Elszúrták...

   

ELSZÚRTÁK

Törvény
Média
Vegyes
Szex

Vissza a nyitó menüre...
 
Törvény

 

Akinek nevéhez a boksz szabálykönyve fűződik, (nevezetesen Queensberry nyolcadik márkija), nem volt az irodalom vagy a szokatlan emberi viselkedés csodálója.

Különösen dühítette a barátság fia (Lord Alfred Douglas) és Oscar Wilde között.

1895 májusában a márki meglátogatta Wilde klubját, s otthagyta a névjegyét a következő szöveggel: "Oscar Wilde részére, aki szomdomitának adja ki magát." (Márkink, úgy látszik nem tudott helyesen írni).

Lord Alfred Douglas unszolására Wilde becsületsértésért perbe fogta a márkit.

De a vád megdőlt, Wilde-ot perelték be, és szodómiáért két év börtönre ítélték. A Reading Börtönből való szabadulása után élete hátralévő részében száműzetésbe vonult...


1980 decemberében Ms. Lindi St. Claire, egy londoni "rosszlány", (aki arra specializálta magát, hogy tudományt és egzotikus szolgáltatást nyújt klienseinek), úgy gondolta, hogy nem ártana bejegyeztetni prosperáló vállalkozását, mint céget.

A Cégbíróság hajlandónak mutatkozott olyan meghatározást elfogadni, mint "személyi szolgáltatás nyújtása", de visszautasította, hogy olyanokkal szennyezze be a kartotékjait, mint "kurva, prostituált, vagy francia-nyelvtanár".

A hölgyet feldühítette az a hivatalos prüdéria, és beperelte a Cégbíróságot.

A nagy nyilvánosság előtt zajló tárgyaláson Lord Justice Ackner volt az ellenfele.

Szegény Ms. Lindi St. Claire nem tudta, hogy a törvényszéki jelentéseket nemcsak a leendő ügyfelei (vagy a joghallgatók) olvassák…

1981. február 17.-én Eardley Crescent-i (Nyugat London) lakásában megjelentek az Adóhivatal felügyelői, és végigjárták az "üzleti helyiségeit", köztük egy jól felszerelt toronyszobát, aztán elővezették az ő sajátos tudományukat, az adóbecslést. Összesen 10.768 font 75 penny-ről…


2001. február 10.-én, szombaton, egy aznap reggel mosatott és viaszolt gépkocsi utasaival halad az úton.

Az első állomás, a csókakői vár megtekintése után, a kirándulók elindulnak ebédelni.

Délután fél kettőkor, kitűnő látási viszonyok mellett, száraz úton szemből feltűnik egy gépkocsi, és átlépve a terelővonalat, megindul szemben a kirándulókkal, aztán visszatér ugyan a saját sávjába, de ez már lassításra készteti a kiránduló párt.

A szemből jövő ismét átlépi a terelővonalat.

Ekkor villog és később dudál a frissen mosott gépkocsi vezetője, hogy a másik észrevegye. Szeme sarkából látja, hogy Kedvese kezével eltakarja a fejét, előre dől, mert a másik változatlan sebességgel, nyílegyenesen tart feléjük.

A sofőr megpróbálja kivédeni az ütközést, jobbra húzza a kormányt, figyelve arra, hogy ne menjen neki az út szélén álló, közel egy méter magas kilométeroszlopnak…

Csattanás…, üvegcserép törmelék borítja be az utasteret…, lőporszag… (működésbe lépett a légzsák)…

A sofőr (továbbiakban Vétlen) sérült meg csupán, bal könyökéből csöpög a vér.

Gépkocsija az útpadkán, párhuzamosan az úttal áll meg, az autó bal oldala végig van szántva, a bal első kerék deformálódott, a féltengely vége kiesett.

Vétlen kiszáll, miután meggyőződött arról, hogy egyedül Ő sérült meg, és hívja a Rendőrséget.

A mögötte haladó gépkocsi megáll, és négy utasuk (továbbiakban Tanuk), látva az ütközés mértékéhez képest jelentéktelen sérülést, odamennek a másik gépkocsihoz.

Abban ketten ülnek, gépkocsijuk az út vonalára éles szöget bezárva, orral előre Vétlen gépkocsija mögött állt meg.

