Az MTI híreibõl - 2001.

   

AZ MTI HÍREIBÕL

Érdekes 02
Érdekes 03
Érdekes 04
Érdekes 05
Érdekes 06
Érdekes 07
Érdekes 08
Érdekes 09
Érdekes 10
Érdekes 11
Érdekes 12
Érdekes 13
Érdekes 14
----------------------------
Elszúrták 01
Elszúrták 02
Elszúrták 03
Elszúrták 04
Elszúrták 05
Elszúrták 06
Elszúrták 07

Vissza a nyitó menüre...
 
Érdekes 09

( 2001.)

 

Már a neandervölgyiek ősei is tudtak beszélni ?     

Madrid, 2001. augusztus 9. (MTI) - Már a neandervölgyi ember ősei, akik mintegy 300 000 évvel ezelőtt éltek az észak-spanyolországi Atapuerca térségében, képesek voltak beszédnek minősíthető hangokat kiejteni - állítják spanyol kutatók.

Juan Luis Arsuaga és Ignacio Martinez azt követően jutott erre a megállapításra, hogy tüzetesen megvizsgálta a térségben talált történelem előtti emberi koponyát, amely méltán tekinthető az eddigi legjelentősebb spanyol régészeti leletnek. Az 1992-ben előkerült koponya abból a korból az egyetlen, amelyen felismerhetők a középfül csontocskák, a nyelvcsont és a gégefő - fejtette ki a két tudós.

Szerintük a neandervölgyi ember atapuercai őseinek olyan hangképző "berendezésük" volt, amely középúton helyezkedett el a csimpánzoké és a mai embereké között.

A neandervölgyi ősök beszéde lassúbb és kevésbé érthető, kevésbé tagolt volt, mint a mai embereké. Különösen bizonyos magánhangzók - az "a", az "i" és az "u" - kiejtésével lehettek nehézségeik. Ennek ellenére képesek voltak "alapvető kommunikálásra", s ezért beszédjüket méltán nevezhetjük "emberinek", illetve egyáltalán beszédnek, mivel sokkal magasabb színvonalú volt, mint a hangok, amelyeket csimpánzok hallatnak.

Az El Pais című spanyol lap jelentése szerint a két spanyol tudós tézise közel jár annak feltételezéséhez, hogy a beszédképesség evolúciója során a csimpánz és az ember különválása előtt létezett egy közbenső lépcsőfok.

Atapuercában a kilencvenes évek elején kezdődtek a régészeti ásatások azon a területen, amely a világörökség listájára került, és ahol a föld 800 000 évvel ezelőtt élt európaiak maradványait őrzi. Teljes feltárásához még több mint ötven esztendei munkára lesz szükség - írja az AFP.


Szlovák árárverés     

Pozsony, 2001. augusztus 10. (MTI-Panoráma) - Árárverést tartanak Szlovákiában: a júliusi áradások területéről származó, zavaros víz kerül kalapács alá.

Az árvizet palackozott formában kínálják megvételre, egy flaskányi kikiáltási ára 50 korona. Az aukció célja pénzt előteremteni a károsultak segítésére. Összesen 100 palackkal kínálnak megvételre, és egyelőre bőven ki tudják elégíteni az igényeket. Az árárverés első napján ugyanis mindössze nyolc vevő jelentkezett, nem alakult ki késhegyre menő licit. Mindegyik csupán a kikiáltási árat adta meg a koszos vízért.

Az aukciót szervező és bonyolító szlovák internetes cég - melynek neve OneTwoSold - ugyanakkor reménykedik, hogy számottevő összeg jön össze, amelyet azután a Szlovák Vöröskeresztnek ad.


Négy éve nincsenek nyúlveszélyben az új-zélandi gazdák     

Wellington, 2001. augusztus 11. (MTI-Panoráma) - A nyúltömeghalál negyedik évfordulóját ünnepelték földművesek a héten Új-Zéland Déli-szigetén.

A szigetországban 1997 óta semmi gondot nem okoznak a tapsifülesek, mivel sikerült nem hogy megtizedelni, hanem "megkétharmadolni" állományukat. Annak előtte viszont igencsak sok mérget nyeltek a gazdák a rengeteg igen falánk és szapora nyúl miatt. Az állatoknak demográfiai terjeszkedésre bő kétszáz évük volt, Nagy-Britanniából a XVIII. században érkeztek az első példányok, amelyeknek azután valóságos paradicsom volt a sziget: se róka, se farkas, egyáltalán semmilyen természetes ellenség nem lesett rájuk. Így persze úgy elszaporodtak, mint - lám egy tökéletes hasonlat - a nyulak és alaposan kivették részüket a növénytermesztés legutolsó munkafázisából: a szüretből.

A nyúlgyűlölő gazdák próbálkoztak mindenféle eszközzel, egyebek közt nyúlméreggel megvédeni terményeiket. Akadt olyan paraszt, aki az 1990-es évek derekára évente már több mint 100 ezer amerikai dollárt költött nyúlméregre, hogy oltalmazza 10 ezer hektáros birtokának növénykultúráját. Mindhiába.

