"Pót"
szerek
Ha
áttekintjük az eddigieket, látjuk, nincs egyetlen olyan
szer sem, amelyiknek élvezete ne járna veszélyekkel.
Ezek csaknem egyforma mértékben jelentkeznek a "valódi"
kábítószerek és a "pótszerek" esetében.
A
pótszerek egy részét a társadalom eltűri, más részét
elutasítja. Az előbbiek közé tartoznak az ismert élvezeti
szerek (az alkohol, a kávé, a tea és a nikotin), valamint
egyes nálunk ismeretlen növények.
A
másik csoportba tartoznak azok a gyógyszerek, amelyeket
nem betegség gyógyítása végett fogyasztanak, hanem azért,
hogy a szer mellékhatásai (izgatottság, az alkohol hatásának
fokozása, részegítő hatás stb.) érvényesüljenek.
Ősidők
óta használ az ember természetes élénkítő szereket,
részben kellemes ízük, illatuk miatt, másrészt hogy
gond és veszély nélkül elűzze fáradtságérzetét, mind
a fizikait, mind a szellemit.
Ezeknek
az évszázadok óta ismert növényeknek, mint a maté, a
tea, a kávé, az elkészítése, elfogyasztása szinte szertartás
volt, s bizonyos fokig ma is az. Gondoljunk csak a szertartásos
japán vagy angol teafőzésre a törökös kávé készítésére
vagy arra a számtalan fajta kávéfőző készülékre, amit
mi magunk is használunk, s természetesen csak az a "jó
kávé", amit megszokott módon, megszokott kávénkból főzünk…
Valamennyi
említett növény közös hatása, hogy javítják az agyi
keringést, így csökkentik a szellemi fáradtságot, de
(kisebb fokban) a testit is. Javul a kombinációs készség,
a beszédképesség, az általános közérzet. Fokozzák a
gyomorsav elválasztást, így megkönnyítik az emésztést.
A
KÁVÉ
A
kávé Abesszínia Kaffa nevű tartományából került át a
13-14. században Arábiába. A mekkai zarándokok vitték
tovább az egész mohamedán világba.
Arábiában
és Perzsiában már a 14-15. században elterjedt, s nemcsak
élvezeti cikként, hanem gyógyszerként is alkalmazták.
Behatolt a mecsetekbe és a magánházakba. A kávé nagy
üstökben főtt a mecset egyik sarkában, a hivők körülülték,
s merítettek az isteni nedűből.
Európába
a kávé, a török hódoltság idején került. A 17-18. században
már nemcsak a kávéfogyasztás volt általános, hanem a
kávéházak is.
A
kávé hatóanyaga, a koffein, ingerli a központi idegrendszert,
csökkenti az álmosságot, szellemileg frissít, javítja
a közérzetet. Ezek a hatások természetesen az elkészítési
módtól is függenek. Pl. míg a törökös kávéban, a kifőzött
kávé koffeintartalmának csak kb. az 50 %-a kerül be,
addig az eszpresszó vagy filterkávéba a teljes mennyiség…
Nehogy
azt gondoljuk azonban, hogy kávét büntetlenül ihatunk
literszám ! A lefekvés előtt fogyasztott kávé álmatlanságot
okoz, amit nemegyszer az altatókra való rászokás követ,
annak minden veszélyével. A rendszeresen sok kávé fogyasztása
kellemetlen tüneteket is okozhat. Ilyen a szédülés,
a kézremegés, az izgatottság, esetleg a szív rendellenes
működése.
A
TEA
A
tea (majdnem biztosan) Asszám-ból került Kínába, és
onnan terjedt el szélesebb körben, így Európában is.
Kezdetben a teát gyógyszerként használták. A betegeknek
rizsbe, tejbe kellett a tealeveleket belefőzniük, és
úgy meginni. Frissítő, melegítő és izzasztó hatása miatt
a tea különösen a lázas betegségekben szenvedőknek hozott
és hoz ma is enyhülést. Hatásában, tulajdonságaiban
mindenben megegyezik a kávéval, de annál sokkal finomabb...
A
tea különleges fajtája a Parana folyó völgyében termő
Yerba maté növény főzete, a maté tea. Az azon a vidéken
térítő jezsuiták elhozták Európába ugyan, de mind a
mai napig csak őshazájukra, illetve Dél-Amerika egyes
területeire korlátozódik használata. Maga a növény külső
megjelenésében erősen eltér a teától, a cserje 6-14
méterre megnövő, a nyírfához hasonló fa. Sajátossága,
hogy sehol máshol nem termeszthető, annyira hozzászokott
a vidék klímájához. A leveleket, kisebb ágakat összetörik,
tűzön pörkölik, teljesen megszárítják, majd szellős
helyen, több hónapig tárolják. Így oxidálódik, ezáltal
kapja meg a kívánt ízt, illatot. Ettől kezdve elkészítési
módja megegyezik a tea hagyományos elkészítésével. Koffeintartalma,
s így hatása is ahhoz hasonló.
