Állatvilág

   

ÁLLATVILÁG

Pók-Hal
Gyík-tyúk
Cet-Oroszlán
Patkány
 
 
 
 
 
 
 

Vissza a nyitó menüre...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Állatvilág

V.

Patkányok

 

Rendkívül találékony, hihetetlenül alkalmazkodó állatfaj, ami (hasonlóan a csótányokhoz), szinte mindent túlél. Valószínűleg az egyetlen szőrös állat, amit egyöntetű utálat övez. Számítások szerint, a világ gabonakészletének, mintegy 1/5 részét patkányok eszik meg… (Mivel élelmiszer esetében nem lehet mérget használni, vannak gabonaraktárak, ahol lőfegyverrel vadásznak rájuk).

A XVIII. században, a kereskedők vitorlás hajóinak a segítségével terjedt el a vándorpatkány. Ez jóval nagyobb, és agresszívebb faj, mint a betegségeket terjesztő házi patkány. a Megérkezésük után, kb. húsz év alatt kiszorították a házi patkányt, és szinte minden létező helyet benépesítettek. (Mivel a házi patkány terjeszti, pl. a pestist, annak, hagy az agresszív vándorpatkány kiszorította a házi patkányt, azt "köszönhetjük", hogy megszűntek a pestis járványok…). Természetesen ez a faj is terjeszt betegségeket, de jóval kevesebbet, mint pl. a városi galambok…

A XIX. századra, a vándorpatkány felfedezte az eszményi lakóhelyét, a szennyvíz csatornákat. Anglia csatorna rendszerében, pl. több millió él. Képesek a csatornán keresztül (konkrétan a WC-n keresztül) bejutni bármely lakásba, ami rácsatlakozik a csatornarendszerre. Mindent megrágnak a szappantól az ételmaradékig. Egymást a szaguk alapján különböztetik meg.

Tájékozódásukhoz a hangadást is felhasználják (pl. a visszhang segítségével "számítják ki", hogy mekkorát kell ugraniuk). Elképesztően jó "atléták", 180 centimétert ugranak, 72 órán át képesek úszni, és 10 másodpercen belül futják le a 100 méteres távot. Igen szapora állt faj. 4 hetente 12 utódot hoz a világra mindegyik nőstény.

Vannak patkányok, melyek nem mennek messzebb fészküktől 12 méternél, mások pedig akár 3 kilométeres környéket is bejárnak élelemért. Ragaszkodnak a megszokott dolgaikhoz (búvóhelyükhöz, és szagjelzéseikkel ellátott útvonalaikhoz). Ha ezekre az útvonalakra helyezik ki a csapdákat, vagy a mérget, akkor van esély az ellenük való küzdelemben. Ez azonban nem ennyire egyszerű, mivel a patkány gyanakvó, igen óvatos állat. A hagyományos csapdák, pl. teljesen hatástalanok. A méregből pedig nem esznek, ha látják, hogy elpusztult a társuk. Ezért csak olyan méreg eredményes, ami nagyon lassan fejti ki mérgező hatását, mert csak így van esély arra, hogy több példány is egyen a méregből. Ráadásul a többségük gyorsan ellenállóvá válik a méreggel szemben… (Érdekességképpen jegyzem meg, hogy az egyik leginkább "patkánymentes főváros" Budapest, köszönhetően a hatékony irtásnak). Legtöbbjüket egyébként a természet pusztítja el. Egy kiadós eső utáni hirtelen vízszintemelkedés pusztítja el a legtöbb patkányt (hiába kitűnő úszók, a hirtelen áradásban megfulladhatnak).

Bár sok kárt okoznak igen hasznosak is, hiszen a legelterjedtebben használt kísérleti alanyai, a gyógyszergyáraknak, vegyi üzemeknek, és a velük végzett labirintus, és egyéb tanulási tesztek pedig a kísérleti pszichológia egyik fő irányzatát képviselik.

Manapság nem csak hajón utaznak, hanem repülőgépen is (hiába próbálják irtani őket). A Columbia űrsikló, pl. egyik útja alkalmával 6 "potyautas" patkányt is magával szállított…

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...