Azután néhány gazda gondolt egy nagyot, és átruccant Ausztráliába egy nyúlgyilkos vírustörzsért, az angol rövidítésben RCD (Rabbit Calicivirus Disease)-kór okozóiért, és becsempészte a szigetre. A biológiai hadviselés hatalmas veszteségeket okozott a nyulak oldalán - több százezer pusztult el belőlük -, a gazdák pedig diadalittasan ünnepeltek. Bár a víruscsempészettel megsértették az új-zélandi biobiztonsági törvényeket, az akkori kormányzat úgy döntött, hogy nem vonja őket felelősségre.

Immár négy éve, hogy egy fillért sem kell a gazdáknak a nyúltúltengés ellen költeniük, ami több millió dolláros megtakarítás a nyúlbő, ám termésszűk esztendőkhöz képest. Nem véletlen hát, hogy a héten ünnepséggel emlékeztek meg győzelmükről. Pedig lehet, hogy csak csatát nyertek. Az új-zélandi állatorvosi szakértők szerint a nyulak egyharmada immunis lehet a vírussal szemben, így bőven maradt hírmondójuk.


Mesterséges földrengés, ugrálással     

London, 2001. augusztus 11. (MTI-Panoráma) - Ugrándozással próbálnak mesterséges földrengést kelteni brit iskolások. A szeptember 7-re tervezett kísérlet során több ezer nebuló fog iskolája udvarán egyszerre ugrálni, miközben szeizmológusok mérik majd földrengetésük eredményét, a Guinness Rekordok Könyve pedig nyilvántartásba veszi a kísérletet - közölte Alice Walker, a brit Földrajzi Társaság munkatársa.

Eddig 3500 iskolás jelentkezett a kísérletre, de számuk szeptemberig még jelentősen nőhet.

Walker szerint van remény a földrengésre. 1995 novemberében ugyanis az "Oasis" együttes popkoncertjén a húszezer főnyi lelkes hallgatóság egyszerre ugrándozott fel és le, s az így keletkezett rengés több mint másfél kilométer távolságban is érezhető volt. Akkor sokan betelefonáltak az obszervatóriumba és kérdezték, hogy nem észleltek-e földrengést.

"Érdekes lesz megtudni, hogy iskolások százezrei, esetleg milliói képesek lesznek-e túltenni az Oasison" - idézte az AFP Alice Walkert.


Naprendszerünkhöz hasonló naprendszert fedeztek fel     

Washington, 2001. augusztus 17. (MTI) - Újabb bolygót fedeztek fel amerikai csillagászok a Nagy Medve csillagképbe tartozó 47 Ursae Majoris csillag körül, és ez a felfedezés megerősíti azt feltevést, hogy a Világegyetemben létezhetnek a mi Naprendszerünkhöz hasonló bolygórendszerek.

A Naprendszeren kívüli újabb bolygó létének kimutatása önmagában még nem lenne különösebb szenzáció, hiszen eddig hetven úgynevezett exobolygó nyomára bukkantak már az űrkutatók.

Azonban a 47 Ursae Majoris égi kísérője, akárcsak az öt évvel korábban felfedezett társa, szinte kör alakú pályán kering központi csillaga, azaz napja körül. Ez a jelenség pedig nagyon is hasonlít a mi bolygóink keringési pályáira. Debra Fischer, a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatója szerint az ismert bolygórendszerek közül ez emlékeztet leginkább a mienkre. A többi exobolygó ugyanis rendszerint meglehetősen egyenetlen pályán mozog, azaz hol túl közel kerülnek napjukhoz, hol pedig túlságosan eltávolodnak tőle. Ez pedig oly nagy mérvű hőmérsékletingadozást okozhat, ami nem kedvez az élet kialakulásának.

A 47 Ursae Majoris planétáinak szinte szabályos körpályája egyben arra is utal, hogy a két - egyébként óriásbolygó méretű égitest - árnyékában náluk kisebb bolygók is meghúzódhatnak, akárcsak a mi Napunk körül, mégpedig abban az övezetben, ahol ezeken a feltételezett szerényebb méretű közetbolygókon akár a folyékony halmazállapotú víz megléte - azaz a mi fogalmaink szerinti élet alappillére - is lehetséges. Ez ugyan nem feltétlenül a szóban forgó csillag környezetére értendő, de elméletileg ennek a jelenségnek az előfordulási lehetőségét támasztja alá.

A 47 Ursae Majoris egyébként a kémiai összetevőit és nagyságát tekintve is hasonlatos Napunkhoz, tőlünk 51 fényévnyire van. Két bolygója - képzeletben a mi Naprendszerünkre kivetítve - a Mars és a Jupiter közötti térségben kering körülötte.


Saját országot akarnak alapítani a transzcendens meditáció hívei     

London, 2001. augusztus 17. (MTI) - A világ egyik leghíresebb szektaalapítójának, a Beatles együttes egykori gurujának, a transzcendens meditációt "divatba hozó" Maharisi Manes Yoginak hívei új, saját országot akarnak alapítani.

A The Independent című brit lap beszámolója szerint a kiszemelt célpont a világ egyik legszegényebb országa, a dél-amerikai Suriname: kormányának 1,3 milliárd dollárt ajánlottak fel, ha az átad számukra 1750 hektár területet a főváros közelében.

Az új állam egyfajta falusi utópia lenne, saját pénzzel, központi bankkal és igazságszolgáltatási rendszerrel, s a sokatmondó "Világbéke Globális Országa" nevet viselné. Papíron már minden ki van dolgozva, így azt is tudni, hogy légi közlekedés nem lesz - igaz, minek is, hiszen a hívek saját állításuk szerint a meditáció révén képesek repülni.

