Állatvilág

   

ÁLLATVILÁG

Pók-Hal
Gyík-tyúk
Cet-Oroszlán
Patkány
 
 
 
 
 
 
 

Vissza a nyitó menüre...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Állatvilág

II.

Pókok

A Farkas pók azon pókok egyike, amelyik, bár szövési képessége megvan, sohasem sző fogóhálót. Nyolc szeme három sorban helyezkedik el 4-2-2 elrendezésben. Zsákmányát gyorsan lerohanja, és mérgével öli meg. A kispókokat, kikelés után egy darabig a hátán hordja.

Keresztes pók nevét, a potrohán lévő fehér rajzolatról kapta. Házak környékén, kamrákban található meg. Erős hálóját ragadós cseppek borítják, melyek fogva tartják a hálóba tévedt rovarokat. A pókselyem egy különleges fehérje, ami a lábak segítségével kihúzva a szövőszemölcsökből, azonnal megszilárdul.

A Darázspók, szinte mindenütt megtalálható hazánkban. Potroha sárga fekete harántcsíkos. Hálóját alacsony bokrokra építi. Áldozatát először megkötözi, és emésztőnedvet bocsát rá. Az ettől elfolyósodott állatot később, lassan fogyasztja el. Petéit a nap melege költi ki.

Tarantella pók egyáltalán nem veszélyes emberre, mégis ennek az ellenkezője terjedt el, erről a Dél-Olaszországban gyakori farkas pókról. A legenda szerint, akit megmart ez a pók, azt a papok megáldották, és addig játszottak neki hegedűn, amíg az a táncolástól össze nem esett. Ha valaki meg is halt, az nem a pók miatt, hanem a végkimerülésig tartó tánc miatt hallhatott meg.

Kiegészítés érkezett Catgirl (Szabó Ágnes)-tõl: A Tarantula pók ugyan valóban nem veszélyes az emberre. Az esetek döntő többségében. Engem viszont megcsípett egy 4 éve Görögországban. Persze szegény pókot nem hibáztatom, hisz gondolom csak egy sétára indult, de rám pottyant miközben aludtam és megcsípett... a lábam a háromszorosára dagadt és 2 hétig egyáltalán nem tudtam járni. Egy tenyérnyi fekély alakult ki a lábfejemen, ahol megcsípett és följebb több helyen szétnyílt a lábamon a bőr és genny csöpögött belőle. Szepszis, (vérmérgezés) alakult ki. Hetekig kezeltek többfajta antibiotikummal a László kórházban, mire nem üvöltöttem a fájdalomtól.

Persze ez kirívó eset, de ha már érdekességeknél tartunk szóba jöhet :-) S még egy érdekes dolog erről a pókról: képes egy pacsirtafióka méretű madarat is megcsípni és megenni.

(Köszi Ágica :-)

A Madárpók Dél-Amerikában, az Őserdőkben, és Nyugat-Indiában, a szigetvilágban található meg. Arasznyi hosszúságura is megnőhet. Áldozatai: rovarok, hernyók, gyíkok, emlős, és madárfiókák. Ezekbe mérget fecskendez.

Fekete özvegy -nek sok pókfajt neveznek. De az Észak-Amerikában élő az egyik leggyakoribb, legrettegettebb mindegyik közül. Veszélyt csak a nőstény jelent. Marása igen fájdalmas, és izombénulást okoz. Zsákmányuk testéből az előemésztett nedveket szívogatják ki. Párosodáskor, a jóval kisebb hím, táplálékkal ajándékozza meg a nőstényt, nehogy őt falja fel. De ha a párosodás után nem elég gyors, biztos, hogy a nőstény eledelévé válik.

Kiegészítés érkezett Catgirl (Szabó Ágnes)-tõl: A Fekete Özveggyel kapcsolatban azt felejtetted el leírni, hogy marása (a klasszikus Fekete Özvegynek), az esetek többségében halálos. A párjának is igencsak észnél kell lennie, ha szíve hölgyével óhajt "hálni", mert a férjurát is szívesen elfogyasztja vacsorára a kedves ara :-)

(Köszi Ágica :-)

Kaszáspók minden kontinensen előfordul, az emberi települések közelében. Hosszú, vékony lábai a testhosszának 3 - 5 -szörösét is elérheti. A lábak könnyen leszakadhatnak a testről, ilyenkor a leszakadt láb, sajátos kaszáló mozgást végez. Rovarokkal, és csigákkal táplálkoznak. A pókokkal ellentétben csupán EGY pár szemük van, a fejük tetején. Petéit a talajban, üres csigaházakban helyezi el.