A
NIKOTIN
Az
oly sok betegséget okozó dohányról csak annyit, hogy
a 16. Században, Európában a dohányt még orvosságnak
tekintették, s köszvény, reuma és fogfájás csillapítására
ajánlották… A dohányzás feloldódást, jó hangulatot keltő
hatását az emberek korán felismerték, de széles körben
csak évszázadok múlva terjedt el a nikotin élvezete.
Amíg a visszaélések száma (szomszéd megmérgezése…) meg
nem növekedett, növényvédő szerként is használták, bogarak,
élősködők elpusztítására.
Tény,
hogy a nikotinnak (kis adagban) valóban van bizonyos
élénkítő, gyomorsavtermelést serkentő hatása. Ezzel
együtt senkinek nem ajánljuk, hogy rászokjon a dohányzásra.
A dohányosok pedig vegyék figyelembe, hogy napi 15 cigarettánál
többet büntetlenül, még egészséges ember sem szívhat
el hosszú idő keresztül. Erre a megállapításra jutottak
azok a WHO vizsgálatok, amelyeket sok ezer emberen,
több országban végeztek. A terhes és a szoptatós anyák,
valamint beteg emberek pedig egyáltalán nem dohányozhatnak.
A
krónikus alkoholistával szemben a mértéktelenül, (vagy
az orvosi tilalom ellenére is) dohányzó ember "csak"
saját egészségét teszi tönkre, hiszen a súlyos, sokszor
amputációval végződő érszűkülettől a gyomorfekélyen
át a tüdőrákig a megbetegedések egész sorát okozhatja,
súlyosbíthatja a nikotin.
Itt
kell megemlíteni az ún. "passzív dohányosok" helyzetét
is. Nyilvánvaló, hogy az aktív dohányos sokkal több
kockázatnak van kitéve, mint a passzív dohányos, aki
maga nem dohányzik, de kénytelen dohányzó embertársainak
jóvoltából dohányfüstös levegőt szívni. S ha az elszenvedett
ártalom kevésbé éri és károsítja is őket, legalább kisgyermekeket,
terheseket, asztmás betegeket és idült hörghurutban
szenvedőket ne kényszerítsenek az aktív dohányosok a
cigarettafüst beszívására. (Ezzel kapcsolatban érdekes
törvény született nálunk is, amiről, /mint a hírekből
kiderült/, a megalkotóik úgy vélik, hogy rájuk nem vonatkozik
az általuk megszavazott dohányzási korlátozás…)
AZ
ALKOHOL
Talán
kevesen ismerik azt az egyiptomi legendát, amely szerint
az emberiség fennmaradásában fontos szerepe volt a sörnek…
Történt
egyszer, valamikor régen, hogy Ré, a tündöklő Napisten
megtudta, hogy ellene, aki a semmiből teremtette a világmindenséget,
az emberek gonosz terveket szőnek. Gyűlést tartott a
többi istenekkel, s elhatározták, hogy elpusztítják
az embereket. A kegyetlen Hathor istennőt küldték le
a földre, hogy végrehajtsa az istenek akaratát.
Hathor
valóban nagy pusztítást vitt véghez, míg végül is Ré
megkönyörült az utolsó halálraítélteken. Azon a reggelen,
amikor Hathor be akarta fejezni a pusztítás munkáját,
sörrel árasztotta el a földet. Az istennőnek annyira
ízlett az ital, annyit ivott belőle, hogy részegségében
nem ismerte fel az embereket. Így maradt meg (szerencsére)
az ember a földön…
A
sör tehát nem tartozik a közelmúlt vívmány közé. Az
emberek évezredekkel ezelőtt megtanulták, miként lehet
a gabonamagvak, vagy a gumós növények keményítőjét cukorrá
hasítani, majd élesztővel alkoholt erjeszteni. Az i.
e. 1550-ből származó Ebers-papirusz tanúsága szerint
az akkori emberek már több sör fajtát ismertek, és pontos
előírások szabták meg azok orvosi használatát. Az északi
germán népek árpából és búzából főzték mézzel és áfonyával
ízesített söritalukat, amit métnek neveztek. A szkíták
a vadméhek mézéből erjesztettek édes ízű szeszes italt.
Az
alkohol egyébként a legrégibb és világszerte legelterjedtebb
élvezeti szer. Elterjedéséhez hozzájárult az is, hogy
(a mohamedán világot kivéve) nemcsak, hogy majd minden
országban szabadon árulják, de legalább olyan reklámmal,
mint a régi alkimisták "örök életet" adó elixírjeit.