Tavaly november óta Maharisi Manes Yogi hívei (mintegy ötmillióan élnek a világ különböző részein) háromszor is beadvánnyal fordultak Suriname elnökéhez, de ő egyelőre nem volt hajlandó fogadni képviselőiket. Pedig a szekta vezetői a pénz mellett még új munkahelyeket is ígértek (10 ezer munkást foglalkoztatnának a mezőgazdaságban), s így a helyi agrártárca támogatja az új állam alapítását.


Felnyitható jegygyűrű - nem csak csapodár házaspároknak     

Párizs, 2001. augusztus 18. (MTI-Panoráma) - Egy francia ékszerész kapoccsal ellátott jegygyűrűt készített, amelyet szükség esetén bárki könnyen felnyithat. felnyitható gyűrű segítségével megakadályozható például, hogy balesetet szenvedett személy ujját amputálni kelljen, amennyiben a gyűrű nem húzható le róla.

Az ékszerújdonságról a Le Figaró francia lap számol be, s felhívja a figyelmet arra is, hogy ez az találmány igen hasznos csapodár házastársak számára is, akik a felnyitható gyűrű révén könnyen alkalmazkodhatnak azokhoz a helyzetekhez, amelyekben ez a tárgy zavaró lehetne - de erre nem tér ki az újsághír.

A Pierre Voeltzel ékszerész által szabadalmaztatott "felnyitható gyűrűk" nyomásra automatikusan szétnyílnak. A Párizsban szeptemberben bemutatásra kerülő ékszereken szabad szemmel nem látható a kinyitásukat lehetővé tevő kapocs.


Ebédeljen a kutyájával – ugyanazt !     

London, 2001. augusztus 16. (MTI-Panoráma) - A gazdi és kutyája ezentúl ugyanazt az ételt rendelheti egy londoni étteremben. Legyen szó akár csirkemellről, hamburgerről vagy tojásrántottáról - a vendég kívánságára egyidejűleg szolgálják fel ugyanazt az ételt az asztalon és az asztal alatt.

"Hiszen mi gyermekeket is szívesen látunk és sajátos bútorzattal rendelkezünk testi fogyatékosok részére. Ezért gondoltuk, hogy a kutyáknak is kell valamit nyújtanunk" - indokolta a speciális kiszolgálást a Chelsea londoni negyedben megnyílt "Bluebird Café" szóvivője.

Mivel a vendégek közül sokan nem akarják, hogy kutyájuk csak a nyálát csurgassa, amíg ők falatoznak, a vendéglő tulajdonosának az az ötlete támadt, hogy nemcsak a tányérokra, hanem a kutyatálakba is jusson étel. A finom kutyaeledel ugyanannyiba kerül, mint a vendég ebédje vagy vacsorája.

A szóvivő azt is elmondta, hogy napjában mintegy öt kutyát szolgálnak ki és eddig még senki nem panaszkodott emiatt a vendéglőbe eb nélkül betérő vendégek közül. Ha pedig netán mégis akadna valaki, aki nem kívánja kutya szomszédságában elfogyasztani ételét, azt egyszerűen távolabbi asztalhoz ültetik - áll a dpa jelentésében.


Szájbevarró elítéltek     

Panamaváros, 2001. augusztus 20. (MTI) - Az elviselhetetlen börtönviszonyok elleni tiltakozásul bevarrta száját Panama egyik szigorúan őrzött fegyintézetének kilenc őrizetese.

La Joya börtönigazgatósága a hétvégén közölte, hogy a rabok ezzel akarják elérni áthelyezésüket egy másik büntetés-végrehajtási intézetbe.

A börtön igazgatónője elutasította a tiltakozók követelését, mert attól tart, hogy követőkre találhatnak.

A közép-amerikai ország túlzsúfolt börtöneiben az év eleje óta egyre gyakoribbak az elítéltek tiltakozó akciói - jelentette az AFP.


Légierővel egy elefánt ellen     

Nairobi, 2001. augusztus 21. (MTI-Panoráma) - A légierőt is be kellett vetni Kenyában egy eltévedt elefánt ellen. A 25 esztendős elefántbika két társával együtt kisétált a Nairobival határos vadas parkból, de útközben elvált két társától és céltalanul baktatott egy elővárosi település utcáin.

A pánikba esett lakosok riasztották a vadőröket, mire azok helikopterről altató-injekciókkal lőtték a csavargót. Ez azonban kevés volt. Végül a kenyai légierő gépeinek bevetésével sikerült elaltatni a több tonna súlyú elefántot és teherautón visszaszállítani a vadonba, a Kilimandzsáró lábához - jelentette a dpa.


Alig élte túl az aligátort     

Washington, 2001. augusztus 21. (MTI) - Legjobb barátnője mentett ki egy 14 éves lányt a vízben rátámadó, vérszomjas aligátor elől a floridai Orlando közelében. A lányok egy tavon "vízideszkáztak", amikor Edna Wilks karját fogaival megragadta egy aligátor.

