Elszúrták...

   

ELSZÚRTÁK

Földterületek
London
Háború
Távközlés
Tervezés
Oktatás
Irodalmi kritika
Munka
Reklám
Repülés
Cégmenedzsment
Uralkodók
Öngól
Természet
Média
Vegyes
Szex

Vissza a nyitó menüre...
 
Természet

 

Az ökológiai egyensúly kifelezetten olyan terület, ahol a döntések jellemzően ütnek vissza, általában váratlanul, és igen kellemetlenül…

Például amikor Teddy Hughes mester és családja az ausztráliai Új-Dél-Walesben letelepedett, Teddy magával hozta kedvenc házinyusziját, (akit Cotton Tail-nek, "gyapjas farkúnak" hívott), s aki megérkezésükkor kiváló egészségnek és "áldott állapotnak" örvendett.

Ha már Ausztráliában volt, Cotton Tail a szabadságot választotta, s mivel természetes ellenségek nem háborgatták, egy nyúltól leginkább elvárható módon, világra hozta számtalan utódát.

Mr. Hughes jószívűségének egyenes következményeként a nyulak elárasztották Ausztráliát, s az 1960-as évekre a déli kontinens minden bizonnyal első számú "állati Isten csapása" lett belőlük.

Szaporodási kedvük évente a farmerek dollármillióit emésztette fel...


Ugyan csak nyúl-ügy. Egy francia gazdának elege lett a nyulakból, s megfertőzte a jámbor kétfülűeket saját pestisükkel, az Európában addig ismeretlen myxomatosis-szal.

(Valahogy úgy, ahogy a gyarmatosító Cecil Rhodes fertőzte meg a bennszülötteket szántszándékkal a kanyaróval)

Európa majd teljes nyúlállománya pusztult el szörnyű kínok között, míg megjelent egy rezisztens kalánfülű törzs, mely azután annál gyorsabban szaporodott el, mint annak idején megbetegedett elődje…


Az ember joggal hiheti, e kemény leckékből sem tanult dr. Warwick Kerr a brazíliai Saő Paulo Egyetem professzora.

A doktor úr úgy gondolta, a csökött brazil méztermelésre ugyancsak ráférne egy kis lökés.

Első lépésként kiderítette mitől kevés a méz.

Nem is gondolnánk, noha kézenfekvő… A brazil méhek nem elég szorgalmasak…

Nyilvánvaló fel kell váltani a lusta típusokat egy energikusabb és termelékenyebb méhfajra.

Genetikus lévén, dr. Kerr-nek semmiség volt a probléma gyökeres megoldása.

26 méhkirálynőt importált Afrikából, és hasonlatosan ama klasszikusnak számító Micsurin kollégájához, összevissza keresztezte ezeket egy kéznél lévő olasz méhtörzzsel.

Az eredmény egyszerűen lenyűgöző volt. Eleddig nem tapasztalt, kegyetlen zümmögő fajtát sikerült "összegányolni", amitől még ő maga is meglepődött.

Ezek az egyedek olyan különleges fullánkkal voltak felfegyverkezve, melynek egyszeri döfése emberre, állatra egyaránt halálos veszélyt rejtett.

A baj nem jár egymagában, tartja több nép bölcs mondása, s ez realizálódott is, amidőn dr. Kerr 40.000 méhe kiszabadult…

A pánik leírhatatlan volt, s a következmény is, Brazíliában 150 embert és számtalan állatot sikerült halálra csípniük a szorgalmas "zümiknek". Mellesleg, a méztermeléssel akkor nemigen törődött senki…


Ez mind infantilis játéknak tűnhetett volna Nagy Kasipur, Arunadnapura királya számára, aki i.sz. 300 körül elhatározta, forradalmasítja országa (a mostani Sri Lanka) mezőgazdaságát egy bonyolult öntözési és tároló rendszerrel, amit ciszternának nevezett el.

Tervének sikeres voltát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az eleddig az ismeretlenség homályában megbúvó székhelyét virágzó várossá fejlesztette a korszakos ciszterna jótékony hatásának köszönhetően.

Híre egészen Rómáig eljutott, ahonnan követek jöttek, hogy megcsodálják az erős, de titokzatos keleti nagyságot.

Hát igen, csakhogy a kreatív lelkületű uralkodó nem számolt a ciszterna egy másik, kevésbé jótékony hatásával. Ahol ciszterna van, ott moszkitó is. Ezt nem tudta a jó Kasipur.

Aztán megtudta, egész Ceylon is…

Később azt is, hogy a moszkitók egyik fő tulajdonsága, mérhetetlenül elszaporodni a ciszternák nyugodt vizében. Arra azonban még a legpesszimistább udvari "béljós" sem számított, hogy ez az ismeretlen vegetáció nem jár egyedül, vele van a malária…

A malária pedig nem teketóriázott, egy emberöltő alatt kipusztította a teljes civilizációt…


Fenti önindukált borzalmak mind másodosztályúvá törpülnek egy hatalmas szovjet "eredmény" mellett.

1928-ban Sztálin, olyan ötéves tervet bocsátott ki, mely nem kevesebbet irányzott elő, mint az orosz mezőgazdaság gyökeres forradalmasítását.

A terv nagyrészt a biológus Krofim Gyeniszovics Liszenko genetikai elképzelésére, mint pillérre támaszkodott. Liszenko földre söpörte a biológia több évszázados tudományos tapasztalatait, úgy gondolta, egy generáció alatt megváltoztatja a haszonnövényeket, s azok így sokkal több termést hoznak majd.

Igaz, Liszenko a Szovjetunió Hőse volt, mely kitüntetést bizonyára nem kiváló elképzeléseiért kapta. Hacsak egy grandiózus tévedésért akkoriban nem osztogattak plecsniket.

Ki tudja…

Hibás elképzelései nagy szerepet játszottak abban, hogy az ötéves terv a történelem legnagyobb ember elkövette katasztrófájává lett. Mintegy tízmillió ember halt éhen…

Ahelyett, hogy magát, vagy még inkább Liszenko-t átkozta volna el, Sztálin a sokat szenvedett népre támadt, példa nélküli tisztogatásba fogott, s szokása szerint oroszok további millióit likvidálta…

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...