Mivel Tanuk kérdéseire nem reagálnak, és nem mozdulnak, Vétlen azt kéri a Rendőrségtől, hogy küldjenek Mentőt is, a másik kocsi utasai miatt.

Vétlen hívja azt a segélykérő számot, amit a Casco szerződésével kapott, hogy időben jöjjenek elszállítani a roncsot. A 0-24 órás elérésre magadott két vezetékes telefonszám egyikét sem veszik fel.

Ezután hívja a gépkocsi márkájának megfelelő segélykérő szolgálatot, akik azonnal reagálnak, de miután nem meghibásodásról van szó, csak pénzért tudják elszállítani.

Ezért Vétlen ismét hívja a vezetékes számokat, sikertelenül. Közben megjönnek a Rendőrök, így vétlen úgy dönt, hogy a márkaszervizzel szállíttat.

A Rendőrök helyszínelnek, és megérkezik a Mentő is.

Ekkor kiderül, hogy a másik gépkocsi vezetője és utasa azért nem reagált, mert erősen részegek (a sofőr a továbbiakban Részeg).

A Mentősök kérdésére "hogy hívják ?" nem válaszol a Részeg.

A "hogyan szólítsam ?" kérdésre pedig azt mondja, hogy "uramnak !" De a Mentősök megismerik, így a Részeg neve nem marad titok a Rendőrök előtt sem.

A Mentősök fertőtlenítik, bekötözik Vétlen vértől csöpögő könyökét, és azt mondják, hogy a törvény szerint Ők nem mondhatják azt, hogy Vétlen megsérült. Ehhez el kell menni a legközelebbi kórházba, ahol látleletet vesznek fel, az bizonyítja csupán a sérülést ??!!

Mivel nem vinnék vissza a roncshoz a látlelet elkészülte után, és látszólag nem jelentős a sérülés, Vétlen elfogadja azt, hogy a jegyzőkönyvbe az kerüljön, hogy "személyi sérülés nem történt"…

(Nyilván azért, mert látszólag nem indokolt (??!!) elmarad a helyszini pupilla- és reflexvizsgálat, ami esetleges agyrázkódásra, belső sérülésekre utalhatna…)

Tanuk, miután elmondták a Rendőröknek, mit láttak, felajánlják Vétlenéknek, hogy náluk lehet telefonálni, ha lemerülne a mobil, és ott is lehet aludni, ha nem sikerülne megoldani a szállást.

Részeg nem hajlandó megfújni a szondát, el akar menni, ezért a rendőrkocsiba zárják. Vétlen belefúj a szondába, és az igazolja állítását, miszerint ha vezet, akkor nem fogyaszt alkoholt. Részeg utasa (szintén részeg) ekkor hazasétál…

Vétlenek éhesek, hiszen még a tervezett ebéd előtt történt az ütközés, miközben várják a trélert, elbeszélgetnek a Mentősökkel, és a rendőrökkel. Kiderül, hogy bár a közelben laknak, egyikük sem látta még a csókakői várat közelről. Mint később kiderült a tréleres sem…

A trélerben Vétlen időnként megtapogatja a könyökét, ami tompán fáj, de egy ponton éles a fájdalom. Szerinte a sebben maradt valami… Megérkezéskor a szállításért Vétlennek 32.800,- Ft-ot kell fizetnie… a tréleres megnyugtatja, hogy azt Vétlen a biztosítótól meg fogja kapni, de a törvényes menete az a dolgoknak, hogy nem neki fizet a biztosító…

Vétlen Kedvesének a Mamája két darab, félborsónyi méretű üvegcserepet piszkál ki a bőr alól. Ezért a következő munkanapon (hétfőn) Vétlen elmegy látleletet felvetetni a lakóhelyéhez legközelebbi kórházba.

Az érvényben lévő törvény szerint (Egészségügyi Miniszteri Rendelet) ezért 2.000,- Ft-ot kell leszurkolnia. Most sincs sem reflex-, sem pupillavizsgálat, és a sérült könyököt sem röntgenezik meg … az üvegcserepek miatt tetanuszt kap.