A lány tisztán hallotta a reccsenést - érezni azonban szinte semmit sem érzett -, amikor karcsontját eltörte az összezáruló állkapocs. Az aligátor "spirálban" húzta lefelé áldozatát - ez a hüllő bevett "technológiája" -, de Ednának csodával határos módon sikerült újra felszínre vergődnie, levegőt vett, és ép kezével ökölcsapást mért az aligátor ínyére. A "fogászati kezelés" hatásosnak bizonyult, a meghökkent alligátor elengedte áldozatát.

A többi gyerek ekkorra már rég eliszkolt, kivéve a szintén 14 éves Amanda Valance-t, aki Edna legjobb barátnője. Amanda úszva vitte partra a vérveszteségtől már csaknem félholt barátnőjét, miközben az ökölcsapástól éppen magához térő aligátor tétovázva úszkált körülöttük, nyilván azon töprengve, hogy merészeljen-e újabb támadást indítani.

Edna vérátömlesztést kapott, és törött karja is gyógyul már. Amandának viszont a haja szála sem görbült. Öreg floridai aligátorvadászok azt mondják, hogy még senki sem látott olyan élő embert, akit egyszer már "spirálban levitt" az aligátor.


Klónozás ellen: hírességeknek DNS-ük szerzői jogi levédését ajánlja egy amerikai cég

London, 2001. augusztus 22. (MTI) - A híres személyiségeknek DNS-ük szerzői jogi levédését ajánlja a DNA Copyright Institute nevű amerikai vállalat, mivel véleményük szerint fennáll a veszélye annak, hogy a jövőben a rajongók esetleg klónoznak maguknak egyet imádott sztárjukból.

Máris nagyon sokan kívánnak másolatot készíteni azokból, akiket a rajongásig szeretnek - közölte Andre Crump, a DNA Copyright Institute (DCI) San Franciscó-i cég elnöke. A New Scientist című brit magazin szerdán megjelent számában arról számolt be, hogy a klónozáshoz elvben csak a híresség néhány élő sejtje szükséges, amelyet az illető esetleg egy poháron vagy valamely kezével érintett tárgyon hagyott.

Az amerikai cég mindössze 1500 dollárért vállalja: elkészíti és levédi a gazdag és híres emberek DNS-mintáit, hogy senkinek ne jusson eszébe illetéktelenül klónozni őket. A DNS-re vonatkozó szerzői jogvédelemmel kapcsolatos ajánlat a cég honlapján is olvasható, a www.dnacopyright.com címen.

Egyes jogi szakértők szerint azonban az, hogy egy híresség szerzői jogilag körbebástyázza a saját DNS-ét, még nem jelent védelmet, hiszen a klónozást bárki végrehajthatja. A DCI jogásza szerint viszont a klónozott személyeket minden kétséget kizáróan le lehet fülelni, hiszen az "eredeti" személynek és klónjának ujjlenyomata megegyezne egymással, és így a szerzői jogsértés is egyértelműen megállapítható lenne.

Mint a Reuters megjegyzi, néhány hónapja világszenzációt keltő bejelentést tett egy olasz orvosprofesszor, Severino Antinori, amikor közölte, hogy ő fog elsőként embert klónozni a világon.


Dugóban flörtöl a német nők egyharmada     

München, 2001. augusztus 23. (MTI-Panoráma) - A német nők csaknem egyharmada kedveli a dugókat: autójában ücsörögve flörtölésre használja fel az alkalmat. Míg a legtöbb autósnak stresszt okoz, ha elakad útján, a német nők 28 százaléka kellemes kokettáló kalandként éli meg a hosszú dugós perceket - derült ki a német autószövetség felméréséből. A szövetség ezer nő és férfi megkérdezése alapján számította ki a dugókat élvezők arányát.

Hogy a férfiak hány százaléka találja hasonlóan kellemesnek, ha elakad autójával, arra nem tért ki a dpa jelentése.


Apróhirdetéses panasz a túlvilágra     

Libreville, 2001. augusztus 24. (MTI-Panoráma) - Apósa és anyósa annyira csúnyán bánt egy gaboni özvegyemberrel, hogy a férfi az Union című libreville-i újságban apróhirdetésben panaszolta be őket néhai feleségénél.

"Pontosan három hónapja és öt napja, hogy örökre elhagytál, kényére-kedvére hagyva szüleidnek, akik amíg éltél, mindennapos vendégei voltak otthonunknak és szégyentelenül élvezték mindazt, amit nyújtottunk nekik" - üzeni nejének az özvegy. "Ma, miután brutális hirtelenséggel eltávoztál körünkből, én váltam a fekete báránnyá, mindenféle madárnéven csúfolnak, mindenfélével megvádolnak és láthatóan arra törekszenek, hogy én is olyan sorsra jussak, mint te" - tudatta a riadt férfi.

Az újság gyászrovatában megjelent hirdetés az elhunyt fotójával jelent meg, és tiltakozik a "kegyetlen gonoszság" ellen, amellyel a néhai feleség szülei "csak fokozzák" az özvegy fájdalmát.

Az afrikai özvegy esetét az AFP találta méltónak arra, hogy más országokban található vejek tudomására hozza.


Öncirógatási engedély - fellebbviteli bírósági határozattal     

Los Angeles, 2001. augusztus 25. (MTI-Panoráma) - Visszakapták az öncirógatáshoz való jogot a kaliforniai bártáncosnők egy fellebbviteli bíróságtól.

