Állatvilág

   

ÁLLATVILÁG

Baktérium-Lepke
Pók-Hal
Gyík-tyúk
Cet-Oroszlán
Patkány
 
 
 
 
 
 
 

Vissza a nyitó menüre...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Állatvilág

I.

Baktériumok

Az ember számára ugyan sok betegséget okozhatnak (pestis, szalmonella, lepra TBC stb.), mégis, mint lebontó szervezetek, nélkülözhetetlenek a Föld anyagforgalmában. Nagyban hozzájárulnak, a természetes vizek öntisztulásához.

Korallzátonyok

A trópusi tengerekben honos korallok a virágállatok közé tartoznak. A megtermékenyített petéikből kikelő lárvák, alkalmas felülethez tapadva, a vízből meszet választanak ki, amiből házat építenek. Házaik sokasága pedig lassan egymáshoz nő. Az ausztráliai "Nagy Korallzátony" a világ legnagyobb, élőlény alkotta építménye. Mintegy 2000 km hosszú, és területe 200.000 km2

Giliszta

Nekik köszönhető az, hogy a talaj, termővé alakul. A talaj tartalmát átrágják, alaposan megforgatják, puhábbá teszik. Gyakorlatilag elvégzik a szántás, és a trágyázás feladatát. A nagymennyiségű, egyre erősebb hatású kemikáliák alkalmazása a mezőgazdaságban, jelentősen csökkenti a mennyiségüket. Nagyobb esőzések idején, hogy lélegezni tudjanak, a felszínre jönnek. Ha "megfelelő" helyen kettévágják, akkor mind két fele önálló életre kel.

Éticsiga

Ízletes ételt készítenek belőle, főleg a Franciák kedvelik. Hazánkban is van (pl. Szabolcsban) éticsiga feldolgozó üzem. Különlegességük, hogy az állat egyszerre hím, és nőstény is egyben. A talajba rakott peték kifejlődéséhez 3 év szükséges. Télire, háza nyílását lezárja.

Kalmár

Puhatestűek. Fejükből fogókarok nyúlnak ki. Két hatalmas szemük van, melyek átmérője a 38 cm-t is elérheti. Ha megtámadják, a tintahalhoz hasonlóan sötét tintafelhőt bocsát ki magából. A legkisebb példány 2 cm-es, míg a legnagyobb (Új-Zéland) több mint 17 méter hosszúra nőtt.

Vízibolha

A vízben ugrándozva haladnak. Szaporodásukhoz nincs szükség hímekre, a petékből, megtermékenyítés nélkül kelnek ki.

Bolha

Nincs élőlény, amelyik, testhosszához viszonyítva, nagyobb ugrásra lenne képes, mint a bolha. Akár 33 cm hosszú, és 19 cm magas ugrásra is képesek lehetnek ! Kb. 200 G erővel ugranak ! Vérszívók, de a szívás előtt, véralvadásgátló anyagot juttatnak az áldozat vérébe.

Tetű

Lehetnek vérszívók, vagy rágó tetvek. A vérszívóknak három faja, az emberen is előfordul. Ezek a fejtetű, ruhatetű, és a lapostetű. A fej, és lapos tetvek betegséget nem terjesztenek, de a ruhatetű felelős a tífuszért, és a visszatérőláz terjedéséért.

Kullancs

Véralvadást gátló anyag bejuttatása után szívják áldozatuk vérét. Különböző betegségeket terjeszthetnek, ezek közül a legveszedelmesebb az agyvelőgyulladás, mely gyakran bénulást okoz.

Százlábú

A legnagyobb, trópusi fajuk hossza elérheti a 33 cm-t is. Nevükkel ellentétben 17 - 70 pár lábuk van. Férgeket, rovarokat, és csigákat esznek. Áldozatuk testébe mérget juttatnak.

Szúnyog

A hím, békés, vegetáriánus. A nőstény vérszívó. Azért, mert a vérből származó anyagok szükségesek a peték érleléséhez. Kb. 300 petét rak egy csomóba, ami tutajként úszik a víz felszínén. Egy szemétbedobott konzervdobozban összegyűlő vízbe már petéket rakhat.

