leltározáskor már nem volt meg, de lehet, hogy tíz évvel korábban sem - jelentette a Reuters.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...