Az ügy előzménye, hogy tavaly a hatóság megvonta a szeszesitalok árusításának jogát a Corona városában lévő Angels Sports bártól azért, mert félmeztelen táncosnői a közmorált sértő módon táncoltak, nevezetesen simogatták magukat. A bár bírósághoz fordult, amely most úgy döntött, hogy a tánc közbeni öncirógatás megtiltása sérti az önkifejezés szabadságának alkotmányadta jogát.

A táncosok és a vendégek közti fizikai kapcsolat továbbra is tilos, csakúgy mint az obszcén tánc, szexuális aktus szimulálása - jelentette a Reuters.


Csövi-tours: alvás a híd alatt, kéregetéssel - holland utazási ajánlat 400 dollárért     

Amszterdam, 2001. augusztus 25. (MTI-Panoráma) - Abszolut "luxustalan" utakat szervez egy holland utazási ügynök: hajléktalan-túrákat Párizsba. A jelentkezők ötcsillagos szállodák helyett jóval többcsillagos égbolt alatt hajthatják álomra fejüket - persze csak derült idő esetén. Ágyként kartonpapírt kapnak, rossz idő esetén a hálószobájuk plafonja egy híd, és lehet kéregetni is.

Pénzt, hitelkártyát az utasoknak magukkal vinni szigorúan tilos. A "csövi-tours"-ra tízfős csoportok indulhatnak, az út ára 400 dollár - fejenként. A vakáció nem túl hosszú, mindössze egy nap, egy éjszaka.

Bart Jansen, a holland utazási iroda igazgatója elsősorban vállalatoknak ajánlja ezt a fajta "üdültetést", olyanoknak, amelyek fejleszteni akarják alkalmazottaik versenyszellemét. A program ugyanis városnézés helyett nagyrészt kéregetésből áll, aminek viszont több fajtáját is választhatják az "utasok".

Az árban benne foglaltatik, hogy az utazási iroda gitárt ad kölcsön annak, aki tud egy kicsit pöntyörögni. Aki inkább a képzőművészetekben érzi magát jártasnak, ceruzát kap, aki meg semmihez sem ért, puszta kézzel kéregethet. Az győz, aki többet tud összekoldulni.

Annak sem kell azonban korgó gyomorral nyugovóra térnie kartonpapírpriccsére, akinek egyetlen sou-t sem sikerült kunyerálnia: az árban benne foglaltatik egy jó vacsora. Így az út ugyan panziótlan, de - a reggelit nem számítva - mégis félpanziós a fény városában.

Ami a telítettséget illeti, egyelőre bőven van hely a párizsi "csövi-túrákra", mivel még nem fizetett be senki. Érdeklődőből viszont meglehetősen sok akad - mondta Jansen a Reutersnak.

A túralehetőség híre egyébként igencsak felháborított egy francia jótékonysági szervezetet, amely hajléktalanokat hivatott felkarolni.


Lakás "hamvas" hálószobával - kétszáz millióért     

London, 2001. augusztus 27. (MTI) - Örökre kedvenc hálószobájában akart maradni egy nyugdíjas brit férfi, ezért most - halála után - hamvaival együtt árulják londoni lakását.

Az elhunyt egy kőurnában van a hálószobában, és végrendeletében kikötötte, hogy tilos őt eltávolítani, mert örökre ott akar nyugodni. Szerencsére a lakásban akad még egy háló, így az esetleges vevőnek nem kell okvetlenül a volt tulajdonossal együtt aludnia.

A lakás értékesítésével megbízott ingatlanügynök nem árul zsákbamacskát, minden érdeklődőnek azonnal elmondja, hogy az egyik hálószobához hamvakkal teli urna is "jár". "Szerencsére a legtöbben csak nevetnek ezen, és azon, hogy a volt tulajdonost feltehetően igen boldog emlékek fűzhették hálószobájához" - mondta a Sun című brit lapnak az ügynök.

A lakás - csaknem 200 millió forintnak megfelelő - fél millió fontba kerül.


Fürdőruha-dugó     

Kairó, 2001. augusztus 28. (MTI-Panoráma) - Hat fiatal egyiptomi lánynak sikerült teljesen leállítania a forgalmat az Alexandria városa közelében lévő Miami nevű tengerparti strand közelében. Közlekedési dugót keltő módszerük egyszerű volt: fürdőruhában sétáltak az úton - jelentette a hétvégi esetet az Al-Vafd című kairói ellenzéki lap. A szokatlan látványra óriási csődület támadt, az autóforgalom teljesen lehetetlenné vált. Ez felkeltette a rendőrség figyelmét is.

A rend őrei egy közeli butikba vezették az ifjú hölgyeket és felkérték őket, hogy egészítsék ki ruházatukat. A forgalom csak egy órával később állt helyre, közli a lap, amely nem árulja el, egyrészes fürdőruhát vagy bikinit viseltek az alexandriai kisasszonyok.

Egyiptomban nem tilos a nyugati fürdőruha-viselet, de a nyilvános strandokon egyre ritkább: a nők hosszú ruhában vagy "iszlám fürdőruhában", egyfajta sport-felsőruházatban mártóznak meg a tengerben - írja az AFP.

A fürdőruha és a bikini viselete inkább a magánstrandokon, valamint a főleg külföldiek által látogatott tengerpartokon dívik, például Sarm-el-Sejkben, a Vörös-tengeren.