Cecelégy

Kizárólag Afrikában élnek. A bőr átfúrásakor, egy ostoros állatkát juttat a szervezetbe, ami az álomkórt okozza. Párzáskor a nőstények, életük hátralévő részére megtermékenyülnek. A petéket testében költi ki a nőstény, csupán egyetlen, fehéres, 1cm hosszú bábot szül.

Szitakötő

Képesek egyhelyben, sőt hátrafelé is repülni

Tiszavirág

Tömegesen a Tiszában fordulnak elő. Június 10 és 20 között rajzanak. Ilyenkor "virágzik a Tisza". Párosodás, és peterakás után nem sokkal elpusztulnak. A nőstény átlag 7.000 petét rak a vízre, ami azután a mélybe süllyed. 4 - 6 hét után kelnek ki a lárvák, és június közepén bukkannak ki a vízből.

Kakukknyál

Így hívják a tajtékos kabóca lárvájának a lakhelyét. Többnyire virágos réten lehet látni ezt a nyálkás, habos képződményt. Ami nyálkával kevert viaszszappan. Ez óvja a lárvákat a kiszáradástól, és elrejti őket a ragadozók elől.

Termeszek

Elpusztítanak minden állati és növényi eredetű anyagot. Hatalmas várakat építenek, amit a katonák védenek.

Vándorló levél

Délkelet-Ázsiában él a rovarvilág legkiválóbb álcázója. Színükben, alakjukban, sőt, még az erezetben is tökéletesen hasonlítanak a levelekhez. Így cselezik ki a rovarevő madarakat. Mozgásuk lassú, legtöbbször tökéletes nyugalomban vannak.

Ájtatos manó

Vagy másképpen imádkozó sáska. Zöld, mozdulatlan teste jól beolvad a környező ágak, levelek közé. Nevét, behajlított, első lábairól kapta, ami azt a látszatot kelti, mintha imádkozna. Párzáskor, ha a hím nem elég óvatos, a nőstény felfalja.

Lepkék

A királylepke szárnyai kellemetlen szagúak, és mérgezőek.

A zebralepkék, amik Amerika trópusain élnek, éjszakára tömegesen fürtöt alkotnak egy egy lecsüngő ágon, és így alszanak. Testfolyadékuk bűzös, undorító szagú, ezért nem kell tartaniuk a ragadozóktól.

A selyemhernyók kedvenc eledele, az eperfalevél. A hernyók négy vedlés után gubót készítenek, ami kb. 1.500 méter selyemfonalból áll, melyből textíliát készítenek. Kínában már ie. 2640-ben tenyésztették. Innen vándorszerzetesek csempézték ki. Európában a III. században kezdték meg a tenyésztését. A selyemlepke, gyapjasan szőrös, éjszakai állat. 4 - 6 cm -es, fejlett szárnyai ellenére nem képes repülni.

Vannak lepkefajok, melyek képesek érzékelni a denevérek ultrahangját, Ezek, ma más lehetőség nincs a menekülésre, egyszerűen mozdulatlanul lezuhannak, így lehet némi esélyük a túlélésre.

A legnagyobb pillangó az Alexandria Királynője Pápua Új-Guineában él, szárnyfesztávolsága elérheti a 28 cm-t is. Rendkívül feltűnő, nappali lepke. Régen a gyűjtők puskával vadásztak rá. A sörétet finom por helyettesítette. 1966 óta a törvény védi őket, befogásuk tilos. A farmerek ezért olyan virágokat is termesztenek, melyeken megél ez a pillangó.

Halálfejes lepkét mindenki láthatta, aki megnézte a "Bárányok hallgatnak ugye ?" című filmet. Hernyója, elsősorban a burgonya levelét kedveli, így igen káros. A megijesztett, vagy megfogott lepke a szájnyílása feletti kitinlemezt mozgásba hozva, fütyülő hangot ad ki. Hangja, és halálfejes mintázata miatt az emberek ártalmasnak, veszélyesnek tartják.

Nappali pávaszem különleges tulajdonsága az, hogy ha összezárja színpompás szárnyait, akkor egy elszáradt levélre hasonlít. Védett faj.

A Maharadzsa lepke Malaysia szimbóluma.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...