A
tömény szesz bepárlása, a desztillálás sem korunk találmánya.
A bepárlást valószínűleg az arabok használták először
jelentékeny szesztartalmú italok, elsősorban borpárlat
készítésére. Európában a 15. századba honosodott meg
a pálinkafőzés. Az ekkori időből származik az alkoholnak
ma is használatos gyógyszertári elnevezése, a "spiritus
vini", ami szó szerint a bor lelkét jelenti. Hívták
ekkoriban a pálinkát "Aqua vitae"-nek, az élet vizének
is. Ezt a nevet a pestisjárványok idején kapta, mert
az emberek úgy vélték, hogy a tömény szesz védelmet
nyújt a járványokkal szemben. (Bár ez a szemlélet régen
megdőlt, sok helyütt még ma is dívik az ún. "kalapkúra",
ami nem más, mint részegség alkalmazása a nátha és általában
a hűléses betegségek gyógyítására :-))) A pálinka,
de mindenekelőtt a burgonyából és a gabonafélékből nyert
egyéb tömény alkoholos italok a 18-19. században a gyors
ipari fejlődés gyümölcseként indultak el hódító és egyben
romboló útjukra. A pálinkák fő képviselői a borból
nyert konyak, a pálmaborból nyert arak, a kubai melaszból
nyert rum, és még ki tudja, hányfajta közismert
képviselője van ma is forgalomban.
Alig
van vegyület, amelyik olyan szociális jelentőségű volna
az egész földkerekségen, mint éppen alkohol. Az emberiség
régen kinőtte az ősember misztikus babonáit, amelyek
az alkohollal voltak kapcsolatosak. Mint élvezeti cikk
azonban a különböző alkohol fajták örvendenek a legnagyobb
népszerűségnek, elterjedtségnek. Mind közegészségügyi,
mind szociális szempontból fontos, hogy a civilizált
környezetben élő és éppen ezért alkoholt szükségképpen
fogyasztó ember ismerje az alkoholnak, mint pszichofarmakon-nak,
tehát a lelki működésre ható szernek legfontosabb hatásait.
Az
alkoholt ugyanis a központi idegrendszerre kifejtett
hatása miatt joggal sorolhatjuk a pszichofarmako nok
csoportjába. Az alkoholnak a központi idegrendszerre
kifejtett hatását tudományos alapossággal elsőnek Krepelin
vizsgálta 1892-1893-ban. Az
ő kísérletei vetették meg azon ismeretek alapját, amelyek
kimutatták a fogyasztott alkoholmennyiség, a vér alkoholtartalma
és egyes szellemi műveletek elvégzéséhez szükséges idő
összefüggését.
A
számoló készség mérhetően romlik. Az asszociáció, tehát
a gondolattársítás sekélyessé válik. Ez abban nyilvánul
meg, hogy a logikus, tehát értelmes összefüggések helyett,
inkább hangzásilag hasonló fogalmak bukkannak fel az
alkohol hatása alatt levő ember agyában. Az ittas ember
gátlásai oldódnak, önfegyelme és lelkiismereti kontrollja
elvész, ezért nem ismeri fel a fenyegető veszélyt, fokozódik
a bátorsága, de romlik szellemi és fizikai cselekvőképessége.
Az
alkohol ma már az esetek jelentős részében sajnos nem
tisztán élvezeti szer, sokkal inkább pótszer. Erről
már sok részletes könyv jelent meg. Itt csak a teljesség
kedvéért írunk róla röviden. Természetesen, nem a kulturált
fogyasztásról, a vacsora utáni, közbeni borfogyasztásról
lesz szó…
Elöljáróban
csak annyit, hogy az idült alkoholista nemcsak önmagát,
de előbb-utóbb családja, környezete életét is tönkreteszi,
tehát az alkoholnak a társadalmi veszélye is jelentős.
Egészségeseknél
addig elfogadható az alkohol fogyasztása, míg az egyéni
és a társadalmi korlátok érintetlenek maradnak. Ilyenkor
lehet a jó hangulat, a társasági kapcsolatok kialakulásának
az eszköze, segítheti esetleg kisebb gátlások leküzdését
is. Bizonyos esetekben (kis mennyiségek fogyasztása
mellett) érvényesülhet étvágygerjesztő, erősítő, értágító
hatása is.
Egészen
más a helyzet a krónikus alkoholistáknál. Az alkoholos
befolyásoltság (e szép kifejezés mögött a kevésbé szép
részegség szó rejtőzik) állapotában elvész az önkontroll,
megszűnnek azok a gátlások, amelyek a normális életvitelhez
szükségesek. Ha pedig ez az állapot túl gyakran ismétlődik,
előbb-utóbb kialakulnak az alkoholos elmebetegségek
is.
