Elszúrták...

   

ELSZÚRTÁK

Baljóslatok
Földterületek
London
Háború
Távközlés
Tervezés
Oktatás
Irodalmi kritika
Munka
Reklám
Repülés
Cégmenedzsment
Uralkodók
Öngól
Média
Vegyes
Szex

Vissza a nyitó menüre...
 
Baljóslatok

 

Krisztus előtt 480-ban Xerxész, Perzsia királya elhatározta, lezárja a régóta tartó ellenségeskedést a görögökkel, és pontot tesz az ügy végére, örökre megsemmisíti az athéni birodalmat.

Érthető ez az ő szempontjából, hiszen Athén csak kárt csinált neki, amióta a görögök legyőzték öt Marathónnál.

Úgy tervezte, serege Ázsiából Európába egy pontonhídon fog átkelni, amelyet tudósai a Dardanellákra építenek. De tudván, hogy ez kockázatos vállalkozás, először kikérte a Delphoi Jósda véleményét.

“Ha átkelsz a Dardanellákon” - jött a válasz- “egy hatalmas birodalom fog elbukni."

Optimista lévén, Xerxész gondolkodás nélkül elfogadta a jóslatot, minthogy Delphoiból eredt. Úgy értelmezte ezért szavait, mint bátorítást tervei megvalósításához.

Eleinte minden jól ment, és seregei győzedelmeskedtek a spártaiakon Thermopülainál, de azután a szalamiszi csatában súlyos vereséget szenvedett.

Valószínűleg ekkor rémlett fel Xerxész előtt, hogy a Jósda nem mondta meg, melyik birodalom bukik meg.

Nincs feljegyzés arról, vajon a király elátkozta e magát. Mérgét mindenesetre kitöltötte azzal, hogy hóhérjának megparancsolta, mérjen 300 botütést, a Dardanellák vizére. Nem éppen királyhoz méltó bosszú, de ennyi maradt…


Ebből a példából is látható, nem csoda, ha a klasszikus világ jósai, prófétái elég rossz hírnevet szereztek maguknak, s ötszáz évvel később a római város, Pompeji elöljárói úgy döntöttek, nem vesznek tudomást a helyi templom jósnőiről, amikor azok közelgő katasztrófát emlegettek, és azt is mondták, hogy a várost ki kellene üríteni.

Pompeji lakói racionalisták voltak, és úgy vélték, az élet éppen hogy kezd visszatérni normális medrébe a 62. évi rettenetes földrengés után, semmi szükség sem volt egy ilyen rémtörténetre.

A szibillák viszont hittek saját jóslatuknak, és elhagyták a várost. Ők voltak az egyedüli túlélők, mikor másnap a Vezúv kitört, és tízlábnyi hamuval terítette be a várost...


1857-ben még midig elég primitív nép lévén, a dél-afrikai Gealeke Xhosa törzs, valószínűleg nem tudta, a jóslatok milyen bajt hoztak például Xerxész királynak. Így aztán, mikor egy tizennégy éves jósnő, Nongqawuse elmesélte, milyen látomása volt a Gxara folyó vizében, mind igyekezték ráfigyelni.

Azt látta, mesélte a többi xhosának, hogy halott őseik bámultak rá a folyó vízének mélyéről. Sőt azt mondta, a látomás jelentése is kristálytiszta. Ha a törzs vissza akarja szerezni halott vezetőit, 1857. február 18-áig az összes állataikat le kell mészárolniuk.

A tanácsot megfogadták, a törzs éhen halt…

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...