Elszúrták...

   

ELSZÚRTÁK

Földterületek
London
Háború
Távközlés
Tervezés
Oktatás
Irodalmi kritika
Munka
Reklám
Repülés
Cégmenedzsment
Uralkodók
Öngól
Média
Vegyes
Szex

Vissza a nyitó menüre...
 
Öngól

 

Minden államférfiúi érdem kijár Francois Mitterand-nak, amiért 1981-ben elnökké választották. Ám óhatatlanul felmerül a gyanú, nem kapott-e egy kis segítséget ellenfelétől ? Érdemes kissé belemerülni a részletekbe…

1973-ban, 1974-ben és 1975-ben is, az elnök Valéry Giscard d'Estaing a közép-afrikai Bokassa császártól, gyémántpipát fogadott el, miközben nem éppen szerencsés módon ez alkalmakkor Gisard-t a császár "Papá"-nak titulálta.

A Canard Enchainé című szatirikus hetilap megszerezte és leközölte a sztorit.

Sok-sok kertelés után megszületett Giscard válasza a Canard állításaira, az ajándéknak nem volt "Ni la forme, ni la valeur" (se formája, se értéke), és kijelentette, azokat állami múzeumokban helyezték el.

A Canard utánanézett... Nem történt ilyesmi…

Erre Giscard egy tévébeszédben kijelentette, hogy véletlenül az 1980-as elnökválasztási kampány kellős közepén a gyémántot eladták, a pénzt pedig a Közép-afrikai Vöröskereszt kapta.

A Canard utánanézett. Nincs ajándék…

Akkor Giscard újabb ténnyel állt elő, azt mondta, az ominózus gyémántot elküldték Drako elnöknek, Bokassa utódjának, mindössze párhéttel korábban, a Vöröskeresztnek szánva.

A Canard utánanézett, Giscard 114.997 frankot küldött, ami megfelelt 20.000 dollárnak, ez az összeg azonban csak egy kisebb gyémánt ára.

Tehát megnyugtatóan nem rendeződött az ügy, mert amikor Giscard gyalog hagyta el az Élysée palotát 1981-es veresége után, körülvette a tömeg, és kórusban skandálta, "Add vissza a gyémántot ! Add vissza a gyémántot !'…


Egy másik mese, ami arról szól, hogyan tudják a politikusok saját kapujukba juttatni a labdát, Nagy-Britanniából származik.

Az I. világháború végén, a társadalmi elit a négyéves borzalomra és haditakarékosságra, extravaganciával és nagyarányú költekezéssel reagált.

A kirívó pénzszórás és különcködés igencsak bosszantotta Stanley Baldwin-t, a majdani miniszterelnököt. Úgy gondolta, a gazdagoknak példát kéne mutatni takarékosságban és közösségi érzésekben.

Ennek megfelelően Mr. Baldwin, aki a felsőház elnöke volt, a gazdagok önkéntes adózását javasolta, számítva arra, hogy így, évente mintegy ötvenmillió fontot lehet összehozni.

A jó példával elöl kell járni elvet követve elvállalta, hogy vagyonának negyedét visszaadja az államnak.

Állami kötvényeket vett majd elégette a papírokat, s így gyakorlatilag magajándékozta a pénzügyi tárcát.

Beau geste-je 120.000 fontjába került, és senki nem követte példáját…

Mit mondjak ? Várható volt…


De ez semmi a brit történelem 1745-ös, talán legnagyobb öngóljához képest.

Történt pedig, hogy Charles Edward Stuart, azaz, Bonnie Charlie herceg partra szállt a Hebridákon és zászlót bontott. Egész Skócia mellé állt, Edinburgh elesett, seregei délnek vették az irányt.

December 6-án Derby alatt haditanácsot tartottak, ahol a herceg tanácsadói nagy nyomásának engedve, a lehető legszerencsétlenebbül döntött, visszavonul.

Inkább London ellen kellett volna vonulnia, ahol, bár ezt a herceg nem tudhatta, ellenfele, Hanoverian már összecsomagolta holmiját.

Mikor a Stuart-sereg visszavonulásának híre Londont elérte, a Hanoverianok sebtében kicsomagoltak, és "Mészáros" Cumberland, György király fiának vezetésével azonmód üldözőbe vették Bonnie herceget és földijeit.

1746. április 16-án utol is érték őket Cullodennél…


Semmi kétség afelől, hogy az "Arany Öngól Díj" mégiscsak egy kevésbé romantikus embernek, Richard Milhous Nixonnak jár.

Ő határozott úgy, hogy a Fehér Házat hangra bekapcsoló Sony magnókkal lássák el. És lőn.

A magnófelvételeket őrző szalagok, remélte, híven tudósítják az útókort történelmi szerepéről.

Meg is tették…

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...