Megállapítják, hogy számtalan üveg vágás okozta sebe van, ami 8 napon belül gyógyul, és ismét bekötözik.

Még aznap eljuttatja Vétlen a baleseti bejelentőt a biztosítóhoz, akitől a hitellevél kézhez kapása után a szerviz azonnal el is kezdené a javítást.

Mivel nem akar megérkezni a hitellevél, Vétlen kezd türelmetlenkedni, hiszen a gépkocsira szüksége lenne.

Vétlen felhívja a MABISZ-t, és megkérdezi azt, hogy ha Ő nem fizeti be a kötelező biztosítást, akkor leveszi a Rendőr a rendszámát, nincs e valami törvényi előírás arra, hogy a biztosítónak mennyi idő alatt kell rendeznie a kárt ?

Közlik vele, hogy a törvény szerint, az utolsó papír beérkezését követően 30 napon belül, az hogy konkrétan mikor, a biztosítóra van bízva. Mivel ittas vezetésről van szó, az utolsó papírnak a bírósági határozat számít. Erre optimista esetben fél évet kell várni, de lehet akár kettő év is, és attól számít a 30 nap…

Vétlen megkérdezi, hogy nem járna-e neki erre az időre csere gépkocsi ? Közlik vele, hogy csak abban az esetben jár, ha bizonyítani tudja, hogy szüksége van rá… Konkrétan az a tény, hogy neki volt egy gépkocsija, nem indokolja ezt ??!! (Vétlen arra gondol, hogy aki ezt a törvényt alkotta, nyilván abból indult ki, hogy az emberek túlnyomó része azért vásárol gépkocsit, hogy azzal bosszantsa a szomszédját. Időnként kitolja, lemossa, hogy lássák, és irigyeljék… Sokan biztosan csak tárolásra használják, ha nincs hova pakolni a lomot… de az hogy van, valóban nem bizonyítja, hogy kell is…)

Javasolják neki, hogy ha volt Casco-ja, arra kezdje el a kárrendezést. Igaz, hogy mivel kifizetés történik a Casco-ra, a törvény szerint hátrább sorolódik a bonusza, és több biztosítási díjat fog fizetni, de amint az ügy átmegy felelősségi biztosításba, visszasorolják Vétlent is…

Vétlen megtudja azt is, hogy ha bizonyítani tudná azt, hogy szüksége lenne csere gépkocsira, az csak a tényleges javítás idejére illetné meg. (Konkrétan lefestik a kocsit 1 óra alatt egy rétegben, erre az órára jár a cserekocsi. Aztán a festék egy napig szárad, erre már nem jár… újabb festés ismét indokol egy óra használatot… ugyanez érvényes minden munkafolyamatra. No comment.)

2001.03.01-én azaz közel 3 hét elteltével (!!!) megérkezik a kárbecslés, amiben az szerepel, hogy 440.000,- Ft-tal az Eurotax ára alá (a piaci értékhez képest pedig közel 600.000,- Ft-tal) értékelték alul a gépkocsit… Levonják a Casco önrésznek megfelelő 10 %-ot (ez korrekt), de levonják még az évfordulóig hátralévő Casco díjakat is (konkrétan 44.465,- Ft-ot), mert a törvény ezt lehetővé teszi a számukra… A maradékot átutalják Vétlen lízing cégéhez.

Vétlen felhívja a Casco biztosítóját, és megkérdezi, hogy mi az oka a jelentős alulértékelésnek ?

Közlik vele, hogy a törvény szerint jogukban áll minden extra figyelmen kívül hagyása (??!!) Még a metálfestéssel sem kell törődniük (??!!), de semmi vész, amint átmegy az ügy felelősségi kárrendezésbe, Vétlen megkapja a teljes összeget…

Vétlen megkérdezi, hogy a következő Casco szerződésében érvényesítésre kerül-e az évfordulóig hátralévő, levont díjak összege, amit jogtalannak tart, hiszen a biztosító a javítást nem ítélte gazdaságosnak, így a totálkáros roncsra a biztosítónak semmilyen kockázata nincs, magyarán ez az összeg nem illetné meg őket.