A Nefilák több mint 60 faja a mérsékelt égövön, és a trópusokon honos. A trópusi nefilák hálója rendkívül rugalmas, az acéllal vetekedő szakítószilárdságú. A hálót kifeszítő "pányvakötelek" hossza 6 méter is lehet, míg a háló átmérője kb. 2 méter. A pók hálójából készült halászháló olyan erős, hogy nagyobb halak is foghatók vele.

Skorpió

Gyilkosként kezelik őket, pedig csak néhány faj marása halálos az emberre.

Szentjánosbogár

Potrohuk csúcsán fényt kibocsátó vegyületet állítanak elő, mely éjszaka jól látható. A hímek, "lámpájukat" ki, be- kapcsolva jeleznek a nőstényeknek, akik szárny nélküliek, és ugyanígy válaszolnak. A "rabló János-bogarak" nőstényei más szentjánosbogarak fényjelzéseit utánozzák, és az odacsalt hímeket megeszik.

Bőrfutrinka

Nagy termetű, 35 - 40 milliméteres bogár. Nem tud repülni. Főleg hegyvidéken gyakori. Ragadozó, főleg a csigákat kedveli. Különlegessége, hogy a hátán napelnyelőt hord. A fekete szín elnyeli a meleg napsugarat, és kiszűri a veszélyes UV sugarakat. Az első napsugárra felmelegszik, és a bogár azonnal rohangálni kezd. Megfogva, potrohából barnás színű folyadékot fecskendez ki.

Temetőbogár

A dögrovarok családjába tartozik. Kifinomult szaglásával gyorsan felfedezi az oszlásnak indult tetemeket. Ekkor illatanyagot választ ki, ezzel csalja oda társait. Ásólábaikkal kivájják a földet a tetem alól, majd gyorsan betemetik. A nőstény a testből húsdarabokat rág le és a kis golyókba rakja petéit.

Katicabogár

Szorgalmas levéltetűevő. Több mint 100 évvel ezelőtt, már biológiai fegyverként is használták a kaliforniai citrus ültetvényeken, a levéltetvek ellen, (naponta 100 levéltetűt is megeszik). Veszély esetén toxikus, keserű anyagot termel. Ezért az a madár, amelyik bekapja, rögtön ki is köpi. Azért van élénk, piros színe, hogy a madár ezt megjegyezze, és másodszor már ne próbálkozzon vele. Lárvái azonnal felfalják a ki nem kelt petéket.

Szúbogár

Kb. 5.000 fajuk közül hazánkban k. 90 faj él. Másodlagos kártevők, mivel leginkább beteg fákat támadnak meg. Így a járataikat vájva tovább betegítik a fát. Az életerős fenyőfák gyantafolyammal próbálják elejét venni az alagútfúrásnak. Létezik olyan szúbogár is, amelyik speciális gombagyepet készít lárváinak a táplálására.

Ganajtúró

Egyiptomban szent állatként tisztelték, mint az újjászületés, és a Nap jelképét. A trágyából a hím készíti a táplálékgolyót ezt a nőstény körte formájúra gyúrja, és egyetlen petét rak bele. Ha a kikelő lárva elfogyasztja a táplálékgolyóját, bebábozódik, és az esős évszak kezdetén bújuk elő.

Zsiráfbogár

Megjelenése szokatlan, vékony hosszú nyaka miatt kapta a nevét. Madagaszkáron honos. Magassága 2 cm. Petéit levélre rakja, majd gondosan szivar alakúra sodorja a levelet, hogy a peték védve legyenek.

Kolorádóbogár

Másképpen burgonyabogár. 1824 óta ismerjük. Nagy kárt okoz, mivel két generációjuk is fejlődik évente, tehát a kifejlett bogár, és a lárvái egyaránt eszik a burgonya levelét.

Góliátbogár

Afrika legnagyobb bogara. Egyes példányainak mérete meghaladja a 10 centimétert is. Amikor repül, berregése olyan, mint egy kisebb helikopteré. Nyakpajzsa feltűnő, fehéren mintázott. Virágporral, és gyümölcsökkel táplálkozik. Petéit korhadó fákba rakja.

Herkulesbogár

Mérete elérheti a 20 centimétert, de testhosszának nagy részét "szarvai" teszik ki. A ganajtúrók rokonai. A hímek, a nőstények kegyeinek elnyeréséért "lovagi tornákat" rendeznek. Erős ormányukkal megragadják, és földhöz vágják egymást.

Homár

Rákféle, gyors növése miatt, hamar kinövi páncélját, ekkor levedli, és megeszi, hogy felhasználhassa a következő páncéljánál. Az európai homár 50 centiméteresre is megnőhet.

Languszta

Ha nem halásszák ki, akár 100 évig is elélhet. Méretük Európában kb. 45 cm. Dögevők, bár néha élő állatot is fogyasztanak. Az első pár lábáról hiányzik az olló. Testhosszát meghaladó csápjai segítségével recsegő hangot ad. Étkezési célra tömegesen halásszák.

