Matek

   

MATEK

2 x 2 = 5 (II.)
Tûprobléma
Szorzás
Idõrendi táblázat
Biztos nyerés
Két kézen
A kör négyszögesítése
Mágikus négyzet
Konigsbergi hidak
Szög harmadolás
Tökéletes számok
Baráti számok
Négyszínsejtés
Hibás levezetés ?
Möbius szalag
Végtelen
n = 1 ?
- 2 = 2 ?
- 1 = 1 ?
10 cent = 10 $ ?
Orosz módszer
Izgulnál ?
64 = 65 ?
Gondolatolvasó ?

Vissza a nyitó menüre...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Möbius-szalag

 

Mielőtt rátérnénk a Möbius-szalag néhány érdekes tulajdonságára, nézzük, mit tudunk Möbius, August Ferdinand-ról (1790.11.17. - 1868.09.26.) a német matematikusról, aminek a nevével találkozhattál a "négyszínsejtés" részben.

Először alkalmazta az analitikus módszereket a projektív geometriában, szerénysége miatt csak jelentéktelen csillagászként élte le életét.

Mikor 68 éves korában beküldte értekezését (mely agyoldalú felület geometriájáról szólt) a francia Akadémiának, akkor sem volt szerencséje, mint annyi más mű, ez is évekig porosodott az Akadémia valamelyik fiókjában, kiadatlanul. Végül is maga a szerző adta ki.

Fő érdeklődési területe a geometria volt, 1828-ban jelent meg "A baricentrikus számítás" című könyve, amelyben igen sok új geometriai gondolat volt (bevezette a projektív transzformáció fogalmát, a baricentrikus /súlypont szerinti/ koordinátákat, a végtelen távoli elemeket, új szempontok szerint osztályozta a felületeket és görbéket). Nevét viseli a Möbius-féle számelméleti függvény is.

A mindenki által ismert "Möbius-szalag" tulajdonságai közül két érdekeset érdemes kiemelni:

  1. A szalagnak csak egyetlen oldala van (könnyen belátható, elég, ha elkezded színezni az oldalát, folyamatosan előrehaladva…)
  2. Ha egy "normális" szalagot középen kettévágsz (széleivel párhuzamos irányban), akkor két egymástól elkülönülő, az eredetivel azonos méretű szalagot fogsz kapni.
    • Ha ugyanezzel a módszerrel vágsz ketté egy Möbius-szalagot, akkor egyetlen (!!!) szalagot kapsz eredményül, ami KÉT "csavarodást" fog tartalmazni, és átmérője "természetesen" az eredeti Möbius-szalag átmérőjének kétszerese lesz !!!
    • Vágjuk most újra ketté középen az így kapott szalagot, (az eddigiekkel azonos módon). Így két (ezúttal egymásba fonódó !!!) szalag lesz az eredmény…

Nincs más hátra, mint kipróbálnod… J

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...