Kutyaélet Bangkokban - már "akiknek"     

Bangkok, 2001. augusztus 28. (MTI-Panoráma) - A thaiföldi főváros "kutyapróbáló" körülményeket teremt az ebeknek. Sűrű tömegközlekedés, dühödt fajtabeliek és a nagyváros szennyezett levegője keserítik el a négylábúak életét. Nem valamennyiét azonban. A "jó házból való" kutyák ugyanis újabban kiheverhetik a rájuk nehezedő stresszt Bangkok első ebeknek fenntartott "kondi-termében", a "Doggy Bag"-ben.

A főváros előkelő negyedének egyik kis épületében megfelelő összegért minden kapható. Gazdag thaiföldiek és külföldiek kutyáinak itt minden elképzelhető ínyencséget feltálalnak és a hátukat is masszírozzák.

"Nem egyszerűen állatbolt vagyunk. Kizárólag kutyákkal foglalkozunk. Nem macskákkal, nem madarakkal, nem halakkal, sem teknősbékákkal - kizárólag csak kutyákkal" - hangsúlyozza a társtulajdonos Kittikanokkui, aki két üzlettársával együtt nyitotta meg januárban a "Doggy Bag"-et. Február óta pedig a szomszédban kutyabarát olasz étterem is nyílt ebek és gazdáik számára abban a Bangkokban, ahol négylábúaknak egyébként tilos a belépés éttermekbe.

A trattoria, ahol minden reggel friss kekszet sütnek kutyáknak, széles választékkal várja négylábú vendégeit: cukor- és fűszer-mentes, sertés vagy baromfihúsból készült egytál ételekkel, illetve ínyenc kolbászfélékkel. A "Doggy Bag" "Imelda választása" elnevezéssel rágásbiztos apró cipőket, méretre készült kis csizmákat, sőt még "kutyahölgyeknek" intim betétet is árusít, nem is szólva a CKJ-9 márkájú parfümről.

Az üzlettulajdonosok beutazták a világot, hogy megfelelő árút találjanak "ügyfeleik" számára. Jártak San Diegóban és Hollywoodban, s ötletekért utaztak Párizsba és Tokióba is. Kuncsaftjaik 60 százaléka thaiföldi, 40 százaléka pedig külföldi - sok a japán és az európai törzsvendégük. Azt tervezik, hogy a közeljövőben kutyaszépségszalont is nyitnak, uszodával, aromaterápia masszázzsal és exkluzív fodrászattal együtt.

Azokat a szemrehányásokat pedig, hogy az üzlet dekadens és felesleges is, hiszen olyan nagy a szegénység az országban, Kittikanokkui azzal hárította el, hogy kuncsaftjai a lakosság minden rétegéből tevődnek össze - áll az AFP jelentésében.


Részben élő integrált áramkör létrehozása     

Washington, 2001. augusztus 28. (MTI) - Német kutatóknak sikerült összekapcsolniuk egy csiga idegsejtjeit egy mikroprocesszorral, létrehozva így a világ legelső részben élő integrált áramkörét - olvasható a Proceedings of the National Academy of Science című amerikai folyóirat kedden megjelent számában.

"A kísérlet döntő jelentőségű szakasz a neuroelektronikában" - idézte a folyóirat Günter Zeck és Peter Fromhertz német kutatókat, a müncheni Max Planck Biokémiai Intézet munkatársait, akiknek sikerült megteremteniük ezt a különös áramkört, amelyben idegsejtek kommunikáltak egy szilíciumcsippel.

A kutatók mikroszkopikus pipetta segítségével kivettek egy csigából mintegy húsz idegsejtet. (Ezek valamivel nagyobbak, következésképpen könnyebben kezelhetők egy laboratóriumban, mint sok más élőlény idegsejtjei.) A kiemelt neuronokat elhelyezték mikroprocesszorok fölött. Mindegyik sejtet összekapcsolták egy-egy távvezérelt tranzisztorral, amely képes felerősíteni a parányi feszültségeket, és egy-egy energiaforrással, amely stimulálta az idegsejteket.

A kutatóknak sikerült elérniük, hogy az idegsejtek az elektronikus segédeszközök segítségével kapcsolatba kerüljenek egymással: egy mikroprocesszortól stimulált idegsejt elektronikus jelet bocsátott ki, s e jelet nemcsak a szóban forgó neuronhoz kapcsolt tranzisztor mutatta ki, hanem a szomszédos neuronnal összekapcsolt tranzisztor is.

E tény észlelete alapján a kutatók a megállapították: a szilíciumcsip által produkált elektronikus jel átjutott előbb az első idegsejtre, amely továbbította a másodikra, s végül visszajutott a szilícium félvezetőre, tehát létrejött a legelső részben élő integrált áramkör - idéz az AFP a tudományos folyóirat cikkéből.

A cikkben leírt kísérlet beláthatatlan gyakorlati következményekkel járhat az orvostudományban és a számítástechnikában. Az előbbiben azért, mert a mikroprocesszorok kombinálása az idegsejtekkel elvi lehetőséget nyújt a bármilyen okból károsodott idegrendszerek "kijavítására".