Díszítőrák

Álcázás képen élő tengeri növényeket rak a hátára, hasonlóan egy másik rákhoz, ami tengeri szivacsból vág egy darabot, és a hátára teszi.

Bohóchal

A tengeri rózsa, halálosan mérgező csápjai közé menekül, amikor feltűnő mintázata miatt egy ragadozó üldözi. Cserébe a védelemért, a tengeri rózsa részesül, a bohóchal táplálékának morzsáiból.

Tűzhal

Úszósugarai hatékony méreggel telítettek. És ezt tudtára is adja mindenkinek, feltűnő színével, tüskéivel. De ha ezeket a jelzéseket egy úszó ember nem veszi észre, akkor szerencsés esetben "csak" idegbénulást, vagy vérmérgezést kap.

Guppi

A legismertebb akváriumi fogas ponty. Dél-Amerikából származik. Gyorsan szaporodik, de más halakkal ellentétben a guppi elevenszülő. Néha előfordul, hogy az idősebb nőstények hímmé alakulnak át.

Csikóhal

Függőleges helyzetben úszik, ha rákapcsol, úszóival, másodpercenként akár 35-öt is képes csapni. A kaméleonhoz hasonlóan külön, külön képes mozgatni a szemeit. Az utódokat a hímek nevelik. Hasuk alatt költőtasak fejlődik, fala megduzzad, és az azt behálózó hajszálerekből táplálja a hím az utódokat.

Pillangóhal

Többnyire a meleg tengerekben él. Pompás színe mellett érdekessége, hogy fején sötét csík fut végig, érintve, és láthatatlanná téve a szemét. A farkán viszont szemfoltot visel. Ezzel téveszti meg a ragadozókat, akik a farokra vetik magukat.

Horgászhal

Hossza elérheti az 1 métert, súlya pedig a 25 kilógrammot. Botja az elülső, hátúszójából fejlődött ki, végén csali gyanánt, húsos nyúlvány lóg. Ezt a szája előtt lengeti, s ha zsákmány téved a közelébe, száját kitátja, és a vízáram az áldozatát a szájába sodorja.

Piranha

Dél-Amerikában élő, legfalánkabb édesvízi ragadozó. Csoportosan támadnak. Könnyedén képesek leharapni, akár az újját is az embernek. Két ellenségük van, az amazóniai delfin, és a brazíliai óriásvidra.

Sünhal

Nyugalmi helyzetben tüskéi testéhez simulnak. Veszély esetében felfújja testét (levegőt, vagy vizet nyel), s a kimeredő tüskéivel, egy hatalmas tövises golyóhoz hasonlít. Ez a látvány minden támadóját megrémiszti. A halászok a felfúvódott sünhalat gyakran kiszárítják, és dísznek, emléktárgynak eladják.

Kardhal

2,5 méterre is megnőhet. Képes, akár 100 km/óra sebességgel úszni. Hátukon vitorlaszerű képződmény alakult ki. Ezt szélcsendes időben kimerevítik, és ezzel a vitorlával szántják a vizet. Kardja kb. 50 centiméteres, ezzel nyársalják fel zsákmányukat.

Elektromos angolna

500 voltos elektromos kisülésekkel bénítja meg áldozatait. Gyenge impulzusokat bocsát ki, amik a vízi tárgyakról, és halakról visszaverődnek. Ez segíti a látásban. Ugyan ezt az elvet használják ki a ráják is, amikor a zavaros vízben próbálják elkapni áldozatukat.

Repülőhal

Sebesen úszik a felszín felé, azután kiugrik a vízből. Farkuk az indítómotor, elülső, nagyméretű uszonyaikat feszítik ki szárnyként. Elérhetik a 65 Km/óra sebességet is.

Lövő hal

Délkelet-Ázsia mocsaraiban, folyótorkolataiban él ez a néhány centiméteres kis hal. Ha áldozatát megpillantja egy vízközei növényen, közel úszik hozzá, és erős vízsugarat lő ki rá, és amikor az a vízbeesett, bekapja. Hatótávolsága 1,5 méter.

Bojtorjánhal

Melegvizű tengerekben él. Mérete 40 - 50 centiméter. A hátán lévő úszó átalakult tapadókoronggá. Ezzel tapad nagy testű halakra (cápákra, bálnákra), teknősökre, sőt hajókra. Így viteti magát hosszú kilométereken keresztül.

Bölcsőszájú hal

A nőstény 30 - 100, rizsszem mérető petét rak, amiket rögtön be is kap a szájába. A peték 8 nap alatt kelnek ki. A nőstény eddig az ideig nem eszik.

A kikelő kishalak 4 - 5 centiméteresek. Első néhány napjukban, ha veszélyt éreznek, visszabújnak anyjuk szájába.

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...