Elszúrták...

   

ELSZÚRTÁK

Földterületek
London
Háború
Távközlés
Tervezés
Oktatás
Irodalmi kritika
Munka
Reklám
Repülés
Cégmenedzsment
Uralkodók
Öngól
Média
Vegyes
Szex

Vissza a nyitó menüre...
 
Uralkodók

 

A nyugati "civilizáció" 1517-ben érkezett Mexikóba. mikor egy maroknyi spanyol expedíció Cortes vezetésével partra szállt Veracruz-ban, azzal a céllal, hogy meghódítsa a mesés gazdagságú Újvilágot Spanyolország királya nevében.

Montezuma Xocoytzin, az aztékok királya, úgy határozott, hogy a spanyolok a fehér azték isten, Quetzalcoatl reinkarnációi, és megtiltotta népének, hogy a spanyoloknak ellenálljanak, amint azok a főváros, Tenochtitlán felé masíroztak komótosan.

Így az azték birodalom, ukmukfukk, elbukott…

Eközben Montezumát saját népe halálra kövezte, attól az egyszerű népi gondolattól vezéreltetve, hogy ha már a spanyolok ellen nem harcolhatnak, legalább eszement királyukat üssék agyon…


Egy évszázaddal ezelőtt nagy hóbort volt az új nemzetek körében, hogy egy arisztokratát vagy uralkodósarjat "kölcsönözzenek" valamely régi, európai dinasztiából, hogy az elismerést és hagyományt teremtsen cseperedő országuknak.

Ebben az időben hívták meg Lord Derby-t Görögország trónjára, aki udvariasan elzárkózott az uralkodás elől, mondván, szívesebben marad inkább Derby grófja…


Az 1920-as években albán delegációt küldtek Nagy-Britanniába oly utasítással, hogy addig kutassanak, amíg nem találnak bölcs és erélyes királyt.

Első londoni éjszakájuk során egy klubban összeismerkedtek egy ott unatkozóval, és megkérdezték, "Ki az ország legnagyobb hatalommal rendelkező embere ?"

Lord Narthcliffe, felelte az, megnevezve a híres sajtómágnást.

A küldöttség el is ment a Fleet Streetre, a Daily Mail-nél beszéltek Northchffe-fel, és felkínálták neki a trónt. Ő visszautasította…

Meglehet, napjainkban Rupert Murdoch vagy Dan Rather is ezt tenné, ha felajánlanák nekik, mondjuk Csád királyi címét…


A fentiek előtt egy emberöltővel, 1863 április 10-én Habsburg Miksa főherceg bezzeg lelkesen elfogadta a mexikói-császári címet, az országot, és Mexico City-t meghódító, III. Napóleontól.

Az új alattvalók nem annyira díjazták az ötletet, mint a franciák. Ez utóbbiak, (sejtvén valamit az utódlás körül), előzékenyen katonasággal is ellátták Miksa császárt, hogy hatalmát gyakorolhassa a harcias mexikóiak fölött.

Igen ám, csak amikor az Egyesült Államok kievickélt a polgárháborúiból, erősen tiltakozott a kertje végében zajló császári jövésmenés ellen, és a franciákat visszavonulásra kényszeríttette.

Miksa is megadta magát a sorsnak és a Juarez tábornok vezette mexikói liberális csapatnak.

Miksát 1867 június 19-én kivégezték.

Becsületére váljon (mint ahogyan a címet) bátran és büszkén vállalta a halált is…

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...