Közlik, hogy ez teljesen jogszerű, és ez a pénz nem jár Vétlennek, nem is számítják be sehová… Vétlen elmegy a lízing cégéhez, és azt látja, hogy a jogos tőketartozáson felül levontak 30.000,- Ft-ot a szerződés lezárására ??!!

Vétlen szóvá teszi, hogy Ő nem akarta ezt a szerződést megszüntetni… jogtalannak tartja a levonást. Közlik vele, hogy ez a levonás is törvényes, a kárigényében szerepeltetnie kell, ha átmegy felelősségi kárrendezésbe az ügy és valószínűleg ezt is megkapja utólag.

Vétlen értékesíteni kezdi a roncsot, azon az áron, amit a biztosító jelzett számára.

Nem talál vevőt. Ezért felhívja azt, akire a biztosító azt mondta, adni fog ennyit érte.

Az illető közli, hogy 50.000,- Ft-tal kevesebbet ad érte (??!!), de semmi vész, a biztosító ezt kiegészíti a megjelölt összegre.

Közben Vétlen talál valamivel jobb áron vevőt. Megy a biztosítóhoz, az 50.000,- Ft-nál kevesebb különbözetért. Ekkor közlik vele, hogy ezt csak akkor adják, ha az Ő vevőjüknek adja el Vétlen, aki nem érti, hogy miért jó az a biztosítónak, ha TÖBBET fizet ??!! Biztosító ezt azzal indokolja, hogy azokkal van szerződése… Vétlen megjegyzésére, hogy ekkor TÖBBE kerül a biztosítónak, megismétlik a választ… az ALACSONYABB különbözet elutasítását írásba is adják…

Vétlen könyökéről lekerül a kötés, gyógyulnak a sebek, amikor észreveszi, hogy egy hegyes valami mozog a könyökénél a bőr alatt, és a másik könyökén nincs ilyen…

Miután Vétlen a látlelet felvevő orvosába vetett bizalmát már elvesztette, úgy döntöt, hogy egy másik kórház orvosaihoz fordul. Itt végre megröntgenezték, és igy kiderült, hogy egy darab csont kitörött a könyökéből. Mivel a tricepsz izmot mozgató szalag, és egy idegszál a közelében van, a műtéti eltávolítás kockázatát nem vállalják az orvosok…

Ha hamarabb kiderült volna ez, akkor vissza tudták volna tűzni, és visszaforrt volna, de ennyi héttel később ennek nincs értelme. Begipszelik Vétlen könyökét, ha szerencséje lesz, visszaforr, de ennek kicsi az esélye… Adnak egy másik látleletet (mivel ez módosítás, ezúttal ingyen), amiben az szerepel, hogy várhatóan 28 nap múlva lesz esetleges gyógyulás…

Vétlen ingerülté válik, és kéri a Rendőröket, írják le azt a mondatot, amit öt tanú állított (Kedvese + a 4 mögötte haladó), ami a kocsikon látható sérülések miatt is egyértelmű, nevezetesen azt, hogy Ő volt a vétlen.

Erre azért van szükség, hogy a felelősségi kárrendezés elindulhasson még a bírósági tárgyalás előtt.

A Rendőrök közlik, hogy a törvény szerint részeredményt nem adhatnak a nyomozásról… Vétlen ekkor írásban is kéri ezt, valamint eljuttatja a látleleteket, röntgen szakvéleményt a Nyomozókhoz. Ismételt telefonhívására újra elmondják, hogy részeredményt nem adhatnak ki, de az ügy most már bonyolultabb, hiszen személyi sérülés is történhetett… Azért csak történhetett, mert a helyszíni jegyzőkönyvben ez nem szerepelt (??!!) Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, lehet, hogy Vétlen a baleset után szerezte a sérülését, és most be akarja feketíteni Részeget… aki lehet, hogy nem is okozta azt a bizonyos csont kitörést.

Ennek eldöntésére Vétlennek Székesfehérvárra kell utaznia, ahol Igazságügyi Orvos Szakértő fogja megvizsgálni. Vétlen közölte, hogy nincs ennek akadálya, és ha ez gyorsan megtörténik, akkor a Szakértő még látni fogja azt a 4 vágási nyomot a csontdarab közvetlen közelében, és azt a két horzsolás nyomot, amit a légzsák okozott, mert ezek még mindig láthatók, pedig már eltelt 83 nap (az első látlelet szerint 8 napon belül gyógyul…) Az időpont azonban még nem ismert, mivel egyeztetni kell a Szakértővel.

Az írásbeli bejelentés természetesen nem elég a sérülés közlésére (??!!) sem az elküldött látleletek, és röntgen szakvélemény, ezért Vétlennek el kellett utaznia a móri Rendőrségre, ahol személyesen mondta el mindazt, amit írásban már közölt (kiadás 4.000,- Ft).

Vétlen azt gondolta, hogy itt az ideje egy kis bevételhez jutnia, ezért elküldte a látleleteket egy másik biztosítóhoz is, ahol balesetbiztosítása van. Itt közölték, hogy fél év múlva kellene újra megkeresni őket, és bizonyítani kellene a tartós megnyomorodást, különben nem fizetnek…

Vétlennek elege van annak bizonygatásából, hogy neki van igaza. Nem akarja bogarászni a balesetbiztosítás nevű kötvényét, nem akar azzal szórakozni, hogy azzal foglalkozzon mi is a pontos jogi definíciója a tartós megnyomorodásnak. Szerinte nem erre kötött biztosítást, így ezt a szerződését megszüntette, és sajnálatát fejezte ki írásban az ügyintézőnek, aki ilyen munkahelyen kénytelen dolgozni...

2001./11. hónapban annyi változás történt, hogy Vétlen balesetbiztosítója, (akit Vétlen írásban, nyomatékkal kért arra, hogy mind õt, mind a hozzátartozóit, családtagjait nagyívben kerülje el…) szóval ez a biztosító kiküldte a következõ évi díjra vonatkozó csekkjét… Mellékeltek egy másikat, amivel akciósan lehet váltani a NAGYOBB összegû "prémium" díjcsomagjukra… hmmm…

2002./03. hónapban Vétlen véletlenül kapott egy levelet. Véletlenül kapta meg, mert rossz kerületbe címezték (ott nincs olyan utca…) szerencsére a postás átírta a valódi kerületre… A borítékban arról értesítették, hogy meg kell jelennie azon a bizonyos igazságügyi orvos-szakértõi vizsgálaton. Ezért Székesfehérvárra kellett utaznia. 13 hónappal a baleset után…

Folyt. köv. amint történik valami…

Az ügyben az az elgondolkodtató, hogy mindenki törvényesen jár el… azaz valaki(k) előkészítették, javasolták, és 300 egynéhányan megszavazták ezeket a törvényeket. Vajon miért nem érdekli õket, hogy mekkorát szívhatnak, ha ilyen dolog történik velük ??!! Persze lehet, hogy ezek rájuk ismét nem vonatkoznak ??!! (lásd a dohányzás ellenes törvényt, és a képviselők dohányzási szokását a parlamentben…)

Többen mondták UTÓLAG Vétlennek azt, hogy ha a helyszínen leírta volna, Tanukkal valamint a Rendőrökkel aláíratta volna, hogy valóban vétlen volt, akkor a felelősségi kárrendezés a pertől függetlenül már megtörtént volna, és nem tartozna neki minden kiadását, és kárát összeszámolva 600.000,- vagy piaci értéken 800.000,- Ft-tal a biztosító… No comment.

Ne karambolozz, de ha így történne, jusson eszedbe ez az utolsó tanács. Lehet, hogy hasznát veheted…

Jó ha tudod azt is, hogy nem csak ittas vezetésre vonatkozik a fenti eljárás, akkor is ez történik, ha a károkozó kábítószer hatása alatt áll...


A fenti történettõl függetlenül, Vétlen munkahelyén, (két héttel a fenti baleset elõtt) egy parkoló cégautóba belehajtottak, és mivel Vétlen már kicsikart némi pénzt a biztosítójából, megkérték, hogy negyed év elteltével kérdezze már meg attól a másik biztosítótól, hogy mi van ?

Közölték, hogy még nem tudták leellenőrizni, hogy a károkozó időben befizette e a csekkjét ??!!

Egyheti telefonálgatás (5 közvetlen szám folyamatos hívása) után, (amit 30 - 40 perc csöngés után vettek fel mindennap !!) ez az ügy rendeződni látszik.

Vétlen most azon gondolkodik, hogy "vizelet tartási gondokkal küszködõknek szánt" betétet (semmi reklám :-))) küld ennek a biztosítónak, mert nyílván az állandó pisilés miatt vannak a WC-n az ügyintézői, de lehet, hogy javasolja, szereltessen ez a biztosító a pisildébe telefont… esetleg küldje el urológiai kivizsgálásra minden ügyintézőjét… talán fel is vehetne néhányat...


Washington, 1999.

Az élet apró örömeinek túlzott szeretete lett a végzete az egyik seattle-i bankrablónak.

A fickó bérelt egy limuzint, és arra utasította a sofőrt, hogy tegye ki őt a Bank of America előtt és várja meg, amíg visszatér a telefonálásból.

A rabló a pénztáros orra alá dugott egy (a követeléseit tartalmazó) cédulát, besöpörte a bankókat és érméket, majd kirohant a bankból, egyenesen a közelben álló kávéautomatához.

Amíg a dupla capuccinóért fizetett a rabolt pénzzel, egy talpraesett ügyfél telefonált a rendőrségre, és pontos információt adott a bűncselekményi helyéről.

Mialatt a capuccinót iszogatta, a bankrabló egy fülkéből telefonált a sofőrjének, és meghagyta, hogy jöjjön az automatához és vegye fel őt.

A rendőrség azonban pillanatok alatt körülvette a bankot és rövid üldözés után elfogta a bűnözőt, néhány másodperccel megelőzve a helyszínre érkező limuzint. A vezető a rendőrök előtt is megerősítette, hogy ő vitte előzőleg a férfit a Bank of America épülete elé.

Forrás: Seattle Times


Rhode Island 1996.

A portsmuth-i rendőrség azzal vádolta a huszonöt éves Garfield-et, hogy ő volt az, aki januárban sorra kifosztotta a nyilvános helyen álló árusító automatákat. A fiú, megpillantva a kedvenc automatája közelében ácsorgó rendőröket, azonnal menekülni kezdett.

Éppen ezzel hívta fel magára a zsaruk figyelmét, akik hamarosan el is csípték.

A hatóságok gyanúja hamarosan minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, Garfield ugyanis aprópénzben akarta leperkálni a négyszáz dolláros óvadékot…


Spanyolország, 1999. augusztus 19.

Egy profi francia zsebtolvaj elképesztően rossz ítélőképességről tett tanúbizonyságot, amikor újabb áldozatát kiszemelte a sevillai repülőtéren.

A tolvaj, aki a látogatók nagy tömegeit vonzó nemzetközi eseményekre specializálódott, elemében érezte magát, amikor becserkészett egy csoport fiatalembert, és kiválasztotta közülük a friss zsákmányt.

Hogyan is sejthette volna, hogy éppen Larry Wade, a 110 méteres gátfutás bajnokának a táskájába nyúlt bele !

Akcióját az a Maurice Green is észrevette, aki világ egyik leggyorsabb sprintereként 9,79-et fut százon.

A két atléta gyorsan utolérte a tolvajt, bár az jelentős előnnyel indult. Amikor elfogták, a zsebtolvaj tagadni próbált, ártatlan francia turistának állítva be magát.

Pechjére azonban az egész jelenetet rögzítette a spanyol televízió stábja, akik éppen Green úrral készítettek interjút. “Rosszul választotta ki az emberét" - fűzte hozzá később fanyar humorral a polgárőrség szóvivője.

Forrás: Times (London)

PENÉSZÍRTÁS

... és a Fáraó Átka probléma megoldása

Ilyen volt, ilyen lett...

  

HUMOR

A Veszprémben, 1989-ben végzettek Honlapja

Egyetemi sztorik...

  

VENDÉGKÖNYV

Írj bele...
  

E-mail

Küldhetsz e-mailt is...
  

TÜKÖROLDALAK

Hogy akkor is meg tudd nézni, ha a szerver bármiért nem elérhetõ... ezért javaslom a "bookmark"-ot...
Érdekes Történetek
Egyetemi sztorik
Penészirtás, és a...