Ne
menjünk bele annak tárgyalásába, hogy kikből, miféle
emberekből lesznek az alkoholisták. Annyi bizonyos,
hogy a személyiség éppen olyan fontos tényező az alkoholizmus
kialakulásában, mint minden más.
Az
alkohol rabjának önámító, tragikus életfilozófiáját
legszemléletesebben a kitűnő francia író, Saint-Exupery
írta le, "A kis herceg" című könyvében…
"A
következő bolygón egy iszákos lakott. Ez a látogatás
nagyon rövid ideig tartott, de nagyon elszomorította
a kis herceget.
Ott
találta az iszákost egy sor üres meg egy sor teli palack
előtt.
-
Hát te mit csinálsz itt ? - kérdezte tőle.
-
Iszom - felelte gyászos képpel az iszákos.
-
Miért iszol ? - kérdezte a kis herceg.
-
Hogy felejtsek - felelte az iszákos.
-
Mit ? - tudakolta a kis herceg, mert máris megsajnálta.
-
Azt, hogy szégyellem magam - felelte az iszákos, és
lehajtotta a fejét.
A
kis herceg szeretett volna segíteni rajta.
-
Miért szégyelled magad ? - kérdezte.
-
Mert iszom - vágta el a további beszélgetést az iszákos,
és mélységes hallgatásba süllyedt."
A
már említett sörön kívül, a következő (aki szereti,
annak első !!!) legfontosabb, alkoholtartalmú ital,
a bor. A korábbi fogyasztói szokások jelentősen megváltoztak,
és a bor (méltánytalanul) hátrább sorolódott… A rangját
azért jelzi, hogy ajándékképpen bor elfogadott, míg
ugyanezt sörről, már nehéz elképzelni… A régi borok
gyűjtése egyébként jó befektetés lehet, ami szintén
jelzi "értékesebb" voltát.
Érdekes
megemlíteni azt is, hogy olyan gyógyszertárakban, (ahol
díszként láthatóak régi orvosságos üvegek), lehet olyan
címkét látni, ami a régen patikában árult, speciális
Tokaji bor tárolására szolgáló üveget jelöli…
A
bornak a keresztény vallásban is kiemelt helye van,
gondolj csak az áldozásnál betöltött szerepére…
Az
alkoholtilalomnak "köszönheti" USA a szervezett bűnözés
megerősödését. Ezen tapasztalatokra alapozva, néhány
országban az a nézet terjedt el, hogy az enyhébb kábítószerek
legális, ellenőrzött formában való árusítása, ugyanakkor
a kemény drogok erőteljes üldözése, (az alkoholhoz hasonlóan),
"kifoghatja a szelet" a szervezett bűnözés "vitorlájából".
Mivel a liberális könnyűdrog forgalmazás nem túl régi,
nem lehet egyértelműen megállapítani azt, hogy CSAK
ennek hatására, vagy egyéb (helyi társadalmi, kulturális)
hatásoknak köszönhetően alakult ki az a statisztikai
tény, hogy ezen országokban a legkisebb az egy főre
jutó, drogosok száma…
A
kábítószerek elleni küzdelem egyik sajátos szemlélete,
az USA-ban alakult ki. Nevezetesen az, hogy a "forrás"
ellen küzdenek, és a termelő országokban csapnak le
azokra, akiknek a drog termelés az egyetlen megélhetési
forrása. A "termelő" országok ezzel szemben azt gondolják,
hogy az elosztást, és a fogyasztásra irányuló igényt
kellene leküzdenie az USA-nak, a saját országában…
Felajánlották,
hogy a lánc elején lévő, tehát még olcsó, kábítószert
vásárolja fel tőlük az USA, és aztán azt csinálhat vele,
amit akar (pl. megsemmisítheti), mert így a megélhetésük,
szerény bevételük, megmaradna. Ezzel a felajánlott lehetőséggel
az USA nem élt, továbbra is felégetik a megtalált, kábítószert
termelő területeket. A termelő országok azt is mondják,
hogy szerintük az alkohol, hasonlóan veszélyes, mint
a kábítószer, és hasonló megfontolásokból szeretnék
elérni azt, hogy az USA NE szállítson
alkohol tartalmú italokat az országukba... "Természetesen…??!!"
ez az ötletük sem talált kedvező fogadtatásra… az "erősebb
kutya él nemi életet…"
Gondolom,
ezzel az utolsó résszel már teljes az a kép, ami azokban
alakult ki, akiket érdekelt a "kábítószerek világa"...