Egészen gyakorlatiasra fordítva a szót, a cikk felcsillantja a reményt, hogy gyógyíthatóvá válhat az idegrendszeri betegségekből fakadó hibás mozgáskoordináció, vagy visszaadható lesz a látóidegek károsodása miatt elvesztett látás. A számítástechnika oly módon profitálhat e kísérlet eredményéből, hogy esetleg előre nem látott, rendkívüli körülményekhez is alkalmazkodni képes számítógépeket szerkeszthet, ha idegsejteket is beépít a komputerek integrált áramköreibe - fejezi be cikkismertetését a francia hírügynökség.


Négylövetű mobiltelefon     

Brüsszel, 2001. augusztus 29. (MTI-Panoráma) - Négylövetű mobiltelefonokat, pontosabban mobiltelefonnak álcázott lőfegyvereket foglalt le a közelmúltban több európai ország rendőrsége.A telefon-pisztoly pontosan úgy néznek ki, mint egy maroktelefon, ám belsejében négy cső rejtőzik, amelyek mindegyikéből képes kilőni egy-egy golyót - írta a belga La Derniere Heure, képekkel illusztrálva a pisztoly működését.

Az elsütőszerkezet a számbillentyűk lenyomásával hozható működésbe, a kilőtt golyók 22-es kaliberűek.

A fegyver a telefon középső részének eltolásával néhány mozdulattal utántölthető.

A belga lap olyan feltételezéseket idéz, amelyek szerint a telefonpisztoly jugoszláv találmány. Az országban ugyanis egy horvát nemzetiségű férfi birtokában bukkantak tíz ilyen készülékre. Hasonló alkalmatosságokat foglaltak le a svájci határon és Amszterdamban is - ezt követően nemzetközi figyelmeztetést adtak ki a rendőrségek számára a gyilkos mobiltelefonok létezéséről.

A fegyver trükkös álcázási módja aggasztja az amerikai nyomozóhivatalt, az FBI-t is. A készüléket csak kézbe véve lehet megkülönböztetni a mobiltelefontól, mert annál jóval nehezebb. Ránézésre legfeljebb szemfüles szakértők állapíthatják meg, hogy valójában nem kommunikációs, hanem harci eszközről van szó.

Egy brüsszeli fegyverszakértő mindazonáltal óva int a fegyver használatától is, túl veszélyesnek tartva a mobil-revolvert. "Én nem lőnék vele, mert félnék, hogy elviszi a kezem" - mondta a lapnak. Nagyobb kockázatot vállalnak nyilván azok a személyek - és környezetük -, akik nem szívesen válnak meg valódi mobiltelefonjuktól sem, miközben egy revolverré átalakítottat is használni akarnak. Ha véletlenül összekeverik készülékeiket és "tárcsázáskor" benyomják a nyolcas számot, agyonlőhetik az előttük vagy mellettük levőt.


Los Angeles utcáin a pénz a földön hever     

Washington, 2001. augusztus 29. (MTI) - Egy koldusszegény, becsületes mexikói bevándorló Los Angeles egyik utcájában megtalálta azt a pénzeszsákot, amely véletlenül kiesett egy páncélozott teherautóból. A 203 ezer dollárt tartalmazó zsák hétfő éjjel tűnt el az AT Systems vállalat pénzszállító kocsijából. Az autóban ketten ültek, a Washington Mutual Bankból vitték a pénzt rendeltetési helyére. Amikor megérkeztek, észrevették, hogy a hátsó ajtó nyitva, a zsáknak pedig hűlt helye.

A nyomozók hamar megállapították, hogy nem történt rablás, az ajtót nem feszítette fel erőszakkal senki. A vagyonőrök bizonyára elmulasztották rendesen bezárni, és egy kanyarban magától kinyílt.

Természetesen ez volt a legkedvezőbb feltételezés a két férfival kapcsolatban. A másik kézenfekvő rendőri munkahipotézis: a vagyonőrök lehetnek a tolvajok. Hogy e gyanút eloszlassák, egymás szavába vágva elmondták a rendőröknek: pánikszerűen végighajtottak visszafelé azon az úton, amelyen mentek, és egy hotel előtt láttak három férfit, aki mintha egy zsákon huzakodott volna egymással.

A rendőrkutyás rohamosztag azonnal megrohanta a szállodát, de nem járt eredménnyel.

A rendőrök vészjósló tekintettel tértek vissza az őrizetben levő vagyonőrökhöz a sikertelen akció után. De ekkor váratlanul megoldódott az ügy: megjelent az őrszobán a 22 éves, angolul alig tudó Asunción Franco González, hóna alatt a zsákkal. Mutatta, hogy ezt találta az utcán, nem tudja, nem hiányzik-e valakinek.

González 25 ezer dollár jutalmat kapott. Állítólag hazaküldi a pénzt szüleinek Mexikóba, hogy végre vehessenek maguknak egy rendes házat.


Vonalkódos, árcédulás kokain     

Rio de Janeiro, 2001. augusztus 29. (MTI) - Szabályos vonalkóddal és árcédulával ellátott kokain csomagocskákat foglalt le Brazíliában a rendőrség.

Összesen 260 beárazott zsákocskát vontak ki az illegális - ám a legális forgalmazás jegyeivel tökéletesen ellátott - kereskedelmi forgalomból. Mindegyik "adagon" világosan fel volt tüntetve az ár - amerikai dollárra átszámítva egy dollár húsz centnek felelt meg - továbbá a Harmadik Parancs nevű, véres akcióiról hírhedt bűnbanda monogramja. Bár szavatossági dátumok nem voltak a csomagokon, a rendőrség a szabályos vonalkód, az árazás és a "származási forrás" láttán is igencsak meglepődött. Egyelőre nem tudni, hogy tréfáról van szó vagy valóban használja a vonalkódokat a kábítószert csempésző és áruló bűnbanda például a raktárkészlet nyilvántartásában - mondta a Reutersnek az illetékes rendőrkapitány.


Himnuszénekeltetés új személyiért     

Kuala Lumpur, 2001. augusztus 30. (MTI-Panoráma) - Himnuszénekeltetéssel bizonyosodott meg Malajziában egy bíró egy személyi igazolványát elvesztett férfi állampolgárságáról. A 21 éves Fauzi Hamidot augusztus 20-án tartóztatta le a rendőrség egy piaci razzia során azért, mert nem volt személyi igazolványa. A férfi hiába bizonygatta, hogy egyszerűen elvesztette papírjait, és hogy indonéz arcvonásai ellenére teljes jogú malajziai állampolgár, a rendőrök lecsukták.

A bíróságon, hogy eldöntsék a kérdést, kötelezték a malajziai himnusz eléneklésére. Ez olyan jól sikerült a vádlottnak, hogy a bíró több strófát elengedett neki - beérte az első négy sorral.

"Remekül énekelt, hangosan és tisztán. Azt hiszem, kielégítően bizonyította, hogy malajziai" - mondta a bíró a Reutersnak, arra viszont nem tért ki, mi történt volna, ha a malajziai férfi történetesen botfülű.

Kiváló énekesi teljesítménye ellenére a tárgyalás után Hamid 3 napra mégis börtönbe került, mivel nem tudta kifizetni a 30 ringgites bírságot, amelyet azért róttak ki rá, mert személyi igazolvány nélkül volt az utcán.

Malajziába egyébként meglehetősen sok illegális bevándorló érkezik - a legtöbbjük Indonéziából -, a rendőrség pedig rutinszerűen tart razziákat a közterületeken.


Csökkenhet az ír perselypénz az euró miatt     

Dublin, 2001. augusztus 30. (MTI-Panoráma) - Írországban a katolikus egyház nem örül az euró bevezetésének: attól tart, hogy az új érmék miatt csökkenhet a perselypénz. Írország egyelőre az egyetlen az euróövezetben, amelynek pénze, az ír font többet ér, mint az euró: a jelenlegi ráta 1,27.

A templomokban a hívők általában egyfontos pénzérmét tesznek a perselybe, jövő januártól pedig - aggódik az ír katolikus egyház - valószínűleg az egyeurós adományokra térnek át. Emiatt mintegy 20 százalékkal csappanhat meg a perselypénz.

Rory O,Sullivan atya, Kerry érsekség kommunikációs igazgatója - aki az új pénz kérdésében a legszókimondóbb egyházi személyek egyike - az ír médiának elmondta: megpróbálják arra ösztönözni a híveket, hogy januártól 2 euróval induljanak misére - jelentette a Reuters.


Legyen hajléktalan Londonban 300 fontért !     

Brüsszel, 2001. augusztus 30. (MTI) - Már nem csak Párizsba, hanem Londonba is szervez hajléktalan utakat a Kamstra Travel holland utazási iroda. Míg azonban Párizsba csupán az egy nap-egy éjszakásak az abszolut luxustalan utak, addig a londoni csövezés 4 nap-4 éjszakás és nagyjából tízszeresébe kerül a párizsinak, 300 fontba, azaz 120 ezer magyar forintba.

"Pénzük nem lesz, élelmezésükről maguknak kell gondoskodniuk, lakni pedig az utcán fognak" - csalogatja a rendhagyó élményekre áhítozó csúcsmenedzsereket és a többi tehetős koldusjelöltet az amszterdami Kamstra Travel hirdetése.A puszta kalandnál azért valamivel többet kapnak az ügyfelek a 300 fontjukért. Az iroda ellátja őket a nagyvárosi dzsungelben alkalmazható túlélési technikákra vonatkozó hasznos tanácsokkal, egy Amszterdam-London menettérti jeggyel, egy hálózsákkal, és tartózkodásuk utolsó éjszakáján egyszeri normális étkezésről is gondoskodik, afféle búcsúvacsoráról.

Mindezek ellenére óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy minek fizetni a csövezésért egy utazási irodának, hiszen hajléktalankodni ingyen is lehet abszolut önerős szervezésben.

A londoni rendőrség nem várja tárt karokkal a "csövi-toursok" klienseit. Egyik illetékese szerint a brit főváros utcái veszélyesek, a hajléktalanság problémáját pedig nem szabad ilyen módon banalizálni - jegyezte meg szigorúan a tiszt, figyelmeztetve az "idegenforgalmi hajléktalanokat", hogy ha kolduláson kapják őket, letartóztatásra számíthatnak.

A holland utazási - és csöveztetési - irodát egyelőre nem rettenti el a brit hivatal zord hozzáállása. London, Párizs és Prága mellett a tervek szerint hamarosan New York is felkerül a "csövi-tours" kínálati